Strijders Jabhat al-Nusra lopen over naar ISIS

Strijders van het aan Al-Qaida gelieerde terreurnetwerk Jabhat al-Nusra zijn overgelopen naar hun rivaal en hebben in de Iraakse grensplaats Rabia een eed van trouw gezworen aan de extremistische beweging ISIS. Dat heeft het Syrische Observatorium voor Mensenrechten woensdag gemeld.

Volgens het Observatorium is de gebeurtenis van groot belang, omdat dit ISIS in staat stelt om de macht aan zowel de Iraakse als de Syrische zijde van de grens over te nemen. De overlopers zouden hoge posities binnen Jabhat al-Nusra bekleden. Een strijder van de Islamitische Staat in Irak en de Levant deelde op Twitter een foto van leiders van beide bewegingen die elkaar de hand schudden.

Beide bewegingen vinden hun oorsprong in Al-Qaida. Jahbat al-Nusra maakt hier nog steeds deel van uit, terwijl Al-Qaida vorig jaar de banden met ISIS juist verbrak. Sindsdien staan ISIS en Al-Qaida in Syrië tegenover elkaar.

"Het zijn rivalen, maar ook allebei jihadisten en extremisten", aldus Rami Abdul-Rahman, directeur van het Observatorium. De beslissing toont volgens hem de 'toenemende kracht van ISIS' aan.