Aangifte tegen Marktplaats om verkoop nazispullen

Tegen Marktplaats wordt woensdagmiddag aangifte gedaan omdat er op de website nazispullen worden verkocht. Arthur Graaff van website Nieuws WO2 zegt dinsdag dat Marktplaats door de verkoop niet aan te pakken het discriminatieverbod overtreedt.

Marktplaats neemt de kwestie al jaren niet serieus, zo blijkt volgens Graaff uit screenshots en foto's uit 2011, 2012 en dit jaar. "Ze kunnen elk splintertje pornografisch vlees van de site weren. Dat lukt ze perfect. Waarom dit dan niet? Het gaat getalsmatig om heel weinig advertenties. Het moet buitengewoon makkelijk zijn om dat van de site te weren", aldus Graaff.

Graaff stelt verschillende keren met Marktplaats te hebben gebeld, maar de website zou niet open staan voor een gesprek. Marktplaats moet allereerst een fatsoenlijk gesprek aangaan, vindt Graaff. "Dan kan Marktplaats uitleggen waarom ze doen wat ze doen."

Zondag riep het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) Marktplaats al op stappen te ondernemen om de verkoop van nazispullen op de site te stoppen. Het CIDI stelde in een verklaring geschrokken te zijn van het aantal nazi-items dat wordt aangeboden op de site. "Het lijkt wel een soort industrie te worden. Veel van de items die worden aangeboden, mogen niet worden verhandeld", aldus directeur Esther Voet.