Schultz in beroep tegen vonnis hogere snelheid A13

Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) gaat in hoger beroep tegen de beslissing van de rechtbank in Rotterdam over de verhoging van de snelheid op de A13 bij Overschie. Dat schrijft zij dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.

De rechtbank oordeelde vorige maand dat de minister opnieuw een beslissing moest nemen over de bezwaren tegen de verhoging van de maximumsnelheid op de A13 bij Overschie. Schultz had volgens de rechtbank onvoldoende rekening gehouden met de hoeveelheid stikstofdioxide in de lucht rond Overschie. Ook had de minister het extra geluid dat wordt veroorzaakt door de snelheidsverhoging bij haar besluit moeten betrekken.

Op de A13 bij Overschie mag sinds juli vorig jaar 100 in plaats van 80 kilometer per uur worden gereden. De gemeente Rotterdam, Milieudefensie en bewoners hadden de zaak aangespannen. De minister had hun bezwaren eerder al afgewezen. Schultz schrijft in haar brief ook een nieuwe beslissing op bezwaar te gaan nemen, maar hier wil zij verder niet op ingaan omdat de zaak nog onder de rechter is.

Milieudefensie laat weten de beslissing van Schultz in hoger beroep te gaan teleurstellend te vinden. "Het is minachting voor de omwonenden van de snelweg dat de minister in beroep gaat om harder te mogen rijden terwijl is aangetoond dat dit heel schadelijk is voor de gezondheid," aldus campagneleider verkeer van Milieudefensie Ivo Stumpe. "Het lijkt er op dat de verkeersminister koste wat kost sneller wil rijden. Dat omwonenden hiervoor betalen met hun gezondheid neemt ze op de koop toe. Terwijl de snelheidsverhoging geen enkel nut dient."

Ook over de snelheidsverhoging op de A10-West bij Amsterdam loopt een rechtszaak. Begin vorige maand zei Schultz overigens nog er geen enkele moeite mee te hebben om de maximumsnelheid op de ringwegen rond Amsterdam en Rotterdam weer te verlagen vanwege gezondheidsrisico's. "Als die plekken niet voldoen aan de normen dan gaat de maximumsnelheid gewoon weer omlaag", zei Schultz. "We zitten nu binnen de norm. En we blijven dat altijd in de gaten houden."