D66 eist betere NS vóór invoer spitstarief

Redactie

Het spitstarief mag pas worden ingevoerd als de NS beter presteert. Dat staat in een voorstel dat D66 woensdagavond indient bij een overleg hierover, zegt D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven woensdag na een bericht hierover in het AD. Zij rekent op steun van een Kamermeerderheid en staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Wilma Mansveld (PvdA).

De kans op een zitplaats moet volgens Van Veldhoven eerst worden verhoogd. "En niet doordat reizigers door het spitstarief de trein uit worden gejaagd." Het is volgens het Kamerlid verkeerd om te beginnen met een verhoging van het spitstarief. "Dan betaalt de reiziger straks meer terwijl hij nog steeds moet staan."

Ook moeten volgens Van Veldhoven meer lange treinen worden ingezet voordat over invoering van een spitstarief kan worden gesproken. Verder zou de dienstregeling beter op orde moeten zijn. "Dit zijn allemaal zaken die nauwkeurig worden bijgehouden, dus is het eenvoudig na te gaan of de situatie genoeg is verbeterd."

In april bleek dat de NS het treinkaartje in de spits tot tien procent duurder wil maken en in de daluren tot twaalf procent goedkoper. Zo moet het aantal reizigers meer over de dag worden verdeeld.

Een woordvoerder van Mansveld kon niet zeggen of de staatssecretaris achter het plan van D66 staat. "Hier is vanavond een overleg over. Het is nog niet eens zeker of het spitstarief er komt."