Schrijvers in geweer voor privacy

Privacy is tegenwoordig een hot item, zoals de Engelsen zouden zeggen. Gisteren sprak een achttal grote internetbedrijven zich al uit tegen de spionagepraktijken van overheden, vandaag komt daar een heel andere beroepsgroep bij: schrijvers. 500 van hen hebben zich achter een oproep voor privacy geschaard.

In een open brief die in internationale kranten als El País, The Guardian en Le Monde is verschenen, uiten de nationaal en internationaal bekende schrijvers hun bezorgdheid over het recht om niet bespioneerd en geïntimideerd te worden: "Door de technologische ontwikkelingen voor massale spionage te misbruiken, hebben de overheden en bedrijven dat fundamentele mensenrecht waardeloos gemaakt."

"Met een paar muisklikken kan de staat je mobiele telefoon, je e-mail, je sociale netwerk en je internetzoektermen zien", schrijven de auteurs met veel zin voor drama: "De staat kan je politieke overtuigingen en bezigheden volgen en samen met internetbedrijven verzamelt het je data en slaat die op."

In die omstandigheden is een mens niet langer vrij en een samenleving die onder surveillance staat, is volgens de schrijvers niet langer een democratie. Daarom concluderen zij: "Om enige legitimiteit te behouden, moeten onze democratische rechten niet alleen in het echt gelden, maar ook in een virtuele omgeving."

De eisen van de 500 zijn duidelijk :"We eisen het recht voor alle mensen om te bepalen, als democratische burgers, in hoeverre hun gegevens wettelijk verzameld, opgeslagen en verwerkt mogen worden, en door wie." Ook willen ze weten wie de gegevens momenteel gebruikt en wat er met de illegaal verkregen data gebeurt.

Onder de 500 ondertekenaars zijn veel gerenommeerde schrijvers. Zo zetten Nobelprijswinnaars J.M. Coetzee, Günter Grass, Orhan Pamuk en Thomas Tranströmer hun krabbel. Ook Nederlandse en Vlaamse schrijvers als Arnon Grünberg, Renate Dorrestein, Geert Mak en Bart Moeyaerts gaven hun steun,

Naast de open brief is ook een petitie gelanceerd. Die heeft bij het schrijven van dit artikel 16.500 van de 25.000 benodigde handtekeningen.