FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 24 juni 2014

'Boeing 777 is te ingewikkeld'

Het ongeluk met een Boeing 777 van Asiana bij de landing op de luchthaven van San Francisco in juli vorig jaar was te wijten aan de piloten. Maar ook de complexiteit van de automatische besturing van het toestel droeg bij aan het ongeluk.

De documentatie die fabrikant Boeing aan zijn klanten verstrekt is niet duidelijk genoeg over onder welke omstandigheden de vliegsnelheid niet automatisch wordt gehandhaafd. Dat zegt de Amerikanse National Transport Safety Board in het onderzoeksrapport over het ongeluk dat aan drie van de 307 inzittenden het leven kostte.

De 777 is al achttien jaar bij luchtvaartmaatschappijen in gebruik en is een van de populairste toestellen voor langeafstandsvluchten. Tot vorig jaar was het toestel nooit betrokken bij een dodelijk ongeluk.

Vlucht 214 van Asiana kwam op 6 juli 2013 bij het aanvliegen van de landingsbaan te vroeg op de grond, waardoor de staart afbrak. Volgens NTSB-onderzoeker Chris Hart onderstreept het ongeluk een probleem daar toezichthouders zich al jaren het hoofd over breken: dat steeds complexere automatische besturingssystemen die de veiligheid moeten vergroten juiste nieuwe mogelijkheden voor fouten creëren.

"De piloten van het Asiana-toestel vertrouwden te veel op geautomatiseerde systemen die ze niet volledig doorgrondden", zei Hart. "In hun streven de onbetrouwbaarheid van de prestatie van de mens te compenseren, hebben de bedenkers van geautomatiseerde besturingssystemen ongewild mogelijkheden voor nieuwe types fouten geschapen die ernstiger kunnen zijn dan degene die ze proberen te vermijden."

Asiana zegt de aanbevelingen van de NTSB voor de training van piloten al te hebben overgenomen. De maatschappij is het ook eens met de bevindingen van de NTSB over de complexitieit van de autothrottle- en autopilotsystemen en de documentatie daarover van fabrikant. Boeing daarentegen verwerpt de conclusie dat de automatische systemen van de 777 aan het ongeluk hebben bijgedragen.

"Het auto-flightsysteem is in meer dan tweehonderd miljoen vlieguren met succes in verschillende vliegtuigmodellen en bij meer dan 55 miljoen veilige landen gebruikt", stelt Boeing in een verklaring. "Alle systemen van het vliegtuig werkten zoals bedoeld."

Villeneuve: "RšikkŲnen moet uit F1 weg"

Volgens oud-wereldkampioen Jacques Villeneuve kan Kimi Räikkönen de Formule 1 beter verlaten. De Fin kan niet wennen aan de nieuwe Ferrari en is sinds hij Lotus verlaten heeft nog niet verder gekomen dan een zevende positie. Zo doormodderen heeft volgens Villeneuve geen zin, zo meldt hij aan Omnicorse.

"Kimi mist verfijning in zijn rijstijl. Het is bij hem het gas volledig open of helemaal niets. Hij heeft dit jaar al flink wat spins gemaakt, alsof hij nog in de Formule 3 rijdt. Als Räikkönen zijn zaakjes niet voor elkaar krijgt, kan hij beter naar huis gaan. Een coureur met zijn ervaring hoort niet elke race met een excuus te komen alsof hij net nieuw is in deze sport."

"Hij zou twee tot drie races nodig moeten hebben om zich aan te passen en als hij dat niet kan, heeft hij een groot probleem. Iemand die wereldkampioen is geweest, kan zo niet doorgaan en zou niet steeds met een smoesje moeten komen."

Nederlandse handelsmissie naar Chili

Onder leiding van de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb vertrekt er in november voor vijf dagen een handelsdelegatie naar Chili. Die richt zich onder meer op de maritieme sector, tuinbouw, agrofood en watermanagement.

Aanleiding voor de reis zijn de huidige ontwikkelingen in het Latijns-Amerikaanse land. Het Nederlands Centrum voor Handelbevordering (SCH), dat de trip organiseert, meldt dat Chili al decennia lang een sterke en stabiele economische groei van gemiddeld 5 procent per jaar kent. De Nederlandse import van Chileense producten bedroeg vorig jaar 1,7 miljard euro en bestond onder meer uit koper, fruit en noten.

Amerikaanse voorhoede al in Irak

Amerikaanse militairen zijn dinsdag aan het werk gegaan in Irak. In Bagdad is vanuit het ambassadeterrein een voorhoede van twee ploegen van ongeveer 40 man elk begonnen met het in kaart brengen hoe de Iraakse strijdkrachten eraan toe zijn. Zij gaan niet meevechten, meldde het Amerikaanse ministerie van Defensie dinsdag.

President Barack Obama heeft afgelopen week besloten 300 adviseurs of commando's naar Irak te sturen. Ze moeten de regering militair bijstaan in de strijd tegen extremistische rebellen. Die hebben de afgelopen weken grote delen van het noorden en noordwesten van Irak onder de voet gelopen.

'Pedo moet binnen week weg'

Pedoseksueel Sytze van der V. moet binnen een week uit Amersfoort vertrekken. Burgemeester Lucas Bolsius krijgt zeven dagen om dat te regelen. Als er dan geen oplossing is, kan de veiligheid van Van der V. niet langer worden gegarandeerd. Dat hebben inwoners van de Utrechtse stad dinsdagavond op een bewonersbijeenkomst gezegd, meldt de NOS.

"Er zijn mensen die hem willen lynchen als ze hem tegenkomen. Ik kan zoiets niet tegenhouden", zei een van de bewoners volgens de omroep. Van der V. woont sinds vorige maand in het Soesterkwartier in een flat boven een kinderdagverblijf. Dat is de bewoners in het verkeerde keelgat geschoten.

Ongeveer honderd mensen demonstreerden zondag tegen de komst van Van der V. Ook overhandigden ze de burgemeester handtekeningen van mensen die willen dat de pedoseksueel vertrekt. Bolsius sprak toen van een stevig signaal, maar zei ook dat de mensen het recht niet in eigen hand moeten nemen.

De burgemeester probeert Van der V. ervan te overtuigen om naar een woning in een ander deel van de stad te vertrekken. De pedoseksueel heeft daarvoor ook aanbiedingen gehad, maar is daar nog niet op ingegaan. De gemeente kan hem niet dwingen, aangezien hij zijn straf heeft uitgezeten.

Guus Meeuwis voegt Groots-concert toe

Guus Meeuwis geeft volgend jaar vier Groots met een Zachte G-concerten. De zanger heeft dinsdag wegens de grote vraag naar kaarten een show toegevoegd aan de drie concerten die al gepland stonden.

Het extra optreden vindt plaats op 20 juni. Hij staat ook op 12, 13 en 14 juni in het Philips Stadion in Eindhoven. Het wordt een jubileumeditie van Groots met een Zachte G: de concertreeks bestaat in 2015 tien jaar.

Voorbijganger vindt gedumpte vaten langs zandweg

Een voorbijganger heeft aan een zandweggetje in Den Hout dinsdag achttien vaten aangetroffen waarin vermoedelijk drugsafval zit. Dat meldt de politie. Ieder vat bevat zo'n vijftig liter van een nog onbekende vloeistof. De vaten zijn in beslag genomen en worden onderzocht.

De vondst werd rond 17.15 uur gedaan aan de Ter Aalst in de Noord-Brabantse plaats. Een gespecialiseerd bedrijf heeft de vaten afgevoerd. Behalve een onderzoek naar de inhoud van de vaten wil de politie ook weten waar de vaten vandaan komen.

In Noord-Brabant en Limburg wordt de afgelopen jaren steeds vaker drugsafval gedumpt. Vorig jaar verdubbelde het totale aantal dumpingen naar 150, van 69 in 2012. In Klundert werden anderhalve week geleden nog tientallen vaten drugsafval gevonden.

School doet onderzoek naar erotische beelden docent

Het Bonhoeffer College in Enschede gaat onderzoek doen naar een van zijn docenten. Op internet zouden erotische beelden van de leerkracht staan en de school wil weten of er sprake is van grensoverschrijdend gedrag. Dat meldt RTV Oost dinsdagavond.

De school is in gesprek geweest met de docent en heeft hem volgens de regionale omroep 'vrijgesteld van zijn werkzaamheden'. De onderwijzer zegt zelf dat de geruchten over de beelden onterecht zijn.

Het personeel van de school is dinsdag op de hoogte gebracht van de situatie. Ook is volgens RTV Oost een brief gestuurd naar ouders van de leerlingen. De school zegt de ontstane onrust en de emotionele gevolgen daarvan voor de scholieren, docenten en andere medewerkers te betreuren.

Het Bonhoeffer College wil dat de rust zo snel mogelijk terugkeert en vraagt ouders te helpen om verdere verspreiding van de geruchten en beelden tegen te gaan, zo schrijft de regionale omroep.

Chiellini: "Belachelijk om SuŠrez niet weg te sturen"

Giorgio Chiellini was na afloop van de verloren WK-wedstrijd tegen Uruguay, die tot uitschakeling leidde, des duivels. "Die rode kaart van Marchisio en niet wegsturen van Suárez waren belachelijk", sprak de Italiaan. Vooral het bijten van Suárez in zijn schouder deed veel stof opwaaien. "Het was absoluut duidelijk. Er is zelfs een afdruk", sprak Chiellini verontwaardigd.

Suárez weigerde tegenover de geschreven pers te reageren. De nationale televisie stond hij wel te woord, al vermeed hij vragen over het bijten van Chiellini. Suárez zei een feestje te gaan vieren vanwege de historische prestatie. Uruguay ging door de zege ten koste van Italië verder naar de achtste finales.

Uruguay-coach Óscar Tabárez wilde ook niet teveel woorden aan het incident vuil maken. Hij zei de beelden eerst terug te gaan kijken. "Als het gebeurd is, hebben de scheidsrechters het waarschijnlijk niet gezien. Wij, en de mensen in Uruguay, hadden op dat moment belangrijkere dingen aan ons hoofd."

Suárez werd al tweemaal eerder geschorst vanwege bijtincidenten, in Nederland bij Otman Bakkal en in Engeland bij Branislav Ivanovic. Bijtende spelers kunnen voor twee jaar geschorst worden door de FIFA.

Mantelzorgboete niet van de baan

De 'mantelzorgboete' die AOW'ers moeten gaan betalen als ze met hun kinderen samenwonen, is niet van de baan. Er komt een breed onderzoek naar de omstreden maatregel, maar of dat ook tot afstel kan leiden, laat staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) in het midden. Wel krijgt het parlement alle mogelijkheden om mee te praten over de uitkomst van het onderzoek, beloofde ze dinsdag in de Eerste Kamer.

Een ruime meerderheid in de Senaat neemt hier genoegen mee. Dat betekent dat belangrijke wetgeving die Klijnsma dinsdag in de Eerste Kamer verdedigde, op voldoende steun kan rekenen. Het kabinet heeft daarmee een bezuiniging van in totaal 2 miljard euro veiliggesteld.

Eerder had vooral de ChristenUnie zich kritisch opgesteld over de mantelzorgboete. Senator Peter Ester drong kort voor het debat nog aan op afstel.

Met 'boete' wordt overigens bedoeld dat de betreffende ouderen worden gekort op hun AOW-uitkering. Dat is onderdeel van kabinetsplannen om het stapelen van uitkeringen en toeslagen in huishoudens in te dammen.

'The Division nu al gedowngrade'

Een 'insider' bij Ubisoft Massive heeft te kennen gegeven dat de opkomende titel The Division nu al een aantal downgrades heeft ondergaan ten opzichte van de E3 demo.

In een ietwat gefrustreerde post op Whatifgaming maakt de redactie aldaar bekend dat uit een gesprek met een medewerker van Ubisoft Massive Sweden, afdeling 'graphics technical division', blijkt dat de demo die op de E3 werd getoond pc-beelden betrof en dat het grafisch zeker gedowngrade gaat worden. Als reden geeft hij aan dat de kloof tussen pc en (next-gen)consoles simpelweg niet te groot kan zijn.

"Right now we already took out quite a lot of screen space reflections from the game and are working on asset management the best we can given consoles have that great unified memory. Naturally we will also be using online servers and have to produce a synchronization that higher graphics add to the latency so it had to be turned down. To me it still looks good, but not as good as the original reveal. I am sure as we get closer to launch and the actual console versions of the game featuring SD (Snowdrop) that it will start to seem all too obvious to people especially those on PCs. I just wanted to write and let you know that it definitely is not just stability but marketing politics plays into this a lot as well."

"Truth be told in regards to your question that while ‘Yes’ the lead platform is the PC, we simply cannot have such a big gap. As you know when the first WATCH DOGS Review was published by that one site, Ubisoft called it a “false review” and I am sure everyone can see how bad that sounded when they saw the game did look marginally better than something that was a last generation GTA IV. But no, they will not admit that they practice this or actively downgrade a game. It is much easier to say they removed things for stability which is often a lie as you can tell by the post-issues which are expected in any production we do."

Hoewel dit niet echt als een schok komt, draagt het wel bij aan de frustratie die ontwikkelaars en uitgevers in toenemende mate veroorzaken onder gamers. Volgens Whatifgaming en hun bron heeft het allemaal te maken met geld. Wanneer consoles qua performance in games zwaar onderdoen voor de pc, zal dit een grote weerslag hebben op consoleverkopen.

Bekijk hieronder nogmaals de adembenemende graphics van The Division zoals je ze wellicht nooit op je pc zal zien.

Voortvluchtige botst op politieauto

Bij een aanrijding in Rotterdam is dinsdagavond een man aangehouden die nog een gevangenisstraf van tweehonderd dagen moet uitzitten en werd gezocht voor een geweldsdelict. Daarnaast bleek hij vijfduizend euro op zak te hebben waardoor de politie hem verdenkt van witwassen.

De aanrijding vond plaats op de Nieuwe Binnenweg. De bestuurder van de auto waarin de voortvluchtige zat, schampte daar een auto die langs de kant van de weg stond. In het voertuig zaten politieagenten in burger. Ze wilden de aanrijding met de twee mannen regelen met het invullen van een schadeformulier.

Toen de twee daar moeilijk over deden - het duo wilde zich niet identificeren - werden agenten in uniform ingeschakeld. Daarop werd het geldbedrag ontdekt dat de voortvluchtige man bij zich had. Hij wilde wegrennen, maar kon met gebruik van geweld worden aangehouden. Ook de bestuurder en veroorzaker van de aanrijding is gearresteerd.

Afrojack op podium met Sting

Afrojack geeft vrijdag een optreden met Sting. De Nederlandse dj en de Britse zanger staan dan samen op het podium in Central Park in New York.

"Aanstaande vrijdag treed ik op samen met de legendarische Sting in NYC in Good Morning America", jubelt Afrojack dinsdag via Twitter. "Volg je dromen!", moedigt hij zijn fans aan.

Het wordt niet de eerste keer dat de dj en de zanger de handen ineen slaan. Sting is ook te horen op Afrojacks eerder dit jaar verschenen debuutalbum Forget the World, waarop hij het nummer Catch Tomorrow zingt.

'Rusland gaat eigen processoren ontwikkelen'

Op het internet verschijnen rapporten dat Rusland alle processoren gebaseerd op de X86-architectuur gaat vernietigen en zelf een nieuwe processor gaat ontwikkelen, voor alle overheidsgerelateerde computers.

Het rapport geeft een indicatie dat een aantal Russische overheidsbedrijven gaan samen werken om zelf een processor te ontwikkelen gebaseerd op de ARM-architectuur. De processoren zouden voor zowel de computers als de servers gebruikt gaan worden. Wat de motivatie en de gedachte achter dit plan is, is momenteel nog onbekend. In het rapport staat wel dat beide de Intel- en de AMD-processoren Amerikaans zijn; mogelijk is dit een reden.

De naam voor de Russische processor zou mogelijk Baikal M en Baikal M/S kunnen zijn. Deze processoren worden met een 64 bits Cortex A-57-chip uitgevoerd die acht cores heeft, welke allemaal op 2GHz zijn geklokt.

[WBD] Williams ruim langs landgenote Tatishvili

Serena Williams is de jacht op haar zesde Wimbledon-titel uitstekend begonnen. De Amerikaanse nummer een van de plaatsingslijst was dinsdag veel te sterk voor landgenote Anna Tatishvili. De mondiale nummer 113 werd slechts drie games gegund: 6-1 en 6-2. Ook Eugenie Bouchard (13) won haar partij in de eerste ronde in straight sets.

Williams ging in totaal viermaal door de opslag van haar opponente heen, die zelf vier breekpunten onbenut liet. Williams is in Londen op zoek naar eerherstel. Vorig jaar sneuvelde ze in de vierde ronde. Eind vorige maand werd ze op Roland Garros al in de tweede ronde uitgeschakeld.

De rijzende ster Bouchard klopte met tweemaal 7-5 Daniela Hantuchova. De Canadese drong onlangs nog door tot de halve finale van Roland Garros. Bouchard bereikte vorig jaar in Londen bij haar eerste deelname de derde ronde.

Fer loopt hamstringblessure op tijdens training

Leroy Fer heeft dinsdag tijdens de training van het Nederlands elftal een hamstringblessure opgelopen. Dat maakte de KNVB bekend. De komende dagen moet duidelijk worden hoe ernstig de kwetsuur van de middenvelder is. Fer nam maandag in de 2-0 zege op Chili de openingstreffer voor zijn rekening.

Oranje speelt zondag in Fortaleza in de achtste finale van het WK tegen Mexico. Fer heeft zeven interlands achter zijn naam en maakte maandag zijn WK-debuut.

Flexvoetbalpool lekt inlogdata

Flexvoetbalpool beheert voetbalpools voor grote bedrijven als Ahold, Ziggo en Wehkamp. Door een configuratiefout zijn de wachtwoorden van de deelnemers slecht versleuteld en waren deze toegankelijk voor kwaadwillenden.

Een lezer van de website Tweakers.net ontdekte dat het bedrijf de inloggegevens in de subdirectory /static/ heeft geplaatst. Wie zich toegang tot deze folder verschafte, kon bij alle inloggegevens. Na de melding had het bedrijf een aantal uur nodig om de fout te herstellen. Het is niet bekend of kwaadwillenden deze data hebben verkregen.

Prandelli houdt het na uitschakeling voor gezien

Cesare Prandelli stapt op als bondscoach van Italië. Dat maakte de Italiaan dinsdag na afloop van de WK-uitschakeling bekend. De Italianen moeten de mondiale titelstrijd verlaten na een 1-0 nederlaag tegen Uruguay.

Prandelli nam in de zomer van 2010, nadat Italië in Zuid-Afrika eveneens in de groepsfase van het WK was gesneuveld, het roer over van Marcello Lippi. Op het EK 2012 bereikte hij met de Azzuri de finale, waarin Spanje te sterk was.

Prandelli was in het verleden clubtrainer bij onder meer Fiorentina, Parma en AS Roma.

OekraÔne dreigt met opzeggen bestand

De Oekraïense president Petro Porosjenko heeft dinsdag gedreigd de wapenstilstand in het oosten van Oekraïne voortijdig af te blazen omdat pro-Russische separatisten doorgaan met hun gewapende acties.

Porosjenko zei dit nadat opstandelingen bij Slovjansk een helikopter van het Oekraïense leger hadden neergehaald, waarbij negen inzittenden om het leven kwamen. Maandag had een rebellenleider nog toegezegd het bestand te zullen naleven.

Porosjenko kondigde de wapenstilstand vrijdag aan in het kader van een plan om een oplossing te zoeken voor het twee maanden oude conflict in het oosten van Oekraïne. Het lag in de bedoeling dat het bestand in ieder geval een week zou duren. Volgens Porosjenko hebben de separatisten sinds de afkondiging van het bestand zeker 35 keer stellingen van Oekraïense regeringstroepen beschoten.

Iraans parlement verbiedt sterilisatie

Het Iraanse parlement heeft sterilisatie verboden. Dat meldt het Iraanse persbureau ISNA dinsdag. Het aantal inwoners in Iran is ingezakt.

Van de 207 parlementariërs hebben 106 met de nieuwe wet ingestemd, bericht ISNA. Wie nog zaad- of eileiders onderbreekt kan daar twee tot vijf jaar cel voor krijgen. Volgens critici kan de wetgeving ertoe leiden dat er een gevaarlijk ondergronds medisch circuit ontstaat. Vorig jaar lieten zo'n honderdduizend Iraniërs zich steriliseren.

Iran heeft twintig jaar met succes geprobeerd het aantal geboorten terug te dringen, nadat er een gigantische bevolkingsgroei voorspeld werd. Iraniërs hadden de beschikking over goedkope anticonceptie, waardoor het aantal geboorten flink gedaald is. Nu het land kampt met vergrijzing probeert de overheid het geboortecijfer weer op te krikken.

De wet moet nog worden uitgewerkt en gestaafd aan de grondwet.

Bakvissen gillen voor One Direction in Amsterdam

One Direction kon dinsdagavond op een enthousiast ontvangst rekenen in de Amsterdam Arena. De zangers werden door ruim vijftigduizend gillende fans begroet toen de show ruim veertig minuten later dan gepland begon. De boyband, die voor de tweede keer in Nederland optreedt, opende zijn eerste van de twee shows in de Arena met single Midnight Memories.

Hoewel de deuren van het stadion pas om 18.00 uur opengingen, stonden honderden tienermeisjes al uren voor de deur. De fans spijbelden massaal om bij de show aanwezig te gaan en waren allen naar 'de tandarts', 'de dokter' of 'ziek'. Veel van de meisjes waren naar aanleiding van een oproep van de boyband gehuld in het oranje.

De Nederlandse Directioners hebben ruim een jaar moeten wachten op het concert van de Britse boyband. Niall Horan, Zayn Malik, Liam Payne, Louis Tomlinson en Harry Styles gaven vorig jaar hun eerste Nederlandse concert in de Ziggo Dome.

One Direction is in Nederland vanwege de Where We Are Tour die in april werd afgetrapt in Colombia. De zangers besluiten de tournee in oktober in Miami.

Kuijt: "Oranje hoeft niemand te overtuigen"

De prestaties van het Nederlands elftal spreken voor zich en het team hoeft niemand meer te overtuigen. Dat zei Dirk Kuijt dinsdag, een dag na de 2-0 zege op Chili. "We winnen van Spanje, de wereldkampioen, verslaan Chili, een van de beste teams dit toernooi, en we hebben tien keer gescoord."

De keuze van bondscoach Louis van Gaal om Kuijt linksback neer te zetten, kwam voor Kuijt niet als een verrassing. "Dat hebben we lang geleden al besproken. Ik had zelf ook het idee dat ik wel op die positie uit de voeten kon. Daarna hebben we het op de training uitgeprobeerd en dat ging goed."

Een experiment dat alleen binnen de groep bekend was. "We deden dat alleen op besloten trainingen, omdat er veel vragen zouden komen als ik ineens verdedigend zou gaan spelen. Het zou duidelijk worden op het moment dat het nodig was. Dat was gisteren, de trainer zei me dat hij het wilde doen en ik was er klaar voor."

De sfeer bij Oranje is ondertussen geweldig, mede omdat de families ook in Brazilië aanwezig zijn. "Dat is een uitstekende keuze van de trainer geweest. We focussen ons op de wedstrijden, op de trainingen, maar het is geweldig om een paar uur in de week samen met je vrouw en kinderen te zijn. Dat werkt heel verfrissend."

Vooruitkijkend op het duel van zondag tegen Mexico, was Kuijt positief over die ploeg. "We hebben veel respect voor ze. Ze hebben goede prestaties neergezet tegen Brazilië en daarna tegen Kroatië. Ik ben verbaasd dat een speler als Hernandez niet speelt. Als hij op de bank zit, betekent dit dat Mexico een goed team heeft."

Kuijt is overtuigd van de kansen van Oranje tegen de Mexicanen. "We gaan rustig video kijken van hen en ons goed voorbereiden. We hebben goede kansen tegen ze. Ze houden ervan om aan te vallen, maar we zijn er op voorbereid. Met Robin van Persie en Arjen Robben hebben we twee geweldige wapens. En ook Wesley Sneijder is volgens mij een van de besten ter wereld."

De 33-jarige aanvaller speelde tegen Chili zijn 99e interland. "Het bereiken van honderd interlands is geweldig, helemaal als het hier in Brazilië tijdens het WK is. Maar dat is een individuele prestatie, het gaat om het resultaat van het team." Kuijt scoorde in 99 duels voor Oranje 24 keer. Hij debuteerde in september 2004 in een 3-0 gewonnen vriendschappelijke wedstrijd tegen Liechtenstein.

[WBD] Sijsling in eerste ronde uitgeschakeld

Igor Sijsling is in de eerste ronde van Wimbledon uitgeschakeld door de Duitser Philipp Kohlschreiber. De als 22ste geplaatste Kohlschreiber won met 6-4, 6-4 en 6-2 van Sijsling. De Amsterdammer wist vorig jaar nog de derde ronde van Wimbledon te bereiken.

Sijsling had de eerdere drie ontmoetingen met Kohlschreiber gewonnen. Op het eerste treffen op gras liep hij echter volledig achter de feiten aan. Kohlschreiber brak zowel in de eerste als tweede set in de openingsgame. Ook in de derde set plaatste de Duitser een vroege break. Sijsling wist op zijn beurt geen een maal door de opslag van zijn opponent heen te gaan.

Sijsling, de mondiale nummer 59, zal vermoedelijk gaan dalen op de wereldranglijst. Vorig jaar drong hij op Wimbledon nog door tot de derde ronde. Robin Haase bereikte maandag wel de tweede ronde. Hij is door de uitschakeling van Sijsling de enige nog actieve Nederlander in het enkelspel.

'Ghanezen dreigen met boycot tegen Portugal'

De spelers van Ghana zouden dreigen de laatste groepswedstrijd tegen Portugal te boycotten. Er zou namelijk een conflict zijn tussen de spelers en de nationale bond over de financiële compensaties.

De spelers zou 75.000 dollar per wedstrijd beloofd zijn voor de WK-kwalificatie. Sinds de start van het WK hebben ze echter geen geld ontvangen en hun geduld raakt op, zo zei een perswoordvoerder. Eerder vandaag moesten de spelers een ochtendtraining afwerken, maar niemand kwam opdagen.

Joy FM, een radiozender uit de Ghanese hoofdstad Accra, beweert dat de internationals daarom niet naar de luchthaven wilden afreizen, waar ze het vliegtuig naar Brasilia, hun komende speelstad, moesten nemen. De spelersbus zou zo enkele uren vertraging opgelopen hebben.

Toen het signaal van de dreiging van de boycot kwam, besloot bondsvoorzitter John Mahama persoonlijk de spelers te bellen. Hij beloofde dat ze hun geld zouden krijgen.

Star Wars VII mogelijk vertraagd

Alles rondom de productie van Star Wars Episode VII wordt nauwlettend in de gaten gehouden. Zo is inmiddels breed uitgemeten dat Harrison Ford, die zijn rol als Han Solo opnieuw oppakt, zijn been heeft gebroken tijdens de opnames. Harrison Ford, die bijna 72 wordt, is volgens de laatste geruchten zes maanden uit de roulatie.

Uit eerdere verhalen bleek al dat Han Solo een zeer significante rol heeft in deze nieuwe productie van Star Wars. Het gerucht gaat dat hij een speurtocht leidt richting Luke Skywalker (opnieuw gespeeld door Mark Hamill). Nu Ford echter zolang uit roulatie is en het script niet meer herschreven kan worden, worden de film mogelijk gedwongen uitgesteld. Disney zal hier niet blij mee zijn, die per sé in 2015 een nieuwe Star Wars in de bioscopen wilde hebben. Zo sterk zelfs dat J.J. Abrams, toen hij om uitstel vroeg, dit niet kreeg.

Al met al schijnt er vandaag een bijeenkomst te zijn geweest met alle belangrijke personen. Mogelijk horen we in de komende dagen meer. Disney zal dan een andere film in december 2015 moeten uitbrengen. Misschien Tomorrowland, eerder van december 2014 naar mei 2015 verplaatst. Of zal Marvel meer lucht krijgen en Ant-Man een half jaar worden uitgesteld? We houden je op de hoogte!

Harrison Ford gewond

Depay: "Reserves zijn gretig om in te vallen"

De sfeer in het Nederlands team is uitstekend en dat blijkt onder meer uit de beslissende rol die de reserves in de wedstrijden spelen. "We zijn allemaal gretig om in te vallen", zei Memphis Depay dinsdag. "Op de bank hebben we ook spelers die een wedstrijd kunnen openbreken of beslissen."

In de met 2-0 gewonnen wedstrijd tegen Chili maakte de 20-jarige Depay als invaller de tweede goal en was het, de eveneens ingevallen, Leroy Fer die de openingstreffer voor zijn rekening nam. Na het doelpunt kuste Depay een tatoeage op zijn pols. "Voor mijn overleden opa."

"Ik leef in een hele mooie wereld op dit moment", lachte de jonge PSV'er. "Ik val twee keer goed in en het is schitterend om op zo'n groot toernooi, zo'n podium mijn ding te kunnen doen." Depay maakte eerder als invaller het beslissende doelpunt in de 3-2 zege op Australië en gaf de assist voor de gelijkmaker.

Een rol als reservespeler lijkt dit WK het hoogst haalbare voor Depay. "Ik ben blij met elke minuut die ik kan maken. Ik ben klaar om te spelen, wanneer de bondscoach dat wil. Maar ik moet realistisch blijven, met spelers als Robben en Van Persie voor mij is het logisch dat ik op de bank zit."

Depay was vol lof over ploeggenoot Arjen Robben, die hem de bal bij zijn goal tegen Chili perfect op maat leverde. "Dat is een halve goal van Arjen. Hij maakte een fantastische actie en ik rende goed mee. Ik geloofde erin en kon de bal uiteindelijk simpel binnentikken."

De aanvaller heeft tijdens het toernooi veel gehad aan de lessen van de meer ervaren jongens. "Die hebben me wijzer gemaakt. Kijk naar Robben, ik geloof mijn ogen niet wat hij kan doen met de bal. Hij is zo snel en heeft zo'n fantastische dribbel."

Kliniek blundert met straling kankerpatiŽnten

Honderden patiënten met baarmoederkanker hebben in een bestralingskliniek in Maastricht jarenlang mogelijk een te lage dosis straling gekregen. De stralingsbron stond in een verkeerde positie. Dat meldt de Maastro Clinic dinsdag.

De apparatuur stond sinds 1995 in de verkeerde positie. "We hebben in de loop der jaren uiteraard zoals de richtlijnen voorschrijven controles gedaan en onderdelen vervangen maar daaruit bleek niet dat de bron niet goed stond afgesteld", legt een woordvoerder uit. "Pas toen we echt naar de hele installatie keken, kwam dat aan het licht."

"Wij zijn ernstig geschrokken en betreuren het ten zeerste dat dit heeft kunnen gebeuren. We hebben alle betrokken patiënten en hun gynaecologen geïnformeerd en onze oprechte excuses aangeboden", laat bestuurslid van de kliniek Maria Jacobs weten in een verklaring.

Mogelijk hebben 343 patiënten een te lage dosis gekregen. Dat is volgens de kliniek niet van invloed op de kans op uiteindelijke genezing. De inwendige bestraling wordt na een operatie voor baarmoederkanker in bepaalde gevallen als aanvullende behandeling verricht en verkleint slechts de kans op terugkeer van de tumor.

Als baarmoederkanker wel op dezelfde plaats terugkeert, gebeurt dat doorgaans binnen drie tot vier jaar. Daarom krijgen de 98 patiënten die de afgelopen vier jaar zijn behandeld extra controleafspraken aangeboden. Bij patiënten die langer dan vier jaar geleden zijn behandeld, is het risico op terugkeer op de plaats van de operatie verwaarloosbaar klein.

De verkeerde positie van de stralingsbron werd onlangs ontdekt bij een controle toen nieuwe apparatuur in gebruik werd genomen. De kliniek stelt de Inspectie voor de Gezondheidszorg direct op de hoogte te hebben gesteld.

[Vid] SuŠrez bijt weer tegenstander en raakt in opspraak

Luis Suárez is dinsdag op het WK voetbal opnieuw vanwege een bijtincident in opspraak geraakt. De spits van Uruguay zette tien minuten voor tijd zijn tanden in de schouder van zijn Italiaanse tegenstander, Giorgio Chiellini. Suárez raakte al tweemaal eerder in opspraak vanwege een bijtincident.

Suárez zet zijn tanden in Chiellini en doet vervolgens alsof hij zelf ook slachtoffer is (Bron: YouTube)

Suárez beet in 2010 als speler van Ajax de toenmalige PSV'er Otman Bakkal. In april vorig jaar herhaalde hij dat in dienst van Liverpool door Branislav Ivanovic van Chelsea te bijten. Dat leverde hem toen tien duels schorsing op.

Suárez liet als Ajacied al blijken over weinig verstand te beschikken door Bakkal te bijten (Bron: YouTube)


Ook tegen Ivanovic kon de driftige Suárez zich niet normaal gedragen (Bron: YouTube)

[Groep D] Uitslag Costa Rica - Engeland

Engeland heeft het WK voetbal in Brazilië verlaten met één punt. Na twee nederlagen kwamen de Engelsen tegen Costa Rica niet verder dan een doelpuntloos gelijkspel. De Zuid-Amerikanen werden met deze remise de winnaar in groep D.

Na de verliespartij tegen Uruguay had de bondscoach van Engeland, Roy Hodgson, zijn basisopstelling op liefst negen posities gewijzigd. Alleen Gary Cahill en Daniel Sturridge hielden hun plaats in de startopstelling.

Toch had de aanpassing van Hodgson in de eerste helft nauwelijks effect, aangezien alleen Sturridge voor gevaar zorgde. De aanvaller van Liverpool was tot drie keer toe dichtbij een doelpunt, maar faalde telkens. Bij een vierde poging deed de speler zelfs een poging tot het krijgen van een penalty, nadat hij door Óscar Duarte aan de kant werd gezet.

Joel Campbell (r) in duel met Adam Lallana (PRO SHOTS / Action Images)

Costa Rica was voor de thee in elk geval de bovenliggende partij en liet goed positiespel en soms ook mooie combinaties zien. Toch leverde dit nauwelijks grote kansen op. Celso Borges was uiteindelijk het dichtst bij een treffer, maar zijn poging ging via de vingertoppen van doelman Ben Foster over het doel.

In het tweede bedrijf drong Engeland wat meer aan. Zo voorkwam keeper Keylor Navas dat Adam Lallana zijn poging tot doelpunt kon promoveren. Diezelfde Lallana ontsnapte kort daarvoor na een grove charge overigens aan een rode kaart.

Een kwartier voor tijd werd Wayne Rooney nog binnen de lijnen gebracht, maar ook hij slaagde er niet in om een doelpunt te forceren. Al zag de aanvaller van Manchester United nog wel een bekeken schot ternauwernood gestopt worden.


Costa Rica

0 - 0

Engeland

 
 Gele kaart: González (Costa Rica), Barkley, Lallana (Engeland)
 
Stadion: Estádio Mineirão, Belo Horizonte
Toeschouwers: 57.823
Arbiter: Haimoudi (Alg)
 
Opstelling:   Opstelling:
Navas
Gamboa
Duarte
González
Miller
Díaz
Ruiz
Borges (Barrantes/78)
Tejeda
Brenes (Bolaños/60)
Campbell (Ureña/65)
  Foster
Jones
Smalling
Cahill
Shaw
Milner (Rooney/76)
Wilshere (Gerrard/73)
Barkley
Lampard
Lallana (Sterling/62)
Sturridge

Robben: "Duitsland grote favoriet op WK"

Arjen Robben verwacht nog veel van Duitsland op dit WK. Die Nationalelf is nagenoeg zeker van een plaats bij de laatste zestien. Oranje speelt in de achtste finales tegen Mexico. Duitsland heeft nog één punt nodig om naar de volgende ronde te gaan.

De Duitsers sluiten de groepsfase donderdag af met een duel in Recife tegen de Verenigde Staten. De ploeg van bondscoach Jürgen Klinsmann is ook gebaat bij een gelijkspel. Bij een remise gaat zowel Duitsland als Team USA door.

De formatie van bondscoach Joachim Löw heeft tot nu toe indruk gemaakt op Robben (30). De viceaanvoerder Oranje kent als speler van Bayern München de nodige Duits internationals. "Duitsland is wat mij betreft de favoriet op dit WK. Ik vind ze goed spelen", aldus Robben na de zege op Chili tegen diverse media.

De aanvaller van het Nederlands elftal beseft dat de verwachtingen rond Oranje ook toenemen na drie zeges in de groepsfase op Spanje (1-5), Australië (2-3) en Chili (2-0). "Maar we moeten met beide voeten op de grond blijven. Het is zaak om voor iedere meter te blijven knokken en iedereen moet voor elkaar door het vuur."

"Als we iets willen bereiken moeten we de bondscoach vertrouwen en zijn adviezen opvolgen. Hij weet waar hij mee bezig is. Bovendien, als je wint heb je altijd gelijk", besluit Robben, tot nu toe drie keer trefzeker op het WK. Nederland speelt zondag (18.00 uur Nederlandse tijd) in Fortaleza tegen Mexico.

[WBD] Federer en Nadal door op Wimbledon

Roger Federer en Rafael Nadal zijn er in geslaagd om de tweede ronde te bereiken van Wimbledon. Federer had weinig moeite met de Italiaan Paolo Lorenzi: 6-1, 6-1 en 6-3. De 32-jarige Zwitser had slechts anderhalf uur nodig om de partij te winnen.

Het kostte Nadal iets meer moeite om af te rekenen met zijn opponent Martin Klizan. De Spaanse gravelspecialist won in vier sets van de Slowaak: 4-6, 6-3, 6-3 en 6-3.

Roger Federer speelt in de tweede ronde tegen de winnaar van het duel tussen Gilles Muller uit Luxemburg en Julien Benneteau uit Frankrijk. Nadal moet het opnemen tegen de Tsjech Lukas Rosol. De 28-jarige Tsjech schakelde in 2012 Nadal nog uit op Wimbledon. Toen won Rosol in de tweede ronde in een vijfsetter van Nadal.

[WBD] Sharapova ramt Britse Murray van de baan

Maria Sharapova is Wimbledon dinsdag overtuigend begonnen. De Russin won haar openingswedstrijd met speels gemak van Samantha Murray en gunde de Britse slechts een game: 6-1 en 6-0. Murray, de mondiale nummer 247, was met een wildcard tot het hoofdtoernooi toegelaten.

Sharapova (5) toonde zich meedogenloos en benutte al haar vijf breekpunten. De partij nam slechts 58 minuten in beslag. Sharapova won Wimbledon eenmaal, in 2004. Eerder deze maand veroverde ze in Parijs haar vijfde grandslamzege. Ze kan in de kwartfinale de als eerste geplaatste Serena Williams tegenkomen.

Syrische regering boos over Europese sancties

De Syrische regering heeft kritiek geuit op de Europese Unie vanwege de sancties die zijn ingesteld tegen twaalf Syrische ministers. Volgens het ministerie van buitenlandse zaken tonen de maatregelen aan dat Europa terroristische organisaties als ISIS steunt.

Volgens het ministerie voert Al-Qaida-afsplitsing ISIS 'terroristische aanvallen' uit in Syrië en Irak. Dat de EU juist op dit moment nieuwe sancties instelt 'bevestigt de steun van de Europese Unie voor deze terreurorganisaties die de afschuwelijkste misdaden begaan tegen Syriërs'.

Maandag zei de EU dat twaalf ministers de unie niet meer in komen omdat ze verantwoordelijk zijn voor 'ernstige mensenrechtenschendingen'. Hun Europese tegoeden worden bevroren. Volgens Syrië is dat niet alleen 'een flagrante schending van het internationale recht maar ook het toppunt van politieke hypocrisie'.

OekraÔense legerhelikopter neergehaald

Pro-Russische opstandelingen hebben dinsdag in het oosten van Oekraïne een legerhelikopter neergehaald. De negen inzittenden zijn daarbij om het leven gekomen, zegt een legerwoordvoerder.

De Mi-8 transporthelikopter werd door rebellen in de omgeving van Slovjansk neergehaald met een vanaf de schouder afgevuurde raket, zei legerwoordvoerder Vladislav Seleznev. Het incident vond plaats ondanks een door president Petro Porosjenko afgekondigde wapenstilstand waaraan ook de opstandelingen hebben beloofd zich te zullen houden.

AMD kondigt een nieuwe bundel aan

Hardwarefabrikant AMD heeft een nieuwe bundel voor zijn FX-9590 processor geïntroduceerd. De nieuwe bundel wordt nu verkocht met een waterkoeler van de fabrikant Asetek. AMD streeft ernaar om een goede tegenhanger voor de Intel Core i7-4790K aan te bieden.

Het verschil tussen de twee versies is op dit moment slechts de waterkoelingskit, AMD heeft nog geen snelheidsverandering aangekondigd, hiermee blijft de snelheid nog steken op 4.7GHz en geboost op 5GHz. Deze bundel is voor de budgetoverklokker wel interessant omdat je zonder een al te grote investering je processor verder kunt overklokken.

[Groep D] Uitslag ItaliŽ - Uruguay

Italië is het volgende Europese land, wat de achtste finales van het WK voetbal niet heeft bereikt. In Natal was Uruguay met 1-0 te sterk, waardoor zij over de Italianen heen sprongen. Er was wel één smetje op deze wedstrijd: Luis Suárez beet weer letterlijk van zich af.

Italië had voorafgaand aan het duel tegen Uruguay voldoende aan een gelijkspel om zich voor de achtste finales te plaatsen. De Uruguayanen moesten echter winnen om zeker te zijn van de volgende ronde. Costa Rica en Engeland speelden het andere duel, maar waren al zeker van respectievelijk de volgende ronde en uitschakeling.

In de eerste vijf minuten van de wedstrijd had Italië het meeste balbezit, maar was Uruguay veel feller. De ploeg van bondscoach Óscar Tabárez was echter ook slordiger, waardoor het veel balverlies leed. Toch kregen beide landen een aantal goede mogelijkheden. Deze werden echter niet benut.

Halverwege de eerste helft kreeg Mario Balotelli een gele kaart, waardoor hij een eventuele volgende wedstrijd moet missen door een schorsing. Toch bleven de Italianen in de eerste helft wel domineren en loerde Uruguay vooral op de counter. Al met al bleef het een saaie eerste helft. Hierdoor werd het rustsignaal ook begeleid door een fluitconcertje.


De overtreding van Mario Balotelli, die hem een gele prent opleverde (PRO SHOTS / Action Images)

Het tweede bedrijf begon met een prima mogelijkheid voor Cristian Rodríguez. Hij ging aan de linkerkant van het veld op avontuur, kaatste met Luis Suárez, kreeg de bal op maat terug, maar faalde vervolgens in de afronding. Na een uur wedstrijd kantelde de wedstrijd echter. Italië had de zaken goed op orde, maar zag Claudio Marchisio met rood van het veld verdwijnen. Hierdoor kregen de Uruguayanen meer ruimte.

Zo was onder meer Suárez dichtbij de voorsprong voor Uruguay, maar zag zijn schot gekraakt worden door Gianluigi Buffon. Aan Italiaanse zijde was Marco Verratti tot dan toe de man van de wedstrijd. Met 25 minuten op de klok stak hij het middenveld over en bezorgde de bal tot bij Ciro Immobile, die vervolgens wel ver naast schoot. Helaas stond de aanvaller van Italië ook nog eens buitenspel.

Tien minuten voor het einde deed Suárez negatief van zich spreken. Wat hij eerder al in de Engelse en Nederlandse competitie deed, deed hij nu ook op het WK voetbal: bijten. Ditmaal was Giorgio Chiellini het slachtoffer. Direct daarna schoot Diego Godín Uruguay alsnog op voorsprong, waardoor beide landen een heet slot tegemoet gingen.

Beide banken kregen het vlak na de goal van Uruguay met elkaar aan de stok. Dit resulteerde uiteindelijk in het feit dat een assistent van Cesare Prandelli naar de tribune moest. In de slotfase kon Suárez, die eigenlijk niet meer op het veld had mogen staan, de wedstrijd definitief in het slot gooien, maar speelde de drie-tegen-één-situatie niet goed uit.


Italië

0 - 1

Uruguay

     81' Godín
 
 Gele kaart: Balotelli, De Sciglio (Italië), Arévalo, Muslera (Uruguay)
 Rode kaart: Marchisio (60) (Italië)
 
Stadion: Estádio das Dunas, Natal
Toeschouwers: 39.706
Arbiter: Rodríguez (Mex)
 
Opstelling:   Opstelling:
Buffon
Barzagli
Bonucci
Chiellini
Darmian
Verratti (Motta/75)
Pirlo
Marchisio
De Sciglio
Balotelli (Parolo/46)
Immobile (Cassano/71)
  Muslera
González
Giménez
Godín
Cáceres
A. Pereira (Stuani/63)
Lodeiro (M. Pereira/46)
Arévalo
Rodríguez (Ramírez/78)
Suárez
Cavani

Bridget Maasland ontkent zoenpartij met Jan Smit

Bridget Maasland heeft niet gezoend met Jan Smit. Dat stelt de presentatrice althans, nadat een bron aan Novum Nieuws liet weten daar getuige van te zijn geweest op Ibiza. De twee waren daar voor opnamen van De Zomer Voorbij. "Nee, dat kan ik me niet herinneren", reageerde Maasland dinsdagavond sarcastisch in Shownieuws.

Het duo had het wel 'heel gezellig'. "Maar een zoen...", zei Maasland. De presentatrice en de getrouwde zanger zouden hebben gezoend in een strandtent toen de camera's uitstonden, in het bijzijn van collega's. Volgens de ingewijde duurde de zoenpartij niet lang en leek het om een spelletje te gaan. Naar verluidt zei Maasland na afloop dat Smit er niet veel van bakte. "Wat zielig voor hem", aldus de 39-jarige presentatrice.

De elf jaar jongere Smit ontkende het verhaal eerder op de dag al. "Yeah right. Op een volle camping met allemaal Nederlanders", twitterde hij. Ook het management van beide kampen liet weten zich niets voor te kunnen stellen bij het voorval.

NL'er in Peru gepakt met 2 kilo coke

De politie heeft maandag op het internationale vliegveld van de Peruaanse hoofdstad Lima een Nederlander opgepakt met ruim twee kilo cocaïne in zijn bezit. Dat meldt de politie in het Zuid-Amerikaanse land.

De drugs zaten verstopt in een koffer van de 38-jarige man. Hij stond op het punt het land te verlaten en werd gecontroleerd door de politie omdat hij een nerveuze indruk maakte.

Het is niet ongebruikelijk dat in Peru Nederlandse drugssmokkelaars met relatief kleine hoeveelheden cocaïne worden aangehouden. In totaal zitten er volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag 72 Nederlanders vast voor een drugsdelict. Peru is de grootste producent van cocaïne ter wereld.

El-Sissi mengt zich niet in Al-Jazeeraproces

De president van Egypte, Abdel-Fattah El-Sissi, is niet van plan zich te mengen in het proces tegen een groep journalisten van Al-Jazeera en andere media. Dat heeft hij dinsdag gezegd.

Drie Al-Jazeerajournalisten, die inmiddels bijna een half jaar in voorarrest hebben doorgebracht, is zeven jaar cel opgelegd. Een van hen kreeg er nog eens drie jaar bovenop voor verboden munitiebezit. Acht andere journalisten, onder wie de Nederlandse Rena Netjes, kregen tot tien jaar gevangenisstraf. Zij werden bij verstek veroordeeld.

De rechtbank in Caïro acht bewezen dat de verdachten hebben samengewerkt met de Moslimbroederschap en Egypte hebben zwartgemaakt. De Egyptische autoriteiten hebben die beweging vorig jaar aangemerkt als een terreurorganisatie. Alle veroordeelden ontkennen schuld.

Egypte beschikt over een onafhankelijke rechtspraak, zei El-Sissi. "We zullen ons niet bemoeien met rechterlijke uitspraken." El-Sissi lijkt een beeld van zichzelf te willen schetsen als de krachtige leider die zich niet onder druk laat zetten door het buitenland. Egyptische media versterkten dat beeld nog eens door de rechters te prijzen dat ze zich niet hebben laten beïnvloeden door bemoeienis van buiten.

Dat El-Sissi voor nu weinig zin heeft om zich op te laten jagen heeft vooral een politieke achtergrond. Egypte wil Al-Jazeera straffen, omdat het de organisatie ziet als een verlengstuk van de Moslimbroeders. Egypte staat daar niet alleen in en weet zich gesteund door Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten die beide weinig ophebben met de nieuwszender en de Broederschap. Sinds Mohammed Morsi is afgezet door het leger, hebben die landen Egypte miljarden dollars aan hulp gestuurd.

Dat El-Sissi zich niet bemoeit met de rechtszaak is ook een signaal aan de media dat ze beter niet kunnen schrijven over dissidenten en de Moslimbroeders. Al-Jazeera was bijna de enige nieuwszender die zich daar aan waagde.

Het is niet uitgesloten dat de voormalige legerchef uiteindelijk alsnog gratie verleent, aldus advocaat Sayed Abu Zayed. Maar het zou overkomen als bemoeienis met de rechtspraak als El-Sissi nu al - nog voordat er beroep is aangetekend - ingrijpt. "Gratie komt pas ter sprake als alle andere beroepsmogelijkheden zijn uitgeput", aldus Abu Zayed.

Spaarrente gedaald na renteverlaging ECB

De gemiddelde rente op een spaarrekening is na de renteverlaging van de Europese Centrale Bank (ECB) gedaald. Dat concluderen Independer en Spaarrente.nl uit de spaarrentes die worden aangeboden op hun sites.

De gemiddelde spaarrente voor een vrij opneembare spaarrekening bedroeg volgens Spaarrente.nl voor het rentebesluit van 5 juni 1,38 procent. Twee weken later is dat gedaald tot 1,35 procent. De daling komt doordat vijf banken hun rentes hebben verlaagd. "Wij verwachten dat er in de eerste week van juli nog een aantal bijkomen", laat een woordvoerder weten.

Op de site van Independer hebben tien banken hun rente verlaagd sinds begin juni. Volgens de site is de best beschikbare rente hierdoor met 0,05 procentpunt gedaald tot 1,70 procent. Ook Independer verwacht dat nog meer banken gaan volgen. De hoogste rente zal daardoor met maximaal nog eens 0,05 procentpunt dalen.

Het bestuur van de ECB verlaagde het belangrijkste rentetarief van 0,25 naar 0,15 procent. De depositorente werd verlaagd van 0 naar -0,1 procent. Dit betekent dat banken moeten betalen als ze kapitaal bij de centrale bank willen stallen. De Nederlandsche Bank (DNB) liet dezelfde dag weten geen negatieve rente te verwachten op spaarrekeningen. Een daling van de tarieven was echter wel waarschijnlijk.

DNB-president Klaas Knot liet dinsdag in de Tweede Kamer weten dat het bestuur van de ECB, waar hij een zetel in heeft, zich bewust is van de bijwerkingen van het rentebesluit. Hij wees er op dat de inflatie op dit moment echter ook laag is. "Economisch herstel is belangrijker. Onze maatregelen zijn daar op gericht." Volgens Knot wordt het rendement voor banken - en dus de spaarrente of de rentes op hypotheken - op de lange termijn ook bepaald door de economische groei.

Vosje blijkt omgekomen door gif

Een van de zeven jonge vosjes die vorige week maandag dood werden aangetroffen in een natuurgebied in Twente is vergiftigd. Er wordt nog gekeken of ook de andere zes door vergiftiging zijn omgekomen, hoe dit is gebeurd en om wat voor gif het gaat. Dat meldt de politie dinsdag.

De vossenkarkassen werden gevonden door een boswachter in het natuurgebied Engbertsdijkvenen bij het Overijsselse Kloosterhaar. In voorgaande jaren zijn in het gebied ook al dieren vergiftigd en de politie meldde eerder al te vermoeden dat dit nu opnieuw het geval is. De vosjes zijn voor toxicologisch onderzoek overgebracht naar Lelystad.

De politie raadt vanwege de vondst aan honden die in het gebied worden uitgelaten kort aangelijnd te houden. Ook moeten wandelaars kleine kinderen niets op laten rapen. De politie vraagt wandelaars ogen en oren open te houden voor verdachte situaties.

Snowden roept op tot bescherming klokkenluiders

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt heeft dinsdag via een live satellietverbinding met de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden gesproken. Omtzigt zat in Straatsburg, waar de Raad van Europa zetelt, en sprak met Snowden in het kader van een conferentie over het verbeteren van de bescherming van klokkenluiders.

Snowden koos ervoor zijn kennis aan een zo groot mogelijk publiek toe te vertrouwen, omdat hij bang was dat hij anders ongemerkt de gevangenis in zou draaien. In dat geval was belangrijke informatie bovendien nooit naar buiten gekomen, zei hij, en was het publiek nooit van de massale afluisterpraktijken van de NSA op de hoogte gekomen.

Over de brede discussie die ontstond nadat hij aan de bel had getrokken toonde hij zich tevreden. "Dit is goed voor actieve participatie van burgers in een democratische maatschappij. Burgers hebben de plicht om overheidsdiensten een halt toe te roepen wanneer zij over de schreef gaan", zei hij. Bovendien hebben zij recht op privacy en bescherming tegen al te fanatieke inlichtingendiensten, voegde hij daar aan toe. De afluisterpraktijken zouden namelijk niet alleen de schending van grondwettelijke rechten in de hand werken, maar ook die van mensenrechten.

De klokkenluider gelooft niet dat de informatie die hij gelekt heeft de veiligheid van CIA-agenten of andere personen in gevaar heeft gebracht. Als dit het geval is, zou dit volgens hem het afgelopen jaar wel bekend zijn geworden. Integendeel, massale NSA-surveillance heeft volgens Snowden nooit aantoonbaar levens gered. Voor zover hij wist, is nog nooit een aanval of terroristische aanslag voorkomen door het NSA-afluisterprogramma.

"Het grootste probleem bij de bescherming van klokkenluiders is dat er nauwelijks een goed functionerend mechanisme bestaat om hen te begeleiden", vindt Snowden. Er moet volgens hem in internationaal verband een systeem worden opgezet om klokkenluiders hun zegje te laten doen zonder dat zij hoeven te vrezen voor hun veiligheid. Tot dat moment lopen klokkenluiders het gevaar om te worden vervolgd en kunnen zij niet ongestoord misstanden door overheden uit de doeken doen.

De klokkenluider zei meerdere malen de misstanden die hij zag te hebben aangekaart bij verschillende directe collega's en leidinggevenden bij de NSA. Vaak kreeg hij nul op rekest op een nietszeggende standaardbrief als antwoord. Anderen wilden de zaken wel met hem bespreken, maar deden er niets aan om deze te stoppen. Dit motiveerde hem om uiteindelijk op deze wijze met de informatie naar buiten te treden.

Snowden trad in 2013 naar buiten met informatie over massale afluister- en spionagepraktijken van de NSA. Voor het lekken van deze gegevens wordt hij in de Verenigde Staten gezocht wegens spionage. Hij heeft tijdelijk asiel gekregen in Rusland, maar kan het land niet verlaten, omdat de VS zijn paspoort introkken. Omtzigt sprak de klokkenluider eerder in april, toentertijd als deskundige op het gebied van massale surveillance.

Teeven vecht vonnis over detentieregime aan

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) gaat in beroep tegen het vonnis over het nieuwe detentieregime. De rechtbank in Den Haag bepaalde dinsdag dat het nieuwe stelsel dat Teeven wil invoeren onvoldoende wettelijke basis heeft.

De staatssecretaris wil gedetineerden de mogelijkheid om extra activiteiten te ontplooien laten verdienen. Ze brengen daardoor echter minder tijd buiten hun cel door. Een groep gedetineerden stapte naar de rechter vanwege de versobering van het dagprogramma.

Teeven laat weten de uitspraak van de rechter 'grondig' te hebben bestudeerd'. Daarin staat dat gevangenen het recht hebben om minstens 59 uur per week buiten hun cel door te brengen en dat ze daar met de nieuwe regels, die sinds 1 maart gelden, niet aan komen. Volgens de staatssecretaris is dat 'feitelijk onjuist'. "Gedetineerden kunnen tijdens de activiteiten door wel degelijk buiten hun cel verblijven."

Hij stelt dat de 'feitelijke situatie dan ook niet is veranderd ten opzichte van vóór de invoering' van het nieuwe regime. "Op deze manier wordt precies voldaan aan de gedachte achter het systeem: net zoals in de echte maatschappij wordt goed gedrag beloond, en heeft slecht gedrag consequenties", aldus Teeven.

D66'er Gerard Schouw probeerde dinsdag een debat aan te vragen over het vonnis, maar kreeg daarvoor de handen niet op elkaar. De coalitiepartijen PvdA en VVD wezen erop dat de zaak nog steeds onder de rechter is, nu Teeven in beroep gaat. Dan is het gebruikelijk dat de Kamer er niet over debatteert. Beide partijen steunden wel een verzoek om een schriftelijke reactie.

Schouw noemde het vonnis een 'gevoelige tik op de vingers' en het hoger beroep kwalificeerde hij als een vlucht naar voren. Madeleine van Toorenburg (CDA) uitte zich minder diplomatiek. "Het is een blamage als het ministerie van Veiligheid en Justitie zichzelf niet meer aan wetten houdt." Bovendien heeft de Kamer ervoor gewaarschuwd dat het voor de rechter geen stand zou houden, aldus de politica.

Minima krijgen extraatje tot honderd euro

Nederlanders met een smalle beurs krijgen dit jaar een extraatje. De Tweede Kamer heeft dinsdag ingestemd met een wetsvoorstel van staatssecretaris van Sociale Zaken Jetta Klijnsma (PvdA) om echtparen die op het bestaansminimum leven eenmalig honderd euro te geven. Een alleenstaande ouder krijgt negentig euro en een alleenstaande zeventig euro.

Met deze maatregel wil het kabinet het verlies aan koopkracht voor minima enigszins compenseren. In de begroting voor 2014 is hiervoor eenmalig zeventig miljoen euro gereserveerd. De Eerste kamer bespreekt het wetsvoorstel in het najaar.

De bedoeling is dat mensen met de laagste inkomens het extraatje voor de kerst krijgen. Gemeenten en/of de Sociale Verzekeringsbank keren het extraatje uit. De tegemoetkoming is bedoeld voor bijstandgerechtigden en voor mensen, die een inkomen hebben van maximaal 110 procent van het sociaal minimum.

Dit betekent dat naast mensen met een bijstandsuitkering ook werkenden of andere uitkeringsgerechtigden met een laag inkomen in aanmerking komen. Om de tegemoetkoming een wettelijke basis te geven wordt de Wet Werk en Bijstand tijdelijk aangepast.

Metro Redux komt eind augustus

Deep Silver heeft vandaag bekendgemaakt dat Metro Redux op 29 augustus in Europa zal uitkomen voor PlayStation 4, Xbox One en Windows. De opgepoetste versies van Metro 2033 en Metro: Last Light komen digitaal en in de retail uit.

De retailversie van Metro Redux zal beide games bevatten met daarnaast alle losse content die erna is uitgebracht, inclusief de verschillende moeilijkheidsgraden. De digitale versies zijn individueel verkrijgbaar, maar het is nog niet bekend of deze versies ook alle losse content bevatten.

Terroristen verdienen goud geld aan stroperij

Criminele en terroristische organisaties boeren goed door stroperij en illegale handel in ivoor en houtskool. Dat schrijft het Milieuprogramma van de Verenigde Naties (UNEP) in een rapport dat dinsdag verscheen. Het succesvolste is het Somalische terreurnetwerk Al-Shabab, dat jaarlijks tussen de 28 en 41 miljoen euro aan illegale houtskoolhandel verdient.

"Dit is een groot en treurig verhaal", aldus UNEP-hoofd Achim Steiner. "Het bedreigt gemeenschappen en de internationale economie, ondanks alle moeite die we er op nationaal en internationaal niveau in steken om het te voorkomen."

De afgelopen jaren is de zwarte handel in natuurlijke rijkdommen en bedreigde diersoorten flink toegenomen. Dit bedreigt volgens het UNEP niet alleen dier- en plantensoorten, maar ook nationale economieën. Veel landen lopen enorme bedragen aan inkomsten mis door de verboden handel.

De meest lucratieve milieugerelateerde misdaad is illegale houtkap, goed voor zo'n 22 tot 73 miljard euro per jaar. Het beruchte Verzetsleger van de Heer van Joseph Kony strijkt ieder jaar drie tot negen miljoen euro op door de verkoop van gestroopt ivoor. Het UNEP roept op tot een meer systematische en internationaal gecoördineerde aanpak om de illegale praktijken terug te dringen.

Shredder zet zich scherp in nieuwe Ninja Turtles-trailer

Het wordt een Michael Bay-filmzomer, deze zomer, wanneer na de vierde Transformers-film (volgende week) het dertigjarig bestaan van de Teenage Mutant Ninja Turtles wordt gevierd met een nieuwe film. Deze film heeft nu een nieuwe trailer.

Deze trailer toont wat meer van de actie en interactie tussen de schildpadden, werpt een goede blik op Shredder en doet in sommige shots vermoeden dat Bay misschien toch zelf links en rechts een scènetje heeft geregisseerd.

Ninja Turtles, met William Fichtner, Megan Fox en Will Arnett, draait vanaf 21 augustus in de bioscopen.

Ren voor je leven in The Purge: Anarchy trailer

In The Purge werd getoond hoe het Amerika vergaat in de nacht dat alle misdaden, zelfs moord, legaal zijn. Een gezin komt onder vuur van een stel kwaadwillenden en moet letterlijk vechten voor hun leven. De film heeft een vervolg en daarvoor is nu een trailer vrijgegeven.

The Purge: Anarchy vertelt, net als zijn voorganger, over die ene nacht per jaar waarin het Amerikaanse volk wordt aangemoedigd zich eens lekker te laten gaan (met het idee dat het land de rest van het jaar veilig is). Waar de vorige film vertelde over een gezin in een huis, gaat Anarchy de straat op en toont waarom je tijdens de Purge liever het land helemaal verlaat.

The Purge: Anarchy is te zien vanaf 24 juli.

Trailer: The Wedding Ringer

Leuk, als je de liefde van je leven gevonden hebt en samen oud wil worden. Je gaat trouwen, maar wat nou als je niet genoeg vrienden hebt voor op je bruiloft. Wat als niemand je Best Man wil zijn? Dan huur je er gewoon eentje.

Josh Gad besluit nog iets verder te gaan en zijn hele gevolg in te huren bij het bedrijf van Kevin Hart. Dat kan nooit goed gaan.

The Wedding Ringer komt in de VS uit in januari; een Nederlandse datum is nog niet bekend.

Mexicaanse kranten geloven in stunt tegen Oranje

De ochtendkranten in Mexico zijn optimistisch over de kansen van de nationale ploeg zondag tegen Nederland op het WK . "Glorieus. Nu gaan wij voor Nederland!', schrijven de dagbladen dinsdag, waarin de superlatieven over het Mexicaanse team niet van de lucht zijn. Mexico won maandag met 3-1 van Kroatië en eindigde als tweede in groep A. Nederland won poule B.

Het bereiken van de kwartfinales, bij winst van Mexico, wordt in de media als een belangrijke historische gebeurtenis gezien. Dit lukte de ploeg de afgelopen vijf WK's niet. Trainer Miguel Ernesto Herrera Aguire wordt alom geroemd om zijn prestaties tot nu toe. Foto's van zijn excentrieke vieringen van de gescoorde goals tegen Kroatië overspoelen sociale media.

Toch wordt de wedstrijd tegen Nederland ook als lastig beschreven. "Het is moeilijk, maar er heerst optimisme", schrijft La Prensa. El Universal vindt dat Oranje gaat als een Formule 1-auto. En volgens CNN Mexico is het Nederlands elftal een 'lastige sinaasappel om uit te persen'.

President Enrique Peña Nieto zei maandag na de 1-3 overwinning op Kroatië dat hij nu meer successen verwacht: "Wij gaan voor de vierde, de vijfde en de zesde wedstrijd om de finale te bereiken." Aan een voorspelling voor het duel tegen Nederland wilde Peña Nieto zich echter niet wagen.

Martins Indi hervat training bij Oranje

Bruno Martins Indi heeft dinsdag de groepstraining hervat bij Oranje. De Feyenoorder deed daags na de overwinning op Chili mee aan de rustige oefensessie die bondscoach Louis van Gaal in Rio de Janeiro had ingepland. Martins Indi liep woensdag in de wedstrijd tegen Australië een lichte hersenschudding op.

Arjen Robben had, zoals gebruikelijk na een wedstrijddag, zijn eigen trainingsschema en liep apart zijn rondjes. Basisspelers Wesley Sneijder, Stefan de Vrij, Daley Blind en Nigel de Jong kwamen niet het veld op, alsmede reservespits Klaas-Jan Huntelaar. De reserves, met daarbij ook de voor het duel tegen Chili geschorste Robin van Persie, werkten onder leiding van een fanatieke Van Gaal scherpe oefeningen af.

Oranje traint de komende twee dagen nog op het sportcomplex van Flamengo in Rio de Janeiro. Vrijdag vertrekt de selectie naar het in het noordoosten gelegen Fortaleza, waar zondag de achtste finale tegen Mexico op het programma staat.

Oud-tennisster Baltacha herdacht op Wimbledon

Voorafgaand aan het tennisduel op Wimbledon tussen Sabine Lisicki en Julia Glushko is oud-tennisster Elena Baltacha herdacht. De Britse Baltacha overleed vorige maand op 30-jarige leeftijd aan leverkanker.

De winnares van vorig jaar, Marion Bartoli, was aanwezig bij de herdenking. Wimbledon verkoopt ook gele armbandjes om geld op te halen voor de Elena Baltacha Stichting. De stichting is opgericht met als doel alle Britse kinderen een kans te geven tennis te spelen.

Baltacha was jarenlang de nummer een van het Britse tennis. Haar beste prestatie op een grandslamtoernooi was de derde ronde van Australian Open in 2005 en 2010 en de derde ronde van Wimbledon in 2002.

Dinamo Moskou bevestigt komst BŁttner

Dinamo Moskou heeft de komst van Alexander Büttner bevestigd. De speler van Manchester United gaf eerder zelf al aan dat hij drie seizoenen voor de Russische club zal gaan spelen. Dinamo zegt dinsdag dat een akkoord is bereikt, maar dat er nog enkele technische details moeten worden afgerond.

"Ik wil Champions League spelen en prijzen winnen", zegt Büttner op de clubsite. "Dinamo heeft een sterk team samengesteld en ik weet zeker dat we klaar zijn om te strijden voor de eerste plaats in de competitie." Afgelopen seizoen werd Dinamo vierde en zal volgend seizoen uitkomen in de Europa League.

Büttner tekende in 2012 een contract voor vijf seizoenen bij Manchester United. De 25-jarige linksback vertrekt bij de club omdat hij de kans niet groot acht dat hij onder de nieuwe trainer Louis van Gaal veel speeltijd zal krijgen. In twee seizoenen speelde Büttner dertien wedstrijden in de Premier League.

Flinke toename diefstal benzine en diesel

De diefstal van benzine en diesel neemt flink toe. In de eerste vier maanden van dit jaar kwamen meer aangiftes binnen dan in heel 2013, meldt minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) in een brief aan de Tweede Kamer.

Vooral de diefstal van benzine neemt een vlucht. Van januari tot en met april nam de politie 1800 aangiftes op, tegen bijna 1300 in 2013. Ook diesel is populair. Tot nu toe zijn dit jaar 681 aangiftes gedaan, tientallen meer dan in heel 2013.

''Het algemene beeld is dat (de registratie van) diefstal van brandstof toeneemt. Het gaat dan om tanken zonder te betalen en diefstal van brandstof uit tanks van voertuigen of opslagtanks'', schrijft Opstelten dinsdag. Dieven pompen grote hoeveelheden over in bijvoorbeeld vrachtwagens of busjes met speciaal geprepareerde tanks.

De politie beschikt volgens de bewindsman nog over te weinig informatie om aan te kunnen tonen dat het gaat om georganiseerde bendes uit Oost-Europa. "Veel daders van diefstal van diesel uit vrachtwagens zijn nog niet in beeld geweest", aldus Opstelten. "Diegenen die gepakt zijn voor diefstal van meer dan honderd liter diesel uit tanks, zijn verdeeld over meerdere nationaliteiten."

Vijf jaar cel voor rovende prostitueewurger

Een man die drie prostituees met geweld beroofde moet vijf jaar de cel in. Dat heeft de rechtbank in Alkmaar dinsdag bepaald. Justitie wilde hem zes jaar de gevangenis in hebben.

De man sloeg twee jaar geleden toe in Alkmaar, Utrecht en Den Haag. Hij pakte zijn slachtoffers van achteren vast en kneep hun keel dicht tot ze bewusteloos waren. Daarna beroofde hij de vrouwen. Hij maakte in totaal negenhonderd euro buit.

De man pleegde in 2009 al soortgelijke overvallen op drie andere prostituees. Daarvoor kreeg hij 3,5 jaar cel. Eind april 2012 kwam hij vrij. Twee maanden daarna maakte hij in twee weken tijd drie nieuwe slachtoffers.

De man stond ook terecht omdat hij ongewenst vreemdeling is en weigert het land te verlaten.

Tiener vast voor dood 20-jarige Alkmaarder

Een jongen van 17 jaar is maandagnacht aangehouden voor betrokkenheid bij de dood van een 20-jarige man uit Alkmaar. Het lichaam van het slachtoffer werd rond 02.00 uur gevonden in een woning aan de Vesterij, laat de politie dinsdag weten.

De verdachte en het slachtoffer kenden elkaar, maar de politie wil niet zeggen waarvan. Ze 'staan in relatie tot elkaar', zegt de politie alleen. De politie onderzoekt wat er precies is gebeurd en is daarvoor nog op zoek naar getuigen.

Wilders: eurosceptische fractie in september

PVV-leider Geert Wilders is ervan overtuigd dat zijn partij alsnog een eurosceptische fractie in het Europees Parlement weet te smeden. "Ik heb goede hoop dat die fractie er in september wel is, daar heb ik signalen voor", zei Wilders dinsdagmiddag in de wandelgangen van de Tweede Kamer. Wat die signalen precies inhouden, wilde hij echter niet zeggen.

"Mijn dubbelmandaat had alleen meerwaarde gehad als ik samen met Marine Le Pen leiding had kunnen geven aan zo'n fractie", zei Wilders doelend op zijn samenwerking met het Franse Front National. "Bovendien is er hier in Den Haag genoeg te doen en staat het halve Midden-Oosten in brand." De zetel die Wilders zou innemen komt nu vrij voor PVV'er en islamcriticus Hans Jansen. "Hij heeft er erg veel zin in", aldus Wilders.

Zijn dubbelmandaat, een zetel in de Tweede Kamer en het Europees Parlement, was een heikel punt, waarover de PVV-leider niet maandenlang wil procederen bij het Europese Hof van Justitie. Volgens Europese regels zou hij zijn zetel in de Tweede Kamer moeten opgeven als hij naar Brussel wil. Wilders wilde aanvankelijk tijdelijk plaatsnemen in Brussel zolang zijn procedure liep, maar daar stak het hof vorige week een stokje voor. "Daar moet ik me bij neerleggen", aldus Wilders.

Maandagavond werd duidelijk dat het de PVV en haar eurosceptische bondgenoten niet is gelukt op tijd een fractie te vormen in het Europees Parlement. De samenwerking had ten minste 25 Europarlementariërs uit zeven landen moeten tellen. De PVV blijft wel samenwerken met het Franse Front National, het Italiaanse Lega Nord, het Vlaams Belang en het Oostenrijkse FPO.

Dertien arrestaties voor knutselvuurwapens

Dertien verdachten zijn de afgelopen maanden opgepakt in een onderzoek naar in elkaar geknutselde vuurwapens. De hoofdverdachte is een 23-jarige man uit Barneveld, die de wapens verkocht aan onder anderen minderjarigen, meldt de politie dinsdag na uitgebreid onderzoek.

De hoofdverdachte zou via internet in het buitenland gasalarmpistolen hebben aangeschaft, die zijn omgebouwd zodat er kogels mee kunnen worden afgeschoten. Ook de kogels zijn zelf gemaakt.

De omgebouwde wapens zijn volgens de politie levensgevaarlijk zijn, ook voor de gebruiker. "Ze kunnen bijvoorbeeld uit elkaar klappen", vertelt een politiewoordvoerder. In Nederland zijn vijf incidenten bekend waarbij door het gebruik van dit soort omgebouwde wapens slachtoffers zijn gevallen, waarbij in sommige gevallen sprake was van een fatale afloop.

De Barnevelder, die in 2012 al eens werd veroordeeld voor de handel in vuurwapens, liep daarna opnieuw tegen de lamp en werd een paar weken geleden opgepakt. De andere opgepakte verdachten zijn 17 tot en met 27 jaar en komen uit verschillende delen van het land. De hoofdverdachte zit nog vast, de overigen zijn vrij. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

50Plus verliest fors in peiling

Seniorenpartij 50Plus staat virtueel op het laagste punt in twee jaar. De partij heeft na alle perikelen binnen haar gelederen afgelopen maand vier zetels verloren en staat nu op twee zetels. Dat blijkt dinsdag uit een peiling onder zo'n tweeduizend Nederlanders door EenVandaag en onderzoeksbureau GfK. Op het hoogtepunt in februari 2013 stond de partij op negentien virtuele zetels.

Uit de peiling blijkt verder dat D66 de meeste zetels krijgt als er nu verkiezingen zouden zijn. Vergeleken met een maand geleden krijgt de partij er twee zetels bij en staat nu op 26.

Het aantal zetels voor de coalitie van VVD en PvdA blijft nagenoeg gelijk. Opgeteld komt de coalitie uit op 37 zetels, een maand geleden waren dat er 36.

De PVV verliest in de poll twee zetels en komt op 22 stoelen in de Kamer. Het CDA wint drie zetels en zou negentien parlementariërs mogen leveren. De verdeling bij de overige partijen blijft nagenoeg gelijk.

Geen motorclubkleding op Veteranendag

Leden van motorclubs die zaterdag deelnemen aan Veteranendag in Den Haag mogen geen logo's dragen. Dat heeft burgemeester van Den Haag Jozias van Aartsen (VVD) bepaald.

Onderdeel van de jaarlijkse Veteranendag is een optocht van motorrijders onder politiebegeleiding van Zoetermeer naar het Malieveld in Den Haag. Daar zitten ook leden van motorclubs tussen, maar de gemeente wil nu niet dat die zogeheten colours dragen.

De politie begeleidt geen motorrijders die zich afficheren met de zogeheten outlaw motorgangs, schrijft de gemeente dinsdag. "De overheid is op dit moment namelijk bezig om de misstanden binnen deze clubs aan te pakken. Het kan natuurlijk niet zo zijn dat we ze vervolgens wel gewoon gaan begeleiden."

Motorclub MC Veterans, waarvan de leden (oud-)militairen zijn, is teleurgesteld in de maatregel. Bij het defilé, dat wordt afgenomen door koning Willem-Alexander, rijdt daarom uit protest maar één motor mee, laat de stichting Nederlandse Veteranen Motorrijders weten.

[vid] Nederlandse jihadvideo opgedoken

Op internet is een Nederlandstalige jihadistische video van een halfuur opgedoken. De film zou zijn opgenomen in de Syrische stad Aleppo en heeft de titel Oh, Oh, Aleppo "De Spookstad".

In de video op YouTube komen volgens de plaatser 'Nederlandse Mujahideen' aan het woord die in het kapotgeschoten Aleppo actief zijn. In de 'reportage' krijgt de kijker een rondleiding door Aleppo en wordt uitgelegd waarom de buitenlandse strijders in Syrië zijn en hoe ze de oorlog ervaren; mogelijk met het doel nieuwe mensen te werven voor de oorlog in Syrië.

Over de militairen van president Bashar al-Assad wordt onder meer gezegd: "Dit zijn geen mensen, dit zijn monsters. Dit zijn de echte vijanden, niet alleen van de islam maar van de hele mensheid."

De echtheid van het filmpje is moeilijk onafhankelijk te controleren. De Facebookpagina van de website De Ware Religie plaatste dinsdag een link naar de video. Die site is omstreden. Volgens de Nederlandse antiterreurbaas Dick Schoof zaait het medium haat en verheerlijkt het jihadistisch gedachtegoed.

Ook steunt de site volgens Schoof de soennitische jihadisten van ISIS die huishouden in Syrië en Irak, met vele burgerslachtoffers tot gevolg.

LeBron James ontbindt contract bij Miami Heat

Basketballer Lebron James vertrekt hoogstwaarschijnlijk bij Miami Heat. Dat meldt persbureau AP op basis van anonieme bronnen. De Amerikaanse basketballer had nog een contract voor twee jaar bij Miami, maar hij maakt gebruik van een optie om zijn tot 2016 lopende contract te laten ontbinden.

Onduidelijk is waar hij naartoe gaat. Teams als Houston Rockets, Los Angeles Lakers en Chicago Bulls worden genoemd. Het is ook niet uitgesloten dat James alsnog een nieuw contract tekent bij Miami, maar tegen andere voorwaarden.

James werd in 2012 en 2013 met zijn team kampioen van de NBA. Verder werd de 29-jarige basketballer vier keer uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speler van de NBA.

Oranje moet vrezen voor 'loodzware omstandigheden'

Het Nederlands elftal krijgt zondag in de achtste finale tegen Mexico te maken met zware omstandigheden. De temperatuur in Fortaleza ligt normaal gesproken rond de 30 graden, maar vooral de hoge luchtvochtigheid zorgt ervoor dat de gevoelstemperatuur erg hoog zal zijn, voorspelt weeronline.nl.

Het klimaat in het noordoosten van Brazilië is tropisch. Daardoor liggen tropische regenbuien op de loer. Mexico kreeg in de eerste WK-wedstrijd tegen Kameroen in Natal al te maken met zo'n tropische bui. Het klimaat in Rio de Janeiro, waar Oranje het trainingscomplex heeft, is gematigder en de luchtvochtigheid is aanzienlijk lager waardoor de gevoelstemperatuur lager ligt en minder drukkend is.

De wedstrijd van Oranje begint om 13.00 uur lokale tijd. De temperatuur is dan op zijn hoogtepunt en zal zo rond 30 graden liggen. De voorgaande WK-wedstrijden die in Fortaleza werden gespeeld werden later op de dag gespeeld waardoor de temperatuur gedurende de wedstrijd al iets aan het dalen was. Zondag zal dat niet zo zijn.

Nederland kreeg nog niet eerder dit toernooi te maken met zulke extreme omstandigheden. Tegen Spanje in Salvador kwam het er met 27 graden en een hoge luchtvochtigheid nog het dichtst in de buurt. Tegen Australië in Porto Alegre was het met 14 graden en tegen Chili in São Paolo met 20 graden prima voetbalweer. Dat blijkt uit de officiële cijfers de FIFA.

De spelers van tegenstander Mexico zullen wellicht minder moeite hebben met de omstandigheden. In Mexico is het klimaat in delen van het land ook tropisch. Van de basiself van Mexico in de laatste wedstrijd tegen Kroatië zijn zes spelers actief in de eigen competitie.

Stevigere aanpak zwakke dijken

Waterschappen en Rijkswaterstaat pakken tot 2020 op meer dan tachtig plekken dijken, stuwen, sluizen en gemalen aan die niet voldoen aan de veiligheidsnorm. Voor de werkzaamheden is zo'n vijfhonderd miljoen euro gereserveerd. Het geld is niet alleen voor concrete projecten, maar ook voor onderzoek om Nederland beter tegen het water te beschermen.

Zo wordt bekeken hoe het zogeheten piping kan worden voorkomen. Bij dit proces loopt water onder de dijk door waardoor een soort 'tunnels' ontstaan, die een dijk verzwakken. De maatregelen staan opgesomd in het Hoogwaterbeschermingsprogramma, dat onlangs is aangeboden aan minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD).

Nederland is kwetsbaar voor overstromingen vanuit de grote rivieren, de meren, de Noordzee en de Waddenzee. Het is wettelijk geregeld dat inspecteurs de dijken, duinen, stuwen en sluizen regelmatig controleren. In het nationale Hoogwaterbeschermingsprogramma voeren de waterschappen en het ministerie van Infrastructuur en Milieu (Rijkswaterstaat) maatregelen uit om deze essentiële waterkeringen nu en in de toekomst aan de wettelijke veiligheidsnorm te laten voldoen. Het Hoogwaterbeschermingsprogramma maakt deel uit van het Deltaprogramma.

Turkije is stroom Eurojihadisten zat

Recep Tayyip Erdogan heeft Europese landen gevraagd te verhinderen dat jihadisten via Turkije naar de oorlog in Syrië trekken. De Turkse premier deed de oproep dinsdag in een toespraak voor de ambassadeurs van EU-landen. Hij hoopt ook dat Europa informatie van de inlichtingendiensten over extremisten die al in Turkije zijn wil delen.

Volgens Erdogan heeft Turkije al zo'n 5300 vermoedelijke strijders de toegang tot het land ontzegd. Zeker 824 mensen zijn uitgezet. De jihadisten zijn volgens de premier een bedreiging voor Turkije 'bij aankomst' en een bedreiging voor de Europese veiligheid 'bij hun terugkeer'. In Syrië, dat tegen Turkije aan ligt, wordt door duizenden Europeanen gevochten.

Erdogan hoopt ook op Europese steun voor de naar schatting miljoen Syrische vluchtelingen die in Turkije zijn.

Divinity: Original Sin komt met Engine Toolkit

De co-op RPG Divinity: Original Sin komt met een Engine Toolkit en een Koe Simulator. Deze zijn onderdeel van de bèta die 26 juni uitkomt. De mods kunnen worden geëxporteerd naar de Steam Workshop. 

Met de Divinity Engine Toolkit kun je:

  • Nieuwe avonturen maken voor single- en multiplayer.
  • De verhaalmodus aanpassen of geheel vervangen door je eigen verhaal.
  • De terrein- en omgevingsmodellen aanpassen.
  • Eigen verhalen en dialogen schrijven.
  • Skills, spells en stats aanpassen en toevoegen.
  • Exporteren met één klik naar de Steam Workshop

Divinity: Original Sin komt uit op 30 juni voor pc en Mac.

VS mist Altidore ook tegen Duitsland

Jozy Altidore moet ook de laatste groepswedstrijd van de Verenigde Staten aan zich voorbij laten gaan. De oud-speler van AZ is nog niet hersteld van de hamstringblessure die hij in de eerste wedstrijd tegen Ghana opliep. De Verenigde Staten heeft tegen Duitsland genoeg aan een punt om zich te plaatsen voor de achtste finales.

Altidore viel in de wedstrijd tegen Ghana na 21 minuten uit. De spits van Sunderland werd vervangen door AZ'er Aron Johannsson. In de wedstrijd tegen Portugal nam Graham Zusi de plaats over in het team. Als de Amerikanen de volgende ronde halen is volgens Jurgen Klinsmann de kans groot dat Altidore terugkeert in het elftal.

ADO Den Haag komt in handen Chinees sportbedrijf

ADO Den Haag komt in Chinese handen. De eredivisieclub heeft met het Chinese voetbal- en sportbedrijf United Vansen International een principeovereenkomst bereikt over de overname van de aandelen, zo maakte ADO dinsdag bekend. Daarmee volgt de Haagse club het voorbeeld van Vitesse, dat eerder al in handen viel van een buitenlandse investeerder.

De aandelen van ADO waren in het bezit van Mark van der Kallen en Paul Beyersbergen. De bestuurders zijn benaderd en bereid gevonden hun aandelen te verkopen. De nieuwe investeerder is erin geïnteresseerd de verdere groei van ADO financieel en organisatorisch mogelijk te maken, staat in een verklaring.

ADO neemt de komende een tot twee maanden om de details van de overname uit te werken. Tot dat moment worden geen verdere mededelingen gedaan. Ook over de prijs die het Chinese bedrijf voor de aandelen betaalt, wordt in alle talen gezwegen.

De afgelopen jaren heeft ADO in zowel sportief als financieel opzicht flinke sprongen gemaakt. De club wordt door de KNVB steevast in de veilige categorie 2 ingedeeld en de omzet steeg in zes jaar tijd van zeven naar vijftien miljoen euro. Sinds de promotie in 2008 komt ADO onafgebroken uit in de Eredivisie. Daarin eindigde het afgelopen seizoen op de negende plaats.

[WBD] Geplaatste spelers maken geen fouten

Jo Wilfried Tsonga heeft met moeite de tweede ronde van Wimbledon bereikt. De als veertiende geplaatste Fransman rekende in vijf sets af met de Oostenrijker Jurgen Melzer: 6-1, 3-6, 3-6, 6-2 en 6-4. Tsonga tennist in de tweede ronde tegen de Amerikaan Sam Querrey.

Stan Wawrinka en Kei Nishikori hadden minder moeite om de tweede ronde te bereiken. Wawrinka wist in drie sets te winnen van de Portugees Joao Sousa: 6-3, 6-4 en 6-3. Ook Nishikori was snel klaar. De Japanner won in drie sets van de Fransman Kenny de Schepper: 6-4,7-6(5) en 7-5.

Nishikori speelt in de volgende ronde tegen de Amerikaan Denis Kudla. Wawrinka mag het in de tweede ronde opnemen tegen de Taiwanees Yen-Hsun Lu.

'Rambo 5 komt wťl'

Een vijfde Rambo is zo goed als zeker in de maak. De doorgaans goed geïnformeerde Duitse filmmaatschappij Splendid Film heeft in een lijst met volgend jaar te verschijnen films de titel en een korte beschrijving vermeld. Dit staat haaks op de opmerkingen van Sylvester Stallone, die steeds ontkende opnieuw in de huid van Vietnamveteraan John Rambo te zullen kruipen.

"Met Rambo 5 keert Sylvester Stallone weer in zijn glansrol terug", schrijft Splendid trots. "Ditmaal bindt hij de strijd aan met een Mexicaans kartel."

Stallone is volgens Splendid ook verantwoordelijk voor het scenario. Dat zou hij met het nodige gevoel voor overstatement omschrijven als zijn versie van het grimmige misdaadepos No Country For Old Men van de Coen Brothers. Avi Lerner, die ook al John Rambo en de drie Expendables-films met Stallone maakte, keert terug voor de productie.

Het verhaal over Rambo die de strijd aanbindt met een Mexicaans drugskartel is al vaker voorbij gekomen. Zelfs Stallone liet in 2012 al weten dit scenario serieus te overwegen.

Andere genoemde scenario's gaan onder meer over Rambo die Amerikaanse elitetroepen gaat trainen en over genetisch gemanipuleerde supersoldaten die op hol slaan. Een terugkeer naar Afghanistan, waar hij in deel 3 aan de zijde van een gezellige groep mujahedin-strijders tegen de Russen knokt, staat niet op het lijstje.

Stallone kondigde eerder aan nog een director's cut van John Rambo te willen uitbrengen, met twaalf minuten aan nieuwe beelden. Ook gingen er geruchten dat hij te zien zou zijn in een nog te verschijnen tv-serie over Rambo.

Ubisoft over vooroordelen

In Far Cry 3 werden negers gered door een blanke en dat vond men racistisch. Toen de poster uitkwam voor Far Cry 4, werd Ubisoft beticht van racisme en homo-stereotyperingen. Bij de lancering van AC: Unity waren ze vrouwenhaters en kortzichtige racisten. Ubisoft reageert nu op deze klaagtendens. 

Creative director Alex Hutchinson zegt, dat de doelen van het ontwikkelaarsteam en die van het marketingteam niet overeenkomen. Het ontwikkelaarsteam wilde een opvallende pakkende poster, waarbij je jezelf afvraagt, waar je nu eigenlijk naar kijkt. De poster maakte de tongen los, maar niet op de manier die Ubisoft verwachtte.

De afbeelding werd geïnterpreteerd als een homoseksuele blanke hoofdpersoon, die een donker persoon gebruikt als een handensteun. Opmerkelijk genoeg werden er geen vragen gesteld bij het misbruiken van het Boeddhabeeld, wat heilig is in meerdere landen. Als reactie heeft Hutchinson indertijd op Twitter gereageerd, “Hij is niet blank. Dat is niet de speler. Het is complexer dan dat.” Hutchinson zegt: "Het is grappig dat er zoveel artikelen conclusies trekken op basis van één afbeelding. Het zou interessant geweest zijn als iemand ons opbelde. Dat zou cool geweest zijn. Dan is er iemand die zegt: "Hallo, dit denken wij. Wat is er écht aan de hand?"

fc4 poster

Hutchinson verklaart, “We worden ervan beschuldigd stereotypen te hanteren, maar de aanname is (zelf) stereotiep. Dit personage is bedoeld als een mengeling van verschillende zaken. Hij is een halfbloed. Hoe hij zich kleedt is iets van hem. Het is een deel van zijn personage. Het is helemaal geen commentaar op seksuele voorkeur.” De bad guy Pagan Min zijn seksualiteit en zijn kledingkeuze hebben voor Hutchinson niets met elkaar te maken. Far Cry 4 zal ook niet ingaan op de eventuele seksuele voorkeur van Min (In het achtergrondverhaal dat Ubisoft zelf heeft opgesteld over hem wordt er wel vermeld dat hij ooit verliefd was op een vrouw. Helaas gaat het interview hier niet op in).

Hutchinson zegt dat mensen verklaarden dat hij geen Aziaat kon zijn, want hij is blond. “Have you ever been to Korea?” Niet te vergeten, het verhaal van de hoofdpersoon gaat over iemand die op zoek is naar zijn culturele achtergrond en bagage. “Ben je waar je bent geboren, of waar je bent opgegroeid, of hoe werkt dit? Het is fascinerend hoe mensen meteen uitgaan van het negatieve.

fc4 screenshot

Hutchinson geeft toe dat de game-industrie meer bevolkingsgroepen moet aanspreken. Daarnaast wil hij opmerken dat Ubisoft het best aardig doet. “Assassin's Creed 3 had een half-Indiaanse hoofdpersoon, ingesproken door een Indiaan. Tegelijkertijd hadden we Aveline [in Assassin's Creed: Liberation] die een half-Creool is. In het verleden hadden we Italiaanse personages en nu hebben we een Fransman. Eigenlijk hebben we een behoorlijk diverse lijst." In Far Cry 4 komen slechts vijf blanken voor, geen van allen in een grote rol.

Sinds het bekendmaken van de hoofdpersoon Ajay Ghale is er geen klacht gekomen over zijn afkomst. Maar wat niet is, kan nog komen.

fc4 ajay

Sudanese 'afvallige' weer opgepakt

Een vrouw in Sudan die ter dood was veroordeeld wegens afvalligheid en maandag werd vrijgesproken, is dinsdag opnieuw opgepakt. De 27-jarige Meriam Ibrahim, werd samen met familieleden gearresteerd op de luchthaven van Khartoem, meldt de BBC op basis van anonieme bronnen.

Ibrahim werd vorige maand ter dood veroordeeld, omdat ze zich zou hebben bekeerd tot het christendom. Maandag schrapte het Hof van Cassatie in Khartoem het doodvonnis.

De aanklacht was gebaseerd op Ibrahims huwelijk met een christelijke man in 2011. In Sudan mogen moslimvrouwen niet met niet-moslims trouwen. Mannelijke moslims mogen wel iemand van een ander geloof huwen.

Ibrahim gaf als verweer dat zij weliswaar een islamitische vader heeft, maar dat deze haar op jonge leeftijd verliet en dat ze door haar Ethiopische moeder christelijk is opgevoed.

Ibrahim heeft een zoontje van achttien maanden, dat bij haar in haar cel verbleef. Volgens Sudanese media beviel Ibrahim vorige maand in de gevangenis van een tweede kind. In Sudan krijgen kinderen het geloof van de vader mee.

Met de arme vrouw wordt flink gejojo'd. Zo werd een eerste bericht dat ze vrij zou komen, later weer ingetrokken. Nu ze net vrij was, is ze dus weer opgepakt. Volgens de BBC zou dat met maar liefst veertig beveiligingsbeambten zijn gedaan. Ibrahims man had eerder aangegeven dat het gezin naar de VS wilde vertrekken.

Bijna helft kiest sim-only abo

Het aantal Nederlandse consumenten dat voor een zogeheten sim-only abonnement kiest in plaats van de duurdere variant met toestel, is in het eerste kwartaal van dit jaar verder toegenomen. Dat maakte onderzoeksbureau Telecompaper dinsdag bekend.

Het aandeel sim-only gebruikers in Nederland groeide in de eerste 3 maanden van dit jaar naar 47 procent (ongeveer 9,5 miljoen abonnementen). In dezelfde periode vorig jaar was dat 41 procent. Circa 60 procent van deze groep kocht zijn abonnement online.

Een derde van de sim-only gebruikers betaalt zijn telefoonkosten vooraf, ofwel prepaid. Het totale aandeel prepaidaansluitingen is een kwart van het totaal aantal mobiele abonnementen in Nederland. De overige driekwart is 'postpaid', waarbij de abonnementskosten maandelijks worden betaald. De verhouding tussen beide vormen van betalen is daarmee in het eerste kwartaal nagenoeg gelijk gebleven.

De helft van alle mobiele postpaid-pakketten is via het internet gekocht, een stijging van 6 procentpunt ten opzichte van het eerste kwartaal in 2013.

Aantal abonnementen zonder mobieltje stijgt
Bijna helft kiest sim-only abo (Foto: ANP)

Schadeclaim gevangenen tegen Teeven

De ongeveer 200 gedetineerden die dinsdag een kort geding wonnen tegen staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) gaan een gezamenlijke schadeclaim indienen. Ze willen een vergoeding van de staatssecretaris voor de uren die ze sinds 1 maart te veel in hun cel hebben moeten doorbrengen. Dat meldt hun advocaat Arthur van der Biezen dinsdag aan het ANP.

Iedere gedetineerde die onterecht te lang in de cel heeft gezeten, kan schadevergoeding krijgen, legt Van der Biezen uit. Zijn cliënten zullen in de gevangenissen ook aan medegedetineerden vragen of ze een vergoeding willen eisen. ,,We kijken of we tot een collectieve claim kunnen komen.’’

Schadeclaim gevangenen tegen Teeven
Schadeclaim gevangenen tegen Teeven (Foto: ANP)

Del Bosque: "Wist niet dat Villa stopte"

Vicente Del Bosque heeft voor verbazing gezorgd in Spanje. De bondscoach was niet op de hoogte van het feit dat David Villa maandag zijn laatste interland speelde. Villa maakte voor aanvang van het WK al bekend dat hij zijn interlandcarrière na het toernooi zou beëindigen.

De ervaren spits zette Spanje maandag tegen Australië (0-3 winst) op voorsprong met een prachtige bal achter zijn standbeen langs. Het was zijn 59ste doelpunt in 97 duels voor La Roja. Na bijna een uur spelen haalde bondscoach Del Bosque de 32-jarige speler naar de kant. "David leek een beetje geërgerd. Hij zei dat het zijn laatste wedstrijd was, maar dat wist ik niet", reageerde de trainer volgens BBC Sport. "Ik weet zeker dat hij van streek was."

David Villa was een belangrijke speler tijdens de periode van de Spaanse hegemonie. Op het EK van 2008 werd hij met vier treffers topscorer van het toernooi. Twee jaar later had hij met vijf goals een groot aandeel in de wereldtitel in Zuid-Afrika. Villa scoorde onder meer de winnende goal tegen Portugal (achtste finale) en Paraguay (kwartfinale).

Het EK van 2012 moest Villa vanwege een blessure aan zich voorbij laten gaan. Zonder de routinier moet Spanje dus weer zien op te krabbelen. "We moeten nu doen wat het beste is voor ons voetbal", vindt Del Bosque. "Ik ga niemand uitsluiten vanwege leeftijd. Het is belangrijk dat we in de toekomst kalm blijven."

FC Utrecht versterkt zich met verdediger Kum

Christian Kum heeft een contract getekend bij FC Utrecht. De Duitse verdediger is voor twee seizoenen verbonden aan de club van trainer Rob Alflen met een optie voor nog een jaar, meldt de club dinsdag. De 28-jarige Kum komt over van sc Heerenveen waar zijn aflopende contract niet werd verlengd.

"Ik heb vaak in de Galgenwaard gespeeld en Utrecht-uit was altijd een lastige pot", vertelt Kum op de clubsite. "Er wordt hier fel en met strijd gespeeld en als het publiek er dan ook achter staat, weet je als bezoekende ploeg dat je een zware dag krijgt. Ik vind het mooi dat ik nu onderdeel mag gaan uitmaken van FC Utrecht."

Kum speelde in twee seizoenen tot 43 eredivisieduels voor Heerenveen. Daarvoor speelde hij in zeven seizoenen voor ADO Den Haag 147 competitiewedstrijden. In Utrecht moet Kum zorgen voor extra ervaring na het vertrek van Dave Bulthuis naar FC Nürnberg. Eerder werd de verdediging al versterkt met Ramon Leeuwin, die werd overgenomen van SC Cambuur.

Wie zijn kont verbrandt...

Andrew Tomlinson heeft op bizarre wijze het loodje gelegd. De 44-jarige Engelsman uit Westcliffe-on-sea heeft het tijdige met het eeuwige verwisseld nadat hij zijn kont had verbrand.

Het zat de arme drommel niet mee. Andrew had namelijk al tijden last van chronische rugpijn. Om de pijn te verlichten, had hij een lumineus idee.

De beste man ging telkens met zijn kont in een heet bad zitten. De temperatuur van het water werd hierbij telkens iets opgeschroefd.

Afgelopen maand was de temperatuur zo hoog opgelopen, dat de Brit letterlijk zijn kont had verbrand. Zwaargewond werd hij afgevoerd naar het ziekenhuis, maar het bleek al te laat. Andrew had namelijk bloedvergiftiging opgelopen, en ging enkele dagen later de pijp uit. De lijkschouwer spreekt van een 'tragisch incident'.

Minder geweld en agressie tegen ambtenaren

Het aantal ambtenaren en politici dat te maken kreeg met agressie en geweld is de afgelopen twee jaar gedaald. In 2012 was veertig procent van de overheidsmedewerkers slachtoffer, in 2014 is dat 25 procent. Dit blijkt uit de monitor Agressie en Geweld Openbaar Bestuur 2014, die minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) dinsdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Het percentage politieke ambtsdragers dat slachtoffer werd, zoals burgemeesters en wethouders, is in dezelfde periode gedaald van 38 naar 23 procent. De afname is volgens Plasterk vooral te danken aan maatregelen van werkgevers in het openbaar bestuur en het programma Veilige Publieke Taak (VPT). Dit programma werd in 2006 in het leven geroepen om agressie en geweld tegen werknemers met een publieke taak terug te dringen.

Het beleid om het aantal incidenten in te dammen is de afgelopen jaren beter toegepast, meldt Binnenlandse Zaken. Misstanden worden beter geregistreerd en daders moeten vaker boeten voor hun daden. Verder is er meer aandacht voor training en opleiding van overheidsmedewerkers waardoor zij beter kunnen omgaan met (mogelijk) gevaarlijke situaties.

Plasterk is verheugd over de daling, maar vindt het aantal slachtoffers nog steeds te hoog. Hij benadrukt dat agressie en geweld nadelig zijn voor het goed functioneren van het openbaar bestuur. De minister hamert erop dat er veel aandacht moet zijn voor nazorg aan slachtoffers.

De monitor geeft de uitkomsten weer van onderzoek naar agressie en geweld tegen politieke ambtsdragers en overheidsmedewerkers van gemeenten, provincies, Rijk en waterschappen. Cijfers over geweld tegen politieagenten zijn niet in meegenomen.

Coulson schuldig aan telefoonhacks, Brooks vrijuit

Andy Coulson, de voormalig hoofdredacteur van de opgedoekte Britse schandaalkrant News of the World, is dinsdag schuldig bevonden aan het hacken van telefoons. Medeverdachte Rebekah Brooks, eveneens ex-hoofdredacteur van NotW, werd vrijgesproken.

De jury achtte Coulson schuldig aan samenzwering met als doel het onderscheppen van communicatie. Brooks stond terecht voor hetzelfde vergrijp, evenals omkoping van ambtenaren en het belemmeren van de politie, maar werd vrijgesproken van alle aanklachten. Verslaggevers van de schandaalkrant luisterden jarenlang de telefoons van beroemdheden, politici en de nabestaanden van slachtoffers van misdaden af.

Drie andere verdachten - Brooks' echtgenoot Charles, haar voormalige secretaresse Cheryl Carter en chef beveiliging bij NotW Mark Hanna - werden net als Brooks vrijgesproken. Zij stonden terecht voor het achterhouden van bewijsmateriaal.

De Britse krant The Guardian onthulde in 2009 dat medewerkers van NotW en privédetectives die door de krant waren ingehuurd stelselmatig mensen hadden afgeluisterd: van politici en het koninklijk huis, tot beroemdheden en nabestaanden van slachtoffers van misdaden en gesneuvelde militairen. Volgens de Britse politie zijn in totaal duizenden mensen afgeluisterd.

Scotland Yard stelde in januari 2011 een nieuw onderzoek in naar de afluisterpraktijken. De volgende grote onthulling, wederom van The Guardian, kwam in juli van dat jaar. De krant meldde dat de voicemail van Milly Dowler - een meisje dat in maart 2002 verdween en wier lichaam in september 2002 werd gevonden - was afgeluisterd door journalisten van NotW.

Om te voorkomen dat de inbox van de voicemail vol zou lopen en er geen nieuwe berichten konden worden achtergelaten, wisten Mulcaire en journalisten van NotW de bestaande berichten. Dit gaf de ouders van Milly, naar later bleek ten onrechte, de indruk dat hun dochter nog in leven was.

Op 7 juli 2011 werd bekendgemaakt dat NotW zou worden opgedoekt. De laatste editie van de krant verscheen drie dagen later.

Het proces duurde bijna acht maanden.

Rabobank sluit kunstzone in hoofdkantoor Utrecht

De Rabobank toont vanaf het najaar geen kunst meer in de expositieruimte in het hoofdkantoor in Utrecht. De tentoonstellingen waren gratis toegankelijk voor geïnteresseerden, maar het kunstbeleid van de bank wordt versoberd. Dat bevestigt een woordvoerder dinsdag naar aanleiding van berichtgeving in de Volkskrant.

De Rabo Kunstzone opende in 2011 haar deuren. Twee keer per jaar werd een tentoonstelling georganiseerd: een met werken uit de eigen collectie en een solotentoonstelling. In de laatste expositie staat het werk van de Nederlandse kunstenaar Fiona Tan centraal. Die is tot 19 september te zien.

De ruimte in het Rabobankgebouw krijgt een andere invulling. De bedoeling is dat het een 'expositieruimte wordt voor speerpunten van de Rabobank'. Hoe de ruimte precies wordt ingericht is nog niet duidelijk.

De bank is ook van plan minder te investeren in kunst. De Rabobank heeft ongeveer tweeduizend werken en die collectie blijft intact. De bank bezit werken van kunstenaars als Rineke Dijkstra, Karel Appel en Jan Schoonhoven. Mogelijk worden de werken verdeeld over lokale vestigingen.

De Vereniging Bedrijfscollecties Nederland (VBCN) betreurt de beslissing van de Rabobank om het cultuurbeleid te versoberen. De plannen tonen volgens de club aan het verwachtingspatroon van de overheid dat particulieren meer zullen investeren in kunst 'te hoog gespannen is', laat VBCN weten in een verklaring.

Weer kinderen ontvoerd in Nigeria

Extremisten hebben in het noordoosten van Nigeria opnieuw mensen ontvoerd. Het gaat om zestig meisjes en vrouwen en 31 jongens. Dat hebben leden van een anti-Boko Haramgroep dinsdag gezegd. De Nigeriaanse veiligheidsdiensten ontkennen de ontvoeringen.

De ontvoeringen vonden volgens de getuigen zaterdag plaats in Kummabza, zo'n 150 kilometer van Maiduguri. Dat is de hoofdstad van de deelstaat Borno, de thuishaven van Boko Haram. Volgens een van de inwoners van Kummabza kwamen vier mensen om het leven.

Medio april werden honderden schoolmeisjes ontvoerd door de terreurbeweging Boko Haram. De nieuwe ontvoeringen zouden zaterdag hebben plaatsgevonden in Kummabza tijdens aanvallen die vier mensen het leven kostten.

[Tour] IAM Cycling met Frank als kopman

IAM Cycling wil met Mathias Frank een goed klassement rijden in de Tour de France. Dat meldt de Zwitserse ploeg dinsdag. De Zwitser wordt onder meer bijgestaan door de ervaren Sylvain Chavanel en Heinrich Haussler. IAM Cycling is een van de vier ploegen die een wildcard kreeg voor de Tour.

De 27-jarige Frank deed een keer eerder mee aan de tour. Hij haalde in 2010 niet de finish in Parijs. Dit jaar eindigde Frank onder meer als tweede in de Ronde van Zwitserland en als vierde in de Ronde van Romandië.

Met Chavanel en Haussler heeft IAM Cycling twee renners in de ploeg die in het verleden al etappes wonnen in de Tour. Naast Frank gaan er met Martin Elmiger, Reto Hollenstein, Sébastien Reichenbach en Marcel Wyss nog vier Zwitsers mee met de ploeg. Roger Kluge en Jérôme Pineau maken het team compleet.

Balotelli niet bezig met SuŠrez

Italië mag dinsdagavond niet verliezen van Uruguay als het de tweede ronde op het WK wil halen. De media schrijven rondom dit duel vooral over Mario Balotelli en Luis Suárez. Balotelli wil echter niet daarin meegaan.

"Dit is geen wedstrijd tussen twee individuen, maar een duel tussen twee teams die allebei de volgende ronde willen halen. We gaan vechten om te overleven, dat geeft ons allemaal genoeg motivatie", sprak de Italiaanse aanvaller in Times of India.

Persoonlijke roem kan Balotelli dus even niets schelen. "Ik win liever deze wedstrijd dan dat ik scoor en we verliezen. Luis Suarez denkt er vast net zo over." Italië kan bij een zege nog groepswinnaar worden. Costa Rica moet in dat geval verliezen van Engeland, dat al uitgeschakeld is.

Italië begon het toernooi sterk met een 2-1 zege op de Engelsen, maar daarna werd de ploeg verrast door Costa Rica (0-1). "We weten allemaal dat we niet iedere wedstrijd kunnen winnen. Maar dat ligt nu achter ons. We zijn goed voorbereid op het duel met Uruguay."

Bondscoach Cesare Prandelli stuurt zijn ploeg mogelijk in een nieuw 3-5-2-systeem het veld in. Mario Balotelli vormt in dat geval een aanvalsduo met Ciro Immobile, de topscer van afgelopen seizoen in de Serie A.

UCI scherpt regels aan na ophef over Froome

De UCI komt met een strenger beleid voor het verlenen van medische uitzonderingen voor middelen die op de dopinglijst staan. Dat heeft voorzitter Brian Cookson van de internationale wielerunie dinsdag via Twitter laten weten. Reden is de ophef die ontstond toen bleek dat Chris Froome in mei tijdens de Ronde van Romandië het middel prednisol mocht gebruiken wegens een luchtweginfectie.

De UCI kreeg het verwijt dat voor Tourwinnaar Froome een uitzonderingsmiddel in het leven was geroepen. Er zou te makkelijk dispensatie zijn verleend om het middel oraal in te nemen en niet via een spray, zoals gebruikelijk is.

Cookson spreekt de aantijgingen tegen, maar scherpt desondanks de regels aan. "Om in de toekomst controverse te voorkomen en er zorg voor te dragen dat het beschadigde vertrouwen van de fans in de wielersport wordt hersteld."

Per direct zal elk verzoek om dispensatie te krijgen worden voorgelegd aan een team waar minimaal drie artsen in zitten. Een complete nieuwe regelgeving is in voorbereiding en treedt op 1 januari volgend jaar in werking, meldt Cookson. Daarbij wordt nauw samengewerkt met de internationale antidopingorganisatie WADA.

WoW-speler level 90 gehaald zonder factiekeuze

In World of Warcraft is er een speler in geslaagd om level 90 te halen zonder Horde of Alliance te kiezen. Een langzame grind dus van 1 naar 90.

De speler genaamd Doubleagent heeft een totale speeltijd van 173.5 dagen op dit karakter. De speler heeft dit gedaan als een Pandaren Shaman. Doordat hij geen keuze heeft gemaakt is hij ook niet het startersgebied uit geweest. De truc was om met mining en herbalism te levelen aangezien deze XP gaven in de starting zone. 

lvl 90

'Bridget Maasland en Jan Smit zoenden op Ibiza'

Bridget Maasland en Jan Smit hebben gezoend toen ze samen op Ibiza waren voor opnamen van De Zomer Voorbij. Dat vertelt een ooggetuige, die de twee zag zoenen in een strandtent toen de camera's uitstonden, aan Novum Nieuws.

Volgens de ingewijde duurde de zoenpartij niet erg lang en werd het stel omringd door collega's. Het leek om een spelletje te gaan. De ooggetuige hoorde de 39-jarige Maasland na afloop zeggen dat Smit, die getrouwd is, er niet veel van bakte.

De managers van Maasland en de 28-jarige Smit zeggen zich niet te kunnen indenken dat de twee hebben gezoend. "Ik kan het me niet herinneren en ik kan het me ook niet voorstellen", reageert Aloys Buys, die zelf ook op Ibiza was. "Ik was erbij en ik heb niks gezien." Ook Maaslands manager trekt het verhaal in twijfel. "Ik kan het me niet voorstellen."

In De Zomer Voorbij gaat Smit op pad met de 3JS en Kees Tol. Ieder jaar worden gasten uitgenodigd. Dit jaar zijn dat onder anderen Maasland, Tim Douwsma en Dave von Raven. De opnamen begonnen vorige week en het programma komt vanaf 3 september op televisie.

AlbaniŽ kandidaat-lid Europese Unie

Albanië is kandidaat om lid te worden van de Europese Unie. Dat hebben de ministers van buitenlandse zaken van de Europese Unie dinsdag in Luxemburg besloten.

Brussel erkent hiermee dat de regering in Tirana vooruitgang heeft geboekt in de strijd tegen corruptie en georganiseerde misdaad en de versterking van de rechtsstaat. Tegelijk moet het land op dit vlak nog veel werk verrichten voordat daadwerkelijk onderhandelingen over toetreding kunnen beginnen.

Tijdens de EU-top van regeringsleiders in december liep Albanië de status van kandidaat-lid mis, onder meer vanwege Nederlands verzet. Een meerderheid steunde toen een motie van CDA en ChristenUnie tegen de Albanese kandidatuur. De VVD gaf haar verzet vorige week op.

Door het besluit van de ministers worden de relaties tussen Albanië en de EU naar een hoger plan getild. Als kandidaat-lidstaat kan Albanië voortaan aanschuiven bij bepaalde EU-vergaderingen en nauwer samenwerken met EU-agentschappen.

John Cleese hekelt 'humorloze' James Bond

John Cleese is geen fan van de moderne Bondfilms omdat die steeds meer proberen te lijken op de 'grauwe en humorloze' films over Jason Bourne. De 74-jarige Cleese, vooral bekend als lid van het absurdistische comedygezelschap Monty Python, speelde gadgetman Q in The World is Not Enough uit 1999 en drie jaar later in Die Another Day.

"Het grote geld kwam uit Azië, waar het publiek veel meer van actiescènes houdt", zegt de Britse acteur tegen radiobode Radio Times. "Daar snappen ze die subtiele Britse humor en klassengrapjes niet. Nu duren dat soort scènes ook veel te lang, vind ik. Het is een fundamentele fout."

Cleese nam de rol van Q over van de in 1999 verongelukte Desmond Llewelyn, die vanaf 1963 alle scènes met Q had gespeeld. Cleese kreeg al gauw een grote schare fans met zijn excentrieke invulling van Q. In Casino Royale uit 2006, waarin nieuwkomer Daniel Craig te zien was als een beduidend hardere Bond, schitterde Q echter door afwezigheid. Cleese wil echter niet toelichten of hij uit de films is gestapt of niet meer werd gevraagd.

Ook Quantum of Solace uit 2008 was een Q-loze Bondfilm, en het personage keerde pas terug in het in 2012 verschenen Skyfall. Daarin werd de rol vertolkt door de toen 32-jarige Ben Wishaw, die Q neerzette als een grappenmakende computernerd. Hij keert terug in de volgende Bondfilm, die volgend jaar verschijnt.

Cleese is momenteel bezig Monty Python te reanimeren. Met de vier nog levende leden treedt hij volgende maand op in de Londense O2 Arena.

Burgemeester wil rust voor families Kris en Lisanne

Burgemeester van Amersfoort Lucas Bolsius is geschokt door de ontwikkelingen rond vermiste Amersfoortse vrouwen Kris Kremers en Lisanne Froon. Hij vraagt dinsdag in een verklaring om de families met rust te laten. De CDA'er vindt dat ze de ruimte moeten krijgen om alles in besloten kring te verwerken.

Bolsius noemt de situatie 'hartverscheurend'. "Het is een onwerkelijkheid die een bovenmenselijk incasseringsvermogen vergt van de ouders, familieleden en vrienden van Kris en Lisanne", zegt hij. "Zij blijven geconfronteerd met vele vragen, onzekerheden, verdriet en verlies. Het nieuws over allebei onze stadsgenoten grijpt ons en laat ons niet meer los."

Maandag wees dna-onderzoek uit dat weefsel dat donderdag in Panama werd aangetroffen van Froon is. Over het lot van Kremers is nog onduidelijkheid. Er lopen nog onderzoeken. Ondertussen wordt in de jungle verder gezocht naar sporen.

Elf dagen geleden werd in de jungle in de provincie Bocas del Toro een rugzak met bezittingen van de vrouwen gevonden. De vindplaats van de rugzak is acht uur lopen vanaf het plaatsje Boquete waar Froon en Kremers op 1 april voor het laatst werden gezien.

Hoerenbuurt Soerabaja draait nog op volle toeren

Hoewel Dolly, een grote prostitutiewijk in de Indonesische stad Soerabaja, op 18 juni officieel gesloten is, wordt het oudste beroep ter wereld er nog gewoon uitgeoefend. In de wijk, naar verluidt vernoemd naar een Nederlandse hoerenmadam uit de koloniale tijd, tippelen nog altijd vrouwen in minirokjes en hoge hakken en de souteneurs doen geen enkele moeite zich te verstoppen.

De burgemeester van Soerabaja, Tri Rismaharini, heeft elk van de naar schatting vijftienhonderd sekswerkers in de wijk zo'n driehonderd euro beloofd om elders een nieuw bestaan op te bouwen. Eind juli moet iedereen vertrokken zijn.

De vrouwen hadden tot maandag om het bedrag in ontvangst te nemen, maar veel sekswerkers menen dat het bedrag te laag is. "De regering interesseert het niets", aldus de 43-jarige Suyatmi. "Er is een permanente oplossing nodig. Ze kunnen de prostitutie niet oplossen door geld te geven aan prostitutees."

Poetin trekt verzoek om inzet leger in OekraÔne in

De Russische president Vladimir Poetin heeft het parlement dinsdag gevraagd om de resolutie waarmee militair ingrijpen in Oekraïne mogelijk werd gemaakt ongedaan te maken. Poetin verzocht de voorzitter van het hogerhuis, de Federatieraad, zijn verzoek van 1 maart in te trekken. Dat hebben Russische persbureaus gemeld.

Poetin richtte zijn verzoek eind februari tot de Doema kort nadat de pro-Russische Viktor Janoekovitsj was afgezet als president na maanden van straatprotesten. In maart annexeerde Rusland vervolgens de Krim met hulp van militairen. Later gaf Poetin toe dat het Russsische militairen waren.

De hoop is dat de rust in Oekraïne terugkeert. Vrijdag kwam de nieuwe Oekraïense president Petro Porosjenko met een vredesplan waarin een staakt-het-vuren is opgenomen. Rebellenleiders in het oosten van Oekraïne hebben maandag gezegd de wapenstilstand te respecteren en dinsdag was het bestand nog niet geschonden.

ANWB waarschuwt voor verkeersdrukte in weekend

Automobilisten die komend weekeinde de weg opgaan moeten rekening houden met drukte op de weg. Door evenementen en werkzaamheden wordt her en der file verwacht. Daarvoor waarschuwt de ANWB dinsdag.

Het wordt onder meer extra druk in Zeeland en Drenthe. Zo gaat de Brouwersdam dicht vanwege Concert at Sea en gaan tienduizenden motorsportfans de weg op voor de TT in Assen. Bij Haarlem levert het dancefestival Awakenings extra verkeer op en rond Den Haag wordt file verwacht vanwege Veteranendag op zaterdag en Parkpop op zondag.

Omdat het Nederlands elftal zondag weer speelt, voorspelt de ANWB voorafgaand aan de wedstrijd opnieuw drukte. Voetballiefhebbers die niets willen missen, doen er goed aan vroeg te vertrekken.

Ook op het spoor moeten reizigers rekening houden met vertraging. Tussen Utrecht Centraal en Schiphol rijden minder treinen vanwege werkzaamheden. ProRail gaat onder meer aan de slag met de Schipholtunnel. Tussen Utrecht en de luchthaven rijden rechtstreeks bussen.

29-ish

29 jaar
Het was zaterdagavond. Bij een vriendin op de bank haalden we herinneringen op aan het uitgaansleven in Leeuwarden. Het was toen leuk in Fire, waar we uit drie verschillende zalen konden kiezen voor pop, R&B of trance, of even naar het barretje met Hollandse meezingers. Struinend door de discotheek, dronken worden. De tijd dat je nog mocht roken, en toen ineens niet meer en iedereen ineens naar zweet bleek te ruiken. Maar waar je wel weer met meer frisse lucht in je longen door kon dansen tot het licht werd.
“Fire?”, zegt een vriendin. “Dat was toch waar wij laatst met Serious Request wat gingen drinken, en waar ze onze oude danszaal hebben omgebouwd in een grand café?” Het is jammer dat sommige geweldige plaatsen geen plek meer bieden voor nieuwe uitgaansherinneringen.

Vliegende Greenpeace-directeur moet gaan treinen

De campagnedirecteur van Greenpeace International reist voortaan met de trein van zijn woonplaats in Luxemburg naar zijn werk in Amsterdam. Hij doet dit nadat ophef was ontstaan over zijn twee vliegreizen per maand naar Nederland, meldt Greenpeace dinsdag.

De milieuorganisatie heeft dit besloten nadat veel donateurs ontstemd hadden gereageerd op het nieuws dat directeur Pascal Husting twee jaar lang toestemming kreeg om naar zijn werk te vliegen. Hij deed dit omdat de reistijd van grote invloed was op zijn gezin en werk. De vliegtijd van Luxemburg Stad naar Amsterdam bedraagt een uur. Met de trein kan Amsterdam in ruim vijf uur worden bereikt.

Greenpeace verontschuldigt zich op de website voor de situatie. "Wij betreuren het dat deze situatie überhaupt is ontstaan", aldus directeur John Sauven.

Voor Husting werd een uitzondering gemaakt, aldus Greenpeace. De organisatie heeft als regel dat vliegen niet wordt toegestaan als de bestemming binnen 24 uur over land kan worden bereikt. Vliegtuigen spelen een grote rol bij het veroorzaken van klimaatverandering, benadrukt de milieuorganisatie.

Husting vloog voorheen ieder weekend naar het hoofdkantoor van de organisatie in Amsterdam, maar dat werd later twee keer per maand. Hij werkt ook thuis, maar kan in de toekomst wellicht ook wat werk verzetten terwijl hij in de trein zit.

Ontsnapte moordenaar op CuraÁao opgepakt

De politie van Curaçao heeft de 26-jarige voortvluchtige moordenaar Liomar W. opgepakt. Die ontsnapte vorige maand met een medegevangene uit de gevangenis in Koraal Specht in Willemstad.

Behalve W. arresteerde de politie ook zijn vriendin en zijn vader. Die raakte tijdens de actie van het arrestatieteam gewond, nadat de politie gericht op zijn auto had geschoten.

W. zit vast voor een moord op een bejaard echtpaar uit 2005. Hij is daarvoor veroordeeld tot een gevangenisstraf van 24 jaar.

W. maakte tijdens zijn ontsnapping gebruik van materialen uit de timmerwerkplaats van de SDKK-gevangenis. Daarvoor had hij samen met een medegevangene twee gevangenbewaarders mishandeld. Een van hen werd gewurgd tot hij buiten bewustzijn was en de ander werd vastgebonden. De medegevangene werd vijf dagen na de ontsnapping opgepakt.

De politie kreeg bij de opsporing van beide verdachten ondersteuning van de marechaussee en van zogenoemde combat trackers van het korps mariniers.

Iets meer buitenlandse toeristen verwacht

Bijna drie miljoen buitenlanders gaan deze zomer op vakantie in Nederland. Dat is ruim twee procent meer dan vorig jaar. Ook gaan meer Nederlanders in eigen land op vakantie. Circa 4,75 miljoen mensen trekken eropuit, een procent meer ten opzichte van 2013. Dat verwacht het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC).

De lichte groei van het aantal buitenlandse toeristen komt vooral doordat meer Duitsers en Belgen de weg naar Nederland weten te vinden. Bijna de helft van de buitenlandse toeristen komt uit een van de buurlanden. De andere helft komt voornamelijk uit Groot-Brittannië, Italië, Spanje en de Verenigde Staten.

Traditiegetrouw trekken buitenlanders massaal naar de kust, maar volgens het NBTC zijn ook de steden populair. Nederlanders gaan vooral naar campings en bungalowparken. De vakanties leveren de economie in totaal zo'n twee miljard euro op.

De zomervakantie vindt net als in andere jaren gespreid plaats. Het noorden heeft als eerste zomervakantie van 5 juli tot en met 17 augustus. De zomervakantie in de regio zuid begint een week later en het midden van het land is van 19 juli tot en met 31 augustus vrij.

Buren Bieber klagen over wietlucht

Justin Bieber is nog maar net verhuisd naar zijn appartement in Beverly Hills en zorgt nu al voor overlast. Zijn buren klagen vooral over de stank van wiet. Dat schrijft de Amerikaanse entertainmentsite TMZ.

"De geur van marihuana komt door de vloer omhoog. Vooral in de gang waar ook de woning van Justin zich bevindt", zegt een van de buren. Volgens ingewijden is de politie al twee keer gebeld vanwege de overlast.

De 20-jarige zanger, die zowel het penthouse als een appartement op de verdieping eronder huurt, geeft sinds zijn verhuizing eerder deze maand geregeld feestjes. Zo nodigde de zanger, die zou worstelen met meerdere verslavingen, maandagavond nog vrienden uit en stond het volgens zijn buren wit van de rook.

Piloten Duitse Learjet waarschijnlijk omgekomen

De twee piloten van een door de Duitse krijgsmacht gecharterd zakenvliegtuig dat maandag neerstortte zijn vermoedelijk om het leven gekomen. Dat heeft de Duitse politie dinsdag gezegd. Het toestel crashte na een botsing met een straaljager. Op de plek waar het toestel neerstortte zijn menselijke resten gevonden, vermoedelijk van de twee piloten.

De Learjet nam deel aan een oefening met twee Eurofighters. Boven de plaats Elpe, in Sauerland, botste het zakentoestel op de Eurofighter.

Het Duitse openbaar ministerie is een onderzoek gestart en bekijkt of de piloot van de straaljager nalatig is geweest. Hij wist zijn beschadigde toestel - waarvan een brandstoftank was afgescheurd - veilig aan de grond te zetten.

Streng detentieregime Teeven in strijd met wet

Het nieuwe detentieregime waarbij gevangenen minder tijd buiten hun cel mogen doorbrengen heeft onvoldoende wettelijke basis. De versobering moet daarom worden teruggedraaid. Dat heeft de rechtbank in Den Haag dinsdag bepaald.

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) wil gedetineerden met het nieuwe systeem extra activiteiten laten verdienen op basis van goed gedrag. Ze brengen zo veel meer tijd in de cel door.

Gedetineerden hebben het recht minstens 59 uur per week buiten hun cel door te brengen. Met de nieuwe regels, die sinds 1 maart gelden, komen ze daar niet aan.

Een groep gedetineerden stapte naar de rechter vanwege de versobering van het dagprogramma. Die beveelt Teeven nu aan de versobering terug te draaien.

De Raad voor Strafrechttoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) adviseerde de bewindsman vorig jaar al af te zien van de invoering van zo'n systeem. Volgens de raad komen met de plannen de mogelijkheden tot resocialisatie in de knel.

Een woordvoerder van Teeven laat weten dat hij de uitspraak bestudeert en nog niet inhoudelijk kan reageren.

D66 wil met spoed een debat nu de rechter de staatssecretaris in het ongelijk heeft gesteld. Kamerlid Gerard Schouw vindt het sobere gevangenisregime een 'onverstandige zet'. "Dit doet niks voor de resocialisatie van gevangen. Een goed gevangenisregime stoomt gevangenen klaar voor een doorstart in de samenleving zodat ze niet in herhaling vallen."

Schouw hekelt het feit dat Teeven de maatregel niet heeft voorgelegd aan de Kamer, maar deze heeft ingevoerd als zogeheten ministeriële regeling. "Teeven heeft de regeling in alle stilte ingevoerd en heeft op deze manier een stevig debat met de Tweede Kamer omzeild. Hij wist dat er veel kritiek zou komen op de regeling en is dit uit de weg gegaan. Nu haalt hij alsnog een flinke zeperd."

Padt volgt Bizot op in doel Groningen

FC Groningen heeft doelman Sergio Padt voor drie seizoenen vastgelegd. Dat meldt de club dinsdag. De 24-jarige keeper vervangt bij de Groningers Marco Bizot die vertrekt naar Racing Genk. Padt wordt overgenomen van AA Gent, waar hij nog een contract voor een jaar had.

Groningen was al voor het vertrek van Bizot bezig Padt naar Nederland te halen. "Hij is van dezelfde generatie als Bizot", zegt manager technische zaken Henk Veldmate. "Padt heeft een goede lengte en uitstraling voor een keeper. Met hem heb je een persoonlijkheid in het doel staan."

Bij AA Gent verloor Padt halverwege afgelopen seizoen zijn basisplaats. Hij speelde sinds 2011 voor de Belgische club. Padt werd opgeleid door Ajax en speelde op huurbasis bij HFC Haarlem en Go Ahead Eagles.

Zwolle-speler Drost weer op vrije voeten

Voetballer Jesper Drost van PEC Zwolle is dinsdag op vrije voeten gesteld. De 21-jarige middenvelder zat sinds vrijdag vast omdat hij twee mannen opzettelijk zou hebben aangereden. Drost heeft inmiddels een gesprek gehad met de clubleiding waarin hij heeft aangeven de situatie enorm te betreuren, meldt Zwolle op de clubsite.

Bij de aanrijding in Steenwijk raakten woensdagnacht twee 20-jarige mannen lichtgewond. Zij deden aangifte tegen Drost, die wordt beschuldigd van poging tot doodslag en het verlaten van de plek van het ongeluk. Club en speler melden er vertrouwen in te hebben dat justitie de zaak correct afhandelt.

Drost doorliep de jeugdopleiding bij Zwolle en maakte begin 2011 zijn debuut in de hoofdmacht. Afgelopen seizoen deed trainer Ron Jans in 24 competitieduels een beroep op hem.

[vid] Meisje (19) heeft orgie met 3 meisjes

De politie van Miami heeft donderdag ene Bianca Byndloss in de boeien geslagen. De 19-jarige pornoactrice heeft samen met twee 18-jarige jongens groepseks gehad met drie minderjarige tienermeisjes.

De mooie blondine noemt zichzelf een 'pornodiva'. Kenners kennen Byndloss voornamelijk van haar lenigheid en haar voetfetisfilmpjes. De Amerikaanse kan namelijk aan haar eigen tenen sabbelen, zoals te zien op haar Tumblr-pagina (nsfw).

Vorige maand organiseerde de pornoactrice samen met Christian Hernandez en Bryan Yane een orgie. Hieraan deden ook drie tienermeisjes van 12, 13 en 14 mee. Waarschijnlijk had er geen haan naar gekraaid, ware het niet dat Hernandez het hele intieme onderonsje had gefilmd en op internet gezet.

Op de beelden is te zien hoe het drietal seks heeft met alle drie de meisjes, terwijl Hernandez de camera hanteert. De politie van Miami kreeg lucht van het filmpje en stelde een onderzoek in. Al snel kwam men uit bij het jonge trio, waarna zij alle drie in de boeien zijn geslagen.

Een filmpje met hierin de 'pornodiva' in de hoofdrol

Koningspaar aangekomen in Polen voor staatsbezoek

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn dinsdagochtend geland op het vliegveld van Warschau voor hun eerste officiële staatsbezoek. Het koningspaar is uitgenodigd door de Poolse president Bronislaw Komorowski en krijgt tijdens het bezoek onder meer een presentatie over de vernieuwing van de gedenkplaats van vernietigingskamp Sobibor, waar in de Tweede Wereldoorlog ruim 170.000 mensen om het leven kwamen.

Het bezoek duurt tot en met woensdag. Het koningspaar wordt dinsdag vergezeld door minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA). Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA) sluit een dag later aan.

Het koningspaar wordt bij het presidentieel paleis officieel verwelkomd door president Komorowski en zijn echtgenote Anna Komorowska. Na de welkomstceremonie en inspectie van de erewacht volgt een audiëntie in het presidentieel paleis. Vervolgens leggen Willem-Alexander en Máxima een krans bij het Graf van de Onbekende Soldaat.

In de loop van dinsdagmiddag bezoekt het gezelschap het museum van de opstand in de Poolse hoofdstad. Daar krijgt het koningspaar ook een presentatie over de vernieuwing van de gedenkplaats van Sobibor, die wordt gerealiseerd dankzij een Pools, Israëlisch, Nederlands en Slowaaks samenwerkingsverband.

Het koningspaar bezoekt woensdag een Nederlands-Poolse zakenbijeenkomst over innovatie. Ook hebben ze een ontmoeting met de Nederlandse gemeenschap in de residentie van de Nederlandse ambassadeur.

De Poolse ambassadeur in Nederland Jan Borkowski denkt dat het bezoek het imago van Polen goed zal doen, zei hij vorige week. Het land wordt volgens hem vooral geassocieerd met bouwvakkers en andere arbeiders, maar Polen heeft meer te bieden, stelt hij.

De ambassadeur hoopt dat het staatsbezoek andere kanten van Polen naar voren brengt. Zo is economie een centraal thema tijdens het bezoek. In het kielzog van de koning reizen enkele tientallen bedrijven naar Polen voor een handelsmissie.

Opnieuw geen zorgtoeslag voor zeshonderd mensen

Dat zo'n 3600 mensen vorige maand geen zorgtoeslag hebben gekregen, is te wijten aan een menselijke fout. Niettemin is het in zeshonderd gevallen deze maand opnieuw fout gegaan, schrijft staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD) dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.

De Nederlanders stonden ten onrechte nog als wanbetaler in het systeem, waardoor de Belastingdienst de toeslag naar het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) bleef overmaken. Het is misgegaan bij een aanpassing van de software die het berichtenverkeer regelt tussen het CJIB en de fiscus. En dat was een menselijke fout, schrijft de bewindsman.

Nadat de fout is vastgesteld, heeft het CJIB de zorgtoeslag direct uitbetaald. Op dit moment zijn bijna alle zorgtoeslagen betaald en alle betrokkenen hebben een excuusbrief ontvangen. Toch ging het in zeshonderd gevallen opnieuw mis: hun zorgtoeslag is vrijdag opnieuw uitgekeerd aan het CJIB. De gedupeerden ontvangen naar verwachting binnen twee weken een herstelbetaling.

Wiebes schrijft dat het CJIB en de Belastingdienst extra controles inbouwen om te voorkomen dat dit in de toekomst nog eens gebeurt. Tegelijkertijd is het onvermijdelijk dat fouten worden gemaakt bij een organisatie als de Belastingdienst. Het belangrijkste is dat schade van burgers zo snel mogelijk wordt hersteld, aldus de bewindsman.

Als mensen meer dan zes maanden geen premie betalen aan hun zorgverzekeraar, dan int het incassobureau die premie voor de verzekeraars. De zorgtoeslag wordt in zo'n geval niet langer naar de rekening van de schuldenaar overgemaakt, maar direct gestort bij het CJIB, die de schulden dan afbetaalt.

Vrouwelijke 65-plusser krijgt meer naast AOW

Alleenstaande vrouwen boven de 65 hebben steeds vaker meer dan 250 euro aan extra inkomsten boven op hun AOW. Een op de zes vrouwen, zeventien procent, moest het in 2012 echter doen met minder dan dat bedrag. Twaalf jaar eerder was dat nog meer dan 22 procent. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek dinsdag.

De stijging komt doordat de generatie die nu de pensioengerechtigde leeftijd bereikt over het algemeen meer hebben gewerkt dan vrouwen uit eerdere generaties. Zij hebben dan ook een hoger aanvullend pensioen. De groep die minder dan 250 euro per maand krijgt naast de AOW, bestaat uit 111 duizend alleenstaande vrouwen.

Alleenstaande 65-plussers kregen in 2012 gemiddeld 1080 euro bruto aan AOW. Een paar kreeg gemiddeld 1550 euro. Van de AOW-huishoudens kreeg 55 procent maandelijks meer dan duizend euro naast de AOW. Een kwart ontving tussen de vijfhonderd en duizend euro.

Dementie doodsoorzaak van de toekomst

In 2030 heeft dementie longkanker en hartkwalen afgelost als belangrijkste doodsoorzaak. Ook het aantal mensen dat overlijdt aan een val neemt toe, vooral bij ouderen. Dat staat in de Volksgezondheid Toekomst Verkenning van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu die dinsdag is gepresenteerd.

Tot 2011 waren longkanker en coronaire hartziekten de belangrijkste doodsoorzaken. De onderzoekers verwachten voor de toekomst een verdere daling van dit sterftecijfer. Daar staat tegenover dat het aantal mensen dat zal overlijden aan de gevolgen van dementie of een val, toeneemt. Dat is mogelijk toe te schrijven aan de vergrijzing: het aantal 65-plussers neemt toe van 16 procent in 2012 tot 24 procent in 2030.

De onderzoekers speculeren verder over een toename van het aantal mensen dat overlijdt als gevolg van een infectieziekte. De sterfte daaraan is momenteel laag, maar de toekomst is onzeker. Een nieuwe infectieziekte kan zich 'elk moment' aandienen. "Bovendien zijn steeds meer bacterie in toenemende mate resistent tegen antibiotica, terwijl er maar weinig nieuwe antibiotica worden ontwikkeld."

Uit de toekomstverkenning blijkt verder dat de opmars van het aantal mensen met overgewicht tot stand lijkt te komen. Hun aantal zal tot 2030 niet verder toenemen. Wel blijft het aantal mensen dat te zwaar is met 48 procent onverminderd hoog. Een op de drie Nederlanders beweegt te weinig en dat zal ook in 2030 zo zijn.

Roken is nog steeds de belangrijkste oorzaak van overlijden en ziekte, gevolgd door overgewicht en te weinig bewegen. Wel daalt het percentage rokers al lange tijd. Naar verwachting daalt het aantal rokers van 23 procent in 2012 naar 19 procent in 2030.

Het percentage zware drinkers blijft ook gelijk en komt in 2030 net als in 2012 uit op tien procent. Onder jongeren zijn niet alle trends gunstig. Jongeren zijn weliswaar minder gaan roken en drinken, maar het aantal jeugdigen dat extreem veel drinkt is onverminderd hoog. Ook drinken jongeren nog steeds vaak vergeleken met andere landen.

De levensverwachting blijft stijgen, maar minder hard dan de afgelopen tien jaar. Tussen 2012 en 2030 krijgen Nederlandse mannen er ongeveer drie jaar bij en vrouwen ruim twee jaar. Vergeleken met andere EU-landen blijft Nederland daarmee op de zesde plaats staan.

Uit het rapport blijkt verder dat mantelzorg soms negatieve effecten heeft op de volksgezondheid. Een op de vijf oudere mantelzorgers vindt dat zijn gezondheid achteruit is gegaan sinds hij zijn naasten helpt. Het gaat vooral om mantelzorgers die intensieve of complexe zorg bieden of zorgen voor iemand met gedragsproblemen. Het kabinet wil juist dat mensen vaker mantelzorg verlenen.

Weer dodelijke aanval in Kenia

Bij een aanval op het Keniaanse kustdorp Witu zijn zeker vijf doden gevallen. Dat meldt AFP dinsdag. De aanval vond plaats niet ver van de plek waar vorige week meer dan zestig mensen de dood vonden bij bloedige aanslagen.

Wie er achter de aanval zat, is nog onduidelijk. De terreurbeweging Al-Shabab zegt de aanvallen van vorige week op haar geweten te hebben. Die vonden plaats in het stadje Mpeketoni, op vijftien kilometer afstand van Witu.

[Tour] Lotto met Van den Broeck en Greipel

Wielrenners Jurgen Van den Broeck en André Greipel zijn tijdens de Tour de France de twee kopmannen van de Belgische formatie Lotto-Belisol. De Belg Van den Broeck hoopt na zijn podiumplaats in het Critérium du Dauphiné voor een topklassering in klassement te gaan, de Duitser Greipel moet voor ritzeges in de massasprints gaan.

In de negenkoppige selectie die dinsdag bekend is gemaakt, is geen plaats voor voormalig Nederlands kampioen Pim Ligthart. Naast Van den Broeck en Greipel gaan de Belgen Bart De Clercq en Jürgen Roelandts, de Fransman Tony Gallopin, de Australiër Adam Hansen, de Nieuw-Zeelander Greg Henderson, de Duitser Marcel Sieberg en de Deen Lars Bak mee. De Tour begint 5 juli in het Britse Leeds.

Lotto met Van den Broeck en Greipel naar Tour
Lotto met Van den Broeck en Greipel naar Tour (Foto: ANP)

Minder overlast door hangjongeren

Rondhangende jongeren hebben vorig jaar iets minder overlast veroorzaakt. In totaal had zo'n zes procent van de Nederlanders veel hinder, een procentpunt minder dan in 2012. Dat blijkt dinsdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In de vier grote steden had twaalf procent last van hangjongeren, op het platteland was dat drie procent.

Niet alleen het probleem van hangjongeren is groter in de vier grote steden, ook andere vormen van sociale overlast spelen hier vaker. Zo hebben ongeveer vijf keer zo veel stedelingen veel overlast van dronken mensen op straat of van drugsgebruik of -handel als degenen in niet-stedelijke gemeenten. Verder hebben zij bijna zes keer zo vaak hinder van mensen die op straat worden lastiggevallen.

Een op de tien Nederlanders heeft veel last van hangjongeren, dronkaards of andere sociale overlast. Dat is ongeveer gelijk aan vorig jaar. Ruim de helft van de Nederlanders, net iets minder dan in 2012, zegt af en toe te maken te hebben met sociale overlast.

Ruim acht miljoen kijkers voor Nederland - Chili

Ruim acht miljoen mensen hebben maandag de wedstrijd van het Nederlands elftal tegen Chili gezien. Dat blijkt uit cijfers van de Stichting Kijkonderzoek. Daarmee is het de best bekeken wedstrijd van Oranje op het WK tot nu toe. Naar Nederland - Spanje keken 7,2 miljoen mensen, het duel tegen Australië trok 7,9 miljoen belangstellenden.

Met 8,098 miljoen kijkers behaalde Nederland - Chili een kijkdichtheid van meer dan vijftig procent. De nabeschouwing bij de NOS hield nog 7,9 miljoen mensen aan de buis gekluisterd. VI Oranje op RTL4 moest het doen met 1,2 miljoen kijkers en staat daarmee op de achtste plaats.

Ook de wedstrijd tussen Spanje en Australië, die gelijktijdig met Nederland - Chili werd gespeeld, kon nog een aantal mensen bekoren. In totaal 33.000 mensen keken naar (een gedeelte) van dat duel. Later op de avond trokken Mexico - Kroatië en Brazilië - Kameroen respectievelijk 2,3 en 1,1 miljoen kijkers.

Ronselaar SyriŽstrijder aangehouden in Den Haag

Een 18-jarige man uit Den Haag is dinsdag aangehouden op verdenking van ronselen voor de gewapende strijd in Syrië. Hij zou ook mensen hebben aangemoedigd een terroristische aanslag te plegen en opzwepende teksten hebben klaarliggen.

Ook zou hij voorbereidingen getroffen hebben om voor een terroristische organisatie in Syrië te vechten, meldt de politie. De verdachte wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Bij eerdere onderzoeken werden ook al enkele verdachten aangehouden voor ronselpraktijken.

Gordon Ramsay stopt met Kitchen Nightmares

Gordon Ramsay stopt na tien jaar met zijn kookprogramma Kitchen Nightmares. Dat heeft de topkok bekendgemaakt op zijn website. "Nu de laatste serie bijna is opgenomen, heb ik besloten ermee te stoppen."

De 47-jarige Ramsay, die bekendstaat om zijn harde aanpak en veelvuldig gescheld, zegt tien fantastische jaren te hebben beleefd. "Ik heb 123 afleveringen en twaalf seizoenen opgenomen in twee continenten en die zijn bekeken door tientallen miljoen mensen en verkocht aan meer dan 150 landen. Het was geweldig, maar het is tijd het bijltje erbij neer te leggen."

Ramsay begon in 2004 in Groot Brittannië met het programma, dat volgens hem de basis heeft gelegd voor zijn succesvolle tv-carrière. Vanaf 2007 werd ook een Amerikaanse variant van de show opgenomen. In Nederland maakte Herman den Blijker het programma Herrie in de Keuken, dat was gebaseerd op Ramsay's Kitchen Nightmares.

Tientallen invallen op woonboten in Maastricht

Op ruim dertig woonboten in een buitengebied in Maastricht heeft de politie in samenwerking met de gemeente en de Belastingdienst invallen gedaan. De gemeente wil meer grip krijgen op het gebied waar criminelen vrij spel hebben, zegt een woordvoerder.

Maastricht zegt geen zicht te hebben op wat er allemaal gebeurt in het woonbotengebied. Er worden regelmatig wietplantages ontdekt, er staan illegale bouwwerken en een aantal boten is in zeer slechte staat. Volgens de gemeente is het gebied aan de Stuwweg een onveilige plaats in een verwaarloosde omgeving.

De gemeente wil uiteindelijk dat de illegale activiteiten stoppen. Verlaten en verwaarloosde boten moeten weg of worden opgeknapt en er moet onderhoud gepleegd worden aan de oevers. Door geregeld toezichthouders langs te sturen moet het gebied onaantrekkelijk worden voor criminelen.

De actie duurt de hele dag. Aan het einde van de middag hoopt de gemeente de eerste resultaten te kunnen melden.

Overbelasting dreigt voor mantelzorgers dementen

Mantelzorgers van mensen met dementie worden zwaar belast. Ze hebben het gevoel dat ze er alleen voor staan en komen weinig aan hun eigen leven toe. Dat staat in de tweejaarlijkse Dementiemonitor Mantelzorg van Alzheimer Nederland in samenwerking met onderzoeksinstituut Nivel. Zeker de helft van de ruim driehonderdduizend mantelzorgers voelt zich zwaar belast.

Volgens Alzheimer Nederland zijn mantelzorgers van dementerenden vaak dag en nacht in touw en laat de situatie hen nooit los. "En deze druk en belasting zal alleen nog maar toenemen. Het beleid is er immers op gericht dat mensen zo lang mogelijk thuis wonen, met steun van hun sociale netwerk", zegt directeur Gea Broekema-Procházka in een verklaring.

Gemeenten hebben vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) de taak hen te ondersteunen en zo overbelasting tegen te gaan. Voor veel mantelzorgers is het gemeentelijke Wmo-loket echter nog onbekend. Aan mantelzorgers die het loket wel weten te vinden, worden vaak niet de juiste vragen gesteld, stellen de onderzoekers.

Van de ruim drieduizend ondervraagde mantelzorgers heeft slechts dertig procent in de afgelopen twaalf maanden contact gehad met het Wmo-loket. Vaak gaat het dan om praktische zaken als het regelen van hulp bij het huishouden of van vergoeding voor vervoerskosten. Slechts drie op de tien van de mantelzorgers die contact hebben gehad met het Wmo-loket denkt de zorg voor de naaste beter te kunnen volhouden dankzij de ondersteuning die de gemeente biedt.

'Dwing gemeenten te zorgen voor arbeidsbeperkten'

Gemeenten moeten verplicht worden zorg te dragen voor arbeidsgehandicapten die graag aan het werk willen. Dat stelt voorzitter Ton Heerts van vakcentrale FNV dinsdag in een opiniestuk over de Participatiewet. De wet zoals hij nu voorligt, is volgens Heerts 'te vrijblijvend' en moet daarom aangepast worden.

De FNV-voorman ziet in het huidige wetsvoorstel, dat dinsdag in de Eerste Kamer wordt besproken, meerdere problemen opdoemen voor mensen met een arbeidsbeperking. Hij wijst onder meer op het verdwijnen van de gemeentelijke zorgplicht, waardoor gemeenten in de toekomst niet langer verplicht zijn om kwetsbare medewerkers extra te beschermen.

De Participatiewet heeft volgens Heerts daarom grote gevolgen voor mensen die moeilijk op eigen kracht een baan kunnen vinden. "Niemand is er bij gebaat als arbeidsgehandicapten thuis zitten", aldus de FNV-voorzitter. "Zij moeten goed kunnen meedoen, dat hoort gewoon bij een beschaafd land als Nederland."

In het wetsvoorstel van staatssecretaris van Sociale Zaken Jetta Klijnsma (PvdA) is het de bedoeling dat mensen met een arbeidsbeperking zo veel mogelijk aan de slag gaan bij gewone bedrijven. De sociale werkvoorziening wordt afgebouwd: vanaf 1 januari worden er geen nieuwe mensen toegelaten.

Heerts roept de senaat nu op om op de rem te trappen. "Het wordt tijd dat de beslissers in Den Haag zich de vraag stellen: hoe moet het straks met al die mensen die niet op eigen kracht aan het werk kunnen", zo schrijft hij. "Want niemand is erbij gebaat als de Participatiewet straks het tegengestelde bereikt van wat zij beoogt. "

'Nog veel plofkip in supermarktschappen'

Het overgrote deel van het kipschap in de grootste supermarktketens is nog altijd gevuld met plofkip. Dat meldt Wakker Dier dinsdag op basis van eigen onderzoek. Opmerkelijk, vindt de dierenrechtenorganisatie, omdat de supers vorig jaar nog verklaarden dat de plofkip niet meer van deze tijd is en zo snel mogelijk vervangen moet worden.

Zelfs in het best scorende filiaal was nog altijd 58 procent van het kipschap gevuld met plofkip, in de slechtste winkel was dit zelfs 95 procent. Wakker Dier bezocht tien winkels van tien ketens. De filialen van Dirk, Jumbo en Emté kwamen het slechtst uit de bus: het kipschap was hier bijna volledig gevuld met plofkip.

Marktleider Albert Heijn is een middenmoter, samen met Aldi en C1000. Coop, Plus, Lidl en Deen hadden het meeste aanbod aan diervriendelijke varianten zoals biologische kip en kip met 'Beter Leven-sterren'.

Van het hele kipschap werden alle stapels kipproducten geteld, gemeten en onderverdeeld in de verschillende keurmerken. Aan de hand van de lengtes van alle verschillende verpakkingen en de lengte van het gehele kipschap werd een vergelijking gemaakt.

Meer leegstaande kantoren en winkels

De leegstand in kantoren en winkels is vorig jaar gestegen. Dat komt niet alleen door de crisis, maar ook doordat bedrijven en consumenten meer telewerken en online shoppen. Dat heeft het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) dinsdag gemeld.

Zeventien procent van het vloeroppervlak van de kantoren in Nederland werd begin dit jaar niet gebruikt, tegen zestien procent een jaar eerder. Negen procent van alle vierkante meters in de detailhandel stond begin dit jaar leeg, terwijl dat vorig jaar nog acht procent was. De helft van de kantoren staat bovendien al drie jaar of meer leeg, tegen ruim een derde van de winkels.

Door het toenemend gebruik van ICT om te werken en te winkelen, neemt de behoefte aan fysieke winkels en kantoren af. Ook de lagere bevolkingsgroei en dalende beroepsbevolking zorgen voor meer leegstand. Volgens het PBL staan er relatief veel kantoren leeg omdat het aanbod voorafgaand aan de crisis 'te royaal' was.

In de Randstad staan relatief veel kantoren leeg, terwijl in de provincies buiten die regio meer winkels leegstaan, aldus het PBL.

Kovac: "Mexico was gewoonweg beter"

Kroatië zag maandag de hoop op de volgende ronde op het WK vervliegen. Bondscoach Niko Kovac stelde in Recife vast dat Mexico een maatje te groot was. Twintig minuten voor tijd opende Rafael Marquez namens Mexico de score. 

In de jacht op de gelijkmaker gaven de Kroaten de nodige ruimte weg, waardoor Andres Guardado en Javier 'Chicharito' Hernandez de voorsprong konden opvoeren. In de slotfase redde Ivan Perisic nog de Kroatische eer (1-3). Mexico kan zich opmaken voor de achtste finale tegen Nederland, Kroatië keert huiswaarts. "Ik wil Mexico feliciteren", zei Kovac na de uitschakeling tegen HTV. "Ze waren vijftig minuten de betere ploeg. In dit soort duels draait het om details."

"We gaven twee keer teveel ruimte weg bij standaardsituaties", aldus de voormalig captain van Kroatië. "Mexico toonde veel respect voor ons. Ze hielden rekening met ons. Normaal zetten ze altijd snel druk, maar ze waren op de hoogte van waartoe wij in staat zijn bij counteraanvallen."

"In de tweede helft zag je dat we het fysiek zwaar hadden. Toen werd Mexico beter. We hebben de mensen in Kroatië vermaakt. Vooral in de eerste twee wedstrijden. Mexico was gewoonweg beter in deze wedstrijd", besluit Kovac. Mexico volgt groepswinnaar Brazilië naar de volgende ronde.

Biden bespreekt Irak; raffinaderij in handen ISIS

De Amerikaanse vicepresident Joe Biden heeft maandag met de leiders van Turkije en Bahrein de situatie in Irak besproken. Beide landen zeggen de strijd van de jihadistische groep Islamitische Staat van Irak en de Levant (ISIS) te veroordelen. De BBC meldde maandagnacht dat de soennitische rebellen de olieraffinaderij bij Baiji, de grootste in Irak, in handen hebben.

Turkije en Bahrein volgen de ontwikkelingen in Irak met argusogen. ISIS heeft tientallen Turkse gijzelaars in handen. De soennitische koning van Bahrein, Hamad bin Isa al-Khalifa, zal vooral de sektarische strijd in Irak vrezen. Het merendeel van de bevolking van zijn land is sjiitisch. Biden riep ISIS op al zijn gijzelaars vrij te laten en zei dat de leiders in Irak hun sektarische twisten moeten bijleggen.

Om de olieraffinaderij bij Baiji is meer dan een week gestreden. ISIS heeft de hele raffinaderij nu onder controle, meldt de BBC op gezag van een ISIS-woordvoerder. Het beheer over de raffinaderij wordt nu overgedragen aan lokale stammen, zei deze woordvoerder. ISIS zegt de strijd te willen voortzetten richting Bagdad.

KLM vindt vliegveld Lelystad nog niet nodig

Schiphol heeft vliegveld Lelystad voorlopig nog niet nodig om groei van het luchtvaartverkeer op te vangen. Topman van KLM Camiel Eurlings vindt dat de beoogde opening in 2018 te vroeg komt omdat de groeicijfers naar beneden zijn bijgesteld en vliegtuigen groter en stiller zijn geworden, zegt hij dinsdag in De Telegraaf.

Om vervoerders te trekken worden de tarieven die het nieuwe vliegveld zal hanteren mogelijk tot twee keer lager dan op Schiphol. Gevolg van die bodemprijzen is dat Lelystad nog zeker twintig jaar geen winst zal maken. Eigenaar Schiphol zal voor de kosten moeten opdraaien, wat weer ten koste gaat van luchthaven Schiphol, waar de tarieven dan juist zullen stijgen. Dat is dan weer slecht voor de concurrentie, denkt KLM.

Ook branchevereniging van vliegtuigmaatschappijen Barin ziet weinig in de luchthaven, die voorzitter Frank Allard als niet realistisch beschouwt. Ook vliegmaatschappijen Arke en Corendon zijn die mening toegedaan.

Woensdag en donderdag houdt de Tweede Kamer een hoorzitting over het nut en de noodzaak van de luchthaven.

'Finnbogason van Heerenveen naar Sociedad'

Alfred Finnbogason verruilt de Eredivisie waarschijnlijk voor de Primera Division. De spits, afgelopen seizoen topscorer van de Eredivisie, staat op het punt om van sc Heerenveen naar Real Sociedad te verkassen. Volgens De Telegraaf zijn Heerenveen en de Spaanse club bijna akkoord over een transfersom van circa acht miljoen euro.

Finnbogason werd in 2012 door Heerenveen overgenomen van het Belgische Lokeren en scoorde in Friesland aan de lopende band. In twee seizoenen maakte hij meer dan vijftig competitiedoelpunten. Heerenveen heeft hem toestemming gegeven later met de voorbereiding te beginnen.

Politie schiet op man in Eindhoven

Bij een schietincident in Eindhoven is dinsdagochtend een man gewond geraakt. De politie zou op het slachtoffer hebben geschoten, zegt een woordvoerder. Wat er precies is gebeurd, is nog onduidelijk.

Het incident vond even na 06.00 uur plaats op de Boschdijk. De politie ging af op een telefonische melding. Toen de agenten arriveerden ontstond een schietincident, aldus de woordvoerder. Het is onbekend of er een of meerdere malen is geschoten. De politie doet onderzoek.

'Steam Summer Adventure is doorgestoken kaart'

Tijdens de Steam Summer Sale is er een actie waarmee je spellen kunt winnen. Iedereen wordt in een willekeurig team ingedeeld. Elke dag wint het team met de meeste punten. 30 leden van dat team krijgen drie games van hun wishlist cadeau. Maar het lijkt niet eerlijk te zijn. 

Iedereen die een badge maakt of een Steam Summer Adventure-kaart verdient, wordt in een willekeurig team ingedeeld. Daarmee verdient je team punten. Je kan op verschillende manieren punten verdienen. Elke dag wordt er gekeken welk team de meeste punten heeft verzameld. Van dat team krijgen 30 leden drie wishlist-spellen cadeau.

Omdat de verdeling in teams willekeurig gebeurt, zouden de uitslagen elke dag dicht bij elkaar moeten zitten. Maar dit is absoluut niet het geval. Sterker nog, de winnaars winnen tot nu toe met een extreem ruime voorsprong.

Wat blijkt? Je kan, met behulp van een token, van team wisselen. Een token kost geld en kun je kopen via de Steam Community Market. Daarnaast is er een lijst in omloop waarop staat welk team welke dag zal winnen. Hieronder kun je zien dat de lijst tot nu toe klopt. Steam zit niet achter de lijst en promoot het gebruik van de tokens ook niet. Alles lijkt erop dat dit een actie is van een grote groep gamers. De gamers zeggen zelf het systeem zo eerlijk te maken, omdat ieder team volgens de lijst twee keer wint.

Steam heeft ongeveer 75 miljoen actieve gebruikers, waarvan er 7,5 miljoen zeer actief zijn. De kans om drie games te winnen is dus klein te noemen. 

De vragen die dit oproept zijn uiteraard:

  • Moeten we boos worden om een actie waarbij zaken gratis worden weggegeven?
  • Wie geeft er nu geld uit om een hele kleine kans te maken op drie gratis spellen?
  • Is het echt bedoeld om het systeem eerlijk te maken, of zijn er andere motieven?

Wie het weet, mag het zeggen.

Voor geïnteresseerden, om vandaag (19:00 vanavond) te winnen heb je een Blue Token nodig. Deze kost op het moment van schrijven €2,57. De prijs zal zeer waarschijnlijk oplopen naarmate 19:00 nadert.

reddit

sss1

sss2

sss3

sss4

blue

Scolari: "Had Chili liever niet getroffen"

 Gastland Brazilië gaat als groepswinnaar naar de volgende ronde. De Goddelijke Kanaries rekenden in de laatste groepswedstrijd af met Kameroen (1-4). Mexico eindigde door een zege op Kroatië (1-3) op de tweede plek. De Mexicanen treffen Oranje in de achtste finales en Brazilië ontmoet Chili.

Luiz Felipe Scolari is bekend met de kwaliteiten van Chili, dat maandag onderuit ging tegen Nederland (2-0). "Veel mensen dachten dat Chili de groepsfase niet zou overleven, maar het is allemaal anders gegaan. De Chilenen hebben ontzettend veel kwaliteit", zei de bondscoach van Brazilië op een persconferentie.

"Ik had Chili liever niet getroffen, maar een andere tegenstander", aldus Scolari, die daarmee lijkt te doelen op het Nederlands elftal. "Het is voor ons moeilijk om tegen een Zuid-Amerikaans team te spelen. Chili heeft spelers met veel kwaliteiten en speelt als een goed georganiseerde eenheid." 

Scolari rekent zaterdag ongetwijfeld weer op Neymar. De keuzeheer zag de sterspeler tegen Kameroen twee keer scoren. "Grote teams zijn ook afhankelijk van grote spelers. Argentinië is ook afhankelijk van Lionel Messi. Ik vind het juist heel goed dat Neymar bij alle aanvallen betrokken is."

WK vandaag - dinsdag 24 juni

Vandaag vallen op het WK voetbal de beslissingen in de groepen C en D. In groep D strijden Italië en Uruguay in een onderling duel om het tweede ticket voor de achtste finale. In groep C kunnen alle drie de landen achter Colombia zich nog plaatsen.

Tijd (NL) Poule Thuis Uit Stad
18.00 D Italië Uruguay Natal
18.00 D Costa Rica Engeland Belo Horizonte
22.00 C Japan Colombia Cuiaba
22.00 C Griekenland Ivoorkust Fortaleza

Italië – Uruguay
Het duel staat vooraf al bol van de spanning. Moeten we afscheid nemen van het team van Andrea Pirlo of Luis Suarez? De Italianen waren sterk tegen Engeland, maar tegen Costa Rica waren ze geen schim meer van dat team. Uruguay miste in het eerste duel Suarez, maar tegen Engeland bewees hij zijn klasse met twee doelpunten. De landen troffen elkaar tot nu toe acht keer, waarvan Italië de beste balans heeft met drie overwinningen. Ook vorig jaar tijdens de strijd om de derde plaats bij de Confederations Cup waren de Italianen het beste. Het duel eindigde in 2-2, maar de Europeanen wonnen na strafschoppen. 

Pirlo in actie tegen Engeland. (PRO SHOTS/Action Images)

Costa Rica - Engeland
Voor Engeland heeft dit duel gezien de uitschakeling weinig meer om het lijf, mogelijk kunnen ze nog derde worden in de poule, maar daar is alles mee gezegd. Costa Rica zal met een goed gevoel (en de eerste plaats) de volgende ronde in willen gaan en zullen daarom zeker niet willen verliezen. De twee landen speelden nog nooit eerder tegen elkaar.

Japan - Colombia
Colombia is al zeker van de tweede ronde, waarin het een van de teams uit groep D zal treffen. Het land kan dus zelf enige invloed uitoefenen op welke opponent ze zullen treffen. Echter zal geen tegenstander makkelijk zijn, gezien de zwaarte van de groep. Het zal afhankelijk zijn of de Colombiaanse coach José Pékerman liever wat spelers rust geeft voor dat duel of de ploeg er nog vol voor gaat tegen Japan. De Aziaten hebben zelf een overwinning nodig om Ivoorkust nog te kunnen passeren, al zijn ze dan wel afhankelijk van het resultaat van de Afrikanen. Japan oogde echter zeer slap in de eerste twee duels en wist in het verleden nog niet te winnen van Colombia (een nederlaag en gelijkspel) en daarom lijkt een overwinning ver weg te zijn. 

Griekenland - Ivoorkust
Ivoorkust heeft plaatsing voor de achtste finales na twee duels nog in eigen hand. Ze wonnen hun eerste duel, maar verloren nipt van Colombia, waardoor het derde duel nog van belang is. Een gelijkspel kan genoeg zijn voor de Afrikanen, maar bij een overwinning is plaatsing zeker. Een overwinning tegen de Grieken zit er zeker in. De Europees kampioen van 2004 bleef met tien man knap overeind tegen het zwakke Japan, maar lijkt absoluut niet in vorm te zijn op dit toernooi. Een zege met twee doelpunten verschil kan echter betekenen dat de Grieken alsnog de volgende ronde bereiken. Dan is het wel afhankelijk van het resultaat bij Japan - Colombia.

Opmerkelijk
Het wereldkampioenschap zelf is nog in volle gang, maar tijdens het toernooi hebben we al een nieuwe officieuze wereldkampioen gekregen. Costa Rica is sinds zijn zege op Uruguay anderhalve week geleden het land dat die eer mag dragen. Het officieuze wereldkampioenschap wijst een wereldkampioen aan op basis van het knock-out systeem. Bij elk eerstvolgende interland duel staat de ‘titel’ weer op het spel, die door een land behouden kan worden door winst of een gelijkspel.

Het officieuze wereldkampioenschap begon bij de eerste interland tussen Schotland en Engeland op 30 november 1872, welke onbeslist eindigde en daarom wees de daarop volgende interland tussen de twee landen uit wie de titel kreeg. Engeland won dat treffen met 4-2 en mocht zich de officieuze wereldkampioen noemen. Deze titel kunnen ze vanavond weer terugveroveren, als er gewonnen wordt tegen Costa Rica. Op die manier kunnen de Engelsen alsnog met een titel naar huis. Op de eeuwige ranglijst staat Nederland vierde, achter Schotland, Engeland en Argentinië.

Hernandez vol lof over ervaren Marquez

Mexico plaatste zich zondagavond als de nummer twee in groep A voor de volgende ronde. Javier 'Chicharito' Hernandez was na de winst op Kroatië lovend over aanvoerder Rafael Marquez De Mexicanen wonnen van Kroatië (1-3) en volgen Brazilië naar de laatste zestien. Marquez maakte één van de drie goals. De verdediger (35) doet voor de derde keer mee aan een WK.

"Rafael is een speler met enorm veel karakter", zei Hernandez (25) over zijn ervaren teamgenoot. "Hij heeft een enorme staat van dienst en speelt nu voor derde keer op een WK. Rafael is een hele belangrijke speler voor ons. Ik merk dat veel mensen kritisch zijn vanwege zijn leeftijd."

"Hij keerde terug naar Mexico en werd twee keer kampioen. Nu is hij onze captain, hij scoort en doet zijn uiterste best om ons team te helpen. Op en naast het veld", aldus de spits van Mexico en Manchester United, die ook één keer het net vond tegen Kroatië.

Mexico treft zondag Oranje in Fortaleza. "We gaan nog even genieten van de winst op Kroatië, maar vanaf morgen (dinsdag, red.) gaan we verder. Dan richten we ons Nederland. We weten dat veel Mexicaanse fans in Brazilië zijn. We gaan ons weer voor de volle honderd procent inzetten."

Droom komt uit voor One Direction-fans

Nederlandse Directioners kunnen eindelijk hun hart ophalen. One Direction treedt dinsdag en woensdag op in de Amsterdam Arena. De 14-jarige superfan Lotte Cappers is een van de gillende meisjes die de Britse boyband dinsdag gaat aanschouwen. "Ik fantaseer al sinds het begin van het jaar, eigenlijk sinds het moment dat we de kaartjes hebben, over het concert", zegt de Amsterdamse tegen Novum Nieuws.

Maandenlang heeft Lotte niet alleen gedacht aan de show zelf, maar ook aan haar outfit. "Ik heb vijf shirtjes en ik moest heel lang nadenken welke ik aan zou doen, maar ik heb er nu wel eentje uitgekozen. En ik heb een zelfgemaakt One Direction-rokje dat ik aandoe." Cappers, die samen met een vriendin naar de show gaat, heeft ook een spandoek gemaakt. "But first let me take a 1D-selfie staat erop. We hopen dat ze het zien en dat we een selfie mogen maken."

Het is de tweede keer dat Lotte bij een concert van One Direction is. Hoewel de heren vorig jaar voor het eerst in Nederland optraden, zag Cappers ze in Hamburg. "Ik was echt supernerveus. Toen ik ze zag dacht ik echt: volgens mij is dit niet echt, volgens mij slaap ik nu." Tranen van geluk heeft ze niet gelaten. "Ik zat veel te vol met adrenaline."

De Directioner ontdekte de boyband drie jaar geleden en is naar eigen zeggen een steeds grotere fan geworden. "Toen That What Makes You Beautiful uitkwam, hebben ze eigenlijk een beetje mijn leven overgenomen en werd het een hobby om steeds meer te verzamelen", zegt Lotte, die haar hele slaapkamer vol heeft hangen met Harry Styles, Niall Horan, Zayn Malik, Liam Payne en Louis Tomlinson. "Het is de afgelopen twee jaar steeds erger geworden, maar ik kan er helaas niet zo veel meer bijplakken."

Volgens Cappers is het de kracht van One Direction dat de zangers 'zo zichzelf blijven'. "Ze ontsporen niet en ze hebben echt gericht een doel." Dat de mannen niet net als sterren als Justin Bieber in de problemen komen, komt volgens Lotte doordat ze elkaar kunnen helpen. "Ze houden elkaar op het rechte pad." Toch kwamen Payne en Malik vorige maand in het nieuws doordat ze op een video een joint rookten. Cappers vond dat niet erg. "Je bent rond de 20, iedereen probeert het dan wel eens. Het is niet zo dat ze elke dag aan de wiet gaan."

Ook haar liefde voor Malik, haar favoriet, is er niet minder om geworden. "Hij is heel erg knap, kan het beste zingen en zijn karakter spreekt me heel erg aan", somt Lotte op. Ze fantaseert geregeld over de zanger. "Mijn favoriete fantasie is dat ik een landhuis met Zayn heb op een hele mooie plek waar niemand hem kent en dat we heel erg verliefd worden."

'Mariniers onterecht van boord na drankincident'

Drie mariniers van de Zr. Ms. Evertsen zijn naar het militaire hof in Arnhem gestapt, omdat ze in maart onterecht van boord zouden zijn gehaald na een vermeend seks- en drankincident. Volgens het trio heeft de marine het verhaal opgeblazen, schrijft De Telegraaf dinsdag.

De militairen zeggen zich keurig te hebben gehouden aan het door de commandant gestelde maximum van twee blikjes bier tijdens de Neptunusviering op 3 maart. Bij dit marineritueel worden opvarenden die voor de eerste keer de evenaar passeren, ingesmeerd met een goedje van rottend voedsel. Bovendien moeten ze een glas zeewater drinken.

Het trio zegt flink last te hebben van de affaire. Ze moeten steeds uitleggen dat het niet zo is gegaan en vrezen bovendien de aantekening in hun personeelsdossier die wel eens tot ontslag kan leiden.

De marine suste de affaire nadat het naar buiten was gekomen overigens al enigszins. Zo werd ontkend dat er ook sprake zou zijn van een seksincident. De betrokkenen kregen desondanks een schikking van maximaal vijfhonderd euro.

Voorzitter Erik Jurriëns van de Onafhankelijke Defensiebond (ODB) suggereert in de krant dat de marine haar verlies niet wil pakken. "Het was een waanzinnige actie om deze militairen met veel misbaar van boord te halen. Die fout moet op de één of andere manier worden gerechtvaardigd, ten koste van deze mensen."

Opmars aantal dikke mensen stagneert

De opmars van het aantal mensen met overgewicht lijkt tot stand te komen. Tot 2030 neemt het aantal dikkerds niet verder toe. Dat staat in de Volksgezondheid Toekomst Verkenning van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) die dinsdag wordt gepresenteerd.

Wel blijft het aantal mensen dat te zwaar is met 48 procent onverminderd hoog. Een op de drie Nederlanders beweegt te weinig en dat zal ook in 2030 zo zijn.

Onvoldoendes voor opleidingen geesteswetenschappen

Van de 212 universitaire bachelor- en masteropleidingen in de geesteswetenschappen zijn er 26 onder de maat. Dat heeft de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) dinsdag bekendgemaakt. De opleidingen krijgen nu twee jaar de tijd om alsnog op het gewenste niveau te komen.

De meeste onvoldoendes zijn met zes stuks gevallen bij de Universiteit Maastricht. De Universiteit Utrecht, de Universiteit van Amsterdam en de Rijksuniversiteit Groningen scoorden allen vier onvoldoendes, de Vrije Universiteit Amsterdam drie en de Universiteit Leiden twee. Vooral de opleidingen Geschiedenis, Kunst en Cultuur en Communicatie- en Informatiewetenschappen bleken onder de maat. Een onvoldoende voor de accreditatie betekent echter niet dat de afgestudeerden onterecht een diploma hebben ontvangen.

Volgens NVAO-voorzitter Anne Flierman zit het probleem vooral in het eindniveau. Daarnaast kwamen onvoldoendes voor bij het academisch gehalte, de samenhang tussen programma-onderdelen of het functioneren van de examencommissie. "Dit beeld is niet goed", aldus Flierman in een verklaring. "Gelukkig zag de NVAO bij alle opleidingen voldoende mogelijkheden om de problemen op te lossen."

De opleidingen zijn beoordeeld door zeven visitatiecommissies, die alle bestaan uit deskundige en onafhankelijke leden, die zijn voorgedragen door de instellingen zelf en vervolgens goedgekeurd door de NVAO. De NVAO heeft bij geen van de opleidingen reden gezien af te wijken van het oordeel van de visitatiecommissies.

De opleidingen in het domein geesteswetenschappen trekken jaarlijks ruim zesduizend nieuwe studenten. Het totaal aantal studenten bedraagt zo'n dertigduizend. Ruim driekwart van die opleidingen heeft een voldoende gescoord en tien procent werd als 'goed' gewaardeerd.

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) ziet de onvoldoendes als 'een duidelijk signaal dat er meer aandacht moet komen voor onderwijs bij universiteiten', zo laat het in een reactie weten. "De afgelopen paar jaar is er te veel aandacht geweest voor onderzoek waardoor er te weinig aandacht is besteed aan kwalitatief goed onderwijs", aldus ISO-voorzitter Ruud Nauts in een verklaring.

De onvoldoendes treffen volgens Nauts vooral net afgestudeerden. Hij vindt verder dat de opleidingen hun verantwoordelijkheid moeten nemen richting de studenten door voor goede begeleiding te zorgen.

JSF in brand, toestellen aan de grond in VS

Een Amerikaans JSF-toestel is maandag in brand gevlogen tijdens voorbereidingen voor het opstijgen. Dat bevestigde een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Defensie. Een groep van 26 Joint Strike Fighters van de F35A-variant wordt daarom voorlopig aan de grond gehouden op de basis in Florida.

De brand brak uit terwijl de piloot van het toestel zich opmaakte om op te stijgen voor een trainingsvlucht. Het vuur woedde aan de achterkant van het gevechtstoestel, maar het is nog onduidelijk of de brand is veroorzaakt door de motor.

De piloot raakte niet gewond, maar uit voorzorg werden alle vluchten van de F35A variant op de basis stilgelegd. "Veiligheid staat voorop. Alle F-35A operaties zijn voorlopig opgeschort in Eglin, terwijl onderzoek wordt gedaan naar de oorzaak van het incident", zei de woordvoerder.

Zelfmoordaanslag op Libanese voetbalfans

Door een zelfmoordaanslag met een auto zijn maandag naar schatting 19 mensen gewond geraakt in de Libanese hoofdstad Beiroet. De wagen met het explosief ontplofte vlakbij een controlepost van het leger en een café waar mensen naar het WK voetbal zaten te kijken, meldden veiligheidsbronnen.

Het is nog onduidelijk welke groepering verantwoordelijk is voor de aanslag in het overwegend sjiitische stadsdeel. De bestuurder van de auto blies zichzelf op met zijn voertuig. In de omgeving wonen veel bondgenoten van de Hezbollah-beweging. Dat maakt het aannemelijk dat de aanslag het werk is van soennieten, waartoe ook ISIS wordt gerekend.

De burgeroorlog in buurland Syrië heeft in Libanon tot grote onrust geleid. Sinds Hezbollah zich in de strijd mengt, is het geweld in Libanon sterk toegenomen. De sjiitische strijders vechten in het conflict aan de kant van de Syrische regering, wat tot ongenoegen leidt bij andere Libanese groepen.

Koning naar Polen voor eerste staatsbezoek

Koning Willem-Alexander wordt samen met koningin Máxima dinsdagochtend verwacht in Warschau voor het eerste staatsbezoek sinds de troonswisseling vorig jaar april. Polen is vereerd dat het land daarvoor door het koningspaar is uitgekozen. Het is voor Warschau een erkenning van de Poolse positie in het hart van Europa en de toenemende invloed van het land.

Polen, dat dit jaar viert dat het 10 jaar lid is van de EU, is de enige lidstaat die geen economische crisis heeft gekend en waarvan de economie nog steeds groeicijfers laat zien. In het kielzog van het koninklijk gezelschap is een grote handelsdelegatie meegekomen. De tweede dag van het staatsbezoek, die zich gedeeltelijk afspeelt in het verkeersknooppunt Poznan, staat dan ook bijna geheel in het teken van het verbeteren en verbreden van de handelsbetrekkingen.

Op de eerste dag van het bezoek, dat begint met een ceremonieel welkom bij het presidentieel paleis, wordt stilgestaan bij het gezamenlijk verleden. Het is 70 jaar geleden dat Poolse soldaten deelnamen aan de bevrijding van Nederland en vochten in de strijd om Arnhem. Bij het Graf van de Onbekende Soldaat in Warschau staan de namen van Breda en Arnhem op de zuilen vermeld en het koningspaar heeft een ontmoeting met 15 Poolse veteranen.

Aandacht is er ook voor het voormalige vernietigingskamp Sobibór dat mede door Nederlandse financiële steun een museum en herdenkingsplek krijgt. In het Museum van de Opstand van Warschau - die opstand begon op 1 augustus 1944 - krijgt het bezoek tekst en uitleg over de plannen, waarna ook het nu 10 jaar bestaande indrukwekkende museum wordt bezocht.

Politie pakt 4 mannen op bij moskee IJmuiden

Rondom een moskee aan de Planetenweg in IJmuiden heeft de politie maandagavond vier mannen opgepakt. De vier worden verdacht van betrokkenheid bij 'ongeregeldheden', laat de politie weten.

Twee van de mannen zijn aangehouden bij de moskee, de andere twee werden in een naastgelegen straat opgepakt. Daarbij werd een politiehond ingezet, die een van de verdachten licht heeft verwond. Behalve vijf politiewagens zouden er ook twee ambulances naar de plaats van de arrestatie zijn gestuurd.

Meer informatie over de arrestatie en details over het incident wil de politie nog niet prijsgeven.

Politie pakt 4 mannen op bij moskee IJmuiden
Politie pakt 4 mannen op bij moskee IJmuiden (Foto: ANP)

Soul Sacrifice Delta

Om de zwak verkopende PlayStation Vita een boost te geven, besloot Sony te kijken naar hun voorgaande handheld. Monster Hunter was de reddende engel voor de PSP en Sony hoopte dit duidelijk ook te bereiken met Vita door een Monster Hunter-kloon te maken: Soul Sacrifice. Hier is nu de complete editie van verschenen: Soul Sacrifice Delta. Is Delta de moeite waard om Soul Sacrifice wederom op te pakken?

Soul Sacrifice_delta-header (Foto: Sony)

Laatste reviews en specials
review
The Lion King (2019)
special
Opinie: Nintendo Switch Lite is een slechte deal
special
De Landmacht en FOK! schieten met scherp deel II
special
Dagje weg met DJMO #1 - Loosdrechtse Plassen
review
Crash Team Racing: Nitro Fueled
special
Interview Sascha Faber (marketing manager MSI)
©FOK.nl e.a.