Internetgiganten: 'leg spionage aan banden'

Steeds vaker wordt men geconfronteerd met bewijs dat de overheid onze digitale communicatie afluistert. Daardoor wantrouwt men het internet steeds meer en dat is slecht nieuws voor internetbedrijven. Daarom roepen acht grote internetbedrijven op om de spionage aan banden te leggen.

Het gaat daarbij niet om de minste bedrijven. Naast Microsoft, Google, Apple en Facebook ondertekenden ook Yahoo!, LinkedIn, Twitter en AOL de open brief aan de Amerikaanse overheid. Daarin schrijven ze dat de elektronische surveillance anders moet: "Het is tijd voor verandering."

"We begrijpen dat overheden hun burgers moeten beschermen", schrijven de acht: "Maar de balans is in veel landen omgeslagen in het voordeel van de staat en in het nadeel van de rechten van het individu - rechten die vastgelegd zijn in onze grondwet. Dit ondermijnt de vrijheden die we allen koesteren."

Naast de open brief hebben ze ook een site opgericht, waarop ze vijf principes uiteenzetten waaraan de overheid zich zou moeten houden. Overheden zouden het vrije verkeer van informatie moeten respecteren, ze zouden meer verantwoording af moeten leggen en ze zouden hun internetwetten moeten gelijkschakelen.

Daarnaast zouden overheden transparanter moeten zijn over hun eisen aan ISP's en andere internetbedrijven. Maar het belangrijkste punt is dat overheden moeten stoppen met de uit de hand gelopen informatiegaring: "Overheden zouden hun surveillance moeten beperken tot specifieke, bekende gebruikers om legitieme redenen en ze zouden niet massaal data over internetcommunicatie moeten verzamelen."

Ze dringen erop aan dat de Amerikaanse overheid hun aanbevelingen ten harte neemt: "We vragen de VS dringend om het voortouw te nemen en hervormingen door te voeren die ervoor zorgen dat overheidssurveillance duidelijke wettelijke kaders krijgt, in verhouding staat tot de gevaren en transparant en onderhevig aan onafhankelijke controle is."