Kwart rechters wilde opstappen
Een op de vier Nederlandse rechters en bijna de helft van de medewerkers bij het Openbaar Ministerie heeft de afgelopen vijf jaar overwogen op te stappen. De belangrijkste reden om te stoppen is de werkdruk, meldt Vrij Nederland na een enquête van het weekblad en de Nederlandse Vereniging voor de Rechtspraak onder leden van de vereniging.
In totaal 689 magistraten, waarvan tachtig procent rechters en twintig procent OM-medewerkers, werkten mee aan het onderzoek. Bijna driekwart van de rechters vindt de werkdruk hoog en ruim twintig procent zelfs te hoog. Bij het OM geeft 94,7 procent aan de werkdruk hoog te vinden, 48,5 procent vindt die te hoog.
Ruim de helft van de ondervraagden denkt dat het de komende jaren nog tien tot dertig procent drukker wordt. De werkdruk stijgt volgens hen vanwege de ingewikkeldheid van zaken, het personeelsbeleid binnen de organisatie, de gebrekkige digitalisering en de manier waarop in de buitenwereld hun werk wordt uitvergroot.
Het onderzoek wijst verder uit dat circa 65 procent van de ondervraagden de voortvarendheid waarmee minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) en zijn staatssecretaris Fred Teeven (VVD) te werk gaan afkeurt. Het voorstel van Teeven om het spreekrecht van het slachtoffer uit te breiden zodat die ook hun strafwens kunnen uitspreken in de rechtszaal noemt zo'n 76 procent van de geënquêteerden een slecht idee, omdat dat zal leiden tot verkeerde verwachtingen.
Verder verwacht ruim 84 procent van de magistraten dat de rechtspraak wordt bemoeilijkt door het snijden in de begroting van het Openbaar Ministerie.