FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 11 december 2013

De Boer: "Anti-voetbal heeft gewonnen"

Frank de Boer was na de uitschakeling van Ajax in de Champions League geïrriteerd over de rol van scheidsrechter Howard Webb in het duel met AC Milan. Ajax had aan het gelijkspel in San Siro (0-0) niet genoeg om te overwinteren in de Champions League.

"Het anti-voetbal heeft gewonnen", zegt De Boer tegen de NOS. "De UEFA heeft het altijd zo op respect, maar als de ballenjongens geen ballen in de handen hebben... En dan twintig minuten tijdrekken en vervolgens maar vijf minuten bijtellen. Schandelijk."

De Boer zag Ajax het duel domineren na een vroege rode kaart van Riccardo Montolivo, maar zijn ploeg kwam niet tot scoren. "Het was even zoeken voor ons na die rode kaart. Je moet ook een beetje geluk hebben dat een bal goed valt. We hadden kansen, maar jammergenoeg heeft het voetbal vanavond niet gewonnen. Milan komt met tien man in hun kracht: kont in de zestien."

"Ik ben trots op de jongens hoe ze hebben gevochten. Het leek alleen alsof we in een theater speelden. Al die fratsen van Milan... Ballenjongens deden mee, alles en iedereen. Dat heeft door de wol geverfd, maar de scheids staat het toe. Dat hij rood gaf aan Montolivo doet er niets aan af. Rood is rood. Balotelli moet ook rood krijgen voor die trap op de hiel van Blind. Hij had totaal geen intentie om de bal te spelen."

"De scheidsrechter laat de wedstrijd op dat moment door de handen glippen. Een keeper kan elke keer een minuut doen over zijn doeltrappen. Dat zijn bij elkaar duidelijke dingen", verklaart de teleurgestelde De Boer. "We zijn twee keer de bovenliggende partij geweest tegen Milan. Dat nemen we uiteindelijk wel mee. Dit is geen dreun, maar wel een zeer grote teleurstelling."

Hennis weigert helikopters voor Mali

Het kabinet blijft weigeren transporthelikopters mee te sturen met de militaire missie in Mali, ook al wil een groot deel van de Tweede Kamer dat wel. Dat bleek woensdagavond tijdens een Kamerdebat over de missie.

Volgens minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) heeft Nederland geen eigen transporthelikopters nodig, maar moeten andere landen die leveren. Die worden mogelijk geleverd door landen als Burkina Faso en Niger. De Kamer, inclusief de coalitiepartijen VVD en PvdA, is daar niet gerust op. "We moeten maar afwachten of die überhaupt van de grond komen", sneerde PVV-Kamerlid Raymond de Roon.

Volgens Hennis wordt er gesproken met een ander land dat mogelijk helikopters wil leveren. Ze wilde niet zeggen om welk land het gaat. "Maar het gaat om helikopters waar Nederland prima mee kan werken." Verder zei Hennis dat transporthelikopters wenselijk zijn, maar niet per se noodzakelijk.

De Kamer wil zeker weten dat er luchtvervoer beschikbaar is voor de evacuatie van gewonde Nederlanders. Hennis stelt dat daarover goede afspraken zijn gemaakt met de Franse troepen in Mali. Ook bij eerdere missies is de evacuatie van gewonden door andere landen verzorgd, stelde zij.

Voor het gebied dat de Nederlandse militairen kunnen bestrijken, is het wel of niet hebben van helikopters niet van belang, betoogde Hennis verder. "Onze voertuigen hebben ongeveer hetzelfde bereik als de helikopters. Het beeld klopt niet dat met helikopters een veel grotere actieradius ontstaat." Voor bevoorrading kunnen helikopters worden gehuurd.

Als Nederland toch eigen Chinook-helikopters wil hebben, moeten dat er volgens Defensie drie zijn en dat kost voor twee jaar vijftig miljoen euro. Dat is te veel voor iets wat geen 'need to have' is, zei Hennis. Mocht Nederland later constateren dat er toch eigen transporthelikopters nodig zijn, dan zal het kabinet die alsnog sturen. "Als we constateren dat we echt iets missen zijn we eerlijk genoeg om dat vast te stellen."

Vitens bevriest drinkwaterprijs

Vitens brengt zijn klanten volgend jaar hetzelfde bedrag in rekening voor drinkwater als in 2013. Dat hebben de aandeelhouders van het waterleidingbedrijf woensdag besloten.

De gemiddelde jaarnota van een klant blijft daarmee 124 euro. Inclusief belastingen is dat circa 150 euro, en als de Eerste Kamer instemt met nieuwe belastingmaatregelen voor kraanwater komt daar nog eens 20 euro bij.

Vitens zegt de tarieven te kunnen bevriezen doordat het onder meer efficiënter is gaan werken. Het bedrijf met 5,4 miljoen klanten in Noord-Oost Nederland is eigendom van lokale en regionale overheden.

Vitens bevriest drinkwatertarieven
Vitens bevriest drinkwatertarieven (Foto: ANP)

KWF ontkent ruzie met stichting Alpe d'Huzes

KWF Kankerbestrijding en stichting Alpe d'Huzes ontkennen dat zij ruzie hebben over de besteding van het ingezamelde geld van de jaarlijkse fietstocht. Volgens beide partijen is er nog altijd een goede samenwerkingsrelatie, zo laten ze in een verklaring weten.

Nieuwsuur suggereerde woensdagmiddag dat er een 'hoogoplopend conflict' zou zijn over een bedrag van ruim vijftig miljoen euro dat nog niet is uitgegeven. Alpe d'Huzes zou daarom het overleg over de besteding hebben opgeschort, maar daar is volgens de partijen geen sprake van.

"Ik weet niet waar dat oplopende conflict vandaan komt. En ook de stichting Alpe d'Huzes weet dat niet. Ik heb vanavond nog met de voorzitter gesproken", zo lichtte KWF-directeur Michel Rudolphie woensdagavond in Nieuwsuur toe.

KWF maakte woensdag bekend dat bij vijf van de in totaal 52 projecten die met het ingezamelde geld worden gefinancierd onregelmatigheden zijn ontdekt. Naar aanleiding daarvan wordt de controle op de projecten aangescherpt. Verder benadrukte het fonds dat het geld dat nog op de plank ligt zo snel mogelijk wordt uitgegeven.

Rudolphie ging in de uitzending van Nieuwsuur ook nog kort in op de kwestie van de stichting Inspire2Live, dat eerder dit jaar al voor gedoe zorgde rondom de Alpe d'Huzes-gelden. KWF zou nog drie miljoen terug krijgen van de stichting, maar dat is volgens Rudolphie 1,6 miljoen euro. KWF verwacht binnen een maand meer duidelijkheid over hoe het geld wordt teruggevorderd.

Raja Casablanca door op WK clubs

Raja Casablanca heeft woensdag de kwartfinale van het WK voor clubteams bereikt. De Marokkaans kampioen was met 2-1 te sterk voor Oceanisch kampioen Auckland City FC. Abdelilah Hafidi scoorde diep in de verlenging de winnende goal. Mouhssine Iajour had Raja op 1-0 gezet, maar Roy Krishna was goed voor de gelijkmaker.

Raja Casablanca speelt zaterdag in de kwartfinale tegen het Mexicaanse CF Monterrey. In de andere kwartfinale staan Aziatisch kampioen Guangzhou Evergrande uit China en Afrikaans kampioen Al-Ahly uit Egypte tegenover elkaar. Zuid-Amerikaans kampioen Atletico Mineiro en Europees kampioen Bayern München stromen pas in de halve finale van het toernooi in Marokko in.

IKEA roept lamp terug na dood kind

IKEA roept miljoenen kinderlampen terug na de dood van een kind dat door het snoer van een lamp was gewurgd. Een ander kind raakte gewond. Het gaat om wandlampen van de serie Smila, die tussen 1999 en 2013 zijn verkocht. Wereldwijd gaat het om 23 miljoen lampen.

Bezitters moeten de lamp niet meer gebruiken en contact opnemen met IKEA voor een gratis reparatiesetje, waarmee het snoer aan de muur bevestigd kan worden.

Een kind van 16 maanden raakte verstrikt in het snoer. Een 15 maanden oud kind werd eveneens bijna door het snoer gewurgd. In beide gevallen was het snoer door de baby's in hun bedje getrokken.

[CL] Uitslagen Groepen E t/m H (11/12/2013)

Op woensdagavond werden de laatste groepswedstijden gespeeld in de Champions League. In groep F eindigden drie ploegen met twaalf punten. Napoli heeft pech en mag naar de Europa League. In dit bericht staan de uitslagen, standen doelpuntenmakers, rode kaarten en eventuele andere bijzonderheden. 

Groep E
Chelsea (Eng) - Steaua Boekarest (Roe) 1-0
 10' Ba 1-0  

FC Schalke 04 (Dui) - FC Basel (Zwi) 2-0
 32' Ivanov (FC Basel)
 50' Draxler 1-0
 57' Matip 2-0

# Club Ges. Gew. Gel. Ver. Pt. Doelsaldo
1 Chelsea *  12  12-3 
2 Schalke 04 * 10  6-6 
3 FC Basel +  5-6 
4 Steaua Boekarest  2-10 

Groep F
Olympique Marseille (Fra) - Borussia Dortmund (Dui) 1-2
 4' Lewandowski 0-1
 14' Diawara 1-1
 32' Payet (Olympique Marseille, 2/g)
 90+2 Großkreutz 1-2

Napoli (Ita) - Arsenal (Eng) 2-0
 73' Higuaín 1-0
 76' Arteta (Arsenal/2xg)
 90+3' Callejón

# Club Ges. Gew. Gel. Ver. Pt. Doelsaldo
1 Borussia Dortmund * 6 12  11-6 
2 Arsenal * 6 12  8-5 
3 Napoli + 6 12  10-9 
4 Olympique Marseille  6 5-14 

Groep G
Atlético Madrid (Spa) - FC Porto (Por) 2-0
 14' García 1-0
 37' Costa 2-0
Bijz: Josué (FC Porto) mist strafschop

Austria Wien (Oos) - Zenit St. Petersburg (Rus) 4-1
 35' Kerzhakov 0-1
 44' Hosiner 1-1
 47' Jun 2-1
 51' Hosiner 3-1
 90+1' Kiesnat 4-1

# Club Ges. Gew. Gel. Ver. Pt. Doelsaldo
1 Atlético Madrid * 16  15-3 
2 Zenit St. Petersburg * 5-9 
3 FC Porto +  4-7 
4 Austria Wien 5-10 

Groep H
AC Milan (Ita) - Ajax (Ned) 0-0
 22' Montolivo (AC Milan)

Barcelona (Spa) - Celtic (Sch) 6-1
 7' Piqué 1-0
 39' Pedro 2-0
 44' Neymar 3-0
 48' Neymar 4-0
 58' Neymar 5-0
 72' Tello 6-0
 89' Samaras 6-1

# Club Ges. Gew. Gel. Ver. Pt. Doelsaldo
1 Barcelona * 4 13  16-5 
2 AC Milan * 8-5 
3 Ajax +  5-8 
4 Celtic  3-14 

* naar achtste finales Champions League
+ naar Europa League

Geer en Goor regelen 67979 uitjes voor oudjes

Gerard Joling en Gordon hebben woensdagavond met hun benefietgala voor het Nationaal Ouderenfonds, dat live werd uitgezonden op RTL 4, bijna 68 duizend uitjes voor oudjes geregeld. Een uitje kost ongeveer vijf euro.

Gordon vestigde in het begin van de uitzending nog even de aandacht op zijn vete met Connie Breukhoven door het telefoonnummer van de zangeres te noemen en te zeggen dat mensen 'een hele goede daad' konden verrichten 'door een zielig oud vrouwtje te bellen'. Breukhovens nummer bleek later afgesloten en onder haar naam werd een tweet geplaatst met een nummer dat van Gordon zou zijn.

Het benefietgala was het slot van Geer & Goor: Effe Geen Cent Te Makken, het tv-programma waarin de twee aandacht vroegen voor ouderen door met hen op stap te gaan en te leven van een AOW-uitkering.

Studenten blij om uitstel leenstelsel

De Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV) is blij dat minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) bereid is om de invoering van het sociaal leenstelsel voor de masterfase een jaar uit te stellen. De studentenkoepel ziet kansen om met de minister te spreken over goede alternatieven, zo stelt het woensdag in een verklaring.

De LKvV vindt dat de toegankelijkheid van het hoger onderwijs niet in het geding mag komen. Ook moeten studenten zich kunnen blijven ontwikkelen naast hun studie. Met de invoering van het leenstelsel zou dat kunnen tegenwerken, denkt de organisatie.

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) vindt het fijn dat Bussemaker de wetsvoorstellen voor de invoering van het sociaal leenstelsel voor zowel de bachelor als de masterfase wil samenvoegen.

"Vanzelfsprekend zien wij liever helemaal geen leenstelsel. Als het toch besproken wordt, is het verstandig om het totaalpakket te behandelen, waar ook de ov-studentenkaart bij hoort", stelt voorzitter Ruud Nauts in een verklaring.

Het ISO wil verder dat Bussemaker bij het schrijven van een nieuw voorstel tijdige voorlichting bovenaan haar prioriteitenlijstje zet. Nu schoot dat volgens Nauts schromelijk tekort.

De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) is voorlopig tevreden maar ziet net als het ISO het liefst dat het plan helemaal niet doorgaat. "Studenten zitten nu nog steeds in onzekerheid, wij willen dat minister Bussemaker de plannen helemaal van tafel haalt", aldus voorzitter Jorien Janssen in een verklaring.

Dat studenten zo lang in onduidelijkheid worden gelaten, is voor de LSVb 'onacceptabel'. "De plannen in Den Haag veranderen per seizoen, maar studenten moeten toch een studieplanning maken voor de komende jaren. De student is de dupe van het gebrek aan politieke visie op de studiefinanciering", aldus Janssen. Ze verwacht niet dat dat in het komende jaar gaat veranderen.


Bussemaker stelt leenstel uit (NOS)

Bosz: "Vitesse bepaalt wie hier komt"

Vitesse hoopt op versterkingen in de winterstop, maar volgens trainer Peter Bosz is het niet zo Chelsea bepaalt wie naar Arnhem komt. In aanvallend opzicht kan Vitesse nog een speler gebruiken.

Zeker omdat na het vertrek van Jonathan Reis ook Mike Havenaar moet missen. De Japanner wacht een schorsing na zijn tackle op PSV'er Stijn Schaars. Bosz liet al doorschemeren dat Vitesse mogelijk de samenwerking met Chelsea aangrijpt om zich te versterken voor de tweede seizoenshelft.

Dat betekent niet dat de Engelse topclub bepaalt wie er komt. "Het is eigenlijk heel simpel: wij bepalen wie hier komt en ik bepaal de opstelling", zegt coach Bosz tegen Voetbal International. "Zij geven aan welke jongens in aanmerking komen voor verhuur. Ik heb afgelopen zomer tegen vijf, zes spelers nee gezegd. Niemand in Londen die vervolgens boos op me is geworden."

Vitesse heeft dit seizoen zes huurlingen van Chelsea. Patrick van Aanholt , Christian Atsu en Lucas Piazón zijn basiskrachten. Cristian Cuevas, Sam Hutchinson en Gaël Kakuta zitten vooral op de bank bij de koploper van de Eredivisie. Meer versterkingen uit Londen lijkt niet ondenkbaar. "We hebben een samenwerkingsverband, dus dat kan altijd. Ik hoop dat we het elftal op meerdere posities kunnen versterken", aldus Bosz.

De identiteit van Vitesse wordt volgens de trainer niet aangetast door de Chelsea-enclave in Arnhem. "Wij worden vaak neergezet als een vreemdelingenlegioen of Chelsea B. Dat stoort me wel. Wij hebben met vijf Nederlanders voor Eredivisie-begrippen een Hollandse basis. Het is maar net hoe mensen het willen zien", besluit de Apeldoorner, die in het verleden bij Vitesse speelde.

[CL] Uitslag AC Milan - Ajax

Ajax is er niet in geslaagd om de achtste finale te bereiken van de Champions League. De landskampioen speelde, ondanks dat het 70 minuten tegen 10 man speelde, met 0-0 gelijk bij AC Milan. Dat was niet genoeg om de volgende ronde te halen. 

De opdracht vooraf was duidelijk voor de Amsterdammers; enkel een zege zou overwintering in de Champions League brengen. In elk ander geval wachtte de Europa League na de winterstop. Ajax ging dan ook snel op zoek na een treffer.

Na vijf minuten was al direct een grote kans; Poulsen kopte een corner op de binnenkant van de paal. Ook de tweede grote kans kwam van een hoofd. Abbiati wist een snoekduik van Klaassen nog te promoveren tot een corner. Na een kwart wedstrijd kreeg Ajax hulp van AC Milan. Middenvelder Montolivo maakte een domme en smerige overtreding op Poulsen, die terecht werd bestraft met een rode kaart.

Poulsen (buiten beeld) kopte al vroeg op de paal. (Foto: ProShots)

Ajax leek voor de rust wel de controle over het duel te hebben, maar Milan kwam eigenlijk niet meer in de problemen. Na rust besloten de Amsterdammers het tempo dan ook direct op te voeren om meer ruimte proberen te creëren in de defensie van de Italianen. Pas na een kwartier kwam het eerst wapenfeit toen Klaassen van afstand in de handen van Abbiati schoot.

Een eerste echte uitgespeelde kans kwam tien minuten later, maar Klaassen schoot op de voeten van de Italiaanse goalie. Ajax besloot nog meer de aanval op te zoeken en zette nadat eerder Hoesen was ingezet ook Sightórsson in de spits. Het opvoeren van de druk leverde al snel een kans op voor Fischer, die zijn rolletje voorlangs zag gaan.

Klaassen (l) in duel met Nigel de Jong. (Foto: ProShots)

Toch bleef het lastig voor Ajax om een gat te vinden in de defensie van de huidige nummer negen van Italië. Steeds meer werd de lange bal gezocht, maar veel werd er niets mee bereikt. In de allerlaatste seconde probeerde Klaassen het nog met een omhaal, maar zijn bal ging net naast. Het 0-0 gelijkspel betekent dat Ajax na de winterstop in de Europa League zal acteren en dat Milan verder gaat in de Champions League. 

AC Milan

0 - 0

AFC Ajax

 
 Gele kaart: Balotelli, N. de Jong, De Sciglio, Mutari (AC Milan), Blind, (AFC Ajax)
 Rode kaart: Montolivo (22) (AC Milan)
 
Stadion: San Siro, Milaan
Toeschouwers: 65.000
Arbiter: Webb (Eng)
 
Opstelling:   Opstelling:
Abbiati
De Sciglio
Bonera
Zapata
Constant
Montolivo
N. de Jong
Muntari
Kaká (Mexes/80)
Balotelli
El Shaarawy (Poli/24)
  Cillessen
v. Rhijn
Moisander
Denswil
Blind
Klaassen
Poulsen (Hoesen/46)
Serero (Van der Hoorn/80)
Schone
Krkic (Sigthórsson/72)
Fischer

Windows Phone mogelijk gratis voor fabrikanten

Microsoft heeft plannen om Windows Phone en Windows RT gratis aan fabrikanten te leveren. Daarmee zou het bedrijf de concurrentie met Android opvoeren, meldt technologiesite The Verge via eigen bronnen. De stap zou smartphones en tablets met het Windows-besturingssysteem goedkoper moeten maken.

Fabrikanten moeten momenteel nog een licentie betalen voor de mobiele Windows-systemen. Google biedt Android al gratis aan producenten aan. Microsoft-manager Terry Myerson moet volgens The Verge binnenkort beslissen of Windows Phone en Windows RT - bedoeld voor goedkope tablets - daadwerkelijk kosteloos aan fabrikanten worden geleverd.

Vergeleken met Googles Android heeft Microsoft nog altijd maar een klein aandeel op de markt van mobiele apparaten. Android haalt over dit jaar volgens onderzoeksbureau IDC een wereldwijd marktaandeel van 81 procent onder smartphones en van 61 procent onder tablets. Windows blijft zowel bij tablets als smartphones steken op zo'n vier procent.

Vanwege Microsofts aanstaande overname van Nokia, dat tachtig procent van de verkochte Windows-smartphones maakt, valt al een deel van de mobiele licentie-inkomsten weg. Door Windows Phone gratis te maken kunnen andere fabrikanten, zoals Samsung en HTC, hun prijzen verlagen. Bovendien zouden fabrikanten als LG en Sony kunnen besluiten ook Windows Phones te gaan maken.

Microsoft zou geen plannen hebben om ook het reguliere Windows 8 op laptops en pc's gratis aan fabrikanten te leveren. Microsoft wil volgens de bronnen van The Verge de komende jaren ook meer geld verdienen aan advertenties in applicaties in Windows 8 en de verkoop van abonnementen op zijn webdiensten als Office 365 en Skydrive.

Tweede Kamer weet het beter

De Tweede Kamer is bezorgd over de beschikbaarheid van transporthelikopters voor de militaire missie die Nederland naar Mali stuurt. De coalitiepartijen VVD en PvdA vragen zich met diverse oppositiepartijen hardop af of Nederland niet zelf transporthelikopters moet sturen.

"Ik wil niet slimmer zijn dan de commandant der strijdkrachten, maar eigenlijk horen er toch helikopters bij", zei VVD-Kamerlid Han ten Broeke woensdagavond tijdens een debat in de Tweede Kamer. "Is dit niet meer dan een nice to have, maar gewoon een good to have?" Ook PvdA, CDA, D66 en ChristenUnie dringen aan op transporthelikopters.

De Kamer denkt dat de missie met helikopters effectiever is. Met transporthelikopters kunnen de Nederlandse militairen, die inlichtingen moeten gaan verzamelen, zich sneller verplaatsen en een groter gebied bestrijken. Daarnaast zijn er zorgen over de evacuatie van gewonden. Daarvoor moeten volgens de kabinetsplannen Franse helikopters worden ingezet.

Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) stelt tot nu toe dat zij wil afwachten of andere landen transporthelikopters kunnen leveren. "Helikopters sturen is een relatief dure aangelegenheid, daar wil ik niet lichtzinnig mee omgaan", zei Hennis woensdag voor aanvang van het debat tegen de NOS. Volgens Hennis zou het sturen van helikopters ongeveer vijftig miljoen euro kosten.

Ambtenaren ontslagen na wissen boetes

Twee ambtenaren van de gemeente Zaanstad zijn dinsdag ontslagen nadat een van hen tientallen boetes van de twee uit het computersysteem van de gemeente had gewist. De gemeente heeft aangifte tegen het echtpaar gedaan, laat een woordvoerder weten.

De man werkte op de afdeling handhaving en had toegang tot het systeem. Hij wiste de boetes van hem en zijn vrouw zodat het stel ze niet hoefde te betalen. Het gaat in totaal om enkele duizenden euro's.

De gemeente kwam er enkele maanden geleden achter en schorste de twee. Na onderzoek was er reden genoeg om hen te ontslaan. Of ze nu alsnog hun boetes moeten betalen, wist de woordvoerder niet.

Sneijder: "Interesse wel eens vervelend"

Wesley Sneijder wordt steeds vaker gelinkt aan Manchester United. De spelverdeler zegt zelf van niets te weten. Sneijder was woensdagmiddag matchwinner tegen Juventus en schoot Galatasaray naar de achtste finale van de Champions League. Na afloop werd hem door de NOS voorgelegd wat hij van de interesse van United weet.

"Ik weet net zoveel als jij", zegt Sneijder. "Ik lees de kranten niet eens, maar ik krijg de berichten wel door. Het is niet aan de orde. Het lijkt wel alsof het een terugkomend ritueel is. Elke keer als de transfermarkt open gaat word ik aan diverse clubs gelinkt."

"Dat is wel eens vervelend, zeker als je hier speelt. In Turkije zijn de mensen toch wat emotioneler, met heel veel passie. Dan moet ik me bijna elke keer naar het publiek toe verantwoorden. Daar heb ik weinig trek in", aldus de Oranje-international.

"Nogmaals, ik weet net zoveel als jij. Ik heb het prima naar mijn zin hier. Dat we nu verder gaan in de Champions League is geweldig. Je weet het nooit, maar goed, ik ben happy hier."

Sneijder kwam in januari van dit jaar naar Galatasaray na een geschil over zijn contract met Internazionale. Na een haperende start benadert de middenvelder dit seizoen weer zijn oude niveau.

Hobbits wonen in een gematigd klimaat

Wie een keertje wil meemaken in welke omstandigheden hobbits hun pijp roken, doet er goed aan Leicestershire te bezoeken. Volgens onderzoekers van de universiteit van Bristol komt  De Gouw, het landje waar de wezens met grote voeten vertoeven, klimatologisch erg dicht in de buurt van de Engelse graafschappen.

Schrijver Tolkien heeft de gebeurtenissen in zijn boeken nogal gedetailleerd uitgewerkt, om maar een understatement te gebruiken. Wetenschappers hebben van Midden-aarde, de fantasiewereld waar veel verhalen van Tolkien zich afspelen, diverse gegevens verzameld en een in een zeer krachtige computer geklopt om eens uit te zoeken hoe het klimaat van de wereld vol elfen, orks en dwergen is.

Zo kwamen de Istari-wannabees erachter dat Mordor een droge woestijn zou zijn. Ook zonder invloed van Sauron. Tevens laat het model zien dat het vrij logisch is dat de elfen weer richting Valinor varen vanuit de Grijze Havens. De wind is daar namelijk nogal gunstig.

Het hele paper, geschreven door Radagast de Bruine, is hier te vinden.

 Turbine krijgt volledige controle over Midden Aarde (Novum)

[Upd] Ajax-fans neergestoken in Milaan

Bij een steekpartij in Milaan zijn woensdag twee supporters van Ajax gewond geraakt. Een van hen is er ernstig aan toe, melden Italiaanse media.

De steekpartij zou een wraakactie zijn van een eerder opstootje woensdagmiddag tussen demonstranten en supporters van Ajax. Wat de aanleiding voor de ruzie is, is niet duidelijk.

Ajax speelt woensdagavond tegen AC Milan om een plek in de volgende ronde van de Champions League. De Amsterdammers moeten daarvoor wel winnen.

Update 20:32
Een woordvoerder van Ajax meldde dat drie supporters tijdens ongeregeldheden gewond zijn geraakt. Hij kan nog niets over hun toestand zeggen. Het was woensdag de hele middag onrustig in het centrum van Milaan. Een deel van de aanhang van Ajax, ruim 3000 man sterk, raakte slaags met fans van AC Milan.

Daniël Dekker, voorzitter van de Supportersvereniging Ajax, had nog geen details over de incidenten. ,,Wat ik heb gehoord, is dat er mogelijk vier van onze fans bij betrokken zijn. Als er iemand zwaargewond is, zou dat helemaal erg zijn. Op dit moment willen we uitzoeken wat er precies is gebeurd. Twee van onze mensen zijn in het stadion, die proberen we te bereiken. Ook kijken we of we in contact kunnen komen met Ajax.''

Een Nederlandse ooggetuige heeft de zwaargewonde fan zien liggen. ,,Hij was zeker twee keer in zijn buik gestoken en verloor veel bloed'', vertelt hij. ,,Af en toe verloor hij ook zijn bewustzijn. Agenten van de Italiaanse politie hebben zich over hem ontfermd. Het duurde best lang voordat de ambulance arriveerde. Het zag er heel ernstig uit.''

AC Milan en Ajax ontmoeten elkaar vanaf 20.45 uur in San Siro. Ajax bekert alleen bij een zege verder in de Champions League.

Update 21:30
De Ajax-fans die woensdag bij ongeregeldheden in Milaan gewond raakten, zijn aanspreekbaar. Dat heeft Ajax woensdag aan het ANP laten weten. Volgens Ajax gaat het om vier gewonde Ajax-supporters. De incidenten zouden hebben plaatsgevonden nabij een metrostation.

Ajax kon desondanks nog niets zeggen over de ernst van de verwondingen.

Een woordvoerder van de politie verklaarde tegenover persbureau Reuters dat de persoon met verwondingen in de maagstreek er het slechtst aan toe was. ,,Maar voor zover we nu kunnen overzien, is het niet levensbedreigend'', zo werd verder gemeld.

Jans: "Blind bloeide op door open sfeer"

Daley Blind wil vanavond met Ajax via AC Milan naar de achtste finale in de Champions League. Ron Jans leerde Blind kennen bij FC Groningen en zag hem sindsdien groeien.

Blind (23) is de laatste seizoenen een vaste waarde in de ploeg van Ajax, maar in het seizoen 2009/10 werd hij nog op huurbasis bij FC Groningen gestald. In Amsterdam vond onder meer toenmalig hoofdtrainer Martin Jol de verdediger te licht voor het grote werk. In de Euroborg werkte de inmiddels Oranje-international samen met trainer Ron Jans.

Jans, tegenwoordig coach van PEC Zwolle, zegt ruim drie jaar later dat hij in die periode veel met Blind sprak. De zoon van Danny Blind was dat volgens de Zwollenaar niet gewend in Amsterdam. "Ik merkte hoe prettig hij dat vond", zegt de 55-jarige Jans tegen Voetbal International. "Jol wisselde geen woord met hem, daar had Daley het moeilijk mee."

"Bij ons bloeide hij op door de open sfeer. Toen het einde van de competitie naderde zag ik hem steeds meer verkrampen. Hij zag er tegenop om weer terug te gaan naar een trainer die het niet in hem zag zitten", aldus de voormalig trainer van Groningen. Blind speelde negentien competitiewedstrijden voor de club uit Groningen.

Jol vertrok eind 2010 bij Ajax en werd opgevolgd door Frank de Boer. De huidige trainer van de Amsterdamse club gaf Blind daarna wel vertrouwen. De linkspoot werd drie keer op rij kampioen van Nederland en werd vorig seizoen bij Ajax uitgeroepen tot speler van het jaar. Dit seizoen schoof Blind van de linksbackpositie naar de positie van controlerende middenvelder. De verwachting is dat hij vanavond in Milaan ook als controleur zal spelen.

Aanvaller rechter hoort tbs en vier jaar cel eisen

Een 45-jarige man moet vier jaar cel en tbs met dwangverpleging krijgen voor een poging tot doodslag op een rechter-commissaris. Dat heeft het Openbaar Ministerie woensdag geëist in de rechtbank in Rotterdam. Robert F. uit Den Haag ging de rechter in april te lijf met een kapmes en hakte een deel van haar ringvinger en een stukje van haar pink af.

Een psychiater concludeerde dat de man lijdt aan paranoia en autisme. De aanval gebeurde toen de rechter de woning van de man in het centrum van Den Haag bezocht om te kijken of hij moest worden opgenomen in een kliniek.

Toen de rechter vertelde hem in een kliniek te willen laten plaatsen, verloor hij zijn zelfbeheersing en greep hij naar het kapmes. De rechter was volgens het OM onder begeleiding van onder meer een griffier en twee politieagenten.

De rechtbank doet naar verwachting over twee weken uitspraak.

Gordon sneert naar Connie Breukhoven bij gala

Gordon kon het niet laten om woensdagavond tijdens het benefietgala voor het Nationaal Ouderenfonds een sneer uit te delen aan Connie Breukhoven. "U kunt een hele goede daad verrichten door een zielig oud vrouwtje te bellen: Connie Breukhoven", sprak hij de kijkers meteen aan het begin van de uitzending toe, waarna hij een 06-nummer opnoemde. "Wel opletten, het gesprek kan opgenomen worden."

Gordon en Breukhoven maakten elkaar de afgelopen dagen af in de media. Breukhoven zou bij het gala eigenlijk een liedje komen zingen met Gordon, Joling, Patricia Paay en Patty Brard, maar zag daar uiteindelijk vanaf. Ze liet vervolgens een verhit telefoongesprek uitlekken dat zij met Gordon voerde over de kwestie. In het gesprek maakte de zanger Breukhoven onder meer uit voor 'vuil, vies, goor, verwend secreet'.

Het benefietgala vormt het slot van Geer & Goor: Effe Geen Cent Te Makken, het tv-programma waarin de twee aandacht vroegen voor ouderen door met hen op stap te gaan en te leven van een AOW-uitkering.

Syrische rebellen verliezen meer steun

De Britse regering stopt met het ondersteunen van de Syrische oppositie zolang de bevoorrading niet op een 'veilige manier' kan verlopen. Dat heeft het ministerie van buitenlandse zaken woensdag laten weten. Aanleiding is de aanhoudende strijd tussen verschillende rebellengroepen. Een Amerikaanse bron zei eerder op de dag al dat de Verenigde Staten hun steun ook staken. Londen en Washington vrezen dat hulpmiddelen in handen van aan Al-Qaida gelieerde groepen belanden.

Het Islamitische Front, een verbond van zes rebellengroepen in Syrië, viel onlangs in Noord-Syrië bases en pakhuizen aan van het Vrije Syrische leger, een oppositieverbond dat wordt gesteund door het Westen. De reden voor de aanval is niet duidelijk, maar mogelijk is het conflict ideologisch van aard. Het Vrije Syrische leger is gematigd, terwijl het Islamitische Front wil dat in Syrië de islamitische wetgeving gaat gelden.

Het Britse ministerie liet weten de incidenten in Noord-Syrië te onderzoeken en dat zolang deze onderzoeken lopen 'er geen leveringen worden gedaan' aan het Vrije Syrische Leger.

Stafchef senator VS weg om kinderporno-onderzoek

De stafchef van de Amerikaanse senator Lamar Alexander is op non-actief gezet in verband met een onderzoek naar kinderporno. De Republikeinse senator liet weten woensdag geïnformeerd te zijn dat het huis van zijn stafchef Ryan Loskarn wordt doorzocht.

Alexander zei 'geschokt, verrast en teleurgesteld' te zijn. Alexander heeft Loskarn per direct met onbetaald verlof gestuurd.

'Drie extra verlofdagen voor vaders'

Vaders krijgen binnenkort het recht op drie extra verlofdagen na de geboorte van hun kind. Dat maakt minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) donderdag bekend, meldt RTL Nieuws woensdag. De vaders moeten deze dagen wel zelf betalen.

In tegenstelling tot de twee dagen die een werkgever nu verplicht vrij moet geven gaat het om onbetaalde verlofdagen, zogenaamde ouderschapsverlofdagen. Vaders krijgen zo de mogelijkheid om een hele werkweek vrij te nemen. Wanneer de nieuwe regel precies in gaat, is nog niet bekend.

Een woordvoerder van Asscher wil het plan niet bevestigen. Donderdag stuurt Asscher een brief naar de Tweede Kamer met meer plannen rondom het combineren van arbeid en zorg.

Verhaeren: "EK is ideale instap"

Morgen beginnen de Europese kortebaan kampioenschappen zwemmen in het Deense Herning. De toernooien op de kortebaan staan vaak in de schaduw van de toernooien die op de langebaan worden gezwommen. Toch wil Jacco Verhaeren zo goed mogelijk presteren op dit toernooi. "Onze prioriteit ligt op de langebaan, maar toch zijn dit ook belangrijke toernooien," stelt Verhaeren. "De hele top is aanwezig, dus het is een geweldige manier om competitie te leveren."

Volgens Verhaeren geldt dat ook voor tweevoudig olympisch kampioene Ranomi Kromowidjojo. "In vergelijking met olympisch goud zijn deze titels minder belangrijk. Maar ook voor haar is het van belang om zo hard mogelijk te zwemmen en zichzelf te verbeteren. Ze heeft de afgelopen periode goed getraind en kan zien waar ze staat. Als we geen waarde hechten aan dit toernooi, dan waren we wel weg gebleven."

Ook zijn er jonge talenten mee naar het kortebaan kampioenschap. Zij zullen hier vooral zijn om internationale ervaring op te doen. "Het is een ideale instap voor de aankomende talenten. We hadden bij de WK deze zomer in Barcelona niet zo'n grote groep, maar bij de Europese toernooien ligt het niveau toch iets lager. Talenten als Maaike de Waard (17) en Lucas Greven (18) krijgen hier een mooie kans en kunnen daar alleen maar van leren", stelt Verhaeren.

Robben: "Geen probleem als Hiddink bondscoach wordt"

Arjen Robben staat niet onwelwillend tegenover een terugkeer van Guus Hiddink als bondscoach. De geblesseerde speler van Bayern München en Oranje zei dit in een interview tegenover de NOS.

"Ik heb ervaring met Hiddink. Ronald Koeman wordt ook vaak genoemd, maar daar heb ik nooit mee gewerkt", aldus Robben. "Hiddink is in mijn ogen erg goed met jonge jongens, die aan het komen zijn. Om daar mee te werken. Dat is wel zeker."

Robben vindt wel dat als Hiddink komt dat er ook een goede assistent-coach wordt gevonden. "Je hebt een chef-trainer. Maar de assistent doet bijna nog meer werk op het veld. Bij heel veel clubs zie je dat de hoofdtrainer een soort van manager is. Beetje het Engelse concept."

"De KNVB zal zelf moeten beslissen. Maar ik denk dat het goed is als een aantal ervaren spelers, misschien de aanvoerders gevraagd worden. Zij hebben een mening, een gevoel", aldus Robben, die de leeftijd van Hiddink (67) geen probleem vind.

Handbalsters winnen van Congo

De Nederlandse handbalvrouwen hebben op het WK in Servië een 33-21 overwinning geboekt op de Democratische Republiek Congo. Bij rust was het gat al geslagen: 18-11. In de tweede helft zette de Nederlandse ploeg door en werkte aan het doelsaldo. Estavana Polman, Debbie Bont en Lois Abbingh waren met elk vijf doelpunten de topscorers van Oranje.

Met de tweede zege in vier wedstrijden kan de tweede ronde Nederland niet meer ontgaan. Oranje staat nu vierde in poule A met vier punten. Congo en de Dominicaanse Republiek zijn nog puntloos en kunnen Nederland niet meer bedreigen. Vrijdag speelt Oranje zijn laatste pouleduel tegen Montenegro.

Ferrari stuurt De la Rosa en Bianchi naar Bahrein

Het Formule 1-team Ferrari zal volgende week bij de Pirelli-bandentest in Bahrein in actie gaan komen met de coureurs Pedro de la Rosa en Jules Bianchi. Ze gaan rijden met het 2014-rubber en de bolide die dit jaar gebruikt is.

De test wordt gehouden om Pirelli te helpen met de voorbereidingen op 2014 en de teams te kunnen laten wennen aan de nieuwe banden. De la Rosa zal de eerste twee dagen voor zijn rekening nemen, waarbij de door hem vergaarde data ook gebruikt zal worden om te vergelijken met de simulator. Bianchi racete dit jaar voor Marussia, maar komt uit de Ferrari-opleiding. Hij zal de laatste dag testen en kan zo laten zien wat zijn vorderingen zijn geweest.

Sportgala 2013, de genomineerden onder de loep

Dinsdag 17 december vindt het traditionele NOS / NOC*NSF Sportgala weer plaats. Op deze avond zullen de sportprijzen voor beste sportman, sportvrouw, gehandicapte sporter, talent, ploeg en trainer worden uitgereikt. In aanloop naar deze avond zullen we in zes specials alle genomineerden de revue laten passeren en nog eens terugblikken op hun prestaties in het afgelopen jaar.

De komende dagen zal er elke dag een categorie onder de loep genomen worden. Vandaag beginnen we met de sportvrouwen. Alle specials kun je de komende dagen terug vinden op deze pagina.

Oppositie Oekraïne wijst handreiking president af

Betogers van de oppositie in Oekraïne hebben woensdag een voorstel van president Viktor Janoekovitsj voor een nationale dialoog afgewezen. Eerst moet hij de regering ontbinden en eerder gearresteerde betogers vrijlaten, zeggen zij.

De positie van de oppositie lijkt met de plotselinge aftocht van de politie uit delen van de hoofdstad Kiev versterkt. Daarmee is er ruimte voor de hoop dat de steun van de politie aan Janoekovitsj en zijn regering afkalft. Arsenij Jatsenjoek, leider van de grootste oppositiepartij in het parlement, sprak van een 'grote overwinning'.

Janoekovitsj nodigde figuren uit politiek, kerk en maatschappij woensdag uit om een nationale dialoog aan te gaan. Onduidelijk was echter of het aanbod niet slechts een kwestie was om tijd te winnen en westerse diplomaten tegemoet te komen die hem vanwege de onrust de laatste tijd onder druk zetten.

Genomineerden Sportvrouw van het Jaar 2013

Dinsdag 17 december vindt het traditionele NOS / NOC*NSF Sportgala weer plaats. Op deze avond zullen de sportprijzen voor beste sportman, sportvrouw, gehandicapte sporter, talent, ploeg en trainer worden uitgereikt. In aanloop naar deze avond zullen we in zes specials alle genomineerden de revue laten passeren en nog eens terugblikken op hun prestaties in het afgelopen jaar. Vandaag beginnen we met de sportvrouwen.

Madonna is weer vrijgezel

Madonna en haar dertig jaar jongere vriend Brahim Zaibat zijn inderdaad uit elkaar. Dat heeft een woordvoerder van de 55-jarige zangeres bevestigd aan entertainmentzender E! Al enige tijd gingen geruchten dat de relatie tussen de twee over was.

Waarom Madonna en Zaibat er een punt achter hebben gezet, is niet bekend. De twee waren drie jaar bij elkaar. Zaibat reisde als danser mee tijdens Madonna's MDNA-wereldtoer.

In 1996 kreeg ze met haar toenmalige vriend Carlos Leon dochter Lourdes. Met Guy Ritchie kreeg ze in 2000 zoon Rocco. De zangeres heeft geen kinderen met Zaibat, maar dat is nogal logisch, aangezien Madonna al een ruime halve eeuw oud is en aan haar vruchtbaarheid is daardoor al enige tijd geleden een definitief einde gekomen.

Kerst in Borderlands 2

Gearbox heeft vandaag de derde Headhunters-uitbreiding aangekondigd voor Borderlands 2. Met de naam 'How Marcus Saved Mercenary Day' wordt deze vanaf 17 december voor € 2,99 op pc en Mac via Steam en Xbox 360 via Xbox Live Marketplace. Vanaf 18 december op PlayStation 3 via PlayStation Network voor dezelfde prijs.

In 'How Marcus Saved Mercenary Day' wachten er sneeuwmannen, kerstjingles en een lelijke kerst-sweater in het besneeuwde dorp Gingerton op je terwijl een trein vol met wapens van Marcus vermist is geraakt. Dit dwingt Marcus om de Vault Hunters te mobiliseren om op zoek naar de verloren zending. Deze zoektocht leidt tot de Abominable Mister Tinder Snowflake. Als je hem verslaat krijg je een feestelijke prijs voor je personage.

Borderlands 2 DLC

Borderlands 2 DLC

Borderlands 2 DLC

Borderlands 2 DLC

Borderlands 2 DLC

[CL] Krkic in basiself Ajax tegen Milan

Bojan Krkic is opgenomen in de basisopstelling van Ajax voor het Champions League-duel met AC Milan. De Spanjaard is nog maar net terug van een blessure, maar start in de spits. De elf namen die Frank de Boer woensdag het veld in stuurt zijn precies dezelfde als afgelopen weekeinde tegen NAC Breda.

Christian Poulsen is wederom op het middenveld geposteerd en dat betekent dat Daley Blind naar de linksback-positie verhuist. Stefano Denswil staat centraal achterin. Davy Klaassen, die tegen NAC drie keer scoorde, heeft ook in San Siro een basisplaats.

Bij Milan start Nigel de Jong in de basis. Urby Emanuelson is daar niet fit genoeg voor.

De volledige opstellingen:

Ajax: Jasper Cillesen, Ricardo van Rhijn, Niklas Moisander, Stefano Denswil, Daley Blind, Christian Poulsen, Lasse Schöne, Thulani Serero, Viktor Fischer, Bojan Krkic, Davy Klaassen.

AC Milan: Christian Abbiati, Mattia de Sciglio, Cristian Zapata, Kévin Constant, Daniele Bonera, Sulley Muntari, Riccardo Montolivo, Nigel de Jong, Kaka, Mario Balotelli, Stephan el Shaarawy.

Invoering sociaal leenstelsel uitgesteld

Minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) is bereid om de invoering van het sociaal leenstelsel voor de masterfase een jaar uit te stellen. Dat zei de minister woensdag tijdens het debat in de Tweede Kamer over het leenstelsel.

Bussemaker wil de wetsvoorstellen voor de invoering van het sociaal leenstelsel voor zowel de bachelor als de masterfase samenvoegen, zodat de Kamer dat in een keer kan behandelen. Het nieuwe stelsel wordt dan per 2015 ingevoerd. Ook is de minister bereid om de bezuiniging op de ov-studentenkaart uit te stellen.

De invoering voor het sociaal leenstelsel voor de masterfase stond nu gepland voor 2014, en voor de bachelorfase een jaar later. Bussemaker erkende dat een 'integrale behandeling' de transparantie kan vergroten en de communicatie kan vergemakkelijken. Enig nadeel is dat de investeringen in het onderwijs ook een jaar worden uitgesteld.

De bewindsvrouw komt hiermee tegemoet aan de eisen van de oppositiepartijen D66 en GroenLinks. Bussemaker heeft de steun van deze partijen nodig voor een meerderheid in de Eerste Kamer. Die reageerden dan ook verheugd op de toezeggingen van Bussemaker. "Dit is belangrijk nieuws", zei Jesse Klaver (GroenLinks).

Paul van Meenen (D66) sprak van een 'wijs besluit'. "Ik ben er blij mee." Het is het enige besluit waarmee er brede steun kan komen voor Bussemakers plannen, zei hij.

Roebel krijgt eigen valutasymbool

De Russische centrale bank voert een officieel symbool in voor de roebel, de Russische munteenheid. Op de website van de centrale bank kwam het nieuwe symbool in een verkiezing als populairste uit de bus.

Het symbool - een Cyrillische 'P' (uitgesproken als 'R') met een horizontale streep er doorheen, kreeg 61 procent van de stemmen. De chef van de centrale bank, Elvira Nabioellina, zei woensdag dat het symbool een teken is van de stabiliteit van de roebel.

De centrale bank komt dit jaar nog met een nieuwe roebelmunt, met het nieuwe symbool er op.

Lopende doden vanaf volgende week

Er was al bekendgemaakt dat de eerste episode van het tweede seizoen van The Walking Dead op 17 december uit zal komen op Steam. Vandaag is ook bekendgemaakt dat 18 december de XBLA-versie uit zal komen.

Wanneer de PS3-versie uitkomt is nog niet bekendgemaakt. In de eerste episode van het tweede seizoen speel je Clementine, een meisje dat ook in het eerste seizoen zat. Dit seizoen is ze iets ouder dan het vorige seizoen.

Horloge en meer in Lightning Returns Collector's Edition

Square Enix heeft bekendgemaakt wat de content is van de collector's edition van Lightning Returns: Final Fantasy XIII. Deze speciale editie is alleen aan te schaffen in de webwinkel van het bedrijf voor zo'n $80.

In de editie zit een zakhorloge, een boek met tekeningen en een DLC-code voor een kostuum dat er uitziet als die van Aerith Gainsborough uit de klassieke Final Fantasy VII. Bekijk beelden van al deze content hieronder.

'Fraude in Nederland valt mee'

In Nederland wordt niet zo veel gefraudeerd als de overheid doet voorkomen. De omvang valt mee en de bijbehorende straffen zijn dan ook te zwaar, vindt Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer.

Als voorbeeld noemt Brenninkmeijer AOW'ers die frauderen door niet op te geven dat ze samenwonen. Volgens Brenninkmeijer gaat dat om 0,0001 procent van de AOW'ers. Studenten zouden ook veel minder frauderen dan gedacht. Hij stelt dat 98 procent van de burgers deugt.

De antifraudemaatregelen zijn volgens de ombudsman te zwaar aangezet. Brenninkmeijer uitte in januari ook al kritiek de manier waarop de overheid straffen uitvoert. Toen noemde hij de boetes die de overheid oplegt bij het vorderen van schulden 'buitenproportioneel'.

Brenninkmeijer maakte verder woensdag bekend dat de tevredenheid over overheidsdienstverlening in het afgelopen jaar is toegenomen. Diensten worden gemiddeld met een 6,8 beloond, iets meer dan de 6,6 van vorig jaar.

Brenninkmeijer neemt binnenkort afscheid als ombudsman. Hij is voorgedragen als collegelid van de Europese Rekenkamer, waar hij vanaf 1 januari aan de slag gaat.

Nick & Simon hebben last van crisis

Ook de Volendamse zangers Nick & Simon voelen de crisis in hun portemonnee. "Op een bepaalde manier wel, omdat een deel van onze inkomsten bij bedrijfsfeesten lag en daar nu veel meer op wordt bezuinigd", legt Simon Keizer uit in Grazia.

"Aan de andere kant hebben wij het geluk dat we op meerdere vlakken actief zijn. We zijn nu aan het zaaien, onder andere met ons kerstalbum en een album in Duitsland, om later te kunnen oogsten. Ergens voelen we wel dat het in de wereld wat minder gaat, maar tegelijkertijd zorgen wij er zelf voor dat wij paden klaarmaken voor de toekomst om de grote klap te ontwijken."

Het duo verdient ook wel eens bij met een schnabbel. Zo zijn de zangers te zien in verschillende reclames voor de NS. "We doen nooit iets puur voor het geld", benadrukt Keizer. "We stellen onszelf altijd als eerste de vraag: vinden we het leuk, en niet: hoeveel gaan we hiermee verdienen?"

Raymans Legende komt 28 februari

Ubisoft heeft vandaag bekendgemaakt dat Rayman Legends op 28 februari uit zal komen voor PS4 en Xbox One. De versie krijgt naast betere laadtijden en graphics ook enkele exclusieve kostuums en features.

Zo kunnen PlayStation 4-bezitters met een 'Assassin Ray' spelen en Xbox One-bezitters met een 'Splinter Ray, Ray Vaas en Globox Vaas' spelen. De Xbox One-versie bevat tien exclusieve levels met tijdsgelimiteerde achievements en de PS4-versie maakt gebruik van de touchpad voor krasloten in het spel.

Wie een PS Vita bezit kan ook gebruik maken van de Crossplay-feature.

[CL] Coach Juventus boos over spelen in 'modderpoel'

Antonio Conte vindt dat de uitschakeling van Juventus in de Champions League voor een groot deel is te wijten aan het slechte veld. "We spreken over een wedstrijd die is gespeeld in een modderpoel", foeterde de trainer na de 1-0 nederlaag tegen Galatasaray. "Wat me zo boos maakt is dat de wedstrijd gisteren werd gestaakt omdat het te gevaarlijk was en dat het blijkbaar nu niet meer gevaarlijk zou zijn."

Het argument dat beide ploegen evenveel last hadden van het door de sneeuw zwaar aangetaste veld snijdt volgens Conte geen hout. "Voor ons was het lastiger, omdat wij een ploeg hebben die het spel wil maken. De hele tweede helft hebben we geprobeerd om aan te vallen, maar aan deze zijde van het veld was dat nu onmogelijk."

Dinsdag werd de wedstrijd door de slechte weersomstandigheden bij een 0-0 stand na een halfuur gestaakt. Ondanks kritiek van beide trainers besloot de UEFA woensdag een nieuwe kans te wagen. "We hebben geprobeerd de UEFA-delegatie ervan te overtuigen de wedstrijd uit te stellen. Misschien moet ik mijn Engels verbeteren, want de officials leken me niet echt te begrijpen", zegt Conte.

Juventus moet nu de Europa League aangrijpen om alsnog iets van het Europese seizoen te maken. Extra motivatie is dat de finale van dat toernooi op 14 mei plaatsvindt in Turijn. "We zullen ons best doen, zoals we dat ook in de Champions League hebben gedaan", belooft Conte. "Of we ons richten op de finale? Zo optimistisch durf ik nu nog niet te zijn."

Aanwijsplek voor Kramer, Verweij en Blokhuijsen

De Nederlandse schaatsbond KNSB heeft woensdag de namen van zes schaatsers vrij gegeven die kandidaat zijn voor een aanwijsplek op de ploegenachtervolging tijdens de Olympische Spelen in Sochi. De drie mannen zijn Jan Blokhuijsen, Sven Kramer en Koen Verweij. Bij de vrouwen maken Marrit Leenstra, Linda de Vries en Ireen Wüst kans op een aanwijsplek.

Bondscoach Arie Koops heeft voor het onderdeel twee aanwijsplekken per sekse. Mochten deze schaatsers zich niet via de individuele afstanden kwalificeren, dan kan een aanwijsplek gebruikt worden om deze atleten alsnog naar Sochi te laten gaan. 

Het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) wordt van 26 tot en met 30 december in Thialf gehouden. Na het OKT zal Knoops bepalen of er van deze regeling gebruik gemaakt zal worden.

België wil F-16's vervangen

De Belgische minister van defensie Pieter De Crem wil dat de volgende regering veertig van de zestig Belgische F-16 gevechtsvliegtuigen vervangt. Dat melden Belgische media woensdag. Het vervangen van een groot deel van de luchtvloot zal miljarden kosten.

De eerste van de straaljagers zullen volgens defensie over een jaar of tien vervangen moeten worden. De F-16's zijn dan al bijna vijftig jaar oud. Het is belangrijk dat de bestelling voor nieuwe toestellen op tijd de deur uitgaat.

De politieke partijen SP.A en PS hebben zich tegen het plan gekeerd. Zij vinden dat België, dat onlangs ook al overging tot de aanschaf van acht nieuwe Airbussen, de kosten niet kan dragen.

Nederland wil 37 Joint Strike Fighters aanschaffen. Aan die koop hangt een prijskaartje van 4,5 miljard euro.

Alpe d'Huzes blijkt meer aan te rommelen

Bij vijf van de in totaal 52 projecten die met het ingezamelde geld van de jaarlijkse fietstocht Alpe d'Huzes worden gefinancierd zijn onregelmatigheden ontdekt. KWF Kankerbestrijding past naar aanleiding daarvan de controle op projecten aan, meldt de stichting woensdag.

KWF heeft naar aanleiding van de discussie of het geld van de Alpe d'Huzes-actie wel goed wordt besteed, onderzoek gedaan naar alle aangesloten projecten. Daaruit bleek dat het toezicht bij vijf projecten 'niet goed is geborgd of functioneert'. KWF heeft maatregelen genomen om dit te verbeteren, zo staat in een verklaring. Over de precieze aard van de misstanden laat de stichting zich niet uit.

Inclusief de opbrengst van dit jaar is na zeven edities ruim 104 miljoen euro ingezameld met de actie Alpe d'Huzes. Daarvan ligt nog bijna de helft, zo'n vijftig miljoen euro, op de plank. Volgens KWF wordt nog dit jaar tien miljoen euro toegekend aan onderzoek en projecten. In 2014 moet nog eens dertig miljoen euro worden uitgegeven.

Volgens Nieuwsuur hebben KWF en de stichting Alpe d'Huzes ruzie gekregen over de besteding van de vijftig miljoen die nog niet is uitgegeven. Alpe d'Huzes heeft daarom het overleg daarover voorlopig opgeschort. Het bestuur van de stichting zou niet tevreden zijn over de wijze waarop het KWF toezicht houdt.

Over de Alpe d'Huzes-gelden was eerder dit jaar al gedoe toen bleek dat de stichting Inspire2Live, die een van de projecten beheert, nauwelijks geld uitgaf aan onderzoek maar wel tonnen uitgaf aan managementvergoedingen en reis- en verblijfskosten. De subsidie aan Inspire2Live is inmiddels volledig stopgezet. Naar aanleiding van de kwestie stapte het bestuur van de stichting op.

Mensenhandelaar in de kliko

Een 37-jarige man die nog 394 dagen celstraf moet uitzitten wegens mensenhandel is woensdag aangehouden in Roosendaal. Het Team Executie Strafvonnissen vatte hem in de kraag in een groene kliko waarin hij zich had verstopt. De kliko hoort bij een horecagelegenheid, waar de veroordeelde boven woonde.

Het gerechtshof in Arnhem veroordeelde de man in december 2010 tot twee jaar en negen maanden cel voor mensenhandel, mishandeling en deelname aan een criminele organisatie. Dat vonnis was onderdeel van de omvangrijke mensenhandelzaak met de naam Sneep, waarin ook de beruchte Turkse vrouwenhandelaar Saban B. werd veroordeeld.

Het team probeert veroordeelden op te sporen die nog een gevangenisstraf van 120 dagen of meer moeten uitzitten.

Veel wapenwetten versoepeld in VS

Sinds de bloedige schietpartij op een basisschool in het Amerikaanse stadje Newton vorig jaar zijn er in de Verenigde Staten ruim honderd nieuwe wapenwetten ingevoerd. Dat schrijft The New York Times. Verrassend is echter dat de meeste van deze wetten, bijna twee derde, het recht op wapenbezit versoepelen, in plaats van verder aan banden leggen. De meeste versoepelingen werden doorgevoerd in staten waar de Republikeinen aan de macht zijn.

Een aantal staten ziet het bewapenen van schoolmedewerkers kennelijk als oplossing om schietpartijen op scholen te voorkomen. In onder meer Alabama, Indiana, Missouri en South Dakota mogen bepaalde medewerkers van scholen voortaan gewapend aan hun werkdag beginnen. Andere staten hebben soortgelijke wetten ingevoerd, maar dan met restricties. In Oklahoma bijvoorbeeld mogen alleen privéscholen hun personeel bewapenen. In meer dan tien staten is alle informatie over de vergunningen van mensen die verhuld een wapen mogen dragen nu vertrouwelijk. In Michigan hoeven mensen voortaan geen vergunning te hebben om een wapen of munitie te kopen, zolang het wapen of de kogels in Michigan zijn geproduceerd. Inwoners van Texas hoeven voortaan minder veiligheidslessen te volgen om een vergunning te krijgen.

Niet alle staten hebben het wapenbezit na de schietpartij op de school Sandy Hook gedereguleerd. Zo heeft Connecticut grote magazijnen verboden en meer dan honderd wapens op de lijst van verboden aanvalsgeweren gezet. Maryland trof vergelijkbare maatregelen. Ook New York legde het bezit van aanvalsgeweren en grote magazijnen aan banden.

Israël vindt waterbedrijf dom

De beslissing van waterbedrijf Vitens om de samenwerking met zijn Israëlische evenknie Mekorot te beëindigen is 'verstoken van enig gezond verstand'. Dat heeft een woordvoerder van het Israëlisch ministerie van buitenlandse zaken woensdag gezegd. Vitens stopte de samenwerking omdat Mekorot actief is in de bezette gebieden.

Het bedrijf blijkt water op te pompen voor Israëlische nederzettingen in Palestijnse gebieden. Het zou het heel moeilijk worden om met Mekorot aan projecten te werken, 'aangezien deze niet los kunnen worden gezien van de politieke context', stelde Vitens in een toelichting op het besluit. Volgens de Israëlische regering werkt Mekorot juist nauw samen met de Palestijnen in waterprojecten.

Executie oppositieleider Bangladesh uitgesteld

De verdediging van een leider van de islamitische politieke partij Jamaat-e-Islami in Bangladesh, Abdul Quader Mollah, heeft het Hooggerechtshof woensdag verzocht de doodstraf van hun cliënt te verwerpen. Mollah zou eigenlijk een minuut voor middernacht worden opgehangen, maar de executie werd enkele uren voor de voltrekking uitgesteld.

Mollah werd eerder dit jaar ter dood veroordeeld wegens oorlogsmisdaden, begaan tijdens de onafhankelijkheidsoorlog in 1971. Zijn advocaten stapten naar het huis van rechter Syed Mahmud Hossain en slaagden erin hem te bewegen tot uitstel van de executie.

Het Hooggerechtshof heeft de beroepszaak tot donderdag verdaagd. Jamaat-e-Islami, bondgenoot van de Bengalese Nationalistische Partij, riep woensdag op tot een algemene staking en waarschuwde voor 'ernstige gevolgen' als Mollah toch wordt geëxecuteerd.

Aangifte tegen verkoper nazispullen op Marktplaats

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) heeft aangifte gedaan tegen een Marktplaatsaanbieder. De verkoper biedt diverse historische spullen aan met hakenkruizen aan, maar ook namaakartikelen. "Daar zit echt een hele handel achter", zegt directeur Esther Voet. De spullen zijn volgens Voet antisemitisch en het verkopen ervan is kwetsend.

"We hebben lang overwogen om ook aangifte te doen tegen Marktplaats", gaat Voet verder. "Maar op het laatste moment kregen we bericht dat de directeur volgende week met ons wil spreken." Voet wacht het gesprek af en neemt daarna eventueel alsnog stappen. Het CIDI riep Marktplaats zondag op stappen te ondernemen tegen de verkoop van nazispullen. De zaak kwam aan het rollen na een uitzending van Kassa over het onderwerp. Daaruit bleek dat meer dan duizend nazimemorabilia te koop werden aangeboden op Marktplaats.

Tegen Marktplaats hebben de website Nieuws WO2 en de Bond van Antifascisten aangifte gedaan. Volgens hoofdredacteur Arthur Graaff neemt Marktplaats de kwestie niet serieus en zou de verkoopsite het aanbieden van nazispullen moeten voorkomen.

Marktplaats was niet direct beschikbaar voor commentaar.

NS krijgt wc-plicht

In elke stoptrein waarin een op de drie reizigers langer dan een half uur reist zit vanaf 2015 een toilet. Dat wordt vastgelegd in de nieuwe vervoersconcessie voor de NS voor de periode 2015-2025, schrijft staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA) woensdag aan de Tweede Kamer.

In 2025 moet elke trein zijn voorzien van een toilet. Voor intercity's geldt dat al vanaf 2015 elke trein moet zijn voorzien van een wc. Dat is overigens nu al het geval. Verder worden vanaf 2015 geen treinen meer besteld zonder toilet aan boord. Spoorbeheerder Prorail heeft verder de opdracht gekregen om op veertig stations alsnog een toilet te bouwen.

Mansveld geeft hiermee uitvoering aan eerder gemaakte afspraken met de Tweede Kamer. Over de aanwezigheid van toiletten in de trein wordt al jaren gediscussieerd in het parlement. Eerdere kabinetten vonden het te duur om nieuwe stoptreinen, de zogenoemde Sprinters van Duitse makelij, alsnog uit te rusten met een wc.

Daarop dwong de Kamer in 2010 af dat op termijn in elke trein een toilet moet zitten. Een plaszak halen bij de conducteur, een tussentijdse oplossing die de NS aandroeg, werd met hoon begroet.

[CL] Sneijder put kracht uit winnende treffer

Wesley Sneijder put veel kracht uit zijn winnende treffer tegen Juventus woensdag. Door de goal van de middenvelder bekert Galatasaray na de winterstop verder in de Champions League. "Als je de winnende maakt in zo'n belangrijke wedstrijd geeft dat veel kracht. Dit is heel belangrijk voor mij en nog belangrijker voor de club", zei Sneijder tegen de NOS.

De 29-jarige spelmaker maakte in Istanbul in de 85e minuut het enige doelpunt van de wedstrijd. "Als je in een poule met Real Madrid, Juventus en FC Kopenhagen verder komt, is dat geweldig", vervolgt Sneijder. "Daar hebben we met zijn allen keihard voor gewerkt. Ik vind het ook verdiend."

Sneijder had hard getraind om er na een hamstringblessure bij te kunnen zijn tegen de Italianen. "Een beter scenario kun je niet bedenken. Het waren twee knotsgekke dagen. Gisteren een halfuur gespeeld, toen weer naar het hotel, vastgezeten in het verkeer. En dan kom je vanmiddag het veld op en begint het weer te sneeuwen."

Dat het duel dinsdagavond werd gestaakt vanwege de barre weersomstandigheden, begreep Sneijder niet goed. "Er was nog een kwartier te spelen tot de rust. Dan was er genoeg tijd geweest om het veld schoon te maken. Maar goed, dat is een beslissing van de scheidsrechter en de UEFA."

Een dag later was het speelveld er haast nog slechter aan toe volgens de 95-voudig international van Nederland. "Het veld was moeilijk bespeelbaar, laten we het daar maar op houden."

Syrische vluchtelingen zwaar getroffen door sneeuw

De vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties maakt zich grote zorgen over het lot van honderdduizenden Syrische vluchtelingen nu het Midden-Oosten wordt getroffen door een sneeuwstorm. De storm brengt naast sneeuw ook harde wind en zware regenval met zich mee.

Volgens Dana Sleiman van UNHCR wordt 'harder dan ooit' gewerkt om de ongeveer achthonderdduizend vluchtelingen in Libanon te beschermen tegen het winterweer. De temperaturen zijn gezakt tot onder het vriespunt en in het noorden van Libanon en in sommige delen van de Bekaa-vallei is sneeuw gevallen.

Zeker tachtigduizend Syriërs moeten de winter doorbrengen in dunne tentjes die niet zelden alleen maar een plastic grondzeiltje hebben. Het Libanese leger helpt bij de distributie van hulpgoederen als dekens en plastic zeilen.

Ontvoerd stel voorlopig niet terug naar Jemen

De vrijgelaten journaliste Judith Spiegel en haar man Boudewijn Berendsen gaan voorlopig niet terug naar Jemen. Dat zeiden ze woensdagmiddag op een persconferentie op Schiphol na hun terugkeer in Nederland.

"We gaan niet terug. Althans, voorlopig niet", zei Spiegel. De journaliste van onder meer NOS en NRC had eerder overwogen het land te verlaten vanwege het grote risico op ontvoeringen, maar ze vonden het te lastig om te vertrekken. "Je woont er al 3,5 jaar. Je hebt er vrienden. Je gaat niet zomaar weg."

Spiegel en Berendsen herhaalden tijdens de persconferentie verder dat ze goed zijn behandeld en dat ze gezond zijn. Over de precieze afloop van de ontvoering en of er losgeld is betaald, kon ze niets zeggen. "Dat is echt waar. Ik wil het zelf ook weten. Ik ga het zelf uitzoeken. De vraag is of we er ooit achter komen."

De twee werden in juni ontvoerd na een bezoek aan wasserette. Daarna zijn Spiegel en Berendsen gedurende de ontvoering op drie plaatsen vastgehouden. Het stel kreeg naar eigen zeggen veel privacy en verder alles wat ze wilden. Zo beschikten ze over een airconditioning en een televisie.

Dat er een einde aan de ontvoering zou komen, zat er wel een beetje aan te komen, stelde Berendsen. Uiteindelijk zijn ze 's nachts in een auto gezet waarna ze de woestijn in werden gereden. Daar werden ze overgezet in een andere auto. Uiteindelijk is het stel bij de ambassade afgeleverd. "Dat was ook wel een verrassing voor de ambassade", aldus Spiegel.

Het enige contact met de buitenwereld waren twee telefoontjes met de Nederlandse ambassadeur in Jemen. De ogenschijnlijke wanhoop die Spiegel en Berendsen toonden in de video die werd vrijgegeven, was verder in scène gezet. Hun ontvoerders dachten dat ze eerder het losgeld zouden krijgen als de twee zouden huilen.

Spiegel en Berendsen werden op 8 juni ontvoerd en afgelopen weekeinde in Sanaa vrijgelaten. Het nieuws van hun vrijlating werd dinsdag bekendgemaakt. Of er is betaald is niet bekendgemaakt.

Xbox en PlayStation net zo populair

De verkoop van de PlayStation 4 en de Xbox One gaat gelijk op. Microsoft maakte woensdag bekend meer dan twee miljoen exemplaren van de nieuwe Xbox te hebben verkocht sinds het apparaat achttien dagen geleden op de markt kwam. Sony meldde vorige week dat de teller voor de PlayStation 4-spelcomputers op 2,1 miljoen stond.

De Xbox One werd 22 november op de markt gebracht in de Verenigde Staten en enkele andere landen. In de Verenigde Staten kwam de PlayStation 4 een week eerder op de markt. Beide spelcomputers gingen op de eerste dag een miljoen keer over de toonbank.

Nederlandse gamers kunnen de PlayStation 4 sinds 29 november kopen. De Xbox One is nog niet in Nederland op de markt gebracht. Dinsdagavond doken via het Britse tijdschrift Gamereactor geruchten op dat de nieuwe Xbox pas volgend najaar in Scandinavië en de Benelux verkrijgbaar is.

Microsoft meldt vooralsnog dat de Xbox One ergens in 2014 in Nederland op de markt moet verschijnen.

Kim Kardashian op cover in bikini

Kim Kardashian wil de buitenwereld laten zien dat ze weer een bikini durft aan te trekken. De realityster, die in juni beviel van haar eerste kind en door de zwangerschap veel aankwam, staat in weinig verhullende badkleding op de cover van het Amerikaanse blad Us Weekly.

"Kim voelt zich weer zeker over haar lichaam", zegt een bekende over de 33-jarige Kardashian. "Ze traint veel en doet er alles aan om strak te blijven." De realityster werd in oktober ten huwelijk gevraagd door de vader van haar kind, Kanye West. Waar en wanneer de twee gaan trouwen, is niet bekend.

Oud-Kamerlid Huizing beboet om rijden onder invloed

Voormalig VVD-Kamerlid Matthijs Huizing moet een boete van 650 euro betalen vanwege rijden onder invloed. Dat heeft de politierechter in Den Haag woensdag bepaald. De VVD'er liet vorige week weten zijn Kamerzetel op te geven vanwege zijn aanhouding.

Huizing werd op 22 september in de buurt van Leiden opgepakt met te veel alcohol op achter het stuur. Een blaastest wees een promillage uit van 1,03, terwijl de maximum toegestane hoeveelheid voor ervaren bestuurders 0,54 promille is.

De rechtbank legde Huizing ook een voorwaardelijke rijontzegging op van vier maanden, met een proeftijd van vier jaar. Het ex-Kamerlid was in 2010 en in juli ook al opgepakt voor rijden onder invloed. De rechtbank heeft dat meegewogen bij het bepalen va de straf.

De VVD'er kondigde vorige week aan zijn Kamerzetel op te geven. Hij wilde aanvankelijk niet zeggen waarom, maar gaf een dag later toe een aanhouding voor rijden onder invloed de reden was. De 53-jarige Huizing stapte op omdat hij vindt dat volksvertegenwoordigers 'van onbesproken gedrag' moeten zijn.

Spotify gratis op tablets en telefoons

Smartphone- en tabletbezitters kunnen vanaf woensdagmiddag gratis gebruikmaken van Spotify. Net als bij de gratis versie voor de pc worden er reclames afgespeeld tussen de muzieknummers door. Dat maakte het Zweedse bedrijf achter de muziekdienst woensdagmiddag bekend. Gebruikers met een abonnement krijgen geen reclames voorgeschoteld.

Op telefoons kunnen gebruikers met de gratis versie alleen afspeellijsten en geen albums of individuele nummers kiezen. De liedjes worden afgewisseld met reclames. Wel kunnen gebruikers zelf lijsten samenstellen.

De gratis versie die Spotify voor tablets aanbiedt, is gelijk aan de pc-versie. Gebruikers kunnen zelf kiezen welke losse nummers of afspeellijsten ze willen horen, maar ook hierbij komen steeds reclames tussendoor.

Het Zweedse bedrijf achter de muziekdienst maakte eveneens bekend dat Spotify vanaf woensdag in twintig nieuwe landen verkrijgbaar is, waaronder Bulgarije, Tsjechië, Chili en Paraguay. Dat brengt het totaal op 55 landen wereldwijd.

Spotify heeft dit jaar een half miljard dollar, ofwel 368 miljoen euro, uitbetaald aan artiesten. Dat is evenveel als in de vier voorgaande jaren bij elkaar. De muziekdienst heeft 24 miljoen gebruikers. Zes miljoen van hen betalen voor de dienst, terwijl de overige 75 procent reclame krijgt voorgeschoteld tussen de liedjes door.

Hogere straf voor multiplegers

Verdachten die voor meerdere misdrijven tegelijk worden berecht, kunnen in de toekomst een hogere straf krijgen. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) wil dat regelen met een wetsvoorstel dat hij woensdag heeft gepubliceerd.

De rechter kijkt naar het delict waar de zwaarste straf opstaat, en kan daar nu een derde bij optellen. Dat wordt volgens het voorstel van Opstelten de helft. Ook gaat de rechter per delict aangeven wat de straf is, en komt hij daarna pas met de totale straf. Nu blijft onduidelijk hoe de totaalstraf is opgebouwd.

Verder kan de rechter straks rekening houden met delicten die zijn gepleegd na het misdrijf waarvoor iemand terechtstaat. Nu mag dat niet, waardoor notoire criminelen er met een relatief lichte straf vanaf komen als ze voor oude feiten worden berecht. Volgens Opstelten 'ligt het niet in de rede een regeling te handhaven die op een criminele carrière de premie stelt van straffeloosheid voor oude feiten'.

De maatregelen waren al aangekondigd in het regeerakkoord.

EU betaalt niet-werkende ambtenaren Gaza

De Europese Unie moet stoppen met het betalen van salarissen van ambtenaren in Gaza die niet werken. Dat is het advies van de Europese Rekenkamer, die heeft onderzocht hoe de financiële steun van de EU aan de Palestijnse Autoriteit wordt gebruikt.

In totaal steunt de EU de Palestijnen met een miljard euro. Daarvan worden onder meer 170 duizend ambtenaren betaald. Volgens Hans Gustaf Wessberg van de Rekenkamer blijkt uit steekproeven echter dat van de tien ambtenaren in Gaza er vier niet aan het werk zijn. Bij een overheidsdienst bleken er zelfs negentig van de 125 ambtenaren niet aan het werk te zijn.

De rekenkamer adviseert om het Europese geld niet langer in ambtenarenlonen in Gaza te steken, maar het geld te gebruiken voor de Westoever.

Ongeveer 65 duizend ambtenaren en leden van de veiligheidsdiensten in Gaza verschenen in 2007, toen Hamas in de Gazastrook aan de macht was gekomen, niet meer op hun werk. De Palestijnse president Mahmoud Abbas besloot destijds om de salarissen van de ambtenaren door te betalen op voorwaarde dat ze niet aan het werk zouden gaan voor de Hamas-regering. Abbas probeert zo politieke steun in Gaza te behouden en de pogingen van Hamas om nog vastere greep op de macht te krijgen te ondergraven.

Voordat Hamas er aan de macht kwam bestond het ambtenarenapparaat in Gaza grotendeels uit aanhangers van de Fatah-beweging van Abbas. Volgens Faisal Abu Shahla, een Fatah-leider in Gaza, hebben de ambtenaren 'slechts gehoor gegeven aan het bevel om thuis te blijven en te wachten totdat ze hun taak weer op kunnen nemen als de leiders daarom vragen'.

Christenleger verliest aanhang

Negentien strijders van het christelijke Verzetsleger van de Heer (LRA) zijn gedeserteerd. Dat heeft de organisatie Invisible Children gezegd. De strijders waren in de Centraal-Afrikaanse Republiek, waar een troepenmacht van de Afrikaanse Unie jacht maakt op het LRA.

De christenterroristen benaderden eerder deze maand een visser in het dorpje Tabane, in het zuiden van het land, met hun wapens boven hun hoofd geheven. De visser nam contact op met Invisible Children, die de mannen vervolgens opving. Het gaat om negen mannen, vier vrouwen en zes kinderen.

Invisible Children zet zich in om kindsoldaten van het LRA te redden en te rehabiliteren. Volgens de organisatie is de desertie een gevoelige klap voor het LRA. In de afgelopen vijf jaar hebben niet zoveel mensen tegelijkertijd het LRA de rug toegekeerd.

Zo'n honderd Amerikaanse elitemilitairen helpen in Afrika bij de jacht op LRA-leider Joseph Kony, die wordt gezocht door het Internationaal Strafhof (ICC) wegens oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Het LRA heeft volgens de Verenigde Naties en mensenrechtenorganisaties burgers verminkt en vermoord. Ook zijn duizenden kinderen ontvoerd, die vervolgens zijn ingezet als kindsoldaten of seksslaven.

'VS staken steun aan rebellen Noord-Syrië'

De Verenigde Staten staken alle ondersteuning van oppositiestrijders in het noorden van Syrië. Aanleiding is de aanhoudende interne strijd tussen verschillende rebellengroepen, zegt een bron bij de Amerikaanse ambassade in Ankara. De humanitaire hulp loopt wel door.

Het Islamitische Front, een verbond van zes rebellengroepen in Syrië, viel onlangs bases en pakhuizen aan van het Vrije Syrische leger, een oppositieverbond dat wordt gesteund door het Westen. De reden voor de aanval is niet duidelijk, maar mogelijk is het conflict ideologisch van aard. Het Vrije Syrische leger is gematigd, terwijl het Islamitische Front wil dat in Syrië de islamitische wetgeving gaat gelden.

GroenLinks bestuurder armer om Mandela-tweet

Een bestuurder van GroenLinks in Amsterdam-West trekt zich terug vanwege een tweet waarin hij Nelson Mandela 'hoofdpiet' noemde. Dat laat het bestuur van de afdeling weten in een verklaring op haar website.

"Zeg! Interesseert het iemand nu nog of de loting voor #wk2014 morgen eerlijk verloopt? Na de dood van de hoofdpiet", twitterde bestuurslid John de Laet donderdagavond. Een 'volstrekt ongepaste' tweet, vindt het bestuur.

De Laet had eerder al zijn excuses aangeboden. Hij trekt zich terug omdat hij niet wil dat twijfel ontstaat over de inzet van GroenLinks tegen discriminatie. De Laet zat pas net in het bestuur: hij was op 1 december door de leden benoemd.

Google maakt veel omzet door YouTube

Google draait volgens analisten 51,4 procent meer omzet met Youtube dan in 2012. De videodienst zorgt dit jaar voor 5,6 miljard dollar (vier miljard euro) omzet, schat het Britse onderzoeksbureau eMarketer. De internetgigant heeft zelf nog nooit iets over zijn inkomsten uit Youtube naar buiten gebracht.

Van de 5,6 miljard dollar omzet gaat een aanzienlijk deel naar de makers van de online video's. Google houdt volgens het onderzoeksbureau 1,96 miljard dollar (1,42 miljard euro) over, een stijging van 65,5 procent ten opzichte van vorig jaar.

Volgens Google kijken maandelijks meer dan een miljard mensen een of meer filmpjes op de website of via de apps. Youtube werd in 2006 voor 1,65 miljard dollar overgenomen. Volgens het onderzoeksbureau is de videodienst tegenwoordig goed voor zo'n elf procent van de totale omzet van de internetreus.

WTA-toernooi van Brussel verdwijnt van de kalender

Het WTA-toernooi van Brussel staat niet meer op de toernooikalender van 2014. Het Premiertoernooi, dat van 2011 tot en met 2013 werd georganiseerd in de week voorafgaand aan Roland Garros, heeft de begroting niet rond gekregen.

"In de huidig economische context en met de steeds groeiende noodzakelijke investeringen om tegemoet te komen aan de eisen van de WTA, was de organisatie van een WTA-toernooi met Premier label een moeilijke, zoniet onmogelijke taak geworden voor de promotoren", aldus toernooidirecteur Dominique Monami. 

Ondanks dat het toernooi een Premier Label heeft, wist het nooit de toppers naar Brussel te trekken. De topspelers verkiezen in de week voor Roland Garros het trainen boven het spelen van een toernooi. In 2013 werd het toernooi gewonnen door de Estse Kaia Kanepi. Het toernooi zal worden vervangen door een WTA-toernooi in Nürnberg. 

Chinese betogers drinken pesticide

Een tiental inwoners van een Chinese stad heeft tegen de vernietiging van hun woningen gedemonstreerd door in Beijing pesticide te drinken. De betogers, die door de politie naar het ziekenhuis werden gestuurd, overleefden het protest.

Demonstrant Wang Yuping (40) zei dat de groep aandacht voor hun zaak wil en noemde het drinken van de pesticide een groepszelfmoordpoging. De betogers dronken ieder ongeveer vijftig milliliter pesticide en gingen vervolgens op de grond liggen tot de politie hen afvoerde naar het ziekenhuis.

De betogers proberen sinds 2010 compensatie te krijgen voor het feit dat hun huizen door de lokale autoriteiten met de grond gelijk zijn gemaakt. De autoriteiten in Wuhan wilden niet reageren.

Stichting geeft geveilde Hopi-voorwerpen terug

Een Amerikaanse liefdadigheidsinstelling zegt 24 maskers en andere artefacten van de Amerikaanse Hopi-indianen te hebben gekocht op een omstreden veiling in Frankrijk. De Annenberg Foundation is van plan de voorwerpen terug te geven aan de Hopi-indianen, die vergeefs hebben geprobeerd de veiling maandag te voorkomen.

De Annenberg Foundation zegt ruim 385 duizend euro te hebben neergeteld voor de Hopi-voorwerpen. In totaal leverde de veiling ruim 1,1 miljoen euro op. De veiling vond plaats met extra beveiliging.

"Dit is een geweldige dag, niet alleen voor de Hopi-indianen maar voor de hele gemeenschap", aldus Hopi-leider Sam Tenakhongva in een verklaring,

De Hopi-indianen waren fel tegen de veiling omdat de maskers geesten van hun voorouders voorstellen en geen handelswaar zijn. De Amerikaanse regering had er bij het Franse veilinghuis Drouot op aangedrongen om van de veiling af te zien. Een Franse rechter bepaalde evenwel dat de veiling onder de Franse wet gewoon was toegestaan en dus doorgang kon vinden.

'The Beatles beroemd door Londen'

De burgemeester van Londen vindt dat The Beatles zijn succes niet aan Liverpool maar aan Londen te danken heeft. "De beste band van de wereld kwam misschien uit Liverpool, maar nam zijn muziek op in Londen", zei Boris Johnson volgens de Britse krant Daily Mirror tijdens een toespraak op de hogeschool voor economie in Londen.

"Londen heeft ervoor gezorgd dat de band wereldwijd succes kreeg", vervolgde Johnson. Joe Anderson, de burgemeester van Liverpool, noemt de opmerking van Johnson 'onjuist' en zegt dat Londen niet verantwoordelijk was voor het succes.

Volgens Anderson zijn Lennon en McCartney, die werden geboren in Liverpool, het brein achter The Beatles. Ook roemt de burgemeester muziekproducent George Martin, die meerdere albums produceerde, om zijn invloed op The Beatles.

The Beatles, dat naast McCartney en Lennon ook bestond uit de in Liverpool geboren George Harrison en Ringo Starr, heeft 27 studioalbums uitgebracht. McCartney en Starr zijn de enige twee Beatles die nog in leven zijn.

Drew Barrymore is een Oempa Loempa

Drew Barrymore vindt zichzelf niet echt aantrekkelijk nu ze voor de tweede keer zwanger is. "Ik voel me absoluut niet sexy. Ik voel me meer een soort Oempa Loempa", verwijst de actrice naar de dikkerdjes uit Sjakie en de Chocoladefabriek. Barrymore en haar man Will Kopelman zijn al ouders van de 1-jarige Olive.

Barrymore vindt het echter niet nodig om te klagen over haar uiterlijk. "Ik heb zo veel geluk dat ik gezonde kinderen op de wereld zet, dus ik zou me daar niet snel negatief over uitlaten. Ik mag van geluk spreken." Wel weet Barrymore wat voor kleren ze moet dragen om zich aantrekkelijker te voelen. "Een heel strakke bh en een heel ruimvallende blouse."

Kopelman zorgt er ook voor dat de 38-jarige Barrymore zich zeker voelt over haar uiterlijk. "Hij geeft me altijd complimenten", legt de actrice, die vorig jaar met Kopelman trouwde, uit. "Hij is altijd enthousiast als ik me aan het aankleden ben en hij zorgt ervoor dat ik me goed voel."

Zoet: "Signaal dat het zo niet langer kan"

PSV is drie wedstrijden verwijderd van de winterstop. Om het jaar waarin PSV honderd jaar bestaat niet in rouwstemming af te sluiten, moet er driemaal gewonnen worden. Jeroen Zoet is zich terdege bewust van de belangen die op het spel staan, en weet wat zijn team te doen staat.

De aankomende drie duels moeten in winst omgezet worden, te beginnen met de Europa League-wedstrijd tegen Chornomorets Odesa. Dat duel staat donderdagavond op het programma. "We moeten zorgen dat we drie keer winnen, daar moet alles voor wijken", zegt Zoet in gesprek met Voetbal International. "Zes punten en kwalificatie voor de volgende ronde in de Europa League maken niet alles goed, maar dan ga je in ieder geval met een positief signaal de winterstop in."

Aankomende zondag kruist PSV de degens met FC Utrecht. Een week later komt ADO Den Haag op bezoek in het Philips Stadion. Na zestien speelronden bezetten de Eindhoven een teleurstellende tiende plaats op de ranglijst. De supporters houden vertrouwen in de spelersgroep en de technische staf. Na afloop van de zeperd tegen Vitesse van afgelopen weekend (2-6) werden de spelers getroost door een groep fans.

Zoet is dankbaar voor die steun. "Een prachtig gebaar, maar ik was teleurgesteld. Ik heb de fans bedankt en ben naar binnen gegaan. Alle steun is hartverwarmend, maar we moeten dit wel zien als een signaal dat het niet langer zo kan."

Scientology is tóch een religie

De hoogste Britse rechtbank heeft een vrouw die wil trouwen in de Scientology-kerk in het gelijk gesteld. Louisa Hodkin was naar de rechter gestapt nadat een lagere rechter had beslist dat diensten van de Scientology-kerk 'geen geloofsdaden' zijn.

De rechters beslisten woensdag dat het 'onaanvaardbare' religieuze discriminatie is om religie te beperken tot geloven met een 'oppergod' en religies als het boeddhisme en het jainisme uit te sluiten. Volgens het vonnis zijn de kerkgebouwen van de Scientology-kerk een 'ontmoetingsplek voor religieuze diensten'.

Hodkin zei erg blij te zijn 'dat we eindelijk gelijkwaardig worden behandeld'. Ze zei dat zij en haar verloofde binnen enkele maanden willen trouwen.

Tutu's huis leeggeroofd tijdens ceremonie Mandela

Het huis van aartsbisschop in ruste Desmond Tutu is leeggeroofd terwijl deze de rouwplechtigheid voor Nelson Mandela bijwoonde. Dit heeft de Zuid-Afrikaanse politie woensdag bekendgemaakt.

Tutu woont in Kaapstad. De rouwceremonie werd dinsdag in Soweto, bij Johannesburg, gehouden. Terwijl Nobellaureaat Tutu zijn makker uit de strijd tegen de apartheid in een toespraak eerde, werd zijn huis leeggeroofd.

Het huis van de 82-jarige Tutu en zijn echtgenote was in augustus ook al het doelwit van dieven. Toen werd het huis leeggeroofd terwijl het echtpaar lag te slapen.

Minder straf kopschoppers om filmpje

De strafkorting voor de jongeren die in Eindhoven iemand ernstig toetakelden blijft gehandhaafd. Het hof van Den Bosch volgde woensdag de redenering van de rechtbank dat de verdachten al deels zijn gestraft omdat een filmpje van de mishandeling veel media-aandacht kreeg.

De straf voor hoofdverdachte Brent L. blijft hierdoor staan op tien maanden, waarvan vier maanden voorwaardelijk. Justitie had anderhalf jaar cel geëist. De straf voor de 17-jarige Tom K. viel iets zwaarder uit. In plaats van zes maanden cel, waarvan drie voorwaardelijk, kreeg hij acht maanden cel, waarvan vier voorwaardelijk.

Voor de rechtbank had de officier van justitie zich eerder versproken en daardoor een lichtere strafeis tegen K. neergelegd dan de bedoeling was. Het is niet te zeggen of zijn straf van de rechtbank hierdoor ook lager uitviel dan de bedoeling was. In hoger beroep herstelde justitie de fout met een strafeis van achttien maanden, waarvan negen voorwaardelijk.

Het 22-jarige slachtoffer uit Oirschot werd begin dit jaar in het centrum van Eindhoven belaagd en tegen de grond gewerkt. Hij werd daarbij meerdere keren tegen het hoofd geschopt. De politie had een filmpje van de mishandeling verspreid om de daders te kunnen vinden. Al snel werden de jongeren herkend en circuleerden hun namen op internet.

Het OM had beroep aangetekend tegen de straffen en is niet tevreden met de uitspraak van het hof. "We gaan het arrest besturen en de mogelijkheden voor cassatie bekijken", laat een woordvoerder weten.

Sticker waarschuwt hondenbezitter voor lift

Hondenbezitters moeten hun huisdier in de lift kort aanlijnen. Die oproep doet het Liftinstituut, dat een sticker met waarschuwingspictogram ontwikkelde. Het meenemen van een hond in de lift is namelijk niet zonder risico's.

Het certificeringsbedrijf registreerde dit jaar meerdere incidenten waarbij hond en hondenbezitter werden gescheiden door de liftdeuren. In drie gevallen brak de riem waardoor werd voorkomen dat de hond werd opgehangen door de omhooggaande lift. In Capelle aan den IJssel liep het slechter af. Daar viel een vrouw in de liftschacht in een poging een hond te redden.

De Nederlandse liftenbranche ondersteunt de sticker met waarschuwingspictogram, aldus het het instituut. Liftbedrijven onderzoeken de technische mogelijkheden om liften hondveiliger te maken.

"Nieuwe detectiesystemen en veiligheidsvoorzieningen moeten dit soort incidenten voorkomen", zegt veiligheidskundige bij het Liftinstituut Koos van Lindenberg. "Maar innovatie kost tijd. Daarom hebben we nu een pictogram ontwikkeld dat iedereen in de lift wijst op het belang van kort aanlijnen."

D66 en GL blijven tegen leenstelsel

D66 en GroenLinks blijven tegen de invoering van het sociaal leenstelsel, zoals het kabinet dat wil. Hiermee ontbreekt het minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) voorlopig aan steun voor haar plannen in de Eerste Kamer. Dat bleek woensdag tijdens de behandeling van het wetsvoorstel van minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) in de Tweede Kamer.

"Wij zijn tegen het wetsvoorstel zoals dat nu voorligt", zei Jesse Klaver (GroenLinks), die een reeks bezwaren opsomde. Zo maakt hij zich zorgen over de toegankelijkheid van het onderwijs. Ook vindt hij dat de ov-jaarkaart moet blijven. Hij riep Bussemaker op om dit wetsvoorstel niet door de Tweede Kamer te duwen, want zijn partij zal niet van standpunt veranderen als het bij de senaat aankomt. "Nee. Dit is een slecht voorstel en moet anders."

"Dit leenstelsel is half werk", zei Paul van Meenen (D66) die ook aangaf dat zijn partij tegen dit voorstel is. Hij riep Bussemaker op om terug te keren naar de tekentafel. Ook hij heeft nog grote bezwaren. Zo wil hij de invoering het leenstelsel voor de bachelor- en de masterfase tegelijk behandelen en niet zoals Bussemaker het opknippen in twee voorstellen. Van Meenen wil het daarbij net als GroenLinks over de ov-studentenkaart hebben.

De vraag is wat Bussemaker gaat doen, nu GroenLinks en D66 zich vierkant tegen het voorstel uitspreken. Beide partijen hebben het leenstelsel in het verkiezingsprogramma staan. Bussemaker heeft hen daarom nodig voor een meerderheid in de Eerste Kamer, waar de regeringspartijen VVD en PvdA geen meerderheid hebben.

De bewindsvrouw komt later op de middag aan het woord. Mogelijk kondigt zij aan om de invoering van het leenstelsel op te schorten. Door tijd te kopen kan zij de komende tijd achter de schermen gaan onderhandelen met D66 en GroenLinks voor steun voor haar plannen.

SP-Kamerlid Jasper van Dijk noemde het debat een klucht. Het is duidelijk dat de partijen waar Bussemaker haar hoop op had gevestigd tegen haar voorstel zijn. De minister moet snel haar huiswerk gaan overdoen, zei hij. "Het debat vandaag is zinloos." Ook de PVV stelde dat voor. "Laten we lekker naar huis gaan", zei Harm Beertema.

[CL] Uitslag Galatasaray - Juventus

Wesley Sneijder schiet Galatasaray naar de achtste finales van de Champions League. Juventus moet door de nederlaag in Istanbul genoegen nemen met de Europa League (1-0). Het cruciale Champions League-duel tussen Galatasaray en Juventus werd dinsdagavond gestaakt vanwege hevige sneeuwval. De grasmat zou onbespeelbaar zijn.

Woensdagmiddag werd de wedstrijd vanaf de 31e minuut hervat. Het veld in de Turk Telekom Arena lag er wederom dramatisch bij. Grote delen van de ondergrond waren omgeploegd en het veld was door de aanhoudende sneeuw veranderd in een groot modderbad.

Ondanks de dramatische staat van de grasmat floot de Portugese arbiter om precies 14:00 uur op zijn fluitje. Er moest nog een kwartier gespeeld worden tot de rust. Dinsdagavond was het spel al niet bijzonder, maar woensdagmiddag frustreerde het stroperige veld het voetbal. Op een desastreus veld kwamen beide teams in het laatste kwartier voor rust niet tot grote kansen. Juventus was de bovenliggende partij, maar faalde grote mogelijkheden te creeren. Galatasaray werd niet gevaarlijk uit de counter.

Tien minuten na rust kwam het eerste gevaar van de thuisploeg. Een lange bal viel via Drogba voor de voeten van Sneijder. De Nederlandse middenvelder twijfelde niet en haalde met links uit. De bal ging redelijk ver naast, maar zorgde wel voor gevaar. Kort daarna een enorme kans voor Drogba, die vrij mocht uithalen vanaf de rand van het strafschopgebied. Buffon parreerde de inzet van de Ivoriaan knap.

Na het kwartiertje van Galatasaray nam Juventus het voortouw weer. De Italiaanse landskampioen omsingelde het doelgebied van de thuisploeg continue, maar kwam niet tot scoren. De Oude Dame dicteerde het duel en zochten naar de beslissing. Na precies 85 minuten sloegen de Turken toch toe in de counter.

Wesley Sneijder schoot zichzelf de geschiedenisboeken in. Drogba kopte een lange bal naar de Oranje-international, die de bal door de benen van een Juventus-verdediger in de linkeronderhoek schoof. Buffon was kansloos. Het was een cruciale treffer in de belangrijkste wedstrijd van het seizoen. Juventus kwam niet meer tot scoren, waardoor de Turken overwinterden in de Champions League. 

Inbreker vrijuit om onzeker geboorteuur

Stel, er wordt bij je ingebroken. Je waardevolle spullen zijn pleite, maar de inbreker liet één ding achter: een handafdruk. Die handafdruk blijkt ook nog eens overeen te komen met een afdruk uit de politiedatabase. Dat wordt een eenvoudige zaak, zou je denken. Maar niet in België.

Bij mensen uit Sint-Pieters-Leeuw werd op vier augustus 2012 ingebroken. Een hoop dure dingen waren verdwenen, maar dankzij een achtergelaten handafdruk kon de politie snel de dader opsporen: de in België woonachtige Chileen Milko B. Hoewel B. nog steeds op de vlucht is, werd de zaak voorgeleid bij de rechter.

Groot was echter de verrassing toen B. niet veroordeeld werd voor de misdaad. Hij beging de misdaad namelijk op de dag dat hij achttien jaar werd, maar volgens de rechter was het onduidelijk of de jongen al achttien was op het moment van inbreken. Op het Chileense geboortecertificaat ontbreekt namelijk het geboorteuur.

De rechter acht zich daarom niet bevoegd in de zaak en de inbreker gaat vrijuit. De slachtoffers zijn begrijpelijkerwijs verbijsterd: "Wat een fantastisch land - voor inbrekers." Het Belgische OM zal bekijken of ze nog in beroep gaan.

Bayern drie jaar langer door met Boateng

Jérôme Boateng heeft zijn contract bij Bayern München met drie jaar verlengd. De verdediger blijft nu tot medio 2018 bij de Champions Leaguewinnaar, meldt Bayern woensdag. "Ik ben gelukkig. Bayern is een van de grootste clubs ter wereld", liet de 25-jarige Duitse international weten.

Boateng speelt sinds 2011 voor de Duitse kampioen, die hem overnam van Manchester City. Eerder kwam hij ook uit voor Hertha BSC en Hamburger SV. De mandekker is een vaste waarde in de ploeg van coach Pep Guardiola.

Theo Bos terug op de baan in Rotterdam

Theo Bos keert terug op de baan. De wielrenner van Belkin doet in januari samen met zijn Australische ploeggenoot Graeme Brown mee aan de Zesdaagse van Rotterdam. "Ik heb er superveel zin in", vertelt Bos op de ploegsite. "Wij gaan voor het podium, maar willen eigenlijk gewoon meedoen voor de overwinning."

De 30-jarige sprinter won tussen 2004 en 2007 vijf wereldtitels. Dat deed hij op de onderdelen sprint (drie keer), kilometer en keirin. Hij veroverde in 2004 in Athene bovendien olympisch zilver op de sprint. Brown pakte bij diezelfde Spelen goud op de ploegenachtervolging en koppelkoers.

De Belkin-renners krijgen geduchte concurrentie. Onder meer de duo's Niki Terpstra-Iljo Keisse, Alex Rasmussen-Michael Mørkøv en Jens Mouris-Wim Stroetinga zijn van de partij.

Zesjarige geschorst om handkus

"Wij willen ook eens voorkomen in zo'n ranzig schoolseksbericht van Djeez", hebben ze op een school in Colorado wellicht gedacht. Maar omdat er geen leerlingneukende milfjuffen voorhanden waren, hebben ze maar iets gefabriceerd. Die zwakke poging levert ze slechts een vrij preuts bericht van Ser_Ciappelletto op.

Bestuurders van de Lincoln School of Science and Technology in Canon City besloten namelijk een zesjarig jochie te schorsen wegens seksuele intimidatie. Het jochie had de euvele moed gehad om tijdens de leeskring zijn vriendinnetje een handzoen te geven.

Hunter Yeldon is namelijk smoorverliefd, voor zover zesjarigen dat kunnen zijn, op een medeleerlinge. Omdat de affectie wederzijds is, besloot Hunter er eens iets mee te doen: "Ik bewoog naar haar toe en zoende haar op haar hand. Dat is wat er gebeurde", zegt het jochie.

Goed genoeg voor nog een schorsing, zo dachten bestuurders. Ja, 'nog een', want Hunter is al eens geschorst geweest omdat hij het meisje een zoen op haar wang gaf. Zijn moeder berust zich echter allerminst in deze tweede straf. Ze is woest omdat de directrice haar zoon beschuldigt van seksuele intimidatie.

De beschuldiging blijft niet zonder gevolgen: de schorsing komt in zijn schooldossier, dat hij nog met zich mee zal dragen totdat hij op z'n achttiende van school gaat. De moeder wil dan ook dat het verdict 'seksuele intimidatie' uit zijn schooldossier geschrapt wordt.

Hunter heeft er duidelijk van geleerd: "Ik moest terecht naar het kantoortje. Ik heb iets stouts gedaan en ik heb er spijt van." Volgens zijn moeder is dat niet het enige wat hij geleerd heeft: "Dat woord zou niet gebruikt moeten worden in bijzijn van een zesjarige. Mijn zoon stelt me nu voortdurend vragen: 'Wat is seks, mamma?'"

Justine Pelmelay tekent seksuele escapades op

Justine Pelmelay is bezig met een boek over haar seksuele verleden. De 55-jarige zangeres schrijft daarin onder meer in detail over verschillende mannen met wie ze het bed heeft gedeeld. "Het wordt een soort honderd tinten blauw, maar dan waargebeurd", knipoogt haar partner Ronald van Driel voor de camera van Novum Nieuws naar de erotische roman Vijftig Tinten Grijs.

Pelmelay werd geholpen door een schrijver, maar die moest volgens Van Driel afhaken wegens tijdgebrek. Wel is de zangeres nu aan het onderhandelen met een andere auteur. "Het staat in de steigers", vervolgt Van Driel. De zangeres heeft al een titel voor het boek, maar vindt het 'nog te vroeg' om deze al te onthullen. De seksuele avonturen van Justine Pelmelay moeten ergens volgend jaar in de winkel liggen. "Het liefst net voor de zomervakantie, want dan hebben mensen tijd om een boek te lezen."

Voor Pelmelay is de pennenvrucht een goede afleiding. Vorig jaar ontsnapte ze aan de dood tijdens een cruise aan boord van rampschip Costa Concordia en werd ze voor de rechter gesleept door haar kinderen. Bovendien werd de zangeres meerdere malen in het ziekenhuis opgenomen omdat ze lijdt aan een zeldzame beenmergziekte.

"Het is vallen en opstaan", vertelt Van Driel. De zangeres heeft het door haar ziekte erg zwaar. "Dat verandert je hele leven." Wel zegt de partner van Pelmelay dat ze positief probeert te blijven.

Polen wil bemiddelen in Oekraïne

De Poolse regering heeft aangeboden te bemiddelen in het conflict tussen de Oekraïense regering en de oppositie in het land. Dat heeft het Poolse ministerie van buitenlandse zaken woensdag gezegd. De oppositie in Oekraïne protesteert al weken tegen de regering van president Viktor Janoekovitsj. Ze zijn woedend over de beslissing van Janoekovitsj om een samenwerkingsakkoord met de Europese Unie te laten varen en zich te richten op Rusland.

Een woordvoerder van het Poolse ministerie zei dat met geweld optreden 'niet bijdraagt aan een vreedzame oplossing van het conflict', maar juist de geloofwaardigheid van Oekraïne aantast. Als Oekraïne er om vraagt is Polen bereid als bemiddelaar op te treden, aldus de woordvoerder.

Zakenrivaal Berlusconi eist schadevergoeding

De Italiaanse CIR Group, een bedrijf dat onder leiding staat van industrieel Carlo De Benedetti, eist een schadevergoeding van het bedrijf van de Italiaanse ex-premier Silvio Berlusconi. De CIR Group wil nog eens dertig miljoen euro, bovenop de vijfhonderd miljoen euro die eerder al waren toegekend.

De CIR Group eist compensatie voor geleden morele schade in verband met de corruptie rondom de overname van uitgeverij Mondadori. Het bedrijf van De Benedetti, dat ondermeer eigenaar is van nieuwsorganisatie Espresso, moest de uitgeverij na een juridische strijd overdoen aan Berlusconi. Drie medewerkers van Berlusconi en een rechter werden in 2007 veroordeeld in de zaak.

Berlusconi bestrijdt de aanklachten en wil geen schadevergoeding betalen.

Sauber C33 door crashtests

Het Sauber F1 Team heeft bekendgemaakt dat het chassis dat in 2014 gebruikt zal gaan worden door autosportfederatie FIA gehomologeerd is. Hierdoor staan de lichten bijna op groen om deel te nemen aan de eerste wintertest eind januari in Jerez.

Formule 1-teams zijn verplicht om voorafgaand aan het seizoen hun chassis bij de FIA aan te bieden voor crashtests. De C33 is geslaagd voor allerlei statische en dynamische tests. Andere teams zullen spoedig volgen, terwijl het chassis van Caterham al tijdens het weekend in Brazilië aan de tests voldaan zou hebben. Voor Sauber geldt alleen nog dat de achterzijde van de C33 goedgekeurd moet worden, maar dat gebeurt zoals gewoonlijk later.

Time roept paus uit tot Person of the Year

Paus Franciscus is woensdag door het Amerikaanse tijdschrift Time uitgeroepen tot Person of the Year. Vorig jaar ging de prijs naar de Amerikaanse president Barack Obama.

Andere genomineerden waren de Syrische president Bashar Assad, Amazon-baas Jeff Bezos, popster Miley Cyrus, de Iraanse president Hasan Rouhani en klokkenluider Edward Snowden.

De titel Person of the Year is bedoeld voor de persoon die volgens Time in het afgelopen jaar het nieuws en de cultuur het meest heeft bepaald, in positieve of negatieve zin.

Kim Kardashian verdedigt kleine donatie

Kim Kardashian vindt het onterecht dat ze wordt bekritiseerd omdat ze 'slechts' tien procent van de opbrengsten van een veiling schonk aan de Filipijnen. "Ik vind het heel vervelend dat mensen mij aanvallen terwijl ik iets geef en mensen probeer te helpen", schrijft de realityster op haar weblog.

De 33-jarige Kardashian had kleding en schoenen aangeboden op veilingsite Ebay om geld op te halen voor de slachtoffers van de tyfoon. "Ik houd maandelijks veilingen en verander van tijd tot tijd het doel. Ik geef tien procent van al mijn inkomsten aan goede doelen, niet alleen wat ik verdien tijdens veilingen op Ebay", legt de realityster uit.

Kardashian zegt de rest van de opbrengsten niet in haar eigen portemonnee te stoppen. "Het bedrijf dat de spullen voor mij online zet krijgt een percentage en dan zijn er nog allerlei andere instanties en diensten die betaald moeten worden. Daarna blijft er nog vijftig procent over waarvan tien procent wordt weggegeven."

De realityster, die samen met haar familie voor de show Keeping Up with the Kardashians wordt gevolgd, vindt dat het niet uitmaakt welk bedrag je schenkt. "De mensen op de Filipijnen hebben ons nodig. Hoe veel of weinig je ze ook geeft." Kardashian, die samen met verloofde Kanye West een dochter heeft, blijft ook in de toekomst goede doelen steunen. "Het maakt me blij dat anderen het leuk vinden om iets van mij te kopen en op die manier ook hun steentje bijdragen."

Honda in januari naar AC Milan

Voormalig VVV-Venlo-middenvelder Keisuke Honda gaat vanaf 3 januari bij AC Milan aan de slag. De 27-jarige Japanner komt over van CSKA Moskou, waar zijn contract deze winter afloopt. Dat bevestigde vicevoorzitter Adriano Galliani van de Italiaanse club woensdag.

Honda kwam begin 2008 als onbekend talent binnen bij VVV, waarna hij uitgroeide tot de smaakmaker van de Limburgers. In januari 2010 werd de technische middenvelder aangetrokken door CSKA Moskou. Honda maakte afgelopen maand nog indruk in de interland tegen het Nederlands elftal (2-2), waarin hij trefzeker was.

'Vingerafdrukscanner wordt gemeengoed in telefoon'

Het gebruik van biometrische sensoren gaat volgens consumenten de nieuwe trend worden op het gebied van smartphones. Zij verwachten dat meer bedrijven het voorbeeld van Apple, dat een vingerafdruksensor in de iPhone 5S verwerkte, zullen volgen. Dat blijkt uit onderzoek van telefoonnetwerkbeheerder Ericsson onder honderdduizend consumenten.

In de iPhone 5S wordt de vingerafdruk gebruikt als extra beveiliging. Ruim de helft van de ondervraagden wil vingerafdrukken als vervanger van het aloude wachtwoord. Of consumenten ook andere toepassingen verwachten, is niet bekend.

Bedrijven als Fingerprint Cards en Precise Biometrics maken vingerafdruksensoren. In een interview met nieuwsdienst Reuters gaf topman Johan Carlstrom van Fingerprint Cards vorige week aan dat hij verwacht dat zeven of acht van de grootste telefoonfabrikanten volgend jaar vingerafdruksensoren gaan gebruiken. Carlstrom hoopt Samsung binnen te halen als klant.

Apple heeft de technologie inmiddels zelf in huis. Voor de iPhone 5S worden vingerafdruksensoren gebruikt die zijn gemaakt door Authentec, een bedrijf dat vorig jaar werd opgekocht door de Amerikaanse gadgetgigant.

Nuytinck oneens met Van den Brom: "Ben echt boos"

Na afloop van de 3-1 nederlaag tegen Olympiakos Piraeus speelde John van den Brom de scheidsrechter van dienst de zwarte piet toe. Bram Nuytinck denkt er anders over.

Volgens Van den Brom was Wolfgang Stark debet aan de pijnlijke nederlaag. De Duitse arbiter stuurde Anderlecht-spelers Cheikhou Kouyaté, Fabrice N'Sakala en Silvio Proto met rood van het veld, en kende drie strafschoppen toe.

"Het was vanaf het begin duidelijk dat er maar één ploeg mocht winnen", foeterde Van den Brom na afloop ten overstaan van de Belgische media. "Na de beginfase besef je dat je niet alleen tegen de tegenstander en de supporters speelt, maar ook tegen de arbitrage."

Nuytinck steekt liever de hand in eigen boezem. Volgens de Nederlandse verdediger in Belgische dienst had Anderlecht de nederlaag aan zichzelf te wijten. "In de kleedkamer is er veel over de scheidsrechter gesproken", steekt hij van wal.

"Die man was niet goed, maar we moeten vooral naar onszelf kijken. Met tien man en 2-1 achter kregen we nog twee grote kansen. Als je wat scherper bent, kan je gelijk maken. Dat doen we niet. Dat is een flink stukje scherpte. Het waren echt grote kansen."

Volgens Nuytinck had er meer ingezeten. In totaal haalde Anderlecht slechts één punt uit zes Champions League-duels. "Het is wéér een net-niet-verhaal. En dat overkomt ons iets te vaak. Dan ligt het dus gewoon aan jezelf. Iedereen moet nu voor zichzelf zorgen scherper te worden. We kennen onze opdracht als spelers en zeker in dit soort wedstrijden moet je scherp zijn. Zonde."

Met name het feit dat tweemaal werd verloren van Olympiakos steekt het jeugdexponent van N.E.C. Nijmegen. "Wij hoeven niet onder te doen voor dit team. Dat maakt me des te bozer dat we twee keer van hen verloren hebben. Ik ben écht kwaad dat wij het niet redden. Ik baal hier enorm van. We doen echt niet onder voor hen."

Foto's nu ook privé via Twitter

Twitter-gebruikers kunnen sinds woensdagochtend ook foto's versturen in privéberichten. De applicatie voor de iPhone en Android-telefoons moet hiervoor wel worden geüpdatet. Voorheen konden foto's alleen gedeeld worden via de openbare berichten, waardoor afbeeldingen voor alle volgers zichtbaar zijn.

Het versturen van foto's binnen privéberichten werkt vooralsnog alleen via de officiële apps van Twitter. Via de Twitter-website worden de afbeeldingen wel ontvangen, maar kunnen deze niet worden verstuurd. Ook via andere applicatie, zoals Tweetdeck, kunnen foto's nog niet werden verstuurd via privéberichten.

Mogelijk heeft het toevoegen van foto's aan privéberichten iets te maken met een eigen chatapplicatie. Volgens verschillende techweblogs zou Twitter een chatapp willen maken waarmee het de concurrentie kan aangaan met bijvoorbeeld Whatsapp en Facebook Messenger.

"Van Gaal qua voetbal de beste trainer"

Na afloop van het WK legt Louis van Gaal zijn takenpakket als bondscoach naast zich neer. Kevin Strootman had dat graag anders gezien. Volgens de 23-jarige middenvelder van AS Roma past de visie van Van Gaal Oranje als een maatpak.

Bovendien beschikt de ervaren keuzeheer over een vracht aan ervaring, die hij vol enthousiasme weet over te brengen op de spelersgroep. "Wij zitten voor een wedstrijd zo'n tien dagen bij elkaar", steekt Strootman van wal tegenover de NOS. "Van Gaal weet voor een wedstrijd al precies wat er gaat gebeuren, dat is echt zo. En dat brengt hij ook over op ons. Qua voetbal is het misschien wel de beste trainer die ik in mijn carrière heb meegemaakt."

Een zomers afscheid tussen Van Gaal en Oranje lijkt echter onafwendbaar. De voormalige oefenmeester van Bayern München, AZ, FC Barcelona en Ajax liet eerder doorschemeren dat een rol als bondscoach hem niet ligt.

"Jammer, maar hij heeft daar zijn argumenten voor", zegt Strootman daarover. "Ik snap het misschien ook wel. Hij wil ergens naar toewerken en met het team een bepaald niveau bereiken. Maar daar heeft hij de ene keer drie dagen en de andere keer vijf trainingen voor. Hij is afhankelijk van de clubcoaches en kan alleen in bepaalde periodes over ons beschikken. Dat is misschien lastig voor een trainer. Dus dat snap je wel, maar dat ik het jammer vind is een ding dat zeker is."

In de media wordt al volop gespeculeerd over de gedroomde opvolger van Van Gaal. Onder meer de namen van Guus Hiddink, Ruud Gullit en Ronald Koeman vallen met grote regelmaat. Strootman weigert zich in die discussie te mengen.

"De trainers die kandidaat zijn, heb ik niet meegemaakt", legt hij uit. "Dus daar kan ik ook geen oordeel over geven. We moeten ons eerst maar eens richten op het WK. Wat er daarna gebeurt, daar zal de KNVB zich wel mee bezig houden."

ProRail dimt verlichting op rustig perron

ProRail gaat de lampen op rustige delen van perrons dimmen om energie te besparen. Het gaat om een proef, die woensdag van start gaat op het station van het Drentse Beilen. Later wordt ook het licht op de stations van Hoogeveen en Meppel gedimd. Door bewegingssensoren gaan de lampen wel voluit branden als er reizigers zijn.

Zeker in de avonduren wordt een deel van de soms vierhonderd meter lange perrons niet gebruikt. Het licht hoeft er dan ook niet op volle kracht te branden. Op rustige delen wordt het licht daarom gedimd tot veertig procent. Dat levert naar verwachting een halvering van het energieverbruik op.

ProRail houdt tijdens de proef, die een jaar duurt, in de gaten hoe reizigers de aanpassing beleven. "Het mag niet ten koste gaan van het comfort en gevoel van veiligheid op de stations", benadrukt de spoorbeheerder woensdag.

Japan wil sterker leger

In een zo goed als definitief voorstel voor de Japanse binnenlandse veiligheidsstrategie wordt opgeroepen tot een sterker leger om zo om te gaan met de toenemende macht en invloed van China en andere risico's dichter bij huis. De ontwikkeling van de strategie maakt deel uit van premier Shinzo Abes pogingen om de defensie en internationale rol van Japan te verstevigen.

Nu de veiligheid in de omgeving van Japan volgens Abe steeds heikeler wordt, is er gewerkt aan een nationaal veiligheidsbeleid waarin de bescherming van mensenlevens en bezittingen stevig is verankerd, aldus de premier. Een groot deel van de strategie is controversieel, omdat veel Japanners behoedzaam zijn als het gaat om het nemen van stappen die afwijken van de pacifistische grondwet die na de Tweede Wereldoorlog werd aangenomen.

Een teken van de eerste tegenstand was de afname van Abes populariteit toen bekend werd dat zijn regering het afgelopen weekend een wet had aangenomen voor een betere bescherming van geheime overheidsdocumenten.

'Van Baalen stemt het minst in Europarlement'

Europarlementariër Hans van Baalen (VVD) is het minst aanwezig van al zijn collega's bij stemmingen in het Europees Parlement. Dat blijkt uit onderzoek van Votewatch Europe, die het stemgedrag van de politici bijhoudt.

Het gaat om eindstemmingen over wetgeving waarbij Europarlementariërs wel de presentielijst hebben getekend, maar niet bij de stemmingen aanwezig waren. Van Baalen eindigt daar op de derde plek. Van de 514 stemmingen die plaatsvonden sinds Van Baalen Europarlementariër is, heeft hij in 38 procent van de gevallen niet gestemd.

De 53-jarige VVD'er, die ook voorzitter is van de Liberale Internationale, moet parlementsvoorzitter Martin Schulz en diens voorganger Jerzy Buzek voor zich dulden, maar volgens Votewatch is het gebruikelijk dat voorzitters van het parlement niet meestemmen.

Bouwkraan stort in en valt op supermarkt

Een bouwkraan is woensdag in Bad Homburg, in het westen van Duitsland in de buurt van Frankfurt am Main, ingestort en op een supermarkt terechtgekomen. Daarbij zijn een dode en vijf gewonden gevallen, aldus de politie. Een deel van de supermarkt is bezweken onder de klap.

De gewonden zijn met de traumahelikopter naar het ziekenhuis gebracht. Of er nog mensen onder het puin liggen is nog onbekend.

Medewerkers ambulance gewond bij botsing

Bij een botsing tussen een ambulance en een auto in Tilburg zijn woensdag twee ambulancebroeders gewond geraakt. De ambulance was met spoed op weg naar het Tweesteden Ziekenhuis. Ook de meegereisde vrouw van de patiënt liep lichte verwondingen op. De patiënt zelf liep geen verwondingen op.

Het ongeluk gebeurde kort voor 10.00 uur op een kruising van de Ringbaan Zuid. Een bestuurder die uit de Touwlaan kwam, zag de ambulance te laat en reed er aan de rechterkant tegenaan. De ambulance begon te tollen en kwam in tegengestelde richting tegen een boom tot stilstand.

De ambulance was met zwaailicht en sirene met de patiënt op weg van het St. Elisabeth Ziekenhuis naar het Tweesteden Ziekenhuis. De patiënt is door een andere ambulance teruggebracht naar het St. Elisabeth Ziekenhuis.

'Levenskwaliteit voor het eerst in 30 jaar gedaald'

De kwaliteit van leven in Nederland is tussen 2010 en 2012 voor het eerst in dertig jaar verslechterd. Dat kwam vooral doordat Nederlanders door verminderde koopkracht minder op vakantie gingen en het cultuurbezoek afnam. Dat stelt het Sociaal en Cultureel Planbureau woensdag in een rapport.

Ook stagneerde de groei van het autobezit en nam het gebruik van het openbaar vervoer af, waardoor mensen minder mobiel werden. Toch was de kwaliteit van leven, een combinatie van welzijn en welvaart, vorig jaar beter dan tien jaar daarvoor, staat in de publicatie De Sociale Staat van Nederland 2013 van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Het rapport is woensdag overhandigd aan Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg (VVD).

De kwaliteit van leven ging het sterkst achteruit bij de kwetsbare groepen, zoals mensen met een lage opleiding, een laag inkomen of een slechte gezondheid. Het gaat om zo'n zes procent van de bevolking. Het SCP tekent wel aan dat veel aangekondigde bezuinigingen en andere kortingen, zoals op de pensioenen, dit en volgende jaren nog hun beslag krijgen. Pas daarna worden de verdere gevolgen voor de leefsituatie zichtbaar.

Tussen 2008, toen de economische crisis begon, en 2011 daalde de gemiddelde koopkracht met drie procentpunt. Bij zelfstandig ondernemers bedroeg het koopkrachtverlies zelfs elf procentpunt. De armoede nam tussen 2008 en 2012 toe van gemiddeld vijf naar zeven procent van de bevolking. Vooral onder uitkeringsgerechtigden, eenoudergezinnen en niet-westerse migranten is de armoede met circa twintig tot dertig procent armen hoog te noemen.

Nederland is daarnaast flink gedaald op de zogenoemde misère-index, waarbij wordt gekeken naar de groei van de productie en de wijze waarop een land erin slaagt de werkloosheid, geldontwaarding en het begrotingstekort van de overheid binnen de perken te houden. Scoorde Nederland twee jaar geleden nog het beste op deze index, inmiddels is Nederland een middenmoter geworden.

Het overgrote merendeel van de Nederlanders, 85 procent, is wel gelukkig of zeer gelukkig, blijkt verder uit het onderzoek. Het leven krijgt van Nederlanders een 7,8 als rapportcijfer. Mensen met een laag opleidingsniveau waren vorig jaar wel minder tevreden met hun leven dan in 2002.

Verder staat in het onderzoek dat Nederlandse leerlingen internationaal gezien weliswaar goed presteren op onder meer taal- en rekengebied, maar dat naar verhouding weinig leerlingen op het hoogste niveau presteren. Wel verlaten steeds minder jongeren hun school zonder diploma. In het schooljaar 2011/2012 verlieten ruim 36 duizend jongeren van 12 tot 23 jaar hun opleiding zonder diploma op het niveau van een startkwalificatie, een halvering van het aantal voortijdig schoolverlaters vergeleken met een decennium eerder.

[CL] Galatasaray - Juventus wordt straks hervat

De Champions Leaguewedstrijd tussen Galatasaray en Juventus wordt woensdag om 14.00 uur uitgespeeld. De UEFA gaf pas na 12.00 uur groen licht. Het duel in Istanbul werd dinsdagavond in de 32e minuut stilgelegd, nadat de lijnen op het veld door hevige sneeuw- en hagelval niet meer zichtbaar waren.

Aanvankelijk werd nog geprobeerd het veld speelklaar te maken, maar na ruim een halfuur werd die missie afgeblazen en de wedstrijd definitief gestaakt. Door de slechte staat van het veld was het woensdag nog lange tijd onzeker of beide ploegen wel verder konden spelen.

Galatasaray en Juventus mogen voor het restant wijzigingen aanbrengen in de opstellingen. Inzet van het treffen is een plaats in de achtste finales van de Champions League. Juventus verdedigt een voorsprong van twee punten op de Turkse ploeg van Wesley Sneijder.

Marechaussee meegesleurd door achtervolgde Britten

Een marechaussee is woensdagochtend bij Schiphol een stuk meegesleurd toen hij een auto met twee Britten wilde controleren. Na een wilde achtervolging tot in Amsterdam werden de Britten aangehouden. In het onderzoek dat volgde werden mogelijk gestolen spullen gevonden, meldt de marechaussee.

Medewerkers van de marechaussee stonden bij Schiphol te posten toen een wagen met Brits kenteken voorbijscheurde. Na een korte achtervolging werd een stopteken gegeven en stopten de Britten.

Bij de controle bleek dat de bestuurder gedronken had. "Toen dit duidelijk werd, besloot de bestuurder weg te scheuren. De marechaussee probeerde nog door het raampje de sleutels te pakken, maar toen werd hij half uit de auto hangend meegesleurd. Hierop besloot hij zich te laten vallen", zegt een woordvoerder. "Gelukkig kwam hij er zonder kleerscheuren vanaf."

De marechaussee stapte bij een collega in de auto, waarop de achtervolging werd ingezet. Uiteindelijk werd de auto gevonden. De bijrijder werd uit de auto gehaald. De bestuurder bleek naar zijn hotelkamer te zijn gegaan en werd daar aangehouden. Hierop werden de mogelijk gestolen goederen gevonden.

Barbie schrijft boek over leven

Barbie is bezig met een autobiografie. Het boek van de realityster heet Van Bimbo tot Business Babe, laat uitgeverij Jaylen Books weten aan Novum Nieuws.

De Haagse bekendheid, die eigenlijk Samantha de Jong heet, vertelt in het boek over haar leven voor ze bekend werd. Ook doet ze uit de doeken wat de roem met haar heeft gedaan en hoe die haar huidige leven beïnvloedt. De autobiografie, die ze samen met een copywriter schrijft, ligt vanaf 1 februari in de winkel.

De 24-jarige Barbie werkt ook aan twee schoolagenda's, waarin tips en weetjes over de blondine staan. De realityster werd bekend door de show Oh Oh Cherso. Ook werd ze, samen met haar man Michael, gevolgd in onder meer Barbie's Bruiloft, Barbie's Baby en Huisje Boompje Barbie.

Meer voorpremières Mandelafilm in bioscoop

Filmtheaters in Nederland houden deze week extra voorpremières van de film Mandela: Long Walk To Freedom. Dit heeft een woordvoerster van distributeur Paradiso Films dinsdag gemeld.

De film, die is gebaseerd op de gelijknamige biografie over Nelson Mandela, draait vanaf 19 december in ruim 40 Nederlandse steden. Een aantal filmtheaters besloot na het overlijden van Mandela om het aantal voorpremières uit te breiden. In sommige filmhuizen is de film vanaf donderdag al te zien.

EU-hof: Microsoft mag Skype overnemen

De overname van de aanbieder van internettelefonie Skype door technologiereus Microsoft is in lijn met Europese regels. Het Europees Hof van Justitie oordeelde woensdag dat de overname geen gevaar is voor de concurrentie.

Het Amerikaanse Cisco Systems en het Italiaanse Messagenet stelden dat de overname de concurrentie zou schaden. Zij waren het niet eens met de Brusselse instemming met de overname en stapten naar het EU-hof.

Dat wijst er onder meer op dat er genoeg andere spelers op de markt actief zijn. Ook concludeert het hof dat Microsoftsystemen nauwelijks gebruikt worden op tablets of smartphones, terwijl die markt steeds belangrijker wordt.

Microsoft betaalde in 2011 8,5 miljard dollar (circa 6,2 miljard euro) voor Skype.

EU-hof: Microsoft mag Skype overnemen
EU-hof: Microsoft mag Skype overnemen (Foto: ANP)

Cel voor smokkelende douaniers Schiphol

Drie voormalig douaniers op Schiphol hebben dinsdag met twee medeverdachten tot zes jaar cel gekregen voor het invoeren van cocaïne. Ze maakten zich ook schuldig aan het omkopen van douaneambtenaren en het in bezit hebben van cocaïne en een imitatiewapen, meldt de rechtbank in Haarlem woensdag.

Twee douaniers waren op Schiphol belast met de controle van post uit Suriname. Een derde nam kort voor de invoer van de cocaïne ontslag als douanier. De vijf zouden samen op 6 september 2011 bijna elf kilo cocaïne hebben ingevoerd. De drugs zaten verborgen in een doos die vanuit Suriname naar Nederland was gestuurd. De afzender is bekend, maar wordt nog gezocht.

De adresgegevens en het nummer van de doos werden naar de douanier gestuurd die al ontslag had genomen. Hij gaf de gegevens via een ander door aan iemand die nog wel bij de douane werkte. Die zocht vervolgens met een andere douanier op Schiphol naar de betreffende doos en liet die zonder controle door.

De douanier die ontslag had genomen kreeg zes jaar cel omdat hij een coördinerende rol zou hebben gespeeld. De rechtbank rekent het hem zwaar aan dat hij misbruik maakte van de kennis die hij bij de douane had opgedaan. Ook noemen de rechters het 'bijzonder kwalijk' dat hij twee oud-collega's omkocht. "Hierdoor heeft hij hen betrokken bij het plegen van ernstige strafbare feiten", aldus de rechtbank.

De douaniers kregen vijf jaar cel. Zij hebben de integriteit van de douane volgens de rechtbank 'ernstig' in diskrediet gebracht. Twee andere betrokkenen kregen drie jaar cel voor hun aandeel in de invoer. Bij een van hen werd tijdens een huiszoeking een imitatiewapen gevonden. De ander bleek in een garagebox 250 gram cocaïne te hebben verstopt.

Slop: "27 miljoen euro evenaren we zeker"

Ongeacht de uitslag van vanavond kan Ajax financieel gezien nu al terugkijken op een geslaagd Champions League-seizoen. De inkomsten van vorig seizoen zijn minimaal geëvenaard.

Vorig seizoen kwam Ajax niet verder dan de groepsfase in de Champions League en eindigde het als derde in de poule met vier punten. Toen kwam er een totaalbedrag van 27 miljoen euro binnen. "Hoeveel we tot dusver hebben verdiend, is nog niet vast te stellen", zegt Ajax' financiele man Jeroen Slop in De Telegraaf.

"Vorig seizoen leverde de poulefase ruim 27 miljoen euro op. Dat evenaren we zeker", vervolgt Slop. "We hebben in de groep namelijk nu al meer punten behaald dan vorig seizoen. Toen haalden we vier punten en nu staan we al op zeven. Dus de resultaatpremie is hoger. De thuiswedstrijden waren alle drie uitverkocht en dat was vorig jaar ook niet het geval. Wat er uit de tv-gelden komt, is nu nog niet vast te stellen."

De spanning zal vanavond te snijden zijn op de tribune in San Siro. "Tijdens de wedstrijd ben ik niet met financiën bezig. Na een goed resultaat, zoals laatst na Ajax-Barcelona, schiet dat soort zaken wel door mijn hoofd. Bijvoorbeeld dat we in elk geval Europees overwinteren, dat we nog tweede kunnen worden, dat de winst op Barcelona ons een miljoen oplevert, enzovoorts. Maar nogmaals, dat is pas na afloop."

Ajax moet vanavond winnen in Milaan om te overwinteren in de Champions League. Wanneer de Eredivisionist daar in slaagt ontvangt de club een extra premie van 3,5 miljoen euro. Dat bedrag loopt op naarmate de club verder in het toernooi komt. Bij een gelijkspel of nederlaag komt de ploeg van Frank de Boer na de winterstop uit in de Europa League.

Foutje trainer kostte City mogelijk poulewinst

Een vergissing van trainer Manuel Pellegrini heeft Manchester City wellicht de groepswinst in de Champions League gekost. De Engelse ploeg had na de 3-2 tegen Bayern München nog één goal nodig om de Duitse club voorbij te gaan in Groep D. De Chileense oefenmeester was daar echter niet van op de hoogte, zo bleek uit zijn reactie na afloop.

In plaats van op zoek te gaan naar de cruciale vierde goal, bracht Pellegrini na de 3-2 twee verdedigende spelers in het veld. "Als we 4-2 hadden voorgestaan, was ik in de verleiding gekomen om een extra aanvaller in te brengen. Het zou moeilijk worden om nog twee keer te scoren", zei de trainer tegen Sky Sports.

Na de 3-1 nederlaag in eigen huis had City aan een 4-2 zege genoeg voor de groepswinst op basis van het onderling resultaat.

Ook de maker van de 3-2, James Milner, was in verwarring gebracht. "We wisten niet of 4-2 genoeg was. Eerlijk gezegd dachten we dat we nog een vijfde treffer nodig hadden." Door de vergissing kan City in de tweede ronde nu tegenover groepswinnaars als Real Madrid, FC Barcelona en Paris Saint-Germain komen te staan.

Klaassen denkt dat Ajax goede kans maakt

Davy Klaassen kijkt vol vertrouwen uit naar de Champions Leaguewedstrijd van Ajax tegen AC Milan woensdag. De Amsterdammers moeten winnen in San Siro, maar de blonde middenvelder geeft zijn ploeg een goede kans om de achtste finales te bereiken. "Als wij met deze gretigheid en het positiespel (van de laatste wedstrijden, red.) kunnen spelen maken we gewoon een goede kans."

De 20-jarige Klaassen ziet de ontmoeting met Milan als het belangrijkste duel in zijn loopbaan tot dusver. Toch heeft hij de verrichtingen van de in eigen land slecht presterende ploeg van Nigel de Jong en Urby Emanuelson niet extra gevolgd de laatste weken. "Het is toch anders: competitie of Champions League. Dan gaat het echt ergens om en dan zijn ze altijd wel op hun best", zegt hij tegen Novum Nieuws.

Een zege van Ajax zou de verhoudingen bij Milan, dat in de Serie A negende staat, flink op scherp zetten. "Als zij verliezen dan barst de bom daar denk ik. Zij gaan er vol voor en wij gaan er vol voor", vervolgt Klaassen. "Milan kan beter op een gelijkspel spelen, maar zij zullen ook het liefst willen winnen. Dat moeten wij ze onmogelijk maken."

Nog geen besluit over bankenvangnet EU

De ministers van financiën en economische zaken van de lidstaten van de Europese Unie zijn het dinsdagnacht nog niet eens geworden over hoe de redding van banken in de toekomst gefinancierd moet worden. Dat liet een woordvoerder van minister van Financiën en Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem (PvdA) dinsdagnacht weten.

Toch is een akkoord over de laatste onderdelen van een Europese bankenunie nabij, zo meldt de Franse minister van financiën Pierre Moscovici. "We zijn er voor 95 procent uit", aldus Moscovici, vlak na het afloop van de vergadering in Brussel. "Ik kan me niet voorstellen dat het nu nog misloopt."

Ook zijn Litouwse collega Rimantas Sadzius toonde zich optimistisch over het dinsdag bereikte resultaat. Hij sprak over een 'gigantische stap voorwaarts'. Hoewel er formeel nog geen overeenkomst is, 'liggen er wel hoofdlijnen op tafel die tot op zekere hoogte acceptabel zijn voor alle betrokkenen', aldus Sadzius.

De bewindslieden kwamen dinsdag bijeen voor een marathonoverleg dat uiteindelijk kort na middernacht werd afgesloten. De ministers willen per se nog voor het einde van dit jaar een akkoord bereiken over een stroppenpot en een afwikkelingsmechanisme voor banken. Daarom komen ze volgende week weer bij elkaar.

De eurolanden schuiven dinsdag weer aan om de voortgang van de bankenunie te bespreken. Woensdag volgt weer een 'ecofin', waarin alle EU-lidstaten vertegenwoordigd zijn. De bewindslieden willen dan een akkoord bereiken, voordat de Europese regeringsleiders donderdag en vrijdag tijdens de Europese Raad samenkomen.

Op tafel ligt dan de wijze waarop falende Europese banken in de toekomst worden afgewikkeld. De vraag is voorlopig ook nog hoe dat moet worden betaald en wie opdraait voor die kosten. Volgens de woordvoerder van Dijsselbloem moet volgende week 'nog echt op verschillende punten wat bereikt worden'.

Arcade Fire op Pinkpop

De Canadese rockband Arcade Fire gaat optreden op Pinkpop. De band is toegevoegd aan het programma op de maandag, maakte Buro Pinkpop woensdagochtend bekend. Het muziekfestival vindt plaats in het pinksterweekend, van 7 tot en met 9 juni in Landgraaf.

Arcade Fire bracht vier studioalbums uit. De laatste plaat, Reflektor, verscheen ik oktober. De band is bekend van nummers als Rebellion (Lies), We Used to Wait en Reflektor.

Eerder werd bekendgemaakt dat Metallica Pinkpop gaat afsluiten. De kaarten voor het festival zijn vanaf zaterdag 15 maart te koop. De traditionele perspresentatie met bekendmaking van het hele programma vindt plaats op woensdag 12 maart in Paradiso in Amsterdam.

Doden bij brand op markt China

Een brand op een boerenmarkt in de zuidelijke Chinese stad Shenzhen heeft aan ten minste zestien mensen het leven gekost. Dat hebben de Chinese autoriteiten woensdag bekendgemaakt. Vijf mensen liepen verwondingen op.

De brand brak even na middernacht uit, aldus de brandweer van Shenzhen. Al snel stond een oppervlakte van duizend vierkante meter in lichterlaaie. De brandweer wist de vuurzee uiteindelijk met 29 brandweerwagens te bedwingen. Reddingswerkers zijn nog op zoek naar slachtoffers.

Hoe de brand precies is ontstaan is niet duidelijk.

Yolanthe wil volgend jaar meer rust

Yolanthe Sneijder-Cabau hoopt volgend jaar wat meer rust te kunnen nemen. "Ik wil meer tijd en rust nemen voor mezelf. Vorig jaar had ik dat voornemen, maar toen ging ik tien dagen na oud-en-nieuw plotseling verhuizen naar Istanbul", zegt de actrice en presentatrice in Grazia.

Yolanthe heeft het voorlopig wel erg druk. Zo is ze onder meer bezig met de opnames van de film Stuk! Ook krijgt Yolanthe een eigen realityshow. Hoewel de actrice zich voorneemt het volgend jaar rustiger aan te doen, is dat niet iets wat ze meteen op 1 januari gaat veranderen. "Ik maak voornemens op het moment dat ik vind dat ik iets moet veranderen in mijn leven."

De 28-jarige Sneijder-Cabau, die is getrouwd met voetballer Wesley Sneijder, wil wel graag kinderen in de toekomst. "Ik heb er nooit een geheim van gemaakt dat moeder worden mijn grootste wens is, maar we hebben het niet gepland", legt de actrice uit. "Volgens mij is dat iets wat je moet overkomen, dus we zien wel hoe het loopt."

Schalk: "Bedoeling dat ik op huurbasis voor PSV ga spelen"

Alex Schalk heeft naar eigen zeggen een goed gesprek met PSV gehad. De club uit Eindhoven wil de 21-jarige spits op huurbasis overnemen van NAC Breda. Schalk wordt bij PSV in eerste instantie niet gezien als versterking voor de hoofdmacht, maar voor Jong PSV.

Wel kan Der Bomber van Breda meetrainen met de selectie van hoofdtrainer Philip Cocu. "Het was een goed gesprek en het is de bedoeling dat ik de tweede seizoenshelft op huurbasis voor PSV ga spelen", reageert Schalk in De Telegraaf.

"Hij is voor ons op dit moment de enige kandidaat om de aanval te versterken", laat Jong PSV-trainer Darije Kalezic weten. Schalk wil volgende maand hoe dan ook weg bij NAC. De talentvolle spits is onder trainer Nebojsa Gudelj op een zijspoor beland. Gudelj geeft momenteel de voorkeur Stipe Perica.

Het contract van Schalk bij NAC loopt door tot de zomer van 2015. De Bredase club denkt Schalk in een later stadium goed te kunnen gebruiken en wil de aanvaller daarom alleen verhuren. Schalk werd eerder al in verband gebracht met een verhuur aan FC Dordrecht, SC Cambuur, De Graafschap en Roda JC.

Rooney weigert contractbesprekingen

Wayne Rooney wil niet in gesprek met Manchester United over een nieuw contract. De Engelse international lijkt op een transfer te azen. Het contract van Rooney loopt af in de zomer van 2015.

Manchester United wil de verbintenis openbreken en verlengen met vier jaar. Rooney heeft daar geen trek in en weigert iedere poging van de club om in gesprek te gaan. In oktober gaf de clubleiding van Manchester United voor het eerst aan graag om de tafel te willen met Rooney en zijn belangenbehartigers. De 28-jarige international weigerde sindsdien iedere poging van de club.

Rooney is goed aan het seizoen begonnen met acht doelpunten in dertien competitiewedstrijden. Desondanks draait de ploeg van manager David Moyes stroef en is het terug te vinden op de negende plaats op de ranglijst.

Moyes gaf vorige week nog aan dat hij verwacht dat United er wel uit komt met Rooney. Maar de speler zelf lijkt toe aan een nieuwe uitdaging bij een andere club die uit komt in de Champons League.

"Wayne weigert iedere poging van de club om te praten over zijn contract", vertelt een bron aan Goal. "Hij weet als geen ander dat nu zijn contract afloopt hij degene is die alle troeven in handen heeft."

De kans is meer dan ooit aanwezig dat Rooney aan het einde van het seizoen vertrekt bij United. Grote clubs uit binnen- en buitenland willen hem graag overnemen.

Chelsea bracht afgelopen zomer tot twee keer een bod uit op Rooney, maar Manchester United weigerde de aanvaller te verkopen aangezien zij The Blues zien als concurrent in de strijd om de landstitel. Ook Arsenal toonde belangstelling.

Peuter onwel door xtc-pil

Een meisje van 2 is maandag in Hilversum ziek geworden doordat ze een xtc-pil voor een snoepje aanzag. Ze vond het pilletje op straat en stopte het in haar mond, bevestigt een woordvoerder van de politie woensdag na berichtgeving van De Gooi en Eemlander.

Het meisje belandde op de intensive care van het AMC in Amsterdam. Dinsdag ging het beter en werd ze overgebracht naar een ziekenhuis in Blaricum om verder te herstellen.

Het kind vond de pil op de Van Ghentlaan, waar ze met haar vader liep om de hond uit te laten. De vader vond nog meer pillen en heeft ze meegenomen om ze te laten testen. De politie heeft daarna verder geen drugs meer gevonden in de buurt.

Beieren blijft bij publicatieverbod Mein Kampf

De regering van de Duitse deelstaat Beieren wil dat Mein Kampf van Adolf Hitler ook na 2015, als het auteursrecht verloopt, niet mag worden gepubliceerd. Eerder zei de deelstaatregering nog achter een plan te staan om nieuwe edities met een kritisch commentaar uit te geven.

Mein Kampf is niet officieel verboden in Duitsland, maar Beieren, dat het auteursrecht op het werk bezit, heeft publicatie altijd weten tegen te houden. Het auteursrecht verloopt echter zeventig jaar na de dood van de auteur.

Christine Haderthauer, de chefstaf van de Beierse premier Horst Seehofer, zei dinsdagavond dat de antisemitische memoires van Hitler neerkomen op haatzaaien. De regering zal dan ook een rechtszaak aanspannen tegen een ieder die het boek in de toekomst wil publiceren. Seehofer zei dat Beieren samen met andere deelstaten pleit voor een verbod op de extreemrechtse Nationaldemokratische Partei Deutschlands (NPD). Daar past publicatie van Mein Kampf niet bij, aldus Seehofer.

'Lachman positief over Werder Bremen'

Darryl Lachman lijkt zijn gewenste stap omhoog te hebben gevonden. De krachtige verdediger van PEC Zwolle stevent af op een dienstverband bij Werder Bremen. Volgens het Algemeen Dagblad is de Bundesliga-club de hoofdgegadigde voor de handtekening van Lachman, wiens contract in de zomer ten einde loopt.

Geïnteresseerde partijen mogen vanaf januari om tafel om over een contract te onderhalen. Toch bracht Lachman reeds een bezoek aan de werkgever van Eljero Elia. De gesprekken met een afvaardiging van Werder heeft hij als positief ervaren, zo schrijft de ochtendkrant.

Mogelijk komt het zelfs in de winter al tot een transfer. Omdat zijn contract in de zomer afloopt, is de winterse transferperiode voor PEC de enige mogelijkheid om een transfersom te incasseren. PEC en Werder hebben al enige tijd een intensieve samenwerking.

Lachman is bezig aan een ijzersterk seizoen bij de Zwolse formatie, die momenteel de negende plaats in de Eredivisie bezet. Door de prestaties staat de boomlange achterhoedespeler in de belangstelling van clubs uit binnen en buitenland.

Eerder liet technisch directeur Gerard Nijkamp weten dat PEC Lachman liever niet zien vertrekken. "We hebben het maximale gedaan om Darryl voor de club te behouden", zei hij toen tegenover Voetbal International. "We hebben hem onze plannen gepresenteerd voor de komende jaren en hopen dat hij daar graag onderdeel van wil blijven uitmaken."

Van Praag: "Het is genoeg geweest met Blatter"

De KNVB heeft het gehad met Sepp Blatter. Na zijn zoveelste uitglijder, bij de loting voor het WK, vindt Michael van Praag het tijd voor een afscheid. Bij de loting voor het WK in Brazilië brak Blatter een minuut stilte ter nagedachtenis aan de overleden Nelson Mandela al na elf seconden af.

"Behoorlijk ongepast", oordeelt Van Praag in gesprek met het Algemeen Dagblad. "Het begint potsierlijk te worden." Zijn misstap bij de loting is niet de eerste keer dat Blatter publiekelijk onder vuur komt te liggen. Van Praag noemt zijn toespraak in Engeland als voorbeeld. "De rede die hij onlangs hield bij het 150-jarig bestaan van de Engelse voetbalbond was bijvoorbeeld tenenkrommend", aldus de voorzitter van de KNVB.

"Als je naar die uitglijders kijkt en naar hoe hij zich uit in sommige speeches, ja, dat komt slecht over. Het feit dat de FIFA stil blijft na de wereldwijde verontwaardiging over Blatters gedrag bij de WK-loting is veelbetekenend."

Voor Van Praag is de emmer inmiddels overgelopen. "Ik vind het nu onderhand wel genoeg geweest met hem", zegt hij stellig. "Hij treedt af in 2015, zo is vastgelegd. En daar zal hij aan gehouden worden, lijkt me."

In 2015 loopt Blatters vierde termijn als voorzitter van de FIFA af. Eerder kondigde hij aan tegen die tijd te zullen aftreden. Onlangs liet Blatter echter doorschemeren dat een vijfde periode als preses tot de mogelijkheden behoort.

Lotus wil uitstel eerste wintertest

Het Lotus F1 Team heeft eerder deze week gevraagd om de eerste wintertest die eind januari in Jerez gehouden zal worden een week uit te stellen. De vergadering van de F1-commissie heeft dit voorstel echter direct afgeschoten.

Het is algemeen bekend dat Lotus in de financiële problemen verkeert en daardoor de moeite om de eindjes aan elkaar te knopen. Daarnaast bleek vorige week dat het team uit Enstone nog sleutelt aan de simulator, waardoor er daar nog niet getest kon worden met de 2014-bolide. Andere teams zijn al volop bezig met de ontwikkelingen voor volgend jaar, daar er een nieuwe krachtbron geïntroduceerd zal worden. Daarom is deelnemen aan de wintertests belangrijker dan ooit.

Speed Week-journalist Mathias Brunner sprak met een teambaas die anoniem wilde blijven over het voorstel van Lotus. "Iedereen kent de data voor de test in Jerez en iedereen heeft de plannen daarop afgestemd. Als iemand er niet klaar voor is, dan is dat niet het probleem van de rest."

Hiddink koopt aandeel De Graafschap

Guus Hiddink heeft een aandeel gekocht in De Graafschap. De 67-jarige trainer hoopt de club uit zijn geboortestreek daarmee uit de schulden te helpen. De Graafschap kreeg van de vereniging betaald voetbal toestemming om nieuwe aandelen uit te geven. Hoe groot het belang van Hiddink in de club is, is niet bekendgemaakt.

Hiddink liet zich voor de aankoop uitvoerig bijpraten over de toekomstplannen van de eerstedivisionist uit Doetinchem. "De Graafschap is een club van en voor iedereen. Het feit dat ik een aandeel koop is ingegeven doordat ik De Graafschap een warm hart toedraag." De Varssevelder blijft graag op de hoogte van de stand van zaken bij de Superboeren. "Binnenkort zit ik weer met de technische staf om de tafel", vertelt hij op de website van de club.

NSA graaft in apps voor locatie telefoongebruikers

De Amerikaanse geheime dienst NSA gebruikt data van mobiele apps om locatiegegevens van telefoongebruikers te achterhalen. Daarnaast worden internetcookies van Google gebruikt om internetters te identificeren. Dat schrijft The Washington Post woensdagochtend. Om welke apps het precies gaat, is niet duidelijk.

Telefoonaanbieders bepalen de locatie van een telefoongebruiker op basis van data vanuit zendmasten. Verschillende apps maken echter gebruik van een combinatie van mobiel internet, gps en wifi-modems in de buurt om een veel nauwkeurigere locatie weer te geven.

Vorige week berichtte The Washington Post ook over spionagepraktijken van de NSA bij mobiele telefoongebruikers. Toen werd bekend dat de Amerikaanse geheime dienst dagelijks gegevens van vijf miljard telefoongebruikers verzamelt, variërend van locatiegegevens tot sms'jes.

NS wil van uitbaters fietsenstallingen af

De NS heeft de exploitanten van de fietsenstallingen bij zijn stations de wacht aangezegd. Reizigers zijn ontevreden over sommige stallingen en de NS wil een meer 'uniforme uitstraling', zei een woordvoerder van de NS op Radio 1. Een van de mogelijkheden is volgens haar dat de NS de stallingen zelf gaat beheren. Ook kunnen de stallingen in de toekomst door een of enkele exploitanten worden beheerd.

De NS heeft contracten met zestig verschillende exploitanten. Die worden nu opgezegd. Door de stap van de NS dreigen tientallen mensen hun baan te verliezen, becijfert Trouw. Het zou veelal om ondernemers en personeel gaan dat al tientallen jaren in de stallingen werkt.

Tot nu toe was het gebruikelijk dat een nieuwe exploitant het personeel van de vorige overnam. Het is niet zeker of de NS dat ook doet.

Hollande: missie CAR is gevaarlijk maar hard nodig

De Franse president François Hollande heeft dinsdagavond een bezoek gebracht aan de Centraal-Afrikaanse Republiek waar het Franse leger een offensief is begonnen om het religieuze geweld in het land de kop in te drukken. Hollande bezocht de Franse legerbasis bij de internationale luchthaven van Bangui en sprak daar de militairen toe.

Hollande benadrukte nog eens het belang van de Franse interventie. "Er is geen tijd te verliezen en het is eigenlijk al te laat. Ik heb besloten om in te grijpen om zoveel mogelijk levens te redden. Het is uw taak om de militiestrijders te ontwapenen. Dat is een gevaarlijke taak, omdat er veel wapens in omloop zijn. (...) U hebt de plicht snel en krachtig in te grijpen", aldus de president. Na enkele uren vertrok Hollande weer naar Frankrijk.

Dinsdag kwamen twee Franse militairen om het leven bij het ontwapenen van de rebellen. Het waren de eerste militairen die bij de missie om het leven kwamen.

Strijd tussen betogers en politie Kiev duurt voort

Nog altijd staan duizenden agenten en demonstranten in de Oekraïense hoofdstad Kiev recht tegenover elkaar. Agenten, gehuld in rellenuitrusting, proberen enkele tentenkampen van betogers te ontruimen, maar de demonstranten bieden verzet.

Bij een van de protestkampen boekten politieagenten een bescheiden succes; een deel van de tenten en barricades werd verwijderd. Het belangrijkste kamp, op het Onafhankelijkheidsplan, wordt echter fel verdedigd door de betogers. In de nacht van dinsdag en woensdag trokken er steeds meer mensen naar het plein om zich aan te sluiten bij de betogers.

De betogers zwaaiden met de vlaggen van de Europese Unie en Oekraïne en zongen het volkslied. Sommigen schreeuwden 'Schande!' en anderen riepen dat ze blijven waar ze zijn en niet wijken voor de politie. Veel betogers dragen bouwhelmen om zich te beschermen tegen klappen van de politie. De temperatuur is ruim onder het vriespunt en de betogers proberen warm te blijven door samen op en neer te springen.

Hoewel er enkele mensen gewond zijn geraakt, lijken de agenten opdracht te hebben gekregen geen buitensporig geweld te gebruiken. Politieagenten die bij het Onafhankelijksheidsplein een linie hebben gevormd verplaatsen zich vrijwel niet. Ondertussen worden er toespraken gehouden door de betogers.

De betogers en de Oekraïense oppositie zijn woedend over de beslissing van Janoekovitsj om een samenwerkingsakkoord met de Europese Unie te laten varen en zich te richten op Rusland. Moskou had hem daarvoor zwaar onder druk gezet.

Nicolette Kluijver heeft geen rust in haar lijf

Nicolette Kluijver kan zich niet voorstellen dat ze ooit een rustig leven leidt. "Ik heb door mijn werk zo veel leed gezien, dat ik continu het onderste uit de kan wil halen", vertelt de presentatrice, die vorige maand haar overstap van BNN naar RTL 5 aankondigde, in Viva.

Een onbewogen leven lijkt de 29-jarige Kluijver, die voor BNN veel reisde en Spuiten en Slikken presenteerde, 'wel heerlijk'. "Ik kan bewonderend naar mensen kijken en denken: het hoeft allemaal niet zo heftig. Maar ja, in geen vezel van mijn lijf zit rust. Ik moet continu van alles. Dan zit ik weer op Spaans of ben ik bezig een eigen bedrijfje op te zetten."

Hoewel Kluijver voor haar werk allemaal 'coole dingen' heeft mogen doen, zoals parachutespringen, op tornado's jagen en duiken met witte haaien, vindt ze 'niets zo cool' als haar dochter Isabella. "Het is walgelijk, maar waar. Alle clichés over moeders kloppen. 's Avonds als ik Isabella naar bed heb gebracht, sta ik te wassen en te strijken. Met liefde. Isabella is het allerleukste wat me overkomen is."

Soof

De dagen worden korter en Kerstmis komt er alweer aan. Dat betekent gezelligheid en liefde op de straten en in huis, maar zeker ook in de bioscopen. Onlangs hadden we Mannenharten al - gevild door critici, maar volledig omarmd door het publiek - en nu komt daar de nieuwste Nederlandse romkom Soof bij, gebaseerd op de columns van Sylvia Witteman. De film laat zien dat liefde niet altijd mooi hoeft te zijn.

NS maakt spitstreinen langer

De NS gaat treinen die in de spits vaak met drukte kampen langer maken. Het gaat onder meer om negen sprinters en vijf intercity's op de lijnen Amsterdam-Zwolle, Uitgeest-Rotterdam CS en Den Bosch-Nijmegen, blijkt uit een brief van de NS aan reizigersverenigingen.

Reizigersorganisaties en vakbond FNV Spoor klagen al langer over volle treinen in het spitsuur en tijdens werkzaamheden. In een brief aan reizigersorganisaties Rover en de Maatschappij Voor Beter OV laat de NS weten dat de intercity's tussen Den Haag CS en Enschede en tussen Schiphol en Amsterdam Zuid al langer zijn gemaakt.

Verder wordt een landelijke werkgroep aangekondigd. Die gaat alle binnengekomen klachten over te grote drukte in de trein tegen het licht houden.

Ook neemt de werkgroep hinderlijke spoorwerkzaamheden onder de loep. Op basis van het advies dat hieruit volgt kunnen treinen langer worden gemaakt of extra bussen worden ingezet.

Bij de start van de nieuwe dienstregeling, die volgende week ingaat, wordt extra personeel ingezet om het aantal reizigers te tellen. Zo moet worden nagegaan of de prognoses van het aantal reizigers kloppen.

De normen voor het inschatten van reizigersstromen tijdens onderhoud worden aangescherpt. Aanleiding hiervoor zijn recente problemen bij onderhoud aan het spoor tussen Amsterdam Centraal en Leiden en tussen Haarlem en Amsterdam Sloterdijk. Op die routes stapten soms te veel mensen over op een vervangende busdienst of reisden er juist te veel om.

Kobalt-60 eindelijk weggehaald uit veld Mexico

Een lading hoogradioactief kobalt-60 die al ruim een week in een maïsveld bij de Mexicaanse plaats Hueypoxtla lag is dinsdagavond eindelijk geborgen met behulp van een robot. Dat heeft Juan Eibenschutz van de Mexicaanse atoomwaakhond gezegd. Het kobalt-60 werd gestolen door autodieven die het gemunt hadden op de vrachtwagen waarmee het werd vervoerd naar een opslagplaats voor kernafval.

"Het is geborgen en onderweg naar de plaats waar het verwerkt wordt", aldus Eibenschutz. Dat het zo lang heeft geduurd voordat het materiaal kon worden geborgen was te wijten aan het lastige terrein waar het kobalt was achtergelaten. Er moest een pad worden gemaakt in het maïsveld. In totaal bewaakten zo'n honderd agenten het veld.

[NBA] Miami Heat verliest topper bij Indiana Pacers

Miami Heat heeft de topper tegen Indiana Pacers in de NBA verloren. De basketballers uit Florida, die tweede staan in de Eastern Conference, gingen dinsdag met 90-84 onderuit bij de koploper van het oosten. Het was de zesde seizoensnederlaag voor de titelhouder, drie meer dan Indiana.

Voor de formatie uit Indianapolis betekende het de tiende thuiszege op rij. Roy Hibbert was de belangrijkste man voor Indiana met 24 punten. LeBron James leidde Miami met zeventien punten, veertien rebounds en zes assists.

De bezoekers namen in het eerste kwart nog een voorsprong van dertien punten, maar Indiana trok in het derde kwart het initiatief naar zich toe.

Kobe Bryant keerde bij Los Angeles Lakers terug in de startopstelling. De sterspeler, die maandag al zijn rentree maakte na acht maanden blessureleed, kon de Lakers ondanks twintig punten niet voor een nederlaag behoeden. Voor eigen publiek werd met 114-108 verloren van Phoenix Suns.

San Antonio Spurs en Oklahoma City Thunder boekten een uitzege. De nummer twee en drie van de Western Conference waren respectievelijk te sterk voor Toronto Raptors (116-103) en Atlanta Hawks (101-92).

Overige uitslagen

Cleveland Cavaliers - New York Knicks 109-94
Brooklyn Nets - Boston Celtics 104-96
Detroit Pistons - Minnesota Timberwolves 94-121 
Chicago Bulls - Milwaukee Bucks 74-78
Los Angeles Lakers - Phoenix Suns 108-114

'Doventolk bij herdenking Mandela deed maar wat'

Een man die dinsdag bij de herdenkingsceremonie van Nelson Mandela op het podium de toespraak van Kgalema Motlanthe, de vicepresident van Zuid-Afrika, vertaalde voor doven en slechthorenden was helemaal geen doventolk. Dat beweert Wilma Newhoudt, een doof lid van het Zuid-Afrikaanse parlement. De man zou gebaren verzinnen en geen officiële tolk zijn.

"Deze zogenaamde doventolk op het podium is een schande. Wat is hij aan het tolken? Hij weet dat de doven hem niet uit kunnen jouwen. Hij moet zich schamen", schreef Newhoudt op Twitter. Tijdens de toespraak van Motlanthe drong ze er via Twitter meermaals op aan de man van het podium te halen omdat hij er een potje van maakte.

Een Zuid-Afrikaanse doventolk mengde zich ook in de discussie op Twitter en zei dat de man op het podium alleen maar met zijn armen aan het zwaaien was om er druk uit te zien. Van echte gebarentaal zou geen sprake zijn. Hij noemde het een schande en zei dat de man het beroep van doventolk te schande maakt.

Cast slaat zich door zware opnames The Hobbit 2

De acteurs van The Hobbit: The Desolation of Smaug hebben zich elk op hun eigen manier door de zware opnamedagen heen geslagen. "Ik deed elke ochtend wat whisky in mijn koffie om lekker op gang te komen", lacht Evangeline Lilly, die elvenkrijgster Tauriel speelt, voor de camera van Novum Nieuws.

De film is de tweede in een trilogie over de hobbit Bilbo Baggins, die met dertien dwergen en een tovenaar op zoek gaat naar een schat die wordt bewaakt door de megalomane draak Smaug. De opnames vonden vaak plaats in koude bergstreken in Nieuw-Zeeland en tijdens de vele gevechtsscènes werden de acteurs regelmatig bont en blauw geslagen door de stuntmensen.

"Ik ben teruggevallen op tosti's met kaas en tomaat", zegt Martin Freeman, die de hoofdrol van Baggins speelt. "Toen ik eenmaal in de gaten had dat die overal gemakkelijk verkrijgbaar waren, was ik verkocht."

Freeman, vanwege onder meer de comedyserie The Office en de film Hitchhiker's Guide to the Galaxy bekend om zijn vele komische talenten, wil nog best een stapje verder gaan. "Het is uiteindelijk net seks: als je er eenmaal aan begint, kun je nooit meer zonder en als je weet dat iemand bereid is het te geven, maak je daar gretig gebruik van. Zo had ik tijdens elke lunch mijn eigen kleine orgasme", knipoogt hij.

De meeste acteurs moesten ook wennen aan de chaotische manier van werken van regisseur Peter Jackson. Vaak wisten de acteurs pas een paar uur van tevoren wat ze die dag moesten doen, en zelfs dan kon op elk moment een dialoog worden aangepast of nieuwe scènes toegevoegd.

Richard Armitage, die de rol van dwergenleider Thorin Oakenshield speelt, had er regelmatig slapeloze nachten van. "Ik heb mezelf op de been gehouden met enorme hoeveelheden koffie."

"Deze film is een soort afdaling in de krochten van het brein van Peter", zegt Lilly over de Nieuw-Zeelandse regisseur. "Dat is op zich al een angstaanjagende gedachte. Je moet er als acteur gewoon maar op vertrouwen dat het allemaal goed komt."

The Hobbit: The Desolation of Smaug verschijnt woensdag in de Nederlandse bioscopen, een dag eerder dan in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië.


Cast slaat zich door zware opnames The Hobbit 2 (Foto: Novum)

Wiet volledig legaal in Uruguay

Uruguay is het eerste land op aarde waar de productie, de verkoop en het gebruik van wiet volledig legaal is. De Uruguayaanse regering nam daartoe dinsdag een wetsvoorstel aan. Het enige wat nog rest is de handtekening van president Jose Mujica, die al heeft gezegd achter het voorstel te staan. Doel is om drugsverslaving en drugsgeweld onder controle te krijgen.

"Vandaag is een historische dag. Veel Latijns-Amerikaanse landen en veel regeringen, zullen deze wet als voorbeeld nemen", zei senator Constanza Moreira nadat de wet met 13 stemmen tegen en 16 stemmen voor was aangenomen door de Senaat. Het lagerhuis stemde eind juli al in met het wetsvoorstel. Hoewel de wet de steun had van de politiek is twee derde van de bevolking tegen, blijkt uit recente opiniepeilingen.

Mujica drukte ondanks het verzet van de bevolking tegen de wet de plannen door. Hij meent dat de wereldwijde oorlog tegen drugs faliekant mislukt is en dat bureaucraten beter zijn in het inperken van het aantal verslaving en het drugsgeweld dan de politie, militairen en gevangenisbewakers.

Iedereen die betrokken is bij de marihuanahandel moet een vergunning aanvragen. Bovendien houden speciale waarnemers van de regering in de gaten of iedereen zich houdt aan de wet. Daarin staat onder andere dat elke volwassene per maand maximaal veertig gram marihuana mag aanschaffen bij de apotheek. Ook mogen vergunninghouders zes marihuanaplanten in hun bezit hebben.

Sauerbreij snapt 'pakkenregel' niet

In Vancouver droeg snowboardster Nicolien Sauerbreij bij haar gouden race nog een 'snel pak' uit één stuk. Na de Spelen van 2010 veranderde de internationale bond FIS de kledingregels. Snowboarders moeten weer een tweedelig pak dragen wat bovendien niet te strak mag zitten.

"Het moet plooien bevatten. Ik vind het een kansloze regel. Het gaat in onze sport om honderdsten. Een 'plooi' kan je een medaille kosten", moppert de Amsterdamse die vreest dat de 'pakkenregel' straks in Sochi ook weer tot discussies gaat leiden. "Iedereen zoekt de grens op. Ik heb ook drie pakken. Wordt de eerste afgekeurd dan kom ik terug met pak 2."

Volgens Marcel Looze, marketing directeur van de FIS, is het verbod op het 'snelpak' om twee redenen doorgevoerd. "De kledingeisen bieden de sporters meer comfort en warmte en komen dus de gezondheid ten goede. Terwijl de snelle pakken ook niet echt passen bij het imago van de sport. Het snowboarden moet zich onderscheiden van andere sporttakken. De jeugd moet het ook 'cool' vinden", aldus Looze die ook stelt dat de aerodynamica minder bepalend is op de onderdelen waarop Sauerbreij uitkomt. "Nicolien is in Vancouver ook geen kampioen geworden omdat ze het snelste pak aan had. Ze had gewoon hard getraind en is technisch heel goed."

'Aanvullende zorgpolis massaal opgezegd'

Een recordaantal consumenten sluit voor volgend jaar alleen een basisverzekering af. De aanvullende verzekeringen worden massaal opgezegd, concludeert het AD woensdag uit een rondgang langs vergelijkingssites en zorgverzekeraars.

Bij vergelijkingssite independer.nl zocht gemiddeld slechts dertien procent van de bezoekers de afgelopen jaren alleen naar een basisverzekering. Dit jaar is dat voor het eerst 21 procent. Ook bij andere sites geven meer mensen aan geen behoefte te hebben aan aanvullende verzekeringen.

Verder overwegen meer mensen het eigen risico te verhogen. Vorig jaar koos 7,5 procent voor het hoogste vrijwillige eigen risico van vijfhonderd euro (naast het verplichte eigen risico van driehonderd euro). Dit jaar overweegt elf procent dat.

AIVD zat op Second Life

Een agent van de inlichtingendienst AIVD was in 2007 actief in de virtuele online wereld Second Life. Hij liep daar met drie virtuele persoonlijkheden rond, schrijft De Telegraaf op basis van stukken die de krant heeft ingezien. Second Life stond in 2007 nog in de belangstelling en telde toen een stuk meer gebruikers dan nu.

Eerder deze week meldde de Britse krant The Guardian dat Britse en Amerikaanse inlichtingendiensten sinds 2008 actief waren in Second Life en een andere online wereld, namelijk World of Warcraft. De AIVD zou tijdens een congres in New York in 2008 aan andere inlichtingendiensten hebben toegelicht hoe de dienst actief is in Second Life.

Het is niet duidelijk of de andere diensten naar aanleiding van de bevindingen van de AIVD ook actief in online spellen zijn geworden of daar zelf al plannen toe hadden. Ook is niet bekend of de activiteit in Second Life de AIVD bruikbare informatie heeft opgeleverd en of de AIVD nog in zulke spellen actief is. De spellen werden geïnfiltreerd uit vrees dat zulke gemeenschappen werden misbruikt voor het heimelijk delen van informatie en het overmaken van geld.

Homo's in India weer strafbaar

Homoseksualiteit in India is weer strafbaar. Het hooggerechtshof in New Delhi vernietigde woensdag een uitspraak van een lagere rechtbank die het verbod in 2009 had opgeheven. Dit heeft de BBC gemeld.

Volgens de hoogste rechters is 'Section 377', een 148 jaar oud wetsartikel uit de Britse koloniale tijd, nog steeds van kracht. Daarin staat dat een homoseksuele relatie een "tegennatuurlijk delict" is dat met 10 jaar cel kan worden gestraft. Volgens het hooggerechtshof is het aan het parlement en niet aan de rechter om de wet eventueel te veranderen.

Politieke en religieuze groepen waren na de vooruitstrevende uitspraak uit 2009 naar het hooggerechtshof gestapt.

Homoseksualiteit in India weer strafbaar
Homoseksualiteit in India weer strafbaar (Foto: ANP)

Congres VS bereikt begrotingsdeal

De Democraten en de Republikeinen hebben dinsdag een begrotingsakkoord bereikt. Dat is aangekondigd door de onderhandelaars, afgevaardigde en voormalig Republikeins presidentskandidaat Paul Ryan en Democratisch senator Patty Murray. De afgelopen weken is in het geheim over het akkoord onderhandeld.

Met de begrotingsdeal wordt een shutdown van de Amerikaanse overheid volgend jaar voorkomen. Over het akkoord wordt naar verwachting voor het weekend gestemd in de Senaat en het Huis van Afgevaardigden.

Murray en Ryan geven later een persconferentie. Volgens anonieme officials worden in het akkoord 65 miljard dollar aan automatische bezuinigingen, onder meer op de nationale parken en het Amerikaanse leger, teruggedraaid. De hierdoor hogere uitgaven worden gecompenseerd door bezuinigingen en belastingverhogingen ter hoogte van 85 miljard dollar in de komende tien jaar.

Alhoewel de twintig miljard dollar die het akkoord oplevert maar marginaal is ten opzichte van de Amerikaanse overheidsschuld van zeventien biljoen dollar, wordt hiermee wel voorkomen dat het de komende twee jaar nog tot grote begrotingsconflicten komt. In oktober lag de Amerikaanse overheid nog bijna drie weken stil omdat de partijen het niet eens werden de overheidsuitgaven. Opvallend is dat het akkoord van dinsdag is bereikt zonder dat er een deadline boven de hoofden van de onderhandelaars hing.

Project Eternity wordt Pillars of Eternity

Project Eternity, het Kickstarter-project van gamestudio Obsidian, heeft een naamswijziging ondergaan. Dat blijkt uit een gameplayteaser die de studio online heeft gezet. De game gaat vanaf nu verder als Pillars of Eternity.

Pillars of Eternity was een van de eerste grote games die via Kickstarter een budget bij elkaar probeerde te krijgen. Het wordt een klassieke topdown-rpg voor Windows, Mac en Linux. Met de nieuwe gameplaytrailer komt jammer genoeg nog geen releasedatum. Die blijft vooralsnog steken op 'ergens in 2014'.

FOK! wat een weer... Vrij zonnig

Goeiemoggel! Net als gisteren is het ook vandaag weer overwegend zonnig. De afgelopen nacht ontstonden er een paar mistbanken, maar die moeten vanochtend vrij snel oplossen. Rest ons dus opnieuw een zonnige dag.

Met 5 graden is het wel wat kouder dan gisteren. De zuidelijke wind stelt echter niet zo veel voor, maar het zal niet zo schraal aanvoelen. 

Ook morgen is er veel ruimte voor de zon, alleen wordt het nog iets kouder. Het kwik ligt deze dagen tussen de 3 en 5 graden. Vrijdag en in het weekend komt er meer bewolking opzetten en op zaterdag zou er zelfs een spatje regen kunnen vallen. De temperaturen lopen dan op naar ongeveer 7 graden. In de nachten komt het tot lichte vorst en dat wil zeggen dat we in de vroege ochtend onze auto's mogen krabben.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

 

 

 Zonsopko
Een prachtige dag kondigde zich aan bij DJMO. Een mooie foto van een mooie dag.

 Boswade
Ook D_tje genoot van het prachtige weer en maakte deze fraaie foto in het bos.

 

 

 


 

 

 

 

 

 

WoW heeft de winkel naar binnen gehaald

World of Warcraft-spelers hoeven vanaf vandaag niet meer het spel te verlaten om mounts en pets te kopen. Gamestudio Blizzard heeft namelijk de winkel voor deze beestjes verhuisd van de website naar het spel zelf.

Wanneer je een pet of mount wil kopen kun je in de World of Warcraft-wereld zelf op een knop drukken en kopen wat je wilt. De aankopen verschijnen vanzelf in je inventory. Als al je tassen al vol zitten word je nieuwe vriend automatisch verstuurd via het postsysteem van het spel.

Om te vieren dat de winkel naar binnen is gehaald, en omdat het bijna Kerstmis is, heeft Blizzard nu tijdelijk een grote uitverkoop van de pets en mounts. Op de website kun je alvast alle koopjes bekijken.

Wow MOP Screenshots

Heks met honderd ridders naar westen

In Japan hadden ze The Witch and the Hundred Knight deze zomer al, maar in Europa komt het spel 21 maart uit voor PlayStation 3. Het spel is dan te koop in de winkel en op PlayStation Network. Een soundtrack cd wordt bij fysieke exemplaren erbij gevoegd.

De heks Metallia is niet in staat om te reizen buiten de grenzen van haar moeras. Ze roept de hulp in van de legendarische Hundred Knight om haar te helpen haar moeras te vergroten door heel Medea. De speler is de Hundred Knight. Door de wereld te verkennen en speciale pilaren te vernietigen wordt het mogelijk het moeras uit te breiden. Maar waarom zij is gevangen in haar eigen moeras wordt tijdens het verhaal duidelijk.

Cover

'Super Smash Bros. in lente 2014'

Super Smash Bros. Wii U zouden in de lente van 2014 uit moeten komen, volgens Bernd Fakesch, general manager bij Nintendo Duitsland.

Fakesch meldde in een interview dat "Für nächstes Frühjahr sind außerdem mit Mario Kart8 und Super Smash Bros. zwei weitere große Lizenzspiele für unsere TV-Konsole angekündigt." Voor mensen die geen Duits kunnen lezen: Mario Kart 8 en Super Smash Bros. komen in het voorjaar uit voor de console. De 3DS-versie is niet genoemd.

Dit is de eerste keer dat Nintendo een releaseperiode voor de game aangeeft. Helaas wil het bedrijf niets bevestigen, het zegt dat het op dit moment niets aan te kondigen heeft over de fighter-game.

Super Smash Bros. komt in ieder geval uit voor 3DS en Wii U, dat is zeker.

Super Smash Bros. Wii U (Foto: Nintendo)

Handbalsters verliezen van Frankrijk op WK

De Nederlandse handbalsters hebben op het WK hun derde groepsduel verloren. Frankrijk was met 19-23 te sterk. Lois Abbing scoorde zes keer voor de ploeg van bondscoach Henk Groener. Het was voor Oranje de tweede nederlaag.

Na winst in het openingsduel tegen de de Dominicaanse Republiek volgde verlies tegen Zuid-Korea. Nederland staat nu vierde, een plek die recht geeft op een startbewijs voor de achtste finale. Er staan nog groepswedstrijden met Congo en Montenegro op het programma.

NAC Breda gered van faillissement

NAC Breda lijkt gered van een faillissement. De Bredase gemeenteraad ging dinsdagavond akkoord met het voorstel van burgemeester en wethouders om de huur van het stadion voor de komende vijf jaar met 325 duizend euro per jaar te verlagen, meldt BN De Stem. Ook gaat de gemeente een flink bedrag in stadiononderhoud steken.

"Het overgrote deel van de gemeenteraad deelt onze conclusie dat dit de enige weg is", zegt wethouder Alfred Arbouw tegen BN De Stem. Als gevolg van het groene licht van de gemeente gaat een groep van 21 financiers leningen ter waarde van circa zeven miljoen euro omzetten in aandelen. Daar bovenop volgt nog eens een kapitaalinjectie van vier miljoen euro, waarmee een vermogensverbetering van elf miljoen euro gegenereerd wordt.

NAC kampte eind vorig seizoen met een negatief vermogen van twaalf miljoen euro. Dat zou vooral ontstaan zijn door minder sponsoring en minder verkochte seizoenskaarten.

Armoede in Nederland

Afgelopen week werd het rapport van het Centraal Bureau voor de Statistiek en Sociaal en Cultureel Planbureau gepubliceerd. De kans op armoede is het grootst bij eenoudergezinnen, alleenstaanden tot 65 jaar, bijstandsontvangers en niet-westerse huishoudens. De meeste armen wonen in de stedelijke gebieden Leeuwarden en Den Haag. Bij alle bekende risicogroepen is de armoede verder toegenomen de afgelopen jaren. Op de nieuwstracker werden nog meer feiten gemeld die niet geheel tot mij doordrongen. Wat wel goed binnenkwam waren de ronduit belachelijke opmerkingen van sommige FOK!-ers.

PVV grootste in Den Haag

Virtueel is de Haagse tak van de PVV de grootste partij van het dorp. Wanneer er nu verkiezingen in 's- Gravenshage gehouden zouden worden, zou 18% van de stad waar Anouk en Barbie vandaan komen en een analfabetiseringspercentage van 15% heeft, op de partij van de Beethoven van Venlo stemmen.

In de praktijk verandert hier weinig mee voor de beweging, het aantal zetels blijft in dit geval, net als in 2010 op acht.

Desondanks bezet de PVV in Den Haag slechts vijf zetels in de gemeenteraad. Naar goed gebruik binnen de partij hebben drie deserteurs zich tussentijds afgescheiden en zijn als eenmansfractie verder gegaan. Paul ter Linden, iemand die het ooit een geweldig idee leek om mensen met HIV te brandmerken, Richard de Mos, de man die loog over zijn CV en de tot de Islam bekeerde Arnoud van Doorn stapten uit de fractie. Nog wel boos, maar geen PVV'ert meer.

De PVV wordt op iets meer dan een procent gevolgd door de Haagse variant van de PvdA, de partij die het leuk vond om belastinggeld van de vestzak naar de broekzak te laten glijden. De partij die nog meer belastinggeld uit de Hagenaars/Hagenezen willen schudden, komt hiermee eveneens op acht zetels.

Laatste reviews en specials
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
special
Random Pics van de Dag #1246
special
Random Pics van de Dag #1245
©FOK.nl e.a.