FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 5 december 2013

Ronaldinho: "Rijkaard mijn beste coach"

Ronaldinho werkte de afgelopen jaren met veel grote trainers samen, maar tegen Frank Rijkaard keek de Braziliaan het meest op. Dat zei de oud-speler van FC Barcelona tegenover O Globo.

"Hij was mijn beste trainer ooit. Toen ik jong was, was Rijkaard mijn grote idool. Het viel me op dat hij verbaal heel sterk was", aldus Ronaldinho.

FC Barcelona nam Ronaldinho in 2003 over van Paris Saint-Germain. Samen met Rijkaard won hij in die jaren tweemaal de Spaanse landstitel en nationale Super Cup. Het hoogtepunt volgde in 2006, toen ten koste van Arsenal de Champions League werd gewonnen.

In 2008 vertrok Ronaldinho naar AC Milan, waar hij 2,5 jaar speelde. De 33-jarige balvirtuoos kwam via Flamengo uiteindelijk bij zijn huidige club Atlético Mineiro terecht.

Lovende woorden dus van Ronaldinho voor Rijkaard, maar andersom liet de Nederlandse coach zich onlangs ook positief uit over de Braziliaan. Hij speelde volgens de trainer een belangrijke rol bij de doorbraak van Lionel Messi. "Ik kan me nog herinneren dat Ronaldinho en Deco vanaf het eerste moment zagen hoe speciaal Messi was."

Oosterscheldekering gaat dicht

De Oosterscheldekering tussen de eilanden Schouwen-Duiveland and Noord-Beveland gaat donderdagavond dicht. "We hebben de knop om 22.52 uur ingedrukt. Het duurt ongeveer 1,5 uur voordat de kering volledig gesloten is", meldde een woordvoerster van Rijkswaterstaat. De zeewering sloot in 2007 voor het laatst vanwege een storm.

Rijkswaterstaat denkt dat het waterpeil om 01.30 uur 's nachts het hoogste peil van 3,31 meter bereikt. Waarschijnlijk gaat de kering vrijdag rond 8.00 uur weer open, maar dat hangt af van de hoogte van het water tegen die tijd.

Ook de kering bij de Hollandsche IJssel is donderdagavond gesloten, meldde een woordvoerder.

Giggs gelooft nog in nieuwe landstitel

Manchester United ging woensdag op eigen veld pijnlijk onderuit tegen Everton, waardoor de concurrentie opnieuw uitliep. Ryan Giggs geeft echter niet op. Door de 0-1 nederlaag op Old Trafford is de regerend kampioen gezakt naar de negende plaats in de Premier League.

Na veertien duels is de achterstand op koploper Arsenal al twaalf punten. "Die kloof is nog te overbruggen", reageerde Giggs tegenover Sky Sports. "We waren aan een prima reeks bezig. We moeten over deze teleurstelling heen stappen en aan een nieuwe serie bouwen." Die reeks moet United komend weekend beginnen tegen Newcastle United, dat één punt voorsprong heeft.

Giggs heeft er vertrouwen in dat The Mancunians zich terugvechten in de titelrace. "We moeten ons herpakken en geen medelijden met onszelf hebben." De nederlaag tegen Everton was voor de thuisploeg al de vierde van dit seizoen. Dat is bijna net zoveel als in het hele vorige seizoen (vijf).

Na veertien duels gaat de strijd om de landstitel voorlopig tussen Arsenal, Chelsea, Manchester City en Liverpool. Nummer vijf Everton doet met zeven punten achterstand ook heel knap mee. Daarachter is het verschil met Tottenham Hotspur (nummer zes op de ranglijst) nu drie punten.

Vader gijzelde kind bij Roermond

Een vader heeft donderdagavond zijn 3-jarige kind gegijzeld in Swalmen, vlakbij Roermond. De 37-jarige man uit Heerlen werd aangehouden. Dat heeft de politie gemeld. De man had in de middag zijn vrouw bedreigd en mishandeld en nam daarna hun kind mee in zijn auto.

De man ramde tijdens zijn vlucht twee auto's, maar reed door. Hij stapte in Belfeld uit en stal door te dreigen met geweld de auto van een vrouw. Bij de achtervolging die daarop volgde, ramde hij nog vijf keer een politieauto. Rond 18.45 werd hij in Swalmen klemgereden. Het kind is ongedeerd.

WK-stadion Sao Paulo in april klaar

Het stadion in Sao Paulo waar op 12 juni de openingswedstrijd van het WK wordt gespeeld, is halverwege april klaar voor gebruik. Dat zei FIFA-voorzitter Sepp Blatter vrijdag.

"We beschikken over informatie waarin staat dat het stadion midden april klaar zal zijn. Dat is dus nog ruim op tijd voor het WK en dus kan de openingswedstrijd in Sao Paulo gespeeld worden", sprak Blatter volgens persbureau AFP. "Het is een kwestie van vertrouwen, we hebben zelfs geen plan B."

Bij de Corinthians Arena in Sao Paulo kwamen vorige week twee bouwvakkers om het leven toen een kraan omviel. Delen van het dak van het stadion werden bij het ongeluk zwaar beschadigd. De autoriteiten legden de bouwwerkzaamheden meteen stil; maandag worden die weer hervat.

De FIFA eiste eerder nog dat alle twaalf WK-stadions voor 31 december 2013 klaar zouden zijn. Voor zes van de stadions bleek dat echter niet haalbaar. In Natal, Porto Alegre, Manaus en Cuiaba worden de WK-decors in januari opgeleverd, Curitiba volgt eind februari.

Vrijdag wordt er in Costa di Sauípe geloot voor de groepsfase van het WK. Het Nederlands elftal is ingedeeld in pot 4, maar bij de voorloting kan Oranje nog in pot 2 belanden.

Einde loopbaan dreigt voor oud-Ajacied Chivu

Cristian Chivu moet misschien al vroegtijdig een einde maken aan zijn profcarrière. De Roemeense verdediger kampt nog steeds met een blessure. Vanwege een slepende voetkwetsuur kwam Chivu dit seizoen nog helemaal niet in actie voor Internazionale.

Afgelopen zomer werd hij voor de derde keer aan de voet geopereerd. "Hij verblijft nu in Milaan en werkt hard aan zijn revalidatie", vertelt zaakwaarnemer Victor Becali aan Voetbal International.

Of Chivu echter ooit nog op het voetbalveld terugkeert, durft Becali niet te zeggen. "Het is een delicate kwestie." De 33-jarige verdediger kampt al enkele seizoenen met blessures. Zo kwam hij vorig seizoen ook maar tot tien optredens in de Serie A en het jaar ervoor tot veertien.

Inter nam Chivu in 2007 over van AS Roma, waar hij vier jaar onder contract stond. De Romeinen betaalden in 2003 ongeveer achttien miljoen euro om de Roemeen over te nemen van Ajax. In het shirt van de Amsterdammers speelde de oud-international in totaal 142 officiële wedstrijden.

Namens Ajax won Chivu in 2002 in de landstitel, KNVB Beker en Johan Cruijff Schaal. In datzelfde jaar werd hij bovendien uitgeroepen tot speler van het jaar in de Eredivisie. Chivu heeft 75 interlands achter zijn naam staan.

Offermans hoort strafeis

Justitie heeft 120 uur schoffelen geëist tegen  Ricardo Offermans. De voormalige burgervader werd met spreekwoordelijke pek en veren de de gemeenteraad van Meerssen uitgetrapt wegens corruptie. Bij de benoeming voor het burgermeesterschap van de gemeente Roermond zou hij lak hebben gehad aan de spelregels.

De VVD’er schrok van de –in zijn ogen- hoge eis. Justitie houdt rekening met het feit dat de valsspeler inmiddels werkeloos thuis zit.

Offermans kreeg via wethouder Jos van Rey (ook een VVD'er) informatie over de benoemingsprocedure voor het erebaantje.  In verband met andere corrupte praktijken werd de telefoon van Jos de wethouder afgetapt en kon de recherche meeluisteren hoe het spel gespeeld wordt door het 'old boys network' op het hoogste niveau. Er volgde een politie-inval en op dezelfde dag meldde Offermans zich toevallig ziek.

Sommige bronnen beweren dat van Rey ook met staatssecretaris Teeven over de burgermeesterbenoeming gesproken zou hebben. Een zoveelste toeval wil dat bij dit specifieke gesprek, waarbij de lijn ook werd getapt, een stroomstoring was, zodat we de betrokken gesprekspartners op hun blauwe ogen moeten geloven dat er niets onoorbaars besproken werd.

Richard van O. naar kliniek na vrijlating

Richard van O. wordt direct na zijn vrijlating opgenomen in een kliniek. Dat is een van de bijzondere voorwaarden die het Openbaar Ministerie aan zijn vrijlating stelt, meldt RTL Nieuws donderdag. De ex-man van kindermisbruiker Robert M. mag verder geen contact opnemen met slachtoffers en hun ouders, niet in Amsterdam en omgeving komen en niet met kinderen werken.

Als de kliniek waar Van O. wordt opgenomen vindt dat hij naar buiten mag, moet hij een elektronische enkelband dragen. De voorwaarden van zijn vrijlating gelden voor anderhalf jaar. De advocaat van Van O. laat weten dat zijn cliënt opziet tegen zijn vrijlating. "Hij is zo meegezogen in de Amsterdamse zedenzaak dat hij bang is op straat herkend te worden."

Het hof in Amsterdam veroordeelde Van O. in april dit jaar tot een celstraf van 4,5 jaar voor seksueel misbruik van een 15-jarige jongen, medeplichtigheid aan het seksueel misbruik door Robert M. en het bezit van kinderporno. Van O. komt uiterlijk volgende week vrij. Dan heeft hij er tweederde van zijn gevangenisstraf opzitten.

Onderbroekterrorist in hoger beroep

De Nigeriaanse man die met kerst 2009 tijdens een lijnvlucht van Amsterdam naar Detroit een bom tot ontploffing wilde brengen is in beroep gegaan tegen zijn straf. Donderdag diende de zaak. Er is nog geen uitspraak gedaan.

Een advocaat van Umar Farouk Abdulmutallab zei dat diens schuldbekentenis moet worden verworpen en dat er onderzoek naar zijn geestelijke gesteldheid moet worden gedaan. Travis Rossman zei dat ook dat een levenslange straf voor een jonge man bovenmatig is, vooral omdat niemand behalve Abdulmutallab gewond raakte.

De nu 26-jarige Abdulmutallab heeft bekend dat hij een bom die hij in zijn onderbroek had verstopt in het vliegtuig wilde laten ontploffen. Dat mislukte echter. Volgens Abdulmutallab heeft hij in Jemen een training bij Al Qaida ondergaan.


Abdulmutallab werd door de Nederlander Jasper Schuringa overmeesterd

Wielrenner Henderson mist seizoensstart

Greg Henderson moet het begin van het nieuwe wielerseizoen aan zich voorbij laten gaan. De 37-jarige Nieuw-Zeelander wordt binnenkort geopereerd aan zijn knie, maakte zijn ploeg Lotto-Belisol donderdag bekend. Aanvankelijk was het de bedoeling om de blessure door rust te laten genezen, maar een ingreep bleek toch noodzakelijk.

Henderson is een van de belangrijkste pionnen in de sprinttrein van de Duitser André Greipel. Zelf boekte de Nieuw-Zeelander zijn grootste succes in 2009 door in Venlo een etappe in de Ronde van Spanje te winnen.

Moldavisch heet weer Roemeens

In Moldavië spreken ze niet langer Moldavisch, maar weer Roemeens. Het constitutionele hof besliste donderdag dat de naam van de officiële taal wordt veranderd van Moldavisch in Roemeens.

Moldaviërs en Roemenen spreken dezelfde taal, maar met enkele afwijkingen door invloeden van buitenaf. In Moldavië werd de taal onder het Sovjetbewind Moldavisch genoemd om het land van Roemenië te scheiden en het woord doet veel Moldaviërs denken aan het communistische verleden van het land. De Moldavische Communisten zijn tegen de naamswijziging. In Roemenië werd wel positief gereageerd. President Traian Basescu noemde het 'een daad van gerechtigheid'.

Moldavië maakte deel uit van Roemenië tot het in 1940 werd geannexeerd door de Sovjet-Unie. Toen die in 1991 uiteenviel riep Moldavië de onafhankelijkheid uit.

Ronaldo: "Klimaatverschil niet erg"

Ronaldo denkt dat het geen probleem is dat WK-deelnemers komende zomer te maken kunnen krijgen met grote klimaatverschillen en reisafstanden. Enkele landen zullen wellicht eerst in Porto Alegre spelen en vervolgens in Manaus, waar het wel 25 graden warmer kan zijn.

Ronaldo vindt echter dat de spelers dat moeten aankunnen. "Bij vorige WK’s zijn er ook grote klimaatverschillen geweest, toen had het geen invloed op het resultaat", zei de oud-vedette op een persconferentie. "Alle voetballers hebben onder extreme condities gespeeld. Daar zijn de spelers getraind voor. Ik vind: als je voor een nationale ploeg speelt, dan moet je daar ook klaar voor zijn."

Nationale ploegen moeten soms ook nog grote afstanden overbruggen om van de ene speelstad in de andere te komen. Zo ligt Porto Alegre bijvoorbeeld op ruim vierduizend kilometer van Manaus. "Ik heb tijdens eindtoernooien ook veel moeten reizen. Het is niks nieuws", aldus Ronaldo.

Overigens versprak de Braziliaan zich ook nog even toen een Russische journalist vroeg of hij Brazilië vrijdag graag gekoppeld ziet worden aan Rusland. "Dat zou geweldig zijn. Ik heb mooie herinneringen aan Russische vrouwen... Uh, ik bedoel aan het Russische voetbal", grapte Ronaldo.

Kabinet schenkt Soedan 150 miljoen euro

De vriendjes van de VVD en de PvdA hebben samen afgesproken om Soedan 150 miljoen eurootjes aan schuld kwijt te schelden. Hiermee geven de regeringspartijen impliciet aan geen enkel probleem met het binnenlandse beleid dat de regering van Soedan voert te hebben.

In 2011 kwam een einde aan een slopend conflict in het Afrikaanse land. Bijna tien jaar lang was het land strijdtoneel tussen het onderdrukte Afrikaanse deel van de bevolking en de overheersende voormalig slavendrijvers van Arabische afkomst. In deze periode werd genocide gepleegd op de eerste groep. De huidige president van Soedan, Omar Al-Bashir wordt hiervoor verantwoordelijk gehouden en de in 2008 kondigde het Internationale strafhof nog aan om de luitenant-generaal hiervoor te gaan vervolgen. Zover kwam het niet, Soedan erkent het hof niet en weigerde hun oogappel uit te leveren.

In het conflict zijn naar schatting 300.000 doden te betreuren en nog altijd wonen miljoenen Soedanezen in vluchtelingenkampen. Soedanese  autoriteiten weigeren tot nu toe om hulporganisaties toe te laten in deze kampen. Stammen die met de regering samenwerken mogen legitiem slaven houden en er zijn bijna continu militaire conflicten met Zuid-Soedan, een onafhankelijk land sinds de burgeroorlog.

De VVD en PvdA vinden dit allemaal geen enkel probleem en schenken een land dat vrolijk zijn eigen burgers uitmoordt 150 miljoen euro 'schuldhulp'.

Eerder vertelde minister Lilianne Ploumen nog voi trots dat zij 25.000 euro uit Tanzania gaat terugvorderen.  Het astronomische bedrag dat geschonken wordt aan een van genocide verdachte werd aanvankelijk niet in de kamer gemeld.

Alleen héél goed Benfica-bod haalt Parzyszek in de winter weg

De concrete belangstelling van Benfica ten spijt, lijkt Piotr Parzyszek ook na de winterse transferperiode voor De Graafschap uit te komen. De Poolse jeugdinternational weet zich gevolgd door de Portugese topclub, maar zal geduld moeten betrachten.

De Graafschap is niet van plan om te trefzekere aanvaller zonder slag of stoot van de hand te doen. In gesprek met het Algemeen Dagblad onthult technisch manager Roland Vroomans zijn plannen. "We zijn niet van plan om hem in de winter al te laten gaan", zo zegt hij in de ochtendkrant.

Parzyszek voert momenteel de topscorerslijst van de Jupiler League aan. Vijftien keer was het dit seizoen al raak. "Piotr is met zijn doelpunten erg belangrijk voor ons", aldus Vroomans. "We willen zo hoog mogelijk eindigen en hebben hem daarvoor ook in de tweede seizoenshelft nodig. Als hij blijft, kan hij bovendien topscorer van de Jupiler League worden."

Een mogelijkheid die Vroomans niet wil uitvlakken is een huurconstructie met Benfica. De Portugese werkgever van onder anderen Miralem Sulejmani, Ola John en Filip Djuricic zou Parzyszek in januari kunnen kopen, om hem vervolgens een halfjaar in Doetinchem te stallen.

"Dat is denkbaar", laat de technisch beleidsbepaler weten. "We willen graag dat hij blijft. Het is niet zo dat we hem ten koste van alles het seizoen hier willen laten afmaken, maar dan moet Benfica ons wel met een héél goed bod verleiden."

De verkoop van Parzyszek, die naast een Pools ook over een Nederlands paspoort beschikt, kan de clubkas van De Graafschap aanzienlijk spekken. Het contract van de topschutter heeft een looptijd tot de zomer van 2016.

1500 tot 2000 Eurojihadisten in Syrië

Europa telt 1500 tot 2000 jonge moslims die in Syrië ten strijde trekken tegen het regime. Deze jihadstrijders zijn in de allermeeste gevallen geradicaliseerd en vechten mee met organisaties die banden hebben met het terreurnetwerk van al-Qaeda.

Dat bleek donderdag in Brussel na overleg van Europese ministers over het fenomeen. Het is moeilijk het precieze aantal in kaart te brengen. Er zijn meerdere doorreislanden en toegangspoorten tot Syrië en er wordt voortdurend heen en weer gereisd, zo stelde de Belgische minister van Binnenlandse Zaken, Joëlle Milquet, tegen het Belgische persbureau Belga.

Vanuit Nederland zouden naar verluidt al zo'n 100 Syriëgangers zijn vertrokken. België houdt rekening met 100 tot 150 strijders, Frankrijk met ruim 400.


Ronselfilmpje om jihadisten naar Syrië te halen (beeld: Dewarereligie.nl)

Nepboerderij ontvangt subsidie

Acht ondernemende Roemenen, hebben in drie jaar tijd 500.000 euro aan landbouwsubsidies ontvangen van de Europese Unie. De hard werkerende Daciërs zouden samen een boerderij runnen waarop ze zo’n 1860 koeien hebben rondwandelen. In augustus werd  echter ontdekt dat de koeien zich slechts op papier voortbewegen. De boerderij blijkt alleen op papier te bestaan.

De landbouwsubsidies zijn de grootste kostenpost voor de Unie. Veertig procent van alle uitgaande centen vliegen richting de landbouwers. Daarvan wordt een  klein gedeelte gebruikt om startende boertjes, zoals onze Roemeense vrienden, een extra duwtje in de rug te geven. Per koe ontvingen de 'agrariërs', die gewoon hun melk uit de supermarkt halen, een bedrag tussen de 100 en 150 euro.

De heren subsidiesponzen moeten alles terugbetalen aan Brussel/Straatsburg.

 Eerder op de dag werd al gesuggereerd dat er geld werd betaald voor digitale koeien op Facebookspelletje Farmville. Hier bleek niets van te kloppen.

Meulensteen: "Wij degraderen zeker niet"

René Meulensteen debuteerde woensdagavond als hoofdtrainer in de Premier League. Het leverde Fulham geen drie punten op, want Tottenham Hotspur was met 1-2 te sterk. Meulensteen nam de taken over van Martin Jol, die afgelopen weekeinde na het verlies bij West Ham United zijn ontslag kreeg.

Woensdag zat de voormalig assistent van Sir Alex Ferguson voor het eerst op de trainersstoel van The Cottagers. Ondanks dat Fulham op 1-0 kwam, wist Tottenham het duel met 1-2 te winnen. Ondanks de nederlaag was Meulensteen positief.

"Ik heb de spelers keer op keer gezegd dat ik passie wilde zien", laat de manager weten op de officiële clubsite. "Dat is namelijk wat de fans willen zien. We hebben dan wel drie punten verloren, maar we hebben de supporters weer voor ons gewonnen."

"Na afloop zei ik tegen de spelers dat ze niet te veel naar het resultaat moesten kijken", vervolgt Meulensteen. "Vooral omdat de nederlaag niet verdiend was. Dat we met lege handen staan is gezien de wedstrijd niet terecht."

Daags na de aanstelling van Meulensteen als hoofdtrainer, kwamen berichten naar buiten dat sterspeler Dimitar Berbatov de club wil verlaten. De manager laat weten dat hij de Bulgaar graag bij de ploeg houdt. "Hij was geweldig, echt ongelooflijk goed. Ik weet precies wat hij kan, want ik heb jaren met hem bij Manchester United gewerkt."

"Ik heb een paar goede gesprekken met hem gehad en hij is een type dat het beste voor heeft met de club. Dat zag je ook terug aan de manier waarop hij woensdagavond speelde." Tot slot werd Meulensteen gevraagd of hij Fulham in de Premier League kan houden. "Absoluut. Wij degraderen niet, zonder twijfel."

35 miljoen dollar voor wereldtitel

Het land dat volgend jaar het WK voetbal in Brazilië wint, krijgt een bonus van 35 miljoen dollar. Dat is vijf miljoen dollar meer dan bij het vorige WK door wereldkampioen Spanje werd geïncasseerd. Het bedrag van omgerekend ruim 25 miljoen euro wordt de meest royale bonus in de WK-historie.

In totaal zit er 421 miljoen euro in de prijzenpot, beduidend meer dan de 254 miljoen van drie jaar geleden. Alle 32 deelnemers kunnen rekenen op een bijdrage van minimaal acht miljoen dollar, bijna zes miljoen euro. Het uitvoerend comité van de wereldvoetbalbond FIFA maakte deze cijfers donderdag bekend in Costa di Sauipe, waar vrijdag de WK-loting plaatsvindt.

Het gereserveerde geld is onder meer bedoeld om de clubs tegemoet te komen voor het geval een speler een zware blessure oploopt. De FIFA heeft daarvoor vorig jaar een compensatieregeling in het leven geroepen.

'Ruben Nicolai en vriendin uit elkaar'

Ruben Nicolai is niet langer samen met zijn vriendin Laurien. Dat vertellen vrienden van het koppel aan RTL Boulevard. Nicolai en Laurien hebben samen twee dochters, Liv en Daantje.

De presentator wil zelf niet reageren op het nieuws. "Ik reageer nooit op privédingen", zegt Nicolai. "Ik vind namelijk dat mijn vrouw en kinderen er niet voor gekozen hebben om bekend te zijn. Ik reageer dus echt nooit, of het nou om positieve of negatieve dingen gaat. Ook in deze kwestie ga ik niet reageren."

De 38-jarige Nicolai, die bekend werd door het tv-programma De Lama's, presenteerde voor BNN programma's als De Allerslechtste Echtgenoot van Nederland en R.U.B.E.N. Momenteel is hij te zien in Ruben vs. Katja.

Bingham verslaat O'Sullivan op UK Championship

Snookeraar Ronnie O'Sullivan is er niet ingeslaagd om de halve finale van de UK Championship te bereiken. Stuart Bingham gaf de wereldkampioen met 6-4 het nakijken.  

Bingham, de nummer tien van de wereldranglijst, kwam al snel 4-1 voor. O'Sullivan deed met breaks van 135 en 127 nog wat terug. Bingham deed verder wat hij moest doen en ging gewoon door. Vooral de longpots van O'Sullivan liepen stug. 

Neil Robertson, de nummer één van de ranglijst, heeft Stephen Maguire eenvoudig verslagen. Met een 6-2 overwinning had hij geen reden tot klagen. Vanavond worden er nog twee kwartfinales gespeeld. Mark Selby speelt tegen Barry Hawkins en Mark Allen kreeg Ricky Walden toebedeeld. 

Kerstman is rijke tatta

Wie denkt dat Sinterklaas donderdagavond al gul is, zal met Kerst zijn ogen uitkijken. Uit een onderzoek van online advertentienetwerk Zanox blijkt namelijk dat de Kerstman duurdere cadeaus weggeeft dan de Sint. Wel geeft de goedheiligman nog altijd méér pakjes.

In de week voor Kerstmis besteden consumenten gemiddeld 92 euro per online bestelling. Dat is 50 procent meer dan in een reguliere week. In de sinterklaastijd wordt 'slechts' 14 procent meer dan gemiddeld besteed.  "Sinterklaas zorgt voor een groei in het aantal online aankopen, maar wat je ziet is dat consumenten luxere cadeaus aanschaffen voor Kerst", vertelt Lauri Koop, managing director bij Zanox Benelux.

De gemiddelde aankoopbedragen zijn gebaseerd op gegevens uit 2012. Eerder maakte belangenorganisatie Thuiswinkel.org bekend dat de bestedingen per cadeau in 2013 naar verwachting nog iets hoger liggen, vooral omdat online shoppen steeds meer gemeengoed wordt. Online winkeliers die bij de belangenvereniging zijn aangesloten mikken zelfs op 47 procent extra omzet uit Sinterklaasaankopen. In 2012 lag die verwachte extra omzet nog op 42 procent.

De voorkeuren die Sinterklaas en de Kerstman op internet laten zien, komen overeen met die in de vertrouwde winkelstraat. "Het enige verschil is dat consumenten met name in het weekend shoppen in de winkelstraten, terwijl online shoppers vooral doordeweeks hun cadeaus aanschaffen", aldus Koop.

Zanox is een advertentienetwerk dat diverse webwinkels helpt bij de promotie van hun producten op internet. Grote modeketens als de Bijenkorf en Zalando zijn bij het netwerk aangesloten, maar ook speelgoedwinkels en elektronicawinkels als Bart Smit, MediaMarkt en Intertoys. Het advertentienetwerk houdt de online verkopen van haar klanten bij.

Nederlands record voor Van Rouwendaal

Op de eerste dag van de Franse kortebaan kampioenschappen in Dijon heeft Sharon van Rouwendaal het Nederlands record verbroken op de 200 meter vlinderslag. Van Rouwendaal traint sinds dit seizoen weer in Frankrijk. 

De zwemster, die in Frankrijk uitkomt voor Sarcelles zwom in de finales via 29.82, 1.02.70 en 1.36.24 naar een 2.09.59. Hiermee was Van Rouwendaal 0,18 sneller dan haar eigen record van 3 december 2010, gezwommen tijdens de NK kortebaan in Amsterdam. Van Rouwendaal werd met deze tijd tevens Frans kampioene. 

'Nog geldzorgen voor Lotus'

Het Lotus F1 Team verkeert nog altijd in zwaar weer. Zelfs het aantrekken van coureur Pastor Maldonado en sponsor PDVSA verlicht niet al het financiële zeer. Dit meldt Motorsport-Total, een blad dat publiceert in de Duitse taal.

Het personeel kreeg op 22 november een brief dat het geld over die maand later zou volgen, dat was het motief. Ondanks de excuses bleef het geld echter uit zonder uitleg van het management en dat is iets dat het personeel stuit. Ongeveer 500 werknemers in Enstone verkeren nu in onzekerheid door problemen met het beleid.

De dertig miljoen van Maldonado was naar verluidt niet genoeg, omdat de schuldenlast veel meer dan dat bedroeg. Veel leveranciers zijn nog niet betaald en ook een motorendeal voor 2014 is nog niet binnengehaald. De afgelopen jaren werd gereden met Renault-motoren, maar de geldproblemen kunnen dat nu verstoren. Als eigenaar Genii Capital niet meer geld in het team steekt lijkt het begin van het einde gekweet. Tenzij er een nieuwe investeerder opduikt, want Mansoor Ijaz met zijn Quantum Motorsports heeft het in Enstone verbruid.

Poetin klaagt over roestig kraanwater

De problemen waar veel Russen mee kampen, gaan niet allemaal voorbij aan president Vladimir Poetin. Het staatshoofd klaagde donderdag op een bijeenkomst van zijn aanhangers dat ook hij weleens last heeft van vies bruin kraanwater. "Kun je nagaan: zelfs mijn kraanwater is weleens roestig", citeerde persbureau RIA Novosti hem.

Poetin deed zijn ontboezeming in een toespraak over het verbeteren van openbare voorzieningen, zoals waterleidingen. Hij riep zijn aanhang op met ideeën voor wetgeving te komen om hier iets aan te doen.

Kraanwater kan soms bruin of oranje van kleur zijn door roest in de leidingen, een veelvoorkomend euvel in Rusland.

Poetin klaagt over roestig kraanwater
Poetin klaagt over roestig kraanwater (Foto: ANP)

Treinen gaan in hele land weer rijden

In het hele land komt het treinverkeer donderdagavond weer op gang. Dat heeft een woordvoerder van de NS donderdagavond laten weten.

Om 18.15 uur is de eerste NS-trein vanuit Zwolle richting het noorden gaan rijden. Rond 18.45 uur zou dan de eerste trein weer vanuit Leeuwarden richting het zuiden vertrekken. Alleen van de treinen tussen Amsterdam en de kop van Noord-Holland is nog niet bekend wanneer de eerste weer gaat rijden. Dat kan echter 'elk moment' duidelijk worden en gebeuren, aldus de zegsman. Ook Arriva heeft de dienstregeling herstart, zo meldde dat vervoersbedrijf al eerder.

het treinverkeer werd donderdagmiddag in Noord-Holland, Groningen, Friesland en Drenthe geschrapt wegens de zware storm. De bussen van Arriva bleven wel op de weg, maar zaten een groot deel van de middag propvol gestrande treinreizigers.

Suárez blijft: "Ik ben hier gelukkig"

Liverpool lijkt een nieuwe transfersaga bespaard te blijven. Luis Suárez is niet van plan om The Reds in de winter te verlaten. Afgelopen zomer leek de Uruguayaan op een breuk aan te sturen. Met name Arsenal was naar verluidt dicht bij de komst van de voormalig Ajacied.

Uiteindelijk bleef een transfer alsnog achterwege, en bood hij zijn excuses aan bij de spelersgroep en technische staf. Zover lijkt het in de winter niet te komen. "Wanneer ik me goed voel naast het veld, voel ik me ook goed op het veld", zo steekt Suárez van wal ten overstaan van Marca. "Ik ben blij om in de Premier League te spelen, want dit is de beste competitie ter wereld. Ik ben hier gelukkig en zal blijven."

Suárez moet zich wel uitzonderlijk goed voelen naast het veld, want binnen de lijnen is hij niet te stoppen. Sinds hij terugkeerde van zijn schorsing stond tijdens negen competitieduels op het veld. Daarin produceerde hij liefst dertien doelpunten.

Woensdagavond was hij nog de grote man aan de zijde van Liverpool, toen hij hoogstpersoonlijk afrekende met Norwich City. Dankzij vier treffers en een assist van Suárez zegevierde de thuisploeg met 5-1. Het betekende alweer zijn derde hattrick tegen Norwich: een record.

"Gelukkig scoor ik veel, zodat ik de wedstrijden die ik heb gemist goed kan maken", zo vertrouwt hij de Spaanse krant toe. "Ik heb mijn zelfvertrouwen terug. Daardoor kan ik mijn team helpen."

Volgens Steven Gerrard kan Suarez topspelers Lionel Messi en Cristiano Ronaldo voorbijstreven, als hij de ingezette lijn doortrekt. Zelf houdt de Uruguayaan zich daar voorlopig niet mee bezig. "Het winnen van de Gouden Bal is onmogelijk, wanneer je kijkt wie nu de sterren zijn. Zij zijn van een ander niveau. Ach, ik beschouw het als een droom voor ooit."

Zidane hoopt op pittige loting voor Fransen

Veel toplanden hopen vrijdag bij de WK-loting op een gunstige poule-indeling. Van Zinedine Zidane mag Frankrijk echter wel een zware groep krijgen. "Voor Frankrijk zou het alleen maar goed zijn om in een sterke groep terecht te komen", sprak Zidane volgens NUsport in Costa da Sauípe, waar vrijdag de loting wordt verricht.

De sterspeler van de WK-winnaar van 1998 is één van de oud-wereldkampioenen die daarbij zal assisteren. "Laat ze maar tegen een goede ploeg beginnen. Dan zit je meteen goed in het toernooi." Frankrijk wist met moeite de eindronde te halen, na een nipte zege in de play-offs tegen Oekraïne. De heenwedstrijd ging voor Les Bleus nog met 2-0 verloren, maar in het Stade de France herstelde ploeg zich: 3-0.

Omdat Frankrijk vrijdag het laagst geklasseerde Europese land is, werd verwacht dat de ploeg van bondscoach Didier Deschamps in pot 2 zou komen. De FIFA bepaalde echter dat de Fransen voorlopig gewoon in pot 4 zitten, samen met acht andere Europese landen die geen groepshoofd zijn.

Via een voorloting wordt vrijdag bepaald welk land uit pot 4 alsnog naar pot 2 verhuist. Het Nederlands elftal kan dat dus ook overkomen. Wie in de zwakkere pot 2 belandt, maakt meer kans op een moeilijke poule-indeling.

Touré kan derde maal op rij Afrika's beste worden

Yaya Touré kan dit jaar voor de derde maal op rij de titel Afrikaans voetballer van het jaar winnen. De naam van de Ivoriaan prijkt op de shortlist die de Afrikaanse voetbalbond donderdag bekendmaakte. In de 22-jarige historie van de uitverkiezing lukte het alleen Samuel Eto'o om de prijs driemaal achter elkaar binnen te slepen.

Ook ex-VVV'er Ahmed Musa (CSKA Moskou) uit Nigeria en tweevoudig winnaar Didier Drogba (Galatasaray) uit Ivoorkust behoren tot de tien overgebleven kandidaten. Afrika Cup-winnaar Nigeria levert dit jaar met vier spelers de meeste genomineerden. De winnaar wordt op 9 januari bekendgemaakt.

De overige genomineerden zijn de Nigerianen Emmanuel Emenike (Fenerbahçe), Vincent Enyeama (Lille) en John Obi Mikel (Chelsea), de Ghanees Asamoah Gyan (Al Ain), de Burkinees Jonathan Pitroipa (Stade Rennes), de Egyptenaar Mohamed Aboutreika (Al-Ahly) en de Gabonees Pierre-Emerick Aubameyang (Borussia Dortmund).

KLM nodigt bonden uit voor gesprek

De directie van KLM heeft in een brief de vakbonden uitgenodigd om te praten over de bezuinigingen op het cabinepersoneel op Europese vluchten. De plannen om het personeel onder meer sobere arbeidsvoorwaarden te laten werken, gaan in aanloop naar de gesprekken in de ijskast. Dat bevestigt een woordvoerder van KLM donderdag. Door de uitnodiging zijn de vakbondsacties van de baan.

Een week geleden liepen de gesprekken tussen KLM en de bonden voor cabinepersoneel vast. VNC en FNV Cabine waren zeer ongelukkig met de plannen van KLM om alle vluchten binnen Europa binnen vijf jaar te laten uitvoeren door dochtermaatschappij KLM Cityhopper. Daar heeft het personeel een soberder werk- en rusttijdenregeling. KLM wil hiermee twintig miljoen euro besparen.

De bonden dreigden vervolgens met stiptheidsacties bij KLM en de dochters Transavia en Martinair. Volgens een woordvoerder heeft KLM nu 'geluisterd onze mensen', die aangaven dat de maatschappij in gesprek moest met de bonden. Als voorbeeld haalt de woordvoerder de petitie op Facebook aan, waar duizend sympathisanten zich achter schaarden.

FNV Cabine is blij met de uitnodiging. "De druk van onze leden heeft gewerkt", verklaart de bond. "De massale actiebereidheid van gisteren heeft aangetoond dat de stem van FNV Cabine ertoe doet. Een applaus voor iedereen die daaraan heeft bijdragen!"

Pacemaker voor oud-wielrenner Theunisse

Gert-Jan Theunisse heeft eerder dit jaar een pacemaker gekregen. De oud-wielrenner overleefde naar eigen zeggen tientallen hartaanvallen voordat hij medische hulp zocht. Dat is te lezen in zijn column in het tijdschrift Wieler Revue. De 50-jarige Theunisse lag drie weken op de intensive care en werd tweemaal geopereerd.

De op Mallorca wonende Nederlander viel al geregeld flauw en kampte vaak met pijn op de borst. Theunisse mag van de artsen nooit meer intensief sporten. "Op dit moment gaat het redelijk", vertelt de oud-wielrenner. "Alhoewel de pacemaker al enige malen mijn leven heeft moeten redden middels een enorme elektrische shock."

Theunisse was professioneel wielrenner van 1984 tot 1995. Vooral in de Tour de France boekte hij successen. In 1989 zegevierde hij in de etappe naar de Alpe d'Huez en wist hij het bergklassement te winnen. In 1995 moest hij om gezondheidsredenen stoppen met professioneel wielrennen.

Russische diplomaten stelen van armenfonds VS

Tientallen Russische diplomaten en hun eega's hebben de Amerikaanse overheid voor omgerekend ruim 1,1 miljoen euro opgelicht door valselijke claims voor medische behandelingen in te dienen. Dat heeft de openbaar aanklager in New York donderdag gezegd. Het geld kwam van Medicaid, het overheidsprogramma dat bedoeld is om de armste Amerikanen bij te staan in hun zorgkosten.

Volgens de aanklacht dienden de verdachten frauduleuze declaraties in voor zwangerschappen, bevallingen en zorgkosten voor jonge kinderen. Op de aanvragen gaven ze een veel lager inkomen aan dan ze daadwerkelijk hadden, zodat ze voor Medicaid-steun in aanmerking zouden komen.

Van het geld gingen de Russen onder meer op vakantie en kochten ze artikelen bij peperdure winkels als Bloomingdale's, Tiffany's, Jimmy Choo en Swarovsky.

In totaal zijn 49 mensen aangeklaagd. Er zijn echter geen arrestaties verricht en slechts elf van de diplomaten zitten nog steeds in de Verenigde Staten.

32 ontwikkelaars voor ID@Xbox

Microsoft wil meer gaan doen met Indie-games en heeft daarom het ID@Xbox-programma opgesteld. Hier hebben zich meerdere ontwikkelaars voor aangemeld en Microsoft heeft de onderstaande 32 al geaccepteerd.

Microsoft heeft aangegeven verschillende clausules behorende exclusiviteit en tijdsgebonden exclusiviteit te hebben laten vallen. Wel wil Microsoft dat multiplatform-games tegelijkertijd uitkomen met andere platformen zodat het niet is dat Xbox-gamers nog maanden moeten wachten. 

Ontwikkelaar Vlambeer heeft aangegeven problemen te hebben met deze clausule omdat ontwikkeltijden voor verschillende platformen kan verschillen. Er was een manier om dit te omzijlen wat de ontwikkelaar ook heeft gedaan, door namelijk een maand exclusiviteit bij Sony te krijgen zal Microsoft nu samen met Vlambeer naar een oplossing moeten kijken.

Het lijkt er dus op dat Microsofts 'vage' clausule juist zorgt dat ontwikkelaars wel voor exclusiviteit gaan maar dan bij andere consoles om te zorgen dat ze eventueel meer ontwikkeltijd hebben voor Microsofts console. Vlambeer heeft vertrouwen in de mensen bij Microsoft dat er naar de clausule gekeken gaat worden en deze eventueel aangepast wordt waar nodig.

De onderstaande 32 ontwikkelaars zijn geaccepteerd voor het Indie-programma van Microsoft.

  • Behaviour
  • Bongfish
  • Born Ready
  • Capybara
  • Comcept
  • Crytek
  • Definition 6
  • Double Eleven
  • Double Fine
  • Drinkbox
  • Gaijin Games
  • Half-Brick
  • Happion Labs
  • Hidden Path
  • High Voltage Software
  • Inis
  • Iron Galaxy
  • Jackbox Games
  • Nicalis
  • Ninja Bee
  • Other Ocean
  • Panic Button
  • Signal Studios
  • Slightly Mad Studios
  • Team 17
  • Team Colorblind
  • The Men Who Wear Many Hats
  • The Odd Gentlemen
  • Vlambeer
  • WayForward
  • Zeboyd Games
  • Zen Studios

Automobilisten moeten oppassen in sinterklaasstorm

Automobilisten die donderdagavond in de storm de weg op moeten, moeten oppassen voor omgewaaide verkeersborden, afgebroken takken en andere onverwachte obstakels. Rijkswaterstaat spreekt van gevaarlijke tot zeer gevaarlijke rijomstandigheden.

Met name lege vrachtwagens en aanhangers kunnen hinder ondervinden op viaducten en dijken. Daarbij wordt met name de Afsluitdijk genoemd. Op de A7 in Noord-Holland kantelden donderdag al twee vrachtwagens.

Vooral het verkeer in Friesland, Groningen, Drenthe, Flevoland, Noord-Holland en Zuid-Holland moet rekening houden met de gevolgen van de storm op de wegen. Rijkswaterstaat zet extra personeel in om ongevallen af te handelen en de wegen schoon te houden. De meeste wegwerkzaamheden zijn donderdagavond afgelast.

Ook het hoge water zorgt voor problemen. Op veel plaatsen is het scheepvaartverkeer gestremd. Een aantal sluizen is gesloten. De waterstanden langs de kust worden nauwlettend in de gaten gehouden. De Oosterscheldekering wordt donderdagnacht gesloten vanwege het verwachte hoge waterpeil.

Code rood geldt nog voor de noordelijke kustprovincies. In de loop van de avond en nacht nemen de windstoten naar verwachting af, het laatst in het noordoosten. In het zuidoosten bestaat kans op onweer.

Lieke van Lexmond bestolen in restaurant

Lieke van Lexmond is woensdagavond bestolen van haar tas. De dief wist de tas, die naast haar stond, volgens de presentatrice en actrice te pakken te krijgen terwijl ze zat te eten in een restaurant. "Brutaliteit ten top", twitterde Van Lexmond donderdag. Lieke is er naar eigen zeggen 'ziek van' dat de tas is gejat. "Ik kon wel huilen."

Het management van de 31-jarige presentatrice vertelt aan RTL Boulevard dat de tas vol zat met dure spullen zoals haar telefoon en creditcard. Van Lexmond heeft aangifte gedaan.

De presentatrice was aan het dineren in een restaurant dat wordt gerund door televisiekok Julius Jaspers. "Ineens stond Lieke naast haar stoel en schreeuwde dat haar tas weg was", zegt Jaspers tegen RTL Boulevard. "Ik baal ontzettend voor haar."

Verdachten Franco-regime vechten uitlevering aan

Twee Spaanse ex-agenten die ervan worden verdacht tijdens de dictatuur van Francisco Franco mensen te hebben gemarteld, verzetten zich tegen uitlevering aan Argentinië. Argentinië onderschrijft net als Spanje het beginsel van universele jurisdictie - het idee dat sommige misdaden zo ernstig zijn dat ze overal moeten kunnen worden bestraft - en een Argentijnse rechter heeft arrestatiebevelen voor de twee uitgevaardigd.

Een rechter droeg José Antonio Gonzalez Pacheco en Jesus Muñecas Aguilar donderdag op hun paspoorten in te leveren. Ze moeten zich wekelijks bij de rechtbank melden en toestemming vragen als ze Spanje willen verlaten. De behandeling van het Argentijnse verzoek gaat waarschijnlijk maanden duren. Volgens een bron bij de rechtbank heeft Muñecas Aguilar de rechter een brief gegeven waarin hij de aantijgingen ontkent.

Vermoedelijke slachtoffers hebben gezegd dat Gonzalez Pacheco bekendstond om zijn wreedheid. Tijdens verhoren stond hij als een cowboy met een pistool om zijn vinger te zwaaien, wat hem de bijnaam Billy the Kid opleverde. Muñecas Aguilar is eerder tot vijf jaar cel veroordeeld en uit de Guardia Civil gezet voor zijn rol in de couppoging van 1981, toen tweehonderd leden van de Guardia Civil het parlement binnendrongen en parlementariërs gijzelden.

Een breed onderzoek naar misstanden uit het Franco-tijdperk werd in 2008 geopend door de Spaanse rechter Baltasar Garzon. Dat onderzoek kwam echter stil te liggen toen Garzon in 2012 uit zijn ambt werd gezet. De gewezen rechter zou in een andere zaak zijn bevoegdheden hebben overschreden.

Garzon werd door velen geprezen om zijn onderzoeken naar oorlogsmisdaden. In 1998 klaagde hij de Chileense dictator Augusto Pinochet aan. Tegen Garzons Franco-onderzoek bestond echter ook veel verzet. Velen betichtten hem ervan oude wonden open te rijten. In Spanje werd twee jaar na Franco's dood in 1975 een amnestiewet aangenomen.

3,5 miljard beschikbaar voor jeugdzorg

Het totale budget voor gemeenten om de jeugdzorg te regelen, wordt ruim 3,5 miljard euro. Dat is vijf procent hoger dan eerder werd geschat. Dat hebben staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) en staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) donderdag bekendgemaakt.

In eerdere schattingen werd de GGZ-behandeling van ouders met probleemkinderen niet meegenomen. Alle 408 Nederlandse gemeenten hebben donderdag meer duidelijkheid gekregen over het budget voor de jeugdzorg. De definitieve verdeling van het geld wordt in mei vastgesteld.

Vanaf 2015 ligt de verantwoordelijkheid voor de jeugdzorg geheel bij de gemeenten. Met de overgang gaan kortingen op de jeugdzorg gepaard van 120 miljoen euro in 2015 tot 450 miljoen euro in 2017.

Nu ook vliegen met je bitcoins

Iemand een helikoptervlucht cadeau doen, is niet meer helemaal nieuw. Dat daarvoor kan worden betaald met bitcoin echter wel. Heliflight Holland b.v., één van de grotere helikopteroperators uit Nederland, is namelijk het eerste luchtvaartbedrijf ter wereld dat betalingen met bitcoin accepteert.

De Bitcoin betalingen zijn in eerste instantie alleen te doen voor particuliere vluchten in de webshop van Heliflight. Dus wie nog voor Kerst een helikoptervlucht kado wil doen kan dat met bitcoins betalen. In plaats van de reguliere € 49,95 voor een rondvluchtticket betaalt men eenvoudig een bedrag van circa BTC 0.0609, afhankelijk van de dan geldende koers. Wie een helikopter wil huren voor een zakelijke helikoptercharter of evenement zal dat vooralsnog gewoon in euro’s moeten doen.

Terwijl banken wereldwijd waarschuwen voor bitcoin lijkt de populariteit van de virtuele munt maar moeilijk te stoppen. Er komen steeds meer bedrijven en webshops waar met bitcoin kan worden betaald. Vanaf donderdag is het zelfs mogelijk om door de lucht te reizen per helikopter en dit te betalen in bitcoins. Heliflight is hiermee het eerste luchtvaartbedrijf ter wereld waar dit mogelijk is.

"Het is voor ons nog enigszins een stap in het onbekende, maar het bitcoin concept is wel iets waar we in geloven," aldus Ton van Kempen, directeur van Heliflight Holland b.v., de maatschappij die de vluchten aanbiedt. "Bitcoin betalingen zijn in eerste instantie alleen voor de consumentenmarkt, voor de zakelijke markt verwachten we nog geen vraag naar bitcoin betalingen."

'Rutte verdient geen respect zonder gezin'

De omstreden Russische diplomaat Dmitri Borodin heeft in een afscheidsbrief aan zijn buren uitgehaald naar premier Mark Rutte (VVD). Borodin respecteert Rutte niet, omdat die geen gezin heeft, staat in de door NRC Handelsblad gepubliceerde brief.

"Als privépersoon kan ik zeggen dat ik hou van dit land en zijn inwoners, maar ik ben bang dat dit niet geldt voor het huidige kabinet. Ik ben 46 en de trotse vader van twee kinderen. Ik erken de morele superioriteit niet van iemand van mijn leeftijd zonder gezin", schrijft Borodin, verwijzend naar de eveneens 46-jarige Rutte.

De brief van Borodin is opgehangen in de hal van het Haagse flatgebouw waar hij tot voor kort woonde. Borodin zegt dat het vertrek van hemzelf en zijn gezin niet vrijwillig is. "Maar de hogere belangen van de bilaterale betrekkingen vereisen dat we terugkeren naar Moskou." Hij noemt zijn buren 'aardige mensen' en bedankt hen voor hun steun.

Afgelopen weekeinde verliet Borodin Nederland, nadat hij in oktober het middelpunt was van een diplomatieke rel tussen Nederland en Rusland. De Haagse politie had Borodin opgepakt vanwege mishandeling van zijn kinderen, hoewel hij als diplomaat onschendbaarheid genoot.

Extreem hoge golven op Noordzee

De sinterklaasstorm zorgt op zee voor extreme omstandigheden. Ten noorden van Schiermonnikoog hebben schepen golven van bijna twaalf meter gemeten. Dat meldt reddingsmaatschappij KNRM donderdag. Op zee is verder windkracht 11 tot 12 van kracht.

Weeronline.nl liet eerder al weten dat op een boorplatform op de Noordzee een windstoot van 167 kilometer per uur was gemeten. De zwaarste windstoot op het land is met 111 kilometer per uur gemeten op Vlieland. Daar werd rond 13.00 uur windkracht 10 genoteerd.

Reddingsbrigade Nederland heeft negentig reddingseenheden en 1700 vrijwilligers klaarstaan die kunnen worden ingezet bij storm, overstromingen of andere waterincidenten. Om te voorkomen dat een groot deel donderdagavond niet beschikbaar is vanwege sinterklaasavond heeft de Reddingsbrigade vast tweehonderd vrijwilligers gewaarschuwd dat zij mogelijk worden ingezet.

Wielrenner Di Luca voor leven geschorst

Wielrenner Danilo di Luca is voor het leven geschorst. De 36-jarige Italiaan gebruikte eind april epo, zo werd vier weken later tijdens de Giro bekend. De straf van Di Luca valt zo hoog uit omdat het zijn derde dopingvergrijp is. In 2004 was hij al betrokken bij het Oil for Drugs-schandaal en in 2009 was hij betrapt op het gebruik van epovariant cera.

Di Luca reed in zijn loopbaan voor de ploegen Saeco, Liquigas, LPR Brakes, Katusha en Acqua & Sapone. Dit jaar zat hij zonder ploeg tot Vini Fantini-Sella Italia hem kort voor de Giro vastlegde voor de grote ronde. Di Luca besloot daarop blijkbaar epo te gebruiken als voorbereiding. Zijn positieve test dateert van 29 april, vijf dagen voor de start van de Giro.

Di Luca won in 2007 de Giro en won in totaal zeven etappes tijdens de Italiaanse etappekoers. Ook in de Vuelta won hij twee ritten. Verder was de Italiaan de beste in de Ronde van Lombardije in 2001, de Amstel Gold Race en de Waalse Pijl in 2005 en Luik-Bastenaken-Luik in 2007. In 2005 was hij de beste in de eindstand van de UCI Protour.

Neppenis levert loper drie jaar schorsing op

Het gebruik van een neppenis om een dopingcontrole te ontlopen is de Italiaanse hardloper Devis Licciardi duur komen te staan. Hij werd donderdag voor drie jaar geschorst. Licciardi was eind september betrapt toen hij schone urine uit zijn neppenis probeerde te krijgen na afloop van het Italiaans kampioenschap 10 kilometer.

De straf voor Licciardi, die voor het team van de Italiaanse luchtmacht liep, is opvallend zwaar. De antidopingaanklager had slechts een schorsing van tweeënhalf jaar geëist. Ook Licciardi's vriendin Sara Malpetti werd bestraft. Vanwege hulp aan haar vriend is ze 3,5 jaar niet welkom bij sportevenementen in Italië. Tegen Malpetti was een ban van twee jaar geëist.

FOK!toen: Sinterklaas

Het zal geen enkel mens zijn ontgaan, het is vandaag 5 december en dat betekent dat het tijd is voor het sinterklaasfeest, van oorsprong één van de leukste kinderfeesten in Nederland. Als je mensen in deze tijd vraagt wie deze Sint Nicolaas nou eigenlijk was, weten velen nog wel te vertellen dat het een bisschop uit het Turkse Myra was, maar op de vraag waarom hij nou zou bekend is geworden moeten velen een antwoord schuldig blijven. In de FOK!toen van vandaag doen we een duik in de geschiedenis en de diverse oorsprongen van de goedheiligman en zijn feest.

Uit de Leeuwarder Courant van 1 december 1936
Uit de Leeuwarder Courant van 1 december 1936

Nikolaas de Wonderdoener

De meest bekende herkomst van het sinterklaasfeest is terug te voeren op Nicolaas van Myra, de 4e-eeuwse bisschop van de hoofdstad van Lycië, een gebied langs de zuidkust van Turkije. Het precieze geboorte- en sterfjaar van hem zijn onbekend maar men schat dat hij zo rond het jaar 280 in het plaatsje Patara werd geboren en op 6 december van het jaar 342 of 352 is overleden. Hij werd later heilig verklaard en werd de hoofdpersoon in vele sagen en legenden.

In eerste instantie werd de heilige Nicolaas alleen in het Oosten van Europa geëerd, in het bijzonder in Griekenland en Rusland. Nicolaas was echter ook de schutspatroon van de zeevaarders en zo kreeg de heilige al snel meer aanhang in de rest van Europa. In de 13e eeuw kreeg Nicolaas zijn eigen naamdag die vastgesteld werd op zijn sterfdag 6 december. Vanaf dat moment zou de Nicolaasverering zich door heel Europa verspreiden.

Door verschillende legendes werd Sint-Nicolaas ook de beschermheilige van kinderen. Zo was er verhaal van drie vermoorde studenten die door de goedheiligman weer tot leven waren gewekt. Ook ging er het verhaal de ronde dat de sint had voorkomen dat een kind dat in bad zat was verbrand en de legende van drie arme dochters die dankzij de gulle giften van de bisschop alsnog konden trouwen.

Een kinderschoen is gauw gevuld

Vanaf de middeleeuwen werd vooral op Duitse en Franse kloosterscholen het Sint-Nicolaasfeest gevierd. Tijdens het mirakelspel, een middeleeuwse vorm van toneel, verscheen de heilige man die ijverige kinderen beloonde en die luie kinderen op ferme toon de les las of strafte met de roe. De Sint-Nicolaasviering viel gelijk met het kinderbisschopsspel. Uit stadsrekeningen van de stad Dordrecht uit 1360 komen we te weten dat koorknapen van de kerk vakantie kregen en een beetje geld om feest te vieren. Men koos vervolgens tijdens een mis één van de koorknapen, die tot bisschop uitgeroepen werd, een mijter opgezet kreeg en een staf in zijn handen gedrukt kreeg. Met de kinderbisschop trokken de jongens dan in optocht door de stad waarbij ze aan voorbijgangers een kleinigheid vroegen, het bisschops- of kaarsgeld.

Wij zullen ons scheepken wel stieren.
Al over die wilde zee.
Al op Sinterklaese manieren.
Zoo gaet er ons soetelief mee.
(Sinterklaasliedje uit de 15e eeuw)

Vanaf de 15e eeuw werden er overal in het land kinderbisschoppen gekozen. De kerk en de gemeente gaven de kinderen geld, kleren, schoenen en snoepgoed. De kinderoptochten liepen vaak uit op ordinaire bedelpartijen. Vanaf de 17e eeuw werd het bedelen in het openbaar in vele steden verboden. Vanaf dat moment was 6 december voor veel kinderen geen feest meer, maar eerder het moment van het jaar waarop er weer eens met de roe en de zak van Sinterklaas werd gedreigd.

Vanaf de 15e eeuw werden er ook op diverse plaatsen aan het begin van december Sint-Nicolaasmarkten gehouden. Op de markten verkocht men speculaesvrijers, een soort speculaaspop die een jongeman aan zijn geliefde schonk. Nam de jongedame de speculaaspop aan, dan was dat een goed teken voor hun relatie. Het sinterklaasfeest werd een steeds groter volksfeest waarbij ook flink gezopen werd, wat zo nu en dan voor opstootjes met de politie zou zorgen.

Toen de protestantse kerk in de 17e eeuw dreigde om deze Sint-Nicolaasmarkten te verbieden, het was tenslotte een katholiek bijgeloof, ontstonden er zelfs opstanden onder grote groepen kinderen. De jeugd kreeg haar zin maar Sint-Nicolaasmarkten op de openbare weg werden verboden. Het feest mocht vanaf dat moment alleen nog maar in de huiselijke kring gevierd worden. Van de religieuze verering van de patroonheilige zou weinig overblijven, alleen het kinderfeest zou nog worden gevierd.

Uit de Leeuwarder Courant van 21 november 1820
Uit de Leeuwarder Courant van 21 november 1820

Van Turkse boeman tot Spaanse kindervriend

Het zou tot de tweede helft van de negentiende eeuw duren voordat de bisschop weer zijn opwachting zou maken in de maatschappij. Tot op dat moment was de heilige een mythische figuur geweest die wel wat in de schoentjes voor de kinderen achterliet maar die door niemand werd gezien. Sinterklaas werd een deel van de opvoeding en het feest kreeg een plaats in zowel het onderwijs als het gezin. Sinterklaas was niet langer meer de angstaanjagende boeman, maar werd weer gepresenteerd als de folkloristische bisschop.

De Sinterklaas zoals we die nu ook nog kennen, ontstond rond 1845 toen de Amsterdamse onderwijzer Jan Schenkman het kinderboekje Sinterklaas en zijn Knecht schreef. Schenkman was schoolmeester op een Stadsarmenschool en werkte eveneens als tekstschrijver. Al sinds de Middeleeuwen was Sint Nicolaas de beschermheilige van de stad, die historisch gezien de belangrijkste handelsplaats van Nederland was. De goedheiligman stond bekend als beschermer van de handel, zeevaarders en kinderen en Amsterdam kon de beschermende kwaliteiten van Sint Nicolaas goed gebruiken. Van Schenkman kreeg de heilige een mijter, een staf, een lange witte baard, een tabberd en kwam hij met een stoomboot uit Spanje.

Sint Nicolaas en zijn Knecht
Sint Nicolaas en zijn Knecht

Een vast onderdeel van het feest is de surpriseavond op 5 december. Men geeft elkaar een cadeautje en doet daar dan een sinterklaasgedicht bij. Vaak zijn het gewoon simpele rijmpjes waarin opvallende eigenschappen van de aangesprokene op vriendelijke wijze worden genoemd. In sommige gevallen worden er dan ook nog geintjes uitgehaald met het cadeau. Zo ontving een leraar uit Rotterdam een grote hoeveelheid muizen via de post, nadat een grappenmaker in zijn naam daarom gevraagd had.

Uit de Leeuwarder Courant van 31 december 1902
Uit de Leeuwarder Courant van 31 december 1902

Zwarte Piet, wie kent hem niet?

Voor de totstandkoming van het hoofdpersonage in zijn boek gebruikte Schenkman oude bekende thema's rond het Sint-Nicolaasfeest, maar voegde er zelf ook nieuwe onderdelen aan toe. Zo was er rond 1825 in Duitsland een aquarel opgedoken waarop de heilige Nikolaus wordt vergezeld door een zwarte helper met zak en roe. In het verhaal van Schenkman heeft de zwarte helper van Sinterklaas een harembroek. Het zou tot het einde van de negentiende eeuw duren voordat de knecht de naam Zwarte Piet zou krijgen. In 1863 verschijnt het educatieve boek De feestvierende Katholieke kerk in Nederland. In het Huisboek voor Christelijke gezinnen van Jef de Jager lezen we hoe een huisbezoek van Sinterklaas in zijn werk ging. "Menigeen laat hem vergezellen door een ander personaadje, een neger, die onder de naam van Pieter, mijn knecht niet minder populair is dan de Heilige Bisschop-zelf."

Uit de Leeuwarder Courant van 4 december 1894
Uit de Leeuwarder Courant van 4 december 1894

Vanaf 1880 heeft de goedheiligman al twee knechten. Aan het begin van de twintigste eeuw krijgt het feest ook steeds meer een folkloristisch karakter. Er was een duidelijk verschil te zien tussen hoe men op het platteland het feest vierde ten opzichte van de steden. Zo kende men op het platteland tradities zoals Klaasjagen en sunteklaaslopen. Hierbij liepen vermomde jongelui al schreeuwend en op deuren slaande door de dorpen, de jongste dorpsgenoten de schrik om het hart bezorgend. Bij eerste officiële intocht van de Sint in Amsterdam in 1934 had de goedheiligman al zes Zwarte Pieten bij zich, een zestal Surinaamse matrozen van een schip dat in de haven lag. Zo'n kleine zeventig jaar jaar later is dat aantal al opgelopen tot 600 Zwarte Pieten.

Gedurende de loop van de twintigste eeuw hebben we het personage van Zwarte Piet behoorlijk zien veranderen. Tot de jaren zestig van de vorige eeuw was Piet vooral een wat geschminkte simpele man met kroeshaar die zich van een brabbeltaaltje bediende. Ook werd er aan kinderen verteld dat de gekleurde woeste man altijd in de gaten hield of kinderen zich wel gedroegen. Want oh wee, als ze iets hadden gedaan, dan konden ze zomaar meegenomen worden met de zak van Sinterklaas.

Na de Tweede Wereldoorlog zijn het de Canadese militairen die in Nederland het Sinterklaasfeest vieren met meerdere Zwarte Pieten. Vanaf dat moment had Sint Nicolaas een leger aan Zwarte Pieten, acrobatische grappenmakers onder leiding van de Hoofdpiet. Ooit had Zwarte Piet een roe waarmee flink gemept kon worden op zeer pijnlijke plaatsen. Langzaam veranderde de zwarte knecht van de oude Sinterklaas echter in een gulle kindervriend. Zo was het Zwarte Piet die met snoepgoed kwam strooien en ook de zak van Sinterklaas had een nieuwe functie gekregen. Deze werd namelijk door Zwarte Piet gebruikt om al het lekkere strooigoed mee te nemen. Daarnaast heeft de moderne Zwarte Piet ook geen roe meer.

Morgen meer over de herkomst van Zwarte Piet.

Meer dan duizend meldingen van stormschade

De brandweer heeft donderdag al meer dan duizend meldingen van stormschade gekregen. Dat blijkt uit cijfers van de site alarmeringen.nl. Vooral de regio's Noord-Holland Noord, Haaglanden en Hollands Midden hadden het zwaar te verduren.

Aan de meldingen is goed te zien hoe de storm zich na het middaguur ontwikkelde. Zo kwamen er tussen 12.00 en 16.00 uur 969 meldingen binnen, waarvan bijna zeshonderd in het laatste uur.

De hulpdiensten hoeven voorlopig overigens een stuk minder uit te rukken vergeleken met de zware storm van afgelopen oktober. In totaal kreeg de brandweer toen meer dan tienduizend meldingen.

Kamer wil geen export kinderbijslag

Nederland moet de mogelijkheid krijgen om geen kinderbijslag uit te keren voor Nederlandse kinderen die in andere EU-landen wonen. Dat wil de Tweede Kamer, zo bleek donderdag.

Volgens Europese afspraken kunnen er geen beperkingen worden gesteld aan de 'export' van kinderbijslag binnen de EU. Het kabinet moet zich inzetten voor aanpassing van deze regels, is de strekking van een voorstel van CDA-Kamerlid Pieter Heerma. Hij kreeg donderdag een meerderheid achter zich.

Heerma stelt dat kinderbijslag is bedoeld voor hulp bij het onderhoud van kinderen in Nederland, evenals het kindgebonden budget. Het is echter als gevolg van Europese afspraken niet mogelijk om beperkingen op te leggen aan de uitkering van kinderbijslag voor Nederlandse kinderen in andere EU-landen.

Het kabinet moet nu in Europa 'de discussie aangaan om te komen tot een exportverbod van kinderbijslag in de EU'.

'Zweden voorziet VS van Russische inlichtingen'

De Zweedse inlichtingendienst is voor de Amerikaanse overheid een van de belangrijkste bronnen van Russische inlichtingen. Dat blijkt volgens de Zweedse omroep SVT uit documenten in handen van klokkenluider Edward Snowden.

De Zweedse spionagedienst FRA heeft de Amerikaanse NSA voorzien van gegevens over 'hoge Russische leiders en over de interne politiek', aldus SVT. De omroep kreeg de documenten van journalist Glenn Greenwald, die nauw samenwerkt met Snowden.

Een woordvoerder van de FRA wilde niet op de onthulling van SVT reageren. Hij zei dat de FRA alleen surveilleert voor de Zweedse overheid, maar dat informatie mogelijk wel wordt gedeeld met internationale partners.

Kamer wil uitleg over steun Verhofstadt

Premier Mark Rutte (VVD) moet tekst en uitleg geven over zijn steun aan de kandidatuur van de Belgische oud-premier Guy Verhofstadt voor het voorzitterschap van de Europese Commissie. Dat wil de oppositie in de Tweede Kamer.

Op initiatief van SP-Kamerlid Harry van Bommel vroeg de Kamer donderdag schriftelijk opheldering over de steun van Rutte voor Verhofstadt als liberale kandidaat. Van Bommel wil onder meer weten of het hele kabinet nu Verhofstadt steunt. Andere partijen verbaasden zich eveneens over de gang van zaken.

PVV-leider Geert Wilders noemde het juist goed dat Rutte kleur heeft bekend. "De VVD kiest hiermee definitief het Europese pad. Het is triest, maar wel helder voor de kiezer. Een stem op de VVD is een stem op Verhofstadt is een stem voor een federaal Europa is een stem voor het opheffen van Nederland", zei Wilders in de wandelgangen van de Tweede Kamer.

Woensdagavond besloten de leiders van de liberale partijen uit Nederland, België en Luxemburg, onder wie VVD-leider Rutte en D66-leider Alexander Pechtold, Verhofstadt naar voren te schuiven als gemeenschappelijke kandidaat voor het voorzitterschap van de Europese Commissie.

Verhofstadt, nu europarlementariër, staat bekend als zeer pro-Europees en is daarom in de VVD omstreden. Met de keuze voor Verhofstadt passeert Rutte de Fin Olli Rehn, nu eurocommissaris voor begrotingszaken.

De nieuwe voorzitter wordt volgend jaar aangewezen door de Europese regeringsleiders, die daarbij rekening moeten houden met de uitslag van de verkiezingen voor het Europees Parlement in mei.

Rutte moet schriftelijk uitleg geven, voordat de Tweede Kamer over twee weken begint aan een debat over de komende Europese top.

Geen nieuw onderzoek De Roy van Zuydewijn

Er komt voorlopig geen nieuw onderzoek naar de manier waarop de inlichtingendiensten zich hebben gedragen in de zaak rond Edwin de Roy van Zuydewijn. De Tweede Kamer heeft donderdag een motie daartoe van Alexander Pechtold (D66) verworpen.

Pechtold wilde dat de commissie die toezicht houdt op de veiligheidsdiensten, de CTIVD, de handelswijze van de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB), de geheime dienst AIVD en de voorganger daarvan, de BVD, zou toetsen. De D66-leider kreeg echter onvoldoende steun, onder meer de coalitiepartijen VVD en PvdA stemden tegen.

Aanleiding daarvoor was de onthulling eerder deze week dat prins Bernhard heeft aangedrongen op een onderzoek door de DKDB naar De Roy van Zuydewijn. Tijdens het debat over de kwestie liet premier Mark Rutte (VVD) al weten dat hij geen behoefte heeft aan een dergelijk onderzoek. Alle feiten liggen nu op tafel en wat de premier betreft kan het dossier worden gesloten.

D66: toezicht geheime diensten moet beter

Het toezicht op inlichtingendiensten schiet in heel Europa ernstig tekort en moet beter, zowel op nationaal als op Europees niveau. Dat is de conclusie van een rapport dat D66-Europarlementariër Sophie in 't Veld donderdag heeft gepresenteerd.

In 't Veld pleit voor meer transparantie bij geheime diensten. Die hebben nu een 'overdreven of zelfs obsessieve houding ten aanzien van geheimhouding'. Volgens In 't Veld moet er een serie criteria komen aan de hand waarvan wordt bepaald of iets wel of niet geheim moet zijn.

Verder wil In 't Veld dat afluisteroperaties vooraf worden getoetst door een rechter. De controle achteraf moet in alle landen van de Europese Unie op dezelfde manier worden georganiseerd. Ook moet er controle komen op de Europese geheime dienst IntCen.

Het rapport is geschreven naar aanleiding van het afluisterschandaal, en mede gebaseerd op de hoorzittingen die het Europees Parlement de afgelopen tijd onder leiding van In 't Veld heeft gehouden.

Boom velt busje boomopruimploeg

Hoe ironisch! Het busje van het bomenopruimteam in Enschede is geveld door een boom.

De bomenopruimers in Twente hebben met de Storm des Doods de handen vol aan het opruimen van omgewaaide bomen. Helaas voor hen moeten ze hun werkzaamheden voorlopig per bromfiets voortzetten. Een omgewaaide boom is namelijk bovenop hun busje gevallen.

Het witte voertuig is totaal vernield. Gelukkig is niemand gewond geraakt.

Hamrén blijft bondscoach Zweden

Erik Hamrén is ook de komende twee jaar de bondscoach van Zweden. Na de nederlaag tegen Portugal in de play-offs voor het WK hoefde hij niet af te treden. Zijn contract wordt verlengd tot de zomer van 2016. 

Cristiano Ronaldo maakte een eind aan de Zweedse droom. De Portugzen hielden Zlatan Ibrahimovic en zijn ploeggenoten in toom. "Mijn grote doel is met deze ploeg wel bij het EK van 2016 in Frankrijk aanwezig te zijn", vertelde Hamrén, die sinds september 2010 de Zweedse ploeg onder zijn hoede heeft. 

Voorzitter Sevilla draait bak in voor verduistering

De voorzitter van voetbalclub Sevilla moet definitief naar de gevangenis. Het Spaanse hooggerechtshof bevestigde donderdag dat José Maria del Nido aan verduistering schuldig is. Wel werd zijn gevangenisstraf met een halfjaar verlaagd naar zeven jaar. Del Nido heeft geen beroepsmogelijkheden meer dus is hij goed de sigaar.

Del Nido was betrokken bij de verduistering van publieke gelden in badplaats Marbella, voor de bewoners aldaar heel erg zuur. De kliek van corrupte bestuurders had oud-burgemeester Julian Muñoz van Marbella als centrale figuur. Hij was in 2011 al tot zeven jaar celstraf veroordeeld. Nu staat ook Del Nido geruime tijd buiten beeld.

Treinverkeer rond Amsterdam verstoord

Een deel van het treinverkeer rond Amsterdam Centraal ligt sinds donderdagmiddag plat. Door de storm kunnen momenteel geen treinen richting het noorden rijden, laat de NS weten. Het is niet duidelijk hoelang de verstoring duurt.

De NS meldde rond 15.45 uur in eerste instantie dat het gehele treinverkeer plat lag, maar een woordvoerder ontkent dat. Reizigers die op Amsterdam Centraal staan, kunnen nog altijd naar Utrecht of Schiphol. Richting Haarlem, Zaandam, Alkmaar, Den Helder en Enkhuizen is het treinverkeer wel stilgelegd.

"Ons streven is om de diensten richting het zuiden in stand te houden om zo zo veel mogelijk mensen toch thuis te brengen", aldus de woordvoerder.

De NS en Arriva legden donderdagmiddag preventief het treinverkeer boven de lijn Amsterdam-Zwolle stil met het oog op de veiligheid van reizigers en medewerkers. Reizigers krijgen het advies uit te kijken naar alternatieven of hun reis uit te stellen.

Burgemeester Rob Ford wilde zelf 'cracktape' kopen

Rob Ford, de burgemeester van Toronto, heeft mogelijk geprobeerd zelf de opname te kopen waarin te zien is hoe hij crack rookt. Dat blijkt volgens documenten van een Canadese rechtbank uit telefoontaps van drugsdealers die de tape in handen hadden. Fords bod - vijfduizend dollar en auto - zou echter te laag zijn geweest. Ford ontkent in alle toonaarden.

In de door de politie afgeluisterde gesprekken zijn bendeleden te horen die zeggen drugs te hebben bezorgd aan Ford en foto's te hebben van diens drugsgebruik. Een van hen zegt dat Fords bod is afgewezen en dat hij de burgemeester om 150 duizend dollar wil vragen in ruil voor de compromitterende beelden.

De afgeluisterde figuren hebben het niet alleen over crack. Een van hen zegt op een gegeven moment ook dat hij beelden heeft van Ford die heroïne gebruikt.

Ford heeft donderdag ontkend te hebben geprobeerd de tape te kopen. Hij noemde de nieuwe aantijging 'een leugen'. Zijn advocaat zei dat de nu onthulde opnames slechts flarden zijn van gesprekken die gangsters onderling voerden. "Het is erg gevaarlijk om hier enig belang aan te hechten", zei Dennis Morris.

De eerste geruchten over Fords drugsgebruik kwamen vorig jaar al naar buiten, maar de burgervader gaf uiteindelijk vorige maand pas toe dat hij toen hij 'stomdronken was' een keer crack heeft gerookt. Eerder ontkende hij ooit crack te hebben gebruikt. Praktisch de hele gemeenteraad van Toronto wil dat de burgemeester aftreedt, maar Ford wil van geen wijken weten.

Vaticaan schept kindermisbruikcommissie

Paus Franciscus stelt een commissie van deskundigen samen die hem moet adviseren over het beschermen van kinderen tegen seksueel misbruik door geestelijken en over het helpen van slachtoffers. Dat kondigde de Amerikaanse kardinaal Sean O'Malley donderdag aan na een overleg van Franciscus met acht kardinalen die als zijn adviseurs optreden.

O'Malley is aartsbisschop van Boston, een stad die in 2002 het epicentrum vormde van een katholiek misbruikschandaal in de VS.

De nieuwe commissie zal zich buigen over de bescherming van kinderen, het beoordelen van priesters, het opleiden van kerkpersoneel en het voorstellen van nieuwe initiatieven.

Invallen bij Gouden Dageraad

De Griekse politie heeft donderdag invallen gedaan in huizen van drie parlementsleden van de extreemrechtse partij Gouden Dageraad. Over enkele dagen moeten de drie voor de rechter verschijnen op verdenking van lidmaatschap van een criminele organisatie.

De politie heeft volgens de partij mobiele telefoons, harde schijven, simkaarten en usb-sticks in beslag genomen bij de invallen in de woningen van Giorgos Germenis, Stathis Boukouras en Panagiotis Iliopoulos. Gouden Dageraad heeft opgeroepen tot een demonstratie bij het Griekse parlement donderdagavond.

De autoriteiten hebben hard opgetreden tegen Gouden Dageraad sinds de dood van een Griekse rapper. Die werd doodgestoken door een aanhanger van de extreemrechtse partij. Negen van de achttien parlementsleden zijn aangeklaagd voor lidmaatschap van een criminele organisatie.

Gouden Dageraad was lange tijd een partij in de marge, maar is sinds de laatste verkiezingen de op twee na grootste partij van Griekenland.

Janssen: "Ik geniet vanaf de kant"

Zonder de geblesseerde Theo Janssen loopt het bij Vitesse als een trein. De middenvelder is van mening dat dezelfde stappen waren gemaakt met hem in het team.

Janssen raakte in oktober geblesseerd tijdens de wedstrijd tegen Feyenoord (2-1 nederlaag). De middenvelder van Vitesse liep een zware kruisbandblessure op en komt dit seizoen naar alle waarschijnlijkheid niet meer in actie.

Sinds de afwezigheid van Janssen heeft Vitesse de weg naar boven gevonden. De ploeg van trainer Theo Bosz speelt attractief voetbal, is stabiel en gaat aan kop in de Eredivisie. "Dit is een team in ontwikkeling, we worden elke week beter", zegt Janssen in gesprek met Voetbal International.

Terwijl Janssen revalideert en zo snel mogelijk probeert terug te komen, ziet hij Vitesse groeien. "Met mij erbij hadden we deze stappen ook gemaakt. Er zit sowieso een stijgende lijn in het elftal. Ik geniet vanaf de kant."

Marko Vejinovic heeft intussen een basisplaats. Janssen spreekt lovend over zijn vervanger. "Je ziet dat hij groeit in het seizoen. Als hij dat niveau vast kan houden, is hij van grote waarde voor dit Vitesse. In het begin was hij zoekende. Hij moest wennen aan de club, het niveau maar ook de hiërarchie. Als we samenspeelden, kwamen we allebei in de bal. Dat werkte niet. Gelukkig bewijst hij nu zijn waarde voor de club", aldus Janssen.

Ronan Keating zingt Postman Pat in

Ronan Keating is te horen in de film gebaseerd op kinderserie Postman Pat. De 36-jarige Boyzone-frontman brengt alle liedjes van het hoofdpersonage, in Nederland bekend als Pieter Post, ten gehore. Acteur Stephen Mangan verzorgt de gesproken tekst van de postbode die allerlei avonturen beleeft in het fictieve Britse dorp Greendale.

"Het is een ware eer om Postman Pats zangstem tot leven te brengen", zegt Keating in de Britse krant Metro. "Ik ben opgegroeid met Pat en alle geweldige personages in Greendale, dus ik kan niet wachten om ze met mijn kinderen op het witte doek te bekijken."

De zanger is niet alleen zingend te horen in Postman Pat: The Movie - You Know You're the One. Hij verzorgt ook de stem van een personage dat een korte verschijning maakt in de film. Andere acteurs die zijn te horen zijn onder anderen Rupert Grint en Jim Broadbent.

Postman Pat: The Movie - You Know You're the One verschijnt volgend jaar in 3D in de bioscopen. Van Postman Pat werden tussen 1981 en 2008 negen seizoenen gemaakt. Daarnaast verschenen er boeken, video's, dvd's en singles over de postbode.


Ronan Keating zingt Postman Pat in (Foto: Novum)

Bundesliga praat in maart over doellijntechnologie

De Bundesliga beslist in maart of in de hoogste twee Duitse divisies doellijntechnologie wordt ingevoerd. Voorzitter Reinhard Rauball van de Duitse competitie zei donderdag dat de clubs een 'fundamentele beslissing' nemen. Ze hebben dan al kunnen zien hoe de techniek werkt op het WK voor clubs later deze maand in Marokko.

De Bundesliga besloot eerder nog af te zien van doellijntechnologie omdat de foutmarge te groot zou zijn. De Duitse competitie was vervolgens echter het toneel van een 'fantoomgoal'. Een bal belandde daarbij door het zijnet in het doel. Het doelpunt werd door de scheidsrechter goedgekeurd, wat tot veel ophef leidde in Duitsland.

Het bestuur van de Bundesliga zal de 36 clubs op de hoogste twee niveaus voorzien van informatie over de voors en tegens van de technologie. Als de Bundesliga besluit tot invoering, wordt nog de keuze gemaakt tussen de vier door de FIFA goedgekeurde systemen.

Vrouw neukt met vis, man de cel in

Shannon Johanson uit Northampton moet waarschijnlijk een poosje de bak in. De beste man is namelijk betrapt met een drietal bizarre seksfilmpjes op zijn mobiele telefoon. In een van de videootjes rijdt een vrouw zichzelf klaar op een dode vis.

De Engelsman blijkt een rare kwibus. Twee jaar geleden moest hij al eens voorkomen omdat hij iemand had verwond met een mes. De 20-jarige knul blijkt echter ook een ware dierenliefhebber te zijn.

Vorige maand werd de beste man namelijk betrapt met drie dierenpornofilmpjes. In twee van deze video's vermaakt een aantal vrouwen zich met een paar honden. Aan het derde filmpje zit echter een nog veel ranziger luchtje.

Ruikt het daar beneden wel vaker als bij de lokale visboer, de hoofdrolspeelster in het bewuste filmpje besloot er nog een schepje bovenop te doen. De dame in kwestie verrichtte seksuele handelingen met een vis. De geschubde vriend spartelde echter niet tegen, want hij bleek al het loodje te hebben gelegd.

Johanson is vorige maand opgepakt wegens bezit van dierenporno. Deze maand moet hij zich voor de rechter verantwoorden. Aangezien dierenporno in het Verenigd Koninkrijk zwaar illegaal is, kan hij een fikse celstraf tegemoet zien.

[Roddelcorner] Rafael ging ook vreemd & vliegende knuffels

Elke week gaan we hier op FOK!sport het roddel- en randnieuws samenbrengen in één bericht. De grappige voorvallen, opmerkelijke nieuwtjes en de beste roddels kan je in deze berichten vinden. Elke woensdag vatten we het leukste randnieuws voor jullie samen.

Latje trappen om de roze auto
Bij Swansea City dachten ze dat het leuk zou zijn als er bij het latje trappen wat meer op het spel zou staan dan alleen de eer. Dus werd er een prachtige auto aangeschaft voor de verliezer. Dat klinkt raar zou je denken, spelers uit de Premier League zijn toch dol op mooie auto's.....

Prachtig is in dit geval alleen relatief. Er is een roze Suzuki aangeschaft waar je als voetbalprof nog niet dood in gevonden wil worden. De verliezer van het wekelijkse potje latje trappen moet er vervolgens een week in rondrijden. Hoe 'graag' de spelers in het roze gevaarte willen rijden is wel duidelijk bij de eerste wedstrijd.

Latje trappen bij Swansea City om de prijsauto (Bron: YouTube)

De Sylvie-Rafael-Sabiasoap deel 2981756
Daar zijn we weer. Er is weer nieuws uit deze oneindige soap. Vorige week konden we nog berichten over de buitenechtelijke escapade van Sylvie, deze week is het de beurt aan Rafael. Hij zou ook een slippertje gemaakt hebben tijdens hun huwelijk. Rafael zou vreemd zijn gegaan met Nikkie Plessen. Dit alles gebeurde in 2011, korte tijd nadat Sylvie en Rafael opnieuw getrouwd waren in Las Vegas.

Het slippertje van de voetballer zou plaats hebben gevonden tijdens de bruiloftsfeest van styliste Danie Bles. Hij liep daar Plessen tegen het lijf en de twee hadden meteen een klik. Volgens een goede bron was Sylvie op de hoogte van het avontuurtje van haar man. "Natuurlijk. Ze is niet gek! Echt iedereen wist ervan. Het was de rest van het bruiloft ook het gesprek. Maar ik denk dat Sylvie zich schuldig voelde over haar vreemdgaan en het daarom maar heeft laten gaan."

Fans in auto op trainingsveld, Verbeek jaagt ze weg
Gertjan Verbeek is een hoop gewend maar wat hij begin deze week meemaakte sloeg alles. Zijn training bij FC Nürnberg werd ruw verstoord door twee fans in een auto. De in de clubkleuren geschilderde auto kwam met de klanken van het clublied uit de boxen zomaar het trainingsveld oprijden. Daar was Verbeek niet van gediend en dus zorgde hij ervoor dat de fans meteen weer vertrokken. "We wilden de spelers met onze muziek alleen maar een beetje opvrolijken", aldus de verjaagde fans.

Gekrompen topvoetballers
We kwamen een erg grappig twitteraccount tegen wat we jullie niet willen onthouden. Bij @ShrunkenFooty zie je vele voetbaltaferelen maar steeds is één van de topspeler gekrompen. Nog niet grappig? Je moet het zien.
twitter:

Het regent knuffelberen
Het gaat er vaak hard aan toe bij een ijshockeywedstrijd. Maar bij de Calgary Hitmen was het vooral knuffelen geblazen. Traditiegetrouw is er één keer in het jaar de 'The Hitmen's Teddy Bear Toss'. Alle fans nemen dan een teddybeer mee en gooien die na de eerste goal op het ijs. De 17.000 toeschouwers hadden deze keer maar liefst 25.921 knuffelberen meegenomen. De beren worden verdeeld onder diverse goede doelen.


De knuffelbeerregen (Bron: YouTube)

Voetballers gaan de politiek in
Carlos Valderrama en Kevin Hofland gaan de politiek in. Dat doen ze natuurlijk niet voor dezelfde partij. Kevin Hofland staat op de kandidatenlijst van de VVD in Brunssum voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. Valderrama gaat zich kandidaat stellen voor een senaatszetel. Hij staat op de lijst van de U-partij, de partij van president Juan Manuel Santos. "Na zoveel wedstrijden gespeeld te hebben voor de Colombiaanse nationale ploeg, ga ik nu de beste wedstrijd van mijn leven spelen met de U-partij", aldus de blonde voetballer.

'Eddie the Eagle' maakt comeback
De Britse schansspringer Michael Edwards, beter bekend als Eddie the Eagle, heeft vandaag zijn comeback bekend gemaakt. Op nieuwjaarsdag zal hij zijn opwachting maken als voorspringer bij het Vierschansentoernooi in het Duitse Garmisch-Partenkirchen.

"Ik ben nog altijd in conditie. Als ik het wil doen, moet het nu gebeuren, voor ik er fysiek niet meer toe in staat ben. Het is niet roekeloos, want ik denk na over het risico en wat er allemaal fout kan gaan. Bij elke sprong, zowel de eerste als de laatste, ben ik altijd doodsbenauwd geweest. Wanneer ik daar boven op de schans sta, zal het zijn alsof ik nooit weg ben geweest." Aldus de Brit die in 1988 laatste werd bij het olympische schansspringen.

Toeschouwster knijpt Evra in de billen
Tijdens de wedstrijd van Manchester United tegen Tottenham Hotspur belandde Patrick Evra in de tribune. Een vrouwelijke fan zag haar kans schoon en kneep de back in de billen. En aan haar lach te zien vond ze het erg leuk.

De fan slaat haar slag (Bron: YouTube)

Esteban: "Verbeek zette mij neer als dom kind"

Na het vertrek van Gertjan Verbeek bij AZ werd al snel duidelijk dat het niet boterde tussen de ervaren coach en de spelersgroep. Alvarado Esteban is niet rouwig om zijn vertrek. Esteban kon zich niet vinden in de wijze waarop Verbeek met zijn spelers omging.

De doelman uit Costa Rica voelde een gebrek aan steun. Als voorbeeld wijst hij naar de kritiek die hij te verduren kreeg na de wedstrijd tegen Ajax om de Johan Cruijff Schaal. In dat duel schoot Christian Eriksen een vrije trap tegen de touwen. "Ik werd neergezet als een dom kind", baalt Esteban in gesprek met Voetbal International. Volgens de 24-jarige sluitpost had zijn trainer hem moeten beschermen.

"Ik vond dat niet leuk. De eerste twee sezioenen hadden we geen problemen met vrije trappen. Nu maakte ik twee of drie inschattingsfouten. Oké, dat accepteerde ik en toen was het voor mij klaar. Maar waarom praat Verbeek daar eerst met mij over in zijn kantoor en loopt hij vervolgens met zijn verhaal naar de pers?", vraagt hij zich hardop af.

"Hij legde in het openbaar de schuld bij mij neer", vervolgt Esteban. "Ik had Eriksen op een voetstuk gezet, zei hij. Het maakt mij niet uit wat andere mensen roepen of schrijven, maar Verbeek is de trainer en die moet zijn spelers beschermen. In plaats daarvan gooide hij de inhoud van ons gesprek op straat. Ik vond het respectloos."

De jaren onder Verbeek beschouwt hij niet als helemaal verloren. "Van alle trainers probeer ik de beste punten mee te nemen, want ik heb ook zeker veel geleerd van Verbeek. Maar dit was niet nodig geweest."

Eind september kreeg Verbeek verrassend zijn congé bij AZ. Daags na de 2-1 overwinning op PSV maakte de clubleiding bekend dat de voormalige oefenmeester van Heracles Almelo, sc Heerenveen, Feyenoord en AZ het veld moest ruimen. Niet veel later werd Dick Advocaat aangesteld als opvolger.

[HWL] Hockeydames winnen nipt van Nieuw-Zeeland

De Nederlandse hockeydames hebben zich geplaatst voor de halve finales van de Hockey World League. De ploeg van bondscoach Max Caldas won donderdag met 1-0 van Nieuw-Zeeland. De wedstrijd was verder totaal niet interessant. 

Oranje kampte weer met hetzelfde probleem. Het afmaken van kansen zat niet in het systeem. Nieuw-Zeeland kwam er in de eerste helft niet aan te pas. Vandaar dat de ruststand 0-0 was. In de tweede helft waren de Kiwi's wel de sjaak. Roos Drost tikte de bal naar Lidewij Welten en zij schoot raak.

Nieuw-Zeeland werd in de slotfase nog even gevaarlijk. Doelvrouw Joyce Sombroek redde alle ballen wonderbaarlijk. Nederland hoort nu bij de beste vier. Dit geeft echter nog geen vertier. Voor een plek bij de beste twee, moet men eerst langs Argentinië of Zuid-Korea is het idee. 

Teaser trailer voor The Amazing Spider-Man 2

Sony Pictures heeft vandaag met veel bombarie de nieuwe trailer voor The Amazing Spider-Man 2 vrijgegeven. Hoewel Sony slechts spreekt over een teaser heeft de montage toch de lengte van een volledige trailer.

In de tweede film van de Spider-Man reboot krijgt Peter Parker te maken met een verscheidenheid aan bad guys en wordt het mysterieuze verhaal van zijn verdwenen vader verder voortgezet, zo lijkt de trailer te impliceren. De film zelf is verder gevuld met genoeg achtie voor een grote bak popcorn.

Naast de trailer heeft Sony ook een aantal foto's uit de film vrijgegeven:

The Amazing Spider-Man 2: Spider-Man in actie (Foto: Sony Pictures)
The Amazing Spider-Man 2: Spider-Man in actie (Foto: Sony Pictures)

The Amazing Spider-Man 2: Jamie Foxx als Electro (Foto: Sony Pictures)
The Amazing Spider-Man 2: Jamie Foxx als Electro (Foto: Sony Pictures)

The Amazing Spider-Man 2: Spider-Man in actie (Foto: Sony Pictures)
The Amazing Spider-Man 2: Spider-Man in actie (Foto: Sony Pictures)

The Amazing Spider-Man 2: Spider-Man in actie (Foto: Sony Pictures)
The Amazing Spider-Man 2: Spider-Man in actie (Foto: Sony Pictures)

The Amazing Spider-Man 2: Spider-Man in actie (Foto: Sony Pictures)
The Amazing Spider-Man 2: Spider-Man in actie (Foto: Sony Pictures)

In The Amazing Spider-Man 2 keren Andrew Garfield en Emma Stone terug, vergezeld door Dane DeHaan, Paul Giamatti en Jamie Foxx. De film is vanaf 24 april 2014 in de Nederlandse bioscopen te zien.

'Britney Spears over twee jaar met pensioen'

Britney Spears denkt na over een afscheid van de muziekwereld. De 32-jarige zangeres staat de komende twee jaar in Las Vegas met haar show Piece of Me en speelt met het idee om daarna met pensioen te gaan.

"Dat zou zomaar kunnen, wie weet", zegt ze in het Amerikaanse tv-programma Extra. Spears zou zich dan volledig kunnen richten op haar twee zoontjes en mogelijk gaan voor gezinsuitbreiding. "Misschien krijg ik er wel twee kinderen bij en ga ik trouwen. Ik zou graag meer kinderen krijgen", zegt de zangeres die een relatie heeft met David Lucado.

Spears geeft op 27 december haar eerste show in de reeks in Planet Hollywood. De komende twee jaar doet ze dat nog 95 keer.

Machinist ontspoorde trein zonder loon geschorst

De machinist van de zondag in New York ontspoorde trein is zonder loon op non-actief gesteld. Dat heeft zijn werkgever, Metro-North Railroad, donderdag bekendgemaakt. De trein reed veel te hard en liep in een scherpe bocht uit de rails.

De machinist heeft verklaard mogelijk even te zijn ingedommeld, zeggen zijn advocaat en vakbond. De ontsporing kostte vier inzittenden van de trein het leven. Ruim zestig passagiers raakten gewond.

Onderzoek van de Nationale Raad voor Transportveiligheid heeft inmiddels uitgewezen dat er aan de remmen van de trein niets mankeerde. Ook de seinen op het spoor waren in orde.

Treinverkeer noorden geheel stilgelegd

Vanwege de zware storm rijden vanaf 14.00 uur geen treinen meer in de provincies Groningen, Friesland en een deel van Noord-Holland. Dat melden NS en Arriva. De NS noemt de maatregel een 'zeer ingrijpende situatie', maar noodzakelijk met het oog op de veiligheid van reizigers en medewerkers.

Het is niet duidelijk hoelang er geen treinen rijden. Reizigers krijgen het advies uit te kijken naar alternatieven of hun reis uit te stellen.

Het gaat onder meer om de trajecten tussen Amsterdam en Haarlem, Zaandam, Alkmaar en Enkhuizen. In het oosten ligt alles stil boven Zwolle. Treinen vanuit Amsterdam richting Utrecht en via Schiphol naar Den Haag en Rotterdam rijden nog wel.

De NS houdt ook in de rest van het land rekening met hinder door de storm. Het hoogtepunt van de storm wordt rond 15.00 uur verwacht, denken meteorologen van weeronline.nl.

Congolese jurist voorgeleid bij ICC

De Congolese jurist Jean-Jacques Mangenda Kabongo is donderdag bij het Internationaal Strafhof in Den Haag voorgeleid. Hij wordt ervan verdacht met bewijsmateriaal te hebben gesjoemeld in het proces tegen de Congolese oud-president Jean-Pierre Bemba.

Bemba, Mangenda Kabongo en drie andere personen worden ervan verdacht dat ze getuigen hebben geïntimideerd en met bewijsmateriaal hebben gerommeld in het proces van eerstgenoemde. Die zou het bevel hebben gevoerd over rebellen die zich in de Centraal-Afrikaanse Republiek schuldig maakten aan moord, verkrachting en plunderingen.

De advocaat van Mangenda Kabongo verzocht om de aanstelling van een onafhankelijke aanklager, die niet betrokken is bij het proces tegen Bemba.

GL en D66 willen agenda ministerraad openbaar

Het kabinet moet de agenda en de besluitenlijst van de ministerraad niet meer geheimhouden. Dat is een van de punten uit een wetsvoorstel dat GroenLinks en D66 donderdag hebben gepresenteerd en dat de opvolger moet worden van de Wet openbaarheid bestuur (Wob).

De twee partijen willen dat de overheid meer informatie openbaar maakt. Behalve stukken van de ministerraad moeten ook wetsvoorstellen die voor advies bij de Raad van State liggen, openbaar worden. Verder komt er een lijst van documenten die de overheid binnen een week openbaar moet maken.

Verzoeken om informatie mogen ook minder snel worden geweigerd. In een informatieregister moet de overheid aangeven welke documenten beschikbaar zijn. "Ik vind dat burgers het recht hebben om te weten wat overheden doen en waar ons belastinggeld aan uit wordt gegeven", zegt GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman.

Misbruik van de wet wordt onmogelijk gemaakt, doordat overheden geen dwangsom meer hoeven te betalen als ze te laat op een Wob-verzoek reageren. Gemeenten beklagen zich er nu over dat mensen grote hoeveelheden informatie opvragen, alleen maar in de hoop dat de gemeente te traag reageert en ze dus recht hebben op geld.

Geen Nederlandse loongegevens op straat

Loongegevens van Nederlandse werknemers zijn niet op straat komen te liggen door de woensdag ontdekte cyberinbraak. Salarisadministratiedienst ADP laat weten dat Nederlandse klanten niet zijn getroffen en dat er niet is ingebroken is op zijn computers. Wereldwijd zijn door de cyberaanval twee miljoen inloggegevens gekraakt.

ADP Nederland heeft het vermoeden dat de cyberdiefstal niet gericht was op het bedrijf of zijn klanten. "Er is geen sprake van een inbraak in onze systemen of onze interne netwerken en servers", gaf het bedrijf desgevraagd aan. ADP is ook actief in andere Europese landen, Noord-Amerika, China, Brazilië en India.

Woensdag werd bekend dat een computernetwerk aangestuurd vanuit Nederland twee miljoen gebruikersnamen en wachtwoorden had buitgemaakt. Het ging onder meer om gegevens voor ADP, Google, Twitter, Yahoo, Facebook en duizenden mailaccounts en FTP-inloggegevens.

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 49

De nieuwe film van de Coen brothers, een historisch drama over een presidentiële butler, een selectie overige buitenlandse films en een Nederlandse komedie van de makers van New Kids. De decembermaand komt op gang met een prettige voorselectie voor het feestdagenseizoen.

The Butler

In The Butler kruipen Oscarwinnaar Forest Whitaker en grootheid Oprah Winfrey in de huid van butler Cecil Gaines en zijn vrouw Gloria. We volgen het leven van butler Cecil die gedurende drie decennia zeven Amerikaanse presidenten diende. Gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

Bro's Before Ho's

Blowen, zuipen en zoveel mogelijk chicks regelen. Dat is het leven van videotheekmedewerker Max (Tim Haars)en zijn geadopteerde broer Jules (Daniël Arends), tevens beste vriend. Samen hebben ze een pact: ze willen nooit een relatie want dat is te veel gezeik. Zij leven het leven waar elke man van droomt, totdat ze allebei verliefd worden op Anna (Sylvia Hoeks).

Inside Llewyn Davis

De nieuwe film van de Coen Brothers beschrijft een week uit het leven van een folkzanger die zich in 1961 in de folk scene van de New Yorkse wijk Greenwich village begeeft.

La Tendresse

Frans en Lisa zijn vijftien jaar geleden gescheiden, maar treffen elkaar opnieuw voor een tweedaagse reis om hun zoon op te halen die in het ziekenhuis ligt na een ernstig skiongeluk. Wat voelen ze nog voor elkaar: onverschilligheid, wrok of jaloezie? Of ontstaat er misschien een verstandhouding, vriendschap, wie weet, liefde

Tanta Agua

Sinds de scheiding heeft Alberto maar weinig tijd met zijn twee kinderen doorgebracht. Hij hoopt daarom op de perfecte vakantie wanneer ze samen op reis gaan, maar helaas blijken de zwembaden gesloten en stopt het niet met regenen. Ondertussen lijkt het huis dat Alberto gehuurd heeft met het uur kleiner te worden.

Ne me quitte pas

Ne me quitte pas is een Waals drama over het leven aan de rand van de samenleving die een ontnuchterende schoonheid en relativering bevat.

Deze films zijn allemaal te zien vanaf vandaag.

Terugkeer naar Nederland een optie voor L. de Jong

Luuk de Jong treedt een spannende periode tegemoet. De talentvolle spits komt in Duitsland niet aan spelen toe, maar weet zich gevolgd door belangstellende partijen. Januari belooft dan ook een spannende maand te worden.

Indien De Jong elders speeltijd wil krijgen, zal hij voor het sluiten van de transfermarkt op 31 januari een nieuwe club moeten vinden. Ook een langer verblijf bij Borussia Mönchengladbach is een optie. Voor Louis Laros is er werk aan de winkel. De zaakwaarnemer van De Jong wordt aan de lopende band benaderd door geïnteresseerde clubs, maar gaat eerst om tafel met de clubleiding van Gladbach.

"Dan horen we wat er mogelijk is", zo vertelt hij het Eindhovens Dagblad. "Als de leiding zich op het standpunt stelt dat hij per se moet blijven, valt er weinig te kiezen en zal Luuk voor zijn kansen in Duitsland gaan. Mag hij via verhuur of verkoop weg, dan moet hij een keuze maken. Tal van clubs informeren op dit moment naar hem."

Onder meer Ajax en PSV passeerden de voorbije weken de revue. Zowel Frank de Boer als Phillip Cocu rouleerde dit seizoen met verschillende spitsen, en zou De Jong als de onbetwiste aanvalsleider zien. De financiële voorwaarden zouden echter voor problemen kunnen zorgen.

Zo benadrukte Marcel Brands onlangs dat PSV de financiële middelen ontbeert om De Jong te kunnen kopen. Verhuur, daarentegen, zou wel tot de mogelijkheden behoren. Laros wenst geen opties uit te sluiten. Ook PSV maakt een kans, zo geeft hij aan. "Op dit moment wijzen we geen enkel aanbod af, in die situatie zit Luuk niet. Terugkeren naar Nederland kan een optie zijn."

[Upd] FOK! wat een weer... Storm tot zware storm!!

Goeiedag! Het gaat vandaag stormen en dat zal vrijwel niemand zijn ontgaan. Een zeer actief lagedrukgebied trekt van het zuiden van IJsland naar Zweden toe en aan de achterkant van die depressie komt dus die storm te staan. Dit ding heeft de potentie om weer veel schade en overlast te gaan geven. Niet alleen langs de kust, maar ook in het binnenland.

Als klap op de vuurpijl passeert er ook nog het koufront van de depressie en mogelijk is dat convectief van aard. Dat wil zeggen dat de windstoten op dat front misschien nog zwaarder zijn dan de storm zelf. Tevens is er kans op heftige regenval en onweer en dat maakt het allemaal zeer link.

Zoals ik het nu zie verwacht ik het hoogtepunt van de storm tussen 14.00 en 20.00. Het begint in het noordwesten en het breidt zich dan verder over ons land uit. Het koufront trekt dan tussen 17.00 en 21.00 over. Dus laten we zeggen dat het meest gevaarlijke weer met name vanmiddag en deels in de avond zal plaatsvinden. 

Langs de Noord-Hollandse kust en in het hele Waddengebied komt sowieso een westerstorm te staan, maar de kans is vrij groot dat de wind verder toeneemt naar zware storm, kracht 10. In het zuidwestelijk kustgebied lijkt het bij windkracht 9 te blijven. In het binnenland komt er over het algemeen een harde tot stormachtige wind te staan, kracht 7 tot 8. 

En dan de maximale windstoten: In de hele NOORDELIJKE helft tussen de 110 en 135 km/u, in het MIDDEN tussen de 85 en 110 km/u en in het ZUIDEN tussen de 80 en 100 km/u.   

Ik sluit echter niet uit dat snelheden nog iets verder oplopen en dan met name op passage van het koufront. 

Verder regent het vanmiddag enige tijd en na de regen volgen er buien.

Wees voorzichtig allemaal en gedurende de dag kom ik geregeld met een actuele stand van zaken.

Update 11.15 uur:
Zojuist is voor Noord-Holland, Friesland en Groningen code ROOD uitgegeven: een weeralarm dus. De komende uren neemt de wind steeds verder toe. Tijdens passage van het front kunnen de windsnelheden nog wat verder oplopen dan verwacht. Op de Wadden misschien wel tot 150 km/u.

Update 12.18 uur:
Rijkswaterstaat waarschuwt voor gevaarlijke tot zeer gevaarlijke rijomstandigheden als gevolg van de windstoten. Weggebruikers moeten rekening houden met onverwachte obstakels op de weg zoals omgewaaide verkeersborden of afgebroken takken. Bovendien wordt flinke vertraging verwacht door een vroege spits vanwege sinterklaasavond.

Vooral vrachtwagenchauffeurs moeten extra oplettend zijn. Lege opleggers en aanhangers kunnen bijvoorbeeld op de Afsluitdijk en Houtribdijk tussen Enkhuizen en Lelystad makkelijk kantelen. Rijkswaterstaat zet waar nodig extra weginspecteurs in om ongevallen snel af te handelen en objecten van de weg te halen.

Update 14.00 uur: 
De buienlijn nadert nu snel de Wadden. Op deze lijn zit onweer en komen de zwaarste windstoten voor. De reguliere wind heeft daar inmiddels windkracht 10 bereikt. Ook langs de westkust kan de wind de komende uren nog wat aantrekken.

Kortom: Ik verwacht dat de buienlijn tussen nu en 18.00 over het hele land trekt met heftige weersverschijnselen. Het lijkt dus allemaal iets sneller te gaan. Verder blijven de waarschuwingen voor zware windstoten zeker nog de hele avond staan. De storm zelf neemt vanaf 20.00 wel iets in kracht af.

                                                                                                                                                                                                             

                               

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

 

 

 BrugNIJ
Nijmegen heeft een nieuwe stadsbrug en collega WebHawk reed eroverheen. Tevens zien we de restbewolking van oplossende mistbanken.

 FrDe
Het front van gisteren stelde nog niet zo veel voor. D_tje zag de bewolking ervan aankomen.

Hout
De winter is al in aantocht bij qltel. De open haard kan aan!

 
 

 

 

 

 

 

Bertens op deelnemerslijst KNLTB Masters

Tennisster Kiki Bertens staat op de deelnemerslijst van de KNLTB Masters die over twee weken van start gaat. Het is nog niet helemaal zeker of de 21-jarige Bertens deelneemt. Ze is nog herstellende van een operatie aan haar enkelbanden die ze in september onderging. Eerder nog dacht de Zuid-Hollandse het toernooi te moeten missen en mikte ze op de Australian Open.

Vorig jaar wist Bertens de titel te pakken door in de finale van Quirine Lemoine te winnen met 6-1 en 6-3. Bij de mannen is titelverdediger Sijsling net als zijn tegenstander in de finale vorig jaar, Jesse Huta Galung, van de partij. Ook Thiemo de Bakker strijdt mee voor de toernooiwinst.

Arantxa Rus en Robin Haase zijn niet aanwezig. Haase gaat in Dubai trainen met Roger Federer. Rus maakt tijdens het evenement de reis naar de WTA-toernooien in Australië en Nieuw-Zeeland.

Griep houdt Van der Vaart van training

Rafael van der Vaart heeft donderdag vanwege griep niet mee kunnen doen aan de training bij zijn club Hamburger SV. De Duitse club verwacht dat Van der Vaart naar verwachting vrijdag wel weer meetraint. Of Van der Vaart zaterdag speelt tegen FC Augsburg is nog niet duidelijk.

Voor Van der Vaart en HSV is de griep een streep door de rekening. De middenvelder was net weer op de weg terug van een spierblessure die hij in de oefeninterland van Nederland tegen Colombia opliep. Daardoor stond hij de afgelopen twee weken al aan de kant bij de nummer elf van de Bundesliga.

NS verwacht hinder, treinen Arriva stilgelegd

Het treinverkeer wordt donderdag mogelijk ernstig verstoord door de storm. Reizigers moeten vooral in het noorden van het land rekening houden met problemen op het spoor, waarschuwt de NS. Arriva legt om 14.00 uur alle treinen in Groningen en Friesland stil.

De NS adviseert reizigers in het noorden indien mogelijk een trein eerder te nemen en de berichten op de site van de NS goed in de gaten te houden. De dienstregeling is nog niet aangepast. Ook zijn er nog geen grote problemen op het spoor gemeld.

Bussen van Connexxion en Arriva rijden vooralsnog een normale dienstregeling in het noorden. Arriva adviseert mensen alleen op pad te gaan als dit noodzakelijk is. Connexxion waarschuwt voor extra reistijd.

Strengere eisen aan doorstromen mbo'ers

Aan mbo'ers die willen doorstromen naar het hbo worden vanaf het schooljaar 2015-2016 strengere eisen gesteld. Zij mogen voortaan alleen nog een opleiding in het hoger beroepsonderwijs volgen die aansluit bij hun mbo-opleiding. Dat heeft minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) donderdag laten weten. Wie dat niet heeft, moet zich laten bijspijkeren.

De bewindsvrouw wil hiermee de aansluiting tussen het mbo en hbo verbeteren en daarmee de kans dat doorstromende mbo'ers ook met succes een diploma halen op het hbo. Nu halen sommige groepen mbo'ers de eindstreep niet. Zij halen slechtere resultaten en vallen vaker uit dan hun medestudenten die wel een passende vooropleiding hebben gevolgd. Het gaat om ongeveer vijf procent van het totaal aantal mbo'ers dat doorstroomt naar het hbo.

Bussemaker scherpt voor zeven studiecombinaties de eisen aan. Dan gaat het bijvoorbeeld om iemand met een mbo-diploma 'economie en administratie' die aan het hbo een technische studie wil volgen. Willen studenten toch naar deze opleiding, dan moeten zij eerst worden bijgeschoold. Om te voorkomen dat de huidige mbo-studenten de dupe worden van de strengere regels wordt de maatregel pas vanaf 2015 ingevoerd.

Chinese bank verbiedt banken handel in bitcoins

Banken en andere financiële instellingen in China mogen niet meer handelen in de virtuele muntsoort bitcoin. De Chinese centrale bank heeft dat donderdag verboden. De toezichthouder stelt dat de digitale valuta 'geen enkele rechtsgeldigheid' heeft en daarom 'niet gebruikt mag worden als betaalmiddel'. Burgers mogen overigens nog wel handelen in bitcoins.

De Chinese financiële sector mag bitcoins niet langer opslaan, verkopen of verhandelen. Ook is het niet meer toegestaan de muntsoort te gebruiken om de prijs van producten te betalen. "Individuen mogen wel vrijelijk handelen in bitcoins, maar dan dragen zij de risico's zelf", aldus de Chinese Volksbank.

De waakhond wijst er bovendien op dat de muntsoort gebruikt kan worden voor het witwassen van geld of voor andere criminele transacties. Mede om die reden mogen ook politieke organisaties in de Verenigde Staten niet langer donaties in bitcoin aannemen, zo oordeelde de Amerikaanse federale verkiezingscommissie vorige maand.

China is niet het enige land dat de handel in bitcoins verbiedt. In juli kwam de Thaise centrale bank al met een verbod op het verhandelen van de digitale muntsoort. Andere landen zijn minder sceptisch. Zo accepteert de grootste universiteit van Cyprus sinds vorige maand bitcoins als collegegeld.

Bitcoins zijn in China een populair betaalmiddel. BTC China, de grootste geldwisselaar van het land, verhandelde alleen in november al twee miljoen bitcoins. In totaal ging het daarbij om een bedrag van bijna 1,1 miljard euro, zo blijkt uit cijfers van de website bitcoincharts.com, die de handel in de muntsoort bijhoudt.

Europese Commissie kan volgens Kroes kleiner

Het aantal eurocommissarissen kan wel 'een streepje minder'. Dat erkent eurocommissaris Neelie Kroes donderdag in een interview op radiozender BNR. Ze reageerde op uitlatingen van minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA). Hij pleitte in The Financial Times voor een kleinere Europese Commissie.

De VVD bepleit in haar Europees verkiezingsprogramma een halvering van het aantal eurocommissarissen, nu 28. De komende vijf jaar is dat in ieder geval nog niet mogelijk, zei Kroes over het voorstel van haar partij. Nederland heeft er namelijk eerder al mee ingestemd dat het aantal eurocommissarissen tot 2019 niet wordt verminderd.

In september zei voorzitter van de verkiezingsprogrammacommissie Pim van Ballekom dat Kroes geen oordeel heeft over het halveren van de Europese Commissie. Kroes, die onder meer in directies en raden van bestuur heeft gezeten, stelt nu nog nooit met zo veel mensen aan tafel te hebben gezeten als bij de EU. "Dus is het veel. Geen twijfel over mogelijk."

Volgens Kroes moet een stelsel worden gemaakt dat vergelijkbaar is met het Nederlandse stelsel van ministers en staatssecretarissen. Zij en Timmermans noemen dat clusters, waarbij een zogenoemde A-commissaris verantwoordelijk is voor bijvoorbeeld economische zaken en wordt bijgestaan door een aantal B-commissarissen.

VVD-coryfee Frits Bolkestein was er eerder voorstander van dat ieder EU-land met een eurocommissaris was vertegenwoordigd, maar kwam hier in 2010 van terug. Hij wees erop dat eurocommissarissen altijd proberen op te vallen met initiatieven, 'onbekookt of niet'. Het grote aantal eurocommissarissen zou leiden tot een stroom van 'onnutte initiatieven'. Daarom zou het aantal moeten worden teruggebracht tot twaalf. "Die zullen het wel zo druk hebben dat zij het uit hun hoofd zullen halen onzinnige ideeën te lanceren."

Minder eurocommissarissen betekent ook dat Nederland niet meer vanzelfsprekend een 'eigen' eurocommissaris heeft. Van Baalen stelde daarom als harde voorwaarde dat Frankrijk niet vaker een eigen commissaris moet krijgen dan kleinere landen zoals Nederland.

Bolkestein stelde in 2010 al dat zo'n oplossing ongeloofwaardig is omdat een commissie zonder Frankrijk, Duitsland of Engeland ongeloofwaardig zou zijn. Hij pleitte ervoor de grote lidstaten een vaste plek te geven en de overige plaatsen te laten rouleren.

Drie coffeeshops Maastricht blijven dicht

Drie Maastrichtse coffeeshops die door de gemeente tijdelijk werden gesloten, blijven uit zichzelf dicht tot een uitspraak van de Raad van State in maart. Coffeeshop Smokey had donderdag de deuren weer mogen openen na een sluiting van een halfjaar, maar wacht de uitspraak af, zegt voorzitter Marc Josemans van de Vereniging Officiële Coffeeshops Maastricht (VOCM). Elf andere coffeeshops zijn wel open.

Twee coffeeshops, waaronder die van Josemans, mochten drie maanden geleden al open maar bleven ook dicht. De twee werden gesloten omdat ze wiet aan buitenlanders verkochten. Om drugstoerisme tegen te gaan mogen coffeeshops in Maastricht dat niet meer. De coffeeshops onder aanvoering van Josemans stelden dat dit neerkwam op discriminatie en spanden een zaak aan bij de Raad van State, die in maart een oordeel velt.

De coffeeshop die donderdag weer open zou mogen werd voor een halfjaar gesloten omdat bij een controle bleek dat er een minderjarige binnen was. Volgens Josemans ging het om een 17-jarige die zich had geïdentificeerd met een identiteitsbewijs van zijn broer. "Ze hadden hem moeten aanpakken voor fraude en niet de coffeeshop."

De coffeeshops verkochten vorig jaar uit verzet tegen het beleid van burgemeester Onno Hoes al wiet aan buitenlanders. Hoes besloot de coffeeshops te sluiten, maar werd later teruggefloten door de rechter omdat hij het besluit niet goed had gemotiveerd. De coffeeshops verkochten opnieuw wiet aan buitenlanders en werden weer gesloten.

Hoewel nog elf coffeeshops open zijn, stelt Josemans dat de drugshandel op straat hand over hand toeneemt. "De politie controleert bij de uitgangen van de coffeeshops en laat bezoekers hun net gekochte waren inleveren. Ook worden hun namen opgeschreven. Geen wonder dat ze dan liever naar een straatdealer gaan." De politie zou te weinig doen om die aan te pakken. "Als je bij mij voor de deur een A4-tje met uitleg over de sluiting probeert te lezen, ben je al door twee dealers aangesproken voordat je het uit hebt."

Fans voegen Engelse stemmen toe aan Shenmue 2

Shenmue en Shenmue 2 blijven voor velen, die een SEGA Dreamcast hebben gehad of nog steeds hebben, een bijzondere ervaring. Het tweede deel  op de SEGA Dreamcast heeft nooit een engelse voiceover heeft gekregen, tot vandaag.

Toen Shenmue 2 in 2000 voor de SEGA Dreamcast verscheen had de game enkel Japanse stemmen met Frans, Spaans en Engelse ondertiteling. Later, toen de Xbox-versie verscheen bevatte de game wel Engelse stemmen. Fans hebben echter de stemmen van de Xbox-versie gedownsampled en overgezet naar de Sega Dreamcast-versie.

Shenmue is de laatste tijd veel in het nieuws geweest. Zo was er eerder het nieuws dat Sony mogelijk de serie wilt overnemen en drie december was het internationale #GiveYuTheShenmueLicense dag op Twitter.

Shenmue2

Mensenetende tijger in India gevangen

In India is een tijger gevangen die in korte tijd zeker drie mensen zou hebben gedood. Dat hebben de autoriteiten donderdag aan BBC Hindi verteld. Het dier is verdoofd en in een kooi gezet.

Het laatste slachtoffer van de tijger was dinsdag een 55-jarige man uit het dorp Chikkabargi in het zuiden van India. Hij werd meegesleept en verslonden. In de omgeving vielen in één week in totaal vier doden door tijgeraanvallen.

Persgroep in beroep tegen fusie concurrenten

Mediabedrijf De Persgroep tekent beroep aan tegen het besluit van de Belgische mededingingsautoriteit om een fusie tussen concurrenten Corelio en Concentra goed te keuren. Dat bevestigt een woordvoerder van de uitgever donderdag na berichtgeving in de Belgische krant De Standaard. De Persgroep vindt 'de motivering voor de goedkeuring onvoldoende'.

De zegsman van het concern, in Nederland onder meer uitgever van de Volkskrant en Trouw, wil desgevraagd niet verder ingaan op 'juridische aangelegenheden'. De Persgroep is in België onder meer eigenaar van De Morgen en Het Laatste Nieuws. Veel van de andere grote titels zijn in handen van Corelio of Concentra.

Kartelwaakhond BMA gaf eind oktober groen licht voor een fusie tussen de twee mediabedrijven. Vorige maand werd duidelijk dat bij die samenvoeging ruim tweehonderd medewerkers zouden verdwijnen, ongeveer twintig procent van het totale personeelsbestand. Van die werknemers is een kleine zeventig journalist.

Corelio is eigenaar De Standaard en Het Nieuwsblad, terwijl Concentra Het Belang van Limburg en De Gazet van Antwerpen uitgeeft. Na de fusie zouden in ieder geval die vier grote titels blijven bestaan. De Vlaamse Regulator voor de Media heeft eerder al gewaarschuwd voor een verschraling in het nieuwsaanbod door de fusie.

Phil Collins werkt aan nieuwe nummers

Phil Collins' afscheid van de muziekwereld valt hem toch zwaarder dan verwacht. De 62-jarige Brit ging drie jaar geleden met pensioen, maar werkt inmiddels aan nieuwe nummers. Dat heeft de voormalige Genesis-zanger en -drummer woensdag onthuld op een bijeenkomst voor zijn goededoelenorganisatie Little Dreams Foundation.

"Ik heb het schrijven en creatief bezig zijn gemist, dus ik probeer dat weer op te pakken", vertelt Collins. "Ik heb wat tekstuele ideeën op papier staan die goed zijn en ik ben weer aan het rommelen op de piano." Een nieuwe toer behoort ook tot de opties. Dat gebeurt echter niet voor het einde van volgend jaar, laat hij weten. Of hij denkt aan solo-optredens of shows met Genesis wil hij niet zeggen.

Collins ging met pensioen zodat hij vaker bij zijn kinderen kon zijn. Hij heeft in totaal vijf spruiten, waaronder twee jonge zoons uit zijn derde huwelijk dat in 2008 ten einde kwam. De zanger wilde niet langer hun verjaardagen missen. "Het gaat al mijn hele leven zo en ik wil dat niet meer."

Nieuw-Zeelander Thomas langer bij PEC Zwolle

PEC Zwolle heeft Ryan Thomas langer aan zich gebonden. De 18-jarige Nieuw-Zeelander kwam een contract tot de zomer van 2018 overeen bij de Overijsselse eredivisionist. Middenvelder Thomas, die dit seizoen debuteerde in de hoofdmacht van PEC en inmiddels basisspeler is, had een aan het einde van dit seizoen aflopend contract.

Thomas is verguld met het vertrouwen dat PEC in hem stelt. "Ik denk dat er op dit moment geen betere plek voor mij is om mij als voetballer en als mens verder te ontwikkelen. De club is fantastisch en heeft een mooie toekomst voor zich", jubelt de Nieuw-Zeelands jeugdinternational.

Thomas speelde pas vijf wedstrijden in het eerste elftal van de Zwollenaren. In vier competitiewedstrijden en een bekerduel scoorde hij een keer.

Wüst slaat de 1000 meter over in Berlijn

Schaatsster Ireen Wüst start komend weekeinde bij de wereldbekerwedstrijd in Berlijn niet op de 1000 meter. Ook Jorien ter Mors laat de afstand aan zich voorbij gaan. Dat meldt schaatsen.nl donderdag. Beide vrouwen richten zich op de ploegenachtervolging van zondag.

De plaatsen van de twee vrouwen op de kilometer worden overgenomen door reserves Manon Kamminga en Antoinette de Jong. Wüst en Ter Mors komen behalve op de ploegenachtervolging ook in actie op de 1500 en de 3000 meter. Lotte van Beek, Margot Boer en Marrit Leenstra starten zondag wel gewoon op de 1000 meter.

PC Gaming Alliance begint per maart

Een tijd terug (2011 om precies te zijn) hebben mensen uit de pc-wereld de koppen bij elkaar gestoken omdat ze gepest werden door consolefabrikanten en -spelers. Niet sexy, niet lui op de bank, grote kast, hoge kosten. De PC Gaming Alliance was geboren en zou zich sterk maken voor goede ondersteuning voor de pc als platform en een overzichtelijk systeem om snel te kunnen zien hoe goed een spel zich zou houden op jouw pc.

Inmiddels zijn we een flinke tijd verder en heeft men de plannen ontvouwen samen met een aanvangsdatum voor de certificering die men biedt. Ontwikkelaars kunnen zelf het eisenpakket doorlopen voor de lage prijs van $500 per titel of het door de aliantie laten doen voor de som van $2500. Ontwikkelaars krijgen daar het volgende voor terug: OS-onafhankelijke beoordeling, indicaties hoe goed pc's draaien op bepaalde niveau's hardware en ondersteuning en weer een mooie seal of approval voor op je doosje of als plaatje bij je download.

Veel details zijn er nog niet bekend, wel is er bekendgemaakt wat men als minimumperformance rekent binnen het systeem. Schrik niet, maar de PC Gaming Alliance rekent 30FPS op een oogverblindende resolutie van 720P als minimumperformance met alle toeters en bellen aan. In een tijd waar 1080P/1200P/1440P (afhankelijk van monitorgrootte) met 60FPS zo'n beetje als standaardwens gerekend wordt voor de pc is dit nogal een veilige minimumeis aan games. 

Anno maart 2014 begint men met het stempels op games die meewerken te drukken. De PC Gaming Alliance is een organisatie waaraan onder andere AMD, Intel, Epic, Razer, Epic en Capcom deelnemen.

PC Gaming Alliance

Weer zo'n mooi logo om je coverart te verpesten

Scholen eerder dicht om sinterklaasstorm

Enkele scholen in het noorden gaan donderdagmiddag eerder dicht vanwege de naderende noordwesterstorm. De scholen hopen dat alle leerlingen daardoor thuis zijn voordat het echt hard gaat waaien.

De lessen op de rijksscholengemeenschap in Harlingen vervallen vanaf 10.30 uur. De sinterklaasvieringen van diverse klassen worden een dag verplaatst. De Winkler Prins scholengemeenschap in Veendam sluit de duren om 12.30 uur en het Zernike College, met vestigingen in Groningen, Haren en Zuidlaren stopt rond het middaguur.

Het KNMI verwacht dat vooral het noorden van het land te maken krijgt met fikse windstoten. Op de Waddeneiland kunnen windsnelheden tot 130 kilometer per uur worden bereikt. In de provincies Zuid-Holland, Noord-Holland, Friesland, Groningen, Flevoland en Drenthe geldt code oranje rood voor extreem weer.

'YOLO, kids en swag moeten weg'

De woorden kids, swag, papadag en selfie mogen wat betreft de Nederlandse taalgebruikers verdwijnen. Ook yolo, dagdagelijks, confederalisme, participatiesamenleving en crisis zijn door het Instituut voor Nederlandse Lexicologie (INL) genomineerd om 'weg' te stemmen.

Het INL riep Nederlanders en Vlamingen vorige maand op om woorden te nomineren die ze niet meer terug willen zien in 2014. Het instituut kreeg daarop ruim achthonderd reacties. Vooral clichéwoorden, hypewoorden en politieke 'holle' termen roepen ergernis op bij de taalgebruikers, aldus het INL.

Een woord als kids vinden de inzenders overbodig, zo blijkt uit de reacties. Men stoort zich vooral aan het 'hip doen waar het niet nodig is'.

Vanaf donderdag kan een week lang gestemd worden op de tien genomineerden. Het INL maakt de 'verliezer' volgende week vrijdag bekend. Het woord wordt, als het daarin is opgenomen, niet daadwerkelijk uit de woordenboeken geschrapt.

Eerste stormdode in Schotland

Het stormachtige weer dat grote delen van Noord-West Europa teistert heeft donderdag in Schotland een leven geëist. Her en der in Schotland is de stroom uitgevallen. Het Schotse verkeersbureau waarschuwt mensen niet de straat op te gaan. In het oosten van Engeland wordt er rekening mee gehouden dat duizenden gebouwen door overstromingen blank komen te staan. In West Lothian, een streek ten westen van Edinburgh, vond een vrachtwagenchauffeur de dood toen zijn vrachtwagen omver werd geblazen, meldt de BBC.

In grote delen van Groot-Brittannië is door het Met Office, het Britse weerbureau, code oranje afgegeven, wat betekent dat mensen rekening moeten houden met zeer zwaar of zelfs gevaarlijk weer. Het land zet zich schrap voor wat de zwaarste weersomstandigheden in dertig jaar tijd kunnen worden. De Britse eilanden kunnen getroffen worden door regen, sneeuw, wind, mist en ijzel, aldus het Met Office.

Schotland en het noordoosten van Engeland worden het zwaarst getroffen. In Schotland zijn al windsnelheden tot 183 kilometer per uur gemeten. De Schotse spoorwegen hebben uit voorzorg de hele dienstregeling geschrapt.

De Engelse oostkust kan te kampen krijgen met een springtij dat al dertig jaar niet meer is voorgekomen en voor zware overstromingen kan zorgen. In sommige gevallen kan de stormvloed een niveau bereiken zoals tijdens de Watersnoodramp in 1953.

De waterkeringen van de rivier de Thames worden later donderdag gesloten om Londen te behoeden voor overstromingen.

Tachtigduizend huishoudens in Schotland zitten zonder stroom, met name in het noordwesten van de Hooglanden, zegt energiemaatschappij Scottish Hydro Electric, omdat elektriciteitsmasten zijn getroffen door omgewaaide bomen. Ook de eilanden aan de westkant van Schotland en de Orkney-eilanden hebben te kampen met stroomuitval.

Andere delen van Noordwest-Europa kunnen ook hun borst nat maken. Niet alleen Nederland, waar in sommige provincies langs de kust code rood is afgegeven, maar ook Duitsland houdt rekening met zwaar weer. Veerboten aan de Duitse noordwestkust liggen in de haven en de Duitse spoorwegen waarschuwen voor vertragingen in het noorden van het land.

De Duitse weerdienst waarschuwt dat het stormfront, dat boven de Atlantische Oceaan aan kracht wint, poollucht kan meenemen. Laaggelegen gebieden moeten daarom rekening houden met sneeuwval.

VVD en Dijsselbloem botsen over bankenunie

VVD, SP en CDA willen geen Europees fonds waarmee banken kunnen worden gered. De drie partijen dienden donderdag onder aanvoering van VVD-Kamerlid Mark Harbers een motie in waarin wordt gepleit voor 'nationaal afgebakende fondsen'. Ze gaan daarmee in tegen het kabinet.

De drie partijen willen ook dat Nederland 'onder alle omstandigheden' zeggenschap houdt over de vormgeving van de Europese bankenunie. Naar eigen zeggen willen de drie partijen zo voorkomen dat de Nederlandse belastingbetaler toch weer opdraait voor de problemen van banken in andere landen.

Volgens minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) zegt de motie niet te kunnen uitvoeren, omdat die feitelijk betekent dat er geen Europese bankenunie komt. "Een stelsel met nationaal afgebakende fondsen is echt iets anders dan waar het kabinet nu op inzet."

Dijsselbloem wil één Europese stroppenpot, maar wel met nationale 'compartimenten'. Het fonds moet worden gevuld met geld van Nederlandse banken. Dat wordt als eerste gebruikt als Nederlandse banken in problemen komen. Daarna moeten compartimenten van andere landen bijspringen. Het voorstel van VVD, SP en CDA betekent volgens Dijsselbloem dat nationale overheden eerder moeten bijspringen.

Dijsselbloem wil dat de nationale compartimenten uiteindelijk verdwijnen en er een echt Europees resolutiefonds komt. Dat Nederland daarbij een deel van de zeggenschap over de eigen banken kwijtraakt is onvermijdelijk. "We zijn wel bevoegdheden aan het overdragen hier."

De Tweede Kamer stemt donderdagmiddag over de motie. Volgende week vergaderen de ministers van financiën van de eurolanden in Brussel over de bankenunie. Mogelijk wordt er dan een akkoord bereikt, dat later deze maand definitief bezegeld kan worden door de regeringsleiders. Dijsselbloem speelt als Eurogroepvoorzitter een belangrijke rol bij de onderhandelingen.

Detailhandel kan crisis niet langer bestrijden

Na zes kwartalen van omzetkrimp begint de zwakke consumptie haar sporen achter te laten in de Nederlandse detailhandel. Het aantal faillissementen in de sector bereikte in het derde kwartaal het hoogste punt ooit gemeten, zo maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek donderdag bekend. Toch worden de detailhandelaren iets optimistischer over de toekomst.

Bijna 250 detailhandelaren moesten vorig kwartaal hun deuren sluiten, een stijging van veertig procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Sinds het statistiekbureau twintig jaar geleden begon met zijn metingen, is een dergelijk aantal faillissementen nog niet voorgekomen. Over de eerste negen maanden van dit jaar gingen in totaal 670 winkeliers op de fles.

De Nederlandse detailhandel kampt al tijden met teruglopende verkoop. Ook tussen juli en september nam het aantal verkochte producten weer af, met vier procent in vergelijking met een jaar eerder. Omdat de prijzen de afgelopen anderhalf jaar onvoldoende stijgen om die krimp te kunnen opvangen, komen detailhandelaren netto in het rood uit.

De omzet van de ondernemers in de sector daalt daardoor al sinds het tweede kwartaal van vorig jaar. Vooral verkopers van elektronica hadden het vorig kwartaal zwaar. Hun inkomsten daalden met dertien procent, de sterkste krimp in vier jaar tijd. Ook bouwmarkten en woonwinkels kenden echter een moeizaam kwartaal.

De ondernemers worden dan ook nauwelijks positiever over de situatie waarin ze verkeren. Wel kijken ze met meer optimisme naar de komende maanden. Zo denken steeds meer handelaren dat hun omzet in het vierde kwartaal weer gaat stijgen. Ook verwachten ze dat de economische tegenwind langzaam gaat liggen.

DICE geeft Battlefield 4 topprioriteit

Keek je uit naar Mirrors Edge 2 of Star Wars: Battlefront 3? Dan mag je nog even wachten, want DICE heeft besloten om Battlefield 4 nu alle aandacht te geven die het verdiend had voor release. Als een dik meisje met bril, beugel en rood haar heeft de titel last van problemen waar ze niet meteen wat aan kan doen.

Hoewel Battlefield in het verleden ook lang niet altijd vlekkeloos de markt betrad, heeft het wel de reputatie snel aangepast te worden en dan goed speelbaar te zijn. Recente patches hebben veel kinderziektes kunnen verhelpen, maar niet genoeg. Gamers klagen op sociale media en het aangebouwde Battlelog over de bugs die zij nog tegenkomen. DICE lijkt hier nu naar te luisteren, al dan niet onder druk van uitgever EA. 

Nogal rigoreus staakt DICE de ontwikkeling van alle aanstaande dlc-pakketten van de titel, maar ook projecten als Mirror's Edge 2 en Star Wars: Battlefront 3 worden nagenoeg volledig platgelegd om alle technische aandacht op Battlefield 4 te richten.

Dit moet helaas opgetekend worden uit monde van een EA-woordvoerder. "We weten dat we nog een lange weg te gaan hebben dit spel te repareren. Het is onze absolute eerste prioriteit. Het team van DICE werkt non-stop om de problemen te repareren. We weten dat veel spelers gefrustreerd zijn over de release, we voelen met hen mee en hebben er begrip voor. We zullen niet stoppen met het repareren tot de problemen verholpen zijn." Dat EA met ons meevoelt kán te maken hebben met het feit dat ze een paar onhandige releases hebben gehad in het recente verleden waarbij spellen nagenoeg onspeelbaar waren.

Naast deze mededeling kun je je afvragen waarom China Rising dan wel uitgebracht is, gezien daar voor veel spelers momenteel weinig lol aan te beleven valt. Volgens EA komt dat door maar één reden: de dlc was nagenoeg klaar toen EA en DICE samen besloten om alle energie te focussen op het repareren van hun beoogde paradepaardje.

Net als dikke meisjes met bril, beugel en rood haar kan Battlefield 4 alsnog opdrogen tot een verbazingwekkend lekker ding. Met tijd, aandacht en liefde.

Battlefield 4 - Graphics
No rest for the wicked

Robben is er kapot van

Eerder meldden we al dat Arjen Robben zeker tot de winterstop niet in actie komt. De Nederlander liep gisteren in de bekerwedstrijd van Bayern München tegen FC Augsburg een vleeswond op en daarnaast schade aan de kniebanden en een gehavend bot.

"Ik ben er helemaal kapot van. Het ging zolang goed, en dan word je op zo'n manier uit de wedstrijd geschopt. Hij doorboorde letterlijk mijn been", zei de Groninger tegen de NOS.

Aanvankelijk werd er gedacht dat Robben enkel een diepe vleeswond had opgelopen, een mri-scan bracht ook ander letsel aan het licht. "Je kunt zeggen dat het bot is ingescheurd. Frustrerender kan niet".

Oranje loot goed bij generale repetitie

Oranje heeft bij de generale repetitie van de WK-loting een goede groep geloot. Oranje werd ingedeeld in groep F bij groepshoofd Colombia, Kameroen en Honduras.

Twee groepen sprongen eruit bij de loting. In groep A kreeg Brazilië gezelschap van Frankrijk, Australië en Italië. Opvallend daarbij is dat Frankrijk bij de generale in pot twee werd geloot en dus niet bij de overige Europese landen zat.

De andere sterke groep was groep E, waarin regerend wereldkampioen Spanje werd ingedeeld bij Engeland, Zuid-Korea en Ivoorkust. België had daarentegen een gunstige loting. Ze zouden het volgens de proefloting op moeten nemen tegen Algerije, Mexico en debutant Bosnië. De echte loting vind morgen vanaf 16.30 uur.

De volledige loting;

Groep A: Brazilië, Frankrijk, Australië en Italië
Groep B: Uruguay, Nigeria, Amerika en Kroatië
Groep C: Argentinië, Ghana, Costa Rica en Rusland
Groep D: Zwitserland, Chili, Japan en Griekenland
Groep E: Spanje, Ivoorkust, Zuid-Korea en Engeland
Groep F: Colombia, Kameroen, Honduras en Nederland
Groep G: Duitsland, Ecuador, Iran en Portugal
Groep H: België, Algerije, Mexico en Bosnië

'Robben toch langer aan de kant'

Arjen Robben komt voor de winterstop niet meer in actie. Dat heeft zijn vader en zaakwaarnemer Hans Robben donderdag aan de NOS verteld. In eerste instantie werd alleen gedacht aan een diepe vleeswond, maar bij onderzoek in het ziekenhuis werd vastgesteld dat ook kniebanden beschadigd zijn en het bot in de knie ingedeukt is.

Bayern München heeft de lezing van Hans Robben nog niet bevestigd. Op de clubwebsite was trainer Pep Guardiola nog hoopvol. "Ik hoop dat Arjen ons op zijn laatst bij het WK voor clubteams weer kan helpen", liet de Spanjaard weten. Technisch directeur Matthias Sammer gaf woensdag al aan dat er nog weinig te zeggen viel over de blessure. "We kunnen meer zeggen als hij uitgebreid onderzocht is."

Door de blessure mist Robben Bundesligaduels tegen Werder Bremen en Hamburger SV. Ook de laatste poulewedstrijd in de Champions League tegen Manchester City en het WK voor clubteams gaan aan zijn neus voorbij.

Robben werd woensdag in het bekerduel met FC Augsburg hard geraakt door doelman Marwin Hitz. Door diens drieste uitkomen raakte de Groninger, die in de vierde minuut al voor de 1-0 had gezorgd, na een kwartier geblesseerd.

Prison Architect en de veranderende industrie

Prison Architect is nog steeds in alfa, maar toch heeft de game al ruim negen miljoen dollar opgehaald. Het succesverhaal illustreert een verandering in de game-industrie. Uitgevers worden steeds minder belangrijk en het zelfstandig publiceren van games neemt een vlucht.

In 2002 richtten Mark Morris en Chris Delay de studio Introversion Software op en al gauw hadden vervelende ervaringen met uitgevers. De studio moest ontzettend veel geld uitgeven om Darwinia+ uit te kunnen geven op Xbox Live. De mannen besloten al snel dat ze het beter zelf konden regelen.

Introversion moest $10.000 per devkit betalen: “Yeah, it’s ridiculous, and it’s non-refundable once you’ve bought it. You’ve got to pay – I think our quality assurance bill was $30,000 for testing with Darwinia+, and it took four years to get the game certified to a standard that Microsoft wanted. It then sold rubbish. We hardly shipped any units on Xbox 360, compared to PC.”

Dankzij Kickstarter en andere simpele manieren om je game uit te geven kunnen onafhankelijke ontwikkelaars games publiceren en dat is een groot succes. Chris Robert's Star Citizen is ook zo'n daverend succes: de game bracht tot nu toe maar liefst 31 miljoen dollar op! De industrie is duidelijk veranderd.

“We could feel that there was something in this new way of thinking – that gamers want to help to make games, we just needed to figure out how to take these existing concepts and fuse them into something that’d work for us. We spent a lot of time arguing about how best to do it and ultimately settled on our kick-starter-esque website. We really didn’t know how successful it would be, and we decided that we needed to sell 100 units in the first 24 hours to make it a viable project. We absolutely smashed this number and the rest, as they say, is history.”

“Ultimately we want to make a standalone game. Everything is subservient to that goal.  We’re not interested in prolonging the alpha or ‘sustaining interest’ as such. We have a master work list of everything that we want to include in Prison Architect and we’ve adapted our development process so that we can release meaningful chunks of that work list around once per month."

“I liken the process to steering a oil tanker – we have our own vision for Prison Architect and we know the path we are heading in, however we keep a close eye on the forums, twitter and facebook accounts, and the thoughts and views of the community kind of act like tug boats nudging the tanker in one direction or another."

“I think it’s important for us not to become a slave to the masses, but equally the community have a constant a positive influence on what we do. Great examples of feedback in motion are when we’ve released a feature and the fans hate it. Under our normal process we would have just continued with that feature and piled more stuff on top of it, but now bad stuff gets culled quickly.”

Nu Sony en Microsoft zich meer richten op onafhankelijke ontwikkelaars, lag de vraag voor de hand of Prison Architect ooit op Xbox One of PlayStation 4 uitkomt. “We’re definitely going to sit on the fence and see how things pan out. Never say never and Prison Architect is our most popular game to date and it may suit a console audience, but having been burnt before we’re not going to be an early adopter.”

Prison Architect kan via Steam gekocht worden.

Prison Architect

Europa wint Mosconi Cup opnieuw

De Europese poolbiljarters hebben woensdag de Mosconi Cup opnieuw gewonnen. In Las Vegas werd de Amerikaanse ploeg met liefst 11-2 verslagen. De Nederlander Niels Feijen werd verkozen tot waardevolste speler van het jaarlijkse toernooi. Eerder viel die eer hem in 2011 al te beurt. Europa heeft sinds 2010 de Mosconi Cup in de kast staan.

Na twee van de vier dagen van het evenement had Europa nog drie punten nodig en die werden woensdag in drie wedstrijden binnengesleept. De Nederlandse captain van Europa, Johan Ruijsink, was tevreden met het door zijn ploeg vertoonde spel en gaf zijn ploeg dan ook alle eer. "Ik heb een geweldig team met spelers van wereldklasse."

Microsoft weert zich tegen overheidsspionage

Microsoft wil data op zijn servers beveiligen tegen overheidsspionage. Het Amerikaanse softwarebedrijf gaf woensdagnacht aan dat het gaat om de beveiliging van de interne communicatie en online diensten als Outlook, Office 365 en Skydrive. Het softwarebedrijf heeft in de afgelopen weken de eerste beveiligingsaanpassingen al doorgevoerd.

Microsoft wil een betere versleuteling doorvoeren om data en diensten uit handen van de NSA te houden, schrijft het in een blog. Daarnaast wil het bedrijf meer openheid tonen over de veiligheid van de broncode van zijn softwarepakketten. Mocht de overheid toegang eisen tot data van klanten, dan zal Microsoft dit communiceren naar de klant en bovendien aanvechten in de rechtbank.

Eind volgend jaar zou de aanscherping van de beveiliging afgerond moeten zijn. Vorige maand werd bekend dat de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA servers van Google en Microsoft aftapt. Daarnaast vraagt de NSA met regelmaat gegevens van personen op bij bedrijven als Microsoft, Google, maar ook Facebook, Twitter en Yahoo.

Piratenpartij: overspoel AIVD met inzageverzoeken

De Piratenpartij heeft twee voorbeeldbrieven gepubliceerd die gebruikt kunnen worden om inzage te krijgen in de gegevens die de AIVD en MIVD hebben verzameld. De wet op Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten kent namelijk de mogelijkheid om een informatieverzoek te doen bij de verantwoordelijke ministers. De Piratenpartij hoopt zo een massale stroom van verzoekschriften naar de verantwoordelijke ministers op gang te brengen.

Door de gebleken gebrekkige controle op de werkwijze van de veiligheidsdiensten is het nodig dat burgers nu actie ondernemen en zelf de inlichtingendiensten gaan controleren.

"Nu duidelijk is geworden dat de AIVD hele databases van internetfora binnenhaalt, zullen er veel mensen zijn die de afgelopen jaren volkomen onterecht in de sleepnetten van de geheime diensten gevangen zijn. Het is belangrijk dat iedereen daarover opheldering kan eisen." stelt Dirk Poot. "De wet op de inlichtingen en veiligheidsdiensten kent maar heel beperkt rechten toe aan de bevolking. Dit is één van de weinige rechten die deze wet ons biedt, dus laten we er dan ook gebruik van maken. Het is duidelijk dat de eigenlijke controleurs in hun taak tekort schieten, dus moeten we het zelf maar doen."

De Piratenpartij hoopt met deze actie twee dingen te bereiken. Wanneer de actie een succes wordt maken de vele informatieverzoeken het systeem van burgerspionage zowel duurder als transparanter. Het tappen van internetverkeer is nu zo goedkoop dat de veiligheidsdiensten de verleiding maar moeilijk kunnen weerstaan. Door zowel de ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties als Defensie te overspoelen met informatieverzoeken wordt het hele proces van burgersurveillance een stuk kostbaarder. Daarbij vormt een stapel postzakken op twee departementen een lastig te negeren protest, aldus de Piratenpartij.

'Klachten stromen binnen bij gevangenismeldpunt'

Bij het misstandenmeldpunt voor personeel in het gevangeniswezen zijn in een week tijd ruim honderd klachten binnengekomen. Bij Abvakabo FNV kwamen er honderd binnen, bij CNV Publieke Zaak enkele tientallen, laten de bonden donderdag weten.

Met het meldpunt willen de bonden een beeld krijgen van de uitwerking van de plannen van staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD, die 271 miljoen euro op het gevangeniswezen bezuinigt. Dat gaat gepaard met de sluiting van gevangenissen en reorganisaties. Het personeel ervaart dit volgens Abvakabo FNV als 'chaotisch'. De plannen zouden leiden tot veel onzekerheid onder het personeel.

De meldingen gaan volgens Abvakabo FNV over een gebrekkige begeleiding naar ander werk, willekeurige overplaatsingen en afspraken over sociaal beleid die niet worden nagekomen. Ook zouden medewerkers onder druk worden gezet en zou de werkdruk te hoog zijn. Hierdoor zou de veiligheid binnen gevangenissen worden aangetast.

Aanval op ministerie van defensie Jemen

Een zelfmoordterrorist heeft donderdag een bomauto tot ontploffing gebracht bij het Jemenitische ministerie van defensie in Sanaa. De explosie werd gevolgd door een aanval van een groep niet nader geïdentificeerde gewapende lieden. Er zijn zeker twee doden en twintig gewonden gevallen. De aanvallers zijn afgeslagen. Het merendeel is gedood, zei het ministerie.

Een bij het ministerieel complex behorend ziekenhuis is zwaar beschadigd geraakt. Ook werd een aantal op het terrein geparkeerde personenauto's en pantservoertuigen verwoest.

De verantwoordelijkheid voor de aanval is niet opgeëist. De verdenking gaat evenwel uit naar de plaatselijke tak van Al-Qaida.

Rutten: "Vind het vervelend voor Cocu"

PSV zit in de hoek waar de klappen vallen. De Eindhovenaren staan op de tiende plaats en moeten het zaterdag opnemen tegen koploper Vitesse.

Fred Rutten werkte voor zowel PSV als voor Vitesse. De werkloze trainer kijkt zaterdagavond met veel belangstelling naar het duel tussen zijn voormalige werkgevers. "Gevoelsmatig verwacht ik een gelijkspel, maar ik hoop op een zege voor PSV. Na acht jaar in Eindhoven te hebben gewerkt zit de liefde voor die club net iets dieper", zegt Rutten.

Het valt Rutten zwaar dat Philip Cocu dit als onervaren trainer allemaal mee moet maken. "Ik vind het vervelend voor Phillip Cocu, dat hij als beginnende trainer dit mee moet maken, maar dit hoort ook erbij", zegt hij in De Telegraaf.

"Het is geen gemakkelijke situatie. Een belangrijke oorzaak lijkt mij de jeugdigheid van de selectie. Die bestaat voor het grootste deel uit jonge honden, die voor het eerst echt ervaren wat het inhoudt om bij een topclub te spelen. Bij een club als PSV moet je altijd presteren en dat brengt extra druk met zich mee. Dat zijn de wetten van topvoetbal."

Rutten denkt niet dat PSV de weg naar boven snel zal vinden. "Als je eenmaal in zo’n situatie zit, is het heel moeilijk om dat om te draaien en een reeks van acht, negen overwinningen neer te zetten. Het gaat echt heel lastig worden."

PSV ging afgelopen zondag nog met 3-1 onderuit op bezoek bij Feyenoord. Na vijftien wedstrijden staat de ploeg van Cocu op de tiende plaats. De achterstand op koploper Vitesse is tien punten.

"DayZ standalone alfa wordt een teleurstelling"

DayZ's aankomende standalone alfaversie wordt een teleurstelling voor iedereen die niet geïnteresseerd is in een kijkje achter de schermen in de ontwikkeling van de game, zo waarschuwt creative lead Dean 'Rocket' Hall. Hij noemt de versie "a true-blue alpha".

“Massive areas of the engine were entirely reworked, involving a large team of people over the last 12 months. Much of what these achievements will enable won’t be seen for many months – so I really plead for anyone who is on the fence to take a skeptical approach – watch streams, read reviews, watch some let’s play and form your opinion,” zo zegt Rocket.

“You could always come back to the game in three, six months time and buy it then. Buying early will be a recipe for disappointment, it’s a chance for those who want to be part of that whole process. For them, the process is as much as part of the game as the whole experience. For many, this is the opposite of what they want. To enable a smooth launch, we really are targeting it at a core audience who want to get deeply involved in a very barebones experience that is a platform for future development.”

Dean Hall laat verder weten dat Bohemia flink wat voortgang heeft geboekt om de framerate hoog te houden wanneer er veel spelers in de buurt zijn.

“Overall, the mood on development is quite upbeat. We’re all pretty tired, as it has been very late and long working days. We had a new programmer and new designer start this week, and some assistance from the ArmA 3 team to prepare the creation of our own audio team,” zo voegt Dean Hall toe.

“We’re looking forward to getting the Alpha out into Early-Access. I think that while some might be disappointed that this is not some feature-packed, graphically focused, masterpiece – we’ve been focused on addressing the major architectural issues and it’s represented a massive body of work over the last 12 months.”

DayZ standalone is binnenkort te spelen via Steam Early Access, maar verwacht dus nog geen echte game.

DayZ zeer waarschijnlijk ook voor PS3

Next-gen carrière in NBA 2K14

2K heeft vandaag de NBA 2K14 MyCareer trailer uitgebracht, met daarin aandacht voor de ontwikkeling van de geheel vernieuwde gameplaymodus voor next-gen consoles.

De trailer is voorzien van een kijkje achter de schermen bij de verhaallijn in MyCareer. Voor het eerst worden er uitgebreide cutscenes gebruikt om het verhaal leven in te blazen. Jij als rookie moet je bewijzen in de NBA, terwijl je aartsrivaal natuurlijk beter dan jij wil zijn. Gelukkig is het geen GTST en moet je doen waar het spel voor bedoeld is: basketballen.

Deze modus op deze manier is alleen beschikbaar op NBA 2K14 voor PlayStation4 en Xbox One.

Mad Max behoudt mysterie uit films

De game Mad Max moet hetzelfde mysterieuze gevoel oproepen bij spelers als de films ook deden. Senior game designer Emil Kraftling zegt dat de game verder bouwt op het thema dat George Miller heeft neergezet met de films: de spelers weten dat de wereld is vernietigd, maar ze weten niet hoe.

“Obviously we want to maintain that sense of mystery about what has happened in the world, and what is the history of every place that we visit. And while some of it is things that we have explained in development — either on our own or through the consulting with George Miller — while we know it, we don’t spell it out to people, but it affects how certain areas are constructed and what we find in certain area," aldus Emil Kraftling.

“There’s a lot there for the players to discover if nothing else. They won’t get the answer, but they will be able to look at a place and start thinking about how it came to be like that.”

Als voorbeeld vertelt Kraftling over een gebied genaamd 'The Great White,' dat lijkt op een witte woestijn of vlakte.

“It’s the old seabed, and there’s all this trash and the treasures of the old world that were buried at the bottom of the sea that is now exposed, or semi-exposed,” zo legt hij uit. “That’s a really interesting location to be in and explore, and see all of these things that when you first come across them, you might be like ‘oh, this is an old rock’, and then you realize what was here before was maybe a reef, or something that was very different in the old world than it is in this one"

“There’s a lot of interesting stuff there for us as developers as well as for players, and what we know and what the players know will not necessarily be the same. In some instances, I know myself that we have some stuff in the world, and it’s not described anywhere why it is how it is, but I’m making educated guesses as to why it is this way.”

Mad Max komt in 2014 uit voor pc en next-gen consoles.

Mad Max

Ibrahimovic teleurgesteld na verlies

Paris Saint-Germain verloor sinds lange tijd weer eens een wedstrijd. Evian Thonon Gaillard was met 2-0 te sterk.

De club uit de Franse hoofdstad had dit seizoen nog geen officiële wedstrijd verloren, dus het verlies kwam hard aan bij de ploeg van Laurent Blanc. Sterspeler Zlatan Ibrahimovic was erg teleurgesteld na de 2-0 nederlaag.

"We speelden een slechte wedstrijd en verdienden totaal niet om te winnen", zegt Ibrahimovic tegen Franse media. "We zijn geen moment in ons spel gekomen en het team zat vandaag niet goed in elkaar. Hopelijk is dit een wake-up call voor ons."

"Het is zaak dat we geconcentreerd blijven en beseffen dat elke wedstrijd moeilijk kan zijn", aldus de Zweeds international. Zijn trainer Laurent Blanc was het daarmee eens. "We hebben weinig gecreëerd en kunnen onszelf het verlies verwijten. In de eerste helft konden we de score openen, maar in de tweede hadden we bijna geen kansen."

Thuisploeg Evian kwam na rust op 1-0 door een doelpunt van Clarck N'Sikulu, waarna Modou Sougou drie minuten voor tijd het duel besliste. Het was de eerste nederlaag in een officiëel duel voor PSG sinds 17 april van dit jaar. Destijds verloor de ploeg in de kwartfinale van de Coupe de France na strafschoppen. Ook toen was Evian de tegenstander.

Magnussen blij met Button

In 2014 zal Jenson Button zijn vijftiende Formule 1-seizoen rijden. Hij hoopt Kevin Magnussen met zijn aanwezigheid te verblijden.

De Deen zal zijn debuut maken in de koningsklasse. Wie weet kan hij de wereldkampioen van 2009 wel de oren wassen. "Ik ben klaar om te leren van Jenson. Ik zal alles uit deze kans halen en hij zal een geweldige teamgenoot zijn," aldus de Deen.

Magnussen neemt het debuut van Lewis Hamilton als voorbeeld zei hij op Twitter. Dat is een mooi streven alleen is hij een stuk witter. "Dat is een prima maatstaf. Hij bewees dat zoiets kon en Lewis is een fantastische coureur."

"Ik voel natuurlijk druk, omdat McLaren een topteam is en grote resultaten verwachten. Maar ik voel geen extra druk omdat mijn vader ook Formule 1-coureur was."

Anderlecht uitgeschakeld in beker

In de Belgische beker heeft Westerlo gisteravond gezorgd voor de uitschakeling van RSC Anderlecht. Na negentig minuten (1-1) en een verlenging (2-2) werd het lot door middel van strafschoppen beslecht. De tweedeklasser onder leiding van Dennis van Wijk won nadat Aleksandr Mitrovic de beslissende penalty niet in het doel wist te leggen. Het was behoorlijk slecht, hoorden wij John van den Brom, de coach van Anderlecht, zeggen.

Al na zeven minuten kwam Westerlo verrassend op voorsprong door een doelpunt van Sherjill MacDonald. Vlak na rust was het weer gelijk toen Massimo Bruno er een bal had ingeknald. In de verlenging was het weer Westerlo met een doelpunt, maar dat was nog niet het toppunt. Anderlecht maakte weer gelijk en dus gingen ze bij de strafschoppen alsnog door het slijk.

Van den Brom was niet echt over de uitslag te spreken en hij zei dat zijn ploeg nu echt de handen uit de mouwen moet steken. "Dit is een groot drama voor ons. We hebben het schandalig slecht gedaan en dan zie je dat je ook tegen een tweedeklasser in de problemen komt. Iedereen, zowel de staf als de spelers, moet bij zichzelf te rade gaan over deze avond, want we hebben veel te weinig gebracht", aldus de 47-jarige man.

"Ik gaf enkele jongens de kans om zich te tonen, want spelers zijn heel goed in zeggen dat ze moeten spelen. Heel wat jongens zijn door de mand gevallen. De competitie is nog het enige dat rest, maar we zijn vooral teleurgesteld. Dat dit ook op mij terechtkomt? Dat weet je, daar moet je niet van weglopen. Je bent coach in goeie en in slechte tijden.", vervolgt van den Brom, die vindt dat het echt niet meer kan.

[NBA] Duel in Mexico afgelast na stroomuitval

Mexicaanse fans van de NBA moesten gisteren teleurgesteld weer naar huis. Want de stroom in de Arena Ciudad de Mexico gaf niet thuis. De San Antonio Spurs en de Minnesota Timberwolves zouden daar gisteren aantreden, maar door een doorgebrande transformator werd er nergens om gestreden.

De zaal liep vol met rook, waardoor niemand kon zien waar er een speler opdook. Mexico mocht zestien jaar geleden een wedstrijd van de NBA organiseren en het zal nu weer een tijd gaan duren voordat ze het weer mogen proberen. Het duel zal namelijk later gewoon in de VS worden gespeeld, alwaar dan de punten tussen de Timberwolves en Spurs worden verdeeld.

'Inspectie deed goed werk bij Ibn Ghaldoun'

De Inspectie van het Onderwijs heeft juist goed werk gedaan bij de inmiddels opgeheven islamitische scholengemeenschap Ibn Ghaldoun. Bij het onderzoek werd geëxperimenteerd met een nieuwe vorm van toezicht en daarmee is mogelijk een nieuwe standaard voor het toezicht op scholen ingesteld, concludeert de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur (NSOB) in een onderzoek.

Op de rol van de inspectie werd eerder kritiek geuit. Eind september bleek dat de inspectie al enkele maanden voor de examenfraude een vertrouwelijke brief kreeg waarin een docent waarschuwde voor frauduleuze praktijken van leraren en leerlingen. Omdat hier geen bewijs voor was, greep de inspectie niet in. Ook werd het toezicht op de school niet opgeschaald.

De kritiek op de handelswijze van de inspectie is volgens de NSOB deels terecht, 'maar voelt toch wat unfair'. Juist door vernieuwingen in het toezicht zouden zaken aan het licht zijn gekomen die eerder niet zichtbaar waren. "Een succesvolle vernieuwing in het toezicht leidt tot verwijten aan de toezichthouder. De inspectie heeft het - zo menen wij - in dit onderzoek naar Ibn Ghaldoun niet alleen anders maar naar de omstandigheden goed gedaan."

De aanpak van de inspectie was bij Ibn Ghaldoun anders in die zin dat niet alleen werd gekeken naar wat in het verleden was misgegaan, maar ook naar wat van de toekomst mocht worden verwacht. Omdat de inspectie verbetering verwachtte, wachtte die met ingrijpen.

Volgens critici duurde dat wachten te lang, maar volgens de NSOB moet de inspectie juist vaker ook rekening houdt met wat in de toekomst van een school mag worden verwacht. "Daar wordt niet alleen het toezicht, maar vooral ook het onderwijs uiteindelijk beter van."

Ibn Ghaldoun kwam in opspraak toen bleek dat leerlingen examens hadden gestolen. Bijna zeventienduizend leerlingen moesten het vwo-examen Frans hierdoor een dag later maken. De examenfraude resulteerde uiteindelijk in het dichtdraaien van de geldkraan van Ibn Ghaldoun door staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD), waarna de scholengemeenschap failliet werd verklaard.

De leerlingen werden hierna ingeschreven bij een christelijke scholengemeenschap. Ze krijgen nog les op dezelfde locatie, maar van een nieuw docententeam. Voor de examendiefstal worden elf leerlingen vervolgd.

'John de Mol wil Sanoma verlossen van SBS'

Televisieproducent John de Mol zou het tv-bedrijf SBS volledig willen overnemen. Het bedrijf van De Mol, Talpa, zou daarvoor een aanbod hebben gedaan aan het Finse mediaconcern Sanoma. Dat schrijft Het Financieele Dagblad donderdag op basis van bronnen rondom de drie bedrijven.

Sanoma heeft nu twee derde van de aandelen van SBS. John de Mol zou daar per saldo 373 miljoen euro voor over hebben. De Mols bedrijf zou daarbij bereid zijn om het Veronica Magazine volledig aan Sanoma over te doen.

Door het bod wordt SBS gewaardeerd op 520 miljoen euro. Daarmee is het televisiebedrijf sinds 2011 ruim gehalveerd in waarde. In dat jaar betaalden Talpa en Sanoma nog een miljard euro aan het Duitse Prosiebensat.1. voor SBS Nederland. Beide bedrijven schreven afgelopen jaar al miljoenen af op hun belangen.

Talpa verstuurde vorige maand een brief over het bod aan de top van Sanoma. Volgens het FD heeft het Finse bedrijf daar nog niet op gereageerd. Sanoma wilde tegenover de zakenkrant niet ingaan op de brief. Wel verklaarde het bedrijf 'niet geïnteresseerd te zijn in een verkoop'.

SBS heeft onder leiding van Sanoma en Talpa de kijker nog niet weten terug te winnen van RTL en de publieke omroepen. Volgens het FD komt dat mede door de moeizame relatie tussen De Mol en de Finnen. De Nederlandse tv-producent zou willen investeren in de zenders SBS, Net 5 en Veronica, terwijl Sanoma juist wil bezuinigen door de uitgeefactiviteiten samen te voegen met de tv-zenders.

'Truckdieven sterven snel'

De vrachtwagen met zwaar radioactief materiaal die maandag in Mexico werd gestolen, is woensdag teruggevonden. Ook het materiaal, kobalt-60, dat wordt gebruikt bij de behandeling van kanker, is terecht. Het werd opgespoord in de buurt van de door de dieven achtergelaten truck.

De dieven hebben de container evenwel opengebroken en lopen volgens de autoriteiten nu het risico binnen enkele dagen aan de gevolgen daarvan te overlijden. De vrachtwagen werd maandag gestolen en was vanuit Tijuana onderweg naar een opslagplaats voor kernafval. De diefstal had plaats bij Tepojaco, een dorp in de buurt van Mexico-Stad.

Het IAEA meldde dinsdag dat verwijdering of zelfs maar beschadiging van het beschermende omhulsel levensgevaarlijk is. De Mexicaanse autoriteiten breken zich nu het hoofd over de vraag hoe het radioactieve materiaal veilig te stellen. Daar zullen vermoedelijk enige dagen mee gemoeid zijn. Eenheden van het leger en de politie houden de wacht om te voorkomen dat onbevoegden zich in de buurt van het materiaal begeven.

Oranje waarschijnlijk toch niet in Rio

De KNVB leek de hotel- en trainingsaccomodatie al rond te hebben voor het WK. De ploeg zou in Rio de Janairo gaan bivakkeren. Echter, de voetbalbond heeft ook een een optie genomen op een accomodatie in het noordoosten, voor het geval dat ze na de loting vooral in die regio moeten spelen.

"Dat hangt af van de loting. Direct na afloop daarvan zullen we daarover een beslissing nemen”, zei Bert van Oostveen van de KNVB over de genomen optie. Bijkomend probleem met de verhuizing is dat Oranje zowel de wedstrijden als de trainingen in de hitte zal moeten afwerken. Dit kan extra vermoeidheid voor de spelers met zich meebrengen, al hebben ze wel het geluk dat ze minder hoeven te vliegen.

Door de omvang van Brazilië levert het diverse problemen op voor de deelnemende landen. Veel landen hebben al geklaagd over de mogelijke hitte en hadden graag gewijzigde aanvangstijden gezien. De FIFA geeft echter geen gehoor aan deze oproep en houdt vast aan de eerder gestelde tijden.

Toch akkoord over cao zorg

De werkgevers in de zorg hebben woensdagavond laat alsnog een cao-akkoord kunnen sluiten met een aantal vakbonden. Dat gebeurde volgens werkgeversorganisatie ActiZ enkele uren nadat vakbond Abvakabo FNV uit de onderhandelingen was gestapt.

De werkgevers wisten afspraken te maken met vakbonden Nu'91, CNV en FBZ. Volgens ActiZ geldt de nieuwe cao voor "alle 450.000 medewerkers in de zorg".

Medewerkers met een nulurencontract moeten in 2014 allemaal een aanbod krijgen voor een arbeidscontract voor een bepaald aantal uren. Ook zijn afspraken gemaakt over de verhoging van de eindejaarsuitkering en het loon.

Werkgevers- en werknemersorganisaties willen zich ook gaan inzetten voor het behouden van werkgelegenheid. "Met name in de huishoudelijke hulp", aldus ActiZ. "De partijen spraken vanavond af om samen te werken om de tienduizenden ontslagen waar mogelijk op te vangen."

Sylvia Hoeks bleef lachen om borstenscène

Sylvia Hoeks had tijdens de opnames van Bro's before Ho's soms flink moeite haar gezicht in de plooi te houden. In de komedie wordt het personage van komiek Daniël Arends smoorverliefd op haar, en in één scène steekt hij zijn gezicht ongeveer een minuut lang tussen haar borsten. "Dat was echt zo absurd, die scène hebben we een aantal keer opnieuw moeten doen", zegt ze voor de camera van Novum Nieuws.

Arends speelt in Bro's before Ho's Jules, de geadopteerde broer van Max, een rol van Tim Haars. De broers hebben elkaar vroeger bezworen nooit een vaste vriendin te nemen. Ze worden echter beiden smoorverliefd op de beeldschone Anna, gespeeld door Hoeks, wat hun relatie niet ten goede komt.

Het was voor de beide tegenspelers hoe dan ook even wennen. Arends had überhaupt nog nooit geacteerd en voor Hoeks was het de eerste komische rol. "Toch kan ik zeggen dat dit personage waarschijnlijk het dichtst bij mij staat", lacht Hoeks, vooral bekend van serieuze rollen in films als Tirza en de Bende van Oss, en tv-series als Overspel en Bloedverwanten.

"Ik houd erg van relativering, van de antiheld met botte grappen", gaat de 30-jarige actrice verder. "En in deze film wordt de humor nooit te opzichtig. Personages zeggen dingen die grappig zijn maar waar ze zelf niet om lachen. Dat het publiek ook denkt: wat zegt 'ie nou? Dat vind ik geweldig."

Bro's before Ho's, met ook Henry van Loon, Huub Smits, Theo Maassen en Birgit Schuurman, verschijnt donderdag in de bioscoop.

Duizenden kinderen krijgen cadeau via speelgoedbank

Dit jaar krijgen duizenden kinderen met Sinterklaas een cadeau via een speelgoedbank. Het aantal winkels waar speelgoed gratis wordt weggegeven aan armere gezinnen neemt in rap tempo toe, meldt het AD op basis van gegevens van de Kamer van Koophandel en een rondgang op internet.

Het aantal speelgoedbanken is in vijf jaar tijd toegenomen van geen naar ongeveer veertig. De gezinnen die hier aankloppen zijn vaak ook afhankelijk van de voedselbank. Inmiddels maken duizenden gezinnen er gebruik van en dat aantal neemt nog altijd explosief toe, stelt de Sinterklaasbank in de krant. Vorig jaar meldden zich bij deze speelgoedbank, de grootste van Nederland, zo'n 1250 mensen aan. Dit jaar zijn het er meer dan drieduizend.

De eerste speelgoedbank werd in 2008 geopend in Amersfoort. Toen meldden zich honderdvijftig ouders. Nu staat de teller op zevenhonderd.

Het speelgoed krijgen de banken veelal van mensen met kinderen die ermee zijn uitgespeeld. Aan gebruikt speelgoed lijkt geen gebrek te zijn. In Amersfoort werd zelfs enige tijd speelgoed geweigerd omdat de opslagruimte vol zat. Tien speelgoedbanken krijgen ondersteuning van het Oranjefonds. Met het geld kunnen ze ook nieuw speelgoed kopen.

Tientallen grienden gestrand in VS

Tientallen gestrande grienden in de Verenigde Staten kunnen mogelijk niet gered worden. "Het ziet er slecht uit", erkenden betrokkenen woensdag tegenover CNN. Zeker tien van de dieren zouden al zijn gestorven.

De grienden, een soort dolfijnen die erg op walvissen lijken, kwamen vast te zitten in het ondiepe water bij natuurpark Everglades. Het is onduidelijk wanneer dat precies gebeurde. Vissers kregen de groep gestrande dieren uiteindelijk in de gaten en sloegen alarm.

Een poging van hulpverleners om de dieren terug naar dieper water te drijven mislukte. Sommige van de grienden zijn aangespoeld op het strand, terwijl anderen in laag water rondzwemmen.

Volgens experts is de overlevingskans van de dieren gering. De grienden zijn enorm zwaar en de afgelegen plek maakt het lastig om zware apparatuur in te zetten bij de reddingsoperatie.

Tientallen grienden gestrand in VS
Tientallen grienden gestrand in VS (Foto: ANP)

'Bonden dreigen met acties bij KLM'

De vakbonden bereiden acties voor bij KLM en dochtermaatschappijen Transavia en Martinair. Zaterdag houden de cabinebonden VNC en UNC stiptheidsacties bij Transavia. Dat houdt in dat strikt volgens de rusttijdregeling wordt gewerkt en kan betekenen dat vertraagde vliegtuigen aan de grond blijven. De bonden sluiten niet uit dat het personeel uiteindelijk gaat staken, schrijft De Telegraaf donderdag.

Een week geleden liep een overleg tussen KLM en de bonden voor cabinepersoneel vast. VNC en FNV Cabine liet toen al doorschijnen zeer ongelukkig te zijn met de plannen om alle vluchten binnen Europa binnen vijf jaar te laten uitvoeren door dochtermaatschappij KLM Cityhopper, waar het personeel een soberder werk- en rusttijdenregeling heeft. KLM wil zo twintig miljoen euro besparen.

De medewerkers voelen zich tekortgedaan door de besparingen, het gebrek aan waardering en de slechte communicatie, stelt onderhandelaar Sven Laarveld van De Unie in de krant. Ook bij Transavia zou het rommelen. De directie van Transavia is volgens Laarveld bij de cao-onderhandelen die sinds 18 september bezig zijn nog steeds niet met een 'fatsoenlijk' salarisbod gekomen.

Als de directie niet bijdraait, houdt het cabinepersoneel later deze maand collectes bij passagiers, wordt geen service meer verleend aan boord en volgen uiteindelijk werkonderbrekingen.

Marly van der Velden niet warm van seksscènes

Marly van der Velden wordt niet opgewonden als ze een hete seksscène moet spelen. "Het is zo technisch. Er komt totaal geen romantiek bij kijken", zegt de actrice voor de camera van Novum Nieuws.

"Ik heb ook een hele leuke vriend thuis en het is gewoon werk. Dat houd ik heel erg gescheiden", vervolgt Van der Velden. De GTST-actrice heeft er ook geen moeite mee om haar kleren uit te trekken voor haar werk. Van der Velden ging uit de kleren voor het kerstnummer van Playboy. "Ik ben heel blij met het eindresultaat."

Marly laat op de fotoshoot een wildere kant van zichzelf zien. Zo komen er zweepjes en bondage op de foto's voorbij. De actrice is naar eigen zeggen een stuk minder wild. "Ik ben niet van de bondage of van het slaan."

De 25-jarige Van der Velden is erg trots op haar foto's en wil twee kiekjes ingelijst in haar huis hangen. Haar vriend Mike is ook erg trots op de plaatjes van zijn vriendin. "Het zijn zulke mooie foto's geworden."

Timmermans praat met betogers in Kiev

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) heeft woensdagavond een demonstratie in de Oekraïense hoofdstad Kiev bezocht. Hij sprak op het Onafhankelijkheidsplein met betogers en met vertegenwoordigers van de oppositie, laat hij via Facebook weten.

In Kiev gaan al dagen duizenden mensen de straat op uit protest tegen het feit dat de regering een langverwacht samenwerkingsverband met de Europese Unie in de ijskast heeft gezet.

Tegenover Nieuwsuur verklaarde Timmermans dat hij geen partij koos door op het plein te verschijnen. "Ik praat net zo graag met de regering", aldus de minister. Donderdag praat Timmermans met de regering. De minister is in Kiev voor een bijeenkomst van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE).

Acteurs Warcraft-film bekendgemaakt

Legendary en Universal Pictures hebben de cast voor de verfilming van Warcraft aangekondigd. Universal Pictures maakte bekend dat er contracten zijn getekend met Ben Foster, Travis Fimmel, Paula Patton, Toby Kebbell en Rob Kazinsky.

Ze zijn nog in onderhandeling met Dominic Cooper.

  • Ben Foster is bekend van: The Messenger, 3:10 To Yuma, Lone Survivor,Kill Your Darlings, X-Men: The Last Stand en de televisieseries Six Feet Under en Flash Forward.
  • Travis Fimmel speelt in de televisieserie Vikings.
  • Paula Patton acteerde eerder in Baggage Claim, 2 Guns, Mission: Impossible – Ghost Protocol, Precious en Hitch.
  • Toby Kebbell zag zijn naam voorbijscrollen bij The Councilor, The East, Wrath of the Titans, War Horse, The Sorcerer’s Apprentice, Prince of Persia: The Sands of Time, RocknRolla en de aankomende film Dawn of the Planet of the Apes.
  • Rob Kazinsky verscheen eerder in de televisieseries True Blood, EastEnders en de films Pacific Rim en Red Tails.
  • Dominic Cooper speelde in de Captain America-films, Dead Man Down, My Week with Marilyn, An Education en Mamma Mia!.

Er circuleren nog namen rond die nog niet bevestigd zijn. Colin Farrell, Paul Dano, Anton Yelchin en Anson Mount zouden nog in onderhandeling zijn. De productie van Warcraft begint in januari 2014, de film wordt in 2016 in de bioscoop verwacht. Het verhaal van beide kanten, orcs en humans, wordt verteld tijdens de eerste oorlog tussen de twee rassen.

Warcraft

Obese piet

'Kijk,' ging Sinterklaas verder. Hij graaide Joke bij haar middel en trok haar bij hem op schoot. 'Dit is de mooie en lekkere piet.'
Het publiek gilde. Corien zag hoe de Sint zijn handen op de billen en borsten van Joke legde.
'Handjes thuis, Sint,' beet Joke van zich af en ze ging weer op beide benen naast de stoel staan. 'Dit soort dingen doet u maar bij de gaypiet.'
Iedereen lachte. Sint Nicolaas schudde teleurgesteld zijn hoofd, maar knipoogde naar zijn publiek.
'En dit,' zei de goedheiligman, terwijl hij naar Corien draaide, 'dit is de obese piet. Die ziet er niet uit.'
Weer lachte iedereen.

Regering Oekraïne bereid te praten met oppositie

De Oekraïense regering is bereid met de oppositie te praten over vervroegde parlements- en presidentsverkiezingen. Dat heeft vicepremier Serhij Arboezov woensdag gezegd, melden Oekraïense media. Arboezov zei dat vervroegde verkiezingen een oplossing kunnen zijn voor de crisis waarin het land is verzeild geraakt.

Woensdag gingen weer duizenden mensen de straat op uit protest tegen het feit dat president Viktor Janoekovitsj een langverwacht samenwerkingsverband met de Europese Unie in de ijskast heeft gezet. Eerder op de dag verklaarden drie oud-presidenten van Oekraïne zich solidair met de betogers en waarschuwden voor een onbedwingbare crisis in het land.

Code oranje voor West- en Noord-Nederland

Vanwege zeer zware windstoten geldt donderdagmiddag code oranje in het westen en noorden van het land. Dat meldt het KNMI woensdag aan het eind van de middag. Het weerinstituut geeft de storm daarmee de kwalificatie extreem.

Code oranje geldt voor alle kustprovincies met uitzondering van Zeeland. In de rest van het land blijft code geel van kracht, wat staat voor gevaarlijk weer.

Vanaf halverwege de ochtend zijn in het kustgebied zware windstoten mogelijk van 75 tot 100 kilometer per uur. In de middag kunnen in het westen en noorden zeer zware windstoten voorkomen tot 120 kilometer per uur, en in het Waddengebied zelfs tot 130 km/u. Elders in het land worden zware windstoten verwacht van 75 tot 100 km/u.

Volgens weeronline.nl is het de eerste keer sinds 2002 dat Nederland twee zware stormen te verduren krijgt in een jaar. De windstoten in het binnenland nemen pas in de avond en nacht af.

Rijkswaterstaat sluit de stormvloedkering in de Oosterschelde donderdagnacht af. Dat is voor het eerst in zes jaar. De kustwacht houdt donderdagmiddag extra personeel achter de hand en heeft een waarschuwing de deur uit gedaan.

De politie adviseerde al auto's op de Waddeneilanden niet op de pier te parkeren. En DFDS Seaways schrapt twee overtochten van IJmuiden naar Newcastle.

Uitslag Go Ahead Eagles - Heracles Almelo

Vanavond werd de derby tussen Go Ahead Eagles en Heracles Almelo afgemaakt. Op 3 november was de wedstrijd na twintig minuten door hevige regenval noodgedwongen gestaakt. In de resterende 70 minuten vielen beide doelpunten, waardoor geen enkele ploeg echt wist te stunten.
Bekijk hieronder de karakteristieken van de wedstrijd, dat kost je echt niet zo veel tijd.

Go Ahead Eagles

1 - 1

Heracles Almelo

 88' Falkenburg    75' Uth 
 
 Gele kaart: Houtkoop, Antonia, Falkenburg (Go Ahead Eagles), Davidson, Rienstra, J. Veldmate, Bel Hassani, Schenkeveld (Heracles Almelo)
 
Stadion: De Adelaarshorst, Deventer
Toeschouwers: 7.338
Arbiter: v. Sichem
Bijzonderheden: Vervolg op gestaakte wedstrijd van 3 november. 
 
Opstelling:   Opstelling:
Room
Schmidt
Vriends
v.d. Linden
Schenk
Falkenburg
Overgoor (Lambooij/19 - Amevor/86)
Turuc
Antonia
Kolder (Godee/19 - Rijsdijk/67)
Houtkoop
 

Pasveer
v. Dijk (Te Wierik/19 - Schenkeveld/67)
Streutker
J. Veldmate
Davidson
Quansah (Cziommer/46)
Bruns (Bel Hassani/19 - Tannane/86)
Rienstra
Rosheuvel
Uth
Linssen

De Roy: aantoonbaar dat Rutte liegt

De uitspraak van premier Mark Rutte dat prins Bernhard geen opdracht heeft gegeven om onderzoek te doen naar Edwin de Roy van Zuydewijn, is 'aantoonbaar onjuist'. Dat hebben De Roy van Zuydewijn en zijn advocaat woensdagavond gezegd in Pauw en Witteman.

Rutte zei woensdag in de Tweede Kamer dat prins Bernhard geen opdracht kon geven, maar hooguit een suggestie voor een onderzoek kon doen. "De vraag is: kun je een verzoek van de prins weigeren?", stelde advocaat Mark Meijjer.

De premier bevestigde dinsdag dat de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging, die de koninklijke familie bewaakt, onderzoek heeft gedaan naar De Roy van Zuydewijn. In de Kamer zei de premier dat er 2 dagen 'naslag' is gedaan bij onder meer de BVD (de voorloper van de AIVD), de Kamer van Koophandel en het ministerie van Justitie. Het gaat dan om niet meer dan wat bestanden raadplegen, aldus Rutte. Van 'taps, volgen of spioneren' was geen sprake. Er is ook geen onderzoek gedaan naar de moeder of zussen van De Roy van Zuydewijn.

De Roy van Zuydewijn spreekt dat tegen: "Als ze nu beweren dat de operatie 2 dagen duurde om mijn naam, adres en woonplaats te achterhalen, is dat pure kolder."


Fragment met De Roy uit P&W

[Coppa Italia] Inter verder na nipte zege op Trapani

Internazionale heeft de achtste finales bereikt van de Coppa Italia. De ploeg uit Milaan was woensdag in eigen huis met 3-2 te sterk voor Trapani, dat afgelopen seizoen promoveerde naar de Serie B.

Een eigen doelpunt zette Inter na vier minuten op het goede spoor en via de Algerijnen Ishak Belfodil en Saphir Taïder ging de thuisploeg met een comfortabele voorsprong rusten. In de tweede helft deed Trapani al snel iets terug, maar de aansluitingstreffer liet vervolgens te lang op zich wachten om er nog een spannend slot van te maken.

Atalanta en Chievo Verona volgden het voorbeeld van Inter. Atalanta rekende met 2-0 af met Sassuolo, terwijl Chievo weinig problemen kende met Serie B-club Reggina: 4-1.

Begrafenis Paul Walker doelwit Westboro Baptist Church

De Westboro Baptist Church, een streng gelovige groepering bekend van verschillende verstoringen van begrafenissen en boude uitspraken in de media, is van plan de begrafenis van Paul Walker te verstoren. Zo melden ze zelf op Twitter.

De groepering, die bekend staat om gekleurde borden met leuzen en hun tolerantie jegens homo's, oorlogsslachtoffers en andere goddelozen, wist in verschillende tweets te melden blij te zijn met het overlijden van Fast & Furious-ster Paul Walker. Zo lieten ze horen dat een "Furious God Paul Walker heeft neergehaald! Bedank God voor zijn toorn! WBC zal demonstreren bij de begrafenis."

Westboro Baptist Church verstoorde voorheen vooral begrafenissen van soldaten, maar heeft tegenwoordig ook bekende mensen op het programma staan. Volgens deze club leerde Paul Walker "een natie om Fast & Furious te zijn" en stierf hij op dezelfde manier, een teken dat God zich niet voor schut laat zetten, te zien in deze afbeelding.

Als afsluiter hebben ze zelfs nog een mooie vine geproduceerd, met naar eigen zeggen betere visual effects dan de Fast & Furious franchise: oordeel zelf.

Westboro Baptist Church
Misselijkmakend? Neem een banaan

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.