WK vandaag - woensdag 25 juni

Boris (borisz)

De beslissingen vallen in de groepen E en F. In groep F is Argentinië al door, verder gaat het tussen Nigeria en Iran. In groep E kan het flink rekenen worden. Ieder land is nog in de race voor een plek bij de laatste zestien

Tijd (NL) Poule Thuis Uit Stad
18.00 F Nigeria Argentinië Porto Alegre
18.00 F Bosnië - H. Iran Salvador
22.00 E Honduras Zwitserland São Paulo
22.00 E Ecuador Frankrijk Rio de Janeiro

Nigeria - Argentinië
Een gelijkspel is genoeg voor Nigeria om door de te gaan naar de laatste zestien. Argentinië is door de twee goals van Messi en een eigen doelpunt van Bosnië zal zeker van de tweede ronde. Een salonremise ligt voor de hand. Het is al weer de vierde keer dat deze landen elkaar treffen op het WK. Alle drie de wedstrijden werden gewonnen door Argentinië. In 1994 werd het 2-1, in 2002 en 2010 werd het 1-0.

Victor Moses, Godfrey Oboabona en Reuben Gabriel zijn twijfelgevallen bij Nigeria. Bij Argentinië is iedereen fit. De Argentijnse fans hopen dat hun team nu eens beter gaat voetballen.

Lionel Messi viert alleen het doelpunt tegen Iran. (PRO SHOTS/Action Images)

Bosnië-Herzegovina - Iran
Als Iran wint van Bosnië en Argentinië wint van Nigeria, dan is Iran door naar de tweede ronde. Mocht Nigeria nu met 1-0 verliezen van Argentinië en Iran wint met 1-0 van Bosnië, dan zal loting bepalen wie door mag naar de tweede ronde. Voor Bosnië zit het toernooi er sowieso op.

Iran zal een aanvallende strategie aanhouden. Bondscoach van Iran Carlos Queiroz zal Reza Ghoochannejhad nog een spits opstellen. De bondscoach van Bosnië lijkt de bankzitters een kans te geven in deze wedstrijd. Dit ten koste van bijvoorbeeld Edin Dzeko.

Honduras - Zwitserland
Groep E is een spannende groep. Drie landen kunnen op zes punten komen. Zwitserland heeft drie punten met een doelsaldo van min twee. Ecuador heeft drie punten en een doelsaldo van nul en Frankrijk zit op zes punten met een doelsaldo van plus zes. Het doelsaldo heeft als eerste de beslissing welk land door gaat naar de volgende ronde. Na het doelsaldo wordt gekeken naar het aantal gescoorde doelpunten en daarna pas naar het onderling resultaat. Honduras heeft in theorië ook nog een kans op de tweede ronde.

Vier jaar geleden eindigde deze wedstrijd 0-0 op het WK. Toevallig werd het duel toen ook op 25 juni gespeeld. Bondscoach van Zwitserland Ottmar Hitzfeld heeft er vertrouwen in tegen Honduras. "Alles is onze eigen handen. We hebben onze eigen potentie nog niet laten zien", aldus Hitzfeld. Bij Honduras zijn ze blij dat ze 32-jarige droogte zonder WK-doelpunt te scoren al verbroken hebben. "Het was een moeilijke barrière om te doorbreken", zei aanvaller Carlos Costly.

Ecuador - Frankrijk
Frankrijk heeft aan een punt genoeg om groepswinnaar te worden. Ecuador heeft misschien ook één punt voldoende om door te gaan, maar kunnen daar het andere duel in de groep niet op vertrouwen. Bjorn Kuipers is bij dit duel de vierde official.
Bij Frankrijk is Yohan Cabaye geschorst. Voor hem zal Rio Mavuba spelen. Mamadou Sakho en Raphael Varane zullen waarschijnlijk ook niet starten. Voor hen spelen Laurent Koscielny en Eliaquim Mangala. Bij Ecuador zullen geen wijzigingen worden doorgevoerd in de basisopstelling.

Opmerkelijk
Nederland is met tien doelpunten zeer productief voor in de groepsfase van een wereldkampioenschap. Sinds 1986 kwam het drie keer eerder voor dat een ploeg minimaal tien keer scoorde. In 1990 was het West-Duitsland dat ook tien keer scoorde. In 2002 wisten Duitsland en Brazilië elf keer te scoren. Vier jaar geleden in Zuid-Afrika waren Argentinië en Portugal met zeven goals het productiefst in de groepfase.