Acteur Eli Wallach (98) overleden

Eli Wallach is dinsdag overleden. Dat zegt zijn dochter Katherine woensdag in de Amerikaanse krant New York Times. De acteur, vooral bekend als 'lelijke' Tuco in de spaghettiwestern The Good, the Bad, and the Ugly uit 1966, werd 98 jaar.

Wallach groeide op als zoon van Pools-joodse immigranten in Brooklyn, een merendeels Italiaanse wijk. Na een dienstperiode als hospik tijdens de Tweede Wereldoorlog schreef hij zich in bij de Actors Studio, die in 1947 werd opgericht. De school, bekend om het 'method acting', zou nog vele grootheden voortbrengen als Faye Dunaway, Caroll O'Connor, Paul Newman, Robin Williams en Al Pacino.

De acteur was in een breed scala rollen te zien, zowel in film als op het toneel. Zo speelde hij in 1960 een Mexicaanse bandiet in de western The Magnificent Seven, een remake van de klassieker The Seven Samurai van Akira Kurosawa. Ook was hij te zien als de sidekick van Clark Gable in diens laatste film The Misfits uit 1961, een Franse generaal in Waltz of the Toreadors uit 1962 en een geslepen maffiabaas in The Godfather: Part III uit 1990. Op het toneel was hij te zien in onder meer Rhinoceros en in The Rose Tattoo, waar hij in 1951 een Tony Award voor ontving.

Die filmrollen waren er voornamelijk om de rekeningen te kunnen betalen. "Ik ga voor tien weken naar Spanje om op een paard te zitten en dan heb ik weer genoeg buffer om een toneelstuk te kunnen spelen", zei Wallach in 1973.

Ondanks zijn imposante carrière en meerdere Bafta's, Emmy Awards en Tony Awards werd Wallach nooit genomineerd voor een Oscar. De Amerikaanse Academy besloot hem daarom in 2010, daags voor zijn 95e verjaardag, een speciale Oscar voor zijn hele oeuvre te overhandigen.

De acteur speelde geregeld met zijn vrouw, Anne Jackson. Het stel was 66 jaar getrouwd en werd een van de bekendste acteurskoppels van hun generatie.