FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 25 juni 2014

[Groep E] Uitslag Ecuador - Frankrijk

Frankrijk is doorgedrongen tot de achtste finales van het wereldkampioenschap voetbal. De ploeg van bondscoach Didier Deschamps speelde in het laatste groepsduel tegen Ecuador met 0-0 gelijk, waardoor het Groep E won en in de volgende ronde Nigeria treft. Ecuador werd dankzij een zege van Zwitserland op Honduras uitgeschakeld.

Frankrijk had zich na twee gewonnen wedstrijden al vrijwel zeker geplaatst voor de tweede ronde, waardoor het zich kon veroorloven om enkele basisspelers rust te geven. Ecuador moest winnen om zicht te houden op de volgende ronde, maar in de beginfase van het duel was hier weinig van te merken. Frankrijk zette de Zuid-Amerikanen meteen onder druk zonder echt gevaarlijk te worden. Wel had de ploeg van Didier Deschamps geluk dat de scheidsrechter een elleboog van verdediger Sakho niet zag, anders had de ploeg al na vijf minuten met tien man verder gemoeten.

Na wat aanvankelijke schoten van afstand was het Sissoko na een kwartier spelen doelman Dominguez eens op de proef stelde. Ecuador kon er weinig tegenover stellen, al troefde Enner Valencia wel de Franse verdediging af. Hij vond echter niet het doel. De spits kreeg voor rust nog een goede mogelijkheid, maar ook deze was niet aan hem besteed. Voor het andere doel was Pogba nog gevaarlijk.

Na rust moest Ecuador al snel met tien man verder. Aanvoerder Antonio Valencia kwam met gestrekt been in en kon de kleedkamer noodgedwongen opzoeken. Frankrijk had in de tussentijd al een enorme kans voor Griezmann gehad, maar hij vond de paal op zijn weg. Ecuador was door deze gebeurtenissen allerminst uit het veld geslagen en zocht met tien man zelfs regelmatig de aanval. Het duel werd hierdoor meer open, waarna mogelijkheden voor beide doelen volgden.

Zo kreeg de Ecuadoriaan Arroyo halverwege de tweede helft uit een vrije trap een enorme mogelijkheid, maar hij schoot huizenhoog over. Ook Vitesse-speler Ibarra kreeg de bal maar niet tegen de touwen. Aan Franse kant waren Pogba, Remy en Giroud diverse malen gevaarlijk, maar ook zij hadden hun vizier niet op scherp staan of troffen Domínguez op hun pad. Hierdoor eindigde de wedstrijd zoals deze begon: 0-0.


Ecuador-speler Cristhian Noboa in duel met Paul Pogba van Frankrijk. (Foto: PRO SHOTS / Stanley Gontha)

Ecuador

0 - 0

Frankrijk

 
 Gele kaart: Erazo (Ecuador)
 Rode kaart: A.Valencia (50) (Ecuador)
 
Stadion: Maracanã, Rio de Janeiro
Toeschouwers: 73.749
Arbiter: Doue (Ivo)
 
Opstelling:   Opstelling:
Domínguez
Paredes
Guagua
Erazo
W.Ayoví
A.Valencia
Minda
Arroyo (Achilier/81)
Noboa (Caicedo/90)
Montero (Ibarra/63)
E.Valencia
  Lloris
Sagna
Koscielny
Sakho (Varane/61)
Digne
Pogba
Schneiderlin
Matuidi (Giroud/67)
Sissoko
Benzema
Griezmann (Remy/79)

[Groep E] Uitslag Honduras - Zwitserland

Zwitserland heeft zich geplaatst voor de achtste finales van het Wereldkampioenschap voetbal. Ecuador wist niet te winnen van Frankrijk terwijl de Zwitsers zelf met 0-3 te sterk waren voor Honduras.

De Zwitsers begonnen aan het duel in de wetenschap dat het moest winnen om naar de volgende ronde te gaan, maar dan nog afhankelijk was van het resultaat van Ecuador tegen Frankrijk. De Zwitsers begonnen aanvallend en al snel resulteerde dit in een doelpunt. Shaqiri liet keeper Valladares kansloos met een hard schot. Met de voorsprong op zak liet Zwitserland zich terugzakken en loerden ze op de counter. 

Honduras had vervolgens balbezit maar kon daar weinig mee, een snelle counter na een half uur betekende echter de 0-2. Shaqiri ging alleen op de keeper af en liet die vervolgens kansloos. Honduras probeerde zich terug te knokken maar werd voor rust nauwelijks gevaarlijk. Direct na rust waren er plotseling wel mogelijkheden om de achterstand te verkleinen. De beste was voor Bengtson, maar zijn inzet werd op de lijn gekeerd door Rodriquez.

Vervolgens ontsnapten de Zwitsers ook nog aan penalty en leek de ploeg te wankelen. Het was echter wederom een counter die de wedstrijd definitief besliste. Shaqiri maakte zijn derde treffer door goed af te ronden. Daarna waren de ogen gericht op de wedstrijd in Rio. Ecuador kwam tegen Frankrijk niet verder dan 0-0 waardoor Zwitserland zich mag gaan opmaken voor de volgende ronde. 


De Zwitser Stephan Lichtsteiner in duel met Marvin Chavez van Honduras. (Foto: PRO SHOTS / Action Images)

Honduras

0 - 3

Zwitserland

     6' Shaqiri 
 31' Shaqiri 
 71' Shaqiri 
 
 Gele kaart: Palacios, (Honduras),
 
Stadion: Arena Amazônia, Manaus
Toeschouwers: 40.000
Arbiter: Pitana (Arg)
 
Opstelling:   Opstelling:
Valladares
Beckeles
Bernárdez
Figueroa
J.García
O.García (Najar/77)
Claros
W.Palacios
Espinoza (M.Chávez/46)
Costly (J.Palacios/40)
Bengtson
  Benaglio
Lichtsteiner
Schär
Djourou
Rodriguez
Shaqiri (Dzemaili/87)
Behrami
Xhaka (Lang/76)
Inler
Mehmedi
Drmic (Seferovic/73)

Doden bij grote explosie in winkelcentrum Abuja

In de Nigeriaanse hoofdstad Abuja heeft zich woensdag een grote explosie voorgedaan. Volgens de politie vielen hierbij zeker 21 doden, en raakten zeventien mensen gewond. De explosie vond plaats bij warenhuis Emab Plaza. Ooggetuigen zeiden dat zij lichaamsdelen zagen liggen bij één van de uitgangen. Boven de bazaar hing een dikke, zwarte rookwolk.

Het is niet de eerste keer dat er veel doden vallen bij een explosie in het Afrikaanse land. In april kwamen bij twee explosies in de hoofdstad 120 mensen om het leven, en raakten tweehonderd mensen gewond. Destijds werden de aanslagen opgeëist door strijders van Boko Haram. De terreurbeweging dreigde al eerder met meer aanvallen.

De Nigeriaanse veiligheidsdiensten lijken het geweld niet tot een halt te kunnen roepen. Toch manen de autoriteiten de bewoners tot kalmte. Regeringswoordvoerder Mike Omeri geeft aan dat de veiligheidsdiensen 'de situatie onder controle' hebben. Volgens hem doet de regering er alles aan om de activiteiten van de opstandelingen in de gaten te houden. Ondertussen heeft het geweld van Boko Haram alleen dit kalenderjaar al aan meer dan tweeduizend mensen het leven gekost.

Poolse premier krijgt steun parlement

Het Poolse parlement heeft woensdag zijn steun uitgesproken voor de regering van premier Donald Tusk. Die had eerder op de dag gevraagd om een vertrouwensstemming. De regering van Tusk wordt sinds vorige week geplaagd door een afluisterschandaal. Meerdere Poolse hoogwaardigheidsbekleders zijn door de opnamen in verlegenheid gebracht.

Tusk zei dat het zonder hernieuwde steun voor een meerderheid van zijn regering voor hem moeilijk wordt om Polen bij de Europese Unie te vertegenwoordigen. Daar moeten deze week enkele belangrijke en structurele beslissingen worden genomen, aldus de premier. Tusk weigert de politici die in de geluidsfragmenten te horen zijn te ontslaan. Uiteindelijk spraken 237 parlementsleden hun steun voor Tusk en zijn regering uit; 203 parlementsleden waren tegen.

Tusk denkt dat er buitenlandse belangen gemoeid zijn met het afluisterschandaal. Tusk wees niet met een beschuldigende vinger naar een specifiek land, maar zei wel dat ondernemers die met Rusland handelen in kolen en aardgas worden onderzocht. Van de bron van de opnamen is alleen bekend dat het om een zakenman zou gaan.

In een van de gesprekken noemde de Poolse minister van buitenlandse zaken Radek Sikorski de Verenigde Staten een 'waardeloze' bondgenoot. De opname staat bol van de schuttingtaal. In een ander gesprek is te horen hoe het hoofd van de centrale bank Marek Belka met minister van binnenlandse zaken Bartlomiej Sienkiewicz bespreekt hoe de bank de regerende partij kan helpen de verkiezingen van 2015 te winnen. De gesprekken werden door de Poolse krant Wprost gepubliceerd.

Mattiacci wil zwakheden Ferrari aanpakken

Ferrari-teambaas Marco Mattiacci weet waar de problemen van zijn team liggen. De Italiaan werd eerder dit jaar vanaf de Grand Prix van China de opvolger van de ontslagen Stefano Domenicali. Hij moet ervoor zorgen dat de Formule 1-bokalen weer naar Maranello gaan.

Mattiacci heeft Formule 1-journalist Adam Cooper laten weten dat er na de Grand Prix van Canada gesproken is binnen Ferrari en dat iedereen nu weet welke richting het team op moet. "We hebben vastgesteld en begrepen wat onze zwakke punten zijn en er wordt door de leidinggevenden van het team gewerkt aan het verbeteren daarvan. We hebben plannen opgesteld om de situatie te verbeteren, maar ik wil verder niets toelichten over de speerpunten daarvan, want dan zou ik onze rivalen in de kaart spelen."

Frankrijk waarschuwt voor zakendoen met kolonisten

Frankrijk heeft bedrijven die zakendoen met Israëlische kolonisten op de Westelijke Jordaanoever woensdag gewaarschuwd. In een verklaring op de website van het ministerie van buitenlandse zaken staat dat 'financiële transacties, investeringen, aankopen en andere economische activiteiten in de nederzettingen of het profiteren daarvan juridische en economische risico's met zich meebrengen die verband houden met het feit dat de nederzettingen volgens het internationaal recht gebouwd zijn in bezet gebied'.

Iedereen die toch zaken wil doen, kan volgens het ministerie het beste eerst juridisch advies inwinnen.

Internationaal neemt het verzet tegen de nederzettingen toe. De Verenigde Staten en de Europese Unie hebben eerder al gezegd dat de nederzettingen een obstakel zijn in het vredesproces tussen Israël en de Palestijnen.

Stakende luchtverkeersleiders jagen Kerry TGV in

Een staking bij de luchtverkeersleiding in België heeft woensdag ook de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry getroffen. Kerry moest in Brussel zijn voor een overleg bij de NAVO maar kon vervolgens niet vertrekken met het vliegtuig. Uiteindelijk nam de minister de TGV. Dat meldt de Belgische krant De Standaard woensdag.

Na afloop van de top moest Kerry van België door naar Parijs. Hij sloot volgens De Standaard een persconferentie af met de woorden "Sorry, geen tijd meer. Ik moet naar de trein."

Belgische luchtverkeersleiders staken vanwege bezuinigingen bij hun werkgever, Belgocontrol. Mogelijk zullen ze ook donderdag nog het werk neerleggen.

Sytze lastiggevallen bij zijn nieuwe woning

De inmiddels bekende showbizzpedo Sytze van der Velde heeft gisteravond kennisgemaakt met de keerzijde van media-aandacht. Een groepje 'demonstranten' kwam herrie maken voor zijn nieuwe woonstede boven een kinderdagverblijf in het Soesterkwartier te Amersfoort.

De groep herrieschoppers was eerder bij een bijeenkomst op het gemeentehuis. Op die vergadering was duidelijk geworden dat de burgemeester er niet veel aan kon doen. Na de bijeenkomst besloot de groep om zelf kenbaar te maken dat ze 'not amused' zijn met een veroordeelde pedoseksueel boven een kinderopvang.

De politie meldde dat het om een groep van ongeveer 10 personen ging die in een 'stevig gesprekje' met Sytze duidelijk wilde maken dat dit geen goede woonstek is voor een veroordeelde pedoseksueel. Van der Velde zelf wilde die discussie ook wel aangaan, echter leek de politie dat niet zo een goed idee. De politie drong er bij Sytze op aan dat hij weer zijn woning in ging.

De bewoners van de wijk hebben een ultimatum van een week gesteld. Die eis is echter onwettig en onhaalbaar daar Van der Velde zijn straf heeft uitgezeten en weer de zelfde rechten en plichten geniet als iedere andere burger. Een van de andere bewoners van de flat meldde dat er mensen zijn die hem willen lynchen en dat hij dan niet bij machte is om dat tegen te houden. Mede daarom houdt de politie een oogje in het zeil bij de nieuwe woonstede van Sytze.

'OM doet onderzoek naar tientallen jihadisten'

Het Openbaar Ministerie onderzoekt momenteel of tientallen terugkerende en vertrekkende jihadisten, maar ook ronselaars en anderen die deelnemen aan de burgeroorlog in Syrië, strafrechtelijk kunnen worden vervolgd. Dat schrijft minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie (VVD) woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Volgens Opstelten is van ongeveer dertig personen bekend dat zij na hun jihadreis naar Syrië weer zijn teruggekeerd naar Nederland. De aandacht voor de groep terugkeerders is volgens Opstelten 'groot'. "Zo maakt de AIVD van elke onderkende jihadganger een dreigingsinschatting. Aanvullend beziet het Openbaar Ministerie of strafrechtelijke vervolging mogelijk is", schrijft hij.

De minister stelt dat voor elke individu de best mogelijk aanpak wordt samengesteld 'met als doel de mogelijke dreiging die van deze personen uitgaat te verminderen'. Opstelten noemt het verder 'onacceptabel' dat 'Nederlandse ingezetenen worden geronseld voor de gewelddadige jihadistische strijd'.

Indien er aanwijzingen zijn dat een instelling zoals een moskee betrokken is bij het ronselen van jihadisten, gaat het Openbaar Ministerie bekijken of de instelling strafrechtelijk te vervolgen is. Sluiting komt volgens Opstelten pas ter sprake als dat voor de openbare orde noodzakelijk is.

De brief van de minister is een antwoord op Kamervragen van de PVV. Die had vragen gesteld toen vorige week bleek dat inlichtingendienst AIVD het zicht verliest op jihadisten in Nederland. Dat zou te maken hebben met bezuinigingen en een 'nieuwe dynamiek' in de jihadbeweging.

Opstelten wees er na de ministerraad al op dat het kabinet diverse maatregelen in petto heeft. Zo wordt gewerkt aan een wetsvoorstel dat regelt dat terugkerende jihadstrijders hun Nederlandse nationaliteit verliezen. Daarnaast wordt met andere Europese landen een actieplan tegen jihadreizigers ontwikkeld, dat volgende maand af moet zijn. Eerder was al bekendgemaakt dat de uitkeringen en studiefinanciering van jihadreizigers worden stopgezet.

Bondscoaches Japan en Iran stappen op

Japan en Iran moeten op zoek naar een nieuwe bondscoach. Alberto Zaccheroni diende een dag na de roemloze uitschakeling van Japan op het WK zijn ontslag in. Iran kwam eveneens niet door de groepsfase, waarna Carlos Queiroz direct aankondigde zijn functie neer te leggen.

Zaccheroni werd in 2010 aangesteld als opvolger van Takeshi Okada. Onder de Italiaan maakte Japan vorig jaar november indruk door het Nederlands elftal in een oefenwedstrijd met prima voetbal op 2-2 te houden. Op het WK wisten ze echter alleen een puntje te pakken tegen Griekenland (0-0).

Quieroz had ondanks de uitschakeling best door willen gaan, maar kwam met de voetbalbond van Iran niet tot een akkoord over zijn salaris. De Portugees was drie jaar lang bondscoach van het Aziatische land.

Leroy Fer mist duel met Mexico

Het Nederlands elftal kan in de achtste finales van het WK tegen Mexico geen beroep doen op Leroy Fer. Hij heeft zijn linkerhamstring verrekt. Fer raakte dinsdag tijdens de oefensessie op het trainingscomplex van Flamengo geblesseerd.

Woensdag bleek uit een mri-scan dat de kwetsuur niet op tijd zal genezen om de middenvelder zondag te laten spelen. Hij moet mogelijk ook de eventuele kwartfinale van Oranje missen, meldt de NOS.

Leroy Fer maakte maandag nog zijn debuut op een WK tegen Chili. De speler van Norwich City stond amper in het veld toen hij de openingstreffer binnenkopte. Als het Nederlands elftal zondag wint, speelt het in de kwartfinales tegen Costa Rica of Griekenland.

Löw belooft aanvallend Duitsland en VS

Joachim Löw is niet van plan om het met Duitsland op een akkoordje te gooien tegen de Verenigde Staten. Donderdag ontmoeten de twee elkaar. Bij een gelijkspel is Duitsland poulewinnaar en de VS nummer twee. In dat geval zijn Ghana en Portugal allebei uitgeschakeld. Löw wil echter gewoon voor de overwinning gaan. De bondscoach komt met Jürgen Klinsmann een goede bekende tegen. Klinsmann was de voorganger van Löw, die toen zijn assistent was.

"Onze relatie is uitstekend en dat zal ook zo blijven, ongeacht het resultaat", sprak Löw in de aanloop naar de wedstrijd. "Mensen die ons kennen, weten dat Jürgen en ik allebei ambitieus zijn. We lazen in de media dat we elkaar niet gaan aanvallen, maar dat gaan we zeker wel doen."

Duitsland hoopt zich tegen Team USA te herstellen van de moeizame 2-2 tegen Ghana. "We speelden wel goed, al pakten sommige momenten niet uit zoals we vooraf hadden gehoopt. Daar hebben we de laatste dagen over gesproken met de groep. We zijn goed voorbereid op het derde duel."

"We moeten er fysiek ook klaar voor zijn", ging Löw verder. "In de eerste twee speelronden hebben we een aggressieve tegenstander gezien die erg fit is. Ze hebben het voordeel dat hun competitie eerder is afgelopen en dat Jürgen zijn team sinds januari al bij elkaar heeft."

Go Ahead mag Adelaarshorst verbouwen

Go Ahead Eagles kan volgend jaar beginnen met het verbouwen van het stadion. De gemeenteraad van Deventer stemde woensdagavond in met een lening van zes miljoen euro voor de eredivisieclub, zodat de plannen om de Adelaarshorst grondig aan te pakken, kunnen worden uitgewerkt.

Go Ahead vindt dat een grootscheepse verbouwing van het verouderde stadion nodig is om betaald voetbal in Deventer ook in de toekomst te kunnen waarborgen. De bouwwerkzaamheden starten volgend jaar mei. Op termijn wil de club naar een stadion dat plaats biedt aan twaalfduizend mensen.

Op de raadsvergadering waren meer dan honderd supporters afgekomen, die niet allemaal op de publiek tribune pasten. Daarom had de gemeente gezorgd voor een geluidsinstallatie, waardoor fans vanaf de parkeerplaats konden horen wat er binnen gebeurde. Voorzitter Edwin Lugt twitterde na afloop dat het een 'historisch moment voor Go Ahead Eagles' is.

Rasmussen: Rusland moet steun rebellen staken

Rusland moet oprechte en effectieve stappen ondernemen zodat een einde wordt gemaakt aan het stoken van onrust in Oost-Oekraïne. Dat heeft secretaris-generaal van de NAVO Anders Fogh Rasmussen woensdag op een top van de NAVO in Brussel gezegd.

"Dit is een kans om de crisis te de-escaleren die door Russische agressie is veroorzaakt", zei Rasmussen. "Rusland moet zich weer aan zijn internationale verplichtingen gaan houden."

Rusland moet volgens de NAVO-chef stoppen met het steunen van gewapende groepen separatisten, die al maanden gebouwen bezet houden en aanvallen uitvoeren. Ook moet Moskou de stroom van wapens en strijders die de grens met Oekraïne oversteekt een halt toeroepen, aldus Rasmussen.

Op de NAVO-top werd gesproken over de situatie in Oekraïne met de lidstaten en een delegatie uit Kiev. De NAVO heeft Oekraïne hulp toegezegd om zijn leger te versterken. Ook kondigde de organisatie de oprichting van een fonds aan dat het land moet helpen zijn defensie op cruciale gebieden te verbeteren.

Justin Bieber aangeklaagd om oud auto-ongeluk

Justin Bieber heeft weer een aanklacht aan zijn broek hangen. De zanger wordt nu voor de rechter gesleept door een man die beweert dat Bieber hem een jaar geleden heeft aangereden. Volgens het slachtoffer raakte hij door het ongeluk ernstig gewond. Dat meldt de Amerikaanse entertainmentsite TMZ, die de aanklacht in handen heeft.

De man zegt dat hij over straat liep in Hollywood toen de 20-jarige Canadees hem raakte met zijn sportwagen. Het slachtoffer liep naar eigen zeggen onder meer snijwonden, bloeduitstortingen en schaafwonden op en heeft daardoor veel ziekenhuiskosten moeten maken.

Het is de zoveelste keer dat Bieber voor de rechter is gesleept. Zo werd de zanger eerder onder meer aangeklaagd omdat hij de woning van zijn buurman met eieren had bekogeld en zou Bieber in Canada een limousinechauffeur meerdere keren hebben geslagen.

CD: George Ezra - Wanted On Voyage

George Ezra gaat als een trein. Als je in januari had gevraagd wie hij was, had niemand het antwoord geweten. Vraag je het nu, dan barst iedereen spontaan in zingen uit: “For you, oooh, you, oooh, I’d leave it all.” De megahit Budapest heeft deze Britse singer-songwriter in een oogwenk getransformeerd tot superster. Maar wat is een superster zonder album? Precies. Daarom brengt George Ezra na twee EP’s eindelijk een volledig album uit, dat vrijdag in de winkels ligt.

Utrecht zet spitstrams in de etalage

Utrecht wil af van zijn in 2008 aangekochte spitstrams. Dat heeft de stad woensdag bekendgemaakt. Een koper is waarschijnlijk al gevonden. Het trambedrijf van de Poolse stad Krakau neemt de voertuigen vermoedelijk aan het eind van de maand over.

De rode trams werden zes jaar geleden aangeschaft om de verwachte groei van het aantal reizigers tussen Utrecht en Nieuwegein en IJsselstein op te vangen, maar die groei bleef mede vanwege de economische crisis uit.

De trams zijn daarom niet langer nodig. Utrecht verkoopt de voertuigen voor 155.000 euro. Daarnaast levert de verkoop ook een besparing op als het gaat om de kosten voor personeel en onderhoud. De trams, ook wel bekend als Weense trams, reden sinds 2009 in de spits als sneltram.

Suárez getuigt niet voor FIFA

Luis Suárez gaat niet getuigen in het kader van het disciplinair onderzoek dat de FIFA is begonnen na het bijtincident van dinsdag. Hij zette zijn tanden tijdens de wedstrijd van Uruguay tegen Italië in de schouder van Giorgio Chiellini. De scheidsrechter nam het incident niet waar, maar de FIFA heeft de sterspeler wel in staat van beschuldiging gesteld. Suárez verscheen woensdag, net als de andere basisspelers, niet op de training van Uruguay.

In het kader van het disciplinair onderzoek dat tegen hem loopt zal Suárez dus niet getuigen. Wilmar Valdéz, voorzitter van de Uruguayaanse voetbalbond, maakte dat bekend op de nationale radiozender Sport 890 bekend.

De FIFA heeft alle videobeelden rondom het incident opgevraagd om tot een beoordeling te kunnen komen. Mogelijk hoort Suárez woensdagavond al welke straf hij krijgt. De verwachting is dat zijn WK al voorbij is.

Advocaten van de oud-Ajacied zijn inmiddels naar Rio de Janeiro gevlogen om de eventuele verdediging van de aanvaller op zich te nemen. Uruguay speelt zaterdag in de achtste finales van het WK tegen Colombia.

Man loopt met keukenmes in rug McDonalds binnen

Een man is dinsdag in New York een filiaal van fastfoodketen McDonalds binnengelopen met een keukenmes in zijn rug. Dat heeft de politie van New York woensdag bekendgemaakt. De man was volgens ooggetuigen volledig bij kennis en was aan het bellen. Het slachtoffer is door de toegesnelde politie naar een ziekenhuis gebracht waar hij werd behandeld aan zijn verwondingen.

Volgens de politie had de man kort tevoren ruzie gemaakt met vier mannen. Er zijn videobeelden van het incident, maar de man weigert mee te werken met het onderzoek van de politie.

Messi: "Het is een heel vreemd WK"

Argentinië versloeg Nigeria woensdagavond met 3-2, mede dankzij twee doelpunten van Lionel Messi. Twee keer schoot de Argentijnse aanvoerder zijn ploeg op voorsprong, maar tot twee keer toe kwam Nigeria op gelijke hoogte via Ahmed Musa. Vroeg in de tweede helft was het Rojo die de 3-2 scoorde voor Argentiniê, wat later de winnende bleek. Argentinië plaatst zich zodoende meg negen punten uit drie wedstrijden voor de volgende ronde.

Net als tegen Bosnië & Herzegovina en Iran kwam de overwinning op Nigeria moeizaam tot stand. Toch ziet Messi het team vooruitgang boeken. "Sinds de laatste wedstrijden zijn we vooruit gegaan", zei Messi direct na afloop. "We speelden tegen een aanvallend team met goede spelers."

"Ondanks twee doelpunten van Nigeria hebben we een goed Argentinië gezien", vervolgt Messi. "Nu willen we meer. We zullen vooruitgang moeten blijven boeken."

Mede dankzij een goed gesprek met de spelersgroep denkt Messi dat Argentinië beter is gaan spelen. "De afgelopen dagen hebben we het er over gehad. De spitsen moesten wat meer bewegen omdat er te weinig ruimte was. Dat deden we vandaag. De volgende stap is dat we geen tegendoelpunten meer krijgen."

In de volgende ronde neemt Argentinië het op tegen de nummer twee uit Groep E. "Het is een vreemd WK, met uitslagen die je vooraf niet had verwacht. We moeten op dezelfde manier doorgaan, maar wel rustig aan. We jagen nog steeds onze droom na, de droom waarvan we allemaal willen dat die werkelijkheid wordt."

[WBD] Djokovic door, Kuznetsov stunt tegen Ferrer

Novak Djokovic heeft met de nodige moeite de derde ronde van Wimbledon bereikt. De winnaar van 2011, die vorig jaar in de finale verloor van Andy Murray, had bijna 3,5 uur nodig om de Tsjech Radek Stepanek te verslaan: 6-4, 6-3, 6-7 (5) en 7-6 (5). In de hele partij waren slechts twee servicebreaks te noteren.

Djokovic speelt in de volgende ronde tegen Gilles Simon. De Fransman knikkerde eerder op de avond met Robin Haase de laatste Nederlander uit het toernooi.

Andrey Kuznetsov zorgde voor een grote verrassing. De Rus was in vijf sets te sterk voor David Ferrer (7): 6-7 (5), 6-0, 3-6, 6-3 en 6-2. Voor de Spanjaard, die zich vorige week wegens maagproblemen afmeldde voor het grastoernooi van Rosmalen, komt daarmee een einde aan een mooie reeks. Na zijn vroege uitschakeling op de Australian Open van 2010 haalde hij bij zeventien grandslams op rij minimaal de derde ronde.

Dumoulin Nederlands kampioen tijdrijden

Tom Dumoulin is vandaag Nederlands kampioen tijdrijden geworden. De renner van Giant was in Zaltbommel oppermachtig.

Dumoulin ging onderweg nog onderuit, maar desondanks was zijn voorsprong op de nummer twee sebastian Langeveld uiteindelijk 51 seconden. Jos van Emden eindigde als derde.  "Die valpartij was natuurlijk enorm schrikken, maar ik ben eigenlijk door de adrenaline gewoon weer opgestapt en verder gereden. Misschien was de kloof met Langeveld dan nog wel groter geweest, had ik hem zelfs in kunnen halen. Maar het maakt eigenlijk geen verschil voor mij of ik nu met een minuut of een seconde win. Ik ben Nederlands kampioen en dat is voor het eerst," aldus Dumoulin na afloop.

Dumoulin was, bij afwezigheid van titelverdediger Lieuwe Westra, het eigenlijk aan zijn stand verplicht kampioen te worden. Vorige week werd hij nog tweede in een tijdrit in de Ronde van Zwitserland, achter Tony Martin.

'SkyTran ontwikkelt een vliegende auto'

Het bedrijf skyTran in Tel Aviv is bezig met de ontwikkeling van een vliegende auto, voor de campus of Israel Aerospace Industries. Hierna volgt een commercieel netwerk, volgens de fabrikant.

De auto’s worden begeleid door een rail, deze rail is ongeveer 500 meter lang en er kunnen twee personen in elke auto. De fabrikant verwacht dat het systeem eind 2015 operationeel is. De fabrikant zet stevig in op het gebruik van apps, om zo geen wachttijden te hebben. Via de app kun je een auto op een specifiek punt reserveren op een bepaald tijdstip.

De voertuigen zouden een maximale snelheid van 70 kilometer per uur moeten halen, voor het commerciële netwerk wordt een hogere snelheid verwacht.

Als de proef aanslaat, dan wil het in Californië gevestigde skyTran, wereldwijd dit systeem gaan verkopen. Er zijn onder andere plannen voor India en de Verenigde Staten. De ontwikkelaar hoopt dat zij zo het openbaar vervoer radicaal kunnen veranderen.

Ghana stuurt vliegtuig vol geld voor spelers

De regering van Ghana heeft een vliegtuig met drie miljoen dollar aan cash naar Brazilië gestuurd. Dit om de premies van de spelers, die dreigden met een boycot tegen Portugal, te kunnen betalen. Dit werd vandaag gemeld door plaatsvervangend minister van Sport Joseph Yammin.

President John Dramani Mahama gaf persoonlijk opdracht voor de vlucht. "President Mahama dook in de zaak toen de spelers zich boos maakten. Hij heeft persoonlijk met ze gesproken om ze gerust te stellen dat het geld woensdagmiddag aan ze wordt uitbetaald", aldus de Ghanese voetbalbond.

De overheid schiet het geld overigens voor voor de Ghanese voetbalbond. Deze moet het later terugbetalen als het geld van de FIFA heeft gekregen voor het optreden van het nationale elftal.

[Sportblog] Yolanthe snapt de vlag niet & Alba bedreigt journalist

Elke week brengen we hier op FOK!sport het roddel- en randnieuws samen in één bericht. De grappige voorvallen, opmerkelijke nieuwtjes en de beste roddels kan je in deze berichten vinden. Elke woensdag vatten we het leukste randnieuws voor jullie samen.

Belgische koningin feliciteert verkeerde speler
De Belgische koningin Mathilde heeft na de 1-0 zege van de Rode Duivels op Rusland een pijnlijke misser begaan aldus Novum. Ze feliciteerde Romelu Lukaku met de treffer, terwijl uitgerekend zijn vervanger Divock Origi de matchwinner was in Maracanã. Lukaku leek zich er niet heel druk om te maken. De spits van Chelsea wees de koningin de echte doelpuntenmaker aan.

De Belgische koning Filip en de koningin feliciteerden alle spelers na afloop van de wedstrijd persoonlijk. Op beelden van VTM is te zien dat Mathilde bij Lukaku even bleef stilstaan. "Bravo, het is dankzij u toch? Het was jouw doelpunt." Nadat de speler de fout had rechtgezet, zei Mathilde: "Ah hij staat daar. Jij hebt in ieder geval ook heel goed gespeeld." Lukaku werd na een uur zichtbaar onder protest naar de kant gehaald door bondscoach Marc Wilmots. Zijn vervanger Origi redde dankzij een doelpunt in de 88e minuut de drie punten voor België.

Bruce Springsteen op de tribune bij het CHIO in Rotterdam
Veel zakenmannen op het dure deel van de tribune van het CHIO in Rotterdam wisten niet wat ze zagen. Niet alleen de gebruikelijke gezichten en zakenrelaties waren te vinden op de luxeplaatsen maar ook rockster Bruce Springsteen kwam een dagje genieten van de paardensport. Zijn dochter Jessica deed mee aan één van de onderdelen van het CHIO en Springsteen wilde daar graag bij zijn. Diverse fans grepen hun kans om de superster even de hand te schudden op de tribunes. Maar buiten die aandacht genoot de Amerikaan ook vooral van de paardensport.

Jessica Springsteen in actie tijdens het CHIO Rotterdan (PRO SHOTS/Jan Kok)
Jessica Springsteen in actie tijdens het CHIO Rotterdan (PRO SHOTS/Jan Kok)

Bruce Springsteen en zijn vrouw Patti Scialfia volgen aandachtig de prestaties van hun dochter (PRO SHOTS/Jan Kok)
Bruce Springsteen en zijn vrouw Patti Scialfia volgen aandachtig de prestaties van hun dochter (PRO SHOTS/Jan Kok)

Jordi Alba bedreigt journalist
Jordi Alba was woedend na afloop van Spanje - Australië (3-0) toen hij een journalist van AS tegenkwam. "De volgende keer hak ik je hoofd eraf!" zou de voetballer gezegd hebben aldus Goal.com. De linksback van Spanje heeft een dramatisch WK achter de rug en nam op een nog slechtere manier afscheid van het mondiale eindtoernooi. Na afloop van het duel met Australië weigerde hij, zoals bijna altijd, met de Spaanse media te praten.

Maar toen hij de Spaanse journalist Javier Matallanas van het medium AS zag staan, stopte hij en sprak hij de woorden: "De volgende keer hak ik je hoofd eraf". Waarom Alba dit zei is niet helemaal zeker, maar het lijkt erop dat de verdediger van Barcelona boos was om iets wat de journalist in kwestie over hem heeft geschreven. Na zijn dreigement liep Alba overigens gelijk door.

Lang leve de Fam-Cam
Als je vaak in stadions komt ken je het wel, tijdens de rust of tijdens rustige momenten krijg je op de TV-schermen vaak shots van het publiek te zien. Ook voor de live-registratie op TV worden de beelden vaak gebruikt. De zogenaamde 'Fam-Cam' levert vaak leuke beelden op maar vandaag hebben we waarschijnlijk een van de leukste ooit voor jullie in de aanbieding:

De leukste 'Fam-Cam' ooit (Bron: Vine)

Yolanthe snapt de Nederlandse vlag nog niet helemaal
Elke WK-wedstrijd zien we Yolanthe perfect uitgedost op de tribune zitten om haar man Wesley aan te moedigen. De modebewuste diva zorgt er altijd voor dat ze er pico bello uitziet. Tijdens de laatste wedstrijd van Oranje, tegen Chili, leek er echter wat fout te zijn gegaan. Yolanthe en haar schoonmoeder hadden de Nederlandse vlag op hun wangen geschminkt. Daar is niks mis mee, ware het niet dat beide dames op een wang de vlag op de kop hadden geschilderd, zo merkte de Telegraaf op. Op deze foto kan je dames naast elkaar zien zitten met de omgedraaide Nederlandse vlag.

Belgische WK-babe mateloos populair
Tijdens de WK-wedstrijd België - Rusland merkten diverse cameramannen en fotografen haar al op. Ze legden de schone Belgische vast op de gevoelige plaat en wat daarna gebeurde is geschiedenis. De 17-jarige Axelle Despiegelaere werd in een klap wereldberoemd in België. Haar knappe verschijning heeft een ware hype ontketend bij onze Zuiderburen.

De fan van de Rode Duivels heeft inmiddels een eigen fanpagina op Facebook. Despiegelaere die zonder haar vriendje maar met haar familie in Brazilië verblijft, wordt inmiddels bedolven onder de berichtjes. Haar vriend wordt wat onrustig van alle aandacht voor de mooie voetbalfan. "Hij is bang dat ik hem ga verlaten", zegt Axelle. "Op het internet krijg ik huwelijksaanzoeken van vreemden, dat maakt hem wat ongerust. Geen paniek, ik blijf hem trouw."

Despiegelaere op de tribune tijdens de wedstrijd België - Rusland (PRO SHOTS/Action Images)
Despiegelaere op de tribune tijdens de wedstrijd België - Rusland (PRO SHOTS/Action Images)

Belg mag worden uitgeleverd voor moord op studente

De Belg die vastzit voor de moord op een studente in Maastricht mag worden overgeleverd aan Nederland. Dat heeft een hof in België bepaald, zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Limburg woensdag.

Wanneer P. precies naar Nederland komt, is nog niet bekend. Hij kan namelijk nog in cassatie gaan tegen de beslissing. Daarmee kunnen nog weken gemoeid zijn.

De 28-jarige Djeylan P. wordt verdacht van het doodsteken van een 27-jarige vrouw uit Nieuwegein eind vorige maand. Het slachtoffer beschuldigde de Belg ervan iets te hebben gestolen uit haar woning. Ze sprak hem daarover aan op de galerij van haar flat aan het Oranjeplein, waarna een worsteling ontstond.

De uit Borgworm afkomstige P. werd enkele dagen na de moord opgepakt. Hij probeerde daarna in een gevangenis in Luik zelfmoord te plegen omdat hij niet kon leven met zijn daad.

Strijders Jabhat al-Nusra lopen over naar ISIS

Strijders van het aan Al-Qaida gelieerde terreurnetwerk Jabhat al-Nusra zijn overgelopen naar hun rivaal en hebben in de Iraakse grensplaats Rabia een eed van trouw gezworen aan de extremistische beweging ISIS. Dat heeft het Syrische Observatorium voor Mensenrechten woensdag gemeld.

Volgens het Observatorium is de gebeurtenis van groot belang, omdat dit ISIS in staat stelt om de macht aan zowel de Iraakse als de Syrische zijde van de grens over te nemen. De overlopers zouden hoge posities binnen Jabhat al-Nusra bekleden. Een strijder van de Islamitische Staat in Irak en de Levant deelde op Twitter een foto van leiders van beide bewegingen die elkaar de hand schudden.

Beide bewegingen vinden hun oorsprong in Al-Qaida. Jahbat al-Nusra maakt hier nog steeds deel van uit, terwijl Al-Qaida vorig jaar de banden met ISIS juist verbrak. Sindsdien staan ISIS en Al-Qaida in Syrië tegenover elkaar.

"Het zijn rivalen, maar ook allebei jihadisten en extremisten", aldus Rami Abdul-Rahman, directeur van het Observatorium. De beslissing toont volgens hem de 'toenemende kracht van ISIS' aan.

'Rozendaal weer beste plek om te wonen'

Rozendaal is nog steeds de beste gemeente om in te wonen. Dat is de conclusie van het jaarlijkse onderzoek van weekblad Elsevier en Bureau Louter. De kleine Gelderse gemeente eindigt voor het tweede jaar op rij als eerste. Naarden en Heemstede staan op nummer twee en drie. Daarmee wordt de lijst weer traditioneel gedomineerd door 'rijke suburbs', aldus Elsevier.

Rozendaal, met zo'n vijftienhonderd inwoners een van de kleinste gemeenten in het land, komt het beste uit de bus omdat het rust, ruimte en groen biedt. Ook profiteren inwoners van alle gemak en voorzieningen van het naastgelegen Arnhem. De inwoners leven 'in harmonie' met elkaar, aldus de onderzoekers.

De Groningse gemeenten Pekela en Bellingwedde eindigden onderaan, onder meer door een relatief laag niveau aan voorzieningen. Wel scoren ze zeer goed op het onderdeel rust. Ze staan daarmee in het rijtje met de vredige Waddeneilanden Schiermonnikoog, Terschelling, Vlieland en Ameland. Van de grote steden scoren Amsterdam, Groningen en Utrecht het beste.

De onderzoekers beoordeelden alle 403 Nederlandse gemeenten op wat voor kwaliteiten ze in huis hebben en hoe ver de inwoners daarnaast van voorzieningen buiten de eigen gemeentegrenzen wonen. Ook werd gekeken naar het arbeidsklimaat en de bereikbaarheid.

Zestien jaar cel voor moord op parkeerplaats

Een 31-jarige man moet zestien jaar de cel in omdat hij vorig jaar een 40-jarige man heeft doodgeschoten op een parkeerplaats in Spijkenisse. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam woensdag bepaald. De rechter acht de man schuldig aan moord en wapenbezit.

Het fatale schietincident vond in augustus vorig jaar plaats aan de Noordakker. Het slachtoffer werd door meerdere kogels geraakt en bezweek ter plekke aan zijn verwondingen.

De schutter wist te ontkomen en werd op de nationale opsporingslijst gezet. Hij meldde zich uiteindelijk in oktober bij de politie. De opgelegde straf komt overeen met de eis van het Openbaar Ministerie.

Experts kritisch over uitbreiding Lelystad Airport

Wetenschappers zijn zeer kritisch over de kabinetsplannen om Lelystad Airport uit te breiden. Zo stoelt de visie op de milieueffecten op kennis van twintig jaar geleden en is het risico op botsingen met vogels slecht in kaart gebracht, was woensdag te horen tijdens een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer.

"Het lijkt nergens op", zei emeritus hoogleraar milieukunde aan de Universiteit van Amsterdam Lucas Reijnders over de milieurapportages. Hij wees op recente wetenschappelijke studies waaruit blijkt dat aannames over opstijgen, landen en taxiën in het verleden schromelijk zijn onderschat. Er komen simpelweg meer verontreinigende stoffen in het milieu dan gedacht, benadrukt de expert. "Wat wordt berekend is volstrekt toevallig, ik denk dat dat echt niet kan."

Onderzoekers stelden eerder dat vogelpopulaties in gebieden rond Lelystad Airport geen groot gevaar voor het luchtverkeer zouden betekenen. "Maar het rapport overtuigt mij niet", zei onderzoeker ruimtelijke ordening aan Wageningen University Roel During. Zo wordt het vlieggedrag van de dieren onderschat en is er in zijn ogen te weinig informatie om harde conclusies te kunnen trekken. "Zoek dat goed uit, want je wilt niet dat een vliegtuig neerstort op een woonwijk daar", aldus During.

Uitbreiding zou echter economisch een goede impuls betekenen voor het gebied, stellen voorstanders. De angst dat alle investeringen in Lelystad weggegooid geld blijken, zijn volgens luchtvaartonderzoeker bij onderzoeksbureau SEO Guillaume Burghouwt ongegrond. "Lelystad komt echt wel vol. Er is voldoende marktpotentieel. De luchthaven is dichtbij de Randstad en mensen vliegen graag goedkoop."

Het kabinet wil dat Lelystad Airport over vier jaar de tweede luchthaven van Nederland wordt. Schiphol bereikt naar verwachting tussen 2018 en 2023 het maximum van 510 duizend vluchten per jaar. Lelystad Airport moet vanaf 2018 vluchten van Schiphol overnemen tot een totaal van 45 duizend vluchten in 2043.

De Kamer debatteert donderdag met staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA) over de plannen.

[upd] Dam en omgeving ontruimd na bommelding Bijenkorf

De Dam in Amsterdam is woensdagmiddag ontruimd na een bommelding in de Bijenkorf. Ook het Damrak, het Rokin en de Warmoesstraat worden deels afgesloten. Dat meldt de politie.

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) arriveerde rond 16.20 uur op de Dam. De politie meldde iets na 15.30 uur dat sprake was van een bommelding. De bom moest volgens de melder om 16.00 uur afgaan, meldde een bron bij de politie aan Novum. De politie onkent dit volgens www.nu.nl.

Omstanders wordt gevraagd zich steeds verder van de Dam te begeven. Omliggende panden worden eveneens ontruimd. De ruime afzetting is bedoeld om nieuwsgierigen op afstand te houden.

Mensen die in cafés verblijven met ramen en deuren dicht, mogen blijven zitten, meldt de politie. Mensen op een congres in de Beurs van Berlage blijven voorlopig in het pand, weet AT5. Ook Hotel Krasnapolsky wordt niet ontruimd.

De politie zegt de situatie heel serieus te nemen, maar kan verder nog geen nadere informatie verstrekken. Volgens AT5 zijn enkele ambulances uit voorzorg naar de Dam gereden. Een politiehelikopter verleent assistentie.

Omstanders melden via Twitter dat de ontruiming rustig verloopt. Waar de dreiging vandaan komt, is nog onbekend. Het tramverkeer wordt voorlopig omgeleid.

Update 18:50 uur:
De Dam in Amsterdam, die woensdagmiddag werd ontruimd na een bommelding in de Bijenkorf, is weer vrijgegeven. Delen van het Damrak, het Rokin en de Warmoesstraat zijn ook weer open. Dat meldde de politie woensdag rond 18.30 uur. De Bijenkorf en de garage onder de Dam blijven gesloten. Trams worden nog omgeleid.

In de Bijenkorf en de garage wordt nog onderzoek gedaan, aldus de gemeente. De panden worden naar verwachting in de loop van de avond vrijgegeven. Het onderzoek duurt nog twee tot drie uur, zo meldt een woordvoerder van de politie op de Amsterdamse zender AT5.

Update 20:45 uur: 
De Bijenkorf in Amsterdam, die woensdagmiddag was ontruimd na een bommelding, is weer vrijgegeven. Het onderzoek naar de bommelding is afgerond, meldde de politie rond 19.45 uur. Eerder op de avond werden de Dam, het Rokin en de Warmoesstraat al vrijgegeven.

Brandweer Jeruzalem worstelt met grote bosbrand

De bossen ten zuidwesten van Jeruzalem worden geteisterd door een grote brand. Volgens de Israëlische politie zijn er geen meldingen van gewonden. Het vuur, dat woensdag uitbrak, is nog niet onder controle. Het Yad Vashem Holocaustmonument, woningen en ziekenhuizen in het gebied worden op dit moment nog niet door de vlammen bedreigd.

Door de brand zijn meerdere gebouwen beschadigd geraakt. Honderden bewoners van de regio zijn uit voorzorg geëvacueerd en er zijn enkele wegen afgesloten. Er zijn meer dan driehonderd agenten, twintig brandweerploegen en zes helikopters ingezet om de brand te bestrijden. De harde wind maakt het blussen moeilijk.

Volgens de politie zijn er de afgelopen weken meer branden in het gebied geweest. Ze bleken allemaal aangestoken te zijn. Volgens Israëlische media zijn er bij de brand van woensdag zes brandhaarden, wat zou duiden op brandstichting.

Grafische pracht in Skyrim-mod

Er is weer een nieuwe trailer van Skyrim-mod RealVision ENB opgedoken die de graphics naar een next-gen-niveau tillen. SkyrimTuner, verantwoordelijk voor de aanpassingen, maakte de mod met behulp van ENBSeries. Deze techniek werd al eerder gebruikt voor mods voor onder andere GTA IV en Deus Ex: Human Revolution. De mod zorgt voornamelijk voor verbeteringen in textures en lichteffecten.

Bekijk de eye candy hieronder. Mochten louter sfeerimpressies je niet kunnen bekoren, skip dan door naar 4:16 voor wat bewegende beelden.

Wil je gebruik maken van de mod? Download hem hier. De systeemeisen zijn:

Intel Core i5 3 GHz
NVidia GTX 660 Ti 2GB
8GB RAM
(of vergelijkbaar materiaal van AMD)

[WBD] Ook Haase uitgeschakeld in enkelspel

Robin Haase is in de tweede ronde van Wimbledon uitgeschakeld. De Haagse tennisser werd woensdag door de Fransman Gilles Simon in straight sets verslagen: 6-7 (1), 4-6 en 4-6. Omdat dinsdag al het doek was gevallen voor Igor Sijsling, is er na drie dagen geen enkele Nederlander meer actief in het enkelspel.

Haase won in de eerste ronde nog knap van de als 31e geplaatste Canadees Vasek Pospisil. Tegen Simon, voormalig nummer zes van de wereld, kon hij echter geen vuist maken. De eerste set ging nog wel gelijk op, maar de tiebreak trok Simon met duidelijke cijfers naar zich toe.

Naarmate de wedstrijd vorderde, gaf Haase steeds meer kansen weg. Simon profiteerde daarvan door zowel in de tweede als de derde set de service van de Nederlander een keer af te snoepen. Haase, de nummer 53 van de wereld, wist zelf de hele partij geen enkel breakpoint af te dwingen.

Door de uitschakeling blijft voor Haase de derde ronde in 2011 zijn beste resultaat op Wimbledon. De afgelopen twee jaar werd hij op het Londense gras telkens al in de openingsronde uitgeschakeld.

Lotus overweegt Mercedes-motoren voor 2015

Het Lotus F1 Team overweegt om vanaf 2015 te gaan racen met Mercedes-motoren. Nu rijdt het team uit Enstone nog met Renault-krachtbronnen rond, maar tussen beide partijen zijn diverse conflicten. Zo betaalde Lotus niet altijd op tijd de rekeningen, terwijl de motoren niet altijd even betrouwbaar zijn.

Lotus F1 Team is de voortzetting van het team dat jarenlang fabrieksteam van Renault was. De banden met het Franse merk gaan al terug tot 1995 toen Benetton met motoren van Franse makelij ging rijden. Dit jaar blijft deze krachtbron achter bij de prestaties van de Mercedessen en is de combinatie met de Lotus zowel niet betrouwbaar als snel. Een overstap naar Mercedes kan een nieuwe boost geven en de sponsoren binnenboord houden.

Mercedes heeft vanaf volgend jaar weer de capaciteit om een extra team te beleveren. McLaren maakt de overstap naar Honda, waardoor er met het fabrieksteam Mercedes, Force India en Williams drie teams overblijven. Wel zal het Stuttgartse bedrijf eisen gaan stellen, zoals over de kredietwaardigheid van Lotus. Daarnaast moet goed gekeken worden of de merknamen elkaar niet bijten.

AZ neemt Hupperts over van Roda

Guus Hupperts zet zijn carrière voort bij AZ. De 22-jarige aanvaller heeft bij de club van trainer Marco van Basten een contract getekend voor vier seizoenen. Hupperts komt over van Roda JC, waarmee hij afgelopen seizoen degradeerde uit de Eredivisie. Bij de Limburgse club was de jeugdinternational, die in 2010 debuteerde in het betaald voetbal, in 85 duels goed voor zeventien doelpunten.

AZ had Hupperts al een tijdje in het vizier, maar kwam er tijdens de winterstop niet uit met Roda. "We bleven onze interesse tonen en hebben Guus continu het gevoel gegeven dat wij het in hem zien zitten", zegt directeur voetbalzaken Earnest Stewart op de clubsite. "Mooi dat het nu alsnog tot een akkoord is gekomen."

Google kondigt Android voor auto's en tv's aan

Google heeft nieuwe Android-varianten voor tv's en auto's aangekondigd. Ook toonde de zoekmachinegigant in San Francisco de nieuwe L-versie van Android voor mobiele apparaten en Android Wear voor 'slimme' horloges.

Android Auto is bedoeld voor gebruik in auto's en biedt onder meer spraakbediening. De eerste auto's met de nieuwe software zijn volgens Google eind dit jaar verkrijgbaar. Het systeem biedt toegang tot Google Maps-navigatie, muziek en berichten. De software kan nieuwe sms'jes of e-mails voorlezen, waarop gebruikers direct een antwoord kunnen inspreken. Vijfentwintig grote automerken willen het Google-systeem gebruiken.

Het nieuwe Android TV is een interface voor gebruik van Android op televisies. Het is geen aangepaste versie, zoals Android Auto, maar een nieuwe manier om het gewone Android op tv's te tonen. Bediening via gamepad of stembediening is mogelijk. Android TV verschijnt later dit jaar.

Google toonde ook nieuwe toepassingen van Android Wear, de Android-variant voor draagbare apparaten zoals horloges. Met een Android Wear-smartwatch zijn notificaties van smartphones of tablets te bekijken. Ook is het mogelijk notities te maken via spraak, inkomende gesprekken op te nemen of weigeren, of instellen dat je niet gestoord wilt worden. Met Android Wear is ook muziek op andere Android-apparaten te bedienen.

De LG G Watch en Samsung Gear Live zijn de eerste smartwatches met Android Wear. Ze zijn per direct verkrijgbaar in de VS. Motorola komt later deze zomer ook met een ronde Android Wear-horloge, de Moto 360. De horloges beschikken over kleine touchscreens en zijn waterdicht.

De L-versie van Android voor smartphones en tablets, die later dit jaar verschijnt, heeft verbeterde looks en notificaties. Ook wordt het makkelijker om een toestel te unlocken zonder pincode, op basis van een locatie, stemherkenning of apparaten in de buurt. Android L is de grootste release van Android tot nu toe, aldus Google.

Google heeft veel verbeteringen in het uiterlijk doorgevoerd. De nieuwe vormgeving komt ook terug in Google's Chrome OS en Google's eigen webdiensten. Gebruikers kunnen de eigen stem, bepaalde locaties, of Bluetooth-apparaten in de buurt instellen als zijnde 'vertrouwd'. Als een van die elementen wordt herkend, hoeft er geen pincode meer worden ingevoerd om een toestel te ontgrendelen.

[Groep F] Uitslag Nigeria - Argentinië

Argentinië heeft ook zijn laatste duel in groep F weten te winnen. In Porto Alegre werd Nigeria met 3-2 verslagen. Het venijn van deze wedstrijd zat hem aan het begin van zowel de eerste als de tweede helft. Beide landen hebben zich overigens wel verzekerd van de achtste finales.

Nigeria was tot aan de confrontatie met Argentinië het enige land op het WK voetbal in Brazilië, dat nog geen tegentreffer hoefde te incasseren. Of dat vandaag ook zo bleef, was nog maar de vraag. Mocht Messi het op zijn heupen krijgen, dan zou dit snel voorbij kunnen zijn.

En snel ging het ook voorbij voor Nigeria. Na drie minuten wedstrijd kon doelman Vincent Enyeama al vissen, nadat Messi de bal tegen de touwen schoot. Aanvankelijk was de kans voor Angel di María. Hij zag zijn schot echter tegen de paal belanden, waarna de aanvaller van FC Barcelona de poging alsnog verzilverde.

Toch konden de Argentijnen niet lang van hun voorsprong genieten. Ahmed Musa, voormalig speler van VVV-Venlo, bracht binnen een minuut de stand op 1-1 door vanaf links hard in te schieten. Vijf minuten voor tijd kreeg Argentinië overigens een tegenvaller te incasseren. Sergio Agüero kon niet verder en moest gewisseld worden. In blessuretijd van de eerste helft kwam de Argentijnse ploeg overigens nog wel op voorsprong, toen Messi opnieuw wist te scoren.

Angel di María (r) in duel met Ogenyi Onazi (l) (PRO SHOTS / Action Images)

De tweede helft was nog geen vijf minuten oud toen ook Musa zijn tweede treffer van de wedstrijd liet aantekenen. De verdediging van Argentinië reageerde niet adequaat genoeg, waardoor de Nigeriaan opnieuw kon scoren. Het antwoord van Argentinië kwam overigens vrij snel. Binnen de minuut stonden de blauw-witten alweer op voorsprong. Deze keer was Marcos Rojo de gevierde man. Hij wist een corner tot doelpunt te promoveren, maar kreeg daarbij wel hulp van invaller Ezequiel Lavezzi.

Na iets meer dan een uur spelen was het John Obi Mikel, die dichtbij een nieuwe gelijkmaker was. Zijn schot was echter veel te zacht, waardoor Romero de bal enkel van de grond hoefde te pakken. In het vervolg kregen beide landen wel wat kansjes, maar geen daarvan zorgde voor gevaar in de buurt van de doelen.

Ook in de laatste tien minuten van de wedstrijd gebeurde er niet gek veel meer. Di María probeerde het nog wel van afstand, maar stuitte op de vuisten van Enyeama. Ook de Nigerianen deden nog wel een aantal pogingen. Zij strandden echter voortdurend op de rand van het strafschopgebied van de Argentijnse ploeg. Efe Ambrose was nog wel het dichtst bij, maar raakte het zijnet.


Nigeria

2 - 3

Argentinië

 4' Musa
 48' Musa
   3' Messi
 45+1' Messi
 49' Rojo 
 
 Gele kaart: Omeruo, Oshaniwa (Nigeria)
 
Stadion: Estádio Beira-Rio, Porto Alegre
Toeschouwers: 43.285
Arbiter: Rizzoli (Ita)
 
Opstelling:   Opstelling:
Enyeama
Ambrose
Yobo
Omeruo
Oshaniwa
Odemwingie (Nwofor/80)
Onazi
Musa
Mikel
Babatunde (Uchebo/65)
Emenike
  Romero
Zabaleta
F. Fernández
Garay
Rojo
Gago
Mascherano
Di María
Agüero (Lavezzi/38)
Messi (Alvarez/63)
Higuaín (Biglia/90)

[Groep F] Uitslag Bosnië-Herzegovina - Iran

Iran is er niet in geslaagd om zich voor het eerst te plaatsen voor de tweede ronde op het wereldkampioenschap voetbal. Het had moeten winnen van Bosnië-Herzegovina om een kans te maken, maar het verloor vrij kansloos met 3-1 van de al uitgeschakelde formatie en eindigde daardoor als laatste in de poule.

Ondanks dat de Iraniërs dus moesten winnen besloten ze niet vanaf het begin vol in de aanval te gaan. Sterker nog, de ploeg ging net als in de vorige duels afwachtend te werk en liet Bosnië komen. Die waren vooral dreigend via Manchester City-spits Dzeko, die de ploeg halverwege de eerste helft via een schot van afstand op voorsprong bracht.

Amper een minuut na die goal waren de Iraniërs, die wel moesten komen, dichtbij de 1-1. De lat voorkwam echter een goal van Shojaei, die de eerste goal van Iran op dit WK op zijn naam had kunnen zetten. Daarna bleef het stil voor het doel van Bosnië, aangezien Iran aanvallend machteloos leek.

Ghoochannejhad kreeg weinig kansen maar scoorde uiteindelijk nog wel. (PRO SHOTS/Action Images)

Een kwartiertje na rust viel de genadeklap voor de Iraanse ploeg. Pjanic kreeg in buitenspelpositie de bal aangespeeld, maar mocht door van de scheids- en grensrechter en schoot de 2-0 binnen. Het geloof op een goed vervolg was vervolgens wel weg bij de Iraniërs, terwijl de Bosniërs nog wel ten aanval trokken maar niet wisten te scoren.

Een mini-offensiefje van Iran leverde een kleine tien minuten voor tijd alsnog een goal op via Ghoochannejhad. Amper een minuut later zorgde uitblinker Vrsajevic na een mooie rush alweer voor de 3-1, wat eveneens de eindstand was in Salvador. Hierdoor zijn beide ploegen uitgeschakeld.

Bosnië en Herzegovina

3 - 1

Iran

 23' Dzeko
 59' Pjanic
 83' Vrsajevic
   82' Ghoochannejhad 
 
 Gele kaart: Besic (Bosnië en Herzegovina)
 
Stadion: Arena Fonte Nova, Salvador
Toeschouwers: 48.011
Arbiter: Velasco (Spa)
 
Opstelling:   Opstelling:
Begovic
Vrsajevic
Sunjic
Spahic
Kolasinac
Hadzic (Vranjes/61)
Besic
Pjanic
Susic (Salihovic/79)
Ibisevic
Dzeko (Visca/84)
  A. Haghighi
Montazeri
Hosseini
Sadeghi
Pooladi
Shojaei (Heydari/46)
Teymourian
Hajsafi (Jahanbakhsh/63)
Nekounam
Dejagah (Ansarifard/68)
Ghoochannejhad

'GTA Online heist-missies gelekt'

YouTuber DomIsLive claimt informatie te hebben vergaard over de langverwachte heist-missies in GTA Online. Dezelfde gebruiker kwam eerder al met geruchten over de 'I'm No Hipster'-update, welke ook accuraat bleken.

DomIsLive doet zijn zegje tijdens een YouTube-filmpje waarin hij willekeurig wat mensen overhoop schiet in een potje GTA Online. Naast de heists bespreekt hij ook eventuele nieuwe missies in reeds bestaande of nieuwe categorieën.

Hieronder volgt de lijst van de veronderstelde nieuwe missies. De beschrijvingen zijn hier en daar wat vaag, omdat de informatie uit een bestand afkomstig is wat qua beschrijvingen nog niet helemaal af lijkt.

Prison van rescue – Criminals intercept a noose van driven by NPCs and free the gang member then take him back to the gang house. 16 cops and 16 criminals can join the mission. Opens at rank 5 and is triggered by a phone call.

Drop off hooker – Blips will appear in player’s territories. The player has to go and pick up a prostitute and drop her off somewhere. The player has a time limit.

Funeral – Gang members must escort a lieutenant’s hearse through town. Rival gang members have to get in the hearse and destroy it. This triggers after Escort Crook Boss if the boss is killed. Funeral home co-ords 410, – 1485.

Territory Takeover – Players can fight to take over territory in the game, this will produce a revenue stream for them.

Fight Gangmate – Two teams have a fist fight with each other. The gang lieutenant gets two team mates to have a fight as part of their initiation.

Cop Territory – Cops are put onto the territory takeover missions, they get no choice whether to take them or not.

Ornate Bank Heist – Get behind the counter of the bank, hack into the vault, steal the money and take it to the drop off location. 16 cops and 4 criminals can join this mission.

FIB Grab – Abseil down the FIB tower, break in, download data, escape. 4 crew, 3 abseilers, 1 driver, 16 cops and 4 criminals can join this mission. All 4 fly a helicopter to the FIB roof, 3 abseil down the tower, smash windows into office and hack a data terminal to get classified data. Meanwhile, the driver dumps the chopper and collects a getaway car and escapes to the gang hideout.

The crooks skydive out of the office to a getaway car and escape to the gang hideout. The cops join once the crooks is inside the office, and cops are told to arrest the crooks. The FIB office has AI agents that must be shot, 2 waves of AI agents also enter based on hack progress and shoot to kill.

VS beloven meer privacy voor Europese burgers

Burgers in de Europese Unie krijgen hetzelfde recht op bescherming van hun persoonsgegevens als Amerikaanse burgers. Daar zegt de Amerikaanse minister van justitie Eric Holder naar te streven. De privacyregels moeten gaan gelden als gegevens uit Europa naar de Verenigde Staten verstuurd worden voor opsporingsdoeleinden.

De VS en de EU zijn al meer dan vier jaar in onderhandeling over databescherming. Eurocommissaris Viviane Reding van justitie noemt het besluit een 'belangrijke stap in de juiste richting', maar zegt dat de VS de daad bij het woord moeten voegen. "Woorden doen er alleen toe als ze omgezet worden in wetten", voegde ze eraan toe.

Holden deed de toezegging in gesprekken tussen Amerikaanse en Europese ministers van justitie en binnenlandse zaken in Athene.

René van der Gijp weerspreekt einde relatie

René van der Gijp en zijn vriendin zijn helemaal niet uit elkaar. Volgens het management van de voetbalanalist klopt het verhaal in roddelblad Weekend, dat schreef dat Van der Gijp niet meer samen is met Danielle Slijthoff, niet. "Ik heb geen idee waar dit vandaan komt", zegt zijn manager tegen Novum Nieuws.

Het roddelblad zou ook hebben gesproken met de 53-jarige voetbalanalist, die te zien is in het programma Voetbal International. "Er klopt helemaal niks van het verhaal", vervolgt de woordvoerder. Van der Gijp heeft een 12-jarige zoon met Slijthoff.

Uruguay traint zonder omstreden Suárez

Luis Suárez heeft woensdag de training van Uruguay laten schieten. De spits liet zijn gezicht niet zien bij de uitlooptraining van de ploeg. Dat meldt de Britse televisiezender ITV. Uruguay plaatste zich dinsdag ten koste van Italië voor de achtste finales van het WK. Na afloop praatte echter niemand daarover, want alle ogen waren weer eens gericht op Suárez.

Tegen Engeland viel de ster van Liverpool nog positief op met twee goals, maar nu moet hij vrezen voor het einde van zijn WK. Het bijtincident met Giorgio Chiellini is het gesprek van de dag en de FIFA is al een officieel onderzoek gestart. Suárez zette zijn tanden in de linkerschouder van de Italiaanse verdediger.

Scheidsrechter Marco Rodríguez zag het incident tijdens de wedstrijd over het hoofd, waardoor Suárez op basis van televisiebeelden kan worden geschorst. De FIFA heeft die beelden inmiddels opgevraagd. Het is de verwachting dat de Uruguayaan voor meerdere interlands geschorst wordt.

Ondertussen wordt het spelershotel van Uruguay in Belo Horizonte bewaakt door soldaten, meldt The Telegraph. In de loop van de dag keert de nationale ploeg daar vanuit Natal weer terug. Zaterdagavond spelen de Zuid-Amerikanen in de achtste finales tegen Colombia.

FIFA gelooft in sportieve plicht Duitsland

Duitsland en de Verenigde Staten kunnen donderdag samen Portugal uitschakelen, maar de FIFA verwacht dat beide landen voor een overwinning gaan. Duitsland en de VS verzamelden allebei vier punten in twee groepsduels, terwijl Ghana en Portugal er één hebben. De Duitsers kunnen er met een salonremise tegen Team USA dus voor zorgen dat de Portugezen na drie duels al naar huis kunnen.

Wereldvoetbalbond FIFA gelooft echter niet dat de twee landen het op een akkoordje gooien. "We monitoren elk duel zorgvuldig. We geloven in en vertrouwen op de gedachte van fair-play", zei woordvoerster Delia Fischer woensdag volgens het ANP.

"We kunnen niet anticiperen op wat er gaat gebeuren, maar we geloven in de ware sportgeest." Duitsland (doelsaldo 6-2) kan zelfs aan een nederlaag nog genoeg hebben om de volgende ronde te halen, aangezien het doelsaldo van Ghana (-1) en Portugal (-4) beduidend lager is.

Die Nationalelf zal na de teleurstellende wedstrijd tegen Ghana echter iets willen goedmaken. Het team van bondscoach Joachim Löw kwam niet verder dan 2-2. Bovendien zal Duitsland als poulewinnaar willen doorgaan en daarvoor is een gelijkspel voldoende.

Rutten leidt zijn eerste training bij Feyenoord

Feyenoord is woensdag begonnen aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Enkele duizenden supporters waren naar de Kuip gekomen om met name de nieuwe hoofdtrainer Fred Rutten welkom te heten met een spandoek en spreekkoren.

Rutten kon tijdens de eerste training nog lang niet over zijn hele selectie beschikken. Stefan de Vrij, Bruno Martins Indi, Daryl Janmaat, Jordy Clasie en Terence Kongolo zijn momenteel met het Nederlands elftal op het WK in Brazilië. Ook jeugdinternationals Tonny Vilhena, Sven van Beek en Jean-Paul Boëtius hoefden zich nog niet te melden.

De fans konden wel kennismaken met enkele nieuwe gezichten. Bij de twintig spelers die meetrainden was keeper Warner Hahn, overgenomen van FC Dordrecht, en de uit de jeugdopleiding afkomstige spelers Rick Karsdorp en Wessel Dammers. Lucas Woudenberg, Anass Achahbar, Matthew Steenvoorden en Elvis Manu keerden terug na vorig seizoen of een deel daarvan te zijn verhuurd.

Herrera eerste topaankoop Van Gaal

Ander Herrera verhuist van Athletic Bilbao naar Manchester United. De middenvelder is op trainingscomplex Carrington voor een medische keuring. Herrera (24) wordt al langere tijd gelinkt aan Manchester United. De voormalig jeugdinternational van Spanje is woensdagmiddag aangekomen op Carrington, weet Goal. De Bask sprak met een delegatie van Manchester United en tekent na de medische keuring een meerjarig contract.

Clubicoon Sir Bobby Charlton leidde Herrera rond op het trainingscomplex van de Engelse grootmacht. Manchester United betaalt 32 miljoen euro voor de middenvelder. In het afgelopen seizoen was Herrera in 33 competitieduels goed voor vijf doelpunten en zes assists. Met Athletic Bilbao werd hij vierde in de Primera División.

Herrera verblijft sinds dinsdag in Engeland. Na een overnachting in Londen vloog hij met zijn zaakwaarnemer en vrienden naar Manchester. De verwachting is dat de overgang woensdagavond of donderdag wordt beklonken. Herrera gaat op Old Trafford 169.000 euro per week verdienen.

Louis van Gaal heeft met Herrera zijn eerste zomeraanwinst binnen. De huidige bondscoach van Oranje gaat na het WK aan de slag bij The Mancunians, die komend seizoen geen Europees voetbal spelen. Herrera wordt bij Manchester United ploeggenoot van aanvaller Robin van Persie.
 

Oculus VR koopt bedrijf achter X360 controller

Oculus VR, het bedrijf achter de VR-bril Oculus Rift, heeft een overname bekendgemaakt van Carbon Design, het bedrijf verantwoordelijk voor het design van de Xbox 360 controller.

Carbon Design werkt al langer samen met Oculus aan verschillende, onaangekondigde projecten. Naast het design van de Xbox 360 controller, het Xbox 360 racestuur en Kinect heeft Carbon Design een aardige portfolio van vernuftige, stijlvolle producten.

Creative Director Peter Bristol van Carbon heeft er in ieder geval zin in: "A few seconds with the latest Oculus prototypes and you know that virtual reality is for real this time. From a design and engineering perspective, building the products that finally deliver consumer virtual reality is one of the most interesting and challenging problem sets ever. This is an entirely open product category. With consumer VR at its inception, the physical architectures are still unknown. We're on the cutting edge of defining how virtual reality looks, feels, and functions."

Oculus VR is sinds de overname door Facebook, een dealtje van 1,45 miljard euro, hard bezig met mensen aannemen. Zo werd een paar week geleden bekend dat medeoprichter van gamestudio Naughty Dog, Jason Rubin, onder de nieuwe aanwinsten van Oculus VR geschaard kan worden. Eerder al werd Doom-goeroe John Carmack verwelkomd als Chief Technical Officer en werd bij Electronic Arts David DeMartini weggeplukt om Head of Worldwide Publishing te worden. Verbazingwekkend is het niet, gezien de bedragen waar Facebook doorgaans mee gooit als het om overnames gaat.

De nieuwe uitvoering van de ontwikkelaarsversie van de Rift komt augustus dit jaar op de markt. Een consumentenversie is nog steeds niet officieel aangekondigd.

Doctor Who heeft mooiste moment uit sci-fi geschiedenis

Een scène waarin de hoofdfiguur uit Doctor Who afscheid neemt van zijn companion is het mooiste moment uit de geschiedenis van sciencefiction en fantasy. Dat zeggen lezers van het Britse tijdschrift SFX in een poll.

Het moment voert een lijst aan van 250 mooie of grappige momenten, samengesteld om het 250e nummer van het blad te vieren. De scène, waarin de Doctor eindelijk zijn liefde voor companion Rose Tyler durft uit te spreken, maar op het laatste moment abrupt wordt afgebroken, wint het van andere memorabele sci-fi momenten. Darth Vader die zoon Luke het laatste familienieuws brengt staat bijvoorbeeld op 5, de dood van Albus Dumbledore op 9 en het kogels ontwijken van Thomas "Neo" Anderson op 8. De hoogste tv-serie, na Doctor Who, is Firefly: een moment waarop hoofdfiguur Malcolm Reynolds iemand zo hard naar achteren trapt dat de zuigkracht van een grote motor deze persoon (fataal) in de inlaat zuigt staat op nummer vier, net na de chestburster uit Alien.

De afscheidsscène uit Doctor Who, te zien in de seizoensfinale Doomsday uit 2006, is een memorabel moment voor fans van de show. De muziek die componist Murray Gold voor de aflevering schreef was zo populair, dat deze leidde tot het uitbrengen van een soundtrack van de serie, wat sindsdien voor elk seizoen gedaan is.

De complete lijst van 250 momenten is alleen te lezen in SFX, maar de top tien ziet er als volgt uit:

  1. Doctor Who: De Doctor en Rose zeggen vaarwel op Bad Wolf Bay in Doomsday.
  2. The Avengers: "Puny god!" - De Hulk zet Loki op z'n plaats.
  3. Alien: De chestburster.
  4. Firefly: Malcolm Reynolds trapt een slechterik in de inlaat van Serenity in The Train Job.
  5. Star Wars Episode V: The Empire Strikes Back: Luke ontdekt dat Darth Vader zijn vader is.
  6. Blade Runner: Roy Batty's "Tears in rain" toespraak.
  7. Game of Thrones: The Red Wedding in The Rains of Castamere.
  8. The Matrix: Neo ontwijkt kogels in de bullet-time scène.
  9. Harry Potter and the Half Blood Prince: Severus Snape doodt Albus Dumbledore.
  10. Back to the Future: "Where we're going, we don't need roads."

Streep door alternatieve verbinding naar Brussel

Den Haag en Arriva hebben het plan om een internationale trein naar Brussel te laten rijden voorlopig op de lange baan geschoven. Het is op dit moment niet mogelijk om alles voor de Lage Landen Lijn rond te krijgen, schrijft de Haagse verkeerswethouder Peter Smit in een brief aan de gemeenteraad.

Smit noemt de huidige Beneluxtrein 'een veel slechtere' dan zijn eigen Lage Landen Lijn. Volgens hem is de verbinding nu van een 'povere kwaliteit' en duurt een rit naar Brussel zelfs twintig minuten langer dan voorheen. De wethouder sluit verigens niet uit dat de gemeente op een later moment zich opnieuw hard zal maken voor een eigen intercityverbinding.

De Lage Landen Lijn was een idee van de gemeente Den Haag. De stad raakte in december 2012 zijn rechtstreekse verbinding met Brussel kwijtraakte toen de Fyra ging rijden. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu wilde echter niet meewerken. Na het debacle met de Fyra-treinen werd gekozen om opnieuw de Beneluxtrein te laten rijden, die tot eind dit jaar in Den Haag begint en ook daarna de hofstad blijft aandoen.

Nationale tijdrittitel voor wielrenster Van Vleuten

Annemiek van Vleuten heeft de Nederlandse titel veroverd bij het tijdrijden. De 31-jarige was in Zaltbommel net te snel voor wereldkampioene Ellen van Dijk. Van Vleuten was Van Dijk na 23,8 kilometer met 0,26 seconde te snel af.

De bronzen medaille was voor Marianne Vos, die vijf seconden moest toegeven. Het was voor Van Vleuten haar eerste titel in deze discipline. In 2012 (tweede) en 2013 (derde) eindigde ze wel op het podium en in 2012 won ze wel de wegrit.

Bij de beloften ging de tijdritzege naar Steven Lammertink. Hij was na 37,3 kilometer Mike Teunissen met 43 seconden te snel af. Een minuut achter Teunissen eindigde Tim Rodenburg als derde.

Twaalf hennepkwekerijen opgerold in Brabant

De politie heeft woensdag in het westen van Brabant twaalf hennepkwekerijen met honderden planten opgerold. Tijdens de zogenoemde hennepruimdag werden onder meer in Bergen op Zoom, Breda, Oosterhout, Fijnaart en Tilburg kwekerijen ontdekt.

In Bergen op Zoom brachten agenten een bezoek aan twee woningen. In een garage werd een drogerij met bijna 7500 gram hennep aangetroffen en op een van de zolders stonden 811 stekjes. Drie personen zijn aangehouden.

Ook in Oosterhout werd een kwekerij ontdekt in een garage. Een 43-jarige man is gearresteerd. In Fijnaart werd in een schuur en op zolder een plantage met 199 planten aangetroffen. De bewoner van het bijbehorende huis is meegenomen voor verhoor.

In Tilburg rolde de politie vier kwekerijen op met in totaal 402 planten. In overleg met de officier van justitie zijn alle plantages ontmanteld. Alle materialen en planten zijn daarna vernietigd.

[WBD] Rojer en Tecau winnen in eerste ronde dubbel

Jean-Julien Rojer en zijn Roemeense dubbelpartner Horia Tecau hebben de tweede ronde van Wimbledon bereikt. Ze knokten zich woensdag langs de Finnen Jarkko Nieminen en Henri Kontinen met 7-6 (5), 6-4 en 7-6 (4). In de volgende ronde wacht een lastig karwei met Feliciano Lopez en Jürgen Melzer als tegenstanders.

Rojer en Tecau zijn als elfde geplaatst op het Londense gras. De Nederlander reikte de laatste twee edities tot de derde ronde. Dat was aan de zijde van Aisam Ul-Haq Qureshi. Begin deze maand veroverde Rojer samen met de Duitse Anna-Lena Grönefeld de gemengd dubbeltitel op Roland Garros.

Giliano Wijnaldum verruilt Groningen voor Go Ahead

Giliano Wijnaldum verruilt FC Groningen voor Go Ahead Eagles. De 21-jarige verdediger tekent in Deventer een contract voor twee seizoenen. Welk bedrag met de overgang gemoeid is, maakten de eredivisieclubs niet bekend. Wijnaldum speelde een jaar voor de Groningers, die hem transfervrij hadden opgehaald bij AZ.

Het jongere broertje van Oranje-international Georginio Wijnaldum begon als basisspeler in de Euroborg, maar raakte zijn plaats na de winterstop kwijt aan Lorenzo Burnet. In totaal kwam hij dertig officiële wedstrijden in actie voor Groningen, waarin hij een keer scoorde. Wijnaldum wilde vertrekken om weer aan spelen toe te komen.

"Ik ben blij met de komst van Giliano", zegt coach Foeke Booy van Go Ahead. "Een jonge, dynamische en snelle speler, een specialist op zijn positie, die van linksback. We zien hem als een echte versterking voor de basis."

[WBD] Murray, Radwanska en Kvitová eenvoudig verder

Andy Murray heeft zich probleemloos toegang verschaft tot de derde ronde van Wimbledon. De titelverdediger was woensdag de Sloveen Blaz Rola de baas met 6-1, 6-1 en 6-0. De Schot brak zijn tegenstander acht keer en maakte slechts dertien onnodige fouten. Zijn volgende opponent is Roberto Bautista Agut of Jan Hernych.

Agnieszka Radwanska en Petra Kvitová hebben ook de derde ronde van Wimbledon bereikt. De als vierde geplaatste Radwanska versloeg de Australische Casey Dellacqua met 6-4, 6-0. Kvitová, de nummer zes van de plaatsingslijst, was te sterk voor Mona Barthel uit Duitsland met 6-2, 6-0.

De 24-jarige Tsjechische veroverde drie jaar geleden de titel op het Londense gras. De laatste twee jaar bleef ze steken in de kwartfinale. Radwanska reikte vorig jaar tot de halve finale. In 2012 was de 25-jarige Poolse verliezend finaliste.

[Tour] Giant met vijf Nederlanders

Giant-Shimano neemt vijf Nederlanders mee naar de Tour de France. Tom Dumoulin, Roy Curvers, Koen de Kort, Tom Veelers en Albert Timmer staat volgende week zaterdag aan de start in Leeds. Marcel Kittel en John Degenkolb waren al zeker van hun plek en fungeren als kopmannen van de Nederlandse equipe.

De Duitse sprinters worden verder nog bijgestaan door de Belg Dries Devenyns, de Chinees Cheng Ji. Nikias Arndt, Johannes Fröhlinger, Simon Geschke en Bert De Backer zijn de afvallers uit de voorlopige selectie. De Backer brak onlangs zijn schouderblad bij een val in de Ster ZLM Toer en haakte daardoor al af.

Giant hoopt met name op succes in de massaspurts. Vorig jaar won Kittel vier etappes. "We hebben een uitgebalanceerde groep die ons moet helpen bij het belangrijkste doel: het winnen van een etappe", vertelt ploegleider Rudi Kemna.

Cheng Ji gaat geschiedenis schrijven. Hij wordt de eerste Chinees ooit in de Tour de France. "Dat is erg belangrijk voor hem en voor zijn land", aldus Kemna. "We kijken uit naar wat de impact zal zijn op de mondialisering van de sport."

Atlético legt Koke en Juanfran langer vast

Atlético Madrid heeft de contracten van Koke en Juanfran opengebroken en verlengd. Dat meldt de Spaanse club woensdag. Het tweetal vervulde dit seizoen een belangrijke rol bij Atlético, dat voor het eerst sinds 1996 kampioen van Spanje werd en de finale van de Champions League bereikte.

De verbintenis van de 22-jarige middenvelder Koke loopt nu tot medio 2019, terwijl rechtsback Juanfran (29) tot de zomer van 2018 vastligt. Beide spelers behoorden tot de WK-selectie van Spanje, dat al in de groepsfase werd uitgeschakeld. Zowel Koke als Juanfran had tijdens de 3-0 zege op Australië een basisplaats.

Dijsselbloem likt kont Juncker

Minister van Financiën en voorzitter van de Eurogroep Jeroen Dijsselbloem (PvdA) betreurt dat hij Jean-Claude Juncker op televisie heeft uitgemaakt voor een 'verstokt roker en drinker'. Dijsselbloem heeft hem al meteen na de gewraakte tv-uitzending opgebeld en zijn spijt betuigd over zijn 'lichtzinnige' woorden, zei de minister woensdagmiddag in de wandelgangen van de Tweede Kamer.

"Ik heb aangegeven dat ik zelf ook vond dat het een ongelukkige uitspraak was, waar hij echt veel last van heeft gehad", zei Dijsselbloem over het telefoontje na de uitzending van de talkshow van Knevel en Van den Brink in januari. "Dus dat is gewoon heel vervelend. Dat heb ik hem toen ook aangegeven." Wat Dijsselbloem betreft is hiermee de kou uit de lucht. Al gaat hij dat nog wel even bij hem checken of dat echt zo is. "Ik hoop hem zeer binnenkort weer te spreken."

Juncker, de voorganger van Dijsselbloem als voorzitter van de Eurogroep, is de gedoodverfde nieuwe voorzitter van de Europese Commissie. Het kabinet steunt de kandidatuur van de Luxemburgse christendemocraat, maakte premier Mark Rutte (VVD) woensdag bekend. Dijsselbloem verwacht dat hij goed met Juncker kan samenwerken, ondanks zijn gewraakte woorden. "Ja, daar ben ik van overtuigd. We zijn allebei geen types die dit soort dingen laten doorzeuren."

Dijsselbloem wordt zelf ook genoemd als eurocommissaris. De bewindsman houdt zich daarover op de vlakte. "Ik heb al een baan, sterker ik heb er twee: in Nederland en in Brussel. En dat bevalt mij prima", antwoordde hij op de vraag of hij een post als eurocommissaris uitsluit. Wat hem betreft kan het voorzitterschap van de Eurogroep een deeltijdfunctie blijven. "Maar we zullen zien hoe het loopt."

Trailer en poster voor oorlogsfilm Fury

Er zijn een eerste trailer en poster verschenen voor de oorlogsfilm Fury. In de film van David Ayer zien we Brad Pitt als Wardaddy, een keiharde sergeant van het Amerikaanse leger. Met een Sherman tank genaamd Fury gaan Wardaddy en zijn vijfkoppige crew op een levensgevaarlijke missie in vijandig gebied. Een missie waarbij de mannen duidelijk in de minderheid zijn.

Fury
Fury

De Tweede Wereldoorlog-film is gebaseerd op een scenario van regisseur David Ayer, die eerder naam maakte met films zoals Street Kings, End of Watch en de Anold Schwarzenegger-film Sabotage, die vorige maand verscheen. Naast Pitt zien we Shia LaBeouf, Logan Lerman, Michael Peña, Scott Eastwood en Jon Bernthal in de belangrijkste rollen. Fury draait vanaf 23 oktober in de Nederlandse bioscopen.


De eerste trailer voor Fury

WK vandaag - woensdag 25 juni

De beslissingen vallen in de groepen E en F. In groep F is Argentinië al door, verder gaat het tussen Nigeria en Iran. In groep E kan het flink rekenen worden. Ieder land is nog in de race voor een plek bij de laatste zestien

Tijd (NL) Poule Thuis Uit Stad
18.00 F Nigeria Argentinië Porto Alegre
18.00 F Bosnië - H. Iran Salvador
22.00 E Honduras Zwitserland São Paulo
22.00 E Ecuador Frankrijk Rio de Janeiro

Nigeria - Argentinië
Een gelijkspel is genoeg voor Nigeria om door de te gaan naar de laatste zestien. Argentinië is door de twee goals van Messi en een eigen doelpunt van Bosnië zal zeker van de tweede ronde. Een salonremise ligt voor de hand. Het is al weer de vierde keer dat deze landen elkaar treffen op het WK. Alle drie de wedstrijden werden gewonnen door Argentinië. In 1994 werd het 2-1, in 2002 en 2010 werd het 1-0.

Victor Moses, Godfrey Oboabona en Reuben Gabriel zijn twijfelgevallen bij Nigeria. Bij Argentinië is iedereen fit. De Argentijnse fans hopen dat hun team nu eens beter gaat voetballen.

Lionel Messi viert alleen het doelpunt tegen Iran. (PRO SHOTS/Action Images)

Bosnië-Herzegovina - Iran
Als Iran wint van Bosnië en Argentinië wint van Nigeria, dan is Iran door naar de tweede ronde. Mocht Nigeria nu met 1-0 verliezen van Argentinië en Iran wint met 1-0 van Bosnië, dan zal loting bepalen wie door mag naar de tweede ronde. Voor Bosnië zit het toernooi er sowieso op.

Iran zal een aanvallende strategie aanhouden. Bondscoach van Iran Carlos Queiroz zal Reza Ghoochannejhad nog een spits opstellen. De bondscoach van Bosnië lijkt de bankzitters een kans te geven in deze wedstrijd. Dit ten koste van bijvoorbeeld Edin Dzeko.

Honduras - Zwitserland
Groep E is een spannende groep. Drie landen kunnen op zes punten komen. Zwitserland heeft drie punten met een doelsaldo van min twee. Ecuador heeft drie punten en een doelsaldo van nul en Frankrijk zit op zes punten met een doelsaldo van plus zes. Het doelsaldo heeft als eerste de beslissing welk land door gaat naar de volgende ronde. Na het doelsaldo wordt gekeken naar het aantal gescoorde doelpunten en daarna pas naar het onderling resultaat. Honduras heeft in theorië ook nog een kans op de tweede ronde.

Vier jaar geleden eindigde deze wedstrijd 0-0 op het WK. Toevallig werd het duel toen ook op 25 juni gespeeld. Bondscoach van Zwitserland Ottmar Hitzfeld heeft er vertrouwen in tegen Honduras. "Alles is onze eigen handen. We hebben onze eigen potentie nog niet laten zien", aldus Hitzfeld. Bij Honduras zijn ze blij dat ze 32-jarige droogte zonder WK-doelpunt te scoren al verbroken hebben. "Het was een moeilijke barrière om te doorbreken", zei aanvaller Carlos Costly.

Ecuador - Frankrijk
Frankrijk heeft aan een punt genoeg om groepswinnaar te worden. Ecuador heeft misschien ook één punt voldoende om door te gaan, maar kunnen daar het andere duel in de groep niet op vertrouwen. Bjorn Kuipers is bij dit duel de vierde official.
Bij Frankrijk is Yohan Cabaye geschorst. Voor hem zal Rio Mavuba spelen. Mamadou Sakho en Raphael Varane zullen waarschijnlijk ook niet starten. Voor hen spelen Laurent Koscielny en Eliaquim Mangala. Bij Ecuador zullen geen wijzigingen worden doorgevoerd in de basisopstelling.

Opmerkelijk
Nederland is met tien doelpunten zeer productief voor in de groepsfase van een wereldkampioenschap. Sinds 1986 kwam het drie keer eerder voor dat een ploeg minimaal tien keer scoorde. In 1990 was het West-Duitsland dat ook tien keer scoorde. In 2002 wisten Duitsland en Brazilië elf keer te scoren. Vier jaar geleden in Zuid-Afrika waren Argentinië en Portugal met zeven goals het productiefst in de groepfase. 

Tienduizenden honden wreed geslacht in China

In de Chinese provincie Yulin wordt het begin van de zomer gevierd met het traditionele zonnewendefeest. Ter verhoging van de feestvreugde over het aangebroken seizoen nuttigt men granenlikeur, lychees en grote hoeveelheden hondenvlees, bericht de Volkskrant.

Het nuttigen van trouwe viervoeters is niet gebruikelijk in westelijke landen en roept veel aversie op tegen dit deel van de Chinese traditie. Tienduizenden Bello's en Rakkers worden ritueel geslacht. Deze rituelen bestaan onder andere uit het levend villen, koken, spietsen en/of roosteren van de westerse mens zijn trouwste vriend. De voorstanders van de traditie beweren dat deze methodes van slachten nodig zijn omdat het de adrenaline in het vlees verhoogt en daarmee viriliteitverhogend werkt.

Dierenactivisten vinden het achterhaald en onnodig wreed. Verder melden de activisten dat dit hondenvlees ook gezondheidsrisico's inhoudt omdat de dieren besmet kunnen zijn met allerlei ziektes waaronder rabiës (hondsdolheid).

Balotelli: "Misschien zijn wij, negers, anders"

Mario Balotelli kreeg dinsdag na de nederlaag van Italië tegen Uruguay een lading kritiek over zich heen. De aanvaller slaat hard terug na de uitschakeling op het WK. Balotelli (23) was in de eerste WK-wedstrijd tegen Engeland (1-2 zege) nog trefzeker, maar bij de nederlagen tegen Costa Rica en Uruguay kon Super Mario niet het verschil maken. De spits werd tegen Uruguay voortijdig naar de kant gehaald door bondscoach Cesare Prandelli.

Prandelli liet na de eliminatie weten dat hij het enfant terrible niet had moeten selecteren voor het WK. Balotelli is de kritiek zat. "Ik ben Mario Balotelli, 23 jaar. Ik heb er niet zelf voor gekozen om Italiaan te zijn. Ik wilde het wel graag. Ik ben in Italië geboren", zei de 31-voudig international tegen Italiaanse media.

"Ik wilde heel graag op dit WK spelen. Nu ben ik teleurgesteld, boos en verdrietig. Ook in mezelf. Ik had moeten scoren tegen Costa Rica, daar heb je gelijk in. Maar wat dan nog? Krijg ik nu overal de schuld van? Ik vind niet dat ik alle schuld op mij moet nemen. Zoek een andere zondebok."

"Ik ga met een opgeheven hoofd door en heb alles gegeven voor Italië. Maar misschien ben ik, zoals veel mensen zeggen, geen Italiaan. Maar Afrikanen laten hun 'bro' niet in de steek. Nooit. Maar misschien zijn wij, negers zoals mensen ons noemen, anders", besluit Balotelli.

Dubbele Giroritwinnaar Ulissi test positief op doping

Wielrenner Diego Ulissi is betrapt op het gebruik van verboden middelen. Tijdens de Giro d'Italia werd een abnormale hoeveelheid salbutamol gevonden in zijn urine. Er werd 1900 nanogram per milliliter gevonden, waar een hoeveelheid van maximaal 1000 nanogram is toegestaan.

Volgens zijn team, Lampre-Merida, heeft Ulissi voorafgaand aan de dopingcontrole aangegeven twee pufjes Ventolin te hebben genomen in verband met luchtwegproblemen, wat gelijkstaat aan ongeveer 200 nanogram salbutamol. Ook kreeg hij van de dokter van de Giro een paracetamol vanwege een valpartij op de bewuste dag. Dat was de dag van de elfde etappe.

Ulissi had op dat moment al twee ritzeges op zijn naam staan. Hij won in de vijfde etappe een sprint bergop in Viggiano, waarna hij verrassend ook de sterkste was in de zwarte rit naar de top van de Montecopiolo. Een dag na de, naar nu blijkt, positieve test werd hij ook nog eens onverwacht tweede in de 42 kilometer lange tijdrit naar Barolo. 

Ulissi zal door Lampre voorlopig geschorst worden in afwachting van de resultaten van de B-staal. Hierdoor zal hij niet mee kunnen doen aan het Italiaans kampioenschap, waarvoor hij een van de favorieten was. Ulissi en de medische staf van Lampre blijven ondertussen zoeken naar de oorzaak van de hoeveelheid salbutamol.

[WBD] Krajicek dubbelt verder in Londen

Michaëlla Krajicek heeft met Lucie Hradecka aan haar zijde de tweede ronde van het dubbelspel bereikt op Wimbledon. De Nederlandse en de Tsjechische waren woensdag het Canadees-Poolse duo Gabriela Dabrowski en Alicja Rosolska de baas met 5-7, 6-4 en 6-2. Krajicek en Hradecka zijn als dertiende geplaatst op het Londense gras.

De 25-jarige Krajicek en haar dubbelpartner maakten in de openingsset een 5-2 achterstand ongedaan, maar verspeelden daarna alsnog de set. In het tweede bedrijf kwamen ze opnieuw terug van een break achter en dit keer drukten ze wel door. Krajicek en Hradecka beslisten de partij door de laatste vijf games te winnen.

In de tweede ronde treffen de Nederlandse en de Tsjechische het koppel Jocelyn Rae-Anna Smith of Flavia Pennetta-Samantha Stosur.

'Crytek betaalt personeel niet'

Crytek zit op zwart zaad. Dat is een gerucht dat al langer rondgaat. Het personeel heeft nu ook een verbod om met de pers te praten. Sommige werknemers zijn sinds maart niet betaald. Meer dan 100 personeelsleden zijn deze maand al vertrokken. De directie van Crytek ontkent alles.

De ontwikkelaar van de eerste Far Cry, Crysis en Ryse: Son of Rome heeft het zwaar. Sinds maart circuleren er geruchten, dat personeel niet of laat betaald wordt. Dit zou komen, omdat Ryse niet goed verkoopt en vanwege een geschil met Microsoft. Microsoft en Crytek werden het niet eens over wie de rechten zou krijgen over Ryse 2 en daarom mag Crytek Ryse 2 niet meer maken.

Er komen steeds meer anonieme berichten in de media van personeelsleden, die niet of niet volledig worden betaald. Crytek is wel vaker laat geweest met betalen, maar nu is het uitzonderlijk te noemen. Een van de bazen, Avni Yerli, verbiedt het personeel met de pers te praten. Dat gebeurt toch, hetzij anoniem, hetzij door mensen die het zinkende schip al hebben verlaten.

Wat volgens de klagende bronnen ook niet helpt, is het feit dat Crytek nu afwijkt van waar zij goed in zijn. Free-to-play-spel Arena of Fate en de gratis MMO-shooter Warface vielen verkeerd bij het personeel. “Instead of focusing on the core strengths of the company, which would be the [Crytek] engine and innovative PC titles, we simply jumped at every next big thing in the industry. Except that each time we did, it was a little too late and we were running after our competitors. There's no sense of identity at this point and I think that frustrates both employees and fans.”, zegt een personeelslid uit Frankfurt. De vette shooter Homefront: The Revolution, die meer naar Crytek’s achtergrond verwijst,  wordt gemaakt door Crytek UK. In Groot-Brittannië worden salarissen ook niet volledig uitgekeerd.

De laatste tijd is de bureaucratie bij Crytek toegenomen. De directie belooft een aankomende financiële injectie en verbiedt contact met de pers. Helaas wil geen van de directieleden in de media toelichting geven. Wat steekt bij het personeel, naast het gebrek aan loon, is het feit dat de managers, zoals Yerli, nog steeds in hun Ferrari’s rijden en eerste klas vliegen. De geruchten dat Crytek binnenkort failliet gaat, nemen in de tussentijd toe.

crytek

Nederlandse slopers worden moslim voor werk

Bij de Nederlandse kranenbouwer Rusch zijn een twaalftal echte Nederlanders bekeerd tot de islam om in de nabijheid van de Kaäba in Mekka te mogen werken, schrijft de Telegraaf.

De kranenbouwer heeft, ondanks de stickeractie van Wilders, een dikke opdracht binnen gesleept. De klus behelst het afbreken van een galerij rond de Kaäba in Mekka. Daar er geen moslims beschikbaar waren om de machines te bedienen en dit terrein streng verboden is voor niet-moslims, moesten de Hollandse harde werkers eerst moslim worden.

Rusch kreeg de opdracht van de Saudi Binladen Group (SBG) die de opdracht eerst hadden gekregen. Echter het afbreken van de galerij moet met de nodige precisie en voorzichtigheid gebeuren omdat de pelgrims gewoon door blijven scharrelen rond de heilige steen tijdens de werkzaamheden. SBG had twijfels omtrent de veiligheid van de pelgrims. Daar Allah ook met geen woord over zijn wil omtrent de risico's van de pelgrims wilde reppen, leek het SBG beter om de klus uit te besteden.

De Nederlanders moesten een certificaat van moslim zijn behalen. Hiervoor moesten zij op de juiste wijze “Allah is groot en Mohammed is zijn boodschapper” uitspreken, waarna zij moslim waren geworden. Toch blijven de Nederlandse genen onmiskenbaar aanwezig, een salaris van 10.000 euro per maand was een secundaire motiverende voorwaarde van de personeelsleden om er bekeerd aan de slag te gaan.

De Rossi bespot teamgenoot Balotelli

Italië is op het WK al na drie duels uitgeschakeld en dat komt de sfeer binnen de nationale ploeg niet ten goede. Daniele De Rossi kon het bijvoorbeeld niet laten om een sneer richting Mario Balotelli te geven. "Op een WK hebben we echte mannen nodig, geen Panini-plaatjes", aldus de Italiaanse middenvelder. De Rossi verwees hiermee naar een actie van Balotelli, die een Panini-album volplakte met zijn eigen voetbalplaatje en een foto ervan op Facebook plaatste.

Balotelli viel ook tegen Uruguay weer erg tegen, al wilde bondscoach Cesare Prandelli de schuld niet bij één speler leggen. "We hebben dit WK al in de wedstrijd tegen Costa Rica verloren." Italië verloor van zowel Costa Rica als Uruguay met 0-1.

Doelman Gianluigi Buffon, die misschien wel zijn laatste interland speelde, was na afloop zeer realistisch. "In de laatste twee wedstrijden hebben we niet gescoord en ook veel te weinig gecreeërd. Dan verdien je het niet om de volgende ronde te bereiken."

[vid] Sekstape geile docenten uitgelekt

Leerlingen van de Unity Secondary School in Daveyton zijn het respect in hun docenten kwijt. Op internet is namelijk een videootje opgedoken waarin verschillende docenten seks hebben op eigendommen van de Zuid-Afrikaanse school. Ook de tuinman van de school doet vrolijk mee.

De bewuste beelden zijn vorige week geschoten tijdens een intiem onderonsje van enkele leraren. Het filmpje werd ontdekt door een dochter van een van de deelnemende leraren, die het vond in de telefoon van haar vader. Vanaf donderdag ging de sekstape als een lopend vuurtje door de school.

In het filmpje is te zien hoe een schaarsgeklede dame een leraar trakteert op een lapdance. Een andere docent trekt zijn broek van de kont waarna hij wordt verwend met een pijpbeurt. Zijn collega's moedigen hem hierbij aan. Dit alles op stoeltjes van de school, die door de geile meesters in kwestie zijn achterovergedrukt.

En daar wringt hem nu juist de schoen. De school in kwestie heeft namelijk een nijpend tekort aan stoeltjes. "Vooral tijdens de examenperiode blijken stoelen vaak spoorloos verdwenen", vertelt een tienermeisje. "Nu weten wij waar ze zijn gebleven."

De leerlingen vinden het moeilijk om nog vertrouwen te hebben in hun docenten. "Hoe kan ik nu respect opbrengen sinds ik mijn leraar met zijn lul uit de broek heb gezien?", vraagt een schoolmeisje zich af. "Het is walgelijk!" De schoolcommissie heeft laten weten een onderzoek te zullen instellen naar het gedrag van de betrokken leraren.

 
Bericht door Daily Sun.
De bewuste beelden. NSFW, uiteraard

Elf mannen in voorselectie WK turnen

Bondscoach van het Nederlandse turnen Mitch Fenner heeft vandaag elf turners aangewezen met wie hij in de opbouw naar het WK in het Chinese Nanning wil gaan werken. In de definitieve selectie zullen er zeven deelnemers meegaan naar China. De heren die het meeste kans hebben op een plek bij deze zeven zijn de leden van het succesvolle EK-team: Epke Zonderland, Bart Deurloo, Yuri van Gelder, Casimir Schmidt en Jeffrey Wammes.

De reserves van het EK, Anthony van Assche en Michel Bletterman, behoren ook tot de elf van de voorselectie. Na het NK van afgelopen weekend in Rotterdam plaatste Fenner vier turners bij zijn huidige selectie: Arjen Butter, Karl Kosztka, Glenn Smink en Boudewijn de Vries. In de laatste week van augustus volgt een eerste selectie. Het WK begint op 3 oktober.

Amsterdam weet niks van Anne Frank-evenement

De gemeente Amsterdam is niet geïnformeerd over de plannen voor een muzikale vertelling van het verhaal van Anne Frank die op 4 mei in de stad moet worden opgevoerd. "Daar is geen contact over geweest", zegt een woordvoerder van de gemeente.

Plannen van de Evangelische Omroep voor een live uit te zenden vertelling op locaties in Amsterdam lekten woensdag uit via Geenstijl. Een woordvoerder van de EO bevestigde dat het om een programma-idee gaat.

In het tv-format staat dat de burgemeester en wethouders van de stad Amsterdam het idee met de naam Nationale Herdenkingstocht 'volledig steunen'. Dat is dus niet het geval, zegt de woordvoerder. "Wij kennen het plan simpelweg niet en dus we kunnen ook niet voor of tegen zijn."

Het lijkt erop dat het document beschrijft hoe de bedenkers het uiteindelijk geregeld willen hebben. Zo wordt onder het kopje 'cast' al gesteld dat Otto Frank wordt vertolkt door Peter Blok en Jim de Groot. Hun management zegt echter nog van niets te weten.

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft zich in een reactie kritisch over de plannen uitgelaten. Bij het herdenken van de Nederlandse oorlogsslachtoffers op 4 mei past volgens het comité respect en ingetogenheid. "Het is de vraag hoe een dergelijke productie zich hiertoe verhoudt."

Rasmussen: Montenegro nog niet klaar voor NAVO

Montenegro heeft de afgelopen jaren fantastische vooruitgang geboekt, maar moet nog meer zijn best doen voordat het land wordt toegelaten tot de NAVO. Dat heeft secretaris-generaal van de NAVO Anders Fogh Rasmussen woensdag op een top van de NAVO in Brussel gezegd.

De Montenegrijnse premier Milo Dukanovic sprak eerder de hoop uit dat het land dit jaar nog lid wordt van de NAVO, maar dit lijkt onhaalbaar. Volgens Rasmussen zit toelating er voor 2015 niet in voor het kleine Balkanland.

Montenegro vroeg in 2003 het lidmaatschap van de verdragsorganisatie aan. Het land was toen nog onderdeel van de Staatsunie van Servië en Montenegro. Montenegro verklaarde zich na een referendum in 2006 onafhankelijk.

'Prins George is best geklede Britse royal'

De elf maanden oude prins George is gekroond tot best geklede lid van het Britse koninklijk huis. Dat blijkt uit een onderzoek van de Britse krant Daily Mail, die zeshonderd mensen ondervroeg.

De kleine prins staat geregeld in de bladen vanwege zijn stijlvolle voorkomen. Hoewel George nog te jong is om zichzelf te kleden worden zijn dure outfits vaak gekopieerd door goedkopere winkelketens.

Hoewel zijn moeder hertogin Kate geregeld boven aan lijstjes met best geklede sterren te vinden is, staat ze nu op de tweede plek. Koningin Elizabeth completeert de top drie. Prins William moet genoegen nemen met de zevende plaats.

Brussel zet ACM buitenspel in Ziggo-zaak

De Europese Commissie geeft het onderzoek naar de overname van Ziggo door Liberty Global niet uit handen aan de Autoriteit Consument en Markt. De ACM is 'niet beter geschikt' om de overname te onderzoeken, meldt de commissie woensdag.

De Nederlandse toezichthouder had Brussel gevraagd zich over de transactie te mogen buigen, maar de commissie ziet daar het nut niet van in. De commissie beoordeelde al eerder dergelijke fusies in de telecomsector in de Europese Unie en heeft daar dus ervaring mee.

Koper Liberty Global is bovendien in meerdere landen binnen de EU actief. De overname zou wel eens gevolgen kunnen hebben voor Vlaamse klanten en dan is een nationale toezichthouder minder geschikt, redeneert de commissie.

Uiterlijk 17 oktober neemt Brussel een beslissing over de overname. Brussel laat woensdag wel weten nauw te blijven samenwerken met de ACM.

De ACM zelf onderschrijft dat. De toezichthouder betreurt het besluit van de commissie, maar legt zich er wel bij neer, zo meldt een woordvoerder woensdag. "We hebben de commissie helaas niet kunnen overtuigen." De ACM wil niet inhoudelijk op de argumenten van de commissie ingaan. "Die zijn voor rekening van de commissie", aldus de zegsman.

Liberty Global meldde eind januari dat het Ziggo wil inlijven en samenvoegen met UPC. Ziggo is al voor 28,5 procent in handen van het bedrijf. De commissie bekijkt of er genoeg concurrentie overblijft op met name de Nederlandse kabelmarkt als Ziggo en UPC onder dezelfde eigenaar vallen.

Iron Man 3-regisseur maakt reboot Predator

Een nieuwe Predator-film is in de maak. Het wordt een reboot, waarmee het verhaal opnieuw wordt verteld, onder leiding van Shane Black. Dat schrijft het Amerikaanse tijdschrift The Hollywood Reporter. Black was eerder onder meer verantwoordelijk voor het scenario en de regie van Iron Man 3.

Ook het scenario en de regie van de nieuwe Predator-film zijn in handen van Black, die bovendien een rolletje speelde in het origineel uit 1987. De film met Arnold Schwarzenegger in de hoofdrol gaat over een groep commando's die het in de jungle opneemt tegen een buitenaards wezen.

Predator was een van de films die de carrière van Schwarzenegger naar een hoger niveau tilde. Hij was niet betrokken bij de twee vervolgen. De film leverde ook twee spin-offs op, waarin de Predator het opneemt tegen het wezen uit de Alien-films.

De 52-jarige Black schreef naast het derde deel van Iron Man actiefilms als Lethal Weapon, The Last Boy Scout en The Long Kiss Goodnight.

Immers verlengt contract: "Een beloning"

Lex Immers heeft een nieuw contract ondertekend bij Feyenoord. De middenvelder kwam tot een akkoord met de club over een verbeterde verbintenis tot medio 2017. Immers (28) speelt sinds juli 2012 voor Feyenoord. De Hagenaar maakte twee jaar geleden de overstap van ADO Den Haag.

Na een moeizaam begin bewees Immers zijn waarde voor de Rotterdammers. De middenvelder scoorde in het voorbije seizoen twaalf goals in 33 competitieduels. "Ik zie dit contract als een beloning voor mijn prestaties, waar na een lastige start een stijgende lijn in zat. De waardering die ik van de club krijg, voelt heel goed voor mij. Feyenoord is de mooiste club van Nederland en ik ben blij dat ik hier langer kan blijven", zegt Immers op de clubsite van Feyenoord.

De oud-speler van ADO Den Haag kwam in zijn eerste seizoen in De Kuip ook tot twaalf doelpunten. Met Feyenoord komt Immers in augustus uit in de voorronde van de Champions League. Trainer Fred Rutten hoopt met zijn team het hoofdtoernooi te bereiken. Rutten volgt Ronald Koeman op in Rotterdam.

Vijf Feyenoorders zijn nog met het Nederlands elftal actief op het WK in Brazilië. "Het is geweldig wat Oranje momenteel presteert, boven alle verwachtingen. Ik heb veel bewondering voor de jongens van Feyenoord, ook zij doen het fantastisch", besluit Immers. Oranje speelt zondag in de achtste finale tegen Mexico.

Miljoenenboete champignonverwerkers

Een Nederlandse en een Franse producent van champignonconserven hebben samen een Europese boete van ruim 32 miljoen euro gekregen voor verboden prijsafspraken. Het Nederlandse Prochamp moet ruim 2 miljoen betalen, het Franse Bonduelle ruim 30 miljoen.

Dat maakte de Europese Commissie in Brussel woensdag bekend. Het Nederlandse Lutèce ontsnapte aan een geldstraf, omdat deze onderneming de illegale praktijken onthulde.

Volgens de Europese Commissie zouden de drie bedrijven meer dan een jaar lang prijzen hebben afgesproken en klanten hebben verdeeld. Mogelijk alle consumenten hebben er nadeel van ondervonden, aldus de commissie.

Miljoenenboete champignonverwerkers
Miljoenenboete champignonverwerkers (Foto: ANP)

Acteur Eli Wallach (98) overleden

Eli Wallach is dinsdag overleden. Dat zegt zijn dochter Katherine woensdag in de Amerikaanse krant New York Times. De acteur, vooral bekend als 'lelijke' Tuco in de spaghettiwestern The Good, the Bad, and the Ugly uit 1966, werd 98 jaar.

Wallach groeide op als zoon van Pools-joodse immigranten in Brooklyn, een merendeels Italiaanse wijk. Na een dienstperiode als hospik tijdens de Tweede Wereldoorlog schreef hij zich in bij de Actors Studio, die in 1947 werd opgericht. De school, bekend om het 'method acting', zou nog vele grootheden voortbrengen als Faye Dunaway, Caroll O'Connor, Paul Newman, Robin Williams en Al Pacino.

De acteur was in een breed scala rollen te zien, zowel in film als op het toneel. Zo speelde hij in 1960 een Mexicaanse bandiet in de western The Magnificent Seven, een remake van de klassieker The Seven Samurai van Akira Kurosawa. Ook was hij te zien als de sidekick van Clark Gable in diens laatste film The Misfits uit 1961, een Franse generaal in Waltz of the Toreadors uit 1962 en een geslepen maffiabaas in The Godfather: Part III uit 1990. Op het toneel was hij te zien in onder meer Rhinoceros en in The Rose Tattoo, waar hij in 1951 een Tony Award voor ontving.

Die filmrollen waren er voornamelijk om de rekeningen te kunnen betalen. "Ik ga voor tien weken naar Spanje om op een paard te zitten en dan heb ik weer genoeg buffer om een toneelstuk te kunnen spelen", zei Wallach in 1973.

Ondanks zijn imposante carrière en meerdere Bafta's, Emmy Awards en Tony Awards werd Wallach nooit genomineerd voor een Oscar. De Amerikaanse Academy besloot hem daarom in 2010, daags voor zijn 95e verjaardag, een speciale Oscar voor zijn hele oeuvre te overhandigen.

De acteur speelde geregeld met zijn vrouw, Anne Jackson. Het stel was 66 jaar getrouwd en werd een van de bekendste acteurskoppels van hun generatie.

[WBD] Li simpel langs Meusberger

Na Li is eenvoudig doorgedrongen tot de derde ronde van Wimbledon. De Chinese tennisster, als tweede geplaatst, was woensdag met tweemaal 6-2 te sterk voor Yvonne Meusberger uit Oostenrijk. Haar volgende tegenstander komt uit de partij tussen de Russin Jelena Vesnina en de Tsjechische Barbora Zahlavova-Strycova.

Li won in januari de Australian Open, nadat ze in 2011 al eens Roland Garros op haar naam had geschreven. Op het Londense gras reikte de 32-jarige Chinese echter nooit verder dan de kwartfinale.

Beet Suárez levert Noorse gokker geld op

Een gokker uit Noorwegen heeft flink verdiend aan het bijtincident van Luis Suárez. De man had er 32 Noorse kroon, iets minder dan vier euro, op gezet dat de Uruguayaan tijdens het WK een tegenstander zou bijten. Dat bedrag werd 175 keer aan hem uitgekeerd toen Suárez dinsdag tijdens de 1-0 zege op Italië zijn tanden in Giorgio Chiellini zette.

Volgens Noorse media sliep de man tijdens de wedstrijd, waardoor hij er pas later achter kwam dat hij 670 euro had gewonnen. Ondanks de vreemde actie van Suárez plaatste Uruguay zich voor de achtste finales, waarin Colombia zaterdag de tegenstander is. Of de 27-jarige aanvaller zijn land dan kan helpen, is de vraag. De FIFA is een onderzoek begonnen naar het incident.

Suárez ging in het verleden al tweemaal in de fout met bijten. Als Ajacied was PSV'er Otman Bakkal in 2010 zijn prooi en als speler van Liverpool was Chelsea-verdediger Branislav Ivanovic vorig jaar het slachtoffer.

'Rutte moet niet instemmen met Juncker'

Het kabinet moet niet instemmen met de keuze voor de Luxemburgse oud-premier Jean-Claude Juncker als voorzitter van de Europese Commissie. Daartoe roept ChristenUnie-Kamerlid Gert-Jan Segers premier Mark Rutte (VVD) woensdagmiddag op tijdens een Kamerdebat over de komende Europese top.

"Een keuze voor Juncker is een keuze voor oude politiek", zegt Segers. Hij noemt Juncker een 'grijze compromiskandidaat' die niet past bij de hervormingsagenda die het kabinet nastreeft. Rutte zei na de verkiezingen dat het geen 'business as usual' mocht worden, roept Segers in herinnering. "Juncker is de ultieme verpersoonlijking van business as usual."

Door steun te geven aan Juncker zou Rutte bovendien zijn Britse ambtgenoot David Cameron afvallen, zegt Segers. "Terwijl we het Verenigd Koninkrijk juist nodig hebben als tegenwicht tegen landen die de EU willen uitbreiden met onnodige taken. Het zou dramatisch zijn als Rutte Cameron nu laat vallen."

Rutte praat donderdag en vrijdag met zijn Europese collega's, onder meer over de vraag wie de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie moet worden. Juncker, die jarenlang voorzitter van de Eurogroep is geweest, lijkt de hoogste ogen te gooien.

Chileense keeper Bravo naar Barcelona

FC Barcelona heeft opnieuw een doelman gestrikt. De Chileen Claudio Bravo komt over van Real Sociedad en tekent een contract voor vier seizoenen, meldt de Catalaanse club. Bravo is de aanvoerder van Chili op het WK. Hij verdedigde maandag nog het doel tijdens de 2-0 nederlaag tegen het Nederlands elftal.

De 31-jarige sluitpost moet in Camp Nou de concurrentie aangaan met de Duitser Marc-André ter Stegen, die deze zomer overkwam van Borussia Mönchengladbach. Tegenover hun komst staat het vertrek van Victor Valdes en José Pinto.

De 1.85 meter lange Bravo speelde acht seizoenen voor Real Sociedad. Eerder kwam hij uit voor Colo Colo in zijn geboorteland. "Hij staat bekend om zijn kalmte tussen de palen, zijn leiderschapskwaliteiten en snelheid", laat Barcelona weten.

Asielzoekers definitief naar koepelgevangenis Breda

Bijna vierhonderd asielzoekers mogen maximaal twee jaar worden opgevangen in de bijgebouwen van de voormalige koepelgevangenis in Breda. Het stadsbestuur gaat akkoord met een opvangverzoek van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), meldt de gemeente woensdag op haar website.

De gemeente bekijkt of er meer politie nodig is, omdat extra maatregelen voor de veiligheid nodig zouden zijn. Een groep van omwonenden, gemeente, politie en het COA houdt de situatie in de gaten. In eerste instantie blijven de asielzoekers een jaar. Die periode kan met maximaal één jaar worden verlengd.

De gemeente zei begin deze maand al mee te willen werken aan de opvang van 390 asielzoekers, maar dat leidde tot veel protest van buurtbewoners. Ruim zevenhonderd omwonenden ondertekenden een petitie tegen de opvang.

De asielzoekers worden opgevangen in bijgebouwen van de koepelgevangenis. De cellen zelf zijn, ook al worden de tralies uit de ramen gehaald, onacceptabel als opvanglocatie, zo verklaarde het COA eerder.

De gemeenteraad krijgt begin juli nog de kans om wensen en aanbevelingen te doen. Pas als het definitieve akkoord is ondertekend, nemen de eerste asielzoekers in de gebouwen van de voormalige gevangenis hun intrek.

De koepelgevangenis De Boschpoort sloot in april, anderhalf jaar eerder dan gepland. Veel personeelsleden hadden al een andere baan gevonden, waardoor te weinig gevangenen in de koepel konden worden geplaatst. Een plan om een goedkoop bejaardentehuis in de gevangenis te vestigen, bleek vorig jaar een grap van verzekeraar Delta Lloyd.

Woonbootactie Maastricht levert 92 kilo wiet op

De politie heeft dinsdag bij de inval in een woonbotengebied in Maastricht 92 kilo wiet met een straatwaarde van meer dan zevenhonderdduizend euro in beslag genomen. Zo'n tachtig kilo werd gevonden in kluizen op een woonboot, die eveneens is ingenomen. Dat meldt de gemeente Maastricht woensdag.

Agenten vielen dinsdag in samenwerking met de gemeente, Rijkswaterstaat en de Belastingdienst het woonbotengebied aan de Boschpoort binnen. Ze vonden vier wietplantages met ruim 2600 planten.

De Belastingdienst legde bij twee mensen met openstaande schulden beslag op spullen met een waarde van twintigduizend euro. Niemand werd aangehouden. Twee mensen zonder vaste verblijfplaats zijn naar hulpinstanties gebracht.

In het gebied liggen zo'n zestig woonboten, die voor een deel verlaten of verwaarloosd zijn. De gemeente zegt geen zicht te hebben op het gebied, dat een broeinest van illegale en criminele praktijken zou zijn.

Er is meer drugs aangetroffen dan gedacht. "We hadden verwacht dat we drugs zouden vinden, maar de mate waarop dat is gebeurd ging onze verwachting te boven", aldus een woordvoerder.

Alle boten en bouwwerken zijn geïnventariseerd. De gemeente gaat nu bepalen of ze wel legaal zijn. Het was voor het eerst dat een inval van een dergelijke omvang in het woonbotengebied werd uitgevoerd.

Personages Blackadder hebben 'echt' bestaan

De personages uit de Britse comedyserie Blackadder Goes Forth hebben zowat allemaal een werkelijke evenknie. Dat schrijft de Britse krant Daily Telegraph woensdag. Zo heeft in de Eerste Wereldoorlog werkelijk een Captain Robert John Blackadder aan Britse zijde gevochten, evenals een Captain John Clive Darling, een Private James Baldrick en een Lieutenant Athelstan Key Durance George.

De personages, gespeeld door Rowan Atkinson, Tony Robinson, Hugh Laurie en Tim McInnerny, hebben hun naam en rang gemeen met de werkelijke strijders, en dienden allemaal in de loopgraven. Dat blijkt uit recent onderzoek van Force War Records, ter ere van het honderdjarig jubileum van de Eerste Wereldoorlog.

"Als fans van de serie zijn we op zoek gegaan naar de militaire documenten van mensen met dezelfde naam als de personages, en die hebben we gevonden", zegt Dominic Hayhoe van de Force War Records. Het enige personage zonder werkelijke tegenhanger was General Melchett, gespeeld door Stephen Fry. "Maar volgens onze documenten dook hij wel op in de Tweede Wereldoorlog."

Blackadder kende meerdere seizoenen met steeds dezelfde personages. Het eerste, The Black Adder, speelde zich af in de vroege middeleeuwen, seizoen 2 genaamd Blackadder II had het hof van koningin Elizabeth I als decor. Blackadder the Third speelde zich rond het begin van de negentiende eeuw.

In Blackadder Goes Forth vechten de mannen als Britse soldaten tijdens de Eerste Wereldoorlog tegen de Duitsers. In de legendarische laatste aflevering stormen de mannen allemaal voor het eerst uit de loopgraven, een wisse dood tegemoet.

OM eist twee jaar cel tegen kinderpornoverdachte

Een 50-jarige man uit Weert gaat als het aan justitie ligt twee jaar de cel in voor het bezitten en verspreiden van een half miljoen kinderpornoplaatjes. Ook moet hij zich laten behandelen, vindt het Openbaar Ministerie.

De rechtszaak kwam twee keer eerder in het nieuws omdat justitie de tenlastelegging niet op orde had. Vorige maand zou de zaak worden hervat nadat die in april al eens vooruit was geschoven omdat het OM te losjes met het dossier was omgesprongen. De foto's waren te globaal beschreven, terwijl justitie precies duidelijk moet maken welke strafbare feiten op de plaatjes zijn te zien. De Limburger kwam daardoor op vrije voeten.

Vorige maand vergat justitie in de nieuwe tenlastelegging de verdenking voor kinderporno mee te sturen. Het OM was te laat om te fout te herstellen, waardoor de inhoudelijke behandeling opnieuw werd uitgesteld.

De Limburger liep in oktober tegen de lamp in het programma Undercover in Nederland van SBS6-journalist Alberto Stegeman. Hij liep in de val nadat hem seks met een jong meisje was beloofd. Volgens het OM zijn er geen aanwijzingen dat de man echt seksuele handelingen heeft gepleegd of kinderporno heeft gemaakt.

Het OM eiste ook een jaar voorwaardelijke celstraf. De rechtbank in Maastricht doet naar verwachting over twee weken uitspraak.

'Openheid bij Belastingdienst heeft tijd nodig'

De Belastingdienst moet opener communiceren over de fouten die er worden gemaakt, bijvoorbeeld met de uitkering van toeslagen, maar dat heeft even tijd nodig. Die boodschap gaf staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD) woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer over de fiscus.

"Het was tot nu toe niet de policy om daar openbaar over te communiceren", zei Wiebes. Hij zei dat een cultuurverandering nodig is. Medewerkers van de Belastingdienst moeten niet worden 'gedemoniseerd' als ze een fout melden, maar dat moet juist worden gezien als goed gedrag. "Dat duurt even."

Ook herhaalde Wiebes zijn oproep dat de Tweede Kamer niet bij elk incident 'op de achterste benen' moet gaan staan. Bij een grote organisatie als de Belastingdienst worden nu eenmaal fouten gemaakt. Van belang is dat daarover helder wordt gecommuniceerd, in de eerste plaats naar de gedupeerden. Ook moet de fout worden gemeld op de website.

Wiebes vergeleek de fiscus met de NS, waar het onbestaanbaar zou zijn als verstoringen niet zouden worden gemeld. Overigens doet de Belastingdienst het nog niet zo slecht. Het foutenpercentage, daar 'dromen ze op het spoor van'.

De bewindsman moest dinsdag nog erkennen dat opnieuw fouten zijn gemaakt met de uitbetaling van de zorgtoeslag. Zo'n zeshonderd Nederlanders stonden ten onrechte nog als wanbetaler in het systeem, waardoor de Belastingdienst de toeslag naar het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) bleef overmaken. Wiebes beloofde dat de gedupeerden hun toeslag snel tegemoet kunnen zien.

Docent ontslagen na geweld tegen leerling

Een docent van het Wellantcollege in het Zuid-Hollandse Ottoland is op staande voet ontslagen omdat hij vrijdag geweld heeft gebruikt tegen een leerling. Dat bevestigt een woordvoerder van de middelbare school woensdag.

Het incident zou zich hebben voorgedaan tijdens een excursie. Waarom de docent de leerling aanpakte, wil de school niet zeggen. De woordvoerder spreekt van 'ontoelaatbaar gedrag' maar wil niet in details treden. Volgens haar heeft de man een grens overschreden.

De school heeft inmiddels in een brief de ouders geïnformeerd. De school had naar eigen zeggen geen andere keuze, omdat leerlingen zich altijd veilig moeten voelen.

Caďro opgeschrikt door explosies

De Egyptische hoofdstad Caïro is woensdagochtend opgeschrikt door kleine explosies bij vier metrostations. Onder forenzen brak paniek uit. Er zijn zeker twee gewonden gevallen. Dat hebben bronnen bij de Egyptische veiligheidsdienst gezegd.

De aanslagen met zelfgemaakte explosieven vonden plaats bij metrostations in het noorden en in het centrum van de stad, in de wijken Ghamra en Shubra el-Khemia. De politie was snel ter plaatse en zocht met speurhonden naar andere explosieven.

De verantwoordelijkheid voor de aanslagen is nog niet opgeëist. Het gaat om de eerste aanslagen sinds de verkiezing van voormalig legerleider Abdel-Fattah el-Sissi tot president vorige maand.

Jongere betaalt 2,5 keer meer voor autoverzekering

Jongeren van 18 en 19 jaar betalen gemiddeld tweeënhalf keer meer voor hun autoverzekering dan autobezitters tussen de 30 en 34. Dat is een stuk meer dan een jaar geleden, blijkt woensdag uit een analyse van Independer.

Het verschil in premies van WA-verzekeringen tussen beide leeftijdsgroepen ligt dit jaar op 147 procent. Vorig jaar was het verschil nog 128 procent, meldt de aanbieder van verzekeringen. De meeste verzekeraars hebben de premies sterk verhoogd.

Jongvolwassenen tussen de 20 en 24 jaar betalen 88 procent meer dan de groep dertigers, 25- tot 29-jarigen elf procent meer. Tussen de 35 en de 69 jaar zijn de premies iets lager. Wie ouder dan 69 is, betaalt evenveel premie als een 25-jarige.

Het Verbond van Verzekeraars kon niet zeggen of de premies inderdaad relatief hoger zijn geworden voor de jongere bestuurders. Volgens een zegsman heeft een prijsvergelijker als Independer daar 'beter zicht' op dan een branchevereniging.

Jett Rebel en Atomic Bomb! op Lowlands

Jett Rebel en Atomic Bomb! komen naar Lowlands. Ook maakte de organisatie woensdag bekend dat The Boxer Rebellion, Glass Animals, Ed Rush & Optical, Beastmilk, Jungle By Night, Kees van Hondt, Festa Orkesta!, Mapei en Panama dit jaar ook op het festival te zien zijn.

Eerder werd al bekend dat onder meer Queens of the Stone Age, Stromae, Volbeat, Snoop Dogg aka Snoop Lion, Disclosure, Triggerfinger, Royal Blood, The National, Portishead, Real Estate, London Grammar, Fink en Skrillex naar Lowlands afreizen.

Verder is bekendgemaakt dat 750 extra kaarten beschikbaar komen. Het betreft 97 kaarten die uit de zwarthandel zijn gehaald en opnieuw legaal worden verkocht, en achtergehouden kaarten die niet door sponsors en relaties worden gebruikt. Deze kaarten gaan volgende week woensdag om 10.00 uur in de verkoop.

Zoals elk jaar wordt Lowlands gehouden op het terrein van Walibi Holland in Biddinghuizen. Het festival vindt dit jaar plaats van 15 tot en met 17 augustus.

Spaanse prinses blijft verdachte in fraudezaak

Vervolging van de Spaanse prinses Cristina lijkt een stap dichterbij. De zus van nieuwbakken koning Felipe VI blijft verdachte in een zaak over belastingfraude en witwassen die zich toespitst op haar echtgenoot Iñaki Urdangarin.

Onderzoeksrechter in Palma de Mallorca José Castro heeft zijn vooronderzoek, dat vier jaar duurde, woensdag afgerond. Op zijn lijst met verdachten die volgens hem berecht moeten worden staat ook Cristina. In haar geval gaat het om betrokkenheid bij belastingfraude en witwassen. Hij verdenkt Urdangarin van verduistering en fraude.

Tot nu toe is er nog niemand formeel in staat van beschuldiging gesteld.

Zidane trainer tweede elftal Real Madrid

Zinedine Zidane krijgt komend seizoen het B-team van Real Madrid onder zijn hoede. Daarmee komt de voormalig wereldvoetballer van het jaar voor het eerst op eigen benen te staan. Afgelopen jaar was de 42-jarige Fransman assistent van coach Carlo Ancelotti bij de Champions League-winnaar.

Zidane, die van 2001 tot zijn pensioen in 2006 voor Real Madrid speelde, wees vorige maand nog een trainersfunctie bij Bordeaux af. Real Madrid Castilla komt uit op het derde niveau in Spanje. De ploeg degradeerde afgelopen seizoen uit de Liga Adelante.

George Lucas selecteert Chicago voor museum

George Lucas heeft besloten zijn museum in Chicago te laten bouwen. De bedenker van onder meer Star Wars en Indiana Jones wil in het gebouw kunst en filmmemorabilia tentoonstellen. Het Lucas Museum of Narrative Art moet in 2018 de poorten openen, schrijft de krant Chicago Tribune.

"Ik voel me zeer vereerd dat ik me bij zo'n buitengewoon museumgezelschap mag voegen en dat ik een museum krijg in een stad die al zo'n rijke kunst- en architectuurtraditie heeft", liet Lucas weten.

San Francisco en Los Angeles hadden zich ook kandidaat gesteld als locaties. Aangezien Lucas in Californië werd geboren en zijn hoofdkwartier van Lucasfilm in San Francisco staat, is de keus voor de grootste stad van Illinois opmerkelijk te noemen. Wel is Mellody Hobson, met wie Lucas vorig jaar trouwde, een succesvolle zakenvrouw in Chicago en goed bevriend met de burgemeester, Rahm Emanuel.

Het museum wordt gebouwd aan de oever van Lake Michigan, nabij het Shedd Aquarium en het Field Museum of Natural History. Lucas heeft laten weten ruim zevenhonderd miljoen dollar te investeren in het project.

In het museum worden onder meer Lucas' gigantische filmpostercollectie en vele attributen uit zijn bekendste films getoond. Zo wordt onder meer een schaalmodel van de Millennium Falcon, het beroemde ruimteschip uit de Star Wars-reeks, tentoongesteld.

'Gevaar voor privacy bij overheveling jeugdzorg'

De privacy van jongeren en ouders met kinderen in de jeugdzorg komt onder druk te staan door de invoering van de Jeugdwet. Gemeenten kunnen hun gegevens gebruiken om aanvragen van andere zorgtaken te beoordelen, terwijl dat niet de bedoeling is. Dat blijkt woensdag uit een onderzoek van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen in opdracht van GroenLinks. De Tweede Kamer debatteert woensdag over de transitie van de jeugdzorg naar gemeenten.

Lokale overheden zijn vanaf volgend jaar verantwoordelijk voor de jeugdzorg en de kans is groot dat gemeenten gegevens van cliënten ook gebruiken voor bijvoorbeeld de beoordeling van aanvragen voor de Wet maatschappelijke ondersteuning. Daarnaast bestaat het gevaar dat persoonsgegevens onrechtmatig worden uitgewisseld binnen sociale wijkteams waar diverse zorgverleners samenwerken. Beide zouden in strijd zijn met de Wet bescherming persoonsgegevens die voorschrijft dat persoonsgegevens niet mogen worden gebruikt voor doeleinden waarvoor deze informatie is verkregen.

"De Jeugdwet creëert een lokale overheid die wel érg veel van haar inwoners weet. Het gebruiken van persoonsgegevens voor doelen waarvoor ze niet zijn verkregen, hebben we niet voor niets verboden", zegt GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman. Zij wil niet dat gemeenten zonder toestemming van de burger kunnen beschikken alle informatie over iemands ziekten, familieproblemen en arbeidsongeschiktheid.

Staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) moet alle mensen in de jeugdzorg een brief sturen over de gevolgen van de decentralisatie voor hun gegevens, hun rechten en de mogelijkheden om daartegen bezwaar te maken, stelt Voortman. Daarnaast moet Van Rijn controleren dat gemeenten jeugdzorggegevens niet oneigenlijk gebruiken.

De bewindsman heeft eerder al aan de Kamer laten weten dat jongeren en ouders voorafgaand aan de informatieverstrekking hierover moeten worden geïnformeerd. Het college van burgemeesters en wethouders legt verantwoording af aan de gemeenteraad omtrent de omgang met persoonsgegevens, aldus Van Rijn. Een speciale privacycommissie gaat gemeenten controleren op naleving van de regels.

Koopkracht omhoog, schulden huishoudens gedaald

De koopkracht van huishoudens is voor het eerst in twee jaar tijd toegenomen. De reëel beschikbare inkomens van huishoudens lagen in het eerste kwartaal van dit jaar netto 0,2 procent hoger dan in die periode een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag.

In de laatste drie maanden van vorig jaar daalde het gemiddelde beschikbare inkomen van huishoudens nog met meer dan een procent, terwijl dat in het eerste kwartaal van vorig jaar zelfs een afname van zo'n 3,5 procent was. De stijging van dit jaar komt onder meer door hogere inkomens uit vermogen en een stijging van de ontvangsten uit uitkeringen.

Een deel van dat extra geld werd volgens het CBS besteed aan het aflossen van schulden. Zo werd vorig kwartaal voor 1,8 miljard euro aan hypotheekleningen afbetaald. Het is de zesde keer dat meer werd afgelost dan geleend. Dat komt volgens de statistici onder meer door de lage spaarrente, waardoor mensen hun geld liever gebruiken voor afbetalingen.

Daarnaast lossen veel mensen hun hypotheek af vanwege de fiscale voordelen die eind vorig jaar zijn ingevoerd. Mensen mogen nu honderdduizend euro belastingvrij schenken, mits dat geld wordt gebruikt voor het aflossen van hypotheek of het aanschaffen van een nieuwe woning.

Toch hebben huishoudens in Nederland nog altijd een betrekkelijk hoge schuld in vergelijking met andere landen van de Europese Unie. Dat komt onder meer omdat Nederlandse huishoudens vaak spaar- en beleggingshypotheken hebben afgesloten, waarbij niet wordt afgelost. In andere EU-landen bestaan dergelijke hypotheken niet.

Arrestatie voor moord op hoogzwangere vrouw

De politie heeft dinsdag een 41-jarige man uit Groningen opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de moord op zijn hoogzwangere vrouw, meldt de politie woensdag.

Het 39-jarige slachtoffer werd maandagochtend dood gevonden in de woning van het paar aan de Star Numanstraat in Groningen. Na sectie op het lichaam bleek dat ze door een misdrijf om het leven was gekomen.

Wat er precies is gebeurd, zegt de politie vanwege het lopende onderzoek niet. Ook is nog niets duidelijk over het motief.

Coalitiepartijen willen loket voor werk over grens

Mensen die over de grens willen werken zouden minder administratieve rompslomp moeten doorstaan om hun diploma's in het buitenland te laten erkennen. Er moet daarom een loket komen waarin iemand die in het buitenland aan de slag wil snel kan nagaan of zijn papieren elders geldig zijn. Dat vinden VVD en coalitiegenoot PvdA, schrijft De Telegraaf woensdag.

België, Duitsland en Nederland moeten op dat gebied meer gaan samenwerken, vinden de fracties van de partijen. Ze verzoeken minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) woensdag iets aan het probleem te gaan doen.

Het duurt nu vaak enkele maanden voor de papieren zijn goedgekeurd als je bijvoorbeeld in Duitsland aan de slag wil. Diploma's moeten eerst worden vertaald op eigen kosten. Daarna moet de lokale overheid de papieren nog controleren. Ook in België geeft een aanvraag veel geduld.

VVD en PvdA willen dat de procedure wordt versimpeld om Nederlanders sneller aan een baan te helpen. "Door dit soort belemmeringen zitten mensen langer in een uitkering", zegt Kamerlid Karin Straus (VVD). Zo zitten veel Nederlandse peuterleidsters werkloos thuis terwijl in Duitsland veel vraag naar deze arbeidskrachten is. Datzelfde geldt voor leraren in België, waar een tekort aan docenten is, aldus de partijen.

Succesvolle test in VS met ruimteballon

Een bedrijf in de Verenigde Staten heeft een succesvolle test uitgevoerd met een ballon die in de toekomst ruimtetoeristen tientallen kilometers boven de aarde moet brengen. Volgens topvrouw Jane Poynter van World View Enterprises is met de test ook een nieuw record gevestigd. De ballon bereikte een hoogte van ruim 36,5 kilometer.

"Het ging erg, erg goed", zei Poynter. "De jongens hebben het fantastisch gedaan. We zijn dolblij."

World View Enterprises gebruikt een zelfde soort ballon als degene die in 2012 door de Oostenrijkse recordjager Felix Baumgartner werd gebruikt. Baumgartner maakte toen een vrije val van 39.000 meter hoogte. Nooit eerder sprong een skydiver van zo'n grote hoogte richting aarde.

De uiteindelijke ballonnen die World View Enterprises wil gebruiken worden drie keer zo groot als de ballon die nu werd getest. De eerste vluchten staan gepland voor 2016 en gaan omgerekend ruim 55.000 euro kosten. In de capsule die onder de ballon komt te hangen is ruimte voor zes mensen en hij is groot genoeg zodat de passagiers ook rond kunnen lopen.

[Tour] Mollema: "Minstens net zo goed als vorig jaar"

Bauke Mollema is zoals verwacht de absolute kopman bij Belkin tijdens de Tour de France. Zelf heeft de renner na een goede voorbereiding, waarbij een derde plaats bij de Ronde van Zwitserland, er erg veel zin in.

"Ik voel me net zo goed als vorig jaar rond deze tijd, misschien zelfs iets beter", aldus Mollema in een persbericht van de ploeg. "Dat betekent echter niet automatisch dat mijn resultaten beter zullen zijn. De verwachtingen van de buitenwereld zijn logischerwijs weer iets hoger, maar ik moet zeggen dat ik daar geen last van heb."

"Ik vind het parcours van de Tour dit jaar heel mooi. Er zijn veel aankomsten bergop. Ik ga in de bergritten alles geven en dan zie ik vanzelf wel wie mijn concurrenten zijn en om welke positie ik ga strijden. Naast een goed klassement is ook een etappezege een doel. Ik ga zeker mijn best doen om een rit te winnen."

De klimmer ziet iet op tegen de kasseinrit, die in de eerste week wordt verreden. "Die rit wordt belangrijk voor de klassementsmannen. Ik heb het parcours verkend en dat ging goed. We hebben een sterke ploeg waar we op die dag zeker gebruik van zullen maken." Belkin heeft met Lars Boom en Sep Vanmarcke twee renners die erg goed zijn in dat werk.

2014 op koers voor warmste jaar sinds metingen

De eerste zes maanden van het jaar zijn uitzonderlijk warm verlopen. De gemiddelde temperatuur lag twee graden boven de normale waarden, meldt weeronline.nl woensdag. De kans is groot dat 2014 uiteindelijk de boeken in gaat als het warmst gemeten jaar sinds het begin van de metingen in 1901.

In het eerste halfjaar was het gemiddeld 10,1 graden in De Bilt tegenover 8,1 graden normaal. Voor een recordwarm jaar hoeft de gemiddelde temperatuur in het tweede deel van het jaar slechts een halve graad boven normaal te liggen.

Het record staat nu op 2006 toen het gemiddeld 11,2 graden was. Toen verliep de eerste helft van het jaar niet zo warm als nu. Dat werd in de zomer echter ruimschoots goedgemaakt met 37 zomerse dagen waarvan er dertien tropisch waren.

Mogelijk gaat het natuurverschijnsel El Niño een bijdrage leveren aan het tot dusver al warme jaar. Wereldwijd kunnen de temperaturen daardoor oplopen.

D66 eist betere NS vóór invoer spitstarief

Het spitstarief mag pas worden ingevoerd als de NS beter presteert. Dat staat in een voorstel dat D66 woensdagavond indient bij een overleg hierover, zegt D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven woensdag na een bericht hierover in het AD. Zij rekent op steun van een Kamermeerderheid en staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Wilma Mansveld (PvdA).

De kans op een zitplaats moet volgens Van Veldhoven eerst worden verhoogd. "En niet doordat reizigers door het spitstarief de trein uit worden gejaagd." Het is volgens het Kamerlid verkeerd om te beginnen met een verhoging van het spitstarief. "Dan betaalt de reiziger straks meer terwijl hij nog steeds moet staan."

Ook moeten volgens Van Veldhoven meer lange treinen worden ingezet voordat over invoering van een spitstarief kan worden gesproken. Verder zou de dienstregeling beter op orde moeten zijn. "Dit zijn allemaal zaken die nauwkeurig worden bijgehouden, dus is het eenvoudig na te gaan of de situatie genoeg is verbeterd."

In april bleek dat de NS het treinkaartje in de spits tot tien procent duurder wil maken en in de daluren tot twaalf procent goedkoper. Zo moet het aantal reizigers meer over de dag worden verdeeld.

Een woordvoerder van Mansveld kon niet zeggen of de staatssecretaris achter het plan van D66 staat. "Hier is vanavond een overleg over. Het is nog niet eens zeker of het spitstarief er komt."

Man valt van dak bij vlucht voor politie

Bij een poging om aan de politie te ontkomen is woensdagochtend in Waalwijk een man van een dak gevallen. Hij maakte een smak van ruim acht meter hoogte, meldt de politie. De man is met onbekende verwondingen aan zijn been naar een ziekenhuis gebracht.

Het incident gebeurde rond 08.30 uur. De politie had bij de man aangeklopt om hem aan te houden voor het overtreden van de Opiumwet. Hij probeerde een uitweg te vinden door op het dak te klimmen maar maakte toen een onfortuinlijke val. Wat er precies is gebeurd, wil de politie in verband met het lopende onderzoek niet zeggen.

[Tour] Mollema absolute kopman van Belkin

Bauke Mollema is zoals verwacht de kopman van Belkin tijdens de komende Tour de France. De klimmer van de formatie, die op zoek is naar een nieuwe sponsor, krijgt louter Nederlanders en Belgen mee om hem te ondersteunen.

Lars Boom, Stef Clement, Laurens ten Dam, Steven Kruijswijk, Tom Leezer en Bram Tankink zijn de overige Nederlanders in de formatie, waarbij ook de Belgen Sep Vanmarcke en Maarten Wynants toebehoren. Net als vorig jaar zal Ten Dam zich richten op het zo goed mogelijk ondersteunen van Mollema in de bergen. Mollema eindigde in 2013 als zesde in het klassement, terwijl Ten Dam dertiende werd.

“We willen onze goede prestaties van vorig jaar benaderen”, stelde een ambitieuze ploegleider Nico Verhoeven in een persbericht. “Bauke is onze absolute kopman. Laurens heeft eenzelfde rol als vorig jaar. We zullen hem beschermen, zodat hij Bauke in de bergen van dienst kan zijn. Als hij op die manier hoog in het klassement komt te staan, gaan we hem niet opofferen. De Tour is lang en er kan onderweg van alles gebeuren. Ook met Bauke.”

Kranten Uruguay: "Geen beet, maar moedervlek in nek Chiellini"

De Uruguayaanse media nemen het op voor Luis Suárez, die dinsdag zijn tanden zette in Giorgo Chiellini. El Observador laat een foto zien van de nek van de verdediger. Volgens de krant maakte Suárez een verdachte beweging richting de Italiaan, maar is er niet voldoende bewijs dat hij heeft gebeten. "Het kan ook een moedervlek zijn."

Ultimas Noticias is van mening dat niet alleen Suarez schuld heeft. "Hoewel er nu veel meer foto's van de nek van Chiellini te zien zijn op social media, toonden de camera's van de FIFA ook het gezwollen jukbeen van Suarez."

La Republica citeert bondscoach Óscar Tabárez en verdediger Diego Godín, de maker van het enige doelpunt tegen Italië. "Suárez is een favoriet doelwit van sommige media. Er is sprake van een bepaalde vijandigheid tegen hem", zei Tabárez. Godín hekelt de reactie van Chiellini. "Als man heeft hij mij teleurgesteld."

Gedwongen sterilisatie is einde beschaving

Uit een poll onder de FOK!'ers blijkt dat 30 procent gedwongen sterilisatie het einde van de beschaving vindt zoals wij die kennen. Verrassend is dat 29 procent deze methode ziet als een manier om tot een zuiverder genenpool te komen. Een eindoplossing op lange termijn is derde als overweging om tot 'betere mensen' te komen.

Dat ligt nogal gevoelig omdat dit ook een doel was van de nazi's die dit door uitroeiing wilde realiseren. Ook in Zweden was gedwongen sterilisatie tot in de jaren '80 nog een manier om een teveel aan nakomelingen onder de lagere sociale klasse te voorkomen, o.a. door massaal asielzoekers te steriliseren. Met dieren is het veel minder een ethisch probleem om tot 'gewenste eigenschappen' of 'betere diersoorten' te komen.

De context van de poll, die naar aanleiding van dit nieuwsbericht werd opgesteld, was erg breed van opzet; er was geen duiding wat de definitie van 'betere mensen' zou kunnen zijn. Uit de reacties bleek dat die definities nogal uiteenlopen. Ziektes van geest of lichaam uitbannen wordt genoemd, oftewel het steriliseren van mensen met erfelijke aandoeningen.  

Sterilisatie wordt ook wel gezien als een beter alternatief voor abortus (12 procent) of ter voorkoming van kindersterfte (8 procent). Ook overbevolking en de mens als verstorende factor van natuurlijk evenwicht wordt genoemd.

3 procent vindt verplichte sterilisatie erger dan abortus. 1 procent ziet gedwongen sterilisatie als genenpoelvervuilend of erger dan kindersterfte. Anderzijds wordt benoemd dat deze vervuiling een noodzakelijk kwaad is omdat dit een mogelijke afweer tegen toekomstige ziektes zou kunnen bevatten.

Bondscoach Lamouchi vertrekt bij Ivoorkust

Sabri Lamouchi stopt als bondscoach van Ivoorkust. De Fransman wil zijn aflopende contract niet verlengen, nadat de Ivorianen dinsdagavond in de groepsfase van het WK werden uitgeschakeld. "We hebben het niet goed gedaan op het WK of op de Afrika Cup, dan is dit een logische beslissing."

Ivoorkust had tegen Griekenland aan een punt genoeg om de achtste finales te bereiken, maar in blessuretijd tekende Georgios Samaras uit een zeer dubieus verkregen strafschop voor de 2-1 eindstand. Niet de Oranje Olifanten, maar de Grieken gaan daardoor verder in het toernooi. De 42-jarige Lamouchi stond sinds mei 2012 aan het roer bij Ivoorkust.

R. de Boer: "Oranje doet pijn aan m'n ogen"

Het Nederlands elftal staat in de achtste finales van het WK, maar critici zijn niet te spreken over het vertoonde spel. Oud-international Ronald de Boer kan niet echt van het Nederlandse spel in Brazilië genieten. "Dat doet wel een beetje pijn aan je ogen, hoor", zegt hij in het Algemeen Dagblad over het 5-3-2-systeem. "Die onrust aan de bal. Dat gebrek aan overleg en samenspel."

"Jongens zoals Sneijder, maar ook De Jong of Kuijt: ze zijn aan de bal zo onrustig, er is zo weinig overleg", gaat De Boer verder. "Dat begrijp ik niet." De Boer vindt dat er vanuit de verdediging beter moet worden opgebouwd. "Ron Vlaar is geen geboren opbouwer, en verdedigend doet hij het uitstekend, maar die hoeft toch niet elke bal blind weg te roeien?"

Het Nederlands elftal speelt zondag in de tweede ronde tegen Mexico. Bij winst is Costa Rica of Griekenland de tegenstander in de kwartfinales.

Hearthstone Naxxramas screenshots gelekt

Blizzard is bezig met een uitbreiding voor Hearthstone met de naam Naxxramas. Nu zijn er voor het eerst ook beelden opgedoken met dingen die we kunnen verwachten.

Naxxramas is een dungeon uit World of Warcraft en bekende namen als Patchwerk, Gothik en Loatheb zullen hun opwachting nu ook maken in het kaartspel. Negen bazen zullen nu een extra uitdaging krijgen zodra je ze verslagen hebt op normal. Hiermee kun je unieke kaarten verdienen door deze te voltooien. De verwachting is dat er 30 nieuwe kaarten zullen bijkomen met als thema vooral Deathrattle power.

Hearthstone

Hearthstone

Hearthstone

Hearthstone

Grieken zonder Kone in achtste finales

Griekenland kan in de achtste finales van het WK niet beschikken over Panagiotis Kone. De middenvelder is geblesseerd. Kone moest in de laatste poulewedstrijd van de Grieken tegen Ivoorkust al na twaalf minuten worden vervangen. De speler liep een spierblessure op en die lijkt ernstig te zijn. "Kone zal niet kunnen spelen", bevestigde bondscoach Fernando Santos volgens het ANP.

Griekenland staat zondag in de tweede ronde van het WK tegenover Costa Rica, dat verrassend poulewinnaar werd in een groep met Italië, Uruguay en Engeland. De Grieken eindigden zelf als tweede in hun poule, achter Colombia.

Overigens verwacht Santos dat doelman Orestis Karnezis tegen Costa Rica wel kan spelen. "Het ziet er goed uit. Hij zal fit zijn", aldus de oefenmeester. Karnezis viel tegen Ivoorkust uit met rugklachten.

Op het WK in Brazilië staan ook woensdag weer vier duels op het programma. In groep F speelt Argentinië tegen Nigeria en sluit Bosnië-Herzegovina het toernooi af tegen Iran. Frankrijk staat later op de avond in groep F tegenover Ecuador, terwijl Honduras tegen Zwitserland speelt.

Saints Row IV National Treasure Edition

De makers van Saints Row hebben aangekondigd dat ze komen met Saints Row IV National Treasure Edition. Deze editie bevat alle DLC die uitgekomen is alleen dan voor de prijs van $29.99.

Dit is dus de game inclusief 60 dollar aan DLC. Op dit moment is alleen bekend dat hij in Amerika zal uitkomen. Of Europa dus ook verblijd wordt met deze editie is nog even afwachten.

Saints Row IV
Saints Row IV

[Tour] Danny van Poppel maakt zich op voor tweede Tour

Danny van Poppel doet voor het tweede opeenvolgende jaar mee aan de Tour de France. De 20-jarige Nederlander behoort tot de zes renners van Trek die zeker zijn van een startbewijs, meldt de Amerikaanse ploeg. Van Poppel debuteerde vorig jaar in de Tour, toen hij nog in dienst reed van Vacansoleil.

Naast Van Poppel zijn Fabian Cancellara, Gregory Rast, Haimar Zubeldia, Markel Irízar en Matthew Busche zeker van deelname. Andy Schleck, de tourwinnaar van 2010, is de opvallendste afwezige in de voorlopige groep. De Luxemburger is al jaren uit vorm. Ook zijn broer Fränk Schleck ontbreekt. Hij liep onlangs in de Ronde van Zwitserland een hersenschudding op bij een valpartij.

Rolstoelbasketbalsters overtuigend naar kwartfinale WK

De Nederlandse rolstoelbasketbalsters hebben op overtuigende wijze de kwartfinale gehaald van het WK in Toronto. In de groepsfase werden alle vijf wedstrijden gewonnen, waardoor de Oranjevrouwen als poulewinnaars doorgaan.

Na de 89-5 zege op Peru kende Nederland op de tweede dag geen enkele moeite met Frankrijk. Met maar liefst dertig punten was Mariska Beijer de absolute topscorer op weg naar een 77-21 zege. Tegen Mexico ging het een stuk moeizamer, vooral in de eerste helft. Halverwege stond Nederland 'slechts' met 37-21 voor, maar in de tweede helft ging het los. Dankzij een veel beter optreden liepen de Nederlandse vrouwen uit naar een ruime 71-32 overwinning.

De vierde wedstrijd zou de lastigste gaan worden. Er werd gespeeld tegen de Verenigde Staten, de regerend wereldkampioenen. Sinds het eerste WK, in 1990, haalden ze altijd de WK-finale. In 1990 en 2010 gingen ze er ook met de titel vandoor. Op de Paralympische Spelen van 2010 was Nederland in de strijd om het brons echter te sterk. Dit keer was het wederom Oranje dat de beste was en na één kwart al een 25-11 voorsprong had. Deze voorsprong zou niet meer enorm uitgebreid worden, maar serieus gevaarlijk werd het ook niet: 76-54.

De slotwedstrijd in de groep werd gespeeld tegen Australië, de nummers twee van de Spelen in Londen. Op de vorige twee WK's werden de Aussies vierde, terwijl ze daarvoor drie keer derde werden. Een geduchte tegenstander dus en dat bleek. Voor het eerst op dit WK stonden de Nederlandse vrouwen halverwege op een achterstand: 27-25. In de tweede helft kon de wedstrijd omgedraaid worden en liep Oranje toch uit naar een 47-38 zege. 

Volgens bondscoach Gertjan van der Linden kreeg zijn team halverwege een simpele boodschap: "Ik heb gezegd dat we kalm moesten blijven en gewoon ons eigen spel moesten blijven spelen, dan zouden we vanzelf de kansen krijgen. Als we blijven spelen zoals we getraind hadden zouden we goed genoeg zijn om Australië te verslaan."

Donderdag staat om 21.00 uur Nederlandse tijd de kwartfinale op het programma. De tegenstander daarin is China, waar in de kwartfinale van de Spelen in Londen met 59-37 van gewonnen werd. 

Suárez haalt schouders op over bijtincident

Volgens Luis Suárez stelde het bijten van tegenstander Giorgi Chiellini in het WK-duel tussen Uruguay en Italië niet veel voor. "Zulke dingen komen vaak voor in het strafschopgebied. Ik botste tegen zijn schouder", zei de 27-jarige aanvaller na afloop. "We moeten er niet zo veel aandacht aan schenken."

Suarez zette in de 81e minuut zijn tanden in Chiellini. Op dat moment stond het nog 0-0, maar niet veel later kopte Diego Godin de enige treffer binnen, waardoor de Zuid-Amerikanen zich plaatsten voor de achtste finales. "We hebben geschiedenis geschreven", aldus Suarez tegenover Uruguayaanse media. "We geloofden er het hele duel in en verdienden deze overwinning. Dit gaan we vieren."

Het was de derde keer in zijn loopbaan dat Suárez een tegenstander beet. De FIFA kondigde woensdag meteen aan het incident te onderzoeken.

[Tour] Geblesseerde Boasson Hagen niet in actie

Edvald Boasson Hagen mist door een blessure de Tour de France. De renner van Team Sky heeft te veel last van zijn achillespees, meldt de Britse ploeg. Waarschijnlijk maakt hij pas in augustus zijn rentree. "Het is moeilijk om te weten dat ik niet kan meedoen, maar ik moet nu eerst volledig herstellen", laat Boasson Hagen weten.

De Noor, die ook het nationaal kampioenschap aan zich voorbij moet laten gaan, won in 2011 twee etappes in de Tour. Voor Sky is het een nieuwe tegenvaller. De Colombiaan Sergio Henao is eveneens geruime tijd uitgeschakeld. Hij brak bij een val in de Ronde van Zwitserland een knieschijf.

De Tour begint volgende week zaterdag in het Engelse Leeds. Met Chris Froome heeft Sky de titelverdediger in de gelederen.

Márquez jaagt op record Hailwood

Wereldkampioen Marc Márquez kan zaterdag in de 84e TT van Assen weer een record vestigen. Bij een zege in de MotoGP wordt de Spanjaard met 21 jaar en 131 dagen de jongste wegracer in de geschiedenis met acht GP-overwinningen op rij in de belangrijkste motorsportklasse. Hij overtreft dan de Brit Mike Hailwood, die in 1964 op 24-jarige leeftijd acht keer op rij won.

Het absolute record is overigens in handen van de Italiaanse legende Giacomo Agostini, die in de jaren 1968 en 1969 liefst 20 races op rij won. Agostini is ook recordhouder met de meeste GP-overwinningen, in totaal 122. Valentino Rossi volgt met 106. Zijn laatste zege dateert van 1 jaar geleden, toen de Italiaan het publiek is Assen trakteerde op een spectaculaire triomf in de TT.

De TT in Assen geniet grote faam in het WK wegrace. De 'Kathedraal' van de motorsport is de oudste in de WK-cylcus. De Dutch TT bestaat sinds 1925 en de race maakt als enige in de wereld vanaf 1949 onafgebroken deel uit van het WK.

Nederlands succes in Assen is zeldzaam. Slechts vier keer won een thuisrijder: in 1968 Paul Lodewijkx in de 50cc, in 1977 Wil Hartog in de 500cc, in 1980 Jack Middelburg in de 500cc en in 1989 Hans Spaan in de 125cc. Wilco Zeelenberg was in 1994 de laatste Nederlander op het podium; derde in de 250cc. Zeelenberg is de huidige manager van het Yamaha-team met de topcoureurs Rossi en Jorge Lorenzo.

'Verbied sluikreclame voedselbedrijven op scholen'

Door hun reclame als voorlichting te bestempelen omzeilen voedselbedrijven de door henzelf opgelegde regels om hun campagnes niet te richten op kinderen onder de 7 jaar. Dat stelt Foodwatch woensdag. De consumentenorganisatie is een petitie gestart waarin de overheid wordt gevraagd om een wettelijk verbod op voedselreclame in scholen en kinderdagverblijven.

Er is geen wet die reclame op scholen verbiedt. Wel heeft de voedselindustrie zichzelf regels opgelegd, maar 'voorlichting' op scholen is volgens die regels wel toegestaan. In de praktijk heeft de voorlichting volgens Foodwatch echter vaak een commerciële boodschap.

Als voorbeeld worden gesponsorde schoolontbijtjes genoemd, waarbij hagelslag van Venz op de tafels verschijnt. McDonald's stuurt clowns langs scholen voor beweeg- en veiligheidsshows. De clown geeft uitleg over het belang van sporten, maar het stoort Foodwatch dat het logo van McDonald's op zijn kostuum pronkt. "Het is onacceptabel dat in een tijd waarin één op de zeven kinderen te dik is, een bedrijf zoals McDonald's onze scholen kan binnendringen."

Unilever leverde smeerdiploma's aan kinderdagverblijven. Op het smeerdiploma stonden figuurtjes die ook op actieverpakkingen van Blue Band Goede Start stonden. Het ging volgens Foodwatch om een reclamecampagne om jonge kinderen aan het merk Blue Band Goede Start te binden. Ongeveer zevenduizend kinderdagverblijven en peuterspeelzalen kregen het smeerdiplomapakket ongevraagd opgestuurd. "Zo werd het kinderdagverblijf misbruikt als marketingkanaal", concludeert Foodwatch.

Unilever is inmiddels gestopt met het smeerdiploma, omdat het tijd zou zijn voor een 'nieuwe manier van het overbrengen van de boodschap'.

"De educatieve doelen van scholen en kinderdagverblijven zijn niet te verenigen met de commerciële belangen van voedselproducenten. Zij moeten daar dan ook wegblijven", zegt campagneleider Meike Rijksen van Foodwatch. "Kinderen zijn geen marketingobject en zeker binnen de onderwijsmuren moeten zij veilig kunnen leren en spelen."

'Weinig problemen door Saudische sancties'

Nederlandse bedrijven lijken weinig last te hebben van de handelssancties van Saudi-Arabië. Terwijl het land nog altijd niet heeft duidelijk gemaakt of er überhaupt sprake is van een boycot, blijken Nederlandse ondernemingen weer goede zaken te doen in de Golfstaat. Dat schrijft Het Financieele Dagblad woensdag na een rondgang.

Onder meer bouwbedrijf Strukton en tankdakenbouwer CTS laten aan de zakenkrant weten weinig hinder te ondervinden van de handelsbelemmeringen. "Wel kregen we vragen van onze Europese partners", aldus een woordvoerder van Strukton. "Maar uiteindelijk lijkt er vooral veel onnodige onrust te zijn geweest."

CTS heeft afgelopen week zelfs een miljoenencontract afgesloten met een drinkwaterbedrijf in Saudi-Arabië, terwijl kranenbouwer Rusch laat weten gewoon door te gaan met de sloopwerkzaamheden in Mekka. Volgens ondernemersorganisatie VNO-NCW - die de afgelopen weken geen meldingen van gedupeerde ondernemers meer kreeg - is de rust wedergekeerd.

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) liet eerder deze maand nog weten dat sommige bedrijven wel last hadden van de vermeende boycot. Die belemmeringen zouden volgens de Saudische krant Arab News zijn opgelegd in een reactie op stickers die PVV-voorman Geert Wilders verspreidde. Die leken op de vlag van Saudi-Arabië, maar dan stond er een beledigende tekst over de islam op.

Tabarez verdedigt Suárez en geeft media de schuld

Luis Suárez zette zichzelf tegen Italië voor het oog van de hele voetbalwereld voor schut, maar bondscoach Oscar Tabarez doet zijn best om het zoveelste bijtincident te bagatelliseren. "We zijn hier op het WK. Het gaat niet om de moraal", luidde de opmerkelijke reactie van Tabarez volgens De Telegraaf.

"De scheidsrechter heeft blijkbaar ook niets opgemerkt. Ik wil er niets over zeggen", vervolgde de bondscoach. "Er zijn in deze match belangrijkere dingen gebeurd. Suarez is de favoriete schietschijf van bepaalde pers en bepaalde media. Ik weet niet waar de journalisten mee bezig zijn, maar ik weet ook niet hoe ze erbij komen dat Luis uit het WK wordt gezet, terwijl de wedstrijd pas net is afgelopen."

Volgens Tabarez is er sprake van een hetze tegen de spits van Liverpool. "Hij heeft geprobeerd om zijn imago te verbeteren, maar het gaat nu weer de verkeerde kant op. Er zitten mensen achter een boom te wachten totdat er iets gebeurt. Ik wil het daarom niet met journalisten hebben over hun gevoelens jegens Luis."

Samaras: "Ik herinner me helemaal niets"

Griekenland heeft zich ten koste van Ivoorkust geplaatst voor de volgende ronde op het WK. Georgios Samaras was de matchwinner. Lang leek het erop dat Ivoorkust als tweede zou gaan eindigen. De 1-1 tussenstand was immers voldoende voor de tweede plek.

Maar vlak voor tijd kreeg Griekenland een strafschop. Samaras nam plaats achter de bal en schoot zijn land naar de volgende ronde. "Wat er door mijn hoofd ging? Helemaal niets. Ik herinner me helemaal niks. Ik kreeg een blackout. Mijn focus was volledig op het scoren van dat doelpunt", aldus Samaras direct na afloop.

"Ik ben ontzettend trots op het team en op wat we hebben gedaan. Ik hoop dat we de mensen thuis trots hebben gemaakt. We zijn altijd blijven geloven. Ik hoop dat Griekenland trots op ons is."

Colombia werd groepswinnaar met negen punten uit drie wedstrijden. Dinsdagavond werd Japan met 4-1 verslagen.

Oorlogsmisdadiger Bruins niet de cel in

De Nederlandse oorlogsmisdadiger Siert Bruins hoeft in Duitsland definitief niet de cel in voor het vermoorden van verzetsman Aldert Klaas Dijkema in 1944. Het Openbaar Ministerie in Duitsland heeft het hoger beroep tegen het besluit van de rechtbank in Hagen om Bruins niet te veroordelen voor moord, ingetrokken. Dat meldt de rechtbank in het Duitse Hagen dinsdag.

Siert Bruins, de laatste Nederlandse oorlogsmisdadiger die nog op vrije voeten is, ontsnapte 8 januari aan een levenslange celstraf. Volgens de rechtbank in Hagen is er onvoldoende bewijs dat hij schuldig is aan moord op verzetsman Aldert Klaas Dijkema in september 1944. Het valt niet meer te reconstrueren dat Bruins de verzetsman na een vooropgezet plan heeft doodgeschoten, concludeerde de rechtbank.

De aanklager had een levenslange gevangenisstraf geëist tegen de al eerder veroordeelde oorlogsmisdadiger.

De rechters zijn er wel van overtuigd dat Bruins schuldig is aan doodslag op Dijkema, omdat hij de verzetsman in 1944 met een kompaan heeft doodgeschoten. Maar dat misdrijf is na 69 jaar verjaard, concludeerde de rechtbank.

In het vonnis is formeel geen sprake van vrijspraak of een veroordeling. Omdat er niet genoeg bewijs voor de moord (vooropgezet plan) is en dat ook niet meer kan worden verkregen omdat er geen levende getuigen meer zijn, is de zaak gestopt.

Oorlogsmisdadiger Bruins niet de cel in
Oorlogsmisdadiger Bruins niet de cel in (Foto: ANP)

'Schors uitspraak verlamde Fransman'

Het Europees hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) in Straatsburg vraagt om de beslissing van de Franse Raad van State in de zaak-Vincent Lambert voorlopig niet uit te voeren.

Het hoogste Franse gerechtshof had dinsdag bepaald dat de verzorging van die 38-jarige man, die verlamd is aan alle vier zijn ledematen en sinds zes jaar kunstmatig in leven wordt gehouden, stopgezet mag worden. Maar het EHRM vraagt nu om de man in leven te houden zolang het mensenrechtenhof zich niet zelf over de zaak heeft gebogen.

De Raad van State in Frankrijk oordeelde dinsdag dat de beslissing van het ziekenhuis van Reims om een punt te zetten achter de behandeling van Vincent Lambert legaal is. Eerder hadden dokters, en ook zijn echtgenote, gepleit voor die stopzetting.

De ouders van de man willen echter dat hij verder verzorgd wordt. En om hun gelijk te krijgen zijn ze naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens gestapt, zo wordt vanuit Straatsburg meegedeeld.

Arrestaties in Polen om afgetapte gesprekken

Poolse aanklagers hebben dinsdag twee mensen opgepakt en twee anderen ondervraagd naar aanleiding van opnames van afgeluisterde gesprekken van Poolse hoogwaardigheidsbekleders die in handen van de media zijn beland. In een van die gesprekken noemde de Poolse minister van buitenlandse zaken Radek Sikorski de Verenigde Staten een 'waardeloze' bondgenoot.

Onder de ondervraagden was Sylwester Latkowski, hoofdredacteur van het tijdschrift Wprost, dat de gesprekken publiceerde. Hij overhandigde alle opnames die hij had aan de autoriteiten, maar verzweeg welke bron deze aan hem had doorgespeeld. Ook werd een restaurantmedewerker als getuige gehoord. Vorige week werd de eigenaar van een van de restaurants waar de opnames werden gemaakt aangeklaagd voor afluisteren, waar in Polen tot twee jaar celstraf op staat.

De identiteit van de arrestanten is niet bekendgemaakt.

De opnames hebben de Poolse regering ernstig in verlegenheid gebracht. Naast de tirade van Sikorski is in een ander gesprek te horen hoe het hoofd van de centrale bank Marek Belka bespreekt met minister van binnenlandse zaken Bartlomiej Sienkiewicz hoe de bank de regerende partij kan helpen de verkiezingen van 2015 te winnen.

De politie viel vorige week de redactie van Wprost binnen om computers en een usb-stick in beslag te nemen. De hoofdredacteur verzette zich tegen de inval en eiste een huiszoekingsbevel van de rechter. De politie droop uiteindelijk met lege handen af. Het tijdschrift kondigde prompt nieuwe onthullingen aan.

Volgens premier Donald Tusk zijn niet zijn bewindslieden, maar de media in overtreding. Hij heeft Wprost en andere media opgeroepen alle vertrouwelijke informatie alsnog over te dragen aan de autoriteiten. Zo lang er gevoelige informatie in handen is van journalisten zou zijn ploeg vatbaar zijn voor chantage. Hij heeft geweigerd de bewindslieden die in de opnames te horen zijn te ontslaan.

Voorwaardelijk geëist voor mishandeling gezinshuis

Een 73-jarige vrouw heeft dinsdag bij de rechtbank in Zwolle een voorwaardelijke gevangenisstraf van negen maanden tegen zich horen eisen. Het Openbaar Ministerie acht de vrouw schuldig aan de mishandeling van drie kinderen in gezinshuis De Loot in het Overijsselse Nieuwleusen. De vrouw was daar actief als pleegmoeder.

De mishandelingen vonden plaats tussen december 2007 en oktober 2010. De zaak kwam twee jaar later echter pas in het nieuws. Vervolgens meldden zich tientallen mensen als slachtoffer of getuige bij de politie. Uiteindelijk heeft dat drie bewijsbare zaken opgeleverd waarin de vrouw het slaan van drie kinderen ten laste wordt gelegd. De andere zaken zijn volgens het OM verjaard.

De officier van justitie gaat ervan uit dat de vrouw de kinderen niet met opzet mishandelde, maar dat er sprake was van onmacht. De vrouw was vaak overbelast, omdat er te veel kinderen in het gezinshuis waren geplaatst. "Maar omdat de vrouw het heeft nagelaten om hulp in te roepen, kunnen de feiten haar toch volledig worden aangerekend."

De mishandeling van kinderen die aan de zorg van een ander zijn toevertrouwd, raakt volgens de officier 'een open zenuw in de samenleving'. "Ze hebben geen verweer, ze kunnen niet weg, het enige dat deze kinderen kunnen doen is het ondergaan."

De rechtbank doet op 8 juli uitspraak.

FIFA onderzoekt bijtactie Suárez

De FIFA heeft Luis Suárez in staat van beschuldiging gesteld voor het bijten van zijn Italiaanse tegenstander Giorgio Chiellini. De FIFA kondigde woensdagochtend aan dat een disciplinair comité de zaak onder de loep neemt.

Als Suárez schuldig wordt bevonden aan het aanvallen van een tegenstander, mag hij minstens twee wedstrijden en maximaal twee jaar niet spelen. De FIFA heeft de onderzoekers gevraagd woensdag nog bewijs te presenteren. Het comité moet voor zaterdag een besluit nemen. Dan speelt Uruguay tegen Colombia.

Het incident had dinsdag in de 81e minuut plaats, toen het nog 0-0 stond tussen Italië en Uruguay. Chiellini reageerde ontstemd en ging naar de grond. Hij stond daarna op, trok vervolgens zijn shirt naar beneden en toonde op zijn linkerschouder de afdruk van de tanden van Suárez. In de consternatie die na het voorval ontstond kopte Diego Godin de 1-0 binnen, waardoor de Zuid-Amerikanen verder gaan.

Het incident werd niet gezien door scheidsrechter Marco Rodriguez. Op basis van televisiebeelden kan Suárez alsnog worden geschorst.

Het is overigens niet de eerste keer dat Suárez zijn tanden in een tegenstander zet. Hij beet in 2010 als speler van Ajax de toenmalige PSV'er Otman Bakkal. In april vorig jaar herhaalde hij dat in dienst van Liverpool door Branislav Ivanovic van Chelsea te bijten. Dat leverde hem toen tien duels schorsing op.


De BBC-commentatoren hebben er alvast geen goed woord voor over. (Bron: YouTube)

Uitslagen herexamens bekend

De zenuwen gieren woensdag nog een keer door het lichaam van de scholieren die her- of inhaalexamens hebben gedaan. Zij horen dan of ze alsnog zijn geslaagd of dat het toch niet is gelukt.

Hoeveel scholieren een her- of inhaalexamen hebben gedaan, is niet bekend. Ongeveer 56.000 havisten, 37.000 vwo-scholieren en 105.000 vmbo'ers deden dit jaar examen. Zij hoorden 11 en 12 juni of ze geslaagd waren. Een deel daarvan heeft het examen overgedaan en die horen dus woensdag of ze de schooltas mogen uithangen.

Uitslagen herexamens bekend
Uitslagen herexamens bekend (Foto: ANP)

Dood Kris scheept familie met vragen op

Nu duidelijk is dat ook Kris Kremers is omgekomen in Panama heeft haar familie nog veel vragen over wat haar en Lisanne Froon is overkomen. "Er rest de familie slechts een manier om antwoorden te vinden en dat is doorgaan met zoeken", schrijft hun woordvoerder in een reactie op de vondst van DNA van Kremers in botresten die in Panama werden gevonden.

Het is nog onduidelijk waardoor Kremers en Froon zijn omgekomen. "Door het medeleven van zo veel mensen en de giften op de stichting is het voor ons mogelijk om net zo lang door te gaan met zoeken tot een antwoord is gevonden op wat daar in Panama is gebeurd", schrijft de woordvoerder.

Maandag bevestigde het Openbaar Ministerie dat in botresten DNA van Lisanne Froon is gevonden. Dinsdagnacht bleek dat er ook DNA van Kremers bij zit. De menselijke resten waren donderdag gevonden bij een zoekactie in de afgelegen gemeenschap Alto Romero. De twee Nederlandse vrouwen waren op 1 april voor het laatst gezien in het plaatsje Boquete.

Gillende meiden maken One Direction onverstaanbaar

One Direction had dinsdagavond grote moeite om over de schreeuwende tieners in de Amsterdam Arena heen te komen. Luid werd er door de zangers, die ook woensdag in het stadion optreden, heen gegild, gejuicht en gejoeld.

"Jullie zijn met afstand het meest lawaaiige publiek ooit", zei zanger Liam Payne halverwege de show tegen het publiek. "We hebben honderden shows gespeeld en dit is niet alleen het beste concert ooit, maar ook die met het meeste lawaai."

Dat de teksten van Payne, Niall Horan, Zayn Malik, Louis Tomlinson en Harry Styles nauwelijks te verstaan waren door de gillende massa, maakte voor de sfeer van het concert niets uit. Nummers als Rock Me, Moments en Strong werden woord voor woord meegezongen en de Arena trilde door alle springende meiden.

Hoewel niet alles even verstaanbaar was, waren de zangers goed bij stem en hadden ze het overduidelijk naar hun zin op het podium. De jongens van de Britse boyband renden over het toneel, spraken de joelende menigte geregeld toe en hadden lol met elkaar.

Het was de tweede keer dat One Direction in Nederland optrad. Ruim een jaar geleden gaven de heren hun eerste show in de Ziggo Dome. Volgens Payne had het concert in de Arena dat optreden overtroffen. "De Ziggo Dome was al een van onze beste van de vorige tournee, maar kan niet tippen aan deze show."

De boyband nam tijdens de toegift, waarbij liedjes als One Thing en Diana voorbij kwamen, dan ook de tijd om de Nederlandse Directioners te bedanken. "Bedankt voor de afgelopen vier jaar", zei Horan. "Jullie zijn geweldig en we hopen jullie snel weer te zien", vulde Styles aan voordat het laatste nummer Best Song Ever werd ingezet.

Keeper Mondragon oudste WK-speler ooit

De Colombiaan Faryd Mondragon is de oudste speler die ooit op een WK heeft gespeeld. De keeper is 43 jaar en 3 dagen oud. Mondragón viel in de slotfase van Colombia-Japan in voor doelman David Ospina.

Het oude record stond op naam van Roger Milla. De spits uit Kameroen was al ruim 42 jaar toen hij nog speelde op het WK van 1994 in Amerika. Milla is nog wel de oudste doelpuntenmaker op een WK.

Mondragón maakte zijn debuut in het nationale team in 1993. In totaal speelde hij, Colombia-Japan meegerekend, 56 interlands. Mondragón was actief als keeper op de WK's van 1994 en 1998.

Steijn nieuwe trainer VVV-Venlo

Maurice Steijn wordt de nieuwe trainer van VVV-Venlo. Dat meldt Voetbal International dinsdag. Steijn is in Limburg de opvolger van René Trost, wiens contract niet werd verlengd. De Hagenaar tekent voor twee seizoenen.

Steijn hikte aanvankelijk tegen de reisafstand aan. VVV polste andere kandidaten, maar bleef contact houden met de oud-prof, die nu alsnog toehapt.

Steijn was tweeënhalf jaar trainer van ADO Den Haag, maar werd in februari ontslagen. Onder opvolger Henk Fräser zetten de Hagenaars een indrukwekkende reeks neer en werd de degradatiezone verruild voor de middenmoot.

'Gevonden botresten zijn van Kris Kremers'

De in de Panamese jungle gevonden botresten zijn van Kris Kremers. Onderzoek heeft uitgewezen dat het DNA dat in het weefsel is aangetroffen overeenkomt met dat van de Nederlandse studente, melden bronnen aan de NOS. Eerder werd al bekendgemaakt dat er weefsel van de eveneens vermiste Lisanne Froon is aangetroffen.

Van Kremers en Froon werd niets meer vernomen nadat ze op 1 april waren gaan wandelen in de buurt van Boquete. Na maandenlange speuracties in de jungle werden donderdag botresten en twee veschillende schoenen gevonden. Door de uitkomst van het dna-onderzoek is nu duidelijk dat beide vrouwen zijn omgekomen. Wat er precies is gebeurd, blijft onderwerp van verder onderzoek.

De burgemeester van Amersfoort Lucas Bolsius deed dinsdag een oproep om de families van de meisjes met rust te laten. De CDA'er vindt dat ze alle ruimte moeten krijgen om alles in besloten kring te verwerken.

Simon redde mijn leven

Al bijna tien jaar werk ik voor dezelfde company. Mijn God, wat was ik nog een broekie toen ik voor het eerst binnenwandelde. Met zweetplekken onder mijn armen stond ik mezelf aan iedereen voor te stellen, in mijn Steenkolenengels. Ik was net twee weken 'on board' en ik werd al op een missie gestuurd. Tot die tijd associeerde ik vliegreizen, bergen en buitenland in het algemeen, alleen met vakantie. Mijn eerste missie was een kantoor in the UK.

Studenten Haagse Hogeschool verdacht van fraude

Zeven studenten van de Haagse Hogeschool zijn geschorst omdat ze mogelijk gefraudeerd hebben met tentamens. De onderwijsinstelling doet nog onderzoek en sluit niet uit naar de politie te stappen om aangifte te doen.

De hogeschool denkt dat de studenten voorkennis hebben gehad bij het maken van tentamens. Hoe ze aan die kennis zouden zijn gekomen, wil de school 'in het belang van het onderzoek' niet zeggen. De schorsing is in ieder geval voor twee weken. In die tijd zoekt de hogeschool uit wat er precies is gebeurd en of er maatregelen getroffen moeten worden.

De school is naar eigen zeggen extra alert op fraude sinds Omroep West schreef over jarenlange tentamenfraude bij de onderwijsinstelling. De omroep meldde in februari dat ict-studenten jarenlang tentamens vooraf konden inzien. Onderzoek dat een bedrijfsrecherchebureau vervolgens deed leverde echter niets op.

Vliegtuig op landingsbaan beschoten in Peshawar

Een vliegtuig van Pakistan International Airways is dinsdagavond beschoten bij de landing op de luchthaven van Peshawar, in het noordwesten van Pakistan. Volgens de autoriteiten is daarbij een persoon om het leven gekomen en zijn twee personen gewond geraakt.

Het toestel werd door vijf kogels geraakt. Volgens Pakistaanse media kwam het uit Riyad in Saudi-Arabië en had het 170 mensen aan boord.

De autoriteiten kammen de omgeving uit op zoek naar de schutter of schutters. Eerder deze maand pleegden de Pakistaanse Taliban een dodelijke aanval op de luchthaven van Karachi, in het zuiden van Pakistan. De Pakistaanse luchtmacht voerde daarop bombardementen uit op schuilplaatsen van extremisten in Noord-Waziristan, bij de grens met Afghanistan.

'Geen Button bij McLaren in 2015'

Het lijkt er steeds sterker op dat het Formule 1-team McLaren voor het seizoen 2015 een nieuwe eerste coureur aan zich wil gaan binden. Nu is Jenson Button nog de teamgenoot van Kevin Magnussen, maar met de komst van motorleverancier Honda lijtk te worden geaasd op een grotere coureur.

Button heeft een aflopend contract bij McLaren en verwacht dat deze verlengd zal gaan worden. Motorsport-Total.com weet te melden dat McLaren al gesproken heeft met Ferrari-coureur Fernando Alonso en Red Bull-rijder en viervoudig wereldkampioen Sebastian Vettel. Daarnaast zou Mercedes-coureur Lewis Hamilton in beeld zijn voor een terugkeer bij de renstal uit Woking, maar hij ligt net als Alonso en Vettel ook volgend jaar nog vast hij zijn team. Mocht een van deze drie rijders naar McLaren gaan dan zal het silly season in de Formule 1 in de hoogste versnelling gaan draaien.

[Groep C] Uitslag Griekenland - Ivoorkust

Georgios Samaras is de held van Griekenland. De spits kreeg in blessuretijd een penalty en schoot zelf raak. Daardoor wonnen de Grieken met 2-1 van Ivoorkust. Het land plaatst zich voor de achtste finales en Ivoorkust kan naar huis. 

Griekenland kreeg in het eerste half uur twee flinke tegenvallers te verwerken. Al na twaalf minuten kon Kone niet meer verder na een verdedigende actie. Samaris was zijn vervanger. Even later moest ook doelman Karnezis naar de kant vanwege een rugblessure. Keeper Glykos verving hem onder de lat.

De wedstrijd kenmerkte zich niet door een hoog niveau. Beide ploegen leden heel veel balverlies en speelden ontzettend slordig. Na een ruim half uur was Griekenland het gevaarlijkst. Holebas kon zomaar doorlopen naar de goal. De middenvelder haalde van afstand uit en raakte met zijn pegel de lat.

Drie minuten voor rust kwamen de Grieken dan toch op voorsprong. Invaller Samaris zette zijn ploeg op voorsprong na dom balverlies van Tiote. Het was een voor Griekenland de eerste goal op het huidige WK, en pas de derde treffer ooit op een eindronde. Na een uur koos bondscoach Lamouchi de aanval. Zondebok Tiote werd naar de kant gehaald en Wilfried Bony kwam voor hem in het veld. 

Griekenland liet zich volledig inzakken, en Ivoorkust slaagde er niet in om een bres in de verdediging van de Europees Kampioen van 2004 te slaan. De Grieken waren zelfs nog regelmatig gevaarlijk in de counter. Bij een van die uitvallen probeerde Karagounis het van afstand, de aanvoerder zag zijn poging op de lat eindigen.

Een kwartier voor tijd bewees invaller Bony zijn waarde. De steekbal ging aan de linkerkant richting Gervinho. De tweevoudig doelpuntenmaker op dit WK legde de bal goed breed op Bony, die koel afrondde voor de gelijkmaker. In blessuretijd werd Georgios Samaras de held van Griekenland. De spits kreeg een penalty na een duel met Sio en schoot zelf raak: 2-1. Omdat Japan verloor van Colombia gaat Griekenland naar de knock-outfase.

Griekenland

2 - 1

Ivoorkust

 42' Samaris
 90+3' Samaris(pen)
   74' Bony 
 
 Gele kaart: , Drogba, Kalou, Die, (Ivoorkust)
 
Stadion: Estádio Governador Plácido Aderaldo Castelo, Fortaleza
Toeschouwers: 59095
Arbiter: Vera (Ecu)
 
Opstelling:   Opstelling:
Karnezis (Glykos/24)
Torosidis
Manolas
Papastathopoulos
Holebas
Salpingidis
Maniatis
Kone (Samaris/12)
Karagounis (Gekas/78)
Christodoulopoulos
Samaras
  Barry
Aurier
K.Touré
Bamba
Boka
Gervinho (Sio/83)
Tioté (Bony/61)
Y.Touré
Die
Kalou
Drogba (Diomande/78)

[Groep C] Uitslag Japan - Colombia

Het is Japan niet gelukt de volgende ronde te bereiken. In het duel met Colombia was de stand bij rust nog gelijk, maar na de pauze liepen de Colombianen uit: 1-4.

Colombia kreeg al vroeg in het duel met Japan een cadeautje. Verdediger Konno haalde Ramos onderuit net over de rand van het Japanse strafschopgebied. De arbiter wees naar de stip. Cuadrado ging achter de bal staan en faalde niet. De aanvaller van Fiorentina schoot hard door het midden, waar doelman Kawashima een hoek koos. Cuadrado gaf al drie keer de assist, maar heeft nu ook zijn eerste WK-treffer te pakken: 0-1.

Na het doelpunt werd Japan iets dreigender, maar Ospina kon telkens redding brengen. De doelman van COlombia weinig moeite met de Aziatische speldenprikken. Martinez kreeg een paar minuten voor de pauze dé kans om de score te verdubbelen, maar de spits produceerde een flinke mispeer. Niet veel later sloegen ineens de Japanners toe. Op slag van rust kopte Okazaki een voorzet van Honda tegen de touwen: 1-1.

De gelijkmaker gaf de Japanners weer hoop, maar de Colombianen kwamen wervelend uit de kleedkamer. James Rodriguez was in de ploeg gekomen en hij gaf de Colombianen hun flair terug. Tien minuten na de pauze was Rodriguez de aangever bij een doelpunt van Martinez. De treffer kon niet uitblijven. Rodriguez dribbelde het strafschopgebied in en legde de bal breed op Martinez, die de bal met zijn links in de rechteronderhoek schoot: 1-2.

Net als na het openingsdoelpunt werd ook nu Japan even sterker. Tot een doelpunt kwam het echter niet. De Japanners werden dreigend, maar vergaten Colombia echt pijn te doen. Tien minuten voor tijd besliste Martinez het duel. De spits werd weggestuurd door een slim steekballetje van Rodriguez. Martinez kapte zijn directe tegenstander uit en schoot wederom met links. Ditmaal verdween de bal in de linkeronderhoek. Zeer koeltjes afgemaakt: 1-3.

Het slotakkoord kwam van de voet van sterspeler Rodriguez. Hij liep het strafschopgebied in, kapte Yoshida tweemaal uit en lobte toen de bal over Kawashima heen. Pure klasse: 1-4. Door de overwinning is Japan definitief uitgeschakeld. Het andere groepsduel tussen Ivoorkust en Griekenland werd gewonnen door de Grieken. Zij stromen dus met Colombia door naar de achtste finales.

Japan

1 - 4

Colombia

 45+1' Okazaki    17' Cuadrado (pen) 
 55' Martínez 
 82' Martínez 
 89' Rodríguez 
 
 Gele kaart: Konno (Japan), Guarín (Colombia)
 
Stadion:  Arena Pantanal, Cuiabá
Toeschouwers: 40000
Arbiter: Proença (Por)
 
Opstelling:   Opstelling:
Kawashima
Uchida
Yoshida
Konno
Nagatomo
Okazaki (Kakitani/69)
Hasebe
Aoyama (Yamaguchi/62)
Honda
Kagawa (Kiyotake/85)
Okubo
  Ospina (Mondragón/85)
Arias
Valdés
Álvarez
Armero
Cuadrado (Carbonero/46)
Mejía
Guarín
Quintero (Rodríguez/46)
Martínez
Ramos

'Renault zet motorenafdeling te koop'

Renault heeft volgens Auto Motor und Sport-journalist Michael Schmidt haar motorenafdeling in Viry-Chattilon te koop gezet. In deze fabriek bouwt het Franse bedrijf haar Formule 1-motoren. Dit jaar is dat de 1,6 liter V6-turbomotor die het vooralsnog af moet leggen tegen de Mercedes.

Volgens Schmidt kost de nieuwe F1-motor Renault ongeveer vijftig miljoen euro per jaar, terwijl de klanten de rest van de kosten bijeenbrengen. Niet ieder team betaalt echter even goed. Daarnaast levert het afleggen tegen Mercedes het bedrijf geen goede reclame op. Er is veel kritiek van de teams en ook de pers zit er bovenop om alle negatieve berichten uit te vergroten.

Mocht Viry-Chattilon daadwerkelijk te koop staan dan is het volgens Mercedes-teambaas Niki Lauda nog een hele kluif om het bedrijfsonderdeel te verkopen. "In Frankrijk werkt men 37 uren per week, in Groot-Brittannië 43 uur."

Laatste reviews en specials
review
Romancing Saga 3
special
Fun met Funda #175 - Een pareltje, rijp voor de sloop
review
Star Wars Jedi: Fallen Order
review
Age of Empires II: Definitive Edition
review
Death Stranding
review
Blu-ray: Fast & Furious: Hobbs & Shaw
©FOK.nl e.a.