Poolse premier krijgt steun parlement

Het Poolse parlement heeft woensdag zijn steun uitgesproken voor de regering van premier Donald Tusk. Die had eerder op de dag gevraagd om een vertrouwensstemming. De regering van Tusk wordt sinds vorige week geplaagd door een afluisterschandaal. Meerdere Poolse hoogwaardigheidsbekleders zijn door de opnamen in verlegenheid gebracht.

Tusk zei dat het zonder hernieuwde steun voor een meerderheid van zijn regering voor hem moeilijk wordt om Polen bij de Europese Unie te vertegenwoordigen. Daar moeten deze week enkele belangrijke en structurele beslissingen worden genomen, aldus de premier. Tusk weigert de politici die in de geluidsfragmenten te horen zijn te ontslaan. Uiteindelijk spraken 237 parlementsleden hun steun voor Tusk en zijn regering uit; 203 parlementsleden waren tegen.

Tusk denkt dat er buitenlandse belangen gemoeid zijn met het afluisterschandaal. Tusk wees niet met een beschuldigende vinger naar een specifiek land, maar zei wel dat ondernemers die met Rusland handelen in kolen en aardgas worden onderzocht. Van de bron van de opnamen is alleen bekend dat het om een zakenman zou gaan.

In een van de gesprekken noemde de Poolse minister van buitenlandse zaken Radek Sikorski de Verenigde Staten een 'waardeloze' bondgenoot. De opname staat bol van de schuttingtaal. In een ander gesprek is te horen hoe het hoofd van de centrale bank Marek Belka met minister van binnenlandse zaken Bartlomiej Sienkiewicz bespreekt hoe de bank de regerende partij kan helpen de verkiezingen van 2015 te winnen. De gesprekken werden door de Poolse krant Wprost gepubliceerd.