'OM doet onderzoek naar tientallen jihadisten'

Het Openbaar Ministerie onderzoekt momenteel of tientallen terugkerende en vertrekkende jihadisten, maar ook ronselaars en anderen die deelnemen aan de burgeroorlog in Syrië, strafrechtelijk kunnen worden vervolgd. Dat schrijft minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie (VVD) woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Volgens Opstelten is van ongeveer dertig personen bekend dat zij na hun jihadreis naar Syrië weer zijn teruggekeerd naar Nederland. De aandacht voor de groep terugkeerders is volgens Opstelten 'groot'. "Zo maakt de AIVD van elke onderkende jihadganger een dreigingsinschatting. Aanvullend beziet het Openbaar Ministerie of strafrechtelijke vervolging mogelijk is", schrijft hij.

De minister stelt dat voor elke individu de best mogelijk aanpak wordt samengesteld 'met als doel de mogelijke dreiging die van deze personen uitgaat te verminderen'. Opstelten noemt het verder 'onacceptabel' dat 'Nederlandse ingezetenen worden geronseld voor de gewelddadige jihadistische strijd'.

Indien er aanwijzingen zijn dat een instelling zoals een moskee betrokken is bij het ronselen van jihadisten, gaat het Openbaar Ministerie bekijken of de instelling strafrechtelijk te vervolgen is. Sluiting komt volgens Opstelten pas ter sprake als dat voor de openbare orde noodzakelijk is.

De brief van de minister is een antwoord op Kamervragen van de PVV. Die had vragen gesteld toen vorige week bleek dat inlichtingendienst AIVD het zicht verliest op jihadisten in Nederland. Dat zou te maken hebben met bezuinigingen en een 'nieuwe dynamiek' in de jihadbeweging.

Opstelten wees er na de ministerraad al op dat het kabinet diverse maatregelen in petto heeft. Zo wordt gewerkt aan een wetsvoorstel dat regelt dat terugkerende jihadstrijders hun Nederlandse nationaliteit verliezen. Daarnaast wordt met andere Europese landen een actieplan tegen jihadreizigers ontwikkeld, dat volgende maand af moet zijn. Eerder was al bekendgemaakt dat de uitkeringen en studiefinanciering van jihadreizigers worden stopgezet.