Dubbele Giroritwinnaar Ulissi test positief op doping

Wielrenner Diego Ulissi is betrapt op het gebruik van verboden middelen. Tijdens de Giro d'Italia werd een abnormale hoeveelheid salbutamol gevonden in zijn urine. Er werd 1900 nanogram per milliliter gevonden, waar een hoeveelheid van maximaal 1000 nanogram is toegestaan.

Volgens zijn team, Lampre-Merida, heeft Ulissi voorafgaand aan de dopingcontrole aangegeven twee pufjes Ventolin te hebben genomen in verband met luchtwegproblemen, wat gelijkstaat aan ongeveer 200 nanogram salbutamol. Ook kreeg hij van de dokter van de Giro een paracetamol vanwege een valpartij op de bewuste dag. Dat was de dag van de elfde etappe.

Ulissi had op dat moment al twee ritzeges op zijn naam staan. Hij won in de vijfde etappe een sprint bergop in Viggiano, waarna hij verrassend ook de sterkste was in de zwarte rit naar de top van de Montecopiolo. Een dag na de, naar nu blijkt, positieve test werd hij ook nog eens onverwacht tweede in de 42 kilometer lange tijdrit naar Barolo. 

Ulissi zal door Lampre voorlopig geschorst worden in afwachting van de resultaten van de B-staal. Hierdoor zal hij niet mee kunnen doen aan het Italiaans kampioenschap, waarvoor hij een van de favorieten was. Ulissi en de medische staf van Lampre blijven ondertussen zoeken naar de oorzaak van de hoeveelheid salbutamol.