Inspectie onderzoekt diplomazwendel hbo

De Inspectie van het Onderwijs gaat onderzoek doen naar verkorte afstudeertrajecten in het hoger onderwijs. Diverse hogescholen zouden studenten die het niet lukt om af te studeren, via zulke trajecten alsnog aan een diploma helpen.

De inspectie was al bezig met een onderzoek naar verkorte afstudeertrajecten, maar meldde dinsdag dat er nu eerst gekeken gaat worden naar zulke trajecten voor studenten die al lang met hun studie bezig zijn.

Studenten, medewerkers en anderen die aanwijzingen hebben over mogelijke misstanden, kunnen deze doorgeven aan de inspectie. De aanwijzingen worden meegenomen in het onderzoek.

Aanleiding voor het onderzoek zijn berichten over gesjoemel met korte afstudeertrajecten bij de hogeschool InHolland en de Hanzehogeschool. Daar zouden studenten die al lang stonden ingeschreven, een diploma hebben gekregen zonder al het werk te hebben gedaan dat daar normaal voor nodig is. De scholen zouden dit doen om de subsidie voor afgestudeerde studenten niet mis te lopen.

Hogeschool InHolland heeft oud-burgemeester Gerd Leers van Maastricht gevraagd om een onafhankelijk onderzoek te doen naar de diplomatruc, die volgens De Volkskrant werd toegepast bij de opleiding Media en Entertainment Management in Haarlem. Leers is dinsdag begonnen.