[Groep F] Uitslag Bosnië-Herzegovina - Iran

Frank (franklop)

Iran is er niet in geslaagd om zich voor het eerst te plaatsen voor de tweede ronde op het wereldkampioenschap voetbal. Het had moeten winnen van Bosnië-Herzegovina om een kans te maken, maar het verloor vrij kansloos met 3-1 van de al uitgeschakelde formatie en eindigde daardoor als laatste in de poule.

Ondanks dat de Iraniërs dus moesten winnen besloten ze niet vanaf het begin vol in de aanval te gaan. Sterker nog, de ploeg ging net als in de vorige duels afwachtend te werk en liet Bosnië komen. Die waren vooral dreigend via Manchester City-spits Dzeko, die de ploeg halverwege de eerste helft via een schot van afstand op voorsprong bracht.

Amper een minuut na die goal waren de Iraniërs, die wel moesten komen, dichtbij de 1-1. De lat voorkwam echter een goal van Shojaei, die de eerste goal van Iran op dit WK op zijn naam had kunnen zetten. Daarna bleef het stil voor het doel van Bosnië, aangezien Iran aanvallend machteloos leek.

Ghoochannejhad kreeg weinig kansen maar scoorde uiteindelijk nog wel. (PRO SHOTS/Action Images)

Een kwartiertje na rust viel de genadeklap voor de Iraanse ploeg. Pjanic kreeg in buitenspelpositie de bal aangespeeld, maar mocht door van de scheids- en grensrechter en schoot de 2-0 binnen. Het geloof op een goed vervolg was vervolgens wel weg bij de Iraniërs, terwijl de Bosniërs nog wel ten aanval trokken maar niet wisten te scoren.

Een mini-offensiefje van Iran leverde een kleine tien minuten voor tijd alsnog een goal op via Ghoochannejhad. Amper een minuut later zorgde uitblinker Vrsajevic na een mooie rush alweer voor de 3-1, wat eveneens de eindstand was in Salvador. Hierdoor zijn beide ploegen uitgeschakeld.

Bosnië en Herzegovina

3 - 1

Iran

 23' Dzeko
 59' Pjanic
 83' Vrsajevic
   82' Ghoochannejhad 
 
 Gele kaart: Besic (Bosnië en Herzegovina)
 
Stadion: Arena Fonte Nova, Salvador
Toeschouwers: 48.011
Arbiter: Velasco (Spa)
 
Opstelling:   Opstelling:
Begovic
Vrsajevic
Sunjic
Spahic
Kolasinac
Hadzic (Vranjes/61)
Besic
Pjanic
Susic (Salihovic/79)
Ibisevic
Dzeko (Visca/84)
  A. Haghighi
Montazeri
Hosseini
Sadeghi
Pooladi
Shojaei (Heydari/46)
Teymourian
Hajsafi (Jahanbakhsh/63)
Nekounam
Dejagah (Ansarifard/68)
Ghoochannejhad