[Tour] De etappe van vandaag

Op de dag voor de laatste rustdag krijgen de renners weer een bergrit voor de kiezen. Met twee klimmen van de eerste en twee van de buitencategorie is het op papier een zware etappe. Echter wacht na de laatste klim, Col d'Aubisque nog ruim zestig kilometer afdaling en vlak naar de finish.

Bagnères-de-Luchon
Bagnères-de-Luchon ligt in een kleine vallei en is een typisch bergdorpje. Met amper 3.000 inwoners heeft het tevens een klein inwonertal. Uiteraard is er ruimte om te gaan skiën in de winter, maar ook in de zomer is er genoeg te doen. Zo wordt er dan onder andere een Internationaal Filmfestival gehouden.

Het kleine dorpje Bagnères-de-Luchon was al liefst 51 keer eerder gastheer voor een Tour-etappe. Met grote klimmen als de Port de Bàles, de Peyresourde en Portillon vond de Tour-organisatie het vaak een goede locatie om een etappe te starten of te laten finishen.

Pau
Pau is een erg bekende plaats in de Tour de France. Al 62 keer eerder in de historie deed de Tour de stad in de Pyreneeën aan. Net als de laatste twee keer dat de stad werd aangedaan is er dit jaar een aankomst, een rustdag en een start van een etappe in Pau.

De stad van 82.000 inwoners had in 1995 misschien wel de meest emotionele finish in de Tour de France ooit. De dag nadat Fabio Casartelli overleed werd er een memorial verreden voor de Italiaan, waarbij zijn Motorola-ploeg gezamenlijk als eerste over de streep kwam. Twee dagen later won zijn ploeggenoot, een zekere Lance Armstrong, de etappe naar Limoges en gaf daarmee een extra eerbetoon aan zijn ploeggenoot.

 

 

Etappebeschrijving
De etappe doet enigszins denken aan de etappe naar Tarbes vorig jaar. Doordat de laatste klim ver voor de streep was, werd er toen nog bijna gesprint om de dagzege. Echter kwam de Rabobankploeg toen net te laat en was Pierrick Fédrigo de beste. Dit keer is het voortraject wel een stuk zwaarder.

Eerst wachten de renners de Col de Peyresourde (11 kilometer à 7,4%) en de Col d'Aspin (12,3 km à 6,3%) van de eerste categorie. Na de afdaling wordt voor het eerst de Col du Tourmalet beklommen. De klim is 17,1 kilometer lang en heeft een stijgingspercentage van 7,3%.

Na een stukje vallei wacht dan de slotklim naar de Col d'Aubisque. De klim is bijna dertig kilometer lang, maar kent een kleine afdaling halverwege, waardoor het stijgingspercentage met 4,2% laag is te noemen. Na de top valt er nog 60 kilometer af te leggen naar de finish in Pau. Het is te verwachten dat een vrij omvangrijke groep in deze Koninginnerit in de afdaling of in de vallei samenkomt en zal strijden om de dagzege.

Profiel

Algemeen klassement na de vijftiende etappe

# Naam ploeg tijd
1 Alberto Contador (Spa) Astana 72.50,42
2 Andy Schleck (Lux) Saxo Bank + 0,08
3 Samuel Sánchez (Spa) Euskaltel + 2,00
4 Denis Menchov (Rus) Rabobank + 2,13
5 Jurgen v.d. Broeck (Bel) Omega Pharma-Lotto + 3,39
6 Robert Gesink
Rabobank + 5,01
7 Levi Leipheimer (VS)
RadioShack + 5,25
8 Joaquim Rodríguez (Spa) Katusha + 5,45
9 Alexandre Vinokourov (Rus) Astana + 7,12
10 Ryder Hesjedal (Can) Garmin + 7,51
59 Bram Tankink Rabobank + 1:25,18

 


FOK!sport favorieten voor de etappe
***** L.L. Sanchez
**** Le Mevel
*** Isasi
** Cunego, Fedrigo
* Rojas, Boom