Werkloosheid onveranderd in rijkste landen

Redactie

De werkloosheid in de 34 rijkste landen van de wereld is in oktober gelijk gebleven ten opzichte van een maand eerder. Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Ook in augustus kwam de werkloosheid al uit op 7,9 procent van de beroepsbevolking.

Het aantal mensen zonder baan in de ontwikkelde economieën kwam in oktober uit op een kleine 48 miljoen, ruim dertien miljoen meer dan bij het begin van de crisis halverwege 2008. Vooral in de eurozone ligt de werkloosheid nog hoog, met een percentage van 12,1 procent. Dat is echter wel 0,1 procentpunt lager dan een maand eerder.

Nederland ligt met een werkloosheid van zeven procent lager dan gemiddeld in de OESO-landen. Het is de vierde maand op rij dat de Nederlandse werkloosheid gelijk blijft, zo blijkt uit cijfers van de denktank. De OESO meet de werkloosheid door middel van de ILO-definitie, waardoor het cijfer sterk verschilt met dat van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Zuid-Korea heeft van alle OESO-landen de laagste werkloosheid met drie procent van de beroepsbevolking. Het Aziatische land wordt op korte afstand gevolgd door Noorwegen en Japan. In Spanje en Griekenland ligt de werkloosheid het hoogst. Van de Spaanse beroepsbevolking was in oktober bijna 27 procent werkloos. Van Griekenland zijn er alleen cijfers over augustus, toen de werkloosheid boven de 27 procent uitkwam.