Boegeroep voor Zuma bij herdenking Mandela

Tientallen wereldleiders waren er dinsdag getuige van hoe de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma bij de herdenkingsdienst voor Nelson Mandela werd uitgejouwd. De ceremonie in het Soccer City-stadion in het township Soweto begon een uur te laat omdat niet alle genodigden, zoals de Amerikaanse president Barack Obama, op tijd in het stadion waren.

Toen Zuma het podium betrad om een toespraak te houden kreeg hij luid boegeroep te verduren. Ook later tijdens de herdenking, toen Zuma op de videoschermen in het stadion in beeld werd gebracht, brak gejoel los. Sommige Zuid-Afrikanen maakten bewegingen die bij het voetbal inhouden dat er een wissel aanstaande is.

Zuma ligt bij veel Zuid-Afrikanen slecht vanwege de corruptieschandalen die de politiek teisteren. Toch is het ANC, de partij waar Mandela ooit leiding aan gaf, de favoriet voor de verkiezingen van volgend jaar.

Thabo Mbeki, de voormalige Zuid-Afrikaanse president die Mandela opvolgde en door Zuma aan de kant werd gezet, kreeg de handen wel op elkaar. Toen hij de tribune betrad steeg er een luid gejuich op.

De ceremonie begon met het zingen van het Zuid-Afrikaanse volkslied. Daarna nam ANC-politicus Cyril Ramaphosa het woord. Hij zei dat de lange wandeling van Mandela eindelijk voorbij is. "Die van ons is nog maar net begonnen", aldus Ramaphosa.