Vandaag afscheid Mandela

Tientallen wereldleiders komen dinsdagochtend samen in het voetbalstadion van Soweto om de laatste eer te bewijzen aan Nelson Mandela. Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties en de Amerikaanse president Barack Obama, maar ook de Cubaanse president Raul Castro spreken de rouwende menigte toe.

Duizenden Zuid-Afrikaanse politieagenten staan klaar om de ceremonie ter nagedachtenis aan de betreurde oud-president in goede banen te leiden. De politie sluit de omgeving van het stadion in Soweto, de township bij Johannesburg waar Mandela jarenlang woonde, af als het te druk wordt.

In het Soccer City-stadion zelf is plaats voor 95 duizend mensen. Mandela maakte daar voor het laatst zijn opwachting in het openbaar. In de zomer van 2010 woonde hij er de sluitingsceremonie van het wereldkampioenschap voetbal bij.

De staatshoofden van meer dan zeventig landen en tal van andere hoogwaardigheidsbekleders zijn voor het afscheid van het boegbeeld van de strijd tegen apartheid komen opdagen. Namens Nederland geven koning Willem-Alexander en minister Frans Timmermans van buitenlandse zaken acte de présence.

Ook voor tienduizenden gewone Zuid-Afrikanen die afscheid willen nemen van Madiba, zoals zij hem liefkozend noemen, is in het stadion van Soweto plaats ingeruimd. De regering verwijst de miljoenen mensen die achter het net vissen naar de vele plaatselijke herdenkingsdiensten.

Mandela overleed donderdag op 95-jarige leeftijd. De regering heeft een periode van nationale rouw afgekondigd die duurt tot de staatsbegrafenis van komende zondag. Na de plechtigheid van dinsdag wordt de ex-president opgebaard in het Uniegebouw, de officiële zetel van de Zuid-Afrikaanse regering in Pretoria. Van woensdag tot vrijdag zal zijn lichaam op gezette tijden ook een ronde maken door de straten van Pretoria.

De herdenkingsdienst begint om 10.00 uur Nederlandse tijd en wordt in Nederland rechtstreeks uitgezonden door de publieke omroep. Op het programma staan koorzang en meerdere bijdragen van Mandela's familie. Bisschop Ivan Abrahams preekt.

Behalve Ban Ki-moon, Obama en Castro spreken ook onder meer de Braziliaanse en Indiase president en de Chinese vicepresident. De Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma verzorgt de hoofdschotel.