FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 21 juli 2010

Smit en Meeuwis dingen mee naar award

Jan Smit en Guus Meeuwis maken tijdens de eerste awardshow voor het Nederlandstalige lied kans tot beste zanger te worden uitgeroepen. De verkiezing vindt plaats op de eerste dag van Buma NL, een evenement waarop het Nederlandstalige lied centraal staat.

Smit en Meeuwis nemen het in de categorie beste zanger op tegen onder anderen Frans Bauer en Thomas Berge. In categorie beste zangeres zijn songfestivaldeelneemster Sieneke, Monique Smit en Glennis Grace onder de kanshebbers. Sieneke dingt ook mee naar de prijs voor grootste talent.

Op het muziekfestival kan bekend en nieuw talent zich presenteren. Buma NL vindt op 9 en 10 september plaats in Den Bosch.

Rusland verkoopt graan door misoogst

Rusland gaat graan verkopen aan de vlees- en zuivelindustrie nu een hardnekkige droogte een vijfde van de graanoogst heeft verwoest. Dat heeft het ministerie van landbouw woensdag aangekondigd. In totaal wordt zo'n drie miljoen ton graan verkocht om de voedselprijzen in stand te houden.

Rusland is de op twee na grootste exporteur van tarwe in de wereld. Het land heeft te kampen met de ernstigste droogte in honderddertig jaar. Tot dusverre is twintig procent van het gezaaide graan in centraal Rusland en de Oeral verwoest. In sommige gebieden is de helft van de oogst verloren gegaan. In 23 van de 83 regio's in Rusland is de noodtoestand afgekondigd.

De mislukte oogst heeft ertoe geleid dat graanhandelaren de prijs opdrijven. Maar Rusland en andere exporteurs beschikken over grote reserves. Door deze reservevoorraad nu aan te boren kunnen de stijgende prijzen een halt worden toegeroepen.

Kamer wil herhaling MSD-ontslagen voorkomen

Een meerderheid van de Tweede Kamer van VVD, PvdA, PVV en CDA wil maatregelen om te voorkomen dat meer buitenlandse bedrijven werk en kennis uit Nederland weghalen, zoals het Amerikaanse MSD van plan is.

VVD-Kamerlid Afke Schaart waarschuwde voor een 'hernieuwd protectionisme' door de economische crisis, waarbij buitenlandse ondernemingen goede bedrijven in Nederland opkopen om productie naar het eigen land te halen.

"Houdt het kabinet rekening met dit uitkleedscenario?", vroeg Schaart woensdag aan demissionair minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken). De Kamer is woensdag teruggekomen van het zomerreces om te debatteren over de ontslagen bij farmaciebedrijf MSD in Oss, het voormalige Organon.

Een Kamermeerderheid is bezorgd over de kenniseconomie, omdat het Amerikaanse moederbedrijf ook het onderzoekscentrum in Oss verhuist naar de Verenigde Staten. "Zijn er andere bedrijven die overwegen werkgelegenheid uit Nederland weg te trekken en worden daartegen maatregelen genomen", wilde PVV'er Léon de Jong van de minister weten.

Schaart pleitte voor 'een nieuwe industriepolitiek' en het VVD-Kamerlid kreeg in het debat steun daarvoor van de PvdA, PVV en CDA. Volgens Schaart moet de overheid veel gerichter succesvolle industrieën en hoogwaardige kenniscentra stimuleren, zodat bedrijven graag in Nederland blijven. Volgens haar heeft de VVD in oktober al gewaarschuwd voor de reorganisatie bij MSD, maar heeft het kabinet veel te laat gereageerd en te weinig ondernomen.

De SP had de Kamer teruggeroepen van reces voor het debat over MSD. Deze partij stond in de Kamer alleen met een oproep aan premier Jan Peter Balkenende dat hij het tot 'zijn persoonlijke missie' moet maken om de ontslagen voorkomen. Collega's van links tot rechts benadrukten dat de overheid niet over dit soort bedrijfsbesluiten gaat.

Van der Hoeven stelde ook over de oproep van de SP: "Dit is nu echt valse hoop creëren". De oproep van de VVD om een nieuwe industriepolitiek op te stellen, zei de minister wel 'zonder meer' te steunen. Maar ze benadrukte dat zij wegens haar demissionaire status geen nieuw beleid kan opstellen. Zij zegde toe de wens van de Kamer over te brengen aan haar opvolger, zodra er een nieuw kabinet gevormd is.

Noorse snelwandelaar betrapt op dopinggebruik

De Noorse snelwandelaar Erik Tysse zal volgende week niet mee gaan doen aan de Europese kampioenschappen atletiek in Barcelona. Hij was na een wedstrijd in Italië positief bevonden op het gebruik van de epo-variant CERA.

De Noorse bond heeft Tysse met onmiddellijke ingang geschorst. De atleet die tijdens de Olympische Spelen in Peking vijfde eindigde op de 50 kilometer verklaarde onschuldig te zijn.

Olieconcerns investeren in opvangsysteem

Vier van 's werelds grootste oliemaatschappijen, Shell, ExxonMobil, Chevron en ConocoPhillips, gaan gezamenlijk 1 miljard dollar investeren in de ontwikkeling en de bouw van een olieopvangsysteem, na de olieramp in de Golf van Mexico. Dat hebben de bedrijven woensdag bekendgemaakt.

Het gezamenlijke project is bedoeld om de gevolgen van mogelijke olielekken in de toekomst zo klein mogelijk te houden. Het nieuwe systeem wordt ontworpen om tot 100.000 vaten olie op te vangen en kan ingezet worden tot een diepte van 3000 meter.

Brand Valkenswaard onder controle

De brandweer heeft de grote brand van woensdag op een industrieterrein in Valkenswaard onder controle. Rond 22.30 uur kon het sein brand meester worden gegeven. Dat meldde een woordvoerster van de politie.

Het brandt nog wel en het rookt ook nog steeds. Het nablussen gaat mogelijk nog de hele nacht van woensdag op donderdag duren. De geëvacueerde bewoners kunnen nog niet terug naar huis.

ANPID199641
Brand Valkenswaard onder controle (Foto: ANP)

Celtic ziet in James opvolger voor Boruc

David James wordt mogelijk de nieuwe doelman van Celtic. De Schotse grootmacht zoekt een nieuwe sluitpost, omdat Artur Boruc is vertrokken naar Fiorentina.

James zit momenteel zonder werkgever, nadat zijn contract bij Portsmouth niet werd verlengd. De 39-jarige Engelsman heeft zelf contact gezocht met de club uit Glasgow. "Dat vind ik zeer bemoedigend", zegt manager Neil Lennon. "Ik wil de komende dagen zelf met hem praten."

Celtic kan één dezer dagen dus op een bezoekje van James rekenen. Lennon benadrukt echter dat beide partijen nog geen akkoord hebben. "De onderhandelingen zijn nu nog in een zeer prille fase", aldus de manager.

In Glasgow moet James de opvolger worden van Boruc. "Ik wil de beste doelman die we kunnen krijgen als opvolger van Boruc. James kan dat", zegt Lennon. De routinier, die deze zomer met Engeland op het WK actief was, zou ook in de belangstelling staan van Fulham, dat mogelijk Mark Schwarzer kwijtraakt aan Arsenal.

Politie schiet bij aanhouding overvallers

De politie heeft woensdagavond geschoten bij de arrestatie van twee overvallers. De daders waren na een overval op een tankstation in Geldrop gevlucht, maar konden in het naburige Mierlo worden achterhaald, zegt een woordvoerder van de politie. Bij de schietpartij en de overval raakte niemand gewond.

De twee mannen zouden rond 20.00 uur het tankstation bij winkelcentrum Coeverink hebben overvallen. De mannen namen daarna de benen, maar ze konden na een tip van een getuige worden achterhaald in Mierlo.

Hoe vaak de politie heeft geschoten en of er gericht is geschoten is niet bekend. De politie gaat de overval en de schietpartij zelf onderzoeken. Vaak onderzoekt de Rijksrecherche het gebruik van het dienstwapen door de politie, maar dat hoeft niet per se.

Inspectie grijpt in bij twee thuiszorginstellingen

Twee thuiszorginstellingen, in Boxmeer en Enschede, mogen geen nieuwe cliënten aannemen. Ook moeten de instellingen, die al langer ondermaats presteren, binnen twee weken de zorg voor een deel van hun cliënten overdragen aan andere instellingen. Dat heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg besloten.

Cura Domestica in Boxmeer en Hanimeli in Enschede stonden al onder verscherpt toezicht van de inspectie. Op de deskundigheid van het personeel, het medicatiebeleid, naleving van verpleegkundige richtlijnen en het bijhouden van zorgdossiers scoorden de instellingen bij meerdere controles ondermaats.

Een plan van aanpak voor de problemen werd in januari ook als onvoldoende beoordeeld, waarna ze nog een laatste kans kregen. Volgens de inspectie hebben de instellingen hun zaakjes nu echter nog steeds niet op orde.

De inspectie wilde ook ingrijpen bij een derde instelling, Let's Go Zorg in Hasselt, maar die is onlangs al failliet gegaan.

Rusland wil van visumplicht met EU af

De Russische president Dmitri Medvedev heeft er woensdag bij de Europese Unie op aangedrongen de visumplicht af te schaffen voor het reizen tussen Rusland en de EU. Vrij reizen tussen zijn land en de Unie is noodzakelijk voor het aanhalen van de betrekkingen, zei de president in Finland.

Rusland wil de visumplicht al langer afschaffen, maar EU-landen wijzen op het geweld in de onrustige Russische Kaukasus en de zwakke grenzen met voormalige Sovjet-buurlanden als reden om de grenscontrole in stand te houden.

Brussel heeft het reizen zonder visum eerder voorgesteld aan Oekraïne, Moldavië, Georgië, Armenië, Azerbeidzjan en Wit-Rusland om deze landen ertoe te bewegen democratische hervormingen door te voeren en de mensenrechten te respecteren.

Zowel reizigers naar als uit Rusland klagen over de verplichting een visum aan te schaffen. Het krijgen van een visum is een tijdrovend proces voor Russen, die vaak brieven nodig hebben van werkgevers en bewijzen van inkomen moeten overleggen.

Bestuurslid Barça: "Arsenal niet over te halen inzake Fàbregas"

FC Barcelona lijkt zich erbij neer te leggen dat Francesc Fàbregas voorlopig bij Arsenal blijft. Dat zei één van de bestuursleden van de Catalaanse club gisteren tegen Eurosport.

Javier Bordas sprak voor aanvang van een vergadering van de Spaanse voetbalbond over een mogelijke transfer van Fàbregas. "Het enige wat nog ontbreekt, is de bereidheid van Arsenal om Cesc te verkopen. En op dit moment wil de club dat niet."

In de Spaanse pers werd geschreven dat clubpresident Sandro Rosell deze week naar Noord-Londen zou reizen om met Arsenal te praten. Bordas lijkt er echter niet zeker van of dat wel zin heeft. "Dat is een zaak voor de technische staf. Ik weet niet of Rosell naar Londen zal vliegen."

De 23-jarige Cesc Fàbregas wordt al de hele zomer gelinkt aan zijn oude club Barcelona. The Gunners veegden voor aanvang van het WK al een bod van dertig miljoen euro van tafel. Bordas: "Geld is niet het probleem. Arsenal wil niet meewerken en aan dat standpunt houdt de club zich vast."

Hof ontzegt Bosjesmannen recht op water

Bosjesmannen in de Kalahari-woestijn in Botswana, een van de droogste plekken op aarde, mogen geen waterputten aanleggen. Dat heeft het hooggerechtshof van Botswana woensdag bepaald. Ook mogen de Bosjesmannen geen put gebruiken die vroeger al is aangelegd.

De regering redeneert dat de aanwezigheid van de Bosjesmannen in de Kalahari niet samengaat met het beheren van het wild in de woestijn. Bovendien zouden de harde omstandigheden in dit natuurgebied weinig mogelijkheden bieden voor de toekomst.

In 2006 besliste een andere rechtbank dat de Bosjesmannen mochten terugkeren naar de woestijn, waar zij eerder moesten plaatsmaken voor diamantmijnen en een luxe toeristenoord. Honderden keerden terug. Hun leiders klagen sindsdien dat hen opzettelijk de toegang tot water wordt onthouden om hen wederom te verdrijven.

Na het oordeel woensdag liet een woordvoerder van de gemeenschap, Jumanda Gakelebone, weten juridisch advies te zullen inwinnen om de uitspraak aan te vechten. "Het is een trieste dag", zei hij. "Als we geen water hebben, hoe moeten we dan leven?"

Het toeristenoord, met zwembad en bar, en de diamantmijnen liggen slechts op enkele kilometers van de nederzettingen van de Bosjesmannen. De diamant- en toeristensectoren betalen voor de aanleg van waterplaatsen voor wilde dieren, maar de Bosjesmannen mogen geen water het reservaat innemen voor hun families.

Survival International, een internationale steungroep voor inheemse volkeren, veroordeelde het oordeel. "De afgelopen tien jaar is Botswana verworden tot een van de hardste plekken in de wereld voor inheemse volken. Als de Bosjesmannen op hun eigen land water wordt ontzegd, terwijl het vrij beschikbaar is voor toeristen, dieren en diamantmijnen, moeten buitenlanders zich afvragen of ze dit regime willen steunen met hun bezoeken en aanschaf van juwelen", aldus directeur Stephen Corry.

Lubbers bij koningin op gesprek over formatie

Oud-premier Ruud Lubbers (CDA) praat woensdagavond met koningin Beatrix over de moeizame formatie van een nieuw kabinet. Dat meldt de Rijksvoorlichtingsdienst. Over het doel van het bezoek van de minister van staat is niets bekendgemaakt. Mogelijk krijgt hij een adviserende rol of wordt hij de nieuwe informateur.

Eerder op de avond kwamen de vaste adviseurs van de koningin al langs in paleis Noordeinde. Zoals gebruikelijk lieten Eerste Kamervoorzitter René van der Linden, Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet, en vicepresident van de Raad van State Herman Tjeenk Willink niets los over de inhoud van die gesprekken.

CDA, PvdA, GroenLinks en D66 lieten na het mislukken van de onderhandelingen voor een paars-plus kabinet al weten dat ze VVD-leider Mark Rutte graag als informateur zouden zien. Hij zou alvast een schets voor een nieuw regeerakkoord moeten maken.

Lubbers bij koningin op gesprek over formatie
Lubbers bij koningin op gesprek over formatie (Foto: Novum)

Ajax onderhandelt met Fulham over vertrek Jol

Diverse bronnen vanuit Amsterdam zijn het er over eens: Martin Jol vertrekt bij Ajax. De Hagenaar is al een tijdje rond met de Londense club. Op dit moment is Ajax aan het onderhandelen met Fulham over de afkoopsom.

Eerder vandaag brak Rik van den Boog zijn vakantie af voor spoedoverleg met de 54-jarige oefenmeester. Het lijkt erop dat dit overleg geen effect heeft gehad en Martin Jol morgen een contract zal tekenen bij de club die uitkomt in de premier league.

Fed staat klaar om economie te helpen

Het stelsel van Amerikaanse centrale banken (Fed) staat klaar om het haperende economische herstel in de Verenigde Staten te ondersteunen met nieuwe monetaire maatregelen. Dat heeft Fed-voorzitter Ben Bernanke woensdag gezegd in een toespraak tot de bankencommissie van de Amerikaanse Senaat.

De economie wordt volgens hem geconfronteerd met 'ongebruikelijke onzekere vooruitzichten'. Toch zet het economische herstel wel door. Stimuleringsmaatregelen en de opbouw van voorraden bij bedrijven zullen een kleinere bijdrage leveren aan het herstel vergeleken met voorgaande kwartalen, maar 'een toenemende vraag bij huishoudens en bedrijven zal helpen om de groei vast te houden', aldus Bernanke.

ANPID199633
Fed staat klaar om economie te helpen (Foto: ANP)

Uitslagen oefenduels 21 juli

Alle profclubs zijn volop bezig met de voorbereiding. Ook oefenduels horen daarbij. FOK!sport zet elke dag de uitslagen voor je op een rijtje.

 

Thuis Uit Uitslag
Willem II
eigen doelpunt
KV Mechelen (Bel) 1-2
FC Eindhoven Hapoel Ironi Kiryat (Isr)
Amas, Avisdris
0-2
Plymouth Argyle (Eng) AZ
Van der Velden
0-1
Vitesse
Snijders
AGOVV Apeldoorn 1-0
Sparta Rotterdam
Strootman, Poepon
Westerlo (Bel) 2-1
BV Veendam
Amachaibou, Kolder, De Leeuw
Jong PSV 3-1
ADO Den Haag
Buijs, Immers
Hibernian (Sch) 2-1
FC Volendam
Tuijp (6x), Kramer
RKAV 7-1
VfB Stuttgart (Dui) FC Twente
Janko
2-1

Van den Boog eerder terug van vakantie vanwege Jol

De onzekerheid over de situatie rond Martin Jol bij Ajax zorgt bij menig supporter voor onrust. Bij algemeen directeur Rik van den Boog heeft het mogelijke vertrek van de hoofdtrainer ervoor gezorgd dat zijn vakantie korter duurde.

Van den Boog heeft zijn vakantie onderbroken om persoonlijk met Jol te kunnen overleggen. Tot nu toe hadden beide personen alleen telefonisch contact. AT5 meldt dat Van den Boog is teruggekeerd in Amsterdam, omdat de transferperikelen nu al bijna een week aanhouden.

Jol (54) staat in de belangstelling van Fulham en de Haagse coach zou graag naar de Premier League verkassen. Daar loodste hij Tottenham Hotspur al eens twee keer op rij naar de vijfde plaats.

Gewonden bij schietpartij in Amsterdam-West

Bij een schietpartij in een woning in Amsterdam zijn woensdagavond zeker twee mensen gewond geraakt. Ze zijn volgens een woordvoerder van de politie naar het zich laat aanzien niet levensgevaarlijk verwond. Een derde betrokkene is waarschijnlijk ook gewond geraakt, maar die heeft de benen genomen.

De schietpartij vond iets voor 20.30 uur plaats in een woning aan de Egidiusstraat in het stadsdeel Bos en Lommer. De twee gewonden zijn naar een ziekenhuis gebracht en zullen daarna worden verhoord.

De politie ziet een van de betrokkenen op dit moment als verdachte en de andere als slachtoffer. "Maar dat kan nog veranderen. Misschien zien we ze straks wel alle drie als verdachten", zegt de politiewoordvoerder.

Invulling deelnemersveld criteriums lastig

De organisatoren van de criteriums die na afloop van de Tour de France gehouden worden hebben moeite om een deelnemersveld samen te stellen. Door de economische crisis is hun budget teruggelopen terwijl de renners nog steeds hoge bedragen vragen. Hierdoor moeten scherpe keuzes gemaakt worden.

Robert Gesink zal in ieder geval verschillende wedstrijden gaan rijden. De Rabobank-renner zal rijden in Stiphout, Chaam en Oostvoorne. Daarnaast lijken ook Surhuisterveen en Roosendaal vrijwel zeker te zijn. "Het is lastig dit jaar. De organisatoren hebben te maken met teruglopende budgetten, maar de prijzen van de renners gaan niet omlaag," zei manager John van den Akker vandaag vanuit Pau.

"Ze moeten kiezen uit één of twee vedettes. Voorlopig is het nog onduidelijk of Alberto Contador of Andy Schleck in Nederland zal rijden. Naar Denis Menchov is voorlopig nog geen vraag. Het is een lastige klus dit jaar."

Dreigende opstand in gevangenis Zwolle

Gedetineerden in de gevangenis in Zwolle dreigen dit weekend in opstand te komen. Ze eisen meer tijd om te luchten, omdat ze het te warm vinden in hun cellen. In de cellen is de temperatuur opgelopen tot 24 graden.

Gedetineerden hebben de redactie van RTV Oost gebeld om daar hun beklag te doen. Ze vinden de 24 graden die het nu in de cellen is veel te warm. Ook zouden bewakers maatregelen voor verkoeling, zoals lakens voor de ramen, steeds weghalen. Twee weken geleden hebben de gevangenen nog een ventilator gekregen tegen de warmte.

Sommige gedetineerden zitten de hele dag in hun cel. Ze mogen alleen 's morgens een uurtje naar buiten om te luchten. De gevangenen eisen nu een extra luchtuurtje in de middag. De gevangenen geven aan dit weekeinde na het luchten massaal buiten te blijven.

Volgens justitie is het niet mogelijk om voor alle afdelingen een extra luchtuurtje te regelen.

Clement langer bij Rabobank

Stef Clement heeft zijn contract bij Rabobank met een jaar verlengd. Momenteel is de Nederlandse wielrenner aan het revalideren van blessures aan voeten en rug.

"Mijn revalidatie duurt nog wel even en dan is het fijn te merken dat het team achter je staat. Niet alleen in goede tijden en bij overwinningen, maar ook als het tegenzit. Ik ga er alles aan doen om snel, maar ook compleet blessurevrij te zijn en dan ga ik nog mooie dingen laten zien.” aldus Clement die blij is met de verlenging.

Sledgehammer baas: 'EA behandelde ons als stront'

Het is onbeleefd om een voormalig werkgever door de slijk te halen en heel even was de baas van Sledgehammer Games, Glenn Schofield, dat even vergeten. Hij twitterde over zijn ervaring bij Electronic Arts, een jaar nadat hij daar is weggegaan.

'Wow, het is precies een jaar geleden vandaag dat ik bij EA vertrok', aldus Schofield. 'Wat een dag was dat. Ze behandelden me als stront, zelfs nadat we Dead Space hadden afgerond.'

Na een wervelwind van aandacht, twitterde Schofield opnieuw: 'Het lijkt er op dat mijn tweet enorm veel aandacht gekregen heeft. Sorry, dat was mijn bedoeling niet. Maar na een jaar EA-bashing voelt het goed dit te zeggen'.

Tour 19: Relaxen in Pau

Op deze rustdag in de Tour wil ik eens even terugblikken op wat achter ons ligt. Dat is ook niet anders mogelijk, want je kunt nu eenmaal niet terugblikken op iets, dat nog moet gebeuren.
Er is de laatste dagen heel wat te doen geweest over de aanval van Contador op het moment dat Schleck verkeerd schakelde. Schleck was na aankomst nogal boos. Ik vind hem een aardige jongen, maar hij moet niet zeiken.

Medal of Honor 360 beta eindelijk live

Het heeft even geduurd maar eindelijk is hij online, de multiplayer beta voor Medal of Honor op de Xbox 360. Eigenlijk zou de beta al tegelijk met de PC en de PS3-versie op 21 juni 2010 moeten starten maar er kwam een vertraging. Na 21 juni zou hij eigenlijk 1 juli moeten komen, maar nu 20 dagen later, is hij er toch.

De singleplayer van de game wordt ontwikkeld door EA LA, de multiplayer door DICE. Om een beta key te bemachtigen moet je Medal of Honor in de bestelling zetten en zal je een EA accoount moeten hebben. Aangezien je maar één betakey kunt koppelen aan je EA account zal je een nieuw account moeten maken als je speelt via de PC of de PS3.

Wat de redenen zijn voor de vertraging is onbekend


Eindelijk

Ook Sony vergelijkt appels met peren

Nadat Microsoft zich over de rug van andere console-ontwikkelaars heeft willen bewijzen, gaat nu ook Sony op een politiek correcte, en een bijna even verachtelijke, wijze zijn eigen product vergelijken met Nintendo's Wii en Microsofts Kinect.

Uiteraard staat er in het rijtje van Sony alleen maar 'Yes' ('Ja') wat betreft alle vergeleken onderdelen van de consoles. Logisch, want ze heeft de lijst zelf samengesteld. Neem de onderstaande lijst daarom ook met een flinke korrel zout, net zoals bij Microsoft.

'Rutte moet zelf informateur worden'

VVD-leider Mark Rutte moet zelf informateur worden nu de pogingen om een kabinet paars-plus te smeden zijn gestrand. Dat vinden CDA, PvdA, GroenLinks en D66, meldt RTL Nieuws op basis van een rondgang langs de partijen.

Volgens de vier partijen moet Rutte nu zelf al een beginnetje maken met een regeerakkoord en er daarna partijen bij zoeken. Normaal gesproken is de volgorde andersom.

De koningin moet zich nu buigen over het vervolg van de formatie. Wie de informatiefase nu gaat leiden en welke opdracht die informateur krijgt is nog niet bekend.

'Rutte moet zelf informateur worden'
'Rutte moet zelf informateur worden' (Foto: Novum)

Pachter: 'Kinect geen bedreiging voor Wii'

Ben jij één van die gamers die denkt dat je toch geen Kinect gaat kopen, omdat je 150 euro te duur vindt? Dan mag je in de rij aansluiten van gamesindustrie-analist Michael Pachter. 'Vanwege de prijs vormt het geen bedreiging voor de Wii.'

'De prijs is simpelweg te hoog', zegt Pachter, nogmaals, om zijn punt overduidelijk over te brengen. 'Core-gamers laten zich daardoor afschrikken. Ik verwacht dat slechts vijf tot tien procent van alle gamers Kinect in huis haalt.'

'Hetzelfde geldt overigens voor Move, ook voor die prijs zal het de Wii weinig schade toebrengen.'

Het volgens de analist te dure prijskaartje zal niet het enige obstakel zijn voor Kinect. Volgens verkoopsite Amazon heeft de speler zo'n twee en een halve tot drie meter speelruimte nodig. Ruimte die de meeste gamers niet hebben op hun benauwde kamers.

Vroege goal helpt Nederland onder 19 langs Engeland

Het Nederlands elftal voor spelers onder negentien jaar heeft zich goed hersteld van de ruime nederlaag op het EK tegen Frankrijk. De ploeg van coach Wim van Zwam versloeg Engeland met 1-0.

Steven Berghuis was uiteindelijk de man van de wedstrijd. Zijn treffer na zes minuten bleek voor Oranje genoeg om drie punten te pakken. De andere wedstrijd in poule A, tussen Frankrijk en Oostenrijk, eindigde in 5-0.

De Fransen zijn tot nu toe ongenaakbaar op het EK, zij wonnen beide poulewedstrijden met veel overtuiging. Engeland en Nederland staan nu allebei op één zege en één nederlaag, al is het doelsaldo in het voordeel van de Engelsen. Oostenrijk verloor beide wedstrijden.

Aanstaande zaterdag speelt Oranje de laatste poulewedstrijd tegen Oostenrijk. Op hetzelfde moment treedt Frankrijk aan tegen Engeland. In poule B is Spanje al geplaatst voor de volgende ronde en strijden Portugal (drie punten), Kroatië en Italië (allebei één punt) om de tweede plaats.

Marlboro: Meer winst, minder sigaretten verkocht

Altria Group Inc., het moederbedrijf van sigarettenmerk Marlboro, heeft in het afgelopen tweede kwartaal een winst geboekt van 1,04 miljard dollar. Dit is iets meer dan de 1,01 miljard dollar in hetzelfde kwartaal van 2009.

De fabrikant verkocht 3,5 procent minder sigaretten, maar wist door prijsverhogingen en kostenbesparingen toch een hogere winst te boeken. Het afgelopen kwartaal verkocht Altria Group Inc. in totaal 36,5 miljard sigaretten.


Marlboro: Smokers die poorer

Sullivan assisteert stewards in Hockenheim

Danny Sullivan maakt komend weekend in Duitsland deel uit van de wedstrijdleiding. Zo heeft de internationale autosportbond FIA vandaag bekendgemaakt.

Sullivan kwam in 1983 voor Tyrrell uit in de Formule 1. Zijn beste resultaat was een vijfde plaats tijdens de grand prix van Monaco. De Amerikaan keerde vervolgens terug naar de Verenigde Staten om daar verder te racen in het CART-kampioenschap. In 1985 won hij de Indianapolis 500 en drie jaar later, in 1988, werd hij kampioen.

Brand in Valkenswaard woedt nog steeds

Het gevaar door de brand in Valkenswaard is woensdagavond nog niet geweken. De wind draait nog steeds waardoor de kans blijft bestaan dat er moet worden overgegaan tot verdere ontruimingen. Door de draaiende wind neemt ook de kans op stankoverlast toe, waarschuwt de Noord-Brabantse gemeente Valkenswaard.

De rook bevat geen hoge concentraties gevaarlijke stoffen. Wel raadt de gemeente aan om binnen te blijven en ook dieren binnen te houden.

De brand brak woensdagochtend uit in een verwerker van kunststofafval. Ook omringende panden werden door de brand aangetast. De brand woedt volgens de gemeente nog steeds. Drie kranen proberen nu het brandende pand uit elkaar te trekken om beter bij de brand te kunnen, maar dat gaat moeizaam.

Als het gebouw uit elkaar is getrokken laat de brandweer het gebouw gecontroleerd uitbranden. Het gevaar door een naastgelegen kluswinkel waar vuurwerk lag opgeslagen is geweken.

Eerder werden al tientallen woningen en bedrijven ontruimd vanwege de hevige brand en de enorme rook die daarbij vrijkwam. De geëvacueerden werden opgevangen in een sporthal. Sommige mensen zijn nog niet naar huis. Als er opnieuw wordt ontruimd laat de gemeente het tijdig weten, belooft de gemeente.

Gevaar brand Valkenswaard nog niet geweken

Gevaar brand Valkenswaard nog niet geweken

Gevaar brand Valkenswaard nog niet geweken

Gevaar brand Valkenswaard nog niet geweken

Gevaar brand Valkenswaard nog niet geweken
Foto's: FOK!fotograaf Isdatzo

[Tour] Menchov gaat niet aanvallen

Denis Menchov zal in de zeventiende etappe van de Tour de France niet zelf op de Tourmalet aan gaan vallen. In plaats daarvan wacht de Rabobank-wielrenner op wat de grote favorieten Alberto Contador en Andy Schleck gaan doen, zo meldt hij vandaag op de rustdag vanuit Pau.

"Ik ga eerst maar eens kijken wat Contador en Schleck doen. Zij zijn de favorieten en als klimmers ook beter dan de rest," zei Menchov die op 2.13 van Contador vierde staat in het klassement. "Ik voel me behoorlijk goed. Alles is mogelijk, ook in de tijdrit van zaterdag. Maar eerst moet ik de laatste Pyreneeënrit door zien te komen."

In de tijdrit van zaterdag heeft Menchov kans om naar plaats drie of zelfs mogelijk plaats twee te klimmen. "In de tijdrit gaan ook wind en regen mogelijk een rol spelen," zei de Rus die dertien seconden achter Samuel Sánchez staat en iets meer dan twee minuten op Schleck goed moet maken.

Ploegleider Adri van Houwelingen rekent zich nog niet rijk. "Dat is erg veel in een slottijdrit. Ik denk dat Denis nog wat tijdwinst op Andy zal moeten boeken om kans te maken het gat in de tijdrit te dichten."

Contactverbod voor stalker Aniston

Jennifer Aniston wordt achtervolgd door een gevaarlijke stalker. De 24-jarige man is ervan overtuigd dat hij een relatie heeft met de 'Friends'-actrice en wil met haar trouwen. De politie vatte hem vorige week in de kraag.

De man heeft dinsdag een contactverbod opgelegd gekregen en moet uit de buurt blijven van Aniston, haar woning en werk. De stalker reisde dwars door de Verenigde Staten met als doel zijn grote liefde te huwen. "Jennifer communiceert mentaal met me. Ze wil met me trouwen en wil kinderen van me", vertelde de stalker aan een politieagent.

De man uit Pennsylvania werd donderdag opgepakt in Californië. Daar wachtte hij Aniston op met een scherp voorwerp, tape en liefdesbrieven, blijkt uit rechtbankdocumenten waarop verschillende entertainmentwebsites de hand wisten te leggen. De 41-jarige Aniston is momenteel in het buitenland voor promotiewerkzaamheden.

Jennifers stalker heeft een gewelddadig verleden en vormt volgens de politie nog steeds een gevaar. De man sloeg zijn moeder met een golfclub en stak zichzelf meerder malen neer. Zijn vader waarschuwde de politie toen hij een briefje vond waarop de stalker schreef dat hij naar Californië ging.

De 24-jarige, die heeft laten weten zijn queeste naar Aniston niet te stoppen, gelooft dat hij familie is van een reeks beroemdheden. Onder anderen Oprah Winfrey, Nelson Mandela, Jay-Z en Jennifer Lopez behoren volgens hem tot zijn familiekring. De man zit vast en staat onder toezicht van een psychiater. Op 9 augustus moet hij voorkomen.

Wielrenner gewond bij val in Zeeland

Een 73-jarige man uit Roosendaal is woensdag gewond geraakt toen hij met een groepje wielrenners door Zeeland reed. Hij smakte met zijn gezicht op de grond en moest naar een ziekenhuis worden gebracht. Daar werd onder meer een gebroken neus, een dik oog en een gebroken jukbeen vastgesteld, meldt de politie.

De bejaarde fietser reed over de Boerenweg in Zierikzee en zag te laat dat een deel van het groepje stopte om op de kaart te kijken. De man moest vol in de remmen om een botsing te voorkomen en sloeg met zijn fiets over de kop. Hij landde vol met zijn gezicht op de weg.

Johnny de Mol zingt met Miss Montreal

Johnny de Mol zette dinsdagavond zijn beste zangstem op voor Miss Montreal. De presentator verzorgde de achtergrondpartij bij een van de nummers. Na afloop liet De Mol aan muzieksite NLtracks weten 'voorlopig' geen plannen voor een zangcarrière te hebben.

Miss Montreal, die werd geboren als Sanne Hans, presenteerde dinsdagavond haar tweede album. Johnny de Mol was niet de enige BN'er die benieuwd was naar de nieuwe nummers van de 25-jarige zangeres. Ook Jennifer Hoffman nam een kijkje tijdens de albumpresentatie. "Ik ben echt fan", vertelde de actrice. "Ik ken haar niet persoonlijk, maar wat kan die vrouw zingen zeg."

In een volle Melkweg overhandigde Giel Beelen Miss Montreal haar tweede plaat. "Sanne is een fenomeen an sich en het is echt een ontzettend goede plaat geworden", oordeelde de dj van 3FM.

Johnny de Mol zingt deuntje met Miss Montreal
Johnny de Mol zingt deuntje met Miss Montreal (Foto: Novum)

Zoon vermoord stel vrijgelaten

De zoon van het echtpaar uit Vollenhove dat in september vorig jaar dood werd aangetroffen is vrijgelaten. Hij blijft wel verdacht van de moord op zijn ouders, meldt het Openbaar Ministerie in Zwolle woensdag.

De lichamen van het stel werden op 10 september vorig jaar aangetroffen in hun woning aan de Weyert. Ze bleken te zijn neergeschoten en -gestoken. De 34-jarige zoon werd op 13 april in zijn woonplaats Nieuw-Weerdinge aangehouden en zat sindsdien vast.

Het OM vreest dat er met het huidige bewijs onvoldoende grond is om de man te veroordelen. Als hij wordt vrijgesproken, is er geen mogelijkheid meer om de zaak later aan de rechter voor te leggen. Daarom is ervoor gekozen de man vrij te laten. Het onderzoek wordt voortgezet.

Instrumenten balseming Elvis onder de hamer

De instrumenten die zijn gebruikt tijdens de autopsie en balseming van het lichaam van Elvis Presley gaan onder de hamer. De voorwerpen zijn jarenlang bewaard door een medewerker van een begrafenisondernemer in Memphis. Hij maakte het lichaam van de in 1977 overleden zanger klaar voor de begrafenis.

Op de veiling zijn onder meer rubberen handschoenen, een operatietang en een kam verkrijgbaar. Ook voorwerpen die zijn gebruikt bij de voorbereidingen op de begrafenis worden geveild, zoals het betalingsbewijs van de kist waar de 42-jarige Elvis in werd begraven en de klerenhanger van zijn laatste pak.

De voorwerpen worden in twee afzonderlijke sessies geveild. De opbrengst wordt geschat op respectievelijk zes- en achtduizend dollar. De veiling vindt op 12 augustus plaats in veilinghuis Leslie Hindman Auctioneers in Chicago. Vier dagen later is het precies 33 jaar geleden dat de King of Rock and Roll op 42-jarige leeftijd overleed.

Instrumenten balseming Elvis onder de hamer
Instrumenten balseming Elvis onder de hamer (Foto: Novum)

[Tour] Kans op noodweer op Tourmalet

De laatste Pyreneeënrit in de Ronde van Frankrijk krijgt donderdag mogelijk een extra dimensie. Niet alleen ligt de finish voor het eerst sinds 1974 bovenop de gevreesde Tourmalet, het peloton dreigt ook nog eens te maken te krijgen met noodweer. Er is regen en onweer voorspeld voor donderdag in Zuid-Frankrijk.

Vandaag, op de rustdag in Pau, was het al bewolkt en begon het later op de dag te regenen. "Bovenop de Marie-Blanque was het zicht niet meer dan 50 meter", vertelde Rabo-ploegleider Adri van Houwelingen, die met Robert Gesink en Denis Menchov een van de bergen die donderdag op het programma staat, verkende.

Woods verdient nog steeds het meest

Golfer Tiger Woods is nog steeds de best verdienende sportman ter wereld. De Amerikaan, die na onthullingen over talrijke buitenechtelijke escapades vijf maanden lang de sport de rug toekeerde, staat voor het zevende jaar op rij bovenaan in de lijst van meest gefortuneerde sporters. Hij ving op jaarbasis 90,5 miljoen dollar, ongeveer 70,6 miljoen euro.

Zijn inkomsten daalden slechts met 10 procent, aldus de samenstellers van de lijst van 2010, die zoals gebruikelijk werd gepubliceerd in het toonaangevende Amerikaanse magazine Sports Illustrated. Woods raakte door de affaire wel de nodige sponsors kwijt, maar grote geldschieters als Nike en Electronic Arts bleven het golficoon trouw. Zijn inkomsten bestonden voor 20,5 miljoen dollar uit prijzengeld en 70 miljoen uit sponsorgelden.

Benzema ontkent uitspraken prostituee

Karim Benzema ontkent dat hij een seksuele relatie heeft gehad met een prostituee. Dat zei zijn advocaat woensdag tegen de Franse pers.

Benzema wordt er samen met landgenoot Franck Ribéry van beschuldigd seks te hebben gehad met een prostituee, de nu 18-jarige Ziah Dehar. Zij zou destijds minderjarig zijn geweest. Seks met een minderjarige kan in Frankrijk drie jaar celstraf opleveren.

"Karim ontkent wat Zahia Dehar heeft gezegd. Hij heeft geen seksuele relatie met haar gehad. Er is geen enkele reden om de woorden van haar zwaarder te laten wegen dan die van Karim", aldus advocaat Sylvain Cormier.

Eerder deze week werd Franck Ribéry al verhoord vanwege het schandaal en met Benzema zal dat ook nog gebeuren. Het schandaal kwam voor aanvang van het voor Frankrijk dramatische WK al aan het licht, waardoor beide verdachten nu pas verhoord worden.

Al-Bashir ondanks arrestatiebevel naar Tsjaad

De Sudanese president Omar al-Bashir is woensdag naar Tsjaad gereisd. Al-Bashir wordt gezocht voor genocide en misdaden tegen de menselijkheid en tegen hem is een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd door het Internationaal Strafhof (ICC). Opmerkelijk is dat Tsjaad een lidstaat is van het ICC en dus in staat is Al-Bashir te arresteren.

Dat gaat niet gebeuren, wist Al-Bashir. De betrekkingen tussen Sudan en Tsjaad zijn belangrijker dan het lidmaatschap van het ICC, zei ook een woordvoerder van de Sudanese regering. Al-Bashir werd dan ook hartelijk verwelkomd in N'djamena, de burgemeester overhandigde hem de sleutel van deze stad.

Al-Bashir is in Tsjaad voor een top van de Gemeenschap van Sahel en Sahara Staten, maar daarnaast wordt over de betrekkingen tussen beide landen onderhandeld.

Human Rights Watch drong er bij Tsjaad op aan de Sudanese president te arresteren. "Tsjaad riskeert de schandelijke eer de eerste lidstaat te worden die voorkomt dat een verdachte oorlogsmisdadiger voor het ICC komt", zei Elise Keppler, van HRW.

Al-Bashir ondanks arrestatiebevel naar Tsjaad
Al-Bashir ondanks arrestatiebevel naar Tsjaad (Foto: Novum)

Bende Mexico lokte politie met gewonde man

De verantwoordelijken voor een bomaanslag in Mexico gebruikten een gewonde man om de politie te lokken naar de plek waar zij een autobom hadden achtergelaten. Dat heeft de burgemeester van de Mexicaanse grensstad Ciudad Juarez woensdag gezegd.

De gewonde man was waarschijnlijk het slachtoffer van een drugsbende. De bende had hem ontvoerd en in een politie-uniform gehesen. Op 15 juli schoten bendeleden hem neer en lieten hem achter in de buurt van een autobom. Daarna belden ze het alarmnummer.

De explosie kostte het leven aan een agent, aan de gewonde man en aan een arts die ter plaatse was om het slachtoffer te helpen.

Geld voor hitteslachtoffers Duitse treinen

De Duitse spoorwegen (DB) gaan 500 euro betalen aan passagiers die het slachtoffer zijn geworden van uitgevallen airco's in ICE-hogesnelheidstreinen. Het smartengeld komt bovenop de vergoeding van anderhalf keer de ritprijs, die als tegoedbon wordt uitgekeerd.

De regeling is in principe bedoeld voor reizigers die zich medisch moesten laten behandelen, meldden Duitse media woensdag. De afgelopen tijd raakten talrijke treinreizigers bevangen door de hitte omdat de airconditioning in de treinen niet goed functioneerde. DB kwam ongeveer 2200 passagiers al tegemoet, wat 130.000 euro kostte.

De problemen met de airconditioning worden donderdag besproken in een topoverleg tussen DB-chef Rüdiger Grube en minister Peter Ramsauer van Verkeer.

Nieuw hoofd geheime dienst CIA

De CIA heeft John Bennett aangesteld als hoofd geheime operaties van de inlichtingendienst. Het is een van de belangrijkste banen binnen de CIA. Bennett is een veteraan van de dienst die het grootste deel van zijn carrière in Afrika doorbracht en leiding gaf aan spionage-operaties in Pakistan. Hij vervangt Michael Sulick.

Als voormalig chef in Pakistan overzag Bennett het Predator-programma, waarin met onbemande vliegtuigen spionagevluchten werden uitgevoerd.

HBO-raad bagatelliseert 'diplomazwendel'

De hetze tegen hbo-instellingen die studenten een alternatieve afstudeerroute aanbieden, is onterecht. Dat zegt voorzitter Doekle Terpstra van de HBO-raad woensdag in een interview in NRC Handelsblad. Na de onstane ophef over mogelijk dubieuze praktijken op Hogeschool InHolland worden volgens hem andere hbo's onterecht onder vuur genomen.

Bij InHolland zouden studenten die al lang stonden ingeschreven, een diploma hebben gekregen zonder al het werk te hebben gedaan dat daar normaal voor nodig is. De scholen zouden dit doen om de subsidie voor afgestudeerde studenten niet mis te lopen.

"Er is nog geen enkel bewijs geleverd dat er op hogescholen gefraudeerd wordt", zegt Terpstra in de krant. "We zitten met een beschuldiging aan het adres van InHolland, die wordt nu onderzocht door een onafhankelijke commissie." Oud-burgemeester Gerd Leers is dinsdag met het onderzoek naar de vermeende diplomazwendel begonnen.

Andere hbo-scholen liggen in de media ook onder vuur, maar dat is volgens Terpstra onterecht. "De Hanzehogeschool in Groningen is in de publiciteit bijvoorbeeld volslagen onterecht geknipt en geschoren. De afstudeertrajecten waarover onder meer op Geenstijl werd bericht, zijn gewoon in orde."

Volgens Terpstra is er niets mis mee als studenten vakken schrappen als ze kunnen aantonen dat ze inmiddels in het bedrijfsleven relevante vaardigheden hebben opgedaan. Hij vindt wel dat zoiets alleen in uitzonderlijke gevallen moet gebeuren.

FC Dordrecht versterkt zich

FC Dordrecht heeft twee offensieve versterkingen gehaald. Vlatko Lazic komt over van Ajax, waar hij in het beloftenteam speelde. Hij signeerde een contract voor één seizoen bij de Schapenkoppen, die verder Rachid El Khalifi terug zullen halen. El Khalifi tekent vermoedelijk aan het eind van deze week.

De 21-jarige Lazic is een buitenspeler, die niet meer bij Ajax mocht blijven. Sparta Rotterdam testte hem onlangs af na een proefperiode. Lazic volgt zijn voormalig ploeggenoot Renaldo Jongebloet, die eerder als amateur van Ajax naar de Krommedijk ging. Gisteren speelde Lazic al mee in de met 0-4 verloren oefenwedstrijd tegen Feyenoord.

Dit deed ook Rachid El Khalifi. Hij meldde zich na een Amerikaans avontuur bij Real Salt Lake al eerder bij zijn oude club, maar toen kwamen beide partijen nog geen contract overeen. Daarop vroeg El Khalifi voor de zekerheid overschrijving aan naar Hoofdklasser SC Feyenoord. Nu lijkt El Khalifi, die in 124 competitieduels voor FC Dordrecht 14 keer scoorde, alsnog een contract te krijgen. De 31-jarige Rotterdammer zag onlangs af van een overgang naar het Duitse FC Magdeburg, omdat hij alleen nog in de buurt van Rotterdam wil voetballen.

'Partijen niet eens over enige miljarden'

VVD, PvdA, D66 en GroenLinks waren het tot dinsdag niet eens over de invulling van 'verschillende miljarden' aan bezuinigingen. De informateurs die werkten aan paars-plus, hebben mogelijkheden aangedragen om de verschillen te overbruggen, maar VVD en PvdA geloofden daar niet meer in.

Dat hebben de informateurs Uri Rosenthal (VVD) en Jacques Wallage (PvdA) woensdag geschreven in hun eindverslag over de onderhandelingen over paars-plus. Het verschil van mening tussen partijen betrof 'verschillende miljarden' over 'mogelijke overeenstemming op deelterreinen en een bezuinigingsopgave met zicht op begrotingsevenwicht in 2015', zo schrijven de informateurs.

Rosenthal en Wallage schrijven dat in hun opdracht besloten lag dat de duur van het onderzoek beperkt moest blijven. D66 en GroenLinks zagen nog perspectief om een resultaat te bereiken, maar VVD en PvdA niet. Hierdoor stelden de informateurs vast dat 'een spoedige totstandkoming' van paars-plus 'niet mogelijk is gebleken'.

Eduardo van Arsenal naar Shakhtar Donetsk

Eduardo da Silva verruilt Arsenal voor Shakhtar Donetsk. Wat de Oekraïense club voor de Kroatische aanvaller betaalt is onbekend. Eduardo tekent een contract voor vier seizoenen bij de nummer vijf van de net gestarte Oekraïense competitie. De 27-jarige geboren Braziliaan speelde drie seizoenen voor de Gunners.

Eduardo werd door Arsenal in 2007 overgenomen van Dinamo Zagreb. De aanvaller had toen al de Kroatische nationaliteit. Zijn eerste seizoen in Engeland werd ruw verstoord toen Eduardo tijdens een wedstrijd tegen Birmingham City snoeihard werd getackeld en daarbij zijn been brak.

De jaargang daarna speelde hij slechts vier wedstrijden. Vorig seizoen was Eduardo weer regelmatig actief voor Arsenal. In totaal kwam hij in drie seizoenen tot 67 optredens voor de Londense club. Daarin maakte de 29-voudig Kroatisch international twintig doelpunten.

Pizzakoerier redt leven van man

Een ziekenbroeder die na zijn ontslag als pizzakoerier is gaan werken, heeft in de Amerikaanse stad Denver het leven gered van een man toen hij op dat adres een pizza kwam bezorgen.

De 22-jarige Christopher Wuebben stond net op de stoep voor het huis, toen de man een hartaanval kreeg. Nog voordat de brandweer arriveerde, wist de pizzakoerier de man weer bij kennis te krijgen. Het slachtoffer is in kritieke toestand opgenomen in een ziekenhuis.

Wuebben werd onlangs ontslagen als verpleger en zag zich gedwongen een simpel baantje te nemen om de eindjes aan elkaar te knopen. Lang zal hij de pizza's niet meer hoeven bezorgen; een ziekenhuis en een brandweerkazerne hebben Wuebben al een baan aangeboden nadat ze hadden gehoord van zijn heldhaftige optreden.

Springpaard Okidoki overleden

Okidoki, het paard waarmee springruiter Albert Zoer grote successen boekte, is overleden. Dit heeft zijn eigenaar José Larocca bekendgemaakt.

Met Okidoki was Zoer de afgelopen jaren zeer succesvol. In 2006 maakte de combinatie deel uit van het Nederlandse team dat in Aken de wereldtitel veroverde, in 2009 wonnen ze nog brons op het EK. De Olympische Spelen werden gemist omdat Zoer vlak voor de spelen bij een val zijn been brak.

Begin dit jaar besloot Zoer het paard te verkopen aan de Argentijn. In juni ging het echter mis toen Okidoki in Cannes een peesblessure opliep. De operatie leek goed te verlopen, maar gisteren traden er complicaties op. De ruin werd overgebracht naar een speciale kliniek in Bern, waar een veterinair team niet meer van zijn zijde week. Deze ochtend raakte het paard in shock, waarna hij overleed.

Okidoki is veertien jaar oud geworden.

PSN update 21 juli: vechtersbazen genoeg

Deze week zien we vooral veel vechtspellen in de PlayStation Network update. Tekken, Mortal Kombat, Street Fighter, zo maar een greep uit de collectie. Wil je het toch wat rustiger doen, dan kun je je hamster nog opvoeden op de PSP middels de Essentials. Voor de rest zijn er de mini's, en de wekelijkse updates voor LittleBigPlanet, Rockband en Guitar Hero aanwezig. Het is duidelijk vakantietijd.

PlayStation Store (via PS3, PSP en Media Go)


Speciale aanbiedingen (beschikbaar tot 4 augustus)
Tekken 5: Dark Resurrection Online (van €19.99 voor €14.99)
Revenge of the Wounded Dragons (van €7.99 voor €4.99)
Mortal Kombat 2 (van €4.99 voor €2.99)
Rag Doll Kung Fu: Fists of Plastic (van €9.99 voor €4.99)
Rag Doll Kung Fu: Fists of Plastic Time Savers Pack (van €1.99 voor €0.99)
Street Fighter IV Complete Alternative Costume Pack (van €12.99 voor €5.99)
Street Fighter 2 Turbo HD Remix (van €14.99 voor €6.99)
Final Fight: Double Impact (van €9.99 voor €4.99)

Permanente Prijsverlagingen
Obscure: The Aftermath (PSP)
(van €29.99 voor €14.99)

Downloadable Games (PS3)
Sam and Max: The Devil's Playhouse Episode - Beyond the Alley of the Dolls (gratis)

Downloadable Games (PSP)
Gravity Crash (€7.99)

PSP Essentials
Street Fighter Alpha Max 3 (€9.99)
Petz: My Baby Hamster (€9.99)

minis (PS3/PSP)
Young Thor (€4.99)
Arctic Adventures: Polar's Puzzles (€3.99)

Demos (PS3)
Kane and Lynch 2: Dog Days (Single/Multiplayer Demo)

Add-On Game Content (PS3)
LittleBigPlanet
   Marvel Costume Kit 2 (€5.99) (of los:)
      Elektra Costume (€1.99)
      Human Torch Costume (€1.99)
      Thor Costume (€1.99)
      Spider-Man Costume (€1.99)
      Ghost Rider Costume (€1.99)
ModNation Racers - Sheriff Sirloin Pack (€1.75)
Zen Pinball - Mars Table (€1.99)
Rock Band
   ‘The Stooges Pack 01' (€5.29) (of los:)
      ‘1969' (€1.49)
      ‘I Wanna Be Your Dog' (€1.49)
      ‘New Dark Ages' (€1.49)
      ‘No Control' (€1.49)
      ‘No Fun' (€1.49)
Rock Band Network
   '50,000 Unstoppable Watts' by Clutch (€1.49)
   ‘Approach the Podium' by Winds of Plague (€1.49)
   ‘How we Roll' by Plushgun (€1.49)
   ‘Indigo Friends' by Reverend Horton Heat (€1.49)
   ‘Stand for Something' by Skindred (€0.79)
Guitar Hero 5
   Disturbed Track Pack (€5.49) (of los:)
   Down with the Sickness (€1.99)
   Indestructible (€1.99)
   Stricken (€1.99)

Add-On Game Content (PSP)
LittleBigPlanet
   Fruit Salad Costume (gratis)
   Fruit Salad Level Kit (€2.99)
Buzz! Quiz World - Celebrities Quiz (€3.99)

Videos (PSP)
Piyotama mini Trailer
Armored Core 3 Trailer
Armored Core Last Raven Trailer
Armored Core Silent Trailer

Wallpapers (PS3)
Fat Princess: Fat Roles Wallpaper 1 & 2 (gratis)

Avatars (PS3)
Crash Commando - (€0.25 elk)
   Jarhead Avatar
   Maid Mayhem Chaos Avatar
   Nuke ‘m Ninja Avatar
   Reggae Rasta Avatar
PAIN - (€0.25 elk)
   Brock Avatar
   Cookie Avatar
   Ed Avatar
   Ginger Avatar
   Hung Avatar
   Jarvis Avatar
   Kenny Avatar
   Le Toot Avatar
   Scurv Avatar
   Tati Avatar

Additional Locale Releases
Toy Story 3 - Alien Escapades

 

'Bouterse gaat om vergeving Decembermoorden vragen'

Desi Bouterse gaat publiekelijk om vergeving vragen voor de Decembermoorden. Hij gaat dit doen na zijn inauguratie tot president van Suriname. Dat kondigde zijn geestelijk leider, bisschop Steve Meye, woensdag aan in het radioprogramma Dit is de Dag.

Meye treft al voorbereidingen voor een grote bijeenkomst op 3 augustus op het onafhankelijkheidsplein in Paramaribo, waar Bouterse het publiek om vergeving zal vragen.

"Ik geloof dat hij dit alleen kan doen als hij opnieuw regeringsleider is, als hij dezelfde verantwoordelijkheid draagt als tijdens het moment dat deze vijftien mensen werden vermoord. Dat moment is nu aangebroken. Ik weet honderd procent zeker dat hij dit ook echt gaat doen'', verzekert de bisschop.

Volgens Meye is het de wil van God dat Bouterse president van Suriname wordt. In het Nederlands Dagblad zei de leidsman dat hij samen met Bouterse 'het aangezicht van God heeft gezocht'. God geeft Bouterse nu een kans om te laten zien dat hij veranderd is, stelt de dominee. "Ik heb er vertrouwen in. Dit is zijn seizoen." De verkiezingen zijn volgens hem vooral een zegen.

In Suriname loopt een proces tegen de oud-couppleger vanwege de Decembermoorden in 1982. In Nederland is hij veroordeeld tot elf jaar cel wegens drugshandel. Volgens Meye schetst de Nederlandse pers een veel te negatief beeld van Bouterse. "Als je hem kent, zul je ontdekken dat hij geen monster is. God heeft hem nu een nieuwe kans gegeven", oreerde Meye in het Nederlands Dagblad.

Startverbod voor piloot met ongeldig brevet

Een piloot is woensdag in Deventer bestraft omdat hij tijdens een controle op het vliegveld Teuge geen geldig vliegbrevet bleek te hebben. Hierdoor kreeg de vlieger een startverbod opgelegd, meldt de Inspectie Verkeer en Waterstaat.

Hij bleek zich onvoldoende op de vlucht te hebben voorbereid en kon ook niet aantonen dat zijn vliegtuig was verzekerd. De piloot loopt kans een aantekening op zijn brevet te krijgen of een vakbekwaamheidsproef te moeten afleggen.

Kritische moslims lanceren site

Een aantal jonge kritische moslims heeft een website opgericht waarmee ze een islamitisch platform voor hedendaagse denkers willen zijn en denkbeelden over de islam willen doorbreken. Dat heeft een redacteur van de site nieuwemoskee.nl woensdag laten weten.

"We willen een platform zijn voor kritische moslims die meer verdieping en nuance en een meer kritische houding willen stimuleren onder Nederlandse moslims", aldus een van de redacteuren, Kamel Essabane. "We hebben gemerkt dat daar behoefte aan is. Er zijn veel moslims die kritisch naar zichzelf kijken. En dat is ook nodig voor de ontwikkeling van de moslimgemeenschap in Nederland."

Obama tekent 'Wall Street-plan'

De Amerikaanse president Barack Obama heeft woensdag zijn handtekening gezet onder een omvangrijk hervormingsplan voor de financiële sector.

Met het zogenoemde Wall Street-plan krijgt de financiële sector in de Verenigde Staten te maken met strengere regels. Obama zei dat Amerikanen niet langer hoeven op te draaien voor fouten die op Wall Street worden gemaakt. De hervorming is de grootste ingreep in de financiële sector sinds de Grote Depressie in de jaren dertig.

ANPID199623
Obama tekent 'Wall Street-plan' (Foto: ANP)

[Tour] Voigt gaat door ondanks ribblessure

Met mogelijk een gebroken rib fietst Jens Voigt morgen toch door in de Ronde van Frankrijk. "Ik weet niet of mijn ribben zijn gebroken of gekneusd, maar ze kunnen sowieso niet worden behandeld. Ik ben tegen een röntgenfoto, want dat is radioactief", aldus de Duitse renner.

De knecht van de Luxemburger Andy Schleck kwam gisteren zwaar ten val in de zestiende etappe en liep schaafwonden op over zijn hele lichaam. "Ik heb dertig verwondingen geteld. Maar het is nog maar een paar dagen. Ik wil nu Parijs halen", sprak de routinier strijdvaardig.

'Sevilla in de markt voor Afellay'

Volgens de Andalusische krant Estadio Deportivo is Sevilla geïnteresseerd in Ibrahim Afellay. De nummer vier van Spanje is nog altijd op zoek naar een nieuwe middenvelder.

Hoofdcoach Antonio Alvarez had aanvankelijk Mikel Arteta (Everton) en Luca Cigarini (Napoli) op het oog, maar van een transfer kwam het nog niet. Alvarez zou nu willen proberen om Afellay te kopen van PSV.

Afellay heeft in Eindhoven een contract tot medio 2011. De club neemt echter de tijd om een oplossing te vinden en maakt geen haast om Afellay te verkopen of hem een nieuw contract aan te bieden. De 24-jarige spelmaker bereidt zich nu gewoon bij PSV voor op het nieuwe seizoen.

Sevilla kan op concurrentie rekenen, want vanuit Duitsland zijn naar verluidt ook Hamburger SV en Schalke 04 geïnteresseerd. Afellay maakte in het seizoen 2003-2004 zijn debuut bij PSV en hij speelde inmiddels al 140 wedstrijden voor de club.

Super Street Fighter IV krijgt nieuwe karakters?

Super Street Fighter IV heeft 35 karakters in het spel zitten en dit kan mogelijk uitgebreid gaan worden. Er is namelijk een flyer van het spel verschenen en daar staat op "Here comes new challengers?!", het gaat om een flyer van de arcade versie van het spel. De tekst staat duidelijk onderaan de flyer, over een leeg vlak.

De flyer toont de nieuwe karakters voor in de arcade versie, karakters die ook al in de console versie zaten. Er is nu twijfel ontstaan of de tekst refereert naar de nieuwe karakters van de console naar arcade versie of hele nieuwe karakters die nooit eerder in één van de games hebben gezeten.

De flyer is gemaakt door de Capcom Arcade-afdeling, die onafhankelijk werkt van andere Capcom-afdelingen. Komend weekend zal de arcade versie getest gaan worden op verschillende locaties in Japan en wordt er bekend of er misschien wel nieuwe karakters komen of niet.

SSF IV nieuwe karakters?
Meer dan 35 misschien?

Wurgen scheidsrechter levert 27 duels schorsing op

De Paraguayaanse voetballer Jose Pedrozo is voor 27 wedstrijden geschorst. Pedrozo probeerde afgelopen weekeinde in een wedstrijd in de Chileense tweede divisie scheidsrechter Marcelo Miranda te wurgen. Dat kostte hem twintig duels. Een poging de arbiter nogmaals aan te vallen werd met vijf duels bestraft. De overige twee duels schorsing werden hem opgelegd voor de oorspronkelijke overtreding die hem rood opleverde.

Rechtsback Pedrozo kwam wereldwijd in het nieuws toen een filmpje van de actie op internet verscheen. Na een overtreding van de speler van de Rangers ging scheidsrechter Miranda op zoek naar de weggelopen Pedrozo. Die kwam aanrennen en greep de arbiter van achteren bij zijn nek. Medespelers van Pedrozo ontzetten Miranda en moesten hun geagiteerde ploeggenoot daarna ook weghouden bij de leidsman. De politie kwam het veld op om de gemoederen tot bedaren te brengen.

Of Pedrozo echt met de schorsing zit, valt nog te bezien. De verdediger liet zaterdagavond na de wedstrijd al weten ontslag te nemen bij Rangers en terug te keren naar zijn vaderland.

Hartley geen reserverijder meer bij Red Bull

Rijder Brendon Hartley is niet langer de test- en reserverijder van Red Bull Racing en Scuderia Toro Rosso. Tegenover GPUpdate.net heeft Red Bull dit bevestigd. De coureur uit Nieuw-Zeeland is uit het rijdersprogramma gezet. Hierdoor is Daniel Ricciardo de enige derde rijder die bij Red Bull aanwezig is.

Door deze beslissing verliest Hartley ook zijn gesponsorde stoeltje bij Red Bull in de World Series by Renault. Bij het Tech 1 Racing-team is er al een vervanger gevonden in de persoon van Jean-Eric Vergne, die momenteel aan de leiding staat in de strijd bij de Formule 3. De rijder uit Frankrijk reed deze maand zijn eerste rondes in een Formule 1-auto van Red Bull tijdens het Good Festival of Speed in Engeland. Maar liefst vier seizoenen lang maakte Hartley deel uit van Red Bull.

Treyarch: 'nooit betalen voor MW2 multiplayer'

Zowel Treyarch als Infinity Ward hebben gereageerd op de geruchten dat men zou moeten betalen voor een multiplayergame van Modern Warfare 2. Een Xbox Live member van 360Junkies had namelijk een video opgenomen waar er in-game werd gevraagd voor het verlengen van zijn 'Modern Warfare 2 Subscription'.

Sindsdien is er niet al te vrolijk gereageerd op het gerucht, waardoor zowel Infinity Ward als Treyarch-vertegenwoordigers hebben verzekerd dat het een onjuist is. Robert Bowling van IW tweette: “For the record, nobody has to pay to play COD or MW2 multiplayer, nor will they.” Ook Treyarch's Josh Olin haastte zich om het uit de wereld te helpen middels een twitterbericht:“No, you will not have to ‘Pay to Play’ #CODBlackOps Multiplayer either. Rumor -> Squashed.”.

De vraag blijft natuurlijk - hoe komt dat subscriptionkadertje daar? Het kan immers nep zijn, of een undercover test van Microsoft. Oordeel zelf:

WK-gangers terug bij Ajax

De Oranje-internationals Maarten Stekelenburg, Gregory van der Wiel en Demy de Zeeuw hebben zich vandaag, tien dagen na de verloren WK-finale tegen Spanje, weer gemeld bij hun club Ajax. Ze trainden weer mee met de rest van de selectie.

Ook Luis Suárez verscheen weer op het veld in de hoofdstad. De Uruguayaan bereikte met zijn land de halve finale en verloor daarna de strijd om plaats drie van Duitsland. Zijn landgenoot Nicolas Lodeiro ontbrak op de training, want door een staking op de Franse luchthavens kon hij niet op tijd in Nederland arriveren.

Voor Ajax begint het seizoen al snel. Komende vrijdag spelen de Amsterdammers een laatste oefenwedstrijd tegen Chelsea. Daarna spelen de hoofdstedelingen in de derde voorronde van de Champions League op 28 juli thuis tegen PAOK Saloniki en drie dagen later de Johan Cruijff Schaal tegen FC Twente. De competitie begint voor de ploeg van trainer Martin Jol op 7 augustus uit tegen FC Groningen.

Oost-Europeanen met hiv vragen hulp

Oost-Europeanen met hiv dringen er bij hun regeringen en de internationale gemeenschap op aan alles in het werk te stellen om aids in deze regio te bestrijden. Actievoerders spraken woensdag tijdens de internationale aids-conferentie in Wenen.

De activisten komen uit Rusland, Oekraïne en Estland. Volgens hen laat het politici koud dat alleen deze week al bij meer dan drieduizend mensen de diagnose wordt gesteld dat zij geïnfecteerd zijn met het virus. De toegang tot behandeling, preventie en zorg is daarbij afwezig of uitzonderlijk duur.

In 2008 woonden in Oost-Europa en Centraal-Azië anderhalf miljoen mensen met hiv. Bovendien is er een toename van het aantal geïnfecteerden waarneembaar.

[Tour] Schleck: "Heb nog maar één kans"

Andy Schleck zal morgen in de Tour de France alles geven om de gele trui weer te veroveren en de ronde te winnen. De Saxo Bank-rijder staat in het klassement acht seconden achter op Alberto Contador en moet in de laatste bergetappe dit verschil ruimschoots goed gaan maken.

Schleck had sinds de negende etappe het geel in handen, maar verloor in de etappe naar Bagnères-de-Luchon veel tijd. De Luxemburger ging op Port de Balès in de aanval, maar kwam enkele meters later stil te staan toen zijn ketting er af ging. Contador profiteerde hiervan door samen met Denis Menchov en Samuel Sánchez hem in te halen en op de streep 39 seconden voorsprong te hebben, waardoor de gele trui van eigenaar verwisselde.

"Nu gaat het erom. Ik heb nog maar één kans om de Tour te winnen en dat is op de Tourmalet. Ik wil zo graag die eindzege pakken en ik weet dat het dan donderdag moet gebeuren," zei Schleck die weet dat hij een ruime voorsprong op zal moeten bouwen om zaterdag in de tijdrit het geel te kunnen behouden.

Ballack weer in training

Michael Ballack heeft de training hervat. De Duitse middenvelder, die op het laatste moment het wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika miste door een enkelblessure, startte vandaag de voorbereiding bij zijn nieuwe werkgever Bayer Leverkusen.

De voormalige speler van Chelsea werkte zonder problemen de oefensessie af. "Ik ben tevreden. De enkel geeft geen problemen." Ballack gaf tevens aan dat zijn interlandloopbaan nog niet voorbij is. De 33-jarige routinier is gedreven om weer terug te keren als aanvoerder in het elftal van bondscoach Joachim Löw.

Clooney onderscheiden voor liefdadigheidswerk

George Clooney mag volgende maand een bijzondere prijs ophalen tijdens de uitreiking van de Emmy Awards. De 49-jarige acteur krijgt de Bob Hope Humanitarian Award. Dat maakte de organisatie woensdag bekend.

Clooney krijgt de onderscheiding onder meer vanwege zijn liefdadigheidsactie 'Hope for Haiti'. De tv-actie, die meedingt naar een Emmy, werd eind januari door Clooney georganiseerd om geld op te halen voor de slachtoffers van de aardbeving op Haïti. Met behulp van sterren als Brad Pitt, Beyoncé en Madonna haalde Clooney miljoenen op.

Ook Georges inzamelingsactie voor de slachtoffers van orkaan Katrina en zijn inzet tegen de genocide in Darfur worden beloond. Clooney was volgens de organisatie achter de Emmy's een 'voor de hand liggende keuze' omdat de acteur televisieuitzendingen gebruikte voor liefdadigheidsdoeleinden.

De Bob Hope Humanitarian Award werd in 2002 in het leven geroepen. Clooney is de vierde die de prijs krijgt. Eerder namen Oprah Winfrey, Bill Cosby en Danny Thomas de prijs in ontvangst. Clooney krijgt de award op 29 augustus, tijdens de uitreiking van de Emmy's.

Clooney onderscheiden voor liefdadigheidswerk
Clooney onderscheiden voor liefdadigheidswerk (Foto: Novum)

Groen licht voor nieuwe eilanden IJburg

De aanleg van IJburg kan verder gaan. De Raad van State oordeelde woensdag dat het plan van de gemeente Amsterdam om vier eilanden in het IJmeer te ontwikkelen waarop 9400 woningen komen te staan, door mag gaan. De stichting Verantwoord Beheer IJmeer, de IJsselmeervereniging en de dorpsraad Durgerdam verzetten zich hiertegen.

Eerder gaf de provincie Noord-Holland toestemming voor het bestemmingsplan. De belangenverenigingen vrezen onder meer voor de natuur in het IJmeer en het Markermeer. De Raad van State vond hun bezwaren echter ongegrond. Tegen deze uitspraak is geen beroep mogelijk.

Amsterdam besloot in 1996 om een nieuwe stadswijk te bouwen op zes aan te leggen eilanden in het IJmeer. Inmiddels staan zo'n zesduizend woningen op de twee eilanden, waar dertienduizend mensen wonen.

Munitiescherven aangespoeld op Zeeuws strand

Op het strand bij Nieuwvliet-Bad in Zeeland spoelen scherpe metalen scherven van explosieven uit de Tweede Wereldoorlog aan. Het strandgebied is afgezet, ook omdat er mogelijk niet-ontplofte munitie aanspoelt. Voor de kust zijn door werkzaamheden zogenoemde springputten bloot komen te liggen, waarin na de oorlog munitie is gedumpt.

De gemeente Sluis, waar Nieuwvliet-Bad onder valt, heeft een noodverordening afgekondigd voor het strand bij de Verdronken Zwarte Polder. Het gebied waar het waterschap Zeeuws-Vlaanderen kustversterkingswerkzaamheden verricht is gevaarlijk terrein, meldt de gemeente,

Het strand mag niet worden betreden, op straffe van een boete of een celstraf. De noodverordening is van kracht tot 1 november.

Munitiescherven aangespoeld op Zeeuws strand
Het gebied waar de munitiescherven zijn aangespoeld (Foto: Novum)

Beruchte aspergeteelster komt vrij

De 47-jarige aspergeteelster José J. uit Someren, die vastzit voor uitbuiting van werknemers, komt donderdag vrij. De rechtbank oordeelde woensdag dat het niet nodig is om haar na het aspergeseizoen nog in de gevangenis te houden, zegt haar advocaat Maurice Stassen.

De rechtbank vindt de persoonlijke belangen van de vrouw nu zwaarder wegen, zegt de raadsman. Zo is haar aspergebedrijf in het halfjaar dat ze in voorarrest heeft gezeten verpieterd. Slechts tien procent van de oogst is binnengehaald door familie van de vrouw en de rekeningen stapelen zich op, zegt Stassen.

De verdachte kreeg al eerder boetes opgelegd na controles op haar bedrijf in 2005 en 2006. Bij die controles werd een groot aantal Poolse seizoensarbeiders aangetroffen die zonder de juiste papieren asperges aan het plukken waren. Eerder werden al vijftig Roemenen onder erbarmelijke omstandigheden gevonden bij het bedrijf. Hun situatie werd omschreven als 'moderne slavernij'.

De zaak loopt nog wel, maar wanneer de volgende zitting is, is nog niet bekend. De komende tijd worden nog enkele Roemeense en Portugese getuigen gehoord.

Hennepkwekerij in gemeenschapshuis

In het Limburgse Stein is een hennepkwekerij ontdekt onder een podium in een gemeenschapshuis in de wijk Nieuwdorp. De politie heeft de 57-jarige uitbater van het gemeenschapshuis gearresteerd. De aangetroffen apparatuur en planten zijn in beslag genomen.

De politie ontdekte de kwekerij met ongeveer achthonderd planten na een anonieme tip. Volgens agenten werd er op amateuristische wijze stroom afgetapt, waardoor een zeer gevaarlijke situatie ontstond.

Doden na kapseizen boot Uganda

Zeker tien mensen zijn om het leven gekomen toen de boot waarin zij zaten in het Ugandese deel van het Victoriameer kapseisde. Dat heeft de Ugandese politie woensdag gezegd. Vier overlevenden werden bewusteloos uit het water gered en zijn overgebracht naar een ziekenhuis.

De boot was met passagiers en vis onderweg van een eiland in het meer naar het stadje Entebbe, ten zuiden van de hoofdstad Kampala. Mogelijk kapseisde de boot door krachtige winden. Onbekend is of er nog meer personen aan boord waren.

Spanje voorziet betere relatie Cuba met EU en VS

De vrijlating door Cuba van tientallen politieke gevangenen komt de relatie met de Verenigde Staten ten goede en zal zorgen voor een opheffing van het decennia oude embargo tegen het communistische eiland. Dat voorspelde de Spaanse minister van buitenlandse zaken woensdag in het Spaanse parlement.

Van de 52 gevangenen die sinds 2003 onder naar eigen zeggen erbarmelijke omstandigheden vastzaten zijn er elf naar Spanje gevlogen. Een twaalfde wordt woensdag verwacht.

Volgens minister Miguel Angel Moratinos zal de vrijlating van de gevangenen tevens leiden tot een verbetering in het EU-beleid richting Cuba. Maar de woordvoerster van de EU voor buitenlandse zaken, Maja Kocijancic, vond het nog te vroeg om te bepalen of het beleid gewijzigd kan worden. "We zullen er maandag meer over weten", zei ze, als de ministers van buitenlandse zaken waarschijnlijk kort over de vrijlating van de gevangenen spreken. Tot september wordt er echter geen beslissing verwacht. Ook de Amerikaanse ambassade in Madrid stelde dat hoewel de VS de vrijlating van de dissidenten verwelkomt, het nog te vroeg is om te zeggen of het enige invloed op het embargo heeft.

Maandag zeiden de vrijgelaten gevangenen in Spanje dat ze gekant zijn tegen welke wijziging in het EU-beleid dan ook ten opzichte van Cuba. "De Cubaanse regering heeft geen stappen ondernomen om een duidelijke beslissing te kunnen laten zien richting een democratische samenleving", zeiden ze in een verklaring. "Onze vrijlating naar Spanje moet niet gezien worden als een teken van goede wil, maar eerder als een wanhopige poging van het regime in zijn dringende zoektocht naar erkenning op welke manier dan ook."

Spanje voorziet betere relatie Cuba met EU en VS
Spanje voorziet betere relatie Cuba met EU en VS (Foto: Novum)

'Geen onderzoek Lockerbie-dader'

De Britse regering gaat geen onderzoek instellen naar de besluitvorming rond de vrijlating van de Libische Lockerbie-dader Abdel Baset al-Megrahi. Ook een eventuele rol van het olieconcern BP bij de zaak wordt niet verder onderzocht. Dit heeft de Britse premier David Cameron in een onderhoud met de Amerikaanse president Barack Obama duidelijk gemaakt.

Door de VS is op een dergelijk onderzoek aangedrongen, maar volgens Cameron, die dinsdag in Washington arriveerde voor zijn eerste bezoek aan het Witte Huis, is dat niet nodig. Het is immers duidelijk, zo betoogde hij, dat de beslissing om Al-Megrahi vrij te laten een foute beslissing was. "Het ging om de grootste massamoord uit de Britse geschiedenis en het ging niet aan om hem vrij te laten", aldus Cameron. Al-Megrahi is de enige verdachte die is veroordeeld voor de bomaanslag in december 1988 op Pan Am-vlucht 103, waarbij 270 mensen, meest Amerikanen, de dood vonden.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton heeft zowel de Britse als de Schotse regering opgeroepen een nader onderzoek in te stellen. Leden van het Amerikaanse Congres willen vooral opheldering over de vraag welke rol BP in deze zaak heeft gespeeld.

Het besluit tot vrijlating werd verleden jaar genomen door de Schotse regering. Destijds werd gezegd dat de Libiër ernstig ziek was -hij zou aan terminale kanker lijden en hooguit nog maar een jaar te leven hebben- en dat hij om humanitaire redenen naar zijn vaderland werd uitgewezen. Al-Megrahi leeft nog steeds; de diagnose is intussen bijgesteld.

In de Britse pers werd vorig jaar al gesuggereerd dat BP de regering in Edinburgh onder druk had gezet om Al-Megrahi vrij te laten. BP had belang bij goede betrekkingen met het regime in Tripoli vanwege olieboringen voor de kust van Libië.

Cameron: geen onderzoek Lockerbie-dader
Cameron: geen onderzoek Lockerbie-dader (Foto: Novum)

'Kerngeleerde Amiri gaf info over CIA'

De Iraanse kerngeleerde Shahram Amiri, die vorige week vanuit de Verenigde Staten terugkeerde naar Iran, heeft de Iraanse autoriteiten belangrijke informatie toegespeeld over de Amerikaanse geheime dienst CIA. Dat heeft een welingelichte bron in Teheran onthuld.

Het gaat om uiterst waardevolle informatie, zei de bron tegen het Iraanse persbureau Fars. Amiri fungeerde in de periode dat hij in de VS verbleef als spion voor Iran, terwijl de Amerikanen juist dachten van hem belangrijke informatie te krijgen over het Iraanse nucleaire programma, zo suggereerde de bron.

Volgens het regime in Teheran werd Amiri in 2009 ontvoerd door de CIA en tegen zijn wil naar de VS gebracht. Washington houdt vol dat de kerngeleerde uit zichzelf was overgelopen en kennelijk later van gedachten veranderde. Amiri zelf beweert inmiddels dat hij na aankomst in de VS door de CIA zowel geestelijk als lichamelijk onder zo'n zware druk is gezet dat je van marteling kunt spreken. Bij de verhoren door de CIA waren, zo claimt hij, ook Israëlische agenten aanwezig. Ook beweert hij dat de CIA hem vijftig miljoen dollar heeft geboden om in de VS te blijven.

Rond Amiri ontstond ophef toen de Iraanse minister van buitenlandse zaken Mouchehr Mottaki verklaarde dat de wetenschapper tijdens een pelgrimstocht naar Saudi-Arabië in 2009 door Amerikaanse agenten was ontvoerd en tegen zijn wil naar de VS was gebracht. De aantijging werd door Washington naar het rijk der fabelen verwezen. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton zei dat Amiri uit vrije wil in de VS vertoefde en geheel en al vrij was om te gaan en staan waar hij wilde.

De Amerikaanse media meldden in maart dat de 32-jarige Amiri naar de VS was overgelopen en de CIA hielp inzicht te krijgen in het atoomprogramma van Iran. Hij zou meer dan een jaar lang voor de CIA hebben gewerkt en voor zijn diensten vijf miljoen dollar hebben gekregen.

Amiri werkte voor zijn verdwijning aan de Malek Ashtar Universiteit in Teheran. Het instituut heeft nauwe banden met de machtige Revolutionaire Garde.

'Kerngeleerde Amiri gaf info over CIA'
'Kerngeleerde Amiri gaf info over CIA' (Foto: Novum)

Eikenprocessierups opereert ook ondergronds

Eikenprocessierupsen blijken, behalve in bomen, hun nesten ook onder de grond te maken om zich daar te verpoppen. Dit meldt wetenschapper Silvia Hellingman woensdag op de website natuurbericht.nl. De grondnesten zijn moeilijker te vinden dan de nesten aan stammen en takken. Hierdoor wordt de bestrijding van de schadelijke rupsen nog ingewikkelder.

Insectenkenner Hellingman, die werkt bij een Drents bedrijf dat biologische plagen bestrijdt, constateerde dit nog onbekende gedrag in Meppel, waar een eikenprocessierupsnest die eerst in een boom zat zich binnen een dag twee tot vijf centimeter in de grond had gegraven om te verpoppen. Alleen een uitstekend stukje spinsel of een stuk vel verraadden hun aanwezigheid.

Het gedrag is mogelijk het gevolg van het warme weer. Van de dennenprocessierups, die niet in Nederland voorkomt, was al bekend dat deze zich bij hoge temperaturen de grond ingraaft.

De eikenprocessierupsen kunnen voor gezondheidsproblemen zorgen bij mens en dier. Ze scheiden haartjes af die irritaties en allergische reacties kunnen veroorzaken. Normaal gesproken komen de eitjes eind april, begin mei uit en vervolgens vervellen de rupsen een paar keer. Totdat ze zich in juli tot nachtvlinder omvormen, zorgen de rupsen voor overlast. De haren die vanaf de derde vervelling vrijkomen, worden door de wind verspreid.

Door de grondnesten blijven de brandharen in de grond en zwerven ze niet door de omgeving. Dit zorgt dan voor minder overlast dan de boomnesten. Overlast kan echter wel ontstaan bij het maaien of het bewerken van de grond.

Tot nu toe worden alleen nesten in bomen verwijderd, maar grondnesten blijven onaangeroerd waardoor de populatie zich sneller kan herstellen. Vanwege de recente ontdekking is het nog lastig vast te stellen hoe vaak het voorkomt.

Eind vorige maand werden in tien gemeenten mini-aaltjes met succes ingezet om de rupsen te bestrijden. De mini-aaltjes zijn parasieten die de rupsen een infectie bezorgen waaraan ze doodgaan. Het middel levert geen gevaar op voor andere insecten of vogels en andere dieren die rupsen eten. Rupsen van beschermde vlindersoorten worden ontzien.

De eikenprocessierups komt oorspronkelijk uit Midden-Europa en rukt door de stijgende temperatuur steeds verder op naar het noorden. Het dier dankt zijn naam aan de nachtelijke zoektochten 'in processie' naar voedsel in de toppen van eikenbomen.

Eikenprocessierups opereert ook ondergronds
Eikenprocessierups (Foto: Novum)

Beatrix ontvangt vaste adviseurs

Koningin Beatrix praat woensdag met haar vaste adviseurs over hoe het nu verder moet met de formatie. Het staatshoofd ontvangt op paleis Noordeinde de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer en de vicepresident van de Raad van State, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst.

Eerder op de middag ontving Beatrix de informateurs Uri Rostenthal (VVD) en Jacques Wallage (PvdA), die verslag uitbrachten over het mislukken van de onderhandelingen tussen VVD, PvdA, D66 en GroenLinks over de vorming van een paars-pluskabinet. Zij geven later op de middag een persconferentie.

Geen damesteam 4x100 wisselslag op EK

Bij het EK zwemmen in Boedapest volgende maand zal er geen Nederlandse vrouwenploeg uitkomen op de 4x100 meter wisselslag. Dit werd vandaag bekendgemaakt.

Technisch directeur Jacco Verhaeren moest door het ontbreken van de geblesseerde Inge Dekker de samenstelling van het kwartet wijzigen. Verhaeren zag wel mogelijkheden daarvoor maar hij wil toch voorrang geven aan de individuele belangen van de zwemsters.

"Schreuder en Kromowidjojo zouden in de series de vlinderslag kunnen zwemmen, maar beiden hebben dezelfde dag op de 50 vrij medaillekansen. Dat geldt ook voor Nijhuis op de 50 school. Zij kunnen zich nu helemaal richten op hun eigen nummer," aldus Verhaeren.

Vierdaagse coulant na missen scan

Wandelaars in de Nijmeegse Vierdaagse die een controlescan missen hoeven niet in paniek te raken. Het scannen van de polsbandjes is verbonden met een logsysteem waarop te zien is langs welke controlepunten deelnemers zijn geweest.Eén misser wordt vergeven, meldt de organisatie woensdag.

Sinds de eerste wandeldag zijn diverse kinderziektes opgedoken in het systeem dat de barcodes op de polsbandjes moet scannen. De snelheid waarmee gescand wordt levert problemen op met software en handscanners. Als wandelaars door vertraging of storingen niet kunnen worden gescand heeft dit geen negatieve gevolgen en kan na vier dagen het felbegeerde Vierdaagsekruis worden opgespeld.

Het is de eerste keer dat de polsbandjes met barcodes worden gebruikt. De kniptang, die decennia werd gehanteerd, heeft plaatsgemaakt voor een handscanner die via een satelliet in verbinding staat met de centrale computer van de Vierdaagse. Volgens de organisatie kunnen de ongeveer veertigduizend deelnemers daardoor sneller langs start en de finish. Ook is het polsbandje fraudebestendig en praktisch, omdat iedere afstand een eigen kleur heeft.

Een polsbandje dat tijdens normaal gebruik kapot is gegaan hoeft ook niet tot problemen te leiden. Wie zich met het kapotte bandje meldt bij de centrale administratie krijgt probleemloos een nieuw exemplaar. Als het polsbandje kwijt is krijgt de deelnemer na het checken van de gegevens ook een nieuw exemplaar.

Soortgelijke systemen zijn al jaren in gebruik bij andere sportevenementen, amusementsparken en vakantieoorden.

Astronomen ontdekken zwaarste ster ooit

Een enorme bal helder brandend gas in een naburig sterrenstelsel is mogelijk de zwaarste ster die ooit is ontdekt. Het hemellichaam heeft een massa die honderden malen groter is dan die van onze zon. Dat hebben wetenschappers woensdag gezegd. Zij beschreven de vondst in een artikel dat in de Monthly Notices of the Royal Astronomical Society wordt gepubliceerd.

Ooit woog de ster, R136a1 genaamd, zo'n 320 maal zoveel als de massa van ons zonnestelsel, zei astrofysicus Paul Crowther, tweemaal zwaarder dan de zwaarste ster die tot dusverre werd gevonden. Inmiddels is de gigantische bol gas echter aanzienlijk geslonken. Het gas verbrandt met zo'n intensiteit dat de ster bijna tien miljoen keer helderder schijnt dan onze zon.

De gigant werd ontdekt in het centrum van een sterrencluster in de Tarantula Nebula, een grote wolk gas en stof in de Grote Magelhaense Wolk, een sterrenstelsel op zo'n 165 duizend lichtjaar afstand.

Dergelijke sterren worden niet oud. Ze leven vlug en sterven jong. De sterren branden zich in zo'n duizelingwekkende vaart op dat het leidt tot spectaculaire explosies. "De grootste worden slechts zo'n drie miljoen jaar oud", aldus Crowther. "In de astronomie is dat een bijzonder korte tijd." Deze korte levensduur is een van de redenen dat deze reuzen zo moeilijk zijn te vinden. Daarnaast zijn ze ontzettend zeldzaam en ontstaan ze alleen in sterrenclusters met de hoogste dichtheid.

Astronomen ontdekken zwaarste ster ooit
Astronomen ontdekken zwaarste ster ooit (Foto: Novum)

Justitie stopt onderzoek Duitse aartsbisschop

Justitie in Duitsland staakt het onderzoek naar de voorzitter van de rooms-katholieke bisschoppenconferentie, aartsbisschop Robert Zollitsch van Freiburg. Dat heeft het Openbaar Ministerie in het Zuid-Duitse Konstanz woensdag bekendgemaakt.

Zollitsch werd verdacht van medeplichtigheid aan seksueel misbruik. De klacht was ingediend door iemand die in de jaren zestig seksueel was misbruikt door een priester in het aartsbisdom Freiburg. Zollitsch zou verantwoordelijk zijn geweest voor de aanstelling van de priester.

Ook extra arbiters in Champions League

Het experiment met een vijfde en zesde scheidsrechter wordt uitgebreid naar de Champions League. Dat heeft de IFAB, het regelgevend orgaan in de voetbalsport, besloten. Afgelopen seizoen werd in de Europa League al gewerkt met twee extra assistent-scheidrechters die zich achter de achterlijn opstellen en moeten helpen bij lastige beslissingen in het strafschopgebied.

In 2012 neemt de IFAB een beslissing of er standaard met zes scheidsrechters gaat worden gewerkt of dat het experiment wordt stopgezet. Het is nog onduidelijk wat de gevolgen zijn van het voortzetten van het experiment voor een beslissing over mogelijke technologische hulpmiddelen. Daarover praat de IFAB pas in oktober.

Nederlandse arbiters Europees actief

Scheidsrechters Bas Nijhuis, Eric Braamhaar en Pol van Boekel leiden de komende weken diverse Europese bekerduels. De Europese voetbalunie UEFA heeft Braamhaar op 3 augustus het duel in de voorronde van de Champions League tussen de winnaars van de wedstrijden Dinamo Zagreb - FC Koper en FC Sheriff - Dinamo Tirana gegeven.

Nijhuis en Van Boekel zijn actief in de Europa League. Nijhuis staat op de rol voor 29 juli. Hij moet wachten op het resultaat van de wedstrijden tussen Molde FK - FC Jelgava om te weten waar hij naar toe gaat. De winnaar van die tweestrijd staat op 29 juli thuis tegenover VfB Stuttgart.

Van Boekel weet voorlopig ook alleen dat hij op 5 augustus moet fluiten. Hij is afhankelijk van de resultaten van de ontmoetingen Austria Wien - NK Siroki Brijeg en FC Valetta - Ruch Chorzow.

[Update] EA kondigt Kingdoms of Amalur: Reckoning aan

De mannen bij EA kondigen vandaag meerdere games aan. Een van die games is Kingdoms of Amalur: Reckoning. Deze game, die eerder bekend stond als Project Mercury, zal een Singleplayer RPG voor de PC, PS3 en Xbox 360 zijn. Hij zal in 2011 moeten uitkomen.

De game wordt ontwikkeld door Ken Rolston. Rolston was de hoofd-designer van Elder Scrolls III en IV. In de game zul je de mysteries van Amalur moeten ontrafelen. Amalur is een magisch land met vreemde landschappen, exotische steden, kleurrijke karakters en afgrijselijke vijanden. 

Bij de Comic-Con deze week zal deze game zich uitgebreid laten zien, zodat we er allemaal kennis mee kunnen maken.

[EDIT:] De beroemde striptekenaar Todd McFarlane werkt mee aan de ontwikkeling van de game. McFarlane is een grote naam in de wereld van comics en geeks. Hij heeft meegewerkt aan diverse stripverhalen over The Amazing Spider-Man, The Incredible Hulk en Spawn. Daarnaast is hij eigenaar van een bedrijf dat miniatuurpoppen maakt van gamepersonages en stripfiguren.

McFarlane werkt samen met fantasyschrijver R. A. Salvatore en de ontwikkelaars van 38 Studios aan de game. Over het verhaal en de avonturen die de speler in de wereld Amalur kan beleven, is nog niets bekendgemaakt.

Todd McFarlane

Todd McFarlane

Games voor vrouwen door vrouwen

In Canada hebben vrouwen de eerste gamestudio opgericht waar alleen vrouwelijk personeel games gaat maken voor een vrouwelijke doelgroep. Het bedrijf heet Silicon Sisters en is gevestigd in Vancouver.

Dat er daarom alleen maar games met roze olifantjes gemaakt worden, is een misverstand. "We zijn niet geïnteresseerd in het roze maken van games. Zo worden games voor meiden vaak gemaakt", stelt de voorzitter van Silicon Sisters, Brenda Bailey Gershkovitch. "Meisjes en vrouwen spelen games anders dan jongens en mannen. Silicon Sisters kent deze verschillen en daarom kunnen wij games maken die echt aantrekkelijk zijn voor een vrouwelijk publiek."

Silicon Sisters wil inhaken op de groeiende populariteit van gamen onder vrouwen. Volgens de Electronic Software Association zijn vier op de tien gamers vrouwen. Vooral het gamen op de pc, via sociale netwerken en op mobiele platforms is populair onder de dames.

Momenteel wordt gewerkt aan twee projecten. Silicon Sisters is nog op zoek naar een uitgever.

Games voor vrouwen door vrouwen
Games voor vrouwen door vrouwen

Headstrong breidt werkgebied uit

De Britse gamestudio Headstrong Games gaat games ontwikkelen voor de Playstation 3 en Nintendo 3DS. Dit schrijft de website gamesindustry.biz. Alleen games maken voor de Nintendo Wii is niet langer rendabel voor de gamestudio.

Moederbedrijf Kuju Entertainment voert een reorganisatie door om de dalende verkoop van Nintendo Wii-games op te vangen. Ook de stijgende piraterij van Nintendo Wii-games is een probleem. Bij Headstrong Games wordt dit probleem opvangen door het werkgebied uit te breiden. Aan welke games de gamestudio werkt, is niet bekend.

De Britse gamestudio heeft de afgelopen jaren een sterk portfolio aan Nintendo Wii-games opgebouwd. Headstrong Games werkte aan de games Battalion Wars 2 (2008) voor Nintendo en Sega's House of the Dead: Overkill (2009). In de Ban van de Ring: Aragorn's Avontuur voor Warner Bros Interactive moet dit jaar nog uitkomen.

Headstrong breidt werkgebied uit
Headstrong breidt werkgebied uit

'Ernstige dreiging' door olielek China

Het grootste Chinese olielek in de recente geschiedenis is in grootte verdubbeld naar 430 vierkante kilometer. Dat werd woensdag bekend. Stranden moesten worden gesloten en een regeringsmedewerker sprak van een 'ernstige dreiging' voor het maritieme leven en de waterkwaliteit.

Het olielek ontstond vijf dagen geleden toen een pijpleiding in de drukke haven van Dalian in Noordoost-China ontplofte. Er volgde een hevige brand die vijftien uur woedde.

Honderden boten zijn ingezet om te helpen met het opruimen van de olie. Ten minste één persoon kwam om het leven bij de werkzaamheden. De 25-jarige Zhang Liang viel dinsdag overboord en verdronk. Een andere man die overboord sloeg kon worden gered.

"De olievlek betekent een ernstige dreiging voor maritieme dieren, de waterkwaliteit en voor zeevogels", zei Huang Yong, woordvoerder van de overheidsdienst voor maritieme veiligheid in Dalian. Milieuorganisatie Greenpeace China toonde deze week verschillende foto's van stranden besmeurd met olie en van een man die van top tot teen onder een dikke laag olie zat.

Het was woensdag nog niet duidelijk hoeveel olie er precies is weggelekt, maar de Centrale Chinese Televisie schat dat het om 1,500,000 liter gaat. Ter vergelijking; bij het olielek van BP in de Golf van Mexico lekte 97 miljoen tot 184 miljoen liter olie weg. Hoewel de vlek groter is geworden, houden regeringsmedewerkers vol dat dat er geen olie meer de Gele Zee in stroomt.

"Onze prioriteit is om alle weggelekte olie binnen vijf dagen op te ruimen om de kans op vervuiling van internationale wateren te verminderen", aldus Dai Yulin, loco-burgemeester van Dalian. Volgens critici kan het echter veel langer duren voordat alle olie is opgeruimd.

De haven van Dalian is de op een na grootste van China voor de import van ruwe olie.

Villeneuve bevestigt plannen voor F1-team

Oud-wereldkampioen Formule 1 Jacques Villeneuve bevestigt dat hij met een eigen team aan de koningsklasse van de motorsport mee wil doen. De 39-jarige Canadees werkt daarvoor samen met de Italiaanse renstal Durango. Volgens Villeneuve komt al het benodigde geld voor deelname aan de F1 van sponsors uit het bedrijfsleven. "Er komt niets van persoonlijke investeerders."

Villeneuve, de zoon van de verongelukte F1-legende Gilles Villeneuve, reed van 1996 tot 2006 in de Formule 1. In 1997 werd hij voor Williams wereldkampioen. Via BAR, Renault en Sauber kwam hij bij BMW Sauber terecht, waar hij in 2006 zijn laatste van 165 F1-races zou rijden. Elf daarvan won hij. Bij de oprichting van BAR was Villeneuve ook al betrokken, maar dat team werd geen succes.

Durango kwam tot afgelopen september uit in de GP2-klasse, net onder de F1. Toen moest het de activiteiten staken vanwege financiële problemen.

Raddraaiers vegen Tilburgs kermisterrein

Vier vervelende bezoekers van de Tilburgse kermis gaan het kermisterrein een dagje vegen. Ze hadden agenten beledigd, drank gestolen, planten uit een plantenbak getrokken of mensen bedreigd of mishandeld. Het viertal moet zich om 06.45 uur melden, meldt het Openbaar Ministerie in Breda woensdag.

Twee andere raddraaiers gingen niet akkoord met de taakstraf en moeten voor de rechter komen. Een verscheen niet op de taakstrafzitting en de andere weigerde te vegen. Twee anderen hebben 150 euro bij de politie afgerekend. Het lik-op-stukbeleid is sinds 2008 ook van toepassing op minderjarigen. De kermis begon vrijdag en wordt zondag afgesloten. Er komen honderdduizenden bezoekers.

Duitse pubers doen aangifte van misbruik

Zes Duitse jongens van 13 jaar uit Osnabrück hebben woensdag aangifte gedaan van seksueel misbruik op een vakantiekamp op Ameland. Dit meldde de Duitse politie tegen de website thelocal.de. Acht deelnemers van 13 tot 16 jaar worden verdacht. De vermeende incidenten kwamen aan het licht nadat een moeder van een deelnemer bij de politie in Osnabrück had aangeklopt.

De 13-jarige jongens zeggen op het kamp meerdere keren te zijn aangevallen en in de jongensslaapzaal met niet nader omschreven voorwerpen seksueel te zijn misbruikt. Op een gegeven moment wisten ze de aanranders te ontvluchten door zich agressief te verdedigen of via de brandtrap te ontsnappen.

Volgens de krant Neue Osnabrücker Zeitung hebben de slachtoffers de kampleiding op de hoogte gesteld van de incidenten. De leiding ondernam echter geen actie om het misbruik te voorkomen.

Het kamp werd van 25 juni tot 8 juli georganiseerd door sportvereniging Stadtsportbund Osnabrück. Rond de honderd jongeren namen deel aan het vakantiekamp. De verenigingsvoorzitter reageert aangeslagen. Hij zegt echter niet te begrijpen waarom de deelnemers gedurende de twee weken het misbruik niet aan de buitenwereld hebben gemeld.

De politie in Osnabrück is bezig met onderzoek en bekijkt onder meer of de directie op het kamp verantwoordelijk kan worden gesteld.

Bridgestone: "Voor alle teams een extra uitdaging"

De grand prix van Duitsland die aankomend weekend wordt gehouden belooft een interessant weekend te worden volgens bandenleverancier Bridgestone. De Japanse onderneming experimenteert komend weekend namelijk met een groter verschil tussen de harde en zachte band. Ze nemen de superzachte en harde compound mee naar Hockenheim.

"De unieke eigenschappen van het circuit van Hockenheim bieden ons de mogelijkheid om onze zachtste en hardste band mee te nemen. Voor alle teams is dit een extra uitdaging. Het wordt wat ons betreft dus een interessant weekend. Het weer zal ook een belangrijke rol spelen. Als het koud is, is het lastiger om de harde band goed op temperatuur te krijgen. Als het warm is, moet er gelet worden op de stabiliteit en de duurzaamheid van de zachte band.", aldus Hirohide Hamashima van Bridgestone.

Parachutiste overleden op Texel

Op Texel is woensdag een militaire parachutiste om het leven gekomen. Het gaat om een vrouw die sinds zondag met enkele andere militairen een cursus parachutespringen deed. Tijdens de vijfde en laatste sprong ging er iets mis, waardoor de vrouw hard op de grond terechtkwam en overleed, zegt een woordvoerder van Paracentrum Texel.

Het ongeluk gebeurde rond 12.00 uur bij De Cocksdorp aan de noordoostelijke kant van het Waddeneiland. De overige parachutisten bleven ongedeerd.

Of de parachute wel is opengegaan bij de sprong en wat er precies fout is gegaan is nog onduidelijk. De luchtvaartpolitie van het Korps Landelijke Politiediensten onderzoekt het ongeval.

Of de militairen privé of voor hun werk aan de cursus waren begonnen is onduidelijk. Cursisten krijgen na de laatste sprong een certificaat. Veel militairen doen de cursus omdat ze na voltooiing een zogeheten wing op hun uniform mogen dragen.

Paracentrum Texel is voor de rest van de dag gesloten uit respect voor het slachtoffer. De parachuteschool laat in een verklaring weten mee te leven met de familie, collega's en vrienden van het slachtoffer.

"Kinect krijgt binnen 18 maanden hardcore-games"

Dat Kinect eraan komt weten we inmiddels allemaal wel. Dat het apparaat 150 euro gaat kosten en de nodige party-games met zich meebrengt weten we ook. Hoe zit het eigenlijk met de beloofde hardcore-games? Volgens Chris Lewis van Microsoft komen deze hardcore-games eraan, maar we moeten er wel een tijd op wachten. Over achttien maanden kunnen Kinect-bezitters aan de slag met de eerste hardcore-games.

"In het begin en vooral rond de feestdagen zullen er familiegerelateerde games verschijnen voor Kinect. Door velen wordt gedacht dat wij hiermee voorbij zullen gaan aan de hardcore-gamer. Daarom hadden wij tijdens de persconferentie op de E3 genoeg tijd gereserveerd voor hardcore-games als Halo: Reach, Gears of War 3 en Fable 3. Er zal zeker meer aankomen op het gebied van hardcore-games van ons, maar ook van andere ontwikkelaars", aldus Chris Lewis.

Chris vervolgt: "We zullen meer games gaan zien die het beste van beide werelden gaan gebruiken. Zo is de verwachting dat je bij games waarbij je gewoon een controller gebruikt, ook gebruik gaat maken van de eigenschappen van Kinect. Ik denk dat dat een goede en logische stap zou zijn. De bedoeling is dat deze mogelijkheden iets toevoegen aan de gameplay, zonder iets van de beleving van een spel in te leveren. Dan zal je zien dat er steeds meer spellen hier gebruik van gaan maken. Ik denk we dat deze manier van games en gamen terug zullen zien over zo'n achttien maanden."

Wel of geen hardcore-games, hoe dan ook, Kinect ligt vanaf oktober in de Nederlandse winkels.

 

Kinect

"Kinect krijgt binnen 18 maanden hardcore-games"

 

 

 

 

Rock Band 3 komt in oktober uit

Harmonix en MTV Games hebben aangekondigd dat Rock Band 3 op 26 oktober in de Verenigde Staten en op 29 oktober in Groot-Brittannië uitkomt voor de PS3, Xbox 360, Wii en Nintendo DS.

Rock Band 3 is een game waarin het draait om het maken van muziek door het spelen op plastic instrumenten. Zoals in de voorgaande games kan je zingen, gitaar en bas spelen en drummen. Rock Band 3 voegt daar nog 'vocal harmonies' aan toe zoals gebruikt in The Beatles: Rock Band en Green Day: Rock Band en support voor een keyboard toe. Bij de game krijg je een MIDI-keyboard met 25 toetsen. Ook is er een "Pro mode" in de game, waar je echte instrumenten leert bespelen. Alle voorgaande DLC is ondersteund in de game.

Hülkenberg maakt zich op voor eerste thuisrace

Rijder Nico Hülkenberg zal aankomend weekend zijn eerste thuisrace in de Formule 1 rijden. De coureur van Williams scoorde afgelopen grand prix in Silverstone al punten en hoopt deze stijgende lijn op Hockenheim te kunnen voortzetten.

"Het rijden van een Formule 1-race voor eigen publiek zal weer een nieuwe ervaring voor me zijn. Ik denk dat ik het iets drukker zal hebben dan normaal", liet Hülkenberg weten. "Hockenheim is een van mijn favoriete circuits. Ik heb daar in het verleden een paar sterke races gereden en goede resultaten behaald. Zo heb ik er twee races gewonnen in de Formule BMW.

De lay-out is best interessant. Mijn favoriete gedeelte is het Motodrome. Het is daar net een voetbalstadion en de sfeer is er altijd erg speciaal. Ik haal enorm veel motivatie uit het punt dat ik op Silverstone heb gescoord en hoop in Hockenheim een nog beter resultaat te kunnen behalen."

Internazionale haalt talent Ranocchia

Inter Milan heeft zich verzekerd van de diensten van Andrea Ranocchia. De 22-jarige verdediger wordt beschouwd als een van de grootste talenten in Italië. Internazionale nam Ranocchia over van Bari en stalde hem direct voor één seizoen bij Genoa.

Ranocchia vormde het afgelopen seizoen samen met Leonardo Bonucci de solide verdediging bij middenmoter Bari. Hij was in beeld bij de Italiaanse selectie voor het WK voetbal, maar bondscoach Marcello Lippi koos uiteindelijk voor zijn teamgenoot Bonucci.

Ranocchia tekende bij Inter een contract voor vijf seizoenen.

Berg: "Veel met Toivonen gepraat over PSV"

PSV rondde woensdag de komst van Marcus Berg af. De spits wordt een jaar lang van Hamburger SV gehuurd. Nadat alles was geregeld bij de club is Berg afgereisd naar de selectie, die momenteel in Nürnberg zit.

Op de officiële website van PSV laat Berg weten blij te zijn met zijn komst naar Eindhoven. "Ik ben erg tevreden. Dit is een goede ploeg. Ik wil alles doen om hier te slagen." De voormalige aanvaller van FC Groningen komt bij PSV landgenoot en goede vriend Ola Toivonen tegen. "Ik ken Ola goed. Hij is een goede vriend van mij. Ik heb veel met hem gepraat over PSV."

PSV kan volgens de speler direct gebruik van hem gaan maken. "Ik ben fit en heb in Duitsland voornamelijk fysiek getraind."

Moerenhout stopt na dit seizoen

Koos Moerenhout is aan zijn laatste seizoen als profwielrenner bezig. De 36-jarige Raborenner kondigde dat vandaag tijdens de rustdag in de Tour de France aan.

"Het is mijn vijftiende seizoen, aan het eind van het jaar ben ik 37. Binnen mijn mogelijkheden rijd ik eigenlijk nog gewoon een topseizoen, dus dat is een mooi podium om te stoppen. Het moet niet altijd eerst slecht gaan voor je stopt."

Moerenhout nam zijn beslissing om na dit seizoen te stoppen voor de Tour de France. Volgend jaar gaat hij voor de Rabobankploeg als pr-medewerker aan de slag. "Daar heb ik veel zin in, maar ik ben nog niet gestopt. Eerst zijn er nog vier dagen Tour en daarna komen er nog een hoop wedstrijden."

Moerenhout debuteerde in 1996 bij Rabobank, maar vertrok na vier jaar naar Farm Frites en opvolger Domo-Farm Frites. Via Lotto-Domo, Davitamon-Lotto en Phonak keerde hij in 2007 terug bij Rabobank. De in Brabant woonachtige Moerenhout werd in 2007 en vorig jaar Nederlands kampioen op de weg. In 2009 werd hij bovendien zevende bij het WK tijdrijden.

Moerenhout won in zijn loopbaan etappes in rittenkoersen als het Circuit Franco-Belge, de Ronde van Baskenland, Tour Down Under en Ronde van Oostenrijk. In 1996 won hij ook het eindklassement in het Circuit Franco-Belge. Vorig jaar was hij de meest strijdlustige renner in de dertiende rit van de Ronde van Spanje.

Chavanel en Pineau langer bij Quick Step

Op de rustdag in de Tour de France heeft de Quick Step-formatie bekendgemaakt dat het Sylvain Chavanel en Jérôme Pineau langer aan zich verbonden heeft. Beide Franse renners tekenen bij de Belgische formatie een contract voor één jaar met een optie voor nog een seizoen.

Zowel Chavanel als Pineau deden deze Ronde van Frankrijk al van zich spreken. Chavanel pakte dit jaar zowel de tweede als zevende etappe en nam hierbij beide malen de gele trui over van Saxo Bank-renner Fabian Cancellara. Beide keren raakte hij het gele tricot de dag er op echter al weer kwijt.

Pineau was deze editie van de Tour enkele malen de drager van de bolletjestrui. Hij verrichtte in enkele ontsnappingen veel werk, waardoor Chavanel het geel kon pakken. Zelf behaalde hij vele punten voor de bergtrui die hij van de tweede tot en met de achtste en na de de tiende en elfde etappe in handen had.

[Tour] Evans is blij als hij Parijs haalt

In 2007 en 2008 streed hij tijdens de Ronde van Frankrijk nadrukkelijk mee om de podiumplaatsen. De Australische wielrenner Cadel Evans heeft na een val zijn doelen noodgedwongen moeten bijstellen. De regerend wereldkampioen is al blij als hij komende zondag in Parijs aankomt.

"Het belangrijkste voor mij is nu om Parijs te halen", zei Evans vandaag tijdens de rustdag in Pau.

De kopman van BMC, ploeggenoot van Karsten Kroon, liep bij een val in de achtste etappe een scheurtje in de linkerelleboog op. De pijn verhindert hem om nog een rol van betekenis te spelen. Hij staat op dit moment 24e in het klassement op iets meer dan een half uur van de Spaanse leider Alberto Contador.

[Tour] Contador: "Ik moet met verstand rijden"

De Spanjaard Alberto Contador wil morgen tijdens de laatste bergetappe van deze Ronde van Frankrijk vooral met zijn verstand rijden. "Ik moet slim fietsen en moet zeker mijn hoofd niet verliezen", keek de drager van de gele trui vandaag tijdens de rustdag vooruit. "Het zal een zware etappe worden."

Contador verwacht in de rit, die eindigt op de Tourmalet, zeker een aanval van zijn Luxemburgse concurrent Andy Schleck. "Andy en ik zijn zeer aan elkaar gewaagd. Ik ben al volledig gefocust op morgen. Ik denk dat het een zeer spectaculaire etappe gaat worden. Het zal een historische dag worden op de Tourmalet. Maar het belangrijkste is dat ik straks de Tour in Parijs wil winnen."

Het verschil tussen Contador en Schleck is nu acht seconden.

Verdachte bekent reeks onopgeloste verkrachtingen

Een man die al werd verdacht van de gewelddadige verkrachting van twee jonge vrouwen in het Noord-Brabantse dorp Wanroij heeft een hele reeks verkrachtingen en aanrandingen bekend. De oudste, een poging tot verkrachting in Bergen op Zoom, dateert uit 1995, meldt de politie woensdag.

De nu 34-jarige man uit Cuijk werkte toen in de omgeving en probeerde een vrouw te verkrachten. Daarbij had hij een DNA-spoor achtergelaten.

Door dat spoor werd de aangehouden verdachte nu alsnog met de zaak in verband gebracht. De recherche ging alle verkrachtingszaken in de regio nog eens na, waardoor nog eens vijf zaken konden worden opgelost. De man bekende verkrachtingen en pogingen daartoe in Gassel, Sint Anthonis en Oeffelt. De misdrijven werden tussen 2007 en 2009 gepleegd.

Hij zou daarbij agressief te werk zijn gegaan. Zo sloeg hij zijn slachtoffers volgens de politie hard en vaak. Een slachtoffer raakte daardoor buiten bewustzijn.

De man werd dit jaar in januari opgepakt nadat hij op nieuwjaarsdag twee jonge vrouwen met zijn auto van hun fiets had gereden om ze vervolgens te verkrachten. Door de aanrijding raakte zijn auto beschadigd en werd hij een paar dagen later herkend door surveillerende agenten. De man werd daarna opgepakt.

De man biechtte daarna op dat hij op 14 november ook nog een 16-jarig meisje uit Wanroij in haar woonplaats had aangerand. Daarnaast bekende hij op 7 augustus vorig jaar in Vianen een 20-jarige vrouw uit Cuijk te hebben aangerand. Ook zei hij op 16 december in Nijmegen de tas van een 16-jarig meisje uit Beek te hebben geroofd.

Na een uitgebreid psychisch onderzoek moet de man zich voor een rechter verantwoorden.

Amerikaan zeilt met wapen en munitie op Waddenzee

Op een Amerikaans jacht zijn dinsdagnacht een automatisch vuurwapen, vijf patroonhouders, tweehonderd patronen en een vizier in beslag genomen. De boot werd door de marechaussee en de douane gecontroleerd tussen Vlieland en Terschelling.

De eigenaar van het jacht, een 67-jarige Amerikaan, verklaarde dat hij vanaf Amerika via Europa onderweg is naar Azië. Hij zou het wapen aan boord hebben om zich te verweren tegen piraten. Hij is aangehouden, zijn schip is overgebracht naar Harlingen waar het verder onderzocht wordt.

Transfer Van der Wiel naar Bayern afgeketst

Gregory van der Wiel gaat niet naar Bayern München. Ajax heeft vanmiddag bekendgemaakt dat de onderhandelingen met de ploeg uit Beieren gestaakt zijn.

Vorige week lieten beide ploegen nog weten dat ze aan het onderhandelen zijn over de verdediger. Ajax stelde een deadline die vandaag om 12.00 uur afliep. Dat hij niet naar Bayern gaat wil niet zeggen dat hij volgend jaar bij Ajax blijft. Van der Wiel staat namelijk ook in de belangstelling van andere Europese clubs.

Informateurs in middag naar koningin

De informateurs Uri Rosenthal en Jacques Wallage brengen woensdag om 15.00 uur een bezoek aan koningin Beatrix. Op paleis Noordeinde zullen ze aan de vorstin hun eindverslag overhandigen en haar informeren over de dinsdag afgebroken onderhandelingen over een paars-pluskabinet.

Na hun bezoek aan de koningin geven de informateurs een persconferentie in het gebouw van de Eerste Kamer.

Dinsdag bleek een paars-pluskabinet van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks niet mogelijk. Met name de VVD en PvdA konden het niet eens worden over de omvang van de noodzakelijke bezuinigingen.

'Mourinho houdt Drenthe liever in Madrid'

Gerespecteerd voetbalagent Ernesto Bronzetti gelooft in een toekomst van Royston Drenthe bij Real Madrid. Volgens Bronzetti heeft de nieuwe trainer van Real Madrid, José Mourinho, alle vertrouwen in de Rotterdammer.

Drenthe wordt steeds vaker gelinkt aan twee Italiaanse topclubs. Zowel Juventus als Fiorentina zouden Drenthe graag zien komen. Juventus erkende dat ze iemand zochten voor de linkerflank en Fiorentina is alvast op zoek naar een vervanger voor het geval dat Juan Manuel Vargas vertrekt.

Volgens Bronzetti zal de Nederlander echter in Madrid blijven. Hij meent dat Mourinho Drenthe een kans gaat geven in het Santiago Bernabéu. "Mourinho houdt hem in ogenschouw, omdat hij een speler van het hoogste niveau is en de Madridistas hebben hem geaccepteerd ondanks de twijfels in het begin", aldus Bronzetti.

Man neergeschoten bij ruzie over hond

Een 25-jarige man is dinsdagavond tijdens het uitlaten van zijn hond in Den Helder neergeschoten. Tijdens een discussie met een boze automobilist die moest remmen voor de hond, begon de bestuurder opeens te schieten. De man is hierbij in zijn bovenlichaam geraakt. De bestuurder is vervolgens doorgereden.

Het slachtoffer uit Maarssen liep bij het incident, dat rond 21.15 uur plaatsvond bij de Brakkeveldweg, onder meer een klaplong op en is overgebracht naar het Gemini Ziekenhuis. Hij ligt op de intensive care, maar is buiten levensgevaar, meldt een politiewoordvoerder woensdag.

De schutter is nog voortvluchtig. Volgens getuigen zou het gaan om een man tussen de 20 en 30 jaar met een licht getinte huidskleur met kort zwart haar. Hij reed in een groene Mazda. De omgeving van het schietincident wordt onderzocht. De politie roept getuigen op die nog niet zijn gesproken zich te melden.

Janssen eist dat Twente nieuw contract opstelt

Theo Janssen en FC Twente kwamen reeds tot een mondeling akkoord, maar of dat akkoord ook wordt verzilverd met een contract is nog onzeker. Beide partijen kwamen tot een akkoord over een contract tot de zomer van 2014, maar de middenvelder weigert voorlopig om zijn handtekening onder het opgestelde contract te zetten.

"Zaken die mondeling waren toegezegd bleken anders op papier te staan", zegt Janssen in het weekblad Voetbal International. "Daar houd ik helemaal niet van."

De 28-jarige Janssen wil dat Twente een nieuw contract opstelt en anders zal hij volgend jaar vertrekken. "Aan het einde van deze maand gaan we nog één keer om de tafel zitten. Dan kan Twente alles alsnog goed op papier zetten. Zo niet, dan speel ik hier nog één jaar en ga ik daarna lekker naar het buitenland."

Olifantje geboren in Blijdorp

In Diergaarde Blijdorp is een olifantje geboren. Het vrouwtje kwam dinsdag om 22.00 ter aarde en weegt 75 kilo. Daarmee is ze aan de lichte kant, meldt de Rotterdamse dierentuin.

Het is de vijftiende olifant die in Blijdorp wordt geboren. Een noviteit is dat de moeder, Bangka, buiten in de groep is bevallen. Daardoor kwam het kalf op zand ter wereld en niet op beton. Een pas geboren olifant valt bij de geboorte een goeie anderhalve meter naar beneden. Vader Timber, die in 1998 in Blijdorp werd geboren, sloeg de geboorte op afstand gade.

De kudde olifanten in Blijdorp bestaat nu uit een man en zes vrouwtjes.

Lichaam oud-dictator Ceausescu opgegraven

Forensisch onderzoekers hebben in Roemenië de vermoedelijke lichamen van oud-dictator Nicolae Ceausescu en zijn vrouw Elena opgegraven. Het zijn de laatste ontwikkelingen in een vijf jaar durende rechtszaak die is aangespannen door de kinderen van het paar. Zij twijfelen eraan dat hun ouders daadwerkelijk op de militaire Ghencea begraafplaats in Boekarest liggen.

Ceausescu werd op 22 december 1989 ten val gebracht toen het Roemeense volk in opstand kwam na 25 jaar brute communistische overheersing. De opstand kostte zo'n duizend mensen het leven. Ceausescu probeerde in een helikopter Boekarest uit te komen, maar de piloot liep over naar de opstandelingen. Drie dagen later, op eerste kerstdag, werden hij en zijn vrouw geëxecuteerd door een vuurpeloton.

Een team pathologen en medewerkers van de begraafplaats haalden woensdag de houten kisten van Ceausescu en zijn vrouw uit hun graven. Ze namen monsters van de lichamen en begroeven de kisten opnieuw. Het zal zes maanden duren om de identiteit van de lichamen te achterhalen.

"We zijn dichter bij de waarheid gekomen", aldus zoon Valentin Ceausescu. Dochter Zoia Ceausescu, die in 2006 aan kanker overleed, betwijfelde dat haar ouders op de begraafplaats liggen en spande een rechtszaak aan. Haar broer nam die na haar dood over.

Blake onderuit in Atlanta

Tennisser James Blake kan na de eerste ronde van de Atlanta Tennis Championships alweer naar huis. De Amerikaan ging ten onder tegen zijn landgenoot Taylor Dent.

Dent, de man met de harde service, won de wedstrijd met 6-3, 3-6 en 6-4. Blake is de voormalig nummer vier van de wereld, maar is de laatste tijd hard naar beneden gegaan. Dat Blake al langer niet meer bij de top hoort is geen nieuws, maar zijn huidige prestaties staan in schril contrast met zijn verleden. De Amerikaan won in 2005 nog de ATP Comeback Player of the year, maar nu lijkt zijn carrière als een nachtkaars uit te gaan.

Afgelopen jaar was het verval al duidelijk zichtbaar. Blake eindigde dat jaar als nummer 44 van de wereld, maar bereikte wel tweemaal de finale van een ATP-toernooi. Iets waar hij dit jaar nog niet eens bij in de buurt komt. Blake liet het gehele gravelseizoen wegens een knieblessure lopen en heeft dit jaar van de 17 ATP-wedstrijden er slechts acht gewonnen. Momenteel bezet hij de 115de plaats in de ranglijsten.

Komst J. Cole eerste stap Liverpool

Joe Cole heeft zijn medische keuring bij Liverpool doorstaan. De Engels international kon daardoor zijn transfer naar de Reds afronden. Cole, die transfervrij overkwam nadat zijn contract bij Chelsea afliep, speelt de komende vier jaar voor Liverpool. Collega-international Steven Gerrard liet zich al ontvallen dat hij door de komst van Cole bij Liverpool wil blijven.

De 28-jarige Cole moet bij Liverpool het gat opvullen dat door het vertrek van Yossi Benayoun naar Chelsea op het middenveld is ontstaan. Hij gaat spelen met rugnummer 10.

Toch is de nieuwe trainer Roy Hodgson na het aantrekken van Cole nog lang niet klaar op de transfermarkt. "Er is nog veel te doen, er zijn nog veel meer spelers nodig."

Hodgson, die Rafa Benítez opvolgde, weet dat de vernieuwing van zijn ploeg nog verre van compleet is. "Als team moeten we ervoor zorgen dat de supporters meteen zien dat er iets is veranderd als we op het veld staan. Als we laten zien dat we onze uiterste best doen, kunnen we alleen maar hopen dat ze achter ons gaan staan."

Bosz geeft de aanvoerdersband aan Maertens

Birger Maertens is dit seizoen de nieuwe aanvoerder van Heracles Almelo. De dertigjarige Belgische verdediger neemt de band over van de vertrokken doelman Martin Pieckenhagen.

"Ik ben zelf ook aanvoerder geweest en vind het een belangrijke zaak wie die band draagt", verklaart Peter Bosz tegen Voetbal International. "Het gaat er vooral om dat een speler verantwoordelijkheid wil en kan nemen."

"Ik kende Birger niet persoonlijk, maar vond hem de afgelopen twee seizoenen bij Heracles in het veld al een leidende en bepalende speler", vervolgde Bosz. Antoine van der Linden is door de nieuwe trainer benoemd tot reserve-aanvoerder.

Poels verlengt contract bij Vacansoleil

De 22-jarige Wout Poels rijdt sinds 2006 voor de formatie van Daan Luijkx. In 2009 maakte de ranke klimmer samen met de kern van de ploeg de overstap naar de Pro Continentale ploeg van Vacansoleil. Partijen kwamen een contractsverlenging van twee jaar overeen tot en met eind 2012.

Poels werd namens het leidende team in de Europe Tour negende in de afsluitende tijdrit van de jongste Ronde van Zwitserland en de man uit Blitterswijck profileert zich meer en meer als klassementsrenner.

Poels kijkt uit naar komende jaren: "De ploeg heeft vertrouwen in me en ik wil, net als de ploeg, volgend jaar verder groeien door een grote ronde te rijden." Naast de tijdrit in Zwitserland behaalde Poels in 2010 onder meer een top 10 klassering in de Rund Um Den Finanzplatz Eschborn-frankfurt.

Eerder deze week werd bekend dat ook het andere aanstormende talent Rob Ruijgh heeft bijgetekend tot en met 2012. Ruijgh is blij met de verlenging: "Vacansoleil gaf me de kans en ik voel me thuis. Daarnaast vind ik het belangrijk dat ik de tijd en ruimte krijg om te groeien." Momenteel heeft Ruijgh zijn middenhandsbeentjes aan zijn ring,- en middelvinger gebroken. Begin augustus verwacht de man uit Valkenburg weer te kunnen koersen.

Het Vacansoleil Pro Cycling Team gaat voor een ProTour-licentie in 2011.

Kolf blijft bij FC Oss

Ook in de Topklasse is Melvin Kolf actief voor FC Oss. De 24-jarige verdediger tekent een contract voor één jaar bij FC Oss en blijft zodoende aan bij de club. Kolf kwam het voorgaande seizoen op amateurbasis over van De Graafschap en wist in de winterstop een contract af te dwingen tot het einde van het seizoen.

De technische staf wenste hem graag bij de selectie te behouden en is daarom verheugd met het aanblijven van de verdediger. Melvin Kolf speelde het afgelopen seizoen 29 wedstrijden en wist daarin één keer te scoren.

Di Resta krijgt geen vrijdagactie in Duitsland

Coureur Paul di Resta zal vrijdag niet achter het stuur kruipen. Het team van Force India wil haar rijders Adrian Sutil en Vitantonio Liuzzi zoveel mogelijk tijd geven om aan de banden te werken. Leverancer Bridgestone zal namelijk twee compleet andere compounds meenemen naar Duitsland.

"Het is jammer, maar ik begrijp de beslissing van het team", liet de derde coureur van Force India in een reactie weten. "Komend weekend is het verschil tussen de twee bandencompounds groter dan anders, doordat Bridgestone de superzachte en de harde band heeft geselecteerd voor Hockenheim.

De coureurs en de engineers hebben hierdoor meer tijd nodig om aan de banden te werken. De beslissing om mij niet te laten rijden is pas laat genomen, maar we kunnen in deze fase van het kampioenschap maar beter het zekere voor het onzekere nemen. Ik keer nu in Hongarije weer terug in de auto. Dan vervang ik Tonio tijdens de eerste training."

Renault beslist binnenkort over toekomst Petrov

Vitaly Petrov weet binnenkort waar hij aan toe is voor wat betreft volgend seizoen. De Rus krijgt tot de zomerpauze de tijd om zijn werkgever Renault te overtuigen dat hij het stoeltje naast Robert Kubica voor 2011 verdient. De jaarlijkse zomerpauze is na de grand prix van Hongarije.

Renault heeft een aardig lijstje met alternatieven. Adrian Sutil, Kimi Raikkonen, Heikki Kovalainen, Timo Glock, Kamui Kobayashi, Nick Heidfeld en Christian Klien zouden kans maken op het tweede zitje bij het team. Teambaas Eric Boullier geeft ook aan dat Petrov een gegadigde is. "Petrov levert goed werk en we zien wel hoe het verder uitpakt. Ik weet zeker dat we voor het einde van het Formule 1-seizoen gesprekken zullen voeren over 2011."

Doornbos in actie tijdens Rizla Racing Day

Nederlander Robert Doornbos zal tijdens de Rizla Racing Day de onlangs in Nederland geïntroduceerde Mercedes-Benz SLG AMG gaan besturen. De organisator van de Racing Day maakte dit vandaag bekend.

De Superleague-coureur zal gedurende de dag een aantal prijswinnaars in de Mercedes meenemen. De auto is overigens ook sinds dit jaar in de Formule 1 te zien als saftey car. De Rizla Racing day zal op 8 augustus plaatsvinden op het TT Circuit in Assen en het evenement is gratis bij te wonen.

'Real legt ultiem bod neer voor Maicon'

Real Madrid heeft voor het laatst een bod neergelegd bij Internazionale om Maicon over te nemen. De ploeg van José Mourinho heeft 22 miljoen euro op tafel gelegd in Milaan en erbij gezegd dat dit het laatste bod is. Dat schrijft Marca vandaag.

Mourinho wil voor het einde van de maand zijn defensie rond hebben en wil verder kijken als het niet lukt Maicon aan te trekken.

AC Milan's Thiago Silva en Benfica's David Luiz zijn andere kandidaten om de defensie in Bernabéu te komen versterken. De eerste keus van Real Madrid is echter altijd Maicon geweest. Een transfer van de Braziliaan zou betekenen dat Sergio Ramos zijn favoriete rechtsbackpositie kwijtraakt.

Of Mourinho voor hem een andere positie in gedachten heeft is niet duidelijk. In tegenstelling tot vorige zomer houdt Real zich behoorlijk gedeisd op de transfermarkt.

[Upd] Zeer grote brand in Valkenswaard

Rond 09.15 uur woensdagochtend is op het industrieterrein aan De Vest in Valkenswaard een grote brand uitgebroken. Omwonenden moeten ramen en deuren gesloten houden, zo meldt de gemeente.

De brand is ontstaan bij Timco Plastics, een bedrijf dat afval van kunststof verwerkt. Een deel van het terrein is geëvacueerd. De brand is inmiddels overgeslagen naar andere bedrijven. Bij de brand ontstaat veel rook, die tot in de wijde omgeving te zien is.

Op het gemeentehuis wordt een crisiscentrum ingericht. Over de oorzaak van de brand en of er schadelijke stoffen zijn vrijgekomen is nog niks bekend. Via Twitter gaan er diverse geruchten dat er een dode zou zijn gevallen. Omroep Brabant Radio is officieel tot de rampenzender in dezen benoemd.

Update 11.32 uur:

Het vuur is overgeslagen naar drie naastgelegen bedrijven, waaronder een bouwmarkt. Op het moment dat dat gebeurde waren de betreffende bedrijven al wel geëvacueerd. Momenteel wordt via metingen onderzocht of de rook, die overigens richting Leende drijft, schadelijk is. Om de routes voor de hulpdiensten vrij te houden, heeft de gemeente mensen verzocht niet naar het crisisgebied te komen.

Update 12.00 uur:

De burgemeester van Valkenswaard, Anton Ederveen, heeft op Omroep Brabant Radio laten weten dat het nog onbekend is of er slachtoffers zijn gevallen. De uitslag van de metingen is ook nog niet bekend. Uit voorzorg is het luchtalarm geluid in de gemeentes Valkenswaard en Leende. In Leende valt inmiddels zwarte as uit de lucht. Zodra er meer bekend is, zullen we dat zo spoedig mogelijk melden.

Update 12.19 uur:

Volgens onbevestigde berichten zouden er zich nog mensen bevinden in het pand van Timco Plastics, zo meldt Omroep Brabant. Ook in Heeze moeten ramen en deuren gesloten blijven. Inmiddels zijn ook een aantal omringende huizen geëvacueerd. Korpsen van omringende gemeenten helpen bij het blussen van de brand.

Update 12.50 uur:

De brandweer heeft laten weten dat in de rookwolken geen schadelijke stoffen zitten. De neergeslagen roetdeeltjes worden hier nog wel op onderzocht en tot die tijd moeten ramen en deuren gesloten blijven. Verder melden buurtbewoners dat er in één van de bedrijven die in brand staan 400 kilo vuurwerk zou zijn opgeslagen.

Volgens ooggetuigen is de brand ontstaan in een pallet die men vervolgens naar buiten probeerde te dragen. Bij het vervoer van de pallet zou het vuur in rap tempo om zich heen hebben gegrepen. Een heidebrandje in Heeze en Leende is volgens een woordvoerder van de brandweer bijna onder controle. Of die twee branden verband met elkaar houden is nog niet bekend. Ook is nog steeds onbekend of er gewonden zijn gevallen en of er nog mensen in het brandende pand zijn. Om 13.30 uur volgt een persconferentie van de burgemeester, die nu nog in crisisoverleg is.









Foto's: FOK!fotograaf moonmovies

Sutil wil punten scoren voor eigen publiek

Coureur Adrian Sutil hoopt aankomend weekend punten te pakken in zijn thuisrace. Mocht dit gebeuren zou het voor het eerst in zijn Formule 1-loopbaan zijn. Ook zou de 27-jarige rijder dan voor de zevende achtereenvolgende keer in de punten rijden.

"Ik hoop komend weekend het maximale uit de auto te kunnen halen en punten te kunnen scoren", zei de Force India-coureur. "Het zou fantastisch zijn als ik punten zou scoren in mijn thuisrace. Dat is mij in de Formule 1 nog niet eerder gelukt. Vorig jaar startte ik nog als zevende op de Nürburgring, maar wist ik niet in de punten te finishen.

Ik zal mijn uiterste best doen om die klus dit jaar wel te klaren. We hebben een auto waarmee dat moet lukken en we hebben enkele kleine nieuwe onderdelen die ons zouden moeten helpen. Ik heb er dus een goed gevoel over."

'Engels' Rat Verlegh Stadion bijna klaar

Het Rat Verlegh Stadion wordt vrijdag opgeleverd na een verbouwing van de tribunes aan de korte zijde. Op de B-Side en Vak G zijn vier extra rijen met blauwe stoelen toegevoegd, schrijft BN De Stem woensdag. In totaal zorgen die rijen voor 1250 extra stoelen. Daardoor stijgt de capaciteit naar negentienduizend.

De nieuwe constructie zorgt ervoor dat de fanatieke fans letterlijk met hun neus op het veld zitten. Nergens anders in Nederland zitten de fans zo dicht op het veld als in het vernieuwde Rat Verlegh. De clubleiding van NAC is niet bang dat kwaadwillende fans het veld op stormen als zij hun emoties niet meer onder controle kunnen houden.

Wie dat wel doet moet flink in zijn portemonnee grijpen. Het betreden van het veld kost je tienduizend euro. Bovendien krijgt de fan een stadionverbod van tien jaar. NAC opent het seizoen met een thuiswedstrijd tegen AZ op 8 augustus (16.30 uur).

'Prins William is een vreemdganger'

De Britse prins William zou zijn vriendin Kate Middleton de afgelopen zeven jaar regelmatig hebben bedrogen. De twee hebben plannen om in het huwelijksbootje te stappen, maar Middleton zou overwegen om de bruiloft te cancellen. Dat meldt de National Enquirer.

In 2006 werd William op de gevoelige plaat vastgelegd toen hij speeksel uitwisselde met zangeres Natasha Hamilton. Kate Middleton zou dat niet leuk hebben gevonden, maar besloot toch om bij William te blijven. Nu blijkt dus dat Hamilton waarschijnlijk niet de enige is geweest met wie William is vreemdgegaan.

Prins William is overigens niet de enige Britse royal die is vreemdgegaan. Zijn vader -prins Charles- deed dat met Camilla Parker Bowles toen hij nog getrouwd was met prinses Diana. In 2005 gaf hij alsnog zijn jawoord aan Camilla.

Bedenker zwarte doos overleden

De uitvinder van de zwarte doos is op 85-jarige leeftijd overleden. De Australiër, David Warren, ontwierp in 1953 de doos om alle vluchtgegevens op te kunnen slaan.

Hij kwam op dit idee na het neerstorten van een vliegtuig. Hij dacht dat met deze zwarte doos een onderzoek naar de oorzaak van het neerstorten makkelijker zou verlopen, door de gesprekken die tijdens deze vlucht plaatsvinden vast te leggen. Warren vond ook dat metingen tijdens een vlucht geregistreerd moesten worden.

De zwarte doos heeft uiteindelijk een oranje kleur gekregen zodat deze eerder opvalt na het neerstorten van een vliegtuig. De dozen zijn tegenwoordig standaard te vinden in grote passagiersvliegtuigen.

De uitvinder van de zwarte doos werd vanwege zijn verdiensten voor de luchtvaartindustrie in 2002 geridderd.

De Australische maatschappij Qantas heeft één van Airbus A380-toestellen naar de uitvinder vernoemd. Het toestel zal waarschijnlijk in januari 2011 opgeleverd worden.

[Tour] Riis: "Menchov gevaar voor eindzege"

Het sterke optreden van Rabobank-renner Denis Menchov is de ploegleider van de Saxo Bank Bjarne Riis niet ontgaan. De Rus staat momenteel weliswaar slechts vierde in het klassement op 2.13 minuten van geletruidrager Alberto Contador, maar hij lijkt de goede vorm te pakken te hebben.

"We mogen Menchov niet onderschatten. Hij is erg gevaarlijk en nog niet uitgeschakeld voor de Tourzege," zei Riis die zelf met Andy Schleck een sterk ijzer in het vuur heeft om morgen op de Tourmalet een aanval op een nieuwe gele trui te doen. De strijd tussen Schleck en Contador zorgde er eerder deze ronde voor dat Menchov 53 seconden op het geel in kon lopen.

"Menchov heeft laten zien dat hij in topvorm is. En hij kan een sterke tijdrit rijden," blikte Riis alvast vooruit naar de lange tijdrit die komende zaterdag op het programma staat. Daarin kan Menchov veel tijd winnen op de renners boven hem.

Ook Rabobank-ploegleider Adri van Houwelingen hoopt dat er kansen voor de Rus liggen. "Hopelijk gaat de tweestrijd tussen Schleck en Contador nog even door en kunnen we daar van profiteren. We moeten daar natuurlijk niet op gaan zitten wachten, maar ook niet uitsluiten."

Nederland geeft miljoen voor moskee Ground Zero

De partij van Geert Wilders heeft Kamervragen gesteld over het feit dat de Nederlandse overheid een miljoen dollar subsidie heeft verleend voor de bouw van een moskee vlakbij Ground Zero in New York. Op deze plek stonden tot 2001 de Twin Towers.

De website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken meldt dat de subsidie is overgemaakt aan de American Society for Muslim Advancement. Deze groep is bezig met de plannen voor een groot islamitisch centrum inclusief moskee in New York. De PVV vindt de komst van de moskee nabij Ground Zero 'absurd' en van weinig respect getuigen voor de slachtoffers die vielen op 11 september 2001 toen twee vliegtuigen zich in de Twin Towers boorden. De partij van Wilders pleit ervoor geen subsidie voor dit project te verlenen.

Klose en Bayern lijken voor elkaar te kiezen

Miroslav Klose lijkt bij Bayern München te blijven. De aanvaller speelde vorig seizoen niet vaak onder Louis van Gaal, maar dat deert hem niet.

Gezien zijn goede WK hoeft Klose niet te vrezen voor zijn carrière. De Engelse topclubs zouden al op de loer liggen, maar voorzitter Karl-Heinz Rummenigge is helder. "Hij wil bij Bayern blijven."

Klose zelf is ook positief. "Bij Bayern steekt het op dit moment allemaal goed in elkaar", zegt hij in TZ. "Deze Bayern-familie bij elkaar houden en eisen dat iedereen zijn steentje aan het succes bijdraagt doet trainer Louis van Gaal. Ik ben op dit moment blij dat ik deel daarvan uit mag maken."

Rummenigge over de speelkansen van Klose: "Hoe zich dat gaat ontwikkelen is slechts een kwestie van afwachten. Hij weet dat alles mogelijk is. Wie had bijvoorbeeld voorafgaand aan het vorige seizoen verwacht dat Ivica Olic basisspeler zou worden en dat Mario Goméz en Klose op de bank zouden belanden? Miro heeft tegen mij gezegd dat hij absoluut bij Bayern wil blijven."

Het contract van Klose bij der Rekordmeister loopt medio 2011 ten einde. Afgelopen seizoen kwam hij slechts tot drie doelpunten.

Cho nieuwe bondscoach Zuid-Korea

Kwang-rae Cho is de nieuwe bondscoach van Zuid-Korea. De 56-jarige oefenmeester volgt Jung-moo Huh op die Zuid-Korea voor de tweede keer in de geschiedenis voorbij de poulefase van het WK leidde. Dat was de eerste keer dat de Aziaten dat buiten eigen land klaarspeelden.

Cho was in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw middenvelder bij verschillende clubs in Zuid-Korea. Hij kwam tussen 1975 en 1986 tachtig keer voor zijn land uit en scoorde daarin twaalf doelpunten. Met Zuid-Korea won hij in 1978 en 1982 goud op de Aziatische Spelen. Daarna begon zijn loopbaan als coach. Zijn laatste club was Gyeongnam FC.

In het verleden waren vier Nederlanders bondscoach van Zuid-Korea, van wie Guus Hiddink de succesvolste was. Ook Jo Bonfrere, Dick Advocaat en Pim Verbeek hadden de Red Devils sindsdien nog onder hun hoede.

Zwarte ouders krijgen blanke baby

Een Britse man en vrouw hebben een wel heel bijzondere baby. Het koppel van Nigeriaanse afkomst kreeg een blanke zuigeling. Dat lijkt niet bijzonder, maar dat is het wel. Zowel papa als mama hebben een donkere huidskleur.

De 44-jarige vader gelooft desondanks dat hij de vader is van het kindje. "Na de geboorte konden we niets anders doen dan naar onze baby staren. Ik moest lachen en vroeg aan mijn vrouw of ze zeker was dat de baby van mij was. Maar ze is echt van mij, mijn vrouw is niet overspelig. Zelfs al zou ze een scheve schaats hebben gereden, dan nog zou onze baby er niet zo hebben uitgezien." De baby is geen albino, maar een gezond blank meisje.

Doktoren spreken van een zeldzaam geval. Zij menen dat één van de ouders mogelijk blanke voorouders heeft en dat die genen nu plots weer boven water zijn gekomen.

FOK!games Tofste baas - dag 15

Vandaag hebben we natuurlijk weer drie kandidaten voor jullie. Pas op! De beschrijvingen kunnen SPOILERS bevatten!

Purple (Day of the Tentacle)
Purple is je grote vijand in Day of the Tentacle. Hij begint met het omgooien van koeien maar gaat al snel over op andere criminele activiteiten. Als hij bloot komt te staan aan giftig afval van Dr Ted, wordt hij nog intelligenter en groeien er zelfs een paar armen uit zijn lijf. Daarnaast krijgt hij hulp van verschillende versies van zichzelf die door een toekomstige versie van hem zijn teruggestuurd om jou tegen te houden.

Tyrant (Resident Evil)
The Umbrella Corporation heeft The Tyrant ontwikkeld als ultieme bio-wapen. Hij is een sterk monster maar het is ook mogelijk om hem te programmeren om te doen wat jij wilt. Je zult het met hem aan de stok krijgen aan het einde van de eerste Resident Evil-game en het gevecht met dit gigantische monster is zeker geen makkie.

Romero (Doom II)
John Romero is één van de bedenkers van de Doom-serie. Toch is hij ook daadwerkelijk een boss in één van zijn eigen games. In Doom II is hij de laatste baas van de game. Althans, alleen zijn hoofd dat op een stok is gezet bestaat in de game en door hem kapot te maken, zul je de game uitspelen.

PurpleTyrantRomero

Wie van bovenstaande deelnemers vinden jullie het tofst? Laat het weten in dit topic. Deze poll loopt tot morgenmiddag 12.00 uur waarna we de uitslag bekendmaken op FOK!games en dan zal het volgende gevecht gaan plaatsvinden.

Achter een hek?

Vrijheid van meningsuiting lijkt meestal beperkt tot de eiser van deze vrijheid. In het algemeen moet een ander altijd zijn bek houden. Of dit nu de kern van dit recht is, wil ik niet te stellen, maar zo komt het wel op mij over, als ik af ga op degenen die er het hardste aanspraak op maken. Vaak lijkt het wel alsof het recht op het geven van een mening alleen geldt, tot het moment dat er tegenspraak komt.

Ferguson: "Engeland moet winterstop invoeren"

Sir Alex Ferguson denkt te weten waarom het Engelse nationale elftal vroegtijdig werd uitgeschakeld tijdens het WK voetbal in Zuid-Afrika. De trainer van Manchester United meent dat de voetbalbond FA een winterstop moet ingelasten zodat de spelers richting het einde van het seizoen frisser zijn.

"De FA moet het land de beste kansen bieden op goed presteren tijdens het WK, maar de TV-zenders eisen elke week een programma," zei Ferguson in The Guardian. "Ik ben dertig jaar geleden in Schotland al begonnen over een winterstop en daar ben ik in Engeland over doorgegaan. Er is niets mee gebeurd. De bond moet zich realiseren dat het het team voor aanvang van het WK flink heeft gehandicapt."

De Schot wijst naar de Duitsers die wel een winterstop kennen en op eindtoernooien altijd sterk zijn. "Het Engelse seizoen is uitputtend. Meestal spelen we in december tussen de acht en negen wedstrijden. En dat in de slechtste tijd van het jaar. De velden zijn zwaar, het weer slecht en dat zie je terug in de tweede seizoenshelft. Spelers van diverse clubs kampen dan met blessures. Omdat de wedstrijden zo belangrijk zijn spelen ze toch maar door."

"En als ze dan aan het einde van het jaar een groot toernooi hebben, zoals een WK of een EK, zijn ze niet honderd procent fit. De spelers hebben de rust nodig om weer energie te krijgen. Duitsland heeft altijd een maand winterstop in januari en ze doen het op toernooien meestal beter dan iedereen verwacht," besloot Ferguson zijn relaas.

Bouw circuit Austin start in december

De start van de bouw van het nieuwe Formule 1-circuit in Austin, Texas, lijkt in december aan te kunnen vangen. De locatie voor de baan nabij Bergstrom Airport zal spoedig bekend worden gemaakt, waarna eind dit jaar met het grondwerk kan worden gestart. Het circuit zou dan in juni 2012 klaar kunnen zijn.

Naast de bouw van het circuit in Texas duiken er geruchten op dat er in de buurt van New York nog steeds geprobeerd wordt om de Formule 1 daar binnen te halen. De Texaanse Minister van Financiën Susan Combs zou er verbaasd over zijn als er twee grands prix van de Verenigde Staten zouden zijn. "Dit is de plek voor de grand prix van de VS en dat is in Austin, Texas," zei ze tegen de Austin American Statesman.

Breschel naar Rabobank

Matti Breschel vertrekt naar Rabobank. De Deen wordt de nieuwe kopman van de bankploeg in de Vlaamse voorjaarsklassiekers. Hierdoor mag Nick Nuyens uitzien naar een nieuwe ploeg.

Breschel, die momenteel voor Saxobank actief is in de Tour de France, kon ook naar de nieuwe ploeg rondom de gebroeders Schleck.

De Telegraaf meldt dat Rabobank ook dichtbij een akkoord is met Luis León Sánchez. De Spanjaard kan bij RadioShack voor een jaar tekenen, Rabobank heeft de Spanjaard echter een verbintenis voor twee jaar aangeboden.

21 juli, wat gebeurde er zoal vandaag?

Een klein feestje bij de Fokker-fabriek vandaag. Niet door een nieuw vliegtuig, maar het feit dat Anthony Fokker 91 jaar geleden zijn eerste fabriek startte. Dit was in Amsterdam.

42 jaar geleden stond de internationale wielrennerswereld op zijn kop. Jan Janssen wist als eerste Nederlander ooit de Tour de France te winnen. Hij versloeg in de laatste rit een Belg.

Hoewel het hier hoogzomer is, werd 27 jaar geleden de koudste buitentemperatuur aller tijden gemeten. Op de Zuidpool was het met een temperatuur van - 89,2 graden Celsius echt berekoud.

En misschien wel het belangrijkste nieuws: 41 jaar geleden zette Neil Armstrong zijn voet als eerste mens ooit op de Maan.

Boris Dittrich viert vandaag zijn eigen feestje. De D66-politicus is inmiddels 55 geworden. Ook Hart van Nederland-presentatrice Maureen du Toit is jarig. Zij is 36 geworden.

Pokémon Black and White video

In de onderstaande video van Pokémon Black and White zien we nog wat materiaal van de gevechten. Zoals bekend bewegen de Pokémon nu, wat een groot verschil is met eerder verschenen handhelddelen. Het lijkt er wel op dat de monsters een duidelijke loop hebben, daar soms opeens de beweging ophoudt en hij een beweging overslaat.

Ook hebben we nog niemand echt de straten in zien lopen in de stad die al meteen vanaf het begin laten zien werd (en ook weer te zien is in deze video). Daarnaast is er nog een glimp op te vangen van de exclusief tot Pokémon White behorende White City. Bekijk de video hieronder.

Microsoft claimt de goedkoopste te zijn

Microsoft heeft dinsdag zijn prijs bekendgemaakt voor Kinect, dat 150 dollar (en dus ook euro) gaat kosten. Sony heeft ook al zijn prijs bekendgemaakt en van de Wii weten we de prijzen al jaren.

Microsoft zegt nu dat je het goedkoopste uit bent met Kinect. Ook zegt het bedrijf dat je meerdere motion controllers en voor de Wii zelfs het Balance Board nodig hebt om een soortgelijke ervaring te krijgen als wat Kinect biedt.

Bekijk de onderstaande tabellen en oordeel zelf. Appels met peren vergelijken is er niets bij.

Nieuwe Hitman-game in 2011

Er is vanuit Great Graphics inc. een poster vrijgekomen waar op de voorkant de heer 47 staat, en op de achterkant de mysterieuze tekst "2011". Wat dat precies moet betekenen, daar ben ik nog niet zeker van, maar ik durf met aardig wat zekerheid te zeggen dat we volgend jaar weer met Codename 47 mogen spelen.

Er zijn momenteel vier games uit in de Hitman-franchise. Het laatst uitgebrachte deel, Blood Money, is alweer vier jaar geleden uitgebracht. In deze franchise is het in het grootste gedeelte van de missies de bedoeling om een of meerdere targets uit te schakelen. Je kunt hierbij mensen omleggen of verdoven om je zo richting je target(s) te werken. Zodra je die gedood hebt, is het zaak om weer ongezien weg te komen. Bij elke missie zijn er vaak meerdere manieren om je doel te bereiken.

Hitman 5 Hitman 5

'HRT dicht bij deal met Toyota'

Het Hispania Racing Team lijkt dicht bij een overeenkomst met Toyota te zijn. Het Japanse merk bezit nog de rechten van de TF110 die al ontworpen was voordat het management van het bedrijf besloot de stekker uit het Formule 1-project te trekken.

De Italiaanse website 422race.com weet te melden dat de deal in de komende dagen rond wordt gemaakt en dat HRT in de deal het hoofdkwartier van Toyota Motorsport in Keulen mag gebruiken inclusief personeel en ontwerpen van de TF110. Voordat dit plaats kan vinden zal Toyota een aantal engineers aan moeten gaan trekken.

Met spoed gezocht: zonnebrandsmeerders

Wie vandaag nog gratis en voor niks een vrouw wil insmeren met zonnebrandcrème moet snel zijn. Om 11.00 uur start op het strand van Scheveningen een recordpoging zonnebrandcrème smeren.

Bij strandtent 'Lekker' liggen 250 handdoekjes klaar voor degenen die zich willen laten insmeren. Mocht het lukken dat 250 personen zich tegelijk laten insmeren, dan is Nederland een wereldrecord rijker.

Japanse overheid bezorgd over economie VS

De Japanse regering uit in zijn maandelijkse berichtgevingen zijn zorg over de gevolgen van een eventuele vertraging van de Amerikaanse economie, zo blijkt woensdag uit die maandelijkse rapportage, waarin voor het eerst in deze context de VS wordt genoemd.

Japan voorziet in het juli-verslag dat, als de Amerikanen terugvallen met hun economie, dit negatieve gevolgen kan hebben voor de export van Japan. Tokio noemt in dit verband ook de ontwikkelingen van de Europese economie. Daarmee komt de noodzaak voor nieuwe stimuleringsmaatregelen weer in beeld.

De zorg van de Japanners gaat vooral uit naar het teruglopende Amerikaanse consumentenvertrouwen.

De Japanse regering ziet momenteel nog geen negatieve gevolgen voor de eigen economie vanuit de economische ontwikkelingen in de VS, maar is wel zeer alert op de risico's aan de onderkant.

In mei steeg de Japanse export met 32,1% op jaarbasis, de laagste groei in vijf maanden tijd. Orders voor machines daalden in mei met 9,1% op maandbasis en dat is de scherpste daling sinds augustus 2008. De werkloosheid steeg in mei naar 5,2%, het hoogste niveau in vijf maanden tijd.

Niettegenstaande de zorg van de Japanse overheid, blijft de regering in zijn rapport ook voorzichtig optimistisch over de economische ontwikkelingen in eigen land, waarbij gewezen wordt op industriële productie die aantrekt, betere bedrijfsresultaten en een milde deflatie. Het tankan-rapport van de Bank of Japan sprak eerder deze maand van een verbeterd ondernemingssentiment.

Jack de Vries richt zich op reputatiemanagement

Oud-staatssecretaris van Defensie Jack de Vries gaat advies geven op het gebied van reputatiemanagement. Zijn website, waarop hij zijn diensten aanbiedt, is net online gegaan, meldt hij dinsdagavond via Twitter.

CDA'er De Vries werd medio mei eervol ontslagen, nadat hij aftrad als staatssecretaris vanwege een buitenechtelijke relatie met zijn adjudant. De Vries gaf de relatie toe, nadat media meldden dat dat de reden was waarom de staatssecretaris al enige tijd buiten de deur bleek te bivakkeren.

De voormalig staatssecretaris geeft ook advies op het gebied van communicatiestrategie en campagnes. Op zijn website geeft De Vries verder aan dat hij kan putten uit jarenlange ervaring. Jack de Vries Communicatie Advies werd in juni opgericht.

Champions Trophy vrouwen 2011 in Nederland

De strijd om de Champions Trophy voor vrouwen wordt volgend jaar in Nederland gehouden. Dat heeft de internationale hockeybond FIH vandaag bekendgemaakt.

Het toernooi vindt in juni 2011 plaats. De hockeymannen moeten naar India voor hetzelfde evenement. Die Champions Trophy wordt in december 2011 gehouden.

Het wordt de zesde keer dat Nederland de gastheer is van de Champions Trophy voor vrouwen. Vorig weekeinde verloren de hockeysters in het Engelse Nottingham de finale van de Champions Trophy. Argentinië bleek met 4-2 te sterk.

De Nederlandse hockeybond maakt op een later moment de locatie en data bekend van de Champions Trophy 2011.

Prijsdaling koopwoningen neemt verder af

De prijzen van verkochte bestaande koopwoningen waren in juni 1,4 procent lager dan een jaar eerder. De prijsdaling neemt wel af: begin dit jaar was de prijsdaling ten opzichte van een jaar eerder nog meer dan vijf procent. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster.

De prijsdaling van vrijstaande woningen was met 3,4 procent het grootst. In Friesland en Zeeland waren de prijzen iets hoger dan een jaar eerder.

Het aantal verkochte woningen nam ten opzichte van mei dit jaar toe. In juni werden bijna elfduizend woningen verkocht, ruim duizend meer dan in mei. Ook in vergelijking met een jaar eerder nam het aantal verkopen met tien procent toe.

Aanval op waterkrachtcentrale Kaukasus

Opstandelingen in de Russische Kaukasus-republiek Kabardino-Balkaria hebben woensdag een waterkrachtcentrale aangevallen. De aanvallers, die in twee auto's waren komen aanrijden, openden het vuur op de bewaking van de centrale. Twee bewakers werden gedood, drie raakten gewond. Dit heeft de Kabardijnse politie bekendgemaakt.

Vervolgens lieten de aanvallers in verschillende ruimtes van de centrale bommen exploderen, waardoor brand uitbrak. Deze is inmiddels geblust, meldde het persbureau ITAR-Tass. De aanvallers zijn na hun actie ontkomen.

De centrale ligt aan de rivier de Baksan. De aanvallers sloegen toe om 04.30 uur plaatselijke tijd. Vermoedelijk waren zij degenen die eerder in de nacht in de stad Baksan het vuur hadden geopend op het hoofdbureau van de politie. Bij die aanval vielen geen slachtoffers.

Hoewel het in Kabardino-Balkaria relatief rustiger is dan in Tsjetsjenië, Dagestan en Ingoesjetië, heeft ook deze Kaukasus-republiek te kampen met door extremistische moslimgroeperingen gepleegd geweld.

Amsterdamse terrassen weer het duurst

Amsterdam is voor het zevende jaar op rij de duurste stad om een terrasje te pakken. Voor een rondje van twee fluitjes, twee rosé en twee fris moet de terrasbezoeker in de hoofdstad gemiddeld 21,15 euro betalen, blijkt uit het jaarlijkse terrasonderzoek van Van Spronsen & Partners.

Hetzelfde rondje kostte vorig jaar in Amsterdam nog 20,55 euro. De top drie is sinds vorig jaar niet veranderd. Op de tweede plaats staat Den Haag, gevolgd door Rotterdam.

Utrecht is de enige stad waar de prijzen daalden. Hetzelfde rondje kost daar 18,53 euro, terwijl dat vorig jaar nog 18,60 euro was. Utrecht zakt daarmee van de vijfde naar de elfde plaats. In Arnhem stegen de prijzen het sterkst, namelijk met 7,2 procent. De stad steeg daarmee van de achttiende naar de zesde plaats.

Van de 21 grootste steden die onder de loep werden genomen was Nijmegen het goedkoopst. Een rondje kost daar gemiddeld 17,48 euro.

In Maastricht en Amersfoort hoeft het minst te worden neergelegd voor een biertje, namelijk twee euro. Een terrasbezoeker in Amsterdam is met 2,55 euro het meest kwijt.

Dertig gewonden in United-toestel door turbulentie

Aan boord van een vliegtuig van de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij United Airlines zijn dinsdag dertig mensen gewond geraakt toen het toestel met hevige turbulentie te maken kreeg. Een van de gewonden verkeert in kritieke toestand. Dit heeft de Amerikaanse luchtvaartdienst FAA bekendgemaakt.

Het toestel was vanuit Washington D.C. vertrokken met bestemming Los Angeles, maar week vanwege de gewonden aan boord uit naar Denver. Van de dertig gewonden -26 passagiers en vier bemanningsleden- werden er voor alle zekerheid 21 in het ziekenhuis opgenomen. Volgens de FAA gaat het, afgezien van de ene zeer zwaargewonde, daarbij niet om al te ernstige verwondingen.

'Kamp-Salcido' schermt met interesse Wigan

Carlos Salcido wil zijn goede WK bezegelen met een transfer. De PSV'er schermt met interesse uit Engeland.

Waar landgenoot Maza Rodriguez zich al meldde, is het wachten in Eindhoven op Salcido. De verdediger lijkt echter vastberaden om PSV te verlaten. Marcel Brands kreeg via de zaakwaarnemer van Salcido, Lyle Yorks, te horen dat Wigan Athletic geïnteresseerd is in de speler.

Concreet is de club echter niet. Wigan moet eerst financieel de ruimte vinden om zich in Eindhoven te melden, schrijft Voetbal International. PSV kan het vertrek van Salcido mogelijk 'intern' oplossen. Wilfred Bouma wordt steeds meer een serieuze optie voor Fred Rutten. "Hij wordt steeds fitter."

Salcido en Rutten lagen aan het einde van het seizoen met elkaar in de clinch. Rutten zou niet respectvol zijn geweest tegen Salcido over een fout in het laatste competitieduel met AZ. Op het WK zei de Mexicaan vervolgens dat Rutten voor hem 'niet bestond'.

Sulejmani is witheet door blokkade Jol

De beer is los bij Ajax. Miralem Sulejmani is woedend op Martin Jol. De Serviër beticht zijn trainer ervan dat hij zijn carrière wil vernietigen.

Dat zegt Sulejmani vandaag in het Algemeen Dagblad. West Ham United was eerder deze week concreet voor de voetballer, maar Jol stak een stokje voor de verhuur omdat hij anders wel erg krap in zijn aanvallende mogelijkheden zou zitten.

"Jol wil mijn carrière vernietigen", laat Sulejmani weinig ruimte voor twijfel over. "Ik begrijp het niet. West Ham United zou voor mij een nieuwe start bij een nieuwe club kunnen zijn. De coach daar, Avram Grant, is een trainer die mij als een groot talent ziet."

Sulejmani is nog altijd de duurste voetballer die ooit voor Ajax gespeeld heeft. Zijn rendement bleek in de eerste twee seizoenen echter te laag. Overigens is het aanblijven van Jol zelf ook allerminst zeker. De oefenmeester overweegt in te gaan op een aanbod van Fulham.

CD: Joshua Radin - Simple Times

Het duurde even, maar uiteindelijk is de tweede plaat van Joshua Radin dan ook in Nederland uitgebracht. In zijn thuisland Amerika kwam de schijf al in 2008 uit, en behaalde successen door onder andere airplay via grote series als Greys Anatomy, Bones, Scrubs, One Tree Hill en American Idol. Niet de kleinste commerciële links dus. Nederland gaat er nu ook aan geloven, want ook hier wordt de singer-songwriter steeds populairder. Op Radio 1, 2 en 3FM hoor je zijn leadsingle 'I'd Rather Be With You' minstens vijf keer per dag voorbij komen. En ook de komende singles van zijn plaat Simple Times zullen aardig wat te beluisteren zijn.

Joshua Radin

Spaans parlement tegen boerka- en nikabverbod

Het Spaanse parlement heeft een voorstel om vrouwen te verbieden in het openbaar gezichtsbedekkende sluiers te dragen verworpen. De Socialistische regering had zich ook tegen een dergelijk verbod, dat was voorgesteld door de oppositionele, conservatieve Partido Popular (PP), gekeerd. Wel is de regering van premier en PSOE-leider José Luis Rodríguez Zapatero voorstander van een boerkaverbod in overheidsgebouwen.

Het voorstel voor een verbod op nikabs en boerka's in het openbaar werd dinsdagavond in het parlement in stemming gebracht. Het kreeg 183 stemmen tegen en 162 voor; twee parlementsleden onthielden zich van stemming.

De PP had het voorstel ingediend met het argument dat het was bedoeld ter ondersteuning van de rechten van vrouwen. "Het is erg moeilijk te bevatten hoe het mogelijk is dat onze troepen naar Afghanistan worden gestuurd om er de vrijheid te verdedigen en onze regering niet de moed heeft om hier hetzelfde te doen", zei PP-woordvoerster Soraya Saenz de Santamaria.

Verscheidene Catalaanse steden, waaronder Barcelona, hebben reeds een boerkaverbod in openbare instellingen ingevoerd. Critici beschouwen het verbod als overbodig omdat vrouwen met een boerka of nikab in Spanje uiterst zeldzaam zijn.

Spaans parlement tegen boerka- en nikabverbod
Spaans parlement tegen boerka- en nikabverbod (Foto: Novum)

Honderden doden overstromingen China

Overstromingen hebben dit jaar in China al aan zeker zevenhonderd mensen het leven gekost. Nog eens rond de 350 mensen worden vermist. Zo'n 645 duizend huizen zijn verwoest. De schade loopt in de tientallen miljarden euro's. Dit hebben de autoriteiten woensdag bekendgemaakt.

De moesson slaat dit jaar zeer heftig toe. In tien jaar tijd is het niet zo erg geweest. Het moessonseizoen is nog lang niet voorbij en experts vrezen dan ook dat dit jaar wel eens het ergste kan worden sinds 1998. Dat jaar was het zwaarste in vijftig jaar.

Driekwart van alle Chinese provincies heeft te kampen met overstromingen, het waterpeil in 25 rivieren staat op recordhoogte. Het allerzwaarst getroffen zijn de provincies Shaanxi en Sichuan. De meeste slachtoffers zijn gevallen in regio's waar de rivier de Yangtze doorheen loopt.

Meer weten? Kijk ook eens op het forum!

Meer auto's en brommers gestolen

Na een jarenlange daling is het aantal gestolen auto's en brommers in de eerste helft van dit jaar flink gestegen. Het aantal gestolen auto's steeg van bijna 5500 in de eerste helft van vorig jaar naar 5900. Het aantal gestolen brom- en snorfietsen steeg van bijna 5800 naar 7400, meldt de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit.

In 2000 werden nog ruim 12.600 auto's gestolen. Dat nam geleidelijk af, tot dit jaar. Auto's van het merk Volkswagen worden het vaakst gestolen, namelijk ruim vijftienhonderd keer. Op de tweede en derde plaats staan Ford (waarvan er 479 werden gestolen) en Opel (476).

Auto's van het merk Chevrolet worden het minst gestolen, 23 keer. Ook voelen dieven zich vaak te goed voor een Saab (26 keer gestolen) of een Daewoo (27 keer gestolen).

Dat veel Volkswagens worden gestolen, komt doordat er veel van rondrijden. Maar ook procentueel gezien worden ze het vaakst gestolen. Per tienduizend werden er zeventien geroofd, terwijl het gemiddelde zeven per tienduizend auto's is. Het risico op diefstal is het kleinst bij de merken Dacia, Triumph en Citroën. Daar werden per tienduizend auto's vijf auto's gestolen.

Als het gaat om autosoorten werd de Audi Quattro het meest gestolen. Van de zevenhonderd die er in Nederland rondrijden werden er elf gestolen.

'Presidentschap Bouterse is wil van god'

Het is gods wil dat Desi Bouterse president van Suriname wordt. Dat zegt Steve Meye, dominee en vriend van Bouterse woensdag in het Nederlands Dagblad.

Meye had de laatste tijd veel contact met Bouterse. "We hebben samen het aangezicht van god gezocht en veel gebeden", zegt hij. De voormalig legerleider presenteert zich sinds enkele jaren nadrukkelijk als bekeerd christen.

Dat zorgt volgens de krant voor veel scepsis, maar Meye wuift dat weg. "Als de man zegt dat hij zijn leven aan god heeft gegeven, dan moeten we voor hem bidden."

God geeft Bouterse nu een kans om te laten zien dat hij veranderd is, stelt de dominee. "Ik heb er vertrouwen in. Dit is zijn seizoen." De verkiezingen zijn volgens hem vooral een zegen.

In Suriname loopt een proces tegen de oud-couppleger vanwege de Decembermoorden. In Nederland is hij veroordeeld tot elf jaar cel wegens drugshandel. Maar volgens Meye schetst de Nederlandse pers een veel te negatief beeld van Bouterse. "Als je hem kent, zul je ontdekken dat hij geen monster is. God heeft hem nu een nieuwe kans gegeven."

Dat Bouterse nu is verkozen, ziet Meye als vergeving door het volk. Bouterse heeft nog altijd geen spijt betuigd voor zijn betrokkenheid bij de Decembermoorden, maar 'er komt een dag waarop hij zijn excuses gaat aanbieden'. Die dag zal volgens Meye 'heel spoedig' komen. "Dan zal de spreekwoordelijke vloek die over het land hangt, verdwijnen."

Boek: Charlie Higson - Sneeuwblind

Het is al een tijdje geleden sinds de Fok!-lezer iets over de bekendste spion ter wereld heeft gehoord. In 2008 had Maduropa als laatste een review geschreven over het boek van Sebastian Faulks. Parallel aan deze schrijver was de auteur Charlie Higson ook bezig met een reeks over James. Alleen deze versie richt zich volledig op de kinderjaren van onze held in spé. Higson begint deze reeks, genaamd Young Bond, bij de dertienjarige versie van James Bond, in vijf delen groeit deze onschuldige jongen uit tot een ware avonturier die zich getrokken voelt tot complotten en samenzweringen.

Sneeuwblind

Film: Alza la Testa

Scheepswerfvoorman en alleenstaande vader Mero (Sergio Castellitto) is een voormalig amateurbokser die uit ervaring weet dat je ook in het leven niet elke ronde wint. Al zeven jaar traint hij zijn verdienstelijk boksende zoon Lorenzo (Gabriele Campanelli) om zo alsnog van de glorie die hem nooit ten deel is gevallen te kunnen genieten. Als Lorenzo's lichtzinnige moeder toenadering zoekt, houdt Mero dit tegen zodat zijn oogappel niet afgeleid kan worden op weg naar de top. Dat zijn zeventienjarige jongen misschien wel meer wil dan dag in dag uit boksen, komt niet in Mero's goedbedoelende maar ge-oogklepte hoofd op. Als Lorenzo een vriendinnetje krijgt (Ana, gespeeld door Laura Ilie), is Mero hier dan ook totaal niet blij mee. Temeer daar zij voor hem de personificatie is van de fouten die hij zelf ooit heeft gemaakt. Dan slaat na een ruzie tussen vader en zoon het noodlot toe.

Poster

 

Film: Inception

Een tijdje geleden werd er heel mysterieus gedaan over het onderwerp van Inception, de nieuwe film van Christopher Nolan (The Dark Knight). Dit heeft bioscoopbezoekers over de hele wereld doen uitkijken naar deze film. En uit de opbrengsten (60,4 miljoen dollar!) van Inception in het openingsweekend in de VS is af te leiden dat de mysterieuze houding rond de film de makers geen windeieren heeft gelegd. Ook de reviews uit de VS zijn lovend over Inception, al geven de meeste reviewers toe dat ze hem moeilijk te volgen vonden en ze de film eigenlijk nog een aantal keer moesten kijken om een goed oordeel erover te kunnen geven. Eens kijken of deze FOK!-reviewer wèl een goed oordeel kan geven over deze mysterieuze film.

Informateurs bellen met koningin

Informateurs Uri Rosenthal (VVD) en Jacques Wallage (PvdA) hebben koningin Beatrix dinsdagavond telefonisch ingelicht over het mislukken van de onderhandelingen voor een paars-plus-kabinet. Dat meldt een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD).

Dinsdag werd aan het einde van de middag bekend dat de formatie was mislukt. VVD-leider Mark Rutte gaf in een toelichting aan dat de onderhandelingen zijn stukgelopen op de financiën.

De eisen die Rutte stelde op het gebied van de bezuinigingen, bleken onverteerbaar voor met name de PvdA. Rutte wilde minimaal achttien miljard euro bezuinigen tot 2015, zonder dat dit leidt tot lastenverzwaring voor burgers. Deze eis, in combinatie met de opstelling van de liberaal op het gebied van de woningmarkt en mobiliteit, bleken onacceptabel.

De verwachting is dat de informateurs woensdag hun eindverslag over de mislukte onderhandelingen aan de koningin aanbieden, waarna ze vermoedelijk later op de dag het verslag zullen toelichten. De tijdstippen zijn echter nog niet zeker, zegt de woordvoerder van de RVD.

Honderden supporters bedanken Simons

Timmy Simons maakte onlangs de overstap van PSV naar 1. FC Nürnberg. De supporters van de Eindhovenaren hebben de kans om de Belg via de e-mail te bedanken voor zijn bewezen diensten voor de club.

Al meer dan zevenhonderd supporters hebben gehoor gegeven aan deze oproep. Zij kropen achter de computer om vervolgens een e-mailtje te verzenden met een bedankje voor Simons, die bijna 150 duels voor de club heeft gespeeld.

PSV zal alle ingekomen berichten gaan bundelen en het boekwerk zaterdag voor het oefenduel met Nürnberg gaan overhandigen aan de routinier. Het is overigens nog steeds mogelijk om de middenvelder te bedanken via de clubsite van PSV.

Simons stond sinds 2005 onder contact bij PSV. Destijds werd hij overgenomen van Club Brugge. In vijf seizoenen voor PSV kwam de 33-jarige middenvelder tot 148 duels. Veertien keer wist hij in die duels tot scoren te komen.

Uganda verdedigt uitzetting van 1700 Rwandezen

De regering van Uganda verdedigde dinsdag de gedwongen repatriëring van 1700 Rwandese vluchtelingen. Dat werd door de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR) veroordeeld omdat het te hardhandig zou zijn gebeurd. Twee mensen kwamen om het leven toen ze tijdens de actie probeerden te vluchten.

De Rwandezen moesten Uganda vorige week verlaten, omdat ze geen vluchtelingenstatus hebben en een veiligheidsrisico vormden, aldus de autoriteiten. In Uganda zijn zorgen over de veiligheid toegenomen nadat op 11 juli een dubbele zelfmoordaanslag aan 76 mensen het leven kostte.

Volgens de UNHCR hebben de Ugandese autoriteiten valse voorwendselen gebruikt om de vluchtelingen het land uit te zetten.

Rwandese vluchtelingen waren bijeengekomen bij een voedseldistributiepunt, maar werden zonder hun bezittingen op vrachtwagens gedwongen, aldus de UNHCR. Op een andere plek dachten vluchtelingen dat ze informatie zouden krijgen over hun asielaanvraag, maar de politie drong zich in de menigte, loste schoten en dwong ook hier de mensen op vrachtwagens. Twee personen kwamen om toen ze van de rijdende truck afsprongen. Kinderen werden gescheiden van hun ouders, maar werden later herenigd. UNCHR zegt bevestiging te hebben gekregen dat er tussen de uitgezette mensen erkende vluchtelingen waren.

Lesbienne krijgt schadevergoeding examenfeest

Een school in de Verenigde Staten moet een schadevergoeding betalen van 35.000 dollar aan een lesbische oud-leerlinge. Dat berichtte CNN.

Het bestuur van de onderwijsinstelling in de zuidelijke staat Mississippi schrapte een eindexamenfeest in april omdat het 18-jarige meisje daar samen met haar vriendin wilde verschijnen.

Het schoolbestuur had bepaald dat alleen partners van de "tegenovergestelde sekse" waren toegestaan. Constance McMillen moest een vriend meenemen en mocht alleen in jurk verschijnen. Het feest werd uiteindelijk afgelast in het belang van "opvoeding, veiligheid en welzijn" van de andere scholieren. Een rechter bepaalde in maart dat de school de rechten van de tiener had geschonden.

Naast het betalen van de schadevergoeding, mag de school in Mississippi niet meer discrimineren, zo liet de Amerikaanse burgerrechtenorganisatie ACLU in een verklaring weten. "Ik ben zo blij dat dit voorbij is", zei McMillen. "Ik krijg mijn examenfeest er niet mee terug, maar het is het waard als het zaken op mijn school verandert."

Klink eist compensatie voor te veel betaalde zorg

Zorginstellingen die ten onrechte aanvullende diensten bij hun patiënten in rekening hebben gebracht moeten het te veel betaalde geld teruggeven. Dat zegt demissionair minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) woensdag in De Telegraaf.

Hij zegt hierover zo snel mogelijk met de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) in overleg te gaan. "Ik wil weten hoe omvangrijk dit probleem is. Maar ook in hoeverre instellingen daarvoor aansprakelijk te stellen zijn."

De NZa meldde het afgelopen weekeinde steeds meer klachten van consumentenorganisaties en bewoners van zorginstellingen te krijgen over onterecht in rekening gebrachte kosten. Het gaat bijvoorbeeld om het wassen van kleding of het betalen voor toiletpapier. Ook moeten bewoners vaak betalen voor een verhuizing binnen een instelling, terwijl dat eigenlijk door de instelling zelf moet worden betaald.

Soms betalen bewoners voor een tv-aansluiting op hun kamer, terwijl zij niet weten dat ze er ook voor kunnen kiezen geen tv op hun kamer te nemen. Ook worden kosten in rekening gebracht voor behandelingen die gewoon door de verzekering worden vergoed.

Sommige instellingen brengen al jaren te veel in rekening bij hun patiënten, schrijft De Telegraaf op basis van lezersreacties. Het zou gaan om vele tientallen tot enkele honderden euro's per patiënt per jaar.

Leiva: "Komst Joe Cole is heel goed nieuws"

Liverpool-middenvelder Lucas Leiva juicht de komst van Joe Cole naar Anfield Road toe. Volgens de Braziliaan is de oud-speler van Chelsea een goede versterking met het oog op het komende seizoen.

Maandag tekende Cole een vierjarig contract bij The Reds. "Dit is heel goed nieuws voor ons. Hij heeft veel ervaring en ik heb er veel vertrouwen in dat hij ons enorm zal helpen. Ik weet zeker dat hij ons goed kan laten spelen en dat hij de vorm laat zien die hij ook bij Chelsea liet zien", aldus Leiva op de clubsite van Liverpool.

"Hij is een fantastische speler, dat kun je aflezen uit wat hij voor Chelsea heeft betekend. Voor onze fans is het denk ik goed dat er een Engelse speler bijkomt, en dat is ook goed voor ons als spelers. Als selectie kijken we uit naar aankopen als deze", zo vervolgde de Braziliaan.

"Je ziet dat men hier achter de schermen hard werkt om goede spelers vast te leggen en het resultaat is te zien. We hebben nu Joe en Milan Jovanovic, die op de training erg indrukwekkende dingen heeft laten zien. We hopen allemaal dat dit betekent dat we nu een beter seizoen tegemoet gaan dan vorig jaar."

Duitsland overweegt rookverbod in auto

De Duitse krant Bild meldde gisteren dat hun minister van Verkeer een rookverbod in particuliere auto's overweegt. Minister Ramsauer (CSU) laat de haalbaarheid van het plan onderzoeken, maar hij denkt dat het een goede kans van slagen heeft.

Onlangs stemde een ruime meerderheid van de kiezers in de deelstaat Beieren voor een algeheel rookverbod in de horeca. Met dit in het achterhoofd, denkt Ramsauer dat het nu de juiste tijd is om een rookverbod in de auto te overwegen.

Coalitiepartijen CSU en CDU steunen het plan. De CDU wil in ieder geval dat roken verboden wordt als er ook kinderen in een auto zitten.

China probeert uit alle macht olie tegen te houden

China probeert uit alle macht te voorkomen dat ruwe olie internationale wateren bereikt. De olie loopt sinds vorige week de Gele Zee in toen een pijpleiding ontplofte en er gedurende vijftien uur een hevige brand woedde. Het lek is het grootste in de recente geschiedenis van China.

Milieuorganisatie Greenpeace China probeert te achterhalen of de olievlek niet groter is dan de autoriteiten doen voorkomen. Het lukte de organisatie om enkele foto's van de vlek te maken voor ze gedwongen werden te vertrekken. Op de foto's is onder meer een rotsachtig strand te zien dat onder de olie zit en een man die helemaal besmeurd is met de olie.

Volgens de activisten is het nog te vroeg om te zeggen wat de impact van de vervuiling op het maritieme leven is. "De regering en belangrijke zakenmensen hebben al tegen de media gezegd dat er geen schade is voor het milieu. Greenpeace vindt dat erg onverantwoordelijk. Het is te vroeg om dat nu al te zeggen. Er drijft nog steeds olie rond", zegt Yang Ailun, woordvoerder van Greenpeace China.

Regeringsmedewerkers wisten niet te vertellen hoeveel olie precies is weggelekt, maar het was wel duidelijk dat het nu zaak is om de olie op te ruimen die voor de kust van de stad Dalian drijft. "Onze prioriteit is om alle weggelekte olie binnen vijf dagen op te ruimen om de kans op vervuiling van internationale wateren te verminderen", aldus Dai Yulin, loco-burgemeester van Dalian. Volgens critici kan het echter veel langer duren voordat alle olie is opgeruimd.

Hoewel de bevolking het ongeluk niet ziet als de Chinese versie van het enorme olielek in de Golf van Mexico, waren waarschuwingen voor een toenemende afhankelijkheid van olie duidelijk.

Chelsea: Drogba niet te koop

Chelsea wil alle transfergeruchten voor zijn en heeft duidelijk gesteld dat sterspeler Didier Drogba niet te koop is. De Ivoriaanse aanvaller is het volgende seizoen dus nog steeds op Stamford Bridge te bewonderen.

Het statement van Chelsea is een reactie op de berichten waarin staat vermeld dat er bij andere clubs interesse bestaat voor Drogba. Thierno Seydi, die overigens slechts een vermeende zaakwaarnemer van de Ivoriaanse spits is, bracht de transfergeruchten over de Ivoriaan in de wereld.

Seydi beweerde dat Manchester City belangstelling toonde voor Drogba. "Op zijn leeftijd kunnen we niet verbergen dat het financiële aspect belangrijk is", zo liet Seydi weten. Manchester City ontkende vervolgens dat er van hun zijde interesse was voor Drogba.

Ondanks het ontbreken van interesse vanuit Manchester, benadrukt Chelsea nog eens duidelijk dat geen enkele club hoeft te proberen Drogba los te weken. "Het is allemaal niet relevant. Didier Drogba is niet te koop", aldus de Londense club tegenover Press Association.

Tsjechische aanwinst NEC doet ervaring op bij Veendam

NEC heeft zich verzekerd van de diensten van Leroy George. De Nijmegenaren legden echter ook de Tsjech Pavel Cmovc vast. Voorlopig is deze nieuwe aanwinst echter niet te bewonderen in De Goffert.

Jupiler League-club BV Veendam is de club waar Cmovc ervaring op zal doen. "Het was voor ons een buitenkans om hem vast te leggen", zo liet technische directeur Carlos Aalbers aan Voetbal International weten. De komst van de nieuwe speler is overigens nog niet helemaal afgerond.

Cmovc zal eerst nog een medische keuring moeten doorstaan. Vervolgens is hij voor één seizoen aan NEC verbonden met een optie voor twee jaar extra. De 20-jarige verdediger is afkomstig van Slavia Praag. Cmovc heeft de Tsjechische club transfervrij verlaten.

In eigen land staat Cmovc bekend als een belofte en bij BV Veendam moet hij deze status waarmaken. "Door de concurrentie is de kans op speelminuten bij NEC voor hem nog te klein. Daarom krijgt hij bij Veendam de mogelijkheid om aan de omstandigheden in Nederland te wennen en zich verder te ontwikkelen, met de gedachte dat we volgend jaar een nog betere speler terugkrijgen."

Justitie eist cel voor ontucht met gehandicapten

Een 54-jarige man uit Enschede hoorde dinsdag twintig maanden cel tegen zich eisen omdat hij ontucht zou hebben gepleegd met twee verstandelijk gehandicapte vrouwen. Dat bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Almelo.

Hij had een van de slachtoffers leren kennen in een zorginstelling. Het andere slachtoffer was de vriendin van zijn zoon, die ook gehandicapt is. Justitie wil dat de man naast zijn celstraf psychiatrisch behandeld wordt.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak in de zaak.

Playboy nu ook veilig op het werk te bekijken

De makers van het blootblad Playboy hebben een nieuwe website gelanceerd die zonder problemen op het werk te bekijken is. Dat meldt CNN dinsdag.

The Smoking Jacket, zoals de website heet, is vrij van blootplaatjes en daarmee geschikt voor mannen op het werk. De berichten op de website zijn kort en verwijzen vooral naar materiaal op andere websites. Artikelen als 'Tien manieren om het niet slecht in bed te doen' en '7 tekenen dat je het bedrijven van de liefde hebt opgegeven' moet de man op het werk sexy afleiding bieden.

Het wereldwijd populaire magazine zoekt naar nieuwe manieren om publiek naar zich toe te trekken. Blootbladen hebben veel last van het internet, waar naaktfoto's gemakkelijk te vinden zijn. Playboy Enterprises leed in het eerste kwartaal van dit jaar een verlies van 1 miljoen dollar (ruim 775.000 euro).

Oprichter Hugh Hefner noemde de website de beste plek om rond te hangen op de Playboy-mansion na. De reguliere website van het blootblad, die zo'n zes miljoen bezoekers per maand trekt, blijft gewoon bestaan.

'Real Madrid zit achter Felipe Melo aan'

Volgens Sport Mediaset is Real Madrid van plan om de Braziliaanse international Felipe Melo van Juventus, dat hem vorig jaar vastlegde, over te nemen.

Los Blancos zijn nog op zoek naar een strijdbare middenvelder die Xabi Alonso aanvult. Aanvankelijk had coach José Mourinho de Duitser Sam Khedira op het oog. De Portugese oefenmeester schijnt echter ook onder de indruk van Felipe Melo te zijn.

In de zomer van 2009 maakte Felipe Melo de overstap van Fiorentina naar Juventus. De Braziliaan heeft de hoge verwachtingen in Turijn echter nog niet waar weten te maken. Naar verluidt zal hij deze zomer ook weer vertrekken bij de bianconeri.

Juventus zou echter nog geen club hebben gevonden die de gewenste prijs voor de middenvelder wil betalen. De Braziliaanse international speelde met zijn landgenoten een zeer matig WK. Eén van de meest opvallende acties van Felipe Melo was een schandalige trap na op Arjen Robben in de kwartfinale.

Geen nieuwe boktorren in Hoofddorp gevonden

In Hoofddorp zijn geen nieuwe Oost-Aziatische boktorren gevonden. Dat meldt een woordvoerder van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) dinsdag. LNV blijft de komende tijd het gebied wel in de gaten houden, maar doordat er geen andere exemplaren zijn gevonden, zijn geen verdere maatregelen nodig.

Vorige week werd bekend dat in een tuin in Hoofddorp een Oost-Aziatische boktor had geleefd. De in Hoofddorp op een esdoorn gevonden boktor werd enkele straten ten zuiden van winkelcentrum Floriande aangetroffen.

Het ging om een vrouwtje, dat vlakbij de zogenoemde uitvlieggaten bleek te zitten. Na de vondst werd een bufferzone ingesteld, waarin nader onderzoek moest plaatsvinden dat moest uitwijzen of zich nog andere exemplaren in het gebied bevinden.

De uitkomsten wijzen er volgens de woordvoerder van LNV op dat de kans op verspreiding van de boktor in de omgeving nihil is. "Er is een vrouwtje gevonden dat nog geen eieren kon leggen. In de boom werden wel twee uitvlieggaten gevonden. Maar voor voortplanting zijn twee exemplaren nodig en wij hebben er een boktor weggehaald."

Het vermoeden bestaat dat de esdoorn uit het Verre Oosten afkomstig is. De esdoorn is zo'n drie jaar oud en boktorren doen er circa drie jaar over voordat ze kunnen uitvliegen.

Boktorren kunnen een ware plaag vormen voor veel loofboomsoorten en struiken. Daarom wordt geprobeerd te voorkomen dat de boktor zich in Nederland thuisvoelt.

In december werden in Boskoop bomen aangetroffen die waren aangetast door de boktor. Naar aanleiding daarvan werd in een straal van honderd meter rond de aangetaste bomen alle flora vernietigd. Ook werd een bufferzone ingesteld met een straal van twee kilometer rond de vondst, waar verdere inspecties werden gehouden. Die wezen uit dat het insect zich niet meer in het gebied bevond, tot vreugde van de ondernemers in de omgeving.

Nieuwe add-on voor Trials HD

Het eerder verschenen downloadbare pack van Trials HD was al de moeite waard wanneer je om kan geen met veel stress in je ontspannende video game. Met Big Thrills wil ontwikkelaar RedLynx die frustatie een niveau hoger brengen.

Downloadable pack Big Thrills brengt de speler veertig nieuwe levels om helemaal kapot op te gaan. Trials HD staat bekend om zijn moeilijkheid en dat is ook meteen de charme van het spel. In het laatste kwartaal verschijnt de pack op Xbox LIVE Marketplace.

Houd altijd een extra controller bij de hand wanneer je Trials HD speelt.

Shank eind augustus uit

Op dit moment lachen de liefhebbers van digitale distributie het laatst. Meteen nadat de Summer of Arcade van Microsoft is afgelopen, verschijnt op 24 augustus Shank voor Xbox LIVE Arcade. PlayStation Network mag het spel een dag later verwachten.

Het spel wordt omschreven als een 'prachtige beat-em-up'. Ook is meteen bekendgemaakt dat Shank vijftien dollar, dus ook euro, gaat kosten, wat sommige gamers ervan kan weerhouden deze titel binnen te halen. Laat je niet tegenhouden en haal hem gerust binnen, eind augustus.

Thor slaat zichzelf 2011 in

Marvel en Sega hebben dinsdag Thor: The Video Game aangekondigd. De PlayStation 3 en Xbox 360 krijgen de meest realistische versie, terwijl de PSP, Wii en DS het moeten doen met een comic book-stijl.

In het spel kruipen spelers in de huid van Thor, de dondergod, en moeten zij het opnemen tegen allerlei legendarisch Noors gespuis met allerlei gevechtsstrategieën en elementale krachten.

Thors hammer, genaamd Mjolnir, geeft de speler de mogelijkheid om de kracht van een storm te beheersen; wind, donder en bliksem. Later komen er meer aanvallen en mythische moves bij.

Schrijver en Thor-boekenauteur Matt Fraction verzorgt het verhaal in het spel, dat volgend jaar uitkomt. Ongeveer rond de periode dat de film afgemaakt is door Marvel Studios.

Man steelt twee Xbox'en met baby onder zijn arm

Een man heeft in een warenhuis in Ohio twee Xbox 360-consoles gestolen, terwijl hij een tas vol luiers en zijn eigen baby droeg.

De man, omschreven als 1.82 meter, 113 kilo en kalend, greep dus de twee consoles, hield ze vast door ze vast te klemmen tussen zijn bovenarm en romp en deed dat terwijl zijn baby meegesleurd werd in zijn criminele activiteiten. Onduidelijk is nog of de baby medeverantwoordelijk gehouden mag worden.

Op dit moment is de man nog voortvluchtig met zijn vermoedelijke partner. De man wordt nu gezocht voor diefstal en voor het in gevaar brengen van een kind; zijn eigen baby.

Sfeervol springen in Limbo-gameplay

Er verschijnen steeds meer interessante games als download op het Xbox Live en PSN. Nu is er Limbo die zelfs als game in de Summer of Arcade te krijgen is. Dan zal het wel een goede game zijn.

De game is vooral erg sfeervol te noemen. Je zult moeten springen, rennen en slingeren om obstakels en gevaren te ontwijken. In onderstaande gameplay-video wordt er een goed beeld gegeven over wat we van de game mogen verwachten.

Vecht onder de grond in Red Faction Armageddon

Volition Inc. is druk bezig met het vierde deel van Red Faction. In Red Faction Armageddon is Mars onbewoonbaar geworden, nadat de Terravormer naar zijn grootje is. Deze bracht eerst een aards klimaat en lucht op Mars, maar nu zijn er tornado's en onweer, dus de kolonisten op Mars hebben hun heil onder de grond gezocht.

Er was alleen niet gerekend op een alienras, dat onder de korst van Mars een tijd aan het slapen was. En ze zijn niet van plan hun ondergrondse woonplaats te delen. Natuurlijk zul je een arsenaal aan wapens hebben om deze buitenaardse wezens in een heel permanente slaap te brengen, waaronder een magneetwapen. Je mikt op twee objecten, en het eerste object zal met grote snelheid aangetrokken worden naar het tweede object. Daarmee zullen vast leuke vallen voor de aliens bedacht kunnen worden.

Het spel komt volgend jaar uit voor Xbox 360, PlayStation 3 en PC. THQ brengt het uit en heeft een nieuwe trailer online gezet, welke we je niet willen onthouden.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.