Google kondigt Android voor auto's en tv's aan

Google heeft nieuwe Android-varianten voor tv's en auto's aangekondigd. Ook toonde de zoekmachinegigant in San Francisco de nieuwe L-versie van Android voor mobiele apparaten en Android Wear voor 'slimme' horloges.

Android Auto is bedoeld voor gebruik in auto's en biedt onder meer spraakbediening. De eerste auto's met de nieuwe software zijn volgens Google eind dit jaar verkrijgbaar. Het systeem biedt toegang tot Google Maps-navigatie, muziek en berichten. De software kan nieuwe sms'jes of e-mails voorlezen, waarop gebruikers direct een antwoord kunnen inspreken. Vijfentwintig grote automerken willen het Google-systeem gebruiken.

Het nieuwe Android TV is een interface voor gebruik van Android op televisies. Het is geen aangepaste versie, zoals Android Auto, maar een nieuwe manier om het gewone Android op tv's te tonen. Bediening via gamepad of stembediening is mogelijk. Android TV verschijnt later dit jaar.

Google toonde ook nieuwe toepassingen van Android Wear, de Android-variant voor draagbare apparaten zoals horloges. Met een Android Wear-smartwatch zijn notificaties van smartphones of tablets te bekijken. Ook is het mogelijk notities te maken via spraak, inkomende gesprekken op te nemen of weigeren, of instellen dat je niet gestoord wilt worden. Met Android Wear is ook muziek op andere Android-apparaten te bedienen.

De LG G Watch en Samsung Gear Live zijn de eerste smartwatches met Android Wear. Ze zijn per direct verkrijgbaar in de VS. Motorola komt later deze zomer ook met een ronde Android Wear-horloge, de Moto 360. De horloges beschikken over kleine touchscreens en zijn waterdicht.

De L-versie van Android voor smartphones en tablets, die later dit jaar verschijnt, heeft verbeterde looks en notificaties. Ook wordt het makkelijker om een toestel te unlocken zonder pincode, op basis van een locatie, stemherkenning of apparaten in de buurt. Android L is de grootste release van Android tot nu toe, aldus Google.

Google heeft veel verbeteringen in het uiterlijk doorgevoerd. De nieuwe vormgeving komt ook terug in Google's Chrome OS en Google's eigen webdiensten. Gebruikers kunnen de eigen stem, bepaalde locaties, of Bluetooth-apparaten in de buurt instellen als zijnde 'vertrouwd'. Als een van die elementen wordt herkend, hoeft er geen pincode meer worden ingevoerd om een toestel te ontgrendelen.