Nachtelijke opstootjes in Oekraïne

Harry

Op verschillende plaatsen in de Oekraïense hoofdstad Kiev waren in de nacht van maandag op dinsdag opstootjes tussen de oproerpolitie en demonstranten. Volgens een oppositieleider raakten enkele betogers gewond. Gevreesde ernstige geweldsuitbarstingen zoals die van anderhalve week geleden bleven echter uit. Toen sloeg de oproerpolitie een protest keihard uiteen en belandden een aantal mensen op de intensive care.

De politie trad op tegen verschillende kampen van de oppositie die waren opgericht na een massaprotest zondag. Het grootste kamp, op het Onafhankelijkheidsplein, werd echter ongemoeid gelaten. De Oekraïense popster Ruslana ging de menigte voor in een aerobicsdans om ze warm te houden in de ijzige vrieskou. Het kwik daalde maandagnacht tot vijf graden onder nul. De mensen op het plein kregen rond 02.00 uur een sms'je met de tekst 'Jullie zijn omsingeld, er zijn geen kansen'. Daar bleef het echter bij, en ze lieten zich er niet door van de wijs brengen.

De autoriteiten deden ook een poging een groep betogers uit het stadhuis te krijgen, die zich daar heeft verschanst. Een rechter had gelast dat de demonstranten uiterlijk om middernacht weg moesten uit het gebouw en rond dat tijdstip viel de stroom uit. De betogers waren bang dat een bestorming aanstaande was, en liepen naar buiten. "Mensen wisten niet wat ze moesten verwachten, dus gingen ze weg", zei een van hen. Drie uur later werd de elektriciteit echter hersteld en gingen de betogers simpelweg terug naar binnen.

Aanleiding voor de massaprotesten is de beslissing van president Viktor Janoekovitsj om een samenwerkingsakkoord met de Europese Unie te laten varen en zich te richten op Rusland. Moskou had hem daarvoor zwaar onder druk gezet. De betogers roepen inmiddels om de val van de regering en de president.