FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 10 december 2013

[CL] Uitslagen Groep A t/m D (10/12/2013)

Voor de groepen A tot en met D stonden de zesde en laatste wedstrijd uit de groepsfase van de Champions League op het programma. In dit bericht staan de uitslagen, standen doelpuntenmakers, rode kaarten en eventuele andere bijzonderheden.

Groep A

Real Sociedad (Spa) - Bayer Leverkusen (Dui) 0-1
 49' Toprak 0-1

Manchester United (Eng) - Shakhtar Donetsk (Oek) 1-0
 67' Jones 1-0

Stand

# Club Wed. Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1. Manchester United * 6 4 2 0 14 12 - 3
2. Bayer Leverkusen * 6 3 1 2 10 9 - 10
3. Shaktar Donetsk + 6 2 2 2 8 7 - 6
4. Real Sociedad 6 0 1 5 1 1 - 10

Groep B

FC Kopenhagen (Den) - Real Madrid (Spa) 0-2
 25' Modric 0-1
 48' Ronaldo 0-2

Galatasaray (Tur) - Juventus (Ita) 0-0 (Gestaakt)

Stand

# Club Wed. Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1. Real Madrid * 6 5 1 0 16 20 - 5
2. Juventus 5 1 3 1 6 9 - 8
3. Galatasaray 5 1 1 3 4 7 - 14
4. FC Kopenhagen 6 1 1 4 4 4 - 13

Groep C

Olympiakos Piraeus (Gri) - Anderlecht (Bel) 3-1
 33' Saviola 1-0
 39' Kljestan 1-1
 49' Kouyaté (Anderlecht) (2x geel)
 58' Saviola 2-1
 88' N' Sakala (Anderlecht) (2x geel)
 90+3' Proto (Anderlecht)
90+5' Domínguez 3-1 (pen)

Benfica (Por) - Paris Saint-Germain (Fra) 2-1
 37' Cavani 0-1
 45' Lima 1-1 (pen)
 58' Gaitán 2-1

Stand

# Club Wed. Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1. Paris Saint Germain * 6 4 1 1 13 16 - 5
2. Olympiakos Piraeus * 6 3 1 2 10 10 - 8
3. Benfica + 6 3 1 2 10 8 - 8
4. Anderlecht 6 0 1 5 1 4 - 17

Groep D

Viktoria Plzen (Tsj) - CSKA Moskou (Rus) 2-1
 65' Musa 0-1
 67' Dzagojev (CSKA Moskou)
 76' Kolar 1-1
 90' Wagner 2-1
 90+3' Wernbloom (CSKA Moskou)

Bayern München (Dui) - Manchester City (Eng) 2-3
 5' Müller 1-0
 12' Gotze 2-0
 28' Silva 2-1
 59' Kolarov 2-2 (pen)
 62' Milner 2-3

Stand

# Club Wed. Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1. Bayern München * 6 5 0 1 15 17 - 5
2. Manchester City * 6 5 0 1 15 18 - 10
3. Viktoria Plzen + 6 1 0 5 3 6 - 17
4. CSKA Moskou 6 1 0 5 3 8 - 17

* = door naar achtste finales
+ = door naar Europa League

Schultz in beroep tegen vonnis hogere snelheid A13

Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) gaat in hoger beroep tegen de beslissing van de rechtbank in Rotterdam over de verhoging van de snelheid op de A13 bij Overschie. Dat schrijft zij dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.

De rechtbank oordeelde vorige maand dat de minister opnieuw een beslissing moest nemen over de bezwaren tegen de verhoging van de maximumsnelheid op de A13 bij Overschie. Schultz had volgens de rechtbank onvoldoende rekening gehouden met de hoeveelheid stikstofdioxide in de lucht rond Overschie. Ook had de minister het extra geluid dat wordt veroorzaakt door de snelheidsverhoging bij haar besluit moeten betrekken.

Op de A13 bij Overschie mag sinds juli vorig jaar 100 in plaats van 80 kilometer per uur worden gereden. De gemeente Rotterdam, Milieudefensie en bewoners hadden de zaak aangespannen. De minister had hun bezwaren eerder al afgewezen. Schultz schrijft in haar brief ook een nieuwe beslissing op bezwaar te gaan nemen, maar hier wil zij verder niet op ingaan omdat de zaak nog onder de rechter is.

Milieudefensie laat weten de beslissing van Schultz in hoger beroep te gaan teleurstellend te vinden. "Het is minachting voor de omwonenden van de snelweg dat de minister in beroep gaat om harder te mogen rijden terwijl is aangetoond dat dit heel schadelijk is voor de gezondheid," aldus campagneleider verkeer van Milieudefensie Ivo Stumpe. "Het lijkt er op dat de verkeersminister koste wat kost sneller wil rijden. Dat omwonenden hiervoor betalen met hun gezondheid neemt ze op de koop toe. Terwijl de snelheidsverhoging geen enkel nut dient."

Ook over de snelheidsverhoging op de A10-West bij Amsterdam loopt een rechtszaak. Begin vorige maand zei Schultz overigens nog er geen enkele moeite mee te hebben om de maximumsnelheid op de ringwegen rond Amsterdam en Rotterdam weer te verlagen vanwege gezondheidsrisico's. "Als die plekken niet voldoen aan de normen dan gaat de maximumsnelheid gewoon weer omlaag", zei Schultz. "We zitten nu binnen de norm. En we blijven dat altijd in de gaten houden."

[Upd] [CL] Galatasaray - Juve gestaakt wegens sneeuw

De Champions League-wedstrijd tussen Galatasaray en Juventus is dinsdagavond in de 32e minuut gestaakt. Door hevige winterse buien, sneeuwval en hagelstenen, was verder spelen niet meer mogelijk. De stand was op dat moment 0-0.

De wedstrijd werd in eerste instantie door scheidsrechter Pedro Proença voor twintig minuten stilgelegd. Nadat beide teams de kleedkamers hadden opgezocht, kwamen direct mensen het veld op om de lijnen weer zichtbaar en het veld weer speelklaar te maken. Hevige sneeuwval zorgde er echter voor dat de UEFA besloten heeft dat er vandaag niet meer verder gespeeld zal worden.

Bij Galatasaray stond Wesley Sneijder in de basis. De Nederlandse middenvelder moet met zijn ploeg Juventus verslaan om de volgende ronde van het kampioenenbal te bereiken.

Het is nog onduidelijk wanneer het duel uit groep B hervat zal gaan worden. Galatasaray en Juventus strijden om een plaats in de tweede ronde van de Champions League, waarbij Juve de beste papieren heeft. De 'verliezende' club kan zich op gaan maken voor de Europa League.

Update 22.52 uur
De wedstrijd tussen Galatasaray en Juventus zal morgen verder worden gespeeld. De aanvangstijd van het duel is 13.00 uur.

Tienermeisje stopt krokodil in vagina

Een 17-jarig meisje uit Mexico heeft geen mooi geslachtsdeel meer. Zij heeft namelijk vele malen krokodil in haar punani gespoten.

Het meisje meldde zich onlangs bij de dokter in Puerto Vallarta met wat vreemde verwondingen aan haar flamoes. Toen dokter eens goed tussen haar benen keek, zag hij dat haar vagina volledig was weggerot.

"Het meisje had een infectie die haar complete genitaliën had laten rotten", aldus de dokter. "Ze heeft verteld al zeker twee maanden krokodil te gebruiken."

Krokodil is een zeer populaire en goedkope drug. Ontdekt in Rusland, heeft de huiskamerdrug wereldwijd al vele slachtoffers gemaakt. Dit meisje was zo snugger de drug rechtstreeks in haar poes te spuiten.

Krokodil, mooi spul!

Demi Lovato smokkelde cocaÔne mee vliegtuig in

In de periode dat ze verslaafd was aan drugs, smokkelde Demi Lovato wel eens cocaïne mee een vliegtuig in. "Ik kon niet langer dan dertig minuten tot een uur zonder cocaïne", vertelt de 21-jarige zangeres, die in 2010 in een afkickkliniek zat, aan entertainmentprogramma Access Hollywood.

Aan boord van het vliegtuig wachtte Lovato, bekend door haar rol in een Disney-serie, tot iedereen in de eerste klas sliep. Daarna ging ze naar de wc om drugs te gebruiken. "Zo ver heb ik het laten komen, en in die tijd was er altijd iemand bij me. Ik werd begeleid door iemand die nuchter was, die me 24 uur per dag in de gaten hield, en voor diegene verborg ik het ook."

Lovato, die ook een alcoholprobleem en een eetprobleem had, was naar eigen zeggen erg manipulatief. "Ik manipuleerde iedereen om me heen. Ik loog aan een stuk door, zodat het van de buitenkant leek of alles in orde was."

Meer dan 500 doden in CAR

Het sektarische geweld afgelopen week in de hoofdstad van de Centraal-Afrikaanse Republiek heeft aan meer dan vijfhonderd mensen het leven gekost. Dat hebben medewerkers van hulpdiensten dinsdag gezegd.

Sinds donderdag zijn in de hoofdstad Bangui 461 lijken geborgen, zei Antoine Mbao Bogo van het lokale Rode Kruis. In dit cijfer zijn nog niet de tientallen dode moslims meegerekend die voor hun begrafenis naar moskeeën werden gebracht.

Frankrijk en de Afrikaanse Unie hebben van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties een mandaat gekregen voor een militaire interventie om het geweld tussen christenen en moslims te beteugelen.

Moslimrebellen wierpen in maart de president van het land omver. Religieuze motieven speelden toen nog geen rol van betekenis, maar nadien gingen de gewapende moslimstrijders zich te buiten aan geweld tegen burgers, waartegen christelijke groepen in het geweer zijn gekomen.

Britt Dekker zorgt voor kerstravage

Britt Dekker heeft dinsdagmiddag de boel op stelten gezet bij het optuigen van kerstbomen voor het goede doel. Door toedoen van de realityster vlogen de versierspullen alle kanten op. "Ik trok aan het verkeerde dingetje", vertelt Dekker voor de camera van Novum Nieuws. "Maar ik was 'm meteen gesmeerd. Het ging per ongeluk."

Volgens Dekker heerste er onderling een grote strijd tussen de BN'ers die een kerstboom kwamen versieren voor de Sky Radio Christmas Tree for Charity. "Ik werd echt helemaal bang. Iedereen dook op die ballen, alles viel in elkaar. Ik dacht echt: wat is dit nou weer?"

Anita Witzier en Jan Kooijman konden elkaars bloed wel drinken. "Jan Kooijman had me het liefst willen wurgen", grapte Witzier. "Het is hem niet gelukt. Van tevoren denk je nog: leuk, een kerstboom versieren. Maar het is survival of the fittest vandaag." De presentatrice had wel een idee waar de zogenaamde agressie van Kooijman vandaan kwam. "Hij ziet mijn kracht en talent en ambitie, daar zal hij bang voor zijn."

"Anita Witzier is gek in haar hoofd", reageerde Kooijman. "Heb je gezien hoe ze mensen omver ging duwen? Ongelooflijk. Ik ben bang voor haar. Toen ik zag dat ze hier was, kreeg ik spontaan een zweetaanval. Ik heb een ander shirtje aangetrokken. Anita is echt intimiderend."

Witzier won uiteindelijk wel de eerste prijs, tienduizend euro voor het Reumafonds. De derde prijs van 2500 euro ging naar Kooijman voor het Prinses Beatrix Spierfonds.

Oppositie wil Thaise premier vervolgen

De leider van de protestacties in Bangkok, de vroegere parlementariër Suthep Thaugsuban, heeft dinsdag opdracht gegeven tot de juridische vervolging van premier Yingluck Shinawatra wegens oproer. Suthep is zelf aangeklaagd voor dit delict, omdat hij leiding geeft aan betogers die overheidsgebouwen bezetten en ambtenaren oproept van hun werk weg te blijven.

Yingluck liet eerder dinsdag weten niet te zullen aftreden. Haar regering besloot eerder tot vervroegde verkiezingen, op 2 februari, maar voor de oppositie is dat niet genoeg. Zij eist het vertrek van de regering en wil een eigen landsbestuur vormen.

De demonstranten willen van Yingluck af. Zij zeggen dat zij slechts een marionet is van haar broer, de miljardair Thaksin Shinawatra, die wegens een veroordeling voor corruptie voor vrijwillige ballingschap heeft gekozen. Suthep wil niet alleen dat Yingluck wordt vervolgd, maar hij beval de politiechef alle agenten binnen twaalf uur terug te trekken van hun post.

De Thaise oppositie wil met een volksraad een parallel landsbestuur invoeren en een krijgsmacht van 'vrijwillige vredestroepen' samenstellen. Critici wuiven de plannen weg als ondemocratisch en ongrondwettelijk.

Nobelprijzen uitgereikt in Stockholm

De Nobelprijzen voor geneeskunde, natuurkunde, scheikunde, literatuur en economie zijn dinsdag door de Zweedse koning Carl XVI Gustaf in het Concertgebouw in Stockholm uitgereikt. Een van de laureaten, de winnares van de literatuurprijs Alice Munro, kon om gezondheidsredenen niet bij de ceremonie aanwezig zijn. De Canadese schrijfster werd vertegenwoordigd door haar dochter Jenny Munro, die de prijs namens haar moeder in ontvangst nam.

De Brit Peter Higgs en de Belg François Englert ontvingen de natuurkundeprijs voor hun theorieën over het Higgsdeeltje, dat bijdraagt aan de kennis over de massa van subatomaire deeltjes. De scheikundigen Martin Karplus, Michael Levitt en Arieh Warshel deelden de prijs voor chemie voor het ontwikkelen van krachtige computermodellen waarmee chemische reacties kunnen worden berekend.

De Amerikanen James Rothman en Randy Schekman en de Duits-Amerikaanse Thomas Südhof namen de prijs voor geneeskunde in ontvangst voor hun doorbraak in het verklaren van de werking van transportsystemen in onze cellen.

De prijs voor economie, in 1968 door de Zweedse centrale bank in het leven geroepen, werd uitgereikt aan de Amerikanen Eugene Fama, Lars Peter Hansen en Robert Shiller voor hun rekenmethodes voor trends in tegoedenmarkten.

De politie liet weten vier naakte mannen te hebben ingerekend die van plan zouden zijn geweest het Concertgebouw binnen te dringen. Voordat de ceremonie begon liet een groep Chinese schrijvers en kunstenaars weten te zullen 'streaken' om te wereld te herinneren aan het lot van de winnaar van de vredesprijs in 2010, de Chinese dissident Liu Xiaobo, die nog steeds achter de tralies zit. Of het om dezelfde mannen als de arrestanten gaat, is nog onduidelijk.

Eerder dinsdag nam het hoofd van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW), Ahmet Uzumcu, in Oslo de Nobelprijs voor de vrede in ontvangst. Die werd door het Nobelcomité toegekend aan de OPCW vanwege de leidende rol van de organisatie in de missie om Syrië van zijn chemischewapenarsenaal te ontdoen.

'Nieuw Mana-deel op komst'

Square Enix heeft misschien een subtiele hint voor de fans achtergelaten op de cd X'mas Collections II - Music From Square Enix. Daar staat een track op van een toekomstig project met de veelzeggende naam Seiken Densetsu. Voor de niet-kenners beter bekend als de Mana-serie, met als bekendste game Secret of Mana.

Wat, wanneer en hoe, we hebben geen idee, maar Square Enix is de fans in ieder geval nog niet vergeten. De laatste consolegame, Seiken Densetsu 4 oftewel Dawn of Mana, kwam uit in 2007 en was voor PlayStation 2. Er is dit jaar in Japan een iOS/Android-game genaamd Circle of Mana uitgebracht.

Mana-game

Cel geŽist tegen piraten voor beschieten mariniers

Tegen vier Somalische verdachten van piraterij die in oktober vorig jaar Nederlandse mariniers in een hinderlaag lokten zijn voor de rechtbank in Rotterdam dinsdag gevangenisstraffen tot tien jaar geëist. Het Openbaar Ministerie beschuldigt het viertal van zeeroof en poging tot moord.

De mariniers werden onder vuur genomen toen ze voor de kust van Somalië een Iraans vissersschip wilden controleren tijdens een missie tegen piraterij. De mariniers zaten in drie hulpvaartuigen van het marineschip de Hr. Ms. Rotterdam. Terwijl ze voor de controle onderweg waren, werden ze plotseling onder vuur genomen met automatische wapens.

De vissersboot bleek te zijn gekaapt door piraten. De mariniers beantwoordden het vuur en ook vanaf de Rotterdam werd teruggevuurd. Door het vuurgevecht vloog de vissersboot in brand, waarop opvarenden overboord sprongen.

Terwijl de mariniers probeerden drenkelingen te redden, weren ze opnieuw onder vuur genomen vanaf de vissersboot en het strand. Toch wisten ze 25 drenkelingen aan boord te krijgen. Tussen de 25 mensen zaten de vier verdachten. "De verdachten hebben lafhartig een hinderlaag opgesteld en hierbij niet geschroomd om de gegijzelde bemanning als schild in te zetten", concluderen de officieren van justitie van het landelijk parket.

Tegen de verdachte die de leiding zou hebben gehad en extreem gewelddadig zou zijn geweest tegen de bemanning van de vissersboot werd tien jaar cel geëist. Twee andere verdachten hoorden een gevangenisstraf van acht jaar tegen zich eisen. Tegen de vierde verdachte werd zes jaar cel geëist, omdat hij kortere tijd op de gekaapte boot zou zijn geweest, maar wel zou hebben deelgenomen aan de beschieting van de Nederlandse mariniers.

Politie onderzoekt mogelijke ontvoering in Delft

De politie in Delft onderzoekt de mogelijke ontvoering van een 17-jarige jongen. De jongen werd volgens een getuige dinsdagmiddag in een auto getrokken. De politie zoekt uit of het gaat om een ontvoering of een 'misplaatste grap'.

De getuige zei te hebben gezien dat de jongen op de Brasserskade in een donkere Ford Focus werd getrokken. Het voertuig, met daarin nog vijf andere mensen, reed vervolgens weg in de richting van het centrum van de Zuid-Hollandse stad. De politie is op zoek naar meer getuigen.

Oorzaak Drentse saunabrand blijft onduidelijk

De oorzaak van de brand die zondagavond woedde in een sauna in het Drentse Peize is niet te achterhalen. Dat meldt de politie dinsdag na onderzoek. Er zijn geen sporen van brandstichting gevonden en er zijn ook geen aanwijzingen die duiden op een technisch mankement.

Het was de vijfde keer in acht jaar tijd dat bij Beauty Sauna Peize brand uitbrak. Bij de brand van zondag ging de houten bamboesauna volledig in vlammen op. De rest van het saunacomplex bleef gespaard. Er vielen geen gewonden.

Een verband tussen de branden is nooit aangetoond. Twee ex-werknemers verklaarden eerder tegenover RTV Drenthe echter dat de eigenaar het niet al te nauw nam met brandgevaarlijke situaties. De eigenaar ontkent dat en zei eerder tegen de omroep dat er bij de bouw van de bamboesauna juist op de brandveiligheid is gelet.

Protestzones toegestaan tijdens Winterspelen

Russische organisatoren hebben ingestemd met de oprichting van protestzones tijdens de Winterspelen in Sochi. IOC-voorzitter Thomas Bach zei dinsdag dat hij daarover in kennis is gesteld door organisatoren tijdens een verslag aan het uitvoerend comité. "Dit is een maatregel die we graag verwelkomen, zodat iedereen zijn of haar vrije mening kan uiten", reageerde de Duitser verheugd.

In augustus verbood de Russische president Vladimir Poetin nog bij decreet alle 'bijeenkomsten, demonstraties, marsen en stakingen' tijdens en in aanloop naar de Olympische of Paralympische Spelen in Sochi. Het verbod zou op 7 januari ingaan, een maand voor start van de Spelen, en 21 maart eindigen.

Volgens Bach zijn de protestzones voor 'mensen die hun mening willen uiten of willen demonstreren tegen of voor iets'.

McLaren en Force India niet naar bandentest

McLaren en Force India zien af van deelname aan de bandentest van Pirelli in Bahrein. Beide renstallen voeren aan dat het te kort dag is om alle logistiek op orde te krijgen voor de test die van 17 tot en met 19 december op het programma staat.

Autosportfederatie FIA liet gisteren weten dat zes teams, Ferrari, Red Bull Racing, Mercedes, McLaren, Force India en Toro Rosso, deel zouden nemen aan de test. De andere renstallen hadden bedankt voor de uitnodiging. Hier komen McLaren en Force India nu bij, zo bevestigden beide teams aan Sky Sports.

De test in Bahrein is opgezet door Pirelli om zo de teams te kunnen laten wennen aan het 2014-rubber en de werking van de banden te kunnen meten. Oorspronkelijk zouden de renstallen al in Brazilië hebben kunnen rijden met nieuwe banden, maar regen gooide op de vrijdag roet in het eten. Besloten is om in de test met 2013-auto's te gaan rijden.

Gordon scheldt Connie Breukhoven uit

Gordon vindt dat Connie Breukhoven zich moet schamen. Maandag kwam naar buiten dat Patty Brard en Connie Breukhoven woensdag niet optreden tijdens het benefietgala van Gerard Joling en Gordon. Daarop liet Breukhoven een telefoongesprek uitlekken tussen haar en Gordon, waarin de zanger Breukhoven onder meer uitmaakt voor 'vuil, vies, goor, verwend secreet'.

"Oh god, Connie Breukhoven heeft ons verhit telefoongesprek online laten zetten bij mijn hartsvriend Marc van der Linden, wat een triestheid", twitterde Gordon. Het gesprek is te beluisteren via de website van Weekend, waarvan Van der Linden hoofdredacteur is. "Rug recht en gewoon stralen morgen voor het Ouderenfonds", voegde de zanger later toe. "Daar gaat het om, niet om de vergane glorie van Connie Breukhoven. Shame on her."

Brard zei maandag in Show Vandaag dat zij en Breukhoven niet willen optreden bij het gala met Gordon en Joling omdat ze niet achter het te zingen nummer, Tomorrow, staan. Patricia Paay zingt wel mee. Het benefietgala voor het Nationaal Ouderenfonds wordt woensdagavond live uitgezonden.


Gordon scheldt Connie Breukhoven uit

95.000 doden bij gewapende conflicten

Bij gewapende conflicten zijn vorig jaar zeker 95.000 mensen gedood en honderdduizenden gewond geraakt. Volgens de Academie voor Internationaal Humanitair Recht in Genève, die dit dinsdag bekendmaakte, waren er in 2012 minstens 38 gewapende conflicten in 24 landen en territoria.

De academie probeert juridische criteria vast te leggen voor wat precies onder een gewapend conflict moet worden verstaan. Omdat hierover nog onduidelijkheid bestaat, is het ook onzeker wanneer er sprake is van oorlogsmisdaden, zegt de leider van de academie, Andrew Clapham. De classificatie is volgens het hoofd onderzoek van de academie, Stuart Maslen, van belang, omdat 'de regels voor de toepassing van dodelijk geweld over het algemeen ruimer zijn wanneer er een gewapend conflict is, dan in een situatie van ordehandhaving'.

Sommige landen, zoals Syrië, Turkije en Thailand, ontkennen dat op hun grondgebied gewapende conflicten bestaan. Maar er waren ook een paar gevallen waarin het recht toch zijn loop kreeg, bijvoorbeeld door de vervolging in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten van militairen voor oorlogsmisdaden in Afghanistan.

Er was in 2012 welbeschouwd maar één internationaal conflict, tussen Sudan en Zuid-Sudan. Eventueel zou het geschil tussen de Verenigde Staten en Pakistan over de Amerikaanse droneaanvallen volgens de academie ook als een internationaal conflict kunnen worden beschouwd, maar het overgrote deel was 'niet-internationaal', omdat ze gingen tussen regeringen en gewapende groepen binnen hun grenzen.

De meeste doden vielen in 2012 in Syrië (55.000), gevolgd Mexico (9000) en Afghanistan (7500). Negen gewapende conflicten betroffen militaire bezettingen: Azerbeidzjan, Cyprus, Eritrea, Georgië, Libanon, Moldavië, Palestina, Syrië en de Westelijke Sahara.

Mogelijk ontvoerde jongen terecht

De 17-jarige jongen die dinsdag in Delft mogelijk werd ontvoerd, is terecht. Hij is in goede gezondheid aangetroffen in een woning in Delft, meldt de politie.

De jongen werd volgens een getuige dinsdagmiddag op de Brasserskade in een auto getrokken. Het voertuig, met daarin nog vijf andere mensen, reed vervolgens weg in de richting van het centrum van de Zuid-Hollandse stad. De politie begon daarop een onderzoek om te zien of het daadwerkelijk ging om een ontvoering of een misplaatste grap.

De politie wist aan het begin van de avond te achterhalen waar de jongen verbleef. Hij is meegenomen naar een politiebureau voor verder onderzoek.

Neusaap dood

De 3-jarige neusaap Goalie is plotseling overleden bij de Apenheul in Apeldoorn. Dat meldt het dierenpark dinsdag. Het dier woonde nog maar kort in de Apenheul. In september kwam de neusaap samen met soortgenoot Jeff vanuit Singapore naar het dierenpark.

Dierenverzorgers troffen Goalie dood aan in zijn verblijf. De schrik was volgens de Apenheul enorm. Goalie had geen tekenen van ziekte vertoond.

Onderzoek van het veterinair laboratorium van de Universiteit van Utrecht heeft aangewezen dat Goalie geen vetreserves meer had en een tekort had aan albumine, een bloedeiwit. Goalie, die is geboren en opgegroeid in Singapore Zoo, was volgens de Apenheul vreemd genoeg echter juist tweehonderd gram zwaarder geworden sinds zijn aankomst in Apeldoorn. De oorzaak van de aandoening is onbekend.

In het wild komen neusapen alleen voor op Borneo. De Apenheul meldde in januari nog de enige dierentuin in Europa te zijn die neusapen huisvest. Jeff blijft overigens niet alleen achter. In het dierenpark woonden Jeff en Goalie samen met de oudere Agik, die sinds 2011 in Apeldoorn verblijft.

Kwart rechters wilde opstappen

Een op de vier Nederlandse rechters en bijna de helft van de medewerkers bij het Openbaar Ministerie heeft de afgelopen vijf jaar overwogen op te stappen. De belangrijkste reden om te stoppen is de werkdruk, meldt Vrij Nederland na een enquête van het weekblad en de Nederlandse Vereniging voor de Rechtspraak onder leden van de vereniging.

In totaal 689 magistraten, waarvan tachtig procent rechters en twintig procent OM-medewerkers, werkten mee aan het onderzoek. Bijna driekwart van de rechters vindt de werkdruk hoog en ruim twintig procent zelfs te hoog. Bij het OM geeft 94,7 procent aan de werkdruk hoog te vinden, 48,5 procent vindt die te hoog.

Ruim de helft van de ondervraagden denkt dat het de komende jaren nog tien tot dertig procent drukker wordt. De werkdruk stijgt volgens hen vanwege de ingewikkeldheid van zaken, het personeelsbeleid binnen de organisatie, de gebrekkige digitalisering en de manier waarop in de buitenwereld hun werk wordt uitvergroot.

Het onderzoek wijst verder uit dat circa 65 procent van de ondervraagden de voortvarendheid waarmee minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) en zijn staatssecretaris Fred Teeven (VVD) te werk gaan afkeurt. Het voorstel van Teeven om het spreekrecht van het slachtoffer uit te breiden zodat die ook hun strafwens kunnen uitspreken in de rechtszaal noemt zo'n 76 procent van de geënquêteerden een slecht idee, omdat dat zal leiden tot verkeerde verwachtingen.

Verder verwacht ruim 84 procent van de magistraten dat de rechtspraak wordt bemoeilijkt door het snijden in de begroting van het Openbaar Ministerie.

Resten Paul Walker vrijgegeven

De lichamelijke resten van Paul Walker, die vorig weekeinde overleed bij een autocrash, zijn overgebracht naar een mortuarium. Dat vertelde een bron aan entertainmentsite TMZ. Walkers familie mag nu bepalen wanneer de acteur wordt begraven of gecremeerd.

Zondag werd op de plek van het ongeluk een grote herdenking gehouden voor Walker, die op 40-jarige leeftijd overleed. Veel mensen kwamen in snelle auto's en lieten bloemen, kaarsen en knuffelbeesten achter voor de acteur, bekend van de Fast and the Furious-films.

De Boer: Ajax en Milan hebben evenveel kans

Ajax-trainer Frank de Boer zegt op voorhand geen favoriet te zien voor het cruciale Champions League-treffen bij AC Milan. "Ik heb het gevoel dat de verhoudingen 50/50 zijn", zei de coach dinsdag op een persconferentie. "Als we ons niveau van de laatste weken halen, hebben we zeker een kans. Maar we zullen het maximale uit onszelf moeten halen om Milan te verslaan."

De opdracht is duidelijk voor Ajax: er moet gewonnen worden. Bij een nederlaag of gelijkspel bereikt Milan de volgende ronde. De Boer verwacht daarom niet dat de thuisploeg met een offensieve opvatting het veld zal betreden. "In het terugzakken en vervolgens snelle omschakelen ligt wel hun kracht. Met Kaka als grote animator en Balotelli als targetman, die natuurlijk ook geweldig kan voetballen en doelpunten kan maken."

Mocht Ajax dus vooral op de helft van de Italianen spelen, zal dat niet onwennig zijn voor de Amsterdammers. "Kleine ruimtes zijn we gewend van de competitie", zegt De Boer. "Normaliter moeten we in staat zijn die te kunnen slechten, maar deze tegenstander is natuurlijk wel van een ander kaliber. "

De Italiaanse media vroeg specifiek naar het meespelen van Bojan, die een verleden heeft bij Milan. De Boer wilde echter niets loslaten over de opstelling. Pas woensdagmiddag, een aantal uur voor de wedstrijd, worden de spelers geïnformeerd over de basiself. "Iedereen die mee is, zou kunnen spelen."

'Xbox One mogelijk langer vertraagd'

De lancering van de Xbox One is in verschillende Europese landen, waaronder Nederland, vertraagd tot begin 2014. Nu is het mogelijk dat voor een deel van deze 'vertraagde landen' de lancering nog verder wordt vertraagd.

Van een vertrouwelijke bron die de eerste vertraging al correct had aangegeven komt nu het nieuws dat de landen Denemarken, Finland, Zweden en Noorwegen mogelijk moeten wachten tot het derde kwartaal van 2014. Wat er met landen zoals Rusland, Nederland, België en Zwitserland gaat gebeuren is nog niet bekend. 

Een officiële datum is nog niet bekendgemaakt en met dit nieuws lijkt die datum ook een stapje verder weg, we zullen het allemaal moeten afwachten.

Vettel niet blij met nieuwe puntenregel

Sebastian Vettel is allerminst tevreden met de nieuwe regel in de Formule 1, die ervoor zorgt dat coureurs bij de laatste race dubbele punten krijgen. De Duitse wereldkampioen vindt de regel absurd en vind dat de regel het werk van de teams devalueert.

"Het is een absurde regel en het straft eigenlijk diegene die het hele seizoen hard hebben gewerkt", aldus de Duitse rijder van Red Bull. "Ik respecteer de tradities van de sport en begrijp deze nieuwe regel absoluut niet."

De regel gaat al vanaf komend seizoen in en betekent dat er bij de laatste race in Abu Dhabi er 50 punten te halen zijn voor de winnaar. Voor Vettel had deze regel het afgelopen seizoen trouwens weinig uitgemaakt; hij had nog steeds ruim voor het einde van het seizoen wereldkampioen geweest.

Xbox One-HD kleiner dan gedacht

Een feature die de Xbox One mist is dat het niet duidelijk is hoeveel vrije GB de harde schijf nog heeft. IGN heeft onderzoek gedaan en is tot de conclusie gekomen dat een standaard Xbox One met het OS en de standaard geïnstalleerde apps tussen de 362 en 365 GB aan vrije ruimte heeft.

Dit houdt in dat de er van de 500 GB-schijf al rond de 135 GB in gebruik is. De grote gebruikers van de Gigabytes zijn de games die verschillende grotes hebben. Zo ligt de installatie van NBA 2K14, Dead Rising en Call of Duty Ghosts al rond de 40 GB per game. De verschillende apps op de console nemen een veel kleinere ruimte in beslag, vaak maar enkele MB's. 

Microsoft heeft al aangegeven te kijken naar enkele veranderingen in het OS om datamanagement makkelijker te maken. 

Voetballers krijgen geen geld uit tv-rechten

Profvoetballers krijgen geen aandeel van de opbrengsten van hun club uit de televisierechten. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam dinsdag bepaald. Het hof vindt dat de voetballers al genoeg compensatie krijgen.

In de rechtszaak stonden vertegenwoordigende partijen van voetbalclubs en de KNVB gezamenlijk tegenover die van profvoetballers. De spelers wilden afdwingen weer een percentage van de televisiegelden te ontvangen, zoals van 1990 tot 1999 gebruikelijk was.

De profvoetballers stellen recht te hebben op een aandeel uit de televisiegelden op basis van hun portretrecht. Het gerechtshof wees dit argument af, omdat de voetballers al een salaris ontvangen en er in Nederland geen praktijk bestaat waarbij een dergelijke vergoeding naast het inkomen wordt betaald.

In 2004 werd de Vereniging van Contractspelers (VVCS) door de rechtbank ook al in het ongelijk gesteld, waarna een hoger beroep volgde. De VVCS zegt te overwegen tegen het besluit in cassatie te gaan.

PlayStation 4-streaming in cijfers

Sony Computer Entertainment America en Sony Computer Entertainment Europe maken vandaag bekend dat honderdduizenden PlayStation 4-bezitters de geïntegreerde streaming mogelijkheden van de console hebben omarmd.

Sinds de introductie van de PlayStation 4 zijn er al bijna 800.000 live gameplay streams gedaan en is er meer dan 7,1 miljoen keer meegekeken met gamers via de streaming platforms Twitch en Ustream. In totaal gaat het om meer dan 20 miljoen minuten aan live gameplay die gestreamt zijn vanaf de console.

Tien procent van alle content op Twitch komt van de PlayStation 4, sinds de lancering op 15 november in de VS en Canada en de lancering op 29 november in Europa, Australië en Latijns-Amerika, gebaseerd op de gemiddelde aantal uitgezonden minuten. Ustream rapporteert een gemiddelde van 31 minuten streaming per uitzending. In de top van uitzendingen van games staan Battlefield 4 van Electronic Arts Inc, Killzone Shadow Fall van Sony Computer Entertainment Worldwide Studios en Call of Duty: Ghosts van Activision.

"PlayStation 4 is speciaal ontworpen zodat mensen hun game-ervaringen kunnen delen. De interesse in het streamen van live-gameplay heeft onze stoutste verwachtingen overtroffen", aldus Shuhei Yoshida, president van Sony Computer Entertainment Worldwide Studios. "We zijn erg enthousiast om te zien dat gamers live streaming via de PS4 omarmen en we kijken er naar uit om te zien hoe social gaming op de PS4 zich de komende jaren ontwikkeld."

Het uitzenden van je eigen gameplay en andere sociale features kunnen eenvoudig worden geactiveerd via de nieuwe 'Share'-button op de DualShock 4-controller. Deze knop is een groot succes en is door de gebruikers al meer dan 10,9 miljoen keer ingedrukt om zo in het Share Menu te komen.

DualShock 4

Visgids Gijs

Mijn zonen hebben normaal gesproken een  uiterst verfijnde smaak. Ze houden héél toevallig, net als hun vader, van voetbal en heavy metal. Puur toeval inderdaad, want ik heb het ze nooit opgedrongen. Dat werkt averechts. Gers Pardoel, K3 of andere meuk slaan ze helemaal over. Zodra we in de auto zitten, beginnen ze te smeken of ik Iron Maiden wil opzetten. Met een diepe zucht en geveinsde tegenzin doe ik dat. Van binnen straal ik van geluk, als ik ze via de achteruitkijkspiegel zie headbangen. Zo kwamen wij dus pasgeleden headbangend de straat inrijden en daar stond plotseling Visgids Gijs bij ons op de stoep.

Strootman wil graag bij Roma blijven

Kevin Strootman wil bij AS Roma blijven. De Nederlandse middenvelder gaat niet in op de belangstelling van Manchester United. De 23-jarige middenvelder is bezig aan zijn eerste seizoen bij AS Roma en maakt veel indruk. Strootman dwong direct een basisplaats af in het team van trainer Rudi Garcia en heeft zich ontwikkeld tot sleutelspeler.

Manchester United wil zich in januari versterken en liet het oog vallen op Strootman. Naar verluidt heeft de club uit de Premier League een transfersom van 36 miljoen euro over voor de Nederlandse international.

Strootman ziet voorlopig geen enkele reden om te vertrekken uit Rome. "Kevin is gelukkig in Rome en zijn intentie is om hier lang te blijven", zegt zijn zaakwaarnemer Chiel Dekker in gesprek met Sky Sports. "Roma is bezig aan een nieuw project met een nieuw team. Kevin heeft zich snel aangepast aan zijn nieuwe club."

In veertien competitiewedstrijden was Strootman met drie doelpunten en vijf assists al meerdere malen belangrijk voor de Giallorossi. In de Serie A verloor Roma nog geen enkele wedstrijd en staat het tweede op de ranglijst. Alleen koploper Juventus doet het voorlopig beter.

Kojima stopt ooit met Metal Gear Solid

Hideo Kojima, het brein achter Metal Gear Solid, heeft aangegeven niet nog 25 jaar bezig te kunnen zijn met de videogame-serie. Hij geeft aan dat op een gegeven moment iemand anders zijn werk zal moeten overnemen.

De ontwikkelaar die alweer vijftig jaar oud is heeft al eerder aangegeven te gaan stoppen met de serie maar de liefde zorgt er voor dat hij altijd terugkomt. Of Kojima nu serieus is en het jongere volk aan het roer wil laten staan is afwachten maar hij ziet de Metal Gear-franchise over 25 jaar nog wel bestaan.

Anton voor twee jaar naar Movistar

Igor Anton heeft toch onderdak gevonden voor komend wielerseizoen. De 30-jarige klimmer gaat aan de slag bij Movistar, zo maakte de Spaanse wielerformatie dinsdag bekend. Anton heeft een contract voor twee seizoenen getekend. De Bask kwam sinds 2004 uit voor Euskaltel, dat door de mislukte zoektocht naar een nieuwe hoofdsponsor ter ziele ging.

Anton won in 2006 een rit in de Ronde van Spanje en brak een jaar later definitief door met de achtste plaats in het eindklassement. Hij leek een grote toekomst als ronderenner tegemoet te gaan, maar wist de hooggespannen verwachtingen niet waar te maken.

De negende plaats in de Vuelta van vorig jaar was zijn laatste wapenfeit als klassementsrenner. In totaal heeft Anton drie etappezeges in de Vuelta en een in de Giro achter zijn naam.

Bij Movistar komt Anton grote namen als Alejandro Valverde en Nairo Quintana, de nummer twee van de Tour de France tegen. Wereldkampioen Rui Costa keerde de ploeg de rug toe en ging aan de slag bij Lampre.

Wielrenner Wiggins geridderd

De Britse wielrenner Bradley Wiggins is dinsdag tot ridder geslagen door de Engelse koningin Elizabeth. De 33-jarige Engelsman mag zich daardoor nu officieel Sir Bradley Wiggins noemen. Wiggins had al eind vorig jaar zijn ridderschap beloofd gekregen, maar van een ceremonie was het nog niet gekomen.

De drievoudig Olympisch kampioen kreeg de onderscheiding voor zijn verdiensten voor het wielrennen. Wiggins zei zich na afloop van de ceremonie in Buckingham Palace 'nederig' te voelen. "Ik kan me niet meer herinneren wat ze gezegd heeft of wat ik tegen haar gezegd heb", bekende hij in een reactie op de website van zijn ploeg Sky. "Ik was zenuwachtiger hiervoor dan voor een olympische finale. Het was zenuwslopend. Ik vond het een grote eer om deze onderscheiding te krijgen."

Sir Bradley Wiggins wist vorig jaar als eerste Brit ooit de Tour de France te winnen. Op de Olympische Spelen in Londen in hetzelfde jaar pakte hij de winst in de wegwedstrijd van het wielrennen. Eerder won hij al een keer goud op de Spelen van 2004 en 2008 bij het baanwielrennen.

Van Calker komend weekend weer met Jansma

Komend weekend bij de derde wereldbekerwedstrijd van dit seizoen in Lake Placid zal Edwin van Calker in de tweemansbob wederom aan de start verschijnen met Sybren Jansma. Vorig weekend verving Jansma in Park City de geblesseerde remmer Bror van der Zijde.

Dit najaar dwong Van der Zijde een plaats in de bob af en hij kampt nu met liesklachten. "Het gaat de goede kant op, maar voor de eerstvolgende race wil ik vroeg duidelijkheid scheppen”, aldus Van Calker.

Eerste homohuwelijk op Britse bodem in maart

Het eerste homohuwelijk op Britse bodem kan op zaterdag 29 maart 2014 plaatsvinden. Vanaf die datum staat het huwelijk 'open voor iedereen, ongeacht of iemand verliefd wordt op iemand van hetzelfde of het andere geslacht', zei de Britse minister van gelijkheid Maria Miller dinsdag.

Het Britse parlement besloot in juli tot legalisering van het homohuwelijk in Engeland en Wales. Homo's of lesbiennes kunnen voor de wet trouwen, maar ook voor de kerk. Daarbij is wel aangetekend dat dat alleen geldt voor kerkgenootschappen die dat toestaan. Binnen de Anglicaanse Kerk bestaat bijvoorbeeld veel weerstand tegen het homohuwelijk.

Homostellen die een geregistreerd partnerschap zijn aangegaan, wat sinds 2005 mogelijk is, kunnen hun relatie tegen het einde van volgend jaar omzetten in een huwelijk.

Europcar treedt toe tot World Tour

De Franse wielerploeg Europcar heeft voor de komende twee jaar een licentie voor de World Tour gekregen. Dat heeft Alex Bousseau, de assistent-technisch directeur van de ploeg, dinsdag op Twitter bekendgemaakt.

Europcar is sinds 2011 de sponsor van de Franse wielerploeg. Het autoverhuurbedrijf volgde Bouygues Télécom op. Eerder ging de ploeg van Thomas Voeckler door het leven als Bonjour en Brioches la Boulangère.

Eurocommissaris hekelt behandeling minderheden Rusland

Eurocommissaris voor justitie en mensenrechten Viviane Reding heeft maandag felle kritiek geleverd op Rusland. Op Twitter schreef de eurocommissaris dat ze niet naar de Olympische Winterspelen in Sotsji gaat zolang minderheden in Rusland niet beter worden behandeld.

Minderheden, zoals homoseksuelen, hebben het zwaar in Rusland. Onlangs werd een wet van kracht die 'homopropaganda' verbiedt. Al eerder werd er kritiek geuit op de manier waarop Rusland omgaat met de mensenrechten. Zondag liet de Duitse bondspresident Joachim Gauck al weten niet af te reizen naar Sotsji vanwege de harde aanpak van dissidenten en de schending van mensenrechten.

De Russische president Vladimir Poetin heeft eerder getracht de gemoederen tot bedaren te brengen. Hij liet weten dat homo's welkom zijn in Sotsji. "Wij en onze atleten en fans doen ons best opdat zowel deelnemers als gasten zich op hun gemak voelen wat hun afkomst, ras of seksuele voorkeur ook mag zijn", zei hij eind oktober. Het IOC liet weten dat Rusland het olympisch handvest zal respecteren. Dat verbiedt discriminatie op wat voor gronden dan ook.

Farmaceuten krijgen Brusselse miljoenenboete

Farmaceuten Johnson & Johnson en Novartis krijgen samen een boete van meer dan zestien miljoen euro omdat ze met opzet de introductie van een goedkopere versie van een bestaand medicijn op de Nederlandse markt vertraagden. Dat heeft de Europese Commissie dinsdag besloten. Het Amerikaanse J&J krijgt met 10,8 miljoen euro de grootste boete.

De farmaceut betaalde het Zwitserse Novartis om te wachten met de introductie van de goedkopere, generieke pijnstiller, zo stelt de toezichthouder. Het ging daarbij om fentanyl, een pijnstiller die honderd keer zo sterk is als morfine en vaak wordt gebruikt bij kankerpatiënten. De reguliere en duurdere variant van fentanyl is een uitvinding van J&J.

"Beide bedrijven deinsden er niet voor terug om Nederlandse patiënten, onder meer kankerpatiënten, de toegang te ontzeggen tot een goedkopere versie van dit medicijn", zo stelt eurocommissaris Joaquín Almunia in een verklaring. Hij hoopt dat farmaceuten door het Brusselse besluit 'tweemaal nadenken' voordat ze zich inlaten met 'dit soort concurrentiebeperkende praktijken'.

Epke Zonderland doet Glazen Huis op slot

Epke Zonderland draait volgende week woensdag de deur van het Glazen Huis in Leeuwarden op slot. De turner sluit Giel Beelen, Coen Swijnenberg en Paul Rabbering op, die zes dagen lang plaatjes gaan draaien en niet eten om zo veel mogelijk geld op te halen voor de jaarlijkse 3FM-actie Serious Request.

Singer-songwriter Maaike Ouboter en de Britse band Bastille zijn woensdagavond ook van de partij. Zij geven een optreden op het Wilhelminaplein in Leeuwarden. De start van Serious Request is vanaf 19.30 uur live te volgen via radio en televisie. Op kerstavond verlaten de drie dj's het Glazen Huis weer.

Nieuw album Johnny Cash in het voorjaar

De nabestaanden van Johnny Cash komen in het voorjaar met een nieuw album van de in 2003 overleden countryzanger. Cash nam de plaat, Out Among the Stars, in de jaren tachtig op met Billy Sherrill. De cd werd destijds niet uitgebracht en raakte kwijt, maar nu blijkt dat Cash en zijn vrouw June Carter Cash de cd hadden bewaard.

"Ze gooiden nooit iets weg", zei John Carter Cash, zoon van de zanger. "Ze bewaarden alles. Ze hadden een archief waarin alle audiotapes van The Johnny Cash Show zaten, maar ook allerlei andere dingen zoals een kamelenzadel, een cadeautje van de prins van Saudi-Arabië."

Door de grote hoeveelheid spullen van zijn ouders stuitte John Carter Cash vorig jaar pas op Out Among the Stars. Op de plaat, die op 25 maart verschijnt, staan duetten met Waylon Jennings en June Carter Cash. "We waren in de wolken toen we de plaat vonden", aldus John Carter Cash. "Dit is een fantastische cd, die nog nooit iemand heeft gehoord."

Extra miljoenen tegen toeslagenfraude

Het kabinet trekt 4,6 miljoen euro extra uit om gemeenten te helpen het bevolkingsregister op orde te krijgen. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) dinsdag gezegd in de Tweede Kamer.

Gemeenten moeten het geld gebruiken om verdachte patronen op te sporen. "Als er na de geboorte van een kind opeens vaak sprake is van een scheiding, moet een gemeente opletten of er niet iemand heeft zitten uitrekenen dat dat fiscaal voordelig is", zei Plasterk.

Plasterk moest in de Tweede Kamer tekst en uitleg geven over het nieuws dat op grote schaal wordt gefraudeerd met toeslagen. Mensen schrijven zich bijvoorbeeld verkeerd in om een hogere toeslag te ontvangen.

De oppositie in de Tweede Kamer vindt dat het kabinet te weinig heeft gedaan nadat in april de 'Bulgarenfraude' met toeslagen aan het licht kwam. Plasterk zegde toe op korte termijn op de zaak terug te komen met een brief aan de Kamer.

Aangifte tegen Marktplaats om verkoop nazispullen

Tegen Marktplaats wordt woensdagmiddag aangifte gedaan omdat er op de website nazispullen worden verkocht. Arthur Graaff van website Nieuws WO2 zegt dinsdag dat Marktplaats door de verkoop niet aan te pakken het discriminatieverbod overtreedt.

Marktplaats neemt de kwestie al jaren niet serieus, zo blijkt volgens Graaff uit screenshots en foto's uit 2011, 2012 en dit jaar. "Ze kunnen elk splintertje pornografisch vlees van de site weren. Dat lukt ze perfect. Waarom dit dan niet? Het gaat getalsmatig om heel weinig advertenties. Het moet buitengewoon makkelijk zijn om dat van de site te weren", aldus Graaff.

Graaff stelt verschillende keren met Marktplaats te hebben gebeld, maar de website zou niet open staan voor een gesprek. Marktplaats moet allereerst een fatsoenlijk gesprek aangaan, vindt Graaff. "Dan kan Marktplaats uitleggen waarom ze doen wat ze doen."

Zondag riep het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) Marktplaats al op stappen te ondernemen om de verkoop van nazispullen op de site te stoppen. Het CIDI stelde in een verklaring geschrokken te zijn van het aantal nazi-items dat wordt aangeboden op de site. "Het lijkt wel een soort industrie te worden. Veel van de items die worden aangeboden, mogen niet worden verhandeld", aldus directeur Esther Voet.

Politie stuit op hennepkwekerij onder garagebedrijf

Bij een garagebedrijf in Baarle-Nassau is dinsdag een ondergrondse hennepkwekerij gevonden. Er stonden ruim 1300 planten in. De drie bewoners van een nabijgelegen huis zijn aangehouden. De politie heeft zes auto's, een boot en een autoambulance in beslag genomen.

De volgens de politie 'zeer professionele' kwekerij was te bereiken via een luik in de garage aan de Industrieweg in de Brabantse plaats. De ruimte liep door tot onder het huis. Naast 1306 hennepplanten stonden er 107 hennepstekken. De stroom werd illegaal afgetapt.

De verdachten, een 58-jarige vrouw, een 57-jarige man en een 33-jarige man zijn meegenomen naar het bureau voor verhoor. De politie gaat de kwekerij ontruimen en de planten vernietigen.

Jordania helemaal weg bij Vitesse

Merab Jordania is ook vertrokken uit de raad van commissarissen van Vitesse. De Georgiër droeg het voorzitterschap dinsdag over aan Bert Roetert. Daarmee komt een einde aan het tijdperk Jordania in Arnhem. Hij nam in augustus 2010 een meerderheidsbelang in de club, maar droeg zijn aandelen in oktober over aan de Rus Alexander Chigirinsky.

Met Yevgeny Merkel heeft Vitesse nog een nieuwe commissaris. De managementconsultant had het afgelopen jaar al een adviserende rol bij de Arnhemse club. Kees Bakker blijft vanuit de stichting Vitesse-Arnhem zitting houden in de rvc. Die stichting heeft een prioriteitsaandeel in de club.

[Upd] Havenaar niet akkoord met schikkingsvoorstel

De aanklager betaald voetbal heeft Mike Havenaar een schikkingsvoorstel gedaan van vier wedstrijden schorsing. De spits van Vitesse ging in het duel met PSV hard op de onderbeen van Stijn Schaars staan. Schaars moest even later geblesseerd van het veld en is zeker zes weken uitgeschakeld.

Scheidsrechter Bas Nijhuis heeft het incident tijdens het duel gemist. Na afloop van de wedstrijd erkende Nijhuis op basis van de videobeelden dat een rode kaart gepast was geweest. De aanklager stelde een onderzoek in en kwam vandaag met het voorstel om Havenaar vier duels aan de kant te laten. De speler en de club hebben tot dinsdag 17.00 uur om te reageren op het voorstel.

Update 17.20 uur

Vitesse en Mike Havenaar gaan niet akkoord met het schikkingsvoorstel van vier wedstrijden voor de overtreding op PSV'er Stijn Schaars. Dat melden de club en de KNVB dinsdag. Donderdagavond zal de zaak worden behandeld door de tuchtcommissie van de KNVB. 

Vogelgriep bij Gronings pluimveebedrijf

Bij een biologisch pluimveebedrijf in het Groningse Scheemda is vogelgriep vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om de milde H5-variant. Desondanks wordt het ongeveer twaalfduizend legkippen tellende bedrijf geruimd, meldt het ministerie van Economische Zaken dinsdag.

De milde variant kan muteren tot een zeer besmettelijke en voor kippen dodelijke variant. Daarom wordt het bedrijf, dat een buitenuitloop heeft, geruimd. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit voert de ruiming uit.

Sinds dinsdag 16.30 uur geldt in een zone van ruim een kilometer rond het bedrijf een vervoersverbod voor pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel. Binnen dit gebied ligt een ander pluimveebedrijf. De dieren op dit bedrijf worden de komende tijd gecontroleerd op vogelgriep.

'Karate Bob' moet terug naar ServiŽ

Slobodan Mitric moet terugkeren naar zijn geboorteland Servië. De voormalige Joegoslavische geheim agent, beter bekend als Karate Bob, verloor dinsdag een kort geding tegen de staat om zijn uitzetting tegen te houden.

Mitric werd in de jaren zeventig in Nederland veroordeeld tot dertien jaar gevangenisstraf voor een drievoudige moord. Destijds verbood de rechter Mitric uit te zetten. Hij zou in Servië gevaar lopen, omdat hij daar nog steeds dreigt te worden geliquideerd. Vorig jaar oordeelde toenmalig minister van Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) dat Mitric veilig kan terugkeren.

De rechter in Den Haag wees de eis van Mitric af omdat alleen een bestuursrechter kan beslissen of het besluit van zijn uitzetting rechtsgeldig en rechtmatig is. Die besloot echter eerder al dat er geen reden is waarom hij niet terug zou kunnen. Dat is sindsdien niet veranderd, aldus de rechter.

De 65-jarige Mitric woont al veertig jaar in Nederland.

Hockeysters onthaald op Schiphol

De Nederlandse hockeysters zijn dinsdag feestelijk onthaald op Schiphol. Ze keerden terug uit Argentinië waar ze zondag de eerste versie van de Hockey World League op hun naam schreven. Na de landing aan het begin van de middag werden ze op de Amsterdamse luchthaven gehuldigd.

De hockeysters verloren in San Miguel de Tucuman geen duel. Zwaartepunt van het toernooi lag in de halve finale tegen gastland Argentinië die pas na strafballen werd beslist. In de finale was Australië niet opgewassen tegen Nederland: 5-1.

Zowel bij de mannen als de vrouwen is deze editie van de World League de eerste. De mannen spelen hun finaletoernooi echter pas begin januari in India.

Rutte legt zich neer bij proefverlof

Premier Mark Rutte (VVD) legt zich neer bij het proefverlof voor Volkert van der G. Hij blijft tegen, maar kan een uitspraak van een onafhankelijke rechter niet naast zich neerleggen. Dat heeft Rutte dinsdag gezegd in de wandelgangen van de Tweede Kamer.

Tijdens de laatste verkiezingscampagne noemde Rutte het 'ondenkbaar' dat Van der G. ooit proefverlof zou krijgen. Als een minister van Justitie daartoe zou besluiten, moest die volgens Rutte aftreden. "We leven in een rechtsstaat. Ik ben geen dictator, ik kan geen rechter terzijde schuiven", zei de premier dinsdag daarover.

Zijn uitspraak in het verkiezingsdebat ging vooral over de rol van de politiek, zei hij. Zolang de politiek het proefverlof kan voorkomen, moet dat gebeuren. "Dat hebben we ook gedaan." Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) heeft zich altijd verzet tegen het verlof.

"Als de staatssecretaris zou hebben besloten om Van der G. op proefverlof te sturen, zou hij grote politieke problemen hebben gehad", zei Rutte. "Maar er ligt nu een uitspraak van de rechter. Die moeten we uitvoeren."

Deze uitspraak komt de premier meteen op forse kritiek te staan. Volgens PVV-leider Geert Wilders heeft Rutte zijn 'honderdste verkiezingsbelofte gebroken' en dat is een klap in het gezicht voor iedereen die iets met Fortuyn had.

"Als een bange hond trekt hij zijn woorden in", reageerde Wilders dinsdagmiddag in de wandelgangen van de Tweede Kamer. "Nu gaat het over iets heel serieus, ik kan daar heel kwaad over worden. Het is alsof de heer Fortuyn vandaag opnieuw is vermoord."

Dinsdag bepaalde de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) dat Van der G. met proefverlof moet, ondanks bezwaren van Teeven. Onder meer de PVV roept nu op om de moordenaar van Pim Fortuyn zijn volledige celstraf uit te laten zitten, zodat hij niet in mei vrijkomt.

De minster van justitie kan het Openbaar Ministerie daartoe verzoeken, zei Wilders. Daarover wilde Rutte niet speculeren. Bovendien heeft het Openbaar Ministerie daar een 'eigenstandige positie'.

Rutte wil wel het stelsel van het proefverlof aanscherpen. In de toekomst moet het in dit soort gevallen niet meer mogelijk zijn om iemand met proefverlof te sturen. Daarover zijn afspraken gemaakt in het regeerakkoord.

Jochie 69't 2 jaar met z'n juf van 29

Het 'geile juffen'-bericht van vandaag neemt ons mee naar het Californische Hayward. Een 29-jarige lerares van een katholieke school aldaar is namelijk in de boeien geslagen omdat ze al twee jaar lang een seksrelatie heeft met een nu 14-jarige jongen.

Hoofdpersoon in dezen is Mia Cummings uit Oakland. Blijkbaar maakt liefde inderdaad blind, want een beetje kerel zou met een wijde boog om de lerares heen lopen. Zo niet het kereltje in dit verhaal.

Twee jaar geleden moest het kereltje dikwijls nablijven bij Cummings opdat zij hem bijles kon geven. Al snel bloeide er een mooie relatie op tussen de twee. Het ventje, slechts 12 jaar oud, kreeg vijfmaal een pijpbeurt in het keukentje van de school.

Quid pro quo natuurlijk, want als tegenprestatie moest de jonge knaap geregeld zijn hoofd begraven tussen de dikke dijen van de docente. In totaal hadden de juf en haar pupil minstens tienmaal orale seks, uitgesmeerd over twee mooie jaren. De politie vermoedt dat de incidenten plaatsvonden tussen 1 december 2011 en eind vorige maand.

Uiteindelijk kwam het verhaal alsnog uit. Op 26 november is juf Cummings in de boeien geslagen. Als ze acht ton weet te versieren, komt ze op borgtocht vrij.

Filmpje met de juf in kwestie. Nice?

Matige belangstelling condoleanceregister Mandela

Het loopt nog niet echt storm bij het condoleanceregister voor Nelson Mandela in de Amsterdamse Stadsschouwburg aan het Leidseplein. Tot 16.00 uur tekenden zo'n zeventig mensen het register dat dinsdagochtend werd neergelegd, meldt een woordvoerder. De schouwburg verwacht dat het na werktijd drukker wordt.

"We hebben veel vragen gehad van mensen die 's avonds langs wilden komen", aldus de zegsvrouw. "Vandaar dat het register tot 20.00 uur te bereiken is." Mensen kunnen tot zondag hun reactie achter laten in de zaal achter het balkon van waaraf Mandela in 1990 kort na zijn vrijlating duizenden Amsterdammers toesprak. Zondag wordt op het Leidseplein een herdenking georganiseerd.

Ook online kan worden gecondoleerd. Via condoleance.nl kwamen bijna 4500 reacties binnen, op condoleanceregister.nl zo'n 1650. De oud-president van Zuid-Afrika overleed donderdag op 95-jarige leeftijd.

FIFA vraagt applaus voor Mandela bij WK clubs

Voor iedere wedstrijd op het WK voor clubteams in Marokko wordt applaus gevraagd voor de vorige week overleden Nelson Mandela. Dat heeft wereldvoetbalbond FIFA dinsdag bekendgemaakt. De FIFA, die samen met de Afrikaanse voetbalbond CAF en de Marokkaanse voetbalbond FRMF verantwoordelijk is voor het toernooi, spreekt van een 'Mandela Moment'.

Vrijdag vroeg de FIFA bij de WK-loting ook al aandacht voor de boodschap die Mandela tijdens zijn leven uitdroeg. Voor de wedstrijden in het betaald voetbal werd dit weekeinde een minuut stilte gehouden voor de Zuid-Afrikaanse oud-president. In Engeland werd juist een minuut applaus gehouden.

Het WK voor clubteams gaat woensdag van start. De finale is op 21 december. In totaal worden er acht wedstrijden gespeeld. Het is de eerste keer dat het toernooi in Afrika wordt afgewerkt.

Genomineerden Sportgala 2013

Het einde van 2013 nadert alweer. Het afgelopen jaar zijn er talloze schitterende sportprestaties geleverd. Tijdens het NOC*NSF Sportgala 2013 in de RAI in Amsterdam zullen diverse sporters onderscheiden worden voor hun prestaties in 2013.

De beste sporters van het jaar worden hiermee in het zonnetje gezet. Het gaat om de categorieën Sportman, Sportvrouw, Gehandicapte sporter, Sportploeg, Coach en Young Talent. FOK!sport zal deze week alle genomineerden, door middel van diverse specials, aan je voorstellen.

11-12: Genomineerden Sportvrouw van het Jaar 2013
12-12: Genomineerden Young Talent 2013
13-12: Genomineerden Sportcoach van het Jaar 2013
14-12: Genomineerden Sportploeg van het Jaar 2013
15-12: Genomineerden Gehandicapte sporter van het Jaar 2013
16-12: Genomineerden Sportman van het Jaar 2013

De Nederlandse honkbalploeg ontvangt de prijs voor beste sportploeg tijdens het Sportgala in 2011 (Foto: Pro Shots)
De Nederlandse honkbalploeg ontvangt de prijs voor beste sportploeg tijdens het Sportgala in 2011 (Foto: Pro Shots)

Fez een miljoen keer verkocht

Fez, de vredige 2D-platformer met een twist, is meer dan een miljoen keer verkocht. Dat heeft de Polytron Corporation bekendgemaakt. De game kwam op april 2012 uit voor XBLA, een jaar later verscheen het ook op de pc.

PS3, PS4 en Vita-ports zijn in de maak. De sequel helaas niet meer. Phil Fish, de bedenker van Fez, zei na een twitterruzie gestopt te zijn met het ontwikkelen van games. 

Nederlandse salarissen stijgen minder hard

Nederlandse werknemers kunnen volgend jaar een gemiddelde salarisstijging van 2,3 procent tegemoetzien, minder dan de helft van de gemiddelde wereldwijde stijging van 5,2 procent. Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerd onderzoek van organisatieadviesbureau Hay Group onder meer dan 15 miljoen werknemers bij 22.000 bedrijven wereldwijd.

De gemiddelde salarisstijging in Europa bedraagt 3,1 procent in 2014. Werknemers in Griekenland en Cyprus blijven op de nullijn. Oekraïne (7,9 procent), Rusland (7,8 procent) en Turkije (7,7 procent) zijn de grootste stijgers in Europa.

Veel Nederlandse ondernemingen proberen het beloningsbeleid te versoberen omdat de concurrentiepositie onder druk staat. De loonkosten zijn in ons land veruit de grootste kostenpost voor het bedrijfsleven.

Nederlandse salarissen stijgen minder hard
Nederlandse salarissen stijgen minder hard (Foto: ANP)

Aan winterslaap ESA-sonde komt in januari een einde

De Europese ruimtevaartorganisatie ESA heeft 20 januari als datum geprikt om de ruimtesonde Rosetta uit haar winterslaap te wekken. Dat heeft ESA-directeur voor wetenschap Mark McCaughrean dinsdag meegedeeld.

Rosetta heeft als missie monsters te verzamelen en te analyseren op een komeet met de prozaïsche naam 67P/Churyumov-Gerasimenko. Als alles volgens plan verloopt, lanceert de sonde de 'komeetlander' Philae die op 11 november 2014 op de komeet voet aan de grond zet, een primeur voor een ruimtevaartuig.

De missie verschilt met Deep Impact, een onderzoeksmissie van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA uit 2005. Toen werd een projectiel op de komeet Tempel 1 afgevuurd, waarna de daarbij ontstane wolk stof en brokstukken werd bestudeerd.

Een van de doelen van de ESA-missie is het achterhalen of water op aarde afkomstig kan zijn van kometen.

Voorliefde fruitvliegjes voor bier verklaard

Fruitvliegjes weten precies hoeveel alcohol goed is voor hun kroost. Ze laten hun larven opgroeien op de voedselbodem met de juiste concentratie ethanol, zodat de nazaten uitgroeien tot zware en gezonde vliegjes. Het is om die reden dat fruitvliegjes dikwijls rond een schaal rottend fruit zwermen of boven het bierkrat met lege flesjes, maar de flessen vodka en moutwijn met rust laten.

Wetenschappers hebben het neurale mechanisme achterhaald dat de fruitvlieg, Drosophila melanogaster, in staat stelt de geschiktste plek voor hun eieren te vinden. Hun bevindingen zijn gepubliceerd in Proceedings of the National Academy of Sciences, meldt de website van het tijdschrift Nature.

Groepjes zenuwcellen blijken de vliegjes in staat te stellen te bepalen waar de concentratie ethanol het gunstigst is. Deze cellen laten de neurotransmitter dopamine vrij, een belangrijke stof in het beloningssysteem in de hersenen, en zorgen ervoor dat de vliegjes bij de juiste voedselbron blijven. Dit systeem werkt uiterst secuur. Fruitvliegjes zijn in staat het verschil op te merken tussen concentraties ethanol van drie en vijf procent. Vijf procent alcohol, zoals bij bier, blijkt favoriet.

Hof legt wel tbs op voor moord op zoontjes

Debby R. is dinsdag in hoger beroep veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging voor de moord op haar twee zoontjes in Terwolde. R. werd in eerste aanleg veroordeeld tot zestien jaar cel.

Het gerechtshof in Arnhem acht net als de rechtbank in Zutphen moord bewezen, maar stelt dat er wel degelijk gevaar is voor herhaling en legt daarom naast een gevangenisstraf tbs op. Het Openbaar Ministerie had in hoger beroep tbs in combinatie met een gevangenisstraf van tien jaar geëist.

De vrouw diende haar zoons van 7 en 10 jaar bijna twee jaar geleden een overdosis medicijnen toe. De lichamen van de kinderen werden in januari vorig jaar aangetroffen in een vakantiewoning in de Gelderse plaats, na een melding van de vriend van R. De moeder lag gewond tussen hen in en wilde zelf ook uit het leven stappen.

Ook Apple overweegt gebogen scherm

Apple overweegt ook apparaten te maken met een gekromd aanraakscherm. Dat blijkt uit een patent dat dinsdag openbaar is gemaakt door het Amerikaans patentbureau. Concurrerende techbedrijven als Samsung en LG brachten vorige maand al telefoons met een dergelijk scherm op de markt in Zuid-Korea.

Het patent van Apple zou zich onderscheiden doordat niet alleen het lcd-beeldscherm, maar ook de aanraakgevoelige sensoren een kromming hebben. Hierdoor zou de gevoeligheid op elk punt in het beeldscherm hetzelfde zijn. Dat is volgens Apple niet het geval bij de schermen van de concurrent.

Bovendien verwijst het patent niet alleen naar schermen met een kromming, maar ook naar bijvoorbeeld golvende aanraakschermen. Daarnaast zou het ook gelden voor buigbare schermen.

Vorige maand schreef de economische nieuwsdienst Bloomberg dat Apple eind volgend jaar een gekromde iPhone op de markt brengt. Daarnaast zou het bedrijf werken aan betere sensoren voor aanraakschermen.

Samsung bracht vorige maand de Samsung Galaxy Round op de markt. LG legde de LG G Flex in de winkel. De telefoon van LG veert automatisch terug naar zijn oorspronkelijke staat wanneer de telefoon plat wordt geduwd.

Verkiezing: 1e Ronde sporter van het jaar 2013

Het jaar 2013 loopt alweer bijna op zijn eind, wat dus betekent dat de sporters weer de vele verkiezingen kunnen aflopen. Ook wij doen hieraan mee, want in een speciaal toernooi kunnen jullie kiezen wie volgens FOK! de beste Nederlandse sporter van het afgelopen jaar was.

Er waren 64 sporters genomineerd. Deze gaan in een knock-out toernooi uitmaken wie zich uiteindelijk mag kronen tot 'FOK!sporter van het jaar 2013'.

Onder dit bericht en in het topic op het Sport-forum kun je stemmen. Dit kan door gebruik te maken van de [ b] en [ /b] tags. (gebruik deze zonder de spaties rond de naam van je keuze).

voorbeeld:
[b]Roger Federer[/b] - Novak Djokovic

Bij een gelijkspel zal er een tiebreak volgen van 24 uur. De 1e ronde sluit op dinsdag 10 december december 2013 om 20:00 uur.

De 1e ronde:

Lars van der Haar - Marianne Vos
Robin van Persie - Arne Slot
Rico Verhoeven - Giedo van der Garde
Mathieu van der Poel - Raymond van Barneveld
Dafne Schippers - Robert Meeuwsen
Adelinde Cornelissen - Wilco Kelderman
Sjinkie Knegt - Ignisious Gaisah
Jetro Willems - Lotte van Beek
Johnny Hoogerland - Ireen Wust
Edwin Van Calker - Sven kramer
Freek van der Wart - Jorien ter Mors
Alexander Brouwer - Kenny van Weeghel
Michael van gerwen - Germaine de Randamie
Nadine Broersen - Mike Dalhuisen
Kim Polling - royston Drenthe
Jesper Drost - Arjen Robben
Dex Elmont - Adam Maher
Pieter Weening - Joost Luiten
Femke Heemskerk - Epke Zonderland
Laurens ten Dam - Ellen van Dijk
Robin Haase - Henk Grol
Stefan Struve - Kevin Strootman
Marlou van Rhijn - Eelco Sintnicolaas
Gegard Mousasi - Robert Gesink
Noël van Klaveren - Jeffrey Herlings
Richairo Zivkovic - Jorrit Bergsma
Mike van der hoorn - Xander Bogaerts
Bauke Mollema - Virgil Misidjan
Ranomi Kromowidjojo - Marhinde Verkerk
Michel Mulder - Rutger Smith
Anneke Beerten - Bob de Jong
Clarence Seedorf - Xandro Schenk


Eerste Nederlandse transfersom voor vrouwenvoetbal

FC Twente maakte vandaag bekend dat de 23-jarige Sherida Spitse een contract heeft getekend voor twee jaar bij het Noorse Lilleström SK. FC Twente liet daarbij ook weten dat Spitse de eerste vrouw in Nederland is waar een transfersom voor wordt betaald.

Twente doet verder geen mededelingen over de hoogte van de som. Spitse maakte vorig jaar de overstap van sc Heerenveen naar FC Twente en speelde 39 officiële wedstrijden voor de Tukkers. Ze scoorde hier 22 keer. Daarnaast is ze al sinds 2006 international.

FC Twente - Standard Luik, Damesvoetbal, BeNeLiga, seizoen 2012 - 2013, Grolsch...
Sherida Spitse (Bron: Pro Shots)

Arbeidsmigranten sturen bijna 39 miljard naar huis

Arbeidsmigranten in de Europese Unie hebben vorig jaar bijna 39 miljard euro naar hun thuisland gestuurd. Het grootste deel van dit bedrag, 28,4 miljard, ging naar landen buiten de EU. Dat blijkt dinsdag uit onderzoek van Europees statistiekbureau Eurostat. De overige 10,3 miljard ging naar de toen nog 27 EU-landen.

Het bedrag ligt iets lager dan in 2011, maar hoger dan in 2010 en 2009 toen migranten respectievelijk 37,6 en 38,1 miljard naar huis stuurden. Vanuit Nederland werd ruim anderhalf miljard euro verstuurd. De top vijf wordt gevormd door Frankrijk, Italië, Spanje, Groot-Brittannië en Duitsland. Vanuit het eerste land stuurden migranten 8,8 miljard naar het thuisfront.

EFSA: aspartaam niet gevaarlijk

De kunstmatige zoetmaker aspartaam is in de hoeveelheid waarmee frisdrank momenteel worden aangelengd veilig voor consumptie. Dat heeft de Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) dinsdag gezegd.

Na uitvoerig onderzoek zegt de EFSA ieder 'potentieel risico dat aspartaam de genen schade toebrengt en kanker veroorzaakt' uit te sluiten.

Het nieuws zal op het hoofdkantoor van Coca Cola met gejuich worden ontvangen. De frisdrankgigant lanceerde onlangs een campagne om de vrees weg te nemen dat de suikervrije colavariant door de aanwezigheid van aspartaam schadelijk voor de gezondheid zou zijn.

[Upd] 'Wiskundig bewijs voor Schepping gevonden'

Atheïsten, heidenen, en ander satanistisch gespuis! Jullie dagen van hoogmoed en godslastering zijn geteld! Terwijl jullie proberen zwakke geesten te verleiden met duivelse leugens als evolutie en abiogenese, heeft een Goede Eerlijke Christen namelijk wiskundig bewijs voor de Schepping gevonden.

Wiskundige en creationist Margaret Hunter heeft na uitvoerige studie ontdekt dat de kans dat Mozes het Scheppingsverhaal uit zijn duim gezogen heeft, wel één op 479 miljoen zijn. Oftewel, de kans dat Mozes het verkeerde in de Bijbel heeft gezet, is bijna honderd keer kleiner dan de kans om de Staatsloterij te winnen.

Hunters bewijs begint eenvoudig: geef een kind twaalf speelkaarten van dezelfde kleur en vraag het kind om de kaarten één voor één terug te geven. De kans is dan één gedeeld door faculteit 12, oftewel één op 479 miljoen, dat het kind de kaarten precies in de juiste volgorde van aas tot koning teruggeeft.

Nu is het volgens Hunter zaak om die berekening op Genesis toe te passen: "Er zijn twaalf gebeurtenissen in de Bijbelse schepping die volgens de wetenschap correct zijn, en ze komen nog voor in de juiste volgorde ook." De kans dat dat gebeurt is dus 0,00000009, zo zegt Hunter.

Ze geeft toe dat het ook toeval kan zijn, of dat er in de tijd van Mozes stiekem veel meer natuurwetenschappelijke kennis was dan voorheen werd aangenomen. Maar voor haar is de conclusie duidelijk: "De eenvoudigste verklaring is dat Mozes de informatie recht van onze schepper heeft gekregen."

Zoals het Goede Eerlijke Christenen betaamt, zijn verschillende christelijke nieuwsmedia al begonnen met de verspreiding van Hunters onomstotelijke wetenschappelijke bewijs. Arrogante atheïsten en misleide christenen die niet in de letterlijke Schepping geloven, kunnen hier de details van het bewijs lezen.

Update 15:11 uur

Er is zojuist nieuw bewijs opgedoken dat het hele onomstotelijke bewijs voor de juistheid van de Schepping op losse poten zet. FOK!User en professioneel amateurwiskundige Huugman stelt een even onomstotelijk en ijzersterk bewijs tegenover het bewijs van Hunter.

Het bewijs begint ook met een kind en speelkaarten: geef een kind twee verschillende speelkaarten. De kans dat het kind je precies de juiste speelkaart teruggeeft, is één gedeeld door faculteit twee, oftewel één op twee. Als je die berekening op het bewijs van Hunter toepast, blijkt de kans dat Hunter het juiste antwoord geeft ook één op twee, oftewel 50% te zijn!

Het is onbekend of dit al heeft geleid tot net zo'n exodus uit het Christelijke geloof als het bewijs van Hunter veroorzaakte uit het atheïstische satanisme.

Mansveld wil strengere norm fijnstof

De Europese norm voor fijnstof moet worden aangescherpt. Dat zal staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Wilma Mansveld (PvdA) bepleiten in Brussel, heeft ze dinsdag gezegd in de Tweede Kamer. Mansveld wil een norm van twintig in plaats van 25 microgram per kubieke meter lucht.

Vrijdag spreekt Mansveld met haar Europese collega's. "Ik zal daar inbrengen dat wij vinden dat de norm verder naar beneden moet." Mansveld bepleit verder schonere auto's, meer roetfilters en maatregelen om de uitstoot van fijnstof door de industrie naar beneden te brengen. Die maatregelen moeten in Europees verband worden genomen.

Mansveld moest dinsdag in de Kamer reageren op onderzoek in het Britse tijdschrift The Lancet. Daaruit bleek dat langdurige blootstelling aan fijnstof dodelijk is dan gedacht. De Europese norm van 25 microgram is te hoog. Zelfs onder de vijftien microgram zijn er nog grote gezondheidsrisico's.

GroenLinks vindt dat het kabinet ook zelf maatregelen moet nemen, in plaats van alleen naar Europa te verwijzen. Zo moet de maximumsnelheid op de ringwegen van Amsterdam en Rotterdam weer naar 80 kilometer per uur. De PVV vindt juist dat er geen extra maatregelen moeten worden genomen. "Straks mogen we alleen nog fietsen en wandelen", zei PVV-Kamerlid Machiel de Graaf.

Nieuw ME-uniform te warm

De politie laat het nieuwe ME-uniform aanpassen na klachten dat het te warm is. Enkele ME'ers zouden door de warmte tijdens een oefening onwel zijn geraakt. Om de klachten te verhelpen krijgen de agenten nu moderne thermische onderkleding en extra draaginstructies.

Hoewel het uniform voor de introductie uitgebreid getest was, blijkt nu dat het veiligheidsvest, dat geen vocht doorlaat, in combinatie met andere beschermingsstukken voor armen en benen te warm is. De aanpassingen aan het uniform nemen enige tijd in beslag, verwacht de politie.

Xbox One mod voegt DualShock 4 en muis en toetsenbord-ondersteuning toe

Een onofficiële Xbox One mod geeft gebruikers de mogelijkheid om controllers van andere consoles te gebruiken. Momenteel worden onder andere muis en toetsenbord en DualShock 3 & 4 ondersteund. 

De CronusMax is een USB apparaat die in de controllerpoort van je console past en, met de juiste instellingen, de mogelijkheid geeft om verschillende controllers voor je console te gebruiken.

Ook kunnen spelers de functionaliteit van controllers aanpassen, onder andere door het opslaan van macro's en knoppencombinaties om zo voordeel te behalen in games. 

Momenteel is nog onduidelijk wat de gevolgen zullen zijn voor gebruikers. Microsoft heeft al vaker bans uitgedeeld aan onofficiële hardware. Omdat de Xbox One niet open hoeft te worden gemaakt is het onduidelijk of dit ook effect heeft op de garantie van het toestel. 

Vorm ontkomt niet aan knieoperatie

Michel Vorm kan een paar weken niet spelen. De doelman van Swansea City moet een operatie aan zijn knie ondergaan. "Zijn knie is opgezwollen", zegt manager Swansea-manager Michael Laudrup.

"Uit de scan blijkt dat hij wel door kan spelen, maar op een zeker moment moeten we beslissen dat hij onder het mes gaat. We moeten Michel dan vier of vijf weken missen." Maandag ontbrak Vorm al tijdens de wedstrijd tegen Hull City. Waarschijnlijk zal hij ook de Europa League-wedstrijd tegen FC Sankt Gallen aan zich voorbij laten gaan. Dat duel wordt gespeeld in teken van de Europa League.

Swansea City heeft in dat toernooi nog maar een puntje nodig om overwintering veilig te stellen. Met acht punten staat Swansea City op de tweede plek in de poule. Puntenverlies van Kuban Krasnodar tegen Valencia is ook al voldoende voor plaatsing voor de volgende ronde.

Door de operatie mist Vorm de belangrijke weken in de Premier League rond de feestdagen. In de Engelse competitie staat Swansea City op de tiende plek.

Schrijvers in geweer voor privacy

Privacy is tegenwoordig een hot item, zoals de Engelsen zouden zeggen. Gisteren sprak een achttal grote internetbedrijven zich al uit tegen de spionagepraktijken van overheden, vandaag komt daar een heel andere beroepsgroep bij: schrijvers. 500 van hen hebben zich achter een oproep voor privacy geschaard.

In een open brief die in internationale kranten als El País, The Guardian en Le Monde is verschenen, uiten de nationaal en internationaal bekende schrijvers hun bezorgdheid over het recht om niet bespioneerd en geïntimideerd te worden: "Door de technologische ontwikkelingen voor massale spionage te misbruiken, hebben de overheden en bedrijven dat fundamentele mensenrecht waardeloos gemaakt."

"Met een paar muisklikken kan de staat je mobiele telefoon, je e-mail, je sociale netwerk en je internetzoektermen zien", schrijven de auteurs met veel zin voor drama: "De staat kan je politieke overtuigingen en bezigheden volgen en samen met internetbedrijven verzamelt het je data en slaat die op."

In die omstandigheden is een mens niet langer vrij en een samenleving die onder surveillance staat, is volgens de schrijvers niet langer een democratie. Daarom concluderen zij: "Om enige legitimiteit te behouden, moeten onze democratische rechten niet alleen in het echt gelden, maar ook in een virtuele omgeving."

De eisen van de 500 zijn duidelijk :"We eisen het recht voor alle mensen om te bepalen, als democratische burgers, in hoeverre hun gegevens wettelijk verzameld, opgeslagen en verwerkt mogen worden, en door wie." Ook willen ze weten wie de gegevens momenteel gebruikt en wat er met de illegaal verkregen data gebeurt.

Onder de 500 ondertekenaars zijn veel gerenommeerde schrijvers. Zo zetten Nobelprijswinnaars J.M. Coetzee, Günter Grass, Orhan Pamuk en Thomas Tranströmer hun krabbel. Ook Nederlandse en Vlaamse schrijvers als Arnon Grünberg, Renate Dorrestein, Geert Mak en Bart Moeyaerts gaven hun steun,

Naast de open brief is ook een petitie gelanceerd. Die heeft bij het schrijven van dit artikel 16.500 van de 25.000 benodigde handtekeningen.

Skiester Vonn denkt aan nieuwe pauze

Skiester Lindsey Vonn denkt erover om zich tijdelijk terug te trekken uit het wereldbekercircuit en zich te richten op de trainingen. Dat heeft de Amerikaanse olympisch kampioene van Vancouver laten doorschemeren in diverse media. Vonn maakte afgelopen weekend haar rentree in de wereldbeker na 10 maanden blessureleed aan haar knie.

"Ik moet met mijn trainers overleggen wat het beste programma voor mij is. Ik moet zeker niet te veel gaan doen", aldus de Amerikaanse die alles richt op de Spelen in februari in Sochi. Ze wil koste wat kost een nieuwe knieblessure voorkomen.  Vonn scheurde vorig jaar februari de voorste kruisband van haar rechterknie bij de wereldkampioenschappen in Schladming.

Ribťry Frans Speler van het Jaar

Franck Ribéry is verkozen tot Frans Speler van het Jaar. De Bayern München-speler schreef de verkiezing van France Football voor de derde keer op zijn naam. Ribéry won de prijs eerder in 2007 en 2008.

Zijn prestaties bij Bayern München, dat afgelopen seizoen de Bundesliga, de Duitse beker en de Champions League won, hebben hem zijn derde uitverkiezing als Frans voetballer van het jaar opgeleverd. Ribéry rekende in de strijd van dit jaar af met Paul Pogba van Juventus en Paris Saint-Germain-middenvelder Blaise Matuidi. Zij waren ook kanshebber op de individuele prijs.

Als de Bayern München-speler nog twee keer wordt uitverkozen tot Frans Speler van het Jaar, komt hij op gelijke hoogte met Thierry Henry, de recordhouder die de prijs vijf keer won. "Het zou een eer zijn om in zijn voetstappen te treden", zegt de middenvelder.

"Thierry is een van de grootste spelers van Frankrijk aller tijden. Hij weet dat ik op zijn record jaag", aldus Ribéry, die ook een van de drie kandidaten is om de Gouden Bal te winnen. Andere kanshebbers zijn Cristiano Ronaldo en Lionel Messi.

Taakstraf voor veroorzaken Haagse trambotsing

De trambestuurder die in september vorig jaar bij station Den Haag Hollands Spoor op een andere tram botste, moet een werkstraf van twintig uur uitvoeren. Dat heeft de rechtbank van Den Haag dinsdag bepaald. Het Openbaar Ministerie eiste honderd uur taakstraf. Bij het ongeluk vielen 34 gewonden.

De 61-jarige trambestuurder botste op 11 september vorig jaar tegen een stilstaande tram bij de halte Jacob Catstraat. Volgens de rechtbank had hij niet genoeg aandacht voor het verkeer. Hij wordt vrijgesproken van de verdenking dat hij 'hoogst onoplettend en onachtzaam' is geweest.

Toen het ongeluk gebeurde reed de man 20 kilometer per uur. De verdachte verklaarde na het ongeluk dat de remmen niet werkten. De rechtbank acht een storing niet aannemelijk en oordeelt dat de man niet heeft geremd.

Tot 9 jaar geŽist voor hoereren Roemeense meisjes

Voor het in de prostitutie dwingen van een meisje, een verstandelijk beperkte vrouw en twee andere vrouwen uit Roemenië heeft justitie dinsdag tot negen jaar cel geëist. De daders dreigden met geweld en schroomden er volgens justitie niet voor hun slachtoffers te slaan. Een 45-jarige man uit de gemeente Twenterand wordt door het Openbaar Ministerie in Almelo als hoofdverdachte gezien.

Tegen een 29-jarige Roemeense vrouw die volgens het OM een zeer kwalijke rol speelde werd acht jaar cel geëist. Tegen haar 29-jarige ex-man, die de slachtoffers ronselde, eiste justitie zeven jaar cel. Een 50-jarige man uit Twenterand is volgens deskundigen licht verminderd toerekeningsvatbaar, Tegen hem eiste justitie zeven jaar cel.

De politie kreeg vorig jaar zomer een tip uit Roemenië dat in Twente een minderjarig meisje werd vastgehouden en tot prostitutie werd gedwongen. Dat leidde tot een inval op een camping in Twente, waarbij het meisje werd gevonden. De verdachten uit Twente en de 29-jarige vrouw werden aangehouden. Haar ex-man verbleef op dat moment in Roemenië, maar werd later als verdachte aangemerkt en overgeleverd aan Nederland.

De verdachten hebben volgens justitie vanaf april 2011 meerdere Roemeense vrouwen gedwongen in de prostitutie te werken. In oktober vorig jaar reisden medewerkers van justitie af naar Roemenië om daar getuigen en slachtoffers te horen. Daarbij bleek volgens justitie dat de slachtoffers onder erbarmelijke omstandigheden leefden. Justitie maakte foto's om de rechtbank te laten zien dat de vrouwen in een kwetsbare positie zaten.

In Nederland moesten de vrouwen hun identiteitspapieren inleveren en het geld dat ze verdienden inleveren. Ze mochten de woning niet alleen verlaten.

De vier die nu terechtstonden zouden hulp hebben gehad van een 45-jarige vrouw uit Twenterand. Zij heeft korte tijd in voorarrest gezeten en moet zich later voor de rechter verantwoorden.

Bosz: "Loopvermogen PrŲpper van PL-niveau"

Davy Pröpper is een van de revelaties bij Vitesse dit seizoen. Sinds het vertrek van Marco van Ginkel schittert hij op het middenveld van de koploper. Pröpper overwoog een half jaar geleden nog om te vertrekken bij Vitesse omdat hij te weinig aan spelen toekwam.

De club wilde echter niet aan een vertrek meewerken en dat heeft goed uitgepakt. Trainer Peter Bosz is groot liefhebber van de middenvelder. "De meeste spelers spelen drie, vier wedstrijden goed en dan komt er vaak een mindere wedstrijd", zegt Bosz in het Algemeen Dagblad. "Maar Davy vind ik al vijftien wedstrijden goed spelen. Heel stabiel. Ik snap dan ook wel dat de bondscoach zijn oog op hem heeft laten vallen."

"Het is niet zo dat ik veel op hem heb moeten inpraten", vervolgt de coach. "Hij heeft van mij een paar wedstrijden de kans gekregen en die kans heeft hij gepakt. Ik ben alleen maar tevreden over hem geweest, dan is er ook weinig om te gaan praten. En laten we eerlijk zijn: als Marco van Ginkel bij Vitesse was gebleven, dan weet ik niet of wij nu deze Davy hadden gezien. Zo gaat dat nu eenmaal in het voetbal."

Zijn loopvermogen is indrukwekkend, vindt Bosz. "Tegen Ajax liep hij 13,5 kilometer. Gemiddeld loopt hij 13 kilometer in een wedstrijd. Dat is gewoon Premier League-niveau. Daar komt bij dat ik hem heel intelligent vind. Hij ziet heel snel waar een bal gaat vallen en anticipeert dan goed. Dan hoef je niet snel te zijn."

Awesomenauts pas in 2014 op PS4

De PS4-port van Awesomenauts gaat waarschijnlijk niet meer een release in 2013 redden. Dat zei Nederlandse ontwikkelaar Romino Games tegen Destructoid. De game zou voor de kerst nog uitkomen op de PS4, maar het proces is bij Sony vastgelopen.

De port wordt verzorgd door Abstract Games, ook een Nederlandse studio. Op de pc gaat Awesomenauts wel vrolijk door. De 'Starstorm'-DLC komt op 12 december uit. Het introduceert een nieuw personage, Ted McPain.

Awesomenauts is een 2D MOBA-game. Het kwam anderhalf jaar geleden uit, maar het wordt nog veel gespeeld.

Liverpool zes weken zonder Gerrard

Steven Gerrard is vier tot zes weken niet inzetbaar voor Liverpool. De middenvelder heeft een zware hamstringblessure opgelopen. Gerrard raakte zaterdag geblesseerd tijdens de competitiewedstrijd tegen West Ham United.

Door de blessure moet de middenvelder de zware decembermaand missen. Omdat hij op zijn vroegst pas begin januari terug is, mist hij de kerstkrakers. Verwacht wordt dat hij op 28 januari tegen Everton pas weer in actie kan komen. Gerrard kende tot nog toe een uitstekend seizoen. Hij speelde alle vijftien wedstrijden in de Premier League, gaf zes assists en drie doelpunten.

Gerrard mist naar verwachting acht wedstrijden door de blessure. Hij kan onder meer niet spelen in de toppers tegen Tottenham Hotspur, Manchester City en Chelsea. Gerrard wordt in de ziekenboeg vergezeld door José Enrique en Daniel Sturridge. Sturrige komt begin januari terug.

De Winter en Witteman: welles-nietes over WOII-grappen

Leon de Winter heeft in een open brief uitgehaald naar columniste Sylvia Witteman van de Volkskrant. De schrijfster bekende zaterdag in een interview met haar krant graag grapjes te maken over concentratiekampen en Anne Frank. De Winter reageerde dinsdag met een woedende ingezonden brief waarin hij de 'ziekelijke hypocrisie' van Witteman beschrijft.

"Ach, wie maakt in de Amsterdamse grachtengordel geen harde grappen over meisjes die van honger zijn omgekomen?" vraagt De Winter zich af in de brief die De Telegraaf publiceerde. De schrijver reduceert het leed dat Witteman is overkomen in haar leven tot overdaad aan luxe en dat ze werd gepest 'omdat ze een dikke kop en een dikke kont heeft'.

"Terwijl je zelf door grenzeloze lust bijna uit je kleren scheurt, gier je van het lachen wanneer je denkt aan dat uitgeteerde kind dat zo nodig ook stukjes voor de krant had willen schrijven", aldus een vileine De Winter. Volgens de schrijver is zijn ingezonden brief geweigerd door de Volkskrant, omdat Witteman is getrouwd met de hoofdredacteur.

"Zal ik Leon er fijntjes van op de hoogte brengen dat mijn eigen grootvader in het verzet zat en in een kamp is omgekomen?", reageert Witteman op Twitter. Daarbij kan De Winter op een sneer terug rekenen. "Zijn demagogie doet overigens wel een beetje denken aan een zekere minister van propaganda in de jaren dertig."

Acteur Kees Brusse (88) overleden

Acteur Kees Brusse is maandagavond laat overleden. Dit heeft zijn familie bekendgemaakt. De acteur stierf kort voor middernacht in het Rosa Spierhuis in Laren, waar hij sinds januari verbleef nadat hij was teruggekeerd uit Perth in Australië. Hij is 88 jaar geworden. Kees Brusse wordt in besloten kring gecremeerd.

Brusse maakte als 11-jarige zijn debuut als filmacteur. Hij speelde tot 1999 in tal van films en televisieproducties. Zo speelde hij in de eerste Nederlandse televisieserie Pension Hommeles en was hij de commissaris in Maigret. Ook maakte hij naam in Tussen wal en schip en Man van alledag. Hij regisseerde daarnaast films, was te horen in hoorspelen en was het gezicht van tv-commercials voor Shell en Zwitserleven.

Brusse ontving in 1982 de Gouden Televizier-Ring voor Mensen zoals jij en ik. In het spelprogramma Wie van de drie was hij panellid naast Albert Mol, Martine Bijl en Sonja Barend. Hij werd in 1987 benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Acteur Kees Brusse (88) overleden
Acteur Kees Brusse (88) overleden (Foto: ANP)

'Miley Cyrus artiest van het jaar'

Miley Cyrus is de artiest van het jaar. Dat vinden de bazen van MTV althans, met een blik op onder meer de muziekverkoop en culturele impact. De zangeres zorgde met haar actie tijdens de MTV Video Music Awards, waarbij ze halfnaakt tegen zanger Robin Thicke aanschurkte, voor een van de meest besproken gebeurtenissen van het jaar.

Het twerkmoment van Cyrus was het best bekeken filmpje op de website van de muziekzender. Daarnaast trok de MTV-webpagina van Cyrus de meeste bezoekers. Tijdens de MTV EMA in Amsterdam deed ze opnieuw wenkbrauwen fronsen door tijdens haar dankwoord een joint op te steken.

Cyrus scoorde dit jaar ook 'gewoon' hits, zoals We Can't Stop en Wrecking Ball. Ze treedt met de uitverkiezing tot artiest van het jaar in de voetsporen van respectievelijk One Direction en Katy Perry. De bazen van MTV hoefde dit jaar niet lang na te denken, laat de zender weten.

Miley Cyrus (Foto: Novum)
Miley Cyrus (Foto: Novum)

Obama: wereld moet Mandela tot voorbeeld nemen

Nelson Mandela heeft zijn plaats in de geschiedenis verdiend door strijd, slimheid, vastberadenheid en geloof. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama gezegd in zijn toespraak in het stadion in Soweto waar dinsdag de herdenkingsceremonie voor Mandela wordt gehouden.

Mandela staat op dezelfde hoogte als Mahatma Gandhi, Martin Luther King en Abraham Lincoln. Hij was de laatste grote bevrijder van de 20e eeuw, aldus Obama. Madiba, zoals Mandela's bijnaam luidt, zal voor Obama altijd een voorbeeld zijn, dat hij nooit kan evenaren. "Ik zal altijd tekort komen in de vergelijking met Madiba", zei Obama. "Maar door hem wil ik een beter mens zijn."

De Amerikaanse president riep de wereld op het voorbeeld van Mandela te volgen en tegen ongelijkheid, armoede en racisme ten strijde te trekken. Daarin klonk ook een punt van kritiek aan het adres van wereldleiders. "Er zijn te veel mensen die Madiba's nalatenschap omarmen, maar zich fel verzetten tegen hervormingen om chronische armoede en ongelijkheid te bestrijden. Te veel mensen roemen Madiba's strijd voor vrijheid, maar tolereren geen verzet onder hun eigen bevolking. Te veel mensen blijven cynisch aan de zijlijn staan, terwijl we ons juist moeten laten horen."

Obama herinnerde de toeschouwers in het Soccer City-stadion eraan dat Mandela zichzelf geenszins als heilige zag. "Het is verleidelijk om je Nelson Mandela te herinneren als een icoon, glimlachend en sereen. Iemand die zich niet laat bezoedelen door smakeloze zaken zoals minder grootse mensen", aldus Obama. "Maar Madiba verzette zich tegen zo'n levenloos portret. Hij deelde zijn twijfels en angsten met ons, zijn misrekeningen en zijn overwinningen. 'Ik ben geen heilige, tenzij je een heilige ziet als een zondaar die het steeds maar blijft proberen', zei hij."

Obama benadrukte dat hoewel er veel is bereikt, er nog een lange weg is te gaan in de strijd voor vrijheid en gelijkheid. "Net als in Zuid-Afrika, zijn in de Verenigde Staten eeuwenlang rassen onderdrukt. Net als hier hebben talloze mensen offers gebracht om een nieuw tijdperk in te luiden. Michelle en ik plukken de vruchten van die strijd. Maar in Amerika en Zuid-Afrika en in andere landen in de hele wereld, mogen we niet vergeten dat onze taak nog niet is voltooid."

NS stelt gevonden voorwerpen tentoon

De NS gaat de meest opmerkelijke gevonden voorwerpen van de laatste jaren tentoonstellen. De expositie Lost and Found is vanaf donderdag tot en met zaterdag te zien op spoor 2 van Amsterdam Centraal Station. Ook wordt een pop-up store geopend waar gevonden voorwerpen te koop zijn.

Op de expositie zijn onder meer een kunstbeen te zien, een jurkje uit de jaren vijftig, een koffer vol nepgeld en een sleutel van een Porsche. Het gaat om spullen die nooit werden opgehaald.

De gevonden spullen die te koop zijn, zijn bewerkt door studenten van onder meer Academie Artemis in Amsterdam en Rotterdam. De opbrengst gaat naar de stichting Natuur & Milieu.

Jaarlijks worden ongeveer tachtigduizend voorwerpen achtergelaten in treinen en op stations. De spullen worden verzameld in Utrecht. In 45 procent van de gevallen komen de spullen weer terug bij de eigenaar. Als dat niet lukt, gaan ze naar een opkoper.

Journalist in spe neukt het meest

Opeens heb je het: je wordt nieuwsposter! Uit onderzoek is namelijk gebleken dat studenten Communicatie en Journalistiek het vaakst neuken van alle studenten.

De Hogeschool Utrecht heeft de seksprestaties van hun studenten langs de lat gelegd. De uitkomsten van het 'Grote Liefdesonderzoek' zijn gepubliceerd in Trajectum, het magazine van de school. Met opmerkelijke conclusies.

De 680 studenten die de vragenlijst hebben ingevuld, hebben niets te klagen over hun seksleven. Gemiddeld wordt dit met een 7 gewaardeerd. Toch zijn er grote verschillen tussen de studenten. De studiebollen Natuur & Techniek zijn als verwacht het saaist. Zij hebben slechts één sekspartner gehad. Hun seksleven krijgt dan ook een 6,6.

Studeer je echter Communicatie en Journalistiek, dan heb je een ruig liefdesleven. Zij prikken gemiddeld vijf dames aan hun paarsgepunte lans, en dat zijn er twee meer dan gemiddeld. Trouwen en kinderen krijgen is aan hen dan ook niet besteed. Daarom is het zoeken naar een maagd op deze faculteit ook als het zoeken naar de welbekende speld in de hooiberg.

Desondanks wordt het seksleven van de journalist in spe met slechts 6,8 niet best gewaardeerd. "Studenten Communicatie en Journalistiek moeten sociaal zijn en met iedereen kunnen praten", luidt de conclusie. "Dat is handig om mooie verhalen te krijgen, jouw verhaal met anderen te delen en blijkbaar ook om mensen je bed in te krijgen."

Toch zijn studenten nog behoorlijk braaf, zo stellen de onderzoekers. "Het idee dat studenten losbandige types zijn die met iedereen het bed induiken en geregeld bij de dokter zitten, omdat ze jeuk hebben op plekken waar de zon niet schijnt, kunnen we naar het rijk der fabelen verwijzen. Studenten zijn braver dan de gemiddelde Nederlander."

Benayoun naar Queens Park Rangers

Yossi Benayoun speelt de komende tijd voor Queens Park Rangers. Hij tekende een contract bij de Londenaren tot het eind van het seizoen. Dat meldt de club uit het Engelse Championship dinsdag op zijn website. De clubloze Israëliër speelde tot de zomer bij Chelsea, maar kreeg daar geen contractverlenging.

De 33-jarige middenvelder trainde de afgelopen weken mee bij QPR en maakte indruk op trainer Harry Redknapp. "Yossi is een goede voetballer, een topper. Ik wilde hem zelfs eerder al een keer halen toen ik nog coach was van Tottenham. Ik denk dat hij een fantastische toevoeging aan het team is."

Benayoun is al acht seizoenen actief in Engeland. Via West Ham United kwam hij in 2007 bij Liverpool terecht. Na drie seizoenen bij die club stapte hij in 2010 transfervrij over naar concurrent Chelsea. In zijn periode bij de Londenaren werd hij uitgeleend aan Arsenal en West Ham United.

Ben Stiller wil liever regisseren

Ben Stiller weet niet of hij nog lang wil blijven acteren. De filmmaker vindt het werk achter de camera eigenlijk veel interessanter. "Als regisseur ben je niet gebonden aan welke soort rollen bij je passen", zegt hij tegen de website Showbizspy. "Regisseren biedt heel veel mogelijkheden, heel veel om te ontdekken."

Dat betekent niet dat Stiller acteren een minderwaardig vak vindt. "Acteren vergt een grotere inzet dat wat dan ook. Ik weet gewoon niet of ik die nog altijd heb. Wat betreft regisseren hoef ik me die vraag nooit te stellen."

De 48-jarige Stiller regisseerde onder meer de succesvolle komedies Zoolander en Tropic Thunder. Hierin speelde hij ook de hoofdrol. Zijn nieuwste film, The Secret Life of Walter Mitty, is wederom een komedie die hij regisseerde en waarin hij de hoofdrol speelt. Deze verschijnt begin volgende maand in Nederland.

Overigens is Stiller voorlopig nog niet klaar als acteur. Naast enkele rollen in tv-series is hij volgend jaar te zien in Night at the Museum 3. Voor 2015 staan The Penguins of Madagascar en het komische drama While We're Young op het programma. Ook is een tweede Zoolander aangekondigd.


Ben Stiller wil liever regisseren (Foto: Novum)

BZV: bijna bi-ervaring met Corien uit Canada

Eindelijk worden de lange winteravonden weer gevuld met de nieuwe afleveringen van Boer Zoekt Vrouw. Ook dit jaar bestaat de cast weer uit de gebruikelijke stereotypen voor het nodige leedvermaak. Boer Wim die over zichzelf in de derde persoon praat, Jos de gevoelige jongeling voor de twintigjarige meisjes, kneus Johan met zijn scheve bek, Aletta die net als alle voorgaande boerinnen liever naakt op haar knieën tussen haar eigen beesten rondscharrelt met de kans per ongeluk genaaid te worden, dan dat ze haar hart openstelt voor een echte vent. En dan hebben we Jan uit Canada zonder inhoud, maar met een goede driedagenbaard op een strakke kaaklijn. En laat boer Jan nou de grootste stommeling zijn uit de hele serie. Nu al.

Pauw en Witteman passen zich niet aan aan Tan

Pauw & Witteman gaat niet veranderen wegens het succes van RTL Late Night. Dat zegt presentator Jeroen Pauw, die Humberto Tans talkshow flink wat kijkers ziet afsnoepen van het programma dat hij met Paul Witteman maakt.

"We zijn niet van plan meer amusement te brengen en zitten niet dusdanig in de put, dat we denken geen bestaansrecht meer te hebben", zegt Jeroen Pauw dinsdag in het AD.

"Ik denk niet dat Pauw & Witteman slechter of saaier is geworden", vervolgt hij. "Maar we zullen nog iets meer beter ons best moeten doen dan voorheen."

Volgens het AD is Pauw & Witteman sinds de komst van RTL Late Night gemiddeld tweehonderdduizend kijkers per avond kwijt. Tan wint op vrijdagavond zelfs dik met kijkcijfers boven het miljoen, als zijn programma vlak na The Voice of Holland te zien is.

Directeur PIP-implantaten vier jaar in cel

De oprichter van het Franse bedrijf Poly Implant Prothèse (PIP), dat in opspraak kwam vanwege het gebruik van industriële siliconen in borstimplantaten, is dinsdag door de rechter in Marseille veroordeeld tot vier jaar cel. Jean-Claude Mas kreeg tevens een boete van 75 duizend euro opgelegd. Mas werd schuldig bevonden aan fraude en oplichting. De rechtszaak werd bijgewoond door veel vrouwen. Mas is van plan tegen het vonnis in beroep te gaan, zei zijn advocaat Yves Haddad.

Wereldwijd hebben zo'n 125 duizend vrouwen PIP-implantaten gekregen. In de implantaten zijn industriële siliconen verwerkt in plaats van duurdere siliconen voor medisch gebruik. De kans op lekken zou bij implantaten met industriële siliconen veel groter zijn. Veel vrouwen kampten inderdaad met lekkende implantaten en kregen daardoor last van ontstekingen.

Het inmiddels failliete PIP exporteerde implantaten naar meer dan zestig landen en was een van de grootste borstimplantatenmakers ter wereld. De meeste PIP-implantaten werden om cosmetische redenen geplaatst, de rest voor borstreconstructies, meestal na kanker. In Frankrijk scheurde of lekte een kwart van de implantaten, aldus de Franse autoriteiten.

Eerder veroordeelde een rechtbank in Frankrijk het Duitse bedrijf TÜV Rheinland tot het betalen van een schadevergoeding van in totaal vijftig miljoen euro. TÜV Rheinland, een bedrijf dat zich richt op kwaliteitscontroles, zou tekort geschoten zijn bij het controleren en testen van de siliconenimplantaten. Donderdag zei de rechter in Marseille echter dat ook TÜV Rheinland slachtoffer is van de frauduleuze praktijken van Mas. Eerder al heeft TÜV Rheinland aangegeven in beroep te gaan tegen de veroordeling tot een schadevergoeding. Het bedrijf ontkent verantwoordelijk te zijn voor de problemen.

Werkloosheid onveranderd in rijkste landen

De werkloosheid in de 34 rijkste landen van de wereld is in oktober gelijk gebleven ten opzichte van een maand eerder. Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Ook in augustus kwam de werkloosheid al uit op 7,9 procent van de beroepsbevolking.

Het aantal mensen zonder baan in de ontwikkelde economieën kwam in oktober uit op een kleine 48 miljoen, ruim dertien miljoen meer dan bij het begin van de crisis halverwege 2008. Vooral in de eurozone ligt de werkloosheid nog hoog, met een percentage van 12,1 procent. Dat is echter wel 0,1 procentpunt lager dan een maand eerder.

Nederland ligt met een werkloosheid van zeven procent lager dan gemiddeld in de OESO-landen. Het is de vierde maand op rij dat de Nederlandse werkloosheid gelijk blijft, zo blijkt uit cijfers van de denktank. De OESO meet de werkloosheid door middel van de ILO-definitie, waardoor het cijfer sterk verschilt met dat van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Zuid-Korea heeft van alle OESO-landen de laagste werkloosheid met drie procent van de beroepsbevolking. Het Aziatische land wordt op korte afstand gevolgd door Noorwegen en Japan. In Spanje en Griekenland ligt de werkloosheid het hoogst. Van de Spaanse beroepsbevolking was in oktober bijna 27 procent werkloos. Van Griekenland zijn er alleen cijfers over augustus, toen de werkloosheid boven de 27 procent uitkwam.

Google introduceert persoonlijke Street View

Consumenten kunnen sinds maandagnacht een gepersonaliseerde versie van Google Street View maken. Gebruikers kunnen verschillende 360 gradenfoto's op een kaart plakken en met elkaar verbinden. Het is de eerste keer dat gebruikers de foto's binnen kaartendienst Google Maps kunnen aanpassen.

De nieuwe functie combineert Google Maps met Google Spheres, een dienst om foto's met elkaar te combineren tot een panoramafoto. De foto's moeten op een kaart worden geprikt, waarna de looproutes tussen de punten kunnen worden aangegeven. Zo kunnen vakantiegangers bijvoorbeeld een impressie van hun reis delen.

Voor het maken van een 360 gradenfoto kunnen allerlei camera's, telefoons of tablets gebruikt worden. Bij een smartphone of tablet met tenminste versie 4.2 van Android, het besturingssysteem van Google, zit dit ingebouwd. Fotocamera's en andere smartphones en tablets moeten Google's eigen View-software gebruiken om meerdere foto's samen te voegen tot een 360 gradenfoto.

Tot op heden konden gebruikers van Google Maps allerlei locaties op de wereld virtueel bekijken, maar hierbij gaat het altijd om foto's die gemaakt zijn door de internetgigant zelf. Google Spheres is een dienst waarbij panoramafoto's van gebruikers op een wereldkaart worden geplakt.

Gevallen supporter Ajax buiten levensgevaar

De tijdens de Champions League-wedstrijd tegen Barcelona van de tribune gevallen Ajax-supporter is buiten levensgevaar. Dat meldt de Amsterdamse club dinsdag. De 46-jarige man liep bij zijn val ernstig hoofdletsel op. Zijn familie liet aan Ajax weten dat hij voorlopig nog wel op de afdeling intensive care blijft.

Twee weken geleden viel de man vlak voor het einde van de eerste helft uit het vak van de F-side van de tribune. Zo'n vijf meter lager kwam hij met zijn hoofd op het beton terecht. Na eerste hulp in het stadion werd hij met een ambulance afgevoerd.

Rusland doet Nederlandse kaas in de ban

Dertien Nederlandse exporteurs van zuivelproducten mogen vanaf eind volgende week geen waren meer uitvoeren naar Rusland. Dat heeft de Russische inspectiedienst Rosselchoznadzor onlangs besloten na controles bij de bedrijven.

Tijdens de controles zouden 'tekortkomingen' bij de bedrijven zijn geconstateerd, aldus een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken desgevraagd. Om welke gebreken het gaat, verschilt per bedrijf. De exportbeperking treft vooral grote producenten van kaas, zoals FrieslandCampina, Leerdammer en DOC Kaas.

De invoerbeperkingen op Nederlandse kaas gaan op 19 december in, zo blijkt uit een document van de Russische voedselinspecteur. De brief spreekt van een 'tijdelijke' maatregel, maar de duur ervan wordt niet gespecificeerd. Ook de zegsman van Economische Zaken kan niet zeggen hoe lang de restricties duren.

"Het kan zijn dat sommige bedrijven na een paar aanpassingen snel weer naar Rusland kunnen exporteren", stelt hij. Volgens de zegsman zijn er in totaal ongeveer zestig Nederlandse zuivelbedrijven die naar Rusland exporteren. De groep van dertien zouden samen bijna de helft van de uitvoer naar Rusland voor hun rekening nemen, zo schreef De Telegraaf dinsdag.

Vorige maand uitte Rusland al kritiek op Nederlandse zuivel, omdat het land vindt dat Nederland zijn kaas en melk onduidelijk inspecteert. Op dat moment stond de politieke relatie tussen beide landen al stevig onder druk, na het oppakken van een Russische diplomaat in Den Haag en het enteren - door Rusland - van Greenpeaceschip Arctic Sunrise.

Twee jaar en tbs voor pedo na nieuwe misstap

Een 36-jarige man uit het Gelderse Barneveld die zich na een eerdere veroordeling opnieuw aan minderjarige meisjes vergreep heeft dinsdag twee jaar cel en tbs met dwangverpleging opgelegd gekregen. De rechtbank in Arnhem acht bewezen dat hij ontucht heeft gepleegd met vijf meisjes van maximaal 8 jaar oud. De man zou de meisjes hebben betast en gelikt bij de schaamstreek.

De man was in 2006 ook al veroordeeld voor ontucht met een minderjarig meisje. Hij had toen bekend dat hij al tijden fantasieën had over meisjes van 5 tot 8 jaar oud en dat hij zich niet kon bedwingen. Na die veroordeling moest hij hulp zoeken. De man liet zich behandelen en uiteindelijk geloofden zijn therapeuten dat hij de fantasieën niet meer had.

Achteraf blijkt dat nu volgens de rechtbank dat hij ze nog wel had, maar dat hij zijn hulpverleners niet waarschuwde. Hij deed alsof alles goed ging. In 2011 sloeg hij in zijn woonplaats opnieuw toe bij een meisje van 7. Daarna volgden nog vier kinderen.

De man is volgens de rechtbank, zoals hij zelf zegt, sluwer en planmatiger geworden. Zo bouwde hij eerder nog een vertrouwensband met een slachtoffer op, nu zou een ongezien moment voor hem genoeg zijn om toe te slaan. "Onduidelijk is hoe zijn fantasieën zich verder zullen ontwikkelen", leest het vonnis.

De verdediging had om tbs met voorwaarden gevraagd, wat inhoudt dat iemand zich vrij mag bewegen maar wel contact houdt met zijn behandelaars. De rechtbank vond dat te riskant. "De eerdere therapieën hebben niet geholpen en de man is kennelijk in staat om therapeuten om de tuin te leiden." Daarom is tbs met dwangverpleging opgelegd, waarbij iemand in een gesloten inrichting wordt behandeld.

De man moet de vader van een van zijn slachtoffers overigens tweeduizend euro schadevergoeding betalen. Wel krijgt hij zijn computer, die in het onderzoek in beslag was genomen, terug.

Boegeroep voor Zuma bij herdenking Mandela

Tientallen wereldleiders waren er dinsdag getuige van hoe de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma bij de herdenkingsdienst voor Nelson Mandela werd uitgejouwd. De ceremonie in het Soccer City-stadion in het township Soweto begon een uur te laat omdat niet alle genodigden, zoals de Amerikaanse president Barack Obama, op tijd in het stadion waren.

Toen Zuma het podium betrad om een toespraak te houden kreeg hij luid boegeroep te verduren. Ook later tijdens de herdenking, toen Zuma op de videoschermen in het stadion in beeld werd gebracht, brak gejoel los. Sommige Zuid-Afrikanen maakten bewegingen die bij het voetbal inhouden dat er een wissel aanstaande is.

Zuma ligt bij veel Zuid-Afrikanen slecht vanwege de corruptieschandalen die de politiek teisteren. Toch is het ANC, de partij waar Mandela ooit leiding aan gaf, de favoriet voor de verkiezingen van volgend jaar.

Thabo Mbeki, de voormalige Zuid-Afrikaanse president die Mandela opvolgde en door Zuma aan de kant werd gezet, kreeg de handen wel op elkaar. Toen hij de tribune betrad steeg er een luid gejuich op.

De ceremonie begon met het zingen van het Zuid-Afrikaanse volkslied. Daarna nam ANC-politicus Cyril Ramaphosa het woord. Hij zei dat de lange wandeling van Mandela eindelijk voorbij is. "Die van ons is nog maar net begonnen", aldus Ramaphosa.

Teeven: uitspraak laat weinig ruimte

De uitspraak van de Raad van Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) dat Volkert van der G. met proefverlof moet 'laat weinig ruimte'. Dat laat de woordvoerder van staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) dinsdagmiddag weten in een reactie.

De bewindsman zal de uitspraak dan ook volgen. "Het betreft een rechterlijke uitspraak en die zal zoals gebruikelijk worden opgevolgd", zegt hij in een verklaring. Ook wil Teeven de uitspraak nog nader bestuderen.

Tegelijkertijd kan de moordenaar van Pim Fortuyn alleen met verlof als het veilig kan. Daar wil Teeven eerst naar kijken voordat hij een 'definitieve uitspraak' kan doen. De bewindsman geeft aan het begin van de middag een nadere toelichting.

De reactie van Teeven is ook interessant in het licht van een verkiezingsbelofte die premier Mark Rutte (VVD) deed. Die zei tijdens een verkiezingsdebat bij RTL dat Volkert van der G. wat hem betreft geen proefverlof krijgt. De bewindsman die daar mee instemt, kan rekenen op ontslag, aldus Rutte.

[UFC] Shane del Rosario overleden

UFC heavyweight Shane del Rosario is gisteravond op 30-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de UFC op haar website.

Del Rosario kreeg op 29 november jongstleden een hartaanval. Hij werd bewusteloos in zijn huis gevonden door zijn huisgenoot Ian McCall, die vecht in de flyweight divisie van de UFC. De hartaanval was volgens zijn doktoren was het gevolg van een hartafwijking genaamd congenital heart disease, liet zijn manager Jason House later weten. Del Rosario vocht voor de UFC in de heavyweight divisie en had een record van 11 - 2.

Roskam opvolger Alberda bij Atletiekunie

Ad Roskam volgt Joop Alberda op als technisch directeur van de Atletiekunie. Alberda vervulde die functie de afgelopen zeven maanden op interimbasis en stapt over naar de zwembond KNZB. Roskam, nu nog werkzaam als prestatiemanager bij sportkoepel NOC*NSF, begint op 1 januari aan zijn nieuwe baan, zo maakte de Atletiekunie dinsdag bekend.

"Roskam heeft een brede kennis van topsportprocessen en kent onze coaches en programma's. Daarnaast heeft hij een verfrissende kijk op alles dat bij topsport komt kijken, iets waar de atletiek zeker haar voordeel mee kan doen", lichtte Jan Willem Landré, directeur van de Atletiekunie, het besluit toe.

Marten Fortuyn niet blij met proefverlof Van der G.

De Raad van Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) veegt tal van argumenten aan de kant door de moordenaar van Pim Fortuyn met proefverlof te laten gaan. Dat zegt Marten Fortuyn, de broer van de vermoorde politicus, in een reactie. "Ik ben niet blij met de uitspraak."

De raad weigert volgens Fortuyn allerlei aspecten te zien die wel hadden moeten worden meegenomen. Hij wijst erop dat Volkert van der G. eerder in een documentaire aangaf dat hij niet wist of hij opnieuw een moord zou plegen. "Ook in het vonnis staat dat er gevaar is op recidive. Hij heeft in al die tijd dat hij heeft vastgezeten niets geleerd en is niet tot inzicht gekomen", stelt Fortuyn.

De raad oordeelde eerder al dat een goede terugkeer in de samenleving zwaarder weegt dan eventuele onrust die hierdoor wordt veroorzaakt. Teeven zorgde er daarop voor dat Van der G. binnen de gevangenis een eigen ruimte kreeg om praktische zaken te regelen. Dat is volgens de RSJ niet toereikend, omdat het 'niet voorziet in enige vorm van verlof in de vrije maatschappij'.

Ook wijst de raad erop dat er geen signalen zijn dat een proefverlof tot maatschappelijke onrust leidt. Ook volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid is het risico hierop niet toegenomen. Van der G. moet daarom voor mei 'meermalen daadwerkelijk in de vrije samenleving kunnen verblijven'.

Hij moet zich uiterlijk op 1 februari buiten de gevangenis kunnen begeven, zo heeft de RSJ dinsdag geoordeeld in een beroepszaak die de moordenaar van Pim Fortuyn had ingediend tegen een besluit van staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD).

Van der G. moet volgens de RSJ maandelijks in de gelegenheid worden gesteld om met verlof te gaan. Op korte termijn moet worden begonnen met zijn terugkeer in de samenleving. Voor Teeven bestaat volgens een woordvoerder geen mogelijkheid meer om een proefverlof nog te voorkomen.

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) heeft volgens Fortuyn ook genoeg argumenten aangevoerd om Van der G. vast te houden. "Blijkbaar is de wijsheid van deze raad dusdanig dat ze vinden dat het wel moest gebeuren. Na de eerste aanbeveling van deze raad verbaast mij dat eigenlijk niet." Ook beklaagt de broer zich erover dat hij wederom via de pers moet horen wat de uitspraak van de raad is. "Ik heb in het weekeinde nog een e-mailwisseling gehad met het ministerie van Veiligheid en Justitie om er zeker van te zijn dat ze onze nummers hebben, maar kennelijk lukt het maar niet."

De 44-jarige Van der G. zit sinds de dag van de moord, 6 mei 2002, in de cel. Hij werd in 2003 veroordeeld tot achttien jaar celstraf. In mei heeft hij er twee derde van zijn straf op zitten. Hij komt dan hoogstwaarschijnlijk voorwaardelijk vrij.

Regisseur De Marathon verfilmt leven Andrť Hazes

Diederick Koopal, de regisseur van de komedie De Marathon, gaat het leven van André Hazes verfilmen. De opnames van Bloed, Zweet & Tranen vangen volgend jaar zomer aan, opdat de film in 2015 in première kan gaan. Dat heeft distributeur A-Film Benelux dinsdag bekendgemaakt.

Het scenario wordt geschreven door Frank Ketelaar. Hij schreef, samen met Kees Prins, het scenario van de zeer succesvolle Hazes-musical Hij Gelooft In Mij, die dit jaar werd bekroond met een Musical Award. In de musical wordt André Hazes gespeeld door Frank Lammers en Martijn Fischer, zijn vrouw Rachel wordt gespeeld door Hadewych Minis en Chantal Janzen. Wie in de film de hoofdrollen gaan vertolken, is nog niet bekend.

Koopal heeft nog met Hazes samengewerkt. Hij regisseerde de volkszanger ooit in een reclame voor knakworstjes van Unox.


Regisseur De Marathon verfilmt leven André Hazes (Foto: Novum)

Robben staat open voor nieuw contract

Arjen Robben is bereid om te luisteren naar een nieuw voorstel van Bayern München. Bestuursvoorzitter Karl-Heinz Rummenigge liet zondag weten graag het contract van de Oranje-aanvaller te willen verlengen.

De huidige verbintenis van Robben loopt in de zomer van 2015 af en zelf voelt hij dat hij nog wel een tijdje mee kan. "En als dat bij Bayern kan, dan zeg ik op dit moment: graag", zegt Robben in het Algemeen Dagblad.

"Ik voel me erg thuis bij de club en in Duitsland en dat geldt ook voor mijn gezin. Dit is mijn vijfde seizoen bij Bayern, het elftal is nog steeds in ontwikkeling en mij persoonlijk kennen ze door en door. Ze weten dat ik altijd goed ben teruggekomen van blessures."

Een contractverlenging zou vermoedelijk betekenen dat Robben zijn loopbaan bij Bayern afsluit. ''Misschien wel, misschien niet. Laten we niet te ver vooruit kijken. Eerst maar eens horen waar de club mee komt.''

Robben herstelt momenteel van een knieblessure. Pas in 2014 zal hij zijn rentree op het speelveld kunnen maken.

Pijnstillers van Carry Slee wordt verfilmd

Het jeugdboek Pijnstillers van Carry Slee wordt verfilmd. Het is het zevende boek van de schrijfster dat wordt bewerkt voor het witte doek. Net als bij de vorige zes liggen regie, scenario en productie in handen van Dave Schram, Maria Peters en Tessa Schram. De film moet in september verschijnen, heeft distributeur Dutch Film Works dinsdag laten weten.

Over de cast is nog niets bekend. In januari gaan de castingrondes van start, in maart beginnen de opnames.

Pijnstillers gaat over Casper, die alleen met zijn moeder woont. Zijn vader liet hen in de steek toen Casper een baby was. Casper wilde nooit contact met zijn vader, maar als bij zijn moeder kanker wordt ontdekt, heeft hij ineens grote behoefte hem om zich heen te hebben. Uiteindelijk weet hij hem te vinden, maar de man blijkt heel anders dan hij had verwacht.


Pijnstillers van Carry Slee wordt verfilmd (Foto: Novum)

Barcelona denkt aan nieuw stadion

FC Barcelona heeft plannen om zijn huidige onderkomen te verlaten. In de eerste twee weken van volgend jaar beslist de Catalaanse club over een stadion op een nieuwe plek of een renovatie van Camp Nou. Dat meldt de club op zijn website na een vergadering van de raad van bestuur.

Bij beide opties biedt het stadion een overdekte plaats aan 105 duizend toeschouwers. Nu ligt dat aantal op 99.354. De club heeft niets bekendgemaakt over de kosten van beide opties.

Ook het stadion dat onderdak biedt aan de andere sporten van FC Barcelona, Palau, wordt vervangen. Dat gaat van achtduizend naar twaalfduizend zitplaatsen. Verder komen er zesduizend nieuwe parkeerplaatsen. Supporters van de club mogen na de bekendmaking van keuze in een referendum hun mening geven.

De Boer grootste gevaar volgens Emanuelson

Urby Emanuelson denkt dat zijn ploeg AC Milan een goede kans heeft om de volgende ronde te bereiken. Toch maakt Ajax een uitstekende indruk op de linkspoot. "Ik denk dat de kans heel groot is dat AC Milan doorbekert", zegt Emanuelson in De Telegraaf.

De ploeg van Emanuelson en ook Nigel de Jong is in eigen land bezig aan een dramatisch seizoen. "Onze nationale prestaties zijn Milan-onwaardig en tegen Ajax kunnen we wat recht zetten." Doordat Milan zo kwakkelt, komt er behoorlijk wat spanning op het duel met Ajax te staan. "De druk is groter dan normaal. Maar we kunnen ons vasthouden aan de prestaties in Europa."

Emanuelson ziet zijn ploeg dan ook beter worden. "Als spelers zijn we veel met elkaar in gesprek en groeien we meer en meer naar elkaar toe. Iedereen beseft dat er morgen keihard moet worden gewerkt. Een punt is genoeg om ook na de winterstop op het hoogste niveau actief te zijn.”

Voor Emanuelson is het weerzien met zijn oude club een bijzondere gelegenheid. "Ajax wordt als een heel talentvolle groep gezien en de overwinning op FC Barcelona heeft in Italië indruk gemaakt", aldus de middenvelder. "Ik heb alleen de samenvatting gezien, maar begreep wel dat Ajax fantastisch heeft gespeeld. Dat is een compliment waard."

Met name het collectief van Ajax is iets om voor te waken, meent Emanuelson."Ik denk dat er bij Ajax niemand met kop en schouders bovenuit steekt. De zes zeges op rij zijn volgens mij vooral een knappe teamprestatie. Al is Davy Klaassen wel heel erg goed bezig. Als vervanger van Siem de Jong vult hij het prima in. Maar het grootste gevaar? Ik denk Frank de Boer..."

Een van de laatste wedstrijden van Emanuelson in het Ajax-shirt was drie jaar geleden tegen AC Milan. Dit was destijds de eerste wedstrijd van De Boer als hoofdtrainer van de Amsterdammers. In San Siro werd met 0-2 gewonnen, al was Milan toen al geplaatste voor de volgende ronde van de Champions League.

Schaars: "Havenaar hoeft niet geschorst te worden"

Stijn Schaars moet zes weken toekijken vanwege een enkelblessure, maar neemt dader Mike Havenaar niets kwalijk. De middenvelder van PSV heeft de Vitesse-spits vergeven voor de trap die hij uitdeelde tijdens de competitiewedstrijd van afgelopen zaterdag.

"Ik ben niet boos op die jongen en voor mij hoeft hij ook niet achteraf geschorst te worden, maar hiertegen moet wel tijdens de wedstrijd worden opgetreden", vindt Schaars in De Telegraaf. Havenaar liet na de 2-6-zege in Eindhoven weten dat hij niet de intentie had om de PSV'er te raken. "Dit was niet mijn bedoeling. Ik hoop dat zijn blessure niet ernstig is", aldus de Japanner, die van 'een ongeluk' sprak.

Maandag startte de aanklager betaald voetbal een vooronderzoek naar de overtreding van de spits. Op basis van tv-beelden kan Havenaar alsnog geschorst worden. Arbiter Bas Nijhuis en zijn assistenten namen het voorval tijdens de wedstrijd niet waar.

"We hebben dit tijdens de wedstrijd niet zo beoordeeld. Ik baal hier wel van, want hij zet z'n been vol op het onderbeen van Schaars. Dit is een gemiste rode kaart", bekende Nijhuis schuld.

Nintendo 3DS-update geeft Miiverse

Nintendo heeft een systeemupdate voor Nintendo 3DS uitgebracht waardoor gebruikers toegang krijgen tot Miiverse. Daarnaast krijg je de mogelijkheid om een Nintendo Network ID te gebruiken op 3DS.

De update, versie 7.0.0-13U, is sinds vanochtend beschikbaar. De volgende dingen zijn aangepakt:

  • Ondersteuning toegevoegd voor Nintendo Network ID's: gebruikers kunnen nu een Nintendo Network ID maken of linken. Deze is te gebruiken bij sommige netwerkdiensten, zoals de eShop die jevanaf nu optioneel gebruik kunt laten maken van Nintendo Network ID's
  • Ondersteuning toegevoegd voor Miiverse: gebruikers kunnen nu Miiverse bekijken en daarop posten
  • Een melding wordt nu weergegeven wanneer software wordt gestart en daarvoor een update beschikbaar is
  • Verwijderd van de limiet voor het systeem transfers: de vorige limiet van vijf systeem transfers per systeem is verwijderd
  • Het starten van de Nintendo 3DS Camera van het HOME-menu is aangepast: door op de L- en R-knoppen gelijktijdig in te drukken start de Nintendo 3DS Camera
  • Verdere verbetering van de algehele stabiliteit van het systeem en andere kleine aanpassingen zijn gedaan om de gebruikerservaring te verbeteren

Miiverse 3DS

F1: geen zwaardere auto's of verplichte stops

Het minimumgewicht van de Formule 1-auto's wordt voor het seizoen 2014 niet verhoogd naar 700 kilogram. Met name Red Bull Racing drong aan op de verhoging van tien kilogram, maar kreeg hierin niet alle teams mee.

Gisteren in Parijs stemden volgens BBC-correspondent Andrew Benson Ferrari, Lotus en Mercedes tegen de gewichtsverhoging. Door het uitbreiden van het Energy Reduction System en de komst van de V6-turbomotor is de gewichtslimiet al verhoogd tot 690 kilogram, maar voor een aantal teams is dat niet genoeg. Zo heeft Red Bull een probleem met Daniel Ricciardo die met zijn 66 kilo nog steeds te zwaar is, ondanks dat hij al flink afgevallen is.

Verder is ook het voorstel van twee verplichte pitsstops gesneuveld. Pirelli drong hierop aan nadat de Italiaanse rubbermaker dit jaar karrenvrachten met kritiek over zich heen heeft gekregen, omdat de banden te snel zouden slijten. Formule 1-baas Bernie Ecclestone heeft het juist opgenomen voor Pirelli door te zeggen dat het bedrijf juist aan de opdracht voldaan heeft door banden te maken die niet de gehele race meegaan.

Stormloop op kaartjes WK voetbal

Binnen 24 uur na opening van de tweede fase van de kaartverkoop zijn bijna 1,2 miljoen kaartjes voor het WK voetbal aangevraagd. Dat heeft de FIFA bekendgemaakt. Het overgrote merendeel, ongeveer 86 procent van de 1.179.363 aanvragen, werd door Braziliaanse fans ingediend.

De Verenigde Staten zijn verrassend genoeg het tweede land qua aantal aanvragen. Uit dat land kwamen aanvragen van ruim 38 duizend voetbalfans. Argentinië (30.659), Oranje-opponent Chili (23.014), Colombia (12.103), Mexico (11.580), Oranje-opponent Australië (8064), Duitsland (6556), Engeland (6469) en Frankrijk (6006) volgden.

Voetbalfans kunnen nog tot en met 30 januari een aanvraag indienen. Vervolgens wordt door loting bepaald wie een kaartje mag kopen. De FIFA kreeg van de bonden van deelnemende landen 29.913 aanvragen binnen. De verkoop via de voetbalbonden loopt nog tot en met 7 februari. De bonden krijgen acht procent van de kaartjes voor de wedstrijden van hun teams.

De KNVB is nog niet begonnen met de verkoop van kaartjes. Binnenkort gaat die verkoop via de supportersverenigingen van het Nederlands elftal van start.

[NBA] Portland blijft aan kop, Gay naar Sacramento

Portland Trail Blazers is nog steeds lijstaanvoerder in de Western Conference. Maandag won het team van nummer laatst Utah Jazz met 105-94. De Trail Blazers hebben drie overwinningen meer dan San Antonio Spurs en Oklahoma City Thunder die daarmee op een gedeelde tweede plaats staan, maar wel vier wedstrijden minder hebben gespeeld.

Bij de Trail Blazers was LaMarcus Aldridge op dreef met 24 punten. Damian Liddard scoorde er zeventien. Alec Burks was bij Utah het best in vorm met twintig punten. Utah Jazz staat laatste in de Western Conference met vier overwinningen en negentien verliespartijen.

Sacramento Kings baarde maandag opzien door een spelersruil met Toronto Raptors waarbij zeven spelers betrokken waren. Drie kwamen naar Sacramento, waaronder de topscorer van de Kings Rudy Gay.

Nog zonder de inbreng van de drie nieuwelingen wisten de Kings maandag hun wedstrijd tegen Dallas Mavericks te winnen met 112-97. DeMarcus Cousins scoorde 32 punten en negentien rebounds.

Overige uitslagen
Charlotte Bobcats - Golden State Warriors 115-111
Philadelphia 76ers - Los Angeles Clippers 83-94
Washington Wizards - Denver Nuggets 74-75
Memphis Grizzlies - Orlando Magic 94-85

Aanslag op 12-jarige met vuurwerkbom in Den Haag

Een 12-jarige jongen is maandagavond zwaargewond geraakt door een vuurwerkbom in een woning in Den Haag. Het slachtoffer opende de voordeur toen werd aangebeld waarna een persoon met capuchon de bom naar binnen gooide. Dat meldt de politie.

De jongen was rond 20.00 uur alleen in het huis aan de Uitgeeststraat. Het vuurwerk ontplofte vrijwel onmiddellijk. Het slachtoffer liep ernstige verwondingen op aan zijn hand. Hij wist zijn vader en oma te alarmeren, die op hun beurt de hulpdiensten waarschuwden. De politie onderzoekt van wie de vuurwerkbom afkomstig is.

Nederlander komt om bij busongeluk Vietnam

Bij een busongeluk in Vietnam is een Nederlander omgekomen. Drie andere Nederlanders raakten gewond, bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. De gewonden zouden er niet ernstig aan toe zijn.

De Nederlanders zaten volgens Vietnamese media in een bus van een reismaatschappij uit Nha Trang, toen die in de stad Cam Ranh, zo'n dertig kilometer ten zuiden van Nha Trang, verongelukte. De bestuurder, een 36-jarige Vietnamees, raakte gewond.

De omgekomen Nederlander was volgens de Vietnamese media 58 jaar oud. De gewonden zijn van 65, 63 en 62 jaar. De politie onderzoekt de oorzaak van het ongeluk.

'Adam Sandler is meest overbetaalde acteur'

Adam Sandler is de meest overbetaalde acteur van dit moment. Dat concludeert het Amerikaanse zakenblad Forbes, dat de 47-jarige komiek bovenaan de jaarlijkse lijst heeft gezet van acteurs die dik betaald krijgen voor films die niet veel geld opleveren.

Vooral That's My Boy zorgde ervoor dat Sandler de lijst aanvoert. De komedie kostte zeventig miljoen dollar om te maken, maar bracht wereldwijd slechts 57 miljoen dollar in het laatje.

Sandler lost Eddie Murphy af als meest overbetaalde acteur. De 52-jarige komiek voerde de lijst een jaar geleden aan, onder meer dankzij de flop A Thousand Words.

Romeinse weg ontdekt onder Domplein Utrecht

Archeologen hebben onder het Domplein in Utrecht resten van een Romeinse weg ontdekt. De weg liep dwars door een Romeins fort dat op de plek stond waar nu het plein ligt, meldt de gemeente. De vondst wordt dinsdag aan de pers getoond.

Om de resten zichtbaar te maken voor het publiek wordt er een loopbrug overheen gebouwd. Op het plein wordt al langer gegraven. De archeologen stuitten eerder al op grafkelders en niet opgetekende funderingen. De gemeente werkt aan een ondergronds museum op het plein waar het publiek de archeologische vondsten moet kunnen bewonderen.

De noordgrens van het Romeinse rijk liep door Nederland. Het fort op het Domplein was een zogenoemd castellum, het hart van een nederzetting.

Van der Meer gaat vol voor Rio 2016

Vorig jaar had Maud van der Meer al de ambities om naar de Olympische Spelen te gaan. Helaas lukte haar het niet om zich te plaatsen voor Londen. Steeds op de beslissende momenten ging het mis. Daarom is de 21-jarige Udense er nog meer op gebrand om de volgende Spelen wel te halen.

"In Rio de Janeiro wil ik er hoe dan ook staan", vertelt Van der Meer, die vanaf donderdag zal starten op de EK kortebaan in het Deense Herning. "Het mooiste zou zijn als het individueel lukt, maar met de estafette is ook mooi. Ik was al zo dicht bij Londen. Dat ik er niet bij was deed pijn, maar ik ben er wel sterker van geworden. Ik wil die olympische droom verwezenlijken."

Een knelpunt voor Van der Meer was het presteren op het juiste moment. In de series ging Van der Meer altijd hard, maar kon het vervolgens in de finales niet meer waarmaken. Sinds vorig jaar heeft ze daarom de hulp gekregen van een sportpsycholoog en ook coach Marcel Wouda helpt haar daarbij. "Het was heel lang een knelpunt voor mij. We zijn nu samen een weg aan het uitstippelen, zodat ik het wel kan doen als het moet. Het gaat stapje voor stapje beter."

De situatie van Van der Meer werd afgelopen maand heel even onzeker. Door de perikelen van Ranomi Kromowidjojo met Wouda moest ze voor zichzelf een keuze maken. Het was voor een tijd even onduidelijk of Wouda wel zou blijven in Eindhoven. Toen bekend werd dat Wouda zou blijven, heeft de toekomstige gewichtsconsulente de keuze gemaakt om bij Wouda te blijven. "Ik heb naar mijn gevoel geluisterd. Ik heb toch een wat serieuzere coach nodig. We werken goed samen en ik heb ook het gevoel dat ik alles tegen hem kan zeggen." 

Op dit moment vormt ze de groep Wouda samen met Femke Heemskerk en de open water zwemmers Ferry Weertman en Marcel Schouten. Van der Meer is vooral blij met de aanwezigheid van Heemskerk. "Femke heeft heel veel ervaring, daar leer ik veel van. Ze vindt het fijn dat ik er bij ben, want we kunnen tegen elkaar opboksen en kunnen elkaar beter maken."

Afgelopen weekend tijdens de Amsterdam Swim Cup kreeg Van der Meer de bevestiging dat het goed met haar gaat. Ze kwalificeerde zich op de 100 meter vrijeslag voor de EK langebaan in Berlijn deze zomer. "Het is mijn eerste individuele limiet. Ik weet dat de concurrentie op de vrije slag in Nederland heel groot is. Het wordt mijn grootste uitdaging om mezelf er voor Rio de Janeiro tussen te krijgen."

De wedstrijden deze week in Herning zijn een leuk uitstapje voor Van der Meer. "Het is goed om te racen en mezelf te testen."

TV series van Sin City en The Mist in de maak

Producer Harvey Weinstein heeft laten weten dat hij werkt aan Tv series rond Sin City en de Stephen King verfilming The Mist.

Op dit moment is er verder nog niet veel bekend maar wel dat Weinstein voor The Mist een reeks van 10 afleveringen op het oog heeft. Hij wil regisseur Frank Darabont, die de film regisseerde, terughalen.
De Tv serie op basis van Sin City wil Weinstein vlak na de release van de tweede film lanceren. Sin City: A Dame to Die For komt eind 2014 uit. Voor de regie wil Weinstein Sin City schrijver Frank Miller en Sin City regisseur Robert Rodriguez in de arm nemen.

Oranje wel groepshoofd bij kwalificatie EK 2016

Oranje zal bij de loting voor de kwalificaties van het EK 2016 in Frankrijk wel groepshoofd zijn, in tegenstelling tot de loting voor het WK 2014 in Brazilië. België zal voor deze loting geen groepshoofd zijn, de Rode Duivels komen dan in pot twee. De loting zal op 23 februari 2014 plaatsvinden.

De UEFA heeft onder voorbehoud de potten voor de loting van het EK in 2016 bekendgemaakt bij de nationale voetbalbonden. Daaruit is gebleken dat de Europese voetbalbond andere criteria handhaaft dan de FIFA doet. De wereldvoetbalbond baseerde zich nog op de ranking van oktober (toen België nog vijfde stond en dus groepshoofd werd), maar de UEFA pakt het anders aan.

De punten die behaald zijn in de voorrondes en eindronde van het WK in 2010 tellen mee voor twintig procent. De punten die behaald zijn tijdens het EK in 2012 zullen voor veertig procent meetellen, net als de punten tijdens de voorrondes van het WK 2014. Deze resultaten bepalen de UEFA-ranking. Op die lijst staat BelgiË bijvoorbeeld pas vijftiende. 

Aan het EK in 2016 zullen voor het eerst 24 landen deelnemen. In de negen voorrondegroepen zullen de eerste twee zich rechtstreeks plaatsen voor de eindfase. De beste nummer drie zal zich ook direct kwalificeren voor die ronde terwijl de overige nummers drie zich via barrages zullen plaatsen. Organiserend land Frankrijk is sowieso geplaatst. 

Doden bij plunderingen ArgentiniŽ

Politiestakingen in Argentinië hebben de afgelopen dagen tot massale plunderingen geleid. Rovende bendes wordt door de afwezigheid van de politie op veel plaatsen geen strobreed in de weg gelegd. Tot dusver heeft de chaos aan zeker vijf mensen het leven gekost. De regering zet agenten van de federale politie, grenswachten en leden van andere veiligheidsdiensten in om het ergste geweld te beteugelen.

In negentien van de 23 Argentijnse provincies eisen politieagenten dat hun loon wordt verhoogd om de inflatie, die inmiddels 25 procent bedraagt, bij te benen. In sommige provincies hebben de agenten hun zin gekregen, maar elders staken ze nog altijd. En het probleem speelt niet alleen bij de politie. Andere ambtenaren, zoals ziekenhuismedewerkers, eisen nu ook salarisverhogingen.

De plunderingen begonnen vorige week in de provincie Cordoba. Twee mensen kwamen om, honderden raakten gewond en honderden winkels en andere bedrijven liepen schade op. Uiteindelijk sloten de gouverneur en de politie een overeenkomst om het salaris te verhogen naar twaalfduizend peso's per maand. Dat komt neer op net geen veertienhonderd euro per maand.

In eerste instantie gaf de regering de gouverneur van Cordoba, een politiek tegenstander van president Cristina Fernandez, de schuld. Maar maandag werd duidelijk dat ook trouwe bondgenoten van de president met stakingen kampen.

Op videobeelden van de afgelopen dagen is te zien hoe winkelruiten worden ingeslagen en allerlei spullen worden meegenomen: van matrassen en mobiele telefoons tot kinderwagens en bier. De kabinetschef van president Cristina Fernandez omschreef de plunderingen als vooraf opgezette misdaden, die bedoeld zijn om chaos en angst te verspreiden. "Eigenlijk komt dit neer op hoogverraad", zei Jorge Capitanich.

Nachtelijke opstootjes in OekraÔne

Op verschillende plaatsen in de Oekraïense hoofdstad Kiev waren in de nacht van maandag op dinsdag opstootjes tussen de oproerpolitie en demonstranten. Volgens een oppositieleider raakten enkele betogers gewond. Gevreesde ernstige geweldsuitbarstingen zoals die van anderhalve week geleden bleven echter uit. Toen sloeg de oproerpolitie een protest keihard uiteen en belandden een aantal mensen op de intensive care.

De politie trad op tegen verschillende kampen van de oppositie die waren opgericht na een massaprotest zondag. Het grootste kamp, op het Onafhankelijkheidsplein, werd echter ongemoeid gelaten. De Oekraïense popster Ruslana ging de menigte voor in een aerobicsdans om ze warm te houden in de ijzige vrieskou. Het kwik daalde maandagnacht tot vijf graden onder nul. De mensen op het plein kregen rond 02.00 uur een sms'je met de tekst 'Jullie zijn omsingeld, er zijn geen kansen'. Daar bleef het echter bij, en ze lieten zich er niet door van de wijs brengen.

De autoriteiten deden ook een poging een groep betogers uit het stadhuis te krijgen, die zich daar heeft verschanst. Een rechter had gelast dat de demonstranten uiterlijk om middernacht weg moesten uit het gebouw en rond dat tijdstip viel de stroom uit. De betogers waren bang dat een bestorming aanstaande was, en liepen naar buiten. "Mensen wisten niet wat ze moesten verwachten, dus gingen ze weg", zei een van hen. Drie uur later werd de elektriciteit echter hersteld en gingen de betogers simpelweg terug naar binnen.

Aanleiding voor de massaprotesten is de beslissing van president Viktor Janoekovitsj om een samenwerkingsakkoord met de Europese Unie te laten varen en zich te richten op Rusland. Moskou had hem daarvoor zwaar onder druk gezet. De betogers roepen inmiddels om de val van de regering en de president.

Lek in salpeterzuurtank bij Campina in Bedum

Een opslagtank van FrieslandCampina in het Groningse Bedum lekt dinsdagochtend salpeterzuur. Het vocht wordt opgevangen in een bak. Met waterstralen wordt geprobeerd de vrijkomende dampen neer te slaan, zegt een woordvoerder van de brandweer. Er zijn geen gewonden gevallen.

Het lek werd even voor 07.30 uur ontdekt. De omgeving van de tank aan de Boterdiep Westzijde is afgezet. Omdat er geen huizen in de buurt staan, hoeft er niemand te worden geëvacueerd.

Korthals stopt als partijvoorzitter VVD

Ben Korthals stopt in mei volgend jaar als partijvoorzitter van de VVD. Zijn eerste termijn als voorzitter loopt dan af. Het is nooit zijn bedoeling geweest om voor een tweede termijn te gaan, schrijft de Hagenaar volgens het AD in een brief aan het partijbestuur.

Als partijvoorzitter zette de oud-minister van Justitie zich onder meer in voor de integriteit van VVD'ers, mede naar aanleiding van corruptieonderzoeken naar VVD-politicus Jos van Rey. Eerder dit jaar bleek dat Korthals zelf in een van die onderzoeken als getuige was gehoord. Korthals kwam in 1982 voor de VVD in de Kamer en in 1998 werd hij in het tweede kabinet-Kok minister van Justitie. Ook was hij kort minister van Defensie in Balkenende I. Toen bleek dat hij de Kamer in zijn vorige functie onjuist had geïnformeerd, moest hij aftreden.

EA beste bedrijf om bij te werken

Goed nieuws voor Electronic Arts, het bedrijf dat nu al twee jaar op rij is uitgeroepen tot 'Worst Company in America'. De Human Rights Campaig Foundation heeft het bedrijf uitgeroepen tot een van beste bedrijven om voor te werken in Noord-Amerika.

Ze kregen deze titel omdat ze zeer open staan voor gelijkheid in rechten voor de groep LGBT-mensen, dat staat voor Lesbian, Gay, Bisexual en Transgender. "We zijn zeer trots op deze prestatie dat het beleid en uitvoering voor gelijkheid en integratie erkent", blogt EA. Het bedrijf verdiende deze titel ook in 2008 en 2012.

EA is pro-actief bezig met gelijkheid. De uitgever heeft een 'Diversity & Inclusion'-team, organiseerde een discussiedag over problemen die LGBT-mensen ondervonden dit jaar en was een grote sponsor van GaymerX. Het bedrijf was onderdeel van een anti-DOMA-coalitie. Deze wet gaf staten in Amerika het recht om het trouwen met een partner van hetzelfde geslacht te verbieden.

Actrice Eleanor Parker (91) overleden

Actrice Eleanor Parker is maandag op 91-jarige leeftijd overleden in een kliniek in Palm Springs in de Amerikaanse staat Californië. Ze stierf aan de complicaties van een longontsteking, zo meldden diverse Amerikaanse media. Parker speelde de rol van barones Elsa Schraeder in de klassieker The Sound of Music uit 1965.

Parker werd in haar leven drie keer genomineerd voor een Oscar. In de ruim 45 films waarin ze speelde, gebruikte ze vaak pruiken, make-up en een accent. Voor haar acteerprestaties in de televisieserie The Eleventh Hour won ze in 1963 een Emmy Award.

Actrice Eleanor Parker (91) overleden
Actrice Eleanor Parker (91) overleden (Foto: ANP)

PS4 66% meer verkocht dan Xbox One

Sony's PlayStation 4 is vaker verkocht in Noord-Amerika in de maand november dan Microsofts Xbox One, zegt de bekendste analist uit de gamesindustrie, Michael Pachter.

Pachter schat dat PlayStation 4 zo'n 1,25 miljoen keer over de Noord-Amerikaanse toonbank is gegaan in november, terwijl Microsofts nieuwe console, Xbox One, 750.000 maal verkocht is in Noord-Amerika. Met 66% meer verkopen lijkt het dat Sony aan het winnen is. Maar PlayStation 4 wordt sinds 15 november verkocht en Xbox One is sinds 22 november verkrijgbaar. Sony heeft een voorsprong van een week in deze verkoopcijfers.

Pachter schat ook in dat de 'oude' consoles minder verkocht hebben door de komst van de nieuwe generatie. Captain Obvious denkt dat PlayStation 3, Wii U en Xbox 360 respectievelijk met 28%, 65% en 44% gedaald zijn, in vergelijking met de verkoopaantallen in november 2012.

Pachter heeft nog een wijze raad voor Microsoft. Hij zegt dat de prijs van Xbox One moet dalen, want anders wint Sony deze generatie. De Xbox One is 100 dollar duurder dan PlayStation 4.

Michael Pachter

Laagste temperatuur: 93 graden onder nul

Nog nooit is het op aarde zo koud geweest als op 10 augustus 2010 op de Zuidpool. De temperatuur zakte toen tot 93,2 graden onder nul. Dat heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA maandag bekendgemaakt. Wetenschappers hebben 32 jaar aan satellietmetingen onderzocht en doorgerekend.

Het kouderecord werd gevestigd op een hoogvlakte bij het midden van de Zuidpool, kilometers boven de zeespiegel. In hetzelfde gebied was in 1983 een temperatuur van 89,2 graden gemeten. Dat was tot nu toe het record.

Door de ligging is de hoogvlakte sowieso al koud. De temperaturen kunnen nog verder zakken als er een paar dagen achter elkaar geen wolken zijn. Wolken houden de warmte vast als een soort deken.

De koudste plek op aarde waar mensen wonen, is in het noordoosten van Siberië. Daar werden in 1892 en in 1933 temperaturen van bijna 68 graden onder nul gemeten.

De weerrecords worden bijgehouden door de Wereld Meteorologische Organisatie, de afdeling van de Verenigde Naties die zich bezighoudt met het weer. Het is nog niet bekend of die het nieuwe record erkent.

Laagste temperatuur: 93 graden onder nul
Laagste temperatuur: 93 graden onder nul (Foto: ANP)

Abrupte censuur bij journaal over Decembermoorden

In Suriname is maandagavond een uitzending van het jeugdjournaal over de Decembermoorden abrupt van televisie gehaald. Halfweg het nieuwsbericht werd de uitzending stopgezet.

Het jeugdjournaal wordt gemaakt door een extern productiehuis, dat haar programma dagelijks aan meerdere televisiestations in Suriname aanbiedt. De staatstelevisie, die onder strikte controle staat van de regering van president Desi Bouterse, censureerde de uitzending echter. Bouterse is zelf hoofdverdachte van de Decembermoorden, de moord op vijftien opposanten van het militaire regime op 8 december 1982.

"Onze medewerkers moeten normaal alles eerst bekijken voordat het in de uitzending gaat. Dat is deze keer niet gebeurd", verdedigt staatstelevisiedirecteur Shirley Lackin zich tegenover ochtendblad De Ware Tijd.

Hennah Draaibaar, hoofdredacteur van het jeugdjournaal, zegt 'diep geschokt' te zijn door het voorval. Volgens haar zijn er geen afspraken over een screening van het programma voordat het wordt uitgezonden. "Wij leveren onze uitzendingen steeds kant en klaar af. Wij hadden een programma gemaakt over de jaarlijkse kerkdienst waarin de Decembermoorden worden herdacht. Er was geen enkele reden om het verslag uit de ether te halen. Het gaat hier om de vrijheid van meningsuiting."

Huisartsen niet terughoudender bij palliatieve sedatie

Slechts vier procent van de huisartsen is terughoudender geworden in het toepassen van palliatieve sedatie na de zaak rond de huisarts uit Tuitjenhorn die zelfmoord pleegde nadat hij op non-actief was gesteld. Dat meldt het artsenvakblad Medisch Contact dinsdag na onderzoek met het NCRV-televisieprogramma Altijd Wat.

De zaak rondom de huisarts leidde eerder dit jaar tot veel ophef. De huisarts gaf in augustus een terminaal zieke patiënt uit Schagen onder meer honderd keer de normale dosis morfine, zonder uitleg te geven aan de patiënt, zijn echtgenote of de aanwezige thuiszorgmedewerker. De patiënt overleed korte tijd later. De man uit Schagen had in juni een euthanasieverklaring ondertekend, maar gaf in augustus toen hij thuiskwam om daar te sterven aan dat hij had gekozen voor palliatieve sedatie.

Een coassistent van het AMC die bij de toediening aanwezig was trok vervolgens aan de bel. Het AMC meldde de zaak bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Die schakelde het Openbaar Ministerie in. Begin oktober werd de huisarts door de IGZ op non-actief gesteld. Hij pleegde enkele dagen later zelfmoord. Het strafrechtelijk onderzoek werd na zijn dood gestaakt.

Huisartsen reageerden verontrust naar aanleiding van de zaak. Sommigen zouden zelfs zijn gestopt met de begeleiding van nieuwe coassistenten van het AMC. Het ziekenhuis stuurde vanwege de kwestie eerder een brief aan alle aangesloten huisartsen om hun vertrouwen terug te winnen.

Van de ruim 850 ondervraagde huisartsen geeft 94 procent aan de richtlijn Palliatieve sedatie van artsenfederatie KNMG sedatie te kennen. Toch wijken sommigen er soms iets van af. Zo geeft 31 procent aan niet altijd aanwezig te zijn bij de start van palliatieve sedatie, zoals de bedoeling is. Ook geeft tien procent van de deelnemende huisartsen aan wel eens een hogere dosis medicatie te geven dan de richtlijn voorschrijft, om zo het levenseinde van de patiënt te bespoedigen. Hogere doses worden ook gegeven om het lijden te verlichten of omdat de patiënt gewend is geraakt aan de medicatie.

Bijna een op de twee huisartsen, 43 procent, heeft een patiënt wel eens acuut moeten sederen omdat deze bijvoorbeeld benauwd werd en dreigde te stikken. De KNMG-richtlijn maakt acuut ingrijpen onder voorwaarden mogelijk. Negen op de tien huisartsen geven verder aan ooit palliatieve sedatie te hebben toegepast. Gemiddeld gaat het om ruim zes keer in de afgelopen vijf jaar.

Vandaag afscheid Mandela

Tientallen wereldleiders komen dinsdagochtend samen in het voetbalstadion van Soweto om de laatste eer te bewijzen aan Nelson Mandela. Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties en de Amerikaanse president Barack Obama, maar ook de Cubaanse president Raul Castro spreken de rouwende menigte toe.

Duizenden Zuid-Afrikaanse politieagenten staan klaar om de ceremonie ter nagedachtenis aan de betreurde oud-president in goede banen te leiden. De politie sluit de omgeving van het stadion in Soweto, de township bij Johannesburg waar Mandela jarenlang woonde, af als het te druk wordt.

In het Soccer City-stadion zelf is plaats voor 95 duizend mensen. Mandela maakte daar voor het laatst zijn opwachting in het openbaar. In de zomer van 2010 woonde hij er de sluitingsceremonie van het wereldkampioenschap voetbal bij.

De staatshoofden van meer dan zeventig landen en tal van andere hoogwaardigheidsbekleders zijn voor het afscheid van het boegbeeld van de strijd tegen apartheid komen opdagen. Namens Nederland geven koning Willem-Alexander en minister Frans Timmermans van buitenlandse zaken acte de présence.

Ook voor tienduizenden gewone Zuid-Afrikanen die afscheid willen nemen van Madiba, zoals zij hem liefkozend noemen, is in het stadion van Soweto plaats ingeruimd. De regering verwijst de miljoenen mensen die achter het net vissen naar de vele plaatselijke herdenkingsdiensten.

Mandela overleed donderdag op 95-jarige leeftijd. De regering heeft een periode van nationale rouw afgekondigd die duurt tot de staatsbegrafenis van komende zondag. Na de plechtigheid van dinsdag wordt de ex-president opgebaard in het Uniegebouw, de officiële zetel van de Zuid-Afrikaanse regering in Pretoria. Van woensdag tot vrijdag zal zijn lichaam op gezette tijden ook een ronde maken door de straten van Pretoria.

De herdenkingsdienst begint om 10.00 uur Nederlandse tijd en wordt in Nederland rechtstreeks uitgezonden door de publieke omroep. Op het programma staan koorzang en meerdere bijdragen van Mandela's familie. Bisschop Ivan Abrahams preekt.

Behalve Ban Ki-moon, Obama en Castro spreken ook onder meer de Braziliaanse en Indiase president en de Chinese vicepresident. De Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma verzorgt de hoofdschotel.

VOC: langer verlof voor moeder met couveusebaby

Moeders met couveusebaby's moeten langer zwangerschapsverlof krijgen. Verschillende bewindslieden deden in 2008 en 2011 al toezeggingen om dit te regelen, nu moet minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher (PvdA) de beloftes van zijn voorgangers inlossen, stelt de Vereniging van Ouders voor Couveusekinderen (VOC) dinsdag in het Nederlands Dagblad.

De vereniging wijst erop dat een te vroeg geboren kind soms maanden in het ziekenhuis ligt. Het komt voor dat het zwangerschapsverlof van tien weken al voorbij is terwijl het kind nog in het ziekenhuis ligt. In andere gevallen is het kind nog maar net thuis. De moeders, die al die tijd tussen hoop en vrees hebben geleefd met de vraag of hun kind het redt, zijn volgens de VOC dan nog helemaal niet in staat om te werken. Uit onderzoek zou blijken dat ze een groot risico lopen op een posttraumatische stressstoornis.

Voor de hechting tussen moeder en kind zou het ook belangrijk zijn dat de moeder extra verlof krijgt. Couveusekinderen worden de eerste weken van hun leven aan verpleegsters toevertrouwd en na een korte periode bij de moeder moeten ze al naar een crèche. Dat zou levenslang schadelijke gevolgen kunnen hebben. De VOC vindt daarom dat moeders van couveusekinderen tien weken zwangerschapsverlof moeten krijgen nadat hun kind is thuisgekomen uit het ziekenhuis.

De VOC bracht de kwestie in 2008 al onder de aandacht bij toenmalig minister Piet Hein Donner (CDA). Hij reageerde volgens de VOC positief, maar het zou bij beloftes zijn gebleven. In 2011 zou minister Henk Kamp (VVD) bij de 9-maanden beurs hebben gezegd dat moeders van te vroeg geboren baby's recht moeten hebben op tien weken verlof vanaf het moment dat de baby thuis is.

Omdat nog steeds niks is geregeld, heeft de VOC maandag een brief naar Asscher gestuurd. Daarin wijst de vereniging erop dat uit een vorige week door hem georganiseerde gezinstop naar voren is gekomen dat er meer ruimte moet komen voor werknemers met zorgtaken.

FOK! wat een weer... Perioden met zon

Hallo! We zijn onder invloed van een hogedrukgebied gekomen en daar komen we niet zo makkelijk vanaf. Dat wil zeggen dat er op weergebied niet zo veel te beleven valt deze week. De nachten worden wel een stuk kouder en het komt vrijwel overal tot lichte vorst. Overdag ligt de temperatuur meestal rond een graad of 6, dus van winterweer is absoluut geen sprake.

Vandaag zijn er perioden met zon en het blijft droog. De temperatuur ligt nog rond een graad of 7, maar zakt aan het einde van de dag richting het vriespunt. Er staat een zwakke zuidelijke wind. 

De rest van de week blijft de zon vaak aanwezig en neerslag is absoluut niet aan de orde. Voor een weerman is het maar een zeer saaie week.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

 

 

 Zonso
Een prachtige zonsondergang bij qltel in Goch. De kleuren zijn bijzonder mooi!

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

GTA V krijgt meer verhaal

Grand Theft Auto V krijgt een eerste grote singleplayer DLC ergens volgend jaar. In een nieuwe Rockstar Newswire post beloofde de uitgever meerdere nieuwe contentpacks in het komende jaar.

"Voor degenen die klaar zijn om terug in het verhaal van Grand Theft Auto V te springen hebben we grote plannen voor aanzienlijke toevoegingen in 2014 met Michael, Franklin en Trevor voor meer actie, chaos en onverwachte avonturen in het zuiden van San Andreas", vertelt Rockstar op zijn blog.

Rockstar beloofde ook om coöperatieve berovingen in GTA Online te brengen, en er nog veel meer aan te kondigen volgens hen. Ze hebben in deze maand in ieder geval extra content voor GTA Online. Rockstar zal vandaag de Deathmatch & Race Creators Beta uitbrengen. Een nieuwe mode genaamd Capture komt later in deze maand.

GTA V

Microsoft geeft gebruikers extra beveiliging

Microsoft heeft extra beveiligsmogelijkheden doorgevoerd om accounthouders over alle Microsoftplatformen meer controle over hun data te houden. Dit met hackers, zoals het NSA, in het achterhoofd.

De nieuwe features voegen onder andere een 'Recent Activity list' toe, zodat mensen kunnen zien wat er allemaal op hun account gebeurd is. Als je ziet dat er met jouw account is ingelogd terwijl jij dat niet bent geweest, dan is er een 'this wasn't me'-knop op Microsoft te melden dat er iets loos is.

Er is nieuwe code geschreven om accounts te resetten mocht je totaal niet meer weten hoe je kunt inloggen. Je kunt nu ook kiezen of je resetmeldingen verzonden worden, zodat je weet wanneer dat gebeurt. De nieuwe mogelijkheden zullen binnen enkele dagen al beschikbaar zijn. Eric Doerr, Microsoft Accounts group program manager schrijft op de Microsoft TechNet blog dat deze maatregelen zijn ontworpen om meer zichtbaarheid en controle aan gebruikers te geven. Een Xbox Live ID is gekoppeld aan een Microsoft-account, dus ook gamers hebben baat bij de nieuwe mogelijkheden.

Microsoft laat in ieder geval zien wanneer je gehackt bent geweest, dat is een verbetering. Of de grootste hackersgroep, het NSA, de extra beveiligingsmaatregelen kan omzeilen is nog even afwachten.

NSA

Eerste trailer nieuwe Wachowski-film: Jupiter Ascending

De Wachowski-broers, bekend van onder meer de Matrix-trilogie, V for Vendetta en Cloud Atlas, zijn bezig aan een nieuwe film genaamd Jupiter Ascending.

In de gloednieuwe, eerste trailer zien we onder meer Mila Kunis (Ted), Channing Tatum (21 Jump Street) en Sean Bean (Lord of the Rings) in een futuristisch sci-fi actiespektakel. Dankzij de snelle actiescènes en de achterliggende plot (de mens staat ver onderaan de evolutionaire ladder en wordt zonder het zelf te weten in de gaten gehouden en gemanipuleerd) is een vergelijking met The Matrix snel gemaakt, hoewel de stijl uitbundiger lijkt te zijn.

De film staat geplanned voor medio 2014.

Oordeel zelf!

Budgetlimiet terug in Formule 1

De Formule 1-teams krijgen vanaf 2015 te maken met een budgetlimiet, zo hebben de F1 Strategy Group en de Formula One Commission besloten. Hoe de plannen eruit gaan zien is nog niet bekend. Een speciaal in te stellen werkgroep heeft hier tot juni 2014 de tijd voor.

Het idee van de budgetlimiet is niet nieuw. Toenmalig FIA-president Max Mosley pleitte in 2009 al voor een limiet op de uitgaven van de teams, maar veel renstallen voelden hier niets voor. In plaats daarvan kwamen zij met een Resource Restriction Agreement die de uitgaven op bepaalde terreinen aan banden legde. Toch heeft dit niet geresulteerd in een forse kostenreductie, waardoor een aantal teams nu moeite hebben om de eindjes financieel aan elkaar te knopen. De budgetlimiet kan uitkomst gaan bieden.

Een maatregel die wel per direct ingaat is een straftijd van vijf seconden. Deze kan opgelegd worden voor kleine vergrijpen waarvoor een tijdstraf achteraf of een drive-through te zwaar is of waar coureurs er nu met een waarschuwing vanaf komen. Welke vergrijpen er onder de nieuwe straf gaan vallen is nog niet bekend.

[PL] Swansea thuis niet langs Hull

Swansea City is er niet in geslaagd de thuiswedstrijd tegen Hull City te winnen. Met Jonathan de Guzman en Dwight Tiendalli in de basis werd in het Liberty Stadium met 1-1 gelijkgespeeld. Doelman Michel Vorm ontbrak bij Swansea wegens een knieblessure.

Hull City kwam na negen minuten op voorsprong door een goal van Danny Graham, die vorig seizoen nog voor Swansea speelde. Chico Flores maakte na precies een uur spelen gelijk. Swansea kroop daarna nog door het oog van de naald toen een handsbal van Tiendalli niet werd bestraft met een penalty.

Het gelijkspel is voor Swansea genoeg om naar de tiende plaats in de Premier League te klimmen. Hull staat twee plaatsen lager.

Participatiesamenleving wint Vaagtaalverkiezing

Het woord participatiesamenleving is de winnaar van de Vaagtaalverkiezing 2013. Van de bijna twaalfhonderd stemmers koos 13,6 procent voor dit woord. Uitbodemen volgt participatiesamenleving met dertien procent echter op de voet. Ook horizontaal beleid scoorde met 11,8 procent 'goed'.

Vaagtaal is het gebruik van woorden en uitdrukkingen die volgens de website vaagtaal.nl onduidelijk, dubbelzinnig, misleidend, overbodig of storend zijn. Het afgelopen jaar nomineerden honderden mensen de vaagste woorden en uitdrukkingen. Hieruit koos de redactie van vaagtaal.nl vijftien woorden en uitdrukkingen. In november kon op de website op maximaal drie van de genomineerde woorden of uitdrukkingen worden gestemd.

De verkiezing bevatte ook een enquête. Daaruit bleek onder meer dat vrouwen van 56 tot en met 65 jaar het woord mindfulness minder vaag vinden dan vrouwen van andere leeftijden en mannen.

Grap over Nelson Mandela mag

Als je een Mandela-grap hebt, vertel hem gerust want het mag zo blijkt uit de speciale FOK!-poll. 54 procent zegt, ja je mag grappen maken over alles en iedereen en altijd.

29 Procent vindt dat het op de duur wel mag maar nu nog niet omdat het te snel is. Tien procent zegt: Nee, grappen over Mandela mag nooit want dat is racisme. Een kleine acht procent heeft geen mening of een andere mening.

BasOne: nee, het is nog te vroeg om er grappen over te maken, probeer het eens over een jaar of 10.

SickPuppyNeedLove2: Ook hier zie je weer de verheerlijking van de verhuftering. Alles moet altijd en overal kunnen, ongeacht de omstandigheden. Elk beetje respect is teveel gevraagd want oh wee... je zult 'ns na moeten denken of je gevoel moeten gebruiken. Bah

Studentje85: Tuurlijk mag het, maar die 'drive' (vooral op Fok etc.) om zo snel mogelijk en zo hard mogelijk maar grappen te maken over een dode of een ramp....  Wat voor doel heeft dat?

LadyWRB: ik zie grappen over nelson mandela niet als racisme, maar als pure domheid en geestelijke armoede.
kan dat gezeik over racisme nou eens een keer stoppen?

Lees hier de andere reacties.
 

Laatste reviews en specials
review
Apple Watch 8
special
Random Pics van de Dag #888
special
Weekend gifdump #110
special
AI Picture Gallery #138 - Midjourney v5 is er!
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #149
special
VrijMiBabes #149 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.