Amsterdam weet niks van Anne Frank-evenement

Redactie

De gemeente Amsterdam is niet geïnformeerd over de plannen voor een muzikale vertelling van het verhaal van Anne Frank die op 4 mei in de stad moet worden opgevoerd. "Daar is geen contact over geweest", zegt een woordvoerder van de gemeente.

Plannen van de Evangelische Omroep voor een live uit te zenden vertelling op locaties in Amsterdam lekten woensdag uit via Geenstijl. Een woordvoerder van de EO bevestigde dat het om een programma-idee gaat.

In het tv-format staat dat de burgemeester en wethouders van de stad Amsterdam het idee met de naam Nationale Herdenkingstocht 'volledig steunen'. Dat is dus niet het geval, zegt de woordvoerder. "Wij kennen het plan simpelweg niet en dus we kunnen ook niet voor of tegen zijn."

Het lijkt erop dat het document beschrijft hoe de bedenkers het uiteindelijk geregeld willen hebben. Zo wordt onder het kopje 'cast' al gesteld dat Otto Frank wordt vertolkt door Peter Blok en Jim de Groot. Hun management zegt echter nog van niets te weten.

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft zich in een reactie kritisch over de plannen uitgelaten. Bij het herdenken van de Nederlandse oorlogsslachtoffers op 4 mei past volgens het comité respect en ingetogenheid. "Het is de vraag hoe een dergelijke productie zich hiertoe verhoudt."