'Gevaar voor privacy bij overheveling jeugdzorg'

De privacy van jongeren en ouders met kinderen in de jeugdzorg komt onder druk te staan door de invoering van de Jeugdwet. Gemeenten kunnen hun gegevens gebruiken om aanvragen van andere zorgtaken te beoordelen, terwijl dat niet de bedoeling is. Dat blijkt woensdag uit een onderzoek van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen in opdracht van GroenLinks. De Tweede Kamer debatteert woensdag over de transitie van de jeugdzorg naar gemeenten.

Lokale overheden zijn vanaf volgend jaar verantwoordelijk voor de jeugdzorg en de kans is groot dat gemeenten gegevens van cliënten ook gebruiken voor bijvoorbeeld de beoordeling van aanvragen voor de Wet maatschappelijke ondersteuning. Daarnaast bestaat het gevaar dat persoonsgegevens onrechtmatig worden uitgewisseld binnen sociale wijkteams waar diverse zorgverleners samenwerken. Beide zouden in strijd zijn met de Wet bescherming persoonsgegevens die voorschrijft dat persoonsgegevens niet mogen worden gebruikt voor doeleinden waarvoor deze informatie is verkregen.

"De Jeugdwet creëert een lokale overheid die wel érg veel van haar inwoners weet. Het gebruiken van persoonsgegevens voor doelen waarvoor ze niet zijn verkregen, hebben we niet voor niets verboden", zegt GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman. Zij wil niet dat gemeenten zonder toestemming van de burger kunnen beschikken alle informatie over iemands ziekten, familieproblemen en arbeidsongeschiktheid.

Staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) moet alle mensen in de jeugdzorg een brief sturen over de gevolgen van de decentralisatie voor hun gegevens, hun rechten en de mogelijkheden om daartegen bezwaar te maken, stelt Voortman. Daarnaast moet Van Rijn controleren dat gemeenten jeugdzorggegevens niet oneigenlijk gebruiken.

De bewindsman heeft eerder al aan de Kamer laten weten dat jongeren en ouders voorafgaand aan de informatieverstrekking hierover moeten worden geïnformeerd. Het college van burgemeesters en wethouders legt verantwoording af aan de gemeenteraad omtrent de omgang met persoonsgegevens, aldus Van Rijn. Een speciale privacycommissie gaat gemeenten controleren op naleving van de regels.