Oranje wel groepshoofd bij kwalificatie EK 2016

Oranje zal bij de loting voor de kwalificaties van het EK 2016 in Frankrijk wel groepshoofd zijn, in tegenstelling tot de loting voor het WK 2014 in Brazilië. België zal voor deze loting geen groepshoofd zijn, de Rode Duivels komen dan in pot twee. De loting zal op 23 februari 2014 plaatsvinden.

De UEFA heeft onder voorbehoud de potten voor de loting van het EK in 2016 bekendgemaakt bij de nationale voetbalbonden. Daaruit is gebleken dat de Europese voetbalbond andere criteria handhaaft dan de FIFA doet. De wereldvoetbalbond baseerde zich nog op de ranking van oktober (toen België nog vijfde stond en dus groepshoofd werd), maar de UEFA pakt het anders aan.

De punten die behaald zijn in de voorrondes en eindronde van het WK in 2010 tellen mee voor twintig procent. De punten die behaald zijn tijdens het EK in 2012 zullen voor veertig procent meetellen, net als de punten tijdens de voorrondes van het WK 2014. Deze resultaten bepalen de UEFA-ranking. Op die lijst staat BelgiË bijvoorbeeld pas vijftiende. 

Aan het EK in 2016 zullen voor het eerst 24 landen deelnemen. In de negen voorrondegroepen zullen de eerste twee zich rechtstreeks plaatsen voor de eindfase. De beste nummer drie zal zich ook direct kwalificeren voor die ronde terwijl de overige nummers drie zich via barrages zullen plaatsen. Organiserend land Frankrijk is sowieso geplaatst.