Brussel zet ACM buitenspel in Ziggo-zaak

Redactie

De Europese Commissie geeft het onderzoek naar de overname van Ziggo door Liberty Global niet uit handen aan de Autoriteit Consument en Markt. De ACM is 'niet beter geschikt' om de overname te onderzoeken, meldt de commissie woensdag.

De Nederlandse toezichthouder had Brussel gevraagd zich over de transactie te mogen buigen, maar de commissie ziet daar het nut niet van in. De commissie beoordeelde al eerder dergelijke fusies in de telecomsector in de Europese Unie en heeft daar dus ervaring mee.

Koper Liberty Global is bovendien in meerdere landen binnen de EU actief. De overname zou wel eens gevolgen kunnen hebben voor Vlaamse klanten en dan is een nationale toezichthouder minder geschikt, redeneert de commissie.

Uiterlijk 17 oktober neemt Brussel een beslissing over de overname. Brussel laat woensdag wel weten nauw te blijven samenwerken met de ACM.

De ACM zelf onderschrijft dat. De toezichthouder betreurt het besluit van de commissie, maar legt zich er wel bij neer, zo meldt een woordvoerder woensdag. "We hebben de commissie helaas niet kunnen overtuigen." De ACM wil niet inhoudelijk op de argumenten van de commissie ingaan. "Die zijn voor rekening van de commissie", aldus de zegsman.

Liberty Global meldde eind januari dat het Ziggo wil inlijven en samenvoegen met UPC. Ziggo is al voor 28,5 procent in handen van het bedrijf. De commissie bekijkt of er genoeg concurrentie overblijft op met name de Nederlandse kabelmarkt als Ziggo en UPC onder dezelfde eigenaar vallen.