Voorliefde fruitvliegjes voor bier verklaard

Fruitvliegjes weten precies hoeveel alcohol goed is voor hun kroost. Ze laten hun larven opgroeien op de voedselbodem met de juiste concentratie ethanol, zodat de nazaten uitgroeien tot zware en gezonde vliegjes. Het is om die reden dat fruitvliegjes dikwijls rond een schaal rottend fruit zwermen of boven het bierkrat met lege flesjes, maar de flessen vodka en moutwijn met rust laten.

Wetenschappers hebben het neurale mechanisme achterhaald dat de fruitvlieg, Drosophila melanogaster, in staat stelt de geschiktste plek voor hun eieren te vinden. Hun bevindingen zijn gepubliceerd in Proceedings of the National Academy of Sciences, meldt de website van het tijdschrift Nature.

Groepjes zenuwcellen blijken de vliegjes in staat te stellen te bepalen waar de concentratie ethanol het gunstigst is. Deze cellen laten de neurotransmitter dopamine vrij, een belangrijke stof in het beloningssysteem in de hersenen, en zorgen ervoor dat de vliegjes bij de juiste voedselbron blijven. Dit systeem werkt uiterst secuur. Fruitvliegjes zijn in staat het verschil op te merken tussen concentraties ethanol van drie en vijf procent. Vijf procent alcohol, zoals bij bier, blijkt favoriet.