Rolstoelbasketbalsters overtuigend naar kwartfinale WK

De Nederlandse rolstoelbasketbalsters hebben op overtuigende wijze de kwartfinale gehaald van het WK in Toronto. In de groepsfase werden alle vijf wedstrijden gewonnen, waardoor de Oranjevrouwen als poulewinnaars doorgaan.

Na de 89-5 zege op Peru kende Nederland op de tweede dag geen enkele moeite met Frankrijk. Met maar liefst dertig punten was Mariska Beijer de absolute topscorer op weg naar een 77-21 zege. Tegen Mexico ging het een stuk moeizamer, vooral in de eerste helft. Halverwege stond Nederland 'slechts' met 37-21 voor, maar in de tweede helft ging het los. Dankzij een veel beter optreden liepen de Nederlandse vrouwen uit naar een ruime 71-32 overwinning.

De vierde wedstrijd zou de lastigste gaan worden. Er werd gespeeld tegen de Verenigde Staten, de regerend wereldkampioenen. Sinds het eerste WK, in 1990, haalden ze altijd de WK-finale. In 1990 en 2010 gingen ze er ook met de titel vandoor. Op de Paralympische Spelen van 2010 was Nederland in de strijd om het brons echter te sterk. Dit keer was het wederom Oranje dat de beste was en na één kwart al een 25-11 voorsprong had. Deze voorsprong zou niet meer enorm uitgebreid worden, maar serieus gevaarlijk werd het ook niet: 76-54.

De slotwedstrijd in de groep werd gespeeld tegen Australië, de nummers twee van de Spelen in Londen. Op de vorige twee WK's werden de Aussies vierde, terwijl ze daarvoor drie keer derde werden. Een geduchte tegenstander dus en dat bleek. Voor het eerst op dit WK stonden de Nederlandse vrouwen halverwege op een achterstand: 27-25. In de tweede helft kon de wedstrijd omgedraaid worden en liep Oranje toch uit naar een 47-38 zege.

Volgens bondscoach Gertjan van der Linden kreeg zijn team halverwege een simpele boodschap: "Ik heb gezegd dat we kalm moesten blijven en gewoon ons eigen spel moesten blijven spelen, dan zouden we vanzelf de kansen krijgen. Als we blijven spelen zoals we getraind hadden zouden we goed genoeg zijn om Australië te verslaan."

Donderdag staat om 21.00 uur Nederlandse tijd de kwartfinale op het programma. De tegenstander daarin is China, waar in de kwartfinale van de Spelen in Londen met 59-37 van gewonnen werd.