Voorwaardelijk geëist voor mishandeling gezinshuis

Harry

Een 73-jarige vrouw heeft dinsdag bij de rechtbank in Zwolle een voorwaardelijke gevangenisstraf van negen maanden tegen zich horen eisen. Het Openbaar Ministerie acht de vrouw schuldig aan de mishandeling van drie kinderen in gezinshuis De Loot in het Overijsselse Nieuwleusen. De vrouw was daar actief als pleegmoeder.

De mishandelingen vonden plaats tussen december 2007 en oktober 2010. De zaak kwam twee jaar later echter pas in het nieuws. Vervolgens meldden zich tientallen mensen als slachtoffer of getuige bij de politie. Uiteindelijk heeft dat drie bewijsbare zaken opgeleverd waarin de vrouw het slaan van drie kinderen ten laste wordt gelegd. De andere zaken zijn volgens het OM verjaard.

De officier van justitie gaat ervan uit dat de vrouw de kinderen niet met opzet mishandelde, maar dat er sprake was van onmacht. De vrouw was vaak overbelast, omdat er te veel kinderen in het gezinshuis waren geplaatst. "Maar omdat de vrouw het heeft nagelaten om hulp in te roepen, kunnen de feiten haar toch volledig worden aangerekend."

De mishandeling van kinderen die aan de zorg van een ander zijn toevertrouwd, raakt volgens de officier 'een open zenuw in de samenleving'. "Ze hebben geen verweer, ze kunnen niet weg, het enige dat deze kinderen kunnen doen is het ondergaan."

De rechtbank doet op 8 juli uitspraak.