FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 9 december 2013

Nederland Leest Een Vlucht Regenwulpen

Een Vlucht Regenwulpen van Maarten 't Hart staat volgend jaar centraal tijdens Nederland Leest. Het boek wordt in november door bibliotheken gratis aan leden gegeven. Met het verspreiden van honderdduizenden exemplaren van de roman is het de bedoeling de discussie over de klassieker uit 1978 op gang te brengen en lezen te stimuleren.

Het boek gaat over een door afkomst en opvoeding tot isolement gedoemd kind, wiens angsten verzacht worden door een grote opmerkingsgave en een diepe liefde voor de natuur. Het betekende de doorbraak van Maarten 't Hart. Er zijn bijna anderhalf miljoen exemplaren van verkocht en het werd in 1981 succesvol verfilmd door Ate de Jong met in de hoofdrol Jeroen Krabbé.

Nederland Leest wordt volgend jaar voor de negende keer georganiseerd. Dit jaar stond Erik of het klein insectenboek van Godfried Bomans centraal.

'Yukos witte geld via Nederlandse stichting'

Het Russische oliebedrijf Yukos heeft in 2005 via een stichting in Nederland 10 miljard dollar witgewassen. Dat meldt de Russische zakenkrant Vedomosti. Yukos was destijds in handen van Michaïl Chodorkovski, een Russische zakenman die sinds 2003 gevangen zit wegens verduistering en witwassen van geld.

De 10 miljard dollar zou volgens de Russische aanklager afkomstig zijn geweest van de verkoop van door Yukos gestolen olie. Om de buitenlandse bezittingen te beschermen tegen de Russische overheid, richtte Yukos in april 2005 de Stichting Administratiekantoor International UK B.V. op. Volgens het bedrijf was Moskou er destijds op uit het bedrijf te onteigenen en op te delen. Dat is later ook daadwerkelijk gebeurd.

Vedomosti meldde eerder dat er een nieuwe strafzaak komt tegen Chodorkovski, die nu al een gevangenisstraf uitzit tot 2017. De amnestie die Russische gevangenen mogelijk krijgen vanwege het twintigjarig bestaan van de Russische grondwet zou niet gelden voor Chodorkovski en zijn toenmalige Yukos-partner Anton Lebedev.

De zaak rond Chodorkovski wordt breed gezien als een politieke zaak. De multimiljardair is een tegenstander van de Russische president Vladimir Poetin. Die zou hem achter slot en grendel hebben gewild, omdat Chodorkovski politieke ambities had.

EU wil migrantenfraude harder aanpakken

De Europese Unie gaat migrantenfraude harder aanpakken. Bedrijven die buitenlandse werknemers via schijnconstructies onderbetalen kunnen voortaan worden beboet. Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher (PvdA) maakte daarover in Brussel maandag afspraken met zijn Europese ambtgenoten.

Op dit moment worden met name Oost-Europeanen via schijnconstructies ingezet in Nederland. Ze zijn op papier in dienst van bedrijven in eigen land en worden gedetacheerd in Nederland, waardoor ze niet volgens de cao-afspraken in Nederland hoeven te worden betaald. Daardoor verdringen ze Nederlandse arbeidskrachten van de markt.

Door de nieuwe afspraken kunnen boetes op onderbetalende bedrijven ook in het buitenland worden geïnd, meldt het ministerie. De maatregel geldt voorlopig alleen voor de bouwsector. De tuinbouw, waarin ook veel Oost-Europeanen onderbetaald worden, valt nog buiten de boot.

Op 1 januari gaan de grenzen open voor Roemeense en Bulgaarse werknemers. Daardoor ligt het risico op de loer dat meer mensen onder het minimumloon aan de slag gaan. Minister Asscher wil daar verder over praten.

Asscher noemt de regel een stap in de goede richting. "Vandaag hebben we een stap gezet daar naar toe. We hebben met elkaar afgesproken de uitbuiting van werknemers tegen te gaan."

Ex-premier CuraÁao verdacht van witwassen

Voormalig premier van Curaçao Gerrit Schotte wordt verdacht van het witwassen van geld en valsheid in geschrifte. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) op Curaçao maandag bekendgemaakt.

In het kader daarvan zijn maandagochtend (lokale tijd) verschillende huiszoekingen verricht op het eiland. Dat gebeurde onder meer in het huis van Schotte, zijn partijkantoor en in het parlementskantoor.

Er zijn verschillende papieren en computers in beslag genomen. Er zijn geen arrestaties verricht.

Ex-premier Curaçao verdacht van witwassen
Ex-premier Curaçao verdacht van witwassen (Foto: ANP)

Heibel om verkoop Hopi-maskers

Een omstreden veiling van maskers en andere artefacten van Amerikaanse indianen in Parijs heeft maandag ruim 1,1 miljoen euro opgebracht. De Amerikaanse regering had er bij het Franse veilinghuis Drouot tevergeefs op aangedrongen de veiling uit te stellen.

Volgens het veilinghuis was de verkoop van de maskers onder de Franse wet toegestaan. De veiling ging maandag dan ook door, maar wel met extra beveiliging. Hopi-indianen zijn fel tegen de verkoop omdat de maskers de geesten van hun voorvaderen voorstellen en geen handelswaar zijn.

De Amerikaanse ambassade had namens de Hopi- en San Carlos Apache-indianen een verzoek ingediend om de veiling uit te stellen, zodat de indianen naar Parijs konden reizen om de kunstwerken te bekijken en te onderzoeken of ze kunnen worden opgeëist onder een Unesco-verdrag.

De maskers vonden snel hun weg naar een nieuwe eigenaar. Een Hopi-masker ging voor 124 duizend euro van de hand, twee keer zo veel als was geraamd.

"Niemand zegt dat wij deze artefacten uit de musea moeten halen", zei Pierre Servan-Schreiber, een advocaat die optrad namens de Hopi. "Maar deze voorwerpen hebben een speciale betekenis voor een nog bestaand volk. Wanneer zullen mensen beseffen dat niet alles gekocht en verkocht kan worden?" Servan-Schreiber zei zelf een van de maskers te hebben gekocht om aan de Hopi terug te geven.

'FC Den Bosch liet zich foppen door nepsjeik'

Het bestuur van FC Den Bosch was mogelijk bereid om de club te verkopen aan een sjeik. Dat blijkt uit een undercoverreportage die maandagavond werd uitgezonden door Pownews. Volgens de eerstedivisionist zijn de vermeende overnameplannen nooit serieus genomen en werd bewust meegespeeld met de grap.

De door de televisiezender naar Den Bosch gestuurde nepsjeik zegt bereid te zijn veel geld in de club te willen steken, maar stelt wel een aantal voorwaarden. Zo wil hij dat trainer Ruud Kaiser wordt vervangen door Zeljko Petrovic en dat de naam wordt gewijzigd in 'Dragons United'. Zelfs speciale ingangen voor mannen en vrouwen en zwart geld komen ter sprake.

Namens Den Bosch waren bij het gesprek alleen commercieel medewerker Guido van de Kamp en veiligheidscoördinator Willem Heeren aanwezig. Volgens de club blijkt daaruit dat de sjeik vanaf het begin niet al te serieus is genomen. Op tv is wel te zien dat de twee met bijna alle eisen van de nepsjeik instemmen.

"Als ik email dat mijn adviseur de heer Bauer hun documenten eerst eens goed moet bekijken. Zouden we het dan misschien door hebben gehad?", twittert voorzitter van de raad van commissarissen Maarten de Gruyter, met een knipoog naar Bananensplit van Frans Bauer. Dat er toch met de sjeik is gesproken komt omdat 'we helaas niet in de luxepositie verkeren om een uitnodiging van een potentiële investeerder helemaal te negeren.'

Op fansites van FC Den Bosch is veel verontwaardiging over de reportage. Zo wordt gevraagd om het vertrek van directeur Fred van der Hoorn. Ook SC Cambuur en Willem II gingen in gesprek met de nepsjeik. Zij roken echter snel onraad en gingen niet serieus in op de plannen.

Rutte: relletje over containerscanner is opgeblazen

De ophef over de ingebruikname van een containerscanner in Israël door premier Mark Rutte is volgens hem opgeklopt in Israëlische media. De officiële ingebruikname van de door Nederland ter beschikking gestelde scanner zou op het laatste moment zijn afgeblazen, maar volgens Rutte stond het helemaal niet op zijn programma, zo zei hij maandag in Nieuwsuur.

Eerder werd bekend dat Israël de ingebruikname tegenhield. De scanner zou moeten worden gebruikt voor het transport van goederen van de Gazastrook naar de Westelijke Jordaanoever. Nog deze week zouden Nederland en Israël over het gebruik van de containerscanner hebben geruzied, schreef de Israëlische krant Haaretz daarover.

"Het werd een groot ding, zoals dat tegenwoordig heet, maar ik zal u zeggen: het zat niet eens in mijn programma", aldus de premier over de commotie. Rutte sprak maandag tijdens zijn bezoek aan Israël een keer extra met zijn Israëlische ambtsgenoot Benjamin Netanyahu. Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst had dat niets te maken met het relletje.

Tijdens het driedaagse bezoek aan Israël en de Palestijnse gebieden was de scanner niet het enige discussiepunt. Zo zegde minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) een bezoek aan de oude stad van Hebron af, omdat hij geen bewaking wilde van gewapende Israëlische militairen.

Inval politie in kantoor oppositie Kiev

Zwaarbewapende Oekraïense ordetroepen hebben maandagavond een inval gedaan in het hoofdkantoor van de oppositionele Vaderlandpartij in Kiev. Servers werden in beslag genomen, meldde de partij. Een AP-verslaggever zag glasscherven en kapotgeslagen computers.

"Ze bestormen ons. De beelden zijn krankzinnig", zei Ostap Semerak van de partij van de vroegere premier Joelia Timosjenko.

Elders in de hoofdstad ontmantelde of omsingelde de politie tentenkampen van de oppositie bij regeringsgebouwen. Ook kantoren of websites van media die op de hand van de oppositie zijn werden geblokkeerd. Rondom het stadhuis, dat door demonstranten is bezet en veranderd in een actiecentrum, legde de politie een dubbel kordon van gehelmde agenten met schilden.

Een rechter heeft bevolen dat het stadhuis maandag moet worden ontruimd. Enkele honderden bezetters hebben het pand inmiddels verlaten, maar er zijn er ook nog een paar honderd achtergebleven, gewapend met planken, ijzeren staven en slaolie, om de mobiele eenheid te laten uitglijden als ze binnen probeert te komen.

"Wij laten niemand in het gebouw", zei actievoerder Vasyl Chlopotaroek. "Maar wij hopen dat er geen bloed vloeit."

Oppositieleider Vitali Klitsjko waarschuwde de autoriteiten de spanningen niet verder op te jagen. "Wij roepen de politie op zich te onthouden van geweld tegen vreedzame demonstranten", zei hij.

President Viktor Janoekovitsj liet verrassend weten met drie voorgangers te willen praten over de toestand. Tegelijkertijd werden verschillende oppositieleiders door officieren van justitie opgeroepen voor verhoor.

De Amerikaanse vicepresident Joe Biden belde maandag met Janoekovitsj om er bij hem op aan te dringen met de oppositie in overleg te treden.

De oppositie is woedend over het besluit van Janoekovitsj om een samenwerkingsakkoord met de Europese Unie te laten varen en zich te richten op Rusland. Moskou had hem daarvoor zwaar onder druk gezet.

De buitenlandchef van de Euroepse Unie, Catherine Ashton, komt dinsdag naar Kiev om te proberen de spanningen te verminderen.

'Fraude met toeslagen is landelijk probleem'

Fraude met huur-, zorg- en kindertoeslagen komt in heel Nederland voor. Dat zei Simon Rijsdijk, de vicevoorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken (NVvB) maandagavond.

Hij reageerde daarmee op een uitzending van RTL Nieuws, waarin werd bericht over grootschalige fraude met toeslagen. "We hebben geen zicht op getallen. Maar bij ons adviesbureau kunnen we wel zien welke gemeenten er bellen met welke vragen. Bovendien hebben we hier ook zelf over gebeld naar gemeenten. Het komt voor in heel Nederland", legt Rijsdijk uit.

Volgens hem zou deze fraude bestreden kunnen worden met adresonderzoek, waarbij gemeenteambtenaren fysiek langs de deur gaan. Gemeenten hebben daar echter vaak de capaciteit niet voor.

'Fraude met toeslagen is landelijk probleem'
'Fraude met toeslagen is landelijk probleem' (Foto: ANP)

Greenpeace laat van zich horen bij persconferentie Real

Een persconferentie van Real Madrid in Kopenhagen is kortstondig verstoord door Greenpeace. De milieuorganisatie liet in de perszaal uit een diascherm achter trainer Carlo Ancelotti en verdediger Pepe een slogan zakken tegen Champions League-sponsor Gazprom.

'Red de noordpool, toon de rode kaart aan Gazprom', viel er in het Engels te lezen achter de Italiaanse oefenmeester. Personeel van FC Kopenhagen, tegen wie Real Madrid morgen speelt, moffelde het diascherm snel weg achter het persbord met de namen van de sponsoren, maar de naam van Greenpeace viel nog de gehele persconferentie te zien.

Het boorplatform waar onlangs door de bemanning van Greenpeace-schip Arctic Sunrise werd geprotesteerd, was van Gazprom. De Russische energiegigant is één van de hoofdsponsors van de Champions League.

[JL] Jong Ajax sleept punt uit vuur tegen Jong PSV

De wedstrijd tussen Jong Ajax en Jong PSV in de Jupiler League heeft maandag geen winnaar opgeleverd. Op Sportpark de Toekomst poetsten de Amsterdammers in het laatste kwartier een 2-0 achterstand weg: 2-2. Jong Ajax blijft ondanks het gelijkspel steken op de achttiende plaats. Jong PSV, winnaar van de tweede periode, staat tiende.

De bezoekers kwamen dankzij een doelpunt van Mohamed Rayhi al na zeven minuten op voorsprong. Stanislav Manolev leek met de 0-2 na een uur spelen de wedstrijd te beslissen, maar Sander Heesakkers bracht de spanning terug. De verdediger van Jong PSV veroorzaakte een penalty, die door Sam Hendriks werd benut, en moest bovendien met rood naar de kant.

Met een man meer kwam Jong Ajax op gelijke hoogte door een goal van aanvoerder Bas Kuipers. De thuisploeg leek zelfs met de zege aan de haal te gaan, maar een inzet van Hendriks werd volgens de arbitrage door keeper Nigel Bertrams net voor de doellijn weggewerkt.

FOK!toen: De UFO van Kecksburg

Voor de FOK!toen van vandaag keren we terug naar 1965. In de namiddag van 9 december 1965 werd er boven zes Amerikaanse staten en de Canadese stad Ontario een grote heldere vuurbal waargenomen. In staten als Indiana, New York, Virginia, Michigan, Ohio en Pennsylvania werden supersonische knallen gehoord en werden ook branden gemeld, die ontstaan waren door een regen van roodgloeiende metaalresten die uit de lucht kwamen vallen. Volgens de eerste geruchten zou het een meteoor zijn geweest, maar inwoners van het kleine stadje Kecksburg beweerden dat er een object zou zijn neergekomen in een nabijgelegen bos.

Uit de Spokesman Review van 10 december 1965
Uit de Spokesman Review van 10 december 1965

Een jongen uit het kleine dorpje Kecksburg, ongeveer 30 mijl ten zuidoosten van Pittsburgh, had een voorwerp in het bos zien neerkomen en had zijn moeder gewaarschuwd. Moeder had vervolgens gezien dat er een onbekende blauwe rook in het bos hing en waarschuwde de autoriteiten. Andere inwoners uit Kecksburg, waaronder James Romansky, een lid van de vrijwillige brandweer, zouden later verklaren dat ze een object hadden gezien in de vorm van een klok in de vorm van een eikel, ter grootte van een Volkswagen Kever. Op het object stonden tekens die er uitzagen als Egyptische hiërogliefen. Het Amerikaanse leger was snel ter plaatse, beveiligde het gebied en zorgde ervoor dat het object met een grote oplegger afgevoerd kon worden. Ze doorzochten het bos maar konden verder niks bijzonders aantreffen. Bij de getuigen van het onderzoek was ook een verslaggever van de Tribune Review, een lokale krant waarin de volgende dag het onderstaande artikel te lezen was.

Uit de Greensburg Tribune van 10 december 1965
Uit de Greensburg Tribune van 10 december 1965

De getuigen van de crash

De officiële verklaring van de autoriteiten voor de mysterieuze vuurbal was dat er een middelgrote meteoor was neergestort in de omgeving van Kecksburg. Na onderzoek van de omgeving had het Amerikaanse leger naar eigen zeggen niks gevonden. Toch werden nieuwsgierige mensen, die mee wilden helpen bij het zoeken naar het neergestorte voorwerp, door zwaar gewapende soldaten op een afstand gehouden. Ook waren er diverse getuigen die de verklaring van het leger tegen zouden spreken. Zo zag ene Bill Bulebush dat het voorwerp in de lucht nog van koers was veranderd, alsof het van afstand werd bestuurd. Bulebush ging naar de locatie van de crash en trof daar een 3 meter lang object in de vorm van een eikel. De man werd echter bang toen hij waarnam dat het object een vreemde gloed vertoonde en begon te roken. Toen hij ook nog andere personen aan hoorde komen ging Bulebush er vandoor.

Bill Bulebush
Bill Bulebush

James Romansky was eveneens getuige van het vreemde object. Romansky was lid van de vrijwillige brandweer van Kecksburg en was in die hoedanigheid ook op de plaats van de crash in het bos geweest. In eerste instantie dachten de mannen te maken te hebben met een neergestort vliegtuigje, maar aangekomen op de locatie vonden ze een mysterieus metaalachtig object, bedekt met hiëroglifische tekens, dat half in de grond lag begraven. Romansky en zijn collega's werden vervolgens weggestuurd door vreemde mannen in trenchcoats. De mannen zagen hoe het mysterieuze object met een grote oplegger werd opgehaald. De vrachtwagen met oplegger, waarop het zorgvuldig bedekte object stond, werd later door meerdere getuigen in het gebied waargenomen bij het verlaten van de omgeving.

Ook Michael Rambacher, een beveiligingsofficier van de Amerikaanse luchtmacht zou later verklaren dat hij een voorwerp had gezien dat niet van deze planeet afkomstig kon zijn. Uiteraard werden de woorden van bovenstaande getuigen niet door iedereen voor waar aangenomen. Zo vroeg men zich af waarom Bulebush weg was gerend en in hoeverre men Romansky, een man met een crimineel verleden, kon vertrouwen? Wie was Rambacher? Een man die zichzelf later Ufo-onderzoeker zou noemen en die later zou beweren dat hij het object van Kecksburg nimmer gezien zou hebben!

Het was een meteoriet
Het was een meteoriet?

In februari 1966 verscheen in het blad Sky & Telescope een artikel waarin de FAA (het bureau van de Amerikaanse luchtvaartautoriteiten) aangaf, dat ze op de bewuste avond in december 1965 van 23 piloten een melding van een ongeïdentificeerd vliegend voorwerp hadden gekregen. Een aantal piloten maakten ook melding van een schokgolf toen het object hun had gepasseerd. De FAA had op aanwijzingen van de piloten de conclusie gemaakt dat het onbekende object ergens ten noordwesten van Lake Erie was neergestort.

John Murphy

John Murphy was in die tijd verslaggever en redacteur voor het radiostation WHJB. Op 9 december 1965 ging rond 18.30 uur de telefoon. Een vrouw genaamd Frances Kalp deed de melding van een brandend voorwerp dat in de bossen, vlakbij haar woning in Westmoreland County in Pennsylvania, was neergestort. De vrouw was met haar kinderen gaan kijken en had vanaf enige afstand een voorwerp waargenomen dat er uitzag als een vierpuntige ster. Murphy belde de staatspolitie om de melding door te geven en belde daarna nogmaals met Kalp om af te spreken in Kecksburg, zodat zij hem kon laten zien waar het object was neergestort.

Terwijl Murphy ter plaatse een interview had met Frances Kalp, gingen de brandweermannen Carl Metz en Paul Shipco op onderzoek in het bos. Toen de spuitgasten eindelijk weer terug was gekomen weigerden ze Murphy antwoord op zijn vragen te geven en gaven aan dat hij zijn vragen maar aan het leger moest stellen. Murphy moest ook het filmrolletje uit zijn camera inleveren, maar wat de mannen niet wisten was dat hij al een rolletje vol had geschoten, welke niet in beslag was genomen. Murphy nam contact op met kapitein Dussia van de staatspolitie, die hem vroeg langs te komen voor een officiële verklaring van het gebeuren. Toen Murphy bij het politiebureau in Greenburg aankwam, viel het hem meteen op dat er opvallend veel mensen van zowel de lucht- als landmacht present waren.

De verklaring van de staatspolitie was op zijn zachtst opvallend te noemen. Na 'grondig onderzoek' had men namelijk NIETS aangetroffen in het bosperceel! Terwijl Murphy met het radiostation belde om zijn getuigenis door te geven, hoorde hij op het politiebureau een agent spreken over een 'pulserend blauw licht'. Samen met Carl Metz en een aantal agenten ging Murphy terug naar Kecksburg, maar kreeg daar te horen dat burgers niet langer in het gebied werden toegelaten. Het Amerikaanse leger had het bosgebied hermetisch afgesloten en stuurden iedereen die daar was weg uit het bos.

Murphy raakte gefascineerd door het gebeuren en maakte er een radio-documentaire van, waarin hij gesprekken had opgenomen met diverse getuigen. Nadat de documentaire getiteld Object in the Woods was uitgezonden, kreeg het radiostation een bezoekje van een tweetal onbekende mannen, gekleed in zwarte pakken, die achter gesloten deuren met de verslaggever wilden spreken. Linda Foschia, die destijds bij WHJB werkte, zou later verklaren dat Murphy een aantal van de opnames af moest geven aan de mannen, die zich inmiddels hadden geïdentificeerd als medewerkers van de overheid. Wat er met de overgebleven foto's van Murphy was gebeurd kon ze zich niet herinneren.

Een week na het gebeuren werd de documentaire nogmaals in een gecensureerde versie uitgezonden. Murphy gaf aan dat hij bepaalde interviews had weggelaten, omdat de getuigen geen problemen wilden met de autoriteiten. De herziene versie van Object in the Woods was weinig verhullend en het object in kwestie werd niet eens genoemd. Bonnie Murphy, de vrouw van John, zag dat alle aantekeningen van haar man verdwenen waren en ook wou hij met niemand meer over het gebeuren spreken. In 1969 zou John Murphy, tijdens een vakantie in Ventura in Californië, bij een aanrijding met een onbekend gebleven automobilist om het leven komen. Vlak voor zijn dood had Murphy de originele opname van Object in the Woods aan onderzoeker Stan Gordon gegeven. Na de dood van Murphy merkte Gordon dat de authentieke opname van Object in the Woods, net als het object zelf destijds, spoorloos was verdwenen. Gordon, een onderzoeker die vanaf de eerste dag van de crash onderzoek deed naar de kwestie, zou de zaak van Kecksburg later vergelijken met die van Roswell in New Mexico.

Project Blue Book

Project Blue Book
Project Blue Book

Tot aan de negentiger jaren werd er vrij weinig meer vernomen over de crash in Kecksburg. Nadat er op de Amerikaanse televisie een aflevering van Unsolved Mysteries over het Kecksburg incident was vertoond, kwam er opnieuw leven in de zaak. In het tv-programma was een interview te zien met de weduwe van John Murphy die verklaarde dat haar man inderdaad een foto van het object had gemaakt, maar dat deze in de handen van overheidsfunctionarissen terecht was gekomen. Ook had Murphy te horen gekregen dat hij met niemand over de gebeurtenis mocht spreken en dat hij rekening moest houden met 'ernstige gevolgen' als hij zich daar niet aan hield.

Later onderzoek van Project Blue Book, een overzicht van meldingen door piloten van ongeïdentificeerde vliegende objecten tussen 1952 en 1969, zou inderdaad vermelden dat er een foto van het object was gemaakt, maar de bewuste foto werd niet aangetroffen en werd ook nimmer teruggevonden. Er waren op de locatie door meerdere getuigen een drietal mannen in NASA-overalls gezien, maar ook deze gaven in eerste instantie aan dat er niks was gevonden op de locatie.

De Cosmos 96 Venus satelliet

In december 2005 kwam NASA plotseling met een nieuwe verklaring. Opeens bleek dat er wel degelijk metalen resten waren aangetroffen in het bos bij Kecksburg, maar NASA zei daar wel een verklaring voor te hebben. De ruimtevaartorganisatie had deskundig onderzoek verricht en wist te vertellen dat de stukjes metaal afkomstig waren van een Russische satelliet, die bij het terugkomen binnen de dampkring verloren was gegaan. Al in de negentiger jaren had NASA onderzoek gedaan naar het ruimteafval, maar de resultaten van dat onderzoek waren spoorloos verdwenen.

Nadat er in december 2005 een rechtszaak was aangespannen tegen de NASA zou het nog bijna twee jaar duren voordat de ruimtevaartorganisatie in zou stemmen met een zoektocht naar de missende documenten. Tijdens de rechtszaak zou Steve McConnell van de NASA bekennen dat er inderdaad twee dozen met documenten en andere vondsten uit Kecksburg spoorloos waren verdwenen. Toen in 2009 duidelijk werd dat de verdwenen documenten niet meer boven water zouden komen werd ook de rechtszaak tegen NASA afgeblazen.

De nazi klok

Die Glocke
Die Glocke

Door het uitblijven van een geloofwaardige oorzaak ontstonden er allerlei verklaringen voor de mysterieuze crash. De meest opvallende theorie voor het hele gebeuren kwam van de Amerikaanse theoloog en schrijver Joseph P. Farrell. Farrell, bekend van onder meer Reich of the Black Sun: Nazi Secret Weapons and the Cold War Allied Legend en Secrets of the Unified Field: The Philadelphia Experiment, The Nazi Bell, and the Discarded Theory, kwam namelijk met de conclusie dat het object, dat in de bossen bij Kecksburg was aangetroffen, een berucht wetenschappelijk technologisch apparaat was, waarmee de nazi SS officier Hans Kammler aan de geallieerden had kunnen ontsnappen. De nazi zou echter, twintig jaar na de Tweede Wereldoorlog, met zijn 'klok' in de Verenigde Staten zijn neergestort.

Conclusie

Net als bij Roswell blijft ook de crash bij Kecksburg een raadsel. Het was natuurlijk wel de tijd van de Koude Oorlog en ook de ruimtewedloop tussen de twee wereldmachten was in volle gang. Onder de noemer Operatie Paperclip waren aan het einde en eveneens na de Tweede Wereldoorlog diverse nazi-wetenschappers naar Amerika toegehaald. Volgens aanhangers van de theorie van Farrell hadden de Amerikanen op deze manier gebruik gemaakt van de 'buitenaardse' kennis van de Duitse raketgeleerden. Het spectaculaire verhaal over de SS officier Hans Kammler leverde in elk geval een alleraardigste film op: Iron Sky.

[Upd] Juf geschorst om naaktfoto's

De Cincinnati Hills Christian Academy in Cincinnati, Ohio, heeft afgelopen week een jonge lerares geschorst. Er waren namelijk naaktfoto's van de juf in kwestie opgedoken.

Volgens de juf in kwestie, naar verluidt Jamie Climie, was haar iPhone gestolen. Hierop had ze enkele geile plaatjes bewaard. De dief ontdekte de kiekjes al gauw, en zette ze op een pornosite. Ook andere, minder geile plaatjes belandden op de site.

Al snel kreeg haar werkgever lucht van de plaatjes. Aangezien het hier een christelijke school betreft, besloot men haar te schorsen. Een besluit dat op veel applaus van betrokken ouders kan rekenen.

"We zijn onthutst dat een lerares naaktfoto's maakt en die naar mensen stuurt", zo laat een van de geschokte ouders weten. "Haar leerlingen zijn oud genoeg om die op Google te zoeken."

Update 22.45 uur:
Zojuist is bekendgemaakt dat de geile juf is ontslagen. Hebben die christenen toch weer hun zin gekregen.

Met filmpje, met balkjes op tactische plekken...

Amnesty daagt Britse inlichtingendienst om spionage

Amnesty International spant een rechtszaak aan tegen de Britse inlichtingendienst GCHQ. De mensenrechtenorganisatie verdenkt de GCHQ ervan haar te hebben bespioneerd en heeft die verdenking maandag voorgelegd aan het tribunaal dat toezicht houdt op de Britse geheime diensten.

Omdat het werk van Amnesty 'wereldwijd en uiterst gevoelig van aard is', acht de mensenrechtenorganisatie het 'erg waarschijnlijk dat de Amerikaanse en Britse diensten ons communicatieverkeer hebben onderschept'. Zulke informatie is voor hen immers heel waardevol, schrijft de organisatie op haar website.

Amnesty heeft de zaak daarom aanhangig gemaakt bij het Britse Investigatory Powers Tribunal (IPT). Deze rechtbank inzake onderzoeksbevoegdheden behandelt zaken doorgaans achter gesloten deuren en licht zijn vonnissen niet toe. Amnesty wil voor dit proces echter openbare zittingen.

NBA 2K14 krijgt alsnog 'always-on' DRM

Gamers dachten eindelijk af te zijn van het concept 'always-on' DRM nadat Microsoft zwichtte voor het geluid dat haar fanbase liet horen. Bij 2K hebben ze zich daar schijnbaar niks van aangetrokken en voert het systeem doodleuk in voor de next-gen versie van NBA 2K14.

Volgens gebruikers op NeoGAF worden ze sinds de laatste patch van NBA 2K14 spontaan uit de game gekickt als de internetverbinding er uit ligt. Na nader onderzoek van de gebruikers blijkt dat dit bij alle gamemodi gebeurt waaraan 2K's Virtual Currency gekoppelt is, en geldt ook voor single player gamemodi. Er wordt ook geen gratie-periode verleend, waardoor spelers spontaan uit het spel worden gedonderd. De offline modi die niet aan Virtual Currency gekoppeld zijn blijven echter wél speelbaar.

Het is niet bekend waarom 2K de DRM alsnog invoert.

The Hobbit: The Desolation of Smaug

Het voelt soms weer net als tien jaar geleden. In december kunnen we ons weer verheugen op een nieuwe trip naar Middle-Earth. Hoewel het eerste deel van The Hobbit trilogie niet overal goed werd ontvangen (zie onze review van An Unexpected Journey), kijkt iedereen toch weer reikhalzend uit naar het middelste deel van dit drieluik. Zal deze net zo langdradig zijn als het eerste deel? Of wordt de wereld van Hobbits, Dwergen en Elfen dusdanig uitgebreid dat we weer wegdromen bij de schitterende beelden van regisseur Peter Jackson?

Vertraging vernietiging chemische wapens SyriŽ

De missie die tot doel heeft het chemischewapenarsenaal van Syrië te vernietigen loopt mogelijk vertraging op. De vertraging zou vooral kunnen ontstaan bij het transport van het materiaal uit het door oorlog verscheurde land. Dat heeft Ahmet Uzumcu, directeur-generaal van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW), maandag gezegd. De deadline - op 31 december moeten alle chemicaliën het land uit zijn - is volgens hem 'behoorlijk lastig'.

Uzumcu noemde ook het doel om voor 5 februari alle stoffen die iets minder gevaarlijk zijn uit Syrië te hebben weggehaald 'nogal ambitieus'. Hij zegt dat enkele dagen vertraging zeker niet uitgesloten zijn. Hij hoopt dat de deadline van medio 2014, wanneer het gehele arsenaal vernietigd moet zijn, wel gehaald wordt.

Uzumcu sprak met journalisten in Oslo. Hij is daar om dinsdag de Nobelprijs voor de vrede, die is toegekend aan de OPCW, in ontvangst te nemen.

Albert en Onno nog steeds gelukkig

Albert Verlinde en zijn man Onno Hoes zijn nog steeds gelukkig met elkaar. De mannen werden afgelopen weekeinde samen gefotografeerd. Op het kiekje kijkt het koppel niet blij waarop werd gesuggereerd dat de relatie in zwaar weer verkeert. "We zijn nog steeds positief", zegt de presentator in RTL Boulevard.

De 52-jarige Hoes, de burgemeester van Maastricht, werd vorige week op de gevoelige plaat vastgelegd toen hij met een andere man zoende. Verlinde liet toen al weten nog steeds verder te willen met Hoes, maar dat ze wel aan hun relatie moeten blijven werken. "Dat is in een weekeinde niet uitgesproken", legt Verlinde uit.

"Onno en ik willen er samen uitkomen. Iedereen weet dat zoiets niet 1, 2, 3 klaar is", vervolgt de presentator. De 52-jarige Verlinde zegt ook dat hij en zijn man gewoon samen de feestdagen doorbrengen.

Zes teams naar bandentest Bahrein

Autosportfederatie FIA heeft bekendgemaakt dat er zes teams deel zullen nemen aan de bandentest van Pirelli. Deze zal van 17 tot en met 19 december plaats gaan vinden in Bahrein.

Over het testen van de 2014-banden in Bahrein is veel te doen geweest. Zo zou oorspronkelijk McLaren deel gaan nemen aan de test, maar later werd dit gewijzigd naar Red Bull Racing, Ferrari en Mercedes, waarbij de andere teams waarnemers konden sturen en de beschikking zouden krijgen over de data.

Vandaag is er in Parijs een knoop doorgehakt en zullen Red Bull Racing, Ferrari, Mercedes, McLaren, Force India en Toro Rosso in actie gaan komen. De andere teams waren ook uitgenodigd, maar zeiden om uiteenlopende redenen af.

'Werkschuw tuig' doet handen Oost-OekraÔners jeuken

In Kiev en het westen van Oekraïne lijkt het soms van wel, maar lang niet alle Oekraïners zijn uit op de val van president Viktor Janoekovitsj. Veel inwoners van het industriële oosten van het land staan achter de president en verliezen hun geduld met de al dagen demonstrerende westerlingen. "Het wordt tijd om het Maidan leeg te vegen en de zweep eens over die uitvreters te leggen", klaagt mijnwerker Aleksej Dzjoegastranskiy over de betogers op het bezette Onafhankelijkheidsplein.

"Terwijl wij zwoegen in de mijn en onze levens op het spel zetten, staken zij in Kiev en brengen Oekraïne om zeep", mort de 46-jarige inwoner van Jenakiyevo. Die stad ligt in het Russischgezinde oosten van Oekraïne, een hele andere wereld dan het eurofiele westen.

Het oosten spreekt Russisch, kijkt naar Russische zenders en kan zich geen bestaan voorstellen zonder de economische banden met de grote buur. Het Kremlin bespeelt die loyaliteit al jaren om te voorkomen dat Oekraïne zich tot het Westen wendt.

De arbeiders in de verouderde mijnbouw en zware industrie in Oost-Oekraïne menen dat zij van toenadering tot de Europese Unie weinig heil hebben te verwachten. Hun broodheren overleven de economische liberalisering niet die de EU eist, denken de oosterlingen. En onthoudt Rusland zijn buur het tot dusver goedkope gas, dan raken bedrijven én inwoners in het nauw.

"Wie ons onze banden met Rusland ontneemt, zet ons een van onze benen af", waarschuwt de 33-jarige voorman Vladimir Toporov. "Op één been kunnen we niet naar Europa lopen."

Demonstraties tegen de regering-Janoekovitsj trokken in de miljoenenstad Donetsk tot dusver maar een handvol mensen. Een schril contrast met de honderdduizenden betogers in de hoofdstad.

Maar die demonstranten, onder wie veel studenten, zullen volgens de afdelingsvoorzitter van de Partij van de Regio's van Janoekovitsj van een koude kermis thuiskomen. Had de president eind november het samenwerkingsverdrag met de EU getekend, dan was de economie onderuit gegaan en 'de samenleving ontploft'. "En de studenten van het Maidan, die nog nooit een kopeke hebben verdiend, zouden de eerste slachtoffers zijn geworden."

De aanleiding voor de massale demonstraties was de beslissing van president Janoekovitsj om af te zien van een zogeheten associatieakkoord met de EU, en in plaats daarvan de betrekkingen met Rusland aan te halen. Moskou had de regering in Kiev daarvoor sterk onder druk gezet.

'Nog honderden aan boord toen Schettino vertrok'

Er waren nog honderden mensen aan boord van de Costa Concordia toen kapitein Francesco Schettino het op de rotsen gelopen cruiseschip verliet in een reddingboot. Dat heeft kapitein Gregorio De Falco van de Italiaanse kustwacht maandag op het proces van Schettino verklaard. De Falco is degene die Schettino de huid vol schold en beval terug te keren naar zijn schip.

Voor de rechtbank in Grosseto werden maandag geluidsopnames afgespeeld van telefoongesprekken waarin Schettino aan De Falco verklaarde dat er misschien nog tien mensen aan boord waren. In werkelijkheid waren dat er honderden, zei De Falco. Schettino ging niet meer terug aan boord.

Schettino staat terecht op verdenking van dood door schuld en het voortijdig verlaten van zijn schip. Hij wordt ook beschuldigd van het veroorzaken van de schipbreuk door te dicht langs de rotsen bij het Toscaanse eiland Griglio te varen. Het scheepsongeluk in 2012 kostte aan 32 mensen het leven.

Autoriteiten Kiev grijpen in

De autoriteiten in de Oekraïense hoofdstad Kiev zijn maandag in actie gekomen tegen de oppositie die al dagen protesten organiseert tegen de regering. Volgens een woordvoerder heeft de politie een inval gedaan in het hoofdkantoor van de oppositie.

Eerder omsingelde de oproerpolitie tentenkampen die activisten van de oppositie rond regeringsgebouwen in Kiev hadden opgezet. Ook werd begonnen met het afbreken van barricades.

De demonstranten protesteren tegen de beslissing van president Viktor Janoekovitsj om een samenwerkingsakkoord met de Europese Unie niet te ondertekenen, maar in plaats daarvan de banden met Rusland aan te halen. Moskou had de regering in Kiev daarvoor sterk onder druk gezet.

Nederlander Zimbabwe vreest voor tabaksplantage

De tabaksplantage van een Nederlandse boer in Zimbabwe is bezet door handlangers van het bewind van president Robert Mugabe. Piet Zwanikken vreest dat hij van zijn land wordt gegooid zoals meer dan vierduizend blanke boeren overkwam sinds Mugabe in 2000 een omstreden onteigeningsprogramma begon.

"Mijn boerderij wordt sinds vorige week bezet door oorlogsveteranen", verklaarde de 51-jarige Zwanikken maandag telefonisch vanuit Harare, de hoofdstad van Zimbabwe. Zwanikken woont in Harare sinds hij in december door zijn neus werd geschoten op zijn boerderij in de provincie Mashonaland West. Volgens Zwanikken was de aanslag beraamd door plaatselijke bestuurders die zijn grond willen afpakken. Het toezicht op zijn boerderij liet hij nadien over aan zijn personeel.

Acht medewerkers werden afgelopen week gearresteerd wegens het 'aanzetten tot geweld'. Dat gebeurde volgens Zwanikken nadat de medewerkers hadden geweigerd een bijeenkomst van regeringspartij Zanu-PF bij te wonen. De oorlogsveteranen van Zimbabwes onafhankelijkheidsstrijd in de jaren zeventig staken de banden van Zwanikkens tien tractors lek.

"Mijn productie is inmiddels stilgelegd", zegt Zwanikken. "Ik ben zeker 25.000 dollar aan inkomsten uit de tabak kwijt." Zwanikken, die naar eigen zeggen meer dan een miljoen Amerikaanse dollars in zijn boerderij investeerde, spreekt van 'economische sabotage'. Hij moest zijn 563 hectare grond eerder al onder dwang delen met 29 lokale boeren.

In Zimbabwe leven naar schatting ongeveer tien Nederlandse boeren. De meeste blanke boeren zijn Zimbabwaans, van wie er naar schatting nog een paar honderd over zijn na een decennium van gedwongen onteigeningen waarin Zimbabwe veranderde van 'broodmand' van de regio tot een land met voedselschaarste.

Zwanikkens boerderij valt formeel onder een investeringsbeschermings-overeenkomst tussen Nederland en Zimbabwe. In januari verklaarde minister van landbouw Herbert Murerwa dat Zimbabwe geen boerderijen meer zal onteigenen die in buitenlandse handen zijn. In 2009 bepaalde het internationale centrum voor geschillen over investeringen van de Wereldbank, ICSID, dat elf Nederlandse boeren die hun land in Zimbabwe waren kwijtgeraakt recht hebben op een schadevergoeding. De boeren zijn nog niet gecompenseerd, ondanks bemiddeling door de Nederlandse overheid.

"De Nederlandse ambassade is zeer behulpzaam", zegt Zwanikken. "Maar in Zimbabwe heerst wetteloosheid."

Formule 1-coureurs krijgen vaste startnummers

In navolging van onder meer de MotoGP krijgt ook de Formule 1 te maken met vaste startnummers. Dit is vandaag in Parijs besloten tijdens een vergadering van F1 Strategy Group en de Formula One Commission.

Een coureur zal tijdens zijn F1-carrière gaan rijden met een startnummer dat tussen de 2 en 99 ligt. De wereldkampioen mag ervoor kiezen het nummer 1 op zijn bolide te plakken, maar kan ook zijn vaste startnummer behouden. Voorafgaand aan het seizoen 2014 moeten de coureurs opgeven met welk nummer ze willen gaan rijden. Kiezen twee rijders voor hetzelfde getal dan wordt het nummer toegewezen aan degene die in het afgelopen jaar het hoogst is geëindigd in het kampioenschap. Wisselt een rijder van team dan verhuist het startnummer gewoon mee.

Tot nu toe werden de startnummers bepaald aan de hand van het kampioenschap. De wereldkampioen en zijn teamgenoot kregen de startnummers 1 en 2, waarna de verdeling op basis van het constructeurskampioenschap verder ging.

De eerste grap over de startnummers is ook al gemaakt:

Val baby in sloot Eindhoven was ongeluk

De dood van de baby uit Veldhoven die zondagmiddag in Eindhoven te water raakte was een noodlottig ongeval. Dat meldt de politie maandag na onderzoek.

Het kind van drie maanden oud viel rond 17.00 uur in een sloot aan het Waterfront in de Brabantse stad. Zijn moeder haalde hem uit het water en waarschuwde de hulpdiensten. De baby werd gereanimeerd, maar overleed later alsnog in een ziekenhuis. Het lichaam van de baby is inmiddels vrijgegeven voor de familie.

'Lindsay Lohan bezoekt drugsfeestje'

Lindsay Lohan was vrijdag op een huisfeest waar naar verluidt cocaïne werd gebruikt en joints werden gerookt. De Amerikaanse entertainmentsite TMZ plaatste een foto online waarop het lijkt alsof er resten van beide drugssoorten op tafel lagen.

De 27-jarige Lohan, die in het verleden meerdere malen in een afkickkliniek verbleef, heeft volgens een woordvoerder geen drugs gebruikt of alcohol gedronken op het feest in Miami. De actrice zit nog steeds in haar proeftijd en zou volgens een zegsman geen risico willen lopen en vertrok vrij snel van het feest.

Tijdens het feest liepen de gemoederen hoog op tussen een vriend van Lohan en de broer van Paris Hilton. Ray Lemoine deelde klappen uit aan Barron Hilton omdat hij niet wilde vertrekken uit het huis. De politie zou nu voldoende bewijs hebben verzameld om Hilton te arresteren.

Lohan verliet eerder dit jaar een afkickkliniek waar ze voor de zesde keer probeerde af te kicken van drugs en alcohol. Door zich op te laten nemen wist de actrice in maart een celstraf te ontlopen. Lohan, die sinds 2007 regelmatig in aanraking met justitie komt, kwam dit keer in de problemen nadat ze tegen de politie had gelogen over een aanrijding.

Verdachte vleesbijlmoord 'soldaat van Allah'

Een van de twee moslimextremisten die terechtstaan voor de uiterst brute moord op de Britse militair Lee Rigby zegt te hebben gehandeld als 'soldaat van Allah'. Michael Adebolajo heeft net als veel van zijn geloofsgenoten de wapens opgenomen voor de islam in de oorlog met het Westen, zei hij maandag in de rechtszaal in Londen.

"Ik ben een soldaat (...). Ik kon niet anders", antwoordde Adebolajo op de vraag of hij spijt had van zijn daad. "Gehoorzamen aan de bevelen van Allah zal mij nooit berouwen." Hij noemde zich een jihadstrijder en doodde Rigby naar eigen zeggen uit protest tegen de invallen van Groot-Brittannië in islamitische landen.

De 28-jarige verdachte verklaarde dat hij nooit iemand van Al-Qaida heeft ontmoet, maar erg tegen leden van het terreurnetwerk opkijkt. "Ik houd van hen. Ik beschouw hen als mijn broeders in het geloof."

Adebolajo en de 22-jarige Michael Adebowale is de moord op tamboer Lee Rigby van afgelopen mei, op klaarlichte dag in een drukke straat in de Britse hoofdstad, ten laste gelegd. De twee reden Rigby volgens de openbaar aanklager aan en sleepten diens lichaam vervolgens naar het midden van de straat, zodat iedereen kon zien hoe hij eraan toe was. Het tweetal ontkent schuldig te zijn.

Adebolajo vertelde de jury maandag dat hij, voor hij Rigby ombracht, alles in het werk heeft gesteld om na te gaan of hij een militair voor zich had. "Ik wilde dat het voor iedereen duidelijk was (...) dat het maar om één reden gebeurde, en dat is het buitenlandbeleid."

Ook voor de poging tot moord op een politieman die hem ten laste wordt gelegd verschafte de oudste van de twee verdachten uitleg. Adebolajo stormde na de moord op toegesnelde agenten af omdat zijn geloof hem verbiedt te vluchten voor de vijand, beweerde hij.

Adebolajo deed maandag in de rechtszaal uitgebreid zijn levensverhaal. Hij vertelde te zijn opgegroeid in een christelijk gezin en gewend was de Bijbel te lezen. Maar hij raakte teleurgesteld in het christendom en ging in zijn studententijd over tot de islam. Hij ondernam naar eigen zeggen een poging naar Somalië te emigreren om daar te kunnen leven onder de islamitische wet. Keniaanse troepen staken daar echter een stokje voor.

F1: dubbele punten tijdens laatste race

In de Formule 1 worden enkele opvallende reglementswijzigingen van kracht. Eén ervan is dat het laatste raceweekend van het seizoen dubbele punten oplevert, zo hebben de F1 Strategy Group en de Formula One Commission vandaag in Parijs besloten.

Om de spanning in de laatste race te vergroten kunnen zowel voor het coureurs- als het constructeurskampioenschap dubbele punten worden behaald. Dit zorgt ervoor dat de teams zich ook op het slot van het seizoen moeten focussen, omdat een minder resultaat ze zomaar plekken in het constructeurskampioenschap kan kosten. Dit zien ze direct terug in hun portemonnee voor het seizoen erop.

Het betekent dat in 2014 de winnaar van de race in Abu Dhabi met 50 punten naar huis gaat en de nummer twee met 36. Slechts de eerste tien krijgen punten, ook bij dubbele punten verandert deze regel niet.

'Amnestie voor Pussy Riot en Greenpeace'

De gevangen leden van vrouwenpunkband Pussy Riot en activisten van Greenpeace komen mogelijk in aanmerking voor de aanstaande amnestie in Rusland. Dat schrijft de krant Izvestia maandag.

De amnestie wordt verleend in verband met het twintigjarig bestaan van de grondwet van de Russische federatie. President Vladimir Poetin heeft in samenspraak met de presidentiële adviesraad voor mensenrechten bepaald voor welke categorieën de amnestie moet gelden.

Volgens het ontwerp-amnestiedecreet dat Poetin aan de Doema heeft gestuurd worden de strafzaken tegen 20.000 tot 22.000 mensen beëindigd, aldus Izvestia. Onder hen zeven deelnemers van het protest op het Moerasplein, de leden van de groep Pussy Riot en de activisten van Greenpeace.

De leiding van de Doema wil de amnestiewet voor het einde van het jaar aannemen, schrijft Izvestia. De termijn waarbinnen ze wordt gerealiseerd is zes maanden na ondertekening.

Het ontwerp-decreet bevat geen namen. Maar volgens Izvestia kan de amnestieregeling van toepassing zijn op Nadezjda Tolokonnikova en Maria Alechina, die voor hun protestlied tegen Poetin in de orthodoxe kathedraal van Moskou tot twee jaar gevangenisstraf zijn veroordeeld wegens hooliganisme.

Volgens de tekst van het ontwerp is de amnestiewet van toepassing op vrouwen met kinderen die niet voor geweldsmisdrijven zijn veroordeeld. Tolokonnikova en Alechina hebben allebei kleine kinderen.

Dekker: geen plafond aan aantal leerlingen per klas

Het kabinet is niet van plan om een maximum te stellen aan de omvang van schoolklassen. Dat blijkt uit een brief die staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) maandag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De bewindsman vindt dat niet de grootte, maar de kwaliteit van de leraar en de schoolleider leidend moet zijn. Een ervaren leerkracht met gemotiveerde leerlingen kan nu eenmaal een grotere klas aan dan een docent die net begint in een chaotische klas. En scholen met grote klassen zorgen ook voor extra begeleiding, bijvoorbeeld in de vorm van onderwijsassistenten.

Dekker gaat hiermee in tegen de wens van de actiegroep Leraren in Actie. Die overhandigt dinsdag een burgerinitiatief aan de Tweede Kamer, waarin wordt gepleit om wel een maximum te stellen aan het aantal leerlingen per klas. Volgens de actiegroep zijn door de bezuinigingen de klassen de afgelopen jaren steeds groter geworden. Met het burgerinitiatief wil Leraren in Actie het onderwerp op de politieke agenda zetten.

Vorige maand bleek ook dat acht op de tien middelbare scholieren willen dat de overheid een grens stelt aan het aantal leerlingen per klas. Dekker zei toen ook niets te zien in een wettelijk maximum. "Ik wil scholen juist aanmoedigen om te innoveren met lesvormen", zei hij.

Dekker schrijft verder in zijn brief dat de gemiddelde schoolklas in het basisonderwijs dit jaar uit 23,3 leerlingen bestaat. In het voortgezet onderwijs varieert de groepsgrootte van 21 leerlingen in het vmbo tot 27 bij de havo. De afgelopen jaren fluctueerde de gemiddelde groepsgrootte van 24,3 in 1994 tot 22,2 in 2003. Vorig jaar bedroeg het aantal leerlingen per klas in het basisonderwijs 22,8.

Volgens de bewindsman verschilt de omvang van de klassen erg, zowel tussen basisscholen als binnen de school. Ongeveer 65 procent van alle groepen in het basisonderwijs telt minder dan 26 leerlingen en in zes procent van de gevallen zijn de klassen groter dan dertig leerlingen. Bij grote scholen zijn de klassen vaak ook groter.

Scholen krijgen verder voldoende geld om tot klassen van 'acceptabele omvang' te kunnen samenstellen al vraag dit soms wel om 'scherpe keuzes', schrijft Dekker. De komende tijd komt daar nog wat geld bij. "Daarmee komen er meer mogelijkheden om de werkdruk aanvaardbaar te houden en alle leerlingen de aandacht te blijven geven die zij verdienen."

De Algemene Onderwijsbond vindt dat Dekker moet ophouden met 'gegoochel met gemiddelden'. De bond zegt dagelijks mails en telefoontjes binnen te krijgen van leraren die moeten werken met 'megaklassen'. Door het probleem te bagatelliseren doet Dekker ouders, scholieren en onderwijspersoneel tekort, reageert AOb-voorzitter Walter Dresscher.

Dresscher vindt dat Dekker de verantwoordelijkheid afschuift op scholen. "Dat is gek, want onderwijs is nog altijd een publieke zaak. Mijn oproep aan hem is simpel: kijk niet langer de andere kant op." De AOb-voorzitter vraagt zich verder af met welke cijfers Dekker rekent. "Het onderliggende cijferwerk van OCW hebben we ondanks herhaald verzoek nooit van het ministerie gekregen, dus we kunnen er slechts naar raden." Dreschers hoop is gevestigd op de Tweede Kamer.

Corrupte politicus IndonesiŽ krijgt 16 jaar

Een voormalige leider van de grootste islamitische partij van Indonesië is maandag tot zestien jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens corruptie en witwassen. Luthfi Hasan Ishaaq van de Welvarende Gerechtigheidspartij (PKS) werd schuldig bevonden aan het aannemen van 1,3 miljard rupiah (ruim 78.000 euro) aan steekpenningen om een overheidscontract aan een vleesimporteur te gunnen.

De PKS maakt deel uit van de regeringscoalitie in Indonesië. Ishaaq werd in januari aangehouden nadat twee directeuren van het bedrijf en een medewerker van hem waren opgepakt. Hij moet ook 61.000 euro boete betalen, of anders een jaar langer in de gevangenis blijven.

Timmermans: Bouterse kan niet worden opgepakt

Desi Bouterse kan tijdens de uitvaart van Nelson Mandela niet worden aangehouden en uitgeleverd aan Nederland, omdat hij als president van Suriname immuniteit geniet. Dat schrijft minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) in antwoord op Kamervragen van Geert Wilders (PVV).

De PVV-leider wil dat Bouterse wordt uitgeleverd aan Nederland om hier zijn gevangenisstraf van elf jaar uit te zitten wegens betrokkenheid bij cocaïnetransporten. Wilders vindt het vanwege het verleden van Bouterse ongepast dat hij samen met koning Willem-Alexander aanwezig is bij de plechtigheid.

Hij krijgt echter nul op het rekest. "De uitspraak van de rechtbank waarbij Bouterse is veroordeeld blijft van kracht, maar kan niet tot uitvoering worden gebracht, zolang hij als staatshoofd van Suriname internationaal immuniteit geniet", schrijft Timmermans. Verder hecht Nederland er belang aan om de bijeenkomst bij te wonen; daar spelen uitnodigingen aan 'andere genodigden' geen rol bij.

Wilders reageert teleurgesteld. "Erg teleurstellend dat het kabinet niet eens een poging zal doen de veroordeelde crimineel Bouterse te laten aanhouden en uitleveren als hij in Zuid-Afrika is en zich bij voorbaat al neerlegt bij zijn immuniteit", stelt hij. "De angst om op te treden tegen Bouterse overheerst blijkbaar bij de heer Timmermans."

CDU geeft groen licht voor akkoord met SPD

De CDU van de Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft maandag ingestemd met het regeerakkoord dat Merkel met de beoogde coalitiepartner SPD is overeengekomen. De christendemocraten slikten hun bezwaren tegen de invoering van een minimumloon en vervroegd pensioen in.

Enkele CDU'ers liepen maandag tijdens de vergadering van de 'Bundesausschuss', de ledenraad van de partij, te hoop tegen de verlaging van de pensioenleeftijd voor sommige beroepen naar 63 jaar. Die maatregel gaat regelrecht in tegen de verhoging van de pensioenleeftijd waartoe de regering-Merkel de afgelopen jaren is overgegaan, betoogden de dwarsliggers op het 'kleine partijcongres'.

"Ik ben bang dat we de verkeerde boodschap afgeven", waarschuwde Philipp Missfelder van de jongerenafdeling van de CDU. Kurt Lauk, een kopstuk van de ondernemersgezinde rechterflank van de partij wees erop dat Duitsland de eigen arbeidsmarkthervormingen ten voorbeeld stelt aan de economisch sukkelende zuidelijke EU-lidstaten. "En nu draaien uitgerekend wij een deel van die hervormingen terug."

Merkel bracht daartegenin dat de beoogde regeringscoalitie de belastingen niet verhoogt, zich niet verder in de schulden wil steken en vasthoudt aan een strenge aanpak van de financiële crisis in de Europese Unie. Maar ze gaf toe dat ze ook pijnlijke offers heeft gebracht.

De bondskanselier, die een derde ambtstermijn aan haar zegekar kan rijgen, wist haar partijgenoten te overreden. Twee van de honderdtachtig leden onthielden zich, de rest gaf groen licht voor de nieuwe regering.

Merkel gaat een zogeheten grote coalitie (große Koalition of GroKo in het Duits) leiden waarin de twee grootmachten van de Duitse politiek samenwerken. De centrumrechtse CDU en centrumlinkse SPD vonden elkaar na de afgetekende overwinning van de christendemocraten in de Bondsdagverkiezingen van september niet eenvoudig. De kabinetsformatie duurt al langer dan ooit tevoren.

Het kan bovendien nog spaak lopen: de SPD heeft het lot van het regeerakkoord in handen van alle leden van de partij gelegd. De uitslag van de ledenraadpleging wordt komend weekeinde verwacht.

Ook de kabinetsposten zijn nog niet verdeeld. Dat gebeurt pas na de SPD-stemming.

Zalando bereidt beursgang voor

Online modewinkel Zalando is achter de schermen druk bezig met het voorbereiden van een beursgang. Dat meldt het Duitse tijdschrift Wirtschaftswoche maandag op basis van interne documenten. Hoeveel kapitaal Zalando met het uitgeven van aandelen hoopt op te halen en welk belang het naar de beurs wil brengen, wordt uit die documenten niet duidelijk.

Zalando zou met zijn bestuurders en medewerkers hebben afgesproken over hoeveel aandelen zij bij een beursgang krijgen. Zo krijgt de top van de webwinkel samen 1,4 procent van al het waardepapier, terwijl de rest van het personeel een kleine procent van de aandelen krijgt. De contracten daartoe zijn eind november ondertekend, weet het tijdschrift te melden.

De Zweedse grootaandeelhouder Kinnevik schatte de waarde van het bedrijf onlangs op 3,7 miljard euro. Als de schatting van de investeerder, eveneens deels eigenaar van Tele2 en Metro, klopt, dan zijn de beloofde aandelen voor bestuurders en personeel samen een kleine negentig miljoen euro waard.

Zalando-topman Rubin Ritter noemde een beursgang begin oktober al 'zeer aantrekkelijk'. De webwinkel presteert de laatste tijd erg goed. Vorig kwartaal boekte Zalando een omzetstijging van zeventig procent. Eind maart verwacht het concern dat de inkomsten over zijn gebroken boekjaar oplopen tot twee miljard euro.

Het bedrijf, actief in 14 landen, is voorlopig alleen winstgevend in Duitstalige markten, maar zou dat punt ook in Nederland naderen. Wanneer de Duitse internetwinkel precies naar de beurs wil, is nog onbekend.

Directeur Sanders houdt vertrouwen in Cocu

Phillip Cocu hoeft niet te vrezen voor zijn baan als trainer van PSV. Algemeen directeur Tiny Sanders zegt ondanks de ontluisterende tiende plaats in de Eredivisie een 'rotsvast vertrouwen' te houden in de opvolger van Dick Advocaat. "We zijn een weg ingeslagen en die houden we vol", vertelt Sanders aan de NOS. "En dat is zeker met Cocu."

Ook zelf heeft Sanders niet het gevoel onder druk te staan, al weet hij dat de situatie snel kan veranderen. "De druk van buitenaf kan op een gegeven moment zo groot worden dat het van binnen consequenties heeft. Maar op dit moment is dat niet zo. Of het nu Cocu is, of de directie of de andere beleidsmakers, we zijn het allemaal met elkaar eens."

De keuze om met een onervaren trainer en een jonge spelersgroep een nieuwe weg in te slaan, beschouwt Sanders nog altijd als de juiste. "We moeten de balans tussen de korte en de lange termijn zien te behouden. Er heerst op dit moment vooral druk op de korte termijn, wat logisch is. Wij moeten onze eigen koers blijven varen."

Sanders ziet de volle ziekenboeg bij PSV als een belangrijke oorzaak van de tegenvallende resultaten. "Onze pijlers Park, Wijnaldum en Schaars zijn geblesseerd. Dus dragende spelers zijn weg, het zou ontzettend helpen als ze er waren." Hij geeft toe te snakken naar de winterstop. "Zeker als dat betekent dat er in die periode weer wat belangrijke spelers terugkomen."

Overwinteren in de Europa League heeft voor Sanders momenteel geen prioriteit. "Als je puur kijkt naar het belang van een jong team, zou je eigenlijk geen Europees voetbal moeten spelen", vindt de voormalig topman van Campina. "Je moet een jong team, en ook Phillip, de kans geven."

Dat het publiek ondanks de slechte resultaten zowel de spelers als de coach blijft steunen, doet Sanders goed. "De wisselwerking met het publiek is fantastisch en indrukwekkend. Dat voelen de spelers ook en dat waarderen ze enorm."

Olympische teams kunstrijden bekend

De internationale schaatsunie (ISU) heeft maandag de tien landen bekendgemaakt die in februari in Sochi voor het eerst meedoen aan olympische teamwedstrijd kunstrijden. Canada, Rusland, Verenigde Staten, Japan, Italië, Frankrijk, China, Duitsland, Oekraïne en Groot-Brittannië kregen een uitnodiging. Australië en Estland zijn aangewezen als reserve.

De startbewijzen zijn verdeeld op grond van de prestaties die in 2013 zijn geleverd tijdens de grote mondiale toernooien en, voor zover nodig, tijdens onder meer de EK en de WK jeugd. De olympische teams (man en vrouw individueel, paarrijden, ijsdansen) beginnen met het korte programma. De beste vijf strijden in de vrije kür op de medailles.

Schaars minimaal zes weken uitgeschakeld

De smerige overtreding van Mike Havenaar heeft ervoor gezorgd dat PSV opnieuw een speler kwijt is. Stijn Schaars staat in elk geval zes weken aan de kant, nadat hij een charge van de aanvaller van Vitesse (2-6 nederlaag) te verwerken kreeg.

Een MRI-scan in het ziekenhuis heeft namelijk uitgewezen dat Schaars aan de onderkant van zijn kuitbeen een haarscheurtje heeft zitten. De middenvelder van PSV zal zich daarom op de tweede helft van de competitie moeten gaan richten.

Dat betekent dat hij de competitieduels tegen FC Utrecht en ADO Den Haag in elk geval zal missen. Dat geldt ook voor het Europa League-treffen van aanstaande donderdag tegen FC Chornomorets Odesa. Ook de kraker tegen Ajax lijkt voor de 29-jarige speler te vroeg te komen.

Beelden van de overtreding (bron: YouTube)

EA doneert flink veel centjes

Electronic Arts heeft samen met de organisatie van de 'Humble Bundle' een eigen versie van deze bundelactie georganiseerd in september en met de verdiende centjes heeft EA enkele goede doelen blij kunnen maken.

Vandaag maakte Peter Moore van EA bekend dat ze 1,65 miljoen dollar aan de 'American Cancer Society' hebben gedoneerd. Al het andere geld is gedoneerd aan één van de andere vijf goede doelen waar mensen uit konden kiezen. In zijn totaliteit heeft de bundel aan EA-games 10,5 miljoen dollar opgebracht waarvan het zelfgekozen bedrag dat je betaalde aan zes goede doelen of de Humble Bundle-organisatie kon schenken. Electronic Arts heeft in principe niks overgehouden aan deze actie.

Lukoki: "Wil nog steeds terug naar Ajax"

Hij slaagde er bij Ajax niet in om de onbetwiste rechtsbuiten te worden waar Frank de Boer naar op zoek was. Via SC Cambuur hoopt Jody Lukoki terug te keren in Amsterdam. De Boer gaf Lukoki in de zomer te kennen dat hij mocht uitzien naar een nieuwe club.

De regerend landskampioen haalde Bojan Krkic naar de hoofdstad en gaf Lukoki een vrijbrief om elders aan speeltijd toe te komen. Hij verkaste op huurbasis naar Cambuur. In Leeuwarden komt de 21-jarige flankspeler wel wekelijks aan spelen toe. Tijdens zestien competitieduels kwam hij eenmaal tot scoren.

Ofschoon hij het in Friesland prima naar zijn zin heeft, mikt hij op de lange termijn op een terugkeer naar de club waar hij zijn opleiding genoot. "Ik wil nog steeds terug naar Ajax, maar als mijn geluk daar niet ligt, moet ik het elders zoeken", zo laat hij Ajax Life weten. De Boer zit momenteel niet breed in de aanvallers en liet al weten alle verhuurde spelers nauwlettend in de gaten te houden.

Lukoki is onder de indruk van het spel dat zijn broodheer dit seizoen op de mat legt. "Ajax begon moeizaam aan het seizoen, maar heeft het goed opgepakt. Als je ziet hoeveel balbezit ze hebben, dat is echt genieten. Je beseft pas hoe goed Ajax is als je er weg bent."

Sinds zijn debuut in de hoofdmacht van Ajax in januari 2011 mocht Lukoki in totaal tijdens 24 Eredivisie-wedstrijden opdraven voor de Amsterdammers. Daarin kwam hij tot vijf doelpunten.

Spartans op Xbox One

Eerder dit jaar kwam Halo: Spartan Assault uit mobiele devices met Windows 8. Vanaf 24 december is de game ook aan te schaffen en te spelen via Xbox One. De Xbox 360-versie komt in januari uit.

De topdown shooter is voor mensen die het spel al eerder gekocht hebben met een gereduceerd tarief opnieuw aan te schaffen voor de console. De Xbox One-versie zal ook een co-op-mode bevatten, nieuwe wapens en de DLC Operation Hydra. De game kost normaliter $14,99 en het gereduceerde tarief is $4,99. Bekijk de launchtrailer hieronder.

PVV boos over coachingproject

Vandaag heeft het startschot geklonken van een gezamenlijk gecoördineerd project van de Sociaal Economische Raad (SER) en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Dit project begeleidt jongeren van niet-westerse afkomst naar een eventuele baan. Baantjesjager Machiel de Graaf van de PVV heeft hier lucht van gekregen en is, in navolging van zijn leidsman, maar weer eens boos geworden.

Het begeleidingstraject is opgezet voor Amsterdam en Rotterdam. Het is de bedoeling dat mentors, peer-to-peer-coachinginitiatieven en het bedrijfsleven gezamenlijk een netwerk opbouwen, waarbinnen jongeren van niet-westerse afkomst  aan het handje worden meegenomen, met de bedoeling een baantje voor ze te vinden.

Machiel de Graaf, die zelf eerder in opspraak is gekomen wegens het verzinnen van burgerklachten, maakt zich hier nogal druk om. De man, die ooit zijn zakken vulde door te claimen drie functies tegelijk te vervullen, spreekt over discriminatie. Ondanks dat algemeen bekend is dat het voor allochtone jongeren lastig is om een baan te vinden, vindt Machiel het een veel beter idee om dit soort projecten helemaal af te schaffen. Hij is van mening dat een belastingverlaging veel beter zal werken om jongeren aan het werk te helpen.

Zowel de PVV als een onderwijswoordvoerder hebben de dag van vandaag nuttig besteed door brieven naar de regering te sturen over deze kwestie.

'Ziggo en Caiway bieden snelste verbinding'

De internetaanbieders Caiway en Ziggo biedt volgens een onderzoek van de Amerikaanse videodienst Netflix de snelste internetverbinding van Nederland. Tele2 en UPC scoren het slechtst. Dat blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van Netflix. Volgens de videodienst staat Nederland qua snelheid wereldwijd bovenaan.

Met 3,58 megabit per seconde haalt Caiway de hoogste snelheid. Ziggo zit daar met 3,56 mbps net onder. Tele2 en UPC scoorden met 2,87 en 2,64 mbps het slechtst. Het onderzoek is alleen gebaseerd op de internetsnelheid van klanten van Netflix. Hoeveel dat er in Nederland zijn, wil het bedrijf niet bekendmaken.

De gemiddelde internetverbinding in Nederland is goed voor 3,16 megabit per seconde. Zweden en Denemarken volgen met respectievelijk 2,83 en 2,8 megabit per seconde. Netflix biedt zijn videodienst aan in de Verenigde Staten, Mexico, Ierland, Groot-Brittannië, Scandinavië en Nederland.

Bijna iedereen in Nederland had eind vorig jaar toegang tot breedbandinternet, meldde onderzoeksbureau Analysys Mason woensdag. Groot-Brittannië en Duitsland volgen op de twee en derde plek qua dekkingsbereik.

Wat betreft de downloadsnelheid moet Nederland alleen Japan en Zuid-Korea voor zich laten, gevolgd door Zweden, aldus Analysys Mason. Volgens het onderzoeksbureau volgen Groot-Brittannië en Duitsland op afstand.

Netflix is een van de grootste dataverbruikers. Op piekmomenten is de videodienst in de Verenigde Staten verantwoordelijk voor een derde van het totale dataverkeer. Per maand wordt voor meer dan een miljard uur aan videomateriaal online gestreamd.

Toch nog celstraf voor lekkende oud-rechercheur

Oud-rechercheur Sjaak K. is maandag alsnog veroordeeld voor het lekken van vertrouwelijke informatie. Het gerechtshof in Amsterdam legde hem zes maanden cel op. K. gaf de informatie door aan oud-politieman Hans Van E. Via hem zou de informatie bij criminelen, de advocatuur en journalisten zijn beland. Van E. kreeg maandag een celstraf van 104 dagen opgelegd.

De zaak kent een lange voorgeschiedenis. In januari 2008 werd tegen de destijds 51-jarige K., die dertig jaar bij de politie heeft gewerkt, voor de rechtbank in Amsterdam drie jaar cel geëist omdat hij jarenlang geheime politiedocumenten zou hebben gelekt. Tegen Van E. werd achttien maanden cel geëist.

Door de praktijken van K. en Van E. zouden onder meer de Hells Angels op de hoogte zijn gebracht van het precieze tijdstip van een inval in hun clubhuis in Amsterdam in oktober 2005. Informatie van K. zou ook bij Willem Holleeder zijn beland via diens veronderstelde 'partner in crime' Dino S.

K. werd verdachte in 2004, toen toenmalig recherchechef Willem Woelders zich herinnerde dat K. medio jaren negentig had verklaard dat de later vermoorde crimineel Jan Femer hem had benaderd om politiedocumenten te kopen. Woelders relateerde dit aan de opmerking van de geliquideerde 'onderwereldbankier' Willem Endstra, dat een hoge politieman ('De Pet') vertrouwelijke informatie zou doorspelen naar criminelen. K. droeg volgens Woelders in die tijd een alpinopet.

K. werd in januari 2006 opgepakt op verdenking van ernstige schending van het ambtsgeheim. De politie had hem kort daarvoor in de val gelokt door hem een deels gefingeerd proces-verbaal over de vriendin van Mink K. naar de recherche in Driebergen te laten brengen en hem daarbij te filmen. K. gaf informatie uit het document kort daarna door aan Van E., die de informatie zou hebben doorgesluisd naar zijn advocaat Nico Meijering.

Het tweetal werd eerder door de rechtbank, en later in hoger beroep, vrijgesproken. De belangrijkste reden hiervoor was dat een door de politie gebruikt technisch afluistermiddel in de zaak niet aan de wettelijke eisen zou voldoen. Het Openbaar Ministerie stapte daarop naar de Hoge Raad, die de zaak terugverwees naar het Amsterdamse hof. Volgens de hoogste rechter had het hof ervan uit moeten gaan dat het technische hulpmiddel wel aan de wettelijke eisen voldeed.

Het hof heeft de lijn van de Hoge Raad gevolgd en acht het tweetal schuldig aan het schenden van het ambtsgeheim. K. heeft volgens het hof toen hij als rechercheur bij de Nationale Recherche werkte vertrouwelijke informatie doorgegeven aan Van E., die deze informatie weer doorspeelde aan zijn raadsman. Hiermee is volgens het hof 'het vertrouwen van de burgers in de integriteit van de politie' geschaad. Bij het opleggen van de straffen heeft het hof er wel rekening mee gehouden dat het lekken van de informatie bijna acht jaar geleden plaatsvond.

Katy Perry nog niet klaar voor kroost

Katy Perry vindt het nog te vroeg om aan kinderen te beginnen. "Ik ben daar nog niet klaar voor en ik wil ook niet zover vooruitkijken", zegt de zangeres in de Amerikaanse editie van Marie Claire.

Perry, die een relatie heeft met zanger John Mayer, wil in de toekomst wel graag een gezin. "Als ik voor een gezin ga dan wil ik me een tijdlang alleen maar op het moederschap richten." Haar ex-man Russell Brand wilde graag kinderen met Perry. "Ik wist dat als ik aan kinderen zou beginnen ik veel zou moeten opgeven. Ik wilde het wel, maar ik was er nog niet klaar voor."

De zangeres is naar eigen zeggen dolgelukkig met Mayer, met wie ze sinds vorig jaar een relatie heeft. "Hij is een fantastische partner", vindt Perry. "Ik was al heel lang fan van hem. Hij is briljant. We hebben een fantastische en volwassen relatie."

De 29-jarige zangeres en Mayer gingen eerder dit jaar wel kort uit elkaar. "Daardoor leerde ik dat ik eerst van mezelf moest houden voordat ik de liefde toe kon laten en bij me kon houden."

Katy Perry (Foto: Novum)
Katy Perry (Foto: Novum)

Turken vast voor Hitlergroet in Auschwitz

Twee Turken zijn in Polen gearresteerd, omdat ze in het voormalige vernietigingskamp Auschwitz de Hitlergroet hadden gebracht. De studenten zouden zo voor foto's hebben geposeerd. Het incident vond zondag plaats, volgens het Poolse persbureau PAP.

Het gebruik van nazisymbolen is verboden in Polen, dat zwaar te lijden had in de Tweede Wereldoorlog. In Auschwitz werden door de nazi's 1,3 miljoen mensen vermoord, in meerderheid Joden.

Amsterdam wil 300 miljoen euro besparen op ov

De stadsregio Amsterdam wil over een decennium ruim zestig procent minder exploitatiesubsidie verlenen aan het Amsterdamse openbaarvervoerbedrijf GVB. In totaal moet dat in die tien jaar driehonderd miljoen euro aan besparingen opleveren. Dat heeft Amsterdam maandag bekendgemaakt.

De stadsregio, die naast Amsterdam ook Diemen, Duivendrecht en delen van Amstelveen en Schiphol beslaat, was vorig jaar 102 miljoen euro kwijt aan exploitatiesubsidie. Dat moet worden afgebouwd tot 36 miljoen euro in 2024. In de vorige concessie werd nog 150 miljoen euro uitgekeerd aan het GVB voor het uitbaten van de tram-, bus- en metrolijnen.

De stadsregio heeft tegelijkertijd afspraken gemaakt met het GVB om 35 procent meer reizigers het openbaar vervoer te laten instappen. Vooral forenzen moeten verleid worden de tram, metro of bus te pakken door lijnen minder te laten 'kronkelen' door de stad. Daardoor moet het ov twintig procent sneller worden.

De stadsregio investeert de komende jaren 395 miljoen euro in het verbeteren van de infrastructuur, waardoor die betrouwbaarder moet worden. Ook wordt vijfhonderd miljoen euro gestoken in nieuwe metrostellen en gaat 684 miljoen euro naar onderhoud. Dat onderhoud moet wel vijftien procent efficiënter gaan plaatsvinden. Het GVB heeft toegezegd nieuwe bussen aan te schaffen en up-to-date reisinformatie te bieden op de haltes.

Gele kaart Cambuur-speler Van der Laan geseponeerd

De KNVB heeft de gele kaart die SC Cambuur-speler Martijn van der Laan zaterdag kreeg, kwijtgescholden. Dat maakte de Friese club maandag bekend. Scheidsrechter Eric Braamhaar gaf de prent in de wedstrijd tegen RKC Waalwijk aan Van der Laan, terwijl diens teamgenoot Lucas Bijker de overtreding beging.

Doordat Braamhaar de kaart aan Van der Laan gaf, ontsnapte Bijker aan een tweede gele en dus rode kaart. De kwijtschelding van de prent heeft voor Bijker geen gevolgen. Beide spelers zijn dus inzetbaar bij de thuiswedstrijd van zondag tegen Ajax.

Kraamuitbater opgepakt om karig loon op kerstmarkt

De werkgever van vier Polen die werkten in kramen op de Maastrichtse kerstmarkt Magisch Maastricht is donderdagavond opgepakt wegens uitbuiting. De Polen, die twaalf tot vijftien uur per dag etenswaren stonden te bereiden en verkopen, kregen naar eigen zeggen een netto uurloon van twee euro, meldt de Inspectie SZW maandag.

De zaak kwam aan het licht tijdens een controle. De vier Polen werkten bij twee kramen. Sinds half november zouden ze nog niets van hun karige loon hebben gezien. De werknemers waren voor de duur van de markt ondergebracht in kleine onderkomens bij een nabijgelegen parkeerplaats.

Het onderzoek naar de kwestie loopt nog. De werkgever hoeft gedurende dit onderzoek niet vast te blijven zitten. Hij krijgt een boete voor het overtreden de regels op het gebied van minimumloon en arbeidstijden.

Van Persie maakt kans op plek in FIFPro World XI

Robin van Persie maakt kans op een plaats in het FIFA-wereldelftal van het jaar. De spits van Manchester United is een van de vijftien genomineerde aanvallers.

Eerder werden de genomineerden voor de positie tussen de palen, achterhoede en middenveld al bekend gemaakt. Maandag kwamen de vijftien kandidaten voor de voorhoede naar buiten. Op 13 januar wordt op het FIFA-gala in het Zwitserse Zürich bekend welke drie aanvallers het hebben geschopt tot een plek in het wereldelftal van het jaar.

De enige andere Nederlander die kans maakt op een plaats in het wereldelftal is Arjen Robben. Hij strijdt met spelers als Franck Ribéry, Xavi, Andres Iniesta, Gareth Bale en Mesut Ozil op een plek op het middenveld. In totaal zijn 55 spelers geselecteerd voor een plaats in het elftal.

De genomineerde aanvallers:
Sergio Agüero (Manchester City)
Mario Balotelli (AC Milan)
Edinson Cavani (AS Napoli/Paris Saint-Germain)
Diego Costa (Atlético Madrid)
Cristiano Ronaldo (Real Madrid)
Didier Drogba (Galatasaray)
Radamel Falcao (Atlético Madrid/AS Monaco)
Zlatan Ibrahimovic (Paris Saint-Germain)
Robert Lewandowski (Borussia Dortmund)
Mario Mandzukic (Bayern München)
Lionel Messi (FC Barcelona)
Neymar (FC Barcelona)
Robin van Persie (Manchester United)
Wayne Rooney (Manchester United)
Luis Suárez (Liverpool)

Opnieuw protest bij universiteit CaÔro

De Egyptische politie is maandag slaags geraakt met studenten van de Al-Azhar-universiteit in Caïro. Tientallen studenten werden opgepakt en er werd traangas ingezet nadat betogers voertuigen van de veiligheidsdiensten in brand hadden gestoken. Dat heeft het Egyptische ministerie van binnenlandse zaken gezegd.

Het was de tweede dag op rij dat studenten protesteerden. Geregeld hebben er bij de universiteit protesten plaats sinds in september het nieuwe academisch jaar van start ging. De studenten zijn woedend over het afzetten van president Mohammed Morsi door het leger. Geregeld monden de betogingen uit in geweld.

Zondag braken rellen uit toen bekend werd dat 21 studenten zich bij de rechter moeten verantwoorden wegens aanklachten van relschopperij en bestorming van het kantoor van de imam van de Al-Azhar-moskee, enkele weken geleden. Vorige maand werden twaalf studenten veroordeeld tot zeventien jaar celstraf voor deelname aan demonstraties op de campus van de universiteit.

Nieuwe zoektocht naar lijk vermiste Rotterdammer

Speciale teams van defensie zoeken maandag en dinsdag opnieuw naar het lichaam van een sinds juni vermiste Rotterdammer. Het is voorlopig de laatste poging om de 24-jarige man te vinden, meldt de politie maandag. In oktober werd ook al gezocht naar de man, maar dat leverde toen niets op.

De man, Ricardo Kooij, wordt sinds 14 juni vermist. Pas zo'n twee weken later werd zijn vermissing bij de politie gemeld, omdat hij wel vaker een tijdje buiten beeld was voor zijn familie en vrienden. De politie gaat ervan uit dat hij om het leven is gebracht.

Volgens de politie ligt het lichaam van Kooij mogelijk in de buurt van de Zevenkampse Ring, ter hoogte van metrostation De Tochten. Ook houdt de politie er rekening mee dat het stoffelijk overschot in of in de directe omgeving van de nabijgelegen Zevenhuizerplas bevindt.

In de zaak werd in augustus een 41-jarige man uit Rotterdam aangehouden. Een maand later volgde de arrestatie van een 25-jarige verdachte uit Capelle aan den IJssel. De oudste verdachte zou Kooij om het leven hebben gebracht. De Capellenaar zou vervolgens hebben geholpen met het wegmaken van het lichaam.

'Campingmeteoriet' naar Naturalis

De meteoriet die 140 jaar geleden bij het Overijsselse Diepenveen insloeg, krijgt een plekje in Naturalis. Dat meldt het natuurhistorisch museum in Leiden maandag. Het stukje steen wordt door Naturalis als bijzonder waardevol gezien.

Amateurastronoom Henk Nieuwenhuis ontdekte de meteoriet vorig jaar augustus op een camping in de verzameling van een kampeerder. Uit onderzoek bleek dat het om een nog onbekende koolstofmeteoriet gaat.

Vanwege de zeldzame samenstelling van de meteoriet is de vondst van internationaal wetenschappelijk belang, aldus Naturalis. De steen bevat mogelijk complexe moleculen die een rol hebben gespeeld bij het ontstaan van leven.

NSA kijkt naar Xbox Live, WoW en Second Life

De NSA kijkt ook naar gamers. De al veelbesproken Amerikaanse Big Brother bespioneert spelers met behulp van Xbox Live, World of Warcraft, Second Life en andere diensten.

Dit volgt een gezamenlijk onderzoek uitgevoerd door The Guardian, New York Times, ProPublica en ondersteund door documenten van klokkenluider Eric Snowden. Uit de gegevens blijkt dat het agentschap in World of Warcraft onder het mom van avatars spelers laat begluren, en in sommige gevallen probeert om ervaren spelers te werven om mee te helpen. Het document, getiteld 'Exploiting Terrorist Use of Games & Virtual Environments' laat zien dat het bureau ook de middelen heeft om grote hoeveelheden data van Xbox Live, bestaande uit 48 miljoen spelers, te verzamelen.

De documenten waarschuwen dat het negeren van online game services ze ideaal maakt voor terroristen of misdadigers. In de documenten staat ook dat er zoveel NSA-agenten en andere agentschappen rondsnuffelen in games, dat er goed onderling gecommunicieerd moet worden om ervoor te zorgen dat ze elkaars projecten niet verstoren.

Een pagina suggereert dat online games kunnen worden gebruikt om wapentraining te bieden. "Deze spellen bieden realistische wapentraining (welk wapen te gebruiken tegen welk doel , wat bereik een wapen heeft, zelfs het richten en vuren, militaire operaties en tactieken , fotorealistische navigatie aan land en het leren van een omgeving en leiderschapsvaardigheden. Ondanks volledige militaire opleiding het best in het echt is, is perfectie niet altijd nodig om de missies te volbrengen. Sommige van de 9-11 piloten hadden nog nooit een echt vliegtuig gevlogen, ze hadden alleen getraind met behulp van Microsoft Flight Simulator."

"Wanneer de missie duur, riskant of gevaarlijk is, is het vaak een verstandiger idee om virtueel te oefenen. In plaats van een lid per ongeluk op te blazen bij het samenstellen van een bom of het blootstellen van een spion onder toezicht van de rechtshandhaving. Legers over de hele wereld gebruiken virtuele simulatoren met groot succes en de Hezbollah heeft zelfs een PlayStation-controller aan een laptop gekoppeld om een aantal van haar echte raketten te begeleiden."

Er is ook sprake van dat Al Qaida gebruikmaakt van Xbox Live, Second Live en World of Warcraft, samen met Chinese hackers, een Iraanse nucleaire wetenschapper, Hezbollah en Hamas-leden. Er wordt in de rapporten gesproken dat door te infiltreren in games de NSA hackpogingen kan vinden, vrienden probeert te worden met verdachten, hun echte profiel kan opbouwen, hun locatie kan ontdekken en hun vertrouwen kan winnen om een profielfoto te bemachtigen. Het verkrijgen van toegang tot spraak- en tekst chatlogs lijkt een middel om hierbij te helpen.

Dus de volgende keer dat je in een spel vloekt op Amerikanen, bedenk je dat ze je adres vrij snel achterhaald hebben.

[HWL] Blije bondscoach Max Caldas: "Grote klasse"

De handen gingen in de lucht en een grote grijns verscheen zondagavond (plaatselijke tijd) op het gezicht van Max Caldas. De reden voor zijn reactie? Het prachtige doelpunt van Lidewij Welten, die de 5-1 maakte.

"Dat doelpunt was een beloning voor Lidewij, voor een toptoernooi", legde Caldas uit. "Het was klasse. Ik ben heel blij voor haar en ik vind het verdiend dat ze is uitgeroepen tot beste speelster van deze HWL."

Caldas was niet alleen blij met zijn pupil, ook het spel van zijn ploeg in de finale stemde hem tevreden. "De eerste helft was een beetje tam, van beide kanten. En bij de kansjes die we hadden in hun cirkel hadden we niet de scherpte om ze af te maken. Maar ik was niet ongerust, ik vond dat we de situatie controleerden."

"In de tweede helft ging het tempo omhoog, voerden we de snelheid van onze acties en passes op. Het verschil met Australië was toen heel groot. Ik ben heel trots op het feit hoe we hier de finale en ook de halve finale hebben gespeeld. Het was van grote klasse."

Waarom Fallout 4 geteaset werd

Vorige week werd bekend dat de teasersite Survivor 2299 nep was. Eurogamer heeft de grappenmaker gevraagd waarom hij het gedaan heeft.

Hij moest sowieso stoppen toen Bethesda hem op het spoor kwam en hem vroeg te stoppen. En waarom hij het deed? "Sommige mensen willen de wereld zien branden. Ik wilde Bethesda forceren iets aan te kondigen tijdens de VGX, en de Reddit-Fallout-community samenbrengen. Helaas is dit plan mislukt."

"Ik ben een van die egoïstische bastards met veel geld, dus ik wilde een CGI-trailer uitbrengen. Maar Pete Hines, de PR-baas van Bethesda, heeft mijn plannen gestopt. Misschien dat ik het later nog uitbreng met het script, zodat iemand anders het kan gebruiken... Ik wil Bethesda op dit moment niet nog kwader maken."

Hij wil de trailer alsnog later uitbrengen na 11 december en de hele hoax heeft hem 900 dollar gekost. Iets dat hem niets uitmaakt, want "I know I’m a douche". Bethesda weet een ding zeker: mensen wachten op Fallout 4. Make it happen.

Fallout 4

Plasterk wil opheldering VS over antennes ambassade

Het kabinet gaat vragen waar de antennes op de ambassade van de Verenigde Staten in Den Haag toe dienen. Dat schrijft minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) maandag in antwoord op Kamervragen van de SP en de ChristenUnie.

Ronald van Raak (SP) en Gert-Jan Segers (ChristenUnie) wijzen in hun vragen op het feit dat met de antennes het dataverkeer in de wijde omgeving van de ambassade kan worden onderschept. Dus ook het verkeer dat afkomstig is uit het Torentje van premier Mark Rutte (VVD), dat op steenworp afstand van de diplomatieke post ligt. Zij willen dat de minister opheldering eist van de Amerikanen.

Plasterk antwoordt dat zijn ministerie contact op gaat nemen met de Amerikaanse ambassade. "Ik zal uw Kamer over de uitkomst hiervan informeren. Daarbij zal ik wel rekening moeten houden met de eventuele vertrouwelijkheid van deze informatie", schrijft hij.

De minister meldt verder dat op dit moment 'geen aanleiding is' om te veronderstellen dat de Verenigde Staten zich niet houden aan de afspraken. Het uitvoeren van inlichtingenoperaties door vreemde mogendheden is alleen toegestaan na toestemming van Plasterk of zijn collega van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD). "Dit is onlangs via de reguliere contacten met de Amerikaanse ambassade nogmaals duidelijk naar voren gebracht."

In oktober werd duidelijk dat de Duitse bondskanselier Angela Merkel werd afgeluisterd door de Amerikaanse geheime dienst NSA. Dat gebeurde vanuit de Amerikaanse ambassade in Berlijn. Deze onthulling kwam aan het licht dankzij klokkenluider Edward Snowden.

Zes maanden cel geŽist tegen Veenendaalse pedo

Tegen een 63-jarige man uit Veenendaal is maandag een halfjaar cel geëist voor het misbruiken van een 8-jarig buurmeisje. Ook wil het Openbaar Ministerie dat de man nog maar twee straten mag betreden om bij zijn koopwoning te komen. De rechtbank in Utrecht oordeelde vorige maand nog dat burgemeester van Veenendaal Wouter Kolff (VVD) hem geen gebiedsverbod had mogen opleggen.

De man zou zich sinds december vorig jaar vijf of zes keer aan het meisje hebben vergrepen. Ook zijn op zijn computer kinderpornografische afbeeldingen gevonden. Voor een deel gaat het om virtuele kinderporno, maar volgens de officier van justitie zijn deze beelden zo realistisch dat ze strafbaar moeten zijn.

De zaak zorgde voor ophef in de wijk. In mei bepaalde de rechtbank dat de man in afwachting van zijn strafzaak niet in Veenendaal mocht komen, maar bij zijn zwager moest verblijven. In oktober werden deze voorwaarden gewijzigd en mocht de verdachte wel terug naar zijn woning, maar moest hij uit de buurt van het meisje blijven.

Burgemeester Kolff besloot hierop een gebiedsverbod op te leggen waardoor de man nog steeds niet terug kon naar zijn woning. Volgens Kolff was de openbare orde in het geding, maar de bestuursrechter oordeelde vorige maand dat Kolff dit onvoldoende had aangetoond.

De officier van justitie eiste maandag dat de man een locatieverbod opgelegd krijgt voor de straten Jasmijn en Azalea. Omdat de man daar zelf woont, zou hij volgens de officier van justitie alleen door die straten moeten mogen om bij zijn huis te komen. Ook wil het OM dat de man een contactverbod met het slachtoffer krijgt opgelegd.

In zijn strafeis hield de officier rekening met de spanningen in de wijk die 'belastend' waren voor de verdachte. Tegen de man werd uiteindelijk twaalf maanden cel, waarvan zes maanden voorwaardelijk geëist, met als bijzondere voorwaarde een meldplicht bij de reclassering en een verplichte behandeling. Verder wil het OM dat de man de materiële schade van het slachtoffer vergoedt, en dat hij drieduizend euro smartengeld moet betalen.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Eerste details Bravely Second

Square Enix heeft de eerste details van Bravely Second online gezet. De opvolger van Bravely Default werd vorige week aangekondigd.

Het avontuur speelt zich af in Luxendarc, enkele jaren na de Warriors of Light het gered hebben in het eerste deel. Een nieuwe locatie is Istantarl, een stad op het Nadarakes-continent. In de stad is een magie-universiteit opgericht, op verzoek van de premier. Geleerden hebben hier een nieuw soort magie uitgevonden.

Het nieuwe personage Magnolia Arch is ook voorgesteld. Ze noemt zichzelf de 'Devil Buster die van de maan kwam'. Er is weinig bekend over haar verleden en haar leeftijd. Er wordt gesuggereerd dat ze de laatste overlevende lid van de maan-natie is. Ze is bekend om haar roekeloze houding.

Het is nog niet zeker of Bravely Second uitkomt buiten Japan.

Bravely Second

Bravely Second

Bravely Second art

Bravely Second art

Suk niet akkoord met voorstel aanklager

Joey Suk heeft het voorstel van de aanklager betaald voetbal afgewezen. De speler van NAC Breda kreeg een schikkingsvoorstel van drie wedstrijden schorsing waarvan één voorwaardelijk. Afgelopen weekend, in de wedstrijd tegen Ajax, werd hij met rood van het veld gestuurd na een trap tegen de enkel van Ajacied Viktor Fischer.

De tuchtcommissie gaat zich nu nu over de straf voor de middenvelder buigen.

Chantal Janzen let meer op figuur door bekendheid

Chantal Janzen houdt zich extra met haar figuur bezig vanwege haar bekendheid. "Als ik dit werk niet zou doen, zou ik er echt wel minder op letten", zegt de zangeres en actrice voor de camera van Novum Nieuws. "Want je ziet gewoon hartstikke veel op televisie."

Volgens Janzen hebben tv-kijkers snel een mening over bekende figuren. "Je komt ongevraagd bij mensen binnen in de woonkamer. Dan heb je bijvoorbeeld een jurkje aan en dan zegt Annie tegen Henk: oh, wat heeft die een dikke reet in dat jurkje. Dat wil je niet."

De 34-jarige Janzen wil het echter wel leuk houden. "Ik eet wel gezond, maar een patatje af en toe moet kunnen", vindt ze. "Het is meer de mate waarin je eet. Je moet niet te veel eten." Met het verstrijken van de jaren merkt Janzen ook dat de kilo's er minder makkelijk van afgaan. "Dat gaat niet meer zomaar. Ik ben geen Sylvie Meis."

Chantal Janzen (Foto: Novum)
Chantal Janzen (Foto: Novum)

Krijgsmacht koopt 1667 terreinwagens van Volkswagen

De Volkswagen Amarok gaat een groot deel van de huidige terreinwagens van het leger vervangen. De huidige Mercedes- en Landrover-terreinvoertuigen maken in de loop van 2014 en 2015 plaats voor 1667 nieuwe pick-ups. Met de Nederlandse Volkswagen-importeur Pon is donderdag een contract gesloten, meldt het ministerie van Defensie maandag.

Dealers van Pon in en buiten Nederland gaan het onderhoud van de Amarok DC 103kW verzorgen, waarmee defensie bespaart op het onderhoud. De krijgsmachtsonderdelen hoeven geen eigen monteurs meer op te leiden. Pon garandeert snelle hulp bij pech in oefengebieden in onder meer Duitsland, Noorwegen en Spanje.

De keuze voor de Amarok bespaart kosten aangezien dit type in grotere aantallen wordt geproduceerd dan militaire wagens. Hoeveel geld is gemoeid met de aanschaf is niet bekendgemaakt. De wagens worden wel 'gemilitariseerd'. Zo worden een militaire radio en wapenklemmen ingebouwd en zogenoemde sjorogen aangebracht voor lucht- of zeetransport.

Overigens riep Volkswagen vorige maand Amaroks terug naar de garage vanwege het gevaar dat de brandstofslang gaat lekken door trillingen die haarscheurtjes kunnen veroorzaken. Daardoor zou brandstof kunnen weglekken.

Van der Vaart weer op trainingsveld HSV

Rafael van der Vaart hervat dinsdag de groepstraining bij Hamburger SV. De 30-jarige middenvelder ontbrak de afgelopen dagen vanwege droevige familieomstandigheden. Zijn vriendin Sabia Engizek beviel vorige week donderdag van een doodgeboren kindje.

"Ik denk dat het trainen met de groep me goed doet, het helpt me om mijn gedachten te verzetten", laat Van der Vaart optekenen op de clubsite. Van der Vaart miste de thuiswedstrijd van afgelopen weekeinde tegen FC Augsburg. Maandag trainde de Oranje-international apart van de groep.

Metal Gear Solid krijgt datum

Metal Gear Solid: Ground Zeroes heeft een releasedatum gekregen. Het spel komt 18 maart uit voor PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360 en Xbox One. Er zijn ook twee nieuwe trailers verschenen, draaiend op Xbox One.

Uit de video's van Konami' blijkt dat elke missie heeft twee moeilijkheidsgraden heeft, waarbij op hard de AI en agressiviteit van vijanden lastiger wordt. De PlayStation 4- en PlayStation 3-versies krijgen een exclusieve "Deja Vu"-missie, waar de spelers met Classic Snake aan de gang kunnen, de Xbox One- en Xbox 360-versies zullen een exclusieve "Jamais Vu" missie krijgen, waar spelers als Raiden spelen. De tweede video hieronder gaat over de Jamais Vu-missie.

Jeugddetentie voor moord op seksmaat (66)

Een jongen uit Helmond is maandag veroordeeld tot twintig maanden jeugddetentie voor de moord op een 66-jarige plaatsgenoot in Eindhoven. De jongen moet van de rechtbank in Den Bosch ook een schadevergoeding van ruim zesduizend euro betalen aan een nabestaande.

Het slachtoffer werd in maart in een woning in Eindhoven gevonden. De destijds 17-jarige jongen heeft verklaard dat hij op de bewuste dag een moker had zien staan in de schuur van zijn woning. Hij kwam op het idee het slachtoffer om te brengen, deed de moker in zijn rugtas en ging met de man naar de woning in Eindhoven. Daar sloeg hij het slachtoffer meerdere keren op zijn hoofd met de moker.

De jongen wilde met de moord voorkomen dat het slachtoffer bekend zou maken dat ze seks met elkaar hadden. Aangezien de jongen toen hij de moord pleegde minderjarig was, wordt het jeugdstrafrecht op hem toegepast. Dat betekent dat hij zelfs voor moord maximaal twee jaar jeugddetentie kan krijgen.

De jongen, die meerdere keren spijt heeft betuigd, is volgens de rechtbank sterk verminderd toerekeningsvatbaar omdat hij het syndroom van Asperger heeft. Die stoornis ziet de rechtbank als 'strafmatigend'.

De rechtbank legde de jongen ook een voorwaardelijke plaatsing in een jeugdinrichting voor twee jaar op. Tijdens zijn proeftijd van twee jaar moet de jongen zich laten behandelen aan zijn stoornis. De opgelegde straf is conform de eis van het Openbaar Ministerie.

OM wil geen straf voor agent die Rishi doodschoot

De agent die vorig jaar de 17-jarige Rishi neerschoot in Den Haag moet geen straf krijgen. Dat vindt het Openbaar Ministerie, dat maandag bij de rechtbank in Den Haag ontslag van rechtsvervolging eiste. Dat meldt Omroep West.

Het Openbaar Ministerie voegde eerder op verzoek van de nabestaanden van Rishi nog moord aan de tenlastelegging toe, maar vraagt daar vrijspraak voor. De officier van justitie acht voorbedachten rade niet bewezen en gaat uit van doodslag.

De nabestaanden van Rishi eisten een verzwaring van de aanklacht, omdat ze bang waren dat de strafeis te licht zou uitpakken. Het OM besloot daarop moord alsnog aan de tenlastelegging toe te voegen zodat de rechter daarnaar zou kunnen kijken.

De agent schoot Rishi Chandrikasing op 24 november in de hals op station Hollands Spoor, nadat NS-personeel waarschuwde dat hij een vuurwapen bij zich zou hebben. Later bleek dat hij geen wapen op zak had. De agent zegt te hebben gericht op het been van de jongen. Het slachtoffer overleed kort na het schot in een ziekenhuis.

De rechtbank in Den Haag had extra veiligheidsmaatregelen genomen voor de zitting, omdat de agent wordt bedreigd. Publiek kon de zaak volgen via een videoverbinding.

Inval in woning ex-premier CuraÁao

Justitie heeft maandagochtend een inval gedaan in de woning van de voormalige premier van Curaçao, Gerrit Schotte. Ook het partijkantoor van de MFK, de partij Gerrit Schotte, is bezocht door Justitie.

Bij de inval waren rond 07.45 uur een officier van justitie en diverse agenten van het Nederlandse Recherche Samenwerkingsteam RST betrokken. De inval houdt verband met het onderzoek van het Openbaar Ministerie naar een groot aantal financieel ongebruikelijke transacties tussen 2008 en 2010.

In de Papiamentstalige media wordt gemeld dat de inval in het huis van de voormalige premier verband houdt met het onderzoek naar de moord op politicus Helmin Wiels. Maar dat ontkent een woordvoerder van het Openbaar Ministerie.

Het Openbaar Ministerie komt later op de dag met een officiële verklaring, als alle huiszoekingen zijn afgerond.

Schotte was premier van Curaçao van 2010 tot en met september 2012. Hij trad af nadat twee partijgenoten waren overgelopen naar een andere partij, waardoor hij geen meerderheid meer had. Zijn naam werd eerder genoemd in een corruptieonderzoek.

Belgen krijgen bankbiljetten in de bus

Bewoners van meerdere appartementen in Koksijde aan de Belgische kust vinden sinds kort biljetten van 20 euro in de brievenbus. Opvallend, maar niet verontrustend, stellen de autoriteiten. Wel onderzoekt de politie de zaak.

Sommige bewoners troffen 3 dagen op rij 20 euro aan in hun brievenbus. Het gaat niet om een stunt van een makelaarskantoor, verzekert de politie. Zij vraagt bewoners de biljetten te bewaren.

Volgens Belgische media maandag zou het in totaal om zo'n 1500 euro gaan. Enkele bewoners vrezen dat het geld van criminelen afkomstig is. De burgemeester van Koksijde hoopt dat er een goede boodschap schuilgaat achter de mysterieuze giften.

Belgen krijgen bankbiljetten in de bus
Belgen krijgen bankbiljetten in de bus (Foto: ANP)

Premier Thailand ontbindt parlement

De Thaise premier Yingluck Shinawatra gaat het parlement ontbinden en vervroegde verkiezingen uitschrijven. Volgens een regeringswoordvoerder gaat de bevolking 2 februari naar de stembus. De aankondiging viel samen met een protest in de hoofdstad Bangkok, waarbij tienduizenden betogers de val van de regering eisten. De oppositie heeft nog niet gereageerd op de aankondiging van de premier.

Yingluck leek geëmotioneerd toen ze haar land op televisie toesprak. "Na geluisterd te hebben naar alle partijen heb ik besloten een koninklijk decreet aan te vragen om het parlement te ontbinden", zei ze. Yingluck blijft tot de verkiezingen aan als premier.

Het is nog maar de vraag of Yinglucks tegenstanders genoegen zullen nemen met de vervroegde verkiezingen. Zij zijn namelijk niet alleen uit op Yinglucks val. Ze willen de politieke macht van haar hele familie breken. De leiders van de protesten, onder wie ex-premier Suthep Thaugsuban, willen dat een niet-gekozen raad van wijzen de leiding over het land overneemt. De oppositie beticht Yingluck ervan een marionet te zijn van haar broer, ex-premier Thaksin Shinawatra. Thaksin is wegens corruptie veroordeeld en leeft tegenwoordig in ballingschap.

De oppositie heeft mensen opgeroepen maandag massale en vreedzame demonstraties te houden. Vanaf negen verschillende plekken in de hoofdstad willen de betogers optrekken naar Yinglucks kantoor. Ondanks de oproep om vreedzaam te protesteren overheerst de vrees voor geweld. Meer dan zestig Thaise en internationale scholen in Bangkok houden uit voorzorg de deuren dicht.

Volgens de politie zijn er zo'n honderdduizend mensen op de been. "We blijven protesteren, want we willen dat haar familie het land verlaat", zei een van de betogers.

De protesten in Thailand houden nu al weken aan. De gehele fractie van de oppositie stapte afgelopen weekeinde uit het parlement. Suthep zei dat hij zou reageren op de ontbinding van het parlement als de protestmars waar hij in meeloopt aankomt bij Yinglucks kantoor.

Neuroloog Jansen hoeft nu niet naar gevangenis

De Twentse oud-neuroloog Ernst Jansen wordt nu niet gevangengenomen. Dat heeft de rechtbank in Almelo dinsdag bepaald. Dat Jansen niet in Nederland woont is geen reden om te vermoeden dat hij de benen zou nemen om een gevangenisstraf te ontlopen. De inhoudelijke behandeling van de zaak wordt volgende week dinsdag afgerond met het laatste woord van Jansen.

Het Openbaar Ministerie had vorige week om de gevangenneming van Jansen gevraagd. Dat had ze gedaan na het formuleren van een strafeis van zes jaar. Jansens advocaat Frank van Gaal sprak maandag in de rechtbank van een 'show' die voortkwam uit 'absurd theater'. Jansen had tot nu toe steeds meegewerkt met het onderzoek van de politie en bij de rechtbank.

Officier van justitie Marjolein van Eykelen zag maandag verrassenderwijs 'geen enkele aanleiding' om in te gaan op het pleidooi van de verdediging. "Het OM heeft geen behoefte aan repliek." Het komt bij grote zaken weinig voor dat justitie niet ingaat op de argumenten van de verdediging.

De rechters hoopten de inhoudelijke behandeling van de zaak nog maandagmiddag te kunnen afronden. De 68-jarige Jansen heeft echter recht op het laatste woord en zei eraan te hechten dat goed voor te bereiden. Daarop besloot de rechtbank dat de oud-neuroloog, zoals gepland, volgende week dinsdag zijn laatste woord mag doen.

Jansen staat terecht voor jarenlange misdiagnoses, het ten onrechte voorschrijven van zware medicijnen, diefstal, valsheid in geschrifte en verduistering. Volgens het OM is sprake van het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel, en kan Jansen - die vanaf eind jaren negentig aan medicijnen verslaafd was - opzet worden verweten.

Jansen gebruikte zijn patiënten volgens de officier van justitie als proefkonijn. Hij schreeuwde naar ze als ze hem tegenspraken en gooide zelfs een keer een asbak naar het hoofd van een patiënt. De oud-arts moet volgens deskundigen en het OM als verminderd toerekeningsvatbaar worden gezien vanwege een persoonlijkheidsstoornis.

Advocaat Van Gaal sprak het beeld dat het OM schetste scherp tegen. Jansen was zeker geen lompe bruut, prutsdokter of boze tovenaar. Dat de eerder zeer geliefde Jansen in de loop van de jaren negentig de weg kwijtraakte, komt volgens hem doordat Jansen lijdt aan een hersenbeschadiging ten gevolge van een ernstig auto-ongeluk in 1990.

Jansens handelen moet bovendien worden bezien in het licht van de stand van de wetenschap in 2003. Veel feiten zijn volgens Van Gaal bovendien verjaard. Ook is er geen sprake van opzet en kan het OM niet bewijzen dat bijvoorbeeld Jansen de zelfmoord van een patiënte in de schoenen kan worden geschoven. De advocaat bepleitte maandag op alle medische punten vrijspraak.

Na het laatste woord op 17 december volgt op 11 februari uitspraak in deze zaak, die als de grootste medische strafzaak in de Nederlandse geschiedenis wordt gezien.

Meneer Kaktus prikt raak

Peter Jan Rens heeft aangetoond nog altijd zeer potent te zijn. De 20-jarige vriendin van Meneer Kaktus is namelijk in verwachting.

De 63-jarige Rens wordt opnieuw vader op 26 juli 2014. Best knap, als je al 63 jaar bent. Zes weken geleden prikte Kaktus raak, en spoot zijn liefdessappen in zijn vriendinnetje.

"Yessss! Mijn trots! 26 juli, de mooiste dag van mijn leven", laat de ouwe snoeperd weten. "De verloskundige heeft gezegd dat het goed zit en dat het hartje mooi klopt."

Rens heeft overigens al een dochter van 33 jaar. Zijn vriendin Virginia poepte op haar veertiende ook al een kind uit. Haar zoontje is nu zes jaar.

Europa League-wedstrijden voor Makkelie en Kuipers

De UEFA heeft de scheidsrechters Danny Makkelie en Björn Kuipers aangesteld voor duels in de Europa League. Makkelie gaat donderdag naar Spanje om de wedstrijd van Real Betis tegen het Kroatische HNK Rijeka te leiden. Kuipers fluit dezelfde avond in Oekraïne het duel tussen Dynamo Kiev en het Oostenrijkse Rapid Wien.

De confrontatie in Spanje is voor Makkelie het negende duel in de Europa League. Hij is de eerste Nederlandse scheidsrechter ooit die een thuiswedstrijd van Real Betis in goede banen moet leiden, weet de KNVB. Kuipers fluit donderdag voor de zeventiende keer een duel in de Europa League. Hij was zelf de laatste Nederlandse arbiter die een thuiswedstrijd van Dynamo Kiev floot.

Aanvaller Campbell opgepakt voor matchfixing

Blackburn Rovers-aanvaller DJ Campbell is zondag samen met vijf anderen opgepakt voor betrokkenheid bij matchfixing. De club, die uitkomt op het tweede niveau van Engeland, bevestigt de aanhouding in een verklaring op zijn website.

De arrestaties volgden op een artikel dat The Sun zondag publiceerde. Via een undercoverjournalist wist de Engelse krant voormalig Portsmouth-aanvaller Samuel Sodje een bekentenis te ontlokken. Die beweerde dat hij tegen betaling een rode kaart had gepakt in een League One-wedstrijd tegen Oldham Athletic (derde niveau van Engeland).

Wie de andere vijf gearresteerden zijn, is niet bekendgemaakt. De zaak staat vooralsnog los van een andere affaire, waarin vorige maand op lagere niveaus vier aanhoudingen werden verricht voor matchfixing.

De 32-jarige Campbell was jarenlang actief in de Premier League bij Birmingham City, Blackpool United en Queens Park Rangers. De aanvaller tekende afgelopen zomer een contract bij de ploeg uit Blackburn.

Ordetroepen in Kiev

Oekraïense ordetroepen hebben zich maandag geposteerd bij bolwerken van de oppositie in de hoofdstad Kiev. Eerder maakten de autoriteiten bekend dat extra ordetroepen onderweg waren. Kennelijk willen de autoriteiten een einde maken aan de massale protesten in de hoofdstad.

Duizenden demonstranten blokkeren al dagenlang de toegang tot overheidsgebouwen. Enkele gebouwen, waaronder het gemeentehuis, worden bezet. Een Oekraïense rechtbank heeft de betogers tot maandag gegeven om de bezette gebouwen te verlaten.

Sommige betogers zijn maandag vertrokken uit het gemeentehuis, maar tientallen hardliners willen van geen wijken weten. Ze hebben zich gewapend met planken, metalen pijpen en flessen zonnebloemolie. Met de olie hopen ze het de oproerpolitie letterlijk onmogelijk te maken op de been te blijven, mocht deze het gebouw binnengaan.

Aanhangers van de oppositie hebben de toegangswegen tot het Onafhankelijkheidsplein in Kiev, het brandpunt van de protesten van de afgelopen tijd, gebarricadeerd. Orthodoxe priesters gingen de betogers op het plein maandag voor in gebed en riepen op tot vrede. Sommigen richtten zich tot de aanwezige politie.

Zondag gingen honderdduizenden betogers de straat op. Ze zijn woedend op president Viktor Janoekovitsj, omdat deze besloot niet zijn handtekening te zetten onder een samenwerkingsakkoord met de Europese Unie. Rusland is tegen de Europese toenadering gekant en heeft forse druk op Kiev uitgeoefend om van het akkoord af te zien.

De betogingen van zondag waren de grootste tot dusver. De tegenstanders van de regering trokken onder meer een standbeeld van oud-Sovjet-leider Vladimir Lenin van zijn sokkel.

'Bieber scheldt fan uit'

Justin Bieber heeft in Australië een fan uitgescholden die in bikini bij het zwembad van een hotel lag. "Je ziet eruit als een gestrande walvis. Je zou mee moeten doen aan een tv-programma voor mensen die willen afvallen", zei Bieber volgens een ingewijde.

"Iedereen bij het zwembad hoorde dat hij dat mooie jonge meisje uitschold. Niemand deed er iets aan. Het was bijna alsof de beveiliging eraan gewend was", vertelt de ingewijde tegen de Australische nieuwssite Perth Now. Bieber verbleef in het Australische hotel omdat hij zondag in Perth het laatste concert van zijn wereldtournee gaf. Het hotel en de concertorganisator van de Canadese zanger wilden niet ingaan op het incident.

De wereldtournee van de 19-jarige zanger kwam de afgelopen weken regelmatig in het nieuws. Zo bekladde hij in Australië en Brazilië een gebouw met graffiti en deelde hij naar verluidt het bed met een Braziliaanse pornoster. Ook zou hij in Rio de Janeiro uren in een bordeel hebben doorgebracht.

N.E.C. moet Gentenaar voorlopig missen

N.E.C. Nijmegen moet het voorlopig zonder tweede doelman Dennis Gentenaar stellen. De 38-jarige routinier heeft een blessure aan zijn vinger opgelopen, meldt de eredivisionist uit Nijmegen. Gentenaar wordt maandag geopereerd en is voor langere tijd uit de roulatie.

De oud-keeper van onder meer Ajax kwam dit seizoen nog niet in actie. Eerste keus Karl-Johan Johnsson stond in alle zestien competitieduels van N.E.C. onder de lat. De Gelderse club staat momenteel laatste in de Eredivisie.

Geen Gouden Bal voor Robben en Van Persie

Arjen Robben en Robin van Persie maken niet langer kans op de Gouden Bal. De FIFA maakte maandag bekend dat Cristiano Ronaldo, Lionel Messi en Franck Ribéry de drie overgebleven kanshebbers zijn voor de titel wereldvoetballer van het jaar. De winnaar wordt op 13 januari bekendgemaakt.

Robben beleefde een uitstekend seizoen met Bayern München, waarmee hij de Champions League, de landstitel en de Duitse beker won. Van Persie werd met Manchester United kampioen van Engeland. Naast de Nederlanders viel onder anderen Zlatan Ibrahimovic af.

Ribéry speelde net als Robben een hoofdrol in het Champions League-succes van Bayern. De Fransman werd enkele maanden geleden al verkozen tot Europees voetballer van het jaar. Messi is voor de zevende keer op rij genomineerd. De afgelopen vier keer mocht hij de prijs ook daadwerkelijk in ontvangst nemen. Ronaldo won de Gouden Bal in 2008.

Voormalig Manchester United-trainer Sir Alex Ferguson, die afgelopen zomer met pensioen ging, is in de race voor de titel coach van het jaar. Hij heeft concurrentie van Jupp Heynckes, die na het winnen van de Champions League vertrok bij Bayern, en Jürgen Klopp van Borussia Dortmund.

Zlatan Ibrahimovic maakt met zijn omhaal voor Zweden in de interland tegen Engeland nog kans op de Puskás Award. Neymar, die namens Brazilië met een volley succesvol was tegen Japan, en Benfica-speler Nemanja Matic zijn de uitdagers van de flamboyante aanvaller.

25 miljoen minder kerstkaarten op de bus

Nederlanders sturen dit jaar een stuk minder kerstkaarten. Die verwachting spreekt PostNL maandag uit. De komende weken worden naar schatting 145 miljoen kaarten op de bus gedaan, 25 miljoen minder dan de 170 miljoen van vorig jaar. In 2005 werden er nog ruim tweehonderd miljoen verstuurd.

PostNL verwacht dat negentig procent van de huishoudens minimaal een kaart verstuurt. Het gemiddelde is ongeveer 37 kaarten per gezin. Op de drukste dag van het jaar bezorgen postbodes ongeveer 16,7 miljoen poststukken, meer dan het totaal aantal inwoners in Nederland. Bezorgers maken tijdens de kerstperiode zo'n vijftig procent meer uren.

De laatste weken van het jaar zijn traditioneel de drukste voor postbezorgers. Na het vertrek van Sinterklaas druppelen steevast de eerste kerstkaarten binnen. Dat het aantal verstuurde kaarten daalt, komt volgens PostNL doordat veel mensen tegenwoordig hun kerstwens ook via internet en sms verzenden.

Maandag werd het 'eerste setje' kerstkaarten voor prinses Beatrix symbolisch overhandigd aan de deur van paleis Huis ten Bosch in Den Haag.

DHL test bezorgdrone

De pakketbezorgdienst van Deutsche Post, DHL, test deze week een bezorgdrone. De kleine op afstand bestuurbare helikopter bracht maandag succesvol medicijnen van een apotheek in Bonn naar het hoofdkantoor van DHL aan de andere kant van de rivier.

De drone kan pakketjes tot drie kilo vervoeren. Volgens een woordvoerder van DHL zijn de tests van deze week alleen om te kijken of de technologie werkt. Er zijn nog geen plannen om echt pakketten te gaan bezorgen met de drones. Voor de test is toestemming nodig van de luchtvaartautoriteit.

De Amerikaanse online winkelketen Amazon meldde eerder deze maand over twee jaar te willen gaan starten met bezorgdrones. Deze zouden pakketten tot 2,2 kilo binnen een halfuur moeten gaan bezorgen. Voor hiermee echt gestart kan worden, moet nog wel de veiligheid van de drones omhoog, gaf topman Jeff Bezos aan.

Oom Kim Jong Un weg om drugs, gokken en vrouwen

De oom van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un, Jang Song Thaek, die zondag is ontslagen wordt beschuldigd van corruptie, drugsgebruik, gokken, het versieren van vrouwen en het leven van een 'losbandig en verdorven leven'. Dat heeft het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA maandag gemeld. Kim Jong Un staat er nu alleen voor en kan niet meer terugvallen op Jang, die tot voor kort als de een na machtigste figuur in het land werd beschouwd.

Sommige analisten zien het ontslag van Jang als een teken van Kims groeiende zelfvertrouwen, maar er wordt ook gevreesd dat het wegvallen van een belangrijk figuur als Jang, die werd gezien als voorstander van hervormingen, kan leiden tot gevaarlijke instabiliteit in het land of zelfs een aanval op de zuiderbuur. De spanningen op het Koreaanse schiereiland zijn nog altijd onverminderd hoog.

Volgens KCNA maakte Jang misbruik van zijn machtspositie en was hij betrokken bij 'ongeregeldheden en corruptie'. Bovendien zou hij drugs gebruiken en geld verkwanselen in casino's terwijl hij in het buitenland vertoefde voor een medische behandeling. Daarnaast zou hij er 'ongepaste relaties met diverse vrouwen' op na houden en in dure restaurants hebben gegeten. In het bericht schrijft KCNA ook dat 'Jang de economische zaken van het land en het verbeteren van de levensstandaard ernstige schade heeft toegebracht'.

Zuid-Koreaanse inlichtingendiensten meldden vorige week al dat Jang in ongenade was gevallen en dat twee van diens medewerkers waren terechtgesteld. De verwijdering van beelden van Jang uit een officiële staatsdocumentaire leek de geruchten over zijn val te bevestigen.

[NFL] Saints winnen rechtstreeks duel om koppositie van Panthers

In een speelronde die gekenmerkt werd door barre omstandigheden hebben de New orleans Saints goede zaken gedaan. Vannacht versloegen ze de Carolina Panthers en namen zo de leiding in de National Football Conference. De Panthers zagen hun winstreeks zo op acht wedstrijden stranden.

De Panthers kwamen in het eerst kwart nog wel op voorsprong. Graham Gano zorgde met twee field goals voor een 0-6 stand. De drives van de Panthers konden net niet tot touchdowns worden geconverteerd.

Het tweede kwart stond echter volledig in het teken van de Saints. Er werd flink druk op Panthers' quarterback Cam Newton gezet en dat betaalde zich uit. Marcus Colston, een angstgegner van de Panthers, scoorde twee touchdowns op aangeven van quarterback Drew Brees. Vlak voor rust gooide Brees opnieuw een touchdownpass en ditmaal was Jimmy Graham de receiver. Zo gingen de Saints met een comfortabele voorsprong de rust in.

In het derde kwart kwamen de Panthers weer niet aan scoren toe. Elke aanval van ze werd gestuit door de Saints, die zelf drie punten pakten door een field goal van Garrett Hartley. De voorsprong leek toen al onoverbrugbaar.

De Saints gooiden na vijf minuten in het laatste kwart de wedstrijd helemaal op slot. Graham scoorde zijn tweede touchdown van de avond, opnieuw op aangeven van Brees. De ervaren quarterback bereikte tijdens dit kwart de magische grens van 50.000 passing yards. De Panthers scoorden daarna nog de ere-touchdown via Steve Smith. Daar bleef het bij en zo eindigde de wedstrijd in 31-13. De Saints blijven hiermee ongeslagen in thuiswedstrijden dit seizoen en pakken de koppositie in de Conference.

Overige uitslagen:

Thuis Uit Score
Jacksonville Jaguars Houston Texans 27 - 20
Pittsburgh Steelers Miami Dolphins 28 - 34
Baltimore Ravens Minnesota Vikings 29 - 26
Green Bay Packers Atlanta Falcons 22 - 21
New England Patriots Cleveland Browns 27 - 26
New York Jets Oakland Raiders 37 - 27
Philadelphia Eagles Detroit Lions 34 - 20
Cincinnati Bengals Indianapolis Colts 42 - 28
Tampa Bay Buccaneers Buffalo Bills 27 - 6
Washington Redskins Kansas City Chiefs 10 - 45
Denver Broncos Tennessee Titans 51 - 28
Arizona Cardinals St. Louis Rams 30 - 10
San Diego Chargers New York Giants 37 - 14
San Francisco 49ers Seattle Seahawks 19 - 17
Chicago Bears Dallas Cowboys (wordt vannacht gespeeld)

Docente krijgt celstraf na ontucht met leerling

Een voormalig docente (32) van een vmbo-school in Zaandam is maandag door de rechtbank in Alkmaar veroordeeld voor ontucht met een 14-jarige leerling. De Purmerendse kreeg 120 dagen celstraf, waarvan 75 dagen voorwaardelijk en 180 uur werkstraf.

Ook mag de vrouw geen contact meer opnemen met haar jeugdige ex-vriend, moet ze hem in totaal ruim 1750 euro schadevergoeding en smartengeld betalen en moet ze een psychische behandeling afmaken van de rechtbank. De officier van justitie had een jaar gevangenisstraf geëist tegen de vrouw, waarvan een halfjaar voorwaardelijk.

De rechtbank acht bewezen dat de Purmerendse van 1 maart tot en met 30 april een relatie had met de minderjarige jongen. Er was volgens de rechtbank sprake van 'verregaande ontuchtige handelingen'. Door het grote leeftijdsverschil was het een ongelijkwaardige relatie en heeft de vrouw de lichamelijke integriteit van de jongen geschonden.

De ex-docent kreeg de straf ook omdat ze de jongen in elkaar liet slaan toen de relatie over was. Ze wilde hem er op die manier toe bewegen om te stoppen met het telefonisch lastigvallen van haar familieleden en vrienden. De rechtbank hield er rekening mee dat de vrouw een borderlinestoornis heeft en daarom enigszins verminderd toerekeningsvatbaar is.

Een levenslang beroepsverbod kreeg ze niet. De officier van justitie had dat wel geëist, maar de rechtbank vindt dat niet nodig. De vrouw krijgt door de straf geen Verklaring Omtrent het Gedrag en kan daarom geen les gaan geven. Bovendien heeft ze geen lesbevoegdheid.

Elf grienden dood aangetroffen in Florida Keys

Elf grienden, die deel uitmaakten van een groep van 51 grienden die waren gestrand in de Everglades in de Amerikaanse staat Florida, zijn dood. Dat heeft de Nationale Oceanische en Atmosferische Dienst (NOAA) bekendgemaakt. De dode dieren werden zondagavond gezien bij Snipe Point. In totaal zijn nu 22 grienden gestorven.

De groep grienden werd vorige week dinsdag ontdekt door een visser in ondiep water in een afgelegen deel van de Everglades. Grienden spoelen geregeld aan op de kust, maar toch gaan dierenartsen de dieren onderzoeken om te bekijken of een ziekte een rol speelde.

Hoe het met de 29 andere grienden is, is niet bekend. De laatste levende dieren werden vrijdag gezien.

Barron Hilton: welles!

Barron Hilton, de jongere broer van Paris Hilton, wil Lindsay Lohan voor de rechter slepen. Hilton is ervan overtuigd dat de actrice opdracht gaf hem een pak slaag te geven bij een feestje dat vorige week plaatsvond in een villa in Los Angeles.

De man die Hilton klappen gaf, Ray Lemoine, ontkende eerder dat Lohan hem had geïnstrueerd. De 24-jarige Hilton is van plan om ook Lemoine aan te klagen, schrijft de Amerikaanse entertainmentsite TMZ. Lemoine, die met Lohan op het feestje was, zegt dat Hilton de aanstichter was van het opstootje omdat hij hem een duw gaf.

Dalai Lama niet bij ceremonie Mandela

De Daila Lama, de spiritueel leider van de Tibetanen, is niet aanwezig bij de herdenkingsceremonie voor Nelson Mandela. De Dalai Lama heeft in het verleden twee keer geprobeerd naar Zuid-Afrika te reizen. Hij kreeg toen echter geen visum. Of hem dit keer ook een visum is onthouden, is niet bekend. Een woordvoerder van de geestelijk leider zei slechts dat zijn komst naar Zuid-Afrika 'op dit moment logistiek onmogelijk is'.

In 2009 hield Zuid-Afrika de aanwezigheid van de Dalai Lama bij een bijeenkomst van winnaars van de Nobelprijs voor de vrede tegen. In 2011 werd zo lang gewacht met het uitgeven van een visum dat de Dalai Lama zijn aanvraag weer introk.

De Dalai Lama woont sinds zijn vlucht uit China in 1959 in ballingschap in het Indiase Dharamsala. Hij bepleit meer autonomie voor Tibet; de Chinese regering beschuldigt hem ervan een separatist te zijn.

Doden bij treinbotsing IndonesiŽ

Een personentrein heeft maandag in de Indonesische hoofdstad Jakarta een tankwagen geramd. De truck, die benzine vervoerde, explodeerde na de klap en er brak een enorme brand uit. Zeven mensen, onder wie de machinist, zijn bij het ongeluk om het leven gekomen. Ruim zeventig mensen raakten gewond.

Twee van de acht treinwagons, waaronder een die is gereserveerd voor vrouwelijke passagiers, liepen uit de rails.

Naar de oorzaak van het ongeluk is een onderzoek ingesteld. De chauffeur van de tankwagen heeft het ongeluk overleefd. Hij wordt gehoord.

[NBA] Bryant maakt rentree bij de Lakers

Los Angeles Lakers heeft de rentree van Kobe Bryant in de NBA niet op kunnen luisteren met een zege. De basketbalploeg verloor zondag thuis met 106-94 van Toronto Raptors. Bryant maakte zijn rentree na acht maanden blessureleed en scoorde negen punten en acht rebounds. De Lakers blijven door het verlies in de middenmoot van de Western Conference staan met tien overwinningen en evenveel verliespartijen.

De 35-jarige Bryant scheurde in april zijn achillespees en speelde pas zijn eerste wedstrijd van het seizoen. Het is het achttiende professionele seizoen van de topspeler, die hij allemaal in dienst van de Lakers speelde. Op de lijst van meest aantal gescoorde punten in de NBA aller tijden staat Bryant op een vierde plek met 31.626 punten.

In de Eastern Conference lukt het New York Knicks maar niet om uit de onderste regionen te raken. Maandag verloor de ploeg thuis van Boston Celtics met 114-73. Jordan Crawford was de grote man aan de kant van de Celtics met 23 punten. Bij de Knicks was het Carmelo Anthony die de meeste punten scoorde: negentien.

Door het verlies staan de Knicks voorlaatste met vijf gewonnen wedstrijden en veertien verliespartijen. De Celtics blijven bovenin meedraaien en staan vierde met tien overwinningen en twaalf nederlagen.

Alle uitslagen van zondag:

New York - Boston 73 - 114
Detroit - Miami 95 - 110
Houston - Orlando 98 - 88
Oklahoma - Indiana 118 - 94
LA Lakers - Toronto 94 - 106

Grote steden eisen maatregelen tegen snorscooters

De vier grote steden in Nederland willen een einde maken aan het gevaar van opgevoerde snorscooters. Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht hebben in een brief aan minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) en minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) gevraagd een helm te verplichten. Ook willen ze dat snelheidsovertreders harder kunnen worden aangepakt.

Volgens de vier gemeenten zijn snorscooters 'snelheidsmaniakken' en rijdt 77 procent van de bestuurders harder dan de toegestane 25 kilometer per uur. In Amsterdam was dit jaar de helft van de verkeersdoden een scooterbestuurder. Daarbij blijft het aantal snorscooters in toenemen. In Amsterdam groeide het aantal van negenduizend in 2007 uit naar 25.000 in 2012.

De vier gemeenten vragen de regering ook om het mogelijk te maken het kentekenbewijs van snelheidsduivels te kunnen afpakken op basis van snelheidsmeting. Met de hardere aanpak van snorscooterrijders hopen de vier gemeenten de overlast in het verkeer te kunnen beperken.

Webb leidt cruciaal duel Ajax

De Champions League-wedstrijd van Ajax tegen AC Milan van woensdag staat onder leiding van scheidsrechter Howard Webb. Dat maakte de UEFA maandagmiddag bekend. Webb krijgt in San Siro ondersteuning van assistent-scheidsrechters Michael Mullarkey en Darren Cann. Peter Kirkup, Michael Leslie en Michael Jones zijn vierde, vijfde en zesde officials.

Webb had een keer eerder een wedstrijd van Ajax onder zijn leiding. Op 22 februari 2007 floot de Engelsman de UEFA Cup-wedstrijd tegen Werder Bremen. Die won Ajax destijds met 3-1. Leonardo, Klaas-Jan Huntelaar en Ryan Babel scoorden voor de toenmalige ploeg van Henk ten Cate.

Ruim drie jaar later floot Webb ook de WK-finale tussen Nederland en Spanje. Ajax kwalificeert zich bij winst op AC Milan voor de volgende ronde van de Champions League. De wedstrijd begint woensdag om 20.45 uur.

KNVB begint vooronderzoek naar Havenaar

De aanklager betaald voetbal van de KNVB is een vooronderzoek begonnen naar een actie van Vitesse-spits Mike Havenaar. De Japanner ging zaterdag tijdens de competitiewedstrijd tegen PSV hard op de enkel staan van Stijn Schaars, die daardoor in de rust moest worden vervangen. Vitesse won in Eindhoven met 6-2.

Bij beide clubs en spelers zijn verklaringen opgevraagd. Allen hebben tot dinsdag 12.00 uur de tijd om te reageren. De aanklager beslist vervolgens of Havenaar een schikkingsvoorstel krijgt.

Scheidsrechter Bas Nijhuis ontging het incident, maar de KNVB kan Havenaar op basis van de videobeelden alsnog schorsen. Na het zien van de beelden gaf Nijhuis al aan dat de speler een rode kaart had moeten krijgen. De 26-jarige Havenaar bood na afloop zijn excuses aan aan Schaars.

Sporters krijgen snel brief met IOC-regels Sochi

Het IOC legt momenteel de laatste hand aan een brief voor olympische sporters. Daarin worden de sporters er nogmaals op gewezen zich te onthouden van politieke uitingen en demonstraties tijdens de Winterspelen in Sochi in februari. Meerdere atleten lieten de afgelopen maanden hun afkeer blijken van de Russische antihomowet.

Waarschijnlijk stemt de raad van bestuur van het internationaal olympisch comité dinsdag tijdens een vergadering in Lausanne in met de instructies. De brief wordt verstuurd naar de nationale sportbonden, die het schrijven dan weer bij de olympische deelnemers bezorgen.

Het IOC verwijst naar regel vijftig van het olympisch handvest, waarin staat dat 'geen enkele vorm van demonstratie of politieke, religieuze of raciale propaganda' is toegestaan tijdens de Olympische Spelen. "We lichten die regel toe in de brief en maken de atleten er attent op dat ze worden beschermd", zei voorzitter Thomas Bach maandag.

"Als sporter wil je in het olympisch dorp niet worden geconfronteerd met politieke controverses", vervolgt Bach, die Jacques Rogge opvolgde als preses van het IOC. De Duitser had in oktober een ontmoeting met Vladimir Poetin. De Russische president verzekerde tijdens dat gesprek dat geen enkele sporter of toeschouwer wordt gediscrimineerd tijdens de Spelen.

Vorige week zat Bach in Parijs om tafel met Russische homorechtenactivisten. "We wilden naar hen luisteren, maar tegelijkertijd uitleggen waar onze verantwoordelijkheden liggen aan de ene kant en aan de andere kant waar onze invloed stopt. Ze hadden begrip voor onze positie."

Guardiola: "Van Gaal absolute toptrainer"

Pep Guardiola denkt dat Spanje het tijdens de groepsfase van het WK 2014 lastig gaat krijgen met het Oranje van bondscoach Louis van Gaal. De trainer van Bayern München verwacht wel dat zijn land hoge ogen gaat gooien in Brazilië.

"Ik heb veel vertrouwen in de Spaanse spelers en bondscoach Vicente del Bosque. Hij is een ongelooflijk persoon, met veel ervaring", zegt Guardiola. "De spelers hebben veel ervaring, ze hebben de afgelopen acht tot twaalf jaar alles gewonnen. Dus ze zouden het goed moeten doen, maar de poule is niet makkelijk. Louis van Gaal is een absolute toptrainer, Nederland een goede ploeg die goed speelt. Chili is zeer agressief. Ze hebben me de laatste tijd verrast met hun spel. Australië is een verrassing. Het wordt hoe dan ook een goed WK."

Nederland en Spanje werden afgelopen vrijdag aan elkaar gekoppeld in de groepsfase van het WK. De landen treffen elkaar tijdens de openingswedstrijd op 13 juni. Oranje speelt vervolgens eerst tegen Australië en dan tegen Chili, terwijl Spanje het gelijk tegen de Chilenen moet opnemen. Het Zuid-Amerikaanse land wordt als een gevaarlijke outsider in de groep beschouwd.

Internetgiganten: 'leg spionage aan banden'

Steeds vaker wordt men geconfronteerd met bewijs dat de overheid onze digitale communicatie afluistert. Daardoor wantrouwt men het internet steeds meer en dat is slecht nieuws voor internetbedrijven. Daarom roepen acht grote internetbedrijven op om de spionage aan banden te leggen.

Het gaat daarbij niet om de minste bedrijven. Naast Microsoft, Google, Apple en Facebook ondertekenden ook Yahoo!, LinkedIn, Twitter en AOL de open brief aan de Amerikaanse overheid. Daarin schrijven ze dat de elektronische surveillance anders moet: "Het is tijd voor verandering."

"We begrijpen dat overheden hun burgers moeten beschermen", schrijven de acht: "Maar de balans is in veel landen omgeslagen in het voordeel van de staat en in het nadeel van de rechten van het individu - rechten die vastgelegd zijn in onze grondwet. Dit ondermijnt de vrijheden die we allen koesteren."

Naast de open brief hebben ze ook een site opgericht, waarop ze vijf principes uiteenzetten waaraan de overheid zich zou moeten houden. Overheden zouden het vrije verkeer van informatie moeten respecteren, ze zouden meer verantwoording af moeten leggen en ze zouden hun internetwetten moeten gelijkschakelen.

Daarnaast zouden overheden transparanter moeten zijn over hun eisen aan ISP's en andere internetbedrijven. Maar het belangrijkste punt is dat overheden moeten stoppen met de uit de hand gelopen informatiegaring: "Overheden zouden hun surveillance moeten beperken tot specifieke, bekende gebruikers om legitieme redenen en ze zouden niet massaal data over internetcommunicatie moeten verzamelen."

Ze dringen erop aan dat de Amerikaanse overheid hun aanbevelingen ten harte neemt: "We vragen de VS dringend om het voortouw te nemen en hervormingen door te voeren die ervoor zorgen dat overheidssurveillance duidelijke wettelijke kaders krijgt, in verhouding staat tot de gevaren en transparant en onderhevig aan onafhankelijke controle is."

OM gaat achter ghb-grondstofhandelaren aan

Vrijwel alle online aanbieders van gbl, de belangrijkste grondstof voor de populaire partydrug ghb, hebben hun handel hierin gestaakt na een waarschuwing van het Openbaar Ministerie en de politie. Één website verkoopt nog steeds gbl. Naar deze webwinkel wordt een strafrechtelijk onderzoek ingesteld, meldt het OM maandag.

Begin september meldde het OM 22 handelaren dringend te hebben geadviseerd de verkoop van de stof te staken. Sinds vorig jaar staat ghb op de lijst van harddrugs, waardoor het ook mogelijk is handel in de grondstof gbl aan te pakken. Handelaren in gbl lopen het risico vervolgd te worden voor voorbereidingshandelingen voor de productie van ghb. Hier staat een straf op van maximaal zes jaar cel.

De prijs van een liter ghb is de afgelopen maanden volgens het OM met tientallen procenten gestegen. Het OM denkt dat dit komt doordat gbl minder makkelijk is te verkrijgen.

Dinsdag staat een gbl-handelaar uit Rhoden terecht in de rechtbank in Assen. De 36-jarige man werd in september vorig jaar opgepakt. Bij zijn aanhouding legde de politie beslag op 42 duizend liter van de vloeibare drugsgrondstof. De verdachte werd begin januari opnieuw opgepakt, omdat hij zijn handel gewoon voortzette. Toen werd nog eens 5200 liter gbl in beslag genomen. De handelaar zit nog vast.

Meer fruit op Nederlandse grond

Nederlandse boeren hebben dit jaar voor het eerst sinds 2009 hun fruitareaal weer zien stijgen. Het grondgebied waarop fruit wordt verbouwd groeide dit jaar met anderhalf procent tot ruim negentienduizend hectare. Dat blijkt uit de maandag gepubliceerde landbouwtelling van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De groei kwam vooral door de stijging van het perenareaal met vier procent. De oppervlakte aan perenboomgaarden is tussen 1990 en 2013 vrijwel onafgebroken toegenomen. In 1990 werd op ruim vijfduizend hectare grond peren gekweekt. Dit jaar was dat 8,5 duizend hectare.

Het perenareaal was daarmee dit jaar zelfs groter dan het appelareaal. Dat nam dit jaar met een half procent af tot 7,9 hectare. In 1990 was nog 16,4 duizend hectare grond gewijd aan appelbomen.

Appel- en perenboomgaarden maken samen 86 procent uit van het totale Nederlandse fruitareaal. Acht procent van het areaal is bestemd voor kleinfruit, zoals frambozen en zwarte en blauwe bessen. Het areaal kleinfruit is dit jaar met een procent gedaald.

Sanders: "Grotere kans dat ik nu blijf"

Algemeen directeur van PSV Tiny Sanders twijfelt niet over zijn toekomst nu de sportieve resultaten van de Eindhovense club zo tegenvallen. De woede van de PSV-fans richt zich voornamelijk op het bestuur. "Ik trek me die kritiek zeker aan", zegt Sanders in De Telegraaf.

"Ik ben eindverantwoordelijk voor het voetbalbedrijf. Uiteindelijk moeten wij de voorwaarden creëren waardoor er gepresteerd kan worden." Sanders heeft zelf een contract tot de zomer van 2014 en ondanks de kritieken wil de directeur zijn verbintenis verlengen. "Laat ik duidelijk zijn. Als iemand overtuigend aan kan tonen dat we beter gaan voetballen als ik vertrek, dan ben ik morgen weg."

"Maar ik denk dat de huidige problemen eerder de kans vergroten dat ik langer blijf. Met al deze ontzettend vervelende dingen is het geen goed moment om afscheid te nemen", aldus Sanders. PSV verloor afgelopen weekend met 2-6 van Vitesse en pakte in de laatste zes wedstrijden slechts twee punten. De Eindhovenaren staan inmiddels in het rechterrijtje. Komend weekend wacht FC Utrecht.

Olympisch kampioen Leveaux stopt ermee

De Franse zwemmer Amaury Leveaux stopt op 28-jarige leeftijd met topzwemmen. De olympisch kampioen van 2012 en wereldkampioen van 2013 op de 4x100m vrijeslag maakte dat vandaag bekend tegenover BeIN Sport. "Ik heb alle medailles, heb er met mijn partner en familie over gesproken en heb de tijd genomen vooraleer de knoop door te hakken. Dit is het moment om gedag te zeggen", meldt Leveaux.

Vorige maand meldde de Fransman nog dat hij een time out zou nemen. Zijn laatste wedstrijd was de 4x100 meter vrij op de WK in Barcelona. 

Leveaux stopt met een mooie erelijst. Twee keer zilver op de Spelen van 2008 (50m vrij en 4x100m vrij), goud en zilver op de Spelen van 2012 (goud 4x100m vrij en zilver 4x200m vrij). Ook is Leveaux nog steeds wereldrecordhouder op de 100m vrijeslag op de kortebaan met 44,94. 

Op het EK kortebaan in Eindhoven in 2008 zwom hij naar vier titels (50m en 100m vrij, 50m vlinder en 4x50m vrij) en vier wereldrecords. Tijdens het WK in 2009 won hij ook nog twee medailles, terwijl Leveaux toen te horen kreeg dat zijn vader was overleden. 

olympische spelen 2012 londen 30-07-2012 zwemmen goud voor Clement Lefert ,...
Gouden team Clement Lefert, Yannick Agnel, Amaury Leveaux en Fabien Gilot tijdens de Olympische Spelen in Londen op de 4x100m vrij. (Pro Shots)

Cruijff: "Milan is nerveuzer dan Ajax"

Ajax speelt deze week tegen AC Milan om overwintering in de Champions League. Johan Cruijff ziet de confrontatie in San Siro met vertrouwen tegemoet.

"Ajax begrijpt steeds beter hoe het aan de top werkt", doelt Cruijff in zijn column in De Telegraaf op het volwassen spel van de Amsterdammers tegen NAC Breda (4-0). "Inclusief het besef dat als je na de 2-0 meteen voor de derde goal gaat, je voorkomt dat je extra energie moet verspelen als de tegenstander op 2-1 komt."

Woensdagavond boekt Ajax bij een zege op Milan een plek in de volgende ronde van de Champions League. "Ik denk dat AC Milan een stuk nerveuzer is dan Ajax. Dat op zich vind ik wel geinig. Natuurlijk wil dat niet zeggen dat je in Milaan gaat winnen, maar ook dit kan straks een voordeel zijn."

Ajax reist met vertrouwen af naar Milaan. Drie jaar geleden, bij het debuut van De Boer op de bank van de Amsterdammers, won het met 0-2. Destijds was dat niet genoeg voor overwintering in de Champions League, maar de coach wil dat nu wel bewerkstelligen.

"Dit was een goede generale voor de wedstrijd van woensdag", zei De Boer na de zege op NAC. "We gaan met veel vertrouwen naar Milaan."

Immers: "Er wordt gelijk over titel gepraat"

Feyenoord schaart zich door de recente successen bij de bovenste ploegen in de Eredivisie. Na de zeges op PSV en sc Heerenveen staat de club op de vierde plek. Middenvelder Lex Immers durft nog geen conclusies te trekken na de laatste twee overwinningen.

"Het is zo moeilijk. PSV en Heerenveen doen het nu niet zo goed, maar daar win je niet zomaar van. Het zijn toch twee goede ploegen, alleen dan gaan mensen gelijk weer praten over de titel."

Voor de winterstop kan Feyenoord nog meer plekjes op de ranglijst klimmen. De Rotterdammers spelen twee keer thuis, tegen FC Groningen en PEC Zwolle. "We moeten gewoon zorgen dat we in die duels zes punten halen en tegen Heracles Almelo de volgende ronde van de beker bereiken. Dan gaan we met een goed gevoel de winterstop in", denkt Immers tegen NUsport.

"Als we in ons hoofd hebben dat we dit jaar iets kunnen halen met z'n allen, gaan we dat ook doen. Dan moeten we wel elke week honderd procent zijn en niet straks weer slap en zonder inspiratie spelen. Als we dat het hele seizoen beseffen, ga ik ervan uit dat we bij de eerste twee eindigen."

Met drie goals in de laatste vijf wedstrijden wordt Immers zelf ook scherper en belangrijker voor Feyenoord. Vooral in uitwedstrijden scoort hij vaak. "Het gaat er niet om dat ik belangrijk ben. We moeten uit tonen wat we thuis ook aan de mensen laten zien. Laat mij dan de uitgoals maken en Pellè de thuisdoelpunten."

Stroomstoring legt deel Tilburgs ziekenhuis lam

Een deel van het Tweesteden Ziekenhuis in Tilburg is maandagochtend getroffen door een stroomstoring. Voor tientallen patiënten kunnen afspraken niet doorgaan, laat een woordvoerder weten. De storing houdt vermoedelijk nog de hele dag aan.

Het gaat om het nieuwe polikliniekgebouw dat geen noodstroomvoorziening heeft. Verschillende afdelingen kunnen daardoor niet werken. Patiënten worden zo veel mogelijk afgebeld of opgevangen in andere ruimtes. Het ziekenhuis heeft daarvoor een crisisteam bijeengeroepen.

De storing ontstond door een lekkage. Door een verstopte afvoer kon condens niet worden afgevoerd. Het water lekte vervolgens in een verdeelkast. Verschillende onderdelen in de techniekruimte moeten worden vervangen. "Hopelijk kan dat vandaag, maar we houden er rekening mee dat we er ook morgen nog last van de storing hebben", aldus de woordvoerder.

Cybercriminelen eisen losgeld vaker in bitcoins

Criminelen proberen steeds vaker dwangmatig betalingen in bitcoins af te dwingen door computers te kraken. Met illegale software blokkeren zij een computer en wordt een betaling met de anonieme, digitale valuta geëist om de pc weer bruikbaar te maken. Dat zei softwarebeveiligingsbedrijf McAfee tegenover de Amerikaanse krant The Financial Times.

Het aantal aanvallen met de zogeheten ransomware is in de afgelopen tweeënhalf jaar flink toegenomen. Volgens het beveiligingsbedrijf komt deze vorm van cybercriminaliteit tegenwoordig tien keer zo vaak voor. In het afgelopen kwartaal is dit zeker driehonderdduizend keer gebeurd.

Voordat bitcoin populair was, eisten cybercriminelen betalingen via diensten als Paysafe en Moneypak. Ook tegoedkaarten voor iTunes waren populair. Omdat de bitcoin anoniem is en betalingen niet te achterhalen zijn, neemt de vraag naar de virtuele munt onder cybercriminelen toe.

De ransomware die de meeste zorgen baat, heet Cryptolocker. Hierbij worden alle bestanden op de pc en het aansluitende netwerk gecodeerd. Volgens de krant is onder meer een politiekorps in de Amerikaanse staat Massachusetts getroffen door de hack.

Joodse kunstenaar ontdaan na 'gejammer' Mart Smeets

De joodse kunstenaar Joop Rubens is van slag door het commentaar dat Mart Smeets leverde op een schilderij dat hij maakte van de presentator voor het programma Sterren op het Doek. Smeets maakte in de aflevering van afgelopen zaterdag een verwijzing naar de afkomst van Rubens.

De presentator maakte duidelijk dat hij niet blij was met zijn onderkin op het doek van Rubens. "Als ik er langs zou lopen, denk ik: val eens af. Word eens anders oud. Maar ik kan me indenken dat je me zo ziet", zei Smeets tegen Rubens. "Het is een bestraffende Amstelveense joodse manier om naar iemand te kijken."

"Het feit dat ik joods ben, heeft helemaal niets met het programma te maken", reageert Rubens maandag tegenover De Telegraaf. "Het kwam zo onverwacht, dat ik perplex stond. Als hij dit eerder in het programma had gezegd, dan was ik weggelopen." Na de uitzending werd Rubens door tientallen vrienden en kennissen gebeld. "Iedereen vindt de uitspraken van de heer Smeets beneden ieder peil."

Ook Frits Barend, die geboren werd in een joodse familie, snapt de opmerking van Smeets niet. "Het slaat echt nergens op. Hij roept maar wat om interessant te doen. Ik vraag me af of er ook een bestraffende Volendamse joodse manier is om naar dingen te kijken of een bestraffende Amstelveense katholieke manier."

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël noemt de opmerkingen van de presentator 'niet koosjer en uitermate onaangenaam'. "Het is Mart Smeets in optima forma. Wij gaan kijken of dit een melding waard is in onze jaarlijkse Monitor Antisemitische Incidenten."

Pellizotti toch niet naar Astana

Franco Pellizotti fietst komend seizoen toch niet voor Astana. Omdat de Italiaan door onderlinge afspraken tussen de topploegen, verenigd in de beweging voor een geloofwaardige wielersport (MPCC), pas in mei zou mogen koersen voor Astana, is besloten om niet met elkaar in zee te gaan. Dat meldt de Kazachse wielerploeg maandag.

De 35-jarige Pellizotti keerde in mei vorig jaar terug van een dopingschorsing, waarna hij voor de Italiaanse formatie Androni-Giacattoli ging rijden. Begin augustus bereikte de nationaal kampioen op de weg van 2012 een akkoord met Astana, dat toen al wist dat Pellizotti volgens de regels van de MPCC pas twee jaar na afloop van zijn schorsing voor het team mocht uitkomen.

"Met pijn in het hart hebben we besloten dat Pellizotti geen deel uitmaakt van ons team volgend jaar", zei teammanager Aleksandr Vinokoerov. De Italiaanse renner mag wel voor ploegen rijden die geen lid zijn van de MPCC.

Luiten grijpt net naast plek in top vijftig

Joost Luiten is er bij de Nedbank Golf Challenge in Zuid-Afrika niet in geslaagd om een plek bij de beste vijftig van de wereld te bemachtigen. De golfer uit Bleiswijk stijgt een plek op de wereldranglijst en staat nu 51e.

De 27-jarige Luiten wilde eind deze maand in de top vijftig staan, omdat hij dan zeker zou zijn van deelname aan de Masters in het Amerikaanse Augusta begin april. Hij eindigde afgelopen week in Zuid-Afrika als zestiende. Dat was zijn laatste toernooi dit jaar, waardoor hij waarschijnlijk niet meer gaat stijgen op de ranking.

Golfers kunnen zich via de wereldranglijst plaatsen voor de Masters, een van de vier majors, als ze op 31 december van dit jaar of 31 maart 2014 in de top vijftig staan.

Cocu verwacht Schaars tijd kwijt te zijn

PSV-trainer Phillip Cocu vreest dat Stijn Schaars een poosje niet inzetbaar is nadat de middenvelder zaterdag een schop op zijn enkel kreeg van Vitesse-aanvaller Mike Havenaar.

De middenvelder wordt maandagmiddag verder onderzocht aan het gewricht. Een MRI-scan moet de precieze ernst van de blessure vaststellen. "Stijn werd de wedstrijd uit geschopt. Zijn blessure lijkt veel op de blessure van Park", zegt Cocu in De Telegraaf.

Ji-Sung Park maakte zaterdag tijdens de 2-6-nederlaag zijn rentree voor PSV na ruim twee maanden blessureleed. De Zuid-Koreaan raakte geblesseerd in de wedstrijd tegen AZ na een trap van Viktor Elm. Bij PSV verwacht men Schaars - net als Park - ook een langere tijd kwijt te zijn.

Havenaar moet ondertussen vrezen voor een onderzoek van de aanklager betaald voetbal, omdat hij tijdens de wedstrijd niet werd bestraft voor zijn charge. De Japanse Nederlander verklaarde na afloop 'er niets aan te kunnen doen'. "Het was een ongeluk."

"Ik deed wat iedereen doet: Ik zette mijn lichaam tussen de tegenstander en de bal. Omdat hij de bal wilde, kwam zijn voet onder de mijne. Het was een ongeluk en daarom heb ik ook heel vaak sorry tegen hem gezegd. Op het veld, maar ook net nog. Ik hoop dat zijn blessure meevalt", aldus Havenaar.

Moord toegevoegd aan aanklacht agent in Rishi-zaak

De agent die vorig jaar de 17-jarige Rishi neerschoot in Den Haag wordt ook moord ten laste gelegd. Het Openbaar Ministerie zal vrijspraak vragen van moord, maar wil met de verzwaring van de aanklacht de familie van het slachtoffer tegemoetkomen. Dat bevestigt het OM maandag. Bovendien kan de rechtbank zo een oordeel vellen over de mogelijke moord.

Volgens het OM is voorbedachten rade in de zaak niet bewezen en is daarom in eerste instantie doodslag ten laste gelegd. Daarnaast wordt de agent beschuldigd van zware mishandeling met dodelijk gevolg en dood door schuld.

De familie van het slachtoffer vreesde dat de strafeis te licht zou worden en wilde dat de klacht tegen de agent werd verzwaard. Toen het OM begin deze maand op de hoogte werd gesteld van de wensen van de familie, werd besloten de verdenking moord toe te voegen aan de tenlastelegging.

De aangeklaagde agent schoot op 24 november vorig jaar op station Hollands Spoor Rishi in de hals, nadat NS-personeel had gewaarschuwd dat hij mogelijk een vuurwapen bij zich had. De agent had de jongen in zijn been willen schieten.

Maandag wordt de zaak inhoudelijk behandeld. De zitting is openbaar. Wel zijn enkele maatregelen genomen om zijn identiteit geheim te kunnen houden.

Titelhouder Slagter mist Tour Down Under

Tom-Jelte Slagter verdedigt zijn titel in de Tour Down Under begin volgend jaar niet. De vrouw van de renner van Garmin-Sharp zal eind januari bevallen, liet zijn teambaas Jonathan Vaughters maandag weten aan Cyclingnews.

De 24-jarige Slagter pakte in januari verrassend de eindzege in Australië. Hij won bovendien de derde etappe van de eerste World Tour-koers van het seizoen door Matthew Goss en Philippe Gilbert in een sprint heuvelop te verslaan. Slagter verruilde Belkin deze winter voor de Amerikaanse formatie.

Advocaat neuroloog Jansen doet 'goudenhartje'

Ernst Jansen is geen prutsdokter, boze tovenaar of lompe bruut. Dat betoogde zijn advocaat Frank van Gaal maandag in de rechtszaak in Almelo. Jansen was volgens hem jarenlang een zeer gewaardeerde, zeer professionele en zeer hardwerkende arts, die er alles aan deed om zijn patiënten beter te maken.

Het Openbaar Ministerie deint volgens Van Gaal mee op de golven van de publieke opinie. Hij verwijt het de officier dat ze Jansen vorige week neerzette als een arts die zijn patiënten gebruikte als proefkonijn, die zou schreeuwen tegen zijn patiënten en met een asbak zou gooien.

Van Gaal geeft toe dat Jansens medisch handelen tekortschoot, maar vindt dat het OM 'veel te hoog gemikt' heeft door hem te beschuldigen van zware delicten. Dat zou het hebben gedaan omdat de feiten anders als verjaard zouden gelden. Jansen werd in 2003 ontslagen, terwijl pas in 2009 een strafrechtelijk onderzoek werd ingesteld.

Dat Jansen in de jaren negentig in de fout begon te gaan, komt volgens hem voort uit een auto-ongeluk waarbij de oud-arts in 1990 betrokken was. "Na het ongeluk is sprake van een opeenstapeling van merkwaardige gebeurtenissen in het leven van mijn cliënt." Volgens hem past het gedrag goed bij een hersenbeschadiging. Dat had dan ook moeten worden onderzocht. De rechtbank wees het verzoek om een hersenscan te maken vorige week af.

Op de tiende zittingsdag van de strafzaak tegen de 68-jarige Jansen, de grootste strafzaak die Nederland kende, staat het pleidooi van de verdediging centraal. Het Openbaar Ministerie eiste vorige week zes jaar onvoorwaardelijke celstraf. Ook zou Jansen volgende week, nog voor het uitspreken van het vonnis, gevangen moeten worden genomen.

Van Hanegem: "Blatter een schandvlek voor het voetbal"

Willem van Hanegem vindt het een schande hoe FIFA-preses Sepp Blatter de minuut stilte voor Nelson Mandela tijdens de WK-loting al na elf seconden beëindigde.

"Sepp Blatter, de baas van de FIFA, een van de kwaadaardigste in zijn soort", schrijft Van Hanegem in zijn column in het Algemeen Dagblad. "Ik erger me al heel lang aan die man. Maar wat hij voor de WK-loting met de herdenking van Nelson Mandela deed, slaat alles."

"Een minuut stilte aankondigen en na tien seconden in je handen klappen en zeggen dat je lekker verder gaat met het voetbal. Wat respectloos. Ik vind het heel triest, maar ik schaam me ook voor die man. Hij is de hoogste baas in de sport die mij veel heeft gebracht, het voetbal."

"Ik vind dat al die bestuurders van voetbalbonden die in Brazilië met hem mee zaten te klappen medeverantwoordelijk zijn voor het feit dat die man er nog zit. Als ze maar lekker op kosten van het voetbal gratis de hele wereld mogen rondreizen, dan vinden ze het best."

"Onder hem is de FIFA financieel ijzersterk, maar moreel totaal failliet. Wat zou ik het fijn vinden als de KNVB hier eens een kritisch standpunt over inneemt. Laat ze in Zeist een lobby opzetten, al is het maar als symbool, om die man onmiddellijk weg te krijgen. Blatter is een schandvlek voor het voetbal", aldus Van Hanegem.

[Upd] Herinnering aan Frits Wester

Op Twitter is een hilarische hype bezig over de rug van Frits Wester. Aanleiding is deze tweet van Frits een paar dagen geleden. 

Inmiddels gaat half internet los met dierbare herinneringen aan... Lees en lach,

Update 10.36:
Frits kan er wel om lachen. Hij tweet: "Oke ik geef toe,enige dat ik verzamel zijn herinneringen en soms steentjes die daar bij horen.Mooi dat dat ineens zoveel navolging vindt ;-)" 

Nieuw besluit over proefverlof Volkert van der Graaf

De Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) buigt zich waarschijnlijk deze week opnieuw over het proefverlof van Volkert van der G. Dat laat een woordvoerder van de raad maandag desgevraagd weten. Wanneer de uitspraak van de raad precies wordt verwacht, is nog niet bekend.

Van der G. ging in oktober in beroep tegen het besluit van staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) om hem geen proefverlof te geven. De RSJ kan het beroep van de moordenaar van Pim Fortuyn ongegrond verklaren, waarmee alles blijft zoals het is. Ook kan de raad Teeven opdragen een nieuwe, beter onderbouwde, beslissing te nemen of zelf een definitief besluit nemen.

Teeven wilde eerder niet meewerken aan proefverlof omdat dat maatschappelijke onrust met zich mee zou brengen. De RSJ vond juist dat een goede terugkeer in de samenleving belangrijker is dan onrust. Volgens Teeven kan Van der G. zich in zijn cel voorbereiden op een terugkeer. Hij zou daarvoor een eigen ruimte krijgen om praktische zaken te regelen.

De 44-jarige Van der G. zit sinds de dag van de moord, 6 mei 2002, in de cel. Hij werd in 2003 veroordeeld tot achttien jaar celstraf. In mei heeft hij er twee derde van zijn straf op zitten. Hij komt dan hoogstwaarschijnlijk voorwaardelijk vrij.

Provincies verwachten weer meer autoinkomsten

Door het wegvallen van de vrijstelling voor energiezuinige auto's verwachten de meeste provincies volgend jaar weer meer inkomsten uit de opcenten op de motorrijtuigenbelasting. Alleen Limburg voorziet minder inkomsten door de verlaging van het tarief. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek maandag bekendgemaakt.

Volgend jaar verwachten de twaalf provincies gezamenlijk 1,52 miljard euro aan autobelastingen binnen te halen. Dat is 68 miljoen euro meer dan dit jaar. De opbrengst van de opcenten motorrijtuigenbelasting neemt dit jaar nog licht af. Dat komt door het hoge aantal energiezuinige auto's op de Nederlandse wegen, waarvoor minder belasting verschuldigd is.

In vijf provincies, Groningen, Friesland, Drenthe, Gelderland en Noord-Brabant, stijgen de opbrengsten onder meer door de stijgende tarieven. In de overige zes provincies blijven de tarieven ongewijzigd, maar neemt de opbrengst toe vanwege de toename van het aantal auto's waarover belasting wordt geheven. "Dit komt vooral omdat er vanaf 2014 geen vrijstelling meer is voor energiezuinige auto's", verklaart het statistiekbureau. "Alleen voor elektrische auto's blijft de vrijstelling voorlopig bestaan."

Vier wereldrecords voor paralympische zwemploeg

Tijdens de Amsterdam Swim Cup afgelopen weekend zijn er door de nationale paralympische zwemploeg vier wereldrecords gezwommen. Naast deze wereldrecords zijn er in totaal ook negentien Nederlandse records gevestigd. 

Het eerste wereldrecord werd gezwommen door de 16-jarige Olivier van de Voort in de klasse S10. Nadat Van de Voort afgelopen winter al het wereldrecord op de 200 meter rugslag op de kortebaan had gepakt, deed Van de Voort dat nu ook op de langebaan. In 2.14,07 zat hij met een halve seconde onder het toen huidige wereldrecord. Ook werd hij negende overall en miste helaas net de finales.

In dezelfde serie zwom Marc Evers in de klasse S14 naar 2.19,14, wat het tweede wereldrecord betekende. 

Het derde wereldrecord ging naar de 20-jarige Marlou van der Kulk in de klasse S14. Na in de series naar een mooie solide 28,24 gezwommen te hebben, zette Van der Kulk in de finale het wereldrecord scherper naar 27,53. 

Het laatste wereldrecord was voor Simon Boer. De 18-jarige zwemmer uit 't Harde verbeterde zijn eigen record op de 200 meter schoolslag naar 2.57,25. 

Ray Lemoine: nietes!

Lindsay Lohan had niks te maken met de klappen die Barron Hilton, de jongere broer van Paris Hilton, vrijdag kreeg op een feestje in Los Angeles. Hilton meent dat de actrice het brein achter het pak slaag is, maar Ray Lemoine, die Barron sloeg, ontkent dat.

Lemoine kon zich niet bedwingen toen Hilton weigerde de villa te verlaten waar het feestje aan de gang was, zegt een woordvoerder van de aanvaller tegen de Amerikaanse entertainmentsite TMZ. Volgens de woordvoerder was Hilton echter de aanstichter van het opstootje omdat hij Lemoine een duw gaf.

Paris Hilton liet na het incident weten woedend te zijn op Lohan. "Ze zullen allebei boeten voor wat ze hebben gedaan", zei de socialite over Lohan en Lemoine. "Niemand flikt mijn familie wat zonder ermee weg te komen."

Miley Cyrus komt nog een joint roken in Amsterdam

Miley Cyrus komt in het voorjaar terug naar Amsterdam. De zangeres, die vorige maand nog zong bij de MTV EMA, en daar ook een award won, staat op 2 mei in de Ziggo Dome in het kader van haar Bangerz-toer. Dat maakte concertorganisator Mojo bekend. De kaartverkoop gaat vrijdag van start.

Cyrus bracht in oktober haar laatste album, Bangerz, uit. De clip bij het tweede nummer van dat album, Wrecking Ball, was afgelopen jaar de best bekeken clip op Vevo. Wereldwijd werd de video 371 miljoen keer bekeken op de clipwebsite. Cyrus' clip bij We Can't Stop, de eerste single van Bangerz, was de op een na best bekeken clip van 2013.

'Stuntkerstbomen kunnen markt bedreigen'

Goedkope kerstbomen van onder meer meubelgigant IKEA maken het leven van zelfstandige kerstboomverkopers zuur. "Het zou een bedreiging voor de markt kunnen worden", zegt een woordvoerder van de Vereniging voor Nederlandse Kerstbomenkwekers maandag. De enige remedie tegen gestunt met goedkope kerstbomen is kwaliteit. "De goedkope bomen gaan minder lang mee."

De IKEA-kerstbomen kosten twintig euro, maar daar krijgt de klant een cadeaupas van negentien euro bij. De euro voor de kerstboom schenkt het Zweedse meubelbedrijf aan Natuurmonumenten. "De bomen zijn vaak een maand geleden al gekapt in Denemarken en Duitsland", aldus de woordvoerder van de kerstboomkwekers.

Ook bij Intratuin wordt gestunt met kerstbomen. Daar krijgen consumenten bij de aanschaf van een kerstboom van 24,95 euro een waardebon van twintig euro.

Naar verwachting worden dit jaar in Nederland weer ruim twee miljoen kerstbomen verkocht. "De verkoop kwam wat later op gang, maar we moeten de 2,2 tot 2,4 miljoen weer kunnen halen." De piek in de kerstboomverkoop wordt de komende week verwacht.

AustraliŽ wint ook tweede wedstrijd om Ashes

De cricketers van Australië hebben een 2-0 voorsprong genomen in de strijd om The Ashes. In Adelaide won de ploeg met 219 runs van Engeland.

Australië beeindigde op dag twee hun eerste inning na 570 runs en het verlies van negen wickets. Engeland kwam in hun eigen eerste inning slechts tot 172 runs. Op dag drie kon Engeland nog 172 runs maken.

Vanwege mogelijke slechte weersomstandigheden besloten de Aussies voor de start van dag vier dat het mooi was geweest met hun tweede inning. Engeland had twee dagen om 531 runs te maken. Gezien het spelbeeld van deze wedstrijd en de eerste testwedstrijd leek dit een kansloze zaak. In de laatste inning kwam Engeland tot 312 runs, 219 runs te weinig om te winnen. 

De geschiedenis van The Ashes leert dat Engeland nog nooit een 2-0 achterstand in Australië goed heeft gemaakt. Het voordeel voor de Engelsen als titelverdediger is dat ze aan een gelijkspel genoeg hebben om The Ashes te behouden. Over een week begint wedstrijd drie in Perth. 

Huta Galung direct in hoofdschema Australian Open

Jesse Huta Galung is zeker van een plaats in het hoofdtoernooi van de Australian Open in januari. De Nederlandse tennisser zakte op de maandag verschenen wereldranglijst van de honderdste naar de 101e plaats. Een notering bij de beste 104 volstond voor deelname aan het eerste grandslamtoernooi van het jaar.

Huta Galung deed een keer eerder mee aan de Australian Open. In 2012 sloeg hij zich door de kwalificaties, waarna hij in de eerste ronde verloor van de Argentijn Carlos Berlocq. De 28-jarige Haarlemmer, die nog nooit een partij op een grandslamtoernooi won, strandde dit seizoen in de eerste kwalificatieronde in Melbourne.

Naast Huta Galung zijn ook Robin Haase en Igor Sijsling rechtstreeks toegelaten tot de Australian Open. Haase staat 43e op de wereldranglijst. Sijsling is de mondiale nummer zeventig.

Bij de vrouwen maakt alleen Kiki Bertens direct deel uit van het hoofdtoernooi in de Australische plaats. De Wateringse bezet de 87e plek op de wereldranglijst. Arantxa Rus (157) en Richel Hogenkamp (210) volgen op gepaste afstand.

Indy de Vroome bereikte haar hoogste ranking ooit. Ze boekte negentien plaatsen winst en staat nu 254e. De Brabantse dankt die sprong aan haar finaleplaats in Monterrey vorige week. Volgende week stijgt ze nog verder doordat ze ook in Merida, eveneens in Mexico, in de eindstrijd stond.

'Bedrijven laks met dierenwelzijn'

De toenemende aandacht voor het welzijn van landbouwdieren als kippen en koeien komt nog te weinig door in de directiekamers van grote bedrijven. Dat staat in een maandag gepubliceerd rapport in opdracht van de internationale dierenwelzijnsorganisaties WSPA (World Society for the Protection of Animals) en CIWF (Compassion in World Farming).

Voor het onderzoek werd gekeken naar 70 mondiale bedrijven, waaronder grote supermarktketens, groothandels, restaurants, bars en voedselproducenten. 70 procent daarvan erkent dat het welzijn van landbouwdieren een belangrijke kwestie is, maar slechts 56 procent heeft hierover formeel beleid opgesteld, constateren de onderzoekers. "Niet meer dan 39 procent beschrijft hoe hun directie toeziet op het dierenwelzijn en maar 41 procent heeft doelstellingen en streefcijfers op dit terrein gepubliceerd."

Massaontslag dreigt voor flexwerkers

Bijna drie op de tien ondernemers verwachten dat ze eerder afscheid gaan nemen van medewerkers met een flexibel contract, als gevolg van de nieuwe ontslagregels die volgend jaar ingaan. Dat blijkt maandag uit een enquête van TNS Nipo en Het Financieele Dagblad.

De bedoeling van de nieuwe wetgeving, waarin tijdelijke contracten wordt beperkt tot een duur van twee jaar, is juist dat flexwerkers sneller in vaste dienst worden genomen. Slechts vier procent van de ondervraagde ondernemers verwacht dat ook echt te gaan doen.

Minister van Sociale Zaken presenteerde ruim een week geleden de nieuwe Wet werk en zekerheid, een uitwerking van het sociaal akkoord en de wijzigingen daarop in het begrotingsakkoord. In de wet wordt ook onder meer de versimpeling van het ontslagrecht geregeld. Van de door het FD en TNS Nipo ondervraagde ondernemers denkt een ruime meerderheid dat het hierdoor makkelijker gaat worden werknemers te ontslaan. Acht procent denkt dat het veel moeilijker wordt.

Steden gaan Roemenen en Bulgaren streng controleren

Rotterdam en Den Haag zijn van plan migranten die tijdelijk willen werken extra te controleren op hun verblijfplaats. Bij twijfelachtige situaties geven gemeenten geen burgerservicenummer (BSN), waardoor werken onmogelijk wordt. Dat schrijft het Algemeen Dagblad maandag. De steden zouden vrezen voor overlastgevende Roemenen en Bulgaren.

De plannen van de twee steden zijn in strijd met de wet. "Maar we gaan het zo doen en de minister moet dan maar zeggen dat het niet kan en waarom", zegt de Rotterdamse wethouder Hamit Karakus in de krant.

Rotterdam en Den Haag vrezen dat de nieuwe migranten met velen in een huis gaan wonen en overlast veroorzaken. Met de maatregel willen Rotterdam en Den Haag zicht krijgen op het aantal migranten in hun stad.

[HWL] Welten verkozen tot beste speler het toernooi

Hockeyster Lidewij Welten is zondagavond (plaatselijke tijd) verkozen tot de beste speelster van de HWL in Tucumán. De international ontving de trofee voor de eerste keer in haar carrière. Welten maakte op de HWL haar rentree, nadat ze niet werd geselecteerd voor de HWL van Rotterdam en het EK in Boon. 

Maartje Paumen sleepte de topscorersprijs binnen. De aanvoerder van de Oranjevrouwen scoorde op het toernooi zes keer. Ook was er nog een gezamenlijke trofee voor de Nederlandse ploeg: de equipe ontving de fair play-prijs. De Engelse goalie Maddie Hinch werd verkozen tot de beste keeper van het toernooi.

Snookeraar Robertson wint UK Championship

Snookeraar Neil Robertson is winnaar geworden van het UK Championship. De nummer een van de wereldranglijst was in de finale met 10-7 te sterk voor Mark Selby. De titel is goed voor 150.000 Britse pond, een kleine 180.000 euro. 

Titelverdediger Selby, die in de halve finales nog goed was voor een maximale 147-break, kende een prima start. In de middagsessie kwam hij met 5-1 voor, alvorens Robertson met twee gewonnen frames de spanning terugbracht. 's Avonds zette de 31-jarige Australiër zijn opmars voort. Robertson nam een 8-6 voorsprong, waarna Selby een grote kans op 8-8 miste. Dat was de doodsteek voor de Engelsman.

The Thunder from Down Under pakte de titel en is de achtste speler en de eerste niet-Brit die de Triple Crown voltooide. De Triple Crown bestaat naast de UK Championship uit de Masters en het WK. 

Sauna in brand voor de vijfde keer in acht jaar

In een sauna in Peize heeft zondagnacht een brand gewoed. Het is de vijfde keer in acht jaar tijd dat er bij de Beauty Sauna Peize in Drenthe brand uitbreekt, heeft RTV Drenthe gemeld. Bij het ongeval zijn geen gewonden gevallen.

Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend. Burgemeester Hans van der Laan noemt de brand domme pech. Hij laat weten dat de bamboesauna waar de brand was ontstaan net twee maanden af was en goed gecontroleerd.

Netanyahu vindt reis herdenking Mandela te duur

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu gaat toch niet naar de herdenkingsdienst voor Nelson Mandela die dinsdag in Johannesburg wordt gehouden. De reis zou volgens een woordvoerder van de premier te veel geld kosten, meldt de Israëlische krant Haaretz. Netanyahu had eerder aangegeven wel naar de herdenking te gaan.

De reis en de beveiliging van de premier zou omgerekend zo'n 1,4 miljoen euro kosten: ruim 580 duizend euro om een vliegtuig te charteren en nog eens 660 duizend euro voor Netanyahu's beveiliging. De premier zou eigenlijk zondag vertrekken.

De zuinigheid van de premier is opvallend, gezien de onthullingen over zijn andere uitgaven. Volgens een overzicht van Netanyahu's declaraties uit 2012, dat vorige week onder de aandacht werd gebracht door een burgerrechtenorganisatie, gaf hij bijna 670 duizend euro belastinggeld uit.

De premier gaf onder meer 1200 euro aan geurkaarsen uit en zeventienduizend euro aan bloemstukken. Aan het bijhouden van de tuin rond de ambtswoning werd ruim twintigduizend euro gespendeerd.

Mentorproject voor allochtone jongeren

Allochtone jongeren krijgen in Amsterdam en Rotterdam extra begeleiding om hun positie op de arbeidsmarkt te verbeteren. Een mentorproject in de twee steden moet de werkloosheid onder niet-westerse jongeren verkleinen. Het project van het ministerie van Sociale Zaken en de Sociaal Economische Raad (SER) wordt maandag afgetrapt in de twee steden.

Het project is in het leven geroepen omdat de werkloosheid onder niet-westerse allochtone jongeren bijna drie keer zo hoog is als onder autochtone jongeren. Mentoren en coaches moeten de allochtone jongeren de kans geven om hun netwerk met mensen uit het bedrijfsleven te vergroten.

FOK! wat een weer... Wolkenvelden, later iets meer zon.

Goedemorgen! Na een overwegend grijs weekend komt de zon er de komende dagen steeds vaker door. Vanaf morgen tot aan het weekend is er vrij veel ruimte voor de zon en blijft het overal droog.

Een zeer zwakke storing trok de afgelopen nacht nog over ons land en in het noordoosten viel daar nog wat lichte regen uit. Ook vanochtend kan het daar nog wat nattig zijn, maar verder blijft het op de meeste plaatsen droog. In de loop van de dag gaat het van het zuidwesten uit opklaren. Met 9 graden is het vrij zacht voor de tijd van het jaar. De matige wind komt uit het westen- tot zuidwesten en zwakt later op de dag nog wat verder af.

Ondanks dat er meer zon komt zullen de temperaturen gaan zakken. In de nachten komt het tot lichte vorst en op woensdag is het overdag hooguit een graad of 3. Van doorzettend winterweer is echter geen sprake.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

 

 

 Rustiek
Rustig weer is de boodschap voor de komende week, maar dat kan tóch voor mooie plaatjes zorgen zoals deze. D_tje was gistermorgen onderweg om de kerstboom op te halen en zodoende zag ze deze fraaie lucht.

Zode
Later op de dag waren er ook mooie kleuren te zien. D_tje was toen op de terugweg. 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

[HWL] Hockeysters verslaan AustraliŽ in finale

De Nederlandse hockeysters hebben de eerste editie van de World League gewonnen. In het Argentijnse San Miguel de Tucuman werd in de finale met 5-1 gewonnen van Australië. Bij rust stond Oranje nog met 1-0 achter. Maartje Paumen scoorde twee keer en werd daarmee topscorer van het toernooi.

Nederland had een dag na de zinderende halve finale tegen Argentinië aanvankelijk moeite om ook tegen Australië goed voor de dag te komen. De ploeg van bondscoach Max Caldas werd in de beginfase overrompeld en kwam na zes minuten met 1-0 achter door een benutte strafcorner van Annan Flanagan.

Vroeg in de tweede helft kantelde de wedstrijd. Paumen maakte gelijk uit een strafcorner, waarna Roos Drost amper een minuut later Nederland op voorsprong zette. Een tip-in van Kitty van Male na goed voorbereidend werk van Lidewij Welten betekende de genadeklap voor de vermoeid ogende Australische speelsters. Paumen en Welten maakten er in de slotfase ook nog 4-1 en 5-1 van.

Engeland, dat in de halve finale nog kansloos was tegen Australië, sloot het toernooi af op de derde plaats. De wedstrijd om het brons tegen gastland Argentinië werd na een 1-1 eindstand via shoot-outs gewonnen.

Mulder: "Ik zorg dat ik eerste keus blijf"

Erwin Mulder krijgt vanaf volgend seizoen bij Feyenoord een nieuwe ploeggenoot, maar Warner Hahn is vooral een concurrent. Mulder is vastberaden eerste keeper te blijven. Feyenoord maakte deze week bekend dat Hahn volgend jaar zomer transfervrij overkomt van FC Dordrecht.

De huidige eerste doelman wordt er niet zenuwachtig van. Hij stond tegen sc Heerenveen weer in de basis en kreeg van Ronald Koeman nog een groot compliment voor een 'Casillas-redding' met zijn teen. Mulder voorkwam dat Alfred Finnbogason scoorde. Feyenoord won met 1-2 in het Abe Lenstra stadion.

Mulder ging na afloop in op het aantrekken van Hahn. "Het is voor Feyenoord goed dat Hahn komt", zei Mulder tegen NUsport. "Die jongen is pas 21 en speelt bij Jong Oranje, ik stond er niet raar van te kijken. Concurrentie is altijd goed, natuurlijk maakt het me sterker. Ik moet met hem uitvechten wie eerste keeper gaat worden. Het is nu mijn vierde seizoen als eerste keeper bij Feyenoord en ik ga zorgen dat ik dat blijf."

Hahn liet eerder deze week in gesprek met RTV Rijnmond weten dat hij de positie van Mulder wil innemen bij de Rotterdamse club. "Een concurrentiestrijd haalt het beste in mij naar boven. We moeten maar gewoon laten zien wie de beste is", aldus de jonge doelman, die in het verleden nog in de jeugdopleiding van Ajax speelde.

Er was al langere tijd belangstelling voor Hahn, maar hij moest tot deze week wachten totdat de interesse ook tot een mooie transfer leidde. "Voor mij was er weinig stress. Ik wist dat er elke wedstrijd werd gekeken en dat ik gewoon goed mijn best moest doen. Maar natuurlijk ben ik blij dat het allemaal rond is", aldus de doelman.

Hahn werd ook gevolgd door clubs uit het buitenland. Maar hij koos voor de stap naar de Eredivisie. "Feyenoord is een hele mooie grote club. Ik heb altijd gekozen voor mijn ontwikkeling en voor het buitenland vond ik het nog te vroeg", zei de keeper van Jong Oranje. "Ik kan daar veel geld verdienen, maar dat is voor mij nu nog niet belangrijk. Toen Feyenoord langskwam, was de keuze voor mij snel gemaakt."

Rummenigge denkt dat Robben bijtekent

Bayern München verwacht dat Arjen Robben binnenkort een nieuw contract tekent bij Der Rekordmeister. Dat is de hoop van bestuursvoorzitter Karl-Heinz Rummenigge.

Robben heeft nog een contract tot de zomer van 2015 bij de Duitse topclub, waarmee de Nederlander vorig seizoen de Champions League, landstitel en Duitse beker won. Bij het winnen van de treble was Robben van grote waarde. Met name met zijn winnende goal in de Champions League-finale op Wembley tegen Borussia Dortmund.

Ook dit seizoen presteert de reserve-captain van Oranje uitstekend bij Bayern. In twaalf competitieduels wist hij zes keer te scoren en in de Champions League vond Robben drie keer het net én was hij goed voor vijf assists. Het is daarom niet vreemd dat Bayern graag om de tafel wil met de aanvaller die op dit moment is uitgeschakeld met een knieblessure. Dit kalenderjaar komt Robben niet meer in actie.

"Ik ben optimistisch dat Arjen blijft, hij voelt zich heel goed in München", vertelde Rummenigge zondag tegen Sport Bild Plus. "De vorige keer hebben we minder dan 12 maanden voor het einde zijn contract verlengd. Ik heb Arjen afgelopen week verteld dat hij zich nu geen zorgen hoeft te maken."

Rummenigge belde deze week met Robben, die in het duel met FSV Mainz 05 een behoorlijke vleeswond aan zijn knie opliep na een harde tackle van Mainz-doelman Marwin Hitz. Nader onderzoek wees uit dat ook de banden (licht) beschadigd zijn. "Zodra Arjen weer bij de club is, gaan we met hem en zijn vader om de tafel zitten om te praten over verlenging", aldus de Bayern-preses.

Jans: "We zijn op alle fronten afgetroefd"

De IJsselderby tussen Go Ahead Eagles en PEC Zwolle bleek zondag een prooi voor de club uit Deventer. PEC Zwolle-trainer Ron Jans vond de 4-1 nederlaag terecht. Jans was teleurgesteld na het optreden van zijn ploeg in de Adelaarshorst.

"We hebben het deze competitie tot nu toe vijftien wedstrijden goed gedaan, maar vandaag zijn we op alle fronten afgetroefd, zowel voetballend als qua instelling", zei de coach van PEC Zwolle volgens het ANP.

"We hadden in deze wedstrijd nergens recht op en dat is heel teleurstellend. Jammer, want de sfeer rond dit duel was geweldig", aldus Jans, die Stef Nijland het enige doelpunt voor PEC Zwolle zag maken. De wedstrijd was al lang en breed beslist. Go Ahead stond dankzij treffers van Doke Schmidt, Erik Falkenburg, Jarchinio Antonia en Jop van der Linden op grote afstand.

Go Ahead-coach Foeke Booy genoot van de IJsselderby en de wijze waarop zijn ploeg speelde. "Vooraf hebben we uitgebreid besproken hoe we zouden moeten spelen. Uiteindelijk kozen we voor de 'overrompelingstactiek'. Co Adriaanse paste die in het verleden ook eens toe. Die aanpak heeft prima gewerkt. Vanaf het begin pakten we PEC vol overgave meteen aan", aldus Booy.

De promotus staat dankzij de overwinning op twintig punten uit zestien wedstrijden, hetzelfde puntenaantal als PSV. "Het was ons doel dat aantal voor de winterstop te halen en dat is nu al gelukt. Daar ben ik blij mee, maar ik wil wel realistisch blijven. We zijn goed op weg, maar zijn er nog lang niet", aldus Booy, die met Go Ahead op de elfde plaats staat.

Koeman: "Juiste moment om toe te slaan"

Feyenoord-trainer Ronald Koeman toonde zich erg gelukkig met de overwinning bij sc Heerenveen. Marco van Basten toonde zich realistisch na afloop. Koeman was opgelucht na de 1-2 overwinning.

Jean-Paul Boëtius en Lex Immers maakten de doelpunten voor Feyenoord in het Abe Lenstra stadion. "We hebben gelukkig weer eens laten zien dat we ook in uitwedstrijden goed kunnen voetballen", zei de trainer van Feyenoord volgens het ANP.

"Als het hier opnieuw niet was gelukt, had ik de koppen in de krant wel kunnen voorspellen. Dit was het juiste moment om toe te slaan. We willen graag bovenin blijven meedoen en dan zal je toch ook lastige uitwedstrijden als deze tegen Heerenveen moeten winnen", aldus Koeman.

Feyenoord scoorde twee keer binnen twintig minuten. "We hebben vooral in de eerste helft heel goed gespeeld. Fel, agressief en met veel druk naar voren, zoals we dat ook in De Kuip doen. Daar had Heerenveen het heel moeilijk mee. Na de rust was het een open vechtwedstrijd waarin zowel de 2-2 als de 1-3 had kunnen vallen. Maar over het hele duel gezien waren wij de betere ploeg. Op naar zondag tegen FC Groningen", vond de coach van Feyenoord.

Collega Van Basten blijft door de nederlaag bij Heerenveen op de achtste plaats in de Eredivisie. Een doelpunt van Kenny Otigba hielp de Friezen in de blessuretijd van de eerste helft terug in de wedstrijd. Meer dan een eretreffer bleek het na negentig minuten niet te zijn.

"Het is moeilijk aan te geven wat precies ons niveau is, maar misschien staan we wel waar we horen", zei Van Basten, die smaakmaker Hakim Ziyech op de bank zette. "We hebben zes wedstrijden in drie weken en dan kijken we ook naar het fysieke gedeelte. Straks komt hij weer terug", besluit de voormalig teamgenoot van Koeman bij het Nederlands elftal.

[Copa del Rey] MŠlaga en Osasuna in evenwicht

Málaga en Osasuna hebben zondag hun eerste wedstrijd in de vierde ronde van de Copa del Rey gelijkgespeeld. In Malaga werd het 3-3. Beide ploegen eindigden de wedstrijd met tien man. De return in Pamplona staat over anderhalve week op het programma.

Via Sergio Sanchez, Vitorino Antunes en Juanmi kwam de thuisploeg op 3-0, maar Osasuna toonde veerkracht. Roberto Torres en Manu Onwu brachten de marge terug tot een goal voordat Raoul Loé met een tweede gele kaart naar de kant moest. Met tien tegen elf kwam Osasuna toch nog langszij. Emiliano Armenteros zorgde twaalf minuten voor tijd voor de 3-3. Zes minuten later kreeg Málaga-speler Ignacio Camacho rood.

Valencia en Espanyol hadden moeite met een tegenstander van een lager niveau. Valencia kwam op bezoek bij Gimnastic Tarragona niet verder dan een 0-0 gelijkspel. Ook Espanyol remiseerde en deed dat op bezoek bij Jaen: 2-2. Granada won met 2-0 bij Alcorcon. Almeria was met 3-1 te sterk voor Las Palmas.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #894
special
Weekend gifdump #111
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #150
special
VrijMiBabes #150 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #893
review
Wo Long: Fallen Dynasty
©FOK.nl e.a.