Personages Blackadder hebben 'echt' bestaan

De personages uit de Britse comedyserie Blackadder Goes Forth hebben zowat allemaal een werkelijke evenknie. Dat schrijft de Britse krant Daily Telegraph woensdag. Zo heeft in de Eerste Wereldoorlog werkelijk een Captain Robert John Blackadder aan Britse zijde gevochten, evenals een Captain John Clive Darling, een Private James Baldrick en een Lieutenant Athelstan Key Durance George.

De personages, gespeeld door Rowan Atkinson, Tony Robinson, Hugh Laurie en Tim McInnerny, hebben hun naam en rang gemeen met de werkelijke strijders, en dienden allemaal in de loopgraven. Dat blijkt uit recent onderzoek van Force War Records, ter ere van het honderdjarig jubileum van de Eerste Wereldoorlog.

"Als fans van de serie zijn we op zoek gegaan naar de militaire documenten van mensen met dezelfde naam als de personages, en die hebben we gevonden", zegt Dominic Hayhoe van de Force War Records. Het enige personage zonder werkelijke tegenhanger was General Melchett, gespeeld door Stephen Fry. "Maar volgens onze documenten dook hij wel op in de Tweede Wereldoorlog."

Blackadder kende meerdere seizoenen met steeds dezelfde personages. Het eerste, The Black Adder, speelde zich af in de vroege middeleeuwen, seizoen 2 genaamd Blackadder II had het hof van koningin Elizabeth I als decor. Blackadder the Third speelde zich rond het begin van de negentiende eeuw.

In Blackadder Goes Forth vechten de mannen als Britse soldaten tijdens de Eerste Wereldoorlog tegen de Duitsers. In de legendarische laatste aflevering stormen de mannen allemaal voor het eerst uit de loopgraven, een wisse dood tegemoet.