'Rutte moet niet instemmen met Juncker'

Harry

Het kabinet moet niet instemmen met de keuze voor de Luxemburgse oud-premier Jean-Claude Juncker als voorzitter van de Europese Commissie. Daartoe roept ChristenUnie-Kamerlid Gert-Jan Segers premier Mark Rutte (VVD) woensdagmiddag op tijdens een Kamerdebat over de komende Europese top.

"Een keuze voor Juncker is een keuze voor oude politiek", zegt Segers. Hij noemt Juncker een 'grijze compromiskandidaat' die niet past bij de hervormingsagenda die het kabinet nastreeft. Rutte zei na de verkiezingen dat het geen 'business as usual' mocht worden, roept Segers in herinnering. "Juncker is de ultieme verpersoonlijking van business as usual."

Door steun te geven aan Juncker zou Rutte bovendien zijn Britse ambtgenoot David Cameron afvallen, zegt Segers. "Terwijl we het Verenigd Koninkrijk juist nodig hebben als tegenwicht tegen landen die de EU willen uitbreiden met onnodige taken. Het zou dramatisch zijn als Rutte Cameron nu laat vallen."

Rutte praat donderdag en vrijdag met zijn Europese collega's, onder meer over de vraag wie de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie moet worden. Juncker, die jarenlang voorzitter van de Eurogroep is geweest, lijkt de hoogste ogen te gooien.