FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 26 juni 2014

[Groep H] Uitslag Algerije - Rusland

Algerije heeft de tweede ronde bereikt op het WK door een gelijkspel tegen Rusland. De Russen kwamen sterk uit de startblokken en kregen de betere mogelijkheden, maar uiteindelijk werd het 1-1.

Bij de eerste de beste kans was het meteen een goal. De Russische spits Alexander Kokorin kreeg een open kopkans en maakte keurig af: 0-1. Hierdoor moest Algerije komen. Dit probeerde de ploeg maar in de eerste helft kwamen er verder nauwelijks kansen terwijl Rusland hun normale, verdedigende spel weer uitvoerde. De beste mogelijkheden voor Algerije kwamen uit twee corners.

Koud in de tweede helft combineerden de Russen dwars door de Algerijnse defensie, maar Alexander Samedov wist niet succesvol af te ronden en zo bleef het spannend. Algerije werd voornamelijk gevaarlijk uit corners en vrije trappen, en na een kwartier in de tweede helft scoorde Islam Slimani uit een vrije trap de gelijkmaker na een blunder van doelman Igor Akinfeev. Met nog een half uur moesten de Russen op zoek naar de tweede treffer. Rusland kreeg wel enkele open schietkansen, voornamelijk via Alexander Kerzhakov. In het laatste kwartier werden de Russen nauwelijks meer gevaarlijk en zo bleef het 1-1, en zo mag Algerije tegen Duitsland spelen in de achtste finales.

Algerije

1 - 1

Rusland

 60' Slimani    6' Kokorin 
 
 Gele kaart: Mesbah, Ghilas, Cadamuro, (Algerije), Kombarov, Kozlov, (Rusland)
 
Stadion: Arena de Baixada, Curitiba
Toeschouwers: 39000
Arbiter: Cakir (TUR)
 
Opstelling:   Opstelling:
M'bolhi
Mandi
Belkalem
Halliche
Mesbah
Feghouli
Medjani
Brahimi (71' Yebda)
Bentaleb
Djabou (77' Ghilas)
Slimani (90' Soudani)
  Akinfeev
Kozlov
Berezutsky
Ignasevitch
Kombarov
Samedov
Feizulin
Gluchakov (46' Denisov)
Shatov (67' Dzagoev)
Kerzhakov (81' Kannunikov)
Kokorin
 

OM eist 13 jaar voor moord op nieuwe liefde

Een 52-jarige man moet dertien jaar de cel in omdat hij in april 2012 de nieuwe liefde van zijn ex-vriendin heeft doodgeschoten. Dat heeft het OM in Amsterdam donderdag in hoger beroep geëist bij het gerechthof. In eerste aanleg eiste justitie tien jaar.

Opmerkelijk is dat de rechtbank de verdachte eerder heeft veroordeeld tot een celstraf van vijftien jaar. Zowel de verdachte als het OM waren het hier niet mee eens en gingen in hoger beroep.

Hoewel het OM in eerste instantie tien jaar cel eiste, komt justitie nu uit op een hogere eis. Waarom deze nog altijd lager is dan de opgelegde straf, maakt justitie niet duidelijk. Wel stelt justitie dat de verdachte licht verminderd toerekeningsvatbaar was en geen strafblad heeft. Het OM houdt hier rekening mee en komt uit op een strafeis van dertien jaar.

De verdachte liep al langere tijd rond met het idee om de nieuwe vlam van zijn ex-vriendin te doden. Op 11 april 2012 is de verdachte met een vuurwapen naar de woning van het slachtoffer in Haarlem gegaan, die op dat moment alleen thuis was. In de woning schoot hij het slachtoffer door het hoofd.

Het OM meent dat er sprake is van moord. "Verdachte wist waar hij mee bezig was en er is niets dat wijst op een plotselinge opwelling", aldus de advocaat-generaal op de zitting. Het hof doet naar verwachting over twee weken uitspraak.

Obama wil 500 miljoen dollar voor verzet Syrië

De Amerikaanse president Barack Obama heeft het Congres om 500 miljoen dollar (bijna 370 miljoen euro) gevraagd om leden van de Syrische oppositie te trainen en bewapenen. Deze hulp komt naast de hulp en training die al bedekt wordt gegeven door Amerikaanse inlichtingendiensten.

De hulp voor het verzet in Syrië is onderdeel van een verzoek van 65,8 miljard dollar (48,3 miljard euro) voor buitenlandse operaties. In het pakket zit ook een miljard dollar (734 miljoen euro) om buurlanden van Syrië die last hebben van de burgeroorlog in dat land te helpen stabiliseren. Het omvat een zelfde bedrag om de Amerikaanse militaire aanwezigheid in Midden- en Oost-Europa te versterken in verband met de crisis rond Oekraïne.

In het Congres gingen al langer stemmen op om de hulp aan de oppositie in Syrië op te voeren. Critici van Obama zeggen dat diens terughoudendheid de opkomst van radicale groepen als het Nusrafront en de Islamitische Staat van Irak en de Levant (ISIS) in de hand heeft gewerkt. Amerikaanse functionarissen zien de stabiliteit in Srië en Irak nu steeds meer als één geheel.

Obama gaf eerder dit jaar al aan dat hij naar manieren zocht om gematigde Syrische rebellen te steunen in de strijd tegen de troepen van het regime van president Bashar Assad. De regering wil de specifieke hulp en training afstemmen met het Congres en partijen in de regio. Een mogelijke optie is het geven van trainingen door Amerikaanse militairen in Jordanië.

[WBD] Federer overtuigend door, monstertiebreak Isner

Roger Federer heeft zich op Wimbledon zonder al te veel moeite geplaatst voor de derde ronde. De zevenvoudig winnaar had weinig te duchten van de Luxemburgse qualifier Gilles Muller. Vorig jaar leed de Zwitser in de tweede ronde nog een sensationele nederlaag tegen de Oekraïner Sergey Stakhovsky.

Federer overtuigde in zijn openingswedstrijd al door tegen Paolo Lorenzi maar vijf games in te leveren. In de volgende ronde stuit de nummer vier van de plaatsingslijst op de winnaar van de partij tussen Marcel Granollers (30) en Santiago Giraldo.

Ook Federers landgenoot Stanislas Wawrinka plaatste zich voor de volgende ronde. De winnaar van de Australian Open en nummer vijf van de plaatsingslijst won met 7-6 (6), 6-3, 3-6 en 7-5 van de Taiwanees Yen-Hsun Lu.

John Isner bereikte de derde ronde ten koste van Jarkko Nieminen. Opvallend was vooral de tiebreak van de eerste set, die de Amerikaan met 19-17 naar zich toe trok. Hij kwam daarbij dicht in de buurt van het record van Björn Borg, die in 1973 op Wimbledon een tiebreak won met 20-18. Isner, die in Londen al in de recordboeken staat door zijn ruim elf uur durende partij in 2010 tegen Nicolas Mahut, versloeg Nieminen met 7-6 (17), 7-6 (3) en 7-5.

Kuipers fluit Colombia - Uruguay

Björn Kuipers mag op het WK in Brazilië voor een derde keer in actie komen. De Nederlandse scheidsrechter fluit zaterdag het duel in de achtste finales tussen Colombia en Uruguay, maakte de FIFA donderdag bekend. Het Zuid-Amerikaanse onderonsje wordt zaterdag om 22 uur Nederlandse tijd gespeeld.

Kuipers floot eerder in de groepsfase al de wedstrijden Italië - Engeland (2-1) en Frankrijk - Zwitserland (5-2). Net als in die duels wordt hij ook zaterdag weer geassisteerd door Sander van Roekel en Erwin Zeinstra. De Noor Svein Oddvar Moen is aangesteld als vierde official.

Geen zwembaden in De Sims 4

Doe jij niets liever dan je sims heel de dag te laten zwemmen in je prachtig ontworpen zwembaden? Dan kan je De Sims 4 voorlopig even laten liggen. EA heeft bekendgemaakt dat zwembaden tijdens de release nog niet verkrijgbaar zijn. Ook peuters zullen niet direct in De Sims 4 zitten.

Er is al veel bekendgemaakt over De Sims 4, er zullen meer emoties zijn en sims zullen herinneringen hebben, maar er is ook slecht nieuws gekomen. EA heeft namelijk bekendgemaakt dat zwembaden niet direct in De Sims 4 zitten. Ook peuters zitten niet direct in het spel, babies slaan de peuterfase over en veranderen direct in een kind. Of deze functies later worden toegevoegd of als DLC zullen worden aangeboden is niet bekend.

Om dit een beetje te verzachten is wel bekendgemaakt dat er meer opties zijn om fonteinen te ontwerpen en zo mooiere landschappen te creëeren. Tevens is het mogelijk om in dezelfde game te verhuizen naar een compleet nieuwe buurt.

De Sims 4 komt 4 september voor Windows uit in Europa, twee dagen later dan in de Verenigde Staten. Over een releasedatum voor Mac is niets bekend, over mogelijke consoleversies evenmin.


Sims 4 zonder zwembaden

Christelijke Sudanese verlaat politiebureau

De christelijke Sudanese Meriam Ibrahim heeft donderdagavond met haar man en baby het politiebureau in Khartoem verlaten. Zij stapte in een auto waar haar andere kind al in zat en reed weg, gevolgd door politieauto's en twee auto's met diplomatieke kentekenplaten.

Uren eerder hadden de advocaten van Ibrahim gemeld dat zij was vrijgelaten. Toch zat zij nog tot in de avond op het bureau.

De 27-jarige Ibrahim werd eerder wegens geloofsafval ter dood veroordeeld omdat zij met een christelijke man was getrouwd. Dat doodvonnis werd maandag in hoger beroep ongedaan gemaakt, maar Ibrahim werd daags daarop op de luchthaven opgepakt toen zij met haar gezin het land wilde verlaten; de verdenking luidde deze keer dat zij reisde met vervalste documenten.

Ibrahim heeft een islamitische vader, maar werd door haar christelijke moeder opgevoed. Zij trouwde in 2011 met een christelijke man uit Zuid-Sudan die de Amerikaanse nationaliteit heeft. Net als in veel andere islamitische landen mogen moslimvrouwen in Sudan niet met niet-moslims trouwen. Moslimmannen mogen wel iemand met een ander geloof huwen. Volgens de Sudanese wet krijgen kinderen het geloof van hun vader mee.

Moslims mogen zich van de Sudanese wet ook niet tot een ander geloof bekeren. Op afvalligheid staat zelfs de doodstraf. Het gerechtshof in Khartoem had Ibrahim ook tot honderd zweepslagen veroordeeld omdat zij geslachtsgemeenschap had met haar man.

Israël noemt namen van verdachten ontvoering

Israël heeft twee bekende Hamas-activisten uit Hebron aangeduid als de voornaamste verdachten achter de ontvoering van drie Israëlische tieners op de Westelijke Jordaanoever. De twee mannen zijn niet meer gezien sinds de tieners op 12 juni verdwenen.

Het gaat om Marwan Qawasmeh en Amer Abu Aisheh. Beiden hebben eerder in Israël gevangen gezeten.

Hamas-vertegenwoordigers in Hebron bevestigen dat de twee mannen lid zijn van de organisatie en dat hun huizen meerdere keren door Israëlische militairen zijn doorzocht. De broers en echtgenotes van de twee mannen zijn opgepakt, maar de vrouwen zijn inmiddels weer vrijgelaten. Bij het zoeken naar de verdwenen tieners hebben Israëlische veiligheidsdiensten bijna vierhonderd Palestijnen opgepakt.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft naar aanleiding van de ontvoering een oproep aan de Palestijnse leider Mahmoud Abbas gedaan om de regeringssamenwerking met Hamas op te zeggen. Abbas is hier niet op ingegaan, maar heeft zijn veiligheidstroepen wel opdracht geven om de omstreden samenwerking met Israëlische veiligheidstroepen voort te zetten.

Een hooggeplaatste bron bij de Palestijnse inlichtingendiensten zei dat ook de Palestijnse veiligheidsdiensten op zoek zijn naar de twee mannen. Hij zei dat het gegeven dat zij sinds de ontvoering van de drie jonge Israëliërs zijn verdwenen, een 'duidelijke aanwijzing is dat zij bij de ontvoering betrokken zijn'.

Vrijdag nieuwe ronde in vredesoverleg Oekraïne

Een nieuwe ronde vredesbesprekingen in Oekraïne vindt vrijdag plaats in Donetsk. Dat heeft Andrej Poergin, een van de leiders van de door separatisten uitgeroepen Volksrepubliek Donetsk, donderdag tegen Russische persbureaus gezegd.

De eerste ronde werd afgelopen maandag gehouden. Bij de besprekingen waren de voormalige Oekraïense president Leonid Koetsjma, de Russische ambassadeur in Kiev en een Europese gezant betrokken. Toen namen ook voor het eerst vertegenwoordigers van de rebellen aan de onderhandelingstafel plaats.

De Oekraïense president Petro Porosjenko heeft vorige week een vredesplan op tafel gelegd waarin de Oekraïense regio's grotere autonomie krijgen en de rechten van de Russischtaligen in het oosten van het land beter beschermd worden. Hij kondigde ook een wapenstilstand van een week af. Of hij het bestand verlengt laat hij onder meer afhangen van het resultaat van het overleg van vrijdag. Hoewel de separatisten hebben gezegd zich eveneens aan het bestand te zullen houden, zijn deze week volgens Porosjenko toch weer achttien regeringsmilitairen omgekomen.

Verboden geneesmiddel aangetroffen in veevoer

In het veevoer van vier kalverhouders en een rundveehouder is het verboden antibioticum furazolidon aangetroffen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) meldt donderdag dat zij onderzoek doet naar de vijf bedrijven. Vlees van de bedrijven dat nog niet is verkocht en opgegeten wordt uit voorzorg uit de handel gehaald.

De zaak kwam aan het rollen toen het middel werd aangetroffen in urinemonsters van kalveren van een Gelderse kalverhouder. Ook in het veevoer van het bedrijf werd het antibioticum gevonden. Dat leidde naar de veevoederleverancier en ook daar werd het middel aangetroffen in een partij voer. Ook een deel van de runderen op het bedrijf had het 'besmette' voer gegeten. Daarna kwamen nog drie andere bedrijven in beeld, omdat zij hetzelfde voer kregen geleverd.

Veel van het vlees is in Nederland verkocht en al opgegeten, maar er is volgens de voedselwaakhond geen direct gevaar voor de gezondheid. De autoriteiten in België, Duitsland, Italië en Frankrijk geïnformeerd, omdat een deel van het vlees is geëxporteerd naar die landen.

De vijf betrokken bedrijven zijn geblokkeerd. Dat betekent dat ze geen dieren of producten mogen verhandelen. De dieren op de bedrijven worden onderzocht op sporen van het antibioticum. Kalveren en runderen waarbij het middel al is gevonden, worden afgemaakt en vernietigd.

De vijf veehouders draaien op voor de kosten van alle onderzoeken en de controles die de NVWA uitvoert. Ook worden ze gekort op hun Europese subsidie vanwege het gebruik van het illegale antibioticum.

Pomphouders slepen overheid voor de rechter

Onafhankelijke pomphouders spannen een rechtszaak aan tegen de Nederlandse overheid. Branchevereniging BETA eist namens de ondernemers schadevergoeding voor pomphouders in de grensstreek die lijden onder de accijnsverhogingen op diesel en lpg. Dat meldt BETA donderdag op de eigen website. Hoe hoog de claim wordt, is nog onduidelijk.

"Genoeg gepraat in Den Haag", is te lezen op de site. De branchevereniging hekelt de koppigheid van staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD). Zijn houding tijdens een debat donderdagochtend noemt BETA 'teleurstellend'. "Staatssecretaris Wiebes hield alle deuren om de grenspompen te helpen potdicht." Pomphouders daar stellen dat veel klanten over de grens tanken waar het goedkoper is.

Wiebes meldde tijdens het debat dat het kabinet tweehonderd miljoen euro minder aan brandstofaccijns binnenhaalt dan voorzien. Volgens hem heeft deze tegenvaller echter 'geen snars' te maken met de accijnsverhoging op diesel en lpg. De verwachte opbrengst is naar beneden bijgesteld omdat er minder accijns op benzine binnenkomt. Die accijns is niet verhoogd.

Wiebes deed de toezegging om rond Prinsjesdag opnieuw met cijfers te komen, specifiek over de grensstreek. Maar BETA ziet hier weinig heil in. "Voor een flink aantal grenspompen staat het water bovendien nu aan de lippen. Er moet nu op korte termijn wat gebeuren. We kunnen niet nog eens maanden wachten om vervolgens weer een flutdebat mee te maken."

InFamous DLC releasedatum bekend

De DLC voor InFamous: Second Son heeft een releasedatum. De DLC, InFamous: First Light gedoopt, verscheen een paar dagen geleden op Sony PlayStation Network. De releasedatum is 26 augustus.

In First Light speel je met Fetch, die al bekend was uit de originele game. Fetch kan met behulp van haar neon powers knetterhard rennen, een soort 'neonzwaard' trekken en met neonstralen schieten.

InFamous: First Light betreft standalone DLC, wat betekent dat je het origineel niet nodig hebt om te spelen. Wel is het zo dat wanneer je het origineel bezit, je toegang krijgt tot exclusieve content. Shocker.

Bekijk kontschoppende neon-babe Fetch in onderstaande trailer.

Löw: "Mooi dat Jürgen ook doorgaat"

Duitsland plaatste zich donderdag als nummer één in groep G voor de volgende ronde. Bondscoach Joachim Löw toonde zich tevreden na de zege op Verenigde Staten (1-0).

Duitsland won in Recife dankzij een doelpunt van Thomas Müller. Het was voor de aanvaller zijn vierde goal van dit WK. "We waren dominant. Vooral in de beginfase waren we sterk", zei Müller tegen ZDF. "Het was daarna niet eenvoudig. De Amerikanen zakten ver terug op de eigen helft."

"Ik ben gelukkig dat we hebben gewonnen. Ook met mijn doelpunt. Het ging voor mijn gevoel beter dan tegen Ghana (2-2). We willen iets moois neerzetten op dit WK", aldus de topscorer van het vorige WK in Zuid-Afrika. Müller scoorde toen, net als Wesley Sneijder, vijf keer en staat nu na drie duels op vier treffers.

Bondscoach Löw was gelukkig met het optreden van Die Nationalelf. "We speelden goed in de organisatie. We hebben Amerika geen kans gegeven. In de eindfase waren wij te slordig. We hadden twee tot drie doelpunten erbij moeten maken", aldus de keuzeheer van de Duitse ploeg.

"Thomas Müller is een speler die weet waar hij moet staan om een doelpunt te maken. Zijn hoofdwond is gehecht. Thomas kan op de tanden bijten", vertelt Löw, die vriend en collega Jürgen Klinsmann feliciteerde. "Het is mooi dat Jürgen met Amerika ook naar de achtste finales gaat."

[WBD] Sharapova met weinig moeite door

Russisch tennister Maria Sharapova heeft op Wimbledon weinig moeite gehad om de Zwitserse Timea Bacsinsky te verslaan. De als vijfde geplaatste Sharapova gaf slechts drie games weg aan Bacsinsky: 6-2 en 6-1. 

In de volgende ronde treft de winnares van Roland Garros de Amerikaanse Alison Riske. Vorig jaar werd Sharapova nog uitgeschakeld in de tweede ronde van Wimbledon. In 2004 won ze de titel op het gras.

Destiny-bèta eind juli naar Xbox

De gesloten bèta van Destiny komt eind juli naar Xbox 360 en Xbox One. PlayStation-gebruikers worden eerder bediend; op 17 juli is de bèta al beschikbaar voor PlayStation 3 en PlayStation 4. Ontwikkelaar Bungie belooft dat tijdens de bèta de meeste gamemodussen en activiteiten speelbaar zullen zijn.

De aankondiging werd getoond in een video die momenteel te zien is op het dashboard van Xbox One. In de kleine lettertjes is zichtbaar dat een Xbox Live Gold-abonnement noodzakelijk is; voor de PlayStation-gebruikers is een PlayStation Plus-abonnement benodigd. De bèta is alleen toegankelijk voor mensen die de game hebben gepreordered. 

Dat de consoles van Sony een streepje voor hebben op Destiny was al duidelijk. In een ander bericht werd bekendgemaakt dat de PlayStations exclusieve content krijgen in de vorm van unieke maps, armor sets, wapens en voertuigen. Deze exclusieve content wordt slechts tijdelijk beschikbaar, het is nog onduidelijk voor hoe lang.

Blind: "Pa zegt weleens dat hij trots is"

Daley Blind is één van de Oranje-internationals die lovende kritieken heeft gekregen tijdens dit WK. De Ajacied merkt dat zijn vader ook trots is op zijn verrichtingen. Blind (24) viel tegen Spanje (1-5) op met twee mooie assists en hield maandag in het duel met Chili (2-0) sterspeler Alexis Sánchez in bedwang. "Mijn taak was om hem zo kort mogelijk te dekken. Sánchez is heel snel en behendig", zei de 14-voudig international tegen de NOS.

De Amsterdammer vindt het geen nadeel dat hij op meerdere posities kan spelen. "Wat ik het leukst vind, is niet aan de orde. Ik speel waar de trainer mij nodig heeft. Linksback voelt wel goed aan. Maar de positie tegen Chili ook", aldus Blind, die tegen de Chilenen de linker centrale verdediger was.

Het vertrouwen is groot bij Blind. "Ik heb veel gespeeld. Dan leer je snel bij. Ik heb ook het vertrouwen gekregen van De Boer, mijn vader en de bondscoach. Mijn vader is al vanaf mijn jeugd m'n eigen trainer. Hij zegt het als het goed gaat, maar ook als het slecht gaat. Ik kan ook wel tegen kritiek."

"We praten nog steeds na over elke wedstrijd die ik speel. Het is leuk om dit WK samen zo mee te maken. Pa heeft weleens gezegd dat hij trots is. Dat is wel een mooi moment. Met z'n tweeën aan een kop koffie. Dat voelt goed", aldus Blind, wiens vader Danny assistent is van bondscoach Louis van Gaal.

De linkspoot kijkt uit naar de achtste finale tegen Mexico (zondag). "De dagen kunnen mij niet snel genoeg gaan. Als je in een flow zit, wil je snel weer spelen. Mexico heeft een lastige ploeg. Ons doel is om zo ver mogelijk te komen. We willen naar de finale. Dan moeten we eerst Mexico verslaan."

Ronaldo: "Straf voor Suárez terecht"

Ronaldo vindt de schorsing voor Luis Suárez meer dan terecht. De voormalig wereldkampioen met Brazilië vindt dat de ster van Uruguay en Liverpool het goede voorbeeld moet geven. Suárez kreeg donderdag te horen dat hij de komende vier maanden niet mag deelnemen aan voetbalactiviteiten.

De aanvaller van Uruguay beet dinsdag tegenstander Giorgio Chiellini in zijn schouder. Het was al de derde keer in zijn loopbaan dat Suárez een opponent beet. Ronaldo vindt de opgelegde straf van de wereldvoetbalbond terecht. "Ik heb nooit iemand gebeten", zei de oud-topvoetballer tijdens een FIFA-persconferentie. "Ik weet wel dat bijten pijn doen van mijn kinderen. Dan straf ik ze en moeten ze naar de donkere kamer."

"Er zijn al genoeg slechte dingen in de wereld. Voetbal brengt veel mensen plezier, dat moet je niet schaden. Mensen moeten verantwoordelijk worden gehouden voor hun daden. We moeten strijden tegen zaken als geweld en racisme. Het voetbal moet het goede voorbeeld geven. Degenen die zich daar niet houden aan de spelregels moeten worden gestraft", aldus de oud-speler van onder meer PSV, FC Barcelona en Real Madrid.

Over het verloop van het WK is Ronaldo goed te spreken. "Er waren vooraf veel protesten en de bevolking was niet blij. Tijdens het WK zien we een droom waarheid worden. Niemand had ooit gedacht dat we zo'n vriendelijke atmosfeer konden hebben in Brazilië. Ik ben heel blij met de manier waarop het WK zowel binnen als buiten het veld verloopt. Het gemiddelde aantal doelpunten is hoog."

Vijf basisspelers trainen apart bij Oranje

Bondscoach Louis van Gaal miste donderdag zes spelers op de groepstraining in aanloop naar het duel in de achtste finale van het WK tegen Mexico. Arjen Robben, Nigel de Jong, Stefan de Vrij en Daley Blind hielden het bij een looptraining en gingen snel naar binnen.

Bruno Martins Indi deed wel mee met de groep, maar liet het afsluitende partijspel schieten. De verdediger van Feyenoord liep in het duel met Australië een hersenschudding op en miste de wedstrijd tegen Chili. Hij schoot ballen op Jasper Cillessen en is nog onzeker voor de achtste finale tegen Mexico.

De verwachting is dat de Robben, De Jong, De Vrij en Blind zaterdag gewoon inzetbaar zijn. Dat geldt niet voor Leroy Fer. Hij liep eerder deze week op de training een hamstringblessure op en mist zeker het duel tegen Mexico.

[Groep G] Uitslag Portugal - Ghana

Het WK voetbal is voorbij voor zowel Portugal als Ghana. De Portugezen wonnen het duel nog wel met 2-1 van de Afrikanen, maar de 1-0 zege van Duitsland op de Verenigde Staten was voor die landen voldoende om door te gaan naar de achtste finales.

Voor de pauze was Portugal iets sterker dan Ghana. Christiano Ronaldo was binnen twintig minuten tot drie keer toe dichtbij een treffer, maar hij trof de lat en zag zijn inzet twee keer gestopt worden door de Ghanese keeper.

Toch gingen de Portugezen met een 1-0 voorsprong rusten. De ploeg had daar wel de hulp van Ghana voor nodig. Boye schoot de bal namelijk achter zijn eigen doelman, nadat Veloso deze in eerste instantie voorzette. Ook Ghana kreeg voor de thee een aantal mogelijkheden. De gevaarlijkste was voor Gyan, die met twee kopballen het net echter niet wist te bollen.


Het moment van Boye, die de bal na dit moment in eigen doel werkt (PRO SHOTS / Action Images)

Na de pauze lukte het Gyan wel om te scoren. Een zeer fraaie voorzet van Asamoah kwam op het hoofd van de voetballer terecht, waarna het doelpunt een feit was. Vlak daarvoor had Waris ook al een uitgelezen kans, maar zijn inzet faalde.

In het vervolg bleef Ghana jagen op de benodigde tweede goal om de volgende ronde veilig te stellen. Maar zoals zo vaak in het voetbal, viel deze uiteindelijk aan de andere kant. Dauda bokste de bal voor de voeten van Ronaldo, waarna de aanvaller zijn eerste doelpunt op het WK maakte.

Deze treffer van Ronaldo was echter niet voldoende, aangezien Portugal er nog drie nodig had. De ploeg slaagde daar niet meer in, waardoor de Portugezen net als Ghana op huis aan kunnen.


Portugal

2 - 1

Ghana

 30' Boye (e.d.)
 80' Ronaldo
   57' Gyan 
 
 Gele kaart: Moutinho (Portugal), Afful, Waris, J. Ayew (Ghana)
 
Stadion: Estádio Nacional de Brasília, Brasilia
Toeschouwers: 67.540
Arbiter: Shukralla (Brn)
 
Opstelling:   Opstelling:
Beto (Eduardo/89)
Pereira (Varela/61)
Pepe
Alves
Veloso
William
Moutinho
Amorim
Nani
Eder (Vieirinha/69)
Ronaldo
  Dauda
Afful
Boye
Mensah
Asamoah
Atsu
Rabiu (Acquah/76)
Agyemang-Badu
A. Ayew (Wakaso/82)
Gyan
Waris (J. Ayew/71)

PvdA-senator: proef met gereguleerde wietteelt

De Eerste Kamerfractie van de PvdA wil niet meewerken aan het strenge softdrugsbeleid van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD). Volgens senator Guusje ter Horst moet het softdrugsbeleid op de schop. Ze wil binnen een half jaar een proef met gereguleerde en gecertificeerde wietteelt, meldt het actualiteitenprogramma Nieuwsuur donderdagavond.

Ter Horst stelt dat de teelt van softdrugs niet meer in de hand is te houden. Onder- en bovenwereld zijn nauw verweven en de nieuwe wet zal dat niet verbeteren, zegt ze tegen Nieuwsuur. Opstelten wil het treffen van voorbereidingen om wiet te telen strafbaar stellen. Dit betekent ook een verbod op growshops. Zijn wetsvoorstel wordt na de zomer in de Eerste Kamer besproken, maar of het de eindstreep haalt, is de vraag.

Ter Horst wil een ander wetsvoorstel indienen dat de situatie in haar ogen wel verbetert. Ze wil de minister oproepen binnen een half jaar een regio aan te wijzen waar een proef kan plaatsvinden met gereguleerde en gecertificeerde hennepteelt. Alle teelt die daarbuiten valt, zou dan keihard worden aangepakt.

Ook burgemeesters van het CDA en de VVD hebben twijfels over de aanpak van de minister. Burgemeester van Maastricht Onno Hoes (VVD) heeft zijn standpunt over legalisering bijgesteld. "We moeten reguleren, reguleren, reguleren. Dan kunnen we de vraag goed organiseren en de criminaliteit hard aanpakken", zegt hij tegen Nieuwsuur.

Afgelopen januari ondertekenden 35 gemeenten in Utrecht een manifest dat pleit voor regulering van de teelt van softdrugs. Opstelten liet destijds weten niets te zien in het manifest. Volgens hem staan internationale verdragen regulering niet toe. Bovendien vindt de minister regulering nutteloos, omdat criminele groepen zo'n tachtig procent van de illegale cannabis exporteren.

FC Utrecht haalt Kali terug

Anouar Kali keert na een jaar terug bij FC Utrecht. De 23-jarige middenvelder komt transfervrij over van Roda JC en tekent een contract voor vier seizoenen. In 2011 maakte Kali bij Utrecht zijn debuut in het betaalde voetbal in de thuiswedstrijd tegen Vitesse.

Kali vertrok vorig jaar naar Roda JC, maar had een clausule in zijn contract dat hij bij degradatie transfervrij kon vertrekken. In Limburg speelde de geboren Utrechter 29 wedstrijden waarin hij een keer scoorde. In zijn eerste periode bij FC Utrecht kwam Kali tot twee doelpunten in 52 duels.

Op de site van de Domstedelingen zegt Kali dat hij weer thuis is. "FC Utrecht is een fantastische club. Ik realiseerde mij dat des te meer toen ik bij de club weg was."

Manager Spelerszaken Edwin de Kruijff noemt Kali een directe versterking. "Anouar is voor ons een uitstekende speler. Iemand die zijn geweldige basistechniek en zeer goede spelinzicht combineert met een stukje onvervalste Utrechtse branie."

Utrecht versterkte zich eerder al met Ruud Boymans, Danny Verbeek, Christian Kum en Ramon Leeuwin, maar dat is voor hoofdtrainer Rob Alflen nog niet genoeg. De NOS meldt dat ook Nacer Barazite en Rubio Mendez Rubin bij Utrecht gaan tekenen.

[Groep G] Uitslag Verenigde Staten - Duitsland

Duitsland en de Verenigde Staten hebben zich in groep G geplaatst voor de achtste finales van het WK voetbal. Duitsland won in het door regen geteisterde Recife met 1-0 van de Amerikanen, die Portugal wel in punten nog gelijk zag komen, maar op doelsaldo de Portugezen wel voor wisten te blijven. 

Vooraf werd gevreesd voor een salonremise tussen beide landen, waardoor beide door zouden gaan, maar daar was in het begin van de eerste helft geen sprake van. Duitsland zocht vanaf het begin de aanval, maar wist geen goede doelpoging te creëren. Gaandeweg de eerste helft zocht ook de Verenigde Staten de aanval, wat leidde tot een schotkans voor Zusi, dat net overging. Daarna zakte het niveau van het duel in, mede door de vele slordigheden aan de Duitse kant.

Özil in duel met de Amerikaan Besler. (PRO SHOTS/Action Images)

Na rust gingen de Duitsers weer de aanval in, dit keer met topscorer Klose, die op weg ging naar zijn zestiende WK-doelpunt. Al na vijf minuten was hij dichtbij nadat hij geheel vrijstaand een bal naast kopte. Drie minuten later was het alsnog raak voor Duitsland. Mertersacker kopte in, zag zijn schot gekeerd worden, maar Müller was in de rebound alsnog trefzeker.

Het begon er penibel uit te zien voor de Amerikanen, dat direct na het tegendoelpunt ook Ghana op gelijke hoogte hoorde komen met Portugal. Bij nog een goal van de Afrikanen zou Amerika worden uitgeschakeld en dus moest het wel op zoek naar een doelpunt. In het door regen geteisterde stadion vond Duitsland het sowieso wel best en ondernam aanvallend niet teveel meer. Desondanks kwamen de VS niet of nauwelijks in de buurt van het doel van Neuer. 

Vanuit het andere stadion kwam er laat in het duel goed bericht voor de Amerikanen, toen Portugal op 2-1 kwam. De Portugezen hadden namelijk een aanzienlijk minder doelsaldo en dus leek met tien minuten te gaan de tweede ronde erg dichtbij te komen. Beide landen vonden het dan ook wel best in de slotfase, totdat de VS ver in blessuretijd nog twee dotten van kansen kreeg via Bedoya en Dempsey. De kansen gingen er echter niet in, waardoor beide landen doorgaan naar de volgende ronde.

Verenigde Staten

0 - 1

Duitsland

     55' Müller 
 
 Gele kaart: Gonzalez, Beckerman (Verenigde Staten), Höwedes (Duitsland)
 
Stadion: --, --
Toeschouwers: 41.876
Arbiter: Irmatov (Oez)
 
Opstelling:   Opstelling:
Howard
Johnson
Gonzalez
Besler
Beasley
Zusi (Yedlin/83)
Jones
Bradley
Beckerman
Davis (Bedoya/60)
Dempsey
  Neuer
J. Boateng
Mertesacker
Hummels
Höwedes
Schweinsteiger (Götze/76)
Lahm
Kroos
Özil (Schürrle/89)
Müller
Podolski (Klose/46)

'Het vaakst hondenpoepboetes in Hardenberg'

Hondenbezitters in Hardenberg hebben in 2013 het vaakst een boete gekregen omdat hun huisdier op de verkeerde plek poepte. Dat meldt RTL Nieuws donderdag op basis van cijfers die het tv-journaal opvroeg bij het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB).

In de Overijsselse gemeente werden 69 boetes uitgedeeld, voor een bedrag van ruim 8600 euro. Dit komt neer op bijna twaalf boetes per tienduizend inwoners, vier keer zo veel als het landelijk gemiddelde, aldus RTL Nieuws. Van alle gemeenten met meer dan vijftigduizend inwoners staat Hardenberg op nummer één.

Het aantal boetes voor hondenpoep steeg landelijk met twintig procent naar 2125 boetes in 2013. In totaal werd voor 265 duizend euro aan boetes uitgedeeld, blijkt uit de CJIB-cijfers.

In absolute aantallen kregen baasjes uit Den Haag de meeste prenten. Zij kregen bijna 570 boetes voor een bedrag van meer dan zeventigduizend euro. Zandvoorters kregen 23 boetes voor hondenpoep. Gemiddeld is dat per inwoner nog net iets meer dan aan Hardenbergers, maar de gemeente is kleiner dan vijftigduizend inwoners.

Ook in Huizen, Schiedam en Papendrecht werden bovengemiddeld veel boetes voor hondenpoep uitgedeeld in 2013, aldus RTL Nieuws. Baasjes in Eindhoven, Den Bosch en Amsterdam kregen juist relatief weinig boetes.

Kijkend naar hufterig gedrag in het algemeen zijn in 2013 meer dan 370.000 boetes uitgedeeld. Zo kregen mensen ook prenten voor baldadig gedrag, parkeren op een invalideplaats en wildplassen.

Van Ass: "Het is goed zo"

Paul van Ass heeft er vrede mee dat zijn contract als bondscoach van de Nederlandse hockeymannen niet wordt verlengd. "Deze groep ken ik al een hele tijd", zegt Van Ass. "Op een bepaald moment ben je als coach over de houdbaarheidsdatum heen. Deze groep heeft een nieuw gezicht en nieuwe energie nodig. Alles overziende is het goed zo."

Van Ass was vanaf 2008 betrokken bij Jong Oranje (bondscoach) en Oranje (manager), om vervolgens in 2010 als bondscoach het roer over te nemen van Michel van den Heuvel. Van Ass beschouwt zijn bondscoachschap over twee perioden: tot en met de Olympische Spelen in Londen in 2012 en tot en met het begin juni gespeelde WK in Den Haag.

Op beide toernooien moest Oranje genoegen nemen met zilver. "Londen was fantastisch", benadrukt Van Ass. "We speelden ander, aanvallend hockey en waren supergoed. Het was mooi, alles klopte. Op het WK in eigen land moesten we de laatste stap maken. We wilden de finale winnen én goed hockey laten zien. Dat is beiden niet gelukt. Ik had ook een ander einde verwacht, dat was even slikken voor mij. Maar ik bleef wel strijdbaar."

Omdat de Nederlandse mannen geen wereldkampioen werden, Australië was met 1-6 in de finale oppermachtig, hield Van Ass de deur op een kier voor contractverlenging. "Als we goud hadden gewonnen dan was ik weggeweest. Maar na de verloren finale hield ik nog een slag om de arm. Ik wilde niet voor de situatie weglopen. Als de KNHB me had gevraagd om nog twee jaar door te gaan tot Rio, dan had ik dat wel gedaan. Want ik ben ook van de volharding. Markus Weise (bondscoach Duitsland) en Ric Charlesworth (bondscoach Australië) zijn ook jarenlang bondscoach geweest."

In overleg met de KNHB kwam Van Ass tot de conclusie dat het beter was geen nieuwe periode aan te gaan. "Ik heb mooie dingen bereikt met het nationale team, maar it’s time to move on. Voor de spelers is dit ook lekkerder en ik krijg mijn vrijheid terug."

Van Ass gaat als ondernemer zijn bedrijf nieuw leven inblazen. Hij heeft geen concrete plannen om actief te blijven in het hockey. "Het was fantastisch om een bijdrage te leveren aan het Nederlandse hockey. De sport zal altijd mijn hobby en passie blijven, maar op dit moment weet ik niet wat de toekomst mij op hockeygebied zal brengen."

[Upd] Suárez negen wedstrijden en vier maanden geschorst

De Uruguayaan Luis Suárez is voor negen wedstrijden geschorst. Ook is hij voor vier maanden verbannen van alle aan voetbal gerelateerde activiteiten. Dat werd donderdag bekendgemaakt tijdens een persconferentie van de FIFA.

De eerste van de negen wedstrijden zal de achtste finale tussen Uruguay en Colombia zijn, waarna hij nog acht wedstrijden van het Uruguayaanse team zal moeten missen. Ook krijgt Suárez een stadionverbod voor deze wedstrijden, waardoor hij zich niet binnen het terrein van het stadion mag bevinden. Daarnaast wordt de Liverpoolspeler een boete opgelegd van omgerekend ruim 82.000 euro.

Tijdens de wedstrijd tegen Italië beet Suárez de Italiaan Marco Chiellini in zijn schouder. Volgens de Uruguayaan was het 'gewoon iets dat wel eens kan gebeuren tijdens een wedstrijd'. Zijn bondscoach, ploeggenoten en zelfs de president hebben hun steun aan Suárez betuigd.

Het incident met Chiellini was niet de eerste keer dat Suárez zijn tanden in een tegenstander zette. In 2010 beet hij als Ajacied de toenmalige PSV'er Otman Bakkal in diens nek. In april vorig jaar ging hij nogmaals door het lint toen hij als speler van Liverpool Branislav Ivanovic van Chelsea in zijn arm beet. De eerste keer werd hij zeven duels geschorst, na de beet in de arm van Ivanovic moest hij tien wedstrijden toekijken.

Door de vier maanden schorsing mist Suárez ook de start van het seizoen met zijn club Liverpool. Zo moet hij negen Premier League-wedstrijden missen, waaronder de uitwedstrijd bij Manchester City en de derby tegen Everton. Ook de eerste drie speelrondes in de groepsfase van de Champions League gaan aan de bijtgrage spits voorbij.

Update 18.28 uur

De voetbalbond van Uruguay gaat in beroep tegen de straf van FIFA voor Luis Suárez. Het is nog onbekend wanneer het beroep plaats zou vinden en dus ook of Suárez daardoor mee kan doen in het achtstefinaleduel tegen Colombia.

Liverpool wacht met reactie over Suárez

Liverpool wil nog niet reageren op de schorsing van vier maanden voor Luis Suárez. Op de website van de club meldt directeur Ian Ayre dat de club later met een officiële reactie komt. "We willen eerst het rapport van de tuchtcommissie zien om tot een oordeel te komen."

Suárez kreeg donderdag een schorsing van vier maanden en mag dus niet spelen voor zijn land en zijn club. Aanleiding is dat hij voor de derde keer in zijn carrière een tegenstander heeft gebeten.

Door de schorsing moet Suarez de eerste negen wedstrijden in de Premier League en de eerste drie Champions League-duels toekijken. Dat mag de Uruguayaan bovendien niet in het stadion doen, omdat hij ook een stadionverbod van vier maanden kreeg opgelegd.

Damster Nina Hoekman (49) overleden

Nina Hoekman is donderdag op 49-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de Nederlandse dambond op zijn website laten weten. De geboren Oekraïense leed sinds 2005 aan borstkanker en is daaraan ook overleden.

Hoekman werd geboren als Nina Georgijevna Jankovskaja. In 1995 kwam ze naar Nederland en trouwde met dammer Henk Hoekman. Ze veroverde elf nationale titels, waarvan de laatste zes op rij. In maart won het erelid van de KNDB haar laatste NK.

[WBD] Nadal moeizaam naar derde ronde

Rafael Nadal heeft voor het eerst in drie jaar weer de derde ronde gehaald op Wimbledon. De Spaanse nummer een van de wereld moest hard werken om Lukas Rosol te verslaan: 4-6, 7-6 (6), 6-4 en 6-4. Nadal treft nu Michail Koekoesjkin. De Kazach won met 6-3, 6-3 en 6-2 van de Canadees Frank Dancevic.

Nadal was op voorhand gewaarschuwd voor de confrontatie met Rosol. Twee jaar geleden zorgde de Tsjech voor een enorme stunt door de Spanjaard in de tweede ronde uit het toernooi te slaan.

In de eerste set benutte Rosol zijn eerste breakpoint om de set met 6-4 naar zich toe te trekken. Ook in het tweede bedrijf nam hij een break voorsprong, maar Nadal vocht zich terug en won in een tiebreak. Daarna nam de nummer twee van de plaatsingslijst het initiatief over. In de derde en vierde set waren een vroege break voldoende voor setwinst.

Richard Gasquet en Gaël Monfils werden op het Londense gras uitgeschakeld. Gasquet, als dertiende geplaatst, gaf een 2-0 voorsprong in sets weg tegen Nick Kyrgios. Na een thriller won de Australiër met 3-6, 6-7 (4), 6-4, 7-5 en 10-8. Gasquet had voldoende mogelijkheden, maar de Fransman benutte slechts twee van zijn zestien breakpoints.

Monfils leek het omgekeerde van zijn landgenoot te bewerkstelligen. De als 24e geplaatste Monfils kwam terug van een 2-0 achterstand in sets, maar verloor alsnog in de vijfde set. De Tsjech Jiri Vesely won met 7-6 (3), 6-3, 6-7 (1), 6-7 (3) en 6-4. Monfils sloeg meer winners en maakte minder onnodige fouten, maar moest zich na ruim drie uur toch gewonnen geven.

Eigenaar goudzaak verdachte steekpartij

De mede-eigenaar van een goudinkoopzaak in Amsterdam-West, die donderdag betrokken raakte bij een steekpartij, is door justitie als verdachte aangemerkt. Bij het incident kwam een nog onbekende persoon om het leven. De mede-eigenaar raakte zelf ook gewond.

Aan het eind van de ochtend werden twee mannen met steekwonden aangetroffen in de De Clercqstraat en om de hoek in de Elisabeth Wolffstraat. Ze waren uit de winkel gekomen en moesten met grote spoed naar het ziekenhuis worden overgebracht, waar een van hen overleed.

Het is niet bekend wie gestoken heeft en of er sprake was van een overval of een ruzie. Doordat de mede-eigenaar is aangemerkt als verdachte, heeft hij volgens het OM meer rechten dan als getuige. Zo kan hij zwijgen en een advocaat in de arm nemen. Hij is overigens niet aangehouden, zei een woordvoerder. Op dit moment ligt hij nog in een ziekenhuis. Zijn toestand is onbekend.

Dit deel van Amsterdam-West is de laatste tijd vaker het toneel van gewelddadige incidenten. Eind mei vond een schietpartij plaats bij een overval op een juwelier in de Jan Evertsenstraat. Daarbij raakte de juwelier lichtgewond. Korte tijd later was er een gewapende overval op een café in de buurt.

Mede-eigenaar juwelier verdachte steekpartij
Eigenaar goudzaak verdachte steekpartij (Foto: ANP)

'NL is braaf jongetje in EU-klas'

EU-lidstaten luisteren slecht naar de adviezen van 'begrotingstsaar' Olli Rehn. De lidstaten zijn te traag met het invoeren de jaarlijkse, op elk land toegespitste economische aanbevelingen vanuit Brussel. Dat stelt het Europees Parlement donderdag na onderzoek. Nederland is iets sneller dan gemiddeld en voert bovendien het gros van de aanbevelingen braaf uit.

Van alle economische aanbevelingen van eurocommissaris Rehn uit 2011 en 2012 hebben de lidstaten gemiddeld achttien procent volledig doorgevoerd. Met 43 procent van de aanbevelingen is weinig tot niets gedaan. De aanbevelingen worden gedaan als de lidstaten hun begrotingen voor het volgende jaar hebben ingediend.

Veel lidstaten in gebreke als ze de toezeggingen die ze op Europees niveau deden in de praktijk moeten brengen, stellen de onderzoekers, zelfs als ze de aanbevelingen zelf hebben gesteund.

Frankrijk spant daarbij de kroon. Slechts drie procent van de aanbevelingen uit 2011 en 2012 is uitgevoerd. Met 48 procent is een beginnetje gemaakt, de rest ligt nog op de stapel.

Nederland is een van de bravere jongetjes van de klas. 26 procent van de aanbevelingen uit 2011 en 2012 zijn volledig geïmplementeerd. Alleen Spanje (35 procent), Denemarken (30 procent) en Letland (28 procent) doen het beter.

Met 48 procent van de aanbevelingen is Nederland nog bezig, terwijl het Europees gemiddelde op 39 staat. Een kwart is nog niet of nauwelijks opgepakt. In de hele Europese Unie is dat 43 procent.

Besnijdenis kost jongens leven in Zuid-Afrika

Sinds het begin van het jaar zijn in Zuid-Afrika al elf jongens omgekomen bij primitief uitgevoerde besnijdenissen. Dat heeft de regering donderdag in een verklaring bekendgemaakt. De afgelopen jaren zijn honderden kinderen overleden bij deze religieuze rituelen.

De meeste doden vielen in de provincie Oost-Kaap. Zij stierven vaak aan een septische shock of uitdroging. De regering roept traditionele stammenhoofden op om samen te werken met gecertificeerde medische deskundigen om nieuwe sterfgevallen te voorkomen. Ook wil Kaapstad de verantwoordelijken voor illegale besnijdenissen laten oppakken en vervolgen.

De besnijdenisceremonies markeren de overgang van jongen naar man in bepaalde Zuid-Afrikaanse volkeren. Zij worden het meest uitgevoerd door de Xhosastam in het oosten van het land.

Mansveld wil geen uitstel uitbreiding Lelystad

Uitstel van de uitbreiding van vliegveld Lelystad zou niet verstandig zijn. Ondanks grotere en stillere vliegtuigen zet de groei van het vliegverkeer namelijk door, betoogde staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA) donderdag tijdens het debat over vliegveld Lelystad.

Wie naar de prognoses kijkt en naar de ontwikkelingen van de afgelopen jaren kan niet anders constateren dan dat er groei is, zei Mansveld. "Het is onverstandig om je te laten verrassen door de aantrekkende groei van de luchtvaart." Dat zou welvaartsverlies betekenen. Ook zouden reizigers dan kiezen voor luchthavens in het buitenland.

Onder anderen KLM-baas Camiel Eurlings pleitte deze week voor uitstel. Hij wees er onder meer op dat de groeicijfers naar beneden zijn bijgesteld en de vliegtuigen groter en stiller zijn geworden. Mansveld zei echter dat het vliegverkeer ook groeit ondanks de grotere en stillere vliegtuigen. Daarnaast heeft Schiphol nog een aantal jaren nodig om Lelystad geschikt te maken als 'overloop' van de nationale luchthaven.

Ook wees zij erop dat Lelystad vanaf 2018 mondjesmaat in gebruik zal worden genomen. Het begint met drie vliegtuigen per dag, om vervolgens langzaam door te groeien. Op termijn gaat het om 45.000 zogeheten vliegbewegingen per jaar. Mansveld wilde niet zeggen wat er gebeurt als de groei toch tegenvalt. Het is aan Schiphol om dat te 'managen'.

Mansveld maakt zich er evenmin zorgen over dat nog geen enkele luchtvaartmaatschappij zich bereid heeft verklaard te gaan vliegen op Lelystad. Maatschappijen zullen daar pas een paar jaar van tevoren een besluit over nemen. Dat zich nu nog geen airlines hebben gemeld is 'volstrekt volgens de verwachting'. Air France-KLM-dochter Transavia zou de eerste maatschappij kunnen zijn die naar Lelystad uitwijkt, denkt de bewindsvrouw.

Tijdens het debat bleek dat de Kamer in meerderheid het besluit steunt om vliegveld Lelystad geschikt te maken als 'overloopbekken' van Schiphol. De nationale luchthaven mag op een gegeven moment niet verder groeien.

Raad van State blijft rechtspreken

De afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State verdwijnt niet. Wel komt er een striktere scheiding tussen de adviserende en rechtsprekende taken van de raad. Met dat besluit legt het kabinet een wens van de Tweede Kamer naast zich neer, die vond dat de Raad van State niet langer mocht rechtspreken.

Ministers van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) en van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) meldden het besluit donderdag in een brief aan de Kamer. "Het elders onderbrengen van de rechtsprekende taak van de Raad van State leidt naar het oordeel van het kabinet tot aanzienlijk hogere maatschappelijke kosten."

De afdeling werkt volgens de bewindslieden namelijk relatief snel en heeft ervaring met de behandeling van zeer uiteenlopende zaken. Wel mogen de bestuursrechters zich straks niet meer bemoeien met adviezen over wetgeving. Nu kunnen nog maximaal tien leden een dubbelrol vervullen van zowel bestuursrechter als adviseur.

Ook wordt in de wet vastgelegd dat de vicepresident van de Raad van State zich niet mag bemoeien met lopende rechtszaken en krijgt de afdeling bestuursrechtspraak meer te zeggen over de aanstelling van nieuwe leden. Ook in de 'presentatie naar het publiek' wordt de scheiding tussen wetgevingsadviseur en bestuursrechter 'zichtbaar' gemaakt, aldus de bewindslieden.

De Kamer vond dat de taak als bestuursrechter niet te verenigen is met de rol van de Raad van State als adviesorgaan van de regering. In het regeerakkoord werd afgesproken dat het rechtsprekende gedeelte wordt samengevoegd met de Centrale Raad van Beroep en het College van Beroep voor het bedrijfsleven.

Die laatste twee organen worden opgeheven. De zaken die zij behandelen worden ondergebracht bij respectievelijk de gerechtshoven en de Raad van State. Hiermee wordt toch uitvoering gegeven aan de opdracht om het aantal bestuursrechters terug te brengen van drie naar één, menen de ministers.

Het kabinet stuurt later dit jaar een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer waarin de hervormingen worden geregeld. De Raad van State is de hoogste bestuursrechter in het land en buigt zich over geschillen tussen burgers en de overheid. Als wetgevingsadviseur beoordeelt de Raad van State voorstellen van het kabinet.

Man steekt vrouwen neer op vliegveld Bolivia

Een man heeft donderdag in de internationale terminal van de luchthaven van de Boliviaanse hoofdstad La Paz zes vrouwen neergestoken. Dat melden Boliviaanse media. Het is niet bekend in welke toestand de gewonde vrouwen verkeren.

Ooggetuigen meldden dat de dader oogde alsof hij verward of onder invloed van drugs was. De man werd opgepakt door vliegveldpersoneel. Er is geen motief voor de steekpartij bekend.

Porosjenko: Rusland moet vredesplan steunen

Rusland moet het vredesplan van de Oekraïense regering niet alleen 'met woorden, maar met daden' steunen. Dat heeft de Oekraïense president Petro Porosjenko donderdag gezegd.

Porosjenko sprak donderdag de Raad van Europa in Straatsburg toe. Hij zei dat Rusland moet voorkomen dat strijders uit Rusland de grens oversteken en zich bij de separatisten in Oost-Oekraïne voegen. "Zonder dat kunnen we niet over vrede praten", aldus Porosjenko. "Steun het vredesplan met daden, niet met woorden, omdat hiermee nieuwe burgerdoden kunnen worden voorkomen'.

Porosjenko kondigde vorige week een eenzijdig staakt-het-vuren af, in een poging de crisis in het oosten van zijn land te bezweren. Sommige groepen separatisten zeiden het bestand te zullen respecteren, maar deze week kwamen volgens Porosjenko toch weer achttien militairen om. De Russische president Vladimir Poetin heeft gezegd Porosjenko's plan te steunen, maar volgens het Westen legt het Russische staatshoofd de separatisten, die aansluiting bij Rusland nastreven, geen strobreed in de weg.

Frisdrankverbod New York van de baan

De hoogste rechter in de Amerikaanse staat New York heeft korte metten gemaakt met een verbod op de verkoop van grote bekers frisdrank. De beperkingen gaan veel te ver, vindt het hof.

De gezondheidsraad van New York City wilde de verkoop van bekers met meer dan zo'n halve liter frisdrank aan banden leggen. Het hof legt in een vonnis van twintig pagina's uit dat de raad daar zijn boekje te buiten gaat, omdat het een beleidsbeslissing is terwijl het orgaan zich bezig hoort te houden met regelgeving over bijvoorbeeld hygiëne.

De advocaten van New York City betoogden dat frisdrank de belangrijkste bron van suiker is in het dieet van Amerikanen. Een beperking van de maximale grootte van bekers bij onder meer restaurants en bioscopen zou helpen om het gebruik van suiker terug te dringen. Aan eventuele gezondheidsvoordelen had de rechter echter geen boodschap.

Onbegrip voor staking luchtverkeersleiders België

De staking van de luchtverkeersleiders van Belgocontrol is in België niet in goede aarde gevallen. Het Belgische luchtruim was woensdagavond en -nacht enkele uren gesloten, waardoor duizenden passagiers hun vlucht geannuleerd zagen worden.

Zo'n vijftienduizend passagiers werden getroffen door de staking. Op de Brusselse luchthaven Zaventem waren ook donderdag nog vertragingen van vluchten door de chaos van de vorige dag. Ongeveer honderd passagiers moesten de nacht noodgedwongen op de luchthaven doorbrengen, meldt het Belgische persbureau Belga.

Secretaris van vakbond ACV Kurt Callaerts, die tot de werkonderbrekingen had opgeroepen, had het het zwaarst te verduren. De Belgische krant Het Laatste Nieuw kopte donderdag: "Eén man verpest reis van 15.000 passagiers". Voorzitter Katrien Verwimp van ACV Transcom noemt de kritiek op Callaerts 'ronduit schandalig'.

ACV zag zich donderdagochtend zelfs genoodzaakt zich te verantwoorden na alle kritiek. "Dit doen we niet graag, absoluut niet. Maar het is de manier waarop we moeten handelen in bepaalde omstandigheden", zei Verwimp tegen Belga.

Het is volgens ACV toeval dat de ruzie tussen werkgever en personeel juist nu tot een uitbarsting komt. "Dit dossier is al zes maanden bezig", aldus Verwimp.

Het personeel van Belgocontrol is kwaad omdat de regering een centrale Europese luchtverkeersleiding wil instellen en fors wil bezuinigen. De werknemers worden niet goed bij het overleg hierover betrokken, vinden zij. Donderdag overleggen de bonden weer met Belgocontrol. Als dat niets oplevert, volgen mogelijk nieuwe acties.

De Belgen kunnen zich ondertussen alweer op de volgende vervoersstaking voorbereiden. Tussen zondag- en maandagavond leggen werknemers van spoorwegbedrijf NMBS het werk neer. Spoorbond ACOD organiseert de acties. Opvallend genoeg was die bond het niet eens met de staking van de luchtverkeersleiding.

Elf judoka's naar WK in Chelyabinsk

Bondscoaches Marjolein van Unen (dames) en Maarten Arens (heren) hebben elf judoka's geselecteerd voor de wereldkampioenschappen judo in het Russische Chelyabinsk.

De équipe kent geen verrassingen. Kim Polling, Henk Grol, Dex Elmont, Marhinde Verkerk en Anicka van Emden, vorig jaar in Rio de Janeiro allen goed voor een medaille, zijn erbij. Nederland zal niet deelnemen aan de landenwedstrijd. De mondiale titelstrijd is 25 t/m 31 augustus. 

Selectie
Heren: Jeroen Mooren (-60 kg), Dex Elmont (-73 kg), Guillaume Elmont, Noël van 't End (-90 kg), Henk Grol (-100 kg) en Roy Meyer (+100 kg).

Dames: Sanne Verhagen (-57 kg), Anicka van Emden (-63 kg), Kim Polling (-70 kg), Guusje Steenhuis en Marhinde Verkerk (-78 kg).

'VVD-vakantieplan is flauwekul'

De PvdA ziet 'echt helemaal niets' in het pleidooi van coalitiepartner VVD om het vakantierecht voor bijstandsgerechtigden in te perken. "Echt flauwekul", reageert PvdA-Kamerlid John Kerstens.

"De meeste mensen die in de bijstand komen, hebben zich al een, twee of drie jaar suf gesolliciteerd", zegt Kerstens. "Ze krijgen voor de tweede keer te maken met een forse terugval in inkomen. Het slaat nergens op om te doen alsof ze dan allemaal meteen vier weken op vakantie gaan."

VVD-Kamerlid Sjoerd Potters zal donderdagmiddag tijdens een Kamerdebat voorstellen om bijstandsgerechtigden vakantierechten te laten opbouwen. Nu mogen ze meteen vier weken op vakantie, en dan zijn ze niet beschikbaar voor een eventuele baan, redeneert Potters. "Eerst een sollicitatiebrief, dan de bikini", stelt hij.

Net als de PvdA reageerden ook SP en GroenLinks afwijzend op het VVD-plan, evenals FNV-voorzitter Ton Heerts. Staatssecretaris van Sociale Zaken Jetta Klijnsma (PvdA) wilde voorafgaand aan het debat niet reageren op het voorstel van de VVD.

Days of Future Past sloopt Nederlands X-Men-record

De superheldenfilm X-Men: Days of Future Past heeft de hoogste bioscoopopbrengst ooit behaald van een X-Men-film in Nederland. Woensdagavond stond de teller op 2.368.952 euro. Daarmee is het oude record van X-Men uit 2000 van 2.349.210 euro verbroken. Dat liet Warner Bros Nederland donderdagmiddag weten.

X-Men: Days of Future Past ging op 22 mei in Nederland in première. In het epos krijgen de bekende personages uit de X-Men-films te maken met tijdreizen. De film draait nog in 84 Nederlandse bioscopen, ook in 3D. Het record wordt dus nog naar boven bijgesteld.


Days of Future Past sloopt Nederlands X-Men-record (Foto: Novum)

'Meerderheid wil grenscontroles tegen jihadisten'

Twee op de drie Nederlanders vinden dat grenscontroles moeten worden ingevoerd om jihadgangers tegen te houden. Dat blijkt uit een steekproef die Maurice de Hond in opdracht van de PVV heeft uitgevoerd. Van de ondervraagden vindt 67 procent grenscontroles een goed middel om terroristische aanslagen in Nederland te voorkomen.

Ook andere maatregelen scoren hoog. Ruim driekwart van de mensen vindt dat jihadisten hun Nederlandse paspoort moet worden afgenomen en nooit meer het land in mogen. Daarnaast is 75 procent voor meer mankracht bij de AIVD. Vorige week bleek dat de inlichtingendienst het zicht verliest op jihadisten, onder meer door bezuinigingen bij de dienst.

De kans op een aanslag in Nederland wordt volgens 82 procent van de ondervraagden vergroot door terugkerende jihadisten. Bijna de helft vindt dat het kabinet te weinig doet om eventuele aanslagen te voorkomen.

PVV-leider Geert Wilders noemt de uitkomsten van het onderzoek 'glashelder'. "Nederlanders willen een veiliger Nederland en willen jihadisten terecht uit Nederland weren." Een absolute doorbraak, vindt de PVV'er. De enquête werd gehouden onder 1200 mensen. Zij kregen vragen voorgelegd over de plannen van de PVV tegen de 'islamterreur' in Nederland.

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) schreef woensdagavond in een brief aan de Tweede Kamer dat het Openbaar Ministerie onderzoek doet naar tientallen terugkerende en vertrekkende jihadisten. Het onderzoek moet uitwijzen of zij strafrechtelijk kunnen worden vervolgd. De brief was een reactie op Kamervragen van de PVV.

Koningshuis kost Brit zeventig cent per jaar

Het Britse koningshuis kostte de Britse belastingbetaler vorig jaar 35,7 miljoen pond (44,5 miljoen euro), oftewel 56 pence (zeventig eurocent) per inwoner van het land. Dat heeft Buckingham Palace donderdag gezegd.

Meer dan een derde van het geld werd gestoken in renovatie en onderhoud van de koninklijke paleizen. Kensington Palace in Londen bijvoorbeeld is vorig jaar voor zo'n 3,4 miljoen pond opgeknapt om er een geschikte woning van te maken voor prins William, diens echtgenote Catherine en zoontje prins George. Het ging daarbij onder meer om asbestverwijdering, het installeren van een nieuw verwarmingssysteem en 'eenvoudige aankleding'. Tapijten, gordijnen en meubels schaften William en Kate zelf aan.

[vid] Uit huis geplaatste jongen niet terug naar moeder

De 6-jarige Hansje uit Oss, die uit huis is geplaatst, gaat voorlopig niet terug naar zijn moeder. De rechtbank in Den Bosch heeft donderdag besloten dat het kind de komende zes maanden bij een jeugdzorginstelling blijft.

De jongen werd ruim twee weken geleden uit huis geplaatst nadat een kinderrechter hiervoor groen licht had gegeven. Rondom de zaak ontstond de afgelopen weken ophef, nadat op Youtube een filmpje van de uithuisplaatsing verscheen. Op het filmpje is te horen dat zowel de moeder als Hansje erg overstuur zijn als wordt geprobeerd het kind weg te halen.

De jongen schreeuwt op het filmpje onder meer dat hij niet weg wil bij zijn moeder. Medewerkers van Bureau Jeugdzorg kregen doodsbedreigingen na de video, meldde Omroep Brabant eerder.

Bureau Jeugdzorg had de rechtbank gevraagd de uithuisplaatsing te verlengen. Het kind zou al jarenlang klem zitten tussen zijn ouders. De moeder weigert de jongen zijn vader te laten zien, ondanks vastgestelde contactregelingen. Bureau Jeugdzorg denkt dat een uithuisplaatsing nodig is om de jongen tot rust te laten komen en om te kunnen kijken bij welke ouder hij het best kan wonen.

De moeder wil dat haar zoon bij haar blijft wonen en dat vanuit die situatie wordt gezocht naar een oplossing. Volgens haar zijn er voldoende alternatieve opties.

De rechtbank stelt echter dat de uithuisplaatsing mocht. Het risico dat de moeder er met haar zoon vandoor zou gaan en hem daarmee zou onttrekken aan het toezicht van Jeugdzorg, was volgens de rechtbank reëel. De strijd bedreigde de ontwikkeling van de jongen en een uithuisplaatsing kan ertoe leiden dat de belangen van de jongen, die recht heeft op contact met beide ouders, centraal komen te staan, geeft de rechtbank aan.

Verlenging is volgens de rechtbank noodzakelijk, aangezien in deze zaak al het mogelijke zou zijn gedaan om de contactregeling met de vader vlot te trekken. "Het is duidelijk dat de moeder haar zoon zonder enige terughoudendheid heeft ingezet in de strijd tegen zijn vader. Dit heeft bij de jongen tot grote angst geleid", oordeelt de rechtbank.


Aangrijpende uithuisplaatsing zesjarige Hans uit Oss (Bron: Omroep Brabant)

GroenLinks schorst Voortman om lek ombudsman

GroenLinks-leider Bram van Ojik heeft Kamerlid Linda Voortman voor een maand geschorst in verband met het lekken van namen van kandidaten voor de post van Nationale Ombudsman. Dat meldt de partij in een verklaring.

Voortman heeft vertrouwelijke stukken ingezien en daar binnen de fractie over gesproken. "Zij en ik betreuren dat ten zeerste. Dat had niet mogen gebeuren", stelt Van Ojik in een schriftelijke verklaring. Het zomerreces, dat eind volgende week begint, wordt bij de schorsing niet meegerekend.

Tegelijkertijd houdt Van Ojik vol dat er vanuit de GroenLinks-fractie niet naar de pers is gelekt. "Niemand in mijn fractie is op enigerlei wijze betrokken geweest bij het lekken van vertrouwelijke informatie naar de pers."

Eerder deze maand lekten de namen uit van twee kandidaten die hadden gesolliciteerd naar de functie van Nationale Ombudsman, naast vertrekkend ANWB-directeur Guido van Woerkom. Het bestuur van de Tweede Kamer besloot woensdag de rijksrecherche onderzoek te laten doen naar het lek.

De twee uitgelekte namen stonden op een lijst die vertrouwelijk door een aantal Kamerleden kon worden ingezien. Het ging om directeur Rob Mulder van de Vereniging Eigen Huis en voorzitter Adriana van Dooijeweerd van de Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken.

De Tweede Kamer koos voor Van Woerkom als nieuwe Ombudsman, ook al was die in opspraak geraakt vanwege een discriminerende uitlating over Marokkaanse taxichauffeurs. Uiteindelijk zag Van Woerkom echter af van de functie.

Boek: De waarheid en andere leugens - Sascha Arango

Henry Hayden is een gevierd bestsellerauteur die van zijn luxe leventje geniet, in dure Italiaanse sportauto's rijdt en, ondanks zijn huwelijk, verscheidene vrouwen het hof maakt. Zijn agente van de uitgeverij houdt hij er al jaren als maîtresse op na. Het leven van Henry neemt een onverwachte wending wanneer zij op een dag zwanger raakt van hem. Nu moet hij wel alles opbiechten aan zijn vrouw. Of toch niet? Open kaart spelen zou namelijk het einde van alles betekenen. Niet in het minst omdat de introverte echtgenote van Henry in eigen persoon verantwoordelijk is voor de succesvolle romans waarvan men denkt dat ze van zijn hand komen...

VN zien geen groei in wereldwijd drugsgebruik

De Verenigde Naties denken dat het drugsgebruik wereldwijd is gestabiliseerd. Wel maken de VN zich zorgen over de toenemende opiumproductie in Afghanistan. Dat staat in het jaarlijkse rapport dat de drugsbestrijdingstak van de organisatie donderdag heeft gepresenteerd.

Het drugsinstituut van de VN schat dat wereldwijd in 2012 tussen 162 miljoen en 324 miljoen mensen tenminste een keer een verboden middel tot zich genomen hebben. Dat is min of meer vergelijkbaar met vorig jaar. Het aantal drugsdoden wordt geschat op 95.500 tot 225.900. Dat is volgens het rapport dankzij een afname in Azië minder dan in 2011.

De productie van opium in Afghanistan vindt het instituut een groeiend probleem. Het aantal hectare dat gebruikt wordt voor opiumpapaver is gegroeid van 154.000 tot 209.000. Het is het derde jaar groei op rij.

'Hitlers Mein Kampf mag niet verspreid'

Het opnieuw drukken van Adolf Hitlers Mein Kampf moet worden voorkomen, ook na 31 december 2015, wanneer het auteursrecht vervalt. Hierover hebben de ministers van Justitie van de 16 Duitse deelstaten donderdag overeenstemming bereikt.

Het manifest van de fascistische dictator is in Duitsland niet verboden. Wel voorkomt de deelstaat Beieren, bij wie het auteursrecht berust, verdere verspreiding door er zelf geen gebruik van te maken en herdruk ook aan anderen te verbieden.

Volgens de ministers is het antisemitische Mein Kampf (Mijn strijd) een 'vreselijk voorbeeld van een mensverachtend geschrift'.

Eerste Wereldoorlog is voor wereldleiders dichtbij

De wereldleiders die donderdag in Ieper stilstaan bij de honderdste jaardag van de start van de Eerste Wereldoorlog hebben ook een persoonlijke band met de Grote Oorlog. Onder anderen de Amerikaanse president Barack Obama, zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin, president van Frankrijk François Hollande, de Britse premier David Cameron en de Duitse bondskanselier Angela Merkel zijn maar een paar generaties verwijderd van de - ogenschijnlijk verre - geschiedenis.

Cameron sprak in maart vol trots over de broer van zijn overgrootvader die diende in het Canadese leger. Hij sneuvelde tijdens de tweede slag om Ieper, de slag waarin de Duitsers voor het eerst gifgas inzetten. In totaal kwamen drie van Camerons verre familieleden in de oorlog om.

Onlangs dook een foto op van een van de grootvaders van Angela Merkel, waar mogelijk uit blijkt dat hij samen met andere Polen aan het westfront tegen Duitsland gevochten heeft. Documenten tonen dat haar opa in Proznan, destijds Pruisisch en nu Pools gebied, aanvankelijk als dienstplichtige soldaat diende in het Pruisische leger. Op de foto draagt hij een uniform van het Hallerleger, dat aan Franse zijde tegen Duitsland streed. Mogelijk is Merkels grootvader gevangengenomen of uit het Pruisische leger gedeserteerd. Overtuigend bewijs is er niet.

De Eerste Wereldoorlog speelde zich niet alleen af in Europa. De oorlog in oostelijk Afrika zette het leven van de grootvader van Barack Obama op zijn kop. Obama schrijft in zijn autobiografie Dromen van Mijn Vader dat zijn opa zich tijdens de oorlog 'nuttig maakte voor de blanke man' en in de wegenbouw werkte. Volgens het boek De Obama's: het Onvertelde Verhaal van een Afrikaanse Familie van Pete Firstbrook diende Hussein Onyango Obama in het King's African Rifles Carrier Corps, dat in Afrika tegen de Duitsers vocht. Het aantal gesneuvelde militairen was in dat korps volgens Firstbrook 'ontstellend hoog'.

De grootvader van Vladimir Poetin werkte voor de oorlog als kok. Volgens de Russische Nationale Encyclopediedienst werd hij 'opgeroepen voor het front', maar welke rol hij daar had, is niet duidelijk.

Van de Franse president Hollande hebben beide grootvaders in de Eerste Wereldoorlog gevochten. Gustave Hollande werd officier. Robert Tribert, van zijn moeders kant, was eigenlijk kleermaker en werd korporaal in het Legertheater.

Voor de 88-jarige Italiaanse president Giorgio Napolitano is de Eerste Wereldoorlog misschien nog het meest dichtbij. Zijn vader Giovanni heeft aan de voet van de Alpen gestreden aan het front. "Een mens lijdt immens, maar keert beter terug", schreef vader Napolitano later in een boek. "Iedereen die deelneemt aan de oorlog lijdt, maar de overlevenden houden er een nieuwe binding met het leven aan over."

Tijdens de Eerste Wereldoorlog zijn 65 miljoen mannen ingezet in de strijd. Het aantal slachtoffers, burgers en militairen, wordt geschat op zo'n 37 miljoen.

Bakkali teruggezet naar Jong PSV

Zakaria Bakkali traint voorlopig mee met de selectie van Jong PSV. Technisch manager Marcel Brands geeft de 18-jarige buitenspeler twee opties. Bakkali moet zijn eenjarige contract verlengen of hij kan uitkijken naar een andere club. Tot hij een keuze heeft gemaakt mag hij niet meetrainen met de selectie van trainer Phillip Cocu. Dat laat de club weten via Twitter.

Bakkali begon vorig jaar sterk aan zijn eerste seizoen in het eerste van PSV. In de thuiswedstrijd tegen NEC scoorde de Belg drie keer, maar daarna ging het minder en raakte hij uit beeld. PSV begon donderdag aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen.

Satudarah-leden opgepakt voor schietpartij

Vier leden van motorclub Satudarah zijn donderdagochtend opgepakt voor een schietpartij in Groningen. Ook een 22-jarige man uit Appingedam is aangehouden, meldt de politie. Eerder werden in de zaak al een lid van Satudarah en twee leden van de supportclub van de motorclub gearresteerd.

Bij het schietincident eind mei op de Kruitlaan raakte een 25-jarige man uit Amsterdam gewond. Vlak ervoor vond een 'gewelddadige confrontatie' plaats tussen twee groepen.

Dezelfde avond werden drie mannen van 21 tot 28 jaar uit Appingedam - het lid van Satudarah en de twee leden van de supportclub - aangehouden. De drie zijn weer op vrije voeten, maar gelden nog wel als verdachten in de zaak. De Amsterdammer is ook aangehouden vanwege zijn betrokkenheid bij de gewelddadige confrontatie.

De vijf mannen die donderdagochtend werden aangehouden zijn 22 tot 36 jaar en komen uit de Groningse plaatsen Veendam, Farmsum, Groningen en Appingedam. Alle verdachten zijn vastgezet. In twee woningen van de verdachten zijn invallen gedaan. In een woning werd een boksbeugel en pepperspray gevonden.

De aanpak van criminele motorclubs heeft hoge prioriteit voor politie, gemeenten en Openbaar Ministerie. Van de bij de politie bekende leden van beruchte motorclubs als Satudarah, Hells Angels en No Surrender heeft tachtig procent een strafblad, bleek twee maanden geleden. In veel gevallen zijn de leden betrokken bij of veroordeeld voor misdrijven als drugs- en wapenhandel, afpersing en mishandeling.

Tractorbestuurder vast voor inrijden op agenten

Een 43-jarige tractorbestuurder uit Hasselt in Overijssel is woensdag aangehouden omdat hij diverse malen op politiemensen was ingereden. Hij wordt verdacht van poging tot doodslag. Twee agenten deden aangifte.

De man werd op de Burgemeester Malcorpslaan aan de kant gezet omdat de hooischudder achter zijn tractor scherp uitstekende delen had. Omdat hij bovendien zonder identiteitsbewijs reed, spraken agenten met de man af dat hij naar huis zou gaan en daarna met zijn papieren naar het politiebureau zou komen.

In plaats daarvan reed de bestuurder een andere kant op, waarop meerdere eenheden de achtervolging inzetten. De man negeerde een aantal stoptekens van politiemensen, die aan de kant moesten springen om niet te worden aangereden.

Een politiemotor liep schade op. Een van de agenten voelde zich zo bedreigd dat hij zijn dienstwapen pakte. De man blijft voorlopig in de cel, aldus de politie donderdag.

Tien jaar geëist voor verkachting jonge meisjes

Een 40-jarige man uit Westerlee moet van het Openbaar Ministerie tien jaar de gevangenis in voor het verkrachten van een 4-jarig meisje uit Delfzijl en een 6-jarig meisje uit Stadskanaal. De verkrachtingen vonden plaats in 2011 en 2013. De man nam volgens het OM beide meisjes mee in zijn auto. Ze moesten vervolgens 'onzedelijke handelingen' verrichten.

De man wordt ook verdacht van ontvoering, omdat hij de kinderen aan het ouderlijk gezag heeft onttrokken. Verder staat de 40-jarige terecht voor een geval van grooming. Hij zou een 10-jarig meisje via een webcam hebben verleid tot seksuele handelingen.

De rechtbank in Groningen doet naar verwachting over twee weken uitspraak.

Stortregens in speelstad Duitsland - VS

Recife is getroffen door extreem zware regenval. Volgens lokale media is er in de afgelopen 24 uur maar liefst 25% van de maandelijkse hoeveelheid neerslag gevallen. In de voormalige Nederlandse stad wordt donderdag de wedstrijd tussen Duitsland en de VS gespeeld in groep G van het WK.

Volgens berichten op Twitter en andere media hebben vele duizenden fans en journalisten grote problemen om bij de Arena Pernambuco te komen, waar de clash tussen Duitsland en de VS op het programma staat. Het stadion bevindt zich ongeveer een uur buiten de stad, maar de wegen zijn volledig overstroomd. 

Volgens een journalist van ESPN zal de wedstrijd door de FIFA alleen uitgesteld kunnen worden als het veld totaal onspeelbaar is. Er wordt met man en macht gewerkt om ervoor te zorgen dat de wedstrijd door kan gaan. Er zijn voorlopig nog geen berichten over een mogelijk uitstel van de wedstrijd.

FOK!focus: Twintig illustere bad guys

Als je erover nadenkt, zul je waarschijnlijk al snel tot de conclusie komen dat bad guys in films je langer bijblijven dan good guys. Dit komt mede door het feit dat slechtheid mensen nu eenmaal intrigeert. Wanneer in het dagelijks nieuws en kranten louter positieve nieuwsberichten zouden worden verkondigd, zou niemand meer een krant kopen of naar het nieuws op de televisie kijken. Zo zou je het ook bij films kunnen zien. De stereotype good guy in cinema wordt nu eenmaal al snel saai. Ze doen nooit iets fout, zitten vol tegelwijsheden, maken altijd de goede keuzes en krijgen altijd het lekkerste wijf en de eeuwige roem.

Misselijkmakend; totaal geen afspiegeling van de echte wereld. En dat hoeft ook niet per se, maar mensen zoeken doorgaans wel naar herkenning in cinema, en dat vind je niet in dergelijke personages. Daarom zijn antihelden en bad guys leuker. Zij vertonen zwaktes, slechte eigenschappen en andere menselijke beperkingen. Dat maakt ze doorgaans intrigerend, waardoor ze beter fungeren als spiegel voor het menselijke bestaan. Daarom in deze Fok!focus twintig illustere bad guys, met bijdrages van vinnypassy, dekatophetspek en Nikmans. Vele dank hiervoor. Let’s go!

Note: Het artikel lardeert zich met een shitload aan spoilers, dus wees gewaarschuwd! Daarbij is de rangschikking volledig arbitrair, doch wel aflopend.

[WBD] Serena Williams gunt Scheepers twee games

Serena Williams heeft geen overuren hoeven maken om op Wimbledon de derde ronde te bereiken. De als eerste geplaatste Amerikaanse won met 6-1 en 6-1 van Chanelle Scheepers uit Zuid-Afrika. In de veertien games sloeg Williams 26 winners tegenover zeven onnodige fouten. Beide vrouwen stonden slechts 49 minuten op de baan.

In het mannentoernooi bereikten Milos Raonic en Kei Nishikori op solide wijze de derde ronde. De Canadees (10) won met 6-3, 6-4 en 6-4 van de Amerikaan Jack Sock. In elke set had Raonic voldoende aan één break.

De als tiende geplaatste Japanner versloeg ook een Amerikaan. Hij won met 6-3, 6-2 en 6-1 van Denis Kudla. Nishikori produceerde 43 winners en kon zijn rackets na anderhalf uur weer inpakken.

AZ haalt Zweeds international Tankovic

AZ neemt Muamer Tankovic over van Fulham. De negentienjarige Zweed, die ook een Bosnisch paspoort bezit, heeft een contract getekend tot 2019, meldt de Alkmaarse club. Tankovic had een aflopend contract bij Fulham, waar hij sinds 2011 speelde. Eerder dit jaar maakte de aanvaller zijn debuut voor het Zweedse nationale team. Het bleef tot nu toe bij een interland.

Tankovic speelde drie wedstrijden in de Premier League voor Fulham. De club degradeerde dit seizoen. Volgens Tankovic werd er toen weinig meer naar de jeugd omgekeken. "De trainer koos voor oudere spelers", zegt de speler op de clubsite. "In drie jaar tijd heb ik veel geleerd, maar voor mij was het tijd om daar weg te gaan."

Tankovic speelt naar eigen zeggen om het publiek te vermaken. "Mijn sterkste punten zijn mijn doelgerichtheid, techniek en visie. Ik creëer kansen voor anderen, maar ik scoor nóg liever zelf." De afgelopen twee seizoenen was Tankovic topscorer van Jong Fulham. Die lijn hoopt hij in Alkmaar door te trekken.

[WBD] Sijsling ronde verder in dubbelspel

Igor Sijsling is met zijn Spaanse partner Roberto Bautista-Agut doorgedrongen tot de tweede ronde van Wimbledon. Het koppel was in vier sets te sterk voor Kyle Edmund en Sergiy Stakhovski: 4-6, 6-4, 6-4 en 6-4. In het enkelspel werd Sijsling in de openingsronde uitgeschakeld door Phillipp Kohlschreiber.

Sijsling en Bautista-Agut waren de hele wedstrijd beter dan hun opponenten uit Engeland en Oekraïne. Het Nederlands-Spaanse koppel kreeg zeventien breakpoints en benutte er vier.

In de tweede ronde wacht mogelijk de confrontatie met Bob en Mike Bryan die het herendubbel op Wimbledon al drie keer wonnen.

Contract hockeybondscoach Van Ass niet verlengd

Het contract met Paul van Ass wordt niet verlengd. De KNHB heeft in overleg met de bondscoach besloten geen nieuwe verbintenis aan te gaan. Van Ass verloor onlangs met de Oranjemannen de WK-finale met 6-1 van Australië.

Oranje bereikte onder zijn leiding een tweede plaats op de Olympische Spelen 2012 in Londen en won de Hockey World League 2014 in New Delhi.

De KNHB is van mening dat er een nieuwe impuls nodig is voor de ontwikkeling van het mannenteam. De bond beraadt zich de komende tijd over de opvolging en streeft ernaar om op korte termijn dit proces af te ronden. 

Carmageddon: Reincarnation-update en gameplay

Het laatste deel van de moreel verwerpelijke serie Carmageddon is beschikbaar als Early Access. Carmageddon: Reincarnation zit duidelijk nog in ontwikkeling, maar heeft een leuk aanbod. Als je de Early Access aanschaft, dan krijg je alle spelmodi er gratis bij wanneer het spel uitkomt.

Dit is uiteraard goed nieuws voor de vroege beslissers, maar duidt ook op DLC voor het eindprodukt. De derde update bevat meer bizarre auto’s, meer racetracks, een multiplayer-arena, meer powerups, aangedikte geluiden, betere graphics en verbeterde besturing. Ook is de engine geoptimaliseerd (gepimpt).

Carmageddon: Reincarnation komt uit op Windows, Linux en Mac. Een releasedatum is nog niet bekend.

Carmageddon: Reincarnation poster

Zangeres wil ontmaagd door Boko Haram

Adokiye is nu nog maagd, maar dat zal hopelijk niet lang meer duren. De 23-jarige popzangeres heeft namelijk haar vliesje aangeboden aan Boko Haram. In ruil hiervoor hoopt de Nigeriaanse dat de terreurorganisatie de honderden door hen ontvoerde meisjes vrijlaat.

De islamitische terreurgroep heeft op 14 april 276 jonge meisjes ontvoerd. Sindsdien is er geen spoor meer van hen vernomen. Adokiye hoopt hen nu vrij te krijgen.

"Het is gewoon oneerlijk, ze zijn te jong", zo laat zij weten. "Ik wil mijzelf in hun plaats opofferen. Zij zijn verdomme 12 tot 15 jaar jong!"

"Ik ben ouder en heb meer ervaring", vervolgt de popster. "Ook al word ik iedere dag door tien tot twaalf mannen genomen, dat boeit me niet. Laat de meisjes gewoon vrij en naar hun ouders terugkeren."

Op social media zijn de meningen over de opmerkelijk actie verdeeld. Waar de een de zangeres een hart onder de riem steekt, noemt een ander haar juist weer een aandachtshoer.

Ghanees Boateng doet boekje open: "Niks fout gedaan"

Kevin Prince Boateng en Sulley Muntari zijn uit de selectie van Ghana gezet. Boateng doet een boekje open over waarom zij naar huis zijn gestuurd. "Gisteren was er een incident tijdens de training", vertelt Boating in gesprek met SportBild.

"Sulley Muntari en ik hadden lol na een duel. Ik zei dat hij de bal met zijn hand speelde. Hij ontkende dat. Ik moest toen lachen en zei: 'Hey, ben jij de scheidsrechter?' We moesten allebei lachen. Toen legde de trainer de training stil en vroeg waarom wij zo moesten lachen. We zeiden dat alles in orde was. Toen stuurde hij ons naar de kleedkamer."

"Na de training ben ik naar de trainer gegaan en vroeg of hij even tijd voor me had", vervolgt Boateng. "Ik vroeg hem waarom hij iets tegen mij had. Hij begon gelijk tegen me te schreeuwen. Hij beledigde me. Er vielen woorden als: fuck off."

"Vanochtend kreeg ik te horen dat ik geschorst was. Dat accepteer ik. Maar niemand moet geloven dat ik de bondscoach heb beledigd of ook maar iets fout heb gedaan. Ik vertrek nu en wens mijn collega's het beste voor de rest van het WK en de wedstrijd tegen Portugal", aldus Boateng.

Graf Peter Pan-bedenker vernield

Het graf van schrijver J.M. Barrie in het Schotse Kirriemuir is vernield. Dekstenen werden van het grafmonument van de geestelijk vader van Peter Pan gesloopt en op een andere plek op de begraafplaats neergelegd, schrijft de BBC. De vandalen moeten ergens tussen vrijdag en woensdag hun slag hebben geslagen.

Barrie overleed in 1937 in Londen, maar wilde graag worden begraven in het Schotse familiegraf. Hij doneerde de rechten van zijn creatie Peter Pan aan een kinderziekenhuis in Londen. Barrie schreef romans en toneelstukken over Pan, de jongen die nooit volwassen wilde worden.

Jimmy Savile randde ook aan in ziekenhuizen

De beschuldigingen over ontucht aan het adres van de overleden BBC-presentator Jimmy Savile stapelen zich op. Uit een donderdag gepubliceerd onderzoek van het Britse gezondheidszorgstelsel NHS blijkt dat Savile zich gedurende zo'n vijftig jaar ook vergreep aan talloze mensen in 28 ziekenhuizen, schrijft de BBC.

Andere Britse media berichten zelfs dat Savile seks had met lijken. Ook zou Savile ringen hebben gemaakt met glazen ogen in plaats van edelstenen. "Dat kunnen we niet bewijzen, maar in elk geval was zijn interesse in dode lichamen zeer zorgwekkend", zei onderzoeksleider Sue Proctor donderdag op een persconferentie.

Veel van de misstappen zouden aan de betreffende ziekenhuisleidingen zijn gemeld, maar daar is vrijwel niets mee gebeurd. Volgens het rapport heeft dit vooral te maken met de altijd zo 'flamboyante houding' van Savile, een intrinsiek onderdeel van zijn imago. Zodoende kon hij vrijwel ongestoord zijn gang gaan.

Een 16-jarig meisje laat weten dat Savile haar heeft betast in de kelder van een ziekenhuis in Leeds. Ze durft er nu pas over te praten. "Destijds lachten alle verpleegsters me uit, dus ik heb ze niet alles verteld."

De NHS bekijkt nu hoe dergelijke vergrijpen voorkomen hadden kunnen worden. De Britse premier David Cameron laat weten 'diep geschokt' te zijn en dat 'lessen moeten worden getrokken'.

Minister van volksgezondheid Jeremy Hunt heeft namens de Britse regering en de NHS excuses aangeboden aan de slachtoffers. "We hebben deze mensen, die vaak te zwak waren om zich te verweren, enorm in de steek gelaten. Velen van hen beleven nog dagelijks de pijn van wat er toen is gebeurd. Alleen als we open en transparant zijn kunnen we deze zaak goed behandelen. Het is wel het minste wat we ze verschuldigd zijn."

Savile, die Jim'll Fix It en Top of the Pops presenteerde, overleed in 2011 op 84-jarige leeftijd. Pas een jaar na zijn dood kwamen de eerste berichten naar buiten over seksueel misbruik, ook van kinderen. Inmiddels wordt gesproken van ruim vijfhonderd slachtoffers.

Binnen een maand na het bekend worden van de aanrandingen veranderden de meeste plekken die naar Savile waren vernoemd hun naam. Zo werd een gedenkplaat op een voormalig huis van Savile in Scarborough verwijderd, evenals een standbeeld van Savile in Glasgow.

Saviles grafsteen werd, slechts negentien dagen na de onthulling, door de familie verwijderd, verpulverd en in een afvalstort gedumpt. De twee goede doelen die in naam van Savile waren opgericht, sloten de deuren. De Britse Commando's eerden Savile in 1970 met een Groene Baret. Die onderscheiding is inmiddels uit de militaire annalen 'gewist'. Saviles eredoctoraat uit 2009 aan de universiteit van Bedfordshire werd postuum ingetrokken.

Pasveer bindt zich voor drie jaar aan PSV

Remko Pasveer heeft een contract voor drie jaar getekend bij PSV. De 30-jarige doelman komt transfervrij over van Heracles Almelo. Pasveer sluit donderdagmiddag direct aan voor de eerste training van het seizoen. In Eindhoven moet de keeper de concurrentie aangaan met Jeroen Zoet.

Pasveer begon zijn carrière in 2003 bij FC Twente, maar was daar vooral reservekeeper achter Cees Paauwe en Sander Boschker. In 2006 stapte hij over naar Heracles, waar hij Martin Pieckenhagen voor zich moest dulden. Na twee seizoenen verhuurd te zijn aan Go Ahead Eagles werd Pasveer in 2010 eerste doelman in Almelo.

In het shirt van Heracles speelde Pasveer 136 wedstrijden in de Eredivisie. De doelman had direct een goed gevoel bij PSV. "PSV is een club die op alle gebieden bij mij past", zegt hij op de website van zijn management Sport-Promotion. "Dat gevoel werd na gesprekken met technisch directeur Marcel Brands en keeperstrainer Ruud Hesp alleen maar sterker."

Pasveer heeft de toezegging gekregen dat hij een eerlijke kans krijgt in de strijd met Zoet. "Ik zal er alles aan doen om het maximale uit mezelf te halen", zegt de doelman, die vijf keer uitkwam voor Jong Oranje. "PSV is een topclub die strijdt voor de prijzen. Hier moet je altijd winnen en als doelman moet je er altijd staan."

Google verwerkt eerste verwijderaanvragen

Google is deze week begonnen met het verwijderen van verouderde, irrelevante informatie uit zijn zoekresultaten. Het Amerikaanse bedrijf geeft daarmee gehoor aan een uitspraak van het Europese Hof van Justitie. Het duurt echter nog even voordat recente verzoeken om 'te worden vergeten' zijn doorgevoerd, zo meldt een woordvoerder van Google.

De Amerikaanse internetreus heeft uit het verleden namelijk nog een lange lijst met verwijderverzoeken op de plank liggen, die als eerste moeten worden weggewerkt. Die verwerking duurt lang, omdat Google 'elk verzoek los van elkaar moet bekijken en beoordelen', zo meldt de zegsman van het concern.

Google kreeg halverwege vorige maand van het EU-hof te horen dat het - in sommige gevallen - internetpagina's uit de zoekresultaten moet schrappen. Google kan daartoe overgaan wanneer het bijvoorbeeld gaat om niet langer relevante informatie die een internetgebruiker schaadt, zoals een inmiddels afbetaalde schuld.

Turkije wil weer met Koerden praten

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan wil het vastgelopen vredesproces met de Koerdische rebellen in zijn land nieuw leven inblazen. Hij heeft een wetsvoorstel ingediend om dat mogelijk te maken.

Als het wetsvoorstel wordt aangenomen krijgt de regering het recht om alle noodzakelijke stappen te nemen om de gesprekken te bevorderen, inclusief het 'rehabiliteren' van Koerdische strijders die de wapens neerleggen. Mensen die betrokken zouden worden bij de gesprekken zouden immuniteit voor rechtsvervolging krijgen.

De Koerdische rebellen van de PKK kondigden vorig jaar een eenzijdig staakt-het-vuren af. Daar kwam de beweging later op terug, naar eigen zeggen omdat de Turkse regering haar beloftes niet was nagekomen.

Pirlo blijft toch beschikbaar voor Italië

Andrea Pirlo blijft wellicht toch international van Italië."Als de nieuwe bondscoach me nodig heeft, ben ik beschikbaar", zei de 35-jarige middenvelder tegen de Italiaanse sportkrant La Gazzetta dello Sport. Voor het WK gaf hij nog aan te stoppen bij de nationale ploeg.

Eerder deze maand verlengde Pirlo zijn contract met twee jaar bij Juventus. Het WK verliep teleurstellend voor de 112-voudig international. Italië werd al in de poulefase uitgeschakeld. Bondscoach Cesare Prandelli maakte na afloop van de verloren wedstrijd tegen Uruguay bekend te stoppen bij de Italianen.

Kalasjnikov bezorgd bij Amsterdamse souvenirwinkel

Bij een souvenirwinkel in het centrum van Amsterdam is vorige maand een doos met daarin een kalasjnikov bezorgd. De medewerker die de verhuisdoos opende, kreeg de schrik van zijn leven, meldt de politie donderdag. Wie het vuurwapen naar de winkel heeft gestuurd en met welk doel, is niet bekend.

De doos met het automatische wapen werd 22 mei bezorgd bij souvenirwinkel Buddha op de Haarlemmerstraat. De politie houdt er rekening mee dat de bezorger niet wist wat er in de doos zat. "In dat geval is deze man een belangrijke getuige."

Telstar contracteert spelers van Vitesse

Telstar heeft zich versterkt zich met de jongelingen Roy Talsma en Tom Beissel. Beide spelers komen uit de jeugdopleiding van Vitesse. Beide spelers tekenen een contract voor twee jaar bij de club uit Velsen-Zuid. 

Talsma (19) speelde zeven seizoenen in de jeugd van Vitesse. De aanvaller kwam vorig seizoen uit voor het beloftenelftal van Vitesse en maakte deel uit van Oranje onder 19. Zijn contract werd echter niet verlengd en komt transfervrij over. Beissel (20) speelde ook in het beloftenteam van de Arnhemse club. 

De Witte Leeuwen contracteerden eerder al deze week verdediger Alair Cruz Vicente en aanvaller Anmar Almubaraki. Deze spelers komen over van respectievelijk FC Den Bosch en FC Emmen. Vrijdag begint voor Telstar de voorbereiding op het nieuwe seizoen. 

[Tour] Kittel al tevreden met een etappezege

Marcel Kittel kijkt met veel vertrouwen uit naar de Tour de France. De 26-jarige sprinter van Giant-Shimano zegt in een interview met Cyclingnews dat hij niet verwacht net als vorig jaar vier ritzeges op zijn naam te zetten. "Als ik een etappe win, zou dat mijn Tour al geslaagd maken."

Kittel won in mei twee massasprints in de Giro d'Italia, maar moest de strijd voortijdig staken vanwege griep. Vorige week won de Duitser een etappe in de Ster ZLM Toer. "Ik heb in mijn carrière de beste sprinters van de wereld verslagen. Daarom sta ik met veel zelfvertrouwen aan de start om ze nog een keer te kloppen."

De Tour start volgende week zaterdag in Engeland met een rit van Leeds naar Harrogate. Omdat er dit jaar geen proloog is, maken de sprinters kans op de gele trui, maar Kittel is er niet van overtuigd dat het tot een massasprint komt. "De eerste etappe kent een aantal klimmetjes en als het daar hard gaat, zullen de echte sprinters er in de finale niet bij zijn."

Kittel sloot de Tour van 2013 af door op de Champs-Élysées zijn vierde ritzege van dat jaar te boeken. "Het liefst zou ik die prestatie natuurlijk herhalen", zegt de Duitser in Nederlandse dienst, die nog niet weet of hij een gooi gaat doen naar de groene trui. "Op dit moment richt ik me niet op de tussensprints, maar wellicht verandert dat nog."

'Mogelijkheid voor Bayonetta 3 aanwezig'

Dit jaar komt Bayonetta 2 exclusief naar Wii U. Hoewel de game dus nog even op zich laat wachten, heeft game director Yusuke Hashimoto te kennen gegeven dat hij graag doorwerkt aan de franchise met de hulp van Nintendo.

Hashimoto: ''In terms of nurturing the content of this game, there’s a lot that we learned from Nintendo and if possible we would love to do it again and keep nurturing our child.''

Vooral de vrijheid en ondersteuning van Nintendo wordt gewaardeerd: ''I feel that it’s important to let your creativity flow and Nintendo has been able to provide us with the freedom to create what we had originally envisioned. We were able to have a lot of back-and-forth and they were able to provide objective feedback. I feel that was really good and helped push Bayonetta 2 to even higher quality.We started out with a fundamental freedom, with Nintendo telling us to go and create the game as we saw fit. But as the game started to take shape and we were starting to put all the pieces together, they were able to point out some things that we didn’t realise ourselves. That was really helpful for us.''

Bayonetta 2 komt, samen met de eerste Bayonetta, in oktober naar Wii U.

Bayonetta 2 Link

Hoogste aantal melkkoeien in vijftien jaar

De grote vraag naar melk en de afschaffing van de melkquota volgend jaar is terug te zien in het aantal melkkoeien. Op 1 april lag het aantal melk- en kalfkoeien op 1,57 miljoen, het hoogste aantal in vijftien jaar. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek donderdag.

Het aantal melk- en kalfkoeien nam in een jaar toe met negentienduizend, oftewel een procent en er komen nog meer melkkoeien bij. Het aantal kalveren bestemd voor de melkproductie steeg met 62.500 naar 1,31 miljoen. "Hiermee anticipeert de melkveehouderij op de afschaffing van de melkquota in 2015", aldus het CBS.

De varkensstapel was met 12,2 miljoen op 1 april vrijwel gelijk aan een jaar eerder. Het aantal biggen steeg met bijna twee procent tot 5,4 miljoen. Het aantal vleesvarkens daalde echter met hetzelfde percentage tot 5,7 miljoen.

De melkprijs staat al anderhalf jaar op recordhoogte en blijft daar nog wel even, meldde LTO Nederland maandag. Hierdoor zien weer meer boeren toekomst in de melkveehouderij, meent de belangenorganisatie. Dinsdag bleek uit onderzoek van de Dutch Dairymen Board echter dat ondanks de hoge prijs, de productiekosten van de boer nog altijd niet gedekt worden. "Het uithollen van de Nederlandse melkveehouderijbedrijven door een structureel te lage melkprijs, heeft er sinds het jaar 2000 al voor gezorgd dat 37 procent van de Nederlandse melkveebedrijven hun deuren hebben gesloten."

Hodgson: "Ik stap niet op, waarom zou ik?"

De Engelse bondscoach Roy Hodgson weigert op te stappen na de slechte prestaties van Engeland op het WK in Brazilië. Engeland werd in de groepsfase uitgeschakeld zonder ook maar een wedstrijd te winnen. The Three Lions begonnen met een nederlaag tegen Italië, waarna ook Uruguay te sterk bleek. Toen de ploeg van Hodgson al was uitgeschakeld werd er doelpuntloos gelijkgespeeld tegen groepswinnaar Costa Rica. 

Ook Italië werd al in de groepsfase uitgeschakeld en dat was voor bondscoach Cesare Prandelli reden om zijn ontslag in te dienen. Hodgson wilde het voorbeeld van zijn Italiaanse collega niet volgen. "Ik heb jullie eerder al gezegd dat ik niet op zal stappen en daar heb ik niets aan toe te voegen."

"Ik ben door de FA gevraagd om door te gaan", aldus Hodgson. "Zij willen met mij verder en daar ben ik blij mee. We hebben een interessante groep spelers waar we graag mee werken. En ik heb niet het gevoel dat er een speler bij zit die wil dat ik vertrek. Dus ik heb dan ook geen reden om te vertrekken. Ik wil niet graag vergeleken worden met anderen."

Hodgson maakt duidelijk waarom hij blijft. "Ik ben geen opgever. Ik geloof in dit team. Omdat de FA met me verder wil, net als de spelers, heb ik reden genoeg om te blijven en ze te leiden naar Euro 2016."

Sterspelers uit Ghanese selectie gezet

Kevin-Prince Boateng en Sulley Muntari zijn uit de selectie van Ghana gezet. De afgelopen twee dagen gingen al geruchten dat Muntari een klap zou hebben uitgedeeld aan iemand van de technische staf.  Boateng zou het aan de stok hebben met bondscoach Kwesi Appiah. De leiding heeft derhalve besloten het tweetal uit de selectie te zetten wegens wangedrag.

Het is niet voor het eerst dit WK dat er onrust is binnen de selectie van Ghana. De internationals hadden hun onvrede geuit omdat zij niet betaald kregen. De Ghanese regering stuurde daarom een vliegtuig naar Brazilië met drie miljoen dollar.

"President Mahama dook in de zaak toen de spelers zich boos maakten. Hij heeft persoonlijk met ze gesproken om ze gerust te stellen dat het geld woensdagmiddag aan ze wordt uitbetaald", aldus de Ghanese voetbalbond eerder.

Ghana heeft nog een kleine kans om zich te plaatsen voor de achtste finale van het WK. Vanavond om 18:00 uur neemt de ploeg van Appiah het zonder Muntari en Boateng op tegen Portugal. 

[Tour] NetApp gaat voor top vijftien met debutant König

NetApp-Endura gaat met louter debutanten naar de Tour de France. De Duitse ploeg wil met de Tsjech Leopold König voor een plek bij de beste vijftien in het klassement gaan, meldt de ploeg donderdag. NetApp kreeg voor het eerst een wildcard voor de Ronde van Frankrijk Het is de eerste Duitse ploeg in de Tour sinds 2010.

König won vorig jaar in de Ronde van Spanje een etappe en reed naar de negende plek in het klassement. Dit jaar stond de 26-jarige renner een groot deel van voorjaar aan de kant met een knieblessure. Een vierde plaats in de Bayern Rundfahrt en een elfde plaats in het Critérium du Dauphiné zijn dit jaar de beste resultaten van König.

De rest van het team bestaat uit Jan Barta, David de la Cruz, Zak Dempster, Bartosz Huzarski, Tiago Machado, José Mendes, Andreas Schillinger en Paul Voss.

Manchester City strikt middenvelder Fernando

Fernando maakt de overstap van FC Porto naar Manchester City. De Engelse kampioen heeft de komst van de 26-jarige Braziliaan donderdag bekendgemaakt. City betaalt volgens Britse media vijftien miljoen euro voor de verdedigende middenvelder, die eigenlijk Fernando Francisco Reges heet.

Fernando kwam sinds 2007 uit voor Porto en won onder meer vier Portugese titels en twee bekers. Ook won hij in 2011 de Europa League met zijn club. De middenvelder maakt geen deel uit van de Braziliaanse WK-selectie, in tegenstelling tot zijn toekomstige teamgenoot in Manchester, Fernandinho.

Op de website van de Engelse kampioen toont Fernando zich gelukkig met zijn overgang naar de Premier League. "In januari gingen er al geruchten dat City me wilde hebben, maar gelukkig is het nu eindelijk rond. Ik kijk uit naar het spelen in Engeland en zal hard werken om met City de titel te prolongeren."

Tweede Kamer blijft accijnsverhoging steunen

Een meerderheid van de Tweede Kamer vindt niet dat de verhoging van de accijns op diesel en lpg moet worden teruggedraaid. De coalitiepartijen VVD en PvdA steunen de aanpak van staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD), evenals de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP.

Volgens PvdA-Kamerlid Henk Nijboer is het terugdraaien van de accijnsverhoging een schijnoplossing. "Het is een illusie om te denken dat als je die paar cent er weer afhaalt, alle problemen in de grensregio's zijn opgelost." De PvdA wil, net als de VVD, dat er maatregelen moeten komen die de economie in de grensregio's in het algemeen stimuleren.

Wiebes zei dat de accijnsverhoging 'niet zijn favoriete maatregel' is, maar nodig was om de overheidsfinanciën op orde te krijgen. Er komt wel degelijk extra geld in het laatje, benadrukte hij. In de eerste vier maanden van dit jaar is er 73 miljoen euro meer binnengekomen aan dieselaccijns dan in dezelfde periode van vorig jaar.

24 uursstaking bij Belgische spoorwegen

Tussen zondagavond en maandagavond rijden in België geen treinen vanwege een staking. Werknemers van het spoorbedrijf NMBS leggen zondag om 22.00 uur hun werk een etmaal neer uit onvrede over de plannen van hun werkgever. Dat heeft de Belgische vakbond ACOD Spoor bevestigd na berichtgeving van de Vlaamse krant De Standaard.

De werknemers willen onder meer dat de NMBS meer personeel aanneemt, omdat de huidige medewerkers het zo druk hebben dat geen vakantiedagen zouden kunnen opnemen. De staking was al langere tijd ophanden, maar leek afgelopen maandag nog even af te wenden.

De voorzitter van spoorbond ACOD zei toen dat de onderhandelingen 'de goede richting' in gingen. Na vier dagen onderhandelen zijn de bonden toch niet tevreden over het voorstel van de NMBS.

'Noord-Korea vuurt korteafstandraketten af'

Noord-Korea heeft donderdag drie korteafstandraketten getest. Dat heeft een anonieme bron bij het Zuid-Koreaanse ministerie van defensie gezegd. De projectielen werden in oostelijke richting afgeschoten en belandden na een vlucht van 190 kilometer in de Japanse Zee.

De lancering vond plaats buiten de havenstad Wonsan. Noord-Korea test vaker korteafstandraketten, wat het land doorgaans op kritiek van de internationale gemeenschap komt te staan. Het communistische land schoot dit jaar meerdere malen zulke projectielen af.

De tests komen op een moment dat de spanningen hoog zijn tussen beide Korea's. Pyongyang heeft de Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye uitgemaakt voor prostituee en troostmeisje. Seoul heeft gedreigd hard terug te slaan als het land door Noord-Korea wordt geprovoceerd. Ook wordt al maanden gespeculeerd dat Noord-Korea een vierde nucleaire test aan het voorbereiden is.

Zelfmoordterrorist in hotel Libanon was Saudiër

De zelfmoordterrorist die zich woensdagavond opblies in een hotel in de Libanese hoofdstad Beiroet kwam uit Saudi-Arabië. Ook zijn handlanger, die de aanslag overleefde en is gearresteerd, heeft de Saudische nationaliteit, zeiden Libanese bronnen donderdag.

De twee staken op 11 juni met Saudische paspoorten de Libanese grens over, aldus de bronnen.

De man blies zichzelf op toen agenten van de veiligheidsdiensten zijn kamer binnenvielen. Zijn handlanger raakte gewond en wordt momenteel ondervraagd in een ziekenhuis in Beiroet.

Fan maakt One Direction-zanger stuk in Arena

Niall Horan stond woensdagavond even met een zere knie op het podium van de Amsterdam Arena. De One Direction-zanger, die deze week twee concerten in het stadion gaf met de Britse boyband, werd geraakt door een voorwerp dat een bezoeker naar het podium smeet. Hij was nog geen halfjaar geleden geopereerd aan het gewricht.

"Bedankt Amsterdam voor twee geweldige shows, ik waardeer dat jullie er waren. Maar kunnen jullie alsjeblieft wat minder op het podium gooien?", twitterde Horan. "Ik wil nooit klagen, maar mijn operatie was pas vijf maanden geleden. Het doet nog steeds een beetje pijn en het maakt me erg bang."

Waarom de 20-jarige Horan begin dit jaar onder het mes ging is niet helemaal duidelijk. De zanger had al enige tijd problemen met zijn knie en het ging om een serieuze ingreep, liet hij destijds weten. "Het was veel meer werk dan waar ze vooraf op hadden gerekend."

Tip voor fotografie: Panorama maken

Het werkt beter met een gewone DSLR in plaats van met je crappy smartphone app! Maak gewoon een hele zooi foto's van wat je in beeld wil hebben, en fix het met Photoshop of een andere tool in elkaar. Die hebben daar vaak een photomerge functie voor. In Photoshop zit het bij File > Automate > Photomerge.

Het leuke is dat je dit ook kan doen met lenzen die een heel duidelijk bokeh-effect geven. De zogenaamde Brenizer methode.

Steijn gepresenteerd als nieuwe trainer VVV-Venlo

VVV-Venlo heeft donderdag Maurice Steijn gepresenteerd als de nieuwe trainer. De 40-jarige coach zat sinds februari zonder werk, nadat ADO Den Haag aan de kant geschoven. Steijn tekent voor twee seizoenen in Noord-Limburg. Hij is de opvolger van René Trost wiens contract niet werd verlengd.

Steijns naam zong al enige tijd rond bij VVV. In eerste instantie zou hij de afstand naar Venlo een probleem hebben gevonden. De Hagenaar geeft aan direct een positief gevoel te hebben gehad bij VVV. "De toon en de inhoud van de gesprekken waren erg positief en daarom heb ik voor VVV-Venlo gekozen."

Oud-voetballer Stan Valckx treedt bij VVV op als technisch adviseur. Hij legt uit waarom de keuze op Steijn is gevallen. "We waren op zoek naar een ambitieuze trainer die een duidelijke visie heeft en die ook goed kan uitdragen. We hebben een jonge groep die sturing nodig heeft, die samen uurtjes moet maken. We zijn ervan overtuigd dat Maurice al die kwaliteiten in zich heeft."

[Tour] Katusha zet in op Trofimov, Kristoff en Rodríguez

Katusha wil in de Tour de France op alle vlakken meestrijden. Met Yuri Trofimov wil de ploeg voor de top tien in het algemeen klassement gaan, meldt de Russische formatie donderdag. Alexander Kristoff moet in de vlakke etappes sprinten voor overwinningen en Joaquim Rodríguez krijgt in de bergen een vrije rol.

Rodríguez werd vorig jaar nog vierde in het algemeen klassement. Dit jaar gaat de Spanjaard niet meestrijden voor de gele trui omdat de Ronde van Spanje later dit jaar het hoofddoel is. "We hopen dat Rodríguez een goede vorm kan vinden en dat hij voor een etappeoverwinning kan gaan", laat ploegleider Vjatsjeslav Ekimov weten.

Trofimov kwam in een grote ronde nooit verder dan een dertiende plaats in de Ronde van Italië. Voor de 30-jarige Rus is de dertigste plaats in 2011 het beste resultaat in de Tour. Voor de Noorse sprinter Kristoff wordt het de tweede Ronde van Frankrijk. Vorig jaar eindigde hij in de eerste etappe als tweede.

Verder neemt Katusha de Russen Jegor Silin, Aleksandr Porsev, Vladimir Isajtsjev, de Sloveen Simon Spilak, de Italiaan Luca Paolini en de Let Gatis Smukulis mee.

BMC richt zich volledig op het klassement van Tejay van Garderen. De Amerikaan die twee jaar geleden als vijfde eindigde krijgt daarbij de hulp van Darwin Atapuma, Marcus Burghardt, Amaël Moinard, Daniel Oss, Michael Schär, Peter Stetina, Greg Van Avermaet en Peter Velits.

De Zwitserse ploeg laat voormalig tourwinnaar Cadel Evans thuis. Ook voormalig etappewinnaars Philippe Gilbert, Samuel Sánchez en Thor Hushovd worden niet meegenomen.

Grote groei Chinese gassector voorzien

Chinese gasbedrijven gaan de komende jaren fors groeien. Vooral in de tweede helft van dit decennium, als het land meer Russische gas krijgt, stijgen de omzetten fors. Dat meldde donderdag persbureau Bloomberg dat zich baseert op uitspraken van bedrijven en analisten.

China Gas Holdings, dat gas levert aan 237 steden, voorziet tegen 2020 een ruime verdriedubbeling van de verkopen tot 30 miljard kubieke meter gas. Topman Liu Minghui zei 'een explosieve groei van de verkoop' te verwachten.

Grote groei Chinese gassector voorzien
Grote groei Chinese gassector voorzien (Foto: ANP)

Tijgermuggen bestreden in Oss

Op een industrieterrein in Oss worden donderdag tijgermuggen bestreden. De exotische muggen werden daar half juni ontdekt tijdens een controle van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) bij een importeur van gebruikte banden. Vorig jaar waren de insecten er ook al gevonden.

Tijgermuggen kunnen gevaarlijke ziekten overbrengen. Bij de bestrijding ervan worden zowel de larven als de volwassen muggen gedood.

Woensdag heeft de NVWA exotische muggen bestreden in Assen en er staat nog een aantal rondes op andere plekken op stapel. Vorig jaar werden de insecten op 9 plaatsen aangepakt.

Wereldwijde strijd nodig tegen bacteriën

Landen moeten zo veel mogelijk samen strijden tegen resistente bacteriën die zich steeds meer over de wereld verspreiden. Die boodschap had staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) donderdag op de tweede dag van de internationale conferentie over antibioticaresistentie in Den Haag.

"De tijd waarin we alleen aten wat we zelf produceerden en alleen reisden binnen onze eigen landsgrenzen is allang voorbij. We beperken ons niet tot nationale grenzen en resistent bacteriën doen dat zeker ook niet", zei Dijksma tegen vertegenwoordigers uit twintig landen. Dat betekent dat resistente bacteriën een steeds groter probleem vormen in onder meer de veehouderij.

Bacteriën kunnen resistent worden door overmatige antibioticagebruik in de veehouderij. Nederland heeft dat gebruik de afgelopen 5 jaar al met 58 procent teruggedrongen, maar wil volgend jaar een reductie van 70 procent hebben bereikt.

Wereldwijde strijd nodig tegen bacteriën
Wereldwijde strijd nodig tegen bacteriën (Foto: ANP)

Video groepsverkrachting op Facebook gezet

India is opnieuw opgeschrikt door een schokkende groepsverkrachting. Ditmaal zijn beelden van de verkrachting door de daders op Facebook gezet.

Al in augustus vorig jaar werd een 20-jarige vrouw uit Uttar Pradesh door acht mannen verkracht. Ook haar vriend nam hieraan deel. Terwijl vijf mannen haar beurtelings verkrachtten, waren drie andere kerels nodig om de hele groepsverkrachting te filmen.

Omdat zij door de schoften werd bedreigd, was ze veel te bang om iemand iets te vertellen. Later besloot zij alsnog naar de politie te stappen, toen bleek dat de verkrachters de schokkende beelden op Facebook hadden gedeeld.

De Indiase politie heeft inmiddels vier van hen in de boeien geslagen. Men is nog naarstig op zoek naar de andere vier 'helden'.

Risico bij automatisch landen ontdekt

De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft een wereldwijd probleem gevonden bij het automatisch landen van vliegtuigen. Dat meldt de raad donderdag. Het gaat om een gevaarlijke reactie van de automatische piloot op het landingssysteem van een vliegveld.

In plaats van de verwachte daling, richt de neus van het vliegtuig zich onverwacht omhoog. Dit kan leiden tot een te grote afname van snelheid, waarbij de draagkracht van de vleugels zo ver afneemt dat het vliegtuig uit de lucht dreigt te vallen.

Dit geldt voor landingssystemen op luchthavens in de hele wereld, licht de raad toe. "Het is niet zo dat er nu allerlei vluchten in gevaar zijn. Maar op korte termijn moeten piloten en mensen van de luchtverkeersleiding hier wel alert op zijn."

Risico bij automatisch landen ontdekt
Risico bij automatisch landen ontdekt (Foto: ANP)

EO gaat door met plannen Anne Frank-spektakel

De EO gaat door met het ontwikkelen van de omstreden Anne Frank-show meteen na de nationale dodenherdenking in Amsterdam. De omroep bevestigt donderdag dat de plannen 'nog volop' in ontwikkeling zijn.

Eerdere berichten dat de show niet door zou gaan, worden door de omroep ontkracht. "We zijn bezig met een idee dat past in het karakter van een dodenherdenking", aldus een woordvoerder. "Dat vinden we net zoals alle partijen belangrijk. Als we definitieve plannen kunnen presenteren zullen we daar nader op ingaan."

De Evangelische Omroep meldde woensdag volgend jaar op 4 mei een muzikale vertelling van het verhaal van Anne Frank uit wil zenden. Het verhaal moet na de nationale dodenherdenking live worden opgevoerd op locaties in Amsterdam waar het verhaal zich 75 jaar geleden voltrok.

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei liet zich woensdag kritisch over de plannen uit. De gemeente Amsterdam en de Anne Frank Stichting verklaarden niets over de plannen gehoord te hebben, evenals acteurs die in een uitwerking werden genoemd.

Volgens de omroep is het logisch dat enkele partijen zich miskend voelen omdat ze nog niet van de plannen wisten. "Dat is het nadeel als de plannen halverwege uitlekken. Als we pas halverwege zijn in het proces, hebben we nog niet iedereen gesproken."

Studiebijsluiter moet mbo'er in spe helpen kiezen

De nieuwe studiebijsluiter moet aankomende mbo-studenten helpen bij het kiezen van de juiste opleiding. Minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (PvdA) roept mbo-scholen donderdag dan ook op de bijsluiter 'actief' te gaan gebruiken.

De tool moet studiekiezers beter op weg helpen en zou door scholen moeten worden gebruikt bij hun voorlichting aan toekomstige studenten. Het hulpmiddel is ontwikkeld door studenten, onderwijsinstellingen en bedrijven en bevat belangrijke informatie voor aanstaande mbo'ers. Het gaat dan bijvoorbeeld over de tevredenheid van mbo-studenten over een bepaalde opleiding of de kansen op een stageplaats of werk.

Veel jongeren op het vmbo weten nog niet wat ze willen en kiezen vaak de verkeerde vervolgopleiding. Daardoor is de schooluitval op het mbo groot. Bussemaker vond de informatie die aankomende studenten kregen vaak te versnipperd en wilde daarom betere voorlichting. Die komt er nu in de vorm van de studiebijsluiter.

"Om een weloverwogen keuze te kunnen maken, is het belangrijk dat jongeren een goed beeld hebben van wat wil ik, wat kan ik en wat heb ik nodig om dat te bereiken? Maar vooral dat ze inzicht krijgen in wat een opleiding te bieden heeft", stelt de minister. De bijsluiter vormt volgens haar een 'belangrijke aanvulling' op het voorlichtingsmateriaal van scholen.

De tool werd de afgelopen maanden op enkele scholen getest en op dit moment heeft een derde van de mbo-scholen zich aangemeld voor het gebruik van de bijsluiter. Dat aantal moet echter omhoog, schrijft Bussemaker aan de scholen. De bijsluiter moet voor iedere opleiding beschikbaar komen.

Irak bevestigt Syrische luchtaanvallen op ISIS

Het Syrische leger heeft deze week luchtaanvallen uitgevoerd op extremistische strijders in Irak. Dat heeft de Iraakse premier Nouri al-Maliki bevestigd, meldt de BBC woensdag. De luchtaanvallen werden dinsdag uitgevoerd op stellingen van de militanten in Qaim, een stadje bij de grens tussen Irak en Syrië. De Iraakse regering had niet om de luchtaanvallen gevraagd, maar Al-Maliki zei dergelijke aanvallen op de extremistische beweging ISIS 'te verwelkomen'. ISIS is aan een opmars bezig in Irak. De afgelopen weken heeft de beweging grote delen van het noorden van Irak veroverd. Het Iraakse leger is numeriek veruit in de meerderheid, maar veel militairen ontdeden zich van hun uniformen, legden de wapens neer en sloegen op de vlucht.

Achmea zet 450 medewerkers fitnesscentra op straat

Ongeveer 450 werknemers van Achmea raken hun baan kwijt, omdat de zorgverzekeraar zijn ruim dertig fitnesscentra afstoot. Omgerekend gaat het om 126 voltijdbanen, zo maakte Achmea donderdag bekend. Het bedrijf neemt deze maatregel omdat de sportcentra niet langer passen in de strategie van het bedrijf en al lange tijd verlies draaien.

Twaalf sportscholen en het hoofdkantoor van Achmea Health Centers worden gesloten, meldt de verzekeraar donderdag. De overige negentien vestigingen worden verkocht aan Fitland. Hoeveel de keten met luxehotels, restaurants en sportcentra betaalt, werd niet bekendgemaakt.

"Langer doorgaan was niet verantwoord", licht Achmea toe in een verklaring. De zorgverzekeraar gaat op zoek naar een oplossing voor de klanten van sportscholen die dichtgaan.

Duitse roker moet na 40 jaar huurwoning uit

De 75-jarige roker Friedhelm Adolfs moet na 40 jaar zijn huurwoning in Düsseldorf uit.

De rechter bepaalde donderdag in hoger beroep dat de eigenaar het recht heeft hem uit de woning te zetten omdat hij met sigarettenrook overlast veroorzaakt, meldden Duitse media.

Een lagere rechter was eerder dit jaar al tot dezelfde conclusie gekomen. Formeel is roken toegestaan binnen in de woning, maar roker Adolfs veroorzaakt 'massale overlast'. De sigarettenrook stoort en schaadt door de gebrekkige ventilatie van het pand de buren in ernstige mate, bepaalde de rechter.

Duitse roker moet na 40 jaar huurwoning uit
Duitse roker moet na 40 jaar huurwoning uit (Foto: ANP)

Hornbach ziet omzet en winst 'exploderen'

Hornbach heeft zijn omzet en winst in de eerste maanden van het gebroken boekjaar zien 'exploderen'. De inkomsten van de bouwmarktketen stegen tussen maart en mei met zestien procent naar ruim een miljard euro. Dat maakte het bedrijf, dat tien vestigingen in Nederland heeft, donderdag in zijn kwartaalcijfers bekend.

Ook de operationele winst steeg flink. Hornbach hield eind mei voor aftrek van belastingen en eenmalige posten ruim 87 miljoen euro over. Dat is bijna 71 procent meer dan in dezelfde maanden van 2013. Het Duitse bedrijf heeft nu ruim 140 vestigingen in negen Europese landen.

De Jong: "Vind een tackle veel geiler"

Gedurende het afgelopen decennium ontwikkelde Nigel de Jong zich tot een spijkerharde middenvelder. Voldoening haalt hij met name uit perfect getimede tackles. Waar de meeste voetballers vooral genieten van een doelpunt of een assist, heeft De Jong een heel andere voorkeur. De 29-jarige Amsterdammer bijt zich graag vast in zijn tegenstander, en heeft als doel om aanvallen van de tegenstander te breken.

"Ik vind een fantastische tackle waarmee ik een doelpunt voorkom veel geiler dan een goal of een pass", steekt hij van wal tegenover HeldenOnline. "Dat is door de jaren heen zo gekomen. Daar krijg ik veel meer voldoening van dan door een mooie pass."

Toen De Jong bij Ajax debuteerde moest hij het nog vooral hebben van zijn techniek. "Vroeger vond ik een balletje onder mijn voet geil. Pfff… dat kunnen twintig, dertig spelers. Maar er zijn maar tien spelers op de wereld die op het juiste moment een tackle kunnen maken, denk ik."

De sleutel van een geslaagde tackle ligt in het juist inschatten van een situatie. "Je moet alleen gaan met de gedachte: ik móét hem hebben", verklapt De Jong het geheim van de smid.

"Ik houd veel vaker in dan dat ik er vol inga. Ik loop soms gewoon mee, dan zorg ik dat ik hem later pak. Want als hij net dat tikje geeft, dan ben je te laat en heb je een kaart of er ontstaat misschien een gevaarlijke situatie."

Ondanks zijn resolute spel op het middenveld van Oranje heeft De Jong dit WK nog geen kaart te pakken. "Dat is prettig. Maar ik sluit niet uit dat ik er nog tegenaan loop. Ik wil dat er niemand door komt. Klaar."

Martins Indi: "Heb een stappenplan"

Toen Bruno Martins Indi hard ten val kwam na een charge van Australiër Tim Cahill zat de groepsfase erop voor de verdediger van Oranje. Zijn terugkeer lonkt. Martins Indi hield een lichte hersenschudding over aan de 3-2 overwinning op Australië, en moest de laatste groepswedstrijd tegen Chili om die reden missen. Vanaf de bank zag hij zijn ploeggenoten met 2-0 zegevieren.

Tijdens de volgende wedstrijd, de achtste finale tegen Mexico, hoopt de 22-jarige Feyenoorder weer op het veld zijn bijdrage te leveren. Het herstel verloopt voorspoedig, zo liet hij de NOS weten.

"Ik heb gisteren nog een beetje getraind", aldus Martins Indi, die fysiek contact met zijn teamgenoten moest vermijden. "Ik mocht nog niet de partijen in. Ook mag ik nog niet koppen. Ik zit in een stappenplan, de fysio's zijn met mij bezig."

Martins Indi heeft nog tot zondagavond om volledig te herstellen. Dan staat de ontmoeting met Mexico op het programma. "Ik voel me beter en ik hoop dat ik de wedstrijd tegen Mexico haal. Maar als het niet past in het stappenplan dat ik moet hanteren, dan is het gewoon te vroeg."

Martins Indi vormde tijdens de wedstrijden tegen Spanje (5-1 winst) en Australië een vijfmansverdediging, samen met Daryl Janmaat, Stefan de Vrij, Ron Vlaar en Daley Blind. Tegen Chili nam Blind zijn positie in het centrum in, en acteerde Dirk Kuijt als linksback.

Hyrule Warriors krijgt DLC

Hoewel de game nog een tijdje niet uitkomt, komt er aan de lopende band meer informatie naar buiten over Hyrule Warriors. Vandaag is duidelijk geworden dat de game DLC krijgt.

DLC is geen vreemde voor Dynasty Warriors. In voorgaande titels zijn met grote regelmaat nieuwe kostuums, wapens en levels toegevoegd aan de game. Voor Hyrule Warriors zijn alleen onderstaande kostuums voor Zelda en Link getoond, al ligt het nu in de lijn der verwachting dat er veel meer zal volgen.

Hyrule Warriors komt 26 september exclusief naar Wii U.

DLC Link Hyrule Warriors

DLC Zelda Hyrule Warriors

Sneijder baalt van vanishing spray

Tot dusver werd er overwegend positief gereageerd op de spuitbus met vanishing spray, die scheidsrechters hanteren bij vrije trappen. Niet iedereen is echter overtuigd. Volgens Wesley Sneijder wordt er voorbijgegaan aan een belangrijk nadeel van het spuiten van 'scheerschuim' op de grond. 

Arbiters kunnen de afstand die de verdedigende partij in acht dient te nemen markeren met de spray, maar hinderen daarmee ook de andere partij. "Het stoort toch op de een of andere manier", laat Sneijder zich kritisch uit over de spray, ten overstaan van De Telegraaf. Met name in mentaal opzicht heeft degene die achter de bal gaat staan er last van.

"Die lijn zetten ze net bij de bal. En onbewust geeft dat toch het gevoel van een soort obstakel. Alsof die bal ergens overheen moet, terwijl dat helemaal niet hoeft", legt Sneijder uit. "Ik heb er één genomen tot nu toe. Dus bij de volgende zal dat wel anders zijn, hoop ik."

Triggers voor fijne rillingen in je hoofd of over je rug

Ken je dat gevoel? In bepaalde gevallen wordt het ook een braingasm genoemd. Ik heb het zelf bijv. als iemand achter me staat, dicht bij m'n rug (vaak iets meer beneden). Als kind vroeger was ik dan altijd bang dat de persoon in kwestie me wilde kietelen, en die spanning van "wanneer gebeurt het" zorgde er voor dat ik al moest lachen. En dat ging gepaard met zo'n kriebelgevoel. Het werkt nog steeds bij mij!

Schijnbaar zijn er hele YouTube-kanalen die dit soort dingen met geluid proberen op te wekken. Artikel op Huffington Post erover. Een subreddit is er ook, en nog eentje voor muziek.

Ghanese voetbalbond vraagt voorschot aan FIFA

De Ghanese voetbalbond heeft aan de FIFA gevraagd of een deel van het prijzengeld voor het WK alvast uitgekeerd kan worden. Daarmee wil de bond een deel van de premies betalen aan de ontevreden spelers. Eerder sprong de regering van Ghana al bij door drie miljoen dollar in cash, ongeveer 2,2 miljoen euro, naar Brazilië te sturen.

De bond is al langer in conflict met de spelersgroep. De premies zouden worden uitbetaald voor de start van het WK, maar dat is niet gebeurd. Dinsdag werd niet getraind omdat de spelers in gesprek waren met het bestuur. De Ghanese president John Dramani Mahama heeft de spelers persoonlijk toegesproken en hen gegarandeerd dat ze hun geld zouden ontvangen.

Ghana speelt donderdag de laatste groepswedstrijd tegen Portugal. Middenvelder Christian Atsu laat weten dat de spelers de wedstrijd niet zullen boycotten. "Het is niet zo dat we niet gaan spelen vanwege het geld", zegt de speler van Vitesse. "Wij houden van ons land en daar spelen we voor." Ghana maakt nog kans om door te gaan naar de achtste finales. Daarvoor moet in ieder geval gewonnen worden.

De FIFA heeft aangegeven de aanvraag van de Ghanese bond in behandeling te nemen. Het prijzengeld voor het WK ligt tussen de 5,9 miljoen euro voor de landen die in de poulefase worden uitgeschakeld en 25,7 miljoen euro voor het winnen van de titel.

OM mild voor mishandelende ambulancebroeder

Justitie heeft een voorwaardelijke taakstraf geëist tegen een ambulancebroeder die in Amsterdam een omstander mishandelde. Als de man binnen twee jaar nog eens in de fout gaat, moet hij van justitie een taakstraf van twintig uur krijgen. De omstander zou de medewerker hebben belemmerd in zijn werk.

De zaak draait rond een aanrijding in augustus 2012. De aanrijding trok veel bekijks van omstanders. Er was ook een cameraman van stadszender AT5 aanwezig, maar de mishandeling zelf werd niet gefilmd.

Omstanders bemoeiden zich met het werk van de politie en de ambulancebroeders. Twee omstanders maakten zich volgens justitie druk omdat de politie in hun ogen niet goed optrad. Uiteindelijk ontstond ook discussie met de ambulancemedewerkers.

De politie vroeg de twee meerdere keren weg te gaan, maar daar gaven zij geen gehoor aan. De verdachte ambulancemedewerker bleef de discussie ook aangaan en werd uiteindelijk zelfs door een van de agenten gesommeerd om zich met de slachtoffers in plaats van met de omstanders te bemoeien.

Uiteindelijk liep de ambulancemedewerker voor het oog van meerdere agenten naar een van de twee lastige omstanders en greep hem bij de keel.

Agenten haalden de twee uit elkaar en werkten de omstander tegen de grond, waarbij hij een pees afscheurde. Hiervoor moest een extra ambulance ter plaatse komen.

Zodra de omstander de grond raakte, riep hij dat hij aangifte wilde doen tegen de ambulancebroeder. Die riep hetzelfde, maar dan over hem. "Mongool, ik ben aan het werk, laat mij mijn werk doen", zou hij ook hebben geroepen.

De verpleegkundige verklaarde zelf dat sprake was van noodweer omdat hij een vuistslag zou hebben afgeweerd, maar op zijn collega na heeft niemand zoiets gezien. Ook waren er volgens de officier van justitie zo veel agenten aanwezig dat de verdachte niet hoefde te vrezen voor zijn veiligheid.

De officier voerde aan wel begrip te hebben voor de frustratie die de verdachte moet hebben gevoeld. De omstanders hadden zich niet met de zaak te bemoeien. Daarom had justitie voorgesteld de zaak via mediation uit te praten, maar daar wilde de verdachte niet aan.

Vanwege de omstandigheden hield de officier van justitie de eis daarom beperkt tot een voorwaardelijke taakstraf. De rechtbank doet over twee weken uitspraak

Geestelijke Abu Qatada vrijgesproken in Jordanië

De radicale geestelijke Abu Qatada is in Jordanië vrijgesproken van een terreuraanklacht wegens plannen voor een aanslag op een Amerikaanse school in Amman in 1999. De militaire rechter zei donderdag dat er te weinig bewijsmateriaal tegen de 53-jarige geestelijke.

De rechter heeft het vonnis over een tweede reeks aanklachten tegen Abu Qatada, over voorbereidingen van terreuraanslagen tegen Israëliërs, Amerikanen en andere westerlingen in Jordanië in 2000, uitgesteld. Die uitspraak moet in september volgen.

Abu Qatada werd vorig jaar door Groot-Brittannië uitgeleverd aan Jordanië. Dat land zocht hem voor het voorbereiden van terreuraanslagen tegen Israëliërs, Amerikanen en andere westerlingen in Jordanië in 1999 en 2000. Hij werd daarvoor eerder bij verstek tot levenslang veroordeeld. Toen hij echter in juli terugkeerde naar Jordanië bepaalde de rechter dat deze veroordelingen ongeldig zijn en dat de processen over moeten.

Jan Steen voor Haags museum

Het Museum Bredius in Den Haag heeft een doek van Jan Steen gekregen van een Hagenaar die anoniem wil blijven. De Woede van Ahasverus wordt donderdagavond in het museum onthuld in aanwezigheid van burgemeester Jozias van Aartsen en socioloog Paul Schnabel, bevestigt een woordvoerder.

Het doek is vanaf vrijdag te zien in het kader van de tentoonstelling Kennerschap: Bredius, Jan Steen en het Mauritshuis. In het museum aan de Lange Vijverberg staat de privécollectie van Abraham Bredius centraal. Hij was twintig jaar directeur van het Mauritshuis, dat vrijdag na een verbouwing van twee jaar wordt heropend.

F. de Boer vreest 'verschrikkelijk rotsysteem'

De strijdwijze van Oranje op dit WK staat haaks op de spelopvattingen van Frank de Boer. De succesvolle trainer van Ajax maakt zich zorgen. Het Nederlands Elftal boekt momenteel successen in Brazilië. Het team doet dat met een speelwijze die niet strookt met de Nederlandse traditie van aanvallen en proberen te domineren.

Louis van Gaal brak met zijn eigen filosofie en opteert voor een 5-3-2-systeem. De Boer ziet dat de bondscoach succesvol is met die koerswijziging, maar is niet van plan zijn voormalige trainer te volgen. "Mijn hart zegt van niet. Ook tegen FC Barcelona wil ik dominant spelen, dus ik zal daar niet zo snel van afstappen", zo citeert het Algemeen Dagblad de voormalige aanvoerder van Oranje.

De Boer is bang dat veel trainers in Nederland het voorbeeld van Van Gaal zullen volgen, naar aanleiding van de goede resultaten van Oranje op het WK. Dat zou voor Ajax ongunstig kunnen uitpakken, denkt De Boer, die 5-3-2 een 'verschrikkelijk rotsysteem' om tegen te spelen vindt.

"Ik weet nog dat er hier een assistent van AC Milan op bezoek was", herinnert hij zich. "Hij vroeg naar een oplossing, omdat Juventus ook zo speelde. Wat ik heb gezegd, hou ik voor mezelf, want ik denk dat meer clubs overschakelen op dit systeem. Het is niet mijn smaak, want ik ben meer van het zoveel mogelijk hebben van de bal."

Vier jaar geleden zat De Boer nog als assistent-trainer op de bank, toen Oranje het in Zuid-Afrika schopte tot de WK-finale. Het Nederlands Elftal speelde toen nog wel met drie aanvallers, maar kreeg veel kritiek te verduren voor de weinig aanvallende speelwijze.

Schutter Brussel mag worden uitgeleverd

De verdachte van de moord op vier mensen in het Joods Museum in Brussel mag door Frankrijk worden uitgeleverd aan België. Dat heeft een rechtbank in Versailles donderdag besloten. De advocaat van de verdachte liet weten tegen de beslissing in beroep te gaan.

Mehdi Nemmouche (29) wordt in België gezocht voor de moordpartij in het museum op 24 mei. Nemmouche heeft een verleden als strijder in Syrië. Begin juni werd hij met wapens op zak aangehouden in Marseille.

Nemmouche vocht zijn uitlevering aan. Als Frans ingezetene die in Frankrijk werd gearresteerd zou hij in Frankrijk moeten worden berecht, zei zijn advocaat.

EU-leiders naar Ieper voor herdenking WOI

Europese regeringsleiders komen donderdag bijeen in het Belgische Ieper om het begin van de Eerste Wereldoorlog te herdenken, volgende maand precies honderd jaar geleden. In Ieper wordt al sinds 1928 elke dag met trompetgeschal en kransleggingen het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog herdacht.

Normaal gesproken wordt de ceremonie, de zogenoemde Last Post, elke dag om 20.00 uur gehouden. Daar wordt voor het bezoek van de 28 regeringsleiders vanaf geweken. De regeringsleiders komen om 16.30 uur aan, om 17.30 volgt de Last Post.

Na de ceremonie komen de EU-leiders bijeen voor een informeel diner, waar de benoeming van de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie centraal staat. De Luxemburgse ex-premier Jean-Claude Juncker is favoriet voor de post en weet zich gesteund door bijna alle Europese leiders, onder wie premier Mark Rutte en de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

De Britse premier David Cameron vindt de Luxemburger te pro-Europees en probeert al weken zijn benoeming te blokkeren. Cameron staat hierin echter alleen en zal waarschijnlijk niet in zijn opzet slagen. De verwachting is dat Junckers benoeming vrijdag op een top in Brussel wordt beklonken.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog vochten de Duitsers en de geallieerden vier grote slagen uit om Ieper, die aan honderdduizenden mensen het leven kostten. Aan het einde van de oorlog was de stad verworden tot een ruïne, een grimmige herinnering aan een van de bloedigste oorlogen uit de geschiedenis. Het duurde tientallen jaren om de stad weer op te bouwen.

Op 28 juni 1914 schoot de Bosnisch-Servische student Gavrilo Princip de Oostenrijks-Hongaarse troonopvolger Frans Ferdinand dood. Precies een maand later verklaarde Oostenrijk-Hongarije Servië de oorlog. Het conflict sleurde niet veel later alle Europese grootmachten mee in de strijd, waarmee de Eerste Wereldoorlog een feit was.

Overzicht van de Lol poll

Na drie kwartier pollen onder 200 FOK-ers blijkt 40 procent moe te zijn, een kwart is geil en 23 procent is vrolijk. Zeven procent (14 FOK-ers) koos voor reageren, acht daarvan deden dat ook echt. Slechts bij vijf FOK-ers (twee procent) is het treurnis. Vier FOK-ers (ook twee procent) zijn boos.

Na vier uur pollen onder 1000 FOK-ers blijkt nog maar 38 procent moe te zijn, eenderde is inmiddels geil en 22 procent is vrolijk. Vijf procent (52 FOK-ers) koos voor reageren, 17 daarvan deden dat ook echt. Onder die reagerende FOK-ers wordt genoemd rustig, zichzelf geworden, sloom, vol met poep en ziek. Één FOK-er is vol van dwanggedachten en neuriet constant de titlelsong van Alfred Jodocus Kwak 'Ik ben vandaag zo vrolijk' gezongen door Herman van Veen. Het aantal treurige FOK-ers is opgelopen naar 44 (vier procent). Het aantal boze FOK-ers is gestegen naar 26 (net drie procent).

Na 12 uur pollen onder 1861 FOK-ers blijkt nog steeds 38 procent moe te zijn, eenderde is stabiel geil en 22 procent is nog steeds vrolijk. Nog steeds vijf procent (86 FOK-ers) koos voor reageren, maar 25 daarvan deden dat ook echt. Het aantal treurige FOK-ers is opgelopen naar 84 (vijf procent). Het aantal boze FOK-ers is gestegen naar 47 (nog steeds drie procent).

Na 20 uur pollen onder 2000 FOK-ers is nog maar 37 procent moe, De geilen dalen lichtjes af naar 29 procent en 22 procent is nog steeds vrolijk. Nog steeds vijf procent (99 FOK-ers) koos voor reageren, maar 29 daarvan deden dat ook echt. Het aantal treurige FOK-ers is opgelopen naar 91 (vijf procent). Het aantal boze FOK-ers is gestegen naar 51 (nog steeds drie procent).

Na 24 uur pollen onder 2270 FOK-ers is 37 procent nog steeds moe, is het aantal geile FOK-ers een magere 29 procent en is 22 procent is nog steeds zo vrolijk. 112 FOK-ers, vijf procent nog steeds, kozen voor reageren, maar slechts 30 daarvan deden dat ook echt. Het aantal treurige FOK-ers is opgelopen naar 102. Het aantal boze FOK-ers is gestegen naar 56.

Prinses Alexia viert negende verjaardag

Prinses Alexia wordt donderdag 9 jaar oud. De middelste dochter van koning Willem-Alexander en koningin Máxima, die voluit Alexia Juliana Marcela Laurentien heet, viert haar geboortedag in huiselijke kring. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst laten weten.

Prinses Alexia is na haar 10-jarige zus Amalia de tweede in de lijn van troonopvolging. Alexia gaat naar de openbare Bloemcampschool in Wassenaar. Ze woont met haar ouders en zusjes in de Eikenhorst op landgoed De Horsten in Wassenaar.

Stranden Ameland ontruimd om waterhozen

De stranden van Ameland worden woensdag ontruimd omdat er op en nabij het Waddeneiland waterhozen zijn gesignaleerd. Dat laat de Meldkamer Noord-Nederland weten.

Het KNMI waarschuwt voor gevaarlijk weer in het noorden en noordoosten van Nederland. Daar komen onweersbuien voor. Het instituut wijst ook op de waterhozen die boven de Waddenzee zijn waargenomen en heeft code geel afgekondigd. De waterhozen trekken richting het noorden.

De kustwacht raadt iedereen die rond de Waddeneilanden het water op gaat eerst het weer te bekijken.

Bondscoach Honduras vertrekt na derde nederlaag

De Hondurese bondscoach Luis Fernando Suarez heeft zijn ontslag aangeboden. De 64-jarige Colombiaanse oefenmeester deed dat woensdag nadat Honduras zijn derde nederlaag op het WK had geleden. Na eerdere verliespartijen tegen Ecuador en Frankrijk was woensdag Zwitserland met 3-0 te sterk.

Suarez was sinds 2011 bondscoach van Honduras. Hij bood na de 0-3 tegen Zwitserland zijn verontschuldigen aan. "Sorry dat ik er niet meer uit heb gehaald. Ik treur omdat ik een droom had over dit WK." Toch ziet de Colombiaan het toernooi niet als een nederlaag. "Ik vertrek met een schoon geweten omdat ik mijn best heb gedaan."

Honduras deed na 1982 en 2010 in Brazilië voor de derde keer mee. Telkens was de eerste ronde het eindstation.

Lucht langs wegen viezer dan berekend

De luchtvervuiling langs drukke verkeersaders is soms hoger dan in modelberekeningen van het rijk was voorspeld. Dat concludeert Milieudefensie donderdag uit eigen metingen en metingen die de organisatie door omwonenden heeft laten uitvoeren. De metingen werden gedaan met buisjes die stikstof opvangen.

De organisatie liet het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu de werkelijke luchtkwaliteit vergelijken met rekenmodellen van het rijk. Vaak kwamen metingen en berekeningen overeen, maar soms was de lucht veel viezer dan vooraf berekend. In een aantal gevallen kwam dat doordat volgens de cijfers die gemeenten doorgaven veel minder verkeer door de straat reed dan in werkelijkheid het geval was.

Omdat de berekeningen het uitgangspunt zijn van het luchtbeleid moeten de gegevens volgens Milieudefensie snel op orde worden gebracht. "Al jaren hamert Milieudefensie erop dat gemeenten, provincies en Rijkswaterstaat zorgvuldiger moeten zijn met het aanleveren van hun data", stelt campagneleider Ivo Stumpe. "Op papier lijkt de lucht soms schoner dan in het echt en komt er geen goed beleid. Burgers blijven dan zitten met ongezonde lucht."

Het rijk moet volgens Stumpe sancties opleggen aan overheden die slordig zijn met gegevens over luchtvervuiling.

Sinds 2012 schakelt Milieudefensie omwonenden van bijvoorbeeld drukke wegen in om de luchtkwaliteit te meten. In het laatste onderzoek werd de luchtkwaliteit op honderd locaties gemeten. Op alle locaties is de luchtkwaliteit zo slecht dat gezondheidsrisico's kunnen ontstaan. Op twaalf plekken werden Europese normen overschreden.

De twintig locaties met de smerigste lucht liggen rond drukke verkeersaders in Den Haag, Amsterdam, Rotterdam en Schiedam. Net als vorig jaar was de luchtkwaliteit het slechtst in de Javastraat in Den Haag.

Korra krijgt eigen game

Een dag voordat het derde boek van het tweede seizoen van Avatar van start gaat, maakt Platinum Games bekend dat zij een nieuwe Avatar-game gaat ontwikkelen. The Legend of Korra zoals de game heet zal in de herfst van dit jaar als download verkrijgbaar zijn.

In The Legend of Korra ben jij Korra, een vrouwelijke avatar en de opvolgster van Aang. Het spel zal zich afspelen tussen het tweede en derde boek van seizoen twee. Naast vechten tegen vijanden hebben ze ook het pro-bending element van de televisieserie in het spel gedaan. Dit is een sport in een arena waar het sturen van elementen centraal staat.

The Legend of Korra wordt een third-person actiegame gemaakt door Platinum Games, onder andere bekend van Bayonetta. Activision zal de game gaan uitgeven. The Legend of Korra is later dit jaar verkrijgbaar als download voor de PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en pc.

Grol niet blij met procedure dopingcontrole

Judoka Henk Grol is niet blij met wat hem overkwam tijdens de dopingcontrole na zijn zege in Budapest. Als winnaar van het goud moest hij sowieso een plasje inleveren. "Maar wat ik in dat kamertje heb meegemaakt, was echt mensonterend", aldus de 29-jarige judoka over de nieuwe procedure van het Wereldantidopingagentschap (WADA) in de Telegraaf.

"Zo’n strenge dopingcontrole heb ik niet eerder ondergaan. Nog voordat ik een plasbekertje in de hand had, moest ik mijn onderbroek al naar beneden doen en me omdraaien, waarna de dopingcontroleur mij sommeerde te bukken. Hij wilde kijken of ik in mijn poeperd iets had verstopt. Ik kon mijn oren niet geloven en weigerde in eerste instantie om te bukken. Na een lange discussie, waarin een official aangaf dat dit bij de nieuwe dopingreglementen hoorde, besloot ik uiteindelijk toch maar mee te werken."

Dit was bij Grol nog maar het begin. "Want daarna moest ik mijn scrotum omhoog doen, zodat de controleur kon zien of ik daar iets verborgen hield. Te belachelijk voor woorden natuurlijk, maar het werd nog erger. Bij het inleveren van een plasje was ik altijd gewend dat iemand van de dopingcontrole schuin van achteren meekeek, zodat je nog enige privacy had. Ditmaal stond de controleur er letterlijk met zijn neus bovenop; hij ging maximaal veertig centimeter voor me staan. In mijn ene hand had ik het bekertje, met de andere hand moest ik mijn shirt omhoog houden. Verder mocht ik niets vasthouden… Ga dan maar eens plassen. Het WADA is compleet doorgeslagen bij de opsporing van doping."

Grol wil niet dat sporters als misdadigers behandeld worden door de dopingautoriteiten. Hij staat zeker niet alleen in zijn kritiek. de wedstrijd in Budapest waren er judoka’s die weigerden om aan alle eisen van de dopingcontroleurs te voldoen. "Een Georgiër zei tegen die controleur ’ik ga niet bukken voor jou’ en hij heeft dat ook niet gedaan, maar daar kan hij grote problemen mee krijgen", aldus Grol. "De wielrenners hebben het voor ons verpest. De wijze waarop de laatste controle is uitgevoerd, slaat nergens op. Ik dacht eerst dat ik voor de gek werd gehouden, maar het bleek dus geen grap te zijn. Er moet echt snel iets veranderen, want deze controles gaan veel te ver. Ik ben er helemaal klaar mee."

Kartonnen VR van Google

Google heeft een app uitgebracht om goedkoop je eigen VR-bril te maken: Google Cardboard. Met je Android smartphone, wat karton, klittenband, lenzen, magneetjes, elastiekje en een NFC-chip ben je grotendeels klaar. De softwarekit (SDK) is vrijgegeven, voor de programmeurs onder ons.

Google heeft zelf verklaard, dat ze iedereen willen laten kennis maken met Virtual Reality op een simpele, leuke en goedkope manier. De app werkt op dit moment onder andere met:

  • YouTube
  • Google Earth
  • Photo Sphere (maak je eigen Panorama Mesdag)
  • Street Vue (rij door zomers Parijs)

Het is even afwachten wanneer games als You Are Surrounded FREE Zombie zijn aangepast voor Google Cardboard.

Google cardboard

PlayStation Plus titels voor juli bekend

Het is weer bijna het einde van de maand en dat betekent dat Sony ons blij maakt met nieuwe titels voor PlayStation Plus. In juli kunnen we onder andere aan de slag met Towerfall Ascension en Doki Doki Universe.

Voor PlayStation 4 komen Towerfall Ascension en Strider gamers verblijden. Gamers met een PlayStation 3 krijgen Dead Space 3 en Vessel om uit te spelen. Ten slotte ontvangt PlayStation Vita Lego Batman 2: DC Superheroes en Doki Doki Universe. Deze titels worden 2 juli beschikbaar gemaakt

Dit betekent ook dat vanaf 2 juli de volgende titels niet meer gratis te downloaden zullen zijn: Pixeljunk Shooter Ultimate, Trine 2: The complete story, NBA 2K14, Sly Cooper: Thieves in Time, Puppeteer, Lone Survivor, Dragon's Crown en Surge Deluxe

Doki-Doki Universe

Cavendish kan Britse titel niet verdedigen

Mark Cavendish kan zondag zijn titel niet verdedigen bij de Britse kampioenschappen op de weg. De wielrenner van Omega Pharma-Quick Step kampt met de naweeën van een bronchitis die hij opliep tijdens de Ronde van Zwitserland. Met het oog op de Tour de France wil hij geen risico nemen.

"Ik had mijn titel graag willen verdedigen", aldus Cavendish. "Maar het verstandiger is om geen risico te nemen en mij verder voor te bereiden en te focussen op de Tour de France. Ik heb contact opgenomen met de organisatoren van het Britse kampioenschap en zij begrijpen het."

Scholingsbon voor oudere werkloze amper gebruikt

De scholingsvouchers die oudere werklozen sinds oktober kunnen aanvragen om hun kans op een baan te vergroten, worden nauwelijks gebruikt. Ook de beloning die uitzendbureaus krijgen bij het plaatsen van een oudere is nog geen succes. Dat blijkt donderdag uit een tussentijdse evaluatie van het actieplan 55pluswerkt van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

De vouchers van maximaal 750 euro zijn aan te vragen bij het UWV als er uitzicht is op een baan of als er veel vraag is naar personeel in de regio met de betreffende opleiding. Van het budget van ruim 4,5 miljoen euro dat hier tot en met mei beschikbaar voor was, is 85 procent op de plank blijven liggen.

Uit de evaluatie blijkt dat een kleine 45 procent van de aanvragen niet wordt gehonoreerd, grotendeels doordat ze te laat zijn ingediend. Minister Lodewijk Asscher (PvdA) kondigt in een brief aan de Tweede Kamer dan ook aan dat de aanvraagtermijn voor de scholingsbon wordt verruimd. Omdat veel scholingstrajecten duurder blijken, wordt het maximale bedrag bovendien verhoogd naar duizend euro.

Uit de tussenevaluatie blijkt verder dat tot en met eind mei slechts 107 beloningen zijn uitgedeeld aan uitzendbureaus vanwege het succesvol plaatsen van een oudere werklozen. Voor heel 2014 moeten dat er twaalfduizend worden. Veel intercedenten blijken de regeling niet te kennen, schrijft Asscher.

Om de bekendheid van de plaatsingsfee en de scholingsvoucher te verbeteren, zijn deze regelingen vast onderdeel geworden van de netwerkbijeenkomsten die in het kader van het actieplan 55pluswerkt worden georganiseerd. Ook wordt de manier van aanvragen vergemakkelijkt.

De netwerkbijeenkomsten zijn wel een succes, blijkt uit de evaluatie. Tot en met eind mei hebben ruim achttienduizend mensen hiervan gebruik gemaakt, vrijwel evenveel als de bedoeling was.

Asscher kondigt in de brief aan dat het actieplan met een jaar wordt verlengd en dat de doelgroep wordt vergroot, zodat ook 50-plussers aanspraak kunnen maken op de regelingen. Het budget is verhoogd van 67 naar 101 miljoen euro.

Dixons ziet winst flink stijgen

De Britse elektronicaketen Dixons heeft vorig boekjaar maar liefst 76 procent meer winst geboekt. Het bedrijf hield eind april in totaal bijna 170 miljoen pond (een kleine 210 miljoen euro) over, zo maakte Dixons donderdag bekend. De hogere winst is onder meer het gevolg van stevige kostenbesparingen.

Ook de omzet van Dixons - dat losstaat van het gelijknamige Nederlandse bedrijf - steeg, met drie procent naar 7,2 miljard pond. Over niet al te lange tijd moet dat echter zo'n twaalf miljard pond zijn, als het Britse bedrijf fuseert met Carphone Warehouse, in Nederland onder meer eigenaar van The Phone House.

Zoektocht vermist toestel zuidelijker voortgezet

De zoektocht naar het vermiste vliegtuig van Malaysia Airlines wordt ten zuiden van het aanvankelijke zoekgebied in de Indische Oceaan voortgezet. Dat heeft de Australische minister van vervoer Warren Truss donderdag gezegd. Het lijkt vrijwel zeker dat het toestel op de automatische piloot vloog toen het verdween.

Het nieuwe zoekgebied is vastgesteld na nieuwe analyse van satellietgegevens van vlucht MH370, zei Truss. Het vliegtuig met 239 mensen aan boord verdween op 8 maart tijdens een vlucht van Kuala Lumpur naar Beijing van de radar.

Het Australische bureau voor verkeersveiligheid zegt er zeker van te zijn dat het vliegtuig boven de Indische Oceaan op de automatische piloot vloog, tot de brandstof opraakte en het toestel neerstortte. "We gaan ervan uit dat de automatische piloot handmatig werd aangezet", zei woordvoerder Martin Dolan. Wanneer dat precies gebeurde, is nog altijd een mysterie.

Het nieuwe zoekgebied ligt enkele honderden kilometers ten zuidwesten van het vorige, op ongeveer achttienhonderd kilometer afstand van de Australische westkust. De zeebodem zal vanaf augustus met krachtige sonarapparatuur worden afgezocht. Het gaat om een gebied van zo'n zestigduizend vierkante kilometer, anderhalf maal de oppervlakte van Nederland, dat eerder al vanuit de lucht werd afgespeurd naar drijvende brokstukken. De nieuwe zoekactie zal naar verwachting een jaar duren.

Het eerdere zoekgebied van 850 vierkante kilometer werd wekenlang met behulp van een onbemande onderzeeër afgespeurd. Toen deze zoektocht niets opleverde, gaf het Australische zoekteam al aan dat de zoektocht elders zal worden voortgezet.

Plasterk schrapt dwangsom voor overheden uit Wob

Overheden die te laat reageren op een informatieverzoek met beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) hoeven binnenkort geen dwangsom meer te betalen. Hierdoor wordt misbruik van de wet door aanvragers voorkomen. Dat schrijft minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) donderdag aan de Tweede Kamer, meldt nu.nl.

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) riep de minister in augustus op actie te ondernemen, omdat het 'oneigenlijk gebruik' van de wet fors zou zijn toegenomen. De Wob-regeling houdt in dat overheden binnen zes weken op een informatieverzoek moeten reageren. Gebeurt dat niet, dan kan de indiener van het verzoek een dwangsom eisen tot maximaal 1260 euro.

De regeling heeft gezorgd voor gespecialiseerde bedrijfjes die van het innen van de dwangsommen hun werk maken. Verzoeken worden 's nachts per fax verstuurd, of zijn onder aan een open sollicitatiebrief vermeld. In veel gevallen wordt het verzoek daardoor niet opgemerkt, licht Plasterk toe tegen de nieuwssite. In augustus werd bekend dat overheden Wob-verzoeken afkopen om zo de uitbetaling van dwangsommen te vermijden.

Plasterk komt in het najaar met een voorstel om de regeling aan te passen. De minister zegt tegen nu.nl dat het wegnemen van de dwangsom de bereidheid bij overheden om Wob-verzoeken te behandelen niet wegneemt. "Beslissingen om een Wob-verzoek te weigeren kunnen worden aangevochten bij de rechter", aldus Plasterk. "Overheden hebben een belang om snel te reageren, want anders zal de rechter geneigd zijn het Wob-verzoek te honoreren."

'Goede schaderegeling bevingsgebied blijft uit'

Voor de bewoners van het bevingsgebied in Groningen is nog altijd geen goede schaderegeling opgezet. Dat komt door problemen rond de zogenoemde Dialoogtafel, schrijft de Volkskrant donderdag.

De Dialoogtafel is een overlegorgaan tussen de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), het rijk, lokale overheden, het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties. Het overlegorgaan moet de 1,2 miljard euro verdelen die minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) uittrok om de schade die wordt veroorzaakt door de aardbevingen te compenseren.

Het is inmiddels vijf maanden geleden dat dit bedrag werd uitgetrokken, maar het afhandelen van schadeclaims uit het bevingsgebied wordt nog altijd door de NAM gedaan. Die haalt ook het gas uit de grond, waardoor de bevingen juist worden veroorzaakt.

Bewonersorganisaties en lokale en regionale bestuurders vinden dit een verkeerde gang van zaken omdat de NAM een financieel belang heeft bij het betalen van zo weinig mogelijk schadevergoeding. Zij vinden dat er een onafhankelijke schadeorganisatie moet komen die op afstand staat van de NAM. "De oprichting daarvan is de lakmoesproef van de Dialoogtafel", zegt Jan Kamminga, een van de voorzitters, in de krant.

De afgelopen weken zou de oprichting van de schadeorganisatie zijn stukgelopen op de houding van de NAM. Die wil volgens de krant ook zelf verantwoordelijk blijven. Een volledig onafhankelijke schadeorganisatie is volgens de NAM geen optie, al snapt het bedrijf wel dat meer afstand nodig is. "Het is zoeken naar een nieuw evenwicht", zegt een woordvoerder in de krant.

De houding van de NAM stuit op verzet van onder meer de grootste organisatie van gedupeerde bewoners, de Groninger Bodembeweging. Op 10 juni zochten de voorzitters van de Dialoogtafel, Kamminga en oud-burgemeester van Groningen Jacques Wallage (PvdA) contact met Kamp. Hun boodschap was volgens de krant dat ze vastlopen.

Daarna zou de NAM een omslag hebben laten zien. Donderdagavond wordt een voorstel over de schadeorganisatie besproken.

Ook 50-plusser kan sollicitatiehulp krijgen

Werklozen tussen de 50 en 55 jaar komen voortaan ook in aanmerking voor een bijdrage voor sollicitatietraining of geld voor scholing. Dat heeft minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher (PvdA) donderdag geschreven aan de Tweede Kamer. Tot nu toe was er alleen budget voor 55-plussers.

Asscher maakt 34 miljoen euro extra vrij om de ouderenwerkloosheid aan te pakken. Vorig jaar was daarvoor al 67 miljoen euro uitgetrokken. Omdat de arbeidsmarktpositie van 50-plussers niet veel afwijkt, breidt Asscher de regeling nu uit.

Joran van der Sloot trouwt deze maand in bajes

Joran van der Sloot trouwt nog deze maand met zijn zwangere, Peruaanse vriendin Leidy Carol Figueroa Uceda. De plechtigheid vindt plaats in zijn gevangeniscel in Lima, schrijven Peruaanse media. De 26-jarige Van der Sloot zit daar sinds 2012 een celstraf van 28 jaar uit wegens de moord op de Peruaanse Stephany Flores in mei 2010.

Het huwelijk heeft geen invloed op de geplande uitlevering van Van der Sloot aan de Verenigde Staten, nadat hij zijn straf heeft uitgezeten, liet zijn advocaat weten. In de VS wordt van der Sloot beschuldigd van afpersing van de moeder van Natalee Holloway.

WK vandaag - donderdag 26 juni

Vandaag staat op het WK voetbal de laatste poulewedstrijden op het programma. In groep G en H vallen de beslissingen. Het enige wat zeker is, is dat België vanuit groep H naar de achtste finale mag. Verder is alles nog open in beide poules, al hebben Duitsland, de VS en Algerije wel de beste papieren.

Tijd (NL) Poule Thuis Uit Stad
18.00 G Verenigde Staten Duitsland Recife
18.00 G Portugal Ghana Brasilia
22.00 H Zuid-Korea België São Paulo
22.00 H Algerije Rusland Curitiba

Verenigde Staten - Duitsland
De VS en Duitsland gaan samen aan de leiding in groep G met een overwinning en een gelijkspel. Ze kunnen elkaar een goede dienst bewijzen door gelijk te spelen, want in dat geval zullen beide ploegen doorgaan naar de achtste finale. Verwacht (en ook zeker gehoopt) wordt echter dat het geen salonremise wordt en dat er zeker in de eerste helft nog wel zal worden gestreden voor groepswinst. De landen speelden in het verleden nog nooit gelijk. Duitsland wist zes van de negen duels te winnen, waaronder de enige twee wedstrijden die op een WK worden gespeeld (1994 en 1998).

Portugal - Ghana
Voor beide landen is het erop of eronder in dit duel. Alleen de winnaar maakt nog een kans om door te gaan naar de achtste finale en dan zou het zeker in het geval van Portugal ook nog een ruime overwinning moeten zijn. Echter wist de ploeg van onder andere Christiano Ronaldo niet te overtuigen op dit toernooi en lijkt de volgende ronde en utopie. Ghana kwam, zeker tegen Duitsland (2-2), veel beter voor de dag en lijken op voorhand de favoriet voor dit duel dat nog nooit eerder op het programma stond.

Zuid-Korea - België
België is na twee overwinningen al zeker van de tweede ronde en is ook dicht bij groepswinst. Daarvoor zal minstens een punt gepakt moeten worden tegen het zwakke Zuid-Korea, dat afgelopen zondag met 4-2 verloor van Algerije. De landen troffen elkaar in 1990 en 1998 eerder al op een WK eindronde. Daarvan wonnen de Belgen de eerste ontmoeting en de tweede eindigde in een gelijkspel. Nu zijn de Belgen weer de favoriet, al zullen ze met het oog op de achtste finale niet het achterste van hun tong laten zien.

Algerije - Rusland
Misschien wel het spannendste duel van de avond. Normaliter zal de winnaar van dit duel zich achter België plaatsen voor de tweede ronde op dit WK. Algerije heeft de beste papieren, aangezien ook een gelijkspel goed genoeg kan zijn voor plaatsing. Dan zal het echter wel afhankelijk zijn van het resultaat bij de andere wedstrijd in de groep. Algerije maakt vooralsnog veel indruk met hun effectiviteit; ze hebben maar 3,4 schoten nodig per doelpunt, waarmee ze de effectiefste ploeg zijn tot dusver. Rusland verloor in de laatste minuut van België en kon tegen Zuid-Korea evenmin imponeren en lijkt een lastige taak te krijgen zich te plaatsen. 

Opmerkelijk
Het lijkt erop dat van de dertien Europese ploegen die op dit WK aanwezig zijn er slechts zes zich gaan plaatsen voor de tweede ronde van dit WK. Op dit moment zijn Nederland, Griekenland, Frankrijk, Zwitserland en België zeker van de tweede ronde. Daar zal normaliter Duitsland zich nog bij gaan voegen. Daarnaast hebben ook Rusland en Portugal nog een kans om door te gaan, maar die kans lijkt vrij klein te zijn.

Het is overigens geen laagterecord als zes Europese ploegen zich plaatsen voor de achte finales. Vier jaar geleden in Zuid-Afrika wisten er ook zes teams door te gaan. Daarvan kwamen er drie in de halve finales terecht en speelden Nederland en Spanje de finale. In 1994 en 2006 wisten er liefst tien Europese teams zich te plaatsen voor de achtste finales.

Tuitert en Kerstholt naar Europese Commissie

Schaatser Mark Tuitert en shorttracker Niels Kerstholt stappen naar de Europese Commissie om het wedstrijdmonopolie van de internationale schaatsfederatie ISU aan te vechten. De twee laten dit donderdag in de Volkskrant weten. Ze zijn het er niet mee eens dat de ISU de schaatsers verbiedt om mee te doen aan de lucratieve Icederby, een wedstrijd georganiseerd door Zuid-Koreanen, die de komende jaren in Dubai wordt gehouden.

De ISU dreigt schaatsers levenslang te schorsen als ze hun opwachting maken bij het evenement met een prijzengeld van 1,4 miljoen euro. Volgens olympisch kampioen Tuitert is het verbod van de ISU de doodsteek voor elk nieuw schaatsinitiatief. "Dit kan de redding zijn van het schaatsen. De ISU claimt een monopolie, maar vernieuwing is geen prioriteit. Goede initiatieven lopen altijd stuk op het ISU-congres. Deze zaak is niet alleen van belang voor Icederby, maar leidt er misschien ook toe dat andere interessante initiatieven een kans krijgen."

Tuitert en Kerstholt naar Europese Commissie
Tuitert en Kerstholt naar Europese Commissie (Foto: ANP)

'Meisje besteelt bejaarde'

Een meisje van 8 tot 10 jaar oud wordt ervan verdacht een 86-jarige vrouw te hebben bestolen. Ze zou geld en juwelen hebben meegenomen uit de boerderij van de bejaarde vrouw, net over de grens in Duitsland. Het geld zat in een doosje, dat in Nederland is teruggevonden. Dat meldde de Duitse politie. Het meisje is nog spoorloos. Het is niet bekend of zij uit Nederland komt.

Het meisje belde zondagavond aan bij de boerderij in de buurt van Gronau, net over de grens bij Enschede. Ze vroeg of ze een glas water kon krijgen en of ze even naar de wc mocht. Na het toiletbezoek ging ze weg. Een tijdje later ontdekte de bejaarde bewoonster dat haar spullen weg waren.

De jonge verdachte is ongeveer 1,40 meter lang, slank en heeft blond haar, aldus de Duitse politie.

'Klein meisje besteelt bejaarde vrouw'
'Klein meisje besteelt bejaarde vrouw' (Foto: ANP)

'Drogist DA in de clinch met franchisers'

Drogist DA ligt stevig in de clinch met een groot deel van de 269 zelfstandige ondernemers die onder de vlag van het bedrijf werken. Het conflict is dermate hoog opgelopen dat ruim vijftig franchisenemers hun samenwerking met DA per 1 juli hebben opgezegd. Dat schrijft Het Financieele Dagblad donderdag.

De zelfstandige DA-ondernemers zijn het niet eens met de nieuwe winkelformule die de keten wil invoeren. Het invoeren van dat nieuwe concept kost de franchisers een hoop geld, soms tot wel vijftienduizend euro. De ondernemers besloten daarop een kort geding aan te spannen, dat werd gewonnen door de franchisers.

DA presenteerde de plannen voor het nieuwe concept in maart van dit jaar. De verbouwde winkels zouden daarbij onder een nieuwe bv worden gehangen, genaamd DA Totaal Retail. Voor de franchisers is het onbespreekbaar dat een nieuwe bv ook de merknaam DA gebruikt, omdat ze in hun huidige contracten met DA hebben afgesproken dat ze het alleenrecht op de merknaam hebben.

Door een nieuwe, concurrerende DA-formule in het leven te roepen zou de franchisegever inbreuk maken op de gemaakte afspraken. De kortgedingrechter stelde daarop dat de handelswijze van DA 'niet door de beugel' kan, zo schrijft de zakenkrant op basis van de uitspraak. De franchisenemers en de keten hebben tot 11 september om tot een akkoord te komen.

In totaal varen 388 winkels onder de vlag van DA. Ruim honderd daarvan zijn van de winkelketen zelf, terwijl het merendeel wordt uitgebaat door zelfstandige ondernemers.

Deschamps: "Kan de vreugde niet verpesten"

Dankzij een doelpuntloos gelijkspel tegen Ecuador greep Frankrijk woensdagavond de groepswinst in Groep E. Didier Deschamps is trots op zijn spelers. Op basis van de overtuigende eerste twee groepsduels groeide Frankrijk uit tot serieuze titelkandidaat. Volgens Deschamps staan zijn spelers na het resultaat van woensdagavond weer met beide benen op de grond.

"Het is niet mijn taak om de mensen te kalmeren", zei hij tijdens een persconferentie. "Sommige mensen dachten dat we de koningen van de wereld waren na de zege op Zwitserland (5-2, red.), maar Ecuador heeft kwaliteit getoond. We gaan niet iedere wedstrijd met 3-0 winnen. Iedere wedstrijd is lastig."

Ondanks het uitblijven van een doelpunt tegen Ecuador blikt Deschamps tevreden terug op de groepsfase. "Zij verdedigden erg goed. Wij kregen erg veel mogelijkheden, maar waren niet zo effectief als de vorige wedstrijden. Maar ik houd geen negatieve herinneringen over aan deze wedstrijd, en dit duel kan de vreugde van het bereiken van de volgende ronde ook niet verpesten."

De volgende horde op weg naar de Wereldtitel is Nigeria. Ondanks een 3-2 nederlaag tegen Argentinië kwalificeerden The Super Eagles zich woensdag voor de achtste finales.

Deschamps verwacht een zware dobber te hebben aan de Nigerianen. "Nigeria is een erg sterk team. Ze kunen erg goed verdedigen en hebben enorm veel snelheid. Het zal voor iedereen een moeilijke wedstrijd worden, en we zullen moeten vechten."

Lof voor Nederlandse aanpak terrorisme

Nederland weet terrorisme binnen de landsgrenzen goed aan te pakken. Dat zegt antiterreurcoördinator binnen de Europese Unie Gilles de Kerchove donderdag in een interview in Trouw.

Door de moord op Pim Fortuyn in 2002 en op Theo van Gogh in 2004 was Nederland zich volgens De Kerchove al vroeg bewust van de gevaren die van extremisten kunnen uitgaan. Hierdoor zou Nederland eerder dan andere landen een 'evenwichtig en intelligent' antiterreurbeleid hebben ontwikkeld.

De Belg wijst op de 'voortreffelijke samenwerking' tussen onder meer politie, justitie, sociale diensten, dokters en internetspecialisten. Als voorbeeld noemt hij wijkagenten die het vroeg kunnen opmerken als bepaalde mensen zorgwekkend gedrag vertonen.

'België rolt drugslijn Hells Angels op'

De Belgische justitie heeft een drugslijn van de Hells Angels met vertakkingen naar Nederland en Zuid-Amerika opgerold. Daarbij zijn dertien verdachten aangehouden en is 500 kilo wit poeder, waarschijnlijk cocaïne, in beslag genomen, meldt Het Nieuwsblad donderdag.

Bij de invallen is verder een grote hoeveelheid wapens en 620 duizend euro aan contant geld ingenomen. Het federale parket van België heeft volgens de krant twee jaar gestoken in het blootleggen van de drugsorganisatie. Talloze telefoontaps en observaties leidden de afgelopen tijd uiteindelijk tot invallen op dertien plaatsen.

De verdachten zijn volgens de Belgische justitie allemaal schakels in de invoer van cocaïne. De drugs kwamen binnen via de haven van Antwerpen.

VVD wil vakantierecht bijstandsgerechtigde inperken

Wie in de bijstand belandt, moet niet meteen recht krijgen op vier weken vakantie. Bijstandsgerechtigden moeten eerst een halfjaar solliciteren voordat ze twee weken weg mogen, zegt VVD-Kamerlid Sjoerd Potters donderdag in het AD. "Eerst een sollicitatiebrief, dan de bikini."

Wie zijn baan verliest en meteen vier weken naar het buitenland gaat frustreert volgens Potters zijn eigen kansen op de arbeidsmarkt. "Uit onderzoek blijkt dat je juist in het begin de grootste kans op een baan hebt. Hoe langer je in de bijstand zit, hoe moeilijker het is om eruit te komen", zegt hij in de krant.

Per maand zouden bijstandsgerechtigden twee dagen vakantie moeten opbouwen. De Landelijke Cliëntenraad, die bijstandsgerechtigden vertegenwoordigt, spreekt in de krant van 'stoerdoenerij'. "Alsof bijstandsgerechtigden geld hebben om weken naar het buitenland te gaan", zegt beleidsadviseur van de raad Branko Hagen. "Vaak is het hooguit een weekje in de caravan van een bekende. Ik zie niet in hoe dit mensen helpt sneller aan werk te komen."

[UPD] Vrouw ontloopt boete met borsten

NEE! NEE! NEE! Nu is het afgelopen. Vrouwen posten op Facebook massaal een belegen FaceBook-update voor zogenaamde bewustwording van borstkanker. En allemaal denken ze origineel te zijn met deze kettingbriefhoax.

Het werkt zo: je zegt een van deze dingen op FaceBook:

1) Verdomme diarree.
2) Ik heb mijn borsten gebruikt om een snelheidsbon te voorkomen.
3) Heeft iemand een tampon, ik zit zonder.
4) Hoe kom ik van voetschimmel af?
5) Waarom is niemand in de buurt als ik geil ben? 
6) Geen wc-papier, vaarwel sokken! 
7) Iemand bood me een baan als prostituee, maar ik ben huiverig. 
8) Ik denk dat ik verliefd ben op iemand, wat moet ik doen? 
9) Ik heb besloten om te stoppen met het dragen van ondergoed. 
10) Ik hou nog steeds van mijn ex. 
11) Ik weet echt niet hoe ik iedereen kan vertellen dat ik er ziek van ben om te verbergen dat ik homo ben. 
12) Ik denk dat het ‘to good to be true is’ dat ik zwanger ben. 
13) Ik heb net €7000 gewonnen op een kraskaart.
14) Ik heb net ontdekt dat ik ben bedrogen in de afgelopen 5 maanden

Als je dat op je Facebookpagina zet, zeggen mensen, "Wow", of "Zoooo", of "Neeee", of "wat een klootzak" of "ik ben ook geil". En dan zegt degene die het heeft gepost: "Geintje, maar ik heb gelukkig mijn borsten nog". En dan moet je ook een van de bovengenoemde punten kiezen en op je eigen FaceBookpagina zetten. Verbreek je de ketting dan vinden deze vrouwen je stom.

De Hoaxwijzer zegt al dat je mensen niet bewust maakt maar geirriteerd. Bovendien is het ouwe meuk. Maar blijkbaar is dit soort kettingmeuk onuitroeibaar, Dus bij dezen, een kettingbrief helpt niet voor bewustworden, kappen! 

Update 0.40 uur
Femke schreef er een column over een paar maanden terug en ze verwoordt het goed. Kanker is geen spelletje. 

Weet je wat ik zie als ik gedronken heb...

Alexander Semenov is de leider van de Aquatilis Expeditie, een zoektocht naar "de vreemdste wezens die op de loer liggen in het diepe" over een drie jaar durende, 30.000 nautische mijlen lang avontuur dat in het najaar van 2015 zal starten. Aquatilis vertegenwoordigt een nieuw soort expeditie die kunst en wetenschap samen gaat brengen. Alexander heeft al verschillende verbazingwekkende wezens gevonden en fotografeerde ze met verfijnde details. Een passend muziekje voor bij de foto's.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
special
Random Pics van de Dag #1246
special
Random Pics van de Dag #1245
special
Random Pics van de Dag #1244
©FOK.nl e.a.