Directeur PIP-implantaten vier jaar in cel

De oprichter van het Franse bedrijf Poly Implant Prothèse (PIP), dat in opspraak kwam vanwege het gebruik van industriële siliconen in borstimplantaten, is dinsdag door de rechter in Marseille veroordeeld tot vier jaar cel. Jean-Claude Mas kreeg tevens een boete van 75 duizend euro opgelegd. Mas werd schuldig bevonden aan fraude en oplichting. De rechtszaak werd bijgewoond door veel vrouwen. Mas is van plan tegen het vonnis in beroep te gaan, zei zijn advocaat Yves Haddad.

Wereldwijd hebben zo'n 125 duizend vrouwen PIP-implantaten gekregen. In de implantaten zijn industriële siliconen verwerkt in plaats van duurdere siliconen voor medisch gebruik. De kans op lekken zou bij implantaten met industriële siliconen veel groter zijn. Veel vrouwen kampten inderdaad met lekkende implantaten en kregen daardoor last van ontstekingen.

Het inmiddels failliete PIP exporteerde implantaten naar meer dan zestig landen en was een van de grootste borstimplantatenmakers ter wereld. De meeste PIP-implantaten werden om cosmetische redenen geplaatst, de rest voor borstreconstructies, meestal na kanker. In Frankrijk scheurde of lekte een kwart van de implantaten, aldus de Franse autoriteiten.

Eerder veroordeelde een rechtbank in Frankrijk het Duitse bedrijf TÜV Rheinland tot het betalen van een schadevergoeding van in totaal vijftig miljoen euro. TÜV Rheinland, een bedrijf dat zich richt op kwaliteitscontroles, zou tekort geschoten zijn bij het controleren en testen van de siliconenimplantaten. Donderdag zei de rechter in Marseille echter dat ook TÜV Rheinland slachtoffer is van de frauduleuze praktijken van Mas. Eerder al heeft TÜV Rheinland aangegeven in beroep te gaan tegen de veroordeling tot een schadevergoeding. Het bedrijf ontkent verantwoordelijk te zijn voor de problemen.