'Rozendaal weer beste plek om te wonen'

Redactie

Rozendaal is nog steeds de beste gemeente om in te wonen. Dat is de conclusie van het jaarlijkse onderzoek van weekblad Elsevier en Bureau Louter. De kleine Gelderse gemeente eindigt voor het tweede jaar op rij als eerste. Naarden en Heemstede staan op nummer twee en drie. Daarmee wordt de lijst weer traditioneel gedomineerd door 'rijke suburbs', aldus Elsevier.

Rozendaal, met zo'n vijftienhonderd inwoners een van de kleinste gemeenten in het land, komt het beste uit de bus omdat het rust, ruimte en groen biedt. Ook profiteren inwoners van alle gemak en voorzieningen van het naastgelegen Arnhem. De inwoners leven 'in harmonie' met elkaar, aldus de onderzoekers.

De Groningse gemeenten Pekela en Bellingwedde eindigden onderaan, onder meer door een relatief laag niveau aan voorzieningen. Wel scoren ze zeer goed op het onderdeel rust. Ze staan daarmee in het rijtje met de vredige Waddeneilanden Schiermonnikoog, Terschelling, Vlieland en Ameland. Van de grote steden scoren Amsterdam, Groningen en Utrecht het beste.

De onderzoekers beoordeelden alle 403 Nederlandse gemeenten op wat voor kwaliteiten ze in huis hebben en hoe ver de inwoners daarnaast van voorzieningen buiten de eigen gemeentegrenzen wonen. Ook werd gekeken naar het arbeidsklimaat en de bereikbaarheid.