FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 7 mei 2013

[GP2] Frijns racet ook in Barcelona

Robin Frijns zal ook komend weekend in Barcelona in de GP2 Series gaan racen. De Nederlander zal net als in Bahrein voor Hilmer Motorsport uit gaan komen. Hij heeft weinig sponsors achter zich staan, waardoor het lastig is om een zitje in deze raceklasse te bemachtigen.

Frijns is dit jaar reservecoureur bij Sauber en zou in deze rol weinig aan rijden toe komen. De kans die Hilmer hem biedt komt dan ook goed uit, al leidde dit in Bahrein nog niet tot bevredigende resultaten. De Nederlander liet vandaag via Twitter weten weer voor het nieuwe team gaan rijden.

[Serie A] Roma laat zich de kaas van het brood eten

AS Roma heeft dinsdag slechte zaken gedaan in de strijd om Europees voetbal. De Romeinen verloren zonder de geblesseerde doelman Maarten Stekelenburg thuis met 1-0 van Chievo Verona. Cyril Thereau gaf Roma met een treffer in de slotminuut de doodsteek.

Roma staat met 58 punten uit 36 duels nog wel op de vijfde plaats in de Serie A. De Giallorossi hebben een punt meer dan Udinese en drie meer dan aartsrivaal Lazio. Die ploegen komen woensdag echter nog in actie in hun 36e wedstrijd van het seizoen.

[Premier League] City klopt WBA, Swansea verslaat Wigan

Manchester City is weer een stap dichter bij het veiligstellen van de tweede plaats in de Premier League. De kampioen van vorig seizoen won dinsdag in eigen huis met 1-0 van West Bromwich Albion. Edin Dzeko tekende tien minuten voor rust voor de enige treffer.

Het verschil met nummer drie Chelsea is twee wedstrijden voor het einde van de competitie zeven punten. Chelsea speelt woensdag echter pas zijn 36e duel van de competitie als het Tottenham Hotspur ontvangt.

Wigan Athletic lukte het niet om van Swansea City te winnen en zo de degradatiezone te verlaten. Na twee voorsprongen van Wigan, ging Swansea met een 3-2 zege aan de haal. Swansea-doelman Michel Vorm viel laat in het duel geblesseerd uit na een botsing met een medespeler.

Wigan opende vlak voor rust de score met een treffer van Roger Espinoza, maar Angel Rangel bracht Swansea in de vijftigste minuut terug. De ploeg van Vorm, Dwight Tiendalli, Jonathan de Guzman en invaller Kemy Agustien gaf vrijwel gelijk de gelijke stand weer uit handen. Nu was het James McCarthy die scoorde.

Via Itay Shechter en Tiendalli werd de zege alsnog veiliggesteld. In de slotfase viel bij Wigan Ronnie Stam nog in, maar de verdediger moest even later alweer geblesseerd naar de kant.

Wigan blijft door de nederlaag achttiende met drie punten achterstand op nummers vijftien tot en met zeventien Sunderland, Norwich City en Newcastle United. Swansea is de nummer negen van Engeland.

ZZ Leiden naar finale basketbaleredivisie

ZZ Leiden heeft zich dinsdag geplaatst voor de finale van de play-offs in de Dutch Basketball League. De landskampioen van 2011 won in de eigen 5 Meihal met 68-64 van Gasterra Flames uit Groningen en bracht daarmee de stand op 3-0 in de best-of-fivereeks.

Voor Leiden is het het derde jaar op rij dat de ploeg om de titel strijdt. Vorig jaar was in die eindstrijd Eiffel Towers Den Bosch daarin met 4-1 te sterk.

Datzelfde Eiffel Towers won dinsdag in eigen huis het derde duel tegen Aris Leeuwarden met 106-63. Daarmee grepen de Bosschenaren de laatste strohalm nadat Aris de eerste twee ontmoetingen won: 2-1. Donderdag wordt het vierde duel in Friesland afgewerkt.

65-plussers met minimuminkomen: gratis ov

Amsterdamse 65-plussers met een minimuminkomen kunnen vanaf september gratis gebruikmaken van het openbaar vervoer van het GVB. Het gaat om een experiment dat loopt tot 31 december 2014, zo heeft de gemeente Amsterdam dinsdag laten weten. Daarna besluit de gemeenteraad of het project in 2015 en 2016 doorgaat.

Vergelijkbare experimenten in andere Nederlandse steden zijn succesvol verlopen en hebben gezorgd voor een toename van het ov-gebruik onder de doelgroep, aldus Amsterdam. De gemeente heeft gekozen voor de pensioengerechtigde leeftijd, omdat op dat moment vaak het inkomen daalt.

Piranha gevangen in Vlaanderen

Vissers hebben in een slotgracht in Mechelen (België) een 14 centimeter lange roodbuikpiranha gevangen. Het is de eerste keer dat het vleesetend dier in Vlaanderen in het wild is waargenomen, zo laat de beheerder van het gebied, Natuurpunt, weten.

Roodbuikpiranha's leven oorspronkelijk in rivieren in het Amazonegebied in Brazilië en in Paraguay. Ze staan bekend als beduchte roofvissen, hoewel ze voornamelijk aaseters zijn, aldus Natuurpunt dinsdag.

De kans dat de dieren in Vlaanderen uitgroeien tot een plaag, is heel erg klein. Daalt de watertemperatuur onder 10 graden Celsius, dan overleven de vissen niet. Naar alle waarschijnlijkheid is de Mechelse piranha afkomstig uit een aquarium.

Piranha gevangen in Vlaanderen
Piranha gevangen in Vlaanderen (Foto: ANP)

Weer inval in coffeeshop Maastricht

De politie heeft dinsdagavond opnieuw een inval gedaan in een coffeeshop in Maastricht. Er zijn twee aanhoudingen verricht, meldt de politie. De coffeeshop verkocht softdrugs aan buitenlanders, wat in strijd is met de regelgeving.

Het ging om coffeeshop Kosbor aan de Kleine Gracht. Bij de inval is de handelsvoorraad softdrugs in beslag genomen. De verdachten zijn een verkoper en de beheerder van de shop.

Coffeeshops in Maastricht openden zondag weer de deuren voor buitenlanders naar aanleiding van een uitspraak van de rechtbank in Maastricht. Die oordeelde vorige week dat coffeeshop Easy Going vorig jaar onterecht is gesloten door de gemeente omdat er drugs werd verkocht aan buitenlanders.

Al sinds zondag was het de vraag wanneer zou worden ingegrepen bij de coffeeshops. Burgemeester van Maastricht Onno Hoes waarschuwde eerder al dat als de coffeeshops de deuren voor buitenlandse klanten zouden openen, daartegen zou worden opgetreden.

Maandagavond bracht de politie al een bezoek aan de zaak Mississippi. Toen werden drie verdachten aangehouden.

De wereld wordt alleen maar kleiner

Ik ben dol op nieuwe technologie. De laatste paar jaar heeft de technologische ontwikkeling een enorme vlucht genomen. De wereld is een stuk kleiner geworden. In mijn broekzak zit altijd een handig mini tabletcomputertje waarmee je nog kan bellen ook! Als ik me aan de andere kant van de wereld bevind, kan ik instant chatten met mijn meisje en krijg ik foto's van onze zoontjes zodat ik precies weet wat ze allemaal uitspoken. Als ik ergens land, al is het midden in de jungle, krijg ik een vriendelijk berichtje van een operator die me welkom heet en laat weten hoe ik het best gebruik kan maken van zijn diensten. Mijn persoonsgegevens zijn opgenomen in honderden databases waardoor ik keer op keer van alle gemakken word voorzien. Heerlijk, de wereld is gekrompen, informatie is veel toegankelijker geworden.

The Wicked

"Season of the Equinox, the witch besets her kill. One less soul in the town to know, taken against their will." De mythe luidt dat er een heks dwaalt in het bos bij Open Hearth, een landhuis waar honderd jaar geleden een groep heksen woonde. Nadat een heks de brand wist te overleven, ging ze zich voeden met de lichamen van kinderen om jong te blijven, knappe mensen om mooi te blijven en iedereen die haar pad kruiste, simpelweg omdat ze een heks is.

Assad: SyriŽ kan IsraŽl aan

Ondanks de Israëlische luchtaanvallen op Syrische doelwitten afgelopen weekeinde kan Syrië de joodse staat aan. Dat heeft de Syrische president Bashar Assad dinsdag gezegd na een onderhoud in Damascus met de Iraanse minister van buitenlandse zaken Ali Akbar Salehi.

Assad ging niet zover dat hij met vergeldingsacties dreigde, maar zei dat de Syriërs in staat zijn de 'Israëlische acties het hoofd te bieden'. De president beschuldigde de joodse staat ervan steun te geven aan 'terroristen' in Syrië, waarmee hij doelde op de rebellen die de wapens hebben opgenomen tegen zijn bewind.

Israël pleegde in het weekeinde een luchtaanval op een lading raketten die bedoeld waren voor de sjiitische Libanese beweging Hezbollah.

Beyoncť geschokt door ophef over reis Cuba

Beyoncé had nooit verwacht dat er zo veel ophef zou ontstaan rond haar reis naar Cuba. De 31-jarige zangeres en haar man Jay-Z kwamen onder vuur te liggen nadat ze een maand geleden in Havana hun vijfjarig huwelijksjubileum hadden gevierd. "Het was best schokkend", zegt Beyoncé tegen het Amerikaanse tv-netwerk ABC News over de commotie.

Al jaren gelden Amerikaanse sancties tegen Cuba, waardoor Amerikanen niet zomaar op en neer kunnen reizen. Beyoncé, die uiteindelijk gewoon de juiste papieren bleek te hebben, richt zich vooral op het positieve aspect van de trip. "Het was zo'n mooie reis, ik heb geweldige kinderen ontmoet. Ik heb fantastische ondernemers bezocht. Ik heb zo veel over een groot aantal mensen geleerd, en over het land."

Ook bekent Beyoncé dat ze in de toekomst graag een broer of zus voor haar dochter Blue Ivy wil. "Ik wil graag meer kinderen, mijn dochter heeft gezelschap nodig", aldus de zangeres. "Ik vind het heerlijk om een oudere zus te zijn. Gezinsuitbreiding gebeurt ooit, als het zo moet zijn."

Eerste Songfestivalwinnares Lys Assia ernstig ziek

Lys Assia, die in 1956 met Refrain het eerste Eurovisie Songfestival won, is vrijdagavond opgenomen in een Zwitsers privéziekenhuis. De 89-jarige zangeres, die ook in 1957 en 1958 meedeed voor Zwitserland, heeft last van een longembolie. Lys vertelde de Zwitserse pers dat ze verwacht te sterven. "Die onzekerheid is vreselijk", aldus Lys. "Bij zo'n drama besef je pas dat je je nooit kunt voorbereiden op het einde."

Assia had zich nog nooit zo slecht gevoeld toen ze in de nacht van vrijdag op zaterdag moeilijkheden kreeg met ademen. Ze werd met spoed opgenomen met een veel te hoge harstslag.

Op haar Facebook-pagina werd dinsdag aangekondigd dat haar toestand sterk achteruit is gegaan. Assia blijft voorlopig in het ziekenhuis. Door de onvoorziene ziekenhuisopname is Lys niet in staat af te reizen naar Malmö om als jaarlijkse eregast de finale van het Eurovisie Songfestival bij te wonen.

In 2010 kreeg Lys Assia al een hartaanval en sindsdien draagt ze een pacemaker. De zangeres heeft al langer hartproblemen. Zeventien jaar geleden onderging ze een zeven uur durende openhartoperatie.

Na de Zwitserse Songfestivalvoorronde van 2011, waar ze naast een ticket voor Bakoe greep, werd ze met stressverschijnselen afgevoerd naar het ziekenhuis. De zangeres wilde ook dit jaar weer voor Zwitserland meedoen aan het Songfestival. Net als voor 2012, schreef Songfestivalveteraan Ralph Siegel voor Assia een liedje om Zwitserland te vertegenwoordigen. Assia kreeg uiteindelijk te weinig stemmen om de televisiefinale te halen. Ook Los Angeles, the Voices, toen nog met Gordon, deden aan deze competitie mee en haalden evenmin de finale.

Bejaarde opgepakt met haan tussen snelbinders

De politie heeft dinsdagmiddag een 75-jarige man uit het Zeeuwse Oost-Souburg aangehouden omdat hij een levende haan tussen de snelbinders van zijn fiets vervoerde. De bejaarde man had het beest in een juten zak gestopt, meldt de politie.

Omstanders alarmeerden de politie toen de zak plotseling bewoog. Uit de zak staken enkele zwarte veren. Agenten zagen de man even later fietsen in Middelburg. Daar werd hij aangehouden en naar een politiebureau gebracht. Wat hij precies met de haan van plan was, is nog niet duidelijk.

De haan gaat waarschijnlijk naar een kinderboerderij in de Zeeuwse stad. Naar verluidt maakt het dier het goed. De man krijgt een proces-verbaal.

Prijswinnaars van de maand april

Hier een overzicht van gelukkige users die een prijsvraag hebben gewonnen in de maand april! De winnaars zijn per PM ook op de hoogte gebracht en de meeste spullen zijn al verstuurd, maar toch nog even een overzicht van de uitslagen van de laatste acties:

Keezborden
10eke
jespertje
Archibaltus
Rik34
So_Surreal

Gorrilla Pod actie 
marijano
iFries
Levolution
Paralectic
wihehin

De meeste prijzen zijn allang verzonden en dus al in jullie bezit! De overige prijzen worden zo spoedig mogelijk verzonden. Als je nou binnen een maand nog steeds geen prijs hebt ontvangen moet je even mailen naar pr@fok.nl

Namens het PR-team van FOK! wil ik iedereen van harte feliciteren met de gewonnen prijzen! Bedankt voor het meedoen en blijf natuurlijk meedoen aan alle prijsvragen op FOK!

FC Pasching stunt tegen RB Salzburg in Oostenrijkse beker

FC Pasching uitkomende in de Regionalliga Mitte, het derde niveau in Oostenrijk, heeft voor een grote stunt gezorgd door in de halve finale van het bekertoernooi af te rekenen met Red Bull Salzburg. FC Pasching won in Salzburg met 1-2.

Red Bull Salzburg kwam vlak voor rust nog wel op voorsprong door Håvard Nielsen. Halverwege de tweede helft kwam FC Pasching op 1-1 en en ruim tien minuten voor tijd kroonde Daniel Kerschbaumer zich tot held van Pasching door de winnende goal te maken. Het is voor het eerst dat een ploeg van het derde niveau zich plaatst voor de Oostenrijkse bekerfinale.

FC Pasching zal de finale spelen tegen SV Ried of Austria Wien. Die halve finale wordt woensdag gespeeld.

Uittenue Ajax komend seizoen zwart met roze

Ajax heeft vandaag het shirt gepresenteerd waarin het komend seizoen zijn uitwedstrijden zal spelen. Het tenue is zwart en heeft een paar roze accenten.

Waarschijnlijk zal Ajax komende zondag in de uitwedstrijd tegen FC Groningen al in het nieuwe shirt aantreden. Siem de Jong, Kolbeinn Sigthorsson en Daley Blind hebben vandaag het shirt overhandigd aan enkele supporters.

Viergever: "Weet alleen van tv hoe speciaal finale is"

De aanstaande bekerfinale tegen PSV biedt AZ de uitgelezen mogelijkheid om een teleurstellend seizoen via een omweg alsnog van glans te voorzien. Aanvoerder Nick Viergever beseft dat succes in de KNVB beker de matige competitieprestaties kunnen verbloemen en kijkt uit naar de eindstrijd in De Kuip. "Ja, het leeft ontzettend in de groep", opende hij tijdens een persconferentie.

Met Viktor Elm en Roy Beerens heeft AZ reeds enkele bekerwinnaars binnen de gelederen. "Zeker na de training van dinsdag kwamen de verhalen van de jongens die al eens eerder een finale speelden", zei Viergever daarover.

"Vooral Viktor Elm en Roy Beerens vertelden volop over hun ervaringen. Zij wonnen de beker al eens met sc Heerenveen. Ik weet alleen van televisie hoe speciaal zo’n finale in De Kuip is. Dat wil ik graag in het echt meemaken."

De Villota keert terug in Formule 1-paddock

Voor het eerst sinds haar crash tien maanden geleden keert Maria de Villotta terug in de paddock van de Formule 1. De 33-jarige Spaanse verloor vorig jaar haar rechteroog toen ze op Duxford tijdens een rechtelijntest met een Marussia op de laadklep van een vrachtwagen botste.

De dochter van oud-Formule 1-coureur Emilio de Villota zal dit weekend in Barcelona weer haar gezicht laten zien. "Het is sinds het ongeval de eerste race waar ik weer naar toe ga, dus het voelt wat ongemakkelijk. Het is lastig voor mij, omdat ik het racen mis, maar ik wil de coureurs zien en ik denk dat het net als in de afgelopen wedstrijden een geweldige race kan worden."

"Ik wil vele mensen bedanken die ik sinds het ongeval niet meer gesproken heb. Ik wil ze bedanken voor hun steun, onder meer voor de ster die ze op hun helmen gezet hebben." Bij Marussia zal ze in ieder geval met gemengde gevoelens binnen lopen. "Ze werken nu met nieuwe coureurs, wat er bij hoort. Ik maakte onderdeel uit van het team, maar alles gaat verder."

Verbod op discrimineren homoseksuele docent

Leraren mogen binnenkort niet meer ontslagen of geweigerd worden omdat ze homoseksueel zijn. De partijen D66, VVD, PvdA, SP en GroenLinks hebben daar dinsdag een wetsvoorstel voor ingediend. De maatregel was al eerder aangekondigd in het regeerakkoord.

Volgens de huidige wet mogen leraren al niet ontslagen worden om het enkele feit dat zij homoseksueel zijn. Maar als er sprake is van een 'bijkomende omstandigheid' dan kan dat wel grond voor ontslag zijn. Door de enkelefeitconstructie uit de wet te schrappen kunnen homoseksuele docenten straks niet meer gediscrimineerd worden.

De totstandkoming van de initiatiefwet is het resultaat van het Roze Stembusakkoord dat de vijf partijen in september sloten. In dat akkoord werd vastgelegd dat binnen een jaar vijf heikele kwesties op het gebied van homo-emancipatie moesten worden geregeld. Daaronder viel onder meer de enkelefeitconstructie.

Homo-organisaties COC Nederland en Expreszo reageren dinsdagavond in een reactie enthousiast. Volgens COC-voorzitter Tanja Ineke is het 'cruciaal' dat aan deze situatie een einde komt. Voorzitter Mark Reichwein van Expreszo spreekt van 'een geweldig moment'.

Het COC pleit al langer voor afschaffing van de enkelefeitconstructie. In 2009 startte de belangenorganisatie een nationale internetpetitie die door ruim dertigduizend mensen werd getekend. Jongeren van COC en Expreszo enterden dat jaar tijdens de Amsterdamse Gay Pride de regeringsboot om aandacht voor de kwestie te vragen.

'PEC Zwolle praat met gewilde Nijland'

Stef Nijland speelt volgend seizoen mogelijk in het shirt van PEC Zwolle. De aanvaller heeft een onderhoud gehad met de Overijsselse club. Nijland wordt bij PEC mogelijk herenigd met Ron Jans, die hij nog kent van een eerdere samenwerking bij FC Groningen. Nijland stond voor het laatste onder contract bij het Australische Brisbane Roar, maar is inmiddels terug in Nederland.

"Stef heeft een oriënterend gesprek gehad met PEC Zwolle. Maar er is meer belangstelling. Er is interesse van nog een Nederlandse club en vanuit het buitenland", aldus zaakwaarnemer Kees Ploegsma junior tegenover RTV Noord.

Nijland speelde in Nederland behalve voor Groningen ook voor PSV, Willem II en N.E.C. Nijmegen.

CD: Savages - Silence Yourself

“The world used to be silent. Now it has too many voices. And the noise is a constant distraction”.  Met deze woorden opent zangeres Jehnny Beth de korte film ‘Shut Up’, die diende als teaser voor de release van Savages’ debuutalbum Silence Yourself.  Dit vrouwenkwartet uit Londen beperkt haar visie niet tot het maken van krachtige post-punk alleen, maar heeft ook nagedacht over de manier waarop muziek ervaren dient te worden. Wij mensen moeten alle afleiding waaraan wij dagelijks worden blootgesteld van ons afschudden en weer leren om echt te focussen.  Het spreekt voor zich dat Silence Yourself geen album is dat zich op de achtergrond laat afspelen, maar juist om volledige aandacht vraagt.

Savages - Silence Yourself

CSKA Moskou plaatst zich voor bekerfinale

CSKA Moskou heeft zich als eerste verzekerd van een finaleplaats in het Russische bekertoernooi. De club treft daarin Zenit of Anzhi Makhachkala. CSKA, dat fier bovenaan staat in de Russische Premjer Luga, had vanavond tegen FK Rostov een verlenging nodig om zich te plaatsen voor de eindstrijd. In de reguliere speeltijd wisten beide ploegen het net niet te vinden, waarna er een half uur extra aan te pas moest komen. 

Aan het einde van de eerste helft van de verlenging opende aanvaller Seydou Doumia de score namens CSKA, waarna oud-VVV'er Ahmed Musa het duel vervolgens definitief besliste. Op dat moment speelden beide ploegen met tien man, nadat Danko Lazovic (Rostov) en Sergei Ignashevich (CSKA) rood zagen.

CSKA speelt op zaterdag 1 juni de bekerfinale tegen Zenit Sint-Petersburg of het Anzhi van Guus Hiddink. Beide ploegen treffen elkaar woensdag in de halve finale.

AZ oefende al strafschoppen voor bekerfinale

AZ heeft al op strafschoppen geoefend in de aanloop naar de bekerfinale tegen PSV. Dat zei trainer Gertjan Verbeek van de Alkmaarders dinsdag tijdens de gezamenlijke persconferentie van de twee finalisten. Het lijstje met namen van strafschopnemers heeft Verbeek echter nog niet in zijn hoofd zitten.

Ook AZ-aanvoerder Nick Viergever gelooft dat AZ het PSV donderdag in de Kuip moeilijk kan maken. "Als we een goede dag hebben kunnen we winnen." Voor de 23-jarige Viergever is de bekerfinale het voorlopige hoogtepunt in zijn loopbaan. Hij gaf dan ook aan al met ploeggenoten Roy Beerens en Viktor Elm te hebben gesproken die de beker al eens wonnen met sc Heerenveen.

PSV-aanvoerder Mark van Bommel vindt AZ geen makkelijke tegenstander ondanks de twee ruime zeges van de Eindhovenaren in de competitie (5-1 en 3-1). In beide duels had PSV het volgens Van Bommel niet makkelijk.

PSV kan donderdagavond de tiende KNVB-beker uit de clubgeschiedenis winnen. Daarmee staat de ploeg derde achter Ajax en Feyenoord. AZ won de beker al drie keer.

Liverpool-captain Gerrard moet onder het mes

Steven Gerrard moet worden geopereerd aan zijn linkerschouder. De aanvoerder van Liverpool had al enige tijd last van het gewricht, maar kreeg steeds meer pijn. Hij mist de laatste twee wedstrijden van het Premier Leagueseizoen tegen Fulham en Queens Park Rangers.

Liverpool verwacht dat Gerrard bij de voorbereiding van het nieuwe seizoen weer gewoon van de partij is. De aanvallende middenvelder moet wel verstek laten gaan bij de Engelse nationale ploeg. De Three Lions spelen eind mei thuis tegen Ierland en enkele dagen later uit tegen Brazilië.

Sekstape 'Teen 'Mom' nu al online

Vorige week berichtten wij over Farrah Abraham. Deze in Amerika wereldberoemde tienermoeder heeft namelijk grif geld ontvangen voor haar deelname aan een pornofilm. Nadat al eerder screenshots van deze film uitlekten, is nu de complete sekstape een week te vroeg op internet beland.

In 'Farrah Superstar: Backdoor Teen Mom' wordt het mooie tienersletje snoeihard genomen door pornoacteur James Deen. Niet alleen in de meestgebruikte lichaamsopening, want ook haar sterretje moet eraan geloven.

Abraham mocht voor deze film maar liefst een miljoen dollar op haar bankrekening bijschrijven. Logisch ook dat de producent zijn investering wil terugverdienen. De film zou dan ook pas over een week, 14 mei, te zien zijn op hun website.

Het is Vivid echter niet gelukt om de beelden onder de pet te houden. Lekten eerder al screenshots uit, nu is de complete film al te vinden via onder andere Isohunt. Heb je nog geen toegang tot nieuwsgroepen, dan kun je je handkar vast opwarmen met de trailer (NSFW!!!, uiteraard).

Lerares dwingt leerling tot seks

Op een school in de Amerikaanse staat New-Mexico was ene Jennifer Vigil wel erg wanhopig. De 31-jarige lerares heeft onlangs een scholier opgesloten en dwong de knaap tot seks.

Vigil, tot voor kort werkzaam op de Pojoaque Valley High School in Santa Fe, sloot op 22 maart de nu 18-jarige leerling op in haar klaslokaal. "Je mag het lokaal niet verlaten voor ik iets van je heb gekregen", zo dreigde ze.

De knaap weigerde zijn juf een veeg te geven, maar stemde toe de docente oraal te bevredigen. De jongen ging op de knieën en begroef zijn hoofd tussen haar dampende dijen. Stiekem maakte hij een foto als bewijslast.

Vigil, die al sinds 2009 is getrouwd, beweert dat de seks met wederzijdse toestemming plaatsvond. Het slachtoffer ontkent dit, en beschrijft de befbeurt als 'walgelijk'. De geile juf is uiteraard ontslagen en wordt aangeklaagd wegens twee gevallen van seksuele penetratie van een scholier.


Nice. Pek en veren! (foto: Santa Fe County Jail)

Europese krantenprijs voor Trouw

Dagblad Trouw is tijdens het European Newspaper Congress in Wenen uitgeroepen tot het beste landelijke dagblad in Europa. Dat is dinsdag door de organisatie bekendgemaakt.

De krant wordt geprezen om de gedetailleerde aandacht voor thema's die het dagelijkse leven beheersen en bijlagen als De Verdieping en Letter & Geest. Trouw wordt daarmee steeds meer een 'dagelijks weekblad', aldus de jury. In november kreeg Trouw al de European Newspaper Award, een prijs voor de krant met de beste vormgeving en het beste concept.

Op het European Newspaper Congress vielen verder de Belgische zakenkrant De Tijd, de Spaanse regionale krant El Correo en het dagblad Bygdanytt uit Noorwegen in de prijzen. Die Zeit uit Duitsland werd uigeroepen tot beste weekblad.

Leger herovert Noord-Malinees dorp

Militairen uit Mali en Burkina Faso hebben het dorp Ber, vijftig kilometer ten noorden van Timboektoe, heroverd op Toeareg-rebellen van de Nationale Beweging voor de Bevrijding van Azawas. Dat heeft een woordvoerder van de Malinese krijgsmacht dinsdag gezegd.

Toearegs en Arabieren hebben wekenlang strijd geleverd om Ber. Vorige maand viel een Arabische militie het dorp aan en verdreef de Toearegs, maar niet veel later ging Ber weer over in Toeareg-handen.

[Fotospecial] Cambuur viert de promotie

Afgelopen vrijdag pakte Cambuur Leeuwarden de titel in de Jupiler League. Een overwinning op Excelsior en het verlies van Volendam zorgde ervoor dat Cambuur op de laatste dag voor het eerst de koppositie veroverde. Maandagavond werden de noordelingen nog eens goed in het zonnetje gezet in het centrum van Leeuwarden. Geniet hier op FOK!sport van de foto's van de uitgebreide festiviteiten.

Justitie CuraÁao zwijgt over moord Wiels

De autoriteiten op Curaçao hebben nog geen mededelingen gedaan over het onderzoek naar de moord op politicus Helmin Wiels. Wel ontkent het Openbaar Ministerie de geruchten dat een Colombiaanse verdachte is opgepakt en dat de goudkleurige vluchtauto zou zijn gevonden. Ooggetuigen spreken van één schutter, die Wiels van achteren neerschoot.

Politie en justitie op het eiland proberen met een zogeheten team grootschalige opsporing de daders en mogelijke opdrachtgevers van de moord te vinden. Behalve de politie en het Openbaar Ministerie zijn ook de marechaussee, de kustwacht, en lokale politie- en beveiligingsdiensten bij het onderozek betrokken.

Helmin Wiels werd zondag rond 17.00 uur lokale tijd op het strand bij Marie Pampoen, even ten zuidoosten van Willemstad door een onbekende schutter neergeschoten. De politicus had even daarvoor vis gekocht bij een lokale visser en omstanders op een drankje getrakteerd. Toen Wiels had afgerekend en weg wilde lopen kwam een lange, tengere man met bedekt gezicht achter hem aangelopen en schoot hem zes keer in de rug. Wiels overleed vrijwel onmiddellijk.

Dezelfde avond deed de politie een inval in het woonhuis van Helmin Wiels. Maandag werd zijn kantoor bij het parlement en zijn auto doorzocht. Bij die huiszoekingen zijn documenten en computergegevens in beslag genomen. Via een tiplijn is een groot aantal tips binnengekomen. De tips worden onderzocht. Over de aard van de tips doet de politie geen uitspraak.

Wiels werd beveiligd, maar op zondagen stuurde hij zijn lijfwacht vaak naar huis om zelf wat privacy te hebben. Na de moordaanslag is beveiliging ingesteld bij alle fractievoorzitters op Curaçao.

Het onderzoeksteam heeft forensische ondersteuning aangevraagd in Nederland. Of die er komt is onduidelijk. Er is nog geen sectie verricht op het lichaam van de vermoorde politicus. Een woordvoerder van de kustwacht bevestigt dat verschillende vliegtuigen, een helikopter en vaartuigen zijn ingezet om de kust in de gaten te houden.

Op Curaçao wordt gedacht dat de moord op Wiels te maken heeft met zijn strijd tegen corruptie. De leider van de partij Pueblo Soberano kondigde vorige week aan snel met belastende informatie te komen over illegale loterijverkopen door de grootste telecomprovider van het eiland, staatsbedrijf UTS. Dit zou zijn opgezet door loterijbaas Robbie dos Santos. Tegen hem loopt een strafonderzoek en bijna vijftig miljoen dollar (38 miljoen euro) aan tegoeden van de loterijbaas in de Verenigde Staten zijn door justitie bevroren.

In de straten van Willemstad is het rustig. Wel circuleert een video op internet met de titel 'Patriota: mensahe pa Kòrsou' (Patriotten: boodschap voor Curaçao). Daarin wordt gemeld dat 'de eerste pion in een reeks is gevallen'.

De boodschapper in de video is te zien met bedekt gezicht en zijn stem is omgevormd om onherkenbaar te blijven. De maker van de film zegt dat er meer aanslagen te verwachten zijn tot aan 30 mei. Die datum verwijst naar de grote volksopstand op Curaçao op 30 mei 1969, toen Willemstad in brand stond.

Bij de plaats delict ligt een pamflet, waarbij de partij van Helmin Wiels in het Nederlands verweten wordt hem in de steek te laten.

FOK!filmtips van de dag: Die Hard & Die Hard 2: Die Harder

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK!

Op kerstavond arriveert agent John McClane in Los Angeles om zijn onlangs verhuisde vrouw Holly en hun kinderen te bezoeken. Hij treft Holly op de 30e verdieping van het immense kantoorgebouw, waar haar bedrijf een feestje houdt. De verder verlaten wolkenkrabber wordt echter overvallen door een groep Duitse terroristen, die alle aanwezigen gijzelen. Iedereen, behalve John die zich weet te verschuilen. John staat er helemaal alleen voor, maar hij is de enige hoop voor gegijzelde mensen. Die Hard is om 20.30 uur te zien op RTL7.

Om 23.15 uur gaat RTL7 verder met Die Hard 2: Die Harder. Terroristen hebben de luchthaven van Washington en de toestellen in de lucht, in hun macht. In één van die toestellen zit de vrouw van agent John McClane. Hij tracht verborgen te blijven, de terroristen uit te schakelen en zeker niet makkelijk dood te gaan, net als in Die Hard.

Met haar dertigste verjaardag in het vooruitzicht, heeft Rachel het gevoel dat haar leven zich nog niet heeft ontwikkeld zoals ze had gehoopt. Ondanks een goede baan als advocate en leuke vrienden, waaronder extravagante beste vriendin Darcy, realiseert Rachel zich steeds vaker na een avondje uit dat zij weer alleen naar huis toe moet. Dit verandert echter na afloop van het verjaardagsfeest wat Darcy voor haar organiseert: Rachel belandt in een dronken bui in bed met Dex, een oud studiegenoot én ... Darcy's huidige verloofde. Verschrikt vragen ze zich af hoe dit heeft kunnen gebeuren en proberen het voorval te vergeten. Maar al snel slaat bij beiden de twijfel toe: was het eigenlijk wel een vergissing? Something Borrowed is om 20.30 uur te zien op NET5.

John Constantine, gestalte gegeven door Keanu Reeves, is een koppige detective die occulte mysteries onderzoekt. Hij is geboren met een gave die hij niet wil hebben: het vermogen om engelen en demonen te herkennen die in menselijke gedaante op aarde leven. Zijn avonturen hebben hem al eens letterlijk naar de hel en weer terug gebracht en hij leeft continu op het randje van goed en kwaad. Hij is verbitterd door het leven en heeft zijn heil gevonden in drank en sigaretten. Als een wanhopige, maar sceptische politieonderzoekster Angela Dodson, gespeeld door Rachel Weisz, zijn hulp inroept voor het oplossen van de mysterieuze dood van haar geliefde tweelingzus, neemt het onderzoek hen mee in de wereld van de demonen en engelen die in Los Angeles leven. Constantine is te zien om 22.15 uur op Veronica.

Jonah Hex, Stepmom en What Just Happened zijn ook op de televisie te zien vanavond.

Ja Rule vrij man na celstaf

Rapper Ja Rule is sinds vandaag weer vrij man, na het uitzitten van een celstraf van twee jaar. Hij had de celstraf opgelegd gekregen nadat hij schuldig werd bevonden van het illegaal bezitten van een vuurwapen en belastingontduiking.

Ja Rule, wiens echte naam Jeffrey Atkins is, is voornamelijk bekend geworden met zijn deelname aan meerdere hits gemaakt in de jaren 00. Hij heeft in 2010 de straf opgelegd gekregen nadat hij in 2007 was aangehouden door de politie met een semiautomatisch wapen in zijn auto. Hij heeft zichzelf gemeld bij de politie in juni 2011. 

Lentebuien kunnen problemen Wetteren vergroten

De Oost-Vlaamse plaats Wetteren bereidt zich voor op eventuele ruimere evacuatie van het gebied dat afgelopen week getroffen werd door de gevolgen van een ontspoorde goederentrein met chemicaliën aan boord. De vrees bestaat dat flinke voorjaarsbuien de vrijgekomen gifstoffen verder verspreiden als overtollig regenwater via het rioleringsstelsel wordt afgevoerd. Dat liet de gemeente via haar website weten.

De goederentrein ontspoorde vrijdag. Verscheidene wagons met daarin de giftige stof acrylonitril vlogen in brand. Bij het blussen kwamen met het bluswater grote hoeveelheden gifstoffen in het riool terecht, waarna besloten werd tot evacuatie van de directe omgeving van het rampgebied. Dinsdag werden nog steeds potentieel dodelijke hoeveelheden gif gemeten.

Aanvankelijk werd het sterk vervuilde bluswater in containers afgevoerd, maar toen die vol waren werd het bluswater direct in de Schelde geloosd. Rijkswaterstaat besloot daarom tot het preventief nemen van monsters in de Westerschelde om te bepalen of daarin ook giftige stoffen zijn beland. De verwachting is dat het gif uiteindelijk dusdanig verdund is dat er, zodra het water in de Westerschelde komt, in Nederland geen risico's meer zijn.

De hulpdiensten in Wetteren blijven ondertussen op verschillende plekken permanent metingen verrichten, liet de gemeente weten. Door de aanwezigheid van het gif kunnen eerder al geëvacueerde bewoners voorlopig nog niet terug naar huis.

[Giro] Italiaan Battaglin wint vierde rit

De Italiaan Enrico Battaglin heeft dinsdag de vierde etappe van de Giro d'Italia gewonnen. De 23-jarige renner van Bardiani Valvole-CSF Inox bleef in Serra San Bruno, midden in de punt van de Italiaanse laars, zijn landgenoten Fabio Felline (Androni Giocattoli) en Giovanni Visconti (Movistar) voor.

Rozetruidrager Luca Paolini zat ook in de groep der favorieten en blijft de leider. Ook Robert Gesink verloor geen tijd. Topfavoriet Bradley Wiggins deed dat wel. De renner van Sky kwam op zeventien seconden achterstand binnen en duikelde uit de top vijf van het klassement.

Lang was een kopgroep van vier man vooruit in de 246 kilometer lange etappe. Pim Ligthart (Vacansoleil) verzorgde daarbij de Nederlandse inbreng. Met nog vijftig kilometer te gaan werden de vier op de eerste serieuze klim van de dag, de Vibo Valentia van de derde categorie, ingelopen.

Enkele aanvallers beproefden vervolgens hun geluk, waarbij de Fransman Sylvain Georges (AG2R) het succesvolst leek. Toen het gat tussen hem en de groep met favorieten op de beregende flanken van de Croce Ferrata, van de tweede categorie, echter snel slonk ging Danilo di Luca hem halen.

De Italiaan van Vini Fantini kreeg gezelschap van Robinson Chalapud (Colombia). Met nog twee kilometer te gaan was het Italiaans-Colombiaanse tandem weer in zicht van de favorietengroep en op negenhonderd meter van de meet trok Di Luca de sprint aan. Hij kon echter niet voorkomen dat hij door de sprintende groep achter hem werd ingehaald.

Behalve Wiggins verloor ook Pieter Weening (Orica-Greenedge) tijd. Wiggins is nu de nummer zes in het klassement op 34 tellen van Paolini. Zijn Sky-ploeggenoot Rigoberto Uran staat op zeventien seconden tweede voor Beñat Intxausti (Movistar), Vincenzo Nibali (Astana) en titelverdediger Ryder Hesjedal (Garmin-Sharp).

De vijfde etappe van woensdag van Cosenza naar Matera is 199 kilometer lang. Met twee klimmetjes van de vierde categorie is de rit makkelijker dan die van dinsdag, maar vlak voor de finish ligt er weer een klimmetje op het peloton te wachten.

Noorwegen verhoogt terreurstraffen

De Noorse regering wil de maximale celstraf voor mensen die worden veroordeeld wegens terrorisme verhogen naar dertig jaar. Dat heeft de regering dinsdag bekendgemaakt.

Op het moment staat de maximale straf voor een terreurdelict op 21 jaar. Dat is ook de straf die Anders Behring Breivik vorig jaar kreeg opgelegd vanwege de twee aanslagen die hij pleegde en die aan 77 mensen het leven kostten. Het feit dat 21 jaar het maximum is betekent echter niet dat Breivik na het uitzitten van zijn straf automatisch vrijkomt. De straf voor een veroordeelde kan worden verlengd zolang diegene nog wordt beschouwd als een gevaar voor de samenleving.

Lauren Verster wil eeuwig verloofd zijn

Lauren Verster ziet een verloving wel zitten, al is ze over een huwelijk minder enthousiast. "Weet je wat ik zou willen? Ik zou wel graag willen verloven en dan zou ik eeuwig verloofd willen blijven", vertelt de presentatrice voor de camera van Novum Nieuws.

Een lange verloving lijkt de 33-jarige Verster, die een relatie heeft met Jort Kelder, 'romantisch'. "Stel je voor, iemand vraagt jou: wil je met me trouwen? Ja, dat is goed. Dan ben je verloofd en blijf je eeuwig verloofd. En na tien jaar zeg je nog tegen mensen, ik ben verloofd."

Toch zou Verster na een jarenlange verloving misschien toch uiteindelijk in het huwelijksbootje stappen. "Als je heel oud bent, je een verrimpeld erwtje bent, dat je dan alsnog die belofte inlost om te trouwen", fantaseert ze. "Dus dat je je hele leven tegen iedereen zegt: ik ben verloofd. Maar dat gewoon dertig jaar lang. Dat lijkt me zo romantisch."

Verster kan het zich niet voorstellen dat zij en Jort ooit op traditionele wijze trouwen. "Sorry, maar ik zie mij en Jort echt niet aan de keukentafel uitnodigingen schrijven, wekenlang. Dat zie ik echt niet voor me."

De presentatrice wil alleen trouwen als het huwelijk niet serieus is. "Ik kan me alleen maar voorstellen dat ik zou gaan trouwen als ik bijvoorbeeld met mijn geliefde door een Afrikaans land zou reizen, of een ander vaag oord", vertelt Verster. "En dat we dan met onze blote voeten in het zand staan, en dan een of andere Papoea die ons zou trouwen in een taal die we bijna niet verstaan. Ik zou me voor kunnen stellen dat het een grapje moet zijn."

Verster sluit niet uit dat ze in de toekomst nog optreedt als trouwambtenaar. De presentatrice verbond dinsdag een aantal echtparen in de echt ter ere van de release van de film The Big Wedding. Ze denkt niet aan een carrièreswitch. "Maar het lijkt me wel leuk om voor vrienden, bekenden of familie trouwambtenaar te zijn."

Expeditie Robinson door zonder Belgen

Expeditie Robinson gaat voortaan door zonder Belgen. Het avonturenprogramma bestond sinds 2007 uit een samenwerking van RTL en 2BE, maar de Belgische zender heeft bekendgemaakt te stoppen met het programma.

In het televisieprogramma, waarin bekende mensen op een onbewoond eiland tegen elkaar strijden, zijn voortaan alleen nog Nederlanders te zien. De Belgische Evi Hanssen blijft het programma wel naast Dennis Weening presenteren. "Ze is inmiddels een vertrouwd gezicht van het programma en we vinden het fijn dat ze aan het programma verbonden blijft", laat een woordvoerder van RTL 5 weten aan Novum Nieuws.

De zender laat nog niet los wanneer opnames plaatsvinden en welke BN'ers meedoen. "We zijn bezig met de voorbereidingen", vertelt de woordvoerder. "Het komt dit najaar op televisie."

Expeditie Robinson is sinds 2000 op televisie, het eerste seizoen werd uitgezonden door Net5. Het dertiende seizoen, dat eind vorig jaar op tv te zien was, werd gewonnen door voormalig hockeyster Fatima Moreira de Melo.

Arrestatie in Venlose moordzaak

De politie heeft dinsdag op Schiphol een 52-jarige man opgepakt voor betrokkenheid bij de moord op een 39-jarige vrouw uit Venlo. De verdachte, afkomstig uit het Limburgse Helden, was onderweg naar het buitenland. De politie kon hem tegenhouden voordat hij op het vliegtuig stapte.

Het slachtoffer werd eind oktober doodgeschoten in haar woning aan de Lovendaalseweg. Omdat het onderzoek nog niet is afgerond doet de politie geen verdere mededelingen.

Avonturen voor Van Helsing vanaf eind mei

Neocore Games heeft de releasedatum bekendgemaakt van The Incredible Adventures of Van Helsing, een hack & slash-spel. Het spel moet 22 mei te downloaden zijn via Steam.

Je speelt het spel als Van Helsing, de zoon van de beroemde vampierjager Abraham Van Helsing. Spelers zijn in staat om punten te besteden aan vaardigheden zoals levenspunten, mana, schade en andere stats terwijl ze levelen. Door een flexibel skilltree-systeem maak je van Van Helsing je eigen specialist, zonder verplicht een aantal punten in vaardigheden te stoppen die je toch niet gaat gebruiken. Vaardigheden variëren van vechten op lange afstand, korte afstanden en natuurlijk toverspreuken, zoals het stoppen van de tijd.

"We zijn verheugd om onze fans aan de bovennatuurlijke en mysterieuze wereld van Van Helsing te introduceren", zegt NeocoreGames Public Relations Manager Orsolya Toth. "The Incredible Adventures of Van Helsing is een uniek en donker verhaal in een complexe actie-RPG die spannende coöperatieve gameplay biedt."

The Incredible Adventures of Van Helsing gaat 15 dollar kosten en de bedoeling is dat er meerdere episodes gaan komen.

The Saints kicken alien-aars

Deep Silver en Volition hebben een trailer van Saints Row IV met nieuwe in-game beelden waarin je aliens eens flink in de noten gaat schoppen met je superkrachten. 

Als president van de Verenigde Staten van 'Merica ben je een ass-kicker die in Saints-stijl voor gerechtigheid zorgt wanneer het buitenaardse koninkrijk, genaamd 'The Zin', binnenvalt. Dat laten The Saints natuurlijk niet toe, dus verwacht weer bizarre humor, bizarre gevechten en een bizar verhaal. 'Merica, hell yeah!

Saints Row IV is vanaf 23 augustus verkrijgbaar voor Xbox 360, PlayStation 3 en pc.

Doden na explosie gastankwagen Mexico

Op een snelweg in Ecatepec, een buitenwijk van Mexico-Stad, is dinsdag een gastankwagen geëxplodeerd. Vijftien mensen zijn daarbij om het leven gekomen, tientallen raakten gewond. Dat heeft het departement voor burgerveiligheid van de staat Mexico gezegd.

Verscheidene panden in de omgeving van de tankwagen werden door de kracht van de explosie verwoest. Mexicaanse media meldden dat het ongeluk mogelijk het gevolg was van een botsing tussen de tankwagen en een passagiersbus. Tussen het puin en de verkoolde skeletten van de voertuigen waren reddingswerkers op zoek naar slachtoffers en overlevenden.

De snelweg tussen Mexico-Stad en Pachuca werd vanwege het ongeluk afgesloten.

Rus wint eerste partij in 2013

Arantxa Rus heeft haar eerste tennisoverwinning die meetelt voor de WTA-ranking in 2013 binnen. In de eerste ronde van het toernooi in Cagnes-sur-Mer(ITF-100k) won ze van de Servische Irena Pavlovic(WTA-170) met 6-4 en 6-4. Haar vorige overwinning op een internationaal toernooi boekte ze in augustus 2012 bij een WTA-toernooi in het Amerikaanse Grapevine.

Ze beeindigt hiermee een reeks van veertien nederlagen op WTA en ITF-niveau. Rus won in februari nog wel twee duels voor de Fed Cup, maar die zijn in de statistiek niet meegeteld.  Rus kwam nog in de eerste set nog wel met 1-4 achter maar dit wist ze om te zetten in 6-4. Ook sloeg ze maar twee dubbele fouten, de laatste maanden lag dat aantal veel hoger. Voor een plaats in de kwartfinale neemt de 22-jarige Rus het op tegen Tatjana Maria (Dui, WTA-109).

MotoGP 13 klaar voor het actuele seizoen

PQube heeft een nieuwe trailer uitgebracht van MotoGP 13. Deze trailer laat voor het eerst beelden zien van het laatste seizoen en van het Red Bull U.S. Grand Prix circuit.

MotoGP 13 zal alle circuits en coureurs bevatten van het 2013 MotoGP seizoen. Het spel ondersteunt een splitscreenmodus en tot op heden vijf gameplaymodi, namelijk MotoGP 2013 World Championship, IRTA Test, Quick Race, Career Mode en multiplayer. Daarnaast zal de game ook regelmatig updates krijgen met gebeurtenissen die in het echte seizoen ook gebeurd zijn.

MotoGP 13 komt uit voor pc, Xbox 360, PlayStation 3 en PlayStation Vita. Binnenkort komt er een demo uit voor de racegame.

Blauwhelmen ontvoerd op Golanhoogte

Vier vredesmilitairen van de Verenigde Naties zijn dinsdag op de Golanhoogte door gewapende lieden ontvoerd. Dat heeft een woordvoerder van de VN-afdeling voor vredesmissies gezegd. De vier blauwhelmen zijn afkomstig uit de Filipijnen. De VN proberen hun vrijlating te bewerkstelligen, zei de woordvoerder.

De blauwhelmen zijn onderdeel van de VN-vredesmissie die op de Golanhoogte, een gebied tussen Israël en Syrië, de wapenstilstand tussen beide landen in het oog houdt.

Iers pardon voor WOII-deserteurs

De Ierse regering heeft bijna vijfduizend mannen verontschuldigd die tijdens de Tweede Wereldoorlog het Ierse leger de rug toekeerden om zich in de strijd tegen de nazi's aan de zijde van de Britten te scharen. Een wetsvoorstel wordt dinsdag aan het parlement voorgelegd, zei minister van justitie Alan Shatter.

Shatter erkende dat het gebaar veel te laat komt, omdat vrijwel alle veteranen uit de oorlog al dood zijn. De maatregel is dan ook bedoeld om hun blazoen te zuiveren, zei hij.

De deserteurs konden na de oorlog geen aanspraak meer maken op een dienstverband voor de Ierse overheid of een pensioen. Veel gezinnen van deze militairen raakten daardoor aan de bedelstaf.

Ierland nam tijdens de oorlog een neutrale positie in en weigerde joodse vluchtelingen op te vangen. Toenmalig premier Eamon de Valera was de enige westerse leider die Duitsland zijn condoleances overbracht na de dood van Adolf Hitler in april 1945.

'Europese schaduweconomie stabiel sinds crisis'

De schaduweconomie van de Europese Unie is sinds het uitbreken van de kredietcrisis nauwelijks gekrompen. In totaal werd vorig jaar zo'n 1,9 biljoen euro zwart betaald, ongeveer evenveel als in 2008. Dat komt overeen met 18,9 procent van de officiële Europese economie, meldt creditcardmaatschappij Visa dinsdag op basis van onderzoek.

In Nederland wordt de omvang van de schaduweconomie geschat op 57 miljard euro, oftewel 9,5 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Nederland, Luxemburg en Oostenrijk zijn de enige landen waar de schaduweconomie kleiner is dan tien procent van de officiële economie. In Oost-Europa wordt relatief het meest zwart betaald. Bulgarije spant met een schaduweconomie van 31 procent van het bbp de kroon.

Volgens Visa heeft de schaduweconomie wel last van de malaise in de bouw. Doordat de sector, onder meer in Spanje, fors kromp, raakten ook veel zwartwerkers hun baan kwijt. De creditcardmaatschappij schat dat een derde van de omzet in de bouw zwart is. In Europese hotels en restaurants zou negentien procent van de betalingen zwart plaatsvinden.

Meer opties Resident Evil: Revelations op Wii U

Capcom heeft een trailer uitgebracht waarin we de exclusieve mogelijkheden van de Wii U-versie van Resident Evil: Revelations te zien krijgen. De GamePad is meer dan een radar.

Met de GamePad moet je namelijk ook deursloten hacken. Resident Evil: Revelations is op televisie, GamePadscherm of beide tegelijk te spelen. Als klap op de vuurpijl kun je wezens een tekstballonnetje geven en nog een laatste bericht plaatsen als je dood gaat in een kamer zodat anderen weten waar ze aan dood zijn gegaan. Denken we. Of zo.

Resident Evil: Revelations komt 24 mei uit voor Xbox 360, PlayStation 3, pc en Wii U.

Koerdische terugtrekking uit Turkije

De Koerdische Arbeidspartij (PKK) maakt woensdag een begin met de terugtrekking van haar troepen uit Turkije. Dat deelde de beweging dinsdag mee.

In maart besloot de PKK tot een wapenstilstand met de Turkse regering. In het kader van vredesbesprekingen beloofde de beweging haar strijders terug te trekken uit Turkije.

De eerste strijders zullen zich woensdag terugtrekken in Noord-Irak, zei de PKK. De volledige terugtrekking kan drie tot vier maanden in beslag nemen.

Nieuwe Wolfenstein in aantocht

Bethesda Softworks kondigt vandaag een nieuwe release aan, namelijk Wolfenstein: The New Order, een action-adventure shooter die in het vierde kwartaal van dit jaar uitkomt. 

De game wordt ontwikkeld door MachineGames, een studio die in 2010 gekocht is door Zenimax. De studio is opgericht door de eerdere stichters van Starbreeze Studio, een studio die bekend is van The Darkness en de shooter Syndicate. In het spel ben jij wederom de oorlogsheld B.J. Blazkowicz. De game speelt zich af in een alternatief Europa in 1960. De nazi's hebben de Tweede Wereldoorlog gewonnen en jij moet ze een geschiedenisles leren.

"We zijn verheugd een nieuw hoofdstuk van Wolfenstein te kunnen brengen", aldus Jens Matthies, creative director bij MachineGames. "Als fans van de reeks is eraan meewerken een eer, en ons team is gebeten om een onvergetelijke action-adventure ervaring neer te zetten die FPS fans trots zal maken."

Wolfenstein: The New Order staat gepland voor release op Xbox 360, PlayStation 3, pc en next gen consoles. Bijkomende details worden eerstdaags vrijgegeven.


Ploumen wil actieplan textielsector

Minister voor Buitenlandse Handel Lilianne Ploumen (PvdA) gaat zich intensiever inzetten om de arbeidsomstandigheden in de kledingfabrieken in Bangladesh te verbeteren. Dat kondigde de bewindsvrouw aan tijdens een bijeenkomst met de textielsector in China.

Ploumen vindt dat alle betrokken partijen hun verantwoordelijkheid moeten nemen. "We kunnen niet meer naar elkaar blijven wijzen." De bewindsvrouw gaat hiertoe nogmaals met de Nederlandse textielsector, de non-gouvernementele organisaties en vakbonden aan tafel zitten. Zij verwacht deze zomer van de bedrijven een 'concreet gezamenlijk plan van aanpak met meetbare doelen met een duidelijke tijdslijn'.

De bewindsvrouw hamert erop dat producenten volgens OESO-richtlijnen moeten handelen. "Dit betekent dat bedrijven de risico's in hun keten in kaart hebben en systemen geïmplementeerd om deze risico's te minimaliseren." De minister zal de kwestie ook bij haar EU-collega's aan de kaak stellen. "Ik ga mijn collega-ministers vragen om de eigen nationale textielsector te benaderen om ook tot een actieplan te komen."

Ploumen wil Bangladesh eind dit jaar bezoeken, samen met een delegatie van Nederlandse textielbedrijven. Dinsdag werd bekend dat het dodental als gevolg van het instorten van een fabrieksgebouw in Bangladesh nog altijd blijft stijgen. Inmiddels zijn er 705 doden geborgen. Sinds 2006 zijn ruim twaalfhonderd textielwerkers in textielfabrieken in Bangladesh omgekomen.

"We mogen niet accepteren dat textielarbeiders enorme veiligheidsrisico's moeten lopen om voor ons spijkerbroeken en T-shirts te maken", stelt Ploumen. "Een lage prijs mag niet ten koste van alles gaan." Zij wil de 'race naar de laagste prijs' stoppen.

Meisje in coma na aanrijding vluchtende arrestant

Het 7-jarige meisje dat maandag in Etten-Leur zwaargewond raakte toen ze werd aangereden door een op de vlucht geslagen arrestant wordt in een kunstmatig coma gehouden. Haar toestand is nog steeds kritiek, meldt de politie dinsdag.

Het slachtoffer werd samen met een meisje van 6 aangereden door een 27-jarige man die even daarvoor betrokken geweest bij een vechtpartij. De 36-jarige moeder van het zwaargewonde meisje bleef ongedeerd. Het jongste meisje raakte gewond aan haar voet. Ze mocht maandagavond het ziekenhuis verlaten.

De verdachte wordt woensdag voorgeleid. De man, een bekende van de politie, zit nog vast.

Hoofdschoppers vervolgd voor poging tot doodslag

Twee verdachten van de ernstige mishandeling begin dit jaar in Eindhoven worden vervolgd voor poging tot doodslag en poging tot zware mishandeling in vereniging. Ze moeten maandag voor de rechter verschijnen, meldt het Openbaar Ministerie dinsdag.

De jongens van 15 en 17 jaar meldden zich 22 januari bij de politie in Eindhoven en zaten tot 26 februari in voorarrest. De zitting van maandag is een regiezitting, waarbij vooral een planning wordt gemaakt voor het verdere verloop van de zaak. De zitting vindt achter gesloten deuren plaats omdat de verdachten minderjarig zijn.

De zaak veroorzaakte een golf van verontwaardiging toen de politie een video van de mishandeling vrijgaf. Op internet circuleerden al snel foto's met de namen van de betrokken jongeren, veelal aangeduid als hoofdschoppers. Hierop meldden zij zich al snel bij de politie.

In Nederland meldden zich naast de jongens van 15 en 17 jaar een jongen van 16 jaar. Hij was niet direct betrokken en werd al vrij snel vrijgelaten. In België meldden zich vijf jongeren. Het gerechtshof in Antwerpen bepaalde twee weken geleden dat de hoofdverdachte van de mishandeling, de 17-jarige Brent L., en de 19-jarige Brett S. moeten worden uitgeleverd. De advocaat van L. kondigde daarop aan in cassatie te gaan.

Het overleveringsverzoek van drie andere verdachten die in België verblijven werd eerder door de Nederlandse justitie ingetrokken omdat zij geen actieve rol hadden bij het geweld.

Witherspoon herenigd met Walk the Line-regisseur

Reese Witherspoon gaat weer samenwerken met James Mangold. Witherspoon heeft getekend voor de hoofdrol in Three Little Words, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Mangold regisseerde de blonde actrice eerder in het drama Walk the Line waarvoor ze een Oscar won.
Three Little Words is gebaseerd op de gelijknamige memoires van Ashley Rhodes-Courter. Die was vanaf haar vierde opgenomen in pleeggezinnen en weeshuizen, waar ze soms vreselijk werd behandeld. Ook Amanda Seyfried heeft zich aan het filmproject verbonden. Over de rolverdeling is nog niets bekend.

De 37-jarige Witherspoon was de afgelopen weken veelvuldig in het nieuws na haar arrestatie voor het belagen van een agent. Haar man Jim Toth werd opgepakt omdat hij in beschonken toestand hun auto bestuurde. De filmster zei kort na het incident in een tv-interview spijt te hebben van haar tirade. Ze moest een boete betalen van 213 dollar.


Witherspoon herenigd met Walk the Line-regisseur (Foto: Novum)

Seizoen mogelijk over voor Djuricic

Filip Djuricic heeft wellicht zijn laatste wedstrijd voor sc Heerenveen gespeeld. De Servische spelmaker brak afgelopen zondag tegen FC Utrecht (4-2 verlies) zijn rib bij een botsing met doelman Robbin Ruiter. Hij moet de laatste competitiewedstrijd zondag tegen Roda JC daardoor missen.

De 21-jarige Djuricic verkast komende zomer naar het Portugese Benfica. Heerenveen staat momenteel achtste, waarmee de club zich zou kwalificeren voor de play-offs om Europees voetbal. Heerenveen kan nog niet zeggen of hij voor die duels eventueel fit zou zijn.

Cuenca heeft positief advies voor Muniesa en Sergi Roberto

Isaac Cuenca hoopt ook volgend seizoen voor Ajax te spelen. Door blessureleed kwam de Spanjaard dit seizoen slechts drie keer in actie voor de Amsterdammers.

"Ik wil bij Ajax blijven", zegt de buitenspeler in gesprek met El Mundo Deportivo. "Deze club is goed voor mij, want ik heb hier meer kans op speelminuten dan bij Barcelona. Ik weet dat Barcelona een grotere club is, maar ik ben gelukkig in Amsterdam en wil hier ook volgend seizoen spelen."

Cuenca raakte vorig jaar geblesseerd aan zijn knie en hoopte bij Ajax weer wedstrijdrimte op te doen. Maar in Amsterdam kreeg de aanvaller een terugslag. Na twee wedstrijden stond hij weer weken aan de kant. Twee weken geleden maakte hij zijn rentree als invaller tegen NAC Breda. "Mijn knie is nu helemaal in orde en ik zal in de zomer hard blijven werken, zodat ik volgend seizoen mijn beste niveau kan halen."

Volgens de Spaanse krant heeft Ajax interesse in Sergi Roberto en Marc Muniesa. Technisch direceur Marc Overmars en algemeen directeur Michael Kingsbergen bespraken de opties vorige week in Barcelona. Het advies van Cuenca is in ieder geval positief. "Ze moeten zelf beslissen, maar ik zal ze vertellen dat Ajax speelt zoals Barcelona, dat ze hier speelminuten kunnen maken en dat Ajax volgend jaar in de Champions League speelt. Ajax is een goede optie."

De bestuurders van Ajax spraken vorige week dinsdag ook over het verlengen van de verhuurperiode van Cuenca, maar keerden pessimistisch terug naar Amsterdam. Het gaat voor Ajax lastig worden om het financieel rond te krijgen. "Het enige wat ik weet is datgene wat in de Nederlandse media is verschenen. Ik hoop dat de clubs er uit komen."

IsraŽl koloniseert minder

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu is gestopt met het goedkeuren van bouwprojecten in nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. Dat hebben twee Israëlische organisaties die zich met de nederzettingen bezighouden gezegd.

Volgens de organisatie Vrede Nu, die tegen de nederzettingen is, heeft Netanyahu sinds hij in januari de verkiezingen won geen nieuwe bouwprojecten goedgekeurd. Een medewerker van een kolonistenorganisatie zei dat het kantoor van Netanyahu hem heeft laten weten dat de premier inderdaad is gestopt met zijn fiat te geven aan nieuwe bouwprojecten.

Gemeente: doorgang Rijks maandag toch hele dag open

De doorgang onder het Rijksmuseum moet vanaf maandag de hele dag toegankelijk zijn voor fietsers. Dat heeft de gemeente Amsterdam dinsdag laten weten. Eerder liet het bestuur van stadsdeel Zuid nog weten dat de passage alleen van 18.00 tot 08.00 uur open zou zijn. De gemeente denkt de benodigde maatregelen samen met het stadsdeel alsnog voor maandag te kunnen uitvoeren.

De openingstijden van de doorgang zouden een uur buiten de openingstijden van het museum liggen, zodat bezoekers een uur voor de opening en een uur na de sluiting niet op hordes fietsers stuiten. De gemeente Amsterdam werd verrast door de beslissing van het stadsdeel, meldt een woordvoerder dinsdagmiddag.

"Wij streven ernaar de doorgang de hele dag, op een veilige manier, open te stellen voor fietsers. Het realiseren van de maatregelen die veiligheid in de doorgang moeten garanderen waren volgens het stadsdeel niet haalbaar", licht de woordvoerder toe. Het gaat daarbij om afzetlinten tussen het fiets- en voetpad, een fietslogo op het fietspad en een bord dat scooters en brommers verbiedt.

"Niet realistisch", noemt een woordvoerder het idee van de gemeente. "Ik snap die wens wel, maar er is een aantal zaken te regelen, bijvoorbeeld juridisch, die niet zo snel geregeld zijn. Dat weet de gemeente ook wel." De woordvoerder van het stadsdeel zegt wel open te staan voor ideeën van de gemeente.

Over de onderdoorgang wordt al decennia gesteggeld. De doorgang werd gesloten vanwege de verbouwing van het museum.

VN onderzoeken mensenrechtenschendingen Noord-Korea

De Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties heeft drie deskundigen uit Australië, Servië en Indonesië aangesteld om te onderzoeken of in Noord-Korea misdaden tegen de menselijkheid zijn gepleegd. Dat deelde de Raad dinsdag mee.

De gepensioneerde Australische rechter Michael Donald Kirby, oprichter en voorzitter van de Helsinki Mensenrechtencommissie in Servië Sonja Biserko en de Indonesische jurist Marzuki Darusman vormen een commissie die met het onderzoek belast wordt.

Darusman, eveneens speciaal rapporteur voor Noord-Korea, drong bij de Mensenrechtenraad aan op een onderzoek. De Raad gaf daar in maart zijn goedkeuring aan.

Volgens de VN vinden er op grote schaal en systematisch schendingen van mensenrechten plaats in Noord-Korea. Het stalinistische land spreekt zelf van politieke bemoeienis van de VN.

Tot achttien jaar cel voor martelmoord Velp

Een 55-jarige vrouw en een 35-jarige man moeten achttien jaar de cel in voor de moord op een 60-jarige man in Velp in november 2011. Daarmee legde de rechtbank in Arnhem een zwaardere straf op dan de zestien jaar die justitie had geëist. Een derde verdachte, een 31-jarige vrouw, kreeg acht jaar cel en tbs opgelegd. Die straf is gelijk aan de eis.

De rechtbank acht bewezen dat het slachtoffer thuis door het drietal uren werd mishandeld. De man zou de 55-jarige verdachte uit huis hebben willen zetten. Ze bonden de handen en voeten van het slachtoffer samen, verpakten hem in een dekbed en tapijt en trokken een zak over zijn hoofd. Vervolgens lieten zij hem aan zijn lot over in een kelderbox. De man overleed aan de verwondingen aan zijn hoofd, bloedverlies door steekwonden, onderkoeling en stress.

De twee oudste verdachten ontkenden dat ze bij de mishandeling waren. Dat gelooft de rechtbank niet in het licht van de lange duur van de mishandeling. De 31-jarige vrouw bekende de man te hebben geslagen en gestoken met een mes. De rechtbank acht alle drie de verdachten aansprakelijk voor het overlijden van de man.

Vanwege de gruwelijkheid van de moord vond de rechtbank bij de man en 55-jarige vrouw een hogere straf dan geëist passend. Bij de straf voor de 31-jarige heeft de rechtbank rekening gehouden met het feit dat zij sterk verminderd toerekeningsvatbaar wordt geacht. Om die reden werd niet besloten tot een hogere celstraf dan geëist.

Van Bronckhorst stopt bij beloften

Vanwege een overvloed aan werkzaamheden heeft Giovanni van Bronckhorst besloten zijn functie als hoofdtrainer van Jong Feyenoord/Excelsior naast zich neer te leggen. Hij blijft wel assistent van Ronald Koeman.

Van Bronckhorst combineert dit seizoen de taken van beloftentrainer en assistent-trainer bij de hoofdmacht van Feyenoord. Daarnaast probeert hij via de verplichte opleiding zijn diploma Coach Betaald Voetbal te bemachtigen.

Hoofdtrainer Ronald Koeman kan zich goed vinden in de keuze van Van Bronckhorst. "Ik snap de keuze van Giovanni wel. Met het assistentschap, Jong Feyenoord/Excelsior en de cursus Coach Betaald Voetbal heeft hij een druk jaar achter de rug", liet hij Voetbal International optekenen.

Terwijl Frank de Boer de macht al greep bij Ajax, en PSV op eenzelfde scenario lijkt af te stevenen met Phillip Cocu in de hoofdrol, loopt het bij Van Bronckhorst nog geen storm. "Natuurlijk heb ik wel ambitie in het vak, maar hoe dat er precies uit ziet weet ik nog niet", zegt hij daarover. "Ik ga op mijn gevoel af en wanneer de tijd rijp is maak ik de volgende stap. Dat moment is voor mij nog niet aangebroken."

Iran: Arabische buren moeten Damascus bijstaan

Het is aan de Arabische buurlanden van Syrië om de regering in Damascus bij te staan en een antwoord te geven op de recente Israëlische luchtaanvallen op Syrië. Dat heeft de Iraanse minister van buitenlandse zaken Ali Akbar Salehi dinsdag gezegd. Salehi sprak tegen verslaggevers tijdens een bezoek aan de Jordaanse hoofdstad Amman.

Niet Iran, maar de Arabische landen moeten 'hun broeders in Damascus' steunen, aldus Salehi. De minister waarschuwde voorts voor de 'ernstige gevolgen' als het regime van Bashar Assad valt en in Syrië een politiek vacuüm ontstaat.

Salehi zei niet te geloven dat Israël de moed heeft om aanvallen uit te voeren op verdachte Iraanse nucleaire faciliteiten, maar voegde daaraan toe dat Iran 'op het ergste voorbereid' is.

Hahn verrast door uitverkiezing Jong Oranje

Zijn uitverkiezing voor de voorlopige selectie van Jong Oranje moest Warner Hahn via de media vernemen. De sluitpost van FC Dordrecht is verrast door zijn oproep.

In aanloop naar het jeugd-EK dat aankomende zomer in Israël zal plaatsvinden stelde bondscoach Cor Pot een voorlopige selectie van liefst veertig spelers samen. Ook de naam van Hahn komt in het keurkorps van Pot voor, tot verbazing van de doelman zelf.

"Het is mooi dat ik bij de voorselectie van Jong Oranje zit. Het betekent dat ze je in beeld hebben en dat ze zien dat je goed speelt", aldus het jeugdexponent van Ajax tegenover RTV Rijnmond. "Ik werd opeens gebeld door een journalist van het AD dat ik erbij zat. Zelf had ik het nog niet eens gehoord."

Of Hahn van de partij zal zijn op het EK is nog maar de vraag. Zijn concurrentie voor een plaats in de selectie bestaat uit Marco Bizot (FC Groningen), Sergio Padt (AA Gent), Jeroen Zoet (RKC Waalwijk) en Nick Marsman (Go Ahead Eagles).

Meer immigratie uit crisislanden EU naar Duitsland

Het aantal migranten dat naar Duitsland reist en afkomstig is uit landen van de Europese Unie die zwaar te lijden hebben onder de economische crisis is vorig jaar fors toegenomen. Dat heeft het Duitse bureau voor de statistiek dinsdag bekendgemaakt.

Het aantal Spanjaarden dat vorig jaar uitweek naar Duitsland is met 45 procent toegenomen ten opzichte van een jaar eerder. Uit Portugal en Griekenland kwamen 43 procent meer immigranten en uit Italië veertig procent. In totaal trokken 29.900 Spanjaarden, 34.100 Grieken, 11.800 Portugezen en 42.200 Italianen naar Duitsland.

Ook uit Oost-Europese landen die in financieel zwaar weer verkeren, zoals Slovenië, Roemenië, Bulgarije en Hongarije, vertrokken meer mensen naar Duitsland.

Moszkowicz presenteert laatste Pownews dit seizoen

Bram Moszkowicz presenteert volgende week vrijdag de laatste aflevering van dit seizoen van Pownews. Moszkowicz, die vorige maand als advocaat uit zijn ambt werd gezet, verloor een weddenschap van presentator Rutger van Castricum en neemt plaats achter de desk van het nieuwsprogramma.

"Stel de DVR maar vast in: Bram Moszkowicz presenteert op 17 mei de laatste Pownews van het seizoen", liet Nederland 3 via Twitter weten. Moszkowicz beloofde Pownews te presenteren als hij uit zijn ambt zou worden gezet.

"Ik heb die afspraak met u gemaakt, een soort weddenschap", zei Moszkowicz in een interview met Van Castricum, dat is gepubliceerd op de Facebook-pagina van Pownews. "Als ik geschrapt zou worden zou ik een avond het nieuws presenteren. U ziet het: ik ga het doen. Ik ben geschrapt, ik hou me aan mijn woord."

Serena Williams bereikt derde ronde in Madrid

Tennisster Serena Williams heeft dinsdag met enige moeite de derde ronde van het masterstoernooi in Madrid bereikt. De Amerikaanse nummer een van de wereld versloeg Lourdes Dominguez Lino (47): 6-2 en 7-5. De Spaanse bleef in de tweede set lang goed bij, maar Williams verzilverde op de service van Dominguez haar eerste matchpoint.

De als veertiende geplaatste Marion Bartoli had het lastig met de qualifier Maria-Teresa Torro-Flor: 6-4, 2-6 en 6-4. De Belgische Kirsten Flipkens, de nummer 22 van de wereld, wist niet langs Yaroslava Shvedova (36) te geraken: 6-2, 4-6 en 6-4.

Bij de mannen schoot Fabio Fognini zichzelf in de eerste ronde in de voet tegen Mikhail Youzhny. De Italiaan had op 5-4 in de derde set drie matchpoints op 40-0, maar de Rus wist hem alsnog te breken. Fognini was zijn emoties vervolgens niet de baas en sloeg een bal op 5-5 opzettelijk hoog het publiek in. Hij verloor uiteindelijk met 7-6 (4), 2-6 en 7-6 (5).

Voor de als negende geplaatste Janko Tipsarevic was de eerste ronde ook het eindstation. De Serviër ging onderuit tegen Juan Monaco, de mondiale nummer negentien: 7-6 (5) en 6-3. De als vijftiende ingeschaalde Stanislas Wawrinka was met tweemaal 6-4 te sterk voor de Roemeen Marius Copil. Tommy Haas (13) veegde de vloer aan met Andreas Seppi: 6-1 en 6-2.

Queen Elizabeth II doet stapje terug

De Britse koningin Elizabeth II doet een stapje terug. Ze reist later dit jaar niet af naar een bijeenkomst van de regeringsleiders van het Gemenebest in Sri Lanka. Dat heeft Buckingham Palace dinsdag bekendgemaakt. Het is de eerste keer sinds 1971 dat de koningin niet bij de tweejaarlijkse bespreking is.

Hoewel de koningin een groot voorstander is van het Gemenebest, heeft ze besloten haar zoon, prins Charles te sturen. De 87-jarige Elizabeth wil minder verre reizen maken. Charles ging in 2007 samen met Elizabeth naar de bijeenkomst van het Gemenebest in Uganda, maar dat hij de koningin nu compleet vervangt is een grote stap voor de prins.

Elizabeth lag eerder dit jaar korte tijd in het ziekenhuis met maagproblemen.

Mark Hamill twijfelt toch over Star Wars

Mark Hamill is er nog niet helemaal zeker van of hij wel moet meedoen met Star Wars: Episode VII. De acteur is gevraagd om ook in het nieuwe avontuur weer de rol van Luke Skywalker te spelen. Ook Harrison Ford en Carrie Fisher zijn benaderd voor hun rollen als Han Solo en Princess Leia, maar hun deelname is nog niet bevestigd.

"Aan de ene kant ben ik terughoudend, omdat ik denk dat je iets moois met rust moet laten", zei de 61-jarige Hamill dit weekeinde tijdens een speciale Star Wars Day in Los Angeles, schrijft de Amerikaanse filmsite Collider. "Laat iedereen die er mooie herinneringen aan heeft die vooral behouden. Aan de andere kant denk ik: maar als iedereen meedoet, wil ik dit niet missen."

Hamill was, net als Ford en Fisher, te zien in de eerste drie Star Wars-films uit 1977, 1980 en 1983. Tijdens de tweede trilogie uit 1999, 2002 en 2005 ontbraken hun personages omdat het verhaal zich afspeelde voor de eerste drie films. De zevende film pakt de draad weer op enkele jaren na Return of the Jedi, de film uit 1983.

Hamill wil de scenaristen dan ook op het hart drukken dat hij niet meer zo kwiek is als dertig jaar geleden. "Laat ze alsjeblieft een beetje rekening houden met mijn leeftijd, dus graag veel jedigedachtetrucs en wat minder uitbundige lichtzwaardgevechten", zegt hij lachend. "Laat de jonkies het zware werk maar opknappen."

Overigens heeft Hamill alle vertrouwen in de schrijver die momenteel aan het scenario werkt. "Alles begint met het scenario en daarom ben ik zo blij met Michael Arndt. Ik respecteer zijn werk enorm. Hij is zelf een enorme Star Wars-fan dus hopelijk levert hij iets af waardoor we niet straks hordes fans achter ons aan krijgen die onze hoofden willen afhakken."

Star Wars: Episode VII, onder regie van J.J. Abrams, staat gepland voor 2015.


Mark Hamill twijfelt toch over Star Wars (Foto: Novum)

Meer koffie en cacao UTZ-gecertificeerd

De verkoop van koffie en cacao met een UTZ-keurmerk is vorig jaar fors toegenomen. Het keurmerk dat onder meer goede werkomstandigheden en een duurzame productie moet garanderen, werd op 188 miljoen kilo koffie geplakt, 38 procent meer dan een jaar eerder. De verkoop van UTZ-gecertificeerde cacao nam zelfs met 178 procent toe tot 119 miljoen kilo. Dat meldt de organisatie achter het keurmerk UTZ Certified dinsdag.

Volgens UTZ draagt inmiddels acht procent van de wereldproductie van koffie het certificaat. Bij cacao zou het gaan om dertien procent van de totale productie. De certificatie bij thee is minder vergevorderd. In totaal had vorig jaar drie miljoen kilo thee het keurmerk, vijf procent meer dan een jaar eerder.

UTZ geeft het keurmerk uit in 32 landen waar koffie, thee en cacao wordt geproduceerd. Onder meer Douwe Egberts, Ahold en Mars nemen de producten af.

UTZ Certified zag ook de eigen organisatie fors groeien. De omzet steeg vorig jaar van 5,6 miljoen euro naar 6,8 miljoen euro. De winst kwam uit op bijna zeshonderdduizend euro, tegenover 65 duizend euro een jaar eerder. Een groot deel van de inkomsten bestaan uit subsidies. De Postcode Loterij was vorig jaar met een half miljoen euro de grootste donateur.

Populariteit traditionele kunst onder druk

Kunstvormen als beeldende kunst, klassieke muziek en toneel dreigen in de toekomst minder populair te worden. Dat komt onder meer doordat jongeren minder interesse hebben in dergelijke traditionele kunst. Deze voorspelling doet het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in een rapport dat dinsdag is verschenen.

Het SCP onderzocht hoe geïnteresseerd Nederlanders zijn in kunst. Van de vijftienhonderd deelnemers aan het onderzoek, dat in 2009 werd afgenomen, had 82 procent interesse in populaire kunst als film, popmuziek en cabaret. De interesse voor zogenoemde gecanoniseerde kunstvormen bleef steken op 53 procent.

Onder laagopgeleiden bestaat minder belangstelling voor kunst dan onder hoogopgeleiden, blijkt uit het rapport. Omdat in Nederland een einde is gekomen aan de jarenlang toenemende deelname aan onderwijs en oudere mensen meer belangstelling voor traditionele kunst hebben dan jongere mensen, voorspelt het SCP dat de interesse in traditionele kunst in de toekomst zal afnemen.

Niet iedereen die belangstelling heeft voor kunst bezoekt bijvoorbeeld een museum of concert. Het rapport laat zien dat bij zowel populaire als traditionele kunst ongeveer 35 procent van de geïnteresseerden daadwerkelijk overgaat tot bezoek. 'Het kwam er niet van' is de reden die de meeste mensen opgeven voor het wegblijven.

Hoe groter de interesse van mensen is, hoe sneller zij naar bijvoorbeeld musea of concerten gaan. Bezoekersaantallen zouden dus kunnen groeien als de interesse in kunst bij mensen wordt gewekt en vergroot.

De belangstelling voor kunst in Nederland ligt ruim boven het Europees gemiddelde. Mensen vinden kunstbezoek vaak 'ontspannend en plezierig'.

Tony Stark bezoekt Skyrim

In een bericht van gisteren hadden we al iemand die in zijn vrije uurtjes de Skyrim-intro had nagemaakt op een Commodore 64. Echter, je hebt altijd baas boven baas en dit keer gaat het zelfs een stuk verder dan alleen wat 8-bit plaatjes en muziek.

De bedenkers,  Tyrannicon, hebben het namelijk voor elkaar gekregen scenes van de Iron Man-films na te maken in The Elder Scrolls V: Skyrim. In het negen minuten durende filmpje zien we hoe Tony Stark zich moet zien te redden zonder al zijn high tech speeltjes, maar ondanks dat nog steeds heel erg creatief is.

Vrouw wint per ongeluk lotto

Thuan Le uit het Amerikaanse Californië is een arme alleenstaande moeder van vier kinderen. Desondanks speelt ze nog elke week mee met de lotto. Iedere week stopt ze vijf dollar in het apparaat, maar een paar dagen terug stopte ze er per ongeluk zes dollar in, en ze kocht zo per abuis een extra lot.

Maar wat schetste haar verbazing toen ze het de volgende dag controleerde? Ze bleek niet, zoals te verwachten valt, een zes dollar armere alleenstaande moeder te zijn, maar een alleenstaande moeder die zojuist veertien miljoen dollar rijker was geworden.

Schreeuwend rende ze de winkel uit om het haar kinderen te vertellen. Die het eerst niet geloven, zoals haar zoon vertelt: "We dachten allemaal dat ze een grapje maakte. We keken elkaar aan en vroegen ons af of ze dat echt zou durven. 'Jazeker,' zei mijn oudste broer: 'dat zou ze durven.'"

Le heeft aangegeven dat ze met het geld een huis gaat kopen, zal gaan reizen en haar ouders in Vietnam vaker zal gaan bezoeken. Hoewel het wettelijk verplicht is dat haar naam openbaar gemaakt werd, heeft ze verder alle aandacht afgeweerd. Ze wil niet dat foto's van haar of haar kinderen worden geplaatst.

'Soul Sacrifice krijgt gratis DLC'

Soul Sacrifice krijgt drie gratis DLC-pakketen. GameBlend claimt deze informatie te hebben gelezen op promotieposters die in een GameStop-winkel hangen. De game zou na de ronde gratis DLC ook betaalde extra content krijgen.

Let op, deze informatie geldt voor Amerika. In Europa kunnen de releasedata en andere details mogelijk verschillen.

Op 28 mei komt het Headless Knights and Starving Ruin Dwellers-pakket. Dit voegt twee bazen toe, Dullahan en Behemoth. Daarnaast krijg je de 'goliath'-map, 'berserker'-magie, acht nieuwe missies en ondersteuning voor augmented reality.

Het volgende pakket, A Drunk and a Chef, wordt op 11 juni verwacht. Dit voegt baas-versies van de Dwarf en de Ogre toe. Verder voegt het ook acht nieuwe missies toe.

Ten slotte komt Wild Wheels and Apparition op 28 juni uit. De nieuwe bazen heten ditmaal Ouroboros en Wraith. Ook deze DLC voegt acht nieuwe missies toe, maar ook 'angelus'-magie. 

Hopelijk horen we snel of deze content daadwerkelijk gratis is en wanneer we het in Europa mogen verwachten.

Pirelli geeft teams extra banden

Aanstaande vrijdag zullen alle F1-teams van Pirelli een extra set harde banden krijgen. De bandenfirma hoopt dat de wagens dan meer op het asfalt zullen zijn.

"We zullen een extra set harde banden leveren aan de teams op vrijdag, zodat hopelijk alle auto's in deze sessies in actie zullen komen. We doen dit, om alle teams aan te moedigen om toch vooral zo veel mogelijk ronden te rijden, zeker ook met de rookies. De fans krijgen zodoende het spektakel waar ze recht op hebben."

"Deze nieuwe band geeft ons een breder raamwerk waarin we kunnen werken, al is hij wel minder snel. De teams zouden er een bredere strategie mee moeten kunnen hanteren in combinatie met de andere compounds, die dit jaar ongewijzigd blijven."

Kingdom Hearts 1.5 HD krijgt releasedatum

De HD-remake/compilatie van de eerste Kingdom Hearts-games komt op 13 september uit in Europa. Dat heeft Square Enix vandaag via de PlayStation Blog bekendgemaakt. De compilatie bevat twee HD-remakes en een 'film'.

Kingdom Hearts 1.5 HD bevat het volgende:

  • Kingdom Hearts Final Mix. Nooit buiten Japan uitgekomen. Final Mix is een soort director's cut, er zijn een handjevol nieuwe wapens, bazen en filmpjes.
  • Kingdom Hearts Re:Chain of Memories. De PS2-remake van de GBA-game krijgt ook een HD likje verf, volg je het nog? De PS2-versie is nooit in Europa uitgekomen.
  • De tussenfilmpjes van Kingdom Hearts 358/2 Days. Je krijgt alleen filmpjes omdat een DS-game remaken een stuk meer werk zou vereisen. Misschien maar goed ook, want de game kreeg weinig lovende kritieken.

Fans die de game pre-orderen krijgen een gratis art-book.

'MaleisiŽ-gate niet goed voor Red Bull'

Volgens John Watson heeft het handelen van Red Bull Racing na Maleisië-gate het team beschadigd. Mark Webber lag aan de leiding en zag ineens Sebastian Vettel hem voorbij rijden ondanks de teamorders.

De oud-coureur sprak over het voorval met BBC: "Het hele verhaal van Maleisië is een beetje onder het tapijt geschoven. Ik weet niet hoe lang het daar kan blijven. Ik verwacht dat we hier nog wel wat meer van gaan zien. Er zullen momenten komen dat Vettel en Webber op de posities één en twee rondrijden."

"Welke autoriteit denken de heren op de pitmuur te hebben, nu ze waarschijnlijk beide coureurs in toom moeten houden? Ik kan me voorstellen dat Webber zich niet aan teamorders gaat houden, als zijn teamgenoot dat in het verleden ook niet heeft gedaan," aldus de vijfvoudig racewinnaar.

"Het team heeft zich bijzonder zwak getoond, door hun eerste coureur niet te straffen en nu hebben ze een onmogelijke situatie gecreëerd. Red Bull heeft de doos van Pandora geopend, hoe kunnen ze nu nog Vettel managen?"

Google-topman wil 'internetdeleteknop'

Iedereen heeft wel eens domme dingen gedaan op het internet. Privé-informatie aan gênante sites gegeven, ondoordachte posts op een of ander forum gezet, of halfgare stukjes geschreven voor een nieuwssite. Maar gedane zaken nemen geen keer, en dat kan menigeen zuur opbreken. Daarom pleitte Google-topman Eric Schmidt voor een 'internetdeleteknop'.

"Het gebrek van een deleteknop voor het internet is een belangrijke kwestie," zei Schmidt: "Er is een tijd wanneer wissen een goed iets is." Schmidt beklaagt het dat de dingen die je als jongere op internet je altijd kunnen blijven achtervolgen. Hij stelde verder voor dat mensen op hun 18e verjaardag eigenlijk standaard hun naam zouden moeten veranderen: "Dan kun je zeggen: 'dat was ik niet echt; ik deed dat niet echt.'"

Schmidt deed de eerder schertsende voorstellen tijdens een bijeenkomst georganiseerd door de New York University. Daar werden Schmidt en een collega geïnterviewd door een professor van NYU. Centraal in het gesprek stond het onderwerp privacy. Google wordt, net als verschillende andere internetgiganten, geteisterd door klachten en rechtszaken over privacyschendingen.

Desondanks benadrukte Schmidt dat Google zijn gebruikers niet te veel volgt. "Ik denk dat je een wereld beschrijft die volgens mij onwaarschijnlijk is, omdat mensen net zo van streek zullen zijn als jij," antwoordde hij op de vraag of ontwikkelingen als de Google Glasses geen ongeëvenaarde privacyschending betekenen: "Overheden zullen het niet toestaan, en het zal slecht zijn voor de zaken. In een competetieve markt, willen bedrijven nou eenmaal hun gebruikers tevreden houden."

Maldonado gaat terug naar "heilige grond"

Komende week wordt er gereden in Barcelona. Pastor Maldonado won vorig jaar op dit circuit en kijkt dus met goede gevoelens terug.

"Het zal heel speciaal zijn om terug te keren in Barcelona, waar ik vorig jaar wist te winnen. Hoewel alle coureurs het circuit goed kennen en veel data hebben, blijven de omstandigheden natuurlijk veranderen. Je moet eerst even wennen en je aanpassen, voordat je aan de afstelling kan beginnen," aldus de Venezolaanse coureur.

"De keuze voor de juiste band zal ook een belangrijke factor zijn, omdat dit circuit zwaar zal zijn voor het rubber. We gaan een belangrijk moment in het seizoen tegemoet, omdat de komende races dicht bij de fabriek plaatsvinden. we kunnen de auto dan ook snel aanpassen als dat moet."

'Belager Justin Bieber biedt excuses aan'

Justin Bieber heeft excuses gekregen van een jongen die beweert dat hij bij het popidool op het podium sprong. Bieber werd zondag tijdens een concert in Dubai belaagd. De zanger wist te ontkomen, maar een piano sneuvelde.

"Ik wil zeggen dat het me spijt en als Justin me kan horen: ik wilde hem niet bang maken. Ik ben een echte belieber", zei een man, die anoniem wilde blijven, tegen een radiostation in Dubai. Of hij daadwerkelijk de fan is die bij de 19-jarige Canadees op het podium sprong, is onduidelijk.

Ook entertainmentzender E! ontving excuses voor Bieber. "Ik wilde hem begroeten en een foto nemen", legt de 18-jarige Abdo Gotni zijn actie uit. "Ik wilde hem een knuffel geven." Gotni doet zijn verhaal omdat hij baalt van berichten dat Bieber werd aangevallen.

Een woordvoerder van de concertorganisator bevestigt dat Bieber niet is aangevallen. "Het was gewoon een fan van een jaar of 13, 14 die op het podium sprong om zijn idool een knuffel te geven. Hij had geen gevaarlijke voorwerpen bij zich", zei hij tegen het radiostation in Dubai.

De fan werd door de bewaking gegrepen voordat hij Bieber kon bereiken. Bij dat ingrijpen kreeg de vleugel waarachter het tieneridool zat een duw. Het instrument viel van een verhoging en kon de rest van het concert niet meer worden gebruikt. Bieber maakte zijn show af alsof er niets was gebeurd.

Frans bekerduel uitgesteld om overstroming

Het Franse bekerduel tussen Troyes en Girondins de Bordeaux van dinsdagavond is afgelast. De halve finale gaat niet door vanwege overstromingsgevaar in en rond het stadion van Troyes. Dat meldt de club dinsdag.

Het veld is vanwege het water hoogstwaarschijnlijk onbespeelbaar. De wedstrijd wordt volgende week dinsdag ingehaald. De andere halve finale, tussen Evian TG en FC Lorient, staat woensdag op het programma.

Vacansoleil met vier Nederlanders naar CaliforniŽ

Vacansoleil neemt vier Nederlanders mee naar de Ronde van Californië. Lieuwe Westra, Bert-jan Lindeman, Boy van Poppel en Wesley Kreder vertegenwoordigen de Nederlandse ploeg in de Verenigde Staten. Dat laat de ploeg dinsdag weten.

De Belgen Kris Boeckmans en Thomas De Gendt, de Spanjaard Antonio Flecha en Tomasz Marczynski uit Polen completeren de equipe.

"Het is voor ons een onbekende wedstrijd maar hij past perfect in het programma", zegt ploegleider Hilaire Van der Schueren. "De editie van 2013 schijnt geweldig zwaar te zijn, kent mooie wegen en acht dagen is een mooie lengte voor het opdoen wedstrijdritme."

De ronde gaat zondag van start met een etappe van en naar Escondido.

Treinongeluk BelgiŽ steeds meer milieuramp

De ontsporing en ontploffing van een trein met chemicaliën in het Belgische Wetteren dreigt steeds meer uit te lopen op een milieuramp. Dat meldden Vlaamse media dinsdag. De problemen blijken nog lang niet onder controle.

Vooral het "sluipend gif" in de riolen blijkt een groot probleem, aldus de autoriteiten. Daardoor hangen er giftige dampen in de huizen in de omgeving van het ongeluk. Iedereen die maandag terug mocht keren naar huis, werd dinsdag weer geëvacueerd. Ook melden zich nog steeds omwonenden met klachten in het ziekenhuis.

Seksschandaal in Communistische Partij China

De Chinese Communistische Partij heeft 21 partijfunctionarissen gestraft van wie sekstapes in omloop zijn. De functionarissen werden afgeperst door vastgoedontwikkelaars die vrouwen hadden ingehuurd om seks te hebben met de mannen en dit in het geheim op te nemen.

Volgens het Chinese staatspersbureau Xinhua is de voormalige districtchef Lei Zhengfu het partijlidmaatschap ontnomen. Het schandaal kwam aan het licht nadat beelden van Lei's sekstape op internet waren verschenen. Lei werd vorige week tevens aangeklaagd wegens het aannemen van steekpenningen. Andere functionarissen worden onderzocht op verdenking van corruptie. Tegen sommige functionarissen zijn administratieve maatregelen genomen.

De autoriteiten hebben ook een onderzoek ingesteld naar de vastgoedontwikkelaars en vijf anderen, onder wie de vrouw die zou zijn ingehuurd om seks te hebben met Lei. De zes worden waarschijnlijk binnenkort aangeklaagd wegens afpersing en chantage.

Race om presidentschap Iran begonnen

De Iraanse autoriteiten zijn dinsdag begonnen met de registratie van kandidaten voor de presidentsverkiezingen die op 14 juni plaatshebben. In de verkiezingen wordt een opvolger gekozen voor president Mahmoud Ahmadinejad. Ze vormen een belangrijke test voor hervormingsgezinde figuren wier slagkracht de afgelopen jaren fors is ingeperkt door de zittende regering.

De verwachting is dat vooral mensen die loyaal zijn aan de hoogste leider van Iran, ayatollah Ali Khamenei, op de kieslijst terecht zullen komen. Ahmadinejad en zijn bondgenoten hebben tot groot ongenoegen van Khamenei herhaaldelijk aan zijn macht getornd. Een van de kandidaten die vermoedelijk op veel steun kan rekenen is Ali Akbar Velayati, een adviseur van Khamenei. Ook de burgemeester van Teheran, Mohammad Bagher Qalibaf, en voormalig onderhandelaar Hasan Rowhani maken kans. Rowhani was een van de eersten die zich dinsdag meldden voor een plek op de kandidatenlijst.

De Iraanse oppositie maakt waarschijnlijk weinig kans op de kandidatenlijst te komen, omdat de geestelijkheid alle kandidaten moet goedkeuren. De leiders van de hervormingsbeweging die het vier jaar geleden opnamen tegen Ahmadinejad zijn onder huisarrest geplaatst en worden door de Iraanse autoriteiten streng in de gaten gehouden. Het lijkt dan ook onwaarschijnlijk dat prominente oppositieleden, zoals de voormalige president Mohammad Khatami, zullen proberen zich te laten registreren. Oppositiegroepen en andere liberale groepen hebben daardoor eigenlijk maar twee mogelijkheden: of ze boycotten de verkiezingen, of ze scharen zich achter een van de kandidaten die door de geestelijkheid zijn goedgekeurd.

Ahmadinejad mag niet meedoen, omdat hij er al twee termijnen op heeft zitten en een derde termijn volgens de Iraanse wet niet is toegestaan. Ahmadinejad steunt een eventuele kandidatuur van zijn protégé, Esfandiar Rahim Mashaei. Diens positie is echter niet bijster sterk omdat de geestelijkheid vanwege Ahmadinejads pogingen macht weg te halen bij Khamenei niet met diens voorkeur wegloopt. Critici vinden dat Mashaei voortdurend dwars ligt en hebben hem er zelfs van beschuldigd Ahmadinejad te hebben betoverd. Het is dan ook zeker denkbaar dat Mashaei geen plek krijgt op de kandidatenlijst.

De geestelijkheid onder aanvoering van Khamenei hoopt dat met de verkiezingen een einde komt aan de politieke strijd in Iran. Daarnaast willen de geestelijken betere afspraken met de nieuwe president maken over de te volgen strategie bij het overleg over het Iraanse atoomprogramma. Het regeringsbeleid in Iran wordt uitgestippeld door de geestelijkheid, die wordt bijgestaan door de Revolutionaire Garde. De president is echter wel het gezicht van het land in het buitenland en is verantwoordelijk voor kwesties die steeds belangrijker worden, zoals de haperende economie.

Hoewel de belangrijkste kandidaten hebben aangegeven de spanningen tussen Iran en het Westen te willen verminderen, vinden ze allemaal dat Iran moet doorgaan met zijn atoomprogramma. Het Westen vreest dat Iran dit programma gebruikt om een kernwapen te ontwikkelen, maar Iran ontkent dit ten stelligste en zegt dat het slechts vreedzame doeleinden kent.

Protest bij UvA-bezoek IMF-baas Lagarde

Een bezoek van Christine Lagarde aan de Universiteit van Amsterdam is verstoord door een protestactie. Volgens een van de organisatoren deden onder anderen oud-deelnemers aan Occupy mee aan het protest. De topvrouw van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) werd dinsdag geïnterviewd in Room for Discussion, een discussieprogramma van studenten.

De demonstranten schreeuwden door het interview heen. Enkele mensen werden door beveiligers naar buiten gezet, waarna het interview werd hervat. Naast Occupyers deden volgens de organisator ook krakers en Grieken mee aan het protest.

De leuzen van de demonstranten waren slecht te verstaan. De organisator laat weten dat het om quotes van Lagarde zelf ging die werden geroepen. Zij wilden daarmee de hypocrisie van de IMF-baas aantonen. Het ging onder meer om uitspraken van Lagarde over belastingontduiking in Griekenland en dat de Grieken nog even op hun tanden moeten bijten.

Het IMF leent samen met landen van de eurozone miljarden aan Griekenland, in ruil voor forse hervormingen en bezuinigingen. Maandag kritiseerde het IMF Griekenland nog, omdat er nauwelijks actie was ondernomen om de belastingontduiking van rijke Grieken aan te pakken.

Lagarde brengt een tweedaags bezoek aan Nederland. Ze was maandag de eerste die een audiëntie kreeg bij koning Willem-Alexander. Daarnaast sprak de Française met minister van Financiën en voorzitter van de Eurogroep Jeroen Dijsselbloem (PvdA), de president van De Nederlandsche Bank Klaas Knot en met topvrouwen uit het Nederlandse bedrijfsleven.

Het gesprek van Lagarde met de studenten werd enige tijd uitgesteld, omdat de IMF-baas de Nachtwacht wilde bezichtigen in het recentelijk heropende Rijksmuseum.

McGregor neemt bandietenrol over van Cooper

Ewan McGregor is in onderhandeling voor de schurkenrol in de western Jane Got a Gun. Hij zou hiermee Bradley Cooper vervangen, die moest afzeggen na uitstel van de opnames van zijn andere film American Hustle na de bomaanslagen in Boston vorige maand. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

McGregor speelt de leider van een groep bandieten die het heeft gemunt op een voormalig groepslid, een rol van Noah Emmerich. Natalie Portman speelt zijn vrouw, die het om haar man en hun boerderij te redden weer aanlegt met een oude vlam, een echte revolverheld, gespeeld door Joel Edgerton. Ze schakelt hem in om het op te nemen tegen de bloeddorstige bende.

De opnames van Jane Got a Gun zijn al aan de gang, maar de scènes met de schurk stonden pas voor later tijdens de productie gepland. Met de komst van McGregor loopt de film dus geen vertraging op.

Het onverhoopte vertrek van Cooper is niet het enige probleem waar de productie mee te kampen heeft gehad. De rol van Edgerton was eerder al in handen van Jude Law, maar die pakte zijn biezen toen regisseur Lynne Ramsay een dag voor de geplande opnames ineens voor de eer bedankte.

Inmiddels heeft Gavin O'Connor de regie overgenomen. Hij werkte al eerder met Edgerton aan het martialartsdrama Warrior. De film moet volgend jaar in de bioscoop verschijnen.


McGregor neemt bandietenrol over van Cooper (Foto: Novum)

Zuidam wordt coŲrdinator scouting FC Utrecht

Katwijk-middenvelder Jordy Zuidam wordt coördinator scouting bij FC Utrecht. Dat melden de domstedelingen dinsdag. Door zijn nieuwe baan is hij genoodzaakt een punt te zetten achter zijn actieve loopbaan. De 32-jarige Zuidam speelde de afgelopen twee seizoenen voor Katwijk, waarmee hij eind vorige maand de titel greep in de zaterdagse topklasse.

Zijn belangrijkste opdracht in Utrecht luidt het aansturen en professionaliseren van de scouting. De oud-jeugdinternational was sinds afgelopen zomer al als assistent technisch manager actief bij de huidige nummer vijf van de Eredivisie.

De geboren Utrechter is blij met zijn nieuwe baan. "Een mooie taak aangezien FC Utrecht de ambitie heeft om steeds meer spelers uit de eigen academie te laten doorstromen naar het eerste elftal", zegt Zuidam. "Dat gecombineerd met het versterken van het eerste elftal met spelers van buitenaf, zie ik als een mooie uitdaging."

Voor de 32-jarige Zuidam is de cirkel door zijn terugkeer bij Utrecht al enige tijd rond. Hij vierde grote successen als speler bij de club. Het jeugdproduct won tweemaal de KNVB-beker, twee keer de Johan Cruijff Schaal en bereikte diverse malen Europees voetbal. Zuidam stapte in 2005 over naar Zwolle en sleet vervolgens de rest van zijn profloopbaan in de Jupiler League.

Verslaafd aan Tijd

Ik dacht dat ik behoorlijk verslaafd was aan mijn telefoon. En is het waar: ik kan bijna geen minuut zonder dat ding. Ieder moment van mijn vrije tijd is mijn telefoon binnen handbereik bij me. En dat terwijl het oudje niet eens online kon.Ik was dan ook best verbaasd dat ik mijn telefoon ineens kwijt was. In de trein laten liggen. Voor het eerst in mijn veertien jaar dat ik een eigen mobieltje bezit, was ik hem kwijt. En het gekke is dat ik het helemaal niet erg vond. Hij was weg. Dus?

Technisch directeur PSG mogelijk geschorst

Leonardo, de technisch directeur van Paris Saint-Germain, riskeert een straf van maximaal een jaar schorsing voor het duwen van de scheidsrechter na de wedstrijd tegen Valenciennes (1-1) van afgelopen zondag.

Na afloop van duel liepen de gemoederen hoog op bij de spelers en staf van de koploper uit Parijs, vooral omdat verdediger Thiago Silva al voor rust met een rode kaart van het veld moest. De zaak van Leonardo wordt dinsdag besproken door de tuchtcommissie van de Franse voetbalbond (FFF), die ook kan beslissen om PSG 2 punten in mindering te brengen.

Spicy Horse wil crowdfunding voor nieuwe Alice

Gamestudio Spicy Horse wil het actieavontuur Alice: Otherlands in ieder geval ten dele financieren via crowdfunding. De in China gevestigde studio wendt zich hiervoor tot de website Kickstarter.com. Dat heeft de gamestudio bekendgemaakt. Op die manier hoopt de studio dat uitgever Electronic Arts alsnog toestemming geeft om de merknaam Alice te mogen gebruiken.

Spicy Horse hoopt met een origineel idee en door een deel van de financiering via crowdfunding te laten verlopen de uitgever alsnog te interesseren in het project. Alice: Otherworlds moet een online spel worden waarmee gamers op verschillende apparaten met elkaar kunnen spelen. Electronic Arts is eigenaar van de Alice-gamereeks en heeft, na de teleurstellende verkoop van Alice: Madness Returns, niet de ambitie veel geld uit te geven aan een nieuwe game.

Doordat de financiering voor de productie van het spel nog niet rond is en Spicy Horse bovendien nog geen overeenstemming heeft met de uitgever, is de komst van Alice: Otherworlds onzeker. Mocht het spel verschijnen, dan is het, na American McGee's Alice uit 2000 en Alice: Madness Returns uit 2011, de derde game in de reeks.


Spicy Horse wil crowdfunding voor nieuwe Alice 

Keira Knightley vervangt Anne Hathaway in komedie

Keira Knightley gaat de hoofdrol spelen in de donkere komedie Laggies. Eerder had regisseuse Lynn Shelton Anne Hathaway op het oog voor de rol, maar de Oscarwinnares kon het werk niet combineren met haar rol in de sciencefictionfilm Interstellar. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

De Britse Knightley speelt een vrouw die in paniek raakt na een huwelijksaanzoek van haar vriendje. Ze slaat voor hem op de vlucht en vindt onderdak bij een 16-jarig meisje, gespeeld door Chloë Grace Moretz. Sam Rockwell heeft een nog onbekende rol in de film.

De 28-jarige Knightley zit zelf in haar wittebroodsweken. De actrice trouwde zaterdag in Zuid-Frankrijk met rocker James Righton. De actrice is later dit jaar nog te zien in de actiefilm Jack Ryan.


Keira Knightley vervangt Anne Hathaway in komedie (Foto: Novum)

Schrijvers G.I. Joe eisen miljoenen van filmstudio

Twee van de drie schrijvers die meewerkten aan de actiefilm G.I. Joe: The Rise of Cobra eisen 23 miljoen dollar voor hun werk. De twee klagen filmstudio Paramount aan, omdat ze geen geld hebben gekregen voor hun werk aan de vervolgfilm. De aanklacht is in handen van het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

De schrijvers, David Elliot en Paul Lovett, werden na het succes van de film gevraagd ideeën aan te leveren voor het vervolg. De studio liet daarbij weten de intentie te hebben de twee ook in te huren voor het scenario. Elliot en Lovett deden wat hen gevraagd werd, maar werden gepasseerd voor G.I. Joe: Retaliation.

De actiefilm met Dwayne 'The Rock' Johnson in de hoofdrol kwam dit jaar uit en leverde 120 miljoen dollar op. Elliot en Lovett herkennen in de film veel van hun ideeën voor het vervolg en willen geld zien. Paramount wil niet reageren op de aanklacht.


Schrijvers G.I. Joe eisen miljoenen van filmstudio (Foto: Novum)

FOK! wat een weer... Lokaal forse regen- en onweersbuien

Goedemorgen! Vrij onverwacht zijn de kaarten voor vandaag ineens op zijn kop gegooid. Boven Frankrijk is een soort depressie ontstaan en die stuurt een portie onstabiele lucht onze kant op. Dat wil zeggen dat er in ons land plaatselijk flinke buien kunnen gaan ontstaan.

Dit soort situaties zijn behoorlijk lastig. Voorlopig ga ik er vanuit dat de meeste en zwaarste buien zich in een groot deel van het binnenland zullen voordoen. Behalve onweer zijn hier ook hagel en heel misschien ook zware windstoten bij mogelijk. Lokaal kunnen dit dus echt stevige buien worden. De kustprovincies blijven hier mogelijk deels, of misschien wel helemaal van gevrijwaard. Toch ben ik daar ook op dit moment nog niet helemaal zeker van. Het hangt helemaal af van de zeewind en hoe sterk die zal zijn. Gisteren was de zeewind vrij nadrukkelijk aanwezig en dat zorgde ervoor dat het op het strand maar 14 graden is geworden en dat is funest voor buienvorming.

Voorlopig schat ik de grootste buienkans in ten oosten van deze denkbeeldige lijn: Ameland - Amsterdam - Etten-Leur.

De temperaturen hangen volledig af van de bewolking en buien, maar zullen zeker in de ochtend nog flink oplopen. Langs de kust kan het net even 18 graden worden, terwijl het in het oosten en zuidoosten nog tot een zomerse 25 graden kan opwarmen.

Toch is dit ook weer een dag dat de situatie heel anders kan lopen dan dat ik nu verwacht. Derhalve zal ik alles goed in de gaten blijven houden.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Tuinbonen met sla
De tuinbonen en de sla schieten als kool de grond uit. Belia maakte deze fraaie foto vanuit haar groentetuintje.

 

 

 

Anouk krijgt van TROS artistiek carte blanche

Anouk heeft van de TROS alle vrijheid gekregen voor haar act op het Eurovisie Songfestival. "Je hebt met een professional te maken, die tegen de regie in Malmö zegt: ik wil het gewoon zo hebben", zegt TROS-directeur Peter Kuipers tegen Novum Nieuws.

Dankzij de professionaliteit en eigengereidheid van Anouk heeft de TROS dit jaar naar eigen zeggen minder omhanden rondom het Songfestival. "Met andere artiesten hebben we veel meer moeten doen. Dat geldt niet voor Anouk. Met een zeer ervaren management is dat een stuk eenvoudiger."

Anouk is volgens Kuipers 'op geen enkele manier' te vergelijken met Joan Franka, die Nederland vorig jaar vertegenwoordigde. "Anouk heeft zo veel podiumervaring, is zo perfectionistisch en weet precies hoe dingen werken. Ze is alleen maar met details bezig. Terwijl Joan, met alle respect, iemand was die voor de leeuwen werd gegooid. We hadden echt iets van: waar moeten we op sturen?"

Het gebrek aan ervaring brak Franka op. Als achtste inzending op rij slaagde ze er niet in Nederland naar de finale van het Songfestival te zingen. "Over een ding hoeven we ons geen zorgen te maken", stelde commentator Daniël Dekker vast. "Dat Anouk vals zingt. Zij is zo professioneel en dat is het verschil met heel veel andere artiesten. Het is het verschil van de eredivisie met een lager niveau."

Anouk is met haar vaste geluidsteam afgereisd naar Malmö, tot blijdschap van de TROS. "Wij hebben verstand van radio en televisie maken en de artiesten moeten zich professioneel laten bijstaan", vindt Dekker. "Anouk heeft een heel vakkundig team van mensen, waarmee ze ook het Gelredome of Pinkpop doet."

Inflatie zakt naar 2,6 procent

De inflatie in Nederland is in april gezakt tot 2,6 procent. Dat is het laagste niveau van de afgelopen 6 maanden, zo maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag bekend.

Het gemiddelde prijspeil steeg in maart nog met 2,9 procent. In april nam de inflatie vooral af doordat benzine goedkoper werd. Een liter Euro95 kostte vorige maand gemiddeld 1,74 euro, tegen 1,81 euro een jaar eerder. Ook de prijzen van voedingsmiddelen drukten de inflatie.

Volgens de Europees geharmoniseerde meetmethode daalde de inflatie in Nederland van 3,2 procent in maart naar 2,8 procent in april. Dat is nog steeds ruim boven de inflatie in de eurozone. Deze daalde in april met 0,5 procentpunt naar 1,2 procent en kwam daarmee uit op het laagste punt sinds februari 2010.

Inflatie zakt naar 2,6 procent
Inflatie zakt naar 2,6 procent (Foto: ANP)

Kerry spreekt met Poetin over SyriŽ

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry is dinsdag in Moskou aangekomen voor overleg met de Russische president Vladimir Poetin over de situatie in Syrië. Kerry meent dat Rusland steviger stelling moet nemen tegen Syrië. De luchtaanvallen die Israël afgelopen weekeinde in Syrië uitvoerde maken echter dat niet te voorspellen is hoe de gesprekken zullen verlopen.

Kerry wil Moskou ervan overtuigen met een nieuwe blik naar Syrië te kijken. Hij gaat het onder andere hebben over de mogelijkheid dat de Amerikanen de Syrische rebellen gaan bewapenen en over bewijzen dat er chemische wapens zijn gebruikt door het leger van president Bashar Assad.

Flinke zorgen over baan, vooral bij ouderen

Flink meer werknemers zijn zich vorig jaar zorgen gaan maken over hun baan. Deze zorgen zijn het grootst bij vijftig- en zestigplussers, zo blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek en TNO onder ruim 25.000 werknemers.

Eind vorig jaar maakte 32 procent van de Nederlandse werknemers zich zorgen over het behoud van hun baan. Dat is twee keer zo veel als in 2007 voor het uitbreken van de economische crisis, en zes procentpunt meer dan in 2011.

De zorgen zijn groter naarmate werknemers ouder zijn. Onder werknemers onder de twintig jaar heeft slechts zeventien procent zorgen. Tussen de vijftig en zestig jaar is dat bijna veertig procent. Na de zestig jaar zakt het percentage met zorgen naar 23 procent.

Hoewel de zorgen onder oudere werknemers dus het grootst zijn, zijn zij wel vaker enthousiast over hun baan dan jongere werknemers. Eind vorig jaar gaf driekwart van de vijftigplussers aan opgetogen te zijn over hun werk. Gemiddeld onder alle medewerkers is dat twee derde. Onder de werknemers onder de twintig jaar is de begeestering het laagst, met 55 procent. Bij deze groep is werk vaak een bijbaan.

[NBA] Chicago Bulls verrast Heat in Miami

Chicago Bulls heeft regerend NBA-kampioen Miami Heat maandagavond verrast in de tweede ronde van de play-offs. De ploeg won in Florida met 93-86. De Bulls nemen daardoor een 1-0 leiding in de best-of-sevenserie.

Chicago sloot af met twee indrukwekkende minuten waarin tien punten werden gescoord. Nate Robinson werd met 27 punten topscorer voor de Bulls. Zijn ploeggenoot Jimmy Butler voegde daar nog 21 punten en veertien rebounds aan toe. LeBron James, zondag verkozen tot meest waardevolle speler van de NBA, produceerde 24 punten voor Miami.

Manu Ginobili was de grote man bij San Antonio Spurs tegen Golden State Warriors. De Argentijn scoorde ruim een seconde voor het einde van de tweede verlenging een allesbeslissende driepunter: 129-127.

De Spurs hadden vier minuten voor het einde van de reguliere tijd nog tegen zestien punten achterstand aangekeken. Dat maakte de ploeg goed, waarna Ginobili zijn ploeg op 1-0 kon zetten in de best-of-sevenserie.

Ook lijntechnologie in badminton

Navolging van onder meer het tennis zal ook in het badminton gebruik gemaakt gaan worden van lijntechnologie. Vanaf volgende maand kunnen spelers bij de grote toernooien tweemaal per wedstrijd een beslissing van een scheidsrechter opnieuw laten beoordelen, zo maakte de internationale badmintonbond (BWF) bekend.

Volgende maand bij het Indonesisch Open kunnen spelers voor het eerst gebruik maken van de ultra-slow-motion die voor de challenges ingezet worden. Een beslissing dient direct na een gespeeld punt aangevraagd te worden en net als in het tennis blijft de challenge staan als een speler gelijk krijgt.

Palestijnen: Assads fiat voor aanslagen op IsraŽl

Een vanuit Damascus opererende militante Palestijnse groepering zegt van het regime van Bashar Assad toestemming te hebben om aanslagen op Israël te plegen. Het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina-Algemeen Commando (PFLP-GC) heeft het groene licht gekregen om Israëlische doelen aan te vallen vanuit het door Syrië gecontroleerde gedeelte van de Golan-hoogvlakte.

De toestemming is gekomen na de Israëlische luchtaanvallen op doelen in Syrië van afgelopen weekend. Een woordvoerder van het PFLP-GC heeft dit dinsdag tegen het persbureau AP gezegd.

De meeste Palestijnen in Syrië hebben geen partij gekozen in de strijd tussen het regime en de rebellen die Assad ten val willen brengen. Het PFLP-GC heeft dat wel gedaan: strijders van het Volksfront vechten met de regeringstroepen mee tegen de rebellen.

'Wiels vermoord om politieke reden'

Politicus Helmin Wiels is om politieke redenen vermoord. Dat zei Donald Valentina, voorzitter van de politieke partij opgericht door Wiels en bondgenoot van de politicus, tegen persbureau AP.

Wiels, zou recent toespraken hebben gehouden tegen corruptie en vrijdag nog een lokaal telecommunicatiebedrijf hebben beschuldigd van betrokkenheid bij een illegale loterij. "Ik denk dat het een politieke zet was", zei Valentina. "Misschien deden ze dit om hem de mond te snoeren."

NRC meldt dinsdag een brief in handen te hebben die Wiels, de leider van de grootste regeringspartij Pueblo Soberano, vorige week naar het Openbaar Ministerie en vier ministers op Curaçao stuurde. In die brief stelt Wiels mogelijke overtredingen van telecombedrijf UTS aan de orde.

Daarbij viel ook de naam van gokbaas Robbie dos Santos, die als belangrijke geldschieter van ex-premier Gerrit Schotte geldt. Na de verkiezingen in oktober besloot Wiels niet verder te gaan met de afgezette premier en een 'takenkabinet' te installeren.

De krant meldt verder dat er nog geen sectie verricht is op het lichaam van Wiels. Er zou geen patholoog-anatoom op Curaçao aanwezig zijn.

Wiels werd zondagavond op het strand bij Marie Pompoen getroffen door vijf kogels. De 54-jarige politicus werd al langer bedreigd en werd ook beveiligd. Op het moment van de schietpartij was de lijfwacht echter naar huis gestuurd.

Wiels' partij won in oktober de verkiezingen en vormt met enkele coalitiepartners de regering.

EuroparlementariŽr onderzoekt voedselfraude

De Nederlandse Europarlementariër Esther de Lange (CDA) gaat de komende maanden voedselfraudes in de Europese Unie onderzoeken. Voor het Europees Parlement gaat ze op zoek naar de oorzaken en de mogelijke oplossingen voor het toenemende aantal fraudegevallen met voedsel, maakte ze dinsdag bekend.

De Lange zal de verschillende incidenten van de afgelopen jaren onder de loep nemen. Een recent voorbeeld is de grootschalige fraude met paardenvlees dat als rundvlees werd verkocht en verwerkt. De Lange wil in ieder geval vergelijkbare strenge straffen in de verschillende EU-landen. Haar rapport wordt na de zomer verwacht.

Van Galen bondscoach nationale waterpoloŽrs

Robin van Galen wordt de nieuwe bondscoach van de waterpoloheren. De 41-jarige trainer is de opvolger van Johan Aantjes, die zijn functie per 1 oktober neerlegt.

Van Galen heeft een contract getekend tot en met de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro. Ook blijft Van Galen de heren van UZSC trainen. De Rotterdammer won tijdens de olympische spelen van 2008 goud met het Nederlandse waterpolodames.

Benicio Del Toro met Joaquin Phoenix in drama

Benicio Del Toro hoopt te kunnen samenwerken met Joaquin Phoenix in het misdaaddrama Inherent Vice van Paul Thomas Anderson. De Puerto Ricaanse acteur onderhandelt volgens de Amerikaanse filmsite The Wrap voor de rol van advocaat.

Het verhaal speelt zich af in de jaren zeventig. Phoenix speelt in Inherent Vice een wietrokende privédetective die de ontvoering van een jong meisje uitpluist. Het personage van Del Toro helpt hem altijd uit de brand, hoewel hij niet is gespecialiseerd in strafrecht.

Phoenix was vorig jaar te zien in The Master van Anderson. Voor Del Toro zou het de eerste keer zijn om met de regisseur samen te werken. De productie van de film begint volgende maand.

De 46-jarige Del Toro was vorig jaar als Mexicaanse drugscrimineel te zien in de misdaadthriller Savages van Oliver Stone. Hij is dit jaar nog te zien naast de Franse acteur Mathieu Amalric in het drama Jimmy P: Psychotherapy of a Plains Indian.


Benicio Del Toro met Joaquin Phoenix in drama (Foto: Novum)

Luijckx en NAC Breda uit elkaar

Kees Luijckx vertrekt na dit seizoen bij NAC Breda. De 27-jarige verdediger 'heeft besloten niet in te gaan op een contractverlenging bij NAC en zo zijn geluk te beproeven op de spelersmarkt', meldt de Brabantse club dinsdag. Zijn contract loopt eind juni af.

"Na een onrustig eerste deel van het seizoen, heeft het huidige bewind de club langzaamaan in rustiger vaarwater gebracht", zegt Luijckx. "Toch was de keuze niet moeilijk geweest, als ik er zeker van was geweest dat dit ook een garantie was voor sportieve prestaties. Ik ben het aan mezelf verplicht om te kijken of er zowel sportief als financieel iets voor me in het verschiet ligt."

De achtvoudig jeugdinternational is een product van de AZ-opleiding, maar in Alkmaar wist hij niet te slagen. Na huurperiodes bij Excelsior en ADO Den Haag streek hij in 2010 neer bij NAC. In 98 duels vond hij tienmaal het net voor de Bredanaars.

Opgepakte medewerkers coffeeshop weer vrij

De twee beheerders en een personeelslid van een coffeeshop in Maastricht die maandagavond werden opgepakt zijn weer op vrije voeten. Dat bevestigt een woordvoerder van de politie. Zij werden aangehouden omdat in hun zaak, coffeeshop Mississippi, softdrugs aan buitenlanders werd verkocht.

De medewerkers werden even na middernacht vrijgelaten. De handelsvoorraad softdrugs van de coffeeshop werd maandag ook in beslag genomen. Die voorraad wordt vernietigd, meldt de woordvoerder.

Over mogelijke acties dinsdag tegen de coffeeshops wil de politie niets kwijt. "Als wij meer acties gaan houden de komende dagen bij coffeeshops, dan kondigen we dat niet van tevoren aan."

Alleen de op een boot gehuisveste coffeeshop Mississippi is maandag bezocht, bevestigt de woordvoerder. Over het gebied rond die coffeeshop zijn recent de meeste overlastmeldingen binnengekomen, meldt de woordvoerder. Maandagavond leek er sprake van invallen in meerdere coffeeshops, maar daar was volgens de woordvoerder geen sprake van.

Coffeeshops in Maastricht openden zondag weer de deuren voor buitenlanders. Sinds de invoering van de wietpas mag dat niet meer. Burgemeester van Maastricht Onno Hoes waarschuwde donderdag nog dat als de coffeeshops zondag de deuren voor buitenlandse klanten zouden openen, daartegen zou worden opgetreden.

Dodental Bangladesh tot 705 gestegen

Het dodental als gevolg van het instorten van een fabrieksgebouw in Bangladesh blijft nog altijd stijgen. Inmiddels zijn er 705 doden geborgen. Dat hebben de Bengalese autoriteiten dinsdag gezegd. Het is onduidelijk hoeveel mensen er nog worden vermist. De ramp voltrok zich op 24 april.

Reddingswerkers graven nog altijd in het puin op zoek naar lijken. Er hangt een enorme stank tussen en rond de brokstukken omdat de lichamen door de hoge temperatuur in verregaande staat van ontbinding verkeren.

De Bengalese autoriteiten overwegen momenteel een moordzaak tegen de eigenaar van het fabrieksgebouw, Mohammed Sohel Rana, in te stellen. De vrouw van een van de nabestaanden heeft Rana ervan beticht haar man en anderen 'de dood in gedreven te hebben'. Als hij zou worden vervolgd en veroordeeld voor moord kan Rana de doodstraf krijgen.

Rana wordt vermoedelijk in ieder geval aangeklaagd voor nalatigheid, illegale bouwactiviteiten en het dwingen van mensen om aan het werk te gaan. Hem wacht een celstraf van zeven jaar als hij alleen voor deze vergrijpen wordt veroordeeld.

Honderden overlevenden van de ramp - er waren op het moment dat het gebouw instortte minstens 3200 mensen aanwezig - betoogden dinsdag in de buurt van de rampplek. Zij blokkeerden een snelweg om aandacht te vragen voor hun eis dat zij hun loon uitbetaald krijgen. Het verkeer ondervond urenlang hinder van de blokkade.

Rutten: "Een goed seizoen achter de rug"

Na de nederlaag van afgelopen zondag tegen RKC Waalwijk kan Vitesse de tweede plaats vergeten. Waar trainer Fred Rutten eerst nog baalde is hij nu blij met het behaalde doel.

Zondag had Rutten er nog de pest in dat zijn ploeg verloor en zo geen kans meer had op de tweede plaats. "Een paar dagen later ben ik blij dat we onze doelstelling hebben behaald. Door de nederlaag in Waalwijk kon ik daar zondag nog niet echt blij mee zijn", zegt Rutten op de clubwebsite van Vitesse. "Zondag overheerste vooral de teleurstelling. Nu ben ik blij dat we het seizoen als vierde weten af te sluiten."

Rutten wil het seizoen met Vitesse zondag mooie afsluiten als VVV-Venlo op bezoek komt. "Misschien zit er zelfs nog een derde plaats in. Laten we dat zondag in een hopelijk lekker vol stadion afwachten. De doelstelling is gehaald. We zijn verhuisd naar een nieuwe, fantastische accommodatie, we hebben steeds meer supporters naar het stadion gekregen en veel spelers hebben zich dit seizoen ontwikkeld."

"We hebben een goed seizoen achter de rug. Laten we dat niet vergeten. Dat willen we zondag in GelreDome in stijl afsluiten. De steun van de supporters was geweldig dit seizoen. Zowel uit als in Arnhem. Daar hebben we zeker punten mee behaald. Laten we het zondag met z’n allen goed afsluiten”, besluit Rutten.

Jongeren vaker slachtoffer criminaliteit

Jongeren onder de 25 jaar zijn vaker slachtoffer van criminaliteit dan oudere leeftijdsgroepen. Een kwart van de 15- tot 25-jarigen had te maken met criminaliteit, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek dinsdag.

De 15- tot 25-jarigen zijn vaker slachtoffer van geweld en vermogensdelicten dan 25-plussers, maar hebben minder vaak te maken met vandalisme. Van de jongeren onder de 25 was achttien procent het slachtoffer van een vermogensdelict. Het gaat dan meestal om fietsdiefstal en zakkenrollerij.

Naarmate mensen ouder worden, hebben ze minder vaak met criminaliteit te maken. Alleen als het om vandalisme gaat zijn er minder slachtoffers in de jongste en de oudste leeftijdscategorie. Bij jongeren kan dat komen doordat ze minder spullen hebben die kunnen worden vernield, meldt het CBS.

Jonge mannen en vrouwen zijn gemiddeld even vaak slachtoffer van een misdrijf als jonge vrouwen. Wel worden mannen vaker mishandeld en zijn vrouwen vaker het slachtoffer van diefstal en vandalisme.

In 2011 kregen bijna 25.000 jongeren tot 20 jaar slachtofferhulp. Mannen doen dat vaker dan vrouwen. Dat zou komen doordat zij vaker slachtoffer zijn van geweld. Daar staat tegenover dat vrouwen vaker slachtoffer zijn van een zedendelict, maar dat komt minder vaak voor.

Weer evacuatie Wetteren om gifstoffen in riool

Opnieuw hebben inwoners van het Oost-Vlaamse Wetteren hun huis moeten verlaten. Dinsdagochtend werden hoge concentraties giftige stoffen gemeten bij een riool, waarna de gemeente overging tot evacuatie. Dat heeft de gemeente Wetteren gemeld op haar website.

Na de ontsporing van een goederentrein die chemische stoffen vervoerde vrijdagnacht, werden woningen ook al ontruimd. Via bluswater dat in het riool terecht was gekomen drongen giftige dampen de panden binnen. Maandag meldde de gemeente nog dat het riool gespoeld was en dat er nergens meer giftige dampen waren gemeten. Dat dinsdag toch weer giftige stoffen werden gemeten heeft volgens de gemeente mogelijk te maken met een oud rioleringsstelsel.

In totaal meldden zich afgelopen weekeinde 49 mensen in het ziekenhuis met klachten. Twee mensen lagen maandagmiddag nog altijd op de intensive care. De meeste anderen zijn inmiddels ontslagen uit het ziekenhuis.

Anouk niet nerveus op Songfestivalpodium

Anouk stond maandagmiddag voor het eerst op het podium van het Eurovisie Songfestival. De zangeres, die Nederland vertegenwoordigt met het nummer Birds, repeteerde haar act. "Ik was niet nerveus, in tegendeel", zegt Anouk tegen Novum Nieuws.

"Ik was heel erg geconcentreerd. Het is toch voor mij een nieuwe hal. Je weet niet hoe dingen gaan en ik wil dat het goed gaat." Anouk wist met haar repetitie te imponeren met een feilloze en loepzuivere versie van Birds. "Ik ben maar met een ding bezig en dat is het zo goed mogelijk zingen."

Omdat Anouk geen grootse act heeft, ging het repeteren sneller. Waar de meeste andere deelnemers vier keer hun nummer zongen, had Anouk genoeg aan drie keer. "Het ging alleen maar om het liedje. Ik heb geen poespas op het podium, dus ja, dan gaat het sneller."

Vooral het camerawerk stond maandag centraal. Dat is bijgesteld, zodat Anouks achtergrondzangeressen beter in beeld komen. "Je zag ze nu alleen een beetje van achteren. Ze zijn zo mooi, die moeten we toch twee keer of zo goed in beeld."

Anouk brengt Birds ten gehore vanaf een klein podium voor het grote podium. Ze is een van de weinige acts die voor die opstelling kiezen en dus dichter op het publiek staan. "Bang om afgeleid te worden door die fans? Nee joh, dat is toch helemaal te gaaf!"

Cocu: "Het totaalplaatje moet kloppen"

Na de laatste competitiewedstrijd van PSV wil de club via een persconferentie bekend maken wie volgend seizoen de hoofdtrainer is. Philip Cocu lijkt de aangewezen man.

Naar verwachting vertrekt Dick Advocaat aan het einde van het seizoen uit Eindhoven. Cocu is de beoogd opvolger, maar de voormalige speler van onder meer PSV en Barcelona heeft zijn handtekening nog niet gezet. Cocu wil wel een goed gevoel hebben wanneer hij zijn loopbaan als trainer start.

"We moeten bij de club wel allemaal dezelfde kant op willen", zegt Cocu tegenover het Algemeen Dagblad. "Ik heb duidelijk aangegeven hoe ik het graag wil hebben. Ik kan maar één keer starten als hoofdtrainer, dan moet je dat wel met een goed gevoel doen. Het totaalplaatje moet kloppen."

Cocu ziet zijn technische staf graag aangevuld met Ernest Faber en Chris van der Weerden. "Dat is belangrijk voor mij, inderdaad. Ik weet precies wat ik aan Chris heb, we hebben dit seizoen ook goed gewerkt bij de A1."

Plants vs Zombies 2 in juli verkrijgbaar

Het strategiespel Plants vs Zombies krijgt over twee maanden een vervolg. Gamestudio Popcap heeft bekendgemaakt dat Plants vs Zombies 2: It's About Time in juli verschijnt. Voor welke spelcomputers de game in de maak is, is niet bekendgemaakt. Het eerste deel, dat in 2009 verscheen voor de pc en Mac, is inmiddels ook verschenen voor smartphones, tablets en verschillende spelcomputers.

In het strategiespel moeten spelers planten, die kunnen schieten, exploderen of vijanden kunnen opeten, in een tuin plaatsen. Het doel is om het huis te beschermen tegen een grote hoeveelheid zombies die in steeds grotere hoeveelheden op het huis af strompelen.

Plants vs Zombies werd vier jaar geleden uitgegeven. Mede door het succes van het spel werd gamestudio Popcap in 2011 opgekocht door Electronic Arts. Het is niet bekend hoeveel exemplaren van het spel verkocht en gedownload zijn.


Plants vs Zombies 2 in juli verkrijgbaar (Foto: Novum)

Feyenoord heeft opvolger Brard binnen

Damiën Hartog is door Feyenoord aangesteld als hoofd jeugdopleidingen. Vanaf volgend seizoen is hij de opvolger van Stanley Brard.

Brard maakte reeds bekend dat hij Feyenoord gaat verlaten voor FC Gabala in Azerbeidzjan. In de zoektocht naar een opvolger is Feyenoord uitgekomen bij Hartog, de 38-jarige trainer van de A1 van Feyenoord.

Hartog tekent een contract voor een jaar. Hij wordt op zijn beurt vervangen door Roy Makaay, die na de zomer de A1 gaat trainen.

Tandarts trekt 11 gezonde tanden

Een 41-jarige vrouw heeft in Duitsland een bezoek aan de tandarts duur moeten bekopen. De arts trok bij haar zonder medische noodzaak 11 tanden. Hij mag daarom zijn beroep van de rechter twee jaar niet meer uitoefenen. Dit meldt Bild, de grootste Duitse krant, dinsdag op zijn website.

Over het motief van de 42-jarige tandarts Thorsten S. is niets bekend. Volgens experts kan het zijn dat een tandarts meer geld verdient door tanden te trekken en vervolgens een prothese aan te meten dan door een tand te redden. Maar dat zou niet vaak voorkomen.

Tandarts trekt 11 gezonde tanden
Tandarts trekt 11 gezonde tanden (Foto: ANP)

Oud-winnaar Horner mist Ronde van CailforniŽ

Chris Horner mist dit jaar de Ronde van Californië. De winnaar van 2011 heeft nog steeds last van knieproblemen, meldt wielerploeg Radioshack.

De Amerikaan heeft sinds het eind van de Tirreno-Adriatico (begin maart) problemen met zijn knie. Hij moest vervolgens in de Ronde van Catalonië opgeven en liet de Ronde van Baskenland aan zich voorbijgaan. De renner hoopt in de Ronde van Zwitserland begin juni zijn rentree te maken.

Eerder werd bekend dat Tom Boonen de Amerikaanse koers ook moet missen. De Belg is nog niet genoeg hersteld van zijn val in de Ronde van Vlaanderen. Vorig jaar pakte Robert Gesink van Blanco Pro Cycling, dit jaar niet aanwezig in Californië, de eindzege.

[Giro] Casar eerste uitvaller na breuk handwortelbeentje

Sandy Casar is eerste renner die de ronde van Italië moet verlaten De veteraan van FDJ is maandag gevallen en brak hierbij een handwortelbeentje.

Casar kwam maandag een kwartier later binnen dan de winnaar Luca Paolini. Hij werd na de finish direct naar het ziekenhuis gebracht. In het ziekenhuis werd een breukje geconstateerd, wat zijn einde van de wedstrijd betekende. De Fransman zal zo'n drie weken uit de running zijn.

XSEED wordt Marvelous USA

Het Amerikaanse bedrijf XSEED gaat tegenwoordig door het leven als Marvelous USA. Dat heeft de Japanse eigenaar Marvelous AQL bekendgemaakt. Marvelous USA wordt nu de officiële Amerikaanse tak van het Japanse bedrijf.

Shinichi Suzuki blijft aanwezig als CEO, dezelfde positie die hij had voor de naamswijziging. Verder verandert er weinig: het XSEED-team blijft zoals het nu is en de focus op pc-, console-, en handheldspellen wordt ook niet aangescherpt. 

Voor de consument geldt dat zij er niets van merken. XSEED zal voort blijven bestaan als merknaam.

Wel komt er een tweede label: Marvelous Online. Deze afdeling gaat zich bezig houden met social en online games. Verwacht wordt dat er een uitbreiding op de planning staat, aangezien eerder dit jaar Atlus’ Online Division aangekocht is.

XSEED is in 2004 opgericht door voormalige Square Enix-medewerkers, voornamelijk om Japanse spellen te lokaliseren naar het westen. In 2008 kreeg het banden met de huidige eigenaar.

Volgende week knallen met Psycho Krieg

Psycho Krieg, het zesde personage waarmee in Borderlands 2 geknald kan worden, is vanaf volgende week te downloaden. Zet 14 mei maar alvast in je agenda als je reikhalzend hebt uitgekeken naar de komst van de eerste speelbare Psycho in de serie.

Het tweede downloadable personage voor Borderlands 2 komt ongeveer gelijktijdig uit op alle platformen. Pc en Xbox 360 krijgen hem de veertiende en PlayStation 3 mag hem een dag later verwelkomen. 

Season Pass-houders vissen achter het net: Psycho Krieg is geen onderdeel van het pakket. Voor iedereen geldt dus dat hij 800 Microsoft Points, omgerekend een tientje op de andere platformen, gaat kosten.

Psycho Krieg is een opvallend personage binnen de franchise. Eén van zijn skills is dat hij sterker wordt naarmate hij meer damage krijgt - inclusief friendly fire. Daarnaast ligt de focus bij hem op melee-aanvallen. 

'Laat patiŽnt meebetalen aan second opinion'

Patiënten die een second opinion willen moeten daar zelf aan meebetalen. "Een second opinion leidt zelden tot een andere diagnose, is dat nou een goede besteding van zorggeld?", zei voorzitter van de Orde van Medisch Specialisten Frank de Grave op Radio 1.

De orde deed een peiling onder zevenduizend artsen en zorgverleners, van wie er dertienhonderd reageerden. Daarvan is twee derde voor een eigen bijdrage. Het is volgens De Grave een van de weinige maatregelen die bij medisch specialisten en artsen op steun kan rekenen. "Het is een van de beter verdedigbare maatregelen, als je ervan uitgaat dat maatregelen moeten worden genomen om de zorg betaalbaar te houden."

Het zou goed zijn als er een drempel voor een second opinion komt. "Al was het maar om ervoor te zorgen dat degene die een second opinion wil zich afvraagt of het echt nodig is deze kosten te maken." Hij wees erop dat sommige mensen zelfs een derde arts in het buitenland raadplegen. Het is volgens De Grave aan de politiek om de bepalen of de eigen bijdrage bijvoorbeeld inkomensafhankelijk moet worden gemaakt.

'PGR5 wordt mid mei getoond'

Ontwikkelaar Lucid Games heeft laten weten dat mid mei interessant is voor zowel developer als gamer. Wat er precies gaat gebeuren, heeft de studio niet laten weten.

De aankondiging is gedaan op de Facebook-pagina van het bedrijf. Rond dezelfde periode toont Microsoft ook zijn nieuwe Xbox, 21 mei om precies te zijn. Dichter bij mid mei komt dat niet.

Vermoelijk gaat het om de officiële aankondiging van Project Gotham Racing 5, die eveneens vermoedelijk gaat uitkomen op de nieuwe Xbox. Plus: het is Microsofts eigen IP, dus de kans is groot dat in dit geval één plus één ook twee is.

China ontkent aantijgingen van cyberaanvallen

Het Chinese leger heeft dinsdag opnieuw ontkend cyberaanvallen uit te voeren, zoals de Verenigde Staten beweren. Het leger zei juist dat de twee partijen samen moeten werken in de strijd tegen wereldwijde computercriminaliteit.

Een onderzoeker van het Volksbevrijdingsleger zei dat de aantijgingen in een rapport van het Pentagon aan het adres van China onverantwoordelijk zijn en bovendien schadelijk zijn voor het wederzijdse vertrouwen. Volgens de onderzoeker hebben het Chinese leger en de regering nooit toestemming gegeven voor hacken.

In het rapport, dat maandag verscheen, schrijft het Pentagon voor het eerst dat sommige aanvallen op Amerikaanse computersystemen vermoedelijk 'direct kunnen worden toegeschreven aan de Chinese regering en het Chinese leger'.

Radwanska stelt teleur in Madrid

Agnieszka Radwanska is bij het WTA-toernooi van Madrid al in de tweede ronde uitgeschakeld. De nummer vier van de plaatsingslijst ging kansloos onderuit tegen Laura Robson: 3-6 en 1-6, Voor de Britse is het pas haar eerste overwinning tegen een speelster uit de mondiale top vijf.

Voor Samantha Stosur viel het doek zelfs al in de eerste ronde. De als negende geplaatste Australische verloor met 6-7 (7) en 2-6 van Carla Suarez Navarro uit Spanje. Maria Sharapova (2) en Victoria Azarenka (3) wonnen hun openingspartij wel. Angelique Kerber (6) en Sara Errani (7) bereikten maandag zelfs al de derde ronde.

Boonen stelt rentree uit

Tom Boonen kan voorlopig nog niet zijn rentree maken in het wielerpeloton. De Belgische coureur van Omega Pharma-Quick Step is nog niet voldoende hersteld van de blessures die hij op 31 maart bij een valpartij in de Ronde van Vlaanderen opgelopen heeft.

Teammanager Patrick Lefevere geeft tegenover Sporza uitleg. "Hij heeft nog last van de knie waaraan hij geopereerd is en ook zijn dijbeen en zijn rug doen pijn. Dat moet eerst behandeld worden, de rest volgt wel. Tom traint wel al, maar nog niet voluit. De Ronde van Californië is dit jaar ook erg zwaar en het is niet de bedoeling dat een renner als Boonen als figurant rondrijdt."

Boonen had zijn rentree gepland in de Ronde van Californië, die dit weekend van start gaat, gepland. Het is nog niet bekend op welke koers hij zich nu zal gaan richten.

Brand op woonwagenkamp Swalmen

Op een woonwagenkamp in het Limburgse Swalmen heeft in de nacht van maandag op dinsdag een brand gewoed. Daarbij zijn een tourcaravan en een heftruck uitgebrand. Dat meldde de brandweer. Er raakte niemand gewond.

De brand is rond 3 uur 's nacht uitgebroken op het woonwagenkampje aan de Witte Koeweg. De brandweer kon voorkomen dat ook een woonwagen en een tweede heftruck vlam vatten. Deze raakten wel beschadigd, aldus de brandweer.

De brandweer had het vuur snel onder controle. Het is nog niet bekend wat de oorzaak was van de brand.

Brand op woonwagenkamp Swalmen
Brand op woonwagenkamp Swalmen (Foto: ANP)

Duitsers dood door vulkaanuitbarsting

Op de Filipijnen zijn dinsdag vier buitenlandse bergbeklimmers en hun Filipijnse gids om het leven gekomen door een vulkaanuitbarsting. Onder de slachtoffers waren drie Duitsers, zei de gouverneur van de provincie Albay dinsdag.

De bergbeklimmers waren op weg naar de top van de circa 2500 meter hoge vulkaan Mayon toen de berg onverwachts een aswolk uitstootte. De sporters zijn mogelijk door giftige gassen om het leven gekomen.

De Mayon, die op zo'n 350 kilometer van de hoofdstad Manilla ligt, is de meest actieve vulkaan op de Filipijnen. De laatste uitbarsting was in 2009.

Toch mobiel bellen en sms'en bij storing

Mensen kunnen bij lange storingen toch mobiel bellen en sms’en. KPN, T-Mobile en Vodafone hebben afgesproken dat ze elkaars telefoon- en sms-verkeer tijdelijk overnemen bij grote storingen.

Dat maakt minister Henk Kamp (Economische Zaken) dinsdag bekend bij de Europadag in Den Haag waar hij met eurocommissaris Neelie Kroes en ondernemers spreekt over wat er moet gebeuren om Nederland voorop te laten lopen op ICT-gebied.

Kamp verwacht dat de aanbieders van mobiele telefonie eind dit jaar gebruik gaan maken van elkaars netwerk. Deze zomer wordt het zogeheten "regionale roaming" getest. De minister is blij met de gemaakte afspraken. "Nederland is één van de weinige landen met een dergelijke voorziening."

Vooralsnog zijn alleen afspraken gemaakt over mobiele telefonie en sms'en. Met de telecomaanbieders gaat Kamp bekijken of het nodig en mogelijk is ook mobiel internet over te nemen tijdens een grote storing waarbij zeker 500.000 klanten in een regio worden getroffen. Die storing moet naar verwachting langer dan 3 dagen gaan duren.

In een brief aan de Tweede Kamer wijst de minister erop dat het overnemen van mobiel dataverkeer complex is, omdat dit "veel meer capaciteit vraagt van het mobiele netwerk van de operator die de klanten overneemt. De kans op uitval van het gehele mobiele communicatienetwerk van die operator wordt hierdoor groter waarmee de oplossing een averechtse werking kan hebben." Bovendien is er op steeds meer plaatsen wifi, waardoor er toch gegevens kunnen worden uitgewisseld, stelt Kamp.

KPN, T-Mobile en Vodafone gingen om tafel nadat veel Vodafone-klanten in april 2012 dagenlang niet konden bellen, sms'en internetten. De storing ontstond toen door een brand in Rotterdam een van de grootste netwerkcentrales van Vodafone uitviel.

Toch mobiel bellen en sms'en bij storing
Toch mobiel bellen en sms'en bij storing (Foto: ANP)

Twee keer zoveel filerijders in Rotterdam

In Rotterdam staan bijna twee keer zoveel mensen iedere week meer dan een uur in de file als in de rest van Nederland. Bijna een kwart (22 procent) van de automobilisten die door Rotterdam moeten staat iedere week een tot tweeënhalf uur vast, concludeert De Verkeersonderneming uit een peiling die het heeft laten uitvoeren door Maurice de Hond. Voor het onderzoek werden 1400 Nederlanders gepeild, van wie er vijfhonderd wonen of werken in Rotterdam.

De Verkeersonderneming is een uitvoeringsorganisatie van het ministerie van Infrastructuur en Milieu en is opgericht om mensen meer buiten de spits te laten rijden. De organisatie stelt dan ook dat het grotere fileleed vooral komt doordat te veel mensen tegelijk rijden. Het grote aantal voertuigen dat de Rotterdamse wegen moeten verwerken zou niet de voornaamste oorzaak zijn.

Het tijdstip waarop automobilisten de weg op gaan maakt volgens De Verkeersonderneming zo veel uit, dat een file al zou kunnen worden voorkomen als ze enkele minuten eerder of later de weg op gaan. Woensdag start een campagne om automobilisten 'flexibeler' te laten reizen. Daarin worden automobilisten afgeschilderd als kuddedieren. Steeds weer staan ze volgens de uitvoeringsorganisatie op hetzelfde tijdstip en op dezelfde plek in de file, waar ze vaak dezelfde mensen om zich heen zien.

Veel filerijders zouden steeds minder begrip ervaren wanneer zij worden vertraagd door files, al is geen vergelijking gemaakt met een eerdere peiling. Gevraagd of te laat komen door een file minder wordt geaccepteerd 'dan vroeger', antwoordt 45 procent bevestigend. Een meerderheid bespreekt dit regelmatig met de partner, maar slechts 22 procent van de filerijders praat hierover met zijn werkgever. Volgens minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) staan werkgevers er vaker voor open hun werknemers wat eerder of later te laten beginnen.

Ook asielzoekers in Rotterdam in hongerstaking

Ook vreemdelingen in Rotterdam zijn in hongerstaking gegaan. Zestig mensen die in het detentiecentrum bij Rotterdam The Hague Airport zitten hebben maandag hun lunch aan de bewakers teruggegeven met de mededeling dat ze in hongerstaking gaan, bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie dinsdag. Volgens Trouw en AD gaat het om uitgeprocedeerde asielzoekers.

De asielzoekers protesteren volgens de kranten tegen de in hun ogen inhumane vreemdelingendetentie. Ze mogen volgens het AD nauwelijks buiten hun cel komen en er zijn geen activiteiten. "Het is een 'sick building' waar iedereen gek van wordt", zegt advocaat Frank van Haren, die een van de hongerstakers bijstaat, in de krant.

Vorige week gingen twintig asielzoekers die vastzitten op Schiphol al in hongerstaking. Maandagavond waren er nog tien in hongerstaking. Deze asielzoekers zijn niet uitgeprocedeerd, maar omdat ze Nederland via Schiphol zijn binnengekomen mogen zij de asielprocedure niet in vrijheid afwachten. Dat geldt niet voor asielzoekers die over land arriveren. De asielzoekers op Schiphol protesteren volgens Trouw tegen die ongelijke behandeling.

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) werkt aan een humanere aanpak in de vreemdelingenketen. In theorie kan dat betekenen dat hij met alternatieven voor de grensdetentie komt. GroenLinks, D66 en PvdA vinden dat asielzoekers vaak te lang worden vastgezet.

Tom Cruise tekent voor Mission: Impossible 5

Tom Cruise speelt de hoofdrol in Mission: Impossible 5 en gaat de film ook coproduceren. Dat maakten productiemaatschappijen Paramount en Skydance maandag bekend, schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline. Alleen het vierde deel, Ghost Protocol, bracht tot nu toe wereldwijd al ruim 700 miljoen dollar op en geruchten over een vijfde deel circuleerden dan ook al tijden.

Over het plot van de film is nog niets bekend, anders dan dat de inmiddels bijna 51-jarige Cruise weer in de rol kruipt van geheim agent Ethan Hunt. Of Jeremy Renner, Ving Rhames en Paula Patton weer van de partij zijn, is nog onduidelijk.

Naar verluidt gaat Christopher McQuarrie de film regisseren aan de hand van zijn eigen scenario. Hij is in elk geval geen vreemde van Cruise. Hij schreef immers de scenario's van Jack Reacher, die hij ook regisseerde en van Valkyrie, beide met Cruise in de hoofdrol.

Ook is McQuarrie scenarist van het volgend jaar te verschijnen All You Need is Kill, wederom met Cruise in de hoofdrol, en van Top Gun 2. Er wordt al jaren getracht dit straaljagerepos van de grond te krijgen, liefst met Cruise in zijn oude rol van piloot Maverick, maar daar heeft de superster nog niet voor getekend.

Het is nog niet zeker wanneer de opnames van Mission: Impossible 5 van start gaan, maar de film moet in 2015 in de bioscoop verschijnen.


Tom Cruise tekent voor Mission: Impossible 5 (Foto: Novum)

Eerste zomerse onweersbuien in aantocht

De eerste onweersbuien van deze lente komen dinsdagmiddag vanuit het oosten Nederland binnen. In de avond bereiken die het westen, verwacht een woordvoerder van weeronline.nl.

De onweersbuien zijn zeer lokaal en gaan gepaard met een 'redelijke neerslag' en windstoten tot 65 kilometer per uur. "Omdat ze zo lokaal zijn zul je er in veel plaatsen niets van merken", zegt de woordvoerder.

Het duurt even voordat de onweersbuien het strand bereiken, maar toch is het daar dinsdag niet goed toeven. "Vanuit het zuidwesten komt bewolking binnen. In Zeeland is het nu al bewolkt. Er staat dus weinig zon en er is redelijk wat wind", waarschuwt de woordvoerder. "Ik zou vandaag eerder kiezen voor een fietstocht."

In het hemelvaartsweekeinde, vanaf donderdag, wordt het koel en wisselvallig. "We verwachten losse buien bij een maximale temperatuur van 12 tot 16 graden."

TNT Express bezorgt PostNL verlies

PostNL heeft in het eerste kwartaal een verlies geleden van 410 miljoen euro. Vorig jaar boekte de postbezorger in dezelfde periode nog een winst van 633 miljoen euro. PostNL moest 440 miljoen euro afschrijven op de aandelen TNT Express, nadat de overname door UPS afketste. Dat meldt PostNL dinsdag.

De postbezorger zag de omzet met 0,8 procent licht toenemen. Het bezorgen van pakjes en de internationale activiteiten van PostNL compenseerden voor de slechtere resultaten van briefpost. Het aantal te verwerken brieven daalde met 9,5 procent. De omzet voor dit onderdeel daalde met 31 miljoen euro naar 538 miljoen.

Het grootste pensioenfonds van PostNL had aan het einde van het eerste kwartaal een dekkingsgraad van 104,9 procent. Omdat dit boven het minimum van 104 procent is, hoefde de postbezorger de reserves niet verder aan te vullen. Wel heeft PostNL in deze periode de laatste verplichte nabetaling gedaan in het pensioenfonds.

John de Mol niet blij met ontboezemingen Paay

John de Mol vindt het helemaal geen compliment dat hij voorkomt in de biografie van Patricia Paay. In het boek onthult de diva dat ze jaren geleden een spannende nacht met De Mol beleefde. De tv-tycoon noemt Paays boek 'een tragische poging om nog even de aandacht te trekken'.

De Mol trekt het verhaal van Paay in twijfel. "Ik kan niet bewijzen dat wat zij beweert onzin is. Daar staat tegenover dat zij niet kan bewijzen dat het waar is." Volgens Paay dook ze in de jaren tachtig het bed in met De Mol, die destijds manager van The Star Sisters was. Na een optreden zou hij met een fles wijn bij haar voor de deur hebben gestaan.

"Ik kan het me in ieder geval niet herinneren, dus het heeft weinig indruk gemaakt. Mocht het al kloppen", sneert De Mol. "Feit is dat ik doorgaans niet met flessen wijn in mijn auto rondrijd."

De Mol is niet de enige die niet blij is met het boek van Paay, dat vrijdag verscheen. Ook Waylon, met wie Paay naar eigen zeggen een seksrelatie heeft gehad, blijft ontkennen dat hij ooit met de diva het bed in is gedoken. In haar biografie, die is geschreven door Bert van der Veer, beweert Paay ook het bed te hebben gedeeld met David Bowie.

EA maakt Star Wars

Nu LucasArts is opgeheven heeft Disney een deal gesloten met Electronic Arts. De ontwikkelaar zal voortaan bijna alle Star Wars-games ontwikkelen en uitgeven. EA zal zich gaan richten op de console- en pc-versies van de games. Disney neemt de online en mobiele games voor zich.

EA laat Battlefield-ontwikkelaar DICE en Dead Space-ontwikkelaar Visceral Games naast BioWare aan de nieuwe Star Wars-games werken. De games kunnen elementen uit films bevatten maar zullen nieuwe verhalen zijn in het Star Wars-universum.

Super Ubi Land moet naam veranderen

De Wii U eShop-exclusieve game Super Ubi Land moet van Ubisoft zijn naam veranderen. Ubisoft gaf aan dat de titel van het spel verwachtingen kon scheppen of verwarrend kon zijn. De ontwikkelaar gaf aan Ubisoft te begrijpen.

Ontwikkelaar Notion Games gaf na negatieve reacties van fans op het hele verhaal aan dat Ubisoft gelijk heeft om hun bedrijfsnaam te beschermen. De ontwikkelaar werkt momenteel aan een andere game terwijl ze met Ubisoft in gesprek zijn over de naam van Super Ubi Land.

Crowdfunding Shadow of the Eternals van start

De crowdfunding van Shadow of the Eternals is van start gegaan. Het project wordt niet georganiseerd via het bekende Kickstarter maar gewoon via de eigen website van de ontwikkelaar. De ontwikkelaar heeft anderhalf miljoen dollar nodig voor het project.

De ontwikkelaar geeft aan dat als er niet genoeg opgehaald wordt, het project alsnog door kan gaan en het gedoneerde geld in het project gestopt wordt. Mochten de donaties en het eigen geld niet genoeg zijn dan worden de donaties teruggestort. Geld doneren kan tot en met 7 juni. De eerste episode van het spel moet in het derde kwartaal van 2014 uitkomen voor Windows en Wii U. 

Nintendo komt met E3-evenement

Alhoewel Nintendo geen grote presentatie zal houden, zoals elk jaar op de E3, zullen ze dit jaar wel een speciaal evenement organiseren op de beursvloer voor de pers. Dit evenement wordt georganiseerd door Shigeru Miyamoto en Reggie Fils-Aime.

De Amerikaanse pers heeft een uitnodiging gekregen voor dit evenement dat 'Come Play With Us @ The Wii U Software Showcase' heet. Het besloten evenement zal gehouden worden op de beursvloer bij de stand van Nintendo om 10:30 uur Amerikaanse tijd. Er is nog niet bekend of dit evenement ook een livestream zal krijgen voor de thuisblijvers.


Magie in The Night of the Rabbit

Daedalic Entertainment heeft de eerste trailer voor The Night of the Rabbit online gezet. In deze adventuregame speel je met Jerry Hazelnut die opgeleid gaat worden tot Magiër en de geheimen van Mousewood moet ontdekken.

De game staat gepland voor een release op 29 mei en krijgt een release op Windows en Mac. Daedalic Games is bekend van onder andere: Deponia, Edna & Harvey: The Breakout , The Dark Eye: Chains of Satinav en The Whispered World. Bekijk hieronder de eerste trailer.

Dennaton Games plaatst mysterieuze code online

Ontwikkelaar Dennaton Games, bekend van Hotline Miami, heeft een mysterieuze code op Twitter geplaatst. Er is nog niet bekend wat de code inhoud en veel gamers op het internet houden zich er ook mee bezig om de code te ontcijferen.

De code, LSSRUTB UYO SEEL LNLS ERED LEH, staat op de Twitterfeed van Hotline Miami. Of de Tweet gaat over het al bekendgemaakte tweede deel of misschien een port van het eerste deel is niet bekend. Misschien dat jullie de code kunnen kraken?

Nieuwe patch voor SimCity

Deze week zal de game SimCity een nieuwe patch krijgen in de vorm van 'Update 3.0'. In de patch zitten, hopelijk, bugfixes voor onder andere het verkeer wat nog steeds dramatisch is. Naast de patchcontent voor het verkeer komen ook andere zaken aan bod.

Wanneer deze week de patch online komt is nog niet bekendgemaakt maar bekijk hieronder de patchnotes.

Update 3.0 Notes 

• New: Added more Hotel models to increase hotel variety. 
• Traffic: Updated routing system to improve traffic. Routing system now understands more information about u-turns, required vehicle stops, and vehicle behavior on certain road types. This should make traffic smarter. 
• Traffic: Commercial and industrial buildings stagger their work shifts to start throughout commute hours instead of at the top of the hour. This should reduce traffic. 
• Traffic: Fixes one issue where a car won't move causing traffic to back up behind it. 
• Traffic: Vehicles can now make right turns on Red. This should improve some cases of traffic. 
• Traffic: Trading polish that will improve regional traffic when one city has a lot of jobs and its neighboring city has a lot of workers. 
• Air Pollution: Fixed more issues where cities that placed air polluting buildings received large amounts of air pollution from unknown sources. 
• Service Vehicles: Fix for disappearing service vehicles on cities that whose vehicles had disappeared before update 2.
• School Buses: Fix for issue where school buses were getting stuck at neighbor's city or arcology. 
• Audio: Tuned audio on French Police Station. 
• Trading: Fixed issue where fire servers were not trading consistently between Brakeman's Folly and Twain in Whitewater Valley. 
• Trading: Sewage trading: Sewage will now take a more direct route to regional sewage plant instead of throughout the city. 
• Trading: Made gifting more reliable. 
• Ferry Terminal: Ferry Terminal can now send its sewage to the output pipe and treatment plant. 
• RCI Tuning: Fixed issue where sims going to a park via transit would sometimes lose their money or happiness on the way home. 
• RCI Tuning: Bulldozing abandoned or rubble buildings will now prevent new developments for 6-12 hours. 
• RCI Tuning: Less Happiness is taken from wealth 2 and 3 buildings when rent is due when no money is present. 
• RCI Tuning: Fix for issue some users experienced where buildings would stay abandoned because moving trucks would not be able to move in. 
• Trees: Trees now last longer, but also do not eliminate as much ground pollution. 
• Radiation: Radiation causes less ground pollution than previously. 
• Transit: Changed thought bubble suggestion to add more trains to deal with crowded passenger trains to suggest that you add more train stations. 
• Transit: Improvements to lights to make rail look better at night. 
• Transit: Streetcar stops can now be placed directly on standalone streetcar tracks, and passengers can walk along the tracks to them. 
• Transit: Tuned the chance buses or streetcars will go to high-traffic stops first as a minor traffic improvement. 
• Roads: University pedestrian paths can now cross streets. 
• Manufacturing Trucks: Fixed issue some users experienced where manufacturing trucks left the city and were lost permanently. 
• Delivery Trucks: Fixed issue where some users would experience a loss of resources is their delivery trucks returned to garages without proper storage. 
• Sports Parks: Tuned the amount of skateboarders and neighborhood athletes at the sports parks. 
• Data Layers: Zones are now visible in heavy data layers. 
• Edit Mode: Added more valid snap points in edit mode. This improvement is most noticeable on Parks. 
• Buildings: Addressed some cases where buildings would stack on one another.

Jarenlang ontvoerde vrouwen teruggevonden

In de Amerikaanse staat Ohio zijn maandag drie vrouwen levend teruggevonden, van wie twee waarschijnlijk zo'n 10 jaar geleden als tieners werden ontvoerd. Dat heeft de politie bekendgemaakt.

De vrouwen werden in een huis in Cleveland aangetroffen, niet ver van de plek, waar ze jaren geleden voor het laatst waren gezien, aldus de politie. Een buurman was naar het huis gegaan, nadat hij geschreeuw had gehoord. Een van de vrouwen belde de politie met de mobiele telefoon van de buurman. De eigenaar van het pand zou gearresteerd zijn.

De vrouwen zijn naar het ziekenhuis gebracht. Hun gezondheidstoestand is volgens de politie goed.

Jarenlang vermiste vrouwen teruggevonden
Jarenlang vermiste vrouwen teruggevonden (Foto: ANP)

Militaire oefening Perzische Golf van start

De marines van de Verenigde Staten en 41 andere landen zijn in Bahrein voor een militaire oefening in de Perzische Golf. De marines gaan onder meer oefenen hoe om te gaan met zeemijnen in een oorlogssituatie.

De oefening, die tot 30 mei duurt, wordt geleid door de VS. Volgens de Amerikaanse marine is de oefening niet specifiek gericht op Iran. Iran heeft in het verleden echter meermaals gedreigd belangrijke zeeroutes in de Perzische Golf te blokkeren als vergelding voor Westerse sancties.

OM CuraÁao onderzoekt dreigfilmpje na dood Wiels

Het Openbaar Ministerie op Curaçao is een onderzoek gestart naar een video die vlak na de moord op de Curaçaose politiek leider Helmin Wiels op Youtube is verschenen. In de video genaamd Patriota: Mensage pa Korsou kondigt een gemaskerde man in het Papiaments met een vervormde stem aan dat 'nu de eerste pion is gevallen er nog meer moorden op landverraders zullen volgen'. Het OM probeert de herkomst van het filmpje te achterhalen.

De charismatische politieke leider van de grootste partij van Curaçao, Pueblo Soberano, werd zondagavond door een nog onbekende schutter neergeschoten op het strand bij Marie Panpoen, even ten zuidwesten van Willemstad. De politie en het OM hebben in een persconferentie diezelfde avond geen nadere details gegeven en doen dat tot op maandagavond lokale tijd niet.

Wat het publiek merkt is dat er soms vliegtuigen en een helikopter van de luchtmacht langs de kust patrouileren. Dat geeft voeding aan de gedachte dat de daders mogelijk van buiten Curaçao komen. Eerder had premier Mike Eman van Aruba aangegeven dat de grenzen extra bewaakt zullen worden.

Vanwege het ontbreken van officiële verklaringen van de kant van justitie, is er een wilde geruchtenmachine op gang gekomen, die de aanslag op Wiels linken aan zijn strijd tegen corruptie. Juist deze week had Wiels aangekondigd met nieuwe bewijzen te komen over vermeende illegale loterijspelletjes. Veel mensen denken daarom dat de daders in die hoek moeten worden gezocht, maar politie en justitie willen daar niets over zeggen.

Vriend van Boston-verdachte op borgtocht vrij

Een vriend van Dzhokhar Tsarnaev, de verdachte van de aanslag op de marathon van Boston, mag op borgtocht vrijkomen. Dat heeft een Amerikaanse rechter maandag bepaald. De 19-jarige Robel Phillipos wordt beticht van het afleggen van een valse verklaring.

Volgens de autoriteiten heeft Phillipos gelogen over het feit dat hij na de aanslag de kamer van Tsarnaev heeft bezocht. Als hij wordt veroordeeld kan hij maximaal acht jaar cel krijgen. Phillipos mag nu zijn proces in vrijheid afwachten, maar wordt wel onder elektronisch huisarrest geplaatst.

Vertraagde terugkeer voor inwoners Wetteren

Sommige inwoners van het Oost-Vlaamse Wetteren, waar vorige week een trein met chemische stoffen ontspoorde, zullen langer moeten wachten voor ze terug naar huis kunnen. Dat heeft de gemeente Wetteren op haar website laten weten. Het gaat om de mensen die binnen een straal van 250 meter van het ongeluk wonen.

De meeste omwonenden mochten sinds maandag terug naar huis. Ze werden daarbij begeleid door mensen die controlemetingen uitvoerden. Bij een aantal van deze controlemetingen werden ongunstige waarden gemeten, waardoor de gecoördineerde terugkeer vertraging heeft opgelopen. De mensen die nog stonden te wachten om begeleid te worden naar hun huis zullen de nacht opnieuw ergens anders moeten doorbrengen.

Noord-Korea haalt raketten van lanceerplek

Na weken van dreiging van een raketlancering door Noord-Korea heeft het land twee Musudan-raketten van hun lanceerplekken aan de oostkust weggehaald. Dat hebben Amerikaanse regeringsfunctionarissen maandag gemeld.

Enkele weken geleden bracht het land lanceerinstallaties met de raketten voor de middellange afstand naar de oostkust. Dat zou wijzen op voorbereidingen voor een rakettest. Het gebeurde op het moment dat de spanningen tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten en Zuid-Korea anderzijds hoog waren opgelopen. Het regime in Pyongyang dreigde zelfs met oorlog.

'Lichaam Boston-bomber na collecte naar Rusland'

In het Amerikaane plaatsje Worcester in de staat Massachusetts wordt geld ingezameld om het lichaam van een van de verdachten van de aanslag in Boston naar Rusland te kunnen verschepen. Dat schrijft de lokale krant Daily Worcesteria maandag. Begraafplaatsen in en om Boston weigeren namelijk het lichaam van de Tsjetsjeen Tamerlan Tsarnajev (26) te begraven.

"We doen een beroep op de inwoners van Worcester, Boston, Massachusetts en de natie om zijn lichaam terug te kunnen brengen naar zijn Russische thuisland", zegt initiatiefnemer Willem Breault. Hij verwacht zo'n 3000 tot 7000 dollar nodig te hebben.

'Lichaam Tsarnajev na collecte naar Rusland'
'Lichaam Tsarnajev na collecte naar Rusland' (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Fun met Funda #168 - Wanstaltigheid ten top
review
Rain of Reflections
review
The Alliance Alive HD Remastered
special
Activiteiten tijdens DreamHack Rotterdam
special
Martin Scorsese over The Irishman: ‘cinema is een gemeenschappelijke ervaring’
special
Globale uitleg van CSGO
©FOK.nl e.a.