'Crytek betaalt personeel niet'

PoeHao

Crytek zit op zwart zaad. Dat is een gerucht dat al langer rondgaat. Het personeel heeft nu ook een verbod om met de pers te praten. Sommige werknemers zijn sinds maart niet betaald. Meer dan 100 personeelsleden zijn deze maand al vertrokken. De directie van Crytek ontkent alles.

De ontwikkelaar van de eerste Far Cry, Crysis en Ryse: Son of Rome heeft het zwaar. Sinds maart circuleren er geruchten, dat personeel niet of laat betaald wordt. Dit zou komen, omdat Ryse niet goed verkoopt en vanwege een geschil met Microsoft. Microsoft en Crytek werden het niet eens over wie de rechten zou krijgen over Ryse 2 en daarom mag Crytek Ryse 2 niet meer maken.

Er komen steeds meer anonieme berichten in de media van personeelsleden, die niet of niet volledig worden betaald. Crytek is wel vaker laat geweest met betalen, maar nu is het uitzonderlijk te noemen. Een van de bazen, Avni Yerli, verbiedt het personeel met de pers te praten. Dat gebeurt toch, hetzij anoniem, hetzij door mensen die het zinkende schip al hebben verlaten.

Wat volgens de klagende bronnen ook niet helpt, is het feit dat Crytek nu afwijkt van waar zij goed in zijn. Free-to-play-spel Arena of Fate en de gratis MMO-shooter Warface vielen verkeerd bij het personeel. “Instead of focusing on the core strengths of the company, which would be the [Crytek] engine and innovative PC titles, we simply jumped at every next big thing in the industry. Except that each time we did, it was a little too late and we were running after our competitors. There's no sense of identity at this point and I think that frustrates both employees and fans.”, zegt een personeelslid uit Frankfurt. De vette shooter Homefront: The Revolution, die meer naar Crytek’s achtergrond verwijst,  wordt gemaakt door Crytek UK. In Groot-Brittannië worden salarissen ook niet volledig uitgekeerd.

De laatste tijd is de bureaucratie bij Crytek toegenomen. De directie belooft een aankomende financiële injectie en verbiedt contact met de pers. Helaas wil geen van de directieleden in de media toelichting geven. Wat steekt bij het personeel, naast het gebrek aan loon, is het feit dat de managers, zoals Yerli, nog steeds in hun Ferrari’s rijden en eerste klas vliegen. De geruchten dat Crytek binnenkort failliet gaat, nemen in de tussentijd toe.

crytek