Oppositie wil Thaise premier vervolgen

De leider van de protestacties in Bangkok, de vroegere parlementariër Suthep Thaugsuban, heeft dinsdag opdracht gegeven tot de juridische vervolging van premier Yingluck Shinawatra wegens oproer. Suthep is zelf aangeklaagd voor dit delict, omdat hij leiding geeft aan betogers die overheidsgebouwen bezetten en ambtenaren oproept van hun werk weg te blijven.

Yingluck liet eerder dinsdag weten niet te zullen aftreden. Haar regering besloot eerder tot vervroegde verkiezingen, op 2 februari, maar voor de oppositie is dat niet genoeg. Zij eist het vertrek van de regering en wil een eigen landsbestuur vormen.

De demonstranten willen van Yingluck af. Zij zeggen dat zij slechts een marionet is van haar broer, de miljardair Thaksin Shinawatra, die wegens een veroordeling voor corruptie voor vrijwillige ballingschap heeft gekozen. Suthep wil niet alleen dat Yingluck wordt vervolgd, maar hij beval de politiechef alle agenten binnen twaalf uur terug te trekken van hun post.

De Thaise oppositie wil met een volksraad een parallel landsbestuur invoeren en een krijgsmacht van 'vrijwillige vredestroepen' samenstellen. Critici wuiven de plannen weg als ondemocratisch en ongrondwettelijk.