Coalitiepartijen willen loket voor werk over grens

Mensen die over de grens willen werken zouden minder administratieve rompslomp moeten doorstaan om hun diploma's in het buitenland te laten erkennen. Er moet daarom een loket komen waarin iemand die in het buitenland aan de slag wil snel kan nagaan of zijn papieren elders geldig zijn. Dat vinden VVD en coalitiegenoot PvdA, schrijft De Telegraaf woensdag.

België, Duitsland en Nederland moeten op dat gebied meer gaan samenwerken, vinden de fracties van de partijen. Ze verzoeken minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) woensdag iets aan het probleem te gaan doen.

Het duurt nu vaak enkele maanden voor de papieren zijn goedgekeurd als je bijvoorbeeld in Duitsland aan de slag wil. Diploma's moeten eerst worden vertaald op eigen kosten. Daarna moet de lokale overheid de papieren nog controleren. Ook in België geeft een aanvraag veel geduld.

VVD en PvdA willen dat de procedure wordt versimpeld om Nederlanders sneller aan een baan te helpen. "Door dit soort belemmeringen zitten mensen langer in een uitkering", zegt Kamerlid Karin Straus (VVD). Zo zitten veel Nederlandse peuterleidsters werkloos thuis terwijl in Duitsland veel vraag naar deze arbeidskrachten is. Datzelfde geldt voor leraren in België, waar een tekort aan docenten is, aldus de partijen.