Teeven: uitspraak laat weinig ruimte

Harry

De uitspraak van de Raad van Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) dat Volkert van der G. met proefverlof moet 'laat weinig ruimte'. Dat laat de woordvoerder van staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) dinsdagmiddag weten in een reactie.

De bewindsman zal de uitspraak dan ook volgen. "Het betreft een rechterlijke uitspraak en die zal zoals gebruikelijk worden opgevolgd", zegt hij in een verklaring. Ook wil Teeven de uitspraak nog nader bestuderen.

Tegelijkertijd kan de moordenaar van Pim Fortuyn alleen met verlof als het veilig kan. Daar wil Teeven eerst naar kijken voordat hij een 'definitieve uitspraak' kan doen. De bewindsman geeft aan het begin van de middag een nadere toelichting.

De reactie van Teeven is ook interessant in het licht van een verkiezingsbelofte die premier Mark Rutte (VVD) deed. Die zei tijdens een verkiezingsdebat bij RTL dat Volkert van der G. wat hem betreft geen proefverlof krijgt. De bewindsman die daar mee instemt, kan rekenen op ontslag, aldus Rutte.