Van der Meer gaat vol voor Rio 2016

Vorig jaar had Maud van der Meer al de ambities om naar de Olympische Spelen te gaan. Helaas lukte haar het niet om zich te plaatsen voor Londen. Steeds op de beslissende momenten ging het mis. Daarom is de 21-jarige Udense er nog meer op gebrand om de volgende Spelen wel te halen.

"In Rio de Janeiro wil ik er hoe dan ook staan", vertelt Van der Meer, die vanaf donderdag zal starten op de EK kortebaan in het Deense Herning. "Het mooiste zou zijn als het individueel lukt, maar met de estafette is ook mooi. Ik was al zo dicht bij Londen. Dat ik er niet bij was deed pijn, maar ik ben er wel sterker van geworden. Ik wil die olympische droom verwezenlijken."

Een knelpunt voor Van der Meer was het presteren op het juiste moment. In de series ging Van der Meer altijd hard, maar kon het vervolgens in de finales niet meer waarmaken. Sinds vorig jaar heeft ze daarom de hulp gekregen van een sportpsycholoog en ook coach Marcel Wouda helpt haar daarbij. "Het was heel lang een knelpunt voor mij. We zijn nu samen een weg aan het uitstippelen, zodat ik het wel kan doen als het moet. Het gaat stapje voor stapje beter."

De situatie van Van der Meer werd afgelopen maand heel even onzeker. Door de perikelen van Ranomi Kromowidjojo met Wouda moest ze voor zichzelf een keuze maken. Het was voor een tijd even onduidelijk of Wouda wel zou blijven in Eindhoven. Toen bekend werd dat Wouda zou blijven, heeft de toekomstige gewichtsconsulente de keuze gemaakt om bij Wouda te blijven. "Ik heb naar mijn gevoel geluisterd. Ik heb toch een wat serieuzere coach nodig. We werken goed samen en ik heb ook het gevoel dat ik alles tegen hem kan zeggen." 

Op dit moment vormt ze de groep Wouda samen met Femke Heemskerk en de open water zwemmers Ferry Weertman en Marcel Schouten. Van der Meer is vooral blij met de aanwezigheid van Heemskerk. "Femke heeft heel veel ervaring, daar leer ik veel van. Ze vindt het fijn dat ik er bij ben, want we kunnen tegen elkaar opboksen en kunnen elkaar beter maken."

Afgelopen weekend tijdens de Amsterdam Swim Cup kreeg Van der Meer de bevestiging dat het goed met haar gaat. Ze kwalificeerde zich op de 100 meter vrijeslag voor de EK langebaan in Berlijn deze zomer. "Het is mijn eerste individuele limiet. Ik weet dat de concurrentie op de vrije slag in Nederland heel groot is. Het wordt mijn grootste uitdaging om mezelf er voor Rio de Janeiro tussen te krijgen."

De wedstrijden deze week in Herning zijn een leuk uitstapje voor Van der Meer. "Het is goed om te racen en mezelf te testen."