Koopkracht omhoog, schulden huishoudens gedaald

Redactie

De koopkracht van huishoudens is voor het eerst in twee jaar tijd toegenomen. De reëel beschikbare inkomens van huishoudens lagen in het eerste kwartaal van dit jaar netto 0,2 procent hoger dan in die periode een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag.

In de laatste drie maanden van vorig jaar daalde het gemiddelde beschikbare inkomen van huishoudens nog met meer dan een procent, terwijl dat in het eerste kwartaal van vorig jaar zelfs een afname van zo'n 3,5 procent was. De stijging van dit jaar komt onder meer door hogere inkomens uit vermogen en een stijging van de ontvangsten uit uitkeringen.

Een deel van dat extra geld werd volgens het CBS besteed aan het aflossen van schulden. Zo werd vorig kwartaal voor 1,8 miljard euro aan hypotheekleningen afbetaald. Het is de zesde keer dat meer werd afgelost dan geleend. Dat komt volgens de statistici onder meer door de lage spaarrente, waardoor mensen hun geld liever gebruiken voor afbetalingen.

Daarnaast lossen veel mensen hun hypotheek af vanwege de fiscale voordelen die eind vorig jaar zijn ingevoerd. Mensen mogen nu honderdduizend euro belastingvrij schenken, mits dat geld wordt gebruikt voor het aflossen van hypotheek of het aanschaffen van een nieuwe woning.

Toch hebben huishoudens in Nederland nog altijd een betrekkelijk hoge schuld in vergelijking met andere landen van de Europese Unie. Dat komt onder meer omdat Nederlandse huishoudens vaak spaar- en beleggingshypotheken hebben afgesloten, waarbij niet wordt afgelost. In andere EU-landen bestaan dergelijke hypotheken niet.