CD: George Ezra - Wanted On Voyage

LittleMissGiggles

George Ezra gaat als een trein. Als je in januari had gevraagd wie hij was, had niemand het antwoord geweten. Vraag je het nu, dan barst iedereen spontaan in zingen uit: “For you, oooh, you, oooh, I’d leave it all.” De megahit Budapest heeft deze Britse singer-songwriter in een oogwenk getransformeerd tot superster. Maar wat is een superster zonder album? Precies. Daarom brengt George Ezra na twee EP’s eindelijk een volledig album uit, dat vrijdag in de winkels ligt.

Waarschijnlijk zoek je achter de donkere, doorleefde stem van Ezra een man van middelbare leeftijd die zijn dagen spendeert met glazen whisky in een pub. Niets is minder waar. George Ezra is een 21-jarige blonde zanger met een babyface. Maar niet alleen zijn stem doet denken aan een ouder persoon, ook tekstueel doet Ezra niet onder voor iemand met zo’n dertig jaar meer levenservaring. “Ik meng ervaringen van anderen met ervaringen uit mijn eigen leven en dat vormt de input voor een George Ezra-liedje”, zei hij in een interview over het album.

Openingstrack Blame It On Me is een perfecte binnenkomer. Het is een catchy en energiek nummer, dat je meteen het album in sleept. Het ligt in dezelfde lijn als Budapest en Cassy O’, liedjes die we nooit zat worden, al luisteren we ze tien miljoen keer. Het wordt even rustig met het romantische Barcelona, een heerlijk wegzwijmel nummer dat je onbewust heen en weer laat wiegen. Eenzelfde sfeer vind je in het emotionele en melodieuze Breakaway. Mooi daaraan is dat het begint met slechts vocalen en gitaar, maar steeds verder opgebouwd wordt tot een prachtig juweeltje.

De refreinen van Leaving it Up To You bevatten een mooie kopstem, gecombineerd met elektronische zang. Er komt zelfs een koor aan te pas. Een beetje anders dan de rest, maar het klinkt zeker niet verkeerd. Een langzamer liedje, dat tevens een hoogtepunt van het album is, is Did You Hear The Rain. Dit nummer stond ook al zijn vorig jaar uitgebrachte EP, die dezelfde naam draagt. Nieuw is het begin, dat a capella is. Ezra’s melodieuze stemgeluid komt hier goed tot zijn recht en geeft je anderhalve minuut lang muzikaal kippenvel. Een fantastische manier om een ‘oud’ nummer nieuw leven in te blazen.

Drawing Blood is lekker uptempo, maar de songtekst is wat minder vrolijk. “You said you needed a haircut, I recommended Mr Todd.” Niet echt aardig, maar dat is een break up – het onderwerp van dit liedje – natuurlijk nooit. Over The Creek is daarentegen een zonnig en kleurrijk nummer. Een liedje dat je keihard in de auto draait met de ramen open of luistert in je strandstoel aan het Gardameer.

Ezra neemt de luisteraar mee op een muzikale reis. Van Budapest, naar Barcelona en ja, zelfs naar Amsterdam. Op de deluxe editie van de cd staat het nummer Blind Man in Amsterdam. Een nummer dat ons als Nederlanders natuurlijk laat glunderen van trots, ook al duurt het nog geen twee minuten. Ezra’s inspiratie was een straatmuzikant die hij tegenkwam bij één van de vele grachten in Amsterdam. “The audience kept moving on, ignoring the cast.” Een vrolijk liedje met het zinnetje “boom-di-di-boom-di-boom-boom-boom, buh-dum-buh-dum-buh-dum” dat zo vaak herhaald wordt, dat het nooit meer uit je hoofd gaat. Maar dan niet op een vervelende manier.

George Ezra’s geheel eigen stemgeluid heeft iets hypnotiserends. De voornaamste reden daarvoor is de emotie in zijn stem. Ezra zou een boodschappenlijstje kunnen zingen en er dan nog zo veel emotie in kunnen leggen, dat je er kippenvel van krijgt. Wanted On Voyage is een bijzonder album van een bijzondere man. So jump on board of the Ezra Express, de trein waar je de rest van de zomer niet meer uit wilt.