'Weinig problemen door Saudische sancties'

Nederlandse bedrijven lijken weinig last te hebben van de handelssancties van Saudi-Arabië. Terwijl het land nog altijd niet heeft duidelijk gemaakt of er überhaupt sprake is van een boycot, blijken Nederlandse ondernemingen weer goede zaken te doen in de Golfstaat. Dat schrijft Het Financieele Dagblad woensdag na een rondgang.

Onder meer bouwbedrijf Strukton en tankdakenbouwer CTS laten aan de zakenkrant weten weinig hinder te ondervinden van de handelsbelemmeringen. "Wel kregen we vragen van onze Europese partners", aldus een woordvoerder van Strukton. "Maar uiteindelijk lijkt er vooral veel onnodige onrust te zijn geweest."

CTS heeft afgelopen week zelfs een miljoenencontract afgesloten met een drinkwaterbedrijf in Saudi-Arabië, terwijl kranenbouwer Rusch laat weten gewoon door te gaan met de sloopwerkzaamheden in Mekka. Volgens ondernemersorganisatie VNO-NCW - die de afgelopen weken geen meldingen van gedupeerde ondernemers meer kreeg - is de rust wedergekeerd.

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) liet eerder deze maand nog weten dat sommige bedrijven wel last hadden van de vermeende boycot. Die belemmeringen zouden volgens de Saudische krant Arab News zijn opgelegd in een reactie op stickers die PVV-voorman Geert Wilders verspreidde. Die leken op de vlag van Saudi-Arabië, maar dan stond er een beledigende tekst over de islam op.