Budgetlimiet terug in Formule 1

Peterselieman

De Formule 1-teams krijgen vanaf 2015 te maken met een budgetlimiet, zo hebben de F1 Strategy Group en de Formula One Commission besloten. Hoe de plannen eruit gaan zien is nog niet bekend. Een speciaal in te stellen werkgroep heeft hier tot juni 2014 de tijd voor.

Het idee van de budgetlimiet is niet nieuw. Toenmalig FIA-president Max Mosley pleitte in 2009 al voor een limiet op de uitgaven van de teams, maar veel renstallen voelden hier niets voor. In plaats daarvan kwamen zij met een Resource Restriction Agreement die de uitgaven op bepaalde terreinen aan banden legde. Toch heeft dit niet geresulteerd in een forse kostenreductie, waardoor een aantal teams nu moeite hebben om de eindjes financieel aan elkaar te knopen. De budgetlimiet kan uitkomst gaan bieden.

Een maatregel die wel per direct ingaat is een straftijd van vijf seconden. Deze kan opgelegd worden voor kleine vergrijpen waarvoor een tijdstraf achteraf of een drive-through te zwaar is of waar coureurs er nu met een waarschuwing vanaf komen. Welke vergrijpen er onder de nieuwe straf gaan vallen is nog niet bekend.