Streep door alternatieve verbinding naar Brussel

Den Haag en Arriva hebben het plan om een internationale trein naar Brussel te laten rijden voorlopig op de lange baan geschoven. Het is op dit moment niet mogelijk om alles voor de Lage Landen Lijn rond te krijgen, schrijft de Haagse verkeerswethouder Peter Smit in een brief aan de gemeenteraad.

Smit noemt de huidige Beneluxtrein 'een veel slechtere' dan zijn eigen Lage Landen Lijn. Volgens hem is de verbinding nu van een 'povere kwaliteit' en duurt een rit naar Brussel zelfs twintig minuten langer dan voorheen. De wethouder sluit verigens niet uit dat de gemeente op een later moment zich opnieuw hard zal maken voor een eigen intercityverbinding.

De Lage Landen Lijn was een idee van de gemeente Den Haag. De stad raakte in december 2012 zijn rechtstreekse verbinding met Brussel kwijtraakte toen de Fyra ging rijden. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu wilde echter niet meewerken. Na het debacle met de Fyra-treinen werd gekozen om opnieuw de Beneluxtrein te laten rijden, die tot eind dit jaar in Den Haag begint en ook daarna de hofstad blijft aandoen.